Ukupno pregledanih strana (Total Page Views)

понедељак, 7. децембар 2009.

Lukoil prvi deo (Lukoil part one)


LukOil je nastao 1991. spajanjem nekoliko kompanija. U nju je ušla ogromna državna i nekoliko (tri) privatne a proces je potrajao do 1993. kada (od)počela i privatizacija kompanije. Prve akcije su se pojavile na berzi već sledeće godine da bi 1997. počele da se prodaju i na međunarodnom tržištu.

Ostalo je (bliža) istorija.

Već krajem XX veka ulaze u prvih 10 proizvođača motornih ulja da bi 2002. postali sedmi po količini proizvedenih motornih ulja.

LukOil proizvodi oko 40% svih motornih ulja u Rusiji a prodaje ih u preko 20 zemalja sveta pa i na zapadu. Kuriozitet je da je broj zemalja veći ali da je izvršeno „rebrendiranje“ tako da se Lukoil ulja prodaju čak i u SAD pod imenom (brendom) Getty.

U periodu do 2005. kao proizvođač primarnih proizvoda (baznih ulja i naravno direktno sirove nafte) su bili u prilici su da kontrolišu ceo proces proizvodnje od početka što je imalo i dodatnu finansijsku pogodnost. Naravno više je bilo negativnih strana ali se rukovodstvu (bordu direktora) mora odati priznanje da čak i u tom periodu nisu više troškove prevaljivali na kupce. Verovatno je da je odsek motornih ulja imao iz godine u godinu sve veću podršku i samostalnost što je naravno dalo rezultate.

Ako su 2002. bili sedmi proizvođač sa oko 800 hiljada tona godišnje i još 7 kompanija za vratom (Fuchs je bio 12 ali sa 700.000 tona što pokazuje koliko su blizu bili proizvođači) bili su zapravo „beznadežno sedmi“ jer su Penzoil i Total grupa bili ispred njih sa gotovo duplom proizvodnjom i malom razlikom među njima.

Međutim Lukoil je 2005. izdvojen iz „lukoil internešenl“ i postao 100% ćerkinska kompanija. Tako samostalni su bili fleksibilniji i to je dalo rezultate.

U proizvodnji su stigli do 1,2 miliona tona i pristigli dva velika takmaca tako da bi se za par godina moglo desiti da postanu „beznadežno“ peti proizvođač ulja i to ispred Total grupe što samo pokazuje potencijale kompanije.

Ako su tehnološki manje ali dizejnerski (ambalažno) više kasnili za konkurencijom od 2007. i „nove formule“ su manje tehnološke (i/ili marketing-a) zaostatke pokrili, dizajnerski i reklamno su još pola koraka iza ali je već zanemarljivo.

Ono što im još predstoji je „post produkcija“ gde je zaostatak evidentan. Nije da se ne trude ali neće ići tako brzo. U ovu kategoriju bih svrstao: odnose sa javnošću, tehničku podršku, logistiku, prodaju i postprodaju, dostupnost informacija, usklađivanje sa najnovijim standardima, ugovori sa proizvođačima i još bitnije ispunjenje njihovih standarda i slično.

Autor je lako našao brošure, čak i proširene. Čak i na engleskom i srpskom ali i najkompletniju na ruskom. Ali od pravih specifikacija ni traga. No Stalker ne bi bio to što jeste da se nije „ušunjao“ u zabranjeni grad i iskopao neophodne podatke da bi mogao kvalitetno da komentariše kvalitet Lukoil ulja. Moram priznati da su Addinol i Fuchs bili dečija igra naspram Lukoila koji se svojski potrudio da se do ovih podataka ne dođe a naravno na svoju štetu jer ne da nema šta da krije već to treba da ubaci i u brošure ili kao posebnu da ne opterećuje tekst.

Još jedna napomena: podaci su iz 2005/2006. što znači za jednu generaciju unazad u odnosu na trenutni proizvodni program no mogu da posluže jer se osnovne fizičko-hemijske karakteristike nisu mnogo promenile. Bazna ulja i njihove kombinacije su manje-više iste i neznatne razlike u par procenta su više zbog prilagođavanja paketu aditiva. E tu je prava razlika. Iako i tu nema ekstremnih promena ipak je napredak evidentan. Ni generaciji iza ništa nije nedostajalo, aditivi (paket aditiva) bio je na visokom nivou i uporediv sa tadašnjom svetskom konkurencijom ili tek stepen niže. Sada je to sve „prepakovano“, doterano i ispeglano i uz male dodatke i veliku pompu stvoreno nešto što je više evolucija nego revolucija no značajno sa stanovišta marketinga i prilagođavanja svetskim trendovima u razvoju i uopšte.

„Nova Formula“ je kraće rečeno posebno prilagođen paket aditiva i „ništa posebno novo“ ali makretinški odlično odrađeno i pored toga što nije ekskluzivno napravljeno je samostalno i u nivou je drugih „magnetic – magnatec“; „SyperSync“ i drugih sličnih inovacija (sistema aditiva) ili ih čak i prevazilazi.

Dakle iako je opis „Nove Formule“ impresivan i implicira da je to nešto što do sad nije postojalo ipak se mora reći da je opisano ponašanje sistema aditiva „već viđeno“ i da postoji kod drugih velikih proizvođača. Naravno da nije za podcenjivanje kada to uradi Lukoil i to sopstvenim snagama te je naravno za svaku pohvalu i uliva dodatno poverenje u proizvođača koji je naravno stao „rame uz rame“ sa multinacionalkama iz ove industrije.

I na kraju ovog uvoda: Lukoil izvozi velike količine baznih ulja I grupe na zapad ali u poslednjih par godina i II bazne grupe (hidrokrekovana bazna ulja). I naravno ona završe u mnogim zapadnim brendovima motornih ulja.

Još sumnjate u kvalitet Lukoil ulja? Zbunjuju vas njihove niske cene? Mislite da su damping ili da je tu neki kompormis sa kvalitetom? Krenimo redom.


Lukoil motorna ulja za automobile i laka dostavna vozila

Samo male napomene šta se promenilo nedavno u gami proizvoda:

Sintetik prelazi u Luks

Lux u Lux (Nova Formula)

Super prelazi u Super i Super Dizel
(uz dodatak viskozne klase 20W-50 kod obe verzije i izostavljanje 10W-30*)

Standard ostaje Standard ali u modernijoj ambalaži i uz dodatak 20W-50 verzije.

* 10W-30 je sve više na marginama događaja i skoro da je svetski trend koji stavlja ovu viskoznu kategoriju u „zastarele“ („obsolete“). Zadržavanje ove klase u ulja za starije motore (Standard) sve prethodno samo potvrđuje a dosta fabričkih preporuka je još uvek 10W-30 s tim da se u 99% može koristiti i 5W-30 (jedna od najrasprostranjenijih danas) i u bar 80% i 0W-30.

Top ulje iz LukOil-a:


Lukoil Luks 5W-40

Potpuno sintetičko ulje. Vrhunske performanse. Kompleks (aditiva) „Nova Formula“ skrojen da svoj maksimum da upravo ovde. Pre suvih podataka pitanje svih pitanja. Ovo ulje košta koliko i prosečna polusitetika. Iako Addinol i Liqui Moly imaju svoje sintetike ove klase za 700 do 800din. po lit. a čak i Valvoline i Total ne prelaze 900 a i Mobil Synth S je tu negde oko 10€, nepunih 6€ za istu klasu je nešto što intrigira i prosto nameće zaključak da su pomenuti brendovi (a tek oni skuplji) preplaćivanje brenda.

To je nažalost (ili na sreću) tek delimično tačno. No pođimo redom:

Ovo je API SM/CF ulje sa ispunjenom specifikacijom ACEA A3/B4-04 i odobrenjima: MB 229.3, Opel GM-LL-B-025, Porsche, BMW Longlife-98, VW 502 00/505 00.

Dok je prethodno Synthetic imalo sadržaj cinka od 0,11% i zbog toga bilo samo API SL odnosno u varijanti ranije i SJ sada je on smanjen ispod 0,08%.

TBN je ostao 7,5 sa naznakom da je to min. Ova vrednost u praksi ionako bude 0,5 do 1 viša od kataloških vrednosti te bi trebali da je uzmemo takvu kakva je. A takva je da se uklapa u zaključak koji uskoro sledi.

Gubitak isparavanjem po Noacku je maksimalno 12% što je za klasu viskonosti uobičajeno mada je i 13% često. Indeks viskoznosti veći od 140 (po proizvođaču) a autor ovih redaka se usuđuje da kaže oko 160. Sadržaj sulfatnog pepela se smanjivao od 1,3% preko 1,2% do sadašnje nepoznanice no ona je između 1,0 i 1,2%. Ovo dalje znači da ovo ulje nije Low SAPS pa čak ni Mid SAPS i čak ni idealno za TNG (LPG) motore no može se naravno koristiti i za tu namenu.
Proizvođač navodi da je upotrebljivo od -40°C do +50°C i verovatno da je i testirano (slično Mobil 1) u tom intervalu temperatura. No ipak se mora naglasiti da je ovo malo „zaokruženo“ te da je uoptrebljivost zapravo -35°C do +45°C. Za letnju temperaturu je dugo objašnjenje a za zimsku kratko i precizno: na -35°C ovo ulje ima graničnu pumpabilnost i viskoznost 10 puta veću od one koja je preporučljiva za minimalnu za 5W ulja. Možda možete voziti automobil i na 5 stepeni nižoj temperaturi ali pokrenuti motor biće zaista „mission impossible“ (tek toliko da Ruski marketing ne zaostaje za zapadnim). I zaista tačka stinjavanja je deklarisana kao -40 ili manje a zaista može biti tek 2 do 3 stepena bolje od toga taman kao „sintetička sabraća“ 5W-40 o kojoj sam pisao u aprilskom tekstu gde je bilo najviše firmi na jednom mestu.

Po ostalim osobinama ovo ulje se uklapa u standarde i ne iskače mnogo ali i nema šta ne ispunjava.

Zaključak: dogovorno ili prećutno svejedno Lukoil je stvorio ulje koje zapravo ne konkuriše previše zapadnim takmacima. Za sve benzince uključivši i najmodernije je jako upotrebljivo i preporučljivo, ali je i tu pre svega prva preporuka tek za one malo starije: prvenstveno iz devedesetih ili samog početka XXI veka.

Što se dizela tiče stvari su još koju godinu vraćene unazad tako da se ovo ulje nameće kao prvi izbor u modelima iz devedesetih i samo njima. Za motore koji koriste lošija dizel goriva može se koristiti ali uz skraćene intervale zamene.
Inače može da izdrži i 30.000km između zamena ali samo ukoliko se uklapa (svojim standardima u fabričke preporuke, uključivši i standarde i interval zamene).
Zbog TBN-a od modernih i za Euro dizel više nego dovoljnih 7,5 nije preporučljivo (iako se ne naglašava) za D2 dizele, gotovo uopšte ili uz drastično smanjen interval zamene.
I na kraju iako je ACEA i API moderno ovo ulje ono ne ispunjava baš najnovije fabričke specifikacije već one sa kraja devedesetih. Čak je i MB 229.3 (posebna priča) kao moderniji od 229.1 (nezahtevan pa često zloupotrebljavan) ali ovo ulje bi moralo da ima bar 229.31 ako ne 229.5 (gde bi već moralo biti Low SAPS) a nema. Očigledno iz razloga „nezameranja“ i biranja ciljne grupe nešto starijeg voznog parka.
Inače Mercedes-Benz ima najdetaljnije, najobuhvatnije i najozbiljnije (obuhvata i neke sitnice ali značajne kao što je otpornost zaptivki) specifikacije proizvođača motora.

Znači zvanični servisi za nova (Zapadna) vozila neće koristi ovo ulje niti ćete dobiti njihovu preporuku. Uz oprez kod dizela, kod benzinaca bi moralo da ide i u najnovije modele a ako vam je automobil star 7 ili više godina navalite, bolje teško da ćete naći. Malo opreza ukoliko vozilo specifično zahteva VW ili MB standard koje ovo ulje ne ispunjava.

Lukoil Lux 5W-40 i 10W-40 (polusintetička osnova) i 15W-40 mineralna

Ovo ulje takođe pripada uljima sa kompleksom „Nova Formula“. Izuzetnog su kvaliteta a cena je još povoljnija te 10W-40 ima samo 60% cene prethodnog a 5W-40 tek oko dve trećine. Učiniće vam se da onda prethodno (kao i sintetike uopšte) nije povoljna kupovina. To je kod starijih automobila tačno ali zaboravili ste da prethodno može da ima interval zamene i do 30.000km i više dok Lux ima 15.000km (5W-40) ili 10-15 hiljada za ostale dve verzije (kod mineralke više ka 10 a kod polusintetike ka 15).

5W-40 ima u dlaku iste osobine kao i puna sintetika. Za tačku stinjavanja postoje u tri dokumenta tri vrednosti a to su: -35, -37 i -40 cel. a autor tipuje na -37°C i to ne zato što je to (samo) srednja vrednost već zato što bi ukazivalo na SHC osnovu ili SHC/HC dok je prethodno ipak PAO sintetika. Sve u svemu 5W-40 ima čak i više smisla za starije automobile jer je još jeftinije uz gotovo identičan kvalitet a interval zamene kod starijih automobila ionako ne prelazi 15.000km. Jednino što nije ni za najnovije benzince no mnogima iz XXI veka još uvek odgovara i API SL.

Sve gradacije ispunjavaju: API SL/CF, ACEA A3/B4-04 zatim MB 229.1 i na kraju VW 501 00 i 505 00. Znači nešto manje nego prethodno što mu sužava primenu ali dobija i jaču preporuku gde je primenjivo.
10W-40 je i više nego „standardno“ polusintetičko jer ima i specifičan kompleks aditiva tako da ako nije vrh onda je blizu a cena među najnižima u klasi.

15W-40 je jedno od najkvalitetnijih u ovoj viskoznosti koje možete naći uopšte (ne računajući ona za teretna vozila). Može se koristiti i za TNG pogon mada je jeftinije Super još preporučljivije naročito kod nešto starijih vozila (osamdesete do 1993.).

Tačke stinjavanja su za 10W i 15W respektivno: -35°C i -30°C (navodi se i prethodna vrednost ali očigledno je greška).

Lukoil Super – razne viskoznosti
Ovo ulje dokazuje da iako novija ulja mogu biti upotrebljiva i za stara vozila ulja sa starim specifikacijama su možda i bolji izbor (jedino što ih nema na tržištu).

Opet su 5W i 10W polusintetike a 15W i 20W mineralna ulja.
Ispunjava API SG/CD. Nije posebno pogodno za dizele jer mu je TBN oko 6. Može za starije dizele ali koji koriste Euro Dizel ili uz prepolovljavanje intervala izmene (ukoliko malo prelazite godišnje) i uopšte ukoliko su uslovi rada lakši. Nije za indžekšn benzince kao i za dizele sa tek umerenim (pritiskom) ubrizgavanjem.

Za benzince je već jako preporučljivo i to za sve do 1993. naročito GI/II deo GIII, zatim Kadet kocka i suza, zastavina vozila itd. „Nakrkano“ je ZDDP-om i obezbeđuje jako dobru zaštitu od habanja.

Jako je pogodno za LPG pogon jer ima 1,0% sulfatnog pepela i tu se može upotrebljavati i za vozila koja traže i SH što pokriva sve modele do 1996.

Lukoil Super Dizel – razne viskoznosti

Sve kao kod prethodnog osim što ova verzija ispunjava:

API CF-4/SG, ACEA E2-04, MB 228.1, MAN 271 i još par „kamionskih“ standarda.

Za benzince je ista priča uz napomenu da nije preporučljivo za TNG pogon no za dizele donekle drugačija. Iako nije za najnoviju generaciju dizela za razliku od prethodnog može se koristiti i za opterećenije mašine, laka dostavna vozila, naročito za turbo mašine i čak i za „brzohodne“ dizele odnosno one koji rade sa velikim brojem obrtaja.

Ima više i jače deterdžente od prethodnog, ZDDP-a na sličnom nivou. Ostale osobine su gotovo identične. Glavna razlika je što ovo ulje ima TBN od 9,5 (kao i prethodnik Super 15W-40 CE/SG) što ga čini veoma pogodnim za sve dizele iz osamdesetih do sredine devedesetih sa ili bez turbo punjača uz korišćenje D2 goriva i uz pun interval zamene čak i za teške uslove vožnje. Može se naravno koristiti i za teška teretna vozila po specifikacijama koje ispunjava. Može se reći da je ovo ulje za mešovite vozne parkove.

Lukoil Standard

Čisto da spomenemo. Ispunjava API SF/CC i kao takvo je za starije motore čak pre za one koji već troše ulje pa udri sa 20W-50 a cena povoljna uz kvalitet koji odgovara standardu (kao što i ime kaže).

Lukoil ulje za ispiranje motora

Kod Priste sam (čini mi se) zaboravio da opišem (uopšte pomenem) ulje za ispiranja motora pa da mi se ne desi ponovo (inače ionako sledi najavljeni dodatak o Prista uljima uskoro).

Mineralno motorno ulje, smanjenog viskoziteta i obogaćeno aditivima za pranje (detergentima). Uz čišćenje naslaga zadržava antikorozivnu i antifrikcionu zaštitu motora no ipak se ne upotrebljava u uslovima većeg opterećenja motora. Naravno i visok sadržaj disperzanata ga čini sigurnim za upotrebu jer se rastvorena nečistoća stabilizuje unutar ulja. Redovnom (na svakih nekoliko izmena ulja) upotrebom produžava se i interval zamene ulja i omogućava duži vek motora. Spada u „nežnije“ načine ispiranja motora.
Upotrebljava se (namenjeno je) za automobilske motore a starija verzija je bila samo za „spark-ignition“ motore (benzinske) te ukoliko nameravate da ispirate dizel motore kontaktirajte Lukoil.
Specifikacije su uobičajene za ovu vrstu ulja: sulfatnog pepela ispod 0,5% (kao najsavremenije Low SAPS sintetike), tačka stinjavanja od -40°C (zbog male viskoznosti), tačka paljenja od samo 140°C čini ga (naravno) nepogodnim za vožnju, a radna viskoznost odgovara SAE 20 do 30 uljima te iako nema visok indeks viskoznosti moglo bi (uslovno) da se nazove „SAE 10W-25“ ili tako nešto. Drugi proizvođači daju viskoznost po SAE (nagoveštavajući sličnost sa kompresorskim uljima) no Luk to ne čini već je viskozna klasa nagađanje na osnovu nepotpunih podataka, moguće da je samo 10W mineralno ulje (I bazna grupa) uz veliki sadržaj aditiva za pranje i neznatan za ostale osobine.

Da li ga koristiti? Što da ne, jedino ne posle svake zamene ulja.
Za starije motore je mnogo pogodnije od posebnih aditiva za istu namenu.
Strogo pratite uputstva na pakovanju.

Još jedanput: mali broj sertifikata proizvođača čini Lukoil-u stvari jednostavnijim i jeftinijim. To je manji deo tajne niske cene jer ima tu još dosta toga. Ipak ovaj aspekt je značajan jer će odvratiti veliki broj vlasnika novijih automobila. U slučaju nedoumice koristite se preporukom samog Lukoil-a u brošuri koju možete naći na: www.lukoil-masla.ru (pa ćete se dalje snaći za pdf dokument sa oznakom godine - 2009. znači najnovije izdanje). Kao što ćete videti mnogi moderni automobili su obuhvaćeni te ukoliko želite da uštedite novac a ne izgubite bitno na kvalitetu - trkom po odgovarajući Lukoil.
Osim ostalog šanse da na njihovoj pumpi kupite falsifikat zaista su zanemarljive (kao da vas van šina zgazi tramvaj).

Lukoil Avangard serija (tri podvrste) će biti obrađena u sledećem tekstu

258 коментара:

  1. zaista odlična ulja sa fantastičnom cenom
    pokazala su mi se BOLJIM na sva tri automobila u familiji od mnogo skupljih i poznatijih najvećih marki
    a ko nije uspeo da nađe za izbor mala pomoć samo neznam zašto taj dokument skrivaju na sajtu(kao što je autor naveo www.masla.ru)
    http://lukoil-masla.ru/f/document/3c0l28004c69183567G2365m02hd00/Katalog_primeniaemosti_2009.pdf

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala za dopunu.
    Puna adresa mi se činila predugačkom no zaista kao da kriju dokument što im nikako ne ide u prilog.
    Ovo potvrđuje da im marketing i postprodukcija još nisu na zapadnom nivou.
    Drago mi je da ste imali dobra iskustva sa Lukoil uljima mada drugačije nisam ni očekivao. Evo još jedne preporuke za ova ulja. Uzgred mejlovima mi se i pre teksta nekoliko čitalaca javilo sa sličnim (dobrim) iskustvima i to u odnosu na najveća i najjača imena. Doduše vozila su bila iz devedesetih dok bi se kod najmodernijih "malo pitali za zdravlje junačko" no i pored toga Luk ima više nego dobar odnos kvalitet/cena (možda i najbolji na našem tržištu i uopšte u CEE regionu) o kome god se vozilu radilo.
    Vaše ime naravno znam ali nisam hteo bez vašeg dopuštenja da ga objavim javno.
    Još jedanput hvala za komentar.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  3. Koristim mineralno ulje za opel vectru A 2.0 ono skuplje i mogu Vam reci da sam prezadovoljan poput ,,Castrola original,, je, a cena znatno niza 4l oko 1300 dinara. Posle 12000 km fenomenalno. Motor tiho radi....

    ОдговориИзбриши
  4. Posjedujem seat cordobu 1.4 16v 63kW. Na trzistu u Crnoj Gori ima dosta ulja, ali me strah da su sva falsifikat (makar ova u maloprodaji). Ima Lukoil pumpi u Podgorici, pa se razmisljam da zamijenu ulja izvrsim sa Luxom 5w40. Ovo iz razloga sto me strah da stavim npr. Castrol TXT Softec jer ne znam jel original, narocito ako se ima u vidu da se ono vise ne proizvodi a nalazi se na nasem trzistu.Zato mislim da je fals. Nije u pitanju da mi je zao novaca za dobro ulje, vec me strah da dobro platim za kopiju i auto zeznem. Sto mi preporucujete?

    ОдговориИзбриши
  5. Poštovani,
    Seat cordoba 1.4 16v 63kW bi trebalo da je noviji model od 2006. pa na dalje. Iako je prva preporuka za taj model 5W-30 mid SAPS ili čak low SAPs to nije i neophodan uslov. Moguće je korišćenje i 0W-40 i 5W-40 viskoziteta i normalnih nivoa "SAPS"-a. Zavisno od dela Crne Gore (primorje, Podgorica) može se koristiti i 10W-40 viskozitet no manje je ulja pogodnog kvaliteta u tom viskozitetu. Vodite računa da koristite API SM kvalitet ulja iako je i SL moguće koristiti ukoliko je ACEA A3 i ukoliko je VW-ov standard zadovoljen (videti u servisnoj knjižici). Kod dizela je mnogo bitnije da se poštuju VW standardi dok je kod benzinaca preporučljivno no svako SM ulje će zadovoljiti nivo kvaliteta.
    Dakle Luk oil Lux 5W-40 (SM, sintetičko)vam je dobar izbor a po pitanju originalnosti bez premca.
    Sviđa mi se vaš stav da na ulju ne treba štedeti (i moje mišljenje) no sa LUk-om ne samo da ćete imati dobar kvalitet nego ćete pride i uštedeti.
    Ukoliko ste zabrinuti u vezi falsifikata pravilo je da se manji brendvi manje falsifikuju te bi Kroon Oil bio dobar kandidat za kasniju primenu. Oni na sajtu imaju mogućnost da na osnovu tipa automobila daju preporuku te vidite.
    Ipak Lukoil pumpa i Lukoil ulje je nešto što vam daje posebnu garanciju originalnosti, lakoće nabavke, stalnost isporuka i na kraju krajeva povoljnija cene uz uporediv kvalitet su nešto što bi ovom proizvođaču dalo prednost naročito ukoliko budete zadovoljni kvalitetom (ne vidim zašto ne bi). U svakom slučaju posetite sajt samog LukOil-a i (vidi prvi komentar ovog post-a) i proverite moje navode u njihovoj publikaciji sa preporukama (doduše malo uopštenije su dati pojedini modeli).
    Molba: nadam se da vam neće biti teško da se prijavite kao čitalac bloga.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala vam na odgovoru.

    Kako sam izostavio u prethodnom postu, napominjem da mi je seat 2007/08 godiste.
    Odrazavan je u ovlascenom servisu, sto ima prednosti, a i mana.
    Prednost se ogleda u cinjenici da je ulje original (makar bi trebalo), a negativno je da su servisiranja izuzetno skupa, i sta je jos gore ja ne znam koje ulje mi je u automobilu. Naime, kod zadnje promjene znam da su sipali Castrol TXT (po fiskalnom racunu) i nista vise. Na netu stoji da se radi u verziji 5W40 i 5W30. Takodje nije mi dato ni ulje za eventualne dopune, vec mi je receno da ako prihvali da dodjem kod njih na dopunu. Sta ako sam van PG ili CG sa automobilom? Koje ulje onda da dolije, jer ne znam viskozitet tog ulja, a o mid SAPS ili čak low SAPs da ne pricam!?Ali u servisu o tome ne razmisljaju.
    Na Castrolovom sajtu je prva preporuka za moj auto EDGE 5W30, a TXT se tamo i ne spominje. Vjerovatno sto se vise i ne proizvodi.
    Takodje, veliki problem mi predstavlja originalnost ulja, sto sam i prije naveo. Svi se prodavci kunu da je njihovo ulje originalno, a da li je zaista? U Podgorici (gdje zivim) ulja su uglavnom mobil, castrol, valvoline, total, shell. Da ne pominjem modricu i inu. Ali ja ne mogu saznati ko je uvoznik tih ulja i kupiti ga direktno od njih. Za razliku od vas u Srbiji gdje za svaku marku ulja uvoznik ima svoj sajt i nema greske u njegovom pronalasku. Ovdje se sve svodi na lokalne prodavnice auto djelova i benzinske pumpe. Kako je prije neki mjesec bila afera oko goriva, tj. skarta koji prodaju za gorivo, ko ce vjerovati i da pumpe prodaju original ulje poslije toga!?
    Zbog toga sam poceo da uveliko razmisljam o kupovini original lukoil lux 5w40 ili eko megatron 5w30 jer zadovoljava SM normativ za razliko od onog 5w40 koje samo SL , bar tako mislim.
    Moj prvi izbor za sada je ovaj lukoil lux 5w40, ali sada i konacno pitanje koja od ta dva ulja(lukoil ili Eko) bi bolje "legla" mom seatu, narocito ako se uzme u obzir da je temperatura zimi u PG maximalno pada do oko 0 i to na par dana, dok je ostatak zime oko 5-10C. Ljeti ide i do 45C.

    Jos 1x hvala i da pohvalim ovaj blog koji je prava enciklopedija ulja.

    ОдговориИзбриши
  7. Da javim da sam sipao Lukoil lux 5w40 sintetika. Javljam kako sam zadovoljan.

    ОдговориИзбриши
  8. Poštovani Dimitrija,
    Imate auto koji je baš "tvrd orah". Ni na izgled lakšeg ni zapravo težeg za preporuku.
    Ovo što su vam rekli u "Ovlašćenom Servisu" je za "Verovali ili ne". Ako su i drugi tako rigidni kupite neki drugi auto (šalim se naravno!).
    Uz svu odgovornost ljudi koji rade tamo (upravo zbog toga) znanje koje bi trebali da imaju ih valjda obavezuje na bolje i više.
    Znam da ništa ne biste uradili pametno ali mogli ste da pišete i centrali i tražite savet. U svakom slučaju bar litar su mogli da vam prodaju. Da ne znam gde živimo i u kom vremenu (ni EU nije mnogo bolji) ne bih verovao!
    U USA biste izvukli neki dolar na sudu da ste na putu ostali na "low level" sa uljem no na pitanje "Jeli daleko ta Amerika?" sledi (poznati) odgovor: "Čuti sine i plivaj!".
    Moram da napomenem da nemam servisnu knjižicu no Vaš ljubimac osim preporučenog API SM, ACEA C3-04 i (možda) VW 504.00 zapravo može da prođe i sa SL, A3 i VW 502.00 s tim što bih vam SM jako savetovao dok druga 2 deluju manje "obavezno".
    EKO bi takođe bio solidan izbor. Tu Megtron Synthetic 5W-30 deluje kao školski primer i primaran izbor (Mid SAPS je plus C3, MB 229.51 i BMW LL-04). No prošli bi ste i sa istim 5W-40 koje je isto kao i prethodno VW 502 što je ipak najvažniji standard za vaš auto. Ipak prvi kao "SAE 5W-35" (12,4 na 100 cel.) deluje ubedljivije a lošije osobine na velikom minusu vama nisu od značaja. U svakom slučaju osim 5W-30 možete koristiti i 0W-30, 0w-40 i 5W-40 naročito ovo poslednje i pogotovu za klimu u vašem kraju. Da postoje i 10W-40 sintetička ulja bila bi još bolja no takvih nema a i nisu VW 502 sertifikovana (mada ima par 5W-50 ali to samo za sportsku vožnju na letnjih +45).
    Sve u svemu sa Lukoil LUX 5W-40 sintetikom ste napravili dobar izbor. Za toplu klimu je i bolje od 5W-30 a 502.00 je sertifikovano.
    Kad smo već kod "pumpadžija" morao bih da pomenem bar još:
    1) MOL Dynamic Prima 5W-40 jako, jako dobro sintetičko ulje i pravo za vaš automobil.
    2) INA Futura MB (5W-30) ili Millennium (5W-40).

    Još jednom ovo su mogućnosti a ne prekor zbog izbora. Provozajte malo pa javite impresije!

    ОдговориИзбриши
  9. Presao sam nekih 50tak km sa novim uljem i ne osjecam neku razliku.U stvari je i ne vidim. Nazalost, ventili se cuju kao i ranije, ali to prepisujem gorivu.
    Sto se tice servisa, pisao sam i centrali u BG, ali se gospoda nije udostojila odgovora.
    Kada sam kupio auto, dali su mi sevisnu knjizicu od proslih modela cordobe, ali u njoj nema i moga. Normativ u njemu je stavljen VW 500,00, odnosno 505.00 za dizele. Iz toga se vidi koliko je staro uputstvo.
    Sta znam, nadam se da nisam pogrijesio u izboru ulja, a vrijeme ce pokazati.

    ОдговориИзбриши
  10. Poštovani Dimitrija,
    Zaista nisam našao da je više od 502.00 neophodno za vaš motor. No kod vas je tek 500.00 i pokazuje koliko je servisna knjižica stara.
    Zapravo za vaš motor svi "uljari" savetuju 502.00 iako i VW 504 ulja (zbog kompatibilnosti mada su neki detalji konfuzni) mogu da se koriste. Kako je kod vas preporučeni interval zamene 15000km (ili manje ako se puno vozi po gradu) nema potrebe za skupljim "504" uljima.
    Niste pogrešili u izboru ulja. Vreme će samo potvrditi da je tako.
    502 ulja nisu za produžene intervale od 30k km za razliku od 504 koja jesu inače za motore za koja su više su nego dovoljna specifikacija. Osim toga već sam rekao da iako i SL može da prođe, API SM ulje je sigurno dovoljnog kvaliteta.
    To što se ventili "čuju" zaista može da bude do goriva no trebalo bi proveriti u servisu (mada kako ih opisujete ...).
    Možda da skoknete do Grčke i nasujete Shell Racing benzin pa vam servis i ne treba ;-)
    U svakom slučaju do ulja nije (kao i u većini slučajeva) a "lupali" su i sa Castrol uljem što je samo dokaz više da nije do ulja.
    Pređite bar 5000km pa se javite!

    ОдговориИзбриши
  11. i kod mene je pre par godina postojao strah od falsifikata.pravih falsifikata ima,ali koliko sam shvatio,ne u tolikj meri.
    postoji nešto još gore što ljude navodi da su sva poznata zapadna ulja falsifikati a to su njihovi proizvodi za istočno tržište.kvalitet ulja što oni ovde prodaju,za razliku od zapadnih zemalja,je zaista mizeran.što ih konačno dovodi na razinu falsifikata.
    što naš narod kaže prodaju nam m.......

    ОдговориИзбриши
  12. pozdrav!kao prvo cestitam vam na izradi ovog sajta,nisam video nista slicno.puno vrednih i korisnih saveta,za nas vozace i bavite se onim sto nas prvenstveno zanima KVALITET ULJA.I hteo bih da vas pitam koje ulje preporucujete za mog kadeta 1.4s,1991god.automobil je presao oko 81000 hiljadu i u perfektnom je stanju.Mislim da je lux 10-40 i super 15-40 ,ono ulje koje mu odgovara ali ipak vas savet mi je bitan.POYDRAV i svako dobro

    ОдговориИзбриши
  13. Poštovani Gorane,
    Samo mali komentar na "kristina990". Mi smo stari poznanici ali zbog Vas i drugih novijih čitalaca malo pojašnjenje. Donekle se slažem sa prijateljem (prvo sa foruma) no ja sam malo umereniji po tom pitanju. Da do kraja budem iskren jako cenim tako odlučan i čvrst stav no mislim da je istina negde na sredini. Zaista velike kompanije imaju politiku regionalizacije i motorna ulja su nešto drugačija u zavisnoti gde se prodaju. Iako je obično faktor klima tu su i navike vozača i uslovi. Ipak teško je ne primetiti da se iza mnogih realnih razloga krije i "blago zabušavanje" u vidu isporuke ulja malo lošijeg kvaliteta u neke regione. Lično mislim da se radi o nijansama (zavisno od proizvođača) a ne o klasi. Doduše ima i pozitivnijih i negativnijih primera (verovatno) ali je sve teško dokazivo s jedne strane a inicijalne karakteristike su verovatno vrlo slične sa druge. Sve u svemu u proseku bi se pokazalo da zavisno od porekla i namenjenog tržišta postoje razlike u nijansama ali ispunjenje standarda i specifikacija ne dolazi u obzir. Verovatno postoji i razlika za klasu (pojedini proizvođači i pojedine serije) ali nije baš toliko tipično.
    Bilo kako bilo Lukoil je zaista pouzdaniji po pitanju originalnosti i originalnog kvaliteta a pride ima i jako umerene cene te je za vozila do 2000. zaista teško pobediv u odnosu kvalitet/cena.
    Da se vratim sada odgovoru vama:
    Oba ulja koja pominjete su dobra za vaš automobil. Malo pređenih km nije baš ni toliko dobro ali ako su bar pola izvangradske vožnje vaš bi motor zaista mogao biti u odličnom stanju.
    Zbog toga bi prednost dao lux polusintetičkom 10W-40 ulju. Naročito zbog "nova formula" paketa aditiva.
    S druge strane Super je baš idealno generacijski usklađen (API SG/CD) te i to nije zanemarljivo.
    Postoji i Super u obliku polusintetike (10W-40) i odgovara vašem automobilu.
    Mala razlika u ceni definitivno daje još jedan teg na tasu u korist Lux verzije.
    Uopšteno:
    10W-40 polusintetike kao celugodišnja ulja imaju izrazitu prednost u odnosu i na mineralna 15W-40 i sintetička 5W-40 (makar zbog cene).
    Kod novijih motora (do 50k km) bi idealno zapravno bilo koristiti Lux sintetičko 5W-40.
    Konkretno za vaš automobil prednost dajem 10W-40 polusintetičkom (o tome na samom kraju teksta).
    Ukoliko više vozite (po kilometraži do sad nije slučaj) idealno a još uvek ne preskupo bilo bi koristiti:
    Super polusintetiku 5W-40 za period jesen-proleće a Super mineralno 15W-40 u letnjem periodu. Naravno uz minimalnih 15k km godišnje.
    Po sličnoj ceni (ili čak nešto manjoj) može se probati i potpuno sintetički lux 5W-40 uz opet pređenih 10 do 15 hiljada km godišnje inače je pomalo pretplaćeno jer ulje morate menjati na godinu dana a do 7500km pa i svih 10 hiljada polusintetička verzija istog će biti jako blizu svog kvalitetnijeg sintetičkog "starijeg brata" da njegova gotovo duplo veća cena (iako umerena) neće biti isplativa uz naznaku da se malo veća viskoznost može pokazati i boljim bez obzira na sveukupno niži kvalitet od full sintetike.
    I pored male kilometraže (ipak) velika starost motora može da znači da zaptivke nisu u idealnom stanju te bi negde oko 100k km mogli razmisliti o nekom ulju za starije motore (npr. Valvoline MaxLife bilo 10W-40 polusintetičkom bilo 15W-40 mineralnom) makar u jednoj do dve zamene pa nastaviti sa Lukoil-om.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  14. Анониман13. март 2010. 08:31

    Boga mi kako je krenulo Lukoil ulja ce uskoro da se s' cenom priblize Optimi,Seleniji,Elf-u,Valvoline-u,itd.
    Pre dve nedelje cena sintetike je otisla na 670 dinara, a na danasnji dan cena je skoro 700 dinara. Znaci fali jos nekih 50-100 dinara da sa cenom udju u "klub".
    Izgleda da je Lukoil izabrao taktiku sa niskom cenom osvojiti trziste i onda polako dizati cenu na nivo konkurencije.
    Bojim se da su se preracunali.

    ОдговориИзбриши
  15. Poštovani Aleksandre,
    zaista nisam toliko pratio situaciju jer poslednje što sam video (oko nove 2010.) bilo je poskupljenje na oko 610 din. što je bilo u skladu sa porastom evra i činjenicom da su išli sa jako niskom cenom. Iznenadilo me je 670 no i to bi moglo da bude sa ukalkulisanih 105 za evro plus pomenuto (znači da je 6€ ili malo manje, bila akcijska cena pa se vraćaju na oko 6,5). Uz to je i dolar jako ojačao a kao naftaši i Lukoil verovatno da osnovnu kalkulaciju pravi u toj valuti. Uz to je išla i veća cena nafte te je poskupljenje sa 8,5 na oko 9$ bilo koliko-toliko opravdano. Novih 700 je već "hleba, preko pogače" pogotovu što je dolar počeo da blago slabi a nafta da stagnira i drži se 80$ po barelu.
    Nadam se da ste naveli cenu na pumpama (što bi trebalo da se proveri). Nova cena nije dobra jer čak i da nije navodi da su ranije pogodne cene bile u svrhu osvajanja tržišta (mada i drugi to rade). Uz kvalitet koji nije sporan mislim da bi morali da drže cenu koja je osetno (za PDV) niža od Selenia, Elf i Valvoline brendova.
    Naravno ostala ulja verovatno nisu u toj meri poskupela (ili možda jesu) ali je dobro da se me obavestili pre teksta (možda već sledeći vikend ili za dva) o "preporučenoj kupovini" i "best buy" proizvodima.
    Iskreno za Lux sintetičko 5W-40 i 700dindži nije preterano ali je na samoj granici a ako iz "best buy" kategorije skliznete u "recommended" gde je već ionako velika gužva, gubite jednu veliku marketinšku osnovu za prekrajanje stanja na tržištu i zauzimanja dela koji pripada drugima a nije mali. Pomišljam da su u Lukoil-u razradili strategiju sa akcijama, ali mislim da je to već deplasirano i kontraproduktivno.

    ОдговориИзбриши
  16. Koliko ja pratim situaciju, cijena u CG je ostala ista. Valjda zbog toga sto je valuta placanja kod nas EURO.
    A ako se i oni budu zezali i otpoceli sa cijenama da skacu, uvijek se moze presaltati na EKO 5W30, ili na premium ulja. U svakom slucaju ako krenu tom logikom oni ce biti na gubitku.

    ОдговориИзбриши
  17. Poštovani Dimitrija,
    Mislim da se ipak radi o specifičnosti tržišta Srbije. Cena u CG je ona prava. Ovde je bila 5% niža u evrima što je možda zbog manjih troškova ili većeg tržišta. Mislim da je Lukoil samo dodao tih 5% i uskladio rast kursa sa 95 na 101 (kod banaka i 102) dinara. Osim toga poslednje povećanje je najverovatnije ukalkulisan kurs od 105 koji se očekuje kao gornja granice stabilizacije bar za II i III kvartal 2010. Ovim je Lukoil iskoristio to da ima konkurentne cene i da fluktuacije kursa ne utiču ni na manju zaradu ali ni na konkurentnost. Ukoliko € ode i do 104,5 verovatno neće dalje korigovati cene dok bi u tom slučaju ostali to morali da urade čime bi "ubili dve muve jednim udarcem" (bez nivelacije i "briga za kupce").
    Smatram da će Lukoil na ovome ostati. To ga i dalje čini natprosečno povoljnom kupovinom.
    Takođe mislim da u CG cena neće rasti i to ne treba da vas brine. I naravno kvalitet je dobar te nastavite sa korišćenjem istog makar leti a zimi bi i EKO 5W-30 mogao da ga zameni čak iako ne promeni cenu.
    Jedino bi skok cene nafte na preko 85$ po barelu mogao da podigne cene (u evrima) ali to će onda učiniti i drugi.

    ОдговориИзбриши
  18. Poštovani Stevo!
    Tekstovi su odlični. Pošto se dvoumim oko izbora ulja molio bih za pomoć. Posedujem Xsara-Picasso 2002 godište. 2.0 HDI, 66kw/90ks. Auto je prešao 106000 km. Poslednje dve zamene sam sipao Marly Black Gold TDi-S 5W40. Motor inače ne troši ulje. Sada se dvoumim između sledećih ulja:

    - LUKOIL LUX Sintetic 5W40
    - ELF EVOLUTION SXR 5W40
    - ELF EXCELIUM NF 5W40

    Takođe je dobrodošao i neki drugi predlog. Predložio bih i neki tekst o Marly uljima pošto mislim da su odlična ali nešto skuplja. Unapred se zahvaljujem na odgovoru!

    ОдговориИзбриши
  19. Vi se zapravo "troumite" ili "višeumite".
    Razlike između dva Elf ulja su kao između šije i vrata. Uzmite jeftinije (nisam siguran ali i cena im je sigurno slična). Lukoil nije jošije ali nije ni mnogo jeftinije. Iskreno nećete pogrešiti ni sa jednim od njih. Da bacite novčić, kocku ili da vučete slamku? Kako je razlika minimalna možete i tako. Uzged (u slamku) možete ubaciti još i:
    MOL Dynamic Prima 5W-40 (ili čak i MAX 10W-40).
    Kroon (Emperol), Mobil Synt S (ili 3000) ili Liqui Moly Toptec 4100 sva u 5W-40 su dobra ulja i nema greške ali su ipak skuplja u odnosu na prethodno navedena i nisu "za bacanje kocke".
    Marly su dobra ulja ali zaista malo skuplja, zapravo kvalitet je dobar do vrlo dobar ali je odnos kvalitet/cena tek prosečan tako da nećete sa njima pogrešiti ali nisu ekstra povoljna kupovina.
    Teško da će doći na red pre maja jer nisam pisao ni o Esso uljima, Repsol-u, Chevron-u ...

    ОдговориИзбриши
  20. Koliko sam pre hvalio Lukoil toliko sam sad razočaran njima.Počeo sam koristiti lukoil ulja pre dve godine.Na svakoj kantici bilo na ruskom ili rumunskom pakovanju uz api standard bio je naveden i vw i MB standard.Sa novom formulom ti standardi su bili navedeni samo na ruskom pakovanju koje je bilo istovremeno u prodaji sa rumunskim.Kvalitet ambalaže bio je identičan jedino što je ruska verzija imala bolju zaštitu od falsifikovanja.Nakon toga pojavljuje se samo rumunsko pakovanje sa malom knižicom pozadi sa uputstvom na svim jezicima.Navodi se samo api standard.Pre izvesnog vremena sam kupio lux 15w40 i 10w40 i tek kod kuće sam primetio da je ambalaža sasvim drugačija-nekvalitetnija,čak je i datum i serijski broj drugačije odštampan.Sa luxom 15w40 sam još neprijatno iznenađen-čuju se par sekundi hidropodizači i zagrejano ulje nema onako debeo film pod prstima kao ranije.ne mislim da je falsifikat,ali onaj kvalitet od ranije sigurno nije.S obzirom na drugačiji(lošiji,jeftiniji)kvalitet ambalaže zaključio bi da se NE PUNI NA ISTOM MESTU KAO RANIJE.ŠTO DALJE OTVARA PITANE KVALITETA SAMOG ULJA.Šteta,bili su svetao primer,ali izgleda promocija je završena.Uz povećane cene sigurno neće biti sledeći izbor za moj auto.

    ОдговориИзбриши
  21. Ja sam pazario LUXE 5W-40 API SM za Fiat Punta. Na bocama je uredno napisan datum proizvodnje i broj sarze.
    Bez obzira sto mu je cena sada skoro 700 dinara, mislim da je odlicna kupovina, s' obzirom da se radi o full sintetici.

    ОдговориИзбриши
  22. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  23. Na LUKOIL lux 5w40 sintetika koje sam uzeo pisalo je da je prozvedeno u Rumuniji. Na njemu je oznaka SM/CF sa prednje strane boce.Knjizicu koja je dosla sa njim sam bacio kada sam je kupio.Procitao sam 1x sta pise u njoj ali nisam zalazio bas u detalje. Vidio sam mjesto proizvodnje ali sam mislio da je standard isti za kompletan LUKOIL. Da li ovo ulje ispunjava standard o kojem smo pricali ranije? Da li da ga micem iz motora i moze li mi sto nauditi motoru?Sve u svemu jesam li se zeznuo i da li vise uopste da ga koristim ubuduce?Kao sto sam prije pricao i Steva sto zna, meni se ventili cuju poodavno iako motor ima predjenih tek nesto preko 16000km. To je bilo i sa starim Castrol uljem.
    Bas sam se bio uljuskao sa saznanjem da sam pazario original sintetiku za pristojne pare kada sada ova vijest. O ljudi moji dje ide ovaj svijet. U nista se vise covjek ne moze zakleti da ga nece zeznuti.
    Ne znam sta ce Steva reci na sve ovo, ali me strah da cu morati placati litar sintetike po 15tak eura i da opet ne znam jel original. Ali sa nadom da jeste.....
    U suprotnom, posto mi je motor EURO4 generacije, tu ima svasta nesto sto moze stradati, od katalizatora na nadalje. A to sve staje puno eurica, a plate i nisu bas tolike da se moze toliko izdvojiti. Uh.........

    ОдговориИзбриши
  24. A evo sada naleceh na ova ulja. Mozete li ih obraditi u nekom narednom periodu?

    ОдговориИзбриши
  25. http://www.petrol.ba/index.php?sv_path=98,112,113
    Zaboravih dodati link

    ОдговориИзбриши
  26. kad sam rekao da sam neprijatno iznenađen ambalažom mislio sam na najnoviju,od pre možda mesec dana ,ona rumunska sa knjižicom je ok kao i ulje u njoj je perfektno, ovo najnovije pakovanje nema knjižicu i kvalitet plastične kantice je lošiji

    ОдговориИзбриши
  27. Mada,da budem pošten, da kažem da i iz te lošije ambalaže lukoil lux 10w40 motor jako fino radi kao i ranije
    barem za sad i pređenih oko 500 km.na drugom autu za lux 15w40 i podizače videću kasnije kad stavim neko drugo ulje ali kad prođe pun interval,2,3 sekunde po paljenju i nije tako strašno,možda i nije do ulja ,ali baš me iznervirala ona jeftina ambalaža kao kod turskog mobila.

    ОдговориИзбриши
  28. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  29. Dimitrija,
    Samo bez panike! Lukoil kao i Mobil ima visoke standarde te razlika ne može biti tolika da vam ulje može štetiti motoru. Napisali ste da vam je na ambalaži naznačeno API SM što je dokaz da nemate ulje nižeg kvaliteta od potrebnog ili onog o kome smo pričali. Iz Rumunije ili ne to ulje koje ste sipali u auto je O.K.
    Kao što je "kristina990" rekao ambalaža je drugačija te mislim da je to o čemu priča ono što se nalazi i na sajtu Lukoil-a Rumunija.
    Verovatno je to ulje za tržište Rumunije gde Lukoil drži 40% tržišta a ono koje ste pazarili je izvozno. Pretpostavljam da se radi o istoj osnovi i različitom paketu aditiva i da se izrađuju u istom pogonu.
    Lukoil lux 5W-40 u oba slučaja je full sintetika i zavređuje svaki dinar (evro). Jedino što varijanta API SJ nije isto što i API SM. Dakle kod automobila do 2000. je svejedno pa čak je SJ teorijski i bolji a za novije automobile kao što je vaš svakako da razlika postoji. Po onome što je rekao "kristina990" i vašim navodima vi ste kupili ulje koje je kvaliteta o kome smo pričali i da se ventili čuju iz sasvim drugih razloga.
    Dakle, imali ste ambalažu sa knjižicom i onu koju Lukoil reklamira kao novu koja sprečava falsifikovanje. To je ulje sasvim uredu.
    Ova nova pojava je baš nova i voleo bih da malo više saznam o tome. Podatke sam uzeo sa sajta Lukoil Romania gde na više mesta navode tek API SJ standard što je svakako niži kvalitet. Ambalaža na slici izgleda isto ali je izgleda lošijeg kvaliteta.
    Lukoil bi morao da naglasi razliku između ova dva ulja i jasno ih odvoji i cenovno. Koliko sam Lukoil navodi full sintetika SJ kvaliteta je tek nešto manje od 4€ po litri u Rumuniji što bi na susednim tržištima moglo biti do 5€ a ne i 6€ i više.
    Sve u svemu ukoliko ste sigurni da je na ambalaži vašeg Lukoil-a bila oznaka API SM nemojte menjati ulje.
    Moraću o ovome malo više jer znam koliko su ljudi alergični (sa pravom) da skup brend po velikoj ceni plate a dobiju makar lošu ambalažu a kamoli lošiji kvalitet ulja.
    Iskreno u kraćem vremenskom periodu niži rang po API-ju ne bi trebao da utiče toliko da se napravi velika šteta na automobilu ali jeste da se zameni što pre. Naravno bolje je "pogrešiti" i sipati nivo više. Još jednom: samo bez panike!
    Morao sam da obrišem prethodni komentar koji je identičan zbog male greške i ponavljanja izraza "u kraćem vremenskom periodu" u istoj rečenici.
    I Dimitrija: Be Cool! Have no Fear! etc.

    ОдговориИзбриши
  30. http://www.lukoil.ro/en/ Ova kantica (druga slika odozgo-kafena)sto sam nasao na sajtu LUKOIL Rumunija nije ona koju sam ja uzeo.
    Moja kantica izgleda ovako kao na slici http://lukoil-lubricants.com/products/passenger/motoroils/00112/

    ОдговориИзбриши
  31. Da razresimo ovu dilemu. Na nasem trzistu se prodaje ovo ulje:
    http://lukoil-masla.ru/f/document/3c0l28004c69183567G2365m02hd00/Katalog_primeniaemosti_2009.pdf

    A, na trzistu Rumunije (ovu ambalazu ja nikada nisam video, i sto je interesantno ne spominje se paket aditiva "nova formula") ovo ulje:
    http://www.lukoil.ro/en/

    Znaci ulje koje se prodaje kod nas je identicno onom sa kataloga na ruskom sajtu.
    Ostaje pitanje zasto je na trzistu rumunije ulje sa nizom specifikacijom i drugacijom ambalazom (jeftinijom, losijom)?

    ОдговориИзбриши
  32. Drago mi je da smo dilemu rešili.
    Aleksandar je dao zaključak. Nisam ni mislio da je drugačije. Ipak "kristina990" je sugerisao da postoji i drugačija ambalaža što bi značilo samo da se radi o "rumuskim verzijama". Ukoliko je sačuvao ambalažu zamolio bih ga da pogleda API oznake i uporedi ih sa onim na sajtu kao i da li postoji oznaka "Nova Formula". Vrlo je moguće da se neka količina Lukoil-a za rumunsko tržište pojavila te treba obratiti pažnju. Do sada je sve bilo kao na ruskom sajtu te svi koji jesu pazarili Lukoil ulja ne bi trebalo da brinu. Ipak ubuduće je bolje otvoriti četvoro oči. Ambalaža izgleda (iz daljine i na slici) potpuno identično no izbliza i uživo se razlika sigurno primećuje. Ko je već koristio Lukoil ulja znaće a ko nije neka obrati pažnju na oznake standarda i kvalitet ambalaže. Do sada je bio vrhunski a ako nije to već budi sumnju u verzije za rumunsko tržište što opet kod automobila pre 2000. ne bi trebalo da ima značaj ali noviji koji traže API SL su oni koji ovo ne mogu da tolerišu.

    ОдговориИзбриши
  33. kantice su potpuno istog oblika nove formule,čep je isti,ali kvalitet plastike od kojeg je napravljena kantica je drugačiji-jeftiniji(onaj ko je kupovao ranije može kad malo bolje pogleda odmah primetiti).znači oblik ovaj: http://lukoil-lubricants.com/products/passenger/motoroils/00112/
    sad postavljam pitanje zašto bi neko menjao nešto što se proizvodi u velikim serijama(kantica je bila ista i na ruskoj novoj formul)?ili se možda dovozi u cisternama pa puni negde kod nas u kantice koje su naše proizvodnje?ni to nije problem ali trebali bi obavestiti potrošače.

    ОдговориИзбриши
  34. kantica od 4 litra koju ja imam je identicna onoj sa LUKOIL centralnog sajta. AMbalaza zaista je nesto losija, ali na to nisam obracao paznju. Pise an deklaraciji da je uvoz iz Rumunije i naziv uvoznika. Kao sto sam i prije naveo oznake je 5w40 sm/cf. Valjda se ne igraju sa tim stvarima.

    PS.Nedje sam citao da kada su Rusi 90tih poceli ulaziti u SAD, poceli su kupovati i benzinske stanice.Nedugo zatim vozila u tom okrugu pocela da se kvare.Niko ne znam sta im je. Slucajno neko kaze da se provjeri kvalitet goriva, kada ono pola voda pola benzin. To je za njih bilo nezamislivo da neko radi.

    ОдговориИзбриши
  35. priče tipa "pola voda,pola benzin"ili "prodaju lažno gorivo"kao na nekom hrvatskom sajtu su krajne zlonamerne.kvalitet goriva im je odličan,za razliku od preterano hvaljenog MOLa
    gde POD DIZEL D2 PRODAJU EURODIZEL I VARAJU DRŽAVU.(lično sam se uverio da kad sipam eurodizel propiša mi boš pumpa,kad natočim D2 na NISu prestane,ponovo kad sipam D2 na MOLu propiša naftu kao ranije na zvanični eurodizel.sad sipam D2 samo na nisu ,pumpa suva ko barut.

    ОдговориИзбриши
  36. Nisam mislio nista lose da kazem, samo vjerujem da su u svijetu biznisa gdje se okrecu ogromne pare, sve igre moguce i to bez pravila.

    ОдговориИзбриши
  37. To da gde se vrte velike pare sve biva moguće to je tačno. Pobornici teorije zavere su sa pravom posumnjali da je Apolo program zaista realizovan.
    Naravno, ništa nisu dokazali. Osim toga, uništili bi mi dečačke snove, pa ja sam na Gagarinu i Alen Bean-u (malo manje Amstrongu) i odrastao.
    Jedan savet za takve: zaista su ogromne pare bile u igri te je pravo pitanje da li je bilo 6 ili samo 5, 4, 3 ... spuštanja na Mesec (i dalje je puno para u igri).
    Iskreno voleo bi da ostane kako jeste i prilično verujem da je "zvanična verzija" tačna. Ipak u dva leta je bilo problema sa TV kamerama te ...
    No vratimo se temi.
    Nije mi jasno kako to MOL vara državu ali nema veze ionako ne vozim na dizel. Mada šteta, ED po ceni D2 e to još nisam video u "državi Danskoj".
    Da imam dizel baš bih rado da me tako prevare.
    Inače koliko god omiljeno bilo pljuvanje po NIS-u kvalitet nekih goriva im je solidan (ED i TNG), bezolovnog podnošljiv a "olovnjak" i D2 su naravno katastrofa. I naravno do evropskog kvaliteta ima još dosta i sramota je da toliko plaćamo gorivo koje je tek zadovoljavajućeg ili osrednjeg kvaliteta (mada su tu akcize glavni uzrok nenormalnih cena) uz "specijalitet kuće" da zbog cisterni, instalacija itd. ponekad bude i ispod "dovoljan: 2".
    Priče o Lukoil-u i benzinu u Americi su priče za malu decu i zaista neozbiljne.
    Čak i u zemlji Srbiji dodavanje vode u gorivo je zanemarljiva pojava (za razliku od prošlosti).
    Inače Lukoil redovno kontroliše kvalitet goriva koje distribuira kako onaj iz svojih rafinerija tako i namentnuti (benzini) iz domaćih. Lično me je iznenadilo da čak i domaći derivati nikada nisu ispali iz normi (e sad kakve takve su, bar do skora nisu bile identične EU normama, mada je razlika manja nego ranije). Čak su i benzini imali dovoljan RON što je činjenica koja me je obradovala i pozitivno iznenadila. Doduše naglasili su da je dobar procenat bio na granici normi. Ranije (pre par godina ako se dobro sećam) su imali baš u CG jedan uzorak benzina sa manjim oktanskim brojem ali ne iz njihove rafinerije), verovatno iz doba pre nego što je Eko Hellenic postao većinski vlasnik JP Kotor (valjda se kompanija tako zvala).

    ОдговориИзбриши
  38. Uh, ispravka:
    Heroj detinjstva mi je od Amera zapravo bio Čarls Konrad. Doduše sa Binom je bio druga posada koja je sletela na Mesec (Apolo 12).
    Hteo sam zapravo reći da su "drugi" meni bili draži od izvikanih prvih (Oldrin i Amstrong). Uostalom ovi prvi su solidno promašili sletanje (dobro prvi put je najteže) a drugi su "pogodili u metar". Ma uvek sam bio protiv favorita i kod rusa sam Leonova više cenio od Gagarina, ali propaganda je čudo (i od prosečnog ulja napravi "najbolje").
    Svaka veza između NASA-e i motornih ulja je uglavnom plod mašte i tu nema puno ni dodirnih tačaka a kamoli nečeg više.
    Jedina veza sa astronomijom motorna ulja imaju preko (polušaljive) izjave SynLube kompanije da prave najbolja motorna ulja u Sunčevom Sistemu (skromno, ja bih se, na njihovom mestu, kladio na 10 svetlosnih godina unaokolo ali uz vremensko ograničenje na "sadašnjost" plus-minus 100 godina.

    ОдговориИзбриши
  39. Moj komentar sa gorivom u Americi i Rusima, naravno nije bio vezan za LUKOIL. Nedje sam to procitao, pa me samo sve ovo i podsjetilo.Iskreno, ne znam ni sta sam to pominjao.
    E sada stvarno ne znam kakav je kvalitet goriva u Srbiji. To ne mogu da tvrdim ni za CG. Ovo se odnosi i na motorna ulja. Bila je kontrola prije jedno pola godine i odredjen broj bezninskih pumpi nije prodavao gorivo prema standardima.
    A evo sta se meni desilo prije jedno godino dana. Jedno jutro sanse nije bilo da upalim vozilo. Verglaj, neverglaj nista. Komsija pored mene me srijece isti dan i zali mi se da ne moze da upali najnoviju ibizu sa istim 1.4 motor kao sto je u mojoj kordobi. Zovemo servis i zalimo se. Covjek nas ladno pita dje sipate. Mi odgovorismo na JPK. Vi ste danas xx koji zovete sa tim problemom. Ko je sipao gorivo na njihovim pumpama u tih nekoliko dana je ostao bez vozila. Ovo je istina ziva.
    Ne vjerujem ni ja da moji ventili stekecu onako, sebe radi i za dzabe.

    ОдговориИзбриши
  40. evo kako sam zaključio da MOL(na jednoj pumpi gde sam jedno vreme redovno točio)prodaje pod D2 eurodizel i kako sam shvatio da eurodizel nije za motore starije konstrukcije.naime,nakon točenja d2 na molovoj pumpi nakon izvesnog vremena počela je da curi nafta na boš pumpi bila je pumpa sva vlažna od nafte.i dalje sam točio na molu i bio se već spremio da idem kod bošiste,kad mi padne na um da možda oni pošto ga kupuju od nisa, i ne prodaju d2, već im se više isplati prodavati ED.nakon toga i prvog točenja pravog d2 na nisu curenje je ubrzo prestalo i uhvatila se prašina na pumpi,pumpa je bila suva sve dok verujući raznim stručnjacima i naučnicima nisam preko zime sipao ovaj put baš eurodizel i to sa nisa.pumpa je opet bila mokra,ja sam se vrato na D2 i pumpa je dan danas suva i nikad više ED neću sipati.tad sam 100%bio siguran da sam pod D2 sipao ED i da eurodizel nije dobar za motore starije konstrukcije.

    ОдговориИзбриши
  41. Poštovani (obojica najpoštovaniji),
    Gorivo u Srbiji i dalje nije na Evropskom nivou ali sam hteo da pohvalim lagano povećanje nivoa kvaliteta koje je počelo nešto pre privatizacije NIS-a a nakon nje nastavljeno i ubrzano. Mada još ima na tome da se radi.
    Komentar je bio samo za interne kontrole Lukoil-a na njihovim pumpama gde su priznali jedan krupniji i tek nekoliko sitnijih iskakanja iz specifikacija (ne sećam se perioda ali mislim da je bilo 2008. ili 2009.). JPK je kao i JP Srbija imao loš do zadovoljavajuć kvalitet benzina. Bez dovoljno podataka ipak smatram da su Grci malo poboljšali stvari mada za ustaljeni visok kvalitet treba i dosta vremena.
    Pokušajte da točite baš na Eko Hellenic Petroleum pumpama. Ako ima (a sami ste rekli da) sipajte benzin od 100 oktana. Štektanje ventila i sa tako kvalitetnim gorivom ukazuje da su oni delom zakoksovani što za tako nov motor nije uobičajeno i pored većinske gradske vožnje.
    Preporuka da odete u zvaničan servis nije dala rezultate (ma ne mogu to da shvatim iako mogu da prihvatim jer Balkan je čudo), pa probajte sa nekim renomiranim nezavisnim servisom (majstorom). Uvek prvo konsultujte mehaničara pre nego što primenite neki aditiv kao zadnju liniju odbrane jer su oni više za održavanje i manje probleme (kako je motor nov ne bi trebalo da su veći) i uvek uz prethodno mišljenje mehaničara (inženjera, u Japanu možda) o problemu. Dakle možete da probate "Ventil Sauber" Liqui Moly koji bi možda mogao da reši vaš problem. To je aditiv za gorivo i prilično je pouzdan. Pratite precizno uputstvo a čak iako nije naznačeno posle sipanja obavezno izvozite vangradsku relaciju uz malo oštriju vožnju jer će rezultati biti pravi. Naravno mehaničar prvo!
    Ako je procena da je zahvat veliki i skup to je otprilike uska zona gde bi aditivi mogli da se probaju. Osim toga vrlo je bitno da li je dijagnoza dobra a nju je mejlom teško postaviti. Dakle pre svega proverite da li je to ako nije aditiv neće štetiti ali je bacanje para.
    "kristina990" je verovatno upravu (izvinjavam se ali nisam mogao da odolim a da ne iskomentarišem da je retka "mućka" na korist kupca) jer je čak moguće da se isplati prodaja ED mesto D2 zbog velikih akciza države koje čine 60% cene (o zemljo Srbijo među šljivama ili što bi Ragazzoni rekao "jadna šljivo međ' Srbijom").
    Iako smo apsolvirali da ED može da se koristi umesto D2 nije nemoguće da pojedine starije konstrukcije ipak traže sumporastiji dizel ako ništa drugo zbog viskoznosti i nekih drugih osobina koju aditivi ipak ne mogu da nadoknade.
    Pominjao sam LM i njihov aditiv za ED koji iako većim delom prevaziđen još ima kupaca jer praksa je čudo i opire se teoriji tako da ljudi koji imaju poblema sa ED kod starijih motora, poput vas, podozrevaju od upotrebe istog. Ipak na zapadu se dizel sa puno sumpora ne može naći te taj aditiv još ima prođu (iako u opadanju).
    Sreća da Ragazzoni slabo čita blog inače mi (za ovo poslednje) packa ne gine!

    ОдговориИзбриши
  42. možda još bolje od Liqui moly ventil saubera
    je isto LM ali ovaj,ali njega nisam viđao kod nas u prodaji http://www.liqui-moly.de/liquimoly/produktdb.nsf/id/d_1009.html

    ОдговориИзбриши
  43. Ovo se sipa u ulje!?Jel baš poželjno praviti kombinaciju sa ovim proizvodom? Aditivi koji se sipaju u gorivo traju nekoliko dana, tj. dok traje benzina u rezervoaru, a ovo stoji mjesecima u motoru.

    Evo ja još jednu anegdotu da ispričam (na kontu priče poštovanog Steve oko sipanja goriva sa 100 oktana) koja mi se desila prije neki dan na benzinskoj pumpi.
    Krenuo ja da sipam moj bezolovni od 95 oktana, kada pištolj do ovog goriva stoji pištolj za tankanje goriva od 98 oktana. Pitam ja jel ovo bezolovni, jer je i on označen zelenom bojom. Lik mi kaže da jeste i ja se zaletim da sipam. Pitam ga jel ok da sipam to gorivo, a umjesto odgovora on pođe do poklopca rezervoara na kojem piše 95/91 RON. Tu mi je sugerisao da ne bi trebalo sipati jer je maximum 95 oktana. Ja nekako ostah u čudu jer sam mislio da što je jači oktanski broj da je to bolje. Poslije te moje izjave, on se malo uznećka pa reče mi da sipam, ali (uvijek neko ali), auto će mi brže i bvolje ići, ali će više i trošiti. Pa koja mi svrha onda da mi više troši, zar nije uvijek bila poenta suprotno od toga!? Poslije ove naše male konverzacije, rekoh ja mom novopečenom drugu da se on vrati na 95 RON i da se mi ne zezamo više.
    Eto tako je "propao" moj pokušaj sipanja višeoktanskog goriva od uobičajenog prije neki dan.

    ОдговориИзбриши
  44. ako misliš da je do goriva sipaj slobodno neki OCTANE BOOSTER(ABRO,STP) ILI OCTANE PLUS(LM),ako ne želiš točiti pun rezervar goriva(obično jedna bočica ide 50-70l goriva)koristi običan platični špric(medicin.)za precizno doziranje.ako to ne pomogne slobodno stavi oba pomenuta aditiva,prvo samo v.sauber,ali potroši čiavu bočicu,ako to ne pomogne onda ovaj drugi i ne boj se što ide u ulje,samo pazi,kao što reče steva, da precizno ispoštuješ uputstvo.

    ОдговориИзбриши
  45. Prvo, moram da konstatujem da smo pošli podalje od teme.
    Drugo, veoma mi je drago što nismo od strane Steve prekinuti u diskusiji kao što se radi obično na forumima.
    Treće, iako ova naša priča nije baš u skladu sa nazivom teme, itekako može koristiti nekome ko ima istih ili sličnih problema i nedoumica.

    I da se vratim sada na započetu priču. NIsam siguran da je do goriva. Nekada se čuju,a nekada ne. I to recimo sa istim punjenjem rezervoara. Npr. jutros se ne čuju, a popodne zvekeću. U servisu kažu da je to "normalan zvuk". Nemam živaca da se raspravljam sa njma da nije normalno da ti ventil zvekeće. A zvekeće od kada sam prešao tek nekih par hiljada km.
    Evo dva daana pokušavam jednu foru što me prije jedno 12-13 godina naučio jedan majstor, a služi za štelovanje ventila. Ona je sljedeća: Kreneš prvom pod punim gasom i umjesto da se prebaci u drugu, prebaci se u treću i drži puni gas. Tako se navodno ventili dovedu u red. E to je bilo za motor sa 8v, a jel tako i za 16v, sam vrag će ga znati.

    ОдговориИзбриши
  46. I evo sam slucajno naletio na youtube vidio ibice koja se cuje slicno kao moj motor. U pozadini se cuje ono visokotonsko zveketanje kao metal u metal. Ako mozete da ga odvojite od osnovnog zvuka motora. Ovo nikada nisam cuo na nijednom motoru osim na ovom 1.4 16v 85ks VW. Ne znam jel ovo ovako treba da bude, ali se brate cuje.
    http://www.youtube.com/watch?v=514PCREZ8TI&feature=related

    ОдговориИзбриши
  47. baš me zainteresovalo tako da sam na 2 mesta našao ovo http://stason.org/TULARC/vehicles/vw-technical/23-What-causes-engine-knock-pinging-detonation-NOISE.html
    i ovo http://www.autohausaz.com/vw-auto-parts/vw-oil-pressure.html možda se tu krije odgovor,ali bez posete dobrom,"neovlašćenom"mehaničaru teško rešiv problem,ali dati nekome da čačka nov motor ili voziti ovako?ne znam ,baš nezgodna situacija.ako Steva smatra da previše offujemo nek obriše

    ОдговориИзбриши
  48. Izgleda da je ipak problem u hidraulicnim podizacima. Tako bih rekao po konsultacijama sa nekim ljudima sa znaju o tome.
    Zeznuo sam se sto sam 2x vjerovao ovlasceno servisu kad su mi rekli da je to u redu.
    Kao dipl. pravnik trebao sam da znam kako to da rijesim, a ovako sam izgubio pravo na reklamaciju, jer mi je prosao garantni rok. Mogu da se slikam sada. Tako mi i treba.

    ОдговориИзбриши
  49. Ćao,
    malo ste se udaljili od teme, ali neću da brišem. Možda bi mogli preko mejlova i to indirektno jer ste prijavljeni korisnici. Eto zašto bi se trebalo prijaviti jer je lakša komunikacija sa drugim prijavljenim članovima.
    Mislim da je zaista stvar u (makar i malom) problemu sa ventilima (ovakvom ili onakvom). Ali kao što kaže narodna: obućar ide bos. Nesumnjam u Dimitrijino znanje ali kao dobronameran nije ostvario svoje pravo. Nekada treba biti agresivan i čak bezobrazan za osnovno i zagarantovano pravo. Deluje deprimirajuće: ako jedan vrsan pravnik ne može tako lako da izađe sa "bandom" na kraj šta nama ostalima preostaje. Radi se o tome da su zvanični servisi sistem i to sistem koji ima jak odbrambeni sistem i politiku teškog priznavanja reklamacije (gotovo neostvarivo pravo) tako da garanciju obično možete okačiti mačku o rep. Sama industrija ne pravi veće propuste koje bi priznali (ili retko) a za iole manji nedostatak ima da vodite rat iako se radi o skrivenoj mani koju pri kupovini ili prvih par hiljada km niste mogli da primetite.
    Rešenje je izuzetno dobar mehaničar/servis i ma kako glupo zvučalo - ne zvaničan (ako su vas vozali, sada će vam papreno naplatiti a kako se ponašaju čak i sumnjam da su natporsečno stručni).
    Što se tiče aditiva "kristina990" je možda upravu ali za potrebe čišćenja ventila ili sličnog smatram da su bolji oni u gorivu jer kao što Dimitrija kaže prođu sa rezervoarom te ili pomognu (obično da) ili ne (ako se ne radi o pravom uzroku) ali ne deluju u dužem periodu te su i nus pojave ređe i blaže (ma kako retke i umerene).
    Što se tiče benzina: veći oktanski broj od fabrički propisanog nije neophodan i obično troši novac bez pravih efekata. Sigurno da je bolje koristiti max. propisan. Veći oktanski broj ne znači veću snagu jer je energetski sadržaj obično isti. Za par % snage je potrebno gorivo sa više MJ po kg. Najbolji primer je Shell V-Power koji i sa 95 oktana daje malo veću snagu zbog sastava koji je prilagođen za neki % više specifične energije. V-Power Racing 99+ ima još koji promil energije više ali opet nije samo do oktana.
    Veći RON ipak uglavnom prija motoru jer je rad uvek mirniji. Ipak računari će i iz fabrički preporučenog (ako je takav u stvarnosti) izvući maksimum. Međutim brzo će se prilagoditi i gorivu sa više oktana a i kod starijih motora prelaz sa 95 na 98 ne traži posebno štelovanje pretpaljenja te je prelaz sa jednog na drugo jednostavan.
    Dakle, nisam savetovao da trajno koristite gorivo sa više oktana nego više kao test da vidite ima li ili ne razlike. Naravno uvek koristite bezolovni benzin inače ćete oštetiti katalizator.
    Šta se događa sa vašim hidrauličnim podizačima zaista je misterija a zvanični servis, blago rečeno, je neubedljiv.
    Možda prvo da preko nekog VW kluba saznate koliko je zvuk o kome pričate zaista normalan i uobičajen za vaš motor pa ako nije onda da nađete dobar servis makar i u inostranstvu mada mislim da bi u CG neko morao da može da vam reši problem.

    ОдговориИзбриши
  50. Evo ja bio jutros kod mog majstora kod koga sam redovni musterija jos sa pocetka devedesetih.
    Ispricam mu sve sto i vama i covjek cim je cuo rad motora pita me koliko sam presao sa uljem. Kada je vidio da sam tek presao 1500km sa ful sintetikom, samo mi je savjetovao sljedece:
    "Cujem zvuk hidropodizaca, ali ne znam kako treba motor u stvari i da se cuje. Nisam siguran da je ovo abnormalnost, jer ova nova vozila umiju da zveketaju. Ako se cuje tako sa 16000km predjenih, i sa ugradjenim original djelovima u njemu, sta mozes da ocekujes sa zamjenskim hidropodizacima koja garant na nasem trzistu nisu istog kvaliteta kao ova u njemu. Moj savjet ti je da ti tu nista ne diras. To je nov, maltene tek razradjen motor, koji ne trosi ulje. Ne moze tu nista da se pokvari, tipa ventili, bregasta i sl. nego ceraj ti to i ne razmisljaj mnogo o tome".

    Covjek ima sigurno 40 godina radnog sikustva i valjda zna sta prica, a i do sada me nikada nije zeznuo, makar za ovih vise od 15 godina.
    Sada neka klepeta koliko hoce. Ja cu nastaviti po Stevovoj preporuci da koristim ulja, a ako bog da para i zdravlja, za koju godinu da ga zamijenim drugim-novim modelom.

    ОдговориИзбриши
  51. Baš tako!
    Nije sve u tehnologiji i elektronici.
    Nikad ne podcenjuj stare majstore, više puta sam se uverio da su bili više u pravu nego celi servisi, makar u smislu da i kad ne znaju (recimo zvuk nekog novog motora) detalje ipak bolje znaju principe.
    Majstora ne menjajte, a savetnika za ulje kako hoćete (mada bi mi bilo drago da to ostanem, kao i za vaše prijatelje).
    Elem, do skora sam imao slučaj dugog i upornog kašlja od skoro mesec dana. Imam ja prijatelja doktora (hirurg inače) u penziji. Šta mi je on rekao za minut bez slušalica (sa sve terapijom) dobio sam tek posle 10 dana, nekoliko pregleda, upućivanjem kod pulmologa i rengendskog snimka pluća (još ultra zvuk, skener i magnetnu rezonancu nisam radio, ukoliko su uopšte prikladni za taj nalaz).
    Što može iskustvo to obuka nema šanse da stvori!

    ОдговориИзбриши
  52. Upravo tako Stevo, iskustvo je cudo.
    A i tim (savjetnik za ulje) koji dobija se ne mijenja.

    E sada da se opet vratimo na LUKOIL.

    Nadjem na njihovom sajtu ovo ulje za ispiranje motora. Mozete li nesto vise reci o njemu i da li se preporucuje narocito u novijim motorima. Naravno i nacin njegove upotrebe.
    http://lukoil-lubricants.com/products/passenger/motoroils/00106/

    ОдговориИзбриши
  53. Svi smo se pomalo pogubili. Baš u ovom tekstu je opisan proizvod koji pominjete.
    Kako se upotrebljava? Stvarno nisam siguran. Pogledajte ima li detaljnog uputstva pre kupovine. Logično bi bilo da se prilikom zamene prvo ispusti staro ulje pa naspe Flush Service. Verovatno je da motor treba da radi u leru 15-tak minuta pa se ispusti i Flush ulje. Nakon toga sipate novo i zamenite filter ulja.
    To što je mineralno nema veze. Iako sintetički proizvodi ili aditivi mogu biti i nešto efikasniji ovo je više nego dovoljno.
    Ipak ne bih savetovao da ovo često radite već možda na 3 do 5 zamene.
    Kako vam je motor prilično nov potpuno nemate potrebe za ovim. Pogotovu što koristite sintetička ulja koja održavaju motor izuzetno čistim. Možda tek na 50 hiljada km da "operete" motor iznutra i to više zbog lošeg benzina inače bi i do 100k km mogli da gurate bez ovog postupka.
    Rigidna stuja stručnjaka bi vam rekla da uz sintetiku uopšte ovo ne radite (uz LPG (TNG) bi skoro i bili u pravu) a progresivna da ovo obavite bar svaki drugi put.
    Činjenica je da u sistemu zaostanu čestice manje od 25 ili 20 mikrometara jer prolaze kroz standardne filtere. Postoji više teorija (manje-više dokazanih) da su upravo one odgovorne za brz pad viskoznosti naročito kod 0W-40 pa i 5W-40 ulja u prvih par hiljada pređenih km da bi se situacija stabilizovala (vidite tekst "Super Mix" od januara 2010. gde je kriva nešto blaža jer zapravo je često strmiji deo na početku a uzeta je neka sredina).
    Ispiranjem motora ovo se prilično sprečava.
    Ipak ne smatram da se mora raditi češće od jednom u par godina. Doduše neće ni da šteti češće a Lukoil Service Flush se može koristiti praktično kod svih automobila.
    Zapazite šta kaže opis: ... brzo i efikasno uklanja depozite ... - ako ih nema nema ni neke posebne potrebe (niste imali nagaravljeno ulje, duže koristili mineralno, vozili u teškim uslovima, prekoračivali intervale izmene, itd.)
    I na kraju još jednom da ponovim:
    Ispiranje motora treba raditi ređe (ako uopšte) ako se koriste sintetička ulja i poštuju intervali zamene a naročito ukoliko je motor nov a vaš baš jeste.

    ОдговориИзбриши
  54. Naravno prvo zamenite filer pa sipate novo ulje.
    Ovo je baš omaška u pisanju (kucanju).
    Pogubili smo se jer se ni sam nisam odmah setio da je proizvod opisan baš u ovom tekstu već sam morao da proverim.
    Osim toga prepričao sam vam ono što bi trebali da znate o ispiranju motora a nisam ni morao jer postoji tekst (doduše malo duži) napisan juna 2009. sa naslovom "Engine Flush ...".
    Sad kad ga čitam mislim da bih mogao neke stvari da ispravim i da ga dopunim ali suštinski je O.K. i može i kao takav da (za sada) ostane. Imate i komentar neprijavljenog čitaoca ali mog prijatelja (vidi se iz potpisa) Bocka koji je mašinski inženjer i to baš smera za automobilsku industriju. Kako je kritika pozitivna (mada ukazuje da tekst nije baš za laike) bolju potvrdu zasnovanosti nisam mogao da očekujem.

    ОдговориИзбриши
  55. moram da kažem da kažem da sam izneo jedan netačan podatak.radi se o tome da sam rekao da lux 15w40 ima pod prstima nešto tanji film i da se čuju hidropodizači 2,3 sekunde.nije ni čudo jer je otac koji je menjao ulje sipao lux 10w40.
    došao danas kod mene,a ono u gepeku kantica od 4l lux10w40,i kantica 1l lux 15w40.i kaže još vidiš da sam sipo isto ko što si mi reko!nažalost mnogo je takvih koji ne razlikuju 10w40 od 15w40.
    dakle lux 15w40 nije se promenio i dalje je odličan kao i lux 10w40,bez obzira na nešto nekvalitetniju ambalažu(promena koja će za mnoge biti neprimetna), samo treba pripaziti kod izbora gradacije za pojedini motor!

    ОдговориИзбриши
  56. Baš mi je drago da smo rasčistili mali problemčić oko Lukoil-a. Nikad nisam ni sumnjao da je Lukoil u svojoj klasi izuzetan ali ako zvanično daje druge standarde na pojedinim tržištima o tome se mora voditi računa (inače nije i jedini jer to manje-više rade sve multinacionalne kompanije).
    Dakle i pored toga što se obe vrste ulja proizvode u Rumuniji njihov kvalitet je nesumnjiv.
    Naravno najvađnije je da na tržištu Srbije i šire "Zapadnog Balkana" stižu ulja klase koja je navedena na centralnom koorporativnom sajtu.
    Kladovčani ili Negotinci bi pak mogli (zbog blizine granice) da iskoriste niske cene Lukoil-a u Rumuniji a posebno ukoliko imaju vozila iz devedesetih gde bi izuzetno Lux sintetičko ulje dobilo kvalitet više i sa API SJ postalo no. 1 za njih a još više za motore iz osamdesetih i starijom konstrukcijom bregaste osovine gde više ZDDP-a prija (i na čemu je doduše izrastao ceo mit da je to uvek tako) makar i SL i SM bili adekvatni.
    Cene su se zaustavile na i dalje povoljnom nivou tako da ko god da je razmišljao o Lukoil uljima ne mora da se uzdržava od toga zbog (neprimetno) lošije ambalaže (mada kvari utisak "trulog zapada" i to onog iz zlatnih vremena a ne ovog koji pomalo gubi navodnike).
    I naravoučenije iz vašeg slučaja, malo pažnje prilikom zamene ulja nije na odmet.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  57. pozdrav!Posto sam ovde ostavio komentar(pre jedno 2 meseca)i trazio preporuku za izbor ulja(lukoil prvenstveno)prosto da se javim i zahvalim da je operacija uspela!Elem,u mog kadeta 1.4s,jako male kilometraze oko sad vec 84000 sipao sam lukoilovo LUX 15-40(nazalost SUPER 15-40 nisam nasao).situacija je sledeca ...posle 1500km zestoke voznje(bio sam u BiH)automobil nije(sto se zbog predjene kilometraze i da ocekivati)nije potrosio ni gram ulja.Prethodno koristen MOBIL1000 15-40,isti automobil je prosto tamanio..verovali ili ne preko 1l na 1000km.Ne bih mogao reci POTROSIO,pre bih rekao da je to ulje na neki meni nepoznat nacin NESTAJALO.Da me pogresno ne razumete,MOBIL je sigurno dobro ulje i ja ga ne kudim niti nesto dajem prednost LUKOILU.Motor isto radi,hidropodizaci se ne cuju ni sa jednim od ova dva ulja....samo sto ga kadet nenormalno trosi!POZDRAV i javljam se uskoro sa novim zapazanjima!

    ОдговориИзбриши
  58. Veoma pregledna brosura na srpsko-hrvatskom:
    http://www.lukoil.hr/images/proizvodi/brosura.pdf

    I engleska verzija (tu je prikazano ulje za ispiranje motora):
    http://www.lukoil.hr/images/proizvodi/katalog_proizvoda.pdf

    ОдговориИзбриши
  59. Danas sam provjeravao ulje i stavih malo onog iz motora medju prstima. Tacno sam osjetio onaj film medju prstima. Sto se tice mirisa ulja, skoro i da ga i nema.

    ОдговориИзбриши
  60. negde sam pročitao, još davno,da treba izbegavat ulja koja mirišu na staro prerađeno ulje
    što se mirisa novog ulja tiče sva koja sam koristio su imala,neka više neka manje PRIMESU mirisa na staro prerađeno ulje ,izuzetak su bili LUKOIL i MODRIČA kod kojih se taj miris na staro prerađeno ulje nije osećao

    ОдговориИзбриши
  61. A evo opet malo utekoh sa teme i vratih se na moje hidropodizače. Danas snimio zvuk motora i okačio na youtube. Zvuk o kome pričam se najbolje čuje između 13 i 17 sekunde.
    http://www.youtube.com/watch?v=xK7rvycFrXg&feature=player_embedded

    ОдговориИзбриши
  62. POzdrav!Dimitrija,ne mogu da pokrenem vas video,ali samo jedno pitanje...da li se ventili cuju kad je motor hladan ili topao?ili se cuju non-stop?

    ОдговориИзбриши
  63. Cujem ih kada je topao. Kada je hladan zvuh sauh gasa mi sve prekrije tako da ne znam.

    ОдговориИзбриши
  64. Verovatno se cuju i kad je hladan i kad je topao,i na nizim obrtajima.Pri visim taj zvuk nestaje.Iskreno,ni ja ne volim taj zvuk hidropodizaca(posto sam imao razna VW vozila)ali to je kod tog modela izgleda normalno.Komsija ima model slican vasem,isti problem.Ne bacajte pare na druga ulja,aditive ,majstore.Izgleda da su ih namerno pustili da budu malo labaviji.Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  65. Gorane, šta da Vam kažem bez veliko HVALA!

    ОдговориИзбриши
  66. MOLIM!Ipak je to masina sa 16 ventila,gde je i bregasta malo"sportskija" sa duzim uglom otvaranja.Samo po gasu DIMITRIJA!Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  67. Poštovani Gorane,
    Hvala što ste pomogli da razrešimo Dimitrijin problem. Kao i u 90 do 99% slučajeva nije do ulja već mehanike u ovom slučaju ispravne ali sa nezgodnim zvukom koji je zapravo normalan i uobičajen za vozilo o kome se radi.
    Pokazali ste se i kao odličan znalac svog automobila. Hrabro i ispravno ste sipali ulje viskoziteta 15W-40 i postigli pun pogodak! Još jednom se potvrđuje da za starije automobile jedna gradacija viskoziteta više ipak prija. Malo sam bio zavaran malom kilometražom vozila pa sam ga tretirao kao uslovno u „peak life“ fazi. Naravno nisam imao infomaciju da ste imali problem sa malo povećanom potrošnjom ulja. Sa druge strane potvrdili ste moj stav da je i godište automobila bitno a ne samo kilometraža te da se za svaku godinu treba „dodati“ bar 5000km (nepređenih) i sabrati sa aktuelnim stanjem kilometar-sata pa tako tretirati preporuku.
    Naravno ne želim da se pravdam nego da napomenem da imate potpunu slobodu da modifikujete moje preporuke pri čemu je njihov glavni cilj pomoć pri izboru. Glavni cilj bloga uopšte je da pomogne čitaocima da sami sebi naprave najbolji izbor i u tome ga je (blog) već dobrim delom postigao (cilj).
    Neobično mi je drago da je Goran napravio izbor bolji od predloženog dokazujući da vlasnik može da poznajući svoje vozilo donese i bolju odluku od stručnog lica.
    Sa druge strane ni preporuka nije bila loša a u odgovorima preko mejla većina je bila zadovoljna preporukama ili ih je neznatno izmenila prema njima i dobila odličan rezultat.
    Uspešnost od preko 80% za „perfekt match“ uz šture podatke je nešto što me raduje pri čemu nijednom nije napravljena greška u smislu solidnog izbora.
    Naravno, kako ovo ne radim profesionalno (i bez dovoljno vremena) uvek razmislite i kritički posmatrajte i u slučaju dileme javite se opet.
    I na kraju: Gorane, problem koji opisujete sa Mobil 1000 15W-40 je zanimljiv i ne baš tako tipičan. Iako ima elemenata sadržanih u odgovoru na pitanje anonimnog čitalaca u vezi sa povećanom potrošnjom Liqui Moly Top Tec 4100 u Hondi Accord u Vašem slučaju je malo manje jasno šta se zapravo dešava pa imate (ipak) preveliku potrošnju.
    Možda i poseban tekst (uopšteni) o pojavi da se neka ulja više troše i to po pravilu moderna u starijim automobilima. Za konkretan (vaš) slučaj je premalo podataka za precizan odgovor.
    U svakom slučaju uživajte u Lukoil Lux-u 15W-40 koji ne samo da je odlično ulje već se za vas pokazalo kao „perfect match“.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  68. ne bih rekao da je Dimitrijin problem razrešen i da je zveckanje normalno zato što je u prvih par hiljada perfektno radio.našao sam na netu neke slučajeve,doduše retke,ili tačnije dva, da su ljudi baš zveckanje ventila rešili stavljanjem ređeg ulja(5w30,0w30),pa bi sigurno trebalo probati kad dođe vreme za zamenu ulja.
    MOL Dynamic Gold Longlife 5W-30, OMV BIXXOL special V7 SAE 5W-30 su moj predlog za sledeću zamenu zato što imaju originalnost na našem tržištu.još bolji bi bio TITAN GT1 LONGLIFE III
    SAE 5W-30 ali pitanje je gde ga kupiti i da budeš siguran da je original.
    neka mi Steva ne zameri na preporuci,voleo bi da da mišljenje po tom pitanju
    šteta što lukoil nema jedno 5w30

    ОдговориИзбриши
  69. Poštovani "kristina990",
    Svaka čast na izboru za top 3 se slažemo 100%.
    Nisam siguran za MOL ali OMV-a ima u CG. Doduše na mycity forumu ili mejlovima već smo "dogovorili" da proba EKO Megatron Synthetic 5W-30 pošto može naći original tamo a cena je neznatno veća od Lukoil-a. Zaista je dovoljno kvalitetno da bi pokazalo neku razliku zbog manje viskoznosti. Ako i kod njega zaostane zvuk zveckanja ventila ne vredi više pokušavati uljem.
    U svakom slučaju mislim da smo saglasni da do jeseni-zime ne mora ništa da radi a onda je ionako planirao da sipa 5W-30.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  70. I naravno,
    Ukoliko ni 5W-30 ne pomogne (sumnjam ili bar ne dajem više od 20 do 25% šansi) ne treba dirati to je tek sigurno.

    ОдговориИзбриши
  71. Stevo,

    postavio sam komentar na Modrica uljima oko njihovog najnovijeg proizvoda ECO plus 5w30.Mozete li da skoknete do te teme?

    PS. "Dogovor" Stevin i moj je da idem sa Eko 5w30 zimi a ljeti LUKOIL 5w40. Znaci zamjena ulja 2x godisnje. Ovo sto ne zelim da maltretiram motor zimi sa starijim uljem, vec da ima novo u njemu. Ali nisam siguran da 5W30 Eko ima u CG, jer sam u zadnje vrijeme nailazio samo na 5w40. Ako ga ne bude bilo, vidjecu oko ove "nove" Modrice ili OMV koji je Kristina naveo.

    ОдговориИзбриши
  72. Анониман25. мај 2010. 16:34

    Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  73. Анониман25. мај 2010. 16:58

    Dimitrija proveri kolika je cena ulja SELENIA MULTIPOWER SPECS u Crnoj Gori. To ulje ispunjava specifikaciju koju zahteva tvoj motor. Ako je cena povoljna, mogao bi da uzmes u obzir koristenje tog ulja u zimskim mesecima. A kruzi i prica da se Selenia teze falsifikuje zbog metalne ambalaze.

    ОдговориИзбриши
  74. Ne znam đe da nađem tu Seleniu u PG.

    Stevo,

    interesuje me kako mogu postaviti sliku na blogu kao prilog temi. Naišao na sertifikat VW za lux 5w40 ali ne znam kako da ga postujem ovđe.

    ОдговориИзбриши
  75. Možda će koristiti budućim korisnicima LUKOIL ulja, pa rekoh da rekapituliram moje iskustvo sa ovim uljem.
    Prešao sam 3000km, uglavnom (90%) gradske vožnje, za oko 4 mjeseca sa uljem lux 5w40 sintetika i utisci su sljedeći:

    1. Nisam primijetio nikakvu potrošnju ulja u ovom periodu.
    2. Nisam imao nikakvih problema prilikom paljenje ujutro, znači auto pali kao mina, kao ni pri temperaturi od 30C.
    3. Nisam osjetio nikakve promjene u radu motora u odnosu na castrol txt koje je prethodno bilo u motoru.
    4. Kućište filtera je i dalje suvo bez ikakvih naznaka isparavanja ili zamašćivanja u istom.
    5. Nisam primijetio da su zaptivke bilo gdje popustile i ulje curi ili vlaži.

    E sada zaista ne znam šta se dešava unutar motora, tj. u kakvom stanju su cilndri, karike, klipovi, radilica... pri korišćenju ovog ulja. Spoljnja obilježja (gore navedena) su za sada ok i nadam se da će takva i ostati.

    Volio bih da mi neki mašinac da svoj sud o ovim mojim impresijama i da kaže da li je po njima ovo ulje ispunilo svoj zadatak i da kao takvo i drugima može poslužiti kao preporuka.

    U svakom slučaju ću svoje impresije iznijeti i poslije pređenih 5000km.

    ОдговориИзбриши
  76. Анониман18. јун 2010. 00:18

    Stevo interesuje me tvoje misljenje. Dakle sta mislis o koriscenju motornog ulja LUX SM/CF 5W-40 u motoru Zastave 101. Pomenuti automobil je 2008 godiste i presao je 19.000km. Kao pogonsko gorivo prvenstveno koristi LPG.
    Znaci prelazi 10.000km godisnje, pa bi LUX bilo celogodisnje ulje. Vlasnik je do sada koristio INA Delta 15W-40 API SJ, i menjao ga na 5.000km (i filter naravno).
    Ja mu predlazem da predje na pomenuti LUX, jer smatram da ce bolje zastititi motor, pa cak i ustedeti.
    Jer je INA Delta 4l+filter ulja= 1.300 dinara.
    A, LUX 4l+filter ulja=2.500 dinara.
    Da li sam u pravu?

    ОдговориИзбриши
  77. Ne bih ulazio u sitne detalje koji bi nas daleko odveli. Korišćenje 5W-40 sintetičkih ulja u motoru zastave 101 je ne samo moguće već i preporučljivo pogotovu dok je motor nov a pomenuti jeste.
    To je više nego avangardno i pomalo nepotrebno ali teorijski "tri klase bolje ulje od potrebnog je prava mera, ili bar neće škoditi".
    Nisu sva 5W-40 ulja pogodna za ovu namenu jer je jedan od uslova da imaju visok HTHS koji ispunjava zahteve 15W-40 ulja. Lukoil jeste jedno od pogodnih mada bi malu prednost dao Mobil i Havoline sintetikama. Naravno uzevši i cenu u obzir (kao i originalnost) i neke druge osobine, Lukoil se nameće kao najbolje rešenje.
    Ono bi bilo šteta menjati na manje od 10k km mada ne bih išao na više od 12k km uz apsolutni maksimum (uz pretežni TNG pogon i više od 60% vangradske vožnje) od 15k km (i naravno uz zamenu filtera na 8 do 10k km, znači 2 filtera ulja unutar jedne zamene ulja).
    Slučaj koji ste naveli je sličan fiktivnom iz teksta "Značajna pitanja o motornim uljima" iz februara 2010.
    Korisnik trenutno ima optimalno kvalitetno ulje za svoj motor i optimalan period zamene. Mogao bi sa Inom i na 7500km (pa čak i svih 10 hiljada ako većina nije grad) ali kako godišnje prelazi 10 hiljada stvari je postavio u smeru maksimalne zaštite motora. Da prelazi 15k km godišnje savetovao bih da menja isto ulje na 7500km jer bi onda finansijski prošao nešto bolje jer je mogućnost da sa sintetikom pređe i svih 15k ipak ograničena i nije za preporuku.
    Ovako bi za iste (ili čak manje) pare dobio bolji kvalitet i bolju zaštitu motora (sa zamenom na 10k km).
    Nešto bi se i uštedelo goriva mada ne više od 2% u gradu možda i 3 do 4%.
    Međutim ...
    I pored što je sintetičko i malo isparljivo ulje verovatno će potrošnja ulja biti nešto veća naročito leti.
    Teorijski u špic leta 5W-40 neće biti dobro koliko 15W-40 naročito na temperaturama preko +35 cel. a da vas podsetim da je pre par dana već toliko bilo.
    U najgorem slučaju može da se desi (ne očekujem i malo je verovatno) da motor na veliko žegi (recimo na moru, bilo kojem) kada na suncu bude i +50 cel. počne pomalo i da "duva" na iberlauf. Ništa strašno i prolazno ali kvari utisak, skraćuje vek filter vazduha i u najgorem otežava paljenje vrućeg motora kad radi na TNG (prebacite na benzin ukoliko se tako nešto desi, iako je više teorija i nisam čuo da se desilo).
    Iako je motor nov i ulje menjano redovno (i više od toga) prvi put bi sintetika morala da se menja nešto ranije, verovatno na 5000km mada bi možda moglo i više. Kako je motor još uvek čist ne bih isključio da bi (uz promenu boje bar na nekih 7k km) moglo da se gura i svih 10k km. Znači predvideti veći trošak za prvu zamenu.
    Ne treba zaboraviti i činjenicu da je konstrukcija motora jako stara te da iako neće doći do negativnih dejstava na bregastu a još manje na zaptivke ne mogu a da ne primetim da je API SJ idealka za taj motor.
    Drugo ali prvo po značaju: motor z101 je takve konstrukcije da mu prijaju "jaka" ulja. Ovo u smislu da mu trebaju ulja sa jakim uljanim filmom i velikom otpornošću na smicanje. Ne baš kao VW vazdušnjaci ali skoro. To znači da monogradna ulja ne samo da su moguća već i preporučljiva, makar leti (SAE 40 za jun-avgust). 15W-40 je najbliže toj odrednici. Ako ćemo teorijski:
    20W-40 za 7 toplijih meseci i 5W-40 (10W-40) za hladnijih 5 bi bilo idealno.
    Da ne pobijem ceo koncept da napomenem 2 značajne stvari:
    Iako vrhunska 5W-40 i 0W-40 često između 5000km i 10k km pređu na 5W-30 i 0W-30 specifikaciju kod benzinaca. Ništa strašno ali ipak značajno ("kec može da radi i sa SAE 30 itekako, ali je onda značaj sintetike opao).
    Drugo, iako imaju bazna ulja sa velikim indeksom viskoziteta 5W-40 ipak imaju više modifikatora viskoznosti od 15W-40 te je to u pomenutom slučaju visokih spoljnih teperatura značajno u smislu da pomenuti mogu "popustiti" te da viskoznost na nekih 110 do 120 cel. (koliko može da bude prosečna temp. ulja leti) može da ne bude "stay in grade".

    ОдговориИзбриши
  78. Samo još kratak zaključak:
    Lično bih probao (jer sam i znatiželjan) i mislim da je vredno toga. Očekujem da se u pravu i da se time za iste pare dobija više.
    Ipak, tim koji dobija se retko menja (ili ne menja), te za malo konzerativnije ljude (i pristup) gore navedena avangarda nije jako preporučljiva. Uzevši pro and cons. koje sam naveo svako treba sam da odluči.
    Ne mogu a da ne pomenem: Za novog keca koji radi na benzin verovatno najbolje je Liqui Moly MoS2 10W-40 polusintetičko a za pretežni TNG pogon pre svega Mobil 2000 (ranije Super S). Mobil 10W-40 može poslužiti kao celugodišnje i do 10k km a sa cenom kod Plattner-a i prilično isplatljivo ulje.
    Kao zimsko idealno kao letnje odlično (bar do +40 cel. u hladu) te dobija prunu preporuku i za najkonzervativnije korisnike.
    Na kraju da naglasim: 5W-40 nije toliko avagardna odluka da bi se svrstala u eksperiment koji je potencijalno opasan za motor, sve gore navedeno su više teorijske mogućnosti kojih treba biti svestan.
    Dobitak sa prelaskom na sintetiku je siguran jedino nije sigurno da će ona u svim uslovima vožnje biti superiorna već se može i izjednačiti (u pomenutom motoru) sa jeftinijim mineralnim ili čak u izuzetnim slučajevima biti i ispod kvaliteta duplo jeftinijeg ulja. Čisto da se zna a vi vidite šta dalje.

    ОдговориИзбриши
  79. pozdrav!zastava 101,jugo 45,55,65,su predvidjeni za mineralna ulja 15-40.ne sipajte polusinteticka i sinteticka ulja ni u snu jer cete napraviti vise stete nego koristi.provereno!

    ОдговориИзбриши
  80. ?!!
    Nije baš tako.
    Nije ni klasičan mit ali jeste granični slučaj.
    Da su predviđeni - jesu, da im je dovoljno i API SG (ili SF uz kraći interval zamene) -jeste.
    Da ćete napraviti štetu sa polusintetičkim 10W-40 nema ni teorije (sva sa HTHS>3,5 a to je bar 90% ili sva koja ispunjavaju bilo koji MB i/ili VW standard.
    Od sintetičkih vam neće procureti zaptivke ili tako nešto, niti će vam prolupati motor.
    Ponavljajte zamnom: 0W, 5W, 10W su sve tridesetice ukoliko je iza "crtice" SAE 30, te osim tri navedenih i 15W i 20W su sve četrdesetice.
    Korišćenje sintetičkih ulja je moguće čak i kod originalne "bube" pa i kod "keca".
    Naravno u oba slučaja se postavlja pitanje koliko se to isplati. Uglavnom ne.
    Mobil 1 0W-40 i Selenia Racing 10W-60 su verovatno dva najkorišćenija sintetička ulja u DMB-ovim motorima (ma koliko malo) i nije mi poznato da se neko posebno žalio na oba.
    Tačno je da low SAPS pa čak i mid SAPS sintetike nisu posebno preporučljive. Estarske (Motul) sintetike su MANJE preporučljive da bi PAO osnova bila više pa SHC preko HC do mineralki.
    Kod novijih motora jedino je moguća povećana potrošnja ulja i to u letnjem periodu, drugih negativnih pojava teško da će biti.
    Kod starijih mašina može biti većeg curenja (ukoliko ga već ima), još veća potrošnja i slično.
    10W-40 je idealno zimska ili čak celugodišnja gradacija viskoziteta, uključujući i +40cel. u hladu. 5W-40 MOŽE da ima malo više modifikatora viskoziteta ali obično ne jer ima kvalitetniju osnovu.
    Za PEAK LIFE (npr. 40 do 80k km) idealna sintetika je sa viskoznom gradacijom 15W-50. Na žalost kod nas nema M1 15W-50 koji je izuzetno preporučljiv za motore iz (konstrukciono) sedamdesetih godina jer je baš idealno celugodišnje ulje.
    Tačno je i da motor keca lepo radi sa monogradnim uljima pa i sa SAE 40 a kad je star i SAE 50. Prijaju mu ulja sa manjim sadržajem polimera i manjim indeksima viskoznosti to je tačno ali ne u meri da bi 10W-40 dobio diskvalifikaciju.

    ОдговориИзбриши
  81. Potpisujem da je Mobil Super S, tj. Super 2000 idealno ulje za keca i da iole novijem motoru ne samo da neće napraviti štetu nego će potući bilo koje mineralno ulje 15W-40 u svim i ponavljam SVIM aspektima, osim minimalno veće potrošnje leti (jedva merljive i još manje primetne).
    Zimi je razlika baš ubedljiva te bih baš voleo da me neko ubedi da je ove zime 15W na blizu -20 bilo dovoljno dobro za motor keca.
    (Neču da načinjem temu ali slično je i sa menjačkim uljem koje može biti 75W-90 GL-4 i zapravo je idealno iako HOR u sastavu: Rafinerija Modriča i do skora RNB i FAM (nešto u zadnje vreme mudro ćute) i naravno Zastava su pevali pesmu "samo GL-3 80W-90 i ništa više").
    ... Naravno ... Neću da sporim da je dobitak pri prelasku na 10W-40 minimalan i da je NAJISPLATLJIVIJE koristiti kvalitetna mineralna motorna ulja SAE 15W-40 i API SG do SL u DMB-ovom motoru zastave 101 ili juga 45 do 65.
    Jednostavno cena im je niska a kvalitet više nego dovoljan i ukoliko zima ne pređe -15 (kao prethodna) nema mnogo razloga trošiti duplo ili trostuko više novca za polusintetička 10W-40 ili sintetička 5W-40.
    Dakle 10W-40 koristite slobodno - PROVERENO.
    5W-40 možete koristiti - manje provereno, ali prilično zasnovano (Zimi garantovano dobro, mada bi skeptici i super profesionalci rekli 10W-30 kao čisto zimsko, jest pa ga još nađi u zemlji Srbiji) i potpuno bespotrebno osim u svrhu ispiranja motora bez posebne procedure.
    Dakle, nije mit da je korišćenje sintetike, pa i polusintetike (ipak i pomalo) bacanje para.
    Nije ni nezasnovano da je 15W-40 (ipak i dosta) idealna viskozna gradacija za pominjane motore.
    Tačno je da se uvek prvo sluša preporuka proizvođača motora (vozila), doduše ovde je dosta stara i totalno "out of date". Mala modifikacija je izvršena u smislu da je sada preporuka API SG i 10k km a bilo je SF i 5k km.
    Nije ni netačno da je teško "ubosti" dobru viskoznu gradaciju sintetičkih ulja za keca (15W-50 sigurno najbolja ali ne baš za glanc nove motore).
    Predrasuda je da 10W-40 polusintetika može škoditi motoru keca (juga) - full stop
    Neka sintetička ulja zaista nisu za motor o kome govorimo.
    Za Lukoil sam prilično (bar 95%) siguran da je dobar za noviji motor, bilo da ide na benzin ili plin.
    Naravno iskustvo (dobro stojećih (finansijski), pametnih ili samo hrabrih; najviše ono prvo) bi dobro došlo da zaokruži priču.
    Javite se!

    ОдговориИзбриши
  82. Анониман25. јун 2010. 14:49

    koje bi ste mi ulje preporucili za citroen saxo 2000 god, 1.1 benzin + lpg sa 100.000 km. Fabricka preporuka je total 10W40, ali sam primetio da na 10.000 potrosi oko 1 litre, pa sam mislio da napravim promenu. Na auspuh i iber lauf ne dimi, tako da ne znam sta moze biti u pitanju.
    i jos jedno pitanje: gde kupiti lukoilovo ulje? posto se cena na pumpi razlikuje od one na sajtu.

    ОдговориИзбриши
  83. Za vozilo staro 10 godina potrosnja od 1l na 10000km nije zabrinjavajuca. Naprotiv.

    Lukoil je najbolje i jedino kupiti na njihovim pumpama gdje su cijene jedinstvene.

    ОдговориИзбриши
  84. E i jos nesto.Vidim prije neki dan lika koji toci lux5w40 u nissan murano i to ovakav:
    http://www.go4x4.eu/home/images/Nissan/03.nissan.murano.f3-4.500.jpg
    Ako moze u njega,vala moze i u zastavu, g a r a n t !

    ОдговориИзбриши
  85. Prvo da napomenem da sam video pitanje (Citroen Saxo) i odgovoriću u toku dana na poslednjoj stranici koja je objavljena ("no can do").
    Dimitrija druže! Ako može u Murano može i u Seat!!
    Ma naravno da može u zastavu! Onih 95% je da će se pokazati superiorno u odnosu na mineralna 15W-40 uz sigurno veću potrošnju samog ulja (ne ulazi u procenat i već bi moglo biti osetnije u odnosu na 10W-40 makar i bio Lukoil).
    Sasvim sigurno neće loše uticati na motor (bar u 99% slučajeva i uslova).
    Eventualno pomenuti špic leta (kao što kažeš +45cel. u Podgorici leti) kada bi se eventualno mogla javiti neka od loših stvari koje sam već pominjao (i naravno osetna potrošnja istog).
    Pozdrav nepoznatom liku koji toči Lukoil u Murano!!
    Verovatno već godinama (bar dve) ... ima li još koji neverni Toma??!
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  86. Stevo,

    Sto se tice potrosnje lukoila lux 5w40 kod mene je ne vidim. Isla je temperatura i do 37C, vozio sam auto kroz grad sa upaljenom klimom, vozio ga na otvoreno takodje sa upaljenom klimom, isao uz i nizbrdo. Prije neki dan sam provjeravao da vidim jel sto potrosilo, kada ono na mjernoj sipki ni mm se nije pomjerio nivo ulja.Znaci on W40 ipak ima uticaja kod temperatura ljeti.
    Ovo sve pisem zbog pitanja izbora ulja kod zastave.

    U pravu postoji nacelo "ko moze vise, moze i manje". Znaci nije mi jasno da se ista lose moze desiti pri koriscenju kvalitetnijeg ulja nego sto motor zahtijeva. A i vjerujte, znate li kakva je lagodnost voziti auto kada znate da imate original ulje. Velika!

    ОдговориИзбриши
  87. I još nešto.
    Iako mogu naći na mobil sintetiku za 8,50eur ja cu i dalje ici sa luxom -sintetika. Ono je 6,50/l i nije neka razlika u cijeni. Ali razlika je u tome sto sa LUKom znam sta sam pazario i znam da je O R I G I N A L!!!!
    Sto je neđe Steva rekao, "nije najbolje, ali nema sto i ne ispunjava".

    Eto, stvarno ne znam da li bi sa mobilom presao 250.000km a sa lukoilom "samo" 150.000-200.000km do generalke, ali mislim da tada necu ni voziti isto auto, pa o tome neka misli tadasnji vlasnik.

    Jer ako nesto dobro i provjereno funkcionise, ne vidim razloga za promjenu. Do sada lukoil dobro "đelje" i od mene ima sve pohvale.

    ОдговориИзбриши
  88. Dimitrija,
    Evo i Lukoil-ov "selection of oils" na njihovom sajtu se slaže sa našim davnim izborom bez njihove pomoći jer u katalogu iz 2009. nije bilo iole novijih modela SEAT-a a kamoli Seat cordoba 1.4 16v 63kW iz 2007. (počet da se proizvodi 2006.).
    Ono što smo takođe sami zaključili kaže i Lukoil:
    Moguće je koristiti i ulja API SL kategorije iako nisu najbolji (već samo dobar) izbor. U tom smislu je i data alternativa u vidu Lukoil lux-a 5W-40 polu-sintetičkog.
    Inače "НАША РЕКОМЕНДАЦИЯ" (Naša preporuka, Lukoil-ova) je (naravno):
    ЛУКОЙЛ ЛЮКС СИНТЕТИЧЕСКОЕ API SM/CF 5W-40.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  89. Evo i na ovom mjestu da ponovim da sam za ovo znao poodavno.Ali iskren da bude vise vjerujem tebi nego njima. Oni imaju interes da mi prodaju najskuplje ulje,a ti nemas.

    ОдговориИзбриши
  90. Ispadoh Kolumbo u XXI veku (našao Ameriku).
    Hvala na poverenju! Zaista proizvođači na svojim sajtovima uvek forsiraju novija i skuplja ulja.
    Često i kad za tim nema potrebe, klasičan primer kada za GI ili GII dobijete preporuku za sintetičko 5W-40 ulje. Doduše Lukoil vam preporučuje "samo" 5W-40 polusintetičko ;-)
    Ovo je za dizel motore dobra preporuka ali za benzince je 10W-40 Lux još i bolji a jeftiniji.
    Dimitriji nisu mogli da ponude novije i skuplje od sintetičkog 5W-40 zato što takvo nemaju ali bi sigurno to učinili.
    Sad kada je osvojen i MB 229.5 jasno je da ništa bolje od pomenutog za Seat ne treba.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  91. Za one koji sumnjaju u Lukoil iz rumunske rafinerije samo da kažem-nema razloga,ulje nije ništa lošije od ruske verzije,ako ne i bolje,no to su nijanse koje je teško primetiti u eksploataciji.Kao korisnik lično sam se uverio.Ipak je u Rumuniji njihova najnovija i najmodernija rafinerija i logično bi bilo očekivati ako ne bolji onda barem podjednak kvalitet.

    ОдговориИзбриши
  92. Na pakovanju ulja koja stižu iz Rumunije piše Made in EU !!! ;) Mislim da se tim nema zezancije.

    ОдговориИзбриши
  93. Interesantno je da na svom izboru masla za PD motore nude sintetički lux SM/CF i polusintetički SL/CF 5w40 iako ne navode 505.01 standard ni na ambalaži ni na sajtu.???ili je u pitanju neki prećutni dogovor između velikih?

    ОдговориИзбриши
  94. Zdravo,pitanje za Stevu,koristim oko godinu dana luk oil ulje, ali sam sumljicav u kvalitet, koristio sam luk oil lux 15-40 i 10-40 lux, ulje nepodnosljivo smrdi na katran,kad se otvori kantica, plasim se da za nase trziste i ostala leva trzista, na kantici pise za koje je zemlje je, ovi radnici u rumuniji mute, to jest da nestavljaju sve aditive, nego da stavljaju samo bazno ulje, i aditive protiv penjenja i smrzavanja ulja,a da sebi ostavljaju aditive koje prodaju kasnije, kazem malo mi je falilo da se ispovracam koliko se oseti,koristio sam mnogo ulja ni jedno nema ni slican miris,znaju da u srbiji nema kontrole ulja pa udri po budalama, vise nesipam luk oil ulja,Pozdrav Dejan

    ОдговориИзбриши
  95. To što smrdi smrde aditivi,miris ulja je stvarno specifičan,ali je bitno da ne smrdi na staro prerađeno ulje...

    ОдговориИзбриши
  96. Za kristinu 990, kako kod drugih marki ulja , ne smrde aditivi,pozdrav

    ОдговориИзбриши
  97. Žuti shell diesel 15w40 smrdi na staro prerađeno ulje,esso uniflo diesel 15w40takođe ali je kod njga prisutan i još jedan miris koji je jači,ja bi ga opiso kao nešto približno između koncentrovanog alkohola i nitro razređivača i to mu daje prijatniji miris ,plavi shel diesel 10w40,kod njega dominira sličan takav prijatan miris,ali vrlo malo se oseti i miris starog prerađenog ulja,modriča hc power 10w40 ima prijatan ali blag takav miris bez primesa,nekak deluje najčistije,fam univerzal jednostavno miriše na novo ulje,lukoil ima stvarno specifičan miris,ne oseća se miris na staro prerađeno ulje uopšte,ali ima neki jak miris od nečega što stavljaju u ulje.To sam primetio lično prilikom zamena ulja,gore pomenutih.Da li postoji mogućnost parfimisanja odnosno neutralisanja neprijatnog mirisa starog prerađenog ulja kojeg ima u određenom procentu,pogotovo na zapadu gde je uključena i zakonska regulativa,ne znam.

    ОдговориИзбриши
  98. Stvarno polusintetički lux 10w40 ima miris koji nije prijatan i oseća se,dobro si primetio na katran,ali mineralni lukoil standard 15w40 ima mnogo prijatniji miris,sad sam baš uporedio oba.(imam od oba ulja po litru koju koristim za dolivanje,naravno za različite autonobile,pa sam mogao odmah uporediti.)Interesantno da nekoliko klasa lošije ulje od istog proizvođača ima mnogo prijatniji miris.

    ОдговориИзбриши
  99. Ja se plasim da mute radnici u fabrici u Rumuniji,znajuda nema kontrole u srbiji apsolutno nikakve,i u tim zemljama u kje izvoze a koje su siromasnije puno od nase,ja bih voleo da to nije istina, nema nikakve kontrole zato smeju da mute,

    ОдговориИзбриши
  100. Pozdrav svima!Evo da se i ja ukljucim u ovu diskusiju.Pitanje je kakva je to fabrika u kojoj radnici mogu da kradu i slobodno iznose sirovine iz fabrike?Da li je to moguce u takvom jednom mocnom gigantu.Da li postoji izlazna kontrola?Posto ja radim u jednoj fabrici(proizvodnja kucne hemije),takvo nesto je prosto nemoguce.Pri mesanju sampona ne mozes da zakines na sirovinama,tacno se zna koliko cega ide inace razbija se totalno struktura deterdzenta.Pravo pitanje bi bilo odakle se nabavlja baza i sirovina..Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  101. Malo kasnim te izvinite.
    Još jednom molim da mi se signalizira na nekom od novijih postova (najnovijeg trenutno) da ima pitanja u starim.
    Ovo sa mirisom je jako interesantno. Nemam MSDS pa da eventualno iskapiram odakle miris, mada opet prvo moram da pomirišem ulje. Srećom znam dva korisnika koji su skoro sipali baš Lux polusintetiku. Jedan se takođe žalio na miris i solidno ga opisao ali nisam zapisivao te par ideja tokom tel. razgovora zaboravih. Elem uzeću kanticu pa da pomirišem. Posle toga ću neke zaključke izvesti (nadam se). Uzgred prijatelj takođe opisuje miris kao neprijatan, gotovo nepodnošljiv (inače radi sa hemikalijama) i veoma, veoma jak.
    Zaista ne mora ništa da znači ali nije uobičajeno.
    Zaista neka 10W-60 Racing ulja imaju jak i neprijatan miris ali ni blizu opisa prethodnog.
    Nadam se da ću provaliti nešto.
    Uzgred, ne verujem da radnici u blending postrojenju mogu da tek tako kradu aditive. Prvo proces je visoko automatizovan (verovatno potpuno), drugo postoji izlazna kontrola, itd.
    Jako neuobičajeno ali još uvek ništa ne mora da znači. Zaista većina ulja ima blag (iako karakterističan) miris. Još je interesantnije jer se ne radi o specifičnim aditivima obzirom na vrstu ulja a ni bazna ulja ne bi trebala da su posebna po tom pitanju.

    ОдговориИзбриши
  102. Ja neverujem da ima kontrola sastava sastojaka ulja pre izlaska iz fabrike,zasto nebi mutili kad imaju tako extra zaradu,ko ce da ih provali kad niko u srbiji ne kontrolise sastav auto ulja,koliko se u srbiji kopiraju ulja i ko te prevarante kontrolise i hapsi,

    ОдговориИзбриши
  103. Miris luxa 10w40 zaista je karakterističan,ja bi ga opisao kao rđavo gvožđe i pomalo katranast,definitivno ne oseća se staro prerađeno ulje i moram primetiti da je motor radio perfektno sa njim sve do 85000km.Sad sam pre neki dan promenio ulje ,nakon 500 km ponaša se jako dobro.Neke razlike u odnosu na ranije postoje jer umesto standarda VW 502.00/505.00 sada zadovoljava VW 501 01/505 00,što je za nijansu niže ali ipak vrlo dobro.Pretpostavljam da miris dolazi od aditiva,nema od čega drugog,a to što smrdi jbg. pa ne kupujemo dezodorans.Ja mislim čak da je sad nešto sad i bolje nego ranije po nekim detaljima,u svakom slučaju ako bilo šta primetim negativno sa ovom novom "smrdljivom" šaržom odmah obaveštavam.Mada mislim da neće biti potrebe.
    za Dejana:zar stvarno misliš da radnik danas može nešto da muti?Prošlo je vreme komunizma(socijalizma)!Sad ako neko može da krade to je samo gazda,lukoil je velika kompanija i neće dozvoliti takvo narušavanje ugleda.Svesni su oni da po toj ceni koju prodaju niko ne nudi bolje što im ostavlja malo prostora sitno smanjenje kvaliteta,ambalaže,nenavođenja standarda što je vidljivo,samog ulja,nisam siguran to samo oni znaju,ako ga i ima ipak je zanemarljivo.

    ОдговориИзбриши
  104. Prilično se slažem sa "kristina990". Jedino treba dodati da "... sitno smanjenje kvaliteta,ambalaže" je upravo moguće zbog:
    "...kad niko u srbiji ne kontrolise sastav auto ulja,koliko se u srbiji kopiraju ulja i ko te prevarante kontrolise i hapsi."
    Fin tuning (bias) koji se vrši FABRIČKI (a ne od pojedinaca, zaista je to u vreme moderne tehn. teško, osim ako direktore i šefove pogona podrazumevamo "radnicima") i na nivou je nijansi. Naravno 5% jeftinije ulje na 5 hiljada tona nije za bacanje.
    "Smrdljak" bi, ironično, zaista mogao da bude i bolje ulje ali je činjenica da će poplašiti bar 20 do 50% kupaca, ili ih bar pokolebati.
    Lukoil je, ako baš ne na etiketi, morao o ovome da da neku informaciju na sajtu.
    Ostaje da se sam uverim, inače opis mirisa je jako dobar i sličan opisu mog prijatelja.
    Javljam se!

    ОдговориИзбриши
  105. Javi se sa podatcima, ako nije u pitanju fals nastavicu sa kupovinom luk oil ulja pozz

    ОдговориИзбриши
  106. Imam matoro jaje iz 89 i nedavno sam radio generalku (punu ne "osvezavanje").Prva dvaputa sam sipao ELF-a full synt ali sam kasnije na preporuku presao na lukoil polusintetiku koju menjam na 8-10000 km.Prezadovoljan

    ОдговориИзбриши
  107. Evo ispred sebe drzim 5w40 synth i prije bih rekao da je sladunjav nego neprijatan miris.

    ОдговориИзбриши
  108. e za full sintetic nesmeju da muljaju, jer ide u motore zadnje generacije i tu bi se lako nesto pokvarilo i bili bi otkriveni.

    ОдговориИзбриши
  109. Mislis da je to zavjera neka?
    Zbog cega bi to radili? Kao sto se iz njihovog proizvodnog programa vidi oni upravo ciljaju stariji vozni park. Ako izgube to trziste od cega onda da prave profit? Sa full synt imaju mali kolac od zarade, jer mislim da ko vozi novu mecku, bmw, audi... taj ce zasigurno stavljati castrol, mobile... a ne Lukoil.

    ОдговориИзбриши
  110. Nije zavera. Možda malo pohlepe.
    Kvalitet ulja je možda (i sigurno) za nijansu niži ali nema razloga za zabrinutost. Pratite ispunjenje standarda na etiketi. Na rumunskom Lukoil 10W-40 nema navedenih VW i MB standarda.
    Za automobile iz osamdesetih i devedesetih ništa strašno. Ova polu-sintetika zaista ima neprijatan i neuobičajen miris ali se u praksi pokazala sasvim O.K.
    Ostala ulja iz produkcije su (za sada) sasvim normalna a naročito Avantgard i 5W-40 sintetika.
    Dakle ništa strašno no ipak je nijansa na dole. Dokaz da treba držati "otvorenih 4 očiju" prilikom izbora i ne davati poverenje dokazanom proizvođaču bez mogućnosti sumnje.
    Zbog toga smo i ovde, da pohvalimo kada stvari idu na bolje i kritikujemo kada stagniraju a naročito ako (ma kako malo) idu i na gore.
    Više o ovome na www.CBC.rs u "opšte diskusije o automobilima" tekst "Motorno ulje - karakteristike, iskustva, proizvodjaci", link:
    http://www.cbc.rs/forum/viewtopic.php?f=7&t=18890

    ОдговориИзбриши
  111. ... kada stagniraju a naročito ako (ma kako malo) idu i na GORE.
    Gore u smislu LOŠIJE.

    ОдговориИзбриши
  112. pa boze moj,ima jos proizvodjaca ulja fala bogu.Ako su stvarno to poceli da rade na kvarno dovidjenja lukoil!

    ОдговориИзбриши
  113. Nedostaje jedan duži komentar (a bejaše objavljen).
    Tu sam svašta napisao. Sada ću znatno kraće.
    Lukoil sigurno ispunjava norme koje lepi na etiketi. Ipak ako na rumunskom 10W-40 nedostaju VW i MB specifikacije očigledno da makar STAGNIRAJU (ili idu unazad makar za neka od ulja). Ulje ima API SL/CF i sigurno je O.K. za sva vozila iz osamdesetih i devedesetih godina. O mirisu i uopšte više o ovoj temi na linku koji će biti na kraju teksta.
    Samo da naglasim: miris nije baš nepodnošljiv ali jeste neprijatan i neuobičajen.
    Nije sam po sebi nešto loše ali svakako ne uliva poverenje. Verovatno je kombinacija aditiva i HC ulja (moguće je da su deo PAO baznih ulja kojih je bilo u ruskoj verziji, rafinerija u Permu, zamenjena II ili II+ baznom grupom; čak i da je III opet je degradacija makar povećali procenat ovih ulja u odnosu na mineralnu osnovu; doduše to nisu oni izmislili nego „truli zapad“ ali su oni to bolje odradili).
    Još samo da napomenem da 5W40 full sintetika kao i Avantgard serija nemaju PRIMETNIH razlika u odnosu na starije serije i konkurenciju. Miris im je normalan i slabo izražen kad smo kod „organoloeptičkih“ svojstava. Inače luxe 10W-40 koji je stavljen pod lupu sumnje se solidno pokazivao u vozilima (sam ili ukoliko je bio dolivno ulje).
    Ipak makar nijansa lošijeg kvaliteta nije nešto što će Lukoil-u pomoći u osvajanju tržista.
    Cena jeste neverovatna ali bolje da je 10% veća uz prethodno dokazani kvalitet (i specifikacije). I dalje bi bilo konkurentno ulje i verovatno bi se i više prodavalo.
    Miris nije sam po sebi dokaz da je loše ulje ali teško da bi ceo Lukoil mogao čak i mene da ubedi (a kamoli širu populaciju) da tu nešto „ne smrdi“ (a nije samo miris). Jednostavno nije to vrhunsko takmičarsko ulje ili neko teretno sa posebnim zahtevima da bi imalo jedinstven miris u odnosu na SVA druga ulja te klase (polu-sintetička 10W-40).
    Svet motornih ulja je surov. Čak i kad se posumnja na kvalitet pada prodaja drastično. Gordi stav da se ovakve stvari ne komentarišu samo dolivaju ulje na vatru. Malo više ceniti kupce, ne košta mnogo a mnogo daje. Ljudi više vole da plate 10% skuplje a da ih poštuju (u radnji ili proizvđač) tu "brdo kapitala" ne može mnogo.
    Više o ovome na:
    http://www.cbc.rs/forum/viewtopic.php?f=7&t=18890&start=725

    ОдговориИзбриши
  114. Ni na sintetici nema VW ili MB specifikacija. I pored toga su osvojili MB 229.5 standard.

    ОдговориИзбриши
  115. Nešto razmišljam da sledeća zamena umesto luxa 10w40 bude NISOTEC PS SAE 10W-40,cena je stotinjak dinara veća,ali ima MB 229.3,VW 502.00/505.00.Pošto se lukoil proizvodi u mnogo većoj količini nego nisotec to bi moglo imati uticaj na nižu cenu i obratno kod nisoteca manja količina na višu.Može li neko poređenje ova dva ulja,Stevo?

    ОдговориИзбриши
  116. Naravno uz osvrt kvalitet,cena i potrebe vozila g3 1.9 TD...

    ОдговориИзбриши
  117. Ja idem opet luk sintetika. Upravo ću narednih dana da zamijenim ulje.

    ОдговориИзбриши
  118. "kristina990":
    Odgovor sutra i u tekstu o NIS uljima. Logično?
    Nećeš pogrešiti sa Nisotec-om. Više tamo u toku pre podneva (recimo do 10h).

    Dimitrija,
    Ni kod tebe nema greške. Tim koji dobija se ne menja, stara je poslovica. Ukoliko si zadovoljan ne treba da menjaš a i nemaš puno razloga. Pogotovu kosrišćenje ulja iste klase i sličnih nema mnogo smisla. Možda je jedina alternativa probati neko iz samog vrha (recimo Mobil 1 5W-30 ESP Formula) i koje ispunjava VW 504 i 507 da bi se videlo ima li ikakve razlike (subjektivne).
    Jeste skupo ali čisto kao istraživački poduhvat. Naravno samo kao predlog. Nema ničeg, ali baš ničeg lošeg da nastavite sa Lukoil sintetikom.

    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  119. Boli uvo lukoil firmu za kvalitet svog ulja, zasto , oni po danasnjoj ceni nafte imaju godisnji porofit od 50 milijardi evra, a profit od ulja im je na godisnjem nivou 200 miliona evra,
    zato nemaju nijedno ulje koje ima normu npr od wv-a 505-01, zasto bi ulagali u ulja kad je profit od nafte neuporedivo veci, j bre svi nasi proizvodjaci ulja imaju kvalitetnija ulja od lukoila, po specifikacijama, luk oil je briga i da sutra propadnu sa proizvodnjom ulja

    ОдговориИзбриши
  120. Zdravo dali neko moze da mi objasni zasto je ulje lukoil lux 10-40 polisinteticko skuplje samo 10 dinara od mineralnog 15-40 lux, nema neke logike,
    tako je i sa svim ostalimm lukoilovim uljima,hvala

    ОдговориИзбриши
  121. pozdrav!Danas sam se neprijatno iznenadio.Menjao sam ulje u mom kadetu i kupio lukoilovu polusintetiku 10-40.Sad je kantica od 4l 1540d a bila je ako se ne varam 1280....toliko.

    ОдговориИзбриши
  122. Bio je nedavno test ulja u casopisu SAT , dosta ulja se pokazalo da u sebi nema nista drugo sem baznih ulja,kupovo sam luk oil jer sam mislio da oni ne muljaju, ali ulje im smrdi na katran to jest tako mirise bazno ulje,Casopis Sat je pokazao realnost,

    ОдговориИзбриши
  123. Samo jos da dazem Lukoil naftna kompanija ima godisnji profit od nafte 50 milijardi evra, a od ulja i svih ostalih maziva 400 miliona evra, zato se i nezanimaju puno za njihova maziva

    ОдговориИзбриши
  124. Ne znam sta ste se Lukoila dohvatili toliko?
    Ja sada na 8000km uglavnom gradske voznje zamijenio ulje. Istaina je da je bilo crno ali osnova je jos uvijek bila zuta. Znaci da je moglo jos da gura.

    ОдговориИзбриши
  125. ja sam ga se uhvatio toliko zbog toga sto sam mislio da oni jedini ne muljaju, kupio sam do sada oko 20 litara, kad ispade da ko neolati na mostu platice na cupriji,

    ОдговориИзбриши
  126. Jesi li imao kakva ostecenja u motoru od njihovih ulja?

    ОдговориИзбриши
  127. Nisam primetio neka ostecenja, motor mi troi mnogo, litru na 500 km, malo je vremena da se primete prava ostecenja,koristim luk oil negde od marta ove godine

    ОдговориИзбриши
  128. samo da kazem nesto imam golfa 2 dizel 1990 god, ulje mu nije menjano od kad je imao 100000km do 188000km nego je samo dosipano sto potrosi , nesto jako malo, sto znaci da mozes ti i da sipas krs ulja, npr bazna, nece motor odma stradati, radices generalnu na 300 000 km umesto sa dobrim uljima na sigurno milion, sto nije mala stvar, samo da kazem da mi golf nije trosio ulje dok mi nije prokuvao prosle godine, a posle ga nisam popravio,Pazdrav

    ОдговориИзбриши
  129. http://www.automagazin.rs/vesti/23/7730/sporazum-lukoil-a-i--uvoznika-iveco-vozila
    Da li su ove auto kuce u ne znanju kada sklapaju saradnju sa LUKOILom po pitanju i goriva i maziva?

    ОдговориИзбриши
  130. Za Dimitriju, naravno da neznaju,ne sumljaju zato sto ne zive u stvarnosti,da se mulja svuda, evo ti primer , ljudi su godinama sipali gorivo na nisovim pumpama gde su ih zakidali za 20% goriva i niko ziv nije to provalio, zato sto su slepo verovali i mislili ma nece valjda neko tako nesto da radi i to jos na nisovim pumpama, i pali su samo zato sto su se posvadjali oko podele pokradenih para , mogli su tako da kradu u vecnost,narod nema mozga a kontrola uopste nepostoji, u tome je stvar, i zato postoje muljatori , cak i u najvecim firmama

    ОдговориИзбриши
  131. Samo da kazem , ne mislim da vlasnik luk oila mulja, nego radnici u Rumuniji

    ОдговориИзбриши
  132. Mogu samo vlasnici da kradu. Rdanici u Rumuniji mogu da "klepe" par desetina ili stotina litara ulja a kakve to veze ima!? Šta bi jedan radnik brkao oko formule i stavljao pogrešbe sastojke? Da li je uopšte moguće to izvesti a da nije organizovana grupa u pitanju?
    Ako je vrh LUKOIL-a riješio da mulja to je drugo. A radnici su tu suviše sitni da bilo šta urade.

    ОдговориИзбриши
  133. za dimitriju, a kako su se organizovali i zajedno krali 40 lopova na nis pumpama,i sefovi su bili sa njima, ili kako su njih isto dosta krali na naplatnim rampama na autoputevima kroz srbiju, napravili su cak neki softver za kradju

    ОдговориИзбриши
  134. Uzmi uzorak ulja i ponesi u laboratoriju pa provjeri. Ne znam sta da ti drugo kazem.

    ОдговориИзбриши
  135. Ja sam promenio pre par nedelja ulje,sipano lukoil 10-40 polusintetika.Presao preko 400km,auto radi ok.Mislim da se nepotrebno dize dzeva,ulje je i dalje odlicno.Ako primetim nesto ,javljam.E da,sve su imale neprijatan miris,ali to autu ne smeta,ni on preterano ne mirise...opustite se..

    ОдговориИзбриши
  136. Ne znam ni ja koja je frka u pitanju. Sve je moguce ali mislim da niko normalan ne bi sjekao granu na kojoj sjedi.

    ОдговориИзбриши
  137. Jesam li nešto propustio?
    ... "Anonimni" samo da znate da ste posle mene na mestu no. 2 po "nepoželjnim" porukama kako su ocenili google roboti (ne cenzurišu automatski). E sad, ili ste toliko u pravu ili sam ja toliko ružnih reči upotrebio ...
    Nemam vremena ali ću da pogledam o čemu se radi.
    U svakom slučaju treba spustiti loptu i malo dublje promisliti (i ne upotrebljavati teške reči).
    Kvalitet Lukoil ulja iz Rumunije jeste niži nego iz Rusije ali ko pažljivo čita videće to i na etiketi. Nije isto samo API SL i preko toga ispunjenje VW ili MB standarda. Miris jeste grozan ali o tome je puno bilo na CBC pa ne bih ovde.
    Skoro bio test ulja u SAT-u? Neverovatno! Jesam propustio par brojeva ali ni blizu nije bilo. Bio je jedan pre 4 godine i tamo Lukoil (u staroj ambalaži) nije loše prošao.
    Dakle: manje aditiva, lošiji aditivi i pre svega lošija bazna ulja i eto polu-sintetike koja jedva da zaslužuje taj naziv. Motor ne bi trebao da strada jer sigurno nije čisto bazno ulje inače bi motor stradao znatno brže od onoga što ste naveli (par hiljada km).
    I tako dalje.
    Nisu sva ulja toliko degradirala u kvalitetu a zaista ne mogu da stignem da pohvatam detalje. Sintetika je verovatno ostala stara. Ne verujem da se još pojavila ona sa MB 229.5 standardom.
    I na kraju ako 88000km niste menjali ulje, skoro da je svejedno šta ste sipali. Ovoliko ne mogu da izdrže ni najbolja ulja (Mobil 1, Castrol edge, Shell Ultra, Havoline, LM, ...).
    Ako ništa drugo veći deo ste vozili sa minimumom ili bez aditiva jer se oni prvi potroše (dok bazna ulja mogu i duže da traju).
    Dakle bazno ulje od Lukoil-a ste napravili upravo vi a ne fabrika.
    Ne osuđujem vas, nego za vaše dobro: menjajte pobogu ulje u motoru! On jadan mora da je sav u lakovima i "mulju". Sad prvo kod dobrog majstora jer kako ga isprati teško je reći bez uvida na licu mesta. Možda najbolje sa par brzih izmena ulja sa dosta detergenata (Shell ili Liqui Moly mada bilo koja jača kompanija).
    Ljudi menjaju Castrol Edge na 7500km ili 10k km. Znači 10x češće!! I motori su im u izvrsnom stanju.
    I bez uvida u laboratorijsku analizu možemo do sutra ovako! Nema svrhe.
    Lukoil jesam preporučivao ali Ruski. Ovaj Rumunski MANJE preporučujem iako verujem da i dalje ispunjava specifikacije koje su navedene na etiketi. Na ovo treba obratiti pažnju!!

    ОдговориИзбриши
  138. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  139. Prethodni je samo ponovljeni prethodni pa je izbrisan.
    Nemam šta da dodam. Za sada.

    ОдговориИзбриши
  140. Ulje koje ja uzimam je porijeklom iz Rumunije. Pa i Mobil je iz Turske pa niko frku ne dize.

    ОдговориИзбриши
  141. Ma jasno Dimitrija!
    Lukoil je velika i renomirana firma. Ono što piše na etiketi to i ispunjava. Jedino što sa "best buy" proizvoda je kliznuo u prosek.
    Sintetičko 5W-40 ulje je sigurno više nego O.K. jedino je mali problem sa cenom jer je nekih 6,5€ za litarsko pakovanje.
    U Srbiji se Valvoline (ovlašćenog uvoznika) može naći za 7 do 7,5€ a Mobil za 7,5 do 8€ (na akcijama i svih 7,25).
    Slično i sa nekim drugim brendovima. Recimo Motul je sada nešto jeftiniji te i X-cess nije preko 10€.
    Tu je mali problem za Lukoil što nema gde a pritiskaju ga "odozgo". Inače Lukoil je poskupeo u dinarima za 15-tak % od prvog decembra. To je jedini problem.
    I na kraju pa da završavam:
    Računica "anonimnog" nije baš O.K.
    Cifre su paušalne i "iz glave" pa ih uzmite sa rezervom.
    Luk je 2009. imao PROMET od oko 65mrd. $.
    Proizveo je cca. 1 milion tona ulja i maziva.
    To je nekih 3 do 4miliona $ (na pragu fabrike) ili čak nešto više. Uzmimo grubo da je promet maziva (ulja) nekih 5% ukupnog prometa.
    Nije uopšte malo. Čak i naftaši nemaju marginu profita kao pre i verovatno je 10-15% godišnje.
    Igrati se sa 5% nije logično.
    Osim toga Luk sve manje prodaje sirovu naftu a sve više naplaćuje usluge (znanje).
    Ipak najznačajniji im je sektor goriva. Ne znam cifre ali neka bude i manje od 50% prometa pa je opet velika cifra. Loša ulja (maziva), ali od kojih zaribavaju motori, direktno bi oborila ovaj promet bar za 10% što je otprilike kao ceo sektor maziva. I to je ukupno 10% prometa taman da istopi ceo profit ili bar veći deo.
    Nema šanse!
    Radi se o (inače pogrešno procenjenoj) REGIONALIZACIJI poput drugih velikih kompanija.
    Malo su požurili jer se nisu ni učvrstili dovoljno. Osim toga makar sa 10W-40 Lux su preterali. Ništa više. Nijansa kvaliteta dole, nijansa cena gore. Sve bi bilo O.K. da je samo jedno od ta dva.
    Ajde da radimo i nešto ozbiljno.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  142. Ma jasno Dimitrija!
    Lukoil je velika i renomirana firma. Ono što piše na etiketi to i ispunjava. Jedino što sa "best buy" proizvoda je kliznuo u prosek.
    Sintetičko 5W-40 ulje je sigurno više nego O.K. jedino je mali problem sa cenom jer je nekih 6,5€ za litarsko pakovanje.
    U Srbiji se Valvoline (ovlašćenog uvoznika) može naći za 7 do 7,5€ a Mobil za 7,5 do 8€ (na akcijama i svih 7,25).
    Slično i sa nekim drugim brendovima. Recimo Motul je sada nešto jeftiniji te i X-cess nije preko 10€.
    Tu je mali problem za Lukoil što nema gde a pritiskaju ga "odozgo". Inače Lukoil je poskupeo u dinarima za 15-tak % od prvog decembra. To je jedini problem.
    I na kraju pa da završavam:
    Računica "anonimnog" nije baš O.K.
    Cifre su paušalne i "iz glave" pa ih uzmite sa rezervom.
    Luk je 2009. imao PROMET od oko 65mrd. $.
    Proizveo je cca. 1 milion tona ulja i maziva.
    To je nekih 3 do 4miliona $ (na pragu fabrike) ili čak nešto više. Uzmimo grubo da je promet maziva (ulja) nekih 5% ukupnog prometa.
    Nije uopšte malo. Čak i naftaši nemaju marginu profita kao pre i verovatno je 10-15% godišnje.
    Igrati se sa 5% nije logično.
    Osim toga Luk sve manje prodaje sirovu naftu a sve više naplaćuje usluge (znanje).
    Ipak najznačajniji im je sektor goriva. Ne znam cifre ali neka bude i manje od 50% prometa pa je opet velika cifra. Loša ulja (maziva), ali od kojih zaribavaju motori, direktno bi oborila ovaj promet bar za 10% što je otprilike kao ceo sektor maziva. I to je ukupno 10% prometa taman da istopi ceo profit ili bar veći deo.
    Nema šanse!
    Radi se o (inače pogrešno procenjenoj) REGIONALIZACIJI poput drugih velikih kompanija.
    Malo su požurili jer se nisu ni učvrstili dovoljno. Osim toga makar sa 10W-40 Lux su preterali. Ništa više. Nijansa kvaliteta dole, nijansa cena gore. Sve bi bilo O.K. da je samo jedno od ta dva.
    Ajde da radimo i nešto ozbiljno.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  143. http://www.lukoil-lubricants.ro/produse/index.html
    Proizvodni program Lukoila u Rumuniji. Do danas nisam znao da imaju 5w30 ulje i to u polusintetici. Ovi Rusi su ludi garant. :)
    Takodje, na njihovom (rumunskom)sajtu se mogu naci detaljne specifikacije o svim uljima.Ne izgledaju mi ni malo salabajzerski, bar prema ovom sajtu.

    ОдговориИзбриши
  144. SLOVENSKE DUŠE. A Made in Romania.
    "Luda" kombinacija. A stvarno su "ludi" i u pozitivnom i u negativnom smislu.
    Specifikacije su malo neprecizne ali ipak dosta toga kazuju.
    Kod 10W-40 štede na specifičan način ali nisu jedini. Tako rade mnogi renomirani (naročito manji) proizvođači kad žele jeftiniji proizvod. Ništa posebno strašno.
    Sintetika 5W-40 je O.K. ali nema MB 229.5 nego tek MB 229.3 što ipak nije tako loše i standard je za "jeftinije", naročito 5W40, sintetike.
    Doduše i tu su u odnosu na klasu ulja škrtarili makar na 2 stvari (ne bih u detalje) ali ništa što bi loše uticalo na motor (daleko od toga) ili na ispunjenje specifikacija.
    Sasvim legalna stvar.
    Znači spec. nisu vrhunske ali su solidne. Većina ulja zaslužuje svoju cenu ili je čak i nešto bolja kupovina od proseka. Ipak nije "best buy". Sintetika i mineralno su i dalje solidna kupovina dok polusintetika već teško može da dobije preporuku makar dok ne bude sa svim specifikacijama koje su navedene na sajtu.
    Eto imaju i 5W30 polusintetiku, do skora samo na matičnom (ruskom) sajtu. Nisam video u Srbiji.
    Možete (Dimitrija) slobodno nastaviti da koristite 5W40 sintetiku jedino što ne dobijate ekstra vrednost za svoj novac već isto koliko i za, recimo, Mobil ili Esso. Šta ćete dalje, potpuno je svejedno, zavisi koliko novca možete da odvojite. Da više prelazite u toku godine (bliže 15k km ili nešto preko) skuplje alternative bi odnele prevagu, ovako je zaista svejedno.

    ОдговориИзбриши
  145. Uzgred, nije za blog ali na CBC-u smo se osvrnuli na slučaj servisnog intervala od 88k km (dok auto nije crk'o). Moguće samo ukoliko motor troši više ulja (recimo bar 2-3 litara na 5 do 10k km) i uz makar 3-4 zamene filtera.

    ОдговориИзбриши
  146. za Stevu i ostale,golf 2 sam nasledio od dede, ulje nije menjano 88 000 km zato sto je njemu rekao jedan majstor njegov,iz backog petrovca da se posle 100 000 km ne menja ulje nego se samo dosipa ono sto se potrosi, i mi ga nismo mogli ubediti da to nije istina,nisam hteo da se svadjam sa njim,ja inace volim da vodim racuna o servisnim intervalima i bar 30% ranije zamenim filtere i ulje, nego sto treba,a sto se dokazivanja tice ja naprimer dokazem da je luk oil ulje fals i sta mislite da bi ovi iz luk oila nesto priznali, trekli bi u srbiji se nesto muljalo to jest nasi neki radnici su muljali,i da pitam stevu karvi to roboti nevole moje poruke molim te da mi objasnis,hvala

    ОдговориИзбриши
  147. Ja sam golfa 2 nasledio od dede, njemu je neki njegov majstor u backom petrovcu rekao da se posle 100 000 km ulje nemenja nego se samo dosipa sto se potrosi, nismo ga mogli ubediti da to nije istina , nisam hteo da se svadjam sa njim,on je dosipao sve zivo od modrice , ine,i ulja na tocenje sa buvljaka,i eto motor kad sam ja uzeo golfa je trosio oko 1l na 2500 polusintetike elf ulja,posle kad mi je prokuvao bilo je puklo crevo ali sam ga ja vozio jedno 40 km,morao sam nesto hitno i od tada mi trosi litru mineralnog na 500 km,a sto se tice luk oil ulja, mogu ja dokazati da je to ulje fals, a dali bi se to smelo plasirati u javnost i medije,i hteo bi nesto da pitam stevu, kakvi roboti to kontrolisu sta mi pisemo, na osnovu cega brisu poruke, ja sam siguran za ovo sto pisem 99% , Pozdrav svima

    ОдговориИзбриши
  148. Inace sto se mene tice ja volim da promenim sve filtere i ulje bar 30% ranije, nego sto se preporucuje

    ОдговориИзбриши
  149. luk oil je i dalje odlicno ulje,potvrdjujem.anoniman,vi biste morali da uradite generalnu na tom motoru,na 500km litra ulja je previse u svakom pogledu.Svaki motor kad ostane bez sredtva za hladjenje,zavrsi karijeru vrlo brzo.

    ОдговориИзбриши
  150. evo Golf je prersao 10 000 km posle prokuvavanja i nema razlike ,u radu i potrosnji ulja od tada , nista kad stigne prolece sipam modricu 20w-60, neunistiva je to masina,

    ОдговориИзбриши
  151. E da ostalo mi je 5 litara luk oila 10w-40 lux, sad mi je u motoru 15w-40 lux, cisto da se nebaci, mada kazem zestoko sumljam da je u pitanju samo bazno ulje i pokoji osnovni aditiv,

    ОдговориИзбриши
  152. Anoniman,tri posta iznad ste rekli da vam "GOLF"trosi litru ulja na 500km.A u predzanjem postu da nije nista da auto trosi koliko je i trosio.Ako toliko volite to VW vozilo,uclanite se na VW forum pa nastavite pricu o savrsenosti i nesalomivosti pomenutog vozila.Ovo je prvenstveno sajt o uljima..molio bih moderatora da reaguje,ovo nema veze sa vezom

    ОдговориИзбриши
  153. Gorane koji je tvoj problem, rekao sam da ulje nije menjano 88 000 km, nego je samo dosipano, i da kola fino rade iako su bila prokuvala,motor nikada nije otvaran , i kakav je tu problem, mislim da te vredja sto pricam da su luk oilova ulja za nase trziste najverovatnije fals, i menije zao ako je tako,covece sve se kopira, dacu ti sto primera ako treba gde ti zivis,

    ОдговориИзбриши
  154. Nisam ignorisao temu samo nisam stigao da je primetim ;-)
    Gorane, ja sam ovde više od moderatora, nešto kao administrator. Ipak pošto nema uvredljivih tonova ne bih nasilno brisao komentare. Prilično sam za slobodu stavova.
    Anonimni, roboti sa google-a još nisu obrisali ni jednu poruku (bogu hvala) ali mi je na administraciji bloga sugerisano da ima 15-tak "sumnjivih" poruka od kojih su 12 bile moje. E sad, dalo bi se rešiti. Treba da prijavim google-u da roboti nisu valjano odradili posao itd. Koliko vidim ni sa reklamama ne ide baš najbolje. Bloger je jako dobar servis ali je masovan i besplatan pa je daleko od savršenog.
    Ispalo je da je ovo moje ne mešanje odradilo posao.
    Neću više da ponavljam moj stav:
    Nisam za to da se ulje ne menja 88k km. I drugi bi čitaoci trebali da znaju to. Uostalom čemu ceo blog? Bolje i nepotrebno zameniti ulje ranije nego terati "dok ne crkne".
    Kako je moguće? Pa ako dolijete 4lit. ulja (pre prokuvavanja) na 10k km vi ste mu u intervalu zamene "promenili" ulje. Naravno da može a da nije preporučljivo - nije.
    Trebali bi da zamenite ulje čak i u ovakvim slučajevima na max. duplom intervalu izmene da bi izbacili prljavštinu iz motora.
    Ovaj secifičan slučaj je dobrineo da MIT o tome da se ulje ne menja OPSTANE iako je prilično daleko od pameti.
    Ako dosipavate 2 lit. ulja na 1000km vaš motor je zreo za generalnu (99%) ili su vam bar zaptivke i gumice ventila otišle dođavola.
    O Golf-u bih molio da raspravljate na VW forumu a ne ovde, zaista mu mesto nije.
    O slučaju mogućnosti da se ulje ne menja 50-60k km (ili 'nikad') više na cbc forumu gde smo u par tekstova to pročešljali da bi ragazzoni tu temu lepo zaključio. Može i na traktoru da se godinama ne menja ulje već samo dosipava i kad zgusne da se dolije nafta ali ste jadnoj mašini skratili vek za par godina, pa kome se isplati neka tera i tako.
    O lukoil uljima može samo zasnovano, ovakve postove ću BRISATI BEZ DALJIH UPOZORENJA.
    I o tome je bilo desetak post-ova na CBC-u (tema motorna ulja i proizvođači) te ako bilo koga zanima može i tamo.
    Činjenica je da su ulja iz Rumunije nešto nižeg kvaliteta (bar kada je 10W-40 u pitanju) nego ona iz rafinerije u Perm-u i da je Luk malko preterao sa 'regionalizacijom' i degradacijom kvaliteta. Međutim slično rade i drugi (većina) kada na nova tržišta šalju bolji kvalitet i niže cene pa posle oba obrnuto. Ipak 'zapadnjaci' to rade diskretnije.
    Lukoil ulja nisu čista bazna ulja te zaista od sad brišem takve komentare!
    Deklarisan kvalitet na ambalaži je SIGURNO ispunjen a činjenica je da je on niži u odnosu na ranija Lukoil ulja.
    To da živimo u zemlji koja nije baš najsređenija, da se većina zakona ne sprovodi, da korupcija cveta itd. je više za dnevne novine i opšte je poznata stvar. Iako ima veze sa uljima neću od toga da pravim feštu. Ovde se pre svega piše o uljima pa kome se kako sviđa. Ima i drugih foruma i blogova koji su tome primereniji.
    Dakle ni reklama VW-u (ako je uopšte) ni anti-reklama Lukoil-u (takođe ako je uopšte, gotovo da 80% ljudi ovo iritira i više daje potvrdu da je sve O.K. nego da nije) više neće proći.
    Ovde se raspravlja o kvalitetu ulja i njihovim cenama na što zvaničnijem i zasnovanijem nivou.
    Teorije zavere i ostalo neće više biti tolerisane.
    Kome se sviđa, sviđa, a kome ne doviđenja.

    ОдговориИзбриши
  155. Lux 5w40 API SM dobio jos jedan sertifikat ovaj put od BMW-a
    http://lukoil-lubricants.com/info/news/00025/

    ОдговориИзбриши
  156. Ovo je već vest koja zaslužuje pažnju. Iskreno se meni lično BMW LL-01 i MB229.5 jako sviđaju kao standardi i smatram ih čak i značajnijim nego što jesu a činjenica je da su najviši standardi za Full SAPS motorna ulja.
    VW 504/507, MB 229.51 i BMW LL-04 su još rigorozniji standardi ali su značajni samo u slučaju DPF dizela i nekih (retkih) benzinaca.
    Osim toga ulja sa prvo pomenutim standardima su manje osetljiva na varijacije u kvalitetu goriva što je u Srbiji pa i nekim okolnim zemljama od velikog značaja.
    Dimitrija: razlog više da ostanete pri Lukoil-u pogotovu ako niste 100% sigurni u originalnost Mobil 3000. Inače bih savetovao da se jednom okrene čisto da se i utiscima potvrdi da velike razlike nema ili da je primerena tek malom razlikom u ceni.
    Ostaje činjenica da Mobil diktira cene u regionu a da se Lukoil tu odlično uklapa. No to smo već apsolvirali pa da se ne ponavljam.

    ОдговориИзбриши
  157. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  158. Stevo,

    Interesuje me u čemu je caka da još na katalogu proizvoda Lukoil nije stavio ove nove sertifikate na ovo API SM ulje. Vidim da katalog updateuju (uvrstili su 5w30 ulje) ali novi MB i BMW sertifikat nisu stavili uz opis ulja.
    Ne vidim da postoji neko drugo Lux 5w40 synt ulje.
    U čemu je caka onda?
    Jel to ulje koje ja koristim upravo ovo koje dobija ove nove sertifikate ili neko drugo? NIje mi jasno!?

    PS. Ista ulja sa istim sertifikatima cirkulišu na centralnom sajtu Lukoila kao i na rumunskom sajtu, tako da mislim da ona priča da se ta ulja razlikuju baš nešto i ne drži vodu.Ne znam, možda

    ОдговориИзбриши
  159. O.K.
    Za sintetiku si u pravu. Priznajem!
    Za PS nema boga da me ubedi! Avantguard Extra je takođe onako, ... ajd' da ne pričam baz analiza.
    Osim sintetike ipak Rumunski Lukoil (a samim tim i bilo koji) treba malo ošacovati i videti ima li na etiketi potrebnih standarda. Kod njih se sajt razlikuje od stvarnosti. Jedino se etiketom (koliko-toliko) za nešto obavezuju i uvek bi mogli reći "što niste gledali".
    Misim, ima na CBC-u cela storija. Ako nešto miriše na drnč to ne može biti vrhunsko ulje pa može baćuška do prekosutra da me smara.
    Ne kažem da ne ispunjavaju specifikacije (ali pogledajte koje) i ne kažem da su loša ulja ili da nisu isplativa.
    I moram da se odmorim više od njih.
    Mislim ... ako njih boli uvo za svoje kupce, zašto bi (pobogu) ja morao da radim za njih.
    PS 10w-40 ne bih sipao u kola ni da mi poklone. Ne volim kad nešto toliko stinking iako ne mora ništa da znači (da je katastrofa, dobro biti ne može).

    ОдговориИзбриши
  160. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  161. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  162. Dimitrijin komentar je izbrisan samo zato što je insiprisan (i nadovezuje se) na prethodni.
    Gospodine (i poštovani) anonimni:
    Molim vas pročitajte šta sam već napisao. Čak i da ste (delom) u pravu ovo je pre svega nepoštovanje prema autoru.
    O.K. razumeli smo, niste zadovoljni Lukoil-om. Toliko je dozvoljeno.
    Uporno insistiranje na tome da Lukoil prodaje čisto bazna ulja BEZ IJEDNOG VALIDNOG DOKAZA smatram NETAČNIM. Umerene reklame i kritike dozvoljavam ali ovo je sasvim PRETERANO. Ne samo da je anti reklama (što bi za tačnost tvrdnje i dozvolio) nego je implikacija da se jedan veliki i ugledni proizvođač bavi nedozvoljenim radnjama koje bi direktno ugrozile motor i brzo dovele do kvara.
    Izvinjavam se koristnicima Lukoil-a i samom proizvođaču što komentar nisam video ranije.
    Još jednom i više neću (ponavljati):
    Za ovakve tvrdnje morate imati dokaz (bar laboratorijsku analizu, što bi samo omogućilo da se baci sumnja a ne da je čak i onda tačno, bar dok lično ne obavim isto i to na velikom uzorku sa različitih mesta prodaje).
    A druga tvrdnja da je na -5cel. ulje 10W-40 gusto kao med, ništa ne znači. Ulja 10W-40 su na -5cel. imaju (onako napamet) i po 1000mPas što je viskoznost malo ređeg meda na sobnoj temp. te je ocena krajnje paušalna.
    Treća tvrdnja da je tačka stinjavanja -15cel. takođe nije dokazana ni metodom "Đoko od oko" a kamoli iole zasnovanije. Mogli ste bar u zamrzivač da stavite manju količinu ulja (u providnoj ambalaži) pa da bar tako nešto kažete.
    I molim Vas da ne ostavljate dalje komentare BEZ IJEDNOG VALJANOG DOKAZA TVRDNJI jer ću na dalje banovoati bez upozorenja i bez ovolikog objašnjenja.

    ОдговориИзбриши
  163. Анониман19. март 2011. 01:48

    Hvala ,Stevo covevece muti na sve strane, necu ja da se bavim muljatorima,nek narod zivi u masti, lakse je i lepse tako,nego primetio sam i da modricina ulja malo vuku na katran, ali ppak je taj miris manji 4-5 puta nego kod lukoila,

    ОдговориИзбриши
  164. Hvala na primerenom komentaru. Naravno na svakom je da izabere. Treba imati u vidu da se na tržištima koja nemaju jaku kontrolu, ili je uopšte nemaju (Srbija), lakše muti i da je čak i velikim kompanijama teško da odole tome. Naravno ostaje jedino brend koje ne sme ići ispod nekog nivoa (Mobil, Shell i ostali) ili srednje veliki proizvođači (Motul, Kroon i Liqui Moly) kao neka vrsta garancije. Naravno uz to da su originali a ne kopije.
    Modričina ulja su zaista O.K. Cena jeste veća ali manje mute te vredi dati neki dinar preko. Niste naveli o kojim uljima se radi a baš bih voleo da znam. Inače miris katrana se može gotovo potpuno objasniti (i hoću ali ne u ovom komentaru) i ukazuje na malo kalkulisanja sa kvalitetom. Kao i Optima i Motul 2100 ima pomalo tog mirisa ali zaista bar 5x manje od Lukoil-a.
    Miris ne označava loš kvalitet ali preteran zapravo da. Karakterističan je za HC ulja ali je zapravo vezan za jednu komponentu (koju ću ovih dana i navesti) a pojačav je i specifičan aditiv koji nije tipičan za prosečno motorno ulje.
    Sve u svemu zaista se radi o kompromisima u vidu kvaliteta zarad niže cene. To je dozvoljeno ali do neke mere. Kod Lukoil-a, makar serija koje su navedene na CBC forumu je to van svake pameti i potpuno nedopustivo tako da je sigurno da su ona na samoj granici nivoa kvaliteta (navedenog na ambalaži). Zaista ne preporučujem. Treba biti oprezan jer neki proizvođač može ići i sa vrhunskim kvalitetom koga kasnije pokvari. Ništa nije večno.
    Uzgred, ne postoji linearnost između jačine mirisa (na katran) i kvaliteta proizvoda ali je sigurno bolje da je on što manje izrežen.

    ОдговориИзбриши
  165. Анониман19. март 2011. 14:12

    Za Sevu, primetio sam kod modrice 15-40 supervisk ono najeftinije u crnoj kantici, i kod 20-60 w longlife,

    ОдговориИзбриши
  166. Dobro, Seva je greška (da ne ispadnem Seve, prem da to ima i nekih dobrih strana, ionako me j... sa svih strana i za Џ i ne biram ko će to biti: država, trgovci, ... ima ih koliko 'oćeš). Jedno t eto čini razliku. U ostalom nisam ni nalik ... nisam toliko popularan i ne čitaju me predsednici raznih "voće republika".
    Šalu na stranu.
    Ulja koja ste pomenuli su među (naj)jefinijim (uz GAS) te ne bih Modriči išta zamerio. U 10W-40 PS klasi to je već neoprostivo a HC Power je znatno bolje ulje od Lukoil Lux 10W-40 (čak i onog proizvedenog u Perm-u).

    ОдговориИзбриши
  167. Анониман26. март 2011. 16:35

    Pozdrav ,Stevo reci od cega potice taj ruzan miris Hvala

    ОдговориИзбриши
  168. Miris je naravno kombinacija ali osnova je u manjem (ili većem) delu HC frakcija iz "teške" nafte.
    Uslovno rečeno lošija HC bazna ulja i/ili hidrokrekovani derivati. Obično je udeo mali (cca. 1% ili tek par) ali može biti i veći što već ne valja.
    U manjoj meri imaju svoju ulogu ali u većoj je nerezonsko škrtarenje koje ne mora drastično da obori kvalitet ali ga sigurno smanjuje.
    Najčešće se radi baš o ovome. Postoji mogućnost i da je od aditiva (specifičnih i/ili lošijeg kvaliteta) no ređe kod motornih ulja. I naravno kombinacija ova dva (uz niz posrednih uticaja koji stvaraju "buke" ali nisu od većeg značaja i veoma su složenog među-dejstva).
    Blag miris katrana ('drnča') ne mora da ukazuje na loš kvalitet (naprotiv) ali preterano jak ... pogađajte tri puta!!

    ОдговориИзбриши
  169. Naravno vrhunska ulja, koja nisu posebne namene, ne moraju (i obično nemaju) takav miris uopšte ili tek u tragovima. Sintetička ulja naročito nemaju izražen miris (tek od aditiva) jer imaju jako malo primesa (praktično bez) i jako su čiste hemikalije praktično bez mirisa.

    ОдговориИзбриши
  170. Анониман27. март 2011. 21:22

    Hvala na odgovoru pozdrav,

    ОдговориИзбриши
  171. Prvo veliki pozdrav od mene tj.Nenada i da pohvalim vas rad koji je po meni vrlo znacajan.
    Pre oko godinu dana odlucio sam se za koriscenje Lukoil ulja za Yugo 55( 89.godiste i presao 96000km) i za sada sam vise nego zadovoljan, pitanju je Luk Standard 15w-40.
    Citajuci vase zadnje odgovore nije mi jasno da li je generalno kvalitet njihovih ulja opao ili je nesto drugo?Inace moja dva prijatelja koriste jedan Standard 15w-40 a drugi Luxe 15w-40 i izuzetno su zadovoljni.
    E sad da li da promenim gradaciju ili ne,ili da promenim ulje?

    ОдговориИзбриши
  172. Prvo izvinjenje za kašnjenje.
    Na žalost čini se da je kvalitet Luk Oil ulja na tržištu Srbije (bar) definitivno nešto opao.
    Doduše zavisi i od tipa ulja. Izgleda da su polu-sintetička najviše pogođena (čak i Avanngarde).
    Sintetička su nešto manje ali im je cena sada na nivou većih i poznatijih (i starijih) brendova. Ne više tako isplatljivo.
    Najmanje su pala na kvalitetu (upravo) mineralna ulja (baš koja ste naveli).
    Dakle možete nastaviti sa korišćenjem (pošto ste zadovoljni). Ulja sigurno ispunjavaju standarde sa etikete. Standard je za stariji Yugo veoma dobro ulje. Ispunjava API SG, znači više nego dovoljno a dovoljno dobro i za novija vozila (sa manje pređenih km). I dalje je original (makar i Rumunski).
    Može se koristiti i za TNG. Menjajte na nekih 7500km i nema problema. Luxe je (naravno) još bolja opcija mada je kod starijih automobila manje bitno ili čak i kontraproduktivno (recimo iako baš nema mnogo veze manje ZDDP-a). Kod novijih je dakle bolje koristiti SL Luxe koje bi trebalo da se menja na 10 hiljada km i nema brige. Ukoliko se koristi isključivo benzin smanjite prethodne kilometraže na 80%.
    Takođe ulje menjajte minimum jednom godišnje. Ukoliko više prelazite u toku godine menjajte po pređenim km.
    Za Luxe je nepogodnost što za malo više para već ima i kvalitetnijih što 15W-40 što (i) 10W-40 PS ulja.
    Kod motora sa 100k km bi moglo da se razmotri da se promeni gradacija ulja (čak iako ne troše previše ulja) pa bi kao celugodišnje ulje najbolje bilo koristiti 15W-50. Aral i Selenia mineralna (sa umerenim cenama) ili (najbolje i najskuplje) Motul 4100. U slučaju povećane potrošnje ulja najbolje bi bilo da se zimi koristi 15W40 a leti 20W50 ili da se doliva sa njim.
    U rangu nižih cena vredi razmotriti Prista Super benzin ili Gas, Optima GAS.
    Optima HC Power je preskupo za stara godišta kao i (verovatno) Prista Leader, Multigas ili Super Benzin (sva u 10W-40 viskoznosti); a i malo je 'tanko' za DMB motore sa preko 100k km.
    Ne zaboravite i Valvoline MaxLife 15W-40 koje je doduše malo skuplje ali bi bilo jako dobro za vaš motor (automobil).
    Dakle zavisno od vaših finansija odaberite. Ni sa Lukoil-om nećete loše proći. Cena je umerena.
    Ukoliko imate potrebu za više moraćete malo i više da platite.
    I da ne zaboravim "kompaniju nacionale":
    Nisotec SG nije loš izbor.
    Ne pitate za cenu? G-energy 15W-40 Polu-sintetičko bi bilo u samom vrhu.

    ОдговориИзбриши
  173. Pozdrav svima ,Stevo sta mu znaci to PS, Hvala

    ОдговориИзбриши
  174. Hvala vam na ovako iscrpnom odgovoru.Obuhvatili ste bas sve cak i ono sto sam zaboravio da vas pitam.Sta reci samo SVAKA CAST.Nastavio sam sa koriscenjem LUK Standard 15w-40 jer je proslo i posle 5k km bilo samo tamno braon boje sto je po meni jako dobro.Drugi razlog je to sto ga nisam ni dolivao sto za 80% gradske voznje je odlicno(moje licno misljenje).
    Mislio sam posto ga ne trosi da sipam PS pa mi recite da li da ga sipam pred zimu ili ne?

    ОдговориИзбриши
  175. Poštovani Nenade,
    Kao što sam više puta rekao: Lukoil je ono što je i ono što mu piše na etiketi. Za veliki broj automobila starijih godišta i/ili konstrukcije jako dobar izbor. Jedino što više nije posebno jeftin. Mineralno 15W-40 nije loše da se nastavi sa korišćenjem. PS 10W-40? Može, nije baš potpuna katastrofa ali gledano u odnosu na cenu ne tako isplatljivo. U tom smislu, kao i uzevši u obzir originalnost i poverenje koje pumpadžije ulivaju po tom pitanju, možda je Eko (Megatron Ultra) ponajbolji izbor. Ovo stoga što su OMV i MOL (kvalitetni, čak i na papiru nešto iznad) sigurno bar malo (osetno) skuplji.
    Još vam je dobar izbor Motul 2100 i/ili Shell na akcijama u tempu (o 10W-40 viskoznosti govorim) naročito prvi koji je cca. 500din. po litru.
    Ostaje (večno?) pitanje da li 10W-40 u DMB motore sa 100k ili više pređenih km?
    Hm ... Može a i ne mora. Dobro ćete proći i sa (kvalitetnim) 15W-40. Pazite, zimi će 10W-40 sigurno biti bolje. A u leto? Ako puno vozite po gradu, moguće je da će se motor sa 10W-40 i nešto više grejati (brže svakako) što za razliku od zime i nije neka prednost. Motor će vam (verovatno) 10W-40 nešto više trošiti nego 15W-40. Jedno od rešenja može biti da se pred zimu sipa 10W-40 pa doliva isključivo sa 15W-40 (po mogućstvu i preporučeno: istih specifikacija i istog proizvođača). Dakle samo 4lit. 10W-40 (pa makar ako dobro ocedite ulje nivo bio ispod polovine) i sve ostalo da se doliva (dosipava) mineralno 15W-40. I do leta sve O.K. Ipak čak i jedan litar na 4lit. ne menja bitno karakter ulja te će ono ostati praktično 10W-40.
    Lakše je reći ukoliko vozite oko ili preko 15000km godišnje kada bi 10W-40/15W-40 kombinacija bila idelana (ili 15W-50 u drugom slučaju, kao i 20W-40).
    Ukoliko ne, zbog neminovno većih zazora u ležajevima i sistemu: klip-cilindar, možda je bolje sipati novo 15W-40 pred zimu pa (eventualno) dosipavati do litar 10W-40 do proleća (ako toliko bude trebalo).
    Šta sam hteo da kažem?
    Ukoliko manje vozite zimi, ne živite u brdsko-planinskoj oblasti i slično, dobro ćete proći i sa 15W-40. PS 10W-40 može ali ne mora. Zimi će se sigruno bolje pokazati ali u letnjem periodu nema nekih prednosti a može malo i da poveća potrošnju ulja (i malo doduše i očisti motor).
    Uviđate (naravno) da je skoro svejedno.
    Ipak ukoliko godišnje prelazite 7500km ± 20% pre bih vam savetovao da ostanete pri 15W-40 uz to da ulje ima API SG ili više (SJ ili SL). Lukoil to ispunjava. Mineralna ulja čak i uz TNG ne menjajte na više od 10k km jer jedino PS ulja (i eventualno Gas, koja nisu neophodna) mogu da izguraju i svih 12k km. To što je i 15k km moguće (kao u tekstovima o tome) nije i preporuka da se tako i radi. Uostalom i mali filter jedva da je i za 12k km.
    Zaključak:
    Mož' bit da, mož' bit ne, al' pretežno ne.

    ОдговориИзбриши
  176. Da ne bude i prethodno neodgovoreno.
    PS znači polu-sintetičko (ulje).
    Ne mogu da pišem tako gorobatan (i izveštačen) izraz, mnogo oduzima vremena.
    Hvala na razumevanju.

    ОдговориИзбриши
  177. Анониман15. мај 2011. 23:43

    Bogme sa ovim novim cenama na trzistu luk oil ce imati slabu prodju

    ОдговориИзбриши
  178. Анониман24. мај 2011. 16:43

    Pozdrav Stevo, izvini nisam video da imas opis ELF ulja pa sam pitanje postavio ovede, kakvo je po tebi ovo uljehttp://www.ap-sport.rs/prodavnica/index.php?dispatch=products.view&product_id=33678 nije skupo 660 din za 2 litre, treba mi neko gusce motor mi trosi litru na 500 km bio je pprokuvao ali nije sredjivan izgleda da moze da se koristi i zimi smrzava se na minus 27c, dok se modrica 20w60 smrzava na minus 22c, i sta ti mislis dali je mozda u pitanju kopija posto je tako jeftino Pozdrav http://www.lubadmin.com/upload/produit/FichePDF/lang_1/1010.pdf

    ОдговориИзбриши
  179. Анониман24. мај 2011. 16:47

    E da zaboravio sam da kazem imam golfa 2 dizel 1990 godiste

    ОдговориИзбриши
  180. Poštovani,
    Potrošnja ulja je zaista velika. Verujem da može da se koristi no prvo treba otići do mehaničara da vam to potrvrdi i da se vidi može li se (bez veće intervencije) nešto uraditi po tom pitanju.
    Kad automobil prokuva, ne mora automatski da se desi veća havarija, no ponovljeni slučajevi traže intervenciju na glavi motora (ili neku drugu).
    Praktikuje se da se ulje zameni posle takvog događaja, naročito ako je mineralno.
    Sintetike su otpornije na visoke temp. pa postupak nije obavezan.
    Cena koju ste naveli je zaista povoljna ali jeste moguća za Elf.
    U iskušenju sam da vas "pošaljem" kod poznanika koji direktno uvozi ova ulja ali mislim da nije (za ovu priliku) toliko neophodno.
    AP Sport ima niske cene i za druga ulja.
    Iako ne mogu da garantujem čini mi se da imaju original ulja. Iz dva nezavisna izvora (u branši, kolege i/ili konkurencija) sam saznao da su prilično ozbiljna firma (za srpske uslove) te da sarađuju direktno sa uvoznicima i fer su igrači (nešto verovatno i sami uvoze).
    Odakle im takve cene?
    Ne bih mnogo da nagađam, niti da im pravim pozitivnu ili negativnu reklamu.
    Jedna od stvari bi mogla da bude rasprodaja iz magacina, ulja koja su stajala 2-3 godine. To naravno nije strašno (znamo da je okvirni rok trajanja 5 godina) naročito ako automobil nije nov (pa ulje ima 90 ili 95% kvaliteta novog).
    Toliko o tome.
    Sledeći komentar (probiću granicu od 4096 karaktera) je odgovor na pitanje.

    ОдговориИзбриши
  181. Elf Prestigrade TS 20W-50 jeste jedno od dobrih rešenja za vaš slučaj.
    Ipak, nije idealno (rešenje).
    Bolji je od 20W-60 Optime LL (pa možda i 20W-50) za zimu ali to nije dovoljno.
    Iako ima tačku tečenja jednog 15W-40 ulja to nije baš isto te za više od -15cel. nije preporučljivo. Naravno da može da posluži ali vaš dizel motor može malo teže da pali zimi (čak iako je kompresija u granicama normale) pa će 20W ulja uopšte (pa makar i malo bolja za zimu) to još više otežati.
    Drugo: ove je više "20W-45" ulje jer je njegova viskoznost tek 16,8 na 100cel. (granica je 16,3) tako da će u odnosu na 15W-40 smanjiti potrošnju ulja ali ne i u značajnoj meri (očekivanoj). Sa druge strane to može da bude i dobro jer nije mnogo "van opsega", no tek za 2-3 puta manju potrošnju ulja od one koju navodite.
    I treće: nije "diesel" tip ulja.
    Sve su to sitnice, ali nakupi se.
    Naravno možete od novembra početi sa dolivanjem 15W-40 Prestigrade Diesel uljem.
    Ako smo već kod Elf-a za vas je mnogo bolje Competition ST 15W-50, naročito kao celugodišnje. Ima tačku tečenja od -36 i upotrebljivo je do -20 cel. (pa i više, naročito kod starih automobila). Polusintetičko je i uopšte kvalitetnije od prethodnog. Manje i isparava i ima veću radnu viskoznost uz prihvatljivu otpornost na smicanje (koja bi kod 20W-50 mogla biti čak i bolja).
    Naravno tu je dva problema: skuplje je i teško ga je (kod nas) naći.
    U tom smislu bi kao (biće u zaključku o tome) 20W-50 verziju možda najpre koristio Selenia HPX koje je PS (kod AP Sporta je 830din. za 2 litara) i koje ima istih -27cel. kao tačku stinjavanja. Ipak ni ono nije za "srce zime".
    Kao celugodišnje bi mogli da razmotrite i Selenia VS Vision 15W-50 mineralno ulje koje nije skupo a može se (lako) naći.
    I na kraju:
    Postoje dve strategije - prva da se koristi 15W-50 kao celugodišnje, a druga da se koristi 20W-50 leti a 15W-40 zimi.
    Prvo je jednostavnije i jeftinije a drugo je (sigurno) bolje. Neka "verzija 1.5" bi bila 20W-50 uz dosipavanje 15W-40 iz iste serije (od zamene zimskih guma do stavljanja letnjih).
    Najviše zavisi koliko prelazite km u toku godine.
    Ne zaboravite da je uobičajena zabluda da se ulje ne treba (ili treba ređe) menjati ako motor troši više ulja ("stalno je novo ulje u njemu"). Ono da može da se interval (uz zamenu filtera na vreme) produži - može, ali je zapravo bolje da se on SKRATI. Objašnjenje je za poseban komentar (bar cela strana) pa bih ga preskočio.
    Uostalom kod tolike potrošnje "žrtvovanje" ulja za jednu zamenu i nije posebno veliko.
    Znači, ako sad menjate ulje sledeća zamena bi bila krajem novembra ili početkom decembra pa nova u toku aprila. Ako malo vozite auto, možete i samo dolivati 15W-40 ali počnite ranije (kako sam već naveo). I naravno kompromisno rešenje je sipati 15W-50.
    Pošto više znate o samom sebi i kako i koliko vozite, ne sumnjam da ćete sami naći najbolji izbor za vas.
    U ovakvim slučajevima (naravno) nije isplatljivo koristiti skupa ulja ali se o kvalitetu i dalje mora voditi pažnja.
    Korišćenje SAE 30 S3 ulje nije preporučljivo.
    Monogradna ulja bi došla u obzir ali u višem kvalitetu i po veoma komplikovanoj shemi te ne bih tu varijantu ni počinjao osim kratkim opisom: zimi ionako bi morali na 15W-40 te ili imati 3 zamene godišnje ili dolivati SAE 30 u SAE 40 u kasno proleće i ranu jesen, a leti opet 40-ticu.
    Em komplikovano em teže je naći a na kraju krajeva i ne mnogo jeftinije (API CF-4 ili CG-4 monogradna ulja nisu jeftinija od multigradnih).
    Ako se odlučite da zimi sipate 15W-40 ulje, najbolje bi bilo da to bude neko SHPD ulje za teretnjake. U svakom slučaju diesel varijante treba birati kao kompromisno rešenje.

    ОдговориИзбриши
  182. Анониман25. мај 2011. 16:13

    Stevo hvala ti jako mnogo na ovakvom iscrpnom odgovoru,prema onome sto si rekao odlucio sam da koristim od aprila do novembra modricu 20w60, a za zimski period 15w40,( Elf dizel) sa tackom smrzavanja na bar 33c , razmisljao sam da koristim 15w40 za celu godinu ali ovako je mozda malo bolje, Sta ti mislis , Hvala puno pozdrav !

    ОдговориИзбриши
  183. Анониман25. мај 2011. 16:17

    Stevo da te pitam jos samo nesto,u vezi onog prvog ELF ulja 20w50 sto sam te pitao, zasto je nepogodno za dizelase, pise da mu je kvalitet CF, nijedno mineralno koje ima ELF nije iznad CF-a cak ni ono turbo dizel, Hvala

    ОдговориИзбриши
  184. Nisam samo bio precizan (da tekst ne bi bio duži a i onako je bio dugačak).
    Elf Prestigrade TS 20W-50 jeste dobro za dizel motore (kao i za benzince).
    Tu je samo naglašena mala razlika u smislu da nije "dizel specijalizovano" (makar sa kompromisnim TBN-om i nešto manje detergenata) što samo za sebe ne znači mnogo ali u kombinaciji sa ostala dva razloga ipak čini razliku.
    Optima 20W-60 se (naravno) može koristiti u preriodu april-novembar i to je čak i preporuka. Nije loše da probate naći 20W-50 verziju Optima LL ulja, jer opet manju prednost dajem njemu mada bi možda 20W-60 nešto više smanjilo potrošnju ulja.
    I naravno u ovakvim (ali sa umerenijom potrošnjom ulja) slučajevima ne treba zaboraviti (malo skuplji) Valvoline Max Life 20W-50, koga doduše nije baš lako naći i 15W-40 verziju (koje već ima svuda) za zimu.

    ОдговориИзбриши
  185. Анониман26. мај 2011. 17:16

    Hvala Stevo puno,dali je taj vavoline dizel varijanta ili i za benzince i dizelase,

    ОдговориИзбриши
  186. Valvoline u Evropi (po novom) ima:
    MaxLife Synthetic 5W-4O
    MaxLife FE 5W-3O
    MaxLife 10W-40
    MaxLife 15W-40
    MaxLife Diesel 10W-40
    Dakle nema 20W-50 ni 15W-40 diesel verziju.
    Ipak 15W-40 je O.K. i za dizel motore (kao i za benzinske) i ispunjava API SJ/CF što je više nego dovoljno za vaš motor. Razmislite da to koristite zimi. MaxLife serija nije jedina tog tipa ali sigurno ima najdužu tradiciju i uopšte se slovi za najbolju seriju za stare motore (o ukusima ne treba raspravljati, pa može da stoji i jednu od x najboljih, gde je x broj prstiju jedne ruke).
    Kad kupujete obratite pažnju na uvoznu deklaraciju ili pitajte ovlašćenog uvoznika i distributera gde da kupite original.
    To je Prista Oil Beograd.
    Podatke imate na http://www.valvolineeurope.com

    ОдговориИзбриши
  187. Анониман2. јун 2011. 00:34

    Hvala Stevo puno, Pozdrav !

    ОдговориИзбриши
  188. Анониман10. јул 2011. 10:13

    G. Stevo koja je preporuka za Luk oil ulja, imam vozilo KIA Carens 2.0 crdi 2008 god sa DPF filterom. Prave li ga u Lukoilu- pozzzz.

    ОдговориИзбриши
  189. Pre svega poštovanje.
    Uf!
    Možda ga i prave ali ne verujem da ga ima kod nas.
    Nisam stigao u poslednje vreme da obnovim znanje ali koliko pamtim od jeseni/zime prošle godine, takvog nije bilo, bar ne za putnička vozila.
    Minimum za KIA-u i uopšte dizel vozila sa DPF-om (DPF filter je već pleonazam jer F je od Filter, bez ljutnje, desi se i meni) je ACEA C3, što noviji to bolji (ACEA 2008.).
    Od pumpara takva ulja imaju MOL, OMV, Eko ...
    G-energy mislim da ima takvo ali sumnjam da se prodaje kod nas.
    U svakom slučaju obratite pažnju da ulje mora biti ACEA C3 ili Dexos2 ili MB 229.51 i slično.
    Na primer: Motul "klinovi" (clean, clean+ u 5W30 i clean 5W40), Kroon MSP-ovi (5W30 ili 5W40) itd.
    Od malo jeftinijih imate Addinol ili Prista Oil. Oni su vam i komšije: i jedni i drugi :-)

    ОдговориИзбриши
  190. Dugo iscitavam sve Vase textove, i upucen sam u celu tematiku, ali nikako da prelomim koje ulje sledece upotrebiti.
    Naime radi se o sledecem, vozilo je Renault Megane, karavan 1.9 dci, 2001 g, na skali predjeno 115K Km mada ja bih tu dodao jos bar 50k
    Vlasnik pre mene je prepustio sve majstoru i ovaj je sipao WURTH 10w-40 polusintetiku...Nekako ne verujem bas ovom ulju ali ajde de...
    Pre toga sam na vratima vido nalepnicu sa ELF iste gradacije....
    U cemu je moja neodlucnost? U tome sto se ove gradacije uglavnom iz textova vezuju sa automobile iz devedesetih, a nikako da pronadjem gde je tu moj auto :) i jos u cemu se sastoji neodlucnost? Dali da nastavim sa polusintetikom (razmisljao sam oko ove LUKOIL LUX 5w-40 kao i oko MOL MAX 10w-40) ili da predjem na full sintetiku, jer prema svemu izvedenom iz textova moja auto mu dodje malko mladji?
    Neodlucan sam nacisto, pa bih voleo da cujem misljenje pravog strucnjaka na zadatu temu .

    Unapred zahvalan
    S' postovanjem
    Vladan

    ОдговориИзбриши
  191. Jako kratko (trenutno nemam ni minut ali ću naći nekoliko):
    Za vaš automobil je potrebno ulje po ACEA B3. Poželjno je da to bude B4 (zapravo A3/B4) ali nije i obavezno.
    Od viskoznosti tu su: 0W, 5W i 10W-40.
    Dakle PS ulja 10W-40 su zadovoljavajuća za vaš automobil. Ipak uzmite to kao minimum. Ako koristite tu viskoznost najbolje bi bilo da to budu ulja sa MB 229.3 (pomenuti MOL ili Motul 6100n kao najbolji primeri).
    Standard RN 0710 nije obavezan ali je isto veoma poželjan i u tom smislu 5W-40 ulja.
    To je i optimum. 5W-40 ne mora da ima baš RN 0710, dovoljno je ACEA B4.
    Možete da koristite i 0W-40 ulja (opet je RN standard dodatna preporuka ali nije obavezujeće).
    Dalje ćete se sami snaći, već prema afinitetu prema određenom brendu.
    Sintetička (bilo 5W bilo 0W) ulja bi mogli da menjate i na 20k km (ili godinu ipo do dve) dok PS je bolje da menjate na 15k km ili godinu dana.
    U tom smislu razlika u ceni i nije tako velika (ako je uopšte ima).
    Wurth svakako nije loš ali ni nešto posebno.
    Birajte prave renomirane proizvođače ulja a ne trgovce za koje oni rade. Valjda je logično zašto. Čak i kada je skuplje (a možda čak i nije).

    ОдговориИзбриши
  192. Kupio pre par dana, LUX5w-40
    na pakovanju od 4l navedena je i MB229.5 specifikacija pored ostalih.
    Ići će u Lybru 2.0 20v.
    Koristio sam godinama u Volvo-u 760 2.4d
    10w40 polusintetiku iz Avangard serije(ako se dobro sećam) sa dobrim iskustvima(lakši hladan
    start,manja potrošnja ulja).
    ps
    Sjajan blog

    ОдговориИзбриши
  193. Kao i za Volvo izbor vam je adekvatan.
    U Lybru idu 5W30, 5W40, 10W40 ulja. Eventualno i još neke gradacije.
    5W40 je verovatno idealno. MB229.5 nije tipično za standardne 5W40 sintetike. Iako za vaš automobil nije neophodan standard nije loše da se nađe.
    Za svoju cenu Lukoil Lux je jedna od boljih kupovina, a originalnost zagarantovana.

    ОдговориИзбриши
  194. P.S.
    Sa ovako kvalitetnim uljem, isto možete menjati na 15-20k km ili 18-24meseci.
    Najviše u zavisnosti od uslova vožnje. Teži uslovi, donje granice a normalni gornje!

    ОдговориИзбриши
  195. Čitao sam dosta s vašeg bloga, kao i komentare
    na forumima.Problem je što vozim 15k godišnje ali sa
    puno kratkih relacija do 10km. Cenim da su to najgori uslovi za motor, konstantno je maltene hladan!
    Pa se nadam da kvalitetno ulje bar malo pomogne motoru.
    Razmislljao sam i o nekom aditivu- Ceratec npr.
    ali otom-potom.

    ОдговориИзбриши
  196. Da. U takvim uslovima vožnje nemojte ulje menjati na više od 15k km. Dobro je što se to poklapa i sa godišnje pređenim kilometrima.
    U tim uslovima što kvalitetnije ulje to bolje!
    Možda bi bilo dobro da razmislite i o 0W-40 jer makar malo bi se motor brže zagrejao.
    Leti su relacije od cca. 10km relativno O.K. ali zimi ni to nije dovoljno.
    Probajte da makar jedanput (poželjno dvaput) mesečno izvezete automobil malo van grada (min. 50km u jednom pravcu) što bi bilo dobro za vaš motor.
    Ceratec bi zaista u ovakvim slučajevima mogao da bude koristan. Ipak ne bih žurio sa njegovom primenom. Teorijske prednosti nisu izvesne i u praksi. Može ali svakako ne mora.

    ОдговориИзбриши