Ukupno pregledanih strana (Total Page Views)

среда, 7. април 2010.

Godišnjica, Anniversary


Gotovo neprimetno prošla je cela godina od postojanja ovog bloga.
Želim da izrazim veliku zahvalnost svim čitaocima a naročito onim prijavljenim.
Svi vi koji ste čitali blog napravili ste od njega smislenu tvorevinu. Hvala!
Želim i da pohvalim sve one koji su davali komentare i kritike kao i one koji su postavljali pitanja bilo na samom blogu bilo putem mejla.
Bilans ove godišnjice je sledeći:
1) autorov rad:
75 tekstova (sa ovim), nekoliko desetina odgovora putem mejla, 27 prijavljenih čitalaca.
Broj tekstova je premašio planiranih 50-tak (jedan nedeljno) i teško da će tim tempom moći da se nastavi. Ambiciju o 100 tekstova u prvoj godini i pored tema koje premašuju taj broj zaista nisam mogao da ispunim ali smatram da sam zaista dao sve od sebe i sa nešto više od 6 tekstova mesečno ispunio (realna) očekivanja čitalaca. Broj prijavljenih čitalaca je neznatno premašio očekivanja jer je 20 ili 24 bilo nešto čemu sam se potajno nadao te mi je drago da je na kraju ispalo tako.
2) Posećenost bloga, što je naravno najvažnija stvar vezana za njega:
- 8527 Absolute Unique Visitors; Apsolutno jednistvenih posetilaca
- 15579 Poseta (približno dve po posetiocu)
- 35239 Pregledanih stranica
- 57 Zemalja; Posete su ostvarene iz 57 zemalja sveta sa svih kontinenata. Ovo je obzirom na jezičke barijere izuzetno ostvarenje na koje je autor neobično ponosan.
- 897 pregleda profila autora (74,75 mesečno)

Gore navedene brojke su zaista drage autoru. Ljudska težnja ka zaokruživanju naravno budi žal za neostvarenih 10000 jedinstvenih posetilaca ili 1000 pregleda profila, ali je to manje bitno.
Kada se podsetim bilansa pre 6 meseci:
1500 ljudi, 2700 poseta i blizu 6000 pregledanih strana od čega oko 80% u drugoj polovini (poslednjih 3 meseca) iz 38 zemalja sveta sa svih kontinenata.
Ukupan godišnji bilans je zaista ispunio sva autorova očekivanja.
Naravno novi kontinent nije osvojen ali je upotpunjen Australijski sa posetom (jednom ali vrednom) iz same Australije, uz Indiju i još par značajnih zemalja, ostale su samo (neke) članice OPEC-a i Kina kao nezaobilazne u ovoj oblasti iz kojih još nisu zabeležene posete.
Iz Evrope je ostala još samo Irska jer su posete iz Finske i još par manjih zemalja upotpunile su i kompletirale Evropu (osim Irske i manjih zemalja poput Andore, Lihenštajna i sličnih).

Naravno godišnji plan nije potpuno ispunjen jer su trebale da budu obrađene i kompanije (brendovi) kao što su:
Esso, Aral (BP) i Repsol. Uz najavljeni Tamoil i još par proizvođača zaokružili bi priču o značajnim proizvođačima prisutnim u Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi.
AMSOIL, Q8 kao i Pennzoil-Quaker State su takođe kompanije koje zaslužuju da se nađu u opisu značajnih proizvođača iako nisu (ili tek simbolično) prisutne na pomenutim tržištima.
Gulf Oil se preko NIS-a i pojavom na tržištu Srbije takođe nametnuo kao tema.
Zaista se čini da Esso, Aral i Pennzoil nisu smeli da izmaknu i posle godinu dana ali je autor smatrao da pošto je obradio Mobil, Castrol i Shell mogao je sebi da dozvoli luksuz da tako značajna imena kao delove celine odloži na neko vreme.
Uzgred i tekst o Shell-u je izostao a tu je trebalo da se pomene da je Pennzoil-Quaker State grupa zapravo unutar njega i to više od 5 godina te da je time on još tad (a i sad) postao drugi najveći proizvođač motornih ulja tik uz Mobil-Exxon. Po profitu je isto drugi ili čak treći ali je po ukupnom prometu 2008. i 2009. čak neznatno prevazišao velikog pandana Exxon-Mobil (kod ulja volim da to postavim obratno) što je nešto što se pre 10-tak godina nije moglo ni zamisliti.
Naravno, ostaje i priča o manjim proizvođačima iz Srbije i okoline (Slovenije na primer) koji zaslužuju pažnju.
Na kraju ali ne i po značaju:
Nisu zaboravljena transmisiona ulja koja bi mogla da se nađu na blogu i pre završetka najznačajnijih proizvođača motornih ulja. Plan je da se njihov prikaz da u jednom uvodnom i teorijskom koji bi se dotakao standarda i tipova ovih ulja a da u nekoliko tekstova budu prikazana po 2 do 3 najznačajnija ulja (poznatih i obrađenih proizvođača motornih ulja) uz listu onih koji su u proizvodnji. Verovatno bi se ovi tekstovi preplitali sa tekstovima o motornim uljima a redosled proizvođača slično onom za motorna ulja. Verovatno bi po nekoliko proizvođača išlo u jednom tekstu te bi do sada opisani proizvođači mogli da se udenu u 5 do 6 tekstova sa suženim izborom dok bi druga značajna ulja bila data u dopuni. Zbog obimnosti posla za završetak će trebati 2 do 3 meseca ako ne i više.
Nisam zaboravio ni ulja za motocikle te iako nisu data u naslovu (ulja za automobile) kao i teretni program zaslužuju pažnju. Kod njih bi princip transmisionih ulja bio još ogoljeniji i uz uvodni tekst sledio bi jedan ili tek dva sa listom najznačajnijih ulja i navedenim standardima. Ne bi sva bila opisana a ona koja će imati komentar on bi bio u par rečenica i znatno kraći nego za motorna ulja za automobile. Iako odavno ovo obećavam mislim da će tema morati da sačeka bar raspust (i kraj juna) ili čak jesen za realizaciju.
Još jednom bih zamolio za strpljenje jer tema je gotovo neiscrpna a autor je samo čovek. Čovek sa svim ograničenjima i sa jako malo slobodnog vremena. I naravno sa osnovnom ljudskom osobinom da greši, jer ako je išta ljudski to je grešiti. Tekstovi su pisani brižljivo i odgovorno ali se osim očiglednih greški prilikom pisanja (kucanja) teksta sigurno provuče i neka nedoslednost ili manja omaška. Kako često isčitavam tekstove smatram da kardinalnih grešaka nije bilo i da je koliko je samo znanje autora dopustilo sve napisano krajnje korektno.
Ipak, svako znanje a naročito pojedinca je ograničeno a neki pogledi su (naravno) subjektivni.
Pravi značaj tekstovi dobijaju kada ih svako od čitalaca doda svom znanju i iskustvu. Tako se stiče sopstveni (individualni) stav koji naravno može da se razlikuje od autorovog.
Kritike su dobrodošle a iz njih sam naučio više nego što sam znao. Isto tako od dopuna čitalaca i njihovih komentara tekstovi su dobili novu višu dimenziju i veći značaj.
Hvala svima koji su bili gosti ovog bloga i čitali tekstove.
Iako usporeno nastavljamo zajedno dalje u zaokruživanju celine.
Tematika ispada neisrpna jer se za par godina obično obnavljaju serije kod proizvođača a kao što ste i sami primetili unutar godine su neki teksovi već postali prevaziđeni ili bar nepotpuni tako da u igri "jedan prema mnogo" jedini spas može stići od samih korisnika (čitalaca).
Svi smo stariji još godinu dana od početka tekstova. Ne shvatajte vreme kao svog protivnika nego kao i na svaki jubilej osetite njegov značaj kao i prolaznost svega osim pravih vrednosti kao što su porodica, prijateljstvo, ljubav, zdravlje ... Novac, kao i motorna ulja, potrošna su roba i prolazne kategorije. Živi mi bili i u sledećoj godini !!

7 коментара:

  1. Koristim priliku da poštovanom Stevi čestitam godišnjicu postojanja ovog bloga.
    Neću preuveličati stvar ako kažem da je ovaj blog, odnosno tematika kojom se on bavi, stvarno jedinstvena. Naći toliko detalja za jednu veoma bitnu stvar kod automobila-maziva, je stvarno za svaku pohvalu. Ako ukucate bilo koji naziv ulja na nekom internet pretraživaču, uvijek se negdje nađe i ovaj blog. Tako sam i ja došao do njega, jer nisam ni vjerovao da ću naći nešto ovako. Na sreću, našao sam.
    Stevo, Vama sve najbolje prvo na ličnom planu, pa onda da bude sve kako ste zamislili u budućem periodu po pitanju ovog bloga.

    ОдговориИзбриши
  2. Pridruzujem se cestitanju, zaista velika strucnost, a nadasve volja i energija je od strane autora ulozena u ovaj blog. Bilo mi je zadovoljstvo, kao verujem i mnogima, da iz nedelje u nedelju citam izuzetne tekstove, koji su mi dopunili znanje i "radoznalost" iz ove oblasti. Ne znam sta drugo da kazem sem veliko HVALA. Na osnovu navedenih neobradjenih tema, siguran sam da sledi jos puno zanimljivih tekstova. Postovani Stevane, srdacan pozdrav i sve najbolje!

    ОдговориИзбриши
  3. I ja se pridruzujem cestitkama. Stevo svaka cast!
    Za ovakav blog i tekstove u njemu je pre svega potrebno znanja, truda i vremena, i to u velikim kolicinama. Tim redosledom!
    Da si ti nama ziv i zdrav, i da ovaj blog potraje i postane poznat i izvan maticnog govornog podrucja.
    Ziveli!

    ОдговориИзбриши
  4. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  5. Hvala!
    Bez vaše podrške bih odavno odustao ili bar posustao. Za govorno područje se nadam, ali osim engleskog i nabadanja nemačkog druge jezike ne znam. Pomažem se google prevodiocom. Otac mi jeste poliglota ali nema toliko vremena niti zna specifične izraze za ovu oblast te se nadam da će mi pomoći makar u sređivanju prevoda (što do sada na žalost nije bio slučaj, ipak je čovek i u godinama).
    Još jedom svim prijateljima koje sam stekao (što je veliko bogatstvo) sve najbolje kao i njihovim porodicama. Da je zdravlja i sreće a vremena ćemo naći nekako.

    ОдговориИзбриши
  6. Čestitam!
    Čitajući Vaše tekstove puno sam naučio. Želim Vam puno uspeha u budućem radu.

    ОдговориИзбриши
  7. Upravo mi se ovde čini i najprimerenije da uputim jednu molbu zarad bržeg odgovaranja na pitanja.
    Iako pregledavam komentare preko vikenda poneki mi promakne.
    Molio bih čitaoce da ubuduće na nekom novijem tekstu (trenutno najnovijem) ostavite komentar da ste postavili pitanje (kritiku ili komentar) unutar nekog od starijih tekstova gde logično pripadaju.
    Dovoljno je samo pomenuti tekst. Ostalo neka bude gde treba.
    Ovom prilikom se izvinjavam Bori jer sam odgovorio tek posle 20 dana (nisam video pitanje) unutar teksta (i u vezi sa) Kroon ulja.
    Ovo bi ubuduće mogli da izbegnemo. Hvala.

    ОдговориИзбриши