Ukupno pregledanih strana (Total Page Views)

уторак, 5. јануар 2010.

TOP 10 Motornih ulja za Fiat Punto Classic 1.3JTD (v16)


Fiat Punto Classic kako se sad zove poslednja varijanta ovog vozila pre modela Grande Punto ima i svoju dizel varijantu u vidu 1.3 multijet v16 modela. Ovo je izuzetno moderan (komon rejl) agregat sa (relativno) visokim obrtajima, visokom (ali ne i posebno) specifičnom snagom i posebno velikim obrtnim momentom raspoloživim u širem opsegu obrtaja motora.

Ovaj motor traži malo drugačiji tip ulja. Prvo je u pitanju viskoznost koja je sada 5W-40 a tu su i zahtevi za nešto većim opštim kvalitetom uz ultimativni ACEA B4 (posebno B4-04 iako nije posebno naglašeno) standard bez koga se ne priznaje čak ni garancija i izuzetno preporučljivo (iako strogo gledavši ne i obavezno) ispunjenje FIAT 9.55535-N2 specifikacije.

Pri „rangiranju“ ulja uzet je u obzir pre svega kvalitet ali i cena otprilike u odnosu 2:1 do 3:1.

Moglo bi se još toga reći u uvodu ali bi samo razvodnilo priču. Bitno je napomenuti da SAE 5W-40 viskozna klasa omogućava upotrebu od –30°C do +40°C što diskusiju o mogućim odstupanjima čini prilično bespotrebnom. Ovo omogućava korišćenje u celoj Evropi u svim vremenskim uslovima praktično bez izuzetaka. Jedino bi se moglo priznati da (bar neka) 0W-40 motorna ulja takođe mogu da se koriste ali da to ne predstavlja prednost ni po pitanju hladnog starta zimi ni po pitanju potrošnje goriva te bi se tako i trebalo tretirati, više kao mogućnost nego neka posebna pogodnost.

Broj motornih ulja biće zapravo oko 20 a ona će biti svrstana u 10 grupa. Ovo naravno znači da je lako naći ulje pogodno za ovo vozilo i da je izbor gotovo neograničen.

Lista 10 motornih ulja (koja se mogu naći na tržištu Srbije i/ili susednih zemalja) pogodnih i preporučljivih za korišćenje u automobilu Fiat Punto Classic (II) 1.3 Multijet v16 (diesel).

X

INA MILLENNIUM 5W-40, OPTIMA MAGNUM i MAGNUM PLUS, SAE 5W-40 i 0W-40 i GALAX RACING 5W-40

Ina i Optima imaju malo starije ACEA B4 specifikacije inače su odlična ulja. Optima malo i prednjači i jedino prilično visoka cena je razlog da se ne nađe napred na listi. Iako je plus verzija magnuma apsolutno kvalitetnija, razlika nije koliko u ceni a u ceni je blizu 30%. Osim toga u uslovima umerene kontinentalne klime 0W nije neka velika prednost. I na kraju ali ne i po značaju, kod konkretnog automobila ionako mala prednost se topi na akademsku pa je veća cena uglavno bacanje para. Galax je jako kvalitetno ulje i meni se jako sviđa a ispunjava i ACEA B4-04 specifikaciju. Ipak uzmite u obzir da je tek uslovno na ovoj listi. Odrednica Racing znači viske performanse ali najčešće ne i produžene intervale zamene. Inače 15.000km će odraditi bez problema što je i preporuka (i obaveza u garanciji) za servisni interval. Naročito je preporučljivo za teške uslove vožnje i do 10 ili 12 hiljada km. Ukoliko toliko prelazite godišnje idealno, ukoliko prelazite 20 do 25 izvršite dve zamene godišnje. INA je kvalitetno ulje i osim stare ACEA specifikacije nema mu se šta zameriti. Ima kvalitet za 15 do 20 hiljada km za zamenu.

IX

TOTAL QUARTZ 9000 5W-40 i ELF EXCELLIUM XLL 5W-40

Poznata je saradnja PSA grupe i Fiata u zajdničnom razvoju motora posebno dizel. Iako je ta saradnja sada na nižem nivou nego ranije nekih zajedničkih tačaka još uvek ima posebno što je motor koji se koristi u Puntu Klasik konstrukcijski sa početka XXI veka i mada moderan nije poslednji “modni krik”. Oba ova ulja mogu izdržati svih 30.000km uz izuzetno kvalitetno gorivo što je možda ipak previše pod uticajem sreće za domaće tržište i svakako se ne preporučuje. Oba su bazirana na III baznoj grupi ulja i jako su slična sa Selenia WR uljem uz nešto manji bazni broj i ne posedovanja zvaničnog (ili od proizvođača navedenog) ispunjenja Fiat specifikacija. Total ima nešto veću cenu i (možda) tek nijansu bolji kvalitet no svakako ne kolika je razlika u ceni. Oba ulja su jako slična. Mogla su lako završiti i na mesti 6 ili 7 ali ionako su razlike do mesta 5 jako male a hteo sam da naglasim da na mestu 8 ulja imaju osetno nižu cenu (doduše Elf nije ekstremno skuplji) na mestima 7 i 6 ipak veći opšti kvalitet uz slične cene sa Total-om.

VIII

LUKOIL LUKS 5W-40 i FAM FENIX PREMIUM 5W-40

Ova “grupacija” mi je zakomplikovala život jer sam tek kasnije shvatio da mi nedostaje jedno mesto. Ipak nije mi žao jer su ova dva ulja morala da imaju neku posebnu odrednicu. Diskutabilno je da li im je mesto 8. odgovarajuće ali bilo koje od 6 do 9 svakako bi bilo. Lukoil sa mogućnošću da izdrži i svih 30 hiljada km svakako je nešto kvalitetnije ali je i nekih 10% skuplje. Ono je za nijansu isplatljivije od Fam-a ali ni Premium po ceni od oko 550 dindži (5,5€) za litarsko pakovanje morao je da se nađe izdvojen od grupe pod X gde kvalitetom pripada. Osim toga ima i ispunjenje ACEA B4-04 standarda te se i po tome razlikuje od njih. Malo se “šlepa” uz Lukoil koji da je gotovo klasu iznad (ne baš "celu" klasu, recimo "pola") ali mali sam popust domaćem proizvođaču morao da napravim. Nemam sigurne podatke za Lukoil što se tiče korišćenih baznih ulja (sugeriše se da je IV grupa ili bar kombinacija III i neke od sintetičkih IV i V) a kod FAM-a se kao kod prethodana dva (Total i Elf) radi o "sintetskom" ulju baziranom na III grupi baznih ulja (vidi više u tekstovima po kompanijama).

Ukoliko želite da smanjite troškove ali ne izgubite na kvalitetu Lukoil sintetičko ulje bi trebalo da vam je prvi izbor. Jedina mu je mana što ima malo manji TBN no uz Euro Dizel i standardni (a ne produženi) interval izmene ne bi trebalo da je ključna stvar.

Istu “manu” bi mogao da pripišem i FAM ulju jer je po tome jako slično (praktično identično) Lukoil-u (7,6 i Luk-ovih “više od” 7,5). Ovo je jedna od osobina po kome bi se ova dva ulja zapravo mogla svrstati u istu grupu. Ne pokušavajte da duplirate servisni interval (iako regularan na zapadu) već ako to iz bilo kog razloga radite zadržite se na 20 hiljada km ako koristite bilo koje od ova dva motorna ulja.

VII

TEXACO HAVOLINE ULTRA 5W-40 i VALVOLINE SYNPOWER 5W-40

Iako imaju dosta toga zajedničkog nisu baš ni ista grupa. Ipak pošto se radi o užem segmentu (Fiat Punto) a oba proizvođača su američka i oba ulja su potpuno sintetička čak i cene su im slične nisam odoleo da ih ne uparim.

VI

LIQUI MOLY, sva u gradaciji viskoziteta SAE 5W-40
TOP TEC 4100, DIESEL SYNTHOIL, DIESEL HIGH TECH MOTOR OIL i SYNTHOIL HIGH TECH

Otprilike po redosledu navođenja.. Prvo je više nego superiorno i može izgurati i svih 30.000km u Puntu bez problema (inače kod nas bolje „samo“ 20.000km ili već po preporuci Fiata ili njihovog zvaničnog servisa što je po uputstvima 15.000km). Jedino nešto manji bazni broj kao i kod treće navedenog (7,6) i relativno niska HTHS viskoznost (od minimalnih 3,5mPa x s) nedostaju da bi kvalitet ovih ulja „vinuo u orbitu“ ista i svrstao ih u TOP 5.

Uz sve bolji Euro dizel prva osobina (kao i kod Lukoil-a) je sve manje mana naročito ukoliko ulje menjate na 15 hiljada km ili čak i nešto manje. Drugo je već standardno pa iako na samoj granici tu će i ostati u celom intervalu izmene.

V

CASTROL EDGE TD 5W-40

Izuzetno motorno ulje. Možda čak i najbolje Kastrolovo ulje ako se posmatra iz ugla šire primenjivosti (nespecijalizovano motorno ulje). Izuzetan kvalitet je morao da ga svrsta u prvih pet ali izuzetno visoka cena (15 i do čak 20 evra po litru) ga je tu i zaustavila.

IV

MOTUL 8100 X-CESS 5W-40

Kvalitet izuzetan. Nema odobrenja za Fiatove standarde (zahteve). To je mali minus. Drugi je (malo) veća cena (naravno). U Evropi je ovo ulje tek nešto skuplje od Fuchs ulja koje je u ovoj listi. Mora se naglastiti da je u nekim državama i kod nekih dilera čak niže cene (UK i Francuska), te da se čak može reći da ova dva ulja imaju istu (jako sličnu) cenu. Nažalost na domaćem tržištu je cena viša, iako ne previše ali više nego u EU, te je kvalitet za „pobedničko postolje“ morao da ustupi bar jedno mesto.

III

SHELL HELIX DIESEL ULTRA 5W-40 i MOBIL SYNT S 5w-40

Logično je da Mobil bude sa Mobilom (1) jer je razlika u kvalitetu taman koliko u ceni ili je (kako je više puta navedeno) čak na strani ovog jeftinijeg. Ovde su ulja koja bi kvalitetom ali pre svega odnosom kvalitet/cena zapravo trebali da budu na poziciji II ali im nedostaje ispunjenje Fiat specifikacije (N2 jer Shell ima Z2 a to nije baš isto) makar i od proizvođača dato a ne i zvanično odobrenje. Ovako nisu mogli dalje od pobedničkog postolja. Shell je malo kvalitetniji ali je naravno i skuplji. Sa prosečnim cenama od 11,5 i 9,5 evra (plus minus 0,5€) otprilike su pandan jedno drugom i naravno Selenia WR i bolji izbor od ostalih do sada navedenih. Shell je pogodnije za duže intervale ali je Mobil primereniji „Balkanskim“ servisnim intervalima (15 do 20 hiljada km) i zapravo je idealan za 15.000km godišnje jer tu zadržava odličan kvalitet i čini neopravdanim cenu ulja koja imaju duže servisne intervale.

II

SELENIA WR (Wide Range) 5W-40

Ovo je zaista kvalitetno ulje. Proizvođač ga vodi kao sintetičko ali je zapravo tek sintetsko (sintetičkim tehnologijama dobijeno) što zapravo nema mnogo uticaja na opšti kvalitet. Ima izvanrednu vrednost TBN koja je veća od 10. Osim ispunjenja FIAT 9.55535-N2 zahteva ima i fabričku preporuku te pobedničko postolje mu je “zakonom zagarantovano”. Ipak nije mesto broj jedan jer se ono osim fabričkog forsiranja mora i zaslužiti. Ironično je da se ovo ulje zapravo lako nosi sa konkurencijom ali da za razliku od Selenia 20k ili Gold nema tako konkurentnu cenu te je to razlog njegovog klizanja na poziciju dva i (zapravo) mesto broj 3 čak. Ovo ne znači da ne trebate da nastavite sa njegovim korišćenjem i posle garantnog roka nego da znate da imate i druge alternative koje su čak za nijansu i povoljnije i/ili kvalitetnije.

I

FUCHS TITAN SUPERSYN 5W-40 i MOBIL 1 0W-40

Ovo su dva ulja koja iako ne za mnogo ipak prevazilaze Selenia WR a cenom i nisu mnogo odmakli. Fuchs nije tako jeftin kao što bi očekivali ali svaki cent zaslužuje kvalitetom. Nije u apsolutnom smislu bolje ili bar ne mnogo bolje od većeg dela liste ali za vozilo o kome govorimo zapravo jeste čak i bez ispunjenja Fiat zahteva koje ima i preporuke samog proizvođača da je namenjeno upravo Fiat vozilima uz ispunjenje nekoliko 9.55535 standarda.

Mobil 1 (New Life ili ne, svejedno) ne samo da ima “sve” Fiat specifikacije “u džepu” nego je i apsolutno među nekoliko najboljih motornih ulja te za Punto koji je tek osrednje zahtevan po tom pitanju nema mnogo diskusije. 0W-40 ne treba da vas plaši jer zapravo može doneti i zanemarljivu i teško merljivu uštedu u gorivu ali i manje habanje pri hladnom zimskom startu i verovatno na duži rok i neveliko ali merljivo produženje života motora. Ipak to je manje od značaja. Ranije spominjani Castrol i Motul (naročito prvi) ne samo da su ista klasa već mu dišu za vratom ali ipak iako ispunjavaju Fiat zahteve to nije zvanično a i cenom su tu negde. Castrol čak ima nešto veću a Motul u EU i nešto manju ali ne i u Srbiji što ga još malo distancira.

Nije na odmet podsetiti se da ovaj M1 ima TBN veći od 11 što mu daje posebnu pogodnost za tržišta gde i pored reklame da su “Euro dizeli” na nivou Euro 5 oni ipak više na “3,5” i da iako ispunjavaju EN590 specifikaciju u bar 95 do 99% isporuka možete zakačiti i neku malo van specifikacije. Osim toga nemojte zanemariti stanje cisterni koje razvoze gorivo, rezervoara koji ih primaju, same uslove pretakanja istog i sve ređu ali ne i nemoguću domišljatost radnika na pumpama što se ne mora kao ranije ispoljavati u dodatku vode, može i D2 u Euro. Ipak ovo je sve više stvar prošlosti ali pranje rezervoara po proceduri i po zadatom vremenskom intervalu ili bar filtera (kojih filtera?) na istim je nešto na šta ćemo se načekati a i ako se radi svakako nije po evropskim standardima.

Sve u svemu malo rezerve za gorivo nižeg kvaliteta svakako nije na odmet.

Sve u svemu od podeljenog mesta kvalitet je za nijansu na strani Mobil-a dok Fuchs ima nešto povoljniju cenu pa ko kako voli.


Dopuna:

Ako sam pomenuo bar dvadeset motornih ulja (umesto 10) morao bih da pomenem makar još neka. Za početak makar Addinol Super Light MV 0546 koje je izvanredno ulje po ne preteranoj ceni. Mislim da bi moglo da bude treće na poziciji III.

Obuhvaćena su samo motorna ulja o kojima sam već pisao. Eneos Premium Hyper 5W40 je svakako jedno od onih kojima je mesto na listi ali samo zbog relativno slabe dostupnosti nije tamo. Kvalitet mu je sigurno za TOP 5 a cene su razne mada u poslednje vreme jako dobre i konkurentne. Moguće je da je još neko ulje zaboravljeno no nije bilo namerno.

Zaključak se sam nameće: postoji veliki broj ulja na tržištu koja su dovoljno dobra za jedan moderan agregat kao što je ovaj dizel, tako da gotovo da ne možete pogrešiti. Ipak vodite računa o nivou cena kao i o tome da je ispunjenje Fiat specifikacija ipak poželjno (uz obavezan ACEA B4) i van garantnog roka. Više mogućnosti - bolji izbor. Nećete pogrešiti sa Selenia ali to nije nešto kao "sveto pismo" koga se morate držati po svaku cenu.

P.S.
Listu sam napravio po sopstvenom izboru i koristeći (uglavnom) sopstveni blog (evo ideje i za druge, prelistajte pa sami zaključite koje vam ulje treba nije teško dostići autora ili čak biti bolji od njega, bar svoj auto više znate od njega). Kad je sve gotovo rešio sam da prelistam on-line savete za izbor ulja (gde ih ima) pa tako Castrol na primer daje predlog:
1) Castrol Edge Td 5W40 (nije da se hvalim ali znam i ja ponešto).
2) Castrol Magnatec diesel 10W40; Najbliža odrednica bio je Grande Punto 1.3 JTD Multijet i to 2005 pa nadalje (doduše Grande Punto i 75ks ali je preporuka za ulja praktično ista).
Uz svo dužno poštovanje (i znajući da softver nije bezgrešan) stručnjacima Castrol-a i uzevši u obzir da se radi o UK tržištu ovo strogo gledavši nije preporučljivo iako naravno nije nemoguće naročito kod više voženih automobila (sa više pređenih km) i to ne zbog viskoznosti već zbog ispunjenja "samo" ACEA B3 a ne B4! Vodite računa o ovome!

Ne može se stići sve pa još samo Lukoil i njihov katalog (brošura) gde je poslednje poglavlje baš o preporukama Lukoil-a za konkretne automobile (pogledaj tekst o Lukoil-u deo prvi) koji (koju) sam i sam preporučivao za dodatne detalje. Odrednica je bliža nego kod Castrol-a i odnosi se na multijet 1.3 jtd godišta 2003-2006.

1) Luks 5W40 full-sintetika (tu smo se poklopili, što i nije bilo teško)
2) Lux (u katalogu Luks kao gore, zapravo na ruskom) 5W40 polusintetika; nije da se nisam setio ovoga ali sam izbegavao ovu kategoriju iz više razloga, što da budem "strog" po pitanju Fiat zahteva (kad sam već popustio za zahtev-specifikaciju) i da ne bi širio listu koja je ionako goropadna. Zar mislite da bih u dodatku zaboravio Addinol 5W40 polusintetiku koja je još bolji ili bar jednako dobar kandidat; uzgred Lukoil je uz Addinol jedini koji pravi 5w40 polusintetička motorna ulja (Aplauz!).
3) Lux 10W-40 polusintetika. (ovoga sam se naravno setio ali ...)

... Ali, mogućnost korišćenja polusintetičkih motornih ulja viskozne gradacije 10W-40 nije za podcenjivanje i moguća je. Ipak ne vidim zašto biste (osim finansija) srozavali nivo kvaliteta ulja za ipak zahtevan motor. Drugo, ovo je više za motore (automobile) sa više od pređenih 50 ili 100 hiljada km ili za makar isteka garancije.
Treće i najvažnije: da sam počeo da se bavim i uljima viskoziteta drugačijeg od 5W40 lista bi morala da se preimenuje u "TOP 100 motornih ulja za Punto 1.3 jtd v16". Osim toga zašto bi ovako "lepu" i meni omiljenu viskoznu gradaciju menjao onim manje omiljenim pogotovu ako je fabrička preporuka takva kakva je?!

I na kraju ali ne i po značaju, nadam se da ste shvatili zašto izbegavam da pišem o preporukama za pojedine automobile (motore) a čak i nerado odgovaram na takva pitanja?


P.S.S.

Neću više zaista. Iako se vidi (iz aviona) ipak da naglasim još jednom:
Na listu je uticala raspoloživost pojedinih motornih ulja.

Inače bi bilo neprofesionalno da se na njoj (proširenoj) ne nađe i neko od Kroon motornih ulja.
Ovo ne samo s toga što ovu firmu izuzetno cenim već je to objektivno sagledavanje.
Praktično sva njihova SAE 5W40 ulja dolaze u obzir i više su od toga. Subliem sa konkurentnom cenom ali pre svega Emperol 5W40 sintetika i Helar 0W40. Otprilike ova poslednja dva bi mogla da budu na poziciji IX a prvo spomenuto na VIII (povoljna cena i tek nijansu manji kvalitet).

139 коментара:

  1. Gospodine Stevo,ja posedujem Opel Astru h,a moj otac Korsu c sa 1,3 cdti motorom.U Opelovom servisu njemu sipaju Gm5w30,a meni Mobil 1 5w30 esp jer kazu da moj ima filter cadji.Njemu menjaju na 10 a meni na 15000km ili 1 godinu.Mobil jeste duplo skuplji ali se vozi 5000 vise.Zamolio bih da prokomentarisete posto u vasoj preporuci nema niti jednog od ova 2 ulja a radi se o ovlascenom servisu.Pozdrav i hvala!!!

    ОдговориИзбриши
  2. Poštovani gospodine,
    Corsa C je verovatno 2004 do 2006. Z13DT verzija motora i praktično identična motoru iz Punta.
    Astra H 1.3 CDTi DPF ( Z13DTH ) je isti motor ali sa DPF-om (mala ali bitna razlika, makar za izbor ulja).
    Zanimljivo da za prvi u Nemačkoj možete da menjate i na 50k km i dve godine dok za je za drugi 30k km i godinu dana.
    Iskreno mislim da je Opelov servis previše zaštitnički nastrojen no sigurno da imaju razloge za to (ne samo loše gorivo nego i generalno lošiji odnos prema automobilu u nekim zemljama, plus putevi i ... a tu smo i mi).
    Ukoliko vozite više od 50% van grada može i 15k u prvom slučaju i bar 20k u drugom (uzevši u obzir i motor i još više ulja koja se koriste).
    Ovo kažem kao pobornik struje koja češće menja ulje nego standardno pa zaključak izvedite sami.
    Zaista je za Mobil koji spominjete 15k km pomalo bacanje para no dobro je za motor i ukoliko ima više od 60% grada možda je čak i idealno.
    Veoma cenim vaše pitanje ali morate malo pažljivije da čitate. Naveo sam samo 5W-40 ulja (i tek poneko 0W-40) upravo zbog zvaničnog servisa u ovom slučaju Fiat-ovog.
    To naravno ne znači da ne mogu i 5W-30 ulja (pa i 10W-40) ali u samom tekstu sam naveo da bi to mnogo proširilo priču.
    Ovo je pitanje više za posebnu temu koju dugujem prijatelju i čitatelju (prvo čitatelju pa smo se kasnije sprijateljili) Vanji koji ju je pokrenuo pre više od pola godine.
    Slučaj koji pominjete je sličan kao i u relaciji Peugeot HDI (5W-40 fabrička preporuka) i Ford ekvivalentnih (skoro identičnih) dizel motora (sa 5W-30 fab.prep.).
    Američki proizvođači forsiraju 5W-30 viskoznu gradaciju a evropski 5W-40. Ko je u pravu?
    Kako se već gleda. Zaista je za poseban tekst (ne pre sredine marta) a sad samo rečenica:
    Više mi se sviđa evropska doktrina jer će ipak za nijansu bolje zaštititi motor. 1-2% manja potrošnja (u praksi i manje, možda tek 0,5%) na strani amera nije mnogo od značaja.
    Mogu se naravno koristiti i 5W-40 kod Opel-a i Ford-a a i 5W-30 kod Pežoa i Fiata, no to vodi u dugu diskusiju i "tešku politiku" više nego u tehničku i tehnološku raspravu.
    Naravno slučaj DPF (filtera čestica čađi, koja ne završi u ulju) je posebna (ekološka) odrednica te tu morate koristiti motorna ulja po ACEA C standardima (low SAPS ili makar Mid SAPS). Upravo zato za Astru Opelov servis upotrebljava Mobil 1 ESP koji je ACEA C2/C3 ulje (između ostalog).
    Za Corsu bi bilo bolje koristiti Mobil 1 5W-30 ("običan" bez ESP ili drugih sufiksa) koje bi moglo da se menja na 15 do 20k km zavisno od načina vožnje.
    I dakako ono bi moglo da se koristi i za Punto 1.3jtd no kako sam već rekao ograničio sam se na viskoznija ulja tj. fabričku preporuku Fiat-a.
    I da napomenem na kraju (ali ne i po značaju):
    GM su solidna ali tek dobra ulja. Mobil je vrlo dobar do odličan a Mobil 1 već sam vrh. Ako ne verujete meni verujte bar ovlašćenom servisu koji je tako i postavio stvari.
    Poštovanje i pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala vam puno na iscrpnom odgovoru i veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  4. ...Multijet,eto problema oko turbine koja kosta 1000 eura.Likovi u Delti su me napicili da sam podpisao smrtnu presudu mom 1.3 multijetu(ista prica je i za 1.9)sipajuci Shell 10w-40 helix diesel.
    vozio sam i ranije dizel agregate sa turbinama Volvo 6 cilinra na mineralna ulja,Tojotu 3.0 cruzer na polusintetiku 10w-40.
    sta znam kako se gorivo menja menjaju se i ta ulja,koje ulje voli gazenje na hladno?,ni jedna turbina ne voli lose gorivo...aditivi?
    Ima li Multiujetu spasa?

    ОдговориИзбриши
  5. Poštovani Saša,
    Niste bili baš precizni koje ulje ste sipali u vaš Multijet. Pretpostavljam da je Helix Plus koji za naše (i tržište okolnih zemalja) stiže kao ACEA B3 što zaista nije zadovoljavajuće za vaš motor.
    Ukoliko je Super situacija je još gora jer se radi o ACEA B2 kvalitetu.
    Ako smo već kod Shell-a kod nas imate samo jednu opciju (pomenutu u tekstu) a to je:
    HELIX ULTRA 5W-40 (još bolje u diesel verziji).
    U nekim zemljama (Slovenija) možete naći i Helix Plus S 5W-40 koje je jeftinija a zadovoljavajuća alternativa.
    "Likovi" (baš jesu) iz Delte su vas previše preplašili. Ako i jeste (na duži rok) smrtna presuda, kao i svaka ona se ne izvršava odmah te uvek imate (kao guverner vašeg automobila), do tog trenutka, pravo pomilovanja.
    Ako ste sipali Shell Helix Plus Diesel nije baš toliko strašno. Ukoliko vozite umereno i bar pola kilometraže van grada još manje.
    Uradite sledeće:
    1) Skratite interval zamene vašeg ulja (bez panike i ne baš ODMA' ili JUČE).
    2) Sipajte Shell Helix Diesel Ultra SAE 5W-40, zavisno od toga koliko ste vozili filter za ulje i ne morate menjati no preporučljivo je.
    3) Ovo ulje vozite 60 do 80% servisnog intervala ili čak i pola (malo verovatno ali ukoliko se brzo zacrni od eventualnih ispranih čestica koksa od prethodnog ulja).
    4) Sledeći put sipajte isto i vozite ceo interval.
    5) Sipajte što kvalitetnije gorivo (MOL, NIS na autoputu, Lukoil, Eko ... otprilike tim redosledom).

    I ... naravno mirno spavajte.

    Ukoliko ste duže vreme koristili pomenuto ulje verovatno ste skratili radni vek turbine no i dalje ne treba paničiti i očekivati svaki čas da će crći. Uostalom možete stanje proveriti na servisu, ili možda ne? Uostalom 1000€ za turbinu? Da ti iz Delte ne uzimaju previše za ruke?
    Za gaženje na hladno koristite Mobil 1 0W-40.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  6. Puno hvala gospodine Stevo,
    "danak u turbini"je kod malih turbodizela neminovna i sudbinska pojava.
    Lose gorivo i ulje samo ubrzavaju stvar.
    Sipam neke aditive za gorivo i ulje,
    tu i tamo,
    ipak u celoj prici treba spomenuti filter za ulje,cak i ako je ulje apsolutno vrhunskog kvaliteta i moze da izdrzi 30000 km,sta ako se filter zapusi,mislim da je sigurnije menjati i ulje i filter na 10 000 km .
    Jer kao što u Delti kažu ....ko ne sipa Seleniju .....zakukaće mu majka.

    ОдговориИзбриши
  7. Saša,
    Zaboravih i OMV koji bar dizele ima kvalitetne.
    Naravno svako od imena kod nas ima poneki kiks iz raznih razloga (na primer kupljena pumpa koja je imala joše održavane rezervoare i sl.) koji nemaju veze sa njihovom nabavkom ili distribucijom.
    Sreća da se u poslednjih par godina bar kod dizela situacija popravila iako je još ispod Evropskog nivoa.
    Koliko god cenio Seleniu mislim da u Delti preteruju. Sa Helix Ultra bih mirno spavao!
    Čak i bez Fiat specifikacija ovo ulje čak i u vašem motoru nije inferiorno Selenia uljima iste klase ma šta pričali u Delti (plaćeni su da pričaju ono što im diktira Fiat, nisu valjda ludi da popiju otkaz ili da ne dobiju bonus ili tako nešto).
    Filter menjajte sa svakom zamenom ulja, a motorno ulje menjajte na 15.000km ukoliko vozite pola-pola (grad, i duže relacije), na 20k km ukoliko 80% kilometara vozite van grada i na 10 hiljada km ukoliko ste dve trećine ili više prešli u gradskoj vožnji.
    Iako neodgovarajuće Shell Helix Plus Diesel je kvalitetno ulje te ste ipak imali sreće (nije mnogo skratilo vek turbini ako je uopšte, naročito za izmenu-dve). Malolitražni dizeli zaista imaju tu "manu" da moraju da koriste mnogo kvalitetnija motorna ulja od onih većih jer su turbine opterećenije i temperatura ulja je u takvim motorima veća nego kod onih sa 3 litara i više (uprošćeno, uslovno i uopšteno).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  8. proverio sam u servisnom disku,
    u pravu ste Stevo za motor 1.3
    ide isključivo Acea b4,

    dok kod motora 1.9
    predvidja se Acea b3,
    (dotični vozač stila kome je crkla turbina jer nije sipo Seleniju)

    to je bitan podatak za narod.
    znači bilo koje ulje koje ispunjava ove standarde može se krlja,
    po gradskoj voznji 10 ooo km,
    naravno sa divča filterima.

    Mislim da to dođe odprilike tri puta jeftinije nego kod ovlašćenog servisa?

    ОдговориИзбриши
  9. Poštovani Saša,
    Možda nije loša ideja da pređemo na mejl, mada ako imate vremena pročitajte moje tekstove (i diskusije) na www.cbc.rs podforum "motorna ulja - kroz horizont događaja" kao i dva teksta sa bloga gde su pitanja i odgovori.
    Još jedanput (i nikad više), turbina nije crkla jer dotični (vi?) nije koristio Selenia ulja nego što nije koristio ulje ekvivalentno kvalitetu Selenia ulja po preporuci Fiat-a (Selenia wr). Ukoliko stvarno (a nema šanse) turbina crkava bez Selenia ulja bolje da odmah promenite vozilo jer vam u tom (imaginarnom) slučaju ono ne vredi ni pišljiva boba!
    Naravno nije baš tako. Fiat nije "podivljala horda" već kompanija koja se drži industrijskih standarda, to što preporučuju Selenia ulja vezano je za bivše zajedničke korene i dugoročne ugovore. Uostalom Opel ima praktično isti motor (možda je razlika baš u turbini) a ne koristi Selenia ulja (kako je sam Vaske naglasio) te bi svi trebali da menjaju turbinu (verovatno) pri svakoj zameni ulja ili bar na dve?
    Ultimativni standard je ACEA i za 1.3 motor B4 (ili B3 za 1.9, no to ste vi rekli, nemam servisnu knjižicu). Svako ulje sa tom specifikacijom će odraditi posao. Međutim koliko dugo? Zbog toga i postoji blog jer vam niko to unapred ne može reći već morate proceniti sami (uz znanje sa blog-a).
    Ukratko:
    1) Jeftinija ali ulja renomiranih proizvođača bi trebala po čistoj gradskoj vožnji da se menjaju na 7500 do 10.000km
    2) Selenia wr ili sličnog kvaliteta (renomea) na 10 do 12.500km
    3) Nijedno ulje (ali nijedno) ma kako kvalitetno bilo (Mobil 1, Castrol EDGE, ... AMSOIL) ne puštajte duže od 15.000km gradske vožnje.
    Uz svaku zamenu ulja menjajte i filter, što kvalitetniji to bolje (posebna priča).
    Ukoliko se držite prethodnog sve će biti O.K.
    Servis se radi i zbog drugih stvari (nadam se) a ne samo zamene ulja, što možete obaviti i sami.
    Ukoliko bi ste da uštedite evo vam preporuke:
    Izaberite neko od dva ulja pod VIII iz ovog teksta (FAM ili Lukoil), uzmite FRAD filter za vaše vozilo (bar je original što bi rekao ragazzoni) i proćićete duplo jeftinije ili sa rukama i više (tri do četiri).
    Po čistom gradu menjajte ulja na 8k km ili Luk na 10k km, u mešovitoj vožnji 12k km i 15k km respektivno.
    Uzgred, a da menjate Selenia ulje sami?
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  10. Анониман11. март 2010. 09:08

    U stvari kad se setim,
    pre petnaestak godina godina sam sam menjao ulje i to,

    posle su to preuzeli servisi u sklopu održavanja,

    čija cena je bila taka da je ovo ulje i filteri bilo zanemarljivo ,pa kud svi turci tud i mali mujo0.

    Jednostavno ozbiljnije aute je neophodno odvesti u servis...iz mnogo razloga.

    Posto me je opsta bezparica naterala da opet vozim mali auto,(cene registracije,porezi,zulumi i harači),
    sećam se da smo nekada menjali ulje na pet hiljada km do sedam.
    Ulja su bila uglavnom švercovana iz madjarske ,nikad sigurno da je orginal,ali pošto je gorivo i filteri bilo garant loše....nije bilo ni tako bitno.

    servisi su propisali 10 ili 15 hiljada.Nije problem ako ti je filter za gorivo i ulje veličine bojlera,ali kod malih auta su ti filteri miniaturni pa se brzo zapuše.

    Drugi problem je loše gorivo,još uvek se dešava da ljudima crkavaju dizne,pumpe,turbine zbog neke crkotine koju su negde sipali.
    Inače ta prljavština zapušava sve filtere.

    Mislim da pogotovu kod dotičnog 1.3 dizela, mladji ljudi,mogu dosta toga sami da urade,bar Što se tiče redovne zamene ulja filtera,paknova. Nije samo zbog kinte,drugciji je odnos prema autu kad malo ležiš ispod njega.

    Osim toga dosta vemena se gubi po tim ovlašcenim sevisima,zakazivanja,čekanja .

    Treće evo sad ko ima novu šaru može i da putuje bar na more u Grčku a možda i dalje ,pa nije na odmet da se malo čačka oko Multijeta 1.3,cisto ako stane zbog neke gluposti da ne stoijš ko baba pored,ne znaš ni gde je šta ni kako funkcioniše....sto je posledica održavanja u u tim servisima ....ne podiži haubu.

    Četrvto..mozda nećeš ništa da uštediš al ćeš bar da se isprljaš,možda će neka zgodna komšinica da dojmi da se razumeš u aute pa će ti skoči renome u zgradi...

    A na kraju ako totalno pokavariš sve ,uvek možeš onako prljav od ulja da odeš u ovlašćeni servis i da im platiš da sve to poprave...bar neće moći da ti pričaju bajke, tako lako ,jer si sam video kako stvar ide.

    ОдговориИзбриши
  11. Saša anonimus marginalis11. март 2010. 09:26

    Ja ne želim da koristim Seleniju iz inata,
    a u ovlašćeni servis,to jest njihovu prodavnicu sam išao da kupim patosnice po meri,
    (tom prilikom sam prisustvovao razgovoru sa razjarenim vlasnikom stila 1.9,i predočeno mi je me čeka ista sudbina kao i hiljade drugih grešnika koji ne koriste Seleniju)
    tamo se mogu kupiti i neke stvari kojih u ovim radnjama mozda nema,
    ma da mi je muka od Delte...

    Prvi put da vozim tako mali dizel od 1248 kubiknih centimetara i motor je stvarno "veseljak",turbine se daju remontovati kod firme "mikron" ili "užice"....
    Poštovani gospodine Stevo ,ideja ovde nije prepucavanje,nego javna diskusija u korist naroda koji ima slične dileme.
    Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  12. Poštovani Saša,
    Sve je O.K. jedino mi nije bilo jasno da li ste se ili ne upecali na Deltine prazne priče o Selenia ulju (kao jedinom i nezamenjivom za Fiat). Jednostavno sam samo hteo da budem taktičan i da vam to na fin način kažem (zato ono "poslednji put" jer sam još prvi rekao isto samo manje naglešeno da je sve to "mora Selenia" jedan običan bull shit!!).
    Najgore je što čak ljudi iz servisa i nemaju neku korist od prodaje tod ulja nego samo kompanija. Selenia dugoročno ima samo štetu od tako rigidnog stava jer znam dosta ljudi koji su uvereni da je ona dobra samo za Fiat vozila, a još više koji su je zamrzli zbog takvih priča a bez potrebe jer su njena ulja kvalitetna i cenom konkurentna (a priče o crkavanju turbine su zaista negativna reklama pre svega Fiat-u ali u manjoj meri i Selani-i).
    Sada ste malo razradili slučaj i slažemo se 99%.
    Prepucavanje je malo gruba reč, mislim da je sve gore unutar jedne diskusije od koje će (nadam se) narod imati malo koristi (kad već nema od države, Delte (bar dela o kome pričamo, teško je reći za celinu, mada ...) i ostalih koji žive na njegovoj grbači).
    Živi mi bili i pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  13. Saša "Untrermensch"12. март 2010. 13:58

    Poštovani gospodine Stevo,


    da zaista sam se upecao na tu priču,
    posle dve tri ne prospavane noći nabavio sam Schell helix ultra diesel,
    legao u sneg,ispustio Schell helix diesel plus,nalio ovo drugo.


    Nisam mogao da menjam filter jer mi je bilo mnogo ladno u tom trenutku,
    problem je sto sam nakupovao još 12 l ovog "polusintetisanog" w10-40 helix diesel plus.....videću šta ću sa tim.


    Ulje je pod prstima bilo posle par hiljada zimske vožnje kao novo,i boja iz kartera dok je na šipkici tamnije?
    (ne deluje tako loše za 50 posto manje love)


    Inače međuljudski odnosi u tim "ovlašćenim servisima" su jako loši
    (imao sam dosta ličnog iskustva vezano i za firmina vozila),
    kako prevesti vlasnika vozila "zednog preko vode"je poseban zanat kod svakog majstora,u primitivnijoj varijanti.....dok se u tim velikim kućama to diže na sasvim drugi nivo sa kravatama odelima....i modno i finansiski.


    Juče je lik u BMW delti direktoru ostavio kašikaru na sto i izašo iz kancelarije...šta tek da očekuju
    vlasnici automobila,iz njihovih priča
    sam skapiro da im se taj servisni deo i ne računa naročito lova je u prodaji novih vozila.


    Nemam podatak kad po pravilu trebaju te turbine da crkavaju,ali znam da kod malih vozila,recimo u Nemačkoj posle 100 000 po defoultu kreće izumiranje diverznih sistema,pa vlasnici uvaljuju aute "untermenschenima" na istoku ,to jes nama.

    Posto sam kreditno impotentan i ne mogu da dodjem do novog multijeta kupio sam polovan,van.. razvaljen od strane nekih Itaijana u Monzi,prepakovan u putnički,atestiran
    sa pocepanim sedištima,pa smo ih ja i ortak presvukli u kožu iz zajeba.

    Piše 90 000 ali...to niko ne zna Italijani ,vrću naši dižu....jebeš sirotinju.

    Uopšte mi ne pada na pamet da taj auto vodim u Deltu, a ne bi me ni primili,kupio sam lanac i lančanike ....ali majstor "Macan" kaže da ne treba još da se menjaju....ali ne zna ni kad će trebati....(140-160 hiljada)pošto se u suštini ni nezna koliko je auto uopšte prešao...ali mi majstor kaže da je vidjao i gore ....menjao je vodenu pumpu,kajš,remont alnasera i alternatora....onako preventivno...nije imao neke zamerke na ulje....preporučuje mineralno w15-40.....iz iskustva...
    Stavio ga je na diagnostiku...kaze da je odličan.



    KO UČI ZNAĆE.....KO KRADE ...IMAĆE....

    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  14. Ćao Sale,
    Ево пишем ти ћирилицом јер се латиницом не може ни објаснити (није ни запад бог зна шта, али овде је сингуларитет лоповлука и незнања).
    Баш ми се свидео твој претходни коментар.
    Заиста немам ништа посебно против Делта званичног сервиса али као и ви мислим да је то општи проблем и да тешко да постоји (волео бих да грешим) неки "званични" који би играо фер.
    Овако му дође "мачка у џаку" и то не само приликом куповине аута (макар и новог) него и његовог одржавања.
    Da se vratimo latinici (ima i čitaoca iz inostranstva). Deo o kupovini polovnjaka je tužna istina.
    Dobro ste odradili Veliki (ali baš) servis uz pomoć vašeg majstora. Ako ga znate onda niste u beskrajnom ciklusu otimanja vaših para (kako ste lepo objasnili).
    Vi ste se baš nakupovali Shell-a. Kao što sam rekao: Shell Helix Plus Diesel je vrlo kvalitetno ulje i jedno od najboljih polusintetičkih. Iako je ACEA A3/B3 a ne A3/B4 to ne mora da znači puno. Pošto se analiziraju zahtevi i testovi za B3 i B4 vidi se da su zahtevi zapravo gotovo identični. Posebno se za B4 rade testovi čistoće klipa i slepljivanja prstenova za DI motore što B3 ne mora da ispuni.
    To objašnjava i glavnu razliku da je B3 za dizele sa indirektnim a B4 sa direktnim (i pod veoma visokim pritiscima) ubrizgavanjem goriva.
    Što se same turbine tiče ne vidim da B4 ima direktan uticaj na njen vek te bi i Helix Plus mogao da bude zadovoljavajući.
    Dakle vi ste napravili zalihe kao veverica pred zimski san te deo prodajte a bar pola zadržite (za cca. 2 zamene) te možete koristiti uz skraćen interval zamene, tj. oko 80% od Helix Ultra ili u teškim uslovima tek 2/3.
    To bi moglo da bude: Ultra 20k km za mešovitu vožnju (uz nešto više vangradske) a Plus do 15k km ili preko 80% gradske vožnje: Ultra 12 do 15k km a Plus 7500km do 10 hiljada km. Uz to ima bolji odnos cena kvalitet. Zimi ipak ne žalite novac za Ultra verziju.
    Mineralno 15W-40? Nije nemoguće ali više kad vozilo dođe bliže stvarnih 200k km (pretpostavka da ima tek 50% više od onoga na satu). Uglavnom su to B2 ili B3 klase a ima ih i u 10W-40 varijanti. Korišćenje 15W-40 je više za letnji period i uz skraćene intervale zamene. Možda je bolje držati se Ultra-e bar još neko vreme. Ukoliko se neznatno poveća potrošnja ulja onda leti preći na 15W-50 polusintetike (B4) ili čak mineralno (makar i B3).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  15. Mala dopuna:
    Korišćenje Helix Plus je ipak samo uslovno jer ako ste čitali blog zapravo se zalažem za suprotno: da je bolje koristiti ulja viših kategorija nego što je neophodno ili tek fabričku preporuku kao minimum.
    Ipak ovo je kuriozitet i mislim da je moguće. I u ranijim tekstovima ima malo o tome. Radi se o tome da jedna kategorija manjeg kvaliteta od zahtevanog neće u kraćem periodu imati negativne posledice pa čak može biti moguće i za stalno posebno kod starijih motora.
    Nego setih se da ste dobri sa vašim majstor "Macanom". On bi mogao da vam utopi zalihe uz proviziju od 10% i "akcijski popust" (znam da zvuči grozno, nemojte nikako tako predstavljati, ovde je ironično pomenuto) od 10% da bi se prodalo što pre i eto uz gubitak od 20% brzog povraćaja novca. Skoro kao kod agencija koje otkupljuju dugove firmama, pošteno nema šta!

    ОдговориИзбриши
  16. I na kraju ali ne po značaju:
    Na vek turbine više utiče kvalitet goriva (uslovno rečeno) i većina kvarova je vezana za nataloženu garež i čestice koksa. Naravno turbina se može i očistiti kako ste sami naveli ukoliko se reaguje na vreme.
    Pokušajte da koristite što kvalitetnije gorivo. MOL je kod nas ipak br. 1 ne toliko zbog superiornog već ustaljenog kvaliteta koji ne varira sa isporukama i najmanje zavisi od lokacije pumpe na kojoj točite gorivo.
    Više o tome u tekstu koji uskoro sledi (do kraja vikenda) gde će biti upoređene "pumpadžije" u oblasti motornih ulja ali i ukratko spomenuta i oblast goriva.

    ОдговориИзбриши
  17. Gos`n Stevo,

    Vasa ideja o preprodaji Schella je
    dobramerna, koliko i idealisticki naivna.

    Trudicu se da poslusam vas savet i sipam ovo politicki "korektno" ulje koje preporucujete.

    Dok cu ovo drugo da stekam za "ne daj boze"
    problem sa tim "ne daj boze" je sto vam niko nece reci, kad je ono u stvari stiglo,koliko sam cuo u pricama "sa kolena na koleno",
    vremena su uvek bila za vecinu naroda veoma teska.

    Tako sam primetio da se u Meterou prodaje neko ulje K2 Texar,u modernoj ambalazi koje ispunjava Acea a3,b3,b4 specifikacije ,na akciji 4 litre plus jedna gratis, za neverovatnih 1000 dinara.(ma da mi deluje kao kinesko)
    ipak recimo poucen ranijim iskustvom ,jedna sialica za far h4 u tojoti kosta 2400 dinara ,dok "osramova" sa istim specifikacijama u Metrou kosta oko 400 dinara.

    to su ipak drasticne oscilacije?


    moram da se ispravim ono "malo zuce ulje " je u stvari iz muenjaca,
    u koji ide dva litra w75-80 full "sintetisanog",u mraku snegu i blatu sam se prvo dovatio za taj sraf,posto su isti....onaj je sa druge strane....ipak je dobro sto sam i njega promenio posto je bilo malo "tanko"

    ......komsiluk je u medjuvermenu uveren da sam "produvao",jer skacem sa velikim spricem po snegu i blatu,te pokusavam sa 130 kg da se sakrijem ispod "punta".

    Posledice ekesivnog gledanja prenosa skupstine.........

    Pozdrav...(Esmeralda forever)

    ОдговориИзбриши
  18. Анониман14. март 2010. 11:15

    Postovani g-dine Stevo,honda accord 2.0 v-tec,99g.trosi 0,5l ulja na 1000km otkako je uvezena 2004godine sa 150000km.Sada na satu ima 320000km i ista je potrosnja ulja.Sipao sam nekoliko vrsta polusintetike 10w40 mobil,selenia,shell,optima...i sva su se isto pokazala.Proizvodjac je tada preporucivao kvalitet API SG,SH,SJ.Auto se vozi 90%ostre gradske voznje.Nedavno sam sipao LM4100toptec5w40 i od BG do Rijeke ulje je bilo na min.i vec potamnelo.Citao sam na nekim forumima da LM ulja sa svojim aditivima skidaju stare naslage ulja u motoru i time povecaju potrosnju ulja.Dali mogu sada da dolivam Lukoil Luks 5w40jer je jeftinije ili preporucujete neko dr. ulje.Hvala na strpljenju

    ОдговориИзбриши
  19. Poštovani,
    Niste dali mnogo informacija ali ste dali prave.
    Iskusili ste (u blažem obliku) nešto slično vlasniku jednog SUV vozila koji je potrošio 3lit. super modernog ulja (na 1000km) koga je sipao posle dobrog (čak sintetičkog) ali sa manje deterdženata. Motor je bio TD velike litraže.
    Uz to je kao i vi vozio 90% grada i to mesecima. Kada je u danu odvezao relaciju Leskovac-Novi Sad i nazad, gazeći ga pošteno (uz dolivanje istog ulja) dobio je:
    - glanc čist motor (samo toga nije bio svestan)
    Naravno nerazumejući šta ga je snašlo žalio se i ulje iz motora je stiglo do Belgije gde je analizom utvrženo da je O.K.
    Itd. da vas ne zamaram detaljima (isto ulje je u golfu odradilo ceo interval zamene).
    Ovo mi je bila najteža ekspertiza do sada i dovela me na ivicu mogućnosti postajući prava enigma. Naravno jedan čovek nije najpametniji te samo u razgovoru: Predrag, Laza, Nebojša i ja (razgovor pametnih) rešili misteriju. Najveći doprinos dao je Nebojša te ovo i javne pohvale njegove stručnosti.
    Sada mi je vaš slučaj lak "ko voda" jer je varijanta istog. Liqui Moly su odlična ulja i zaista imaju jače deterdžente i u većoj koncentraciji čak i u odnosu na jake svetske brendove, no to je samo plus za njih i one koji koriste njihova ulja.
    Očekujem da će vam se potrošnja smanjiti i stabilizovati nakon što ste pročistili motor od naslaga i lakova. Ipak shvatam da vam je cena TopTec 4100 visoka. Nemojte menjati ulje prebrzo no ipak skratite interval zamene jer će se ulje (čak i vrhunski Toptec sa svoj silesijom dispergenata) brže zasititi naslagama (koksom, lakovima, ostatcima sagorevanja) no to bi vam se desilo i sa npr. Mobil 1 i sličnim uljima.
    Svhatite to kao cenu pranja motora. Sledeći put bi sigurno imali umereniju potrošnju ulja sličnu onoj kojoj navodite, odnosno nešto veću. Vidite, 4100 je odlično ulje ali je em 5W-40 em HC ulje a to znači malo veću isparljivost u odnosu na PAO sintetike 5W-40 ili 10W-40 polusintetike.
    Naravno radi se o mid SAPS ulju uz sve dobre i loše strane toga (povećana potrošnja kod nekih, naročito malo starijih konstrukcija ili kao kod vas visokoturažnih). Za vaš auto je malo bolji izbor bilo TopTec 4300 no ako vozite na plin možda i ne.
    Vodite računa da pune performanse ovo ulje postiže samo nerazblaženo (bez dolivanja bilo kog drugog osim njega). Ipak obzirom da je već poluzasićeno talozima od ranije i da nije za više od par hiljada km, logično je doliti neko drugo (jeftinije) ulje. Srećom za razliku od 4300 a naročito 4200 ovo ulje je mešljivo sa drugim. Najbolje je koristiti neko 5W-40 HC tipa (Elf ili Total) ali ni Lux Lukoila (iako verovatno PAO tipa) nije loše. U svakom slučaju ukoliko je API SM sintetika neće biti problema.
    MOL Dynamic Prima 5W-40 je odličan kandidat za mešanje ali nisam siguran koliko je jeftinije. Uostalom ono je jedno od boljih za vašu Hondu uopšte. Kad smo već kod MOL-a zašto ne pomenuti i INA pogotovu što putujete u centar događaja (Rijeka, rafinerija INA-e). INA Milennium 5W-40 je takođe dobar kandidat za dolivanje.
    Dalje korišćenje full sintetičkih (ili sintetskih) ulja će sigurno dati dobre rezultate u vašem automobilu (motoru) ali troškovi mogu da vas obeshrabre.
    Zato sledeću zamenu uzmite (od skuplje ka jeftinijoj varijanti i obratno proporionalno isplatljivosti):
    1) Valvoline MaxLife 5W-40 full synthetic
    2) LM Super Leichtlauf 10W-40
    2) Valvoline MaxLife 10W-40 polusintetičko
    2) MOL Dynamic Max polusintetičko 10W-40
    3) Kroon Bi-Turbo 15W40 mineralno (izvrsno!)
    3) Total 5000 15W40 mineralka (Motul je previše skup) ili Mobil M 10W-40.
    U svakom slučaju prvo neko od prva tri da malo "kondicionirate" zaptivke (nije krucijalno ali neće da škodi) onda ako je pred zimu 10W-40 pa s proleća 15W-40 Kroon pod 1.

    ОдговориИзбриши
  20. Poštovani,
    odgovor ide u dva dela jer je duži od 4096 karaktera (koliko sms poruka?). Eto imao sam duge komentare ali ovaj ispade najduži. Deo drugi:
    Vodite računa da (nisam baš siguran koji je tačan model vašeg motora) je interval izmene 10 ili 15 hiljada km ili godinu dana a u "severe" (teškim) uslovima pola od toga (i vremenski) a 90% gradske vožnje jestu teški uslovi rada motora.
    Ne zaboravite da se kod Accord-a i ulje u menjaču menja i to na 120 hiljada km ili "tipičan" kreditni (lizing) period od 7 godina.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  21. Sale,
    Vaš stil baš liči na Ragazzoni-jev što mi se jako sviđa i vama je plus te imate bonus kod mene.
    O ulju K2 Texar sam već pisao na CBC-u pa da se ne ponavljam.
    Ono što nisam tamo rekao je da je zaista teško postići cenu koju navodite a da sve bude O.K.
    No Metro Vam je čudo jer možete i Valvoline i Mobil da kupite po neverovatnim cenama.
    No vratimo se K2 te shodno imenu teško dotižnim ciljevima.
    Ako uzmemo 15€ (sa već uzetih 20% rabata od strane Metroa) minimum za polusintetiku i kurs od 100 pa na to još 15% (akcija) nenormalnog rabata stigli smo tek na 1350 din. i to sa dva zaokruživanja naniže.
    Da bi sve bilo istina moralo bi: Da se rasprodaju stare i nenormalno velike zalihe, da se nelojalno konkuriše i osvaja tržište ili da roba nije potpuno po specifikacijama (manji kvalitet od prikazanog).
    Najverovatnije je od svega pomalo i tu je najverovatniji odgovor kako je cena postignuta.
    Pogledajte zemlju porekla (ukoliko je ima a zakonski bi moralo), možda i to pojasni malo.
    Što se Shell-a tiče: Dolivajte istim (mada je kod dizela bolje raditi suprotno, tj. dolivati sa ređim uljem) i još bolje koristite ga u letnjim mesecima i sa kraćim intervalima zamene.
    Podseti ste me da u nekom od sledećih tekstova navedem listu kompanija koje daju rok uljima od 5 godina (60 meseci) a ona je impozantna i potvrđuje da ma šta naš zakon rekao to je pravi rok upotrebe motornih ulja.

    P.S.
    Za prethodnog čitaoca još jedan savet: možete koristiti bilo koju polusintetiku ali ne bežite od API SJ nego im čak možete dati i blagu prednost, jer osim što su jeftinije generacijski su usklađenije sa motorom.
    Malo sam u off-u no nije stašno ni mnogo neproduktivno.

    ОдговориИзбриши
  22. Анониман15. март 2010. 20:52

    Stevo.....
    da ne ispadnem skroz neozbiljan....

    prica o turbini nije ni malo naivna
    radi se o delu napravljenom do vrhunskih materiala i legura,

    nije samo gorivo......ima veze i sa "przenjem",doticne

    posto koristi izduvne gasove iz motora da bi se pokrenula,te na istoj osovini samo sa druge strane "puza" ubacuje vazduh u motor,

    mislim da je to prvi smislio Bentli kako bi ubacio vise vazduha u motor....1900 ii neke,

    pola veka kasnije BMW,(inace naivci sto su pravili motore za bombardere,koji su radili na 10 000 m visine)
    uzima blok motora 1.6 l iz stare trojke(ona pre kockice)
    stavlja ga u formulu 1,te uspeva tom fakticki gasno mehanickom tehnologijom ,da izvuce 1000 konjskih snaga....iz tog malenog bloka.......ali samo na ludacki velikim brojevima obrtaja....
    tu se pojavljuju problemi sa temperaturom i turbo rupom pa se cela prica zabranjuje u f1.

    u nekoj formi ova se tehnolohija koristi u danasnjim autima,postoji i varijanta sa elektricnim "nadpunjenjem",koja nema problem turbo rupe, al se iz nekog razloga koristi ova mehanika gasova,i problemi turbo rupe i temperature su ostali.

    Turbo rupa nema veze sa turbofolkom,to je vreme dok izlazni gasovi iz motora ne krenu da prave dovoljan pritisak,te se naglo pale izduvne lopatice,u istom momentu se na drugom kraju osovine ubacuje sve vise vazduha,kao pravi "perpetum mobile"stvara se zacarani krug,sto vise izlazi to vise ulazi,stvara se veliki pritisak u motoru,na turbinu idu sve vreliji izduvni gasovi.

    Tako da je turbini potrebno hladjenje i podmazivanje,postoje turbine koje se hlade vodom,sto je bolja i komplikovanija varijanata,jer se u slucaju "usijavanja "turbine (veoma toplo vreme,veoma veliki uspon,veliki broj obrtaja u malom prenosu)
    dize temperatura vode u motoru pa se tu dobija informacija da treba po mogucstvu stati,otvoriti haubu,pustiti motor da radi u leru neko vreme.

    Vecina auta ima turbine sa podmazivanjem i hladjenjem na ulje,neki imaju senzor za pritisak ulja,slabo ko za temperaturu istog,ukoliko su te uljne instalacije malog promera i protoka ulja,eto veselja....turbina se przi u ulju kao pomfrit u fritezi.
    vreli gasovi pregrejavaju turbinu,koja moze da podnese verovatno to do neke temperature.Posle se, recimo zimi, naglo hladi...pa se stvara "luft"

    ukoliko se pre toga ne zalepi od prljavog goriva.

    ali taj problem je elegantno resen na nosacima aviona,koji imaju do osam malih nuklearnih reaktora,koji greju vodu i prave paru,koju pustaju kroz nekoliko turbina ratlicitih dimenzija i pritisaka
    (kao u parobrodima veci pritisak manji klip,osatak pritiska u veci klip) te tako generisu elektricitet koji pokrece sve ostalo,

    veza izmedju turbodizela i turbofolka ostaje misterija za modernu nauku...

    ОдговориИзбриши
  23. Poštovani anonimni,
    O.K. je vaše izlaganje. Turbo kompresori su (možda i Bentli) koliko ja znam tamo neke 1913. (ili tu negde ali pre I Svetskog Rata) korišćeni prvo kod TRAKTORA. E sad, kažite vi meni: DA LI TO IMA VEZE ZA FOLK-om (Selom)?
    Nemojte da ste naivni Turbo je Turbo a POGOTOVU folk! Doduše ja više preferiram R&R ili klasiku (TNG i Benzin).
    Naravno da nije sve u gorivu i ulju već turbina traje pre svega koliko je od kvalitetnih materijala napravljena. Ipak ne treba podceniti uticaj nataložene gareži od lošeg goriva zbog čega bi vlasnici starijih TD mašina trebali da koriste Euro ili bar Eko 50 dizel.
    Ulje ipak ima uticaj kako ste lepo naveli jer se često zagreva na 160 ili svih 180 (dugoročna, "trajana" i prosečna temperatura) te bi po tom pitanju jedino Mobil 1 i tek poneki AMSOIL, Valvoline i ... još retko ko mogli da čistim PAO sintetikama sa tim koliko-toliko izađu na kraj.
    Eneos 0W-50 nije (na žalost) za dizele već samo benzinze uključivši i turbo mašine.

    Još reč-dve o Hondi Accord. Proverite koliko kataloški (po proizvođaču) troši vaš motor ulja. Vodite računa da po gradu može da troši i manje (ne zagreje se do radne temp.) ali i više (leti) nego na otvorenom. U svakom slučaju stabilna potrošnja ukazuje na solidno stanje motora.
    Lukoil Lux serija bi u redosledu: 5W-40 sintetika, 10W-40 polu-sintetika i 15w-40 mineralno mogla da vam donekle smanji potrošnju ulja ali za to nema garancije. Uzgred ni potrošnja koju navodite ne izgleda zabrinjavajuće (čak ni sa 4100). VTEC kada se malo stisne troši više ulja ali o tome opširnije možete pročitati na forumu Honda Kluba Srbija (imate i link na blogu).

    ОдговориИзбриши
  24. Анониман16. март 2010. 11:18

    Rudolph Diesel,nemacki
    socialista je izmislio dizel motor tek 20,30-tih godina uoci velike depresije,
    razlog je bio to da je nafta bila pet puta jeftinija od benzina,a u startu je zamisljeno da motor radi i na biljna ulja.

    ti "turbo traktori" benzinci su bili iskljucivo rezervisani za super imucne grandovce.

    TNG na zalost nema u varijanti direktnog ubrizgavanja u cilindar,jer kad gas prelazi iz tecnog u gasovito stanje stvara se velika "ladnoca",predpostavljam da je to razlog zbog koga se koristi "isparivac" koji greje voda,pa onda gasne diznice koje se montiraju u usisnu granu,"puckaju" taj gas,pravi se mesavina gasova na ulazu u motor,ovaj sistem je moguce kombinovati sa sistemima direktnog ubrizgavanja benzina ili dizela.
    Ta tehnoogija je trenutno u razvoju,umrezenje dva bord computera je trenutno extravagantno.
    Poz..!

    ОдговориИзбриши
  25. Poštovani,
    Ne sumnjam da dobro poznajete problematiku motora.
    Ipak za Rudolf Diesel-a (Dizela) niste u pravu.
    Čovek se rodio (skoro na današnji dan) 18.III 1858. u Parizu (a nemačkoj porodici). 1884. je počeo da radi na ideji motora na plinsko ulje (sadašnji, naravno dizel). Rad svog motora prikazao je 16.VI 1897. u Društvu inženjera u Kasselu. Takav motor je dobio ime dizel-motor.
    Noći između 23. i 24. septrmbra 1913. izvršio je samoubistvo skočivši sa parobroda u more na putu u Englesku. Pretpostavlja se da je to učinio zbog velikih dugova u koje je upao. Ironično zar ne? Čak i 100 godina nakon njegove smrti, kraj dizel motora se još ne nazire iako je neprilagođen vremenu (ekologija), potpuno prevaziđen itd. (Da ne bude zamene isto važi i za Ottov motor ali bi bilo logično da se on održi bar koju deceniju duže kao prilagođeniji ekološkim zahtevima). Da je sreće i manje monopola vozili bi na gorivne ćelije.
    Ovako nam ostaju Turbo Dizel, Turbo Benzin i Turbo Folk kao pošasti savremene civilizacije.

    P.S. 1925 je prvi put komercijalno upotrebljen turbo dizel motor, koristili su se na velikim motorima (brodskim-?) a u auto industriji počinju da se primenjuju kod teških kamiona 1938. Ipak držim do toga da su prvi eksperimentalni TD motori korišćeni kod traktora (na početku bi Turbo Folk i sa njim se završi, on je alfa i omega, bar na Balkanu) i pre 1920. ali nemam dokument koji bi to potvrdio.

    ОдговориИзбриши
  26. http://www.mobiloil.com/USA-English/MotorOil/Oils/Mobil_1_ESP_Formula_M_5W-40.aspx Evo pojavio se Mobil 5w40 esp kod ovlascenog uvoznika pa se nesto razmisljam posto mi se blizi zamena ulja da sipam njega umesto ovog 5w30 koji sam do sada sipao.Cini mi se po vasoj preporuci da je to bolja gradacija za nase klimatsko podrucje?

    ОдговориИзбриши
  27. Poštovani Vaske,
    Uprošćeno rečeno jesam rekao da je 5W-40 bolja gradacija bar u našim uslovima (za Astru H).
    U stvari situacija je da su: 5W-30, 0W-40 i 5W-40 gotovo podjednako pogodna. Zimi nećete imati koristi od 5 stepeni niže tačke tečenja a i 5W-40 će odraditi posao sa velikom rezervom. Ide leto a tu bi viskoznije ulje trebalo da je bolje.
    Nema ničeg lošeg da nastavite sa 5w30 pogotovu što vam je mašina prilično nova. Ipak ne treba ni da se uzdržavate od korišćenja 5w40. Ovo pogotovu ukoliko vozite u malo težim uslovima vožnje. Koliko sam video na adresi koju ste naveli novi Mobil nema ni blizu toliko ispunjenja specifikacija kao "stariji brat" ali mislim da se radi samo o tome da je tek izašao na tržište i da nema sertifikate osim usko ciljane grupe (Mercedes) gde ima 229.31 i 229.51 što ukazuje da sigurno ispunjava i ACEA C3 kao i bar polovinu od impozantne liste koju poseduje već etablirani 5w30ESP.
    Uzgred možete i dolivati jedno u drugo jer im je sastav jako blizak. Kako vaš auto sigurno ne troši puno ulja taman neko dolivanjce s jeseni (ukoliko se odlučite za 40-icu) dolivajte 5W-30, kad već nešto čađi ima u ulju (i povećava mu viskoznost) a i zima bude na pragu.
    Još ćete manje ulja trošiti ali ne i goriva. Ne verujem da ćete primetiti razliku u potrošnji (čak ni na kompjuteru) ali 1 do 2% je nešto što bi moglo da se očekuje. Ipak pogotovu leti motor će sigurno biti nešto bolje zaštićen.
    Naravno ima i ono: "tim koji dobija se ne menja" ali i dok ne probaš nećeš znati.
    Nije baš da uradite iz zaleta "Go for it!!".
    Ako ste na oko 100k km onda nema o čemu da razmišljate a na 50k km i manje ostanite pri manjoj viskoznosti. Zona 50k do 100k je već stvar procene vozite li iole oštrije ili ne.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  28. Postovani Stevo,auto je 2007 godiste ali je presao blizu 100000km.Do sada ulje izmedju menjanja nisam uopste dolivao jer u motor staje tacno 3l.i tada je do max i do sledece zamene potrosi ga do sredine meraca,tako da nije potrebno dolivanje.Jos jedna verujem bitna stvar je da je vecina moje voznje cist lokal(sigurno 80%)i to sve kratke relacije gde motor cesto ne postigne radnu temperaturu.Stil voznje mi nije nesto previse ostar,mada pomenuti auto zahteva voznju u visim obrtajima jer se radi o malo vecem autu za taj motor pa ga jednostavno moram izvlaciti da bi isao.Moja greska je sto vam sve ove informacije nisam odmah dao te s toga mozda i niste bas precizno mogli da mi date odgovor.Nadam se da vas nisam previse udavio! Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  29. Poštovani Vaske,
    Niste me previše udavili a ja se uplaših da sam vas. Naravno da bi kraća priča bila da ste mi odmah sve rekli (ma priznaćeš ti meni ... što bi rekao pandur). Nekih 0,5 lit. na 20k km je zaista mala potrošnja i to je neki minimum za motore SUS.
    No i pored toga nije baš nula mada jeste uslovno.
    I pored toga što sam umereni zagovornik viših viskoznosti ili veće ukoliko su dve ili tri viskozne kategorije moguće za korišćenje (dosta slučajeva) i iako sam se obradovao Mobil 1 ESP u verziji 5W-40 (na koju sam tipovao da će se pojaviti pre ili kasnije), čak i pored već 100k km pređenih (što je za vaš auto još uvek skoro nov motor, pogotovu uz M1, što bi sam Mobil rekao "Peak Life" tj. prelaz između "New Life" i prethodnog), moram Vam reći:
    - Za vaš stil vožnje (odmeren, normalan, ekonomičan, bezbedan i racionalan, ... da ne bude samo hvale: pomalo penzionerski) i 80% čistog lokala IPAK je bolje da zadržite 5W-30 viskoznu klasu. O 5W-40 razmislite ukoliko pređete na više vangradske vožnje (više od 50%), znatno oštriji stil ili kad stignete do 200k km (ili bar 150) kad bi i u gradu 5W-40 moglo da bude bolje od manje viskoznog starijeg brata.
    Uz Mobil 1 ESP seriju nemate potrebe pre 250 ili čak 300k km da koristite Mobil 1 High Mileage (5W-30 ili 10W-40) ili Valvoline MaxLife 5W-40 sintetiku, ukoliko dobro održavate vaš automobil (redovan servis). Uzgred pokušajte da minimum jedanput ali bar dva puta mesečno, auto istarate na auto put i vozite u malo većim obrtajima dužu relaciju (bar 100km) i "izduvate" motor.
    Objedinite to sa rekreacijom i/ili turizmom te spojite lepo i korisno. Posao neće pobeći čak ćete i posle prijatnog vikenda i vi malo pročistiti misli (kao i vaš motor).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  30. Poštovani.
    Pozdravljam iz Zagreba.Vozim Alfu 19jtd euro3.
    Mijenjam ulje svakih 10 000km seleniaTD je točena do 90 000km. Onda sam ulio LM DIZEL SINTHOIL 5W-40 i do sada imao dvije izmjene tog ulja. To ulje sam ulio iz razloga jer sam radio chiptuning, pa je kao kvalitetnije.
    Primjetio sam da je auto u 20 000km potrošio nekih o,6litre. Dok kod selenie TD nisam primjetio nikakvu potrošnju bar odokativnu.
    Molio bih vas da mi kažete koje je ulje najbolje za moju ljubljenu Alfu 19 jtd euro3. motor je inače u super stanju i sad ima 109850km, a na 110000je servis. Hvala unaprijed i moram priznati da se čudim vašem znanju i vidim da bi imali puno posla za objasniti neke stvari na Alfisti .hr forumu.

    ОдговориИзбриши
  31. Poštovani Mihaela,
    Zamolio bih Vas da mi date malo vremena za kompletan odgovor (pokušaću u toku dana, nije toliko teško pitanje koliko nisam kod kuće).
    Bitno je da oba ulja koja spominjete imaju potreban kvalitet za vašu Alfu.
    LM Diesel Synthoil je klasa Selenia WR 5w-40 ulja i jeste kvalitetnije od Selenia TD koje je za svoju klasu solidno ulje.
    Potrošnja koju spominjete je normalna (svaki motor troši ulje, čak je bolje umerena nego "nulta" potrošnja, duga je priča zašto) i nije ni za kakvu brigu.
    Vidite, 5W-40 ulja su manje viskoznosti od 10W-40 i u proseku isparljivija (ne uvek) i obično ih motori više troše. Drugo, sam chiptuning obično neznatno povećava potrošnju ulja tek toliko da se primeti kako sami navodite. Verovatno je kombinacija faktora.
    Može servis i na 111.000km ali danas je ionako neradan dan pa verovatno tek sutradan idete na isti pa u večernjim satima sledi odgovor. Ako ga i nebude pominjani LM je O.K. pa nastavite sa istim uljem ili probajte Selenia WR.
    Za forum mi je drago da ste me pozvali i rado bih se odazvao jedino što vremenski rok ne mogu da dam (rasprodat sam unapred). Zaista bi mi bila čast da učestvujem u radu.
    Pogledajte moje tekstove na www.cbc.rs gde pišem kolumne (malo duže) u rubrici: "motorna ulja - kroz horizont događaja" koje prate brojni komentari. Moguće je da ćete tamo naći odgovore na mnoga pitanja koje niste mogli na blogu. Često ima direktnijih pitanja i odgovora i to ne samo mojih nego i čitalaca koji solidno poznaju materiju.
    Mogu vam preporučiti i tekstove na - Honda Klub Srbija - naćićete ga preko google-a ili na VW vazdušnjacima (pod VW vazdušnjaci Mladenovac)gde sam takođe objavio par tekstova. I još i www.mycity.rs gde ima nekih dopuna postojećih tekstova.

    ОдговориИзбриши
  32. Poštovani,
    Prvo da napomenem da nisam toliko verziran da bi znao 100% koji je to tačno motor 1.9jtd Euro-3.
    Pretpostavljam da se radi o modelu 1998 do 2000. ili prvi 1.9 jtd sa Alfe 147 od 2000. pa na dalje.
    Zanimljivo je da za sve iole novije jtd motore (2001 a naročito 2003 pa nadalje, kojih jedino i ima na sajtu Selenia) Selenia daje preporuku WR 5W-40 ili čak WR P.E. 5W-30.
    Ovo bi značilo da je vaš motor iz produkcije zaključno sa 2001. Ovoga nema na zvaničnom sajtu ovog proizvođača ali pretpostavljam da ste poštovali fabričku preporuku.
    Selenia TD 10W-40 je solidno ali praktično "diesel only" namenjeno ulje. Uz to je nešto manje moderno (zastarelo) i uglavnom samo za nešto starije motore.
    Uzevši da imate motor AR 32302 sledi:
    1) Možete koristiti i 5W-40 i 10W-40 ulja. Starost motora nije velika da bi odlučila u korist viskoznijeg jer su 5W ipak sintetička ili "sintetska" za razliku od polu-sintetičkih ulja.
    2) Još je malo rano za ulja kao što su: Valvoline MaxLife 5W-40 ili 10W-40. Kod Liqui Moly to je Super Leichtlauf 10W-40 polu-sintetičko. To bih ostavio za posle pređenih 150k km.
    3) Ukoliko bi gledali samo kvalitet onda lista ide otpilike ovako (nakon dva koja ću posebno navesti):
    1. Selenia WR 5W-40
    2. Shell Helix Ultra Diesel 5W-40
    3. Mobil Synt S 5W-40 (Super 3000 X1).
    4. Castrol Magnatec Diesel 5W-40
    5. Diesel Synthoil ili Synthoil High Tech oba 5W-40 i oba Liqui Moly.
    6. OMV Bixxol Premium Diesel 5W-40
    4) Takođe 5W-40 sintetike ali uz malo pogleda na uštedu u novcu:
    1. (7) MOL Prima 5W-40
    2. (8) Lukoil Lux 5W-40 Full Synthetic
    3. (9)INA Millenium 5W-40.
    4. (10)Optima Magnum 5W-40.

    Ipak ako bih išao na top kvalitet pre svih bi bili:
    I Mobil 1 Turbo Diesel 0W-40
    II Texaco Havoline Synthetic 5W-40

    Dolaze u obzir naravno i Valvoline, Total ili Elf 5W-40 sintetička ulja te je ukupno 15 preporučenih. Razlike nisu tako velike te nećete pogrešiti (kako vidite nije lako da se pogreši).
    Zaista najbolja su: Mobil 1, Havoline, Selenia i Shell. Prvi je zaista skuplji a ostali su tu negde te po afinitetu prema kompaniji i ceni izaberite.

    Sledi i drugi deo.

    ОдговориИзбриши
  33. 4) Ipak,
    Ne morate naći da je štednja loša po vaš motor te bi i polusintetička 10W-40 ne samo došla u obzir nego su superiorna sa odnosom kvalitet/cena a može se desiti da potrošnja tih ulja bude i manja.
    Lista je ovde kraća:
    1) MOL Dynamic MAX 10W-40
    2) INA Delta Sint SAE 10W-40
    3) Selenia Turbo Diesel
    4) Shell Helix Plus 10W-40
    5) Kroon Emperol 10W-40
    6) Castrol Magnatec Diesel 10W-40
    7) Selenia Gold Synth 10W-40.
    Otprilike po redosledu navođenja je i isplatljivost te tako ide i preporuka.

    Obzirom na chiptuning koji ste uradili blaga preporuka u korist 5W-40 sintetičkih ulja.
    Da ne budete zbunjeni još jednom izaberite neko od 2+2 ulja kako je gore navedeno.
    Ipak kako je zahtev za vaš motor tek ACEA B3 a većina polusintetika ispunjava i B4 (osim pod 3, 4 i 6 sa liste; doduše to malo napamet) znači da su i dalje dobra za vaš motor.

    Na oko 150 hiljada km pređite na Valvoline MaxLife Diesel 10W-40.

    Nadam se da nisam odmogao jer kao što vidite jako mnogo ulja su dobra za vaš motor. Izbor je znači lak. Da ne bi otežao izbor naveo sam redosled mada su razlike, ponavljam, jako male te između prvog i poslednjeg na listi nema suštinske razlike već su nijanse u pitanju.
    Vodite računa (kao i dosad) da je interval izmene 10 tisuća km ili (zanimljivo) 18 meseci.
    Ukoliko prelazite više od dve trećine u gradu razmislite da skratite interval izmene na 7500km ili 12 meseci ukoliko budete koristili 10W-40 ulja. Kod sintetičkih 5W-40 ovo neće biti neophodno. Koristite što kvalitetnije filtere (FRAM npr. ili "originalne" šta god to bilo kod Alfe) i ne zaboravite da redovno promenite filter vazduha a ako povremeno vozite u prašnjavijim predelima menjajte ga češće od standardnog intervala.
    Nivo ulja proveravajte na 1000km. Do jednog litra između izmena je mala potrošnja, jedino pazite da ne budete blizu min. na mernoj šipki. Ne zaboravite idealan nivo je max. ili što bilže njemu a ne kako se pogrešno misli na sredini izmežu min. i max. (pazite da ne pređete max.).
    Ukoliko vaš ipak uznemirava povećana potrošnja (koja nikako nije velika) probajte Havoline pre nego se vratite na 10W-40.
    Sa sintetičkim uljima ćete uvek imati čist motor a posle dve izmene LM Diesel Syntoil-a on je već perfektan i ispiranje motora smatrajte nepotrebnim.
    Malo sam odužio no nadam se da ćete naći da je korisno.
    Dužina teksta (da ne bude da vas protežiram) je i iz razloga što postoji velika sličnost između dizela za Punto jtd (jedna generacija ispred) o kome sam već pisao i vašeg motora. Bilo mi je naravno lakše da sve ovo navedem za kratko vreme i bez mnogo kopanja po literaturi.
    Veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  34. Dakle, moj naklon i točka.

    Ide Havoline.

    Veliki pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  35. Malo sam pomnije čitao, jedino onaj dio u kojem navodite da je LM dizel synthoil 5w-40 u istoj klasi sa WR seleniom mi nije u potpunosti jasan.
    Pošto je WR selenia HC ulje, a LM dizel synthoil ipak full sintetika.

    ОдговориИзбриши
  36. Poštovani Mihaela,
    Zaista je ugodan osećaj videti da vaši čitaoci dobro poznaju tematiku. Uostalom najbolji je profesor koga student prevaziđe.
    No ovde ste samo delimice u pravu.
    Zaista ste lepo primetili da je LM dizel PAO sintetika i nije HC oznove kao Selenia WR.
    U tom smislu Liqui Moly jeste klasu iznad.
    Ipak, ako dalje analizirate podatke uviđate da osim iste viskozne klase ova dva ulja dele i ispunjenje standarda do te mere da su gotovo identična (API CF, ACEA B4, MB 229.3 i VW 505.00) čak je i neispunjenje API S kategorije kao i ACEA A (standardi za benzinske motore u oba slučaja) karakteristično za oba.
    Mala digresija; verovatno ova ulja nisu pogodna za benzin iz razloga povećanog sadržaja sulfatnog pepela koji je uslovljen specijalizovanim sistemima (sustava) aditiva.
    Dalje, imaju relativno sličan sistem detergenata (ne baš identičan ali iste grupe: alkil salicilata).
    I na kraju (koncu) mora se voditi računa da se radi o preporuci za tačno određeno vozilo. Kako Selenia ima i ispunjenje specifičnog Fiat-ovog standarda nesumljivo da time nadoknađuje malu prednost LM-a.
    Tako sam ih uslovno (uvjetno) svrstao u istu klasu jer u datom slučaju zapravo i jesu.
    Strogo gledavši LM bi morao biti za nijansu kvalitetniji jer mu potpuno sintetička osnova daje prednosti kao što je desetak stepeni (stupnjeva) niža tačka tečenje (od čak -45 cel.) ili veća oksidaciona otpornost i moguć duži interval izmene i slično.
    Da budem iskren LM mi je za nijansicu draži te sigurno ne bih objavio nešto na njihovu štetu ali to u ovom slučaju nije relevantno i šta više trudim se pre svega biti objektivan i nadam se da poprilično to uspevam.
    Ne znam da li sam pokušajem dvojezičnosti iole uspeo ili samo opterećujem tekst ali sam se potrudio da vam olakšam praćenje.
    Recimo da pokušavam biti dobar domaćin (na sajtu) kome se ne sviđa njegov je problem.
    Sebe pokušavam da smatram kosmopolitom a na drugima je da to potvrde ili opovrgnu.
    U tom duhu pozdrav Zagrebu i pre svega vama lično!

    ОдговориИзбриши
  37. Mislim da ću ići na LM High Tech 5w-40 ovaj puta i nadam se da neću pogriješiti.

    Hvala uz lijep pozdrav.

    Do pisanja.

    ОдговориИзбриши
  38. Nećete pogrešiti.
    Ne zaboravite: ulje koje podmazuje se i troši. U prvih 5000km ne bi trebalo da bude primetno (mada proveravajte) a posle 5dcl mada do jednog litra je zanemarljivo (iako nešto košta).
    Ulje za koje ste se odlučili je odlično. Za interval od 10.000km može i bez ED-a mada bi za intervale 15-20k km moglo da posluži jedino uz kvalitetno dizel gorivo zbog ipak relativno manjeg TBN-a (8 do 9) ili ako je polovina vožnje izvan grada. To u važem slučaju nije od značaja.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  39. Анониман7. мај 2010. 13:24

    Molim g-dina Stevu za savet.
    Toyota corolla 1,3 XL 1990 prešla 190000, pre 3000 urađena generalna. Ne znam razlog a i nikad nisam čuo
    da je na toyoti rađena generalka pre pola miliona km,
    ali to je tako kako je... Od pre dva dana je kod mene i hoću da promenim ulje i filter. Može li neki konkretan savet? Vaš redovni čitalac Peđa
    ps Vozi se samo na benzin

    ОдговориИзбриши
  40. Čitaocu sam odgovorio mejlom jer se javio i tim putem. Kako je odgovor dugačak nije da se objavi kao komentar u potpunosti. Osim toga ne verujem da bi bio interesantan većini.
    Ukratko:
    10W-40 pa 5W-40 i (osim zimi) 15W-40 uz dve zamene ulja. Eventualno sa 5W-40 jedna ali ukoliko se bar jednom mesečno malo izvede iz grada. 5W-40 je dobro i zbog skorašnje generalke ali i uslova vožnje (grad). Ipak za tako star motor je verovatno preskupo pa je podrazumevanih 10W-40 više nego dovoljno.
    Toyota inače preporučuje zamenu ulja na 6 meseci ili čak 3 za teške uslove vožnje (a 99% gradske je upravo to). Ipak to je više za API SF ili SG ulja koja su u to vreme (1990) bila aktuelna. Sada bi to moglo da se malo koriguje ali ipak ne treba preterivati. Na primer 3 zamene za 15 do 20k km u teškim uslovima. Ipak 5000km je dovoljno malo da su dve zamene godišnje više nego dovoljne.
    Mali komentar i za generalku na cca. 200 hiljada km. Toyota Corolla iz devedesetih (upravo model 1987-1992) je zaista poznata po dugovečnosti. Doduše nije da su baš sve prelazile 500k km ali koliko ja znam jesu 300 do 600 sa prosekom od oko 400k km.
    Ipak pređeni kilometri NISU APSOLUTNI kriterijum. Mnogo su bitniji RADNI SATI mašine. Ukoliko je 80% voženo po gradu (uz to teži su uslovi nego van grada) ekvivalent je množenje sa bar 2 ili čak sa 2,5 (za 99% gradske čak i 3) tako da od 190 hiljada km dolazimo do "očekivanih" pola miliona ili bar "prosečnih" 400 hiljada km.
    Možda je to odgovor zašto generalka sa relativno malo pređenih km. Osim toga 200k km za 20 godina vredi bar 300 za 10 i to u sličnim uslovima vožnje te i o tome treba voditi računa.

    ОдговориИзбриши
  41. imam Mercedes Sprinter 311 cdi koristim K2 10 40 w poljsko ulje,svake nedelje vozim relaciju Beograd- Gent Belgija,vucem duplu prikolicu i 3500kg tereta,menjam ulje svako 2 ture oko 9000km ,ne trosi kapi i ne dize tempereturu ja prezadovoljan uljem.Pre sam koristio LUK OIL i Mobil 10 40w 48 10 l u Nemackoj placao 48.5,ovo K2 me kosta 28 e.

    ОдговориИзбриши
  42. Ne znam postoji li više tipova motora ali računam da se radi o modelu 311cdi 2000-2006. sa euro 3 ili 4 motorom. Pomoglo bi kada bi naveli šta piše u servisnoj knjižici.
    "Ne troši kap" je čuven mit koji sada nemam namere da razbijam (ima toga na www.cbc.rs u nekim mojim tekstovima a biće i još) no računam da značenje toga kao "minimalna potrošnja ulja" što je dobro ali nije primarni kriterijum kvaliteta ulja. To što motor ne diže temperaturu je svakako dobro i ukazuje na dobar (koliko?) kvalitet ulja.
    U svakom slučaju hvala na komentaru kojim dopunjujete iskustva sa čitaocima i autorom bloga.
    Tačno je da sam iskazao svoje sumnje prema brendu K2 jednostavno ne znajući više o samom proizvođaču. Zemlja porekla jeste Poljska ali više liči na robnu marku nego proizvođača. Iz Poljske dolaze proizvodi solidnog kvaliteta ali u ovakvom obliku (robne marke) najčešće (o)srednjeg.
    Naravno, ulje očigledno ima zadovoljavajući kvalitet za vaše potrebe (mada je na osnovu iskustva koje ste naveli to ipak nedovoljno na duže staze) te se slažem da ima dobar odnos kvalitet/cena.
    Ipak vodite računa da su duge relacije nešto što ulju produžava vek trajanja. Za 9000km na koliko ulje menjate i ulje osrednjeg kvaliteta može da bude zadovoljavajuće.
    Javite mi o detaljima (tačan tip motora, zahtev kvaliteta za motorno ulje, interval zamene i sl.)
    da bih mogao da budem precizniji.
    Mislim da ste našli dobar odnos intervala zamene, cene i odgovarajućeg kvaliteta ali ne mora da znači da je to i najbolje.
    Ne kažem da bi trebali da menjate nešto što se pokazalo u praksi ali je sasvim moguće da bi npr. Mobil isti kvalitet održao 3 ili 4 ture (ne kažem unapred da je tako) pa bi došli na sličan nivo troškova uz još veću zaštitu motora.
    U svakom slučaju slažem se da skuplje ulje ne mora da bude uvek i bolji izbor i to i jeste jedan od ciljeva ovog bloga inače je lako reći "ako ne znaš šta da kupiš, kupi najskuplje".
    O ovome ima i u tekstu o FAM uljima gde sam se (da ne ponavljam ceo tekst) složio sa "kristina990" da ima priličan broj slučajeva kada jeftiniji brendovi (duplo ili više) pokažu isti ili bolji nivo kvaliteta kod određenih vozila uz uslov da su originali i da ispunjavaju min. specifikacija za konkretan motor.
    Ovo bi mogao da bude još jedan u nizu primera.
    U svakom slučaju dobro zapažanje a u slučaju da želite više o ovome javite detalje. I ovako kako je navedeno je dovoljno i korisno za druge koji su razmišljali da probaju K2 ulja koja imaju izuzetno povoljnu cenu za nivo kvaliteta (specifikacije) koje poseduju.

    ОдговориИзбриши
  43. Pozdrav gospodine Stevo,resih da vam se ponovo obratim jer je jedan clan porodice kupio Astru g sa 1,7 dti Isuzu motorom pa posto je auto iz uvoza sa nepoznatom kilometrazom u dilemi je koje ulje da sipa.Majstori ko majstori...neko predlaze Gm sintetiku a neko polu-sintetiku,dok sa ja pre za provereni Mobil,u svakom slucaju vasa pomoc nam je potrebna jer ne bi da experimentisemo.Hvala i pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  44. Poštovani g. Vaske,
    Vaša porodica je očigledno posvećena Opel vozilima.
    Poprilično se slažem. Iako nisu no.1 za mene uvek su tu negde u vrhu. Praktični su, sa relativno podnošljivim troškovima održavanja, sa dosta servisa i lako dostupnim delovima.
    Osim toga sviđa mi se njihov pristup motornim uljima (vidi CBC tema: "koliki vam je ... nivo ulja?" unutar podforuma - "kroz horizont događaja").
    No da se vratim pitanju.
    Kao što ste sami rekli "provereni Mobil" je zaista dobra stvar pogotovu što ga već koristite i zadovoljni ste. Uostalom i ovlašćeni servis koristi isto (uz neizbežni GM).
    Potpuno je svejedno (zavisi i od finsnsija) ali po kvalitetu (a obratno po odnosu kvalitet/cena):
    1) Mobil 1 Turbo Diesel 0W-40
    2) Mobil Super 3000 X1 5W-40
    Kako ide zima prvo deluje logičnije mada i 5W je više nego dovoljno. Ukoliko mislite da je broj pređenih km preko 200k km možda odmah i samo jeftiniji 3000. Pratite potrošnju ulja, ukoliko je umerena (2-3 dcl na 1000km) ništa ne menjajte. Ukoliko je bliže 4dcl ili samo zbog preventive razmislite da pri drugoj ili trećoj zameni ulja sipate Valvoline MaxLife 5W-40 sintetiku.
    Dok ne vidite koliko je motor čist, možda prvi put nije loše da zamenite ulje malo ranije, npr. na 10k km. ili 6 meseci (mada ako se brzo ne uštrokavi gurajte i par hiljada km više).
    Ulje menjajte na 15 do 20k km zavisno od načina vožnje (prvo za više grada drugo za manje) i naravno na godinu dana bez obzira na pređene kilometre.
    Koristite što kvalitetniji ED.
    Nije egzaktno ali: MOL, Lukoil, OMV, NIS, EKO je neki redosled. NIS je možda i no. 2 ali zavisi i od pumpe do pumpe, dok Lukoil ima jako "stabilan" kvalitet koji manje zavisi od mesta točenja. OMV je negde između ova dva. Eko bi čak trebao da bude no. 2 sa svojim "Aviodizelom" ali nisam siguran da ga imaju na svim pumpama te gde ga imaju O.K. gde ne izbegavajte (ovo ne zbog ED-a nego nekoliko pritužbi na par isporuka TNG-a; ne mora da znači ali čim više (desetina) ljudi nešto kaže nije loše uzeti u obzir pa makar i uslovno).
    Veliki pozdrav,
    Steva

    ОдговориИзбриши
  45. Pozdrav ,

    prešao bi sa LM na havoline ultra 5w-40.

    MIHAELA ovaj odozgo.

    ОдговориИзбриши
  46. Pardon i još nešto dali isprati motor nakim sredstvom od LM stavi se u staro ulje auto odradi 10min i navodno motor čist ko suza.

    Vaše mišljenje o tome i o mojim prelascima s ulja na ulje.

    Prvih 90000km bil selenia td onda dvije izmjene LM diesel syinthoil i jedna LM high tec.

    I sad bo havoline ultra 5w-40.

    BOKIĆ

    ОдговориИзбриши
  47. Poštovani g. Bokić,
    Havoline Ultra je zaista vrhunsko motorno ulje a ima prednost u odnosu na LM ulja u smislu većeg TBN-a što kod dizela i dalje ima značaj (mada od pojave dizela po Euro 4 a naročito Euro 5 standardu sve manje).
    Sličan TBN ima i Selenia WR koja je "fabrička" preporuka. Ultra ima malu isparljivost i jak sistem detergenata te će vam očuvati motor čistim.
    Dobar izbor (uostalom posebno sam ga naglasio u ranijim odgovorima).
    Da li da isperete motor? Kao što kažu u stripovima: "Mož' bit da, mož' bit ne, al' pretežno ne".
    Ovo važi za vaš slučaj. Inače s vremena na vreme nije loše isprati motor (naročito dizel), recimo na 3 ili 5 godina, naročito ukoliko se koriste mineralna ili polu-sintetička ulja.
    LM aditiv "Motor Clean" je jedano od (naj)boljih na tržištu (tog tipa). Da vas podsetim da postoji i poseban tekst o ispiranju motora (jun, lipanj, 2009.). Zaista se lako koristi i za 10 min. motor motor je čist kao suza. Nema negativnih efekata ali ne treba baš preterivati pa koristiti posle svake zamene ulja.
    Vodite računa da strogo pratite uputstvo. Tih 10 min. rada motora mora biti isključivo na leru jer se ulje malo razredi zbog aditiva. Drugo, dodaje se 500ml u 5lit. ulja, pazite da ne prepunite uljem i da nivo ne pređe max. (bar ne mnogo), to znači da pre dodavanja nivo na meraču treba biti na sredini ili ispod (bliže minimumu) inače morate malo ulja odvaditi.
    Ipak, za vaš slučaj bih rekao "pretežno ne".
    Posle 3 ciklusa Liqui Moly sintetičkih ulja prosto ne verujem da vam motor već nije čist kao suza.
    Na vama je da odlučite, možete ali ne morate.
    U svakom slučaju posle Havoline Ultra šta god sad uradili nemojte trošiti novac.

    Uzgred, Havoline Ultra je i idealno ulje za Opel Astra G sa 1,7 dti Isuzu motorom. Vaske, Mobil jeste dobar ali Havoline ne zaostaje ni pedalj, makar za 3000. Odličan je i za ispiranje motora. Za slučaj ovog Opela je priča o ispiranju pre sipanja sintetike čak "pretežno da" jer se može desiti da ćete sintetiku morate menjati znatno ranije (kao što sam već spomenuo a u slučaju da je motor osrednje čist).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  48. Postovano Stevo,Astra je juce vozena u ovlasceni Opelov servis gde je izvrsen kompletan pregled vozila i uradjen uljni servis.Na moje veliko iznenadjenje sipano je ulje gradacije 10/40 Gm polu-sintetika uz obrazlozenje da je auto presao oko 200000km a da oni praktikuju da ga sipaju cak i ranije jer se radi o motoru starije generacije kod koga se pomenuto ulje odlicno pokazalo.Posto je posao vec bio uradjen vlasnik vozila je insistirao da mu se objasni zasto je sipana polu-sintetika umesto ciste sintetike a reci jednog od majtora iz servisa su bile"u redu,ako zelite da bacate pare mi cemo vam ispustiti ovo ulje i sipati sinteticko ali samo da znate da imamo nekoliko Astri koje su kupljene kod nas i u koje od prvog dana sipamo polu-sintetiku a voze se jos uvek bez ikakvih problema sa velikim brojem predjenih kilometara". Posle ovakog odgovora sta covek da kaze osim sleganja ramenima i onog"pa dobro ako vi tako kazete".Takodje mu je receno da se trenutno u ambalazi Gm-a nalazi Mobilovo ulje sa kojim je Gm sklopio ugovor.Mislim...sta reci???Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  49. Pozdrav Vaske!
    Ne vredi se nervirati! Naši "ovlašćeni" razni (državni, pa eto i privatni) sve najbolje znaju.
    Ne mogu da se pomirim sa ovakvim načinom rada. O.K. odradili su servis (ako ga rade kao i ulja, ne daj bože) ali jedno su zaboravili: Iako još nije zakonska dužnost dobra je praksa da za bilo šta što treba da zamene ili ugrade, prvo trebaju (moraju) da dobiju odobrenje vlasnika.
    Ovakav njihov stav je "nametnuta" kupovina ali u zemlji Srbiji nemate pravu pravnu zaštitu protiv ovakve bahatosti. I da inspekcijski izgurate svoje šta će te sutra kada vam treba usluga tog istog (možda i u gradu jedinog) servisa. Radi se o suptilnijem monopolu i tu malo šta vredi. Moglo se naglasiti pri dolasku da se želi to i to jer ispustiti ulje naravno liči na smaranje.
    O izboru ulja (verovatno) nema ni govora jer eto gospoda imaju svoje.
    No u svakom lošem i nešto dobro. Eto ono što sam sumnjao (i par puta pomenuo) je tačno a to je da se u GM ambalaži nalazi Mobil ulje.
    To je svakako dobra vest. Ipak Mobil polu-sintetika ne ispunjava GM-LL-B-025 (ako je 2000 Diesel) a ako u GM izdanju i ima (teško jer je zahtev za viskozošću maksimalno do 5W-40) to se plaća nijansom nižim opštim kvalitetom.
    Uh, niste ni tako loše prošli. Mit je da stariji automobili po "default-u" trebaju da koriste više viskoznosti. To jeste često slučaj ali prvo treba pratiti pre svega potrošnju ulja i ako je ona mala nastaviti sa standardnim viskoznostima. Ne treba zaboraviti da cela serija G Astre (Astri) i benzinci i dizeli mogu da koriste (ako nije i prvi izbor) i 5W-30 viskoznost pa i 1.7dti. Sasvim je dovoljno 5W-40 ali šta da se radi. Pogotovu što ide zima.
    Ipak, samo mirno. Sipana polu-sintetika će odraditi posao a samo treba pratiti potrošnju ulja i ograničiti interval zamene na 10 do 15k km. Ovim dolazite na istu cenu kao za 5W-40 sintetiku a imate lošije zaštićen motor. Ne sumnjam da od 100k km korišćenjem 10W40 može da se dogura i do 300k km ali ako je tako sa 5W40 verovatno može i do 400k km.
    To što se kod nas manje vozi iskorišćavaju razni majstori, pa i "majstori" i čak ovlašćeni servisi.
    Strašno!

    ОдговориИзбриши
  50. Pozdrav Vaske!
    Ne vredi se nervirati! Naši "ovlašćeni" razni (državni, pa eto i privatni) sve najbolje znaju.
    Ne mogu da se pomirim sa ovakvim načinom rada. O.K. odradili su servis (ako ga rade kao i ulja, ne daj bože) ali jedno su zaboravili: Iako još nije zakonska dužnost dobra je praksa da za bilo šta što treba da zamene ili ugrade, prvo trebaju (moraju) da dobiju odobrenje vlasnika.
    Ovakav njihov stav je "nametnuta" kupovina ali u zemlji Srbiji nemate pravu pravnu zaštitu protiv ovakve bahatosti. I da inspekcijski izgurate svoje šta će te sutra kada vam treba usluga tog istog (možda i u gradu jedinog) servisa. Radi se o suptilnijem monopolu i tu malo šta vredi. Moglo se naglasiti pri dolasku da se želi to i to jer ispustiti ulje naravno liči na smaranje.
    O izboru ulja (verovatno) nema ni govora jer eto gospoda imaju svoje.
    No u svakom lošem i nešto dobro. Eto ono što sam sumnjao (i par puta pomenuo) je tačno a to je da se u GM ambalaži nalazi Mobil ulje.
    To je svakako dobra vest. Ipak Mobil polu-sintetika ne ispunjava GM-LL-B-025 (ako je 2000 Diesel) a ako u GM izdanju i ima (teško jer je zahtev za viskozošću maksimalno do 5W-40) to se plaća nijansom nižim opštim kvalitetom.
    Uh, niste ni tako loše prošli. Mit je da stariji automobili po "default-u" trebaju da koriste više viskoznosti. To jeste često slučaj ali prvo treba pratiti pre svega potrošnju ulja i ako je ona mala nastaviti sa standardnim viskoznostima. Ne treba zaboraviti da cela serija G Astre (Astri) i benzinci i dizeli mogu da koriste (ako nije i prvi izbor) i 5W-30 viskoznost pa i 1.7dti. Sasvim je dovoljno 5W-40 ali šta da se radi. Pogotovu što ide zima.
    Ipak, samo mirno. Sipana polu-sintetika će odraditi posao a samo treba pratiti potrošnju ulja i ograničiti interval zamene na 10 do 15k km. Ovim dolazite na istu cenu kao za 5W-40 sintetiku a imate lošije zaštićen motor. Ne sumnjam da od 100k km korišćenjem 10W40 može da se dogura i do 300k km ali ako je tako sa 5W40 verovatno može i do 400k km.
    To što se kod nas manje vozi iskorišćavaju razni majstori, pa i "majstori" i čak ovlašćeni servisi.
    Strašno!

    ОдговориИзбриши
  51. Pozdrav Vaske!
    Ne vredi se nervirati! Naši "ovlašćeni" razni (državni, pa eto i privatni) sve najbolje znaju.
    Ne mogu da se pomirim sa ovakvim načinom rada. O.K. odradili su servis (ako ga rade kao i ulja, ne daj bože) ali jedno su zaboravili: Iako još nije zakonska dužnost dobra je praksa da za bilo šta što treba da zamene ili ugrade, prvo trebaju (moraju) da dobiju odobrenje vlasnika.
    Ovakav njihov stav je "nametnuta" kupovina ali u zemlji Srbiji nemate pravu pravnu zaštitu protiv ovakve bahatosti. I da inspekcijski izgurate svoje šta će te sutra kada vam treba usluga tog istog (možda i u gradu jedinog) servisa. Radi se o suptilnijem monopolu i tu malo šta vredi. Moglo se naglasiti pri dolasku da se želi to i to jer ispustiti ulje naravno liči na smaranje.
    O izboru ulja (verovatno) nema ni govora jer eto gospoda imaju svoje.
    No u svakom lošem i nešto dobro. Eto ono što sam sumnjao (i par puta pomenuo) je tačno a to je da se u GM ambalaži nalazi Mobil ulje.
    To je svakako dobra vest. Ipak Mobil polu-sintetika ne ispunjava GM-LL-B-025 (ako je 2000 Diesel) a ako u GM izdanju i ima (teško jer je zahtev za viskozošću maksimalno do 5W-40) to se plaća nijansom nižim opštim kvalitetom.
    Uh, niste ni tako loše prošli. Mit je da stariji automobili po "default-u" trebaju da koriste više viskoznosti. To jeste često slučaj ali prvo treba pratiti pre svega potrošnju ulja i ako je ona mala nastaviti sa standardnim viskoznostima. Ne treba zaboraviti da cela serija G Astre (Astri) i benzinci i dizeli mogu da koriste (ako nije i prvi izbor) i 5W-30 viskoznost pa i 1.7dti. Sasvim je dovoljno 5W-40 ali šta da se radi. Pogotovu što ide zima.
    Ipak, samo mirno. Sipana polu-sintetika će odraditi posao a samo treba pratiti potrošnju ulja i ograničiti interval zamene na 10 do 15k km. Ovim dolazite na istu cenu kao za 5W-40 sintetiku a imate lošije zaštićen motor. Ne sumnjam da od 100k km korišćenjem 10W40 može da se dogura i do 300k km ali ako je tako sa 5W40 verovatno može i do 400k km.
    To što se kod nas manje vozi iskorišćavaju razni majstori, pa i "majstori" i čak ovlašćeni servisi.
    Strašno!

    ОдговориИзбриши
  52. zelim znati kakvo ulje da koristim ford probe 1992god,gt turbo.....do sad koristem fuchs titan 10w-40w

    ОдговориИзбриши
  53. Poštovani,
    Zašto menjati dobro?
    Nastavite sa Fuchs Titan MC 10W-40, bilo kojim ima ih više podvrsta, npr. Titan Syn MC (verovatno na njega i mislite).

    Umem i ja kratko!

    Da ipak ne bude da baš kod Vas, a prvi put se javljate, bude tako kratko, ipak malo objašnjenje.

    Polu-sintetička 10W-40 ulja su prvi izbor za vaš automobil. Možda Fuchs i ne bi bio prvi na mojoj listi ali sigurno bi ušao u TOP 5. Onda zašto da ne ostane. Ako ste ranije (ili sad ali i unazad) čitali blog setićete se da su Fuchs ulja uglavnom bila visoko kotirana u raznim tabelama. Uostalom i u tekstu o njima već sam priznao da su mi jedan od omiljenijih brendova. Takođe sam naveo da su po "default-u" preporučena kupovina i ostajem pri tom stavu.
    Vaš je automobil (motor) jedan od onih gde bi MoS2 mogao da bude od koristi. Imate naravno i ulja koja ga imaju fabrički ugrađenog: LM Leichtlauf MoS2 i Fuchs Titan CFE MC.
    Naravno uz uslov da oštrije vozite (u zoni većih obrtaja), a i kako bi takav automobil.
    Za malo oštriju vožnju mogu da se koriste i sintetička 5W-40 ulja. Da ne širimo priču dalje od prethodna dva brenda navešću samo dva:
    LM Synthoil HT i Fuchs Titan Supersyn Plus.
    Ulje se menja na 5000milja (8000km) te je možda i idealna varijanta (za 15k km godišnje) da u 7 hladnijih meseci (ili 8) koristite 5W-40 a u letnjem periodu 10W-40. Ipak to nije neophodno jer 10W-40 može kod nas (i ovom delu Evrope) da se koristi bez problema cele godine (do -20cel. lak start uz moguć do -25).
    Inače kako sam Fuchs često navodi MC serija ulja ima najbolji odnos kvalitet/cena, kažu za sebe a ja bih dodao i uopšte u branši (među najboljima). U odnosu na full sintetiku razlika je u nijansama a cenom su tek nešto više od kvalitetnih mineralnih (zapadnog porekla) tako da nema šta dalje da se priča.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  54. Au!
    Ode čovek sa bloga!
    Taman sam počeo kratko da odgovaram.
    Nije valjda da niste zadovoljni odgovorom?
    Čudnog sveta ima!
    "kriterium_Kork" je čini mi se bio među registrovanim članovima. Ukoliko ste zbog registracije imali "junk mejl" molim Vas da mi javite, do sada nije bilo takvih slučajeva.
    Računam da ste bili zadovoljni uljem koje ste do sada koristili ukoliko niste trebali ste to da naglasite. Izuzetno bi me čudilo da Fuchs nije odličan za Vaš automobil.
    Inače ne krijem da zapravo više volim da potvrdim izbor čitaoca nego kada moram da dam čisto svoju preporuku. Naravno ukoliko imam po sopstvenom mišljenju bolju preporuku uvek to navedem. Većina je čitalaca doduše preporuku tražila putem mejla.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  55. "Šta je trebalo da vičem?" - Živeo kapitalizam!

    Tako i ja, šta je trebalo da preporučim? Mobil peak life 5W50? Ili možda Total Racing 10W50!?
    Ovo drugo čak je i preporuka, može i prvo (API SM/SL/SJ/CF; sa naglaskom na SJ).
    Ipak za navedeni Ford nema spasa od Fuchs-a.
    Ako ćemo i na "super", "full" itd. sintetiku opet bi prvo izabrao: Titan Supersyn 5W-50 koje je API SJ/SH/CD/CE/CF.
    Obzirom na starost vozila Motul 6100 ili 4100 (Power) u 15W-50 viskozitetu bio bi odličan izbor. Ili zimi 10W-40 a leti 15W-50.

    Ili možda (sigurno) Valvoline Racing 20W-50 naročito leti? I naročito, naročito ako se "prži".

    Svetu je teško ugoditi, te bolje ne pokušavati. Kome se sviđa, sviđa a kome ne, pokušajte kod tehničke službe bilo koje velike firme.

    ОдговориИзбриши
  56. Postovani,
    Zelim da mi date savjet koje ulje da sipam u golfa 3 1.9 tdi 66kw 11.97''proizvodnja do sad sam koristio Liqui Moly 10w-40(zuta ambalaza) pa me interesuje vas misljenje i savjet?
    Unaprijed hvala,
    Nikola

    ОдговориИзбриши
  57. Poštovani Nikola,
    Vaš motor je jedan od (naj)zahvalnijih po pitanju preporuke motornog ulja. Može koristiti viskoznosti od 5W-30 do 15W-50 (uz mnogo km i veće gradacije).
    Preporučeni standard je VW 505.00 mada se mogu koristiti (skuplji) 505.01 ili najnoviji 507.00.
    Ipak obzirom na godište nameću se 5W-40 (505.01 ili 505.00 zavisno od ekonomskog faktora), 10W-40 i 15W-40. Čini mi se da bi 10W-40 bila idealna viskoznost dokle god je potrošnja ulja u granicama normale.
    Žuta ambalaža? Verovatno Leichtlauf ili Diesel varijanta istog. Sasvim dobar izbor. Mogli bi i da nastavite. Radi se o veoma kvalitetnom mineralnom motornom ulju sa dodatkom sintetičkih komponenti.
    Ne bih išao dalje po proizvođačima jer bi nas daleko odvelo. Ako je izbor dobar, moželi i (bar malo) bolje? Naravno!
    1) Super Leichtlauf 10W-40. Najmanja promena. Zapravo varijacija na temu. Malo kvalitetnija (S)HC osnova i aditivi za kondicioniranje zaptivki, slično kao Valvoline MaxLife. Obzirom na godište automobila baš pravo vreme za to.
    2) Diesel High Tech 5W-40. Polusintetičko. Skuplje ali bolje. Ovde dolaze u obzir i jeftinije 5W-40 full sintetike. Možda Diesel Synthoil ili Synthoil High Tech. Ili Castrol Edge TD 5W-40 (već jako skupo). Problem sa ovom kategorijom jeste relativno visoka cena uz ne tako veliki TBN. Osim toga pomenuta LM ulja nemaju čak ni VW 505.00 mada su iznad tog kvaliteta. Valvoline SynPower je jako dobar kandidat, po odnosu kvalitet-cena bolji od svih pominjanih. Tik uz njega je i Mobil 3000.
    3) Ubedljivo najbolja varijanta su SHPD ulja za teretni program. Obično ne ispunjavaju VW standarde za putnički program ali nije mnogo bitno. API CG-4, CH-4 ili još bolje CI-4 ulja su za dizele starije konstrukcije (iz devedesetih, naročito turbo; poslednja dva naravno i za dosta novijih motora) ne samo kod teretnog nego i kod automobilskog programa, jako preporučljiva. Ovde je najbolje ići na API CI-4 jer su ova ulja unazad kompatibilna do CF-4 a najboljeg su kvaliteta.
    Jedini problem je što se ova ulja ne mogu kupiti u manjim ambalažama. Na primer preporučljivo LKW Leichtlauf Motoröl 10W-40 ima najmanje pakovanje od 20lit. (i na dalje 60, 120 i 205). Inače je HC i ima čak i VW 505.00!!
    Možda je rešenje u uljima za mešovite vozne parkove sa istim API specifikacijama.
    U tom smislu bi Touring High Tech Super SHPD Engine Oil SAE 15W-40 bilo vrlo dobar izbor.

    Dakle:
    1) pa 3) pa 2) ili ostati na sadašnjem.

    Pozdrav,
    Steva

    ОдговориИзбриши
  58. Pozdrav od Mihaele.

    Došla na red promjena ulja LM High Tech 5-40 je bio unutra i popio ga je 4dl cca na 10000km.
    inače Jtd 110ks euro 3 izvorno na 90000 chip na 140ks 360Nm. Sad bi prešao na neko drugo ulje.
    Po glavi mi se mota selenia Wr,Motul 300v 5-40,Texaco Havoline (ali neznam točno koji Havoline, tako i neznam koji Motul ima čini mi se taj 300v ima 5-40 i 300v 10-40 možda griješim.) i još možda Lm onaj Rs ili tako nešto 10-60.
    Čak na nekim forumima spominju za chipane Jtd najbolje kao Taj Motul opet neznam na koji se misli 300v... i neko Silikone ulje opet neznam koje točno.
    Pa eto ako može malo komentara.Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  59. Stevo,
    molim te pomagaj!
    Par dana mučim muku da odaberem ulje za mog novog (polovnog) ljubimca VW Lupo 1.4 benzinac 8 ventila 2002 godište. Svaki majstor ima svoju prepruku koje ulje da stavim. Jedni kažu da sipam polusintetiku 10w-40, a drugi cistu sintetiku... Auto je prešao 140.000 km ako je verovati satu, a knjižicu na žalost nisam dobio uz auto tako da mi je sve nepoznanica. Jedino mi je rekao predhodni vlasnik da je sipana sintetika, ali ne zna koja. Molim te pomagaj!

    P.S. Koji je interval menjanja ulja za pomenuti auto?

    Unapred zahvalan Slobo iz Kragujevaca!

    P.S. Sve pohvale za blog!!!

    ОдговориИзбриши
  60. Na ovo pitanje (Slobo iz Kg.) je odgovoreno u temi:
    Kočione tečnosti, Brake Fluids od 09.01.2010.
    Nije baš da kasnim više od nedelju dana.
    Problem je što nemam mogućnost da mi bloger javlja nove komentare pa je pretraživanje kroz veliki broj tekstova nedovoljno pouzdano.
    Pitanja zaista nije loše postaviti u temi kojoj pripadaju ali je signaliziranje u nekoj novijoj jako poželjno i vodi ka bržem odgovoru.

    ОдговориИзбриши
  61. Поштовани господине Стево,
    дуго читам ваш блог и могу вам рећи да сам доста тога научио што се тиче моторних уља.
    Највише под утиском ваших информација одлучих се да у свој ауто сипам LM MoS2 Leichtlauf 10 W-40.
    Возим Корсу Б, 1995. 1.2i, ознака мотора је C12NZ. са пређених 134 000км.
    Пар пута сам сипао Mobile Super S 10-40 међутим прошле зиме у ово време приликом контроле уља на чепу поклопца мотора и шипци за проверу нивоа приметим неку врсту емулзије налик на мајонез. Извињавам се на лаичком опису. Уплашен отрчим код мајстора јер посумњам да је отишао неки дихтунг на мотору али ме он врло брзо умири констатацијом да је то до самог уља нека врста кондензата и да полако кренемо у замену истог. Онда ја лепо седнем за интернет и дођем до вас и као што рекох под утиском блога одлучим се за LM нисам се покајао.
    Морам да напоменем да мотор уопште не троши уље те да је евентуални губитак мањи од 100гр за годину дана.
    Пошто се примакао примакао интервал за замену ја, спремајући се за набавку неопходне количине уља улетим на LM и тамо нађем опцију препоруке уља за одређени модел аутомобила. Ја лепо укуцам карактеристике које сам и овде наве кад гле чуда добијем следеће препоруке:
    Synthoil Longtime 0 W-30
    Top Tec 4200 5 W-30
    Top Tec 4600 5 W-30
    Leichtlauf High Tech 5 W-40
    Ово ме је доста збунило јер је мишљење мог мајстора а и доста других да је за мој ауто с обзиром на пређену километражу и год производње ипак боља полусинтетика 10-40.
    Молим вас за ваше мишљење и да ли би требало да се упуштам у игру са променом врсте уља и шта би ми она донела?

    ОдговориИзбриши
  62. Izvini Mihaele, ali stvarno nisam video komentar na vreme. Bloger zapravo ima mogućnost da sortira komentare po datumu ali nisam uvek to koristio.

    LM High Tech 5-40 se solidno pokazao, rekao bih. Iako potrošnja nije vrhovni kriterijum, sigurno ukazuje na kvalitet (makar u manjem delu). Nepunih pola litara (makar i na kratkom intervalu zamene) je doista jako malo.
    Zaboravili ste da ste pre 10-tak meseci već imali odgovor te da je Havoline: Texaco Havoline Synthetic 5W-40.
    To je jako dobar izbor (mada dobro ne treba tek tako menjati). Motul V300 jeste nešto za tjunovane (čipovane) motore kao i za utrke ali nije baš za svakodnevnu upotrebu. Jednostavno je previše specijalizovano (odatle i retka ali velika nezadovoljstva ljudi koji koriste ovo ulje za odlazak na pijacu ili tržni centar). Nije za više od par hiljada km ali tako “žestokih” da bi ostala ulja “ispustila dušu”. Za vas bi verovatno zanimljiva bila v300 5W-40 (Power) i 10W-40 (Chrono) mada bi i Competition 15W-50 došlo u obzir.
    Manite se toga te ako vam je do visokog kvaliteta standardnih motornih ulja koja su više nego dobra čak i za “abartovane” motore, koristite Motul 8100 X-cess 5W-40.
    Selenia je ipak kao rezervna varijanta. Ništa joj (posebno) ne nedostaje, ali su Havoline i Motul ipak za nijansu do klasu bolja ulja.
    “ … i neko Silikone ulje opet neznam koje točno.” E pa ja znam točno koje ali vam neću reći. Inače se radi (verovatno) o Fuchs Silkolene seriji koja je namenjena motociklima. To što se par tih ulja može koristiti i kod automobila ne znači da je to dobra opcija. Dugo sam razmišljao da oko toga nešto kažem u temi “podmazivanje u visokim obrtajima” (kao dodatak na tekst od pre godinu dana na Honda Forumu) pa sam odustao jer bi se zloupotrebilo i još bih ispao neko ko je dao preporuku nekome da uništi motor. Ko hoće da uništava svoj motor neka to radi sam, a inače ako baš ne zna kako, bolje mu je da pita nekoga ko “sve zna” jer ti zapravo najbolje znaju tek ovu temu – kako uništiti motor lošim izobrom ulja. Koliko god znao i koliko god maštovit bio teško da bih mogao da im u ovoj specifičnoj oblasti pariram.
    Dakle Silkolene osim što (uglavnom) ima aditiv protiv proklizavanja “mokrog kvačila” nije za više od par stotina ili tek koju hiljadu km i to u uslovima stalne vožnje u visokim obrtajima (takmičarski) ali uz sve to – nikako u dizel motorima, nisu za to i točka.

    ОдговориИзбриши
  63. Алекс,
    Уф! Ово са ћирилицом боље иде када се откуца латиница па користи програм и „преведе“ на ћирилицу.
    За странце је вероватно свеједно (уколико не знају језик а користе google преводилац) али је чак и онда мање тешко да се снађу са латиницом. Дакле немам ништа против ћирилице, чак мислим да је на net-u нема довољно али због ширег аудиторијума настављам латиницом.
    To što ste odlučili da koristite LM MoS2 Leichtlauf 10W-40 u Vašoj Corsa-i (Korsi) je bila dobra odluka. Nastavite sa tim. Oil Finder-i (kako se najčešće zovu) su jako korisni i uvek ih preporučujem (pre nego što se od čoveka, mene ili drugog, zatraži savet) ali su to ipak “mašine” (softver) koji nije svemoćan. Najčešće greše što ne vode računa o godištu vozila (ne svi i neki manje a neki više) i što forsiraju skuplja i novija ulja iz produkcije. Liqui Moly ima najnapredniji “davalac saveta” u smislu LAKOTEČLJIVIH ulja, što je pomalo i preterano (kao kod vas ili 5W-40 za GII dizel što je malo manje preterano i 5W-30 kod još mnogo starijih automobila) i čak ponekad i pogrešno.
    Leichtlauf High Tech 5W-40 je jednini koji realno može da dođe u obzir, ali je bolje ostati kod ulja koje ste već koristili (zaista sam vrh PS ulja). Mobil je O.K. iako bi kod vas konkretno za nijansu izgubio u odnosu na LM MoS2. Pojava koja vam se dogodila nema mnogo veze sa kvalitetom ulja već sa režimom vožnje - česte kratke (gradske) relacije zimi (naročito onoj prošloj a ne aktuelnoj, pri -15 ili -20 jutarnjih i čestih -10 dnevnih).
    “ … приметим неку врсту емулзије налик на мајонез. Извињавам се на лаичком опису” . Opis jeste laički ali bolji se ne može dati za pomenutu pojavu. Ovako se kaže i u stručnim krugovima (tzv. “majonezi”).
    Majstor vam nije loš ali je samo delimično u pravu sa:
    “ . … a је то до самог уља нека врста кондензата и да полако кренемо у замену истог.”
    Nije do ulja ali jeste od kondenzata. Zaista može biti vode u ulju blizu granice dozvoljenog ali pre zamene treba poterati auto malo van grada (bar 25km bez prekida još bolje svih 50km naročito u zimskim uslovima a tada se sve to i dešava) i u 99% slučajeva pojava nestane. Ako se više puta javi (ili umerena ali duža vožnja bez semafora ne pomogne) ‘majonez’ tek onda treba menjati ulje. Mada ako je već na 2/3 ili ¾ svog veka može i da se preventivno menja (teško je reći koliko vode ima u ulju ali je često dovoljno i samo 0,05 ili 0,1% da se ‘majonez’ pojavi a dozvoljeno je 0,2%).
    Dakle:
    Ne menjaj 10W-40 jer je to najbolje za tvoj motor.
    Možda može da se proba (jedared) i sa 5W-40 ali uz veću cenu ne bih očekivao velike dobitke sa tom viskoznom gradacijom (i sintetičkom klasom) osim u zimskom periodu kada bi bilo nesumljivo klasa više. Motor čak (u odnosu na LM MoS2) ne bi bio preterano bolje zaštićen (za nijansu u odnosu na druga 10W-40 ulja) a osim lakših zimskih startova dobitak bi mogao da bude u vidu smanjene potrošnje goriva ali samo u gradu i to svega 0,5 do 2% (tek zimi preko 1% i to ne uvek) tako da teško da ćete to i primetiti. Sa druge strane potrošnja ulja može biti veća (ne mora da znači, ponekad je i obratno) pa bi (uz veću cenu) eventualno ušteđeno gorivo bilo “potrošeno” na taj način. Na otvorenom putu razlike ionako neće biti.
    Oil finder se mora analizirati sa aspekta znanja i iskustva od strane čoveka (poznavaoca) tako da nije baš 100% da im verujete.
    Zaključak: LM MoS2 PS 10W-40 i ne menjaj. Kada promena ulja zapadne pred zimu može (ali ne mora) da se proba 5W-40 ali od toga ne treba previše očekivati.

    I naravno izvinjenje za toliko čekanje. Ukoliko je hitno najbolje je da mi pošaljete mejl. Naravno na:
    motornaulja@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  64. Inače o temi pojave skrame na čepu (‘majoneza’) više ima na:
    http://www.mycity.rs/Servis-odrzavanje-i-gume/Motorna-ulja_16.html
    gde sam kao i na CBC – Expendable.

    ОдговориИзбриши
  65. Poštovani gospodine Stevo, redovno čitam Vaš blog i puno se može naučiti o temi o kojoj pišete.Molim Vas da mi date odgovor na sledeće konkretno pitanje.Živim u H.Novom (Crna Gora), vozim fiat punto 1.7 turbo dizel 1999 godište, prešao 88000 km. Pošto treba da menjam ulje i filter, dajte mi savet koje ulje najviše odgovara da sipam i na koliko pređenih km. da izvršim zamenu. Srdačan pozdrav i unapred hvala.

    ОдговориИзбриши
  66. Poštovani,
    Uz izvinjenje za zakašnjenje od 16 dana evo i odgovora:
    Vaš automobil (motor) zahteva zamenu ulja na 7500km ili 6 meseci.
    Najisplatljivije je koristiti PS 10W-40 ulja.
    Čak je i uz dve zamene to jako dobro uzevši u obzir i klimatski uticaj (blage zime, praktično bez mraza).
    Naravno u obzir dolaze i 5W-40 sintetička (najčešće ipak samo sintetska) ulja.
    Kod vas čak i nije toliko bitno da zimi bude 5W-40 (pa malo duži period od cca. 7-8 meseci) a 10W-40 u letnjem, mada ni to nije loša kombinacija. Naravno može i cele godine 5W-40 pogotovu što imate relativno malo pređenih km.
    Ipak ukoliko prelazite 10 do 15k km i bar trećinu vozite van grada ne bih išao dalje od 10W-40 i dve zamene godišnje. Isključivo gradska vožnja bi imala koristi od 5W-40 što je i najbolje rešenje ukoliko malo prelazite u toku godine (što ukazuje i kilometraža vašeg vozila), tako da ukoliko ne prelazite 8 ili 9k km godišnje možete čak ići i sa jednom zamenom godišnje a 5W-40 je onda u prednosti.
    Zahtev za vaše vozilo je (pre svega) ACEA B3 mada ukoliko je B3/B4 neće škoditi, naprotiv.
    Koja ulja konkretno?
    Najbolje Diesel varijante, naročito kod 10W-40 ulja. Mobil Super 2000 X1 Diesel, Shell Helix Diesel Plus ili Castorol Magnatec Diesel.
    Naravno i druga ulja dolaze u obzir ali ne znam koliko su dostupna i koliko im je garantovana originalnost. Pre svih Havoline i Motul 6100.
    Od (uslovno) jeftinijih ... Eko Hellenica, Selenia (TD 10W-40 i WR 5W-40) i Optima.
    Za 5W-40 (dve zamene) Shell Helix Plus 5W-40 (diesel) a za jednu zamenu godišnje sintetička:
    Mobil S 3000, Shell Ultra 5W-40 ili Castrol Magnatec Diesel 5W-40.
    Sa svakom zamenom menjajte i filter i gledajte da ne prekoračite 7500km u pretežno gradskoj vožnji ili 10k km u meštovitoj (bar 50% vangradskoj).

    ОдговориИзбриши
  67. Анониман3. мај 2011. 20:37

    Poštovani gospodine Stevo, zamolio bih Vas za savet ukoliko ste u prilici da mi odgovorite. Naime u decembru sam kupio Fiat Punta II 2001 godište i tada su mi u njega na servisu sipali Visko (British petroleum) 2000 mineralno ulje. Od tada, do danas sam prešao sa njim 3000 km i potrošio mi je gotovo 1l ulja. Interesuje me šta da radim. Da li da ga vozim na servis ili da promenim drugu vrstu ulja? Unapred zahvalan.

    ОдговориИзбриши
  68. Poštovani gospodine,
    Malo ste više podataka trebali da date da bi mogao preciznije da odgovorim. Po godištu (i temi u kojoj ste postavili pitanje) mogao bih da pogodim da se radi o Punto II 1.9D ili JTD.
    Dok prvi "trpi" i ACEA B3 ulja drugi motor (turbo verzija) zahteva ACEA B4, što pomenuto ulje (BP Visko 2000) ne poseduje (već B3).
    Samo ulje je solidnog kvaliteta (hvala što ste me podsetili da ne zaboravim poseban tekst o BP uljima) a kako vaš automobil može imati i priličnu kilometražu za sobom, u slučaju 1.9D servis i nije napravio veliku grešku (pogotovu zbog Fiat 9.55535.D2 koju ulje ima).
    E sad, za jtd Fiat osim svog standarda kaže da ulje treba biti ACEA B4 i da je sintetičko ('sintetsko' zapravo, HC osnove) te 5W-40 viskozne gradacije. To bi u BP produkciji trebalo da bude Visco 5000 5W-40 a kod Selenia je to WR 5W-40 koje se i spominje u uputstvu za Punto II 1.9jtd. U kasnijoj fazi (više od 100k km) to svakako može biti i 10W-40 PS ulje sa ACEA B4, Selenia Gold Synth ili PS BP ulja (5000 10W-40 ili 3000).
    Sama potrošnja nije zabrinjavajuća mada zaista liči na nešto povećanu (obzirom na zimski period korišćenja i da se radi o prvih 3000km).
    Ipak nije zabrinjavajuće. Sam Fiat navodi da je normalna potrošnja do 400g na 1000km (mada malo dvosmisleno, jer se ne zna da li se odnosi na period kada je motor nov ili uopšte). Za 3000km to znači do 1,2kg ili 1,35-1,4lit. ulja za tu relaciju.
    Čak i bez Fiat navoda, do 0,5lit. na hiljadarku nije nešto što bi bilo (pre)ozbiljno.
    Ipak, pratite redovnije situaciju. Dobro zagledajte da ulje ne curi (kaplje, rosi) na nekoj od zaptivki. Gledajte mesto parkiranja (naročito ako je garaža) te eventualne uljne mrlje ispod automobila. To bi mogao biti uzrok blago povećanoj potrošnji ulja. Ako nije do toga, ne bi bilo loše svratiti u servis na brzi "ček kontrol" uz merenje kompresije (mada ako su to radili prilikom prodaje, nema veće potrebe).
    Najbolje bi bilo da samo malo bolje pratite situaciju te zamenite zaptivke (ukoliko je do njih). Ukoliko vam je motor bez turbine, možete nastaviti i sa BP 2000, pogotovu što je leto te 15W-40 postaje sve zasnovanije. Možete dolivati i 3000 (10W-40) u njega ali ništa loše nije ni da nastavite sa 2000 do zime.
    Mineralno ulje nije za više od 10-12k km te vodite računa o tome, koristite ED čak iako vam je motor bez turbine.
    Ukoliko je vaš motor 1.9jtd, mislim da bi vaše mineralno ulje trebali da zamenite na 5-6k km (uz dolivanje 10W-40) te da sipate ili BP 3000 (5000) 10W-40 (ili kvalitena 10W-40 drugih renomiranih proizvođača, diesel oznake).
    Još bolje bi bilo da koristite 5W-40 ulja (navedena u osnovnom tekstu).
    Kod toga nemojte brzo zaključivati jer možda u prvo vreme potrošnja sa 5W-40 bude ista ili blago povećana (zbog čišćenja motora) a ulje se brzo zacrni, u tom slučaju prvi put menjajte ulje nešto ranije (5-6k km) pa onda full 15k km ili čak 20k km ukoliko vozite više van grada (sa 5W40 sintetikama moguće).
    Za sada ne izgleda da je bilo šta ozbiljno sa motorom, a ulje jeste nešto nižeg kvaliteta te je to mogući uzrok veće potrošnje (naročito ako je motor sa turbinom).
    Ne očekujem (naravno) da 10W-40 ili 5W-40 smanji potrošnju ulja ali ne očekujem ni veću (manja isparljivost ako ništa drugo).
    Za motor od 150k km (ili više) potrošnja koju navodite je upravo normalna.
    Ako imate tu kilometražu ili sumnjate da je prava tolika ili veća, ostanite na 15W-40 (D) ili ne idite dalje od 10W-40 (JTD). Sintetička 5W-40 su dobro rešenje samo za interval 100-150k km (ili manje).
    Malo sam odužio ali niste bili dovoljno precizni prilikom pitanja.
    Još jednom:
    prvo servis pa onda promena ulja (ako uopšte).
    Ako je motor O.K. i zaptivke O.K. možda bi sa malo kvalitetnijim uljem za nijansu smanjili potrošnju ali ne manje od pola one koju navodite. Vaš motor toliko troši i kao nov (pola navedenog) ili čak i više, posle 10god. je normalno da malo više "povuče".
    Valvoline MaxLife 10W-40 ili 15W-40 bi mogla da budu (čak) primarni izbor (ukoliko nema vidljivog curenja a kompresija je u granicama normale).

    ОдговориИзбриши
  69. Pozdrav gospodine Stevo.Neko vreme se nismo culi ali posto je doslo do promene marke vozila koje vozim ponovo mi je potrebna vasa pomoc.Posle Astre h 1,3 cdti uvezao sam iz Nemacke Pasata b5.5 1,9 tdi 130ks 2004 godiste,automatik tiptronik.Posto sam ga kupio od prvog vlasnika uz auto sam dobio i kompletnu servisnu dokumentaciju iz koje se vidi da je ulje menjano na otprilike 30000km i da je sipan Castrol SLX 5w30.Majstor kod koga sam odvezao auto na servis kaze da on u te motore praktikuje da sipa takodje Castrol ali sa oznakom Edge 5w40 i da se pomenuto ulje u nasim uslovima menja posle 1 god ili 15000km.Sta mi je ciniti,da li da sipam ono sto nas majstor kaze ili da nastavim sipati ono sto je sipano u Nemackoj.Auto je presao oko 200000km,a na poklopcu motora stoji upozorenje da se sipa ulje specifikacije 506.01 a, ne 505.01 sto cini mi se pise na ambalazi Castrola Edge.Pozdrav za vas i nadam se brzom i strucnom odgovoru.

    ОдговориИзбриши
  70. Pozdrav gosn Vaske,
    Baš se uplićete u veoma zapetljane stvari oko ulja, no na sreću na pravom ste mestu.
    O ovome bi mogli "letnji dan do uveče (ne samo podne)" ali skratiću kao nikad do sad (samo tako može biti jasno):
    1) Motor je sigurno PD (Pumpe Dushe, pumpa-dizna) a uobičajena predrasuda je da su oni samo za 505.01. Tačno je međutim da su oni za VW 505.01, 506.01 i 507.00.
    1) Vi možete da nastavite sa korišćenjem 0W-30 ili (ređe) 5W-30 sa VW 506.01. Ovo je naročito preporučljivo uz "fleksibilne" intervale zamene prema pokazivaču (ili produžene sa setovanjem 'non-flexible' na displeju, kako - pojma nemam!). Ulje bi moglo da se menja čak i na dosadašnjih 30k km, no stao bih na 25k km ili dve godine pa šta prvo istekne.
    2) Vaš majstor je takođe (delimično) u pravu. Ako vam je model bez "fleksibilnih" intervala izmene (a verovatno nije), naročito. Čak iako jeste "fleksibilac" motor bi mogao da koristi i Castrol Edge TD 5W-40, ali da se ulje menja na 15k km ili godinu dana.
    Zapravo dilema je: kom se carstvu prikloniti?
    Trošak za ulje je približno isti (malo na strani 506.01 ako se menja na 30k km), tako da ni to nije posebno odlućujuće. Motor je do sada (uspešno) koristio 506.01 pa još jedan razlog više za njega.
    Ipak ja bih ovaj "gordijev čvor" presekao (poput Aleksandra) i zapravo manuo se i jednog i drugog te koristio (da se zadržim samo na Castrolu):
    Castrol EDGE 5W-30 koje je VW 507.00 (504/507).
    Pogodno je i za DPF i za motore bez njega.
    Menjati na koliko?
    Na 2god./25k km (eventualno i svih 30k km) ili po "flex" intervalima (mada može da pretegne 30k km što već ne bih savetovao).
    Ovo ulje možete i doliti u 506.01 (nekoliko dl) ako još nije vreme za zamenu a za tim ima potrebe. Ovi motori obično nisu mnogo žedni te za 15k km obično i ne treba dolivati ulje (mada treba proveravati) a za preko 20k km nije loše da se drži makar na "pola" do max. te možda ode pola l ili ceo litar.
    25k km ili 30k km?
    Gorivo je u Nemačkoj nesumljivo (mnogo) bolje nego kod nas ali konkretan motor zahteva tek Euro 4 dizel (do 50ppm sumpora) a sada već sveprisutni Euro 5 (do 10 ppm) možda i nije lošiji od nemačkog ali sa prethodnim standardom.
    Stoga je bitnije da gorivo bude samo "čistije" (mehanički od čestica).
    Možda bi MOL dizel i Eko "Avio" dizel mogli da imaju malu prednost po tom pitanju (mada bi i ostali morali da prođu) ali je od "brenda" mnogo bitnija sama stanica (gde se rezervoari redovno čiste, pa možda ipak OMV, i gde stižu novije cisterne sa gorivom) te ih pažljivo birajte.
    Počeo bih sa 25k km pa eventualno nastavio sa 30k km (uz max. 2 godine ili još bolje 18 meseci).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  71. I samo da pojasnim moj stav po pitanju goriva (da ne bude da i sam patim od predrasuda).
    Lukoil i NIS (u novije vreme) imaju kvalitetan ED (kod prvog za Bugarski sam siguran, a za Rumunski bi malo bio uzdržaniji).
    Problem ove dve kompanije je u (bogatom) "nasleđu". Mnogo starih pumnih stanica, loše održavanih i (makar pre preuzimanja) neredovno čišćenih rezervoara i sa starim instalacijama (cevovodi). Ovo je glavni uzrok za pojedine (doduše sve ređe) pritužbe na kvalitet goriva ovih kompanija.
    O "AvioDizelu" sam već pisao (na CBC-u) da me nije (nimalo) ipresionirao ali (kvalitetno) filtriranje "na licu mesta" zaista može da bude jako korisna stvar. Treba proveriti koje pumpe imaju ovu vrstu goriva jer sigurno nemaju sve Eko pumpe.

    ОдговориИзбриши
  72. Hvala na opsirnom objasnjenju...pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  73. Анониман5. мај 2011. 20:04

    Postovani.

    Treba da menjam ulje i filter na opel corsi 1.2 16 v 2001 molim vasu preporuku ulja. Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  74. Poštovani,
    Baš ste dali samo polaznu tačku, no ukoliko ste malo više čitali blog znaćete šta tačno da odaberete.
    Zavisi od mnogo faktora (u kakvom je stanju motor, uslovi vožnje, šta se želi postići, itd.).
    Uzeću prosečan slučaj (solidno stanje za godište, cca. 120k km, motor u dobrom stanju ne troši ulje značajnije nego kad je bio nov, itd.).
    Razne su mogućnosti za ovaj motor no za iole stariji 5W-30 ipak otpada (mada možete i sami da procenite). SAE 30 ulja bi morala da imaju GM-LL-A-025 (čak i neka 0W-30) ili VW 504/507 uz skoro obavezni ACEA C3 (ne toliko kao prethodna dva).
    Ipak najbolja ulja (od SAE 30) su ona koja ispunjavaju GM Dexos2 a sa njima bi čak i kod nas moglo da se odveze 25k km.
    Ipak u najvećem broju slučajeva ste (čak) zreli za 10W-40 što je najisplatljivije ali ne i najbolje.
    5W-40 ulja (standardna ili još bolje ACEA C3) bi svakako bila najbolji izbor za vas. Gore pomenuti GM standard je poželjan.
    Izbor je veliki i samo na vama. Birajte "jače" brendove, mada ne zaboravite NIS i Optima ulja koja su zaista više nego dovoljnog kvaliteta za vaš automobil.
    Castrol Magnatec 5W-40 u ACEA C3 varijanti, Motul 8100 X-cess ili X-clean 5W40 (ACEA C3), Shell Helix Ultra 5W40 su samo neka od skupljih ulja koja bi mogla da dođu u obzir.
    Od onih sa povoljnijom cenom možete da birate između: Mobil 3000 X1 (neizbežni), Valvoline SynPower i sličnih.
    Od pumpara (osim NIS-a) imate i OMV Bixxol Premium kao i MOL ili Eko 5W40 analoge (sa ili bez C3; pogledajte posebne tekstove).
    I na kraju, ukoliko procenjujete da je motor u odličnom stanju, želite da uštedite gorivo, mnogo vozite zimi a po gradu ne više od 60% osim 5W40 ulja jako dolaze u obzir i 0W40.
    Izbor doduše nije veliki ali evo liste (od najskupljeg do najjeftinijeg):
    Mobil 1 0W-40 (New Life)
    Shell Helix Ultra 0W-40
    Kroon Helar 0W40
    (G-energy bi u ovoj klasi bi bilo na nivou Mobil-a te osim zanimljivosti, egzotičnosti i verovatno dobrog kvaliteta nije baš isplatljivo).
    Ukoliko vam 5W-40 izgledaju skupo ... 10W-40 pa koje god (nisu toliko velike razlike među njima iako postoje), no na ulju ne treba baš štedeti.
    Uzmite u obzir i intervale zamene.
    Sa 10W-40 PS nikako preko 15k km.
    Sa 5W40 ili 0W40 sintetičkim do 20k km.
    Ukoliko vozite više od 2/3 pređenih km u gradu (i još u Bdg. i još preko "gazele" svaki dan)
    skratite na 2/3 do 3/4 od gore navedenog.
    Uz TNG bi na sintetikama i više vožnje van grada moglo da se izgura i svih 25k km, no ipak budite oprezni te gledajte da to (ipak) ne bude na više od 22500km, bez preke potrebe.
    U svakom slučaju jednom godišnje čak iako ne stignete do pomenutih kilometara.
    Sa 0W40 ćete brže postizati radnu temp. što leti u gradu znači i češće uključivanje ventilatora ali zimi i manje podhlađenosti motora, ne može "i jare i pare".
    Sve u svemu 5W40 deluje kao pun pogodak (a i nije mnogo skuplje od 10W40 kako u prvi mah izgleda).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  75. Анониман5. мај 2011. 21:33

    Postovani, Stevo

    Veliko hvala za informaciju. Pozdrav. Veljko

    ОдговориИзбриши
  76. Gospodine Stevo,posto sam majstoru izneo vasu preporuku on mi je rekao da ce uraditi sledece:dijagnostikom ce mi iskljuciti Long life rezim i prebaciti ga na godisnji rezim po kojem se zamene ulja rade na 15000km ili 1 godinu(u jednom delu vaseg teksta ste i vi ovo spomenuli)i onda ce se kaze moci sipati Castrol Edge 5w40 sto je kako kaze vrlo preporucljivo jer smo mi juznije od Nemacke a,i moja voznja je 70% gradska.

    ОдговориИзбриши
  77. g. Vaske,
    Sa ovim se naravno slažem.
    Ništa nećete izgubiti sa 5W40 s obzirom na klimatske uslove te veći deo gradske vožnje.
    Menjajte na 15k km (ili godinu dana) i no problemo!

    ОдговориИзбриши
  78. Анониман9. мај 2011. 16:26

    Poštovani gospodine Stevo. Puno Vam hvala na vašem iscrpnom odgovoru. Izvinjavam se što u postu od 03. мај 2011. 20.37. Nisam naveo malo detaljnije podatke o Fiat Puntu. U pitanju je ipak benzinac, 1200 kubika, 8 ventila. Presao je oko 173000 km i po servisnoj knjižici je to prava kilometraža. rimećujem samo da malo flisuje, ali nigde dole ne kaplje. Ne znam da li je ovolika potrošnja pokazatelj da je auto "zreo" za generalku. Ili za neki servis? I još jedno pitanje, koje bi po Vama ulje bilo najbolje koristiti u ovoj situaciji.
    Izvinjavam se na uzimanju Vašeg vremena. Srdačan pozdrav

    ОдговориИзбриши
  79. Poštovani,
    Kontrolni pregled u servisu (ili kod dobrog mehaničara) neće da škodi.
    Sama potrošnja ulja nije pokazatelj da je motor zreo za generalni remont. Više mogu reći samo u servisu.
    Obzirom na pređene km servis je postupio "školski" te sipao malo viskoznije ulje.
    Sintetička ulja već nisu najbolji izbor (iako nisu apriori za odbacivanje) te bi kombinacija 15W-40 i 10W-40 bila jedno od rešenja.
    Još bolje je da zapravo pređete na neko 15W-50 ulje i da ga koristite preko cele godine. 20W-50 može da posluži leti ali nije za temp. manje od -5 ili max. -10 cel.
    Selenia VS 15W-50 je jako dobro ulje ali na žalost "samo" API SJ te strogo gledavši ispod minimuma za vaš motor (SL). Iako se opravdano može reći da bi jedna kategorija nižeg kvaliteta uz stari motor išla sasvim O.K.
    Dakle može, nije da ne može (naročito ako vam je Selenia omiljen brend) ali ipak neka ostane rezervna varijanta.
    Aral 15W-50 je čini mi se takođe tek SJ.
    Total je imao PS ulje (varijantu 7000) u 15W-50 te je to jedno od rešenja, mada unutar ovog brenda ima nekih izmena u asortimanu (u toku) te sumnjam da je lako naći.
    Sad će dežurni kritičari reći (evo, forsira brend zbog poznanstva sa g. Isakom) ali baš me nešto pa briga za to.
    Ne zbog pomenutog nego zato što zaista verujem da boljeg od sledeća tri zapravo nemate (u 15W-50 kategoriji) bar ne kod nas (i u okolini):
    3) Motul 6100 15W-50. Najbolje ali najskuplje (ne računam V300 15W-50 jer to, nikako, nije za vas).
    2) Motul 4100 15W-50, još uvek vrhunsko PS ulje ali po malo umerenijoj ceni. 2100 15W-50 je vrlo slične cene i namenjen je starijim vozilima te nije tako isplatljiv za vas.
    1) Motul 4000 Motion 15W-50.
    Mineralno API SL ulje vrhunskog kvaliteta. Možda košta solidno za "dino" ulje ali "jare i pare" ne idu baš uvek zajedno.
    Sa 15W-50 bi ste maksimalno smanjili potrošnju ulja a da motor ne trpi (veći su zazori nego kod novog ali verovatno ne i za 20W-60) te mi se to trenutno čini idealnim.
    Ako i sa tim uljem (ne idite baš zbog toga na veće viskoznosti) potrošnja ostane na 2-3dl na 1000km samo nastavite, ako (i kad) sa ovom većom viskoznošću potrošnja pređe 0,5l/1000km već bi trebali da u servisu detaljno pregledate motor (možete i ranije, pregled) jer je to već indicija da je motor zreo za generalnu (do 200k km ipak ne bih očekivao).
    Dakle, eventualno merenje kompresije i pregled zaptivki (i zamena neke od njih).
    Ukoliko motor dobro vuče, ne "baca" za sobom "plavi dim" (bar ne u većoj meri) a osnovni pregled pokaže da je motor još uvek u tolerancijama, ne verujem da treba da se na motoru radi intervencija (naročito ne veća i ne još).
    Sama potrošnja jeste malo veća ali ne ukazuje da ste "hića" za generalku.
    Pri sledećoj promeni sipajte 15W-50 (mineralno ili eventualno PS ali pre svega "dino") i pratite potrošnju. Očekivano bi se ona smanjila ali i ako ostane pri ovome kao do sad još uvek nije strašno.
    Dakle motor vam sigurno nije u odličnom stanju ali bi mogao da pređe još par desetina hiljada km do generalne. Precizniji odgovor može dati samo neki dobar majstor (servis).

    ОдговориИзбриши
  80. Poštovani,

    koje bi ulje preporučili za HONDU civic 1.8 iVTEC 103 kw , i peugeot 107 1.0 50 kw.
    hvala

    ОдговориИзбриши
  81. Na ovo je odgovoreno na forumu Honda Kluba (Srbija).
    Da ne ispadne da je Ivica ostao bez odgovora.

    ОдговориИзбриши
  82. Postovani Stevo,
    da li je bolje da u Punta Classic 1.3 jtd sipam Mobil Super 3000 5w-40 i menjam na 7500km ili Mobil1 0w-40 i da ga menjam na 10000kom?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Duško,
      Nešto mi se čini da je najbolje da koristite Mobil 1 0W-40 (ali TD a ne New Life) i menjate na 15000km.
      Naravno na godinu dana.
      I naravno, Super 3000 je dobro ulje, sa prilično niskom cenom (za kategoriju) i može itekako da se koristi. Prosto bi ga bilo šteta menjati na manje od 10 hiljada km.
      Zato je i M1 opcija samo za više od 10k km godišnje inače se posebno ne isplati. Naravno ko želi najbolje moguće održavanje i negu auta a može da priušti taj trošak ... ne branim.
      Pozdrav!

      Избриши
  83. Pozdrav Stevo,imam Fiat Stilo 1.9 JTD 2001 god. koje bi mi mi preporucili ulje a da ga mjenjam na 10000 km?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Dejane,
      Za menjanje na 10.000km (ukoliko toliko prelazite godišnje) najviše Vam se isplati korišćenje 10W-40 PS ulja. Bilo koje kvalitetnije. Izbor je veliki.
      Motul 6100 (4100), Shell HX7 (HX6), Mobil, Havoline, Total, Petronas, Gazprom, NIS, Optima ...
      Dolaze u obzir i 5W-40 ulja (praktično bilo koje).

      Избриши
  84. Hvala na odgovoru.Znaci ako ne prelazim godisnje 10000 km moze i ulje 5W-40 ako mjenjam svake godine.Hocu reci koja je razlika izmedju ova dva ulja posto je proizvodac preporucio 5W-40 a auto je star 13 godina.Ako mi mozes pojasniti te razlike? Veliki pozdrav!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Izvinite ako sam Vas zbunio. Zadnjom rečenicom sam hteo da kažem da (naravno) dolazi u obzir i fabrička preporuka (5W-40). Ova ulja su u svemu kvalitetnija od 10W-40 pa je dobro nastaviti sa njima, naročito ako ste ih i do sada koristili.
      Za više od 10 hiljada km (pa do 15000km, ne više jer kod starijih motora treba malo skratiti interval zamene koji je mogao biti i duži dok je motor bio noviji) je 5W-40 prva preporuka (i mnogo gradske vožnje).
      Jedino mi se čini da su 10W-40 ulja dovoljno kvalitetna za motor (naročito stariji od 10 god.) ako se ne prelazi više od 10 hiljada km godišnje (a ulje menja jednom godišnje).
      Jednostavno, dovoljno dobro a jeftinije (održavanje).
      Možete koristiti i 5W-40 iako je auto star 13 godina, ako je motor u dobrom stanju (jedino što se malo manje isplati).
      Jednostavno, prelaz sa 5W-40 na 10W-40 nije obavezan ali može da osim smanjenja troškova smanji i potrošnju ulja (kako u kom slučaju) ili izvrši "prevenciju" iste. PS ulja (10W-40) jedino nisu za duge intervale zamene.
      U principu možete koristiti i 0W-40 ulja (Mobil 1 Turbo Diesel) ali je za 10 hiljada km godišnje pomalo bacanje para. Osim toga u starom motoru može da poveća potrošnju ulja (ali i ne mora, veoma je individualno i najviše zavisi od toga šta ste pre toga sipali i u kakvom je opštem stanju mašina).
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Puno vam hvala na iscrpnom odgovoru,svaka vam cast sve sam sada razumio i puno pozdrava iz Sarajeva

      Избриши
  85. Poštovani,

    odlučio sam se za Mobil super 3000 X1 5w40 sa kraćim intervalom zamene za Punta 1.3 jtd , ali nigde ne mogu da nadjem koja je vrednost TBN-a za to ulje?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne možete jer Mobil to ne daje u svojim dokumentima (ne mogu ni ja, iskreno da Vam kažem).
      Nije to sad toliko bitno ili relevantno ali ako bi morao da se kladim, rekao bih 8,5. Sasvim je izvesno da je 8±0,5 (95%). Recimo da je tačno 8, to je dovoljno i za 15.000km ... sa ED je izvesno.
      Kad ulje zbog ovoga nije u redu onda ste nagraisali i obično nije slučaj. Naravno da je bolje imati rezervu ali na primer 504/507 ulja se po pravilu menjaju na 30.000km a imaju TBN od samo 6.
      Naravno zavisi i od motora i uslova vožnje ALI je i 7,5 sa dobrom rezervom (bar 20-30%) dovoljno za nekih 12500km (uzeto kao srednja vrednost 10 i 15) tako da to ne treba da vas brine. Posebnih prednosti ulja sa TBN-om od 10 ili više nemaju uz upotrebu ED-a i do 15.000km.
      Indirektno bi moglo (i obično je tako) da ukazuje na više aditiva ali to može biti i samo TBN buster pa je pitanje koliko to znači gde nije neophodno (kao na primer kod teških vozila, gde neke od ACEA E katogorija zahtevaju preko 12 i dan-danas).
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Poštovani Stevo,
      Mobil daje u svojim dokumentima vrednost TBN broja. Recimo za Mobil 1 Turbo Diesel 0w-40 je jasno naznačena na specifikaciji i iznosi 11,8:
      http://www.mobil1.co.uk/synthetic-engine-oils/turbo-diesel-0w-40.aspx?tabs=specifications#tabs
      Za Mobil Super 3000 5w-40 ni na jednoj specifikaciji ne piše:
      http://www.mobil.co.uk/UK-English-LCW/carengineoils_products_mobil-super-3000-x1-5w40.aspx#
      Zar ne bi TBN broj trebao da bude što veći da pokupi prljavstine i sumpor iz Euro Dizela. Ako je TBN za Mobil Super 3000 5w-40 oko 8, zar nije to malo, pošto je za Mobil 1 0w-40 ta vrednost 11,8?

      Избриши
    3. Poštovani g. Duško,
      Mislio sam na konkretno ulje (Super 3000 X1). Naravno da za mnoga ulja Mobil daje taj podatak ali za ovo nikad i nigde.
      (zato sam nagađao)
      U Euro Dizelu (EN 590) pa makar i "euro 4" ima jako malo sumpora (50ppm a u euro 5 10ppm), što je 0,005% i 0,001% respektivno.
      Zbog toga je i potreba za velikim TBN-om (po novom BN, base number) sve manja. Prljavštinu (čađ) skuplja(ju) detergent(i) i disperzanti.
      Izuzetno (za automobilsko ulje) velike vrednosti BN-a (TB#) kod nekih Mobil 1 ulja (ali naravno NE svih, ESP serija nema visoke vrednosti, pogledajte na www.mobil.co.uk).
      Nema potrebe da brinete, ako je TBN od 9 bilo dovoljno (i) za D2 gorivo (goriva i sa 0,5% sumpora) onda je 8 više nego dovoljno za ED.
      Postoji objašnjenje za ovo ali je to (zaista) duga priča koji bi trebao (i mogao samo u tom slučaju) da napišem uz opis aditiva, paketa i svega u vezi sa tim, ali to nije izvesno da ću stići čak i ove godine (možda krajem, ako me posluži sreća i posao od kog živim krene kako planiram).
      Pozdrav!

      Избриши
  86. Postovanai Gospodine Stevo,
    vidim da na mnogim sajtovima preporucuju da se promeni ulje ako je preslo vise od 5000km, a ako se ide na duzi put kolima na odmor. U pitanju je Fiat Punto classic 1,3 jtd a ulje je MOBIL Super 5w-40 3000 x1.
    Sta bi vi uradili. Da li bi promenili ulje pred put sa predjenih 5000km ili bi vozili tako do sledeceg intervala zamane?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Duško,
      Nikako! (nemojte "za boga miloga" što bi se reklo)
      To je čisto bacanje para uz ekološki problem.
      Fiat je pri pojavi Z10 dao interval zamene ulja od 15 hiljada km za Vaš motor kada se model pojavio kod nas i gorivo bilo lošije. Inače je 30.000km.
      Lično bih Vam savetovao (čak i za pretežno gradsku vožnju) 20 hiljada km ili godinu dana.
      Promeniti ulje na 1/4 svog veka trajanja, je zaista preterano. "Saveti" (a baš su neki) se verovatno odnose na stare automobile i/ili one gde se ulje menja na 7500km ili eventualno 10 hiljada (pa se kao "zagazili" u drugu polovinu zamene), gde je (prvi slučaj) dobar savet ili nešto o čemu vredi razmisliti (drugi slučaj). Već bi za 15000km kod automobila mlađeg od 10 god. to moralo da se postavi bar na 10 hiljada km, a kod vas i na svih 15000km.
      Dakle, nikako ne menjajte i ne bacajte (uzalud) novac. Ono što je dobro uraditi pred duži put je prekontrolisati vešanje, kočnice i nivo (svih) fluida.
      Eventualno i stanje (napunjenosti) akumulatora (iako će se dopuniti u toku vožnje). Takođe je dobro odvezati jedan kraći ali put van grada (više od 50km u jednom pravcu) da bi eventualne kondenzate iz ulja izabcili, akumulator (time) dopunili i uopšte uverili se u ponašanje automobila na otvorenom putu (ako pretežno vozite u gradu). Jefitnije i korisnije od prerane i apsolutno nepotrebne (za Vas) izmene ulja.
      Pozdrav!

      Избриши
  87. Postovani g-dine Stevo,honda accord 2.0 v-tec,99g.trosi 0,5l ulja na 1000km ... motoroel10w405l.blogspot.de

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani gospodine,
      Ovo ne mora da bude problem, toliko je negde i granica koju toleriše Honda. Ipak, nije loše prvo proveriti osnovne parametre motora u servisu.
      Što se ulja tiče, 10W-40 zimi a 15W-40 ili (još bolje) 15W-50 leti. Čak može i 20W-50.
      Ulja moraju da imaju najmanje API SL. Naravno, polu-sintetička kao primarni izbor ali uz SL mogu i mineralna (15W-40 i 20W-50 naročito gde je izbor polu-sintetičkih ulja slab).
      Ulje menjajte na 6 (5-7) meseci i 5000 do 10.000km (7500km).
      Pozdrav!

      Избриши
  88. Poštovani, u motor sa DPF zadnji put sam nasuo Selenia wr 5w40.Kolika je štetnost toga ulja za filter i da li da ga vozim do kraja intervala ili da mijenjam...Koliko je generalno bitno za DPF filter to C2, C3?Puno Vam hvala!Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Za DPF su C# obavezna a ne opciona.
      Produžavaju životni vek DPF-a. Znam da mnogi kažu, pa ništa skinuću DPF ... onda više nemate motor po Euro 6, 5 ili 4 nego sigurno kategoriju ili dve niže. Ništa posebno ali može da bude problem u inostranstvu a i ako se svedemo da nam je ekologija samo zbog zakona, onda smo (već) neodgovorni. DPF je civilizacijska tekovina koja ublažuje negaivno dejstvo dizel motora na našu okolinu (većini je "pucao prsluk" do prošle godine i onih poplava ... pa nije promena klime zbog promenjene orbite marsa nego zbog nas samih).
      No da se vratim na pitanje.
      Nije za paničnu reakciju, možda malo ranije da zamenite ulje (npr. 2/3 uobičajenog intervala).
      Dugotrajno korišćenje full SAPS ulja može zapušiti filter a sigurno mu skraćuje vek (a cena mu nije baš simbolična).
      ACEA C2 koristite samo ako je to propisao proizvođač automobila (motora), slično i za ACEA C1, jer su to tzv. Low HTHS ulja i nisu pogodna za sve motore. U svakom slučaju konsultujte uputstvo vozila i preporuku proizvođača. SVa C# ulja su 5W-30 (ili 0W-30) osim C3 koja mogu biti i 5W-30 i 5W-40 (kao i 0W-40).
      Pozdrav!

      Избриши
  89. Hvala Vam! Veliki pozdrav

    ОдговориИзбриши
  90. Postovani,za 1.9 JTD motor 115 KS, 2004 g.p. sa nekih 10ak hiljada koliko se prelazi godisnje koliko ima uticaj koje od ovih izabrati jer za 10 hiljada valjda ce svako od njih zadrzati svojstva?Najpovoljnije je cini mi se Total,a negdje sam procitao da kazete da je i bolje od Selenije WR,a duplo jeftinije?U cemu je razlika izmedju Total 9000 5w40 i istog toga ali Energy?Puno hvala!Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Uhvatili ste suštinu - za 10-tak hiljada km godišnje sva navedena će biti (više nego) o.k.
      Praktično svako ("kršteno") 5W-40 će biti dovoljno dobro.
      Recimo da Total 9000 sigurno nije lošije od WR.
      Duplo jeftinije? (kako gde, jeftinije jeste)
      Svakako se više isplati (da ne dužim).
      Energy je samo novija verzija 9000-ke.
      Svakako je kvalitetnije (uz sličnu cenu).
      Šta je Total u međuvremenu uradio sa svojom gamom (tu je i Activa, a o Elf-u i Fina-i da ne govorim) sve je teže pratiti ... U svakom slučaju bilo koje Total ulje u 5W-40 je odgovarajuće.
      Pozdrav!

      Избриши
  91. Pa jeste skoro duplo,oko 6e Total,a 10e WR. Skoro se dvaput zamijeni Total dok jednom Selenija! PO ovome svemu ispade da JTD uopšte nisu osjetljivi na ulja, je li to stvarno tako? Recimo za VW se trebaju ispunjavati one neke njihove norme, dakle JTD motori su sto se toga tice jednostavniji? Hvala na odgovoru!Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Svaki motor je "osetljiv" na kvalitet ulja.
      Stvar je u tome da ovaj Fiat-ov motor zahteva ACEA B4 što ispunjava praktično svako 5W-40 ulje.
      Smatram da je to prednost u odnosu na VW PD motore (uostalom nestandardne pa zato i zahtevaju poseban VW 505.01 sa više aditiva) iz tog perioda.
      Nije to zato što su VW motori posebno bolji ili zato što su pravljeni za posebno ulje, nego su common rail standardniji pa su i maziva standardnija.
      Jesu, ovi JTD motori su jednostavniji od većine VW dizel motora.
      Sa druge strane, VW benzinski motori iz tog vremena su baš ista priča kao za Vaš motor. Bilo (ali bukvalno) koje 5W-40 ulje (VW 502.00) je adekvatno.
      I naravno, čak i za dizel PD ili novije (sa VW 504.00 zahtevom) VW motore NE mora Castrol (što je uvreženo mišljenje). Situacija je potpuno ista (kao sa Fiat-om/selenia ili Renaultom/Elf). Jednostvno reč je o parama (dugoročni ugovori) a ne tehnici.
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Ono "jednostavniji" je u smislu izbora maziva, da ne bude zabune.

      Избриши
  92. Hvala puno na odgovoru, g. Steva! Srdacan pozdrav

    ОдговориИзбриши
  93. Анониман30. мај 2015. 11:20

    Veliki pozdrav za g.Stevu, prosto sam odusevljen vasim znanjem i zalaganjem na ovom blogu, te vam se javljam za savet i pomoc. Kupio sam punta 1,9 jtd 80 ks iz 2002 godine, sa pravih 170 hkm, ne znam koje je ulje do tada sipano al znam da je motor dobar i da ga ne trosi. Sad bih radio mali servis i hteo bih da sipam najbolje moguce ulje za taj motor, cena uopste nije bitna nego kvalitet, prelazim godinje oko 20 hkm. Sta bi ste mi vi preporucili u ovom mom slucaju? Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Bilo koje 10W-40 ulje sa ACEA B4 je ono što Vam treba. Možete koristiti Selenia/Petronas, Motul, Mobil, Shell, Wolf ... ali i FAM; NIS.
      5W-40 je za motore sa manje od 10 god. ili 100 hiljada km, kao i za temperature ispod -20°C.
      Ulje se menja na godinu dana ili 20 hiljada km (kod vas se to poklapa) ALI bi bilo dobro da se to skrati na 15000km zbog godišta motora i pređenih km.
      Pozdrav!

      Избриши
  94. Postvani,
    Nakon sto sam procitao skoro sve vase clanke, na karju nisam siguran koje bi ulje bilo najbolje za moj 1.3 multijet.
    Kako bi smo zavrsili ovu temu, voleo bih da mi kazete koje bi vi ulje koristili da imate ovaj auto? Ili ako vam nije tesko listu od npr top 3 ulja za ovaj motor.
    Da me ne shvatite pogresno, ne mislim na ovih gore top 10, nego ukljucujuci sva ulja (ova gore i ostala, npr. lukoil i mol).

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Igore,
      Najbolje bi bilo svako ulje koje ispunjava zahteve a oni su ACEA B4 i to B4-02. Praktično svako 5W-40 sintetičko ulje to ispunjava.
      Razlike su u nijansama.
      Najisplatljivije ulje je još teže odrediti jer se cene menjaju, popusti naročito.
      Ne bih posebno menjao listu. Na njoj bi se visoko našlo neko od Wolf ulja ali ona će biti dostupna tek od jeseni.
      Ako ne gledamo cenu, svakako ostaje sam vrh ("pobedničko postolje"):
      Mobil 1 0W-40, Motul X-cess 5W-40 i Shell Helix Ultra 5W-40. Lično bih sipao neko od 5W-40 ulja i to pre svega "full SAPS". Neko od prethodno dva navedena. Zapravo 0W-40 za više od 100 ili 150 hiljada km ne bih stavio među prvih tri.
      Pozdrav!

      P.S.
      Obzirom na protekle godine 5W-40 još više dolazi do izražaja (recimo da su za "mlade motore" sa par godina i do 50k km i 5W-30 ulja bila dobar izbor).
      Ako ne prelazite više od 15000km godišnje, slobodno sipajte bilo koje 5W-40 originalno ulje sa ACEA A3/B4 (time je bar ACEA iz 2004.).
      U slučaju više od 100k km ne bih menjao ulje na više od 20 hiljada km (uz ograničenje na godinu dana) i za između 15 i 20 hiljada km možda jedino vredi "biruckati" ulje jačih brendova (i tražiti neku nijansu kvaliteta).

      Избриши
    2. Администратор блога је уклонио коментар.

      Избриши
    3. Hvala puno na brzom i detaljnom odgovoru!
      Ali imam jos par pitanja. :)

      Ja imam Punto 1.3 multijet koji je 2012. godiste i presao je 33 000 km, a posto ove godine izlazi iz garancije od sada cu sam da mu menjam ulje.
      Da zivimo u Nemackoj ja bih sigurno sipao Selenia WR (kao sto je proizvodjac rekao, a cena mi nije bitna jer mi nikada nije zao da dam za ulje i filtere koliko god da kostaju), ali posto zivimo u Srbiji ja se plasim da na nasem trzistu ima falsifikata, pa bih samo iz tog razloga sipao neko ulje sa benzinskih pumpi, npr. Mol-ovo, Lukoil-ovo ili neko trece.
      Logika je sledeca, npr Eko pumpa, Eko ulje, znaci zatvoren krug i samim tim mala mogucnost da je falsifikat.
      Pa ako vam nije tesko da mi predlozite recimo top 3 ulja "pumpadzijskih" za ovaj motor.

      Ovaj vas predlog (Mobil 1, Motul i Shell) ili Selenia WR cu kupitii ako budem isao u inostranstvo.

      Jos nesto, ja sam cuo za Low i Mid SAPS, ako se ne varam to su ulja za automobile koji imaju DPF filter, sto Punto nema, ali ne znam sta znaci Full SAPS, pa ako moze objasnjenje?
      Ako se ne varam, pisali ste da za ovaj motor ide B4-04?

      Избриши
    4. Poštovani,
      Low SAPS i Mid SAPS ulja su po ACEA C# i imaju manje sumpora, fosfora i pepela u sebi nego Full SAPS ulja. Full saps ulja su ona sa više od 0,8% sulf. pepela (0,3% sumpora i ne sećam se tačko koliko fosfora). Dakle ona klasična.
      ACEA B4 su Full SAPS ulja.
      U principu može i C# u Vaš motor ali kako NE mora mislim i da ne treba (i samo produžava priču).
      G-energy F-synth 5W-40 je vrlo dobar izbor kod pumpadžija (NIS). Takođe i bilo koje NIS ulje 5W-40 (... autoline je, doduše C3).
      Lukoil Luxe sintetičko (MB 229.5) je takođe izuzetno dobar izbor (sličan kvalitet i cena kao i G-energy).
      MOL ulja su sva ACEA C3 (ako su u 5W-40), mogu sva u smislu da mogu, ali ne bih išao kao prvi izbor.
      EKO ima EKO Megatron Synthetic 5W-40 koje je o.k. ali je nešto nižeg kvaliteta (MB 229.3) od prethodna dva (mada nije previše bitno jer nije zahtev motora toliko visok već samo ACEA B4).
      Tako da bi to mogla biti tri ulja koja su Top "pumpadžijska" za Vaš motor ... otprilike po redosledu navođenja (G-energy, Lukoil, Eko).
      Pozdrav!

      Избриши
  95. Postovani
    potreban jedna informacija.
    alfa romeo 156 1.9 jtd 16v 103kw,da li je za taj motor dogovarajuce ulje LIQUI MOLY Top Tec 4300 5W-30?
    do sad su mi preporrucili SELENIJA WR 5W40 mada sad da dobio preporuku da je ovo ule bolje od selenije?
    sta mislite o tome i sta preprucuje te?
    ps 5L LIQUI MOLY Top Tec 4300 5W-30 je 4500din sto je mozda oko 1200-1500din jeftinije od selenije.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      LM TT 4300 jeste bolje ulje od Selenia WR 5W40 ali ne i za vaš motor (vozilo).
      Liqui Moly ima dobra 5W-40 ulja (boljih od Selenia WR i verovatno još jeftinijih) a od mnogobrojnih mogućnosti izdvojio bih dva ulja:
      1) Leichtlauf High Tech 5W-40
      2) Synthoil High Tech 5W-40
      Dakle, ulje mora da ispuni zahteve proizvođača (i u pogledu viskoznosti). Čak je kod starijih motora moguće koristiti i kvalitetna (ACEA A3/B4) 10W-40 ulja ... tzv. polu-sintetička.
      Selenia ulja su kvalitetna ali im je cena u Srbiji (prosto) nenormalna (uglavnom).
      Pozdrav!

      Избриши
  96. Postovani Stevo,
    u cemu je i da li uopste ima razlike u Mobil-u Super 3000 X1 5-40, posto na pakovanju od 4l pise fully synthetic, a na pakovanjima od 5l i 1l pise HC Synthese

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Duško,
      Iskreno mislim da nema nikakve razlike. To su marketinška "tralabućanja" ili (pošto sam HC Synthese video na navodno Nemačkom Mobil-u) je do propisa u pojedinim državama. Nemačka je među poslednjima gde se HC ulje NE može nazvati čisto sintetičkim.
      No ne brinite, sva poznatija 5W40 ulja su HC ulja (II+), SHC (III bazna grupa) ili njihova mešavina.
      Mobil 5W-40 je od sintetičkog prešao put preko "mešovitog" da bi sada (kao i svi) bio neka vrsta HC ulja (II+ ili III grupe).
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Postovani g. Stevo,
      zelim da podelim sa vama jedno (lose) iskustvo. u zvanicmon sevsiju su mi u Punto classic prvih 20000 km sipali Selenia WR Diesel 5w-40. Naime posle 40000 km predjenih sa Mobilom Super 3000 x1 5w-40, desilo mi se da mi se pri primeni ulja cuju hidropodizaci i ventili. Vozio sam tako misleci da ulje treba malo da legne, kako ste i sami rekli. Cudno mi je bilo sto se pri svakoj promeni odmah kada se upali motor, ulje momentalno zacrn, a promenjen je i filter i iscedjen karter. izbacio sam posle 300 km to ulje i dolio Fuchs Supersyn 5w-40 i drugi (stari) auto. Ulje i posle predjenih 150-200km i dalje ima boju kao da je jos u kantici. U cemu bi mogla da bude stvar, Da li sam naleteo na fals ulje. Napominjem da ulje uvek uzimam od istog dobavljaca, mada sam cuo da su sem Plattnera i druge veleprodaje pocele da uvoze Mobil, pa je verovatno tu negde nastao problem.

      Избриши
    3. Poštovani g. Duško,
      Ulje posle promene NE može (i ne sme) da bude CRNO (makar i kod dizel motora). To bi moglo da bude samo ako je zaostalo starog ulja (u većoj količini). Ako ste ispirali karter i promenili filter to zaista nije moguće.
      Teško je reći ali nije nemoguće da je ulje škart (pre će biti neko zvučno ime nego neko manje zvučno). Pored Plattnera Mobil uvozi veći broj privatnika (uglavnom iz Mađarske) što povećava mogućnost falsifikata. Ako je sumnjivo, menjaj odmah. Ne sme da bude promene u odnosu na već korišćeno ulje (a motor je sa malo pređenih km). Sam Mobil 3000 X1 ima zvanično MB 229.3 odobrenje (između ostalih) te sigurno više nego zadovoljava ali ... možda X1 ovde i tamo nije ni isto ... X3 i X4 imaju MB 229.5 ali takvih ovde nema ... itd.
      Mislim da samo direktna kupovina od firme koje ima na evropskom sajtu proizvođača može (koliko-toliko, 99%) da garantuje originalnost.
      Bilo koje (iole dobro) 5W40 ulje mora biti dovoljno dobrog kvaliteta (ACEA A3/B4-04 još bolje -08 ili -10). Fuchs je više nego o.k. (ima sve Fiat-ove standarde redom), pa ako možete nastavite sa tim uljem. Ulje se (kod dizela) naravno zacrni ali tek posle 500km ili hiljadu km (pa što više to crnije).
      Shell Helix Ultra takođe ima niz H2/H3/M2/N2/Z2.
      Od "zvaničnih" tu je još i LM Leichtlauf High Tech 5W-40 i naravno Selenia WR.
      Gde naći koje od ovih a da je original, to je pravo pitanje. Alternativa su kvalitetna ulja standardnih SAPS vrednosti 5W40 uz ACEA A3/B4 (pa što novije A3/B4-10 ili A3/b4-12 idealno).
      Bolje originalno "lošije" ulje nego "bolje" a sumnjivog porekla (deklaracije je bar lako napraviti, to može i mali Perica).
      Pozdrav!

      Избриши
  97. Postovani Stevo,
    Sve najbolje u Novoj godini.
    da li su u stvari Mobil 1 New life 0w-40 I Mobil 1 Turbo diesel 0w-40 ista ulja? takodje I ovim varijantama imaju ulja na kojima pise SHC synthese tehnology kao I fully synthetic, da li ima razlike. Pitam iz razloga sto ovo drugo ulje imam po povoljnijoj ceni.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Duško,
      Po svemu što je navedeno u TDS za oba ulja to su potpuno identična ulja (komercijalni razlozi plus).
      Pretpostavljam da su "SHC synthese" i "fully synthetic" ulja potpuno ista. Moguće da je prva verzija (između ostalog i) za tržište Nemačke gde je (još uvek) obavezno naglasiti razliku između SHC baznih ulja (štokova) i PAO/estara.
      Sve je O.K. Mobil (ionako i odavno) NE krije da PAO dodaje ali samo "začinski" i da je veći deo (čak i) Mobil 1 serije bazna ulja III(+) grupe.
      (obratite pažnju samo na "Made in", Engleska, Francuska, Italija su o.k. (po tom redosledu; u Francuskoj i Italiji Mobil ima i pogone za proizvodnju baznih ulja) ... za Nemačku čak nisam siguran da Mobil ima svoj pogon (mož' bit' da mož' bit' ne).
      I Vama sve najbolje u Novoj godini!

      Избриши
    2. Postovani Stevo,
      koja su od navedenih ulja u ovom tekstu IV ili V grupa, tj PAO ili Ester, tj da nemaju mineralnu bazu. Da li imate neki tekst u kome je to objasnjeno. Da li preporucujete neko Kroon ulje (Emperol 5w-40) u Punta 1.3 jtd posto ste hvalili njihovog uvoznika u nekim tekstovima ako se ne varam. takodje neki pricaju o Marly uljima sa nekim grafitom. Napominjem da mi su mi sa Mobilom super 3000 stradali hidropodizaci na maloj kilometrazi, a ulje je menjano na 10000km, pa bih posle izmene zeleo da sipam u Punta sto bolje ulje - tj sinteticko 100% (bez ikakvih mineralnih baza)

      Избриши
    3. Poštovani g. Duško,
      Jako mi je žao što Vam se desilo da hidropodizači stradaju (prosto neverovatno) na malo km. Pogotovu što Vaš motor nije posebno osetljiv po tom pitanju, mnogo se više žale vlasnici VW 1.4 benzinaca (ali izgleda da se radi samo o pojedinim serijama/godištima).
      Malo kasnim sa odgovorom ali stvarno sam pokušao da Vam nađem sintetičko ulje u 5W-40 ALI takvog u Evropi nema (nedvosmisleno pokazuju analize na ruskom oil klubu). Čak je (veoma) mali broj ulja koja uopšte imaju PAO i/ili estre i to su uglavnom 0W-40 ulja (i njih ima teka par).
      Ostaje Vam da izaberete ili što kvalitetniju osnovu ili što bolje aditive, po mogućstvu kombinaciju.
      Najbliže sintetičkom ulju je (verovatno) LM Synthoil High Tech 5W-40, Wulf je do skora imao čisto PAO (sa možda malo primesa) 5W-40 ali više (izgleda) nema (a i nema kod uvoznika).
      U svakom slučaju Full SAPS ulja deluju ubedljivije (za Vaš motor). Ravenol ima 5w-40 delom na PAO ali je ACEA C3 (Mid SAPS) pa bih ga uzeo (ipak) sa rezervnom (doduše VW 505.01 deluje ubedljivo).
      Dakle, prelazimo (pretežno) na "nemačku medicinu" ...
      1) LM Synthoil High Tech 5W-40
      2) LM Leichtlauf Leichtlauf 5W-40
      3) Kroon Emperol 5W-40 (dobro ovo je već "holandska medicina"). Nije sintetičko ali je "nakrkano" aditivima (sulf. pepeo 1,33%) i sigurno je holandsko za holandsko (Zapadno) tržište.
      U principu bi Shell Helix Ultra 5W-40 (GTL baza), Fuchs GT1 i Valvoline SynPower trebalo da budu na visini zadataka ali ...
      Marly ulja su preskupa (što je manji problem) a prema grafitu u motornom ulju sam prilično rezervisan (mož' bit' dobro, mož' bit' loše, al' pretežno loše).
      Čini mi se da "teška" (NOrmal (High) SAPS sa velikim baznim brojem) ulja mogu da budu prvi izbor; naročito "klasična" 505.01. Eventualno 5W-50 može da bude i ponajbolje (5W obavezno, baš zbog hidropodizača, a veća radna viskoznost takođe može da bude od koristi) ... ali ovakvih ulja je relativno malo. Wolf i Fuchs su izgleda jedini izbor (zaboravljamo na Mobil, očigledno zašto).
      Sjajno Eneos Sustina 0W-50 (koje mi je palo na pamet) nije za dizel motore.
      I to je to.
      Trebalo bi postaviti realnu dijagnozu zašto su hidropodizači stradali tako brzo. 0W i 5W svakako ima prednosti u odnosu na 10W zbog brže cirkulacije ulja naročito na startu. Prekid uljnog filma je prosto neverovatan. Degradacija u 10 hiljada km je takođe neverovatna pojava makar i za mali bazni broj (15000km je i za čisto gradsku vožnju o.k.).
      Više ničega ne mogu da se (pametnog) setim. Dakle, 0/5W-30, 0W-20(16) i 0W-40 su jedina ulja koja u sebi imaju i sintetičku bazu (IV i V grupa) kod automobilskih ulja, ni Marly ni Motul takva nemaju (osim 300V ali mislim da nije idealno za vaš motor) a još manje drugi. Naveo sam koje je najbliže tome, koje je bilo do skora i koje ima PAO ali je C3. Ponavljam HC 5W-50 bi moglo biti jednako dobro kao i 5W-40 PAO/(S)HC.
      I dalje sam pod jakim utiskom onoga što vam se desilo, nemam objašnjenje (osim da živimo na divljem Balkanu).
      Pozdrav!

      Избриши
  98. Postovan Stevo,
    znam da se na ulju ne stedi ali doslo je krizno vreme a sa druge strane zelim da izbegnem preskupu Seleniju WR Diseel 5w40, pa da vas pitam sta bi mi vise preporucili za Fiat Punta Classic 1.3jtd:
    1. Total Quartz 9000 Energy 5w-40, nema Fiat Specifikaciju
    http://ulja.rs/proizvod/total-quartz-9000-5w40-energy-1l/
    2. Valvoline Synpower 5w-40
    http://gumapromet.com/post/valvoline-syn-power-sae-5w40-51/
    kao sto vidite nasao sam pomenuta ulja po povoljnim cenama. nadam se da su originali.
    Pominje se i Mannol Elite 5w-40
    doticna ulja pogotovo Total Quartz i Mannol imaju dobre rezultate u frikcionim testvima:
    https://docs.google.com/spreadsheets/d/1J4yGGQQnIX7gZIfT3ga2qJatRfdmFgmaNPLqpmrxQnE/edit#gid=0
    https://www.youtube.com/channel/UCLQb2UdBzX_lgTzaz4Ua1IA/videos
    s postovanjem

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Oba ulja koja ste naveli su O.K.
      Iako nemaju Fiat odobrenja oba su višeg nivoa kvaliteta od WR-a, a niže cene.
      Osim toga, zahtev je u principu ACEA A3/B4-04 što ova ulja prevazilaze.
      Valvoline navodi da SynPower baš preporučuje za Fiat vozila, no ni Total Quartz 9000 ne zaostaje, tako da se svodi na lične afinitete i/ili cenu.
      Pozdrav!

      Избриши
  99. Postovani gospodine Stevo,
    interesuje me vase misljenje po pitanju izbora ulja.
    Vozim AR156, 2005. godiste, 1.9JTD 85kW (937A2000 motor). 215k km na satu. U zadnje 3 zamene ulja sam sipao LM TopTec4100. Potrosnja ulja skoro da i ne postoji (mozda do nekih 2dl od zamene do zamene).
    Buduci da vise ne mogu da nabavim gore pomenuto ulje, u neki uzi izbor su mi usla sledeca dva ulja:
    Ravenol VMO 5W-40
    Motul 8100 X-cess 5W-40

    Ili je mozda "najmudrije" vratiti se na fabricku preporuku, Seleniju WR?

    Kod Ravenola me najvise "brine" nizak TBN, 7,2 (doduse ni TopTec nije u tom polju briljirao). Koliko je uopste u danasnje vreme i TBN bitan faktor kod euro5 dizel goriva?


    Unapred hvala na odgovoru.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Savo,
      Oba ulja koja navodite su slična TopTec 4100 i mogu biti dobra "zamena" (ili čak i bolja) za isto. Na spisak dodajte i sjajno Total MC3.
      Sva ta ulja su ACEA C3 gde je uobičajen TBN od oko 7 (ispod 8, sasvim izvesno). Nije od značaja (većeg) kod upotrebe Euro 5 goriva i kod ulja koja su prilagođena sporijem padu ovog parametra (a C3 ulja to jesu).
      Mislim da su sva navedena bolje rešenje od WR-a koje ima niže specifikacije (ispunjava niže standarde).
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Postovani gospodine Stevo,
      hvala na odgovoru.
      Buni me samo sto je za Motul 8100 X-cess 5W-40 na sajtu napisano da je ACEA A3/B4, a ne C3. Takodje, njemu je i najveci TBN, od celih 10,1.
      Da li onda on ispada primereniji od ovih low TBN ulja za moj motor, ili je zbog nizig standarda (A3/B4 naspram C3) ipak losijeg kvaliteta od VMO-a i MC3?
      Hvala

      Избриши
    3. Poštovani g. Savo,
      Moja greška, nisam pažljivo čitao (tj. čitao sam "napamet").
      Mislio sam na X-Clean.
      X-cess jeste opcija ali nije u grupi ACEA C3.
      Ipak bih prednost dao ACEA C3 uljima.
      Veći TBN zvuči kao značajna prednost ali kod novijih goriva to nije slučaj, kao i kod novijih ulja (C3) kod kojih on sporije pada pri upotrebi. Naročito kod kraćih (normalnih) intervala zamene (do 15000 km). Sve ostalo je na strani ACEA C3 ulja.
      Pozdrav!

      Избриши
  100. Pozdrav!
    Ako bi bili ljubazni odgovriti da li za motor Fiat Stilo JTD 1,9, 85 KW odgovara ENEOS PREMIUM HYPER SAE 5W-40, već duže sipam to ulje ali sad vidim previše informacija pa se čovjek pogubi. Inače motor je prešao 530.000 km, i nema mnogo gradske vožnje, a ulje mijenjam na otprilike 12.000 km. Inače to je stvarna kilometraža jer su kola kod mene od početka. Do sada niakda nisam imao potrebu dosipati ulje između dvije izmjene. U ovlaštenom servisu su u početku sipali seleniu td 10w40, ali sam kasnije prešao na seleniu wr 5w40, i onda na ovaj Eneos.

    ОдговориИзбриши
  101. Poštovani g. Dario,
    Eneos Hyper SAE 5W-40 je odlično ulje za motor koji pominjete. Inače, mogu se koristiti "standardna" (ACEA A3/B4) 5W-40 ili 10W-40 ulja, ali naravno i ACEA C3 (5W-40).
    Nema nikakvih problema, samo nastavite. Ulje menjajte na (do) 15000 km, iako je zbog uslova vožnje moguće i više (npr. 20k km). Ipak, zbog onih "pola miliona" bolje je ulje menjati češće.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. hvala lijepo na odgovoru. Nastaviću koristiti ovo ulje do nekih 700.000 otpriliek kada planiran mijenjati kola. Ali vjerovatno ostajem an sličnom motoru (plan je 500L 1,6 diesel) pa i na njemu pretpstavljam da je ovo eneos ulje isto dobar izbor. U svakom slučaju javim utiske

      Избриши
  102. Da, dobar je izbor i tu. Obratite pažnju da je za novije motore (do 200k km) primarni izbor ACEA C2.
    Pa, može i C2/C3, te C3, kako raste broj pređenih km. Prelazak na 5W-40 je za "zrelu" životnu fazu motora (svakako nakon 300k km).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  103. Poštovani Stevo,
    Jel moze u Fiat Punto Classic 1.3 JTD da ide ulje Petronas Sintium 7000 0w-40?

    ОдговориИзбриши
  104. Poštovani g. Duško,
    U principu da, ali bolje ne (naročito jer već mora da ima dosta godina iza sebe). Ako nije prešao više od 100k km (čemu onda dizel?!) može da se proba (i sad je idealno vreme, pred zimu), no kako je niže viskoznosti od standardnih SAE 5W-40 (btw. zvanično i ne ispunjava traženo Fiat odobrenje, mada je to više baš zbog viskozne gradacije) i pored odličnog kvaliteta, nije isključeno da će ga motor više trošiti (pratiti redovno).
    Malo je bacanje para (ako je jeftino onda je više godina stajalo na polici/u magacinu) i svakako nije neophodno ... neznatno će smanjiti potrošnju goriva i dobro je za temp. ispod -25 cel. (kome to u Evropi više treba?!).
    Da, ali posebno ne preporučujem.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  105. Poštovani g. Stevo,

    vozim Fiat GP 1.3 multijet 66kw, 16v, 2006 godište, prešao preko 200k km.

    Kod mog majstora je u nekom prebijanju/kompenzaciji stiglo ovo ulje:

    Castrol Magnatec Diesel 5W-40 DPF – 4L (https://www.castrol.com/hr_hr/croatia/home/car-engine-oil-and-fluids/engine-oils/engine-oil-brands/castrol-magnatec-brand/castrol-magnatec.html#tab_diesel-5w-40-dpf), za prilično smešnu cenu, pa me zanima da li bi ga preporučili za moja kola. tj motor.

    ОдговориИзбриши
  106. Poštovani g. Laki,
    U principu Da. Za benzinski motor je ACEA C3 default a za dizel (1.3) je A3/B4. Međutim, jedina razlika je u baznom broju pa C3 bi trebali da menjate nešto ranije (a to i zbog pređenih km) nego što je predviđeno.
    Ali do 15000 km nije od značaja (ili do 10k km čisto gradske vožnje).
    Opet će Vam biti jeftinije nego da menjate skuplje ulje na 20k km (što je maksimum za vaš motor, posle 200k km, čak i to samo za pretežnu vožnju van grada).
    Pozz

    ОдговориИзбриши