Ukupno pregledanih strana (Total Page Views)

субота, 17. мај 2014.

Poplave u Srbiji i regionu (BiH, Hrvatska ...); Floods in Serbia and in the Balkan region


Pre svega sučešće sa porodicama nastradalih u poplavama.
Već danima počinjem da pišem pa ne znam šta da kažem. Hteo sam da uputim moralnu podršku svima koji su stradali u ovim velikim poplavama. Sada kada su otvoreni računi, mislim da je vreme za ovaj kratak tekst jer osim osećaja tuge i nemoći, time mogu i da budem od koristi.
Pre svega da kažem da je naš prijatelj Ragazzoni dobro, a on je u jednom od najviše pogođenih oblasti (Obrenovac) gde je juče otpočela evakuacija velikih razmera. Mediji javljaju da je tamo situacija najkritičnija. Kolubara je zaista zahvatila veći deo grada i veoma je loša situacija.
Još jednom: Nebojša, drž' se! (s tomom smo makar i samo u mislima).
U mom kraju je kritično kod Negotina, selo Radujevac. Nadam se da će upućene ekipe (sektora za vanredne situacije) pomoći koliko je to moguće. I ceo sliv Timoka je ugrožen.
Ne mogu a da ne pomenem (jadne) Kraljevčane, koji se nisu pošteno oporavili od zemljotresa a evo sad im je i poplava nanela veliku štetu.
Povodom toga, podsećam, da sam i tada pozvao sve ljude dobre volje da pomognu a i sam sam uplatio (makar simboličnu) sumu. To što je deo proneveren nije razlog da se ne pomogne, a nije mi žao jer svaki dinar koji je stigao bio je od koristi a ko je na tome profitirao, ne bi' mu u koži bio.
Dakle, ko god može neka se prijavi u spasilačke ekipe (ovde pre svega mladi, jaki i u kondiciji ljudi), ali isključivo organizovano.
Može se biti koristan i na razne druge načine, davanjem krvi na primer.
No, pre svega mislim da bi svaki dinar nastradalima dobro došao. Jeste vreme teško, a kroz novčanike duva promaja, ali bi bar jedan SMS bio ne samo simboličan gest saučešća sa nastradalima, već i nešto što bi im pomoglo. Više hiljada, sto hiljada takvih, već je suma za pravljenje jedne kuće ili popravku par njih. Krov nad glavom, osnovno ali što mnogi sada nemaju.
Nadam se da više ljudskih žrtava biti neće, jer kuća je kuća ali život je jedan i jedini.

Apelujem da makar SMS svako od Vas (čitaoca) pošalje. Ne treba ni vremena, niti je suma koju svako od nas ne može da priušti. Ponovite, toliko puta koliko vam finansije dopuštaju.

Помоћ угроженом становништву у поплављеним подручјима Србије може се слати и путем СМС порука на број 1003, за све три мреже мобилних оператора – Теленор, Телеком и ВИП мобил.
Цена поруке је 100 динара, а средства ће бити усмерена на рачун Владе Републике Србије посебно отворен за прикупљање помоћи.

I naravno, ko god je u situaciji za više:

Влада Републике Србије отворила је динарски и девизни рачун на који заинтересовани могу да уплаћују помоћ намењену пострадалима у поплавама.Помоћ угроженима може да се уплати на динарски рачун 840-3546721-89, сврха уплате: отклањање последица ванредних околности – поплаве.
Помоћ може да се уплати и на наменски девизни рачун за уплату средстава за отклањање последица од поплава 01-504619-100193230-000000-0000.

Napomena: informacije preuzete sa CBC foruma, gde je takođe postavljen apel.

http://www.cbc.rs/threads/45477-Kisa

Živi bili i svako dobro!

2 коментара:

  1. Saucesce za sve poginule i nastradale primite iz bratske Makedonije. Danas je i od nas otisla posiljka pomoci u lekovima, cebad, nekoliko camaca, pimpe za vodu i sl, kao i stotinak obucenih ljudi i jedan helikopter (..bi ga, imamo ih svega 4-5), Sutra je po gradovima u Mak. zakazano gradjansko sakupljanje pomoci u obuci, odeci i sl. a otvoreni su i telefonski brojevi za novcane priloge. Zalosno za izgubjene zivote, ostalo ce Srbija nadoknaditi, SRBIJA JE VELIKA.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Kosta,
      Veliko hvala! Pre svega u ime unesrećenih, ali i lično ime, kao i u ime cele Srbije.
      Pomoć naroda Makedonije (velikog srca) je zaista dirljiva. Na muci se poznaju junaci.
      Zaista je najveća žalost za izgubljene živote (do sada 17 i jedno nestalo lice, 12 samo u Obrenovcu; zvanični podaci iz Vlade Republike Srbije).
      Izgradilo se i Skoplje, izgradiće se i Zapadna Srbija. Jedino su životi nenadoknadivi.
      Hvala još jednom, prijateljskoj Makedoniji, i tebi lično g. Kosta.

      Избриши