Ukupno pregledanih strana (Total Page Views)

среда, 9. децембар 2009.

Lukoil drugi deo (Lukoil part two)


Pre ulja za teretni program firme Lukoil da pokušam da razjasnim “čudotvorna“ dejstva Lukoil ulja (naročito na starija vozila).

Najčešći navod u korist Lukoil-a u odnosu na vrhunske brendove je da je potrošnja ulja manja. Da li je to zasnovano? Ljudi pratili to na više hiljada kilometara, radi se o više automobila, neki od njih su i mašinski inženjeri, sve u svemu zapažanja su zasnovana.

Postavlja se pitanje koliko se ona mogu uopštiti i objektivizirati.

Isparljivost po Noack-u je otprilike unutar standarda ili tek malo bolja ali nikako nije nešto što bi uopštilo zapažanja pojedinaca. Ulja sa kojima su Lukoil-ova upoređivana su kvalitetna i sasvim sigurno spadaju u „stay in grade“ kategoriju odnosno ulja koja ostaju u gradaciji vizkoznosti i pod najtežim uslovima vožnje.

Zahteva poseban tekst pa ću samo u najkraćem: bazna ulja (i shodno „base stock“ ulja koja čine isto) koje koristi Luk su takva da u određenom tipu mašina (dosta njih iz devedesetih), odnosno konstrukcija ispoljavaju manju potrošnju; Ovo iz nekoliko razloga kao što su manja isparljivost (za datu konstrukciju), bolja kompatibilnost sa zaptivkama, manja isparljivost na nižim temperaturama (Noack je na prilično visokoj), veća HTHS viskoznost i slično, da ne ulazim u detalje po stavkama jer ionako je u domenu spekulacija jer tačne podatke nemam a Lukoil bi mogao da se postara da nešto i „procuri“ jer oni sigurno znaju o čemu se radi i da to nije slučajno.

LUKOIL AVANGARD ULTRA

Izrađuje se u viskozitetima: 5W-40, 10W-40 i 15W-40. Prva dva su na polusitetičkoj osnovi a zadnje navedeno na mineralnoj.

Ispunjava(ju): API CI-4/SL, ACEA E7-04, A3/B4-04, MAN M 3275, Volvo VDS-3, Renault Trucks RLD-2, Cummins 20078, MB 228.3, MTU Category 2.

Iako je primarna namena ovog ulja teretni program vozila, kako sam proizvođač kaže pogodno je i za putnička vozila. To se naravno vidi i iz specifikacija, za dizele koristite pretežno ACEA jer je API malo koristan zbog činjenice da većina automobila ne traži više od CF mada neki od moderniji zahtevaju CG-4 ili CH-4 (Hyndai na primer) gde opet noviji (ali ne i najnoviji) CI-4 obuhvata i te zahteve. Za benzince su korisni (navedeni) i ACEA i API gde osim nekih najnovijih konstrukcija obuhvata praktično sve pa i one posle 2000. a čisto da spomenem da Punto II i Aveo imaju baš naveden SL pre svih. Naravno dolaze u obzir i stariji a naročito motori koji zahtevaju SJ i SH (druga polovina devedesetih).

Kod benzinaca bih preporuku ipak ograničio na dva slučaja: teški uslovi vožnje i potreba za čišćenjem (bez ispiranja) motora.

Dizelaši naročito iz devedesetih koji koriste D2 bi naročito mogli da profitiraju od upotrebe ovog ulja koliko zbog čistoće motora koju će pružiti i naravno zaštite toliko i od nešto većeg TBN-a u odnosu na recimo Luks ili Lux istog proizvođača (vodite računa da Super Diesel ima čak i nešto veću vrednost iako je naravno nižeg kvaliteta).

Naravno pre svega ga treba koristiti u teretnim vozilima po gore navedenim specifikacijama proizvođača istih. Upotrebljivo je i za moderne Euro-3 i Euro-4 motore, mada se (naravno) može koristiti i u starijim.

Na kraju ali ne i po značaju i ovde je primenjen kompleks „Nova Formula“ što je dodatni plus ovom i ovako odličnom ulju.

Iako je teško naći precizne podatke ovo ulje najverovatnije ima TBN od 8 što je dovoljno i za D2 (neproduženi intervali zamene) i više nego dovoljno za sva bolja dizel goriva.

U odnosu čak i na odličnu Ekstra verziju ulja pruža dodatnu uštedu goriva od 1 do 2% u modernijim (Euro-3) motorima; upoređivano samo gde su oba primenjiva.

LUKOIL AVANGARD EKSTRA

Izrađuje se u dva viskoziteta: 10W-40 (polusintetika) i 15W-40 (mineralno).

Ispunjava:

API CH-4/CG-4/SJ, ACEA E7-04, A3/B4-04, MAN M 3275, Volvo VDS-3, Cummins 20076, MB 228.3, MTU Category 2 (samo za 15W-40).

Što se automobila tiče situacija je sledeća: za sve dizele kao i prethodno osim ako (izričito) traže 5W-40. Još je bolje za dizelaše koji koriste D2 gorivo jer je prilagođeno i za (dizel) goriva nižeg kvaliteta. Ima nešto veći Ukupni Bazni Broj, verovatno 9,5 no tačan podatak nije (lako) dostupan.
Kod benzinaca za sve do 2000. Možda još i bolje za njih zbog većeg sadržaja ZDDP-a.

Uopšte je ovo više ulje za mešovite vozne parkove nego čisto za teretni program.

Nije za kamionske (i uopšte) motore prilagođene Euro-4 standardu ali uključuje sve do Euro-3. Umesto zaključka: za sva (automobile i kamione) starija vozila (do 2000.) je ovo ulje čak i preporučljivije od prethodnog jer ima iste ili za tu namenu i bolje karakteristike uz nižu cenu. Naravno povećan je sadržaj sulfatnog pepela što ga ne preporučuje za TNG a i kod benzinaca ograničava upotrebu kod novijih vozila, kako je već navedeno.

Čak i 15W-40 (kao i prethodno) ima tačku tečenja od -35°C što je natprosečna vrednost.

Treba napomenuti i da je i ovde primenjena „Nova Formula“.

LUKOIL AVANGARD

Izrađuje se u dva viskoziteta: 10W-40 (polusintetika) i 15W-40 (mineralno).

Ispunjava niže (i starije) zahteve i specifikacije kao što su: API CF-4/SG, ACEA E2-04, MB 228.1, MAN 271, MTU Category 1, Volvo VDS i OAO „KAMAZ“.

Samim ovim mu je primena ograničenija. Iako se (i dalje) može koristiti i u automobilima to nije preterano preporučljivo naročito kod benzinaca zbog granične vrednosti sulfatnog pepela od 1,5% a i SG ionako nije za automobile na benzin već više za motorne čamce i jahte. Prvenstveno je namenjeno za kamione, autobuse i tešku građevinsku mehanizaciju i za razliku od prethodna dva ovo je „čisto“ „kamionsko“ motorno ulje.

I na kraju bih (u najboljoj nameri) citirao Lukoil koji vrši zanimljivu preporuku za viskozitet ulja zasnovan pre svega na starosti (radnim satima) motora.

Iako se u potpunosti ne slažem sa njima ne mogu sporiti da to jeste blizu istine a da za njihova ulja može biti i vrlo blizu (ili još bliže).

Zanimljivo je i gledanje o specifikacijama proizvođača gde se već više slažem (mislim da su podcenili MB specifikacije kod automobila i da je to isuviše uprošćeno gledanje za široke narodne mase) dok se u potpunosti slažem sa delom o specifikacijama za teretna vozila jer sam i bez njihovih navoda zaključio praktično isto (uz distinktivna odstupanja).

Dakle (postoji u ppt prezentaciji „LukOil ulja na tržištu Srbije“ na www.lukoil.rs/... Takođe i na FAQ sa Lukoil-ovog sajta, www.ulja-maziva.hr/faq/index.html ):

KAKO IZVRŠITI PRAVILAN IZBOR ULJA?

Preliminarni odabir motornog ulja ovisno o potrebnoj viskoznosti može se odrediti za veliku većinu vozila.

U slučaju kada motor ima do cca. 25% radinih sati u odnosu na projektinmi vijek trajanja motora, govorimo o novom motoru i potrebno je upotrijebiti multigradno ulje SAE 5W-40 ili SAE 10W-40.


Kada motor posjeduje cca 25% - 75% radnih sati u odnosu na projektirani vijek trajanja motora, govorimo o srednje iskorištenom motoru, te je preporučljivo upotrijebiti SAE 10W-40 ili SAE 15W-40 u ljetnim uvjetima, te SAE 5W-40 ili SAE 10W-40 zimi, odnosno gradaciju viskoznosti SAE 5W-40 kroz cijelu godinu.

U slučaju starog motora, dakle više od cca 75% radnih sati u odnosu na projektirani vijek trajanja motora, preporučljivo je koristiti ulje viskoziteta SAE 15W-40 ili SAE 20W-40 u ljetnim uvjetima, te SAE 5W-40 ili SAE 10W-40 pri zimskim uvjetima, odnosno SAE 5W-40 tokom cijele godine*.

Svaki proizvođač motora može zahtijevati neke specifičnosti motornog ulja, npr. na način da poveća zahtjeve prilikom testiranja motornog ulja ili da zahtjeva ispunjavanje dodatnih parametara. Ti zahtjevi se nalaze u specifikacijama koje proizvođači motora definiraju prilikom proizvodnje motora i korišteno ulje ih mora sadržavati.

Sva ulja koja ispune zahtjeve za upotrebu u BMW, VW i Porsche vozila, predstavljaju temelje za upotrebu kod ostalih proizvođača motora. Preporuke proizvođača kao što su MAN, Volvo i Scania predstavljaju ocjenu najboljeg ulja za uporabu u teretnim vozilima. U slučaju kada ulje zadovoljava zahtjeve Mercedes-Benz-a, znači da se takvo ulje može koristiti kod svih Europskih proizvođača motora.


KRAJ CITATA

* Primedba autora: ovo je ili loše prevedeno ili je greška ili samo nedoslednost. Logično je da su ovde naveli 5W-40 ili 10W-40; suština sva tri pasusa je da ukoliko vam je fabrička preporuka 5W-40 ili 10W-40 manje varijacije možete vršiti zimi (jedna klasa viskoznosti manje) a samo ukoliko vam je motor već pri kraju veka leti možete povećati klasu viskoznosti ali se držati „četrdesetice“.
Još sažetije: držite se preporuke proizvođača i kod starih motora uz eventualno leti povećan „W“ broj vašeg motornog ulja.


Malo hrabrije i „avangardnije“ sam već naveo u tekstu „lakotečljiva motorna ulja“ iz novembra. Mobil tvrdi gotovo isto kao i Lukoil ali „sitnim slovima“ priznaje da bi ste mogli da idete i korak dalje (15W-50 namesto 10W-40 kod motora koji su pregurali 75% i više svog radnog veka) zavisno od proizvođača i načina vožnje.
Naravno ne treba ni kod starijih motora po svaku cenu ići na veće viskozitete jer često može biti i kontraproduktivno naročito kod novijih ili specifičnijih konstrukcija. Kod 90% automobila iz osamdesetih i 80% onih iz devedesetih vredi bar probati sa viskoznijim uljem pri povećanju potrošnje motornog ulja i to tek pošto se prvo primeni ulje za starije motore (sa kondicionerom zaptivki) koje je još uvek na radnoj temperaturi identično fabričkoj preporuci (15W-40 za 5W-40 ili 10W-40).

129 коментара:

  1. Izuzetno koristan tekst.Nalazim rešenje za pitanje koje ulje da stavim u PASSAT 2 1.6D I AUDI 80 1.6 CARB.,oba godišta 1986.koja se voze u teškim uslovima na relaciji Braćevac-Negotin-Zaječar-Bor sve brdska vožnja preko sela.Pošto su gotovo sva ulja na tržištu API SL/CF barem ona najčešća i najdostupnija iz ovog teksta zaključujem da je
    LUKOIL AVANTGARD EXTRA solidan ako ne i odličan izbor.Hvala.Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  2. Naravno da ste u pravu. Izbor je odličan. Međutim i Lux nije loš a Super Dizel može biti jednako dobar. Za uslove vožnje bi se ulje koje pominjete trebalo najbolje pokazati no ipak probajte i neko od pomenuta dva pa izvucite sami zaključak.

    ОдговориИзбриши
  3. Super Dizel kod dizelaša a "samo" super kod benzinca (naravno). AVANTGARD je ime koje se pominje u (originalnom) ruskom katalogu a na našem je Avangard ali nije mnogo ni bitno, bitno da znamo o kom se ulju radi a kao što ste rekli moglo bi da bude najbolji izbor za oba automobila koje pominjete. Hvala na komentarima! Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  4. Nažalost Lukoil Super i Super dizel već izvesno vreme nisu uopšte u prodaji.Baš šteta,neznam koji je razlog.

    ОдговориИзбриши
  5. Nažalost i Lux 5w40 API SL/CF se teško nalazi ,a odličan Lux 15w40 API SL/CF još teže.

    ОдговориИзбриши
  6. U pravu ste. Lično sam se uverio da je zaista tako. Razlog ne znam ali prava je šteta. U svakom slučaju avantgarda je još ponajlakše naći ali opet ne u svim viskozitetima. Da su ljudi iz Lukoil-a samo loše procenili tržište ili je prodaja nekih kategorija prevazišla očekivanja, teško je reći.
    Nažalost mnogi su uskraćeni za ova kvalitetna ulja što opet pokazuje da bi Luk morao da poradi na analizi tržišta mnogo ozbiljnije nego do sada jer cilj da bude lider u regionu (nadam se) obuhvata i prodaju ulja, sa nepotpunim asortimanom to neće ići. Nadajmo se da je ovo kratkotrajnog karaktera i da će se za kratko vreme situacija popraviti.

    ОдговориИзбриши
  7. Na Lukoilovoj pumpi na kojoj radim od motornih ulja imamo.
    1. Lukoil standard 10w-40
    2. Lukoil standard 15w-40
    3. Lukoil lux 15w-40 (izvanredno ulje)
    4. Lukoil lux 10w-40
    5. Lukoik lux 5w-40
    6. Lukoil lux sintetik 5w-40
    7. Lukoil avangard 15w-40 (nekadašnji super dizel)
    Uporedite super dizel i avangard.
    Radi se praktično o istom motornom ulju.

    http://lukoil-lubricants.com/products/passenger/motoroils/00114/

    http://lukoil-lubricants.com/products/commerce/motoroils/00158/

    8. Lukoil avangard extra 15w-40
    9. Lukoil avangard ultra 15w-40
    10. Lukoil avangard 10w-40 (nekadašnji super dizel)
    11. Lukoil avangard extra 10w-40
    12. Lukoil avangard ultra 10w-40
    13. Lukoil avangard ultra 5w-40
    14. Lukoil M-10 SAE-30

    Napominjem da se radi o benzinskoj stanici srednje veličine u naselju od 10000 stanovnika.
    Dakle, zahtevajte od poslovođe da naruči ulja koja želite da kupite.

    Želim da napomenem da smo ove godine po prvi put dobili Lukoilov antifriz, i to A-40 (-40), A-65 (-65), i G-12 (-40).

    ОдговориИзбриши
  8. Hvala na dopuni!
    Na granici je da bude reklama ali u duhu božićnih praznika neću to tako tretirati. Osim toga čovek se nadovezao na temu neredovne dostave motornih ulja na samim pumpama Lukoil-a što je zaista (nadam se bio) slučaj u nekim krajevima.
    Imao sam mejlom potvrde da su korisnici uspešno naručivali pojedina ulja preko benzinskih stanica i dobijali ih za par dana (prilikom sledeće dostave). Sve pohvale!
    Lukoil-ove antifrize sam spomenuo (tekst je opšti i ne bavi se proizvođačima) na cbc forumu.
    Verujem da su takođe dobrog kvaliteta kao i motorna ulja ali to je na redu tek u drugoj polovini 2010. nisu baš ulja za motore ali jesu fluidi pa nameravam da se bavim i rashladnim tečnostima mada su oni kraća tema.

    ОдговориИзбриши
  9. Prvo da pohvalim na ovom odličnom blogu, zaista objašnjav adosta stvari čak i kao ste ne upućeni u materiju. E sad, imam jedno pitaje. Dali bi ste preporučili upotrebu Lukoil Avangard Extra 10W-40 u benzinskom motoru? Konkretno je u pitanju Lada 111 1.5 16V koja se koristi kao dostavno vozilo i do sada je koristila Lukoil Lux 10W-40 (onu stariju formulu) a koristi se kao dostavno vozilo tako da je 90% gradska vožnja. Pitam pošto smo u kompenzaciji dobili dobili Avangard i koristimo ga na dizel agregatima pa kad je već tu da se i sipa u Ladu. Znači konkretno dali sipati Avangard ili nastaviti sa LUX-om i ako se sipa Avangard mogu li se očekivati neke katastrofalne posledice na agregat poput propadanja dihtunga i semeringa.

    Hvala

    ОдговориИзбриши
  10. Lukoil Avangard Extra se može koristiti i u benzinskim motorima. Zamolio bih sve čitaoce da malo pažljivije čitaju teskstove jer su često u njima i odgovori (i ja sam prelistao sopstveni tekst, ko će sve da pamti).
    U konkretnom slučaju mislim da je O.K. proverite samo da vaš auto ne traži izričito API SL (ne bi trebalo jer ako se dobro sećam 16v motori su pre 2000.). Na uljima koja su pre svega za teška vozila pogledajte dobro API S oznake koje pokazuju za koje su benzince pogodna (ili ako nema te oznake i nisu).
    Avangard Extra je više ulje za mešovite vozne parkove nego isključivo za teška teretna vozila (za razliku od "čistog" Avangarda bez sufiksa).
    Molba: registrujte se kao čitalac. Potrošite par minuta za to ako sam već ja za vas (dobrim) savetom. Nije baš reciprocitet ali mislim da je fer, ne košta vas ništa niti zarađujem na tome ali znači u smislu da imam okvir koliko je čitalaca zaista ozbiljno.

    ОдговориИзбриши
  11. Hvala na odgovoru. Evo prijavio sam se da pratim vaš blog ali nikako ne uspevam da se prijavim tako sa username-om nego uvek Anonymus.
    Elem sa ladom je malo čudna situacija, nikad nismo našli šta se tačno preporučuje za ovaj agregat pošto su skoro sva uputsvta na koja smo naišli rađena oko verzije od 8 ventila. Čak ni na Lukoil katalogu se model 1.5 16V ne spominje, iako je napravljna 2003, već je najbliže što se spominje 1.6 16V a čak i za taj agregat navode da najbliže ogovara "Lukoil Super" koji je API SG.

    ОдговориИзбриши
  12. Poštovani Brujo,
    Upravo ste demantovali sebe! Hvala što ste se prijavili a ima vas i u "prijavljenim čitaocima" te bi sad trebalo da je sve u redu. Cool vam je "fotka".
    Lukoil me je slatko nasmejao sa njihovim katalogom ;-) Zaista nema 1.5 modela što možda i nije zapanjujuće ako je bio samo za izvoz. Tačno da "Super" ima "samo" SG ali očigledno da može da prođe. Ipak kao što i sam katalog kaže to je samo "najbliži analog" za 1.6 motor 16v. Ipak bi bar API SJ trebao da se koristi mada "Super" ima odobrenje proizvođača (Lade,АВТОВАЗ-a).
    Ne vidim zašto Luks 10W-40 (polusintetika) ne bi mogla da se koristi, no kad Luk koji blisko sarađuje sa Ladom tako kaže treba biti oprezan; iskreno mislim da se radi samo o propustu ili АВТОВАЗ nije još stigao da sertifikuje novu seriju Lukoil-a. U svakom slučaju 10W-40 verzija je polusitetička (i iskreno mislim da ima više od SG koje je verovatno odrednica samo za mineralne tipove).
    Jedna napomena: nisu sva "kamionska" ulja pogodna za benzince jer mnoga od njih imaju i 2% sulfatnog pepela a max. dozvoljeno (za benzin) je 1,5%.
    Zanimljivo je da za razliku od Lukoil-a 1.5 v16, i to čak razdvojeno modeli 1995-1999 i 2000 i kasnije, je kao takav na on-line preporukama sledećih firmi:
    Liqui Moly, Kroon i Castrol.
    Prva dva preporučuju polusintetike 10W-40 ili HC/sintetike 5W-40 (pa i 5W-30) dok poslednji čak EDGE 0w-30!
    Posle ovoga ni sintetički Luks ne bi trebao da bude problem ali ni Avangard Ultra/Extra.

    ОдговориИзбриши
  13. Poštovani Brujo,
    Vodite računa da strogo gledavši ulja za kamione (i sa manje sumpora) nisu idealna za benzince.
    Avangard Extra je više za mešovite parkove te je nešto bolje po tom pitanju, no opet je u smislu ultimativne zaštite motora bolje koristiti ulje koje je pre svega za automobile.
    Tako da je više mogućnost nego preporuka da se koristi to ulje u vašem automobilu.
    Biće više u nekom tekstu (uskoro).
    Ipak ako negde vredi onda je to vaš slučaj. Em imate mešovit vozni park em imate ulje u kompenzaciji i na kraju ali ne po značaju: vozite 90% u gradu što u principu znači na manjim obrtajima motora gde gotovo da nema razlike tj. i "kamionska" ulja pružaju dovoljnu zaštitu.
    Za režime visokih obrtaja motora čak i Av. Ext. nije baš idealan izbor. U takovom slučaju bi Lux bio bolji izbor ili neko drugo API SL ili SM (polu)sintetičko ulje, naročito sintetičko 5W-40. Čisto da se zna. Ne znači da onih 10% ne trebate da ga gazite, naprotiv čak: uz toliko "grada" to malo km van treba voziti u većim obrtajima da bi isterali gorivo i vodu (a i čađ) iz ulja. Menjajte ulje na pola preporučenog intervala izmene zbog uslova vožnje ili maksimalno dve trećine.

    ОдговориИзбриши
  14. Stevo hvala na savetima. Ulje je promenjeno juče i za sada sve radi kako treba. Što se tiče ranije zamene to se podrazumevalo pošto smo i ovako LUX polusintetiku menjali na oko 7500-8000km dok će mo Avangad za prvi put preventivno promeniti za nekih 5000km čisto da vidimo u kakvom je stanju. Obzirom na lako menjanje ulja i filtera kod lade to neće predstavljati nikakav težak posao. Hvala još jednom.

    Ako nekom pomogne našli smo na nekom, čini mi se, nezvaničnom servisnom uputstvu za 16V lade da u nju mogu ići ulja sledećih API specifikacija SG, SH, SJ i SL

    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  15. Анониман1. јул 2010. 17:32

    Sve pohvale autoru bloga... Potreban mi je savet u vezi ulja. Od skora vozim bmw 320i iz 99god, ima 210000km, vozim ga na gas i kolko sam mogo da primetim za ovo kratko vreme ne trosi znacajno ulje. Prethodni vlasnik je kpristio castrol edge 10w 60 koji je slozicete se bezobrazno skup. Koja je vasa preporuka za moj auto? Inace godisnje prelazim do 30k. za prethodni bmw 318is iz 93god korostio sam lukoil lux 5w 40 i sve pohvale za njega. Hvala unapred

    ОдговориИзбриши
  16. Iako nije krucijalno mala razlika postoji između E36 i E46 tipa (M52 i M52TU motora). Ipak praktično mogu koristiti ista ulja.
    Za Castrol se slažem. Ulje je odlično ali (skoro bezobrazno) skupo (pročitajte tekst "Baki al' ti skupo ovo ulje" na cbc forumu) i samim tim ne baš dostupno svima. Ipak imate i drugih približno dobrih rešenja.
    Pored Mobil-a (Peak Life 5W-50) koji je možda manje bezobrazno ali i dalje jako skup, preko Kroon-a i Helar 0W-40 ili Emperol 5W-40 (povoljniji ali ne baš jeftini) i MOL Prima 5W-40 ili Dynamic Star (0w-40) sa sličnom cenom kao Kroon, imate širok izbor.
    MEĐUTIM ...
    Kao što ste sami rekli i iskusili Lukoil Lux W-40 sintetička verzija je sasvim solidnog kvaliteta za vaš automobil. Nema razloga da ga ne koristite.
    30k km je malo nezgodno za postavljanje pravilnog intervala (inače 20k km). Ukoliko je taksiranje ili bar više od pola u gradu, ne gine vam 2 izmene godišnje. Obzirom da vozite na gas i pod pretpostavkom da više vozite van grada možete terati i celu godinu sa Lux-om no to ćete sami odlučiti.
    Sam Lux može da izdrži 30k km. BMW kaže 20k za do 25k km ću vam potpisati da može (TNG) a za 30k km zavisi i od stila vožnje, ukoliko je umeren može ukoliko ne malo teže. Druga stvar je i koliko ulja dolijete u tom periodu (jedne godine). Ako se radi o 2 litara (pola litra manje-više; nije to velika potrošnja) lakše je odlučiti za interval od 30k km. Ukoliko je manje još jedan razlog za malu opreznost. Za 30k km nije loše ni 2 puta zameniti filter za ulje (bez izmene ulja).

    ОдговориИзбриши
  17. Анониман4. јул 2010. 03:24

    Stevo hvala na opsirnom odgovoru. Sto se tice intervala zamene ne planirm da vozm sa istim uljem vise od 10k, tako sm radio sa prethodnim autom pa nameravam i sa ovim. Inace auto koristim otprilike 60% voznje na otvorenom putu. U slucaju da se odlucim za luk oil lux 5w 40 da li bi bilo dobro da u njega dodam aditiv MoS2 i sta bi time dobio? I jos samo jedno pitanje: kada sam kupio auto u gepeku jo ostala flasa od 1l castrola rs formula 10w 60, da li to ulje mogo da iskoristim za mesanje se luk oli-om a da ne umanjim korisna svojstva ulja, (da se ne baci :) ), ako moze ,na koji nacin, i da li time nesto dobijam? Hvala unapred.

    ОдговориИзбриши
  18. Iako ste imali dobrih iskustava sa intervalom od 10k km nema ni jednog razloga zašto ga ne bi povećali na 15k km. Više vožnje na otvorenom putu plus TNG (LPG) uz punu sintetiku i preporuku proizvođača automobila od 20k km vodi upravo ka tome. Nije zgoreg pomenuti da 15k km na 6 meseci (ili 7-8) nije isto što i isto toliko za godinu ili više (BMW čak dopušta 2 godine uz ograničenu kilometražu; ipak je to više za Nemačku i bolje gorivo i puteve).
    Nije loše ni 10k km ali bez mnogo minusa možete dodatno uštedeti (ne samo jeftinijim uljem).
    Aditiv MoS2 čak i u sintetikama smanjuje trenje i omogućava bolju zaštitu i ekstremnim uslovima.
    Neće da škodi ali nećete mnogo ni dobiti.
    Iskreno (ovo će mi teško pasti) ne bih vam savetovao. Postoji nekoliko sitnih minusa (ništa strašno) a kod API SL a pogotovu SM ulja postoji mogućnost da je ZDDP delom zamenjen organskim kompleksima molibdena (Mo) tako da MoS2 time gubi na značaju.
    Ukoliko vozite normalno - ne savetujem.
    Ukoliko vozite oštro i pod velikim opterećenjima i uopšte teškim uslovima - ne bi bilo loše.
    Pošto ulje menjate 2 do 3 puta godišnje možete jedanput probati MoS2 pa sami zaključiti. Ukoliko ne vozite u oblasti visokih obrtaja, punim gasom i po brdsko-planinskom području u letnjem periodu jako malo razloga imate i za probu.
    Castrol 10W-60 i Lukoil Lux 5W-40 sintetika?
    Što se tiče samih viskoznosti i pored razlike nije nemoguće čak nije ni loše (vidi tekst: "Super Mix").
    Oba su sintetička ulja i to je O.K.
    Međutim i pored toga što je moguće ne bih ovo preporučio.
    Nemaju ni isti API (manje bitno) ali još gore je što ne znam iole približniji sastav ni jednog ni drugog.
    Lukoil je (verovatno) baziran na PAO osnovi kao i Castrol; Castrol možda ima više estarske komponente ali je teško reći jer i jedni i drugi ćute kao ribe.
    Još važnije od prethodnog su sistemi aditiva koji se verovatno prilično razlikuju. Lukoil ima novi paket pod imenom "nova formula" i sam naglašava da je mešanje sa drugim uljima pod znakom pitanja. Castrol je liberalniji po tom pitanju ali sama kategorija ulja 10W-60 uslovljava malo specifičniji sastav aditiva.
    Dakle ne morate ispirati motor pri prelasku sa jednog na drugo ili čak malo dosipavanja jednog u drugo nije nešto loše ali unapred pomešati ceo litar Castrola je nešto što neće doprineti povećanju već sasvim sigurno smanjenju performansi osnovnog (lukoil) ulja.
    Dakle još više nego kod MoS2 ne dobijate ništa posebno, čak ovde verovatno i gubite.
    Šta raditi sa litrom odličnog ulja?
    Trampite ga za litar Lukoil-a, za korisnika Castrol-a odličan posao a vi opet imate uštedu pri menjanju ulja. Ukoliko ne znate korisnika Castrola kome bi ulje trebalo eventualno u periodu april-oktobar možete dolivati u Lukoil u manjim količinama odjednom (npr. 2 do 3 dcl). Čak i otvoreno ulje ukoliko se dobro zatvori i drži u originalnoj ambalaži može da se koristi dosta dugo (više od godinu dana).
    Može li registracija na blogu? Naravno nije obaveza već vaša dobra volja.
    U svakom slučaju hvala na dobrim pitanjima. Nadam se da će korisiti i drugim čitaocima.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  19. Hvala na brzim i detaljnim odgovorima. Prihvati cu vase savete u oba slucaja. Hteo bi da podelim svoja iskustva u vezi luk oila. Kada sam kupio prethodni bmw prvo ulje koje sam sipao u njega bilo je Texaco havoline 5w 40. Kod sledece zamene, na insistiranje majstora da predjem na neko dr. ulje (bez konkretnog objasnjenjenja :) ) sipao sam valvoline sintetiku 5w 40 a nakon toga presao na mobil sint s 5w 40 (i ispunio majstoru zelju) i isto koristio narednih 5-6 zamena. Ulje sam kupovao po povoljnoj ceni od oko 650-700 din u lokalnoj prodavnici auto delova ''auto vrbas", sadasnji "delmax auto" dok je u dr. radnjama bilo od 800 do preko 1000din i to na mobilovoj pumpi na ibarskoj magistrali, sto me je navelo na to da posumnjam u orginalnost istog, i odlucijo da opet promenim brend. Nakon listanja po netu, citanja iskustva i misljenja drugih i na osnovu licnog zakljucka da je najbitnije da je ulje orginal i da ima odobrenje od proizvodjaca automobila, preso sam na luk oil. U prvoj zameni koristio sam polu sintetiku 5w 40 i s'
    njom preso oko 3k a zatim preso na sintetiku i sa istom vozio 8-10k. Ove dve zamene sam radio sam jer nisam bio spreman da slusam majstoreve komentare i pridike (inace moj dobar prijatelj). Ulje sam nastavio da koristim sve do prodaje automobila. Licni utisak je da su mi se manje i krace culi podizaci ventila kod hladnog starta sa luk-om. Potrosnja,je bila ista kao i sa mobilom, a majstor nije mogao da primeti razliku u odnosu na mobil, prilikom narednih zamene, svojom metodom provere starog ulj "od oka" i "pod prstima" . To su moja iskustva, tako da sam postao fan brenda (kao i majstor) :) i nameravam da nastavim sa koriscenjem istog.
    Vec 5 dana (od kad sam saznao za blog) svo slobodno vreme provodim citajuci tekstove bloga. Sve pohvale autoru uz podrsku da samo tako nastavi. Pozdrav iz Kraljeva!

    ОдговориИзбриши
  20. Ja imam Astru 1.7TDS (isuzu) dizel sa turbom (specifikacija zahteva CF,B3 standard), sva ulja (losija cak i izvan specifikacije) sto sam probao trosi nakon ~2500-3000 predjenih kilometra i potrosnja se nakon te kilometraze poveca dosta (bude i blizu 1l na 1000km)... Interesuje me posto vozim na D2 da li bi mi Avangard extra 10w-40 najbolje odgovarao bas zbog velike TNB vrednosti, takodje uglavnom je gradcka voznja i relativno forsiram u voznji...
    Inace vdim da kod nas ima u IGAT ulja kod euro07 uvzonika pa mogli biste mozda i njih da obuhvatite i opisete ako valjaju icemu :)
    Hvala unapred

    ОдговориИзбриши
  21. Poštovani anonimni,
    molim vas da mi navedete oznaku motora. Zaista nisam baš ekspert a Isuzu motori su se dugo ugrađivali u Opel vozila i postoje makar 2 (ako ne i više) generacija motora. Liči mi da je ovo nešto sa kraja devedesetih no ...
    Ako nije tajna (ionako ste anonimni) navedite kilometražu makar za koju mislite da je prava.
    1.7 td nije motor koji ne troši ulje. Nije neuobičajeno (mislim da je i kataloški) da "popije" nekih 0,5lit. na 1000km. Svi (ili većina) motora više troše (ulja) nakon 3 ili 5 (7-8)k km. Kako već koji. Za dizele je to manje karakteristično pogotovu kada idu na D2 (mora li?) jer im vremenom raste procenat čađi i sa time i viskoznost (ma kako blago, tj. sporo).
    Gradska vožnja nije od onih koje povećavaju potrošnju ulja ali forsiranje jeste.
    Ulja za teretni program i jesu i nisu rešenje. Možda.
    Mislim da bi malo veća viskoznost dobro došla.
    Imam čak na umu jako "radikalne" mere no prvo mi javite više detalja (kao i koliko prelazite godišnje i na koliko menjate ulje).
    Pre ulja za teretni program (što nije loša ideja) bi možda trebalo probati sa nekim drugim uljima ali neka ostane posle "full" informacija.

    ОдговориИзбриши
  22. Zaista još jednom izvinjenje što nisam ranije video pitanje. Ostavite poruku na trenutno najnovijem tekstu da ste u starijoj temi postavili pitanje.
    Potrošnja koju navodite nije baš uobičajena. Ipak ne izgleda da je motor produvao ili tako nešto.
    Iako ne bi škodilo da izmerite kompresiju svakako ne otvarajte motor pre nego iscrpete sve mogućnosti.
    Kako opisujete moguće je više stvari:
    1) da imate problem sa diznama pa da vam se deo goriva sliva u karter i tako ga razblažuje.
    Ovo možete utvrditi i po mirisu ulja koje onda u pozadini ima miris dizela.
    2) Zaptivke u lošem stanju. Mada je manje verovatno jer bi od početka trošio ulje, možda malo manje ali baš nagla promena na par hiljada km nije nešto što ukazuje na ovaj problem. Inače rešava se ili u servisu ili aditivom za to a nije loše početi samo sa uljima za motore sa mnogo pređenih km (MaxLife).
    3) Da niste imali problem sa pregrevanjem motora? Ne radi vam ventilator, motor vam je prokuvao ili ako nije dugo je u oblasti oko 100 cel.? Ulje onda može biti i na 110-120 cel. Pogotovu po opisu načina vožnje (em grad - slabije hlađenje vazduhom, em oštro, najgora kombinacija za ovaj slučaj). Ovakve temp. brzo razgrađuju standardna ulja (mineralna ili polu-sintetička), taman na par hiljada km.
    Ovome mogu odoleti samo sitetička ulja.
    Sve uzevši u obzir vodi ka nekom polu-sintetičkom ili sintetičkom 10W-40 (ili 15W-40) SHPD ulju za teretni program (može i bolje o lukoil-a koji spominjete koji čak i nije ova kategorija) ili dobroj 5W-40 sintetici ili 15W-50 polusintetici (doduše sad u zimu nije baš najbolja opcija).
    Verovatno bi čak 10W-60 Racing ulje bilo i najbolje rešenje. Ipak prvo treba ukloniti uzrok (ukoliko ga ima) pa onda ići na izbor ulja.
    Ulja 10W-60 se mogu koristiti i u Isuzu motorima koji su relativno noviji (već od 100k km) a naročito je moguće (preporučljivo) za malo starije koji su u dobrom stanju.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  23. Hvala na odgovoru,.. vec sam uzeo lukoil 15w-40 avangard extra, presao sam tek 600km pa zasad jos neznam kako se ponasa... ventilator je na ovom autu podesen jako kasno da se pali, na 100C se pali prva brzina koju sam nedavno popravio a II brzina tek na 105C, inace motor samo na semaforima kad je zadrzavanje duze od 5-10 minuta pocinje da prelazi 95C (to mu je radna temperatura)
    Inace prelazim 7-8000km godisnje tako da nista od neke zamene ulja dva puta za zimski i letnji period :(

    ОдговориИзбриши
  24. Poštovani "Mrmut",
    90 do 95 je uobičajena radna temperatura.
    Zbog male godišnje kilometraže veliki bi luksuz bio 2 zamene ulja. U tom smislu ste već napravili idealan kompromis u smislu viskoziteta (15W-40). Jedino što su ulja ovog viskoziteta obično mineralna dok 15W-50 mogu biti (češće su) polu-sintetička.
    Lukoil Avantgard Extra je solidan izbor i daleko bolji od Luxe kada su u pitanju dizel motori. Iako nije SHPD (Super High Performance Diesel), ili samo nije tako klasifikovano, za teške kamione i ostali teretni program, može da posluži i za tu namenu.
    Ne treba zaboraviti da se radi o API CH-4, CG-4/SJ kao i ACEA E7-04 (uz MB 228.3 i MAN M3275) specifikacijama što je dokaz visokog kvaliteta.
    Ulja za komercijalni program bi morala da budu za malo otpornija kako na "fuel dilution" tako i na teže uslove rada. Uz sve imaju i nešto jači uljani film i veću HTHS vrednost.
    Očekujem i manju potrošnju ulja. Za sada ste malo prešli javite se kada budete prešli "kritičnu" granicu od par hiljada km.
    Ukoliko stvari krenu na bolje ali i dalje niste potpuno zadovoljni javite da vam preporučim neko od ulja za teretni program drugog proizvođača sa još jačim specifikacijama i još boljim parametrima u smislu održanja viskoziteta u dužem periodu.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  25. I samo još da napomenem:
    Ulja za teretni program imaju nešto nižu tačku tečenja od običnih motornih ulja. U tom smilu i 15W može odlično da posluži čak i u slučaju jače zime (moguće da neće baš da nas snađe, makar neće dugo trajati).
    Avantgard Extra 15W-40 ima kataloški -35cel. (tačka stinjavanja) što je možda i greška (prepisano, iskopirano od 10W-40) ali svakako je makar -30 što je više nego dovoljno za naše klimatske uslove.

    ОдговориИзбриши
  26. Анониман6. март 2011. 00:15

    Imam opel astru 1.7tds isuzu motor 97godiste,310000km predjenih,koje ulje mi savetujete?Koristio sam mobil s,10w 40 ali nisam zadovoljan,trosi oko litru ulja na hiljadu km,motor ima slabiju kompresiju..nije produvao..koji je vas savet??

    ОдговориИзбриши
  27. Poštovani,
    Izvinite za 10 dana zakašnjenja. Zaista pokušavam da ne bude toliko (već max. 1 nedelja) ali dešavaju se propusti (očigledno).
    Vaš motor je prešao solidno km, mada Isuzu motoru mogu i više, u proseku 400k km, doduše tu će te negde i dogurati (bar do 350k km). Zavisi i od tipa vožnje te 200k km u pretežno gradskoj vožnji vredi 500k km pretežno vožnje u dugim relacijama.
    Dakle motor koji kao nov treba da koristi 5W-30 ili 5W-40 (0W-40) ulja definitino sa potrošnjom koju navodit više ne može. Isuzu nije baš šampion u min. potrošnji ni kao nov ali litar je već pokazatelj da jeste istrošen.
    Još spominjete i slabiju kompresiju ...
    Mislim da bi neko SHPD ulje za teretni program u 15W-40 varijanti bilo najbolje rešenje za početak. To bi ulje osim ostalog moralo da ima i ACEA B3 standard (osnovni zahtev za vaš motor). Od API standarda min. je CG-4 a još bolje CH-4 ili CI-4. Naravno CG-4 su nešto jeftinija.
    Problem je što ova ulja možete kupiti ili u litarskim pakovanjima ili 20lit. kantama i većim. U prvom slučaju je nešto skuplje a u drugom nepraktičnije.
    U 5lit. kanticama imate recimo Kroon DieselFleet CD+ koji bi bio jako pogodan (cena cca. 5-5,5€ po litru za pakovanje od 5lit.).
    Ako bi ste da prođete jeftinije:
    Mobil Delvac Super 1400 15W-40 koje je API CG-4. Doduše za litarsko pakovanje bi moglo da bude i oko 4,5€ za litar inače je na bure nekih 3,5€ (MP-VP bez rabata).
    Inače CG-4 je preporuka a zahtev (tek) API CF.
    ADDINOL Diesel Longlife MD 1547 ili jeftinije 1545 su vrlo ekonomična rešenja a prvo i potpuno zadovoljava sve norme dok je drugo za nijansu ispod ali bi odradilo posao.
    Druga mogućnost su 15W-50 ulja, PS ili mineralna. Od prvih je tu Motul 6100 a od drugih Selenia VS u tom viskozitetu. Može (naravno) i Aral ako ga možete naći kod nas (gde živite, zapravo).
    U oba slučaja (a naročito SHPD) mogli bi ste ulje da koristite kao celugodišnje (uslovno, zbog ipak prevelike potrošnje ulja).
    Ipak, vi morate da ulje menjate te možda i na 6 meseci pa bi u letnjem periodu moglo 20W-50 a u zimskom 15W-40 ili 15W-50.
    Još je bolje odmah početi sa 10W-60 (cele godine) no može da se pokaže preskupim iako bi moglo i da prepolovi potrošnju ulja.
    Može i 10W-50 ali takvih ulja nema mnogo kod nas (Elf), dok 10W-60 ima raznih od kojih neka i nisu (pre)skupa:
    Kroon Emperol, Addinol Super Visco MV 1066 su svakako malo jeftinija (uz Selenia Racing i/ili Sport) ali ne inferiornog kvaliteta u odnosu na skuplju konkurenciju. Pogotovu kod vas nikakve razlike neće biti. Ipak jeftinija su ranije ponuđena ulja. Te (15)20W-50 izgleda najjednostavnije i najisplatljivije uz SHPD za teretni program u 15W-40 (što možda neće biti dovoljno).
    U svakom slučaju morate probati. Ne očekujte potrošnju manju od 0,5lit. na 1000km i ne odlažite neibežno preko svake mere već imajte u vidu da bi za godinu-dve dana bilo dobro da uradite remont motora. U svakom slučaju nemojte se pouzdati u motor za duža putovanja i neka vam je bog u pomoći sledeće zime (dokle bi mogli realno i da odložite intervenciju).
    Može (možda) i više ali nije preporučljivo.
    Što pre uradite manje će vas posle koštati. Aditive ne preporučujem jer je već kasno za njih (pala kompresija), već samo viskoznije ulje. Mogu i da pomogunu ali samo odlažu neizbežno. Zavisno od toga šta koristite mogu i da zakomplikuju (i poskupe) kasniju popravku motora. Možete jedino koristiti aditive za zaptivke gde preporučujem Liqui Moly.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  28. Malo da pojasnim. I sam sebe dopunim i ispravim.
    Obzirom na litar na 1000km i predstupajući topli period, zapravo bi trebalo krenuti sa 20W-50 ili eventualno 15W-50 (što bi uz 15W-40 moglo da bude idealno zimsko rešenje, ako do zime dogurate). Ukoliko se potrošnja nešto smanji i stabilizuje na 5 do 7dcl treba nastaviti pa tek onda možda 15W-40. Malo poboljšanje ili tek stabilizacija sa 15W-40 (makar SHPD) neće vam dati pravu informaciju koliko ste blizu remonta motora. Ukoliko i sa 20W-50 potrošnja ulja ne pada, spremajte se da makar ujesen motor generalno sredite. Ukoliko nešto opadne i stabilizuje se postoji mogućnost da odvozite i celu godinu ili više (i par desetina hilj. km), ALI ...
    Ali, ukoliko vam je kompresija opala bolje 20W-50 koristite samo kao "druži bure vodu dok mastori odu" i dok spremite pare za generalnu motora. Magični aditivi vam ne mogu pomoći.
    Kao zadnju meru možete koristiti i 20W-60 ulja (zapravo dolivati ih u 20W-50 iste serije ili istih API oznaka) ali kad stignete dotle, bolje da što pre uradite generalnu opravku motora. Svaki pređeni km će vas skuplje koštati.
    Na žalost ali tako je.

    ОдговориИзбриши
  29. Анониман20. март 2011. 10:26

    Bas hvala na savetu..ali dali smem staviti mineralno 15w 40,zbog hidro podizaca..?

    ОдговориИзбриши
  30. Анониман26. март 2011. 16:42

    za anonimnog , astra je presla 300000 kma, ima slabiju kompresiju, najbolje je sipati ulja gradacije 20-60,modrica nije skupa, to je najkbolje za motore u takvom stanju,posto je to ulje ipak za temperature koje nisu ispod minus 5c
    najbolje je ga koristiti od kraja zime pa do pocetla zime,videces koliko ce ti pasti potrosnja ulja, i povecace se kompresija i smanjiti habanje motora,za zimu treba uzeti neko 15-40w,

    ОдговориИзбриши
  31. Korišćenje 15W-40 ulja neće imati negativne efekte na hidropodizače do -10 cel. (i umerene do -15 jutarnjih). Ovde su u prednosti SHPD ulja koja su delimično (ili čak potpuno) HC osnove što ima daje mogućnost upotrebe još 2-3 stepena naniže.
    Upotreba Optime LL 20W-60 dolazi u obzir. Ipak, probao bih prvo sa istim uljem u 20W-50 verziji (malo teže naći) pa bih samo dolivao sa šezdeseticom u toku letnjih meseci (ili onih bez R u sebi, maj-avgust). 20W-60 je za temp. iznad nule, koje su već došle. Ipak 20W-50 može biti za nijansu i bolje. Za hidropodizače i uopšte na prolećnim i jesenjim temperaturama. Ono bi se moglo koristiti i do -5 bez problema ili sporadično i do -10cel.
    Iako nije lako sprovodljiva u praksi, lično mi se sviđa ideja sa monogradnim SAE 40 uljem. Naravno onim kvalitetnijim (OMV Truck, LM Touring High Tech HD 40 ili Fuchs Titan Universal HD 40).
    Ovo je samo za period od sredine maja pa do početka septembra ili za "disciplinu kombinacija", što bi značilo mešanje sa SAE 30 u hladnijem periodu i SAE 50 u špic leta, a najbolje sa 20W-50.
    Malo je skuplje ali vredi probati:
    Početi sa LM THT 20W-50, pa dolivati sa SAE 40 od početka maja do sredine septembra, te opet se vratiti na dolivanje sa 20W-50 do zamene sa 15W-40 pred samu zimu.
    Naravno Optima je mnogo jeftinije rešenje ali i nešto slabije.
    Inače Mobil S 10W-40 nije ni mogao da bude mnogo dobar za vaš slučaj, 15W-40 bi bio mnogo bolji izbor. Kad smo već kod Mobil-a, sada kada ste sa slabijom kompresijom: Delvac 15W-40 i/ili 20W-50 pri čemu izbegavajte MOBIL SUPER 1000 X1 20W-50 koje je za generacijski starije automobile (API CD) za razliku od 15W-40 verzije (zamenjuje S 15W-40) koju možete slobodno koristiti ali samo zimi.
    Kako god samo viskoznija ulja mogu da vas spasu (neko vreme) no i sami uviđate problem(e), počevši od teškog uklapanja specifikacija ulja (dobrog izbora), preko lošijeg uticaja (dugoročnog) na neke delove motora (baš pomenuti hidropodizači) itd.
    Zato ne preterujte sa odlaganjem intervencije na motoru, kada sa 20W-50(60) dogurate na litar za 1000km, krajnje vreme da "calenzi gelde" za generalnu.

    ОдговориИзбриши
  32. Vozim auto 87 godiste, visoko-kvalitetne izrade motora (dizel). Od svih ulja koje sam koristio (Valvolin, Mobil(najcesce)...sve sintetika, eventualno polusintetika par puta, viskozitet 5W40 i 10W40) najbolje (odnos kvalitet/cena) je Lukoil Avangard Ultra 5W-40. Jedna napomena: ovo ulje ne ide uz dizel gorivo koje ima >500ppm sumpora (za takva goriva mora API CF), tj ne ide uz D2, mada D2 ne treba koristiti ni u starijim vozilima, nema nikakvog razloga (navodno podmazivanje pumpe je najobicnija buva).

    ОдговориИзбриши
  33. za benzince licno preporucujem lukoil luxe 5W40, SM. on je predvidjen za benzince. odlicno ulje, cista sintetika. za one koji stvarno hoce da cuvaju motor, odlicna kombinacija je lukoil ulje i resurs remetalizator 150gr (benzinska varijanta).

    ОдговориИзбриши
  34. Hvala na komentaru.
    Lukoil ulja su O.K.
    Naravno, izbor je veliki pa će svako odlučiti.
    Vaše iskustvo će nekome značiti da lakše odluči.

    ОдговориИзбриши
  35. Koje ulje sipati u BMW 318i 1993.god.? Cuje mi se jedan hidropodizac da li je bolje sipati gusce ili redje ulje? Imam castrol 10w-60 formula rs koje sam doneo iz Nemacke, da li ce sa njim taj podizac biti jos glasniji? Unapred zahvalan.

    ОдговориИзбриши
  36. Zavisi ...
    Teorijski se hidropodizači više čuju sa gušćim uljem naročito pri startu, hladnom (plus zimskom).
    Međutim iz nekoliko razloga u praksi se dešava upravo obrnuto. O tome je bila prava mala diskusija na CBC-u (u temi "motorna ulja - kroz horizont događaja") pa bi ako vas više interesuje mogli da pročitate tamo o tome.
    Sva je prilika da ćete sa 10W-60 uljem pojavu pre umanjiti i postići efekat kome se nadate (utišati hidropodizač(e)).
    10W-60 može u vaš motor pogotovu što je iz 1993.
    Ipak, 5W-50 je verovatno bolje. Za motore sa manje pređenih km ili skorije remontovanih (uz originalne delove) 0W-40 ili 5W-40 uz BMW LL-98 ili LL-01 su najbolje rešenje.
    Drugo najbolje rešenje je 15W-40 leti a 10W-40 zimi.
    To je i za motore u dobrom stanju i za one koji troškare ulje.
    Za solidan motor godišta koje navodite 5W-50 je verovatno najbolje rešenje.
    Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  37. Veliki pozdrav od Nenada g.Stevo! Zelim vam sve najbolje u ovoj godini,i da nam pisete ovako lepe tekstove i dalje.
    Imam jedno pitanje u vezi ulja za VW Transporter T4 2.4d. Tip motora je AAB i ima oko 80 KS. Motor mu je odlican,generalna uradjena sa original delovima i kilometraza sigurna(posle generalne 15k km,ukupno oko 400k km). Kupljen od prvog vlasnika. Mislio sam da li sipati neko od Luk Avangard(obicno,extra ili ultra) jer je Luk Luks Turbo dizel nemoguce naci. Mislim da bi trebalo sipati neko od ovih,ali naravno posavetujte me vi.
    Ovo sam vas pitao prvenstveno zbog cene i originalnosti,jer brat zivi u okolini Guce koja ima Lukoilovu pumpu. Kako tamo ima mali broj prodavnica i izgubio iz vida ovu pumpu, kupio je Mobil 2000 10w-40 Diesel u prodavnici i platio neverovatnih 700din po litri! Ni u Cacku koji je blizu nije bolja situacija a u BG ne dolazi tako cesto pa da kupuje recimo Elf ili slicno.
    Sta raditi ubuduce?
    Secate se da sam vas pitao i izneo neka zapazanja u vezi Luk Luksa 10w-40 za Yuga 55 89 godiste. Imao bih jos jednu dopunu.
    Presao sam oko 2k km i prezadovoljan. Odem jutros na Staro sajmiste posto zivim u blizini da sipam Evro premijum i kupim litar ovog ulja za svaki slucaj i IZNENADJENJE. Stigla je nova sarza Standarda,Luksa i Avangarda iz novembra prosle godine i na svima ispod API standarda ima sve potrebne specifikacije, u mom slucaju ACEA A3/B3-04,MB 229.1 i neki Avtovaz kao u ruskom katalogu. U cemu je fora?
    Veliki pozdrav za vas!

    ОдговориИзбриши
  38. Lukoil je rešio da igra ozbiljno i u Šljivropi (ili je samo to da mu se ne isplati da pravi dve linije proizvoda a Zapadno tržište je svakako značajnije) tako da sada ulja Lukoil imaju odobrenja i ACEA standarde kao i na centralnom sajtu.
    Za Yugo se Lux dobro pokazao kako bi i trebalo biti.
    Što se VW Transporter-a tiče, Lukoil Avangard Extra bi bilo skoro idealno. Može naravno i Ultra (ali je možda previše "Avangardno") a "običnu" (klot) varijantu ipak izbegavajte iako bi odradila posao.
    700 din. (7€) za Mobil Super 2000 je previše.
    Kad smo već kod pumpara da spomenem i Nisotec Favorit Plus (10W-40) koji bi takođe bilo odlično rešenje (u klasi Avangrard Ultra ulja).

    ОдговориИзбриши
  39. Hvala vam puno na brzom odgovoru!
    Cim bude nekih novih zapazanja eto mene opet.
    Naravno koje god da je ulje u pitanju.

    ОдговориИзбриши
  40. Dosta dugo sam koristio Lukoil,i bio veoma zadovoljan,i onda, ni sam neznam šta mi bi, počeo ih kritikovati zbog lošije ambalaže,nenavođenja standarda na samim kanticama ulja,zapravo bio sam iritiran naizgled nižim kvalitetom,a većom cenom...
    Opet sam se vratio Lukoilu i boljeg ulja i sigurnije kupovine na našem tržištu nema...Samo pravilan izbor iz njihove ponude,i vožnja pun propisan interval-provereno...može da pomogne u izboru i ovaj link,s tim da za nešto starija i vozila sa većom km koristi drugi ili treći izbor:
    http://www.lukoil-masla.ru/selection_of_oils/

    ОдговориИзбриши
  41. Komentar je i u prvom delu teksta o Lukoil motornim uljima. I to je O.K. Naravno dva komentara sam obrisao jer je bilo ukupno tri ista.
    Ne znam zašto nisu na kraju liste ali kako u ovom tekstu ima preko 200 komentara (najviše od svih na blogu) ništa više nije čudno. Ne znam koje je ograničenje ali uskoro ćemo i to da saznamo.

    U svakom slučaju, ako je neko bio objektivan prema Lukoil uljima, onda sam to bio ja (uz naravno tebe Kris).
    Ne navesti sve ispunjene standarde na ambalaži je kiks proizvođača (makar ulje bilo isto) i zato su kritikovani kao što će bilo koji zbog bilo čega biti.
    Samo sam za jedno ulje i to jednu jedinu seriju (iz maja 2010.) izrazio sumnje da je ono što bi trebalo da bude. Ostalo nije sporno niti je bilo.
    Lukoil je 6. ili 7. proizvođač maziva na svetu, ozbiljna kompanija koja sigurno proizvodi kvalitetna maziva. Kome nije jasno, njegov je problem. Najčešće su pljuvanja po Lukoil-u iz raznih interesa i nemaju veze sa objektivnošću.
    Više hiljada potrošača zna da su to kvalitetna ulja, nesumljive originalnosti i veoma povoljne cene.

    Lično sam na nekoliko foruma ispljuvan zbog ovakvih stavova ali nije me briga. Istina mnogima smeta a Zapadni brendovi su više veći brendovi nego što su posebno kvalitetniji.
    U svakom slučaju nisu kvalitetniji koliko su skuplji.
    Lukoil ima manu što ne pokriva neke novije standarde (bar kod nas) te nisu svi u prilici da probaju ova kvalitetna ulja.
    Atiel članstvo, aditivi koji se kupuju od najvećih i renomiranih proizvođača (svetskih) te bazna ulja (deo sopstvene proizvodnje, uglavnom mineralna i nešto II bazne grupe) dobrog kvaliteta daje dobar kvalitet.
    Dakleko od toga da su ovo najkvalitetnija ulja ali su za iole starija vozila više nego odgovarajuća.
    Osim toga sigurno su original što se za mnoga poznata imena ne može (tek tako) reći.
    Osim toga, sva je prilika da ćemo dobijati ulja namenjena zapadnom tržištu (jer se proizvode u Rumuniji) za razliku od mnogih velikih imena sa zapada koja se proizvode na Istoku.

    Nekoliko mehaničara/servisera kao i desetina korisnika u mom okruženju empirijski potvrđuju ono što je očigledno, ova ulja možda nisu vrhunska ali su sasvim sigurno vrlo dobra i jako povoljna za kupovinu.

    I počinje rukomet, pa odo ja da ispratim i treće finale (i nadam se treću pobedu) danas.

    ОдговориИзбриши
  42. Najpre veliki pozdrav! Veliko je zadovoljstvo diskutovati sa vama na ovu temu. Opet sam se ukljucio jer smatram da mogu jos malo da pomognem. Tesko je opisati neka svoja zapazanja u postu ili nekoliko njih a da se nesto ne zaboravi.

    Opet o Lukoilu!
    Izuzetno sam zadovoljan kvalitetom od najjeftinijeg do najskupljeg. Jedino mi je zao sto nemaju kod nas recimo neko 0w-30 ili 0w-40,neko za VW 505.01 C3 ili 504.00 507.00 i neko za vozila sa DPF! 5w-30 imaju ali ga kod nas nema ili bar ja nisam nasao.

    Sto se tice samih standarda i imaju sve i nemaju,kada bi imali ova ulja gore mislim da bi pokrili kompletan vozni park.LUK lux sintetik ima cak SN i API A4/B4-10 ali ako me secanje sluzi mislim da sam negde video da su dobili od BMW-a LL-04 i od GM-a neki najnoviji samo sto jos to nisu izmenili na sajtu i kanticama. Sva ostala ulja imaju iste standarde kao i kod drugih proizvodjaca, nisam video neke razlike sem kod polusintetike za MB229.31 standard kojeg Luk nema a i velika vecina proizvodjaca sem recimo Motula i ne znam jos kojeg.
    Naravno mislim da ste i vi to primetili. Medjutim video sam na MB sajtu OIL finder gde ima LUK Genesys 0w-30-40 i 5w-30-40 sa mb229.51 standardom. Postavlja se pitanje da li im se isplati da imaju ova ulja kod nas na trzistu,koja sam pomenuo da im fale? Ne verujem!
    Ovo je bar moje misljenje.
    Na kraju mislim da neko ko vozi neko novije(novo) vozilo iz grupacije VW sigurno nece kupovati LUK sto vazi i za vozace mekog BMW-a ii MB-a,ali zato svi ostali(vozila do 2005-te) mogu slobodno kupovati LUK.

    ORIGINALNOST ZAGARANTOVANA!

    ОдговориИзбриши
  43. Pogresio sam nenamerno!
    LUK Genesys 0w30-40 ne postoji a ovaj drugi postoji sa mb229.51,a ima i LUK Luxe SLS 10w40 sa 229.31 standardom. Sto se tice Avangard serije ima ga u svim klasama.

    ОдговориИзбриши
  44. Hvala na zapažanju.
    Pratim situaciju ali (kao i kod mnogih drugih) ne stižem da ažuriram podatke.
    Osim toga, velike svetske kompanije posmatram kroz prizmu asortimana na domaćem tržištu (procenat ljudi koji ulja dovoze iz inostranstva je jako mali a za Lukoil se meri spm - slučajevima na milion.
    No svakako je zanimljivo čuti da Lukoil zapravo pokriva i modernije vozne parkove i da ima ispunjenje najnovijih standarda i odobrenja.
    Naročito je ACEA iz 2010. (migracija velikih u je u toku) veoma značajno ostvarenje (uz API SN, naravno).
    Kod nas Lukoil Synthetic porkiva sve benzince do 2005. (i dosta njih posle) kao i par godina starije dizel motore.
    I naravno, odnos kvalitet/cena je veoma visok.
    Sve priče o lošem kvalitetu su samo priče.
    Iako imam saznanja i o lošijim kritikama ljudi koji nisu baš amateri u oblasti, za njih ne postoje jači dokazi a i od pre par godina su.
    Lukoil je sigurno renomiran proizvođač koji proizvodi maziva visokog kvaliteta.
    Sve ostalo je (bar bez analiza i dokaza autentičnosti) neozbiljno reći.
    Sasvim je druga priča da li su ili nisu (delom jesu) uspeli da stvore jak brend na našem tržištu (i uopšte).
    U svakom slučaju uspeh rukomentne reprezentacije (kao glavnom sponzoru) im "tera vodu na vodenicu".

    ОдговориИзбриши
  45. evo nekih preciznijih podataka
    http://lukoil-masla.ru/f/product/00055/catalog.pdf
    http://lukoil-masla.ru/f/product/00057/catalog.pdf
    http://lukoil-masla.ru/f/product/00056/catalog.pdf

    ОдговориИзбриши
  46. Hvala. Vredi biti uporan.
    No, prošlo je mnogo vremena i sada podaci nisu nešto što će dobiti (i dalje ih kriju) prioritet.
    Znam da bi mogao malo da iskomentarišem podatke ali kada stigne na red. Iskreno, NIS sa novim katalogom već više meseci (ako nije i puna godina) mi stoji ispred nosa pa ne stižem tekst o tome.
    Uglavnom, ovo je ipak nešto novo. Pravi tehnički podaci (solidni) za (neka) Lukoil ulja.

    ОдговориИзбриши
  47. Zdravo Stevo da te citiram ,Ne navesti sve ispunjene standarde na ambalaži je kiks proizvođača (makar ulje bilo isto) i zato su kritikovani kao što će bilo koji zbog bilo čega biti. Ovo je strasno,taman sam mislio da uzmem 4l Avangarda ekstra a na kantici nepisu standardi, pogledo sam sva ulja koja imaju , nepise ni na jednom,ovaj sto radi mutav,primetio sam da se moze odlepiti nalepnica, da nepise mosda ispod koje standarde zadovoljava,bio sam radio generalnu golfa 2 dizel ,i ne trosi ulje evo posle 10 000 km mozda 1 decilitar, bio sam sipao stat oil ulje,to jest majstor,to koristi, POZDRAV

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Šta da kažem?
      Skandinavija (Norveška, Švedska) ...
      "'ladno al' standard" (u svakom pogledu).

      Избриши
  48. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  49. Znaci Stevo i ti si promenio misljenje o Luk Oil ulju,znam da si ga zestoko branio,Pozz

    ОдговориИзбриши
  50. Poštovani Dejane,
    Nisam promenio mišljenje preko noći a i nisam za 180° već samo koliko smatram da je realno.
    Dakle, "žestoko" sam branio Lukoil ulja u vreme kada su bila smatrana za "đubre" (ili bez navodnika), što je (i tad i sad, daleko od istine) i kada su bila pristupačna narodu.
    Sada su manje pristupačna (mada još uvek ne i preskupa) verovatno ista ulja ali bez da proizvođač preuzme odgovornost za njihov kvalitet.
    Ako neće on (lukoil) a zašto bi ja?
    Nije li jednostavno?
    Pozdrav!

    P.S.
    I dalje smatram da su to solidna ulja, ali kako ceo blog i moja razmišljanja idu preko ispunjenja standarda i odobrenja, Lukoil se u to sve manje uklapa.
    Osim toga iako solidna kupovina više nije i izuzetna pogotovu od kada su i Zapadnjaci spustili cene pa za vrlo sličnu imate Total pa čak i Mobil.
    Dakle, malo su se i okolnosti promenile.
    Lukoil NIKAKO nije LOŠ izbor ali svakako nije ni JAKO DOBAR, kao što je bio jedno vreme.

    ОдговориИзбриши
  51. Pozdrav g.Stevo od Nenada.
    Par puta ste me posavetovali oko izbora ulja za Yugo 55.

    Polusintetika Luxe 14w-40 prezadovoljan,dolio sam samo 200ml na 5500km.Bilo je tu vise izleta van grada,nije potamnelo puno i odlicno se ponasa motor iako je Yugo.Ima predjenih 106kkm.

    Vec duze vreme pratim Lukoil jer sam ih cesto i kupovao kako za mene tako za ocevu Ladu i moji prijatelji kupuju za svoja vozila(Opel Kadett i Micubisi),brat za kombi Volkswagen Transporter i komsija za Opel Zafiru 2002g. 2.0 DTI.Svi smo prezadovoljni tako da ce mene jako tesko neko da ubedi da su to losa ulja i da nemaju standarde, jer vise od godinu dana sva ulja imaju na etiketama naznacene standarde kao i na cetralnom sajtu.Na vise Lukoilovih pumpi je kupovano ulje.

    Komsija sa Zafirom je tu najbolji primer.Uvezena je pre cetiri godine sa oko 100kkm a sada ima oko 200kkm i od kako je poceo da je vozi samo Luk Lux 5w-40.Pravo je pitanje da li je imala stvarno predjenih 100kkm ili mnogo vise ali u svakom slucaju on ni jedan kvar koji je tipican za ovaj motor nije imao(recimo protokomer zbog loseg ulja ili goriva ili cega vec).Trosi ga najminimalnije.Sta reci vise onda u vezi ovog ulja.

    Ja sam koristio Standard 15w-40 a sada Luxe 10w-40 i prezadovoljan od kako ga koristim,otac u Ladi Luxe 15w-40 i takodje prezadovoljan,motori cisti i odlicni.

    Cena ovih ulja jeste dosta skocila u odnosu na pre par meseci i sada je u rangu kako kazete Totala,Elfa,Mobila ili cak jeftinije za 50-ak dinara.Usteda tu ne postoji jer je razlika zanemarljiva ali da li su ta ulja bolja od navedenog Luxa?Pitanje je.Meni je recimo jako bitno jer znam odakle dolazi i originalnost zagarantovana sto za ostale ne mogu da tvrdim.

    Izneo sam samo neke primere za koje sigurno znam jer su iz mog okruzenja.Znam i ljude koji kazu `to je Rusko` ne moze to biti bolje od stranog(mislim na zapadne proizvodjace).
    Sto bi rekli `Sto ljudi sto i cudi`.

    Jos jednom veliki pozdrav za vas do sledeceg pisanja.

    ОдговориИзбриши
  52. Poštovani g. Nenade,
    Hvala što ste se javili.
    Rusko (ulje) možda nije bolje od "stranog" ali je tu negde a Genesis sigurno nije lošije.
    Hvala i na info da Lukoil ponovo navodi approval-e na etiketi. Možda sam bio prestrog prema njima.
    Utisak su pokvarili pre više meseci kada je jedan njihov Lux 5W-40 sintetički sipan u Mercedes sa MB 229.3 zahtevom. Na etiketi je imao "samo" API SM/CF, bez navedenog odobrenja.
    Ipak, uz moj blagoslov, vlasnik je sipao isto, najviše zbog poverenja u originalnost proizvoda ali i zbog dobrih iskustava sa 5W-40 polusintetikom u ranijem vozilu (stariji Peugeot dizel).
    Uz to u mom kraju nema drugih pumpara osim NIS-a ali bez G-energy u ponudi a tada nije bilo ni novog Nisotec-a sa MB 229.51 (inače bi verovatno uzeo to ulje).
    Kako god, pokazalo se sasvim dobro.
    Skoro je sipan Castrol (Magnatec) ali samo zbog "prinudne" prodaje ulja u servisu.
    Posle par hiljada km, nema razlike (naravno).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  53. Pozdrav Stevo, kupio sam 5 litara luk oil ulja 15W40 Avangard Ultra, imam golfa 2 1990 god dizel,dali sam pogresio, Avangard ulje je bilo na akciji hteo sam Ekstra ali je nestalo ,inace motor je presao 15 000 km od generalne,Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  54. Niste pogrešili. Može i Ultra (mada ne mora i kad nema akcije uzmite Extra).

    ОдговориИзбриши
  55. Hvala Stevo, citao sam sta si ti preporucio pa sam hteo Ekstra, Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  56. Анониман28. мај 2013. 18:11

    Pozdrav svima, posedujem alfa romeo 147 jtd 02 god, interesuje me koje lukoil ulje da sipam? LUKOIL Lux 5w40 (полусинтетик) API SL/CF ili
    LUKOIL Lux 5w40 API SM/CF.

    ОдговориИзбриши
  57. U principu mogu oba.
    Sintetičko je kvalitetnije i (malo) skuplje.
    Ne mora da se posebno iskaže. Zavisi pre svega koliko prelazite km godišnje. Preporuka je da se ulje menja na 20k km/18meseci. Za malo striji automobil 15k km/12meseci (taman za vas). Ako ste blizu ove cifre onda sintetika ako ste oko 10k km onda polusintetika.
    Uzgred, ni 10W-40 nije loš izbor. Ukoliko vozite više od 50% km van grada razmislite i o ovoj mogućnosti.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  58. Анониман28. мај 2013. 21:09

    Uglavnom vozim po gradu, oko 80 % voznje se svodi na to i prelazim oko 10000 godisnje, sad sam na 12000km i tacno je 18 meseci i planiram da menjam ulje. Znaci mogu da predjem na polusintetiku, to me je zanimalo jer sam prvi put sipao sintetiku seleniju wr 5w40. Hvala Vam

    ОдговориИзбриши
  59. Poštovani,
    Audi 80 iz `94.god. 2.0 16v quattro, motor ACE, prema Autodati preporuka za ulje za umerene klimatske uslove je 15w-40 specifikacije API/ACEA: SF/A2-96. Auto je presao skoro 300.000 km. Koje LulOil-ovo ulje zadovoljava ove specifikacije?
    Hvala unapred!

    ОдговориИзбриши
  60. Одговори
    1. API SF i ACEA A2-96 se prilično razlikuju jer je ACEA praktično API SH (veoma slično).
      Zbog toga bih VAm preporučio pre svega Lukoil Lux 15W-40 (koji je API SL/CF i ACEA A3/B4).
      I pored 300k km još nije kasno za 10W-40 (isto Lux). Ipak, mala prednost za 15W-40, naročito ako je godinama bila korišćena ova viskoznost i grupa ulja (mineralna).
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Uz sve to nije zanemarljivo ni posedovanje vW odobrenja (u ovom slučaju skromno 500.00 ali još bolje 501.01 idealno 502.00 koje jeste novije ali obuhvata i stara). Lukoil pokriva 501.01 što je dovoljno za pomenuti motor (oba Lux-a).

      Избриши
  61. Duze vremena pratim vas blog i veoma sam iznenadjen, pozitivno, sa tako dobrom obradom materije. Postovani, nedavno sam uzeo BMW 316i e46 iz 2001 god, benzin,gas, presao je 240000km, interesuje me koje ulje da sipam u njega? Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bilo koje 5W-40 LL-98 ili LL-01 (još i bolje). MOže i LL-04 ali ne mora.
      Npr. Motul X-cess, Shell Helix Ultra, Mobil 3000, Modriča Magnum i tako nešto.
      Pošto ste ga nedavno uzeli, baš idite na fabričku preporuku. U oba slučaju istu (5W-40); 5W-30 zaboravite posle 240 hiljada km).
      Za N42 motor prvenstveno LL-01 (prva tri sa liste), a za M43TU nemojte se libiti LL-98 (Optima Magnum).
      Tek posle dve zamene možete razmišljati u drugom pravcu (ako vozite oštrije, ili želite ovo ili ono).
      Sa fabrički preporučenom viskoznošću i kvalitetom ćete znati na čemu ste (u kakvom je stanju motor, koliko troši ulja i slično).
      Pozdrav!

      Избриши
  62. Najveci deo voznje auto ce provesti po gradu, nekih 8000km godisnje,gradska i prigradska voznja, svega 2000km van grada godisnje, Znaci da uzmem 1 od ova 3 Motul X-cess, Shell Helix Ultra, Mobil 3000? Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Otprilike. Nije da se ne mogu koristiti i LL-04 ulja (nismo mi Amerika, po pitanju goriva) ali mi se čini da su LL-01 ulja optimalna za vaš motor.
      I nema ih baš puno, tu je još Fuchs ... Castrol EDGE FST 0W-40 i Mobil 1 0W-40, ali uz visoku cenu i moguću veću potrošnju ulja (ne mora da znači).
      Dakle otprilike po redosledu navođenja ali nije od ključnog značaja, jer su sva navedena ulja više nego O.K.
      Pozdrav!

      Избриши
  63. postovanje g. Stevo

    Sta vi mislite za opel combo 1.7 d isuzu preko 300000 km. lukoil polusintetika 10 ili 5w40. ili nesto drugo. Pretezno gradska voznja.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mogu oba ali pre 10W-40.
      Inače idealno za toliko km i taj motor je (ipak) nešto malo drugačije ... pre svega 5W-50.
      Npr. Mobil 1 Peak Life ili Fuchs Titan SuperSyn 5W-50 koje bi mogli da menjate i na 10 hiljada km inače na 7500km. Za kombinovanu vožnju je 5W-50 takođe O.K. ali za pretežno gradsku još i bolje.
      Kad motor počne da troškari ulje (nadam se tek na 400 hiljada km) ili u slučaju da počnete da vozite više van grada, onda pređite na 10W-60 (bilo koje).
      Pozdrav!

      Избриши
  64. Postovani g. Stevo
    Hvala na informacikama. Ja cu probat ovo 5w40 polusintetika od lukoila zbog cijene koja je odlicna cini mi se u odnosu na kvalitet.
    Jos jedna nedoumica- ako 5w znaci tecnost kada nije motor u funkciji a ono 40 vuskozitet na radnoj temperaturi ulja. Zasto omda neki majstori(skoro ako ne i svi) preporucujukako auto predje preko 100 hiljada da se predje na 10w a preko 300 hiljada na 15w. Ako je svima vuskozitet na radnoj temperaturi ista (40) . Gdje to ja nesto nisam razumi dobro.

    Pozdrav i hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Dobro ste vi razumeli ali i praksa nešto znači.
      Stvar je (ukratko, inače je za ceo tekst a i bilo je više puta o tome) u sledećem:
      Nije toliko od značaja kao nekad ranije ali ...
      5W ulja se prave od (ipak) manje viskoznih baznih štokova (makar imali veći indeks viskoznosti) nego 10W (ili je bar odnos "4" i "6" drugačiji) a ova od 15W. Osim "prirodnog" indeksa viskoznosti ulja nižih "W" oznaka (viskoznost na, definisanim, nižim tempreaturama) i dan-danas imaju nešto više tzv. polimera (viscosity improver-a) koji u starijim automobilima mogu da ne potraju kao u novijim.
      Isparljivost ulja sa nižim W može i da nadmaši ona sa višim (bolja osnova) ALI za standardne serije može biti i niža što uz nižu viskoznost (ispod 90 cel.) može dovesti i do veće potrošnje ulja.
      Radnu temperaturu treba i dostići tako da na nižim temperaturama (npr. 60 što je tipično na kraćim deonicama) 15W-40 može imati 10-15% veću viskoznost od 5W-40 (na 40 je to već 25-30%).
      Nivo sadržaja detergenata je znato viši kod "nižih W" (po pravilu kvalitetnija i skuplja ulja, sa više aditiva) pa već načete zaptivke (češće nego uzrok) više "nagriza" i time povećava potrošnju.
      Ova ulja su i osetljivija na razblaženje gorivom (nesagorelo, koliko god malo pri kraćim vožnjama naročito) pa visk. dodatno (brže) pada što je češći razlog "razbijanja" od popuštanja polimera (što je uobičajeno mišljenje).
      Pa tu je i 10% manja viskoznost (radna) u startu kod npr. 0W-40 (u odnosu na 10W-40) ... dobro to je malo i drugačije, 0W-40 VG je inače bliže 5W-30 nego 10W-40 (uopšte).
      Sve u svemu xW-40 ili xxW-40 ulja su sva "četrdesetice" (SAE 40) pri radnoj temperaturi i nema mnogo razlike među njima kod motora u odličnom stanju (skoro novih), međutim kako vreme odmiče ... malo se sve pomera ka višim W vrednostima da bi bilo kao pre.
      Ima još jedan detalj koji nalaže opreznost prilikom drastičnog prelaza (npr. 15W na 5W ili 0W) a to je da je za ležajeve (radilice, kao najvažnije) bitan viskozitet i na 40 i na 100 cel. pa su razlike već osetne (20% i više) dok su za jednu katerogiju (10W u odnosu na 15W) ne toliko značajne.
      Kako motor radi (mnogo sati) zazori ležajeva su sve veći i ovo postaje sve značajnije ... (u principu baš do pucanja filma neće doći ali do ubrzanog habanja ... možda i da).
      Malo je na starim osnovama ali su i najveći proizvođači maziva priznali da tu nečeg ima (čemu 15W-50 koje u poslednjih 20 god. nigde nije fabrička preporuka ili je pod "razno").
      Pozdrav!

      Избриши
  65. To ne znači da 5W-40 nije za Vaš motor, probajte ništa se motoru loše ne može desiti. Pratite samo nivo ulja malo redovnije makar "za svaki slučaj" i održavajte ga na oko "pola".
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  66. Postovani,
    Vidim da svi "krkaju" pitanja u najnoviji clanak bez kriterijuma, a ne mogu da se utrkujem sa Kulin Banom.
    Ovo pitanje pripada ovde.
    Mom golfu 1- "zuta ptica" 1,5 dizel odgovara sudeci po njihovom sajtu lukoil super 20w50 ili standard 20w50 jer je star a ima toplu garazu, a generalka se nikako ne isplati (Nekad bese u katalogu i avangard 20w50 koji je mozda i najbolji, a nikada ga nisam video u zivotu).
    Malo sam zbunjem ovim super ili standard za dizelase. Jos pa temperaturni opseg od -15 do 25?
    Ima i drugih ulja istih specifikacija pa ne patim za avangardom 20w50 (fam, modrica, nis...)
    Pitanje je vise principijelno, jer ispade da je supervisk odlican izbor?
    Unapred hvala.

    ОдговориИзбриши
  67. ispravka:
    mislio sam na nekadasnji super dizel 20w50.
    Da li je avangard i super dizel jedno te isto? (ima smisla prema specifikacijama)
    Mile

    ОдговориИзбриши
  68. g. Mile,
    Nemojte se opterećivati Avangard-om ili sličnim.
    Koristite (lepo) Lukoil Super (SG/CD) 20W-50 i sve je o.k.
    Ništa Vam više od ovoga ne treba. Može, naravno i SV (Modriča) 20W-50 (SF/CD).
    "Šta je pisac hteo da kaže" onim od -15 do +25 cel.
    Pa uzevši starost motora i slično, da je preko 25 (zapravo) idealno koristiti SAE 40 monogradna ulja. Naravno teško da se isplati za malo km godišnje pa se možete držati i 20W-50 preko cele godine. I takođe, da je bolje dva puta godišnje menjati ulje (i koristiti jeftinije) nego jednom godišnje a skuplje. Možete i ovako. Ulje menjate s proleća ali ne sipate do vrha nego "na sredinu". Uz troškarenje ulja treba će dosipavanja, a vi dosipajte (lepo) SAE 40 tokom leta. Posle se vratite na 20W-50 ili čak 15W-40 (od septembra pa nadalje). To u slučaju da trebate da dosipate 2 lit. godišnje. Ako je potrebno manje, onda je ubedljivo najbolja strategija da ulje promenite pred zimu (pred tokom oktobra) i sipate 20W-50 a drugi put zemenite u maju i sipajte SAE 40 monogradno. Ostatke (po par dl) slobodno mešajte.
    Ukoliko prelazite malo (ali baš malo, do 5000km) tokom godine, onda samo 20W-50 i ništa ne diraj!
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  69. Hvala na objasnjenju
    Mile

    ОдговориИзбриши
  70. Да питам и ја нешто. Да ли могу да сипам Авангард Ултра 10W-40 у ауди 100 турбодизел, препоручено 505 00 чини ми се. Прешао око 280.000 километара. Гориво сипам само Екто Плус или кад је фрка а нема Лукоил пумпе близу Ултрадизел (НИС).

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Ne bih išao ka uljima za teretni program. Ne vidim šta nedostaje Luxe ulju i lično bih Vam savetovao da se držite istog (10W-40 ili 15W-40) i menjate na cca. 7500km ili manje (ali ne i manje od 6000km), zbog godišta motora.
      Gorivo sipate dobro, nastavite sa istim.
      Lukoil luxe PS seriji jedino nedostaju baš VW odobrenja ali je o.k. (API SL/CF). VW 505.00 je praktično isto što i CCMC PD-2 a ispunava ga i ACEA B2-96, tako da je i API CF zadovoljavajuće.
      Ako već Avengard onda bolje Extra koje ispunjava ACEA B3(-2002) i MB 229.1 (nije VW ali jeste automobilska specifikacija) za razliku od Ultra varijante koje ne ispunjava ni jedno odobrenje za automobilski program (a API SL opet ne treba tumačiti tako (kao automob.) već opet "teretni" standard).
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Стево хвала ти енормно за савете. Искрено нисам очекивао уопште а тек не овако брзо, велико изненађење и свака похвала. Неочекујући одговор узео сам авангард ултра 15W-40 минерално, али пошто га не препоручујеш идем да заменим за ово које си ми препоручио.

      Избриши
  71. Анониман10. мај 2015. 13:09

    Pozdrav svima, a narocito Gospodinu Stevi. Slucajno naleteh na vas blog i stvarno puno informacija i odgovora u vezi motornih ulja, ali steta sto sam kasno naleteo na blog jer sam juce zamenio ulje u autupre nego sto sam vas nasao. Nego da iznesem moj problem, vozim oko godinu ipo dana pasata b3 92 god 1.8 benzinac 84kw sa plinom. od kada sam ga kupio primetio sam veliku potrosnju motornog ulja oko 500ml na 1000km. do sad sam mu sipao po preporuci majstora neko vurtovo polu sin. 10w-40 i juce na zameni sipah lukoil lux polu sintetiku 10w -40. nadam se da nisam pogresio. samo da dodam da mi je majstor nasuo debelo preko maksimuma ulje u motor

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Niste pogrešili sa Lukoil-ovim uljem. U principu, 10W-40 i jeste prvi izbor za vaše vozilo.
      "Debelo" preko maksimuma se ulje ne dodaje (iako motor troši isto) već se održava na max. (dobro, verovatno je računao da nećete biti baš redovni u kontroli a i da će "prijati", no obično je suprotno, ovo će još više povećati potrošnju i pogoršati situaciju).
      Dakle, održavajte nivo oko polovine (proveravajte nivo na 500km kad god možete).
      Potrošnja je "granična" i već ukazuje (mada ne dokazuje) na istrošenost motora. Provetite zaptivke i semeringe jer može biti i od curenja ulja, mada je verovatno (bar dobrim delom) i do istrošenosti motora (a i nije tako "mlad").
      Ipak, verovatno da isti (motor) možete koristiti još neko vreme. Odlaganje remonta poskupljuje isti ali ako neće ni biti rađen, ne treba se sekirati.
      Možda nije loše da sledeći put pređete na neko PS 10W-60 ulje ali svakako da nije obavezno (ili da zimi koristite 10W-40 a leti 20W-50).
      Najbitnije je da redovno kontrolišete količinu ulja u motoru i budete svesni da nije u najboljoj formi sa tolikom potrošnjom ulja, pa nemojte preopterećivati isti i očekivati od njega isto kao i od motora u dobrom stanju. Za lokal i kraće relacije bi mogao da Vas služi (zaista) neko vreme, zavisno od toga koliko koristite isti (i više godina).
      Obratite pažnju na to da li se potrošnja ulja povećava jer ako se i to desi, onda je kraj (motoru) već blizu. Dok je potrošnja velika ali stabilna još se može iscediti nešto iz njega.
      Naravno, stručan odgovor je da motor treba detaljno pregledati i po potrebi odraditi remont ali toga sve verovatno već svesni i ne treba vam "popovanje" (makar bilo ispravno) nego praktičan savet, što sam nadam se i dao.
      Pozdrav!

      Избриши
  72. Poštovani Stevo,
    Jel može neka top preporuka 15W-40 ulja za Yuga sa tek zamenenjenim karikama i ležajevima, jer je prethodne urnisalo Mobil ulje u kombinaciji sa UFI filterom koji se zapušio na oko 700 km od generalne? Naravno, ne bih otvarao motor da mi nije izgoreo Glaser dihtung glave, ali svako zlo ima neko svoje dobro, jer u ovom slučaju nije išlo samo. Baš nemam sreće, ili možda imam. Videćemo...

    Proizvođači isključivo: Mannol (ne znam zbog čega mi deluje korektno), Lukoil, Omv i Mol. Nikome više ne verujem od "velikih" jer sam se više puta gadno opekao. Lista sa top 3 ili 5 ulja ovih proizvođača glasila bi...

    Uzeo bih neko koje je viskoznije na 100° (oko 15 mm^2/s). "Vodice" izgleda nisu za ovaj motor jer su zazori mazajućih sa 0,15 mm posle 3000 km od generalne skočili na 0,28-0,30 mm, a postoje i znaci pregrevanja karika. Ako je ikako moguć brz odgovor jer treba da kupim ulje danas do 15h i da ga odnesem kod majstora.

    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Izvinite nisam mogao ranije.
      Pošto je hitno onda samo bitno:
      Mannol:
      Gasoil 15W-50 API SG/CD
      Universal 15W-40 API SG/CD
      Safari 20W-50
      Leto je u toku a zazori već povećani, zato bih išao na 20W-50 ili 15W-50. Zimi na Universal, mada može i sad (dakle redosled bi za danas bio safari, Gas, Univerzal).
      Lukoil ... pre svega Super 20W-50 a pod dva 15W-40 Standard pa tek onda Luxe ... (osim što morate menjati na 5000km sasvim je o.k. i posle svih radova čak i bolje).
      OMV i MOL su već skuplji ...
      A i skoro će 15h (OMV je bilo nezgodno za dihtung glave ako se sećam inače ostajem pri Classic 15W-50 a MOL ... ne mogu baš napamet ... Essence 15W-50 kao jedan i 15W-40 kao dva ... ili neko SG ili SF/CC ... mada SJ je više nego o.k. (možda i idealno a ne tako često).
      Pozdrav!

      Избриши
  73. Одговори
    1. Sudeći po uspešnom pitanju koji sledi - DA.
      Ako nije bilo zbog tehnike ... radi ali uz (sada) veće "lagovanje" (zaostatak) ... ali ne više od dva dana (ako totalno ne primetim pitanje).
      Ako je zbog nedostatka novih tekstova ... na žalost pre jeseni neće mnogo da se poboljša, mada treba (bar) u avgustu i septembru, očekivati po tekst ili dva (jun i jul ... ako zajedno bude jedan, biće dobro).

      Избриши
  74. Анониман20. јун 2015. 14:28

    Dobar dan dobio sam dobru ponudu za ulje, u pitanju je nisotek 5w 40, da li moze da se sipa u bmw 316 e46 2001 godiste, sa 300000km, i ne mislim ga skoro menjati, posto je auto odlican u smislu odnos cena/kvalitet. E sad znam da bi trebalo sipati ll01 ili ll98 te sam hteo da vas pitam za misljenje. Vozim ga na plinu najcesce i prelazim 10000-12000km godisnje, a kad ga vozim van grada vozim ga malo zustrije, na vecim obrtajima, Pozdrav p.s. odlican vam je tekst.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Nisotec je imao dva ulja u 5W-40 visk. grad.
      Autoline Sint i Autoline RN, ali svejedno oba su kvaliteta koji ispunjava ili premašuje zahteve Vašeg motora. Sint ispunjava BMW Long Life-04 a RN LL-01, tako da nema problema.
      Ako ovih ulja nema na zvaničnoj listi odobrenja BMW-a, ne znači da kvalitet nije zadovoljavajući. Proizvođač naglašava da ima navedeni nivo kvaliteta (što nije baš isto što i odobrenje ali često je razlika samo u plaćenom ili neplaćenom approval-u ... mislim da bi NIS ispunio (ako već nije) navedene BMW standarde.
      Ionako, za motor sa oko 5000rh u sebi (300k km) nije preporučljivo koristiti cele produžene intervale zamene (20.000km ili dve godine) već je bolje ulje menjati na 15000km ili godinu dana.
      Dakle, slobodno koristite Nisotec to su kvalitetna ulja po veoma konkurentnoj ceni (i bez popusta).
      Pozdrav!

      Избриши
  75. Pozdrav, g-dine Stevo. Nekoliko puta smo vec komunicirali ovde na blogu u vezi preporuka za motorna ulja i ulja za kocnice. Posto sam pobornik principa "zlatne sredine", a vozim auto star 26 godina, onda je logican izbor spao na Lukoil. Vise od 5 god koristim Luxe 10w-40 i zasita sam zaodvoljan njime. U pitanje je BMW E34 (serije 5), s amotorom od 2000cc i 24 ventila sa pogonom na TNG (sekvent uredjaj). Do sada predjenih 300.000 km i nema trosenja ulja u okviru intervala od 10.000 km, tek ankon toga, nivo pomalo oapda, ali prakticno i enma dolivanja jer stize nova zamena. Stoga, ovih dana se provozah do Lukoil pumpe da kupim novih 6 lit Luxa 10w-40. Cena standardna, nesto preko 2200 din za 4 lit, ali primetim da u ponudi imaju Super mineralno 15w-40 (pored 20w-50) i Luxe 10w-40 ali LPG verziju. :) Da li znate nesto vise o LPG verziji LUXa (cena mu je nesto niza, 2000 din za 4 lit.), da li bi to bilo jos bolje resenje za moj motor u odnosu na LUXE 10w-40? Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Aleksandre,
      Hvala (koristiće čitaocima) za novu vest o pojavi LPG ulja Lukoil-a. Nisam znao o ovome ništa do sada.
      Koliko sam video na sajtu (ali bez detaljnih karakteristika) to je API SL ulje, što znači Luxe sa manjim baznim brojem i nešto manje istog paketa aditiva i verovatno istom bazom ...
      Menjati nešto što je (toliko) dobro, nekako nisam da to bude "na prvu". Nije da se ne proba, jefinije je (taman da vredi probati). U principu, ne bih očekivao dobitak, možete nešto uštedeti i zbog toga verovatno vredi probati (da je skuplje, svakako ne).
      Ništa posebno (varijacija na temu).
      Možda je bolje za više gradske vožnje ali to su nijanse. Da motor troškari ulje, svakako bih ga preporučio (zbog manje sulf. pepela) ali ovako, ne naročito.
      Možete probati, pa posle kako vam se već čini (jedno pa drugo ili ostati na bilo kom od njih).
      Mislim da ne bi bilo bolje rešenje (verovatno "isto" sa razlikama u nijanasama).
      Super mineralno (API SG/CD) u 15W-40, konačno! Ovo je zaista nedostajalo u ponudi (SF/CC pa SL/CF). Ovo je idealno ulje za starija vozila (Lada Samara, Zastava, Golf i/II, Opel kadet suzu i slična) a mogli bi koristiti i kod vas. Ipak, zimi bi bilo lošije a i trebali bi ga menjati na maksimalno 7500km pa se ne isplati posebno (dobro je rešenje za one koji ne prelaze mnogo u toku godine, ali opet više kao ekonomično a ne kvalitetnije).
      Hvala na informacijama (još jednom)!
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Da, kako sam i mislio. Delim mislejnje da su LPG ulja varijacija na temu, a iskreno, nisam bas sklon eksperimentisanju. Uvek sam za to da se ne menja ako radi dobro. :) Sta da kazem, svaka fabrika bi me pozelela kao kupca. :) Da, u Šapcu, na Lukoil pumpi videh prekjuce taj novi Super i sam sam se iznenadio, jer znam da je bio jedan od Vasih ranijih predloga. Ono sto sam primetio je da se cene derivata i ulja na Luk pumpama prilicno razlikuju, od pumpe do pumpe. Imam priliku da cesto posetim njihova prodajna mesta u razlicitim gradovima i na nekima su akcije, na nekima ne, cene sasvim razlicite... Takodje, u Makedoniji, cim se predje granica sa Srbijom, vrlo snabdevena njihova pumpa sa vrlo povoljnim cenama ulja (20/30 % nize nego kod nas). Barem je tako bilo do prosle godine. Vrlo moguce da je kod njih i veca ponuda SUPER ulja. U svakom slucaju, hvala jos jednom na odgovoru. AKo se odlucim za LPG verziju Luxa, obavesticu Vas o utiscima, mada, s obzirom na "neznatnu" ustedu (oko 350 din na 6 lit.), i meni se cini da je LUXE (bez lpg) i dalje bolji izbor. Hvala i svako dobro

      Избриши
  76. Ne znam da li je ova stranica pravo mesto, ali ove informacije će Vam svakako značiti (kao i čitaocima bloga) kao dobar "laički feedback". :) Elem, planirao sam da zamenim ulje u motoru (BMW 520i E34 1990. motor M50 24V) i kao i uvek sipam Lukoil luxe 10w-40, medjutim, u servisu u kom to obicno radim (servis BMW kluba Šabac, ciji sam i clan) mi prijatelj ponudi neke kupone za NIS ulja koji danas nude 30% nižu cenu uz SUper karticu za pakovanje od 4 lit 5w-30; 10w-40 i 15w-40. (nije da ih reklamiram, ali nije zgoreg znati). Elem, posto u nase motore staje po 6 lit, to su 3 kanistera od po 4 lit i tu izracunamo da bi smo svaki dobili za 1250 din - ukupno 3.750 din. Meni bi samo za Luxe trebalo nesto preko 3000, tacnije 3250 din (iako sam LUCe redovno kupovao u vreme akcija, pa je zamena znala kostati i 2500). Posto me zanima gradacija 10w-40, odlucimo se za upravo to ulje, Nisotec Autoline PS 10w-40. Uspur pogledam i sta Vi kazete o tom ulju, neka iskustva i zvanicknu specifikaciju. Iz svega shvatim da je ono malo slabijih karakteristika u odnosu na Luxe (uporedivsi tabele vrednosti), ali jos uvek dobro s obzirom na zahteve (bar se nadam da jeste?). Pazarimo mi to i zamenimo u nadi da ce biti dobro barem kao LUX i da ce izdrzati sledecih desetak hiljada km. Samo da napomenem i ovo. Poslednji interval je bio 12000 km za LUxe i ulje koje smo ispustili je bilo prilicno svetlo (mozda zbog TNG-a na koji vozim, a i dobrog stanja motora i psole 300.000 km jer potrosnje ulja prakticno i nema, barem sa Luxom 10w-40). Jos nesto, a sto ce vas zanimati jeste i stanje filtera nakon 12000 predjenih. Ubacio sam psolednji put, probe radi, jeftini Filtron ulozak (Filtron OM 522 - 250 din) i sam filter deluje sasvim dobro. Cvrst je, nedeformisan, svetao s obzirom na km, zadrzao je elasticnost i sveukupno deluje sasvim zadovoljavajuce, nista losije nego Knecht koji sam stavljao enkoliko godina unzad na istom servisnom intervalu, pa svakako preporuka za Filtron (za sve skeptike). Definitivno best buy! Filter vazduha takodje sasvim OK (Filtron AP 031) naroctio za cenu od 450 din. E sad, mozda je to rano zakljuciti, ipak je ovo prvo koriscenje pa ne stize da pokaze slabosti, ali za sada sve ok, pa su bili moj izbor i ovog puta. Lampica ulja se ugasila brzo, motor radi kao i do sada, sve je na mestu. Mislim da povoljnije od svega ovoga ne moze. Moram naglasiti ipak da je 80% moje voznje na otvorenom putu i da vozim umereno i ponekad i prilicno zustrije radi ocuvanja forme motora (ipak je BMW papucica osetljiva :D), ali sve u granicama. Sto se tice izbora ulja, vodio sam se tezom da me zanimaju iskljucivo originalna ulja, a nadam se da Nisotec nece izneveriti. Iako zvuci egzoticno, vecina clanova BMW kluba (mahom, vozila stara 15 god i vise) koriste LUkoil i Nisotec ulja i vec nekoliko godina unazad niko nema negativna iskustva. Smatram da i Vama ovakav feedback znaci u neku ruku, a ja se nadam da ce Nisotecova polu-sintetika da me ispostuje kao sto je i Luxe do sada. :) Prijatno i svako dobro.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Aleksandre,
      Mislim da će Nisotec odraditi posao (i više od toga). Sasvim pristojno ulje, razlike u odnosu na Lukoil su u nijansama. I dalje mi Luk izgleda za nijansu (nijanse) ubedljivije ALI svakako uz onakve popuste Nisotec se više isplati. U svakom slučaju i NIS i Luk su dobra kupovina i evo preporuke i drugima.
      Znate da sam bio blago sumnjičav prema Filtronu ali ga nisam otpisivao, Vaše iskustvo je dokazalo da vredi. Svakako će i Filtron biti dobar za maksimalni servisni interval (dozvoljen od proizvođača motora) ali naročito postaje isplativ kada se on skrati, do te mere da u tom slučaju skuplji brendovi mogu biti i preskupi. Kao što ste rekli, jedna primena je možda malo za zaključke ali dovoljno da bude makar preporuka da se proba.
      I nekoliko drugih čitaoca (i mejlom) je bilo zadovoljno Filtron-om, tako da zaslužuje punu pažnju.
      Naravno, Frad mi još uvek deluje pouzdano, pa "ekonomski patriotizam" može da prevagne i na tu stranu (nije (baš) najjeftiniji ali svakako jeftiniji od premium brendova).
      Još jednom, hvala za ovaj feedback.
      Pozdrav i svako dobro.

      Избриши
    2. Videcemo jos na kraju intervala, ali i ja verujem da ce da opravda poverenje. U svakom slucaju, iznecu svoje utiske nakon svega pa ce nekima mozda sluziti kao preporuka jer mi se cini da u danasnje vreme skoro sve pada pod sumnju, a ulja renomiranih proizvodjaca (koje smo toliko dugo cekali nakon onih kriznih vremea i na ovakvom trzistu gde izbora zaista ne manjka) mozda i ponajvise jer su obicno skuplja od domacih brendova. Stavise, ljudi nisu bas toliko upuceni pa i ne cudi sto u startu imaju vise poverenja u "strane" kompanije. Nazalost, mnogi se brzo uvere da je poreklo vecine od tih proizvoda ovde sumnjivog porekla (sto ne zanci da je krajnje lose, ali svakako nije kao Castrol koji kupuju u Kaufmannu u Austriji gde kosta i drasticno vise) i tek onda postaju zbunjeni. Zato smatram da ovo sto vi radite utice, barem na nas koji citamo, da menjamo poglede na svet i ne verujemo bas svemu sto pise. :) Iskreno, ja sam uvek zaobilazio domace proizvode i gajio takvu sumnju, ali msm da je u vecini slucajeva neopravdano, sve dok se postuje zahtevani standard i gradacija i vrsi redovna zamena. Nekako mi se cini da i ako nisu najkvalitetnija ulja u pitanju, ona svoj "kvalitet" nadomescuju manjim rizikom od havarije usled fals proizvoda za koje smo puno puta svi culi da su nastali nakon sipanja raznih poznatih brendova. O isplativosti ne bih ni govorio, jer je to u ovakvim primerima ocigledno. Jos nesto bih istakao, a to je i da sam ulje kupio na NIS pumpi u Šapcu na magistralnom putu (verovatno najveca pumpa u okrugu), vrlo snabdevena i sa veoma ljubaznim i usluznim radnicima, za svaku pohvalu, medjutim, na rafu su NIsotec ulja psotavljena potpuno po strani. Castrol, Mobil i G Energy su u prvom planu, a da pronadjem 10w-40 nisam mogao ni psole 5 minuta. :) Nekako, uz pomoc radnika, uspevam da dobijem svoj kanister nakon njegovog odlaska u magacin odakle mi ga ej doneo. Takodje, ne videh ni 15w-40 ulje. Toliko o tome, na pocetku te velike akcije od 30% u sistemu Super kartice i inace mozda i dve najtrazenije gradacije oni ih nemaju na rafovima niti istaknuto bilo sta o njima. Mozda i to govori zasto ljudi i ne znaju vise o tim uljima. O dizajnu pakovanja, fontu, podacima o ulju ne bih trosio reci, msm da ne moze losije. :) Sam kvalitet pakovanja je solidan, cep je dobar, postoji i folija ispod cepa, pa stoga nemam prituzbe na to. U svajom slucaju, nisam od onih koji padaju na ambalazu i neonske reklame, ali zaista ne razumem marketinsku sluzbu kompanije. Verovatno su zadovoljni prodajom, pa se i ne trude vise od toga. :) Sto se tice Frada, pogledao sam njihovu ponudu i pozeleo mda isprobam njihove filtere, ali nazalost, nemaju nista u ponudi za moj motor, tako da je izbor pao na Filtron. Takodje, vrlo popularni su i filteri ITN, zbog cene najverovatnije, za koju sam cuo da je brend nase firme iz Zemuna Euro 07, a da se navodno prave u Bugarskoj (mada, ipakm mislim da je Kina), pa bi bilo dobro da nam kazete i o tim proizvodima nesto vise, ako ste upuceni. Hvala na svim saetima do sada i nastavljamo redovono da pratimo Vas cenjeni blog. Pozdrav

      Избриши
    3. Hvala na komentaru!
      Jako korisno za ostale čitaoce.
      Za isplativost domaćih ulja nemam šta da dodam, postoje motori za koje nema proizvoda ali u većini slučajeva nije tako, pa se može kupiti umesto belosvetskih brendova. Uz redovnu zamenu (pogotovu što kod nas retko ko menja baš na punom intervalu zamene) vrlo dobra kupovina.
      Za dizajn se slažem, NIS je kao državno apotekarski proizvod (prosto odbija).
      Za ITN zaista NE znam. Zanimljivo je da je naš brend (kao i Tesla smart telefoni ili LMX kozmetika, doduše ona se delom pravi i kod nas) što svakako zaslužuje pažnju. Euro 07 je uglavnom o.k. (bar koliko su mi utiske preneli čitaoci i prijatelji koji su tamo kupovali) pa bi moralo da bude makar o.k.
      Jeftin je brend ali može da se proba (naročito uz skraćeni interval zamene, npr. za ulje oko 10k km). Ne bih očekivao super kvalitet ali zadovoljavajući sigurno. Uostalom nije to "svemirska" tehnologija da ne mogu da naprave i komšije (ili Kinezi).
      Ipak, ne bih se usuđivao da dam konačno mišljenje (nisam ni video i prvi put čujem).
      Pozdrav!

      Избриши
  77. Анониман31. мај 2016. 20:05

    Dobar dan kupio sam Skodu Fabiju hedzbeg petoro vrata 2002 1.4 75ks, sa kilometrazom 168000km mada je uvoz iz Italije, pretpostavljam da ima bar 300000km, koje mi ulje savetujete da sipam. Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Za godište vozila, kilometraža je bar 268000km (najverovatnije).
      Preporučujem Vam pre svega 10W-40 polu-sintetička ulja. Svako originalno će biti o.k.
      Pozdrav!

      Избриши
  78. Dobro vece na vasem blogu sam vec 5 godina, ovo je vec treci auto za koji od vas trazim preporuku za sipanje ulja, u pitanju je pezo 206 2001, 1.1 44kw presao pise 140000, mada vi racunajte da je vise presao posto je to ipak auto 15godina star,a kod mene je 6 meseci,od uvoza, prelazim godisnje 10000km od toga bar 8000km po gradu. Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dobro jutro!
      Najbolje je sipati 5W-40 ulje (praktično bilo koje, PSA 2296 poželjno ali ne i obavezno).
      Naročito prve dve izmene.
      Mogućnost da se koristi 10W-40 postoji ali su 5W-50 ulja bolja (ali ne i Elf koji je samo API SG/CD i odličan je ali za starije motore). Ipak ako motor ne troškari ulje 5W-40 je bolje (10W-40 je samo jeftinije).
      Kad motor počne da troškari ulje (nadam se što kasnije), ni 10W-40 ni 5W-50 nisu najbolji izbor već 10W-50 (tu je Elf već ne samo odličan već i jedan od malobrojnih izbora).
      Pozdrav!

      Избриши
  79. Dobro vece odlicni ste, pratim vas zadnih par godina i uvek ste mi pomogli oko izbora najboljeg ulja za moj auto, a ovo mi je peti.
    Imam vw polo 1.2 65 ks 2003god, 175000km na satu, predjem godisnje 10000km, po lokalu 8000km, koje ulje da sipam. Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман1. март 2017. 17:51

      Ako bi mogli da mi odgovorite do sutra posto treba da narucim sutra za mali servis. Mnogo hvala

      Избриши
    2. Izvinjavam se, mislio sam da sam već odgovorio na ovo pitanje (možda mi google robot "pojeo" post?).
      Bilo koje 5W-40 sa VW 502.00 (više od 90% ih ima) će biti o.k.
      Ništa specijalno ne treba. Ne mora Castrol (Edge ako već idete na taj brend), ne mora ni C3 ulje da bude (može biti korisno zbog pretežno gradske vožnje, ali nije krucijalno).
      5W-30 (VW 502, C3 ili naravno 504/507 ali je pomalo bacanje para) i 0W-40 ako je motor u odličnom stanju i ne troškari ulje.
      Ipak, za godište i pređene km 5W-40 je optimalno. Brend, koji se vama sviđa i da je ulje originalno.
      Izbegavajte 10W-40 (može ali je jadno).
      Pozdrav!

      Избриши
  80. Поштовани Стево,
    пре неке две године сам Вас контактирао мејлом и лепо сте ми одговорили врло брзо. Међутим, адреса ми је изгледа отета - како - немам појма! То сада више није битно.
    Поставио бих једно питање у вези Лукоил уља за Форда Фокуса МК1 Зетек 1.6. До сада сам користио Форд Формула Ф 5-30. До неких 7000 км не троши га ни кап. После тога креће са 2 до 3 деци на 1000км. Мењам га некад пре доливања после 8000км, а некад долијем укупно нешто више од 1/2 литре па продужим до 10000км. Кретао сам на дужи пут и хтео сам да узмем уље за доливање, али фордовог нисам нашао. Била је недеља, па сам кренуо по пумпама. Једино 5-30 које сам нашао у том тренутку је било Лукоил Џенезис Премијум 5-30. Касније сам проњушкао по нету и видео да Лукоил прави уље погодно и за Форда - Џенезис Армортех А5/Б5 5-30. Пише да је за нормативе 913 А Б Ц Д. Моје питање(питања) је какво је по Вама прво и друго помињано уње за мог Форда?
    Хвала и поздрав од Синише.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Siniša,
      Lukoil Genesis Premium je o.k. za dolivanje. Može se i kostiti za vaš motor ali je Armortech svakako ulje koje ispunjava fabričku preporuku u potpunosti i trebalo bi biti prvi izbor (od ova dva). Ulje ne morate menjati kad morate da dolijete malo ulja, do 15000km (ili godinu dana) je o.k. uz dolivanje.
      (to je nekakav mit, nepoznatog porekla, verovatno od onih kojima motor "ne troši ni kap ulja", i potpuno je nezasnovana predrasuda).
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Хвала на брзом одговору и још само нешто :)
      Да ли је по вама Армортех бољи од Формуле? Који би био на некој Вашој листи за Форд уља или прецизније за поменути Фокус? Знам да је Форд мало незгодан са својим захтевима - закључио из оног Вашег километарског писанија које је како сте сами рекли замишљено да буде само 20 речи о Фордовим уљима.

      Избриши
    3. Poštovani,
      Teško je to tvrditi, ali u svakom slučaju nije inferioran u odnosu na Ford ulje. Ako bih nagađao (ili bolje reći birao za sebe) uvek bih pre uzeo Lukoil nego "Ford" ili "GM" i slično (ne zna se ni ko pravi).
      Ova ulja (Ford) su za ovlašćeni servis (mada ni oni nisu obavezni da isključivo to sipaju) i dobra su jer su sigurno solidnog kvaliteta i niske cene. Ako Lukoil nije mnogo skuplji (logično da jeste) onda bi mogao biti stalni izbor. U svakom slučaju i da jeste (skuplji) vredi makar probati (ali makar dva puta uzastopno).
      Pozdrav!

      Избриши
  81. Dobar dan primetio sam da mi vw polo poceo trositi ulje, 2004 godiste1.2 motor, trosi na 5000km litru. Do sad sam sipao elf 5w40. Presao je preko 200000km. Da li da sipam elf 10w50 ili neko drugo? Hvala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Prvo trebate proveriti da nije do nekog curenja (na zaptivkama).
      Tek ako nije, može se zaključiti da Vam motor "troškari" ulje. Potrošnja koju navodite nije bitno povećana (nije izvan dopuštene).
      Ne treba prerano zaključiti da motor počinje trošiti ulje, leti i naročito na auto-putu je potrošnja višestruko veća nago zimi i pri manjim opterećenjima motora.
      Ovo je tek naznaka (treba pratiti, svakako).
      Ako i zimi nastavi sa ovakvom (ili većom potrošnjom) onda je Vaša ideja dobra (sipajte 10W-50, npr. Elf sledeći put, na proleće). Pre toga bih još jednom probao (ako sad menjate) sa 5W40 ili 5W-50 uljima (naročito ovim) za zimu.
      Pozdrav!

      Избриши
  82. Postovani gospodine Stevo, imam pitanje za vas. U Golfa 4 sdi sam usuo ulje Lukoil genesis advanced 10w 40, da li sam napravio dobar izbor? Prilikom izmjene je stalo 0,3 l manje ulja nego što je predviđeno, znači ostalo starog jer majstori nisu dovoljno čekali da iscuri, da li to može praviti probleme i treba li skratiti interval zamjene?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Ako je benzinski motor, onda da (ulje poseduje VW 502/505). Dovoljno je dobro i za SDI ali ne i za PD (Pumpa-Dizna, Pumpe-Düse) motore (motore sa tim sistemom).
      Prilikom servisa uvek se zameni nešto manje ulja od ukupne količine. Sve je o.k. (proverite i sami nivo).
      Ako mislite da je sipano 3 dl manje od "servisne" količine (gde se uzima 10-tak% ulja da zaostane) onda bi nivo trebao da je oko "pola" na mernoj šipci.
      I to je o.k. (proverite posle hiljadu ili dve hiljade km, i dospite blizu maksimuma, ali ne mora baš da ciljate u milimetar, sasvim je o.k. da "maksimum" bude između pola i max.).
      Da bi zamenili celokupnu količinu ulja, potrebno je (i to leti) da uz zagrejan motor (ulje) ističe bar dva-tri sata.
      To je u servisima nemoguće očekivati (za zamenu motornog ulja, osim u izuzetnim slučajevima, koristi se samo gravitacija) ali uzeto je u obzir da do 10% (kod nekih konstrukcija motora i više, npr. kod Honda motora) starog ulje ne bude ispušteno. Sve je o.k. samo opušteno.
      Pozdrav!

      P.S.
      U žurbi nisam zapazio da ste već naveli da je sdi motor u pitanju. Da, sve je o.k. ulje koje ste sipali je adekvatno (i jedno od najboljih od 10W-40).

      Избриши
  83. Poštovani Stevo,
    koje ulje preporucujete za fijat ritmo 1,5 motor? Sipano je neko shell ulje, kvalitet je upitan, posto mi motor mnogo vise duva na iber, takodje je primetno bucniji. Ranije je unutra bila selenija gold cinilo mi se ok. Motor je 86 godiste, cini mi se da nije u sjajnom stanju, mada ne curka nigde. Citao sam o lukoil uljima, pa me zanima vase misljenje, da li bi neko odgovaralo. Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Da svakako (Lukoil).
      U principu se za Vaš motor koriste 10W-40 i 15W-40 ulja (kod 10W-40 osim Selenia, FAM BM Extra je takođe nešto što je u vrhu onoga što treba probati).
      Za starije motore 10W-40 je više sezonsko ulje (hladnijih 5-6 meseci u godini).
      Leti bi 15W-40 ili 15W-50 trebalo da je bolje rešenje.
      (10/15W-40 može bilo koje Lukoil, najbolje Lux, ali i Super pa i Standard (10k km, 7500km i 5000km uz zamenu na 6 meseci).
      Ako motor nije u idealnom stanju (kako ste opisali), onda je 15W-50 zimi (Ovakvo luk nema, ali i 15W-40 dolazi u obzir) a 20W-50 (npr. Super od Lukoil-a) idealno.
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Od 15W-50 ulja, PS imaju Motul, Total i Texaco a od mineralnih bi Mannol došao u obzir (nije naravno kvaliteta prethodnih ali može da prođe), ili (još bolje) Prista oil (ako možete naći).
      Naravno 15W-40 može da bude jednako dobro za taj period (do nekih -15 ili -18 za para dana).
      Pozz

      Избриши
  84. Cao steva hteo bih ako nije problem da mi preporucite za skodu oktaviju 2008 godiste benzinac 1.4 16 ventilna 55kw koe lukoilovo ulje sipati do sada sam sipao likvi molijevo pa bih hteo da prebacim na lukoilovo ako moze vas predlig da mi posaljete na ivicafluor@hotmail.com Unapred hvala gospodine Stevo i svako dobro

    ОдговориИзбриши
  85. Poštovani,
    Lukoil Genesis 5W-30 ili 5W-40 će biti odličan izbor. Genesis VN još bolji ali ne znam može li se naći (tako lako). Uglavnom, preporučujem fiksne intervale izmene (12m./15k km) i tu VN i nema veliku prednost (a "osuđeni" ste i na 5W-30). Za fiksne intervale je potrebno da ulje ispunjava VW 502.00 te osim Genesis ulja, Lukoil Luxe Synthetic 5W-40 može biti (takođe) dobar izvor. Ako se uzme u obzir i cena, onda je verovatno i najbolji.
    Dakle:
    1) Luxe 5W-40 (sintetičko)
    2) Genesis 5W-30/40
    3) Genesis VN 5W-30
    Po isplativosti (po kvalitetu, upravo obrnuto ali su razlike male).
    Pozdrav!

    P.S.
    Sledi copy-paste na mejl.

    ОдговориИзбриши
  86. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  87. Dobar dan Stevo, posto ste mi do sad davali puno puta preporuku za ulja,i uvek sam bio zadovoljan,za prethodnih pet auta koja sam vozio, zelim da vas pitam sta raditi u ovom slucaju. Auto je kod mene godinu dana, ulozeno dosta novca da se dovede u pristojno stanje, medjutim motor nije diran. Vw polo 9n, 2003 godiste,1.2 65ks, sluzi svrsi, dosta se prelazi po lokalu, 80% od ukupne predjene kilometraze na godisnjem nivou, a predje se od 10-12000km,postoji problem,auto je pregledan, curkalo ulje na zaptivkama, menjane gumice, i sad sam u dilemi sta raditi, a da nije generalna, posto auto do 100km/h i 3500obrtaja ne trosi ulje ili je to minimalno, medjutim vec na vecim obrtajima, konkretno sve preko 4500 obrtaja i 120km/h, a ne vozim ga brze pocinje da trosi ulje, a na auspuh izlazi sivi dim,tj oseti se miris ulja, do sad sam stalno sipao, 5w40 pa i dolivao isto, ostajem u nedoumici jer mi je blizak prijatelj radio na svom vw polu identicnom motoru generalku, i isti simptomi, i nista se nije na bolje desilo, isto auto trosi ulje,kao i pre generalke. Auto sa tri klipa. Do Sad sam presao 12000km,sad se spremam na mali servis, a dolio sam posto sam isao par puta na duze destinacije, sve ukupno 5l ulja. Prakticno na put i ne idem bez kantice ulja. Auto ima 200000km iz Nemacke uvoz, e sad koliko je presao to je tesko reci.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Sve je jasno. Motor je zreo za remont. No, to može biti (pre)skupo, a najverovatnije i neisplativo.
      Na kraju krajeva, stanje nije sjajno ali bi mogli preći još par desetina hiljada km (nekoliko godina) sa njim.
      Naravno, uz malo sreće, i uz to da se vozilo NE forsira isuviše (taman do 3500 obrtaja, a i šta će Vam više, da plaćate kazne?).
      Pre svega, jednom godišnje obavezno zamenite ulje (i pored velike "cirkulacije" istog) da bi sprečili formiranje taloga.
      Auto verovatno ima bar 300 ili 400k km.
      Šta raditi?
      Čim prođe sledeća sedmica (i najavljeno zahlađenje, ali i bez toga može) pređite na 15W-40 API SL (ili više), ili još bolje na PS 15W-50 (sa istim nivoom kvaliteta). Ne ispunjavaju 502.00 (što je zahtev) ali i 501.01 će odraditi posao, naročito ako se uzme u obzir stanje motora. Čak će biti i bolje. Naravno, donekle će biti i smanjena potrošnja, ali ne očekujte "nultu" (to se neće desiti).
      15W-40 mineralnih ima tušta i tma, a 15W-50 imaju Total, Motul, Havoline ...
      Uz ovakav motor je bolje da se ulje menja na 6 meseci (jer se ulje brže zaprlja od izduvnih gasova).
      Nije čak ni mnogo skuplje (uz povećanu potrošnju ulja) da primenite sledeću shemu:
      Za sledeću zimu 10W-40 pa posle opet 15W-40/50 leti (navedena), ili čak (a što da ne) 20W-50 ali da su API SL. Takvih nema mnogo ali Total ima takvo ako niko drugi.
      Pa ako dokotrljate do druge zime, 10W-50 Elf (osetno jeftinije od drugih 10W50), pa leti opet isto ... i sve preko toga je premija (treću zimu, ili drugu, ukoliko se stanje pogorša, brže od očekivanog, 10W-60).
      To je što možete uljem, ostalo je sreća.
      Remont se ne može ničim nadomestiti, može se odložiti (ili odložiti potpun kolaps motora, ako se neće raditi).
      Naravno, odlaganje remonta poskupljuje isti ...
      Aditive bih izbegavao, bez obzira na reklame. Čak iako nemate nikakvu nameru da radite remont motora. Mogu možda i pomoći ali će ubrzati kraj (to je kad motor već počinje i da posustaje, pa se nema šta izgubiti).
      I još jedno: izbegavajte duge relacije sa ovakvim vozilom (ili se spremite za njih), jer je vrlo nepouzdano za tako nešto.
      Pozdrav!

      Избриши
  88. Анониман8. јул 2018. 11:43

    Dobar dan,vozim skodu fabiju 1.2 benzin,presla tesko je reci,bar 300000 pise 200000, do sad sam sipao 5w40 elf na kantici pisalo made in eu(kasnije vidim rumunija,bugarska,moldavija nalepnice), trosio mi ulje, dosipao sam istu gradaciju ali nisovo ulje, majstor rekao da treba raditi karike,posto nisam spreman za takav poduhvat jer ga necu voziti duze od 3 godine,kupim dan na lukoilu 15w40ulje mineralno standard api sf cc a na kantici pise isto made in eu isto ono rumunija,bugarska,moldavija,reko pih opet sam pogresio nisam hteo seleniju made in italy,reko uzecu lukoil made in russia,kad vraga,nadam se da nisam mnogo pogresio,mada mislio sam svejedno na zimu da sipam 10w40 opet lukoil,sta mi vi savetujete,danas je tesko naci ulje da je od distributera u malopradaji da je original,mozda sam trebao naruciti iz autoline bg kao prosli put po preporuci

    ОдговориИзбриши
  89. Анониман8. јул 2018. 12:22

    Malo sam bolje pogledao i shvatio da sam pogresio te sam odmah zamenio ovo za 4x po 1l 15w40 lux avangard lukoil i ovo je made in rumunija,nadam se da je ovo dobar izbor. U zurbi mi spakovase onaj standard ja dodjoh kuci udjem na blog i shvatim pa to nije to :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      O.k. je Avangard ali još bolje je Lux (ili Luxe) serija. Avangard je pre svega za dizel motore.
      Standard je nedovoljnog kvaliteta za Vaš motor.
      15W40 je o.k. (naročito za troškarenje). Možda zimi 10W40 ili da (bar) od jeseni dosipavate 10W40 (kako motor troš(kar)i ulje).
      Za celu godinu je još bolje da koristite 15W-50 polu-sintetička ulja.
      Leti je i 20W-50 opcija (obzirom na okolnosti).
      Ako Vam se ne kupuje ulje iz Rumunije (Bugarske; Moldavija nije u EU i neće skoro (ni) biti ... slično nama ako ne i kasnije), nemate baš mnogo izbora. Osim Selenia ulja iz Italije možete kupiti Mobil, Motul i G-energy (na pumpama Gazprom-a i NIS-a). Holandski Kroon je iz Holandije (malo je skuplji (zbog toga) ali nema "i jare i pare" u stvarnosti, btw. i Selenia je za jačinu brenda bezobrazno skupa). Petronas je najverovatnije iz Italije (takođe).
      Liqui Moly je iz Nemačke ... Ravenol, takođe ... ima nekih manjih brendova takođe, ali ova dva preporučujem ... Mannol je nemački brend ali se pravi u Pribaltičkim republikama (samo je marketing da je "nemačko ulje") ... Motul može biti i iz Francuske (Italija je "utešna nagrada") ... Wolf ulja su jeftina a prave se u Belgiji, što je posebna preporuka.
      ITD. i SL.
      Većina velikih kompanija ima više blendara širom Evrope. Kvaliltet je ustaljen i o.k. čak i kad je Rumunija u pitanju. Naravno, ciljanje jeftinijih i skupljih tržišta nije baš isto i uvek se u nijansama razlikuje.
      Valvoline i Chevron (Texaco) imaju svoju centralnu proizvodnju (Texaco u Belgiji, za Valvoline nisam (više) ni siguran da li je Belgija ili Holandija, ali "tu negde" u Beleluksu (sigurno)).
      ITD. i s.l.
      Pozdrav!

      Избриши
  90. Dobar dan, vlasnik sa golfa 5 1.9tdi 90ks,2006god, na satu ima 280000km, koje mi ulje preporucujete da sipam, auto ne trosi ulje od zamene do zamene, ili je to neznatno, i prelazim 2/3 po gradu, godisnje ne vise od 10000-12000km. Do sad je sipan Castrol 5w40. Hvala.

    ОдговориИзбриши
  91. Poštovani,
    Ulje menjajte na godinu dana (i taman navedenim km).
    Mislim da je dobro da nastavite sa SAE 5W-40, npr. Castrol koji već koristite ili neko slično.
    Od Castrol-a može i Magnatec i Edge.
    U principu svako 5W-40 ulje sa VW 505.01 ili 502/505/505.01 (ACEA C3) je o.k.
    POzdrav!

    ОдговориИзбриши
  92. Dobar dan, vlasnik sam audija a6 2.0 170ks,2009, do sad sam uvek sipao 5w40ulja menjam dva puta godisnje jer prelazim izmedju 20-25000km uglavnom van, recimo 80% voznje i to uglavnom se auto vozi 150-180km/s e sad primetio sam da mi potrosnja ulja pocela opadati recimo na 1000km 2dcl,i pojavio se prvi put plavkast dim na auspuhu kad sam ga upalio neki dan, da li bi trebalo da sipam neko drugo ulje mislim druge gradacije zbog vecih brzina ili da sipam neki aditiv tipa likvi moli, laik sam po tom pizanju, ali auto na dijagnostici nije pokazao nikakve greske na diznama.

    ОдговориИзбриши
  93. Poštovani,
    potrošnja ulja "opada" ili "raste" (nešto nisam razumeo). U svakom slučaju 2 dl na 1000 km pri uslovima koje navodite nije previše.
    Koristite ACEA C3 ulja (niste naveli koji tip 5W-40) sa VW 502/505/505.01 odobrenjima.
    Podsećam da je fabrički default 5W-30 i da se pod 1. preporučuju ulja sa VW 504/507 (to obavezuje na 5W-30). Sva ukupno uzevši, nastavite sa 5W-40 uz već navedene specifikacije ulja.
    "jedna lasta ne čini proleće" pa ni malo plavkastog dima jedanput. Izbegavajte aditive. Čak i u slučaju da se potrošnja ulja nešto poveća, bolje je ići na 5W-50 nego da koristite aditive.
    Za sada po starom (pogotovu što je zima u toku).
    Dijagnostika je o.k. pre bilo kakvih aditiva i sličnog obavezno odite u servis za dijagnostiku (i to ne samo softversku, nego kompletan pregled motora). Dok god je motor u dobrom stanju (a izgleda da jeste) držite se 5W-40 (inače za gradsku vožnju bi 5W-30 sigurno bilo pod jedan).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  94. Анониман27. јун 2023. 10:31

    Postovanje, imam golfa 7 1.6tdi 110ks sa 215000km. Dve godine sam vlasnik,prve godine sam sipao Castrol 5w30, a druge 5w40. Godisnje predjem blizu 15000km, koje mi ulje predlazete da sipam i koje gradacije? Hvala.

    ОдговориИзбриши
  95. Poštovani,
    Castrol Edge 5W-30 LL ili bilo koje slično (istih specifikacija drugog proizvođača, dakle VW 504/507 i iste viskozne gradacije).
    Ne SAE 5W-40. Ovo je preporuka i za duge i za normalne intervale (koje i Vama preporučujem jer je ipak to 215k km pa je bolje ulje menjati ranije).
    Dakle, na godinu dana (ili 15000 km, što je kod Vas isto).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши