Ukupno pregledanih strana (Total Page Views)

четвртак, 21. јануар 2021.

Millers Oils


Jedno od NAJ imena industrije maziva u Evropi. Pravi primer porodične male do srednje velike kompanije ili za oblast čak manufakture u najboljem smislu te reči. Kao velika zanatska radnja. Ovo podrazumeva malotonažne šarže uz potpunu kontrolu kvaliteta i vrhunsko praćenje uz brz odgovor na zahteve distributera (u krajnjoj instanci – kupaca). Praktično je proizvođač sa NAJDUŽOM tradicijom UOPŠTE. Iako je Valvoline stariji brend, on je samo to – brend, ali ne i jedan proizvođač. Motul-ova istorija se proteže još duže ali niti je isto ime brenda niti je isti proizvođač.

Millers Oils kao proizvođač i brend postoji još od daleke 1887. godine  i već broji 134-tu! Ovo je samo godinu dana manje od npr. Coca-Cola brenda pri čemu je i on prošao trasformaciju i nema tako neprekidnu istoriju. Kapa dole. Ovo je (po meni a i uopšte) veća garancija od bilo kod sertifikata (odobrenja), jer tako nečim se nije igrati (nedostižna istorija i renome). Internacionalno su poznatiji su po rezultatima u motosportu gde 2007. uvode Nanodrive tehnologiju, koja je nedavno primenjena i za putnički program (EE – Energy Efficient serija ulja). O ovome u posebnom tekstu, a samo da napomenem da je ovo specifičnost koja ih odvaja od svih standardnih ulja premium klase. Slično ima samo još par manjih kompanija (uz mnogo veće cene) i tek donekle Liqui Moly ali više kroz aditive nego gotova ulja (i opet po uporedivim cenama).

Trkački program je baš bogat i sastoji se od ulja na bazi estara (kombinacija više vrsta) što ih čini sličnim Motul v300 iz najboljih dana (pre prilagođavanja „civilnom“ sektoru) ili Elf (i drugim) pravim trkačkim uljima. Ovo je takođe posebna tema.

Millers Oils su nešto kao „best of UK“ (napravljeno u Ujedinjenom Kraljevstvu i nigde više) i dugo su favoriti npr. Opie Oils kompanije (koja prodaje izabrana ulja i na net-u su više od pukih trgovaca, jer imaju natprosečnu tehničku podršku). Kod nas (i šire u regionu) su do skora bili egzotika i više poznata „po čuvenju“ nego iz prve ruke. Nešto se nabavljalo preko net-a a sada već ima i nekoliko distributera u okolini (npr. Bugarska, Mađarksa, Rumunija ... ). Uopšte, više su (istorijski) bili vezani za samu matičnu zemlju i engleske kolonije, uz prisustvo kod entuzijasta i sportista u većim državama Evrope. Naravno, tu su i mnoge bogate zemlje Zaliva kojima premium cena nije nikakav problem (a traže vrhunski proivod). Ovde je red i da pomenem da Millers ulja i nisu tako preskupa, tj. da su baš u UK negde na nivou Castrol-a ili bar „tu negde“ što je postala „ciljana cena“ i za druge slične brendove (npr. Motul, koji se proširio toliko da se ne proizvodi samo u Francuskoj, što samo po sebi ne mora da bude loše, ali gubi titulu „one and only“ (proizvodni pogon)). Dobro poređenje je i Ravenol koji je takođe jedan od retkih iznad premium brendova (makar za svoja „PAO“ bogata ulja), ali za takva ima i cenu koja je znatno iznad premium brendova (naročito u matičnoj državi, Nemačkoj).

Ostalo, uopšteno o brendu (proizvođaču), u posebnim tekstovima (nadam se bar još jedan u toku februara).

Da ne dužim, prelazim pravo na motorna ulja i to za automobile.

Millers u proizvodnom programu ima tri serije (kategorije) proizvoda. To su:

EE serija (već pominjana), gde se koristi i NANODRIVE tehnologija aditiva,

Trident serija (pre svega namenjena servisima) i

XF serija ulja (glavna i namenjena najvećem krugu potrošača).

Za sada samo o ovoj poslednjoj (u prvom tekstu).

XF serija ulja

Pre predstavljanja ovih ulja još jednom da napomenem. Millers ulja su pravljena u UK i prodaju se kao takva i tamo i ovde (bilo gde).  To se mora uzeti u obzir prilikom odmeravanja cene, jer takva ulja su uvek skuplja (i zbog same proizvodnje ALI pre svega transporta) od onih koja su „Made in EU“ (obično Istočni deo iste). To je jednostavno tako (i mora biti). Iako su razlike u kvalitetu u nijansama ipak su na strani takvih ulja, a to košta (sigurno neproporcionalno razlici u kvalitetu ali svakako je jedino za one koje traže više od pukih ispunjenja industrijskih standarda). Uzmite kao dobre primere Kroon (Holandija), Mobil 1 (Francuska, eventualno Italija), Castrol (sa različitim cenama, pa pogađajte odakle je koji, dodatno zbog visoke cene najkopiranije ulje, mada se to može izbeći ali se morate dobro naoružati informacijama), Motul (naročito dok je bio isključivo iz Francuske) i slično. Pa ni Total/Elf nema baš iste cene na celom kontinentu, kao ni Shell a smanjenju cene svakako doprinose pogoni u zemljama Istočne Evrope.

XF serija je (jako) optimizovana da se sa minimalnim brojem ulja zahvati što veća korisnička grupa. Međutim, pokriveno je skoro sve. Ovde postoje čak i ACEA C1, C4 i C5, što nije baš očekivano i više je za Trident seriju (gde ih takođe ima) i što većina proizvođača pokriva servisnom („professional“) serijom.

XF Premium Engine Oil C3 VW 5w30

Ovo je primarno VW 504/507 ulje u SAE 5W-30 gradaciji i kao takvo pokriva najveći broj vozila VW grupacije u XX veku. Dodatno je pogodno za mnoga BMW vozila (prve decenije XXI veka) i Mercedes vozila (svim sa MB 229.51 zahtevima). Drugim rečima, ulje za nemačku automobilsku industriju! Ili, ono što će se najviše koristiti kako na tlu Evrope tako (i još više) u oblasti Istočne i Jugoistočne Evrope.

Ovo ulje nema zvanično MB 229.51 ali možete smatrati kao da ga ima (će ga brzo povratiti) jer je ovo praktično isto ulje kao doskorašnje XF Long Life čiji je sertifikat još uvek važeći (ali je, verovatno, zbog promene imena, potrebno da se updejtuje). Kako god, ovde i napomena da Millers za mnoga svoja ulja garantuje da su upotrebljiva za pojedina odobrenja (konkretno za pojedinačna ulja), a za neka je to posredno (tj. morate kontaktirati njihovu tehničku službu). Ne bi trebalo da je veći problem jer je poznato da manje i srednje kompanije imaju taj problem da sertifikuju sva ulja (i u svim varijantama). 100% je da ono što Millers potpiše na etiketi važi kao da je i sertifikovano (zaista ne sumnjam u to). Dodatno to što odobrenja kod većine (trebalo bi svih) vozila nisu obavezna (nego odgovarajući ACEA standard), a posebno Van garantnog roka (gde zaista jeste i zakonski, van njega nije po EU zakonodavstvu). Kako god, VW 504/507 je ovde zvanično te pokriva i većinu drugih (starijih) odobrenja VW grupacije. Kao jedno od najstrožijih ono dodatno garantuje i ostalo navedeno na etiketi (a i šire).

Tehničke karakteristike: Nisu dostupne, tj. Millers navodi samo spec. gustinu, viskoznost na 100 °C i flash point (i to kao „>200 °C“). Tako da nisu od značaja (javno dostupne).

Kako god, smatram ovo ulje samim vrhom (u samom vrhu) evropske produkcije. Za vlasnike VW-a Audi-ja, Škode te Seata, evo pravog „osveženja“ ako im je dosadio Castrol (i drugi Mejdžorsi). Sigurno ne zaostaje ni za jednim od zvučnih imena a verovatno ih u nijansama i nadmašuje. Kao i većina iz serije XF ovo je ulje sa znatnim sadržajem III bazne grupe ulja. Koliko? Izgleda (ipak) „manje od 50%“ (ukupno a i u baznom ulju, računajući da je paket aditiva rastvoren u baš takvom (SHC) baznom ulju). Na ovo ukazuje i javno dostupni (bravo!) SDS, po EU modelu (ipak je pisan dok su još bili članovi, konkretno 2020., mada mislim da će zadržati dobru praksu i na dalje). Tamo kaže da je takvih ulja 30-50% (ukupno u ulju). Osatak bi mogla biti estarska ulja jer se PAO obično navodi u SDS-u (vidi dalje u tekstu, za sledeće ulje). Ovo bih ipak morao da proverim, naročito iz prve ili druge ruke, pa se ograđujem koliko je to tačno; čim saznam više objavljujem informaciju.

XF Premium Engine Oil 0w40

Jedno od takođe široko upotrebljivih ulja. Nije za DPF jer nije ACEA C3, već ACEA A3/B4. Kako se naglašava upotrebljivost za A3/B3 posredno je preporučeno i za TNG pogon.  Zvanično je odobrenje Poršea (Porsche A40) što je još jedna način da se naglasi da je odlično ulje za sportske automobile koji se mogu registrovati i gde je 0W-40 jedna od preporučenih (ili default) viskoznih gradacija. Tu je još i API SN kao i nivo kvaliteta za upotrebu gde se traži Ford WSS-M2C937-A, MB 229.5 i Renault RN 0700/0710 što samo potvrđuje veliku sličnost sa (npr.) Mobil 1 New Life 0W-40. Unazad izspunjava i BMW LL-01 i LL-98, MB 229.3 i 229.1 i mnoge druge (Fiat 9.55535 Z2 i M2, GM-LL-A-025 i GM-LL-B-025) čime je osim modernih motora iz poslednje decenije (pretežno benzinaca iz tog perioda jer nije za motore sa DPF) preporučljivo za period otprilike 1995-2005 ili do '07 ili '08, uključivši praktično sve benzince i mnoge dizelaše gde je 0W-40 preporučeno ili makar dozvoljeno (ili gde je 5W-40 default a u dobrom su stanju). Ipak, ako kod benzinaca neće biti problema, kod dizela treba obratiti pažnju jer nije za npr. VW 505.01 zahteve (PD VW motori). Posebno treba naglasiti da je pogodno za mnoge motore proizvođača iz Azije (Japan i Južna Koreja, pre svega), npr. Honda benzinske motore gde je default 0W-20 do 5W-40. Proizvođač napominje primenu kod hibrida kao i kompatibilnost sa bio-gorivima (bio dizel i etanol), doduše nije naglašeno na koja se konkretno misli ali TNG, BD7 i E10 se podrazumevaju (kao dan).

Ovde je u SDS-u naglašeno da sadrži PAO i to u konc. 10-30% (čitaj 20±5%) u celokupnom ulju, što bi moglo da bude približno isto ili neznatno manje u baznom ulju kao i bazna ulja III grupe (ukupno 30-50% od čega deo u paketu aditiva). Po ovome je jako slično baš Mobil 1 (ako ne sadrži deo estara) što u ukupnom zbiru i nije loše jer ni cenom bitno ne odskače (a uz makar malo estara daje i više na sličan novac).

XF Premium Engine Oil C3 VW 0w30

SAE 0W-30 verzija prvo navedenog. „Mlađi brat“ verzije 5w30 sa identičnim ispunjenjem VW 504/507. Možda „mlađi“ (noviji) ali svakako moderniji. Ima, doduše, suženu oblast primene koja se odnosi prvenstveno na VW motore. Modernije kojima je VW 504/507 podrazumevan traženi standard (default kvalitet) a default viskozna gradacija 0W-30. Naravno, upotrebljiv je i šire ali to Millers posebno ne naglašava (sve gde je ACEA C3 dovoljno, tj. traženo). Zbog SAE 0W-30 gradacije upotrebljena su i PAO bazna ulja (ili bar jedno od njih) u koncentraciji slično prethodnom. Bilo da u oba 504/507 ulja ima ili ne estara ovo je svakako kvalitetnije zbog dodatnog sadržaja sintetičkog PAO. Uz API SN posebno može biti zanimljivo „Hondašima“ i to iz oba tabora, i benzin (0W-20 default, API SM ili SN zahtev) i dizel (0W-30 default i API CF ili ACEA C3 zahtev).

XF Premium Engine Oil C5 VW 0w20

Ulja koja su primarno za VW motore imaju još jednog člana. Ovo ulje je ACEA C5 i ima zvanično VW 508 00 / 509 00. Time je određeno i primarno tržište. Ispunjava i Porsche C20. Ulje je na bazi III/III+ bazne grupe (možda i GTL) što je za ovakva ulja uobičajeno (manja apsolutna viskoznost daje i takvim indeks viskoznosti od 140 ili više pa se smanjuje potreba za PAO i/ili estrima; dodatno, bogat paket aditiva „pegla“ sve ostalo). Iako nema čak ni PAO a estara (eventualno „začinski“) zbog sastava aditiva (koji se naslućuje i iz SDS-a) je vrhunsko pri čemu nikako nije konkurencija ostalim VW uljima. Ovo ulje je maksimalno prilagođeno sve popularnijem hibridnom pogonu.

XF Premium Engine Oil C5 0w20

Ulje slično prethodnom. Praktično je identične osnove uz nešto drugačiji paket aditiva.

Zvanično ima sledeća odobrenja: BMW Longlife-17 FE+ i Opel/Vauxhall OV0401547 (Dexos 2 i Dexos D) te ispunjava ACEA C5. Nivo kvaliteta je i za API SN Plus RC, SN Plus i SN te ILSAC GF-5.

Kako proizvođač još navodi, pogodno je za: API SM, BMW LL-14 FE+, Fiat 9.55535-GSX i DSX, MB 229,71 i još mnogo drugih (videti u TDS-u).

XF Premium Engine Oil C5 Eco 5w20

Zaokružuje ultra moderan pristup Millers-a. Jedno od retkih SAE 5W-20 ulja, ACEA A1/B1 i C5, API SN RC i SN. Pre svega je Fore WSS-M2-WSS-M2948-B i A ulje („priznato“) kao i Jaguar Land Rover STJLR.03.5004. Nije zvanično ali kao da jeste i Chysler MS-6395, Ford WSS-M2C925-a i B i na kraju ali ne i po značaju Fiat CR1. Mala razlika u viskoznoj gradaciji na primer spasava mnoge vlasnike Jeep brenda traženja potrebnog ulja (ali i druge gde je 5W-20 default).

XF Premium Eco 5w30

Malo viskoznija varijanta prethodnog. Ovo je ACEA a5/B5 ulje uz API SL te zvanično Ford 913D i sve što uz to ide (Fiat G1, RN0700, ACEA A1/B1, itd.). Jedno od (naj)boljih u ovoj kategoriji, ali ipak ne i PAO/estar sintetičko već na bazi III i/ili III+ bazne grupe.

XF Premium C4 5w30

Je prvenstveno ACEA C4 ulje i Renault RN0720. Dakle namenjeno pre svega Reno vozilima, kao i Mercedes i Nissan koji koriste njihove motore. Millers navodi i Fiat S4. U svakom slučaju ulje bi moglo da se koristi i za ACEA C3 zahteve što je generalna preporuka za one koji traže više (od neophodnog ... makar i u nijansama).

XF Premium Engine Oil C2 0w30 i 5w30

Ova dva ulja zadovoljavaju ACEA C2 standard. Prvo (0w30) je za PSA B71-2312 a drugo za PSA B71-2290 zahteve (default). Dakle pre svega za motore PSA grupacije. Za 0w30 verziju Millers potpisuje (jemči, „underwrites“) da je pogodno i za BMW LL-12 FE. Dodatno je i za Fiat GS1 i DS1. Kod drugog je obezbeđen nivo kvaliteta Fiat 9.55535-S1. I tu je sve jasno, za oba ova ulja.

XF Premium C1 5w30, kako mu i ime kaže, je pre svega ACEA C1 ulje, te pogodno za pojedina Jaguar, Ford i Mazda vozila (pre svega ali ne i isključivo). Ispunjava Ford WSS 934 a te Jaguar Land Rover „... .5005“ a pogodno je za JASO DL-1 zahteve.

XF Premium 0w16 je specifično ulje pre svega namenjeno novoj generaciji hibridnih vozila (prevenstveno japanskih proizvođača i tek u novije vreme drugih iz Azije).

XF Premium C2 Eco 5w30 i LSPI 5w30 su još specifičnija ulja za posebne namene (vozila), manje zastupljenih u pasivnim krajevima. Zato ne bih mnogo o njima.

XF Premium Engine Oil C2/C3 5w30

Moja omiljena vrsta ulja ACEA C3 uz ispunjenje svega (sem HTHS) za C2. Ovim se kvalifikuju i za ACEA C2 zahteve za vozila van garantnog roka i uopšte takva vozila starija od 5 god. ili sa više od 100k km. Naravno, primarna je upotreba za ACEA C3 default ili za odobrenja koja se naslanjaju na ovaj standard. Njihov broj je veliki. Počnimo od zvaničnih odobrenja a to su BMW LL-04 i MB 229.52 (sjajno!). Ovo znači i BMW LL-01 te MB 229.51, kao i 229.31 (naravno i 229.5 ili 226.5 i 229.3). Tu je još i Opel/Vauxhall OV0401547 (Millers-u je ipak primarno tržište Ujedinjenog Kraljevstva). Ovo posredno znači i Dexos2 kao i GM-LL-A(B)-025. Millers naglašava i PSA B71-2290 za vozila pre 2014, Fiat S1 i S3, API SN, RN 0700/0710 i VW 502 00 / 505 01 što obuhvata i starije 505 00, 500 00 i 501 01, ali za sva tri samo do 2018 (iskreno to je VW-ovo komplikovanje bez potrebe (iz tržišnih razloga), do mere da liči na puko iživljavanje ili makar “iživljavanje”). Jedno od najšire upotrebljivih iz game te za svaku preporuku.

XF Premium Engine Oil C3 5w40

Uz prethodno i VW 5w30 verovatno ulje koje će se naviše tražiti na tržištu Srbije i okolnih zemalja. Izuzetno upotrebljivo. Iako nije zvanično ovo ulje ispunjava niz standarda i odobrenja kao što su:

API SN/CF, BMW LL-04, Fiat T2, S2 i GH2, GM Dexos 2, sve gore navedena (kod prethodnog ulja) VW-a odobrenja + VW 511.00 i sva gore navedena MB i Renault, te Porshce A40. Zvanično ispunjava ACEA C3 i Porsche C40. Ovo je primarno ulje iz programa Millers-a za PD VW motore (mada je i prethodno o.k. ali za one sa više km, ovo u maloj prednosti). Dobar je izbor čak i za ACEA C2 motore sa više od 10 god. ili 200k km. Zbog C3, pogodno je i za DPF kao i novije generacije katalizatora za benzince (za Euro 6 motore).

XF Premium Engine Oil 5w50

Nestandardno ali odlično ulje u viskoznoj gradaciji 5w50. Uprošćeno rečeno – to je viskoznija verzija 0w40. Ispunjava ACEA A3/B4 i API SN. Pogodno je za: starije A3/B3 zahteve (uključujući TNG i “bio” goriva), API SM i SL, kao i sledeća odobrenja: Ford 931-C, MB 229.3 i 229.1 i Porsche A40. Posebno se preporučuje za tjunirane modele motora sa 5w40 default-om, i uopšte za “nabildovane” sportske modele kao što su: AMG, Caterham, Cosworth, Mustang i mnoge druge, uključujući i azijske sportke modele. Dobro je i za nižerazredna takmičenja, naročito Reli, amaterske sportske aktivnosti (na stazi) i slično. Naravno, “melem” je na “ranu” 5W-30 i 5W-40 zahtevima ako motori počnu da troškare ulje.

XFE 10w40

Nije punopravni (sintetički) član XF serije (nema ga u opštem katalogu za XF) ali svakako zaslužuje pažnju jer je 10w40 nešto što se najviše koristi u pasivnim krajevima (Balkana i okoline). Po osnovnom nivou kvaliteta (API SL/CF i ACEA A3/B4) i sastavu (iz SDS) je klasično PS (polu-sintetičko) ulje ove kategorije. Zanimljivo je da Millers za njega daje više podataka nego za XF seriju ali su i te tehničke karakteristike tek okvirne. Ima idealan (za 10w40 ulje) indeks viskoznosti od 155, a nešto je „ređe“ od prosečnog (13,7 u odnosu na 14,4 na 100 °C). Millers navodi očekivana ispunjenja: VW 505.00, RN 0700, MB 229.1, ALI i VW 502.00 što još uvek ima mali broj ulja u visk. gradaciji 10W40 (i uopšte polu-sintetičkih). Tako da je vrlo dobro ulje za sve navedene zahteve ali posebno za starije motore sa 5W-40 default-om. Isto to može i 5w50? Da, ali po većoj ceni. Dodatno, 10w40 može i za novije motore sa 5w40 default-om, naročito u Renault mašine gde je alterativni izbor. Odličan izbor za Fiat-ove motore sa kraja prošlog i početka novog veka (188 serije) sa 10w40 default-om (npr. Punto III 1.2).

Ostaje da napišem bar još dva teksta (EE serija i motociklistička ulja i menjačka ulja Millers-a). Možda i tekst o Trident seriji, koja je primarno servisna. Za prva dva ću pokušati da to bude u narednih mesec dana.

I na kraju ali ne i po značaju (što bi rek’o čika Šekspir):

Namerno sam potencirao odobrenja o kojima Millers donekle vodi računa. Međutim, politika kompanije je zajednička udruženju nezavisnih (manjih i srednjih) proizvođača maziva u EU, a to je da su approval-i jedino bitni za vozila u garanciji. Da je to tako, podsećam i na tekst sa početka 2013. (pre 8 godina):

http://motornaulja.blogspot.com/2013/02/nezvanicno-nista-licno-unofficial.html

Millers Oils je odnedavno (pa dobro, ima tome više meseci, možda i cela godina) u ponudi u kompaniji Mass.

Čuo sam se sa gospodinom Isakom, dobio par informacija, ali još uvek opšteg tipa. Mass ostaje uvoznik i distributer Motul-a, ali dopunjava program i sa Millers-om za koga je (kao što i na sajtu piše) uvoznik i distributer, a na Facebook-u i detaljnije:

MASS Company je ekskluzivni zastupnik ovog dobro poznatog britanskog brenda za Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Lepo.

Da li je sam sebi konkurent (budući da Motul i Millers ciljaju isto ili slično tržište; i to po sličnim cenama)?

Isak kaže da negde dopunjuje a ponegde i nadograđuje ponudu sa Millers-om. Zanimljivo.

Lično mislim da Millers zaslužuje da se nađe i na ovim tržištima, te ponudi priliku ljudima koji „traže više“ (od pukog ispunjenja standarda ... btw. kad hoćete da problem ne bude rešen, zaklonite se iza standarda ... kao čuveni sa TNG-om na tržištu Srbije (nadam se posle „Duboke prerade“ („DEEP OIL REFINING PROCESS”) konačno rešen)).

Ne samo „koji traže više“, nego i oni koji ne žale da pljucnu koji dinar više (čak i od npr. Castrol-a), pravilno rezonojući da je trošak ulja „kap u moru“ (u odnosu na gorivo, naročito benzin, te ostale troškove održavanja, računajući i skupe „ruke“). Na kraju krajeva, mnogi su se i zamorili od Castrol, Mobil, Shell ulja ... ili samo žele ulja proizvedena na Zapadu (Evrope) za tamošnja tržišta (sve ih je manje). Ili žele veliko ime sa samo jednim pogonom za proizvodnju (Motul bio na počektu postojanja bloga, više nije; Kroon je bio jedan od retkih, kao i par brendova iz Nemačke). U redu, bilo je par posebnih ulja (Kroon, Ravenol) čija cena nije bila niska, ali „Zapad za Zapad“ – pa i nije moglo biti najjeftinije. Total je verovatno sad i od pre par godina najbolja kupovina ali mnogima smeta poreklo (obično Rumunija), iako su razlike u nijansi nijanse. Dakle, ako hoćete jako ime sa Zapada, cenovno u vrhu (i na tom Zapadu), što povlači sigurno visok kvalitet i posebnu sigurnost, eto možda i no. 1 imena. Ravenol jeste dobar, ima mnogo ulja na PAO osnovi ali nije mnogo jeftiniji. Dodatno, ipak je relativno novo ime u svetu maziva. Ili Bizol iz Nemačke ... sve najbolje o njima, ali ipak su (tek) „new kids on the block“ (ako ništa drugo prilično nepoznat brend sa jako kratom istorijom). Skoro vek i po (tačnije vek i trećina) duga istorija, te rezultati sa trkališta i pozitivna iskustva na veoma zahtevnim (čitaj – skupim) sportskim modelima, pre svega u UK ali i širom Evrope a poslednjih par decenija i sveta, jeste nešto što čini vrhunski brend. Skupo? Pa i Apple je skup (a možda i nije najbolji), Samsung je takođe osetno skuplji od no. 3 Huawei-ja ili Xiaomi-ja istih ili sličnih karakteristika (pa i malo boljih), pa se opet čak i na siromašnom tržištu kao što je naše (i šire Balkana) prodaju jedva malo manje. To je cena brenda. Jedino što se ulje ne vidi ... ali ako već kupite dobar Audi, BMW ili bilo koji „mišićav“ model, šta znači ušteda od 10-tak € pri promeni ulja?

Millers makar vredi probati, a ko proba, rado će mu se vraćati i čuditi se kako tako mali proizvođač ne samo da može na crtu najvećim imenima industrije, nego da ih čak i nadmaši, makar u nijansama ... i da (makar malo) višu cenu drži već decenijama na tržištima koja su kud i kamo škrtija od Balkanskih (ona Zapadna, gde je svaki evro kao ovde 10, i pored višeg standarda).

187 коментара:

  1. Nakon duže pauze odma u "sridu". Lijepo je čuti stručno mišljenje, osobito u smjeru priznanja kvalitete manjih ali kvalitetnih tvrtki u svijetu maziva. Odmjereni opisi uz stručnu crtu, tu i tamo vrijedan detalj, melem su za čitanje od laika do zaljubljenika u tehničke detalje i specifikacije motornih ulja.

    ОдговориИзбриши
  2. Imam juga 55 sa motorom DMB.Trosi 1l ulja na 10000km.Presao 190000km.Do sada sam sipao liqui moly 15w40 MoS2, razmisljam da li da predjem na Mobil 10w40 2000.
    Moze li pomoc oko odluke? :)
    Hvala doktore

    ОдговориИзбриши
  3. Odgovoreno i u "Nova ulja u stare mašine", ali evo i ovde:
    Poštovani,
    Da, to je tipična potrošnja ulja (kao kod mog starog keca, sad kod tasta). Solidno je to, a Mobil 10W-40 sam ranije koristio bez problema. Ipak, mislim da je za preko 150k km (a naročito blizu 200k km) najbolje koristiti neko PS SAE 15W-50 (Total, Havoline, Motul, Galax ...) ako isto ulje cele godine.
    Drugo rešenje (ali već kasnite za ovu sezonu ali može od jeseni 2021.) je 10W-40 (ili 10W-50) pred zimu (kasna jesen, recimo oko promena guma na zimske), a leti (čak) neko dobro mineralno 20W-50 (API SL ako prelazite mnogo km u tom periodu (više od 5-6 hiljada km), inače i API SG je o.k.)
    Pozz

    ОдговориИзбриши
  4. Da iznesem neka svoja dosadašnja iskustva sa nekim od komercijalnijih ulja na nas. Test mašina je BMW E30 / kultna kockica. Prva dva sipanja su bila Total 10w40. Sve do 3-4000 km je ok, međutim već od te brojke počinje lagano snižavanje nivoa na šipci. Kod ovog ulja sam primetio i poprilično isparavanje kroz tragove ulja u klapni motora. Sledeće ulje je bilo (verovatno isto ulje) Elf 10w40. Manje-više slično iskustvo. E onda sam odlučio da pređem na malo egzotike. Sledeća dva sipanja su bila Mobil 5w50 puna sintetika. Sa aspekta čistog podmazivanja, verovatno je bilo pun pogodak! Ipak, potrošnja je bila još brža, bukvalno posle 1000 pređenih kilometara sam primetio niži nivo na šipci. Iako ovog puta, tragove isparavanja nisam primetio. Predpostavljam da puna sintetika u starom motoru razlog troškarenja kroz druge vidove cirkulisanja ulja. Poslednje ulje koje sam probao i koje je sada u motoru je Liqui Moly Super Leichtlauf 10w40. Prešao sam nekih 2000 km, ulje se nije maklo na šipci od poslednjeg sipanja. Čak nisam primetio ni neku bitnu razliku u obrtajima u odnosu na 5w50 ulje. Vrti se jednako glatko i visoko. Za sada sam zadovoljan ali videćemo za dalje. Takođe, ako nekog smara takozvani "majonez" u zimskom periodu zbog kratkih relacija (uobičaajeno za starije kontrukcije motora), obucite se dobro i ugasite grejanje. Motor se efikasnije zagreje i bolje održava temperaturu potrebnu za zagrejavanje ulja i samim tim manjeg kondeza u motoru odgovornim za "majonez" na šipci i čepu za ulje. Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Hvala na prenetim iskustvima i savetu protiv "majoneza" na čepu za ulje.
      Btw. i kod novijih konstrukcija, naročito malim motora (od aluminijumskih ili magnezijumskih (obično oba) legura) se pojavljuju "majonezi", naročito ako je dugo "grlo" za sipanje ulja. Osim onoga što ste rekli ostaje da se jednom nedeljno ili max. jednom u dve nedelje automobil istera malo van grada i od "majoneza" nema ni traga.
      Mobil 1 5W50 je odlično ulje ali kako vidimo nije uvek najbolji izbor. Total/Elf se tu dobro drže makar po potrošnji, doduše trebali bi ih menjati češće (po Vašem iskustvu). Ovde bih izgubio opkladu jer bi se između njih i M1 kladio na ovo drugo (da će biti manja potrošnja), ali o tome i pričam, objektivno bolje ne mora biti i u praksi (a skuplje je dvostruko).
      Super Leichtlauf je ulje posebno dobro za starije motore (slično npr. MaxLife seriji) pa ne čudi što je ostavilo dobar utisak.
      Pozdrav!

      Избриши
  5. Lep brend g.Stevo...i dugotrajan,opasni su Englezi,posebni su bas,skoro pa najpre da su izmislili ulje za svoja vozila pa tek onda napravili Rojsa i Bentlija...asortiman magican,izbor ima i ko ide za Budimpestu,sad su cene i ok,a nekad su bile bas za zaplakati,za pasionirane moto entuzijaste sam donosio par puta cini mi se 4T Zfs 10w40...(sajt je topmotorolaj.hu).Super sto ih ima i ovde. Dizajn kantica im i nije neki svetlucav,ali kvalitet je top i cep i etiketa...koliko sam video, najvise ih kupuju i probaju obicni pismeniji ljudi,ovi skorojevici sa AMG i Landroverima su najvece cicije,imam par takvih u okolini pa auto od 50k € voze kod "majstor Pere i Mite" da im zamene ulje u dvoristu,da ustede,znam da ovo zvuci neverovatno...
    Podrzavam ovaj brend,super ste se setili,nisam bas obratio paznju na njih detaljnije,a sad sam bas prelistao sajtove.Smeta mi samo sto nisu transparentni sa Tds podacima,samo gustina i plamiste,ne znam cemu tajnovitost.Veliki je uspeh odrzati se na trzistu,sad videcemo i cene sa ovim Brexitom,tipujem da ce biti vece.Imam kontakte tamo,Britanci ih kupuju,to je njihovo i to tako ide,ima i dobre konkurencije tamo,engleski-japanski Eneos,Comma za siroke mase (Moove lubricants,a pune i Amazon Basics koji preko neta sad cveta),a imaju i precizni Exol,koji tamo vrlo uspesno posluje i trazen je.Dobro ste napisali,zasitili se ljudi mejdzorsa pa Total/Elf je iz Brasova Rumunija,za Castrol nagadjamo,Shell za nas nije sigurno iz Deutschland Oil Grasbrook centra itd....
    I moj Yugo '91 Lpg i dalje zivi (vozi ga brat pocetnik),zaintrigirala me VG 15w50,to mi ostaje da probam.Pokojni otac se drzao Optime SV,Galax Glx2,strogo "po tablici",kasnije sam ja,citajuci blog,eksperimentisao sa 10w40 Havoline,i to preko cele godine,4-5g sigurno,ali troskario je,curile su i zaptivke.No,citajuci,a i iz prakse,najbolja je bas ta dvojna zamena-sa zimskim gumama na 10w40 (Mogul super Gx Fe,Mol essence,Lukoil luxe Lpg) i od aprila 15w40 (Mol mse 20+,Glx2,Optima Sv).To je neko moje iskustvo...e,sad,jos me ceka proba za 15w50 i u Ibizi(plin) bih probao Galax Racing plus 5w40,ali samo uz "Vas vetar(misljenje) u ledja",a vidim da se trude,prodavnica u Libiji,2 u Kini,samo kod nas za auto nemam iskustva...
    Srdacan pozdrav i srecan nastavak bloga!

    ОдговориИзбриши
  6. Robi, hvala na komentaru. Koristiće i drugima.
    Slažem se sa tvojim zapažanjima.
    Galax Racing plus 5W40 u Ibicu - naravno!
    "Mlađi" ("tanji", manje viskozan) brat mu ima (i) zvanično MB 229.51 odobrenje pa bi i "stariji" ("brat") sigurno prošao akreditaciju. Ne beri brigu.
    Pozdrav!

    P.S.
    To za LIbiju i Kinu je zanimljivo. Biznis kontakti su čudo. Verujem da su vlasnici u dobrim vezama sa tim državama. Neka je i "test proba" i male količine, svakako je o.k. (i treba pozdraviti).
    Pozz

    ОдговориИзбриши
  7. Bas tako,pozdravljamo Galaxov proboj/povratak, ili sta je vec...Slucajno sam i video da spremaju nove etikete,dizajn. Ko im je sada vlasnik,to ne znam,ako imas neki siri info,napisi nesto o njima,makar mini tekst.Ono sto znam da im je npr.Galax Super Long Plus 10/15w-40 izuzetan (i Galax Geo 40,no ovo je drugi domen).Da li su oni sada jedini preostali nacionale brend? (Nisotec odavno nije,a i FAM sad ima vlasnika).Trebalo bi da ih ima min. u svakom manjem mestu od Preseva do Horgosa...a trude se,imaju laboratoriju,kadar,ako se nije razisao,imali su i 0w20 i 5w20 u ponudi...
    INA Star 5w40 mi je bilo odlicno,ali hocu i Galax da probam u auto. Hvala!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na komenteru. Slično razmišljamo.
      I jeste, ostao je jedini domaći brend sa tradicijom i veličinom (pa ako ćemo do kraja - i renomeom, bar na međunarodnom nivou).
      Da, dosta se trude. Zadržali su deo starog (i prepoznatljivog) asortimana a dodali dosta toga novog. Pojačali laboratoriju, kadar ... liči da su ono što ih nije napustilo zadržali (i dali bolje uslove) te nešto novog i doveli (no, ne znam detalje, dobrog kadra nikad dosta).
      Uopšte, napisao bih što-šta ali zaista nemam vremena da se bavim "istraživanjem" a poziva za posetu nema ... i tako ... što bi rekli u Sunđer Bobu, poštujemo se (iako smo daleko od saradnje ili makar upoznavanja).
      Pozdrav!

      Избриши
  8. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  9. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Cenovnu politiku pojedinih kompanija (proizvođača, distributera, uvoznika) izbegavam da komentarišem (mada nisam bežao od toga) naročito sad kad nemam toliko vremena da pratim situaciju na tržištu.
      Zbog toga sam obrisao komentare.
      Hvala na razumevanju!

      Избриши
  10. Poštovani,
    za početak sve pohvale za izvrstan blog koji je sigurno pomogao mnogima i mnogima u odabiru maziva i ostalih fluida.I sam se godinama unazad vodim savetima upravo sa Vašeg bloga.
    Ono što je moja dilema danas je odabir ulja za menjač.U pitanju je Audi Coupe 2.0 85kw 1992.god.Fucsh kaže 75w-80 api gl5, Kroon standardno nudi Sp gear 1011 koji je 75w-90 apigl4/gl5, Total kaže Oe special product, Liqui Moly 75w-90 api gl4..Samim tim nisam siguran ni za standard (sto bi se reklo koji Api),a ni za viskoznu gradaciju (auto na satu ima 305 kkm,znači bar toliko,menjač je u ok stanju za sad). Prvo sam mislio Total Transmission Fe 75w-90(kog je izgleda zamenio Dual 9 ako se ne varam),zatim Omv Sly,posle rekoh možda je najbolje Fuchs,ali njega ne znam ni gde bih kupio..Tako da je moje pitanje sta sipati,a ne pogrešiti..
    Srdačan pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Verovatno da ima više rešenja ALI mi se SAE 75W-90 i API GL-4 najviše "sviđaju" (rekao bi da je to ono pravo). VW je i sa VW 501.50 išao na tu visk. gradaciju ... zapravo taj (kasniji) standard je nešto (više) kao GL-4+ što znači da bi GL-4/5 ili "univerzalna" TDL (Total Drive Line) ulja bila možda i najbolja. Fuchs je zastupao EURO 07 (u skorije vreme) ali koliko čujem nemaju više ta (inače odlična) ulja.
      Kroon je možda i najjednostavnije ali i Total je o.k. OMV kao 501.50 (nije obavezno ali neće da škodi) takođe dolazi u obzir.
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Naravno, i bilo koje API GL-4 u SAE 75W90 (ali takva nije baš lako naći). Pozz

      Избриши
    3. Veliko hvala na odgovoru.
      Pozdrav!

      Избриши
  11. Pozdrav postovani ,vozim alfu 156 1.9 jtd 2001 godiste ,kilometara ko zna koliko , sipam mu 10w40 uvek zainteresovan sam za ravenol ali imaju samo jedno 10w40 ravenol LLO jel to moze za moj auto ,hvala unapred na odgovoru svako dobro.

    ОдговориИзбриши
  12. Poštovani,
    Da, naravno. Bilo koje ACEA A3/B4 SAE 10W-40 zapravo.
    Pozz

    ОдговориИзбриши
  13. Dobar dan gospodine Stevo
    Radi se o motoru VW 1.9 TDI 77kw,golf
    Koristi se Castrol SAE 5W-40 sa VW 505.01 specifikacijom.Može se kao alternativu sipati 5W-30 sa specifikacijom VW 504.00/507.00.To je malo skuplja varijanta.
    Znam jos ako ima DPF tad ide 5W-30 vw 504.00/507.00 i obavezan ACEA C3 je isključiva opcija za motore sa DPF-om
    Moje pitanje je u vezi marke ulja odnosno Brendova:
    Da li i jeftinija ulja (cak duplo jeftinija od recimo izvikanih Castrola,Mobil,Shella,Liqui Moly,Ravenola)mogu slobodno dá se sipaju u motor naravno odgovarajuce specifikacije i gradacije!Neko cak kaze bílo koje ulje odgovarajuce specifikacije!?!?!
    I da li ta jeftinija ulja sasvim dobro obavljaju "posao" kao i ova (Duplo)skuplja!
    Neki mojí drugari mi preporucuju i koriste vec takva ulja,Ali já Bih ipak malo da vise saznam direktno od Vas o toj tematici!
    Oni mi navode primere:
    ulja Mannol,Fanfaro,Orlen,Lotos,K2 textar,Jasol,Chempiol,Syst,Revline,Dexol itd....
    Najvise nekako Mannol,reklamiran kao Nemacko ulje koje se praví u Litvanija
    (SCT,zajedno sa Fanfaro i Chempiol uljima)
    Sigurno je dá se mogu sipati čim imaju specifikacije i odobrenja-ali moje pitanje je o samom kvalitetu u odnosu na motor(njegov dalji rad)
    I da,bitan momenat je cena-koja je kao sto sam i Gore naveo,cak negde i Duplo jeftinija od izvikanih Brendova!
    Napomena,gotovo uvekk ode kvaliteta filter kao Bosch,Mann!-e tu nebi trebalo gledati cenu,zar ne!?
    Mnogo Vam hvala
    Sve Najbolje
    Alen Bacic

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Alene,
      ACEA C3 imaju SVA (tri) Castrol ulja u SAE 5W-40 varijanti, tj. brenda (Edge, Magnatec, GTX). Tako da ne morate da zbog toga menjate i sipate skuplje VW 504/507 ulje. Naročito ako ne prelazite više od 15000km godišnje, odnosno ako ulje menjate po fiksnom intervalu (što je obavezno ako ulje nije 504/507). Jednostavno, ne ispati se, iako je opcija (možete i 5w-30 menjati na fiksnim intervalima, ali za motore sa više od 100k km se ne dobija bog zna šta ... čak može i povećati (neznatno) potrošnju ulja).
      Ne gledate cenu kod filtera ali da kod ulja ... doduše jeste opravdanije jer kod ulja nisu baš neke razlike. Ukratko, premijum brendovi su možda (i ne uvek) za nijansu kvalitetniji ali su (bar) tri nijanse skuplji. Brendove koje navodite (kao jeftinije) bih mogao da preporučim. Za zamenu ulja na 10-15 hiljada km, nema nikakve (ili neprimetne) razlike.
      Banalno rečeno, situacija je (donekle) slična (da tako kažemo) kao kod npr. piva. Skuplji brend ima isto alkohola ali može imati malo više ekstrakta te nešto bolji ukus ali nije baš razlika za 30 ili 50%.
      Svako će uštedeti na onome za šta misli da vredi uštedeti. Bitno je da motor sigurno neće biti ugrožen sa jeftinijim ali i dalje renomiranim brendovima (koje sam se trudio da predstavim, nisam stigao sve, na blogu).
      Ipak, od navedenih bih se ipak držao onih o kojima sam već pisao ili ih bar pominjao na blogu: Mannol, Orlen, Lotos. K2 već nijansu manja preporuka, ostali još manja.
      Orlen je ozbiljna firma, Mannol je zanimljiv preduzetnički poduhvat koji nema baš istorijat ali je postigao solidne rezultate. Lotos je takođe ozbiljno ime. Ostali su tek osrednji, K2 je negde između (kao brend).
      Pozdrav!

      Избриши
  14. Postovani Stevo
    Molim Vas kakvo je Vase misljenje o uljima Alpine(Nemacko ulje)
    Zanima me konkrétno
    Alpine super combi 5w30
    Alpine longlife 5w30
    Zahvaljujem
    Bosko Janovic

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g Boško,
      Samo čuo, površno upoznat sa Mitan Mineralöl GmbH. Iskreno, prvo sam pomislio "o bože, još jedno Nemačko ulje vrhunskog kvaliteta iz garaže" ili "Nije baš sve iz Nemačke super kvaliteta" ili "Možda su Nemci najbolji hemičari (i biznismeni) ali nismo ni mi baš pasli travu" i slično.
      Ipak, vidim da imaju zvanična odobrenja (npr. MB) tako da to sigurno nije loše, naprotiv. Konkretna ulja nisam našao na sajtu iz prve (a nemaju ni engleski) tako da zaista ne mogu da išta konkretno kažem.
      Verovatno su o.k. ulja. Ako ispunjavaju zahteve vašeg vozila, sigurno nećete pogrešiti, osim ako ne preplatite, ipak manje poznat brend.
      Kad imamo i Alpina ulja sad još samo nedostaju ulja iz Kine (možda ih i ima) te (odlična, ali ne baš i za dizel motore posebno namenjena, osim par) SK ulja iz Južne Koreje ... i Royal Purple ... AMS ... i verovatno smo uvezli SVE što se moglo uvesti sa planete (ima i ulja iz Irana, bar ih je bilo ranije).
      Što bi rekli, nas dva tri stranke ali nas dva a 4 ulja izvozimo. Uvozni deficit nikako da padne ... pa ne znam kako i može.
      Btw. uvozimo mi i čačkalice, beli luk, pasulj ... hoću reći - čak i kad je nešto bolje od našeg nema baš uvek smisla uvoziti, ako nam nisu dovoljni mejdžorsi neće ni 150 brendova (pola od njih samo robne marke).
      Pozdrav!

      Избриши
  15. G.Stevo,pre svega veliki pozdrav za vas i kapa dole za sav trud.Zao mi je sto nakon dugo vremena elan i vreme ponestaje,ali ništa ne traje večno.
    Potreban mi je vas savet u vezi odabira ulja za Cupra R 2018g.(221 kw,CJXC motor).
    Naime,Castrol preporucuje Edge 0w40(full SAPS),Mobil 1 0w40(full SAPS),Millers 5w30 EE Nanodrive(504.00/507.00) i Motul Specific 5w30,mada više naginjem ka Motul Specific 0w30(oba 504.00/507.00).
    Prelazim 7-10 tkm godišnje,ulje menjam 1 godišnje bez obzira na km i specifikaciju ulja.Auto se vozi potpuno normalno,bez Trackday-a i sl.
    VW EA888 gen3 motori su poznati po naslagama karbona u usisnoj grani i na usisnim ventilima.Pa kako su prva dva full SAPS ulja(502.00/505.00),kakav bi to uticaj imalo na pomenutu pojavu.
    U isto vreme zeleo bih da je motor sto bolje zaštićen od habanja,auto planiram da zadržim duži niz godina.
    Tesko pomiriti obe krajnosti,a poredeci TDS svakog ponaosob,u priličnoj sam dilemi.
    Po vašem mišljenju koje ulje od ponudjenih bi bio vas izbor i najbolje po sam motor,uzevši u izbor kvalitet proizvodjaca kao i navedenih ulja.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da se nadovežem sa još 2 ulja Motul X-max 0w-40(najverovatniji izbor) ili RAVENOL SSL SAE 0W-40??
      Hvala unapred.

      Избриши
  16. Анониман4. март 2021. 10:34

    Pozdrav Stevo!
    Da li znate i da li ste čuli za ulja Rovel?
    Konkretno mislim na
    Rovel chrome VW 5w30
    Daju ove tehn. podatke o njemu:
    Density 0,865
    Viscosity index 168
    Viscosity 100°C 11,5
    Viscosity. 40°C. 68,5
    Glasaj Point. 220
    Pour Point. -45
    TNB. 7,5
    Sulfat p.????(nema)
    To je što sam uspio dobiti!
    Neznam ni ko,ni gde se pravi u EU?
    Niti da li je dobro ?
    I da li bi ga preporučili?
    Kojem bi ulju ovo bilo najbliže i toj specifikaciji?
    Hvala unapred
    Blaženko

    ОдговориИзбриши
  17. Анониман5. март 2021. 10:13

    Pozdrav,opet!
    U medjuvremenu sam uspio saznati gde se prave ulja Rovel
    Na 2 mesta:
    -u Belgiji(Lokeren)
    - i u Grckoj
    Rovel Lubricants
    Ostalo Cu ostavit na Vama
    Hvala
    Blaženko


    ОдговориИзбриши
  18. Poštovani g. Blaženko,
    Nisu mi posebno poznati (samo kao ime ali ono "enciklopedijski"). Pozivaju se na veliku istoriju što ne mogu ni da potvrdim ni da opovrgnem.
    Šta reći (a ne slagati)?
    Nemaju zvanična odobrenja! (o.k. nije baš za trenutnu difkvalifikaciju ali jeste da se obrati pažnja). Izgleda da su solidan brend, no ...
    od toliko poznati(ji)h imena, lično NE bih eksperimentisao ...
    POzdrav!

    ОдговориИзбриши
  19. Dodatak: nisu ni direktno na ATIEL listi LoC (obaveze ispunjenja ACEA standarda) već preko svoje "centrale" (kompanija "tašna i mašna" sa 32 zaposlena i milionskim obrtom. Inače iz Kalitee (čak ni iz Atine) ... divota živa.
    O.K. to znači da svakako nisu dno ali ... ne bih ih baš ni kačio kao "renomirano ime" (eventualno tek kao o.k. brend, koliko-toliko).
    Inače, Grčka ... Italy light (otprilike).
    Svakako nije da se "trči za ... ".
    Ako ste pazarili, ostavite, nije loše (na kraju krajeva, sigurno ispunjava ACEA standarde koji su navedeni na etiketi). Pozz

    ОдговориИзбриши
  20. Анониман12. март 2021. 19:44

    Poštovani Stevo, drago mi je da opet pišete na blog. Iskreno, pribojavao sam se da je posle teksta 10 godina bloga, to to i da ste sebi rekli da je dosta ovoga ali drago mi je da nije.
    Mnogo bi mi značilo ako bi mi mogli dati savjet u vezi mog "novog" auta, passata '99 sa 1.9 motorom, koje po riječima prethodnog vlasnika troši izvjesnu količinu ulja između zamjena. Da li se mora sipati ulje sa 505.01 ili 507.00 specifikacijama i da li ću napraviti veći problem prelaskom na neko ulje bez navedenih specifikacija (tipa 10w40 ili 15w40) tj. da li će se stanje pogoršati?

    ОдговориИзбриши
  21. Poštovani,
    Zavisi koji je motor u pitanju. Niste baš dali detaljne podatke. Iz tog perioda VW je imao TDI (110 ks ili 90 ks) koji nije PD, pa vW 505.01 nije obavezno odobrenje (btw. 504/507 nije ni u jednom slučaju, nije ni postojao tad). VW 505.01 je uveden 1999. (prva verzija) baš zbog PD motora npr. 1.9 tdi 115ks iz 1998/99.
    Ako je slučaj "pod 1" onda nema problema koristite slobodno 10W40 ili (još i bolje) 15W40 (npr. Valvoline MaxLife, u oba slučaja).
    Ako imate 1.9 tdi od 115 "konja" onda je bolje držati se 5W-40 sa VW 505.01 ili eventualno 5W-50 sintetičkih ulja pa i 10W-50 (npr. Elf).
    Viskoznije ulje će donekle smanjiti potrošnju ulja ali svakako neće potpuno ukloniti pojavu. Redovno proveravajte nivo ulja i neće biti problema (neko vreme ... nadam se dovoljno dugo).
    Pozz

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман13. март 2021. 10:02

      Moj slučaj je pod broj 2, 1.9 sa 85kw/115ks.
      Hvala puno na odgovoru.

      Избриши
  22. Анониман14. март 2021. 12:35

    Dobar dan gospodine Stevo.
    Mozda je do sad neko pitao ili diskutovao o ovome i da se povtaram u pitanju.Trebami vasa preporuka koje ulje ide i je naj adekvatnie za motore u Aveo Chervolet 1,4 16v 69kw. Kilometraza oko 100,000km.
    Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      SAE 5W-30 ili 5W-40 uz Dexos2 (listu je lako izguglati). Može i bilo koje ACEA C3 ...
      Npr. Kroon HELAR MSP+ 5W-40 bi ovde leglo savršeno. Ili (kad smo već u temi Millers-a) XF Premium Engine Oil C3 5w40. Motul X-clean+ takođe. Naravno, i Lukoil Genesis ili Total MC3 (bilo 5W30 bilo 5W40, ovo drugo i više). Naravno, posle 100k km ni 10W40 nije neupotrebljivo, naročito ako je API SM ili (još bolje) SN. No, to je baš više za štednju (koja i nije neka), a dok god je motor u dobrom stanju treba koristiti sintetička (makar "sintetska") motorna ulja.
      Pozdrav!

      Избриши
  23. Анониман17. март 2021. 11:54

    Molim vas, da li mi mozete reci koje ulje za menjac treba sipati u auto vw polo (9n) 1.9 tdi 74kw 2004 god. 5 brzina, presao je oko 320.000 km. U prodavnici kazu 75w a majstor 75w90?
    Od marki ne znam tacno, ali sam mislio sipati nesto od wolfa zato sto pise made in belgija, ili (majstor kaze) mannol mada tu pise made in eu... Ili od Lukoila mozda.? Mada u radnji kazu swag, isto pise eu.

    A za ulje u motoru 5w-40, a od marki mozda.. Lukoil genesis special c3 ili Wolf multigrade sn/cf c3 sae 5W40 PI ili neko Mannol ili..?
    Hvala unapred.

    ОдговориИзбриши
  24. Poštovani,
    Da sam uzeo po evro za pitaje koje ulje u menjač vW iz tog perioda, već bih bio milioner (najčešće pitanje). E sad, teško da bi taj evro (hiljadu, milion) i zaradio zato što odgovor NE znam (a da je 100%). Inicijalno je bilo SAE 75W-90 (VW 501.50) a posle promenjeno na SAE 75W. Za 2004. bi trebalo da je baš 75W (vidite na skoda forumu u temi o uljima, 59/60 strana, pri kraju (bio kraj prošle nedelje)).
    Kao što i tamo možete videti ni ovlašćeni servisi ne znaju odmah dok ne pogledaju u servisne knjige (a po novijim je sAE 75W).
    Ja malo više za Wolf, može i Mannol koji je nemački brend ali se prvi u Litvaniji (ili nekoj od Pribaltičkih republika).
    Wolf je dobar kao i Lukoil ... možete da bacate novčić, može i Mannol (uglavnog ga hvale i solidno je ulje po povoljnoj ceni). Naravno i sve drugo ... pa do Castrola (kupiti na pumpi NIS-a ili tako nešto ... skupo ulje pa se često i falsifikuje).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  25. Što se menjača tiče, verovatno mogu oba (do 2003. je fabrički sipano 75W-90, a posle 75W ... ne sećam se koji beš mesec, tako da je 2003. još nezgodnije). Menjač je isti a da li baš svi sklopovi (neki od ležaja) to ne znam. Uglavnom za razliku od 6. brzinca gde SAE 75W mora, ovde možda i ne mora (neki čak sipaju i SAE 75W-80).
    Tako nekako. Pozz

    ОдговориИзбриши
  26. Poštovani gospodine Stevo,

    Želeo sam da vas pitam za mišljenje, šta sipati u tojotu korolu 1.6 16v sa 150.000km iz 1991. god. ? Auto je kod mene godinu dana. Na prvi servis sipano je lukoil luxe 10w40 ulje. Sada se opet bliži servis i dvoumim se između meguin super perfomance 10w40 i ravenol llo 10w40. Nažalost ne mogu više naći lukoil 10w40. Dve pumpe u blizini ga nemaju. Šta bi mi Vi preporučili za ovako star auto?

    PS: da naglasim da motor ne troši ne troši ulje.

    Hvala Vam unapred na odgovoru.

    Pozdrav
    Đorđe

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Đorđe,
      Bilo koje SAE 10W40 ulje. Eventualno MaxLife Valvoline-a bi bilo dodatno dobro (ili LM Leichtlauf Super, oba su baš za stare motore). Inače, 10W40 može cele godine, ako više prelazite u toku godine leti može i 15W40 (API SG ili bolje).
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Hvala puno na odgovoru! Uzeću onda Valvoline ML jer je LM ulje poprilično skuplje.

      Živi bili!

      Pozdrav
      Đorđe

      Избриши
  27. Pitanje oko izbora ulja ali samo iz razloga sto je prethodni vlasnik malo odstupio od preporuka proizvodjaca. Radi se o vozilu Clio 3, 2007g motor D4F740, 1.2 16V. Na 100k je sipan Ravenol VSI, na 110k ELF 5W-30 i sada je na mene red da odaberem nesto. Zivim u gradu gdje temperatura ide od -5 zimi a ljeti negdje do 35 mada naravno idem i u podrucja oko mora gdje je veca temperatura ako to nesto bitno utice na izbor.
    Bas sam danas razgovarao sa majstorom i pomenu mi da je Castrol izbacio neka nova ulja 5W-30, no bio je u zurbi pa nismo jos nista konkretno odlucili. Rece samo da je ovo 30 tecnije te se brze krene podmazivati motor.

    Pozdrav,
    Branko.

    ОдговориИзбриши
  28. Poštovani g. Branko,
    Mogu se koristiti SAE 5W-30, 0W-40 ili 5W-40 ulja.
    Meni se čini da je 5W-40 najbolji izbor. Može baš VSI ali i CAstrol (npr. Edge, ali i bilo koji).
    Naravno i Elf (kao default) ili Total (npr. 9000).
    Nova Castrol ulja? Možda mislite na "Renault" GTX?
    To je ulje SAE 5W30 sa RN17 normom na novije Reno motore. Naravno, može i za starije. Dobra su to ulja i svakako su opcija.
    5W30 i 5W40 zimi su vrlo slična, te nećete mnogo dobiti sa 5W30. 0W40 vam je totalno nepotrebno ... za -5 bi i 20W50 bilo dovoljno (naravno, nije za vaš motor).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  29. Pozdrav postovani sta bi ste preporucili za 156 jtd 2001 godiste inace sipam 10w40, zagrejan sam za texaco havoline 10w40 i kroon emperal cini mi se isto 10w40 ,pa me zanima vase misljenje sta vi mislite koji je bolji izbor,hvala unapred na odgovoru.branko

    ОдговориИзбриши
  30. Poštovani g. Branko,
    Oba ulja su vrhunska (u svojoj klasi) pa se izbor svodi na Vaše afinitete (nema tu neke velike razlike). Dakle, oba su odlična, pa greške nema.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  31. Poštovani g-dine Stevo,
    Odavna nisam pisao pa bih molio za Vaše mišljenje koje sam uvek do sada uvažavao i nisam nikad pogrešio. Bez konsultacije sa Vama, ulio sam u Peugeot 207 1.6 hdi, 2007.god,80 kw, 107.000 km (pravih) kojim prelazim oko 7.500 km godišnje u mešovitoj vožnji (više grad), sa DPF-om:
    -prvo Aral high tronic 5w40,
    -posle toga BP Visco 5000 c 5w40.
    Sa oba ulja prezadovoljan pa mi recite da li je i motor zadovoljan.
    BP ulja ste odavno obradili ali ne u odnosu na Peugeot motore. Takođe, imate li zahteve ovog motora za kvalitativnim nivoom ulja.
    Veliki pozdrav od Slavoljuba (Sava), Leskovac

    ОдговориИзбриши
  32. Poštovani g. Savo,
    U principu je o.k. Osnovni zahtev za Vaš motor je ACEA C2, pa bi ACEA C2/C3 (u principu C3) ulja u SAE 5W-30 bila najbolji izbor. Kako god, 5W-40 je takođe (C3) u redu za malo starije motore.
    Aral i BP su vrlo dobra ulja (ista), praktično isto što i Castrol (samo na različitim tržištima, razlike su samo regionalne prirode).
    Motor je dobro zaštićen, ACEA C3 je dovoljno dobro (i) za DPF.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  33. Izvinite na kašnjenju, video sam pitanje pre 5-6 dana ali sam mislio da sam odgovorio. Pozz

    ОдговориИзбриши
  34. Pozdrav Stevo, verovatno sam omasio naslov za pitanje, jednom sam citao na tu temu Vas tekst, ali sad ga ne mogu naci. Pa pitanje je koje ulje u Alfu 147 sa tng-om, sa par specificnosti, upravo je uradjena generalna na motoru, karike, ventili, svecice, glava, a sam motor je presao preko 300000. I jos jedno pitanje, kakav bi mi interval zamene preporucili za prvo sipanje ulja posle generalne. Unapred hvala

    ОдговориИзбриши
  35. Poštovani,
    Bilo koje SAE 10W-40 ulje. Prvi put zamenite na cca. 5000 km a posle na 10-15 hiljada km u zavisnosti od režima vožnje (ili na godinu dana).
    Kasnije može i neko 10W-50 ili 10W-60 ali to nije obavezno, nego samo opcija (naročito ako je malo grada a vozi se u solidno visokim obrtajima).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  36. Poštovani profesore!
    Ravenol Oil Finder nudi više ulja za KIA ceed 1.6 CRDI [2011. godiste, 100k]. ALS 0W-30 je prvi izbor a VMP 5W-30 drugi. Oba su C3 što je i fabrička preporuka. Koje ulje bi vi izabrali, kao bolje. Hvala unapred.

    ОдговориИзбриши
  37. Poštovani,
    Oba su o.k. ALS je zaista izvanredno ulje!! Ali ni VMP nije daleko (šta više, nijansa nijanse, i to samo zbog PAO ...).
    Ipak, ne bih se duže od dve sekunde dvoumio u Vašem slučaju, VMP je bolji izbor za vaše vozilo.
    Viskoznije je, isparljivost neznatno veća, ostalo "tu negde" ... ipak je SAE 5W-30, iako niste mnogo prešli, bolje je držati se 5W-30, naročito kad je ovako dobro, kao VMP.
    Pozz

    ОдговориИзбриши
  38. Pozdrav,Stevo! Pozdrav za sve. Najpre srecan svima 1.maj,praznik rada (tesko radnicima danas) i sutrasnji Uskrs!

    Imao bih 2 pitanja-konsultacije i 1 konstataciju:

    1. Hyundai Tucson 1.7crdi 116ks Fwd,2016.g.oko 74.000km,ima Dpf,prvi vlasnik. Sveze izasao iz garancije.Covek odlucno prelazi iz “zvanicnog” u “nezvanicni” servis gde manje “deru”,duplo manje.Tamo je sipano “Shell ECT 5W30 za Dpf” (moze biti Hx8 ili Ultra,tj. GM Dexos2 ili Vw 504/507, nije sija/nego vrat). Filteri su sada Filtron,a od ulja smo odabrali posteni “WOLF Officialtech” 5w30 ima MB229.51+Vw504/507.Cini mi se najposteniji odnos cena/kvalitet,mozda je i rame-uz rame sa Shellom.Mislim da nismo pogresili sa odlukom da “naranimo svinje i nista ne menjamo”?! (Kolega ne pati od marke,ali da je ipak tu min.kvaliteta...Za Koreance je pravi rebus odabrati ulje,tu bi trebao neki od ILSAC-a,ali resivo je i ovako...)

    2.Citajuci u odeljku o Millers uljima/vodeci se tim i sam da nakon garancije za ulje i nije bas potrebno odobrenje-approval,neka sam i sám koristio koja “samo zadovoljavaju”standard.(npr.za 6-10g star auto,dobacio 100kkm). E,sad,znamo da su EU standard za ulja i maziva tzv.EELQMS uspostavili ACEA,ATIEL,ATC i CEC i da postoji SAIL-Europe koji sve to kontrolise i sprovodi,nadgleda.Dakle,po meni,ako dobro razumem EU birokratiju-samo tada jedan “oil marketer/oil blender” sme i moze da stavi natpise na svoja ulja sa oznakom npr.ACEA C5,C3, ACEA E9 itd i da nema vise nekog muckanja ko je na SAIL listi. ( https://sail-europe.eu/registrations/lubricant-marketers#a).Tada bi u prakticnom primeru za vozilo izaslo iz garancije bilo potpuno ispravno i bezbedno sipati ulje na ovaj nacin: Treba ti 5W30? Imas DPF? Ok,sipas SAE 5W30 uz ACEA C3 i kraj,bez icega dalje, npr. za ovaj Tucson ( ili C2,C4, C5 ili koje se vec trazi u zavisnosti od datog vozila bez trazenja VW507,BMW LL-04,Fiat 95553-2 itd...) i uopste ne gledati nijedan drugi standard,ovo kao minimum minimuma.Da li bi to bilo bez greske?? ... ima tako i mnogih dobrih ulja u ovom smislu. Jedan od primera su vec pominjani Galax ili Mogul koji retko da ima neko odobrenje...

    3.Ovo je vec iz "sveznanja".Neki dan sam saznao/dobio link da FUCHS nije vise VW fabricko first fill ulje od 2017. Sada je to za EU fabrike LUKOIL,on snabdeva Vw iz Lobau (Austrija) i iz Perma (RUS).U ovom smislu bas sam zatecen,ali bas bas zatecen,sto bi Sojic rekao-iznenadjen...

    https://lukoil-lubricants.com/News?rid=504268


     

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. G. Robi,
      Hvala na čestitanjima za praznike što i drugim čitaocima želim.
      1. Izabrali ste sasvim odgovarajuće ulje. Vrlo korektno. Naravno, opcija OfficialTech C3 (C2/C3, MB 229.52, Dexos2, VW 502/505/505.01, itd.) je jednako dobra (možda i još isplatljivija mada su razlike male, pa je samo da se razmisli sledeći put, čisto da ne bude dosadno).

      2. Otprilike tako. Sasvim ste u pravu sa zaključkom. Galax još i ima po neko odobrenje (pristojno) ali Mogul ne, ali oba brenda su sasvim o.k.
      Odobrenja su bitna dok je vozilo u garanciji i ukoliko se "cedi" "full" produženi interval zamene (20, 30, 35k km ili više), naročito ako se ulje menja na dve godine (gde je dopušteno). Ovo zbog dodatnih testova koji se traže za odobrenje. Inače, sva odobrenja u EU se baziraju na ACEA standardima, kao što ste i sami rekli.
      3. Hvala na info. Nisam znao. Doduše, nisam ni začuđen. Prvo, jer je (i pre toga) Lukoil postao vlasnik OMV maziva (i time dospeo do mogućnosti da otvori/preuzme pogon u Austriji). Drugo ... sankcije prema Rusiji nikad nisu važile za naftaše (i "gasaše"), dovoljno je pomenuti jednog od glavnih (ako ne i glavnog) sponzora LIge šampiona (iako ne gledam fudbal ali toliko ga forsiraju na TV da se vidi i u prolazu) Gazprom. Slično i za Lukoil. Treće ... naftaši su postali isto što i duvandžije ... "mafija" što bi rekli pre par decenija (pošteni biznis u današnje vreme). Dakle, leglo (visoke/političke) korupcije (uostalom kao i UEFA ... doduše i nad mafijašem ima kum, doduše za sada propala SuperLiga ... ma da, sport je nešto na treba da se ugledaju mladi, kako da ne).
      ITD. (da ne padnem baš u "sevdah", već je ušlo i u široku kulturu, pa čak i crtane filmove).
      O.K. nisam mnogo iznenađen ali jesam zatečen (jer vest nije baš ni nova).
      Btw. odmah za pomenutim ide i autoindustrija (no. 2 uništivač planete, a glume svece i prelaze na struju, ma da ...). Uostalom što bi VW otvorio najnoviji pogon u Turskoj (navedno je i Srbija bila u užem izboru, u širem sigurno). Zbog sankcija Turskoj?! (nije čak ni samo ustupak za zadržavanje migranata, to je tek na mestu 2, 3 ili niže). Ma da, a mi smo svi veverice.
      Pozdrav!

      Избриши
    2. btw. ono što bi pre 50 god. bilo skandal, sada je "super, hipre, mega, giga ..." poslovni potez.
      Još uvek je (Elonov pre svih) san ali možda će tek prvih 1000 godina kolonija na Marsu biti pošten svet (dok se ne stvore uslovi, pre svega resursni, da se čovek vrati u plemensku zajednicu, kao ovaj sadašnji (posle par hiljada god. civilizacije od kojih tek poslednjih par vekova da to liči na nešto od kojih tek 150-tak godina tehničke (prave) civilizacije i pravog progresa, ali na žalost neodrživog).
      Jednostavno je, ljudski instinkti (porivi) su jači od razuma, bilo i biće, dok smo na planeti ... pa videćemo dokle (ne, nije nas korona virus ničemu naučio, samo je pokazao koliko smo sebični, podeljeni, nehumani (globalno) ... par miliona žrtava će biti, na žalost (već jeste) uzalud ...).
      Ne, ne sekiram se zbog CO2 to je na duugoom štapu (propašćemo mi mnogo ranije od 600 ppm, tek smo prešli 400).

      Избриши
  39. Poštovani g-dine Stevo,
    Hvala na odgovoru u pogledu adekvatnosti motornih ulja BP visco i Aral za Peugeot 207 1.6 hdi (80 kw). Posle tog odgovora pročitao sam Vaš tekst na sajtu Total Srbija, pa Vas molim da mi odgovorite na još jedno pitanje: obzirom da je ovaj motor prešao samo 109.000 km, da li je jako bitno da se koristi ulje ACEA C2 (recimo Total ineo ECS 5W-30) ili može da se ostane na ACEA C3 (BP visco 5000 c 5w40), imajući u vidu prilične razlike između C2 i C3 u pogledu HTHS. Unapred hvala na odgovoru i veliki pozdrav

    ОдговориИзбриши
  40. Poštovani g. Savo,
    Sa samo 109k km ACEA C2 je i dalje dobar izbor.
    Međutim, to nije (više) toliko obavezno. ACEA C2/C3 (a suštinski C3) ulja u 5W-30 su verovatno i najbolji izbor, ali i SAE 5W-40 ACEA C3 su jako dobar izbor. Bilo šta od pomenuta tri je dobro, pa izaberite po svojim afinitetima (brenda, načina upotrebe vozila, značaju male uštede goriva i slično).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  41. Hvala na uvek jasnom odgovoru. Hristos vaskrse. Srećan praznik

    ОдговориИзбриши
  42. Postovanje Stevo.
    Prvo da cestitam Vaskrsnje praznike!!!!
    Imam samo jedno pitanje.
    U pitanju je audi a3 1.6 benzinac (75kw/102) 200.000km
    Uvezen je auto (ne znam koje su ulje ranije koristili)uradio sam prvi servis i sipao CASTROL 5w40.
    Potrosnja ulja na 1000km je 0,5l (povremeno se pojavi plavi dim iz auspuha-najcesce na leru na semaforu).
    Dosta njih mi preporucuje Liqui Moly 10w/40.

    Koje ulje mi Vi preporucijete?

    ОдговориИзбриши
  43. Poštovani,
    0,5l na 1000km nije baš sjajno. Pre bilo kakve preporuke za ulje posetite dobar servis ili dobrog mehaničara (možda već i jeste) ali svakako ne "vaćaroše" nego samo pregled zaptivki, i dobra dijagnostika.
    Što se ulja tiče, 10W40 je ekonomski isplativo pri ovakvoj potrošnji ulja i to je to, nije svakako najbolji izbor.
    LM? Pa ... malo previše para ali o.k. Ako LM onda bar "Super" koje je namenjeno za starije motore slično npr. Valvoline MaxLIfe (btw. ovo je jeftiniji a jednako dobar izbor).
    OSim ulja tipa MaxLife, drugo što bi bilo dobro sa 10W40 je da ulje ima VW 502.00 (makar da ispunjava starije odobrenje 502, iz 2005.). Takvih i nema baš mnogo (mogu i ulja sa MB 229.3), npr. FAM BMB Extra 10W-40.
    Treće, 10W40 vam neće bitno (možda čak ni primetno) smanjiti potrošnju ulja pa je SAE 10W-50 (sintetička ili sintetska varijanta, Q8 ili Elf) ili još isplatljivije 15W-50 (PS) u tom pogledu još bolje (a naročito sad pred leto).
    Za zimu nije idealno (do -15) ali ako ne idete na skijanje ili uopšte u hladne predele sasvim je o.k. (poslednje decenije samo par puta po par dana jutarnja tu negde, 2011. bilo onih 20-tak dana sa možda par stepeni manje ujutru a oko -10 danju).
    Uostalom sa 5 dl na svakih 1000km možete pred zimu dolivati 10W40 (iste serije kao i 15W50) i rešen problem. (manje je efikasno ali može i obrnuto, 15W50 u 10W40 leti ... ali to komplikuje stvari, bolje je prvo, pa u proleće zameniti ulje). Ako prelazite mnogo km, onda 15W50 leti a 10W40 zimi ... ili 5W50 zimi.
    U svakom slučaju 10W50 bi bilo dobro za celu godinu ali je izbor mali (svega par ulja na našem tržištu). SAE 10W60? Ako Vam prethodno ne pomogne a česta provera nivoa vas smara (no, posle nema opcije, jedino 10W60 zimi a 20W50 leti).
    POzdrav!

    ОдговориИзбриши
  44. Zdravo Stevo, svaka cast na vasem radu i na trudu sto ulazete da nam pomognete u svemu.
    Imam jedno pitanje veza za izbor ulja.

    Vozim Alfu 147 1.6ts 77kw, i na zadnjem malom servisu je sipana selenija 20k, i otprilike je potrosnja nekih 300-400ml ulja, tako da bih na sledecem servisu presao na neko drugo bolje ulje, pa me zanima neka od vasih preporuka.
    Zelim da kazem da se auto vecinom vozi po gradu, i vikendom otvoren put 50-100km.
    Isto tako zelim da napomenem da cena nije neki presudan faktor u izboru ulja, dokle god je kvalitetno ulje.

    Ono sto sam ja uspeo da nadjem na osnovu nekih predloga, foruma i slicno jesu sledeca ulja:

    1. motul 8100 x-cess 5w40,
    2. motul 6100 synergie+ 10w40,
    3. liqui moly top tec 4100 5w-40,
    4. liqui moly mos2 10w40.

    Ukoliko ima jos nesto kvalitetnije od ovih sto sam naveo, prdlozite, bio bih vam veoma zahvalan! :)

    Hvala unapred, i sve najbolje!

    ОдговориИзбриши
  45. Poštovani g. Marko,
    Sva ulja koja ste naveli su odlična i moguća za upotrebu. Ipak, zbog varijatora te motora žednog ulja, možda treba razmišljati na drugu stranu (povećanje viskoznosti ulja). Prvo, iako su SAE 5W-40 ulja kvalitetnija od 10W-40 ipak im je osnova "tanja" ... ništa posebno ali zbog specifične konstrukcije dovoljno da dođete na "isto" (a za veće pare).
    Moj savet je držati se SAE 10W-xx ulja.
    Bilo koje SAE 10W-60 iole poznatijeg brenda.
    Takože i SAE 10W-50 (možda čak i poen više za ovo rešenje, koje je baš optimalno za Vaš motor uz potrošnju koju navodite). Može biti i jeftinije od 10W60 (ne mora da znači, ali Elf sigurno jeste) ALI ovih ulja nema baš mnogo na tržištu (osim Elf-a, Total Racing (ne baš lako naći) tek je Q8 imao takvo (F1) ...).
    Naravno ulja pod 2. i 4. su dobra opcija (nema veće razlike, 6100 je za duže intervale izmene, npr. 15000 km a LM bih menjao na 10 ali ima i MoS2 što zbog varijatora može biti prednost ... i bez toga može biti prednost u gradu ... no svakako nije (samo zbog toga) posebno bolje, ako uopšte, na dužim relacijama bih uvek glasao za 6100 (kao i da će duže da drži kvalitet ... tu je MoS2 često i kontraproduktivan). Zbog potrošnje ulja ČAK ne bih savetovao MoS2 ... jeste inertan ali ne i u komori za sagorevanje (gde neće potpuno da se oksidiše nego delimično ... sa negativnim uticajem na katalizator, ako ništa drugo ... ništa strašno ali svakako gubi u komparaciji sa jednim od najboljih 10W40 ulja).
    10W-60 imate tuštu i tmu ... npr. Emperol Racing sa tačkom tečenja od -45 cel. mi se baš čini dobrim izborom, ali naravno tu ima više dobrih rešenja.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  46. Анониман25. мај 2021. 19:55

    Postovani
    Javljam se iz Daruvara
    Molim Vas ako moze Vase zapazanje o uljima iz supermarketa
    Radi se uljima:
    Lidl-W5 5W30-sto odgovara uju Pennasol
    Kaufland-My project longlife III 5w30-sto odgovara ulju Mitan LongLife 5W30!
    Oba su Njemacka ulja!
    kako vidite ta jeftinija ulja iz supermarketa?
    Imaju odobrenje VW 504/507.00
    TCijena za 5litara je 20-22 eura,stim sto je Kaufland recimo znao imati i akciju 5 + 1 litar!
    /tu medju jeftinijima je i Fanfaro LL 5W30,od SCT-Litva/
    Svi znamo za skuplje brendove,alla Catrol,Millers,Mobil,Ravenol,Amsoil,Red Line itd...
    Oa Vas molim za Vase osobno misljenje o tim uljima?
    Da li bi Vi recimo nekad sipali takva ulja iz supermarketa u Vas recimo motor?
    Da li je uopste dobro sipati takva ulja,iako imaju odobrenja?
    Svakako nisu za 30.000km,realnije bi bilo na 15.000km /1 godina,sa recimo kvaltetnijim fltrom ulja!
    Ako nije problem,malo Vaseg slobodnog vremena o ovoj tematici§
    Hvala vam unaprijed,i sve najbolje
    pozdrav
    Hrvoje

    ОдговориИзбриши
  47. Poštovani g. Hrvoje,
    Pennasol jeste nemački brend ali se proizvodi u Litvaniji i (čak!) Rusiji (Kalingrad ... verovatno za to tržište).
    Nisam siguran da ta ulja imaju zvaničan approval (odobrenje) jer ni Pennasol nema sve što piše (npr. MB odobrenja, za VW nemam novije podatke).
    Kako god, ne mora biti mnogo loše. Zapravo, može se reći da je to neki zadovoljavajući kvalitet.
    Više je pravno pitanje ko preuzima odgovornost za tvrdnju "nivoa kvaliteta" (u ovom slučaju VW 504/507) ... trebalo bi da trgovinski lanac ima tu obavezu jer plasira robu na tržište.
    Dakle to je nešto vrlo slično pennasol-u ali možda za nijansu nižeg kvaliteta. Ovo stoga što se zahteva neka cena koja se teško može postići pa da bi preostala makar minimalna margina profita onda se malo "zamešaju" stvari (ima raznih načina uštede).
    Kako god, to ulje verovatno prolazi VW testove (dok je novo). Možda ipak ne bi izdržalo na duži rok (mada pri dobijanju odobrenja ima i testova koji baš to testiraju ... tako da ...). Možda bi i prošlo (zapravo). Možda neće biti tako dobro za 2, 3 ili 5 god. (kao pravi brend ... npr. jer je umešano od preostalih baznih štokova koji su preostali od prošle godine ili tako nešto) ALI ni to nije bog zna šta loše, jer obično i ne stoji toliko u prodaji.
    Grubo poređenje bi moglo biti kao sa npr. robnom markom tableta za suđe ... nije baš Finish Quantum ili Fairy, ali radi posao (možda ne tako dobro na kraćim programima ili ako je suđe baš zaprljano, tj. duže stajalo).
    Dakle, sami ste dali dobru kvalifikaciju, možda (i) nisu za 30k km ali sa fiksnim intervalima (15k km ili 12 meseci) su sasvim o.k.
    Dakle, vrlo privatljivo za ljude koji ne koriste vozilo u teškim uslovima (taksisti i slične profesije) ili prelaze manje km u toku godine.
    Ne verujem da bi motor bio ugrožen čak i posle dugogodišnje upotrebe. Jedino što sigurno nije ulje koje osim pukog ispunjenja zahteva ima i značajnu zalihu kvaliteta (kao premium ulja, što se doduše često i preplaćuje).
    U principu kod robne marke treba prvo saznati proizvođača, pa onda od njegovog brenda uzeti da je to 80-90% kvaliteta (važi za većinu vrste robe, npr. kozmetiku ili prehranu, npr. pivo).
    Dakle, prosečan (ili minimalan) kvalitet ALI vrlo niska cena i obično isplativo.
    Ne bih koristio u vozilima mlađim od 5-6 god. ali posle je bolje nego preći na niže nivoe kvaliteta (ili čak PS ulja, što je sigurno lošije).
    Pozdrav!

    P.S.
    Za 504/507 ulje mora imati bazu na osnovi III bazne grupe (API), ali to je veoma rastegljivo jer je API kategorizacija stara, pa se III grupa danas može postići sa lošijim III u kombinaciji sa II grupom baznih ulja (npr. dobra III ili III+ grupa ima manje od 10 ppm sumpora a dozvoljeno je 50, ind. visk. od 120 može da se dobije većim delom 110-115 i malo b.u. sa 130). Ovako se ispunjava zahtev na papiru (jedan od načina) ali je to svakako lošije od proseka industrije.
    (samo malo da začinim gore navedenu priču)

    ОдговориИзбриши
  48. Postovani !
    Interesuje me Vase misljenje o izboru ulja za Hyundai getz 1.5crdi (2004god).
    Trenutno ulje u automobilu je TRIDENT 5W40 A3/B4 -Millers Oils . Sta mislite o ovom ulju ?
    Unapred hvala ! Pozdrav !

    ОдговориИзбриши
  49. Poštovani,
    Odlično ulje! Vrlo dobar izbor.
    Možda je (čak) optimalno Trident (professional) 10W40, kako zbog fab. preporuke, godine vozila i slično. Kako god, bilo koje od njih je pun pogodak (ostaje mogućnost i HTHS 5W-30 ulja ako je motor u odličnom stanju ali prednost za prvo dva navedena).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  50. Poštovani,
    Na početku,sve čestitke za blog i sve najbolje u budućem radu...
    Imam dilemu oko zamene ulja pa sam hteo da čujem i Vaše mišljenje.
    U pitanju je Mitsubishi 2.0 Gti sa 4G63 motorom DOHC 16v. 1990 god.
    Zadnjih par godina sipano je Motul 4100 Power 15w50.Trošio je do 600g ulja na 1000km,na auspuhu plavi dim.Nakon zamene gumica ventila sa tim istim uljem koje je inače prešlo 5000km i pređenih 1000km nivo ulja skoro da se nije pomakao.E sad dilema šta sipati dalje...

    1.ostati na istom 4100 POWER 15W-50
    2.sledeći izbor 6100 SYNERGIE+ 10W-40

    A kopka me da probam Millers ulja

    1.EE Semi Synthetic 10w40 Nanodrive
    2.Trident Professional 10w40

    ili neka totalno druga gradacija po Vašem mišljenju od ova dva proizvođača.

    Motor a i samo vozilo i pored ovih godina je u dobrom stanju pa bi bilo lepo da tako i ostane.
    Unapred zahvalan da odgovoru,Aleksandar

    ОдговориИзбриши
  51. Poštovani g. Aleksandre,
    S obzirom na rešen problem potrošnje ulja, mislim da je dobro vratiti se na 10W40 (u početku malo češće proveravajte nivo ulja).
    6100 je odlično ulja ... kao i Millers Trident.
    Ako cena nije od značaja (a ne bi trebala biti) onda Millers Nanodrive, ako negde vredi onda su to motori poput vašeg (naročito za sportsku vožnju, što je za pistu a ne za put, a makar 1-2 puta godišnje bi bilo šteta ne isterati GTI da protegne noge ... i bez toga, ukoliko malo veća cena nije problem).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  52. Pozdrav Stevo, nadam se da si dobro, kao i tvoj novi Crveni Ferari :) Imam kratko pitanje, naime, Mannol prodaje kao aditiv sintetski estar uz reklamu da se mijesa sa svakim uljem, pa bih volio cuti Tvoje misljenje o tome. Ja inace za svoj Hyundai koristim Optima Magnum 5w40, pa me zanima, mogu li se ove dvije strukture mijesati? Pozdrav :)

    ОдговориИзбриши
  53. Poštovani Milane,
    Hvala na dobrim željama, "Ferari" je opisan u postu u temi "Stalkerov novi auto" (danas) i dobro služi (sa jednim obilaskom planete, sad već na skoro 42 hiljade km), samo sipam benzin i vetrobransku tečnost (i 1x godišnje na redovan servis, koji je cca. 9000 dindži).
    Skoro sam ovo komentarisao ... to je više da poboljša API SL ulja (10W40) ili još niže kategorije (npr. SF, SG ili Sj, 15W40), kao i PS 5W40 ulja (SL). Sipanjem u Magnum ne biste mnogo dobili. Estri su mešljivi sa svim tipovima ulja te ne vidim da bi smetalo. Možete probati ... npr. pred zimu (gde možda i neku malu (mikroskopsku) korist i uhvatite (neprimetnu doduše)) ...
    Nije od aditiva koji obećavaju čuda (više pravi ulje na ulje tipa MaxLIfe i slična, doduše onda možda bolje koristiti takva u startu?!) pa neće da škodi ... a što ne škodi - možda i koristi (doduše teško da se isplati, ali ako nije skuplje od 1 lit ulja, onda je i to o.k.).
    Pazite da ne preterate sa nivoom (ipak je 0,5 lit.) i najbolje da se koristi na startu.
    Još jednom - nije loše ali možda je bolje koristiti ulja za stare motore (ako uopšte) i kod dobrih sintetičkih ulja nije bog zna šta a ipak može (a ne mora) da pokvari balans ulja iz fabrike. Zato, dok god motor ne troškari ulje, nema gubitka snage i ne pušta čudne dimove na auspuh, uz sintetička ulja slaba preporuka, za 10W40 malo jača (ali onda propade ušteda na takvom ulju) ali svakako NIJE neophodno i NIJE MNOGO KORISNO (ili preciznije - nije često mnogo korisno; tek tu i tamo, manje ili više).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na odgovoru. Vise sam pitao radi smanjenja trenja u ove vrele dane, kao i u slucajevima hladnog starta zimi, jer sam cuo da ove molekule ostaju na kliznim i tarnim povrsinama i poslije prestanka rada motora. Pozdrav :)

      Избриши
    2. Smanjenje trenja je blizu zanemarljivog (jedva merljivo) ... zimi će biti neke koristi ali ne prevelike.
      Pozz

      Избриши
  54. Poštovanje Stevo. Kao dugogodisnji citalac, dugujem Vam veliku zahvalnost na edukaciji za sve ove godine! Molio bih Vas da mi resite jednu dilemu:
    Vozim Mazdu 3 2009. BL sa 1.6 Mzr benzinskim motorom (lanac). Presla 223k. Do sada sam sipao fabricki preporuku Dexelia 5W30 ultra, koje potrosi 2 litre na 10.000km (sto je po meni sasvim ok). Vozim mahom medjugradaku voznju. Ipak, s obzirom na godine i predjene kilometre - voleo bih da cujem vas savet i preporuku za najbolje ulje po pitanju dugovecnosti i kvaliteta podmazivanja. Vidim da ste ranije savetovali u vasim tekstovima prelazak na 5w40 C3 ulja. Mazda u specifikacijama trazi Acea A3/A5 i API SL/SM/SN
    Hvala unapred!

    ОдговориИзбриши
  55. Poštovani g. Darko,
    Potrošnja ulja je o.k. (naročito pošto je ustaljena). Možete ostati i na istom ulju kao i do sad. Eventualno bi mogli preći na SAE %W-30 ACEA C3 (bilo koje Dexos2 ulje, ne mora ali posebna preporuka) ili A3/B4 (čak ostajete u fabričkoj preporuci, veći TBN, ali nije mnogo od značaja, ako uopšte). Ulje menjajte na manje (npr. baš 10 hiljada km, mada može i 12-15k km ako je više vangradske vožnje).
    5W-40 ili 10w-40 tek ako potrošnja počne blago da se povećava ili tek na 300k km, mada ni tad nije obavezno).
    Btw. fabrički zahtevi nisu veliki (API SL kao minimum) ... C3 ima manji TBN ali sa novim gorivima i nešto skraćenim intervalima, to nije od nikakvog značaja (možda nije za svih evropskih 20k km, od početka je za do 15000 km sigurno o.k.). Za brend ćete se snaći sami.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  56. Zahvaljujem Stevo na brzom i preciznom savetu - kao i uvek :) Bilo bi zanimljivo pratiti Vas jednog dana i na nekom modernijem mediju poput youtube-a, kvalitet sadrzaja svakako to zasluzuje! :) Pozdrav i sve najbolje!

    ОдговориИзбриши
  57. Hvala.
    Naravno da je YT zanimljiviji medij(um), sigurno i isplatljiviji, ali je to prezahtevno (previše zahtevno) za mene.
    Btw. gore je %W-30 je (naravno) 5W-30 (držao šift dok sam kucao).
    Pozz

    ОдговориИзбриши
  58. More. Ne mogu laptop da priključim na wi-fi pa bi mogao samo yes-no na telefonu. Za nedelju dana nastavljam da odgovaram na pitanja. Pozdrav! Steva.

    ОдговориИзбриши
  59. Pozdrav Stevo! Isao sam malo vremeplovom ovog bloga u 2009,konkretno na clanak o Modricinim uljima, koja vec dugo koristim (Magnum 5w40), ali sam se iznenadio kad sam procitao tvoj odgovor jednom citaocu, gdje si rekao da se (cak) i Optima ulja falsifikuju. Mislio sam da je to slucaj samo sa razvikanim markama (Castrol, Mobil, Shell). Kako bih mogao razlikovati laznjak Magnuma od originala???

    ОдговориИзбриши
  60. Poštovani g. Milane,
    Mislim da je to stvar prošlosti.
    U to vreme je Optima brend imao visoku cenu (u rangu nekih od Mejdžorsa) pa se to više isplatilo. Sad je to manje isplativo. Dodatno i manje je popularan brend (ima je i po 10% učešća na tržištu sada daleko manje) pa se još manje isplati (manji obrt, sporija prodaja).
    Mislim i da je malo veća kontrola svega toga (koliko-toliko). Posle promene ambalaže (2014 na 60-to godišnjicu) mislim da su odustali i najuporniji (falsifikatori). Mislim da to ni tad nije bilo jako zastupljeno ali se dešavalo (lako kopirana ambalaža pa sipaš šta je jeftinije).
    Btw. Modriča je u međuvremenu postala "punjenje" za falsifikate Mobil-a (bio slučaj na poljoinfo).
    Međutim i to je bilo pre 5-6 godina, mislim da je prilično suzbijeno.
    Osim angažovanja inspekcija (provera uvoznih deklaracija) još značajnije je angažovanje uvoznika (i distributera) brendova, tako da je falsifikata sve manje (kao i kod goriva).
    Šta reći, pre 10-tak godina bilo je i Shell falsifikata u USA pa su morali (čak) i da markiraju svoja ulja (slično ovom sada kod nas za goriva). Dakle, teško da je 100% suzbijen ali je jako smanjen uticaj falsifikatora.
    Nova ambalaža i proveren distributer (trgovac) i već ste 99% sigurni.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  61. Hvala Stevo velika! Imam i jos jedan prijedlog. Naime, skoro sam na you tube posmatrao poredjenje motornih ulja po sposobnosti smanjenja trenja (kanal je "denis mehanik"). Momak je vidi se iskusan mehanicar, na raspolaganju ima spravu pomocu koje isprobava motorna ulja po sposobnosti smanjivanja trenja. Ona se sastoji od jednog kotaca, uronjenog u "bazencic" u koji se naspe odredjeno motorno ulje. Kotac je spregnut sa elektromotorom, koji ga okrece, i okretanjem se na povrsini kotaca nagradi uljni film. Zatim u jednom momentu, mehanicar vrsi pougom pritisak na kotac odozgo, koji se na jednoj skali mjeri u kilogramima. Poslije odredjenog pritiska, kotac prestaje da se vrti, tj i elektromotor staje. Za razlicita ulja su potrebni razliciti pritisci da zaustave nauljeni kotac/motor. Ubjedljivo najlosije rezultate (6-7kg) imaju Castrol, Motul (laznjaci) i Mazda servisno ulje. Osrednje rezultate (8-9kg) postizu Shell, Mobil i Total, dobre rezultate daju Mannol (9-10kg), Liqui moly (10-11,5kg), a apsolutni sampion je za mene do sada potpuno nepoznato ulje Polymerium (12-13kg). Trazio sam po netu, gdje se ima nabaviti, ali u regionu nisam nasao, nema ga ni na Amazonu, a apsolutni je sampion. Eto, ako imas vremena, ukucaj na you tube "denis mehanik", jako je interesantno. Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Milane,
      Jeste interesantno ALI nije (i nikako nije) merodavno (bar ne previše).
      Uf! (rekao sam još pre par godina da neću o ovome ali eto moram još jednom)
      1) Rezultati su takvi da zaista sugerišu objektivnost testa (a samo su pokazatelj jedne osobine i to "koliko-toliko", tj. ni ona nije potpuno merodavna).
      2) Ne nipodaštavam ničiji trud, ali ...
      Po definiciji bolje rezultate će dati ulja veće viskoznosti (veće visk. gradacije, npr. 10W-40 od 5W-30) i veće HTHS vrednosti).
      Ovde su upoređivane "babe i žabe".
      3) Ovo je (improvizovan) test za menjačka ulja i mazive masti. Služi za testiranje EP (Extreme Pressure) osobina. Shodno tome EP aditivi (koji se po pravilu NE dodaju u motorna ulja) će dati uvek bolje rezultate.
      Ti aditivi su polisulfidi koji se dodaju menjačkim uljima, ili MoS2 (pa ulje sa njim ima više nego bez njega).
      Ovu funkciju (u manjoj meri) imaju AW (anti wear) aditivi u mot. uljima. Ulja sa više ZDDP-a (ima ih nekoliko tipova pa nije bitna ni samo konc. što dokazuje upoređenje Genesis i Super serija ulja Lukoil-a).
      Nisam stigao ceo video da pregledam ali "na motanje" sam se i uverio da je gore navedeno uglavnom tačno (uglavnom mu je o.k. testiranje).

      itd. i sl.

      Polymerium - nikad čuo! (izgleda da je neki ruski proizvođač/brend)

      Nećete to naći kod nas ali nije ni preterano bitno. Ne, nije Castrol toliko loš kao na testu (sigurno nije).

      Dakle, možda nešto znači za stare motore (tipa DMB, VW buba (originalni tip), peglica i uopšte motori iz 70-tih i prve polovine 80-tih).

      Nije potpuni "fake" ali nije ni merodavno (skoro uopšte, ajd' neka je "malo")

      Podsećam (a koliko razumem ruski, kaže i autor) mogo je bitnije da je ulje original i da ispunjava zahteve za određen motor (vozilo). Specifikacije za standarde (ili odobrenja) obuhvataju na desetine testova (nikako samo jedan i to malo vredan).
      Ako ćemo i o AW svojstima, mnogo je merodavniji test habanja (u pravom (test) motoru) izražen u mikrometrima za određen broj sati rada motora (sastavni deo testa).
      I naravno, na mnogo profesionalnijoj opremi.
      Zanimljivo ali ništa po čemu treba rangirati ulja (po kvalitetu).
      Pozz

      Избриши
  62. https://m.youtube.com/watch?v=cu43BAjEeu8&t=433s

    ОдговориИзбриши
  63. Zdravo,

    Nije vezano za konkretna ulja.
    Nisam uspeo da nadjem na blogu, a voleo bih da cujem vas komentar po pitanju intervala zamene ulja.
    Sve cesce mozemo da vidimo da su intervali cak i preko 30.000km (max 24 meseca).
    Da li su nova ulja pogodna za intervale od 50.000km, ili cak i 30.000km?
    Ili je bolje drzati se stare proverene taktike i menjati max 15.000km (ili 12 meseci)?

    Znam da zavisi od nacina voznje i uslova voznje, pa moze da bude od-do, recimo samo grad 10.000, mesano 20.000, samo magistrala 30.000 itd.
    Isto tako zavisi i od kolicine ulja u karteru, pa ajde neka to bude neki prosek od 5 litara.

    ОдговориИзбриши
  64. Poštovani,
    Uglavnom ste sami odgovorili.
    50.000 km je bilo (čak) ranije (VW 506.01) ali sada je uglavnom 30k km (ili 35000 km) neki max. (uglavnom "FLEX" intervali po kompjuteru koji uzima u obzir način eksploatacije).
    Ako proizvođač dopušta 30k km (još bolje "flex") nije loše menjati po tome. Naročito prvih par (5-6) godina. Kasnije je bolje preći na fiksne intervale. Za teže uslove eksloatacije (npr. taxi) 15k km/12 meseci (bude obično 2-3) je obično bolja varijanta (mada i po comp-u često ne bude češće). Oni koji voze više van grada obično prelaze više km, pa nije loše da menjaju na 30k km jer bi inače menjali više puta godišnje (ovako 1-2). 30k km ALI dve godine? Pa, za mešovitu vožnju nekako, ako prelazite manje od 15k km to znači više kratkih relacija pa bolje fiksni interval (osim ako je comp (softver) dovoljno zaštitnički).
    Btw. obično je 30k km za teške uslove max. 20k km pa eto i 20k km nije loš interval zamene.
    Goriva sa malo sumpora (euro 5, 6 je praktično isto), moderni motori, ekološki zahtevi, kvalitetni aditivi ... može dve godine. Pređeni km u toku godine su manje kritična stavka (obično se testira na duplo više km).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  65. Gospodine Stevo!
    Dobar dan
    Molim Vas,savet;
    Predpostavimo da morate sipati ulje u 1.6 TDI 77 kW,specifikacije 507.00
    Koje biste Ví Lično ulje odabrali-kao za sebe-da je Vaš ?
    Da li je to:(molim Vas redosled)
    -Liqui Moly 4200 5w30
    -Ravenol VMP 5w30
    -Mobil 1 ESP 5w30
    -Castrol edge LL 5w30
    -Fucsh Titan GT1 C3 pro 5w30
    -Kroon Hellar longlife 5w30
    -Wolf oficialtech 5w30
    -Mannol energy combi LL 5w30
    -Total Ineo Longlife 5w30
    Molim ponovo sta biste Vi sebi sipali(i zašto)?
    2. Molim Vas sta bi po Vama recimo bílo best buy(uloženo,dobiveno,kvalitet,cena)
    Da li mozda Mannol energy combi LL 5w30,ili Total Ineo Longlife 5w30,ili Fuchs Titan GT1 C3 pro 5w30?
    (Znam da Vás mozda veže Total-indirektno !,Ali onako-iskreno,sta ????)
    Bas me zanima Vas nazor?
    Nekad znate reči da su ulja sličná,veoma,Ali ipak,ima razlike,zar ne????
    Hvala unapred!
    Velibor

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Opet van office-a (na konferenciji). Još ni Como nisam raspakovao pa kratko sa telefona.
      Lista je dobra ali bi Mannol prebacio negde između Castrol-a i Fuchs-a. Dodatno LM ide do Kroon-a ... sa bilo koje stane (skoro identična ulja).
      Ističe se Ravenol kao PAO baza ... Čast.i Mannol imaju začinske količine estara ... Mobil je "ubedljivo" drugi sa nešto PAO i mnogo odobrenja. Osim Ravenol-a male su razlike a od Mobil-a sve manje.
      Mannol i Total se najviše isplate zbog cene.
      Pozz

      Избриши
  66. Postovani Stevo,
    Imam bmw e39/525d/2001 sa 600k predjenih.(Ne znam da li je na autu nesto radjeno oko motora)
    Na servisu sam sipao castrol edge turbo diesel 5w/40 fliud titanium.
    Desilo mi se da se zaglavim u Bg u guzvi na visokoj spoljnoj temperaturi(u autu mi je pisalo 47 sa senzora) i auto je poceo da pali lampicu za pritisak ulja na leru. Lampica je titrala. Posto nisam uspeo da izadjem iz guzve auto je izbacio poruku low oil pressure i low oil level. Tada sam nekako stao. Kada se auto ohladio, na meracu ulja nivo je bio isti kao kada sam ga menjao. Kasnije na putu do kuce, u voznji se lampica vise nije palila.
    Hteo bi da vas pitam da li je moguce da se ovo ulje nekako razredilo na visokoj temperaturi i da je to bio problem. Ovaj novi Castrol vise nema bmw sertifikat kao stari edge. I ako mozete da mi preporucite koje ulje da sipam na dalje, da mi se ovo vise ne desi ako je do ulja bio problem.
    Hvala!

    ОдговориИзбриши
  67. Poštovani,
    Odgovor je u temi "viskoznost ulja" gde ste postavili isto pitanje.
    Pozz

    ОдговориИзбриши
  68. Postovani Stevo da li ova ulja vrede koliko kostaju?

    ОдговориИзбриши
  69. Poštovani g. Draško,
    Svaka roba ima (svog) kupca.
    Da li vrede toliko? Tržište kaže - DA.
    Većini racionalnih ljudi sa prosečim primanjima - svakako NE.
    Pitanje je otprilike kao vredi li kvadrat u centru grada (npr. Bgd-a) i do 3x više nego na periferiji?
    Verovatno ne, ali mnogima (zapravo) da, pa se prodaju i jedni i drugi.
    Nije vezano samo za Millers, uopšteno je da mrvica kvaliteta uvek košta 3 mrvice više, pa ako neko ulje zadovoljava standard uvek se više isplati nego neko koje ga (značajno) premašuje. E sad, neko plati 10 ili 20k evra za garažu na dobrom mestu.
    Ako ima auto od 50, 60 ili 100k evra to može biti dobra kupovina, ako ima auto jeftiniji od garaže onda je totalna glupost (osim ako je neće preprodati, tj. ako je tretira kao nekretninu sa trenutnom tendencijom rasta cena).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  70. Pozdrav Steva
    Znate li ulja Aviaticon?
    Nemacko ulje od FINKE kojí ga proizvodi i distribuise!
    Konkrétno o;
    Aviaticion wiw 5w30 LL
    Aviaticion LL 5w30
    Oba su za recimo spec.504.00 i 507.00 za VW,ili Porsche C30 ,MB,BMV....
    Imaju odobrenje.
    Mogu li Vas zamoliti za misljenje?
    Privuklo me naravno ono "Nemacko ulje'
    Neznam mnogo o njemu,
    Ali FINKE mi zvučí poznato,zar ne?Vama sigurno to govori vise nego meni!
    Kako vidíte ova ulja?
    I Samu firmu?
    (Da li je moguce poredjenje sa Mannol proizvodima,koje je "Nemacko na papíru,a u stvari se proizvodi u Litvaniji")?
    Srdacan pozdrav
    Miki

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Finke je o.k. (mada im sajt ne radi "nemački precizno", npr. prebacivanje na engleski).
      Manji proizvođač, veća šansa da je "Made in Germany" ... što znači ali ne toliko koliko zvuči samo po sebi.
      Odobrenje(a) su dovoljan dokaz da su ulja kvalitetna. Ipak, ne mora da bude bolje od Litvanskog Mannol-a, ili makar ne kvalitetnije. Jednostavno jer prizvesti dobro (motorno) ulje nije više neka nauka, tj. donekle jeste ali to mogu i male firme (uz pomoć dobavljača). Problem je cenovni rang, gde multinacionalke (i uopšte skuplji brendovi) imaju više mesta za dodatne nijanse u kvalitetu (inače se najjeftinije ulje sa odobrenjem, svakako, više isplati).
      Nemačko, nemački kvalitet, i slično, se sve više zloupotrebljava do mere da sam postao alergičan na to (i na analogiju ako je automobil iz Nemačke najbolji (da li je? ili je i to više propaganda, bar po pitanju isplatljivosti ... pa i pouzdanosti, ako npr. Toyota daje 10 god. garancije i tehnološki (makar za hibride) je ispred, šta onda znači "mora auto iz Nemačke", ili "Nemačka medicina je najbolja". Veliki je svet za takva uporošćavanja (i košta ... verovatno koliko premium brend u odnosu na standardno ulje vrlo sličnog kvaliteta).
      Pozdrav!

      Избриши
  71. Zdravo, Stevo!
    2 pitanja.
    -U pitanju je zalivna pumpa za vodu,benzinka,nova,marka "Ford",nista posebna tehnika,sve je standardno.Sad ce 1.zamena ulja. Dokumentacija prilozena je stura,od preporuke ulja:"Koristite ulje 10W30 za opstu upotrebu." ...Jedino koje je "iole krsteno",a moze se naci jeste "MOGUL" Alfa 4T SAE 10W30.E,sad,u zameni za ovo/a korak ka boljem je bilo koje ulje SAE 5W30 npr.neki korektan brend sa nasih benzinskih pumpi,da li je ta ideja ok i da li bi to imalo,mozda, los uticaj na zaptivke?
    -moderni turbo benzinac 1.5tsi 150ks po definiciji koristi ulje SAE 0W20 ACEA C5,VW 508/509, pitanje-prilikom prepravke na LPG, ne dirati nista i voziti ovo do kraja radnog veka? Logika je da ova jesu svakako vec MidSaps(= 0,8) i nema potrebe nista menjati (neki pretrazivaci ulja ovo poguraju na 5w30,npr Liqui Moly za neke motore CNG/LPG,a i majstor za prepravku "misli da je masnije", sto ja ne mislim da je ok, sad se majstori uhvatili 5w30 kao nekad 10W40-ko pijan plota).
    Pozdrav za tebe i za sve citaoce bloga!

    ОдговориИзбриши
  72. Poštovani g. Robi,
    Mogul je o.k. ulje (mislim da Modriča ima takođe 10W-30, kao i MOL, koje je baš o.k.).
    Mogul navodi da je ovo ulje PS (HC/mineralno, najverovatnije po strukturi proizvoda baznih ulja kompanije) i (ako i MOL) ima API SL/CF.
    Ovo je već daleko iznad zahteva (čemu još preko toga?). Sigurno se više isplati.
    5W-30 ... da, radno je isto, ali pumpu za vodu nećete koristiti na temp. gde bi se 5W istaklo.
    Mislim da je samo bacanje para (ne verujem da bi bilo problema sa zaptivkama, ali i to je dodatno, čemu komplikovanje?).
    Pozz

    Da, analogija vam je o.k. ali za (iole) novije motore, za one sa više stotina hiljada km pre bih išao na 5W-30 nego 0W-20. Majstori su (naravno) veoma (ali VEOMA) konzervativna fela.
    Pozz

    ОдговориИзбриши
  73. Poštovani g.Stevo,postavio sam pitanje u tekstu o Ravenolu..da li bih nešto kvalitativno dobio ako sa Selenie wr p.e. 5w30 pređem na npr. Ravenol fel 5w30?U pitanju je Fiat Bravo 1.6 mjet,77kw,2011.god.,150.000 km. pređenih(prvi sam vlasnik).Motor ne pokazuje znake potrošnje ulja.Hvala unapred i veliki pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Coja,
      Izvinjavam se što nema odgovora ... pitanje mi je poznato, mislio sam da sam odgovorio ... možda samo nisam "prikačio" isto.
      Odgovor ću postaviti ovde (možda ga je sledeće pitanje "markiralo" pa sam ispustio da odgovorim iako se odgovora sećam (ali možda sam ga samo pomislio ...).
      Dakle, Ravenol FEL je solidna alternativa za Selenia WR P.E.
      Ne mnogo bolje ali ako biste da malo promenite stvari - što da ne?
      Btw. svako ACEA C2 ulje iole poznatijeg proizvođača je o.k.
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Veliko hvala,g.Stevo..čekao bih i duže jer veoma cenim Vaš rad i trud..u međuvremenu mi je ponuđeno Wolf OfficialTech 5w30 ACEA C2 po veoma povoljnoj ceni,pa mi možda i to bude izbor..hvala još jednom i dobro zdravlje Vam želim

      Избриши
    3. Poštovani,
      Da, to je vrlo dobro ulje. Solidan izbor.
      Zbog cene i više nego (samo) solidan.
      Pozdrav!

      Избриши
  74. Kako tako "mala" manufaktura dođe do novca da razvija neke skupe nano piko džidža budže? Svi znamo koliko to košta.

    ОдговориИзбриши
  75. Poštovani,
    Nano tehnologije uglavnom razvijaju naučne ustanove (fakulteti i instituti). Proizvođača na svetskom nivou ima nekoliko (do nekoliko desetina). Dakle, verovatno same nano mazive čestice ne razvijaju (verovatno i ne proizvode) u Millers Oils-u, ali su jedni od prvih (ali ne i jedini) proizvođača koji ih primenjuju.
    Btw. i kod mene u firmi su razvijene baš WS2 nano (tj. "jumbo nano" 100-300 nm, koje su još pogodnije za podmazivanje) čestice (i napravljena manja količina koja je testirana). Koleginica na tome doktorirala. Košta? Pa košta, ali je više znanja a manje sredstava (za tehnologiju proizvodnje, naročito njeno testiranje, bi naravno trebala pozamašna sredstva).
    Tako da ...
    Dodatno, Millers daje i grafik koeficijenta trenja u zavisnosti od temperature kao i antiwear (protiv habajuće) osobine. Od značaja je kod graničnog i mešovitog režima trenja ali zanemarljivo kod hidrodinamičkog. Prevedeno zanači - pre svega kod nezagrejanog motora ali i kod ekstremnih uslova (kad dolazi do prekida mazivog sloja).
    Pozz

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Samo delimicno tacno, iz razloga sto apsolutno nije zanemarljivo kod hidrodinamickog trenja, ako uzmemo u obzir da nano cestice popunjavaju niske tacke i samim tim smanjuju trenje i otpor samog uljnog filma, “zagladjivanjem povrsina” sto se u praksi jasno oseti.

      Избриши
    2. Da, to je predložen mehanizam dejstva. Ipak, još uvek je predmet daljih istraživanja.
      Pozdrav!

      Избриши
    3. Makar naučnih (i nezavisnih). Doduše i stručnih ... makar u ATIEL asocijaciji ... iako je to siguno (i eventualno) ostavljeno tek za euro 7 motore (i to u hibridnoj varijanti i u jako "niskim" viskoznim gradacijama, npr. 0W-12, 0W-8 ili slično). Otprilike kako je lansiran G5 u mobilnoj telefoniji (malo pre opšte/globalne standardizacije pa se rešavalo i u "hodu"), ovo veoma grubo rečeno (i uslovno). Pozz

      Избриши
  76. Postovani Gospodine Stalker!
    Sta mislite o uljima Exol?
    Konkretno o Exol optima ls 5w30 Longlife?
    Da li se radí o "engleskoj" firmi i molim Vaše misljenje o istoj?
    Hvala !
    Žare

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa ... Exol je o.k. ali ništa naročito.
      "Nezavisna" (mala privatna) kompanija u U.K.
      Ne može biti loše, ako je povoljna cena (kako? sa prevozom i carinom (više nisu EU) i tako to) može se pazariti.
      Ipak, od toliko poznatijih imena, treba baš dobar razlog da se kupuje baš Exol (i kod nas ima jedan, ili sa slovom više).
      Konkretno ulje (doduše na njihovom, ne baš sjajnom - kao da su ga pravila deca iz osnovne škole, sajtu je samo LS) je ACEA C3 i VW 504/507 ulje i kao takvo (mada VW nezvanično) sigurno korektno.
      Pozdrav!

      Избриши
  77. Postovanje gosn Stevo,

    Ovako, toyota prius, hibrid, 2009 god, preporuceno ulje u menjacu Toyota genuine ATF WS, posto ga nema kod nas na trzistu, koja bi alternativa bila najbliza po specifikacijama?

    U motoru je isto TGMO 0w-20 ili 5w-20/30, koje su alternative za ovo?

    Unapred zahvalan
    Vladan

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zasto uopste razmisljas o tome? Idi u Toyota servis i nema problema. Mislim na menjacko ulje.

      Избриши
    2. Pa ovako, cena zamene je ugrubo 100e, ukoliko nije neka drasticna razlika u kvalitetu ( a moze biti) , zasto ne ustedeti bar pola. Kazem, ne bezim odmoriginala, jer cu njime sacuvati daleko vredniji menjac, ali nije zgoreg posavetovati se sa strucnim licem

      Избриши
    3. Saglasan sam sa Srđanom. Ne menja se tako često da bi se nešto posebno isplatila ušteda. Osim toga, ne može se uštedeti pola navedene cifre ... Treba oko 3,5 lit. (znači mora se kupiti 4) a i alternative nisu mnogo jeftinije. Npr. Kroon SP MATIC 4036 (ako ga ima ili mora da se naruči).
      Pozdrav!

      Избриши
  78. Pozdrav profesore,
    Nije me bilo neko vreme, odnosno odavno nisam pratio blog a vidim i da je prestalo pisanje. Ja sam ga redovno pratio pre 7-8 godina. Mislim da sam tad procitao sve textove. U principu kad je bio aktuelan forum vrelih guma i CBC forum. Tad je bilo najaktivnije. Jedva smo cekali textove. :)
    Sad ovo izgleda bas tuzno ali srecom tu su svi textovi pa moze covek dosta toga da procita. Secam se da sam te pitao za ulje za Lanciu Kappu 2.0, koja je dosla do meseca po kilometrazi pa je bilo pitanje kako dalje. Ako se secas. Ali nebitno. Sad me interesuje jedna druga stvar, mozda i dve ako uopste vise imas vremena za ovakve stvari.
    Radi se o preporuci za ulje da zadovoljava specifikaciju 229.52 i pozeljnom intervalu izmene.
    Elem, radi se o teretnom vozilu, kombi sasija sa ceradom ukupne tezine do 3.5t tacnije o vozilu Mercedes Sprinter 2.2 OM651 motor sa katalizatorom+dpf+scr kat sa ad blue. Euro VI norma. Kombi je 2019god i za razliku od Sprintera koji su dosad imali zadnji pogon ovaj je sa prednjim. Zasto to naglasavam, zato sto je razlika u kolicini ulja u karteru. Kod mene je varijanta motora sa 8litara u karteru a da je kojim slucajem zadnja vuca onda bi bilo citavih 11.5 litara ulja verovao ili ne u motoru od 2.143ccm.
    Sta je moje pitanje. Interesuje me da li ima smisla traziti alternative ulju koje sipaju u ovlascenom servisu, mozda sad ima i povoljnijih 229.52 ulja. Kombi radi evropski transport i prelazi se mesecno oko 10-12.000km, nekih 400-500km dnevno, autoput u 99% slucajeva na niskim obrtajima. Putna brzina oko 100km/h, 6-ta brzina, na obrtajima koji su 2000-2300rpm. Zasto sve ovo pisem, zato sto se mnogo brzo prelazi velika kilometraza i sto ne znam po kom parametru raditi zamenu ulja, jer ovo sto sam naveo su pretpostavljam idealni uslovi za jedan kombi i ulje u njemu. Upalis kombi vozis 500km ugasis i sutra opet tako. Sve ti je jasno. Da li onda ici na racunanje po radnom casu. Ako se vec sipa sintetika kapiram da 500 radnih sati nije nemoguce, da ne kazem 650 radnih sati. Prethodni vlasnik je menjao u ovlascenom servisu na 30,000km. Kombi sad ima 250.000km i star je ravno 2 godine. Ono sto meni treba je da odredim optimalno ulje i optimalni rok zamene da taj motor traje jako dugo. Pa usudio bih se da kazem da mi treba za narednih 500.000km, da ne kazem vise. E zato mi treba malo strucnija pomoc. Mozda sam udavio ali sam hteo da ti priblizim situaciju i dilemu. Jedno je kad vozis auto relativno malo a drugo je nesto sto treba sa tim da zaradjujes i da mislis na duze. Hvala unapred, pa se cujemo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, sećam se "dobrih starih vremena" ... i bloga i CBC foruma ... a i "čuvene" Lanče koja je stigla do meseca i krenula nazad (pristiže li?).
      Naravno, ne mora ovlašćeni (iako ima prednosti, skupa rabota) a ni "MB" ulje.
      Na https://bevo.mercedes-benz.com/bevolisten/229.52_en.html
      je spisak svih ulja sa odobrenjem pa "udri" (koje god Vama odgovara).
      Inteval zamene?
      Ne znam šta kaže ćitap ... uobičajeno za MB 229.51 ili 229.52 je od 25000 do 40k km.
      Svakako ne bih prelazio više od 40 hiljada km bez servisa (i pored idealnih uslova), iako ni 50 nije nedostižno (ali ne savetujem) ... pa ni rh nije loš kriterijum, ali takođe NE preko 500!! (nikako)
      Tih 650 su "ekskluziva" VW 504/507 (iako je i 229.52 tu negde).
      Btw. ukoliko postoji flex interval (po kompjuteru) to bi bilo najjednstavnije i svakako blizu opitimalnog.
      Rh u full-u (ne samo kad se motor zagreje, jer tu i jeste zaheb, najveće habanje je baš dok ne stigne na radnu temperaturu).
      Pozz

      Избриши
    2. Lancia je prodata u medjuvremenu sa preko 500k km, presli na nesto mladje od auta. Ali se ne bavimo vise taxijem a sad treba da krenemo sa medjunarodnim transportom, zato i pitanja. :)
      Bivsi vlasnik je imao i flex interval na pocetku ali mu je signaliziralo da vec na 20.000km zameni ulje. To mu je nekako bilo kratko jer je radio servis u ovlascenom servisu i presao je na fixni interval od 30.000km.
      I jedno pitanje, na par oil findera mi za taj kombi preporucuju i vW 504/507 ulje a da direktno ne podrzava 229.52 vec 229.51.
      Kapiram da i to moze i da je dobra varijanta?
      Vidim ja da ce biti 25-30.000km i to je to. Posto se vec blizi 300.000km predjenih.

      Избриши
    3. Pa ... mnoštvo ulja je 229.52/229.51.
      Nije da ne može (VW) ali bih se držao 229.52 (unazad kompatibilno i sa 229.51 čak i kad nije posebno naglašeno, a to je još i bolje).
      Svakako ne ispod 25000 km.
      Ako flex kaže (pa laže) da treba ispod toga, cepaj na 25 ili 30k km fiksno.
      (ako je 30k km o.k. za ovlašćeni, sasvim sigurno je i za vas; za više od ovoga ne bih mogao sad, malo stariji MB motori su mogli i na 40k km ali ovi noviji i "ekološkiji" su malo nežniji po tom pitanju)

      Избриши
    4. da ... 30k km ili do max. 40k km (uz navedene uslove) tj. 500 rh, i šlus.

      Избриши
    5. I jos jedno pitanjce. Posto u nekom buducem periodu ako zazivi ta cela prica bice i kupovine i dodatnih vozila, sad da li ce biti Mercedes Sprinter ili ne videcemo. I posto ce se praviti ogromna kilometraza palo mi je na pamet da li kod nas ima negde laboratorija koja se bavi ispitivanjem karakteristika ulja u exploataciji. Znam da je to ranije bilo skupo i neisplativo pa pitam da li se mozda situacija u medjuvremenu promenila? Da li uopste ima svrhe za tako nesto ili se to i dalje isplati samo ko ima kamione i veliki vozni park?

      Избриши
  79. Gospodine Stevo!
    Molim Vas,savet;
    Radi se o dva tipa Motul ulja.
    1. MOTUL 8100 X-CLEAN FE 5W-30 ACEA C2/C3 API SN/CF 100% SYNTHETIC i
    2. MOTUL 8100 X-CESS 5W-40 ACEA A3/A4 API SN 100% SYNTHETIC,SYNTHESE TECHNOLOGY.
    Od oba ulja imam samo po 2 litara (refus). Dal mogu da ih pomesam i da vozim sa takvim miksom?Auto je Chervolet Aveo 1.4 16v 69kw i u njega stane 3.75l ulje.
    Pozdrav,i cenim vase misljenje.

    ОдговориИзбриши
  80. Poštovani g. Tomo,
    Ako je neko liberalan po pitanju mešanja ulja (a da nije baš dibidus laik) onda sam to ja.
    Ipak, ako nešto ne ide jedno sa drugim a to su "babe" i "žabe" (ulja koja ste naveli).
    U smislu dolivanja ne bi bio (neki veći) problem ali pola-pola - bolje ne (potpuno različiti paketi aditiva).
    Inače, oba idu u Vaš motor, pa izaberiti jedno od njih pa dokupite još dva litara. Ono drugo ... poklonite nekom iz porodice ili od prijatelja.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  81. Gosn Stevo,

    Hvala na odgovoru za menjacko ulje, ide u ovlasceni toyota.
    No mi ne rekoste za Prius, prevideli ste drugi deo pitanja, generacija 3,73kw, sada ima i plin. Preporuka je TGMO 0w-20 ili 5w-20/30, koje su alternative za ovo?
    Unapred zahvalan jos jednom

    ОдговориИзбриши
  82. Ne napisah, pa da stavim dodatak, auto je 2009god, i pretpostavka (mislim tacna) je da ima oko 300k km predjenih, +-10%

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Izvinjavam se za previd.
      Na osnovu svega, bilo koje SAE 5W-30 API SN.
      Poželjno Dexos2 (nije obavezno).
      Ponajbolja ACEA C2/C3 (Kroon Presteza MSP, Motul X-Clean EFE, Wolf OfficialTech C2/C3, Mobil ESP, itd.).
      Pozdrav!

      Избриши
  83. Postovanje, odavno citam vas blog, stvarno sam dosta saznao o motornim uljima, ne znam gde bih nasao sve te info da vas nema :D
    Imam jedno konkretno pitanje, kupio sam Golf 6 1.6TDI 77kw sa 250k km predjenih, u servisu kod prijatelja je sipano na njegovu preporuku mercedesovo 5w-30 ulje iz bureta, navodno originalno iz nemacke. Auto se normalno ponasao, do predjenih 10 000km skoro nista nije potrosio, nakon toga je poceo da skida na meracu.. i posle jos 2000km ulje je skoro na minimumu. Posto nisam siguran da li to ulje ispunjava i vW 504/507 resio sam da probam nesto drugo. Kupio sam Shell Ultra Professional AVL 0w-30 (na Shell pumpi racunajuci da je valjda tamo originalno)pa sad razmisljam da mozda nisam pogresio, mozda je ipak trebalo uzeti 5w-30 jer je po servisnim podacima uglavnom sipana ta gradacija? Inace, Shell 5w-30 se tesko nalazi , pa onda mozda nekog drugog proizvodjaca? Koja ulja bi bila vasa preporuka?
    Hvala unapred,
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  84. Poštovani g. Tomo,
    Ništa niste (posebno) pogrešili, ali Mercedes ulje je verovatno "samo" MB 229.51 te VW 502/505.01 (ili bar nivo kvaliteta). Po tome se mora menjati na 15000 km a kod starijih vozila (sa mnogo km) i na manje (kao što ste i iskusili u praksi, cca. 10-12k km). Shell 0W-30 je o.k. ali je više za novija vozila (sa malo km). Bilo koje VW 504/507 ulje u 5W-30 bi bilo o.k.
    Npr. Mobil ESP, Castrol Edge, Total INEO LL i slična (ima i jeftinijih).
    Ulje (i pored VW 504/507) menjajte na 15000 km ili jednom godišnje (šta prvo bude ispunjeno).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na odgovoru. Ipak sam znaci napravio dobru procenu u vezi Mercedesovog ulja (i mala ispravka u vezi sa onim sto sam napisao iznad, prosle nedelje sam merio pre zamene,na oko 13 hiljada predjenih km ulje je bilo malo ispod pola meraca, verovatno nisam dovoljno sacekao da se slije svo ulje prethodni put pa mi se cinilo da je na minimumu, mada to su nijanse sad vec, razlika u 100-200ml).
      Da se nadovezem samo, sipao sam 0w-30 posto sam ga vec kupio pa cu da vidim kako ce se pokazati. Koliko sam razumeo iz vase price (sa nekog foruma cini mi se) mogla bi se ocekivati blago veca potrosnja u odnosu na 5w-30, a da li ovo ulje moze imati i neki negativan uticaj na motor? U cemu je generalno razlika izmedju ulja koje je pogodno za starije motore i nekog za motor sa manje km, osim naravno u gradaciji , u aditivima ili?

      Избриши
  85. Oprosti Stevo, postavio sam ti vec slicno pitanje, samo sto se sad radi o drugom ulju istog proizvodjaca. Htio bih u motor Hyundai Accenta da stavim Optima Eco plus, 5w30 i dodam odlican mannolov ester aditiv. Hoce li smetati hemijskoj ravnotezi u samom ulju ako ga dodam u udjelu 10%. Predpostavljam da je i Eco (kao i Magnum) III HC grupa i da ne sadrzi ester. Puno pozdrava iz Sarajeva

    ОдговориИзбриши
  86. Izvinite na kašnjenju.
    Eco plus je odlično ulje. Da, nema estre ali ima optimizovan sadržaj aditiva. Nećete dobiti na kvalitetu (osim možda ponašanja na niskim temperaturama i pri izuzetno kratkim zimskim relacijama) dodatkom Mannol aditiva.
    Sa druge strane, 5 ili 10% neće baš ni mnogo smetati pa ... može da se proba. Ipak, prvi savet je: ne treba Vam (to).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  87. Da, upravo mi i treba za nize temperature, jer je tecnija na minusu (ispitao sam) od Magnuma, koji je trenutno u motoru. Hvala puno!

    ОдговориИзбриши
  88. Poštovanje g-dine Stevo,

    Zamolio bih vas za jedan svet. Naime, auto je Opel Astra J 1.4 turbo benzinac 103kW 2014.god, prešao 81.000km.
    Po preporuci majstora sipa se dostupnije ulje:
    Castrol EDGE 5W-30 LL (ACEA C3, VW 504 00/507 00)
    koje nema Dexos2 specifikaciju, osim prošle godine kada je sipano na moje insistiranje:
    Castrol EDGE 5W-30 C3 (API SN/CF, ACEA C3, VW 505 00/ 505 01, Dexos2).
    E sad, pretprošle godine sa LL je počelo malo da flisuje ulje na dihtungu poklopca ventila. Prošle godine sa C3 nije flisovalo, a ove godine posle zamene sa LL opet malo flisuje ulja. Ulje se menja jednom godisnje na do 10.000km.
    Moje pitanje je da li je moguće da se ovo dešava zbog Castrol EDGE 5W-30 LL ulja koje nema Dexos2 specifikaciju.

    Unapred zahvalan,
    Branko

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja bih samo želeo da dodam malu napomenu a g.Branko i g.Steva će proveriti verodostojnost. Naime, pošto je u pitanju turbo benzinski motor treba proveriti da li se koristi ulje po Dexos1Gen2 specifikaciji (zbog problema sa LSP-jem). Pošto nisam siguran od koje generacije turbo b. motora se koristi ova spec., ostavljam stručnima da provere.

      Избриши
  89. Poštovani g. Branko,
    Iskreno, ne verujem da je od vW 504/507 ulja. Ono jeste malo "nakrkanije" aditivima ali nije baš toliko različito od Dexos2. Obično preporučujem Dexos2 jer su ulja nešto jeftinija a LL nepotrebno (na 10k km ni teorijski nema dobitka).
    Vratite se na Dexos2 (makar pojava i njen izostanak bili i čista slučajnost).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I da ... slažem se sa Milošem, osim ako je teško naći Dex1Gen2, svakako je i Dex2 o.k.

      Избриши
  90. Pozdrav g.Stevo!
    Mozete li mi nesto vise reci o ulju Venol?
    Nasao sam samo Kao Da je Nemacki Brend,Ali i to da se pravi na granici Nemacke i Poljske(na teritoriji Poljske)
    Nisam nigde nasao karakteristike konkretno za ulje Venol synthetic 5w30 s DPF(za VW 504/507.00,Porsche C20,...)
    Cena je vrlo,vrlo povoljna,da ne kazem jeftino!
    Ako Vam nebude predstavljao problem,i ako budete imali malo vremena,pokusajte pronaci nesto o ovom ulju,Venol!
    Znam da ga je imala,predstavljala neka firma iz Makedonije i iz BIH!
    Imaju stranicu venol.de
    I na Facebooku!
    (Naravno,mozda je ono "Nemacko ulje" samo trik,marketing,Kao o kod mnogih sto pokusavaju preko Made in Germany da uzmu deo kolaca!)
    A danas malo,malo pa neka nova fabrika ulja!
    Izgleda da je unosam business!
    Pozdrav
    Ognjen

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, nemačko ali iz Poljske.
      Liči na potpuni marketing (trik) nešto kao i Mannol. Ne znači da nisu dobra ulja ali čak i Mannol ima više odobrenja (tj. ovi nemaju ni jedno, koliko sam na brzinu pregledao).
      Dakle, možda se i isplati ali ne treba očekivati "nemačko" kao "BmW, Audi i Merc" nego više nešto kao poljski K2 ili tako nešto. Dakle, nikako ne preplaćivati, a iskreno, više volim one koji su dugo u igri.
      Ako stignem možda se malo više informišem, zaista NE znam mnogo o njima (čisto da postoje).
      Pozz

      Избриши
  91. Postovani Stevo,samo na ovo iznad,dobih od makedonaca neke směrnice;
    VENOL SYNTHESIS ECONOMIC SM SL CF 5W30
    Prema mišljenju VENOL-a ispunjava zahtjeve: W 504.00/507.00; MB 229,51; BMW Longlife-04; PORSCHE
    Ultramoderno motorno ulje tipa Long Life. Jamči optimalne performanse i potpunu zaštitu motora u svim radnim uvjetima. Najmodernija formulacija s niskim udjelom SAPS (smanjen sadržaj sulfatnog pepela, sumpora i fosfora) jamči izvrsne parametre ulja, smanjuje rizik od trošenja ventila, istovremeno osiguravajući bolju kontrolu mulja – to doprinosi smanjenju čestica mulja na filterima čestica dizela (DPF) ) i smanjuje mogućnost trovanja katalizatora u motorima sa paljenjem s iskricom. VENOL SYNTHESIS ECONOMIC VV smanjuje potrošnju goriva i ulja, produljuje kilometražu između intervala zamjene i štiti okoliš. Ulje je dizajnirano da zadovolji najnovije zahtjeve motora ugrađenih u Volkswagen grupu vozila: Audi, Seat, Škoda i Volkswagen.

    SPECIFIKACIJE I STANDARDI

    SAE: 5W/30
    API: SM/SL/CF
    ACEA: C3
    PREUZIMANJA

    VENOL-Synthesis-Economic-SM-SL-CF-5W30_MSDS_EN.pdf

    TABLICA PROIZVODA

    Kinematička viskoznost pri 100°C, mm 2 /s 11,5
    Indeks viskoznosti 160
    TBN (mg KOH/g) 9,0
    Točka tečenja °C -40
    Plamište °C 210

    Ako mozete,Vas komentar na ovo
    Ulje izgleda nema Approval VW,MB,....
    Kako Vám se činí?
    Hvala
    Ognjen

    ОдговориИзбриши
  92. Poštovani g. Ognjene,
    Jako sam skeptičan prema novim brendovima (neka hvala, što se mene tiče). Možda i nije loše (verovatno) ali nije isto kad se neko decenijama posveti nekom poslu i neko tu "skokne" da napravi pare pa sutra idemo u novi biznis (npr. Ai sad je to u modi).
    Liči mi na brend namenjen prodaji pre svega na Istoku Evrope (pa ako se smatrate ciljnom grupom a Vi navalite).
    Sajt ne uliva pouzdanošću (naprotiv! kao da ga pravila grupa srednjoškolaca za domaći), a iskakanje teksta na poljskom (preko engleskog) je možda i odgovor na "nemačku medicinu" ...
    Sad svako iz EU može da se registruje u Dojčlandu i da se pravi da je Nemac ... o tempora o mores ... Možda je i o.k. ali na prvi pogled ... užas!
    Čak ni marketing nisu odradili (a kamoli uradili kako treba) a o sajtu (bar 1000 € da su potrošili) da ne pričam ponovo.
    Btw. TBN od 9,0 nije po ACEA C3 standardu (mogli su bar nekog "stalkera" (inženjera) da plate da pogleda dokumentaciju ... nadam se da je samo tu greška a ne i u formulaciji što bi bilo jako loše ... norme moraju da se poštuju a ako ćete TBN (po novom samo BN, ni to ne prate) od 9 onda ulje krstite kako treba - A3/B4 (npr.)
    Ništa mi se to ne sviđa ... neka se potrude više da bi uopšte gubio više vremena (pa se eventualno uverio da nije sve baš tako crno).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  93. Jubilej profesore, godinu dana bez novog teksta.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  94. Poštovani,
    Šta da se radi - biće toga još! (već najavljeno)
    Obaveze, obaveze (a malo i zasićenje).
    Probaću 1-2 teksta u toku kalendarske 2022.
    Pozz

    ОдговориИзбриши
  95. Poštovani, pratim povremeno vas blog nekoliko godina i molio bih vas za komentar situacije koju sam imao sa vozilom i preporuku za ulje.
    Vozim Audi A3 1.6 benzin 2005.god, (75kw/102 ks) radi se o motoru koji je prisutan i u VW golf 5, Skodi octaviji druge generacije, Seat leonu itd. Nije u pitanju FSI motor.

    Auto imam 3 godine i koristim iskljucivo za gradsku voznju,a potrosnja ulja je uvijek bila ista 0,5 l na 1.000 km.

    Ljetos sam prvi put isao na "duži put" 400 kilometara, komplet auto-putem, pri konstantnoj brzini 130-140 km/h i tako 3 sata u komadu. Bio je vreo ljetni dan 35 stepeni temperatura. Kad sam stigao na odrediste, upalila se lampica da je ulje na minimumu, auto je potrosio litru ulja na 400 km. Nisam mogao vjerovati.
    Istog dana, nasuo sam litru ulja, provjerio da je na maximumu i krenuo na povratak kući, auto je potrošilo ponovo litru i do kuće (znači 2 litre na 800 kilometara).

    15 dana poslije išao sam na put od 400 km, regionalnim putevima gdje sam se kretao brzinom 60-80 km/h i auto nije potrošio ni kapi ulja. Provjerio sam ponovo sutradan, ni kapi ulja nije potrosio.

    Nakon toga sam ponovo išao na isti onaj put autoputem, i sve se ponovilo (400 km - 1 litra i povratak 400 km - 1 litra).

    Nakon toga, prošlo je 6 mjeseci, auto sam koristio iskljucivo za gradsku voznju i sve je po starom, trosi 0,5 litara na 1.000 km.

    Šta bi moglo biti uzrok tako ogromne potrošnje pri velikim brzinama, i molim vas za preporuku za ulje. Znam da mi treba standard VW 502.00, ali ne znam koju marku i model ulja da uzmem. Napominjem sa pisem iz BiH i da kod nas na bocama Castrol ulja 5w30 i 5w40 uopste nema upisanog standarda vw 502.00.
    Hvala i srdačan pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  96. Poštovani,
    Uobičajeno je da posle meseci gradske vožnje (onda se u ulju nakupi i kondenzata) motor na par stotina km potroši mnogo više ulja, pa (kao kod Vas) i ceo litar. No, kod Vas se to ponavlja i u povratku, a i nakon slične relacije (i više sati rada motora) na regionalnom putu.
    Onda je to "uobičajeno stanje" motora (ne mora biti loš). Dakle, pola litara na 1000 km je već dosta za grad. Prava potrošnja se vidi baš na autoputu ... ona je 2-3 puta veća i to je uobičajeno (osim ako ste mislili 0,5 lit. na 10 hiljada km).
    Šta reći? Verovatno Vam je zapala serija sa malo poroznijim legurama (česta pojava i poslednjih 20-tak god.) gde pri većim obrtajima (i pritisku ulja) motor potroši i blizu litar na 1000 km. Zato se proizvođači i ograđuju da je sve do toga "normalna potrošnja" (ne podleže garanciji).
    Ipak, to nije "baš normalno" ali (ironično) može tako i jako dugo vremena (i par stotina hiljada km) ALI samo ako se redovno ulje doliva (makar došli na 2T motor gledajući odnos ulja i goriva).
    Kako god, zahtevi su VW 502.00 i 5W-30/40 ili 0W-40 ulje. Lično bih u BiH pre koristio malo "sarinskija" ulja, kao što je Modričin Magnum ili neko drugo koje je 502.00 (takvih ima*) ili 502/505.01 a da nije ACEA C3 (ali takva se sada teško nalaze).
    *Npr. Total Quartz 9000, Shell Helix Ultra, MObil 3000, Havoline Ultra, itd. i sl. (Valvoline MaxLife, jedan od boljih izbora u 5W40).
    No, s obzirom na slučaj, možda je bolje preći na:
    5W-50, 10W-40 ili 10w-50/60.
    Ova ulja ne ispunjavaju VW 502.00 ali ih ima koja ispunjavaju MB 229.3 što je praktično i 502 bez izričitog zahteva za viskoznom gradacijom.
    5W50 su sintetička ulja pa može bilo koje, naročito Mobil 1 koji posebno preporučujem.
    10W-50 je već teže naći ili su skupa, Elf je o.k. (i cenovno i kvalitetom).
    10W-40 je jedno od alternativnih rešenja (omiljena kod majstora), u vašem slučaju možda i prva ideja ako su "VW 502.00" (nivo kvaliteta, MB 229.3 svakako). Mogu i "obična" što je najjeftinije rešenje, dovoljno dobro ako se često dosipava (ako idete češće na duži put). Za grad baš i nije idealno ali uz zamenu na manje km (npr. 7500) odradiće posao.
    10W-60 sam pomenuo ali ne bih išao na tako nešto zbog gradske vožnje i uopšte većih otpora u motoru (makar potrošnja bila najmanja). Eventualno je rešenje za sezonsku zamenu, pa za topliji deo godine (bez najhladnijih meseci, novembar-mart) ali to je skupo (u kombinaciji sa 5W-40/50 zimi, tj. "zimi+").
    Ponavljam, 5W-40 ali uz stalnu kontrolu nivoa ulja ... uz onoliku potrošnju na autoputu ... možda treba probati i alternative koje sam naveo.
    Ili stati na 200 km uz dolivanje pola litara ulja (o.k. leti, ali zimi ... bolje ne).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  97. Poštovani Stevo, kupio sam jedan jako zanimljiv auto, u pitanju je lexus is250 2008 god prvi vlasnik, kupljen nov u Sloveniji prešao 225000
    Uvek sam sipao Motul u prethodne automobile i bio zadovoljan,sad nesto dokon razmišljam da pređem na Milers konkretno nano drive, da li bi to bio dobar izbor? I jos jedno pitanje ima li smisla sipati Liqui moly ceratek?
    Hvala

    ОдговориИзбриши
  98. Poštovani g. Vladimire,
    Nije loša ideja da koristite Millers nanodrive tehnologiju.
    Za Vaše vozilo EE PERFORMANCE ENGINE OIL C3 5w30.
    Uz to ulje Vam je Liqui Moly Ceratec potpuno nepotreban. Da li LM Crtc (programerska skraćenica) uopšte? Evo ovako, probajte prvo EE performance pa ćete videti. Prednost Millers-ovog pristupa je što nema "rezistentnog efekta" (sličnije MoS2 kod LM).
    Ovo je i loše i dobro ali više dobrog (svakako).
    Mislim da ćete sa EE biti zadovoljni (onda svakako nema potrebe za Crtc). Ako ne ... pa, možete probati ali manja preporuka za tako nešto (čini mi se manje smisla ima ... više je "eksperimentalna proba" sa nejasnim posledicama - najverovatnije bez mnogo dobitaka, svakako ne više od NanoDrive-a).
    Btw. Trident Pro C2/C3 5W30 je takođe vrlo dobar izbor (doduše bez ND tehnologije) za Vaš motor.
    Pozz

    ОдговориИзбриши
  99. Postovani Stevo, jedno pitanje. Preporuka za Fiat Bravu 1999. god 1.6 16v Selenia 20k, mada ja razmisljam da predjem na Wolf 10w40 iz dva razloga, pre svega sigurnost da nije kopirano i niza cena. Auto je presao 220k. Wolf 5w40 vec koristim 7-8 meseci u Pezou 2.0 hdi 66kw i nisam primetio razliku u odnosu na Total. Da li mislite da je pametno u ovom slucaju prelaziti sa Selenie na Wolf?

    ОдговориИзбриши
  100. Poštovani g. Miloše,
    Izvinite na kašnjenju, mislio sam da sam na ovo pitanje već odgovorio.
    Može Wolf, zašto da ne?
    Dobra alternativa, ako ništa drugo jeftinija (nije lošija).
    POzz

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na odgovoru. Pitam jer negde vlada misljenje da je Selenia 20k bolja za viseventilske motore od Selenie Gold i da je ne treba menjati za Gold varijantu pa zbog toga rekoh da proverim da li je Wolf adekvatna alternativa.

      Избриши
    2. Poštovani g. Miloše,
      "vlada mišljenje" ALI liči na "po selu se priča ali nije naučno dokazano!".
      Mala je razlika između ta dva ulja, a Gold ima i kategoriju više (API SM vs SL) pa mišljenje verovatno nije tačno (verovatno je svejedno do upravo obrnuto).
      Pozz

      Избриши
  101. Zdravo,Stevo!
    Mehanicari kazu da se ne menja,ali znamo da treba (vise je da oni to nece). U pitanju je servo fluid za Ibizu, 1.4 BXW 16v 86ks 2007g.tip 6L1 sad vec oko 160.000km. Dilema je da na cepu lepo pise "Pentosin Chf 11s" i to je jedino danas moguce nabaviti od Fuchs-Trigema (bi trebalo da distriburia ovo...) e,sad,to je uz odobrenje VW TL 52 146 (G 002 000). Ono sto bih lakse nabavio jeste npr.Ravenol SSF koji ima Chf11s,Chf202, VW 004 000 M2, a pokriva i predjasnji 002, ima i SWAG "zeleni" i taj ima navedeno 004. Kolike su razlike u ovim fluidima, da li bi neki drugi npr bas OE VW servo fluid sa kvalitetom 004 000 M2 pokrio i taj 002 Chf11s ? Da li je Pentosin Chf11s bio neka polusintetika,a ovo danas jeste sve sintetika i kolika je kompatibilnost? Volim da se raspitam, jer je ipak bolje 3x meri=1x seci...literatura iz ovog je Tamni vilajet,a struka ne kaze nista,a majstorima je samo boja zeleno-crveno merodavna...tako da imam pumpicu,izvadio bih stari fluid sam i usucu drugi novi,mislim da ce 1lit biti dovoljno.
    Pozdrav za sve!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Robi,
      Fuchs TITAN CHF 11S je verovatno originalo ulje u servo uređaju. Kako god, Ravenol je verovatno to isto (vrlo slično, zapravo), po osnovim fizičko-hemijskim osobinama je o.k. nedostaje podatak za FZG wear test (kod Fuchs-a 11 od max. 14) ali verovatno je isto ispunjenje (minimalno za menjačke prenosnike, kod servo uređaja volana sasvim dovoljno ... ispod GL-4 ... uslovno rečeno).
      Dakle, fuchs je idealno za "lenje" i one koji "neće da razmišljaju" (dalje od "originala"). Ravenol je o.k. (99%)
      Tu je negde i Kroon SP Fluid 3013 ... 99%+
      Svi su "alien technology" (Zeleni, k'o tipičan vanzemaljac ... doduše E.T. je bio nešto braon, mrk, smeđ ... koliko se sećam).
      Ne menja se prvih 10 god. a posle kako hoćeš (nema kao obavezno u servisnoj knjizi pa serviseri tretiraju kao fill for life (što i jeste ali oni bukvalno bez navodnika, a treba sa njima ... posle 10 god. ti ionako zvanični servis i ne servisira kola, amortizovala su se ... tj. oće ali ne mora da ima delove (fluide)).
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Da, obično je 1 lit. dovoljno (najčešće nešto manje, često baš toliko).
      Pozz

      Избриши
  102. Poštovani Stevo sta savetujete koje ulje u Nisan X trail 1.6 dci sa 130 ks i dpf filterom.
    Da li Mobil 1 esp formula 5w30 odgovara?

    ОдговориИзбриши
  103. Poštovani g. Žarko,
    Mobil 1 ESP bi odradio posao ALI N I J E idealno ulje za Vaš motor.
    Zahtevi su ACEA C4 što je C3 ali uz par dodatnih zahteva (niže vrednosti SAPS-a).
    Ne pomaže ni što je Mobilovo "All Mighty" čak i C2 (C2/C3) jer je C4 više kao C1 u High (NOrmal) HTHs (preko 3,5).
    Dakle, kod starijeg vozila i nije posebno bitno ali pošto je novo (novcato), tek razrađeno, treba čuvati DPF.
    Dakle bilo koje ACEA C4 ulje će biti o.k.
    (sam motor bi i sa C3, C2/C3 bio jednako dobro zaštićen).
    Drugim rečima:
    EVOLUTION FULL-TECH FE 5W-30 i njegovi analozi, npr. Kroon Meganza LSP 5W-30, Millers Oils XF Premium C4 5W-30 ili Trident Pro C4 ... itd. i sl. (imaju ih i Castrol, Motul, Fuchs ... Petronas, Shell ... verovatno još poneko (Ravenol, Yacco)).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  104. Postovani Stevo jedno pitanje zadovoljava li Motul 300v 5w40 wv 505.01 normu? I ima li jos neko ulje u 300v seriji da je zadovoljava? U Mass-u je neki popust na ta ulja pa moze nesto da se uzme. Pozdrav i hvala.

    ОдговориИзбриши
  105. Poštovani g. Draško,
    Iako lično verujem da je odgovor potvrdan, strogo gledavši - ne. Ulje nije mid-SAPS ali bi moglo da ispuni "starinski" (originalni) 505.01.
    Nije idealno za duge servisne intervale, pogotovu kod dizela. Možda čak ni "klasičnih" 15k km, već recimo do 10 hiljada km. Iako je sam Motul menjao iskaze po ovom pitanju (od "preko svih ACEA i API standarda" do čak navođenja nekih od njih do "izvan svih trkačnih standarda") zavisno od godine proizvodnje, verujem da "obične" ACEA A3/B4 prevazilaze u svemu ali da "specifične" (baš 505.01) jedva da ispunjavaju, a neke (C standarde generalno) NE ispunjavaju (naravno).
    Kako je kod VW 505.01 (noviji iz 2005. naročito) dat akcenat na zaštiti od habanja tu će sve biti o.k. kao i za većinu visokih zahteva.
    Jedini potencijalni problem može biti to što 505.01 ima i zahteve za tretman otpadnih gasova (ne baš kao ACEA C3 ili C2 ali ...) pa je tu mala nedoumica. Dakle, za ACEA a3/B4- No problem (VW 505.00 ili 502.00, mada se on obično vezivao za 505.01 pa za posle 2005. strogo gledavši - ne), ali za 505.01 svakako nije idealno, iako je vrhunsko ulje sa vrhunskom bazom.
    Dakle, ne proporučujem stalno korišćenje, ali jednokratno neće napraviti problem a visoki opšti kvalitet će ne samo odraditi posao nego ćete biti i veoma zadovljni. Ipak, ne kupujte "zalihe" i ulje promenite na max. 15000 km (idealno na manje, naročito ako preteže gradska vožnja).
    Lepo ali ne mnogo korisno za Vas (pomenuti popust), jednostavno ne ide "trkačko ulje" i dug interval zamene, balans aditiva je drugačiji.
    Čak i kod benzinaca nije idealno za euro 5 ili 6 motore ("nakrkano" je aditivima protiv habanja).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Postovani Stevo hvala na odgovoru. Motor 2.0 tdi poznati BKD, fabricki bez filera cadji. Ulje i menjam na 7 do 10 hiljada kilometara. Hteo sam jednom da naspem neko "fensi" ulje da vidim i cujem ima li kakave razlike. Posto nigde nema podataka za ovo ulje zna se kome se treba obratiti. Hvala jos jednom i svako dobro vam zelim.

      Избриши
    2. Molim i drugi put. Ulje je vrh ali je specifično. VW Specific 505.01 je naravno prvi izbor, pa kad bude na akciji a Vi iskoristite. Naravno i bez akcije ako Vam finansije dozvoljavaju. Pozz

      Избриши
  106. Postovani Stalker
    Prodavac mi nudi po povoljnoj ceni ulje kao zamenu za Castrol,a radi se o ulju ORLEN
    Orlen Oil Platinum Max Expert V 5W-30
    Po njegovom misljenju je jako dobro ulje i malte ne kaze i bolje od Castrola za 507.00 specifikaciju-diesel motor.
    Molim Vas za komentar o ovom ulju Orlen Oil Platinum Max Expert V 5W-30,/ima i odobrenje od VW,Mercedesa i sl/
    Cenovno je prihvatkjivo,a za zamenu na 15-20000km bi bilo dobar izbor po Vama???
    Hvala unapred
    Miško

    ОдговориИзбриши
  107. Poštovani,
    Orlen je brend vredan poštovanja. Verovatno da nije (baš) bolji od Castrola ali "da tako kažem" razlike su (ipak) u nijansama (a cena u klasama).
    Da, za zamenu na 15 do 20k km bi bio dobar izbor (go for it!).
    Pozz

    ОдговориИзбриши
  108. Поштовани већ дуже време, са неким прекидима читам Ваше текстове;хвала на информацијама које делите са нама.Молим Вас да ми кажете које уље за Голфа 1.6 фси 2004 г. за мотор, ауто има повређених 200.000 КМ. уз ауто је дошла сервисна књижица сипaно је ENI(AGIP) 5W30.Не знам која je vw препорука 50?.Хвала.

    ОдговориИзбриши
  109. Ето грешка,треба да пише пређених.

    ОдговориИзбриши
  110. Poštovani,
    Za vaš motor bilo koje 5W30 ili 5W40 ulje sa VW 502.00 (može ENI(Agip) a ne mora). MOže i 0W40 ali posle 200k km mi se 5W40 čini najprimerenijim (pređenih vam je softver pomogao da bude povređenih ... zato i ne volim da odgovaram sa telefona).
    Prvenstveno ACEA A3/B4 ulja.
    Ima ih tušta i tma (od velikih proizvođača do manjih), TotalEnergy je totalno dobar za svoje pare (Quartz 9000) uz foliju koja se lako skida ali uz sigurnost da je originalno ... Valvoline MaxLife 5W40 je takođe zanimljivo rešenje za Vas.
    Pozz

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Хвала на брзом одговору,извините за грешку(порука куцкана без наочара-(претходна). Поздрав, Зоран Вучић, Крагујевац.

      Избриши
  111. Nema problema ... i ja imam istih problema (naočare za daleko i blizu) ... Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  112. Pozdrav svima. Poštovani Stevo, danas sam kopio Millers ulje, 5w30 Trident. Ono što me interesuje je; da li je čudno što nigde na ambalaži nema datum proizvodnje, a na deklaraciji Mass-a, uvoznika, kaže da je rok upotrebe u originalnoj ambalaži neograničen. Pozdrav i sve najbolje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Čitao sam naravno i na ostalim forumima na kojima učestvujete, da je neki rok upotrebljivosti ulja bez gubitka svojih performansi od 3-5 godina, ukoliko se pravilno skladište i nisu otvarana. Sa obzirom na to da se ne zna datum proizvodnje pomenutog ulja, ostaje nejasno da li je isto stajalo na policama možda i duže od tog vremena (nadam se da nije, jer je ipak reč o uvoznuku i verujem da stalno stižu nove količine). Ranije sam koristio Yacco ulja, ali prodavci od kojih sam uzimao imaju zaostale kolicine iz 2015. godine, i kao takva nisu mi više interesantna.

      Избриши
    2. Da, Sale - to je otprilike to, ali sam dodao (dole) full objašnjenje.

      Избриши
    3. Hvala! (što ste dali pravilnu informaciju a ja eto kasnom)

      Избриши
    4. Na svakom pakovanju Millers ulja imate nalepnicu pozadi na kojoj se iznad bar koda nalazi broj, u prvih par brojeva, lako cete prepoznati tacan datum proizvodnje. Pozdrav.

      Избриши
    5. Ja ne vidim da ima išta iznad bar koda. Pored bar koda stoji:
      PRODUCT CODE 8058
      BATCH NO: 33520305706
      To je to. Da li po oveme može nešto da se protumači? Pozdrav.

      Избриши
    6. Ne znam (zaista) ... možda je dupla nalepnica (ili dvostrana), pa pokušajte da vidite šta je ispod (ili sa druge strane).
      Pozz

      Избриши
  113. ??? Baš neuobičajeno ... verovatno u UK nije obaveza (btw. nije bila obaveza ni za kozmetiku jedno vreme u EU, ma kako to zvučalo, obavezno je bilo samo da se obeleži LOT (sledljivost) i rok trajanja po otvaranju, posle su vratili logičnije da stoji sve na ambalaži).
    Neki koncenzus proizvođača maziva je da je rok upotrebe 5 godina (mislim da je i preporuka ATIEL-a, mada nisam 100% siguran).
    Kod nas je jedno vreme (mada i u još nekim državama) bilo tretirano kao "predmet opšte upotrebe" pa kao takvo (motorno ulje) je imalo tri godine za rok upotrebe.
    U principu i posle 10 godina ulje može biti upotrebljivo, ali u idealnim uslovima čuvanja.
    Sa druge strane dve godine je ulje 100% performansi, posle može biti ali se ne može garantovati. Iskreno, ne verujem da je ulje starije od 2-3 god. ali svakako bi mogli da uputite upit uvoziku (direktnom) koji je i distributer (pride).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, baš neuobičajeno. Kontaktirao sam i uvoznika i rekli su mi da je ulje " sa početka godine ". Veliki pozdrav, hvala na komentaru i sve najbolje.

      Избриши
    2. Na svakom pakovanju Millers ulja imate nalepnicu pozadi na kojoj se iznad bar koda nalazi broj, u prvih par brojeva, lako cete prepoznati tacan datum proizvodnje. Pozdrav.

      Избриши
  114. Анониман6. јун 2023. 23:21

    Poštovanje Stevo,
    Koja je vaša preporuka za motorno ulje za Octaviu 1.8 TSI 180ks 4x4, auto je prešao 220k Km
    Hvala
    Nemanja

    ОдговориИзбриши
  115. Poštovani g. Nemanja,
    Praktično bilo koje SAE 5W-40 ulje (VW 502.00 poželjno, naročito oficijalno). U principu prvo ona "normal SAPS" (ACEA A3/B4) iako i ACEA C3 sa VW 502 itekako dolaze u obzir. Naravno, za penzos vožnju po gradu možda je VW 504/507 (SAE 5W-30) ponajbolje, ali to (i) nije automobil za takvu svrhu. Isto i za 0W-40, što je dobro rešenje ali za 200k km + možda ne i idealno.
    Za iole oštriju vožnju, povremenu posetu pisti a i zbog godina i pređenih km, može se ozbiljno razmotriti i SAE 5W-50 (ne može ispuniti VW 502 ali ACEA A3/B4 je o.k.).
    Za mediteransku klimu 10W-50 je (još i bolje), za uštedu u održavanju 10W-40 će odraditi posao (ali samo ako se prelazi malo km godinšnje inače se (naravno) ne isplati jer se mora menjati na max. 10 hiljada km). Ako se prelazi dovoljno km u toku godine (20-30 hiljada km) onda je dobro razmotriti letnju kombinaciju (10W-50/60) i "zimsku" (5W-40/50). Ipak za "normalnu" vožnju "zimska" je o.k. i za celu godinu i verovatno se i najviše isplati.
    Pozdrav!

    P.S. računato na umerenu potrošnju ulja (npr. litar u intervalu zamene ili tako nešto). Inače za više treba ići stepenicu više (na veću viskoznost).
    Pozz

    ОдговориИзбриши
  116. Postovani Stalker,molim za vise info o ovim uljima,(nasao na Allegro)
    Qualitium ulja
    NPR.Qualitium power V 5w30
    I mozda kvalitetniji
    Qualitium Nano 5w30
    To su u sustini valjda ulja Orlen(Poljska)
    Kako vi vidite ta ulja,cena im je jako prihvatljiva
    Ovako, Nano je malo skuplji,verovatno kvaliternije ulje ! Hvala unapred,Zola
    p.s.uporedio sam tehnicke listove I da,Malo Je bolji ovaj Nano.
    Inace mozda su to ista ulja kao Orlen Platinum Max Expert 5w30
    Eto,toliko..molim.Vas vase uvazeno misljenje o svim ovim uljima(Qualitum-Orlen).Vredi li uzimati n
    ova Poljska ulja ?

    ОдговориИзбриши
  117. Poštovani,
    Verovatno su ova ulja o.k. (možda i jeste Qualitum isto što i Orlen, ne znam, zaista). Ipak, Orlen mi je malo "zvučnije" (iako možda samo skuplje).
    Iskreno, nisam siguran. Orlen je sigurno o.k. (Lotos brend, npr.). Deluje OK, verovatno su isplativa. No, ako je razlika mala igrao bih na "siguricu". U svakom slučaju ne očekujem ništa loše sa njima, vredi probati (za nešto nižu cenu, one mnogo niže bih se čuvao, možda je samo "osvajanje tržišta" pa neće dugo trajati, ali principijalno treba biti oprezan sa "besplatnim ručkom"). Pozz

    ОдговориИзбриши