Ukupno pregledanih strana (Total Page Views)

уторак, 1. октобар 2013.

"Stara dama" je zastarela?; "Old Lady" is out of date?

UVOD (u 500 reči)


“Stari kontinent“ se možda opametio pa ne vodi ratove, a i osavremenio se, ali ako postoji oblast u kojoj je Evropa zaostala i gde može da zadrži svoj nadimak onda je to PROIZVODNJA BAZNIH ULJA.
Nije posebna dika biti bolji od („crne“) Afrike ali je sramota biti (ali ubedljivo) iza Azije i Severne Amerike.
Posebno što (a to je prava ironija) je pritisak administracije na proizvođača vozila takav da se (zakonski) forsiraju moderna ulja za koja mineralna bazna ulja nisu pogodna.
Duga je priča, kako i zašto, a kumovanje EU birokratije je verovatno glavni razlog (uslovi za otvaranje novog pogona su takvi da dižu troškove u sferu astronomije a ne ekonomije). Rezultat je da se u Evropi uglavnom proizvode mineralna bazna ulja i to u (velikom) višku dok HC ulja II i III bazne grupe nedostaju i uvoze se iz USA i Azije (čitaj od Petronas i SK), kao i Bahreina i Katara (čitaj Shell). Nije da kapaciteta nema, ali je situacija takva da se trenutno (verovatno) više baznih ulja ove kategorije uvozi nego proizvodi i da je za zemlje koje izlaze na Atlantik verovatno isplotljivije (čak) da kupuju ova bazna ulja „preko bare“ ili „preko pola sveta“. Dodatna komplikacija su administrativne prepreke za veći uvoz ovih sirovina (ove sirovine) pa će u sledećih par godina biti otvoreno nekoliko pogona za proizvodnju II i (naročito) III grupe BU, velikog kapaciteta.
Pogađate šta? Tehnologije (zapravo) nisu evropske (uz kasnije naveden izuzetak). Čak ni kapital nije isključivo EU već su ili JV (joint venture) 50/50 ili su ruske pare a američka tehnologija (i to na prostoru „brdovitog balkana“ o čemu je već bilo reči u prethodnim tekstovima).
Finski Neste je jedina svetla tačka kako svojim postojećim kapacitetima, tako i budućim uz odbranu „časti, dostojanstva i obraza“ EU kao tehnološki razvijenom delu sveta.
Naravno, tu su i „hemičari“ koji su praktično vodeći proizvođači V bazne grupe (sintetička bazna ulja koja nisu PAO, pre svega estri). No, idem redom.
Za početak (i kraj ovog teksta) ponavljam i naglašavam činjenicu DA:
Evropa proizvodi uglavnom mineralna bazna ulja, kojih ima u višku.
Osim očiglednog da se ni u Zapadnoj Evropi često ne mogu kupiti industrijska ulja bazirana na PAO ili HC tehnologiji kao i neke od masti za specifične industrijske namene čak ni od onih (globalnih igrača) koji ih imaju u svom proizvodnom programu, ostaje još jedno pitanje ...
Kome se uvaljuju viškovi?
Ne treba biti ni Tesla ni Ajnštajn pa uvideti da su to pre svega države koje nisu članice EU ali i one koje tamo imaju status „levog smetala“ (C&E E ili kako se već to kaže). Zatim tek ide Afrika (crna ili bela) gde to i nije toliko loše kako zbog klime tako i starosti voznog parka (mašina i industrije uopšte).
Veliki su totalno u krivu ako misle da se ne mogu „otkriti planete van sunčevog sistema“ a ako i mogu da se ne mogu dokazati.
Naravno ništa ja neću dokazivati ali ćete sami izvući neke zaključke.
I ne brzajte sa njima!

P.S.
Dosta za uvod (taman 499 reči bez ove rečenice), sledi tekst koji će zaokružiti uvod, pa tekst „maksim po diviziji“ (ili „kom opanci a kom obojci“ ili „kome opanci a kome ‘talijanske cipele“) ili će to biti više tekstova, videću, zavisi i od (ne)raspolođivog vremena. Verovatno serijal.
"Kome Tom, tom i Džeri" ... "Ko vas jaše i zašto", "Ko koga tovari i koliko?" i slično.
Naziv serijala (radni) je: 
ILUZIONISTI (ILLUSIONISTS); Mario i Mađioničar  (MARIO AND THE MAGICIAN)

3 коментара:

  1. Nestrpljivo iscekujem slijedeci tekst, da vidimo ko je kome "tovar" .

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja ga isčekujem ... to jest, trenutak kada ću vremena imati dovoljno ... doduše tek drugi sledeći će biti onaj pravi ...

      Избриши