Ukupno pregledanih strana (Total Page Views)

четвртак, 17. септембар 2009.

Modriča motorna ulja (Modrica motor oils)

(Rafinerija) Modriča nastala je još davne 1954. i ima već 55 godina tradicije no prvih deset godina nije proizvodila motorna ulja već samo pastu za obuću i tovatnu mast no već 45 godina postoje brendovi Optima (automobilski program) i Maxima (komercijalna vozila).

Proizvođač poznat po svom pogonu hidrokrekinga i tradiciji u proizvodnji HC motornih ulja.

Pred 90-te a i danas prodaje HC bazna ulja (II grupe) i parafine pri čemu je (naravno) veći deo izvoz. Po kvalitetu, opremi, stručnjacima i tehnologiji tu negde kao prethodna dva proizvođača, ne mnogo za svetskom elitom. U pojedinim segmentima, gore navedenog, nadmašuje prethodni dvojac za bar nijansu dve no sigurno ponegde bude i za nijansu inferioran. Uprošćeno i ukratko tu su negde. Ono gde je RM odskočila to je svakako moderniji (i širi) asortiman, koga se ne bi postidela bilo koja svetska kompanija. Druga stvar gde značajno prednjači je marketing gde gotovo da dominira Balkanom. I jedna posebnost: cene su im jako blizu svetke elite; ovo je jako hrabro ali tipično za proizvođače koji veruju u sebe i svoj kvalitet. Strategija "pukovnik ili pokojnik" za sada daje rezultate a dugoročno se sigurno isplati. Kada jednom zauzmete cenovni rang teško je značajno iskoračiti iz njega a niže cene se mogu postići i proizvodnjom drugih robnih marki te iskorišćenje kapaciteta ne može biti ugroženo. Osim toga mogućnost akcija daje priliku za raspordaju zaliha ili povećanje obima (obrta) u odnosu na profit i svakako je fleksibilnije rešenje.
Dugi niz godina je dao rezultate tako da mnogi vozači sa prostora bivše Jugoslavije rado koriste ova ulja do te mere da je to fenomen posebne vrste. U svakom slučaju osim psiholoških elemenata to je bar delom dokaz duge tradicije kvaliteta.

Ne bih dalje i dublje o samoj kompaniji. Prešao bih sada pravo na konkretne proizvode a tu ima dosta toga da se kaže.
Uzgred, sajt im je konceptualno i dizajnerski jako sličan Galax-ovom i Fam-ovom (da nisu išli na isti kurs web dizajna i izdavaštva?) i iako skroman po oba pitanja sasvim je korektan kooproracijski sajt starije generacije (početak III milenijuma i/ili kraj II).
Tehnički podaci ne nedostaju ali su ipak skromni a na prvi i drugi pogled nema lakog link-a za dodatne detalje.


OPTIMA 0W-30
Sintetičko motorno ulje, mada bih u nedostatku potpunih informacija moglo bi biti i SHC tj. ulje u osnovi treće bazne grupe. Paket aditiva brižljivo odabran a kako i ne bi kada ispunjava VW 503 00, 506 00 (za oba ima i odobrenje) i 506 01.
Kao takvo je predviđeno za veoma duge intervale zamene. Kod benzinaca od 15.000km/1godina do 30.000km/2godine a kod dizelaša 15.000km/1godina do 50.000km/2godine.
Kako nema drugih standarda koje ispunjava (a verovatno ispunjava) prevashodno je namenjeno i specijalizovano za vozila VW grupe. Spada u lakotečljiva i "Fuel Efficient" motorna ulja a sa intervalom zamene do 50 hiljada km zaista je vrhunskog kvaliteta.
Spada u "low SAPS" ulja no nije i "ultra low" već više "low/mid" taman koliko da zadovolji zahtevan VW 506.01 za dizelaše sa obradom otpadnih gasova najnovije generacije.
Indeks viskoznosti od 175 je iznad proseka viskozne klase a tačka paljenja 210 cel. što zajedno sa prethodnim ukazuje na delimičan ili većinski sastav (S)HC ulja no kako je to slučaj kod mnogih ulja po VW 506.01 standardu ne mora biti samo po sebi loše (vidi Liqui Moly Top Tec 4200).
Naravno oba nisu i pouzdani dokaz da ulje nije od IV grupe ali obično tako biva. Osim toga, kao što već znamo, bazna ulja III grupe često imaju duži ili bar jednak interval zamene u odnosu na IV baznu grupu. Tačka tečenja oko -50 cel. što je jako dobro, iznad proseka čak i ove lakotečljive viskozne kategorije.
Sve u svemu jako moderno ulje novije generacije, vrhunskog kvaliteta ali i suženog opsega primene.



OPTIMA ECO SAE 5w-30

Još zanimljivije ulje od prethodnog. Jedno je od (naj)novijih iz Modričine produkcije.
Ispunjava: ACEA C3, A3/B4-04 zatim API SM/CF, MB 229.51, BMW Long Life, VW 502 00/505 00/505 01.
Interval zamene 15 do 30 hiljada km (pretežno 30). Ovo je tipično "low SAPS" motorno ulje sa svim dobrim i lošim stanama toga (pretežno dobrim). Namenjeno za dizel i benzinske motore koji ispunjavaju Euro IV standarde za izduvne gasove a naročito za dizele sa filterom čvrstih čestica. Uz sve to ima i moderan i izuzetno efikasan sistem deterdženata i jako dobro čisti motor što uz druge osobine produžava životni vek motoru.
Po sastavu ga proizvođač deklariše kao sintetičko no pre će biti SHC ili bar mešavina.
Viskoznost na 100 cel. 11,5 što je na gornjoj granici standarda i spada, kako u šali kažem, u SAE "5W-35" klasu viskoziteta. Tačka paljenja mu je tek 200, a tečenja, skromnih, -30 cel. što nije za neku hvalu a ind. visk. od 165 je prosečan za klasu i vrlo dobar apsolutno gledano.
Uz smanjenu potrpšnju goriva i samog ulja i preporuku za ekološke motore moralo je dobiti epitet ECO i zaista ga i zaslužuje.


Nedavno je Modriča izbacila na tržište i ECO plus varijantu. Iste je namene kao i standardna varijanta ali još za nijansu kvalitetnije i modernije. Zadovoljava i nešto zahtevnije standarde:
ACEA A3/B4-04, VW 504 00/507 00, MB 229.51 i BMW Longlife-04.

OPTIMA MAGNUM i MAGNUM PLUS, SAE 5W-40 i 0w-40
Praktično ista ulja različite viskozne grupe i neznatno promenjenog sastava baznih ulja i aditiva tek koliko da plus varijanta bude za nijansu kvalitetnija.
Ispunjavaju iste standarde a lista je podugačka (i respektabilna):
ACEA A3-02/B3/B4-02, API SL/CF, MB 229.3 (odobrenje), VW 500 00/502 00/ 505 00, (odobreno) kao i 503 01 (odobreno), OPEL GM-LL-B-025 (odobreno), BMW L L-98 i PORSCHE i PSA.
Namenjena za moderne benzinske i turbo dizel motora tipa: TDI, GDI, HDI, FSI, CDI, DTI, JTD... i sl.
Uz sve slične osobine mora se napomenuti da plus verzija ima nešto duži interval zamene (30 do 50 hiljada km) i da nešto više štedi gorivo te da kao lakotečljivo u potpunosti pripada FE klasi motornih ulja dok je "običan" magnum ipak granični slučaj FE ulja i verovatno omogućava štednju u odnosu na referencu ali bar 1% manje od "starijeg brata blizanca".
Magnum ima:
Viskoznost na 100°C od 14,5 zatim ind. visk. od 165, tačku paljenja od 210 i tečenja od -40°C.
Magnum plus:
Viskoznost na 100°C od (oko) 13,3 zatim ind. visk. od 180 ili više, tačku paljenja od 210 i tečenja od -50°C.

Vrlo kvalitetna sintetička (ili sintetska) ulja novije generacije ali ne i super moderna.

Intencija je više na kvalitetu i performansama a manje na ekologiji i ekonomičnosti uz pogodnost za vozila sa kraja XX i početka XXI veka uz mogućnost primene i u aktuelnim modelima kod kojih zadovoljavaju specifikacijama.


OPTIMA SPORT 10W-60
Sintetičko (ili bar sintetsko) motorno ulje za oštre uslove vožnje naročito kako mu ime kaže sportsku. Zbog viskoznosti više primereno dužim relacijama nego vožnji na hronometar gde gubi neki deo snage motora u odnosu na lakotečljiva racing ulja.
Najveća prednostu u odnosu na lakotečljiva ulja je ponašanje na visokim temperaturama kako ulja tako i okoline. Ovo je naročito važno kod turbo motora i oštrih uslova vožnje. Ne samo zbog viskoznosti već i kvalitetnih baznih ulja isparljivost mu je jako mala. Potrošnja ulja takođe može biti smanjena korišćenjem ovog ulja, a zbog 10W može se koristiti i kao celugodišnje.
Specifikacije: ACEA A3/B3/B4, API SL/CF. Ništa posebno ali čak bolje od standarda jer većina ulja ovog tip ima "samo" API SJ.
Tehničke karakteristike su standardne vrednosti za ovaj tip ulja. Tačka paljenja bi mogla biti malo veća i to je jedina zamerka ovom ulju (u odnosu na konkurenciju) i ukazuje na moguću (bar delimičnu) HC i/ili SHC osnovu.
Viskoz. na 100°C 22,5 do 23; ind. vis. 180; tačka paljenja 230 i tačka tečenja minus 35°C.

OPTIMA HC POWER RACING 5W-40 i 5W-50
Slično prethodnom ali još korak dalje. Namenjeno najmodernijim sportskim automobilima uključivši i dizele. Prvo idealno za kraće relacije (reli takmičenja) drugo za nešto duže ili za letnji period u kojima bi se inače koristilo prvo. 5w-50 verzija je uopšte za nijansu kvalitetnija (i skuplja) ali ju je teže naći jer se radi u manjim serijama.
Specifikacije: ACEA A3/B3 , API SJ/CF , MB 229.1 , VW 500 00/502 00/505 00, BMW, PORSCHE . Za klasu kojoj pripada(ju) sasvim solidno.
Ovde je sasvim sigurno da je sintetička osnova zapravo HC što se i ne krije i u sastavu je imena.
Naravno uz hidrokrekovanu osnovu ubačene su i sintetičke komponente i kvalitetni aditivi tako da je krajnji rezultat vrhunski. Ipak mora se voditi računa da ova ulja ipak nisu sintetička u užem smislu i iako blizu ipak za nijansu su manjeg kvaliteta.
Kako se radi o istim uljima i karakteristike su im različite samo zbog različite klase viskoznosti.
Viskoz. na 100°C 14,5 i 18; ind. vis. 160 i 165 respektivno; tačka paljenja 220 ili više i tačka tečenja minus 40 i minus 35°C.


POLUSITETIČKA ULJA
Ova ulja su zapravo HC ulja (druge bazne grupe).
U ovoj kategoriji Modriča ima samo dva predstavnika i to: Optima HC power i Optima Sint 2002. Prvo je nešto kvalitetnije a drugo mnogo poznatije i zanimljivije. Zbog sličnosti predstaviću detaljnije samo Sint 2002 (nekada davno - 2001).


OPTIMA SINT 2002
Još se sećam džingla sa reklame: "Opmima-Modriča (pa 5-6 puta), Sint, Sint 2001".
U to vreme (osamdesetih) HC ulje je bilo zaista nešto izuzetno, a aluzija na XXI vek u trendu.
Vreme je pokazalo da je epitet (početka) trećeg milenijuma bio adekvatan jer je baš u to vreme HC osnova postala standardna i svakodnevna.
Postoji u dve varijante: 10W-40 i 15W-40. Sasvim solidno ulje no ne i izuzetno i svakako manjeg kvaliteta od proseka za klasu polusintetičkih ulja.
Specifikacije: ACEA A3-02/ B3 , API SL/CF, VW 505 00, 500 00, MB 229.1
Karakteristike (15W-40 u zagradi):
Viskoz. na 100°C 14,5 (15); ind. vis. 145 (135) ; tačka paljenja 220 (230) i tačka tečenja minus 27 (minus 25°C).
Karakteristike nisu izuzetne i pokazuju sasvim prosečan kvalitet.
Ono što se ne vidi iz karakteristika je (možda samo loša serija od pre par godina) relativno velika isparljivost za svoju klasu. Ništa strašno i unutar standarda ali neočekivano. U ovo se autor lično uverio i ograđuje se da se radi o pojedinačnom slučaju i ne mora da važi za seriju a naročito za ulje kao takvo. Ne radi se da treba da izbegavate ovo inače solidno ulje ali dobro je znati i (potencijalno) slabu mu stranu. Čak i pored lošeg iskustva ponovo bih ga kupio (jer apsolutno nije loše) samo da je malo jeftinije.
Ne radi se o potrošnji ulja već bukvalno i zaista o isparljivosti (i to ne u motoru) i tu nema nikakve dileme (bar za mene) jeste li ili nije. Nije da je baš određeno po standardu (Noack) ali jeste zasnovano.



Optima HC POWER
Samo kratko: ovo je bolja verzija HC ulja rafinerije Modriča. U pominjanom testu časopisa SAT pokazalo je slične karakteristike kao i Galax Sint što ga je svrstalo u gornju polovinu u veoma oštroj konkurenciji. Isparljivost mu je je bila prosečna no sasvim solidno mala.
Nije loše naglasiti da je po (inicijalnim) karakteristikama bilo jako slično ulju Texaco Havoline Extra a još sličnije (uz manji TBN) Total Quartz 7000. Oba su zaista svetski vrh te je Modriča (Optima) zaista pokazala da nije daleko od njega.
Jedini problem što je ovo ulje imalo i sličnu cenu kao pomenuta dva (nešto manju od Texaco ali praktično istu kao Total) što mu ne daje baš povoljnu tržišnu poziciju. Osim što su brendovi Havoline i Quartz mnogo jači i poznatiji (i vredniji) oba ulja bi se pokazala bar za nijansu bolja jer bi sigurno duže zadržala inicijalne osobine.
Ipak, sve pohvale Modriči. Cenom idu hrabro a sreća prati hrabe!

Mineralna ulja OPTIMA


OPTIMA LONG LIFE, SAE 20W-50 i 20W-60
Ulje namenjeno motorima sa mnogo preženih kilometara, preventivno ili čim se uoči iole povećana potrošnja ulja. Sadrži poseban aditiv za obnavljanje zaptivki u motoru. Uz Valvoline najpoznatiji proizvod ove vrste na ovim prostorima. Za razliku od Valvolina osim aditiva ima i povećanu viskoznost što dodatno pogoduje vremešnim motorima.
Povećana viskoznost i niska isparljivost ulja posebno su dobre osobine za (dobro) podmazivanje i smanjeno habanje kod starijih automobila, kao i kod automobila novije generacije (do kraja devedesetih) koji su prešli veliki broj kilometara. Niska isparljivost ulja i dobro zaptivanje u području klipnih prstenova, obezbjeđuju manju potrošnju ulja u odnosu na klasična.
Specifikacije: ACEA A2/B3 , API SJ/CF-4. Ovo ga čini pogodnim i za benzince i da dizele uključivši i turbo dizel mašine.
Karakteristike (20W-50): Viskoz. na 100°C 17,5; ind. vis. 135; tačka paljenja 220 i tačka tečenja minus 22°C.
Karakteristike (20W-60): Viskoz. na 100°C 22,5; ind. vis. 135; tačka paljenja 220 i tačka tečenja minus 22°C.

Jako dobra za namenu za koju su namenjena. Vodite računa da ukoliko motor nije istrošen ova ulja mogu da povećaju potrošnju, opterećenje uljne pumpe i uopšte loše utiču na motor ukoliko je on fabrički namenjen za 10W-40 ili 15W-40. Ipak ukoliko ste prešli 80, 100 ili 120 hiljada km možete ih koristiti iako vam potrošnja ulja nije povećana, čime ćete duže održati zaptivke u radnom stanju. Manje viskozno je malo teže naći u uvek je bolje početi sa njim. Ukoliko je motor u iole boljem stanju nisu preporučiva kao celugodišnja mada do minus 12 mogu da posluže i zimi. Kod motora bliže generalnoj opravci sve do minus 18 cel. (nula po Farinhajtu) oba će odraditi posao. Uz relativno umerenu cenu ovo ulje može da se klasifikuje kao ono koje je preporučljivo za kupovinu (sa solidnim odnosom kvalitet/cena).


OPTIMA GAS, SAE 15W-40

Ulje za automobile koji za pogon koriste plin i/ili benzin. Kako je već navedeno u posebnom tekstu možete koristiti i obično mineralno ulje ali ćete ovim smanjiti potrošnju istog, imati boljiu zaštitu motora, čistiji motor i produžiti interval zamene. U odnosu na polusintetike sa manjim sadržajem sulfatnog pepela uštedećete nešto novca uz isti interval zamene (ukoliko pretežno koristite TNG). Inače pripada grupi mineralnih (klasičnih) ulja.

Ispunjava: ACEA A3 i API SJ. Ovo je više nego dovoljno za namenu. Ovo ga preporučuje za sve benzince konstruktivno pre 2000. naročito ukoliko pretežno koriste TNG (LPG) kao gorivo.

Karakteristike: Viskoz. na 100°C 15 do 15,5 na gornjoj granici za SAE 40; ind. vis. 135; tačka paljenja 230 (jako dobra vrednost) i tačka tečenja minus 25°C (ne tako sjajno, dajući mu preporuku samo do -15°C); mogli bi ga klasifikovati kao "17,5W-45".



OPTIMA SUPERVISK (Razni viskoziteti)
Mineralno motorno ulje namenjeno za motore automobila starije konstrukcije (sedamdesete do sredine osamdesetih). Preporučljivo za npr. Golf I i II, Opel Kadet "kocku" i suzu, z101, yugo, fiestu prve i druge generacije i sl.
Ispunjava API SF/CD. Ovim spada u malo kvalitetnija SF ulja jer često su ona samo CC. Ovim dobija preporuku čak i za turbo dizele starije generacije.
Interval zamene zavisno od automobila, režima i načina vožnje 5 do 10 hiljada km, s tim što je 7500km ipak neka gornja preporučljiva granica za zamenu. U zastavinim vozilima bolje je držati se 5000km/6meseci.
Postojalo je (ili i dalje postoji?) u API SG verziji (čini mi se Supervisk SG) čime je preuzimalo prvestvo preporuke kod GII i Opel Suze, a moglo se koristiti i u nekim GIII motorima (benzinskim). Razlikovalo se od standardnog verovatno samo po paketu aditiva.
Kod SG kvaliteta moglo je da se koristi u proseku 7 do 8000km i celu godinu čak i kod zastave a kod drugih automobila iz osamdesetih godina i svih 10 hiljada km bez brige da se nije malo preteralo. Međutim kod dizela a naročito turbo SF varijanta nije za više od 5 a SG od 7500km.
Proizvodi se u sledećim viskozitetima: 15W-40, 20W-40 i 20W-50.
Poslednje dve verzije se proizvode u manjim serijama i nije ih lako ni naći a pretežno su za ove prostore "letnja" ulja ili preciznije nisu baš za zimu.
Verzija 15W-40 ima visk. na 100°C oko 15,0 (14,5 do 15,5); ind. vis. 130; tačku paljenja 220 i tačku tečenja minus 25°C. Isti indeks viskoznosti ima i 20W-50 (što je za tu klasu odlično) dok 20W-40 verzija ima samo 125 i jedva se može smatrati multigradnim.
I pored najnižeg kvaliteta po prodaji sigurno nije na dnu čak je bar u sredini liste Modričinih ulja.
To je naravno posledica starog voznog parka na Balkanu. Iako čak i Kroon ima SF/CC ulja, mislim da je vreme ovome na zamaku i da će se održati još tek koju godinu kao masovni proizvod a da će ga Modriča eventualno za 5-6 godina ostaviti u proizvodnji tek kao "Classic" ili "Old Timer" ulje sa drastično manjom proizvodnjom. Čak i sad je izuzetno (i neopravdano) popularno.
Cena nije zabiberena ali mu priliči umerenija. Naravno Modriča je svesna da je ovo brend unutar brenda i zato mu i drži (profitabilnu) cenu koju samim nivoom kvaliteta svakako ne zaslužuje.

Modriča motorna ulja za komercijalna vozila - MAXIMA

MAXIMA EURO 4+
Moderno potpuno sitnetičko motorno ulje za teretna vozila. Namenjeno pre svega za motore sa Euro 4 motorima pa čak i onima koji (ne)znvanično imaju i Euro 5 u potpunosti ili ne. Zbog toga i ono plus u imenu. I pored toga može se koristiti i u nešto starijim motorima (Euro III, II i I).
Pogodno i za motore sa obradom izduvnih gasova sa DPF (filterom čvrstih čestica) kao i za sisteme za selektivnu katalitičku redukciju (SCR).
Po viskoznosti je SAE 10W-40. Po sastavu i tipu spada u "low SAPS" motorna ulja.
Izuzetno kvalitetno motorno ulje u klasi svetskih i evropskih proizvođača.
Period zamene i do 100.000km.
Specifikacije: ACEA E6/E4, MB 228.51/228.5, MAN M 3477/M 3277, MTU Type 3, RVI RXD.
Karakteristike:
viskoznost na 100 °C, mm2/s: 14,0 - 14,5; Indeks viskoznosti min. 155
Tačka paljenja, min. 220°C; Tačka tečenja, max. - 35°C.

MAXIMA MAGNUM XHPD SAE 5W-30 i MAXIMA XHPD 10W-40
Dva jako slična sintetička ulja za teretni program. Praktično je osim klase viskoznosti (uslovljene nešto različitijom baznom osnovom) nema mnogo razlike među njima (praktično isti paket aditiva). Namenjena su pre svega za Euro-3 motore. Oba spadaju (kako se i u imenu kaže) u XHPD kategoriju ulja za turbo dizel mašine velikih opterećenja (komercijalnih i vozila i mehanizacije) i za izuzetno duge intervale zamene.
Od specifikacija Magnum ima: ACEA E4-04, API CF, MB 228.5 (Approved), MAN 3277 (Approved), VOLVO VDS-3 i MACK EO-L .
Ne magnum verzija: ACEA E4-04, API CF, MB 228.5 (Approved), SCANIA LDF Approved i VOLVO VDS-3.
Uz korišćenje kvalitetnog dizel goriva i na dugim relacijama period zamene oba ulja (zavisno od vozila) može biti 100.000km pa i više.
Prvo je više "SAE 5W-39" i skoro da je 5W-40 ulje sa visk. na 100°C od 12,0 do 12,5.
Ima ind. vis. od min. 160, tačku paljenja 220 a tečenja -45°C.
SAE 10W-40 verzija ima sledeće karakteristike: Viskoznost na 100 °C, 14,5-15,5 mm2/s po čemu se može svrstati u "10W-45", Indeks viskoznosti min. 145; Tačka paljenja, 230°C i Tačka tečenja, - 27°C (jedino čime se ne može podičiti).
Jako su kvalitetna ulja naročito Magnum varijanta. Kao i prethodno uporedivo sa proizvodima svetskih proizvođača iste kategorije (klase).

MAXIMA HC PRESTIGE XLD, SAE 10W-40
Je polusintetičko ulje na bazi Hidro Krekovane osnove i kvalitetnih aditiva i spada u grupu SHPD (Super High Performance Diesel) i preporoučuje se za produžene intervale zamene.
Specifikacije: ACEA E3/E5-02/A3/B3/B4-02, API CI-4/CH-4/CG-4/CF/SL, MB 228.3/229.1, MAN 3275, VOLVO VDS-3, CUMMINS CES 20076/ 77/78, MACK E0-L Plus.
Tehničke karakteristike standardne i praktično identične XHPD 10W-40 ulju.

MAXIMA TURBO, SAE 15W-40
Mineralno motorno ulje za komercijalna vozila. Najkvalitetnije u Modričinoj produkciji.
Odlikuje se odličnim primjenskim svojstvima i spada u grupu SHPD (Super High Performance Diesel) ulja predviđenih za veoma duge periode izmjene.
Specifikacije: ACEA E5-02/A3/B3/B4-02, API CI-4/CH-4/CG-4/CF/SL, MB 229.1, MB 228.3 (Approved), MAN 3275 Approved, VOLVO VDS-3 Approved, Cummins CES 20076/77/78 Approved i MACK E0-M.
Iako mineralno (klasično) vrlo je kvalitetno i jako upotrebljivo. Kao takvo je jedno od najprodavanijih Modričinih ulja za komercijalna vozila. Koristi se za Euro-1, 2 i 3 motore koji su na ovim prostorima još uvek u većini.
Tehničke karakteristike su skoro iste kao kod prethodna dva osim indeksa viskoznosti koji je 135 i tačke tečenja od (samo) -22°C. Ova poslednja osobina nije baš vrhunska ali nije ni tako retka naročito kod ovog tipa ulja (za teretni program). Upotrebljivo je samo do standardnih -15°C sa preporukom do tek -12°C što ga ne čini jako pogodnim u zimskom periodu za vozne parkove bez garaže. Osim toga uz umerenu cenu ovo ulje pruža vrhunski kvalitet za klasu kojoj pripada.


Zaključak: posle prilično slavne prošlosti i duge tradicije, zatim prekida rada i obnove, Rafinerija Modriča je uspela da povrati veći deo imidža i čak ga malo popravi. Marketing im je jako dobar, postrojenja solidna, veličina taman tolika da mogu da opstanu.
Asortiman nije toliko širi od Galax-a i FAM-a koliko moderniji (u odnosu na FAM neznatno) a još važnije da je prikazan kao moderniji i da je to prilično rašireno među širom (vozačkom) populacijom. Imaju nekoliko izuzetno kvalitetnih ulja no najprodavanija ulja su im nešto starije generacije. Osim toga srednja klasa im je nešto slabija (polusintetike) i oslanja se isključivo na HC ulja koja proizvodi sama rafinerija (iz baznih ulja I grupe). Odnos kvalitet/cena je niži nego što bi trebalo tako da se prodaja održava jakim marketingom i snagom brenda na prostorima (bivša Jugoslavija) na kojima se ulja najviše prodaju.
Iako im budućnost izgleda izvesna kompanija mora dobrano da se pomuči za nju jer je izvesno da bi mogla da izgubi dobar deo npr. tržišta Srbije (2006. nešto preko 10% blizu 15% po čemu je zauzela treće mesto posle dva domaće kompanije) što zbog sve jačih uvoznika koji agresivno nastupaju što zbog jačanja pre svega FAM-a ali i stabilizacije Galax-a. Osim toga LukOil je sve jači na ovim prostorima kao i Prista Oil. Povrh svega tu su i "pumpadžije" sa njihovim robnim markama (Eko Helenica, OMV, MOL itd.).
Mora se pohvaliti učešće ove firme u moto sportu i dobrim potezima u tehničko-marketinškom pogledu (testiranja motora sa njihovim uljima uz saradnju renomiranih svetskih autoriteta i sl.).
Vizija da postanu vodeći proizvođač motornih ulja na prostoru bivše Jugoslavije je jako ambiciozan cilj i pokazuje veru u sopstvene mogućnosti. Ipak na tom putu imaju mnogo prepreka a kao najveća i gotovo nepremostiva je proizvođač koji ide u sledećem tekstu - INA.

179 коментара:

  1. Interesuje me kolika je cijena na trzistu ovog Optima ECO PLUS 5W30 ulja.
    Isao na sajt Modrice i ovo mi ulje privuklo paznju. Nisam znao da prozivode bas tako kvalitetna ulja, makar po proizvodjevim navodima.

    ОдговориИзбриши
  2. dimitrija,gledaj da ulje koje staviš bude original i da zadovoljava standard,kao što i sam znaš, api SM i VW 502.00,ili još bolje 504.00/507.00 koje ladno možeš da teraš 15000km.izbor tu ograničava ponuda na tržištu,cena na samo 3 litre koje su ti dovoljne za zamenu ne bi trebalo uopšte da utiče na izbor.
    ovo modriča je sigurno odličan izbor,kao i svako koje zadovoljava vw 504.00/507.00 pod uslovom da je original.

    ОдговориИзбриши
  3. nisam mislio za moju upotrebu, vec me uopste nesto vise interesovalo o ovom ulju. naravno i koja je njegova cijena i komparacija sa konkurencijom uopste i u cijeni.

    ОдговориИзбриши
  4. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  5. Poštovani Dimitrija,
    Zaista ne znam tačnu cenu ulja koje navodite ali je (običan ECO) i pre skoka kursa bila preko 1000din. po litru što znači sigurno preko 10€.
    ECO je dovoljan za vaš auto, a ECO plus je kako mu ime kaže i malo preko toga.
    Kako je "kristina990" naveo u ukupnim troškovima za automobil 15€ godišnje više nije strašno.
    Možda je dobro razmišljanje uzeti kvalitetnije ulje pa ga menjati jedanput godišnje.
    Optima ulja su generalno uporediva sa svetskim vrhom i čak i kad su lošija nisu za klasu već tek neku nijansu. Naravno ima primera kada su i iznad velikih svetskih imena. Kvalitet naravno prati i cena a sa žaljenjem moram da primetim da i pored renomea Optima ima bar za nijansu više cene nego što bi trebalo. O tome sam pisao i na www.cbc.com gde sam podržao tu strategiju iako je relativno riskantna i u ovom trenutku malo prebačena na kupca. Ipak draže mi je znati da neko ne pravi ni minimalne kompromise u kvalitetu makar smanjio obim poslovanja i prodaje. Obratno je češće pa bolje po džepu kupca nego po motoru.
    Rafinerija Modriča ima većinskog vlasnika iz Nemačke te je uticaj kako na kvalitet tako i na cene očigledan.
    Dakle tu su negde barabar sa kvalitetom ali i sa cenama sa velikim svetskim imenima.
    Brend je ipak malo precenjen u ovom trenutku ali bi za par godina stvari mogle i da se promene.
    Baš zbog ovakve politike cena Optima ulja se i falsifikuju te morate biti sigurni da se radi o originalu kao i kod najpoznatijih stranih imena.

    ОдговориИзбриши
  6. Tražio danas da vidim cijene obije optime (eko i eko plus) ali ih nema.
    Čak ni OMV u gradaciji 5w30 nisam moogao da nađem.

    ОдговориИзбриши
  7. obično se 5w30 ulja koriste za nova vozila i servisiraju u ovlašćenom servisu,tak da je slabija ponuda.mislim da mercedes u svojim servisima sipa mobil,ja bih tamo potražio MOBIL 1 ESP FORMULA 5W-30,ili u nekom drugom neko drugo ulje koje zadovoljava 504.00.u prodavnici mi nekako previše riskantno bez obzira što je nešto jeftinije.

    ОдговориИзбриши
  8. Ova ti je dobra da se u servisima koriste 5w30.Pa u mom servisu su mi valjda sipali castrol txt (bog ce a znati jel 5w30 jer ima i 5w40) koji zadovoljava "tek" SJ odnosno 502.00
    A ovaj TXT u verziji 5w40 bi trebalo i da je jos losiji.

    ОдговориИзбриши
  9. Trebali bi.Ne znam kakva je sizuacija sa drugim servisima u CG,malo se raspitaj.e,da,skoro zaboravih,Repsol ima zastupnika u Baru,
    http://www.interlub.rs/contact.php

    ОдговориИзбриши
  10. Evo sam nesto komentarisao oko repsola na toj temi, pa da se ne rasplinjemo po temama kada vec postoje specijalizovane.

    ОдговориИзбриши
  11. Koje Modricino ulje preporucujete za Yuga55 40 000km na satu ?, do sada sam sipao shell i seleniu i nisam zadovoljan , a modrica je poznati brend na ovim prostorima pa sam se odlucio za njihova ulja .

    ОдговориИзбриши
  12. Pošto pričamo samo o Optima uljima (solidan izbor) onda ovako:
    1) HC Power (u svakom slučaju); doduše i najskuplje.
    2) City ako vozite 60% i više u gradu, Sint Turbo 2002 15W-40 ukoliko 60 i više % vozite van grada.
    3) Sint Turbo 2002 10W-40.
    U svakom slučaju razlike su relativno male.
    Nećete pogrešiti ni sa jednim od ovih PS ulja.
    Što se mineralnih tiče, Optima Gas ako imate TNG instalaciju - dolazi u obzir, mada su Polu-sintetička i u tom slučaju ista ili bolja mada je isplativost na strani GAS poprilična.
    Visk 15W-40 ne bih preporučio. Eventualno 20W-40 ali samo za period maj-septembar i max. 5000km a ostatak godine bilo koje (naročito City) 10W-40.
    Teorijski je najbolje Magnum 5W-40 ali vam to NE bih i preporučio. Strpite se malo o tome će biti i posebna tema ... tamo negde s jeseni.
    Pročitajte tada blog pa posle kako hoćete. Znate već čuveni kliše "ne radite ovo kući, mi smo profesionalci", otprilike tako nekako.

    ОдговориИзбриши
  13. Koje ulje preporučujete (od Modričinih) za Passata 1988. godište, sa 1.800 ccm i 79 kW injection motorom? Ima ugrađen TNG. Pošto je nedavno urađena generalka motora da li da uzmem Optimu Magnum 5w-40, ili ipak HC-Power? Možda nešto treće? Unaprijed hvala!

    ОдговориИзбриши
  14. Optima Magnum 5W-40.
    Ovo je (čini mi se) idealan izbor za vaš motor.
    Računam da je generalka odrađena po propisu (što će isto ulje i dokazati, ako ga motor ne troši previše).
    Ipak da napomenem da posle generalke baš kao i kod novog motora u početku (prvih 10-15000km) može malo više ulja da troši pa sintetika može biti neekonomična. Razrada motora sa sintetikom je moguća ali je za starije konstrukcije (što vaš motor ipak jeste) bolje koristiti mineralna ulja. A i jeftinije je za prvu izmenu koju bi trebalo obaviti nešto ranije (na primer na 5000km, maksimalno 7500km).
    Ako ste stigli do druge ili treće izmene Magnum je najbolje rešenje.
    Ipak, HC-Power je sasvim dovoljno za vaš motor te je nešto ekonomičnije rešenje uz minimalan gubitak kvaliteta. Sa njim isto možete preći 15000km između izmena, odnosno 7500km u gradu ili 10k km pretežno gradske vožnje.
    Naravno i 15W-40 (Optima GAS) je dovoljno dobro za vas (API SJ i ACEA A3) osim što nije idealno za zimu (tek do -15cel.) i što se mora menjati malo ranije od prethodna dva (na 2500km manje, osim čisto gradska vožnja gde bi moglo da ide i do 6000km).
    U slučaju 80% vožnje po gradu možete razmotriti i Optima City 10W-40 koje je nešto jeftinije od HC-Power a u gradu makar istog kvaliteta (i neznatno nižeg opšteg, praktično u nijansama).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  15. Poslije generalke je u njega bez mog znanja nasuto mineralno ulje 15W-40, to je bilo prije 5000 km, tako da je razrada (slučajno) dobro ispala. Gledao sam cijene, HC-Power je 4.60 evra, HC city je još na promociji i košta 3.70 evra, a Magnum je 7.20 evra. Razlika u cijeni između Magnuma i HC-Powera, pogotovo HC cityja nije zanemariva, ali moje mišljenje je da se isplati uložiti u kvalitetnije ulje, kad već imam sređen motor, a planiram zadržati auto kod sebe još 5-6 godina. Imaće dosta hladnih startova i kratkih gradskih relacija, zbog toga sam više za 5W-40. Takođe ne bih rizikovao sa uljima drugih proizvođača, zato što sam u manjem gradu, i nemam povjerenje u ove naše kokošare. Dok ulje dođe od Njemačke ili Francuske do bosanske zabiti, prođe kroz previše ruku za moj ukus. Modriču kupujem na Nestro pumpama, to je ista firma, bar sam siguran u kvalitet i originalnost. Stevo, hvala još jednom!

    ОдговориИзбриши
  16. Sviđa mi se vaše rezonovanje.
    Razrada je ispala idealna ali više slučajno baš kao što ste rekli. Sada je (definitivno) vreme za nešto bolje. Pogotovu pred zimu. A zimi je 5W superiorno u odnosu na (zadovoljavajuće) 10W.
    HC City ima dobru cenu zbog promocije. HC-Power nije (skoro uopšte) lošije za grad a ni mnogo skuplje a verovatno će im cene biti slične (i na oko 5€) kada prođe promotivni period.
    Dati za 2 litara kao za 3 zaista izgleda puno ali sa stanovišta ukupnih troškova održavanja a naročito korišćenja (sa gorivom) automobila razlika je ipak zanemarljiva.
    Ako (sa pravom) želite najbolje za vaš automobil idite na Magnum.
    Naravno oba HC ulja su adekvatno rešenje i zbog ostalih čitaoca sam to morao da naglasim.
    Nije dobro ni osećati grižu savesti ako niste pri novcu ali ni uzdržavati se najboljeg ukoliko želite da zadržite automobil kod sebe što duže.
    Prvih 50 hiljada km posle remonta bi zaista Magnum mogao da opravda svoju višu cenu a posle (iako i dalje superioran) može biti i neisplatljiv u odnosu na solidna HC ulja.
    Slažem se da je jedno fensi ulje u Nemačkoj ili Francuskoj a da to ne mora biti najbolje i u Jugoistočnoj Evropi (makar i većim gradovima a naročito provinciji). Lepo ste rekli - prolazi kroz previše ruku.
    Modriča ulja su sasvim O.K. i u istoj klasi sa najboljim brendovima. Nijanse u kvalitetu nisu presudne u odnosu na originalnost koja u vašem slučaju debelo preteže na stranu Modriče.
    POZDRAV!

    ОдговориИзбриши
  17. TREBAM ULJE ZA FORD FOKUS U KNJIGI ODRŽAVANJA JE E SAE 5W-30 PREMA FORD SPECIFIKACI WSS-M2C913-B KOJE ULJE OD MODRIČE PREPORUČUJETE

    ОдговориИзбриши
  18. Bez ljutnje, morate se prvo registrovati da bi dobili odgovor (važi od danas).
    Ipak, eto prilike da poslednji put podsetim na ovu činjenicu a pošto niste ni pola dana prekoračili rok, red je da vas ispoštujem, naročito pošto je odgovor katak (zapravno najkraći u istoriji bloga).
    Još nešto pre odgovora, izbegavajte pisanje velikim slovima, ne zna se šta je važno i na net-u se svrstava u loše manire.
    Odgovor: NIJEDNO!

    (I ajd' da objasnim, mada je iz teksta očigledno)
    Modriča rafinerija nema niti jedno ulje koje zadovoljava pomenuti standard ili WSS-M2C913-C koji je unazad kompatibilan sa njim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман12. мај 2014. 17:32

      Kasno sam se uključio, ali odgovor je općeg karaktera: Testiranje ulja mnogo košta! Kako se mnogi proizvođači vozila vežu za određene marke ulja - iz komercijalnih, a ne tehničkih razloga - to onda drugi proizvođači ulja i ne žele da troše novac na testiranje, kad ih mreža ovlaštenih servisa (npr. Ford) ionako neće kupovati - bez obzira na vrhunski kvalitet. Niti je to neka stroga specifikacija, niti je Focus vozilo visokih performansi - kupite bilo koje dobro i ne skupo sintetsko ulje!

      Избриши
    2. Nikad nije kasno (i drugi mogu iskoristiti dobar savet). Uzgred, "pravilo" je ukinuto (ne treba registracija, jer može biti i komplikovana mnogima, samo je poželjna ali ne i obavezna).
      Prilično se slažem sa vama.
      Za Ford 913C zahteve Modriča Optima ECO (5W-30 ili 5W-40) će biti dovoljno dobra.
      Za Ford 913B (starije modele Focus-a i sa mnogo km) Magnum bi moglo biti solidno rešenje. Uostalom, osim neispunjenog uslova za smanjenje potrošnje goriva ostalo je "tu negde".
      Pozdrav!

      Избриши
  19. Pozdrav Stevo! Iz obzira prema Vašoj želji, i radu na ovoj stranici i tematici, registrovao sam se i ja. U pitanjima iznad, potpisivao sam se kao MaxBunker, vozim Passata '88. god. Nasuo sam u Passata Optima Magnum ulje, i generalno sam zadovoljan, osim jedne stvari, pali se lampica za pritisak ulja, i to kad idem u selo na planinu, i savladam nekih 5 km konstantne uzbrdice u drugoj i trećoj brzini. U normalnoj ostaloj vožnji ne pali se. Inače, što se potrošnje tiče, potrošio je možda 2 do 3 dcl na 2000 km, koliko sam prešao od zamjene ulja, a s obzirom na to da u uputstvu uz auto navode kao normalnu potrošnju sve do 1,5 l/1000 km, smatram da je to u redu. Šta mi preporučujete za pritisak ulja? Momentalnu zamjenu ulja, korekciju pritiska na uljnoj pumpi, drugo ulje na proljeće, ili neki aditiv? Čak sam čuo ideju da sipam 3 l Magnuma i 0,5 l Long Life 20W-60? Napominjem da je prilikom generalke stavljena nova uljna pumpa, i da je mjeren pritisak sa ovim uljem 3-6 bara na srednje zagrijanom motoru.

    ОдговориИзбриши
  20. Hvala na registraciji.
    Potrošnja ulja je sasvim O.K.
    Naročito pri prelasku sa 15W-40 (makar i samo jednom korišćenog).
    Paljenje lampice ulja već nije tako dobar znak.
    Uzmite pa ponovo premerite pritisak sa Magnumom na POTPUNO zagrejanom motoru (ulje bar 80cel. ili što bliže 100cel.).
    Ako je znatno manji nego što je bio, onda menjaj ulje, nema druge (uzgred premerite i kompresiju koja može da bude 0,5-1bar ispod idealne ali ne i manje od toga).
    Ako je pritisak ulja O.K. proverite da li je do senzora i ili lampice (mada 99% da nije jer što se pali baš posle uzbrdice).
    Probajte uzbrdicu i (pre nego što ispustite ulje) malo umerenije da pređete i to pre svega II stepenom prenosa (čak i gde ste išli trećim).
    Vidite šta se dešava.
    Posle bi još idealno bilo doliti (bar) 0,5 litara nekog 10W-60 pa ponoviti "postupak", kako premeravanje pritiska tako i "test uzbrdice" (prvo umerenije pa "standardno").
    No i ovo i prethodno (umerenija vožnja uzbrdo i u nižim stepenima prenosa) samo ako je pritisak ulja (mereni) koliko-toliko O.K.
    Ako je kompresija i pritisak ulja O.K. a i dalje se pali lampica ...
    Ubacite unutra neko 15W-40 ulje, pa vidite da li se takođe pali, ako ne onda ... je malo teže sa Optima uljima naći idealnu kombinaciju.
    Da je motor nov(iji) jedostavno bih vam rekao da vam treba viskoznije ulje. I ovako vam treba, no nije baš lako reći tačno koje.
    Ukoliko vam se lampica pritiska pali tek posle 2000km a pre toga nije zaista liči da se ulje "razbilo" (što je ipak prilično neverovatno).
    To bi "vuklo" ka uljima koja nisu "širokog spektra".
    Idealno bi bilo izmeriti radnu viskoznost ulja (ono sa pritiskom je ipak indirektno) koja bi ovo potvrdila.
    Optima HC Power 5W-50 bi otpalo u tom slučaju (iako izgleda kao idealno "zimsko" pa i celugodišnje ulje). Samim dolivanjem u Magnum (dobro se slažu na prvi pogled) ne biste mnogo korigovali viskoznost te očekivani rezultat verovatno izostaje.
    Najsigurnije mi deluje da koristite Optima Sport 10W-60 pa preko cele godine ili da idete litar na 3 litra Magnuma (što je mnogo bolje, iako skuplje, od kombinacije koju ste pomenuli koja jeste moguća ali nije isplativa, pre svega jer u startu obarate nivo kvaliteta magnuma, ako vam treba veća viskoznost koristite takvu, čak 10W-60 kao čisto deluje najbolje).
    Od svih tih kombinacija (mešavina) bolje je koristiti jedno (čisto) viskoznije ulje.
    Kod Optime jedino mi Sport 10W-60 deluje kao dobro (iako je širokopojasno).
    Verovatno bi 15W-50 bilo idealno za vas (na žalost Modriča takvo nema), čak i zimi.
    Leti 20W-50 a zimi ... (5/10W-50). Ipak je vama radna viskoznost kritična (kao i eventualno popuštanje polimera, što mi izgleda manje verovatnim ali ...)
    Ili ajd' ovako:
    Sve prethodno znači da morate koristiti prilično skupa sintetička i/ili PS (HC) ulja.
    Možda (čak i posle remonta motora) Vaš motor zapravo najveći benefit može imati od:
    20W-50 leti a 15W-40 zimi.
    Ipak su iza njega godine. Pošao sam od toga da je remont odrađen po svim propisima i originalnim delovima (ima li više takvih - ?).
    Šta god, prvo u servis, pa onda da vidimo šta sa uljem. Ulje je više lakmus (pokazuje stanje motora) nego što uzrokuje "stanje motora".
    Možete i odmah po merenju pritiska ulja (i kompresije) usuti 15W-40 (sveže) pa ponoviti postupak (recimo Optima Gas) i uporediti. Magnum skupiti u čistu posudu (jer ako nije do ulja, šteta da se baci; ipak je u njemu samo 2000km).
    Velika verovatnoća je da 10W-60 ulje reši problem ali onda nećete znati o čemu se tačno radi.
    Zazor ležaja radilice (i pored remonta) je nešto što bi moglo da se desi (ako "taze" 15W-40 ulje takođe nema dovoljan pritisak).
    Ne vredi dalje nagađati. Očigledno vam treba veća viskoznost ulja ali je pre svega bitno videti zbog čega. Motor svakako nije kao nov ali ne bi trebalo da se ovako nešto dešava.

    ОдговориИзбриши
  21. Idem malo kao "mačor oko vrele kaše" ali evo i zašto:

    Prosto se nameću dve stvari. Prvu je meni malo teže da prihvatim a drugu će verovatno to biti vama. Ipak moraju se uzeti u obzir.

    Opis prosto vuče ka (brzom) zaključku da je vaše ulje ili SAE 30 (radno) ili da motoru treba (radnih) SAE 50.

    1) Magnum je prešao u 5w-30 viskoznost. Nije nemoguće ali mi ne izgleda verovatnim. Nije nemoguće.
    2) Generalna motora nije urađena idealno. Ne znači da je loše urađena već da motor nije doveden u stanje (relativno) novog motora. To ne znači da vam je majstor loš ili delovi katastrofa ali da nije kao iz fabrike što je obzirom na starost motora možda i objektivno da tako bude.
    Ako Magnum nije loš (i nije 5W-30) onda je dobar indikator za prethodno. A više kombinacija i nema (ili jeste ili nije SAE 40) osim da vam SAE 40 nije više dovoljno (zbog toga nije bespredmetno i laičko predložiti test sa 15W-40 uljem).
    Šta onda? Što bi rekli stari majstori:
    udri 15W-40 (recimo Gas) cele godine ili u periodu april-novembar 20W-40 ili 20W-50 (recimo Supervisk u prvom a Long Life u drugom slučaju).
    Izbegavajte (čak i onda) 20W-60 LL dokle god je potrošnja ulja relativno mala (ispod 0,5l na 1000km). Ovako vam je i relativno jeftino.
    Optima zaista nema jedno ulje koje bi bilo idealno za ovaj slučaj i celu godinu.
    Ulje treba da je otporno na smicanje i pogodne viskoznosti. 15W-50 je tu najbolje (Motul 2100, 4100, 6100 (pre svega 2100) ili eventualno Selenia VS Vision).

    Ipak pre svega SERVIS pa onda ulje.

    ОдговориИзбриши
  22. Taj auto prije nego što je došao kod mene, imao je generalku zbog zaribavanja radilice. Kad je otvoren motor, ustanovljeno je da su klipovi, stubline, glava i sve ostalo u izuzetno dobrom stanju, te da motor "odozgo" nije otvaran, ali da je otvaran "odozdo" tj. preko kartera, i da su leteći ležajevi naopako postavljeni, zbog čega je i došlo do ponovnog zaribavanja. Prošli vlasnik je onda odradio obradu radilice na treću specijalu, jer nije bilo moguće "izvući" je na drugu, i stavio nove leteće ležajeve i pumpu za ulje. Usput su zamijenjene i karike, i obrađena glava motora, mada, kako kaže, za tim nije bilo potrebe, jer je osim radilice čitav motor bio u dobrom stanju. Zbog tog i ja sumnjam na isto kao Vi, da radilica nije dovedena u fabričke zazore. 5W-40 ulje mi je to sada pokazalo. Djelić sumnje ostavljam samo eventualno do senzora pritiska, a to će sada biti teško utvrditi. Sve ovo što sam iznad pisao, dešavalo se pri spoljnim temperaturama oko 20 stepeni. Sad je oko nule, i ne pali se lampica. U utorak sam imao deonicu od 130 km auto-puta sa četiri osobe u autu, i na naplatnoj rampi, kad sam pustio da radi na leru, nije se palila lampica. Zaboravio sam napisati i kad se palila, to je bilo samo na leru. Čim bih malo dirnuo gas, lampica bi se gasila, tako da je pritisak ulja vjerovatno bio negdje na granici. Osim toga, pretpostavljam da zbog hidro-podizača ventila auto bez pritiska ulja ne bi mogao pravilno raditi.
    Dok su temperature niske, neka ostane ovako, jer dok god se lampica ponovo ne upali, ne mogu puno toga utvrditi. Šta mi preporučujete za kasnije? Kod mene se možda i može naći Motul, ali sigurno ne takva egzotična gradacija kao što je 15W-50. Posavjetujte me iz ugla najboljeg rješenja za rad i trajnost motora, jer "uštedu" od 10-20 evra godišnje, na uštrb kvaliteta ne smatram uštedom. Da li da tražim Motul 15W-50 u Banjaluci? Tamo sam bar jednom mjesečno. Ili da sipam čistu Optimu Sport 10W-60, ili da radim neki miks Optima Sporta sa Magnumom? Hvala još jednom!

    ОдговориИзбриши
  23. Ležaj radilice (verovatno) ima malo veći zazor.
    Po ovim novim informacijama ne deluje tako strašno.
    Zimu ćete sigurno pregurati.
    Zaista samo granični slučaj. Sređivati po drugi put (motor "odozgo") kada sve ostalo funkcioniše.
    Štata što nemate manometar ulja, jer je verovatno pritisak ispod minimalnog (ako je uopšte) tek neku sekundu pri određenim uslovima.
    Ponašanje motora (pritisak ulja) na leru posle sat vožnje auto putem znači da taj zazor nije preteran već na granici tolerancije.
    Nikako mi se ne sviđa da se vraćate na "tamo neke" mineralke, pogotovu što u gami Optima brenda i nije (baš) neki izbor.
    Najjednostavnije je koristiti čisto Optima Sport ulje (10W-60) ili možda "samo" HC Racing 5W-50.
    Ovo prvo ima malu prednost.
    15W-50 je više iz razloga što je veća verovatnoća da će zadržati (sa sličnom osnovom) svoj indeks viskoznosti i posle više hiljada km. Recimo i punih 15000km. 10W-60 i 5W-50 neće popustiti ni posle par sati oštre vožnje (a kamoli par km uzbrdo) ali je pitanje da li posle (recimo) 7500km neće da se "razbiju" (dugoročno su osetljivija na to).
    U tom smislu bi 15W-50 moglo da bude i isplatljivije (menjati na 10 do 12k km, a druge dve viskoznosti na 7 do 9000km).
    Ne morate koristiti (baš) Motul 300V (15W-50) koje bi sigurno (ali ubedljivo) bilo najbolje rešenje za vas (apsolutna otpornost na smicanje, po ind. testovima fantastičnih 0% pada viskoziteta, zaštita od habanja vrhunska, itd.).
    Sasvim je dovoljno da to bude 6100, 4100 ili 2100.
    Otprilike 4100 kao optimalna varijanta (kod mene je 1/4 tog ulja u motoru).
    Mix. Magnum i Sporta? Može nije da ne može ... no teško je baš reći kako ga napraviti (a još teže održavati). Možda pola litara Sporta (sipati posle prvog litra Magnuma pa doliti Magnumom do potrebne količine ili umiksovati kada u većoj kantici Mag. oslobodite prostor. Posle toga dolivati Sport. No posle jednog litra bi morali da održavate taj odnos (dosipavati mešavinu) što je malko komplikovano.
    Možda je čak HC Racing čisto i bolje od mix-a od malopre. Miks "pola-pola" ne bih preporučio (u takvim slučajevima treba odlučiti šta je bolje), a možda je dolivanje Magnuma u HC Racing bolje nego obrnuto, mada ako posle 7 ili 8k km sklizne u 5W-40 onda je bolje (pa i od početka) dolivati istim (HCR) a možda bi mu pri kraju intervala Sport takođe prijao.
    Ovo je manje komplikovano (samo jedno ulje u igri uz raniju promenu) ali je dovoljno skupo a kompromisno.
    Zato mi se čini da bi singl 15W-50 ulje bilo bolje rešenje. A i jeftinije!

    ОдговориИзбриши
  24. U gornjem komentaru je jedna nedovršena rečenica.
    Ako već sve funkcioniše ne bi trebalo ponovo sređivati motor (bilo bi skupo, a pitanje je da li bi se stiglo do fabričkih tolerancija).
    Uz malo viskoznije ulje (čak zimi i ne) bi to ZA SADA moglo (trebalo) da se reši.

    ОдговориИзбриши
  25. Ma naravno, nisam ni razmišljao o generalci dok god ne bude zreo za generalku. Uz pravi izbor ulja, mislim da može 100 000 km ovako. Bio sam danas u Banja Luci, pa sam se usput malo interesovao za ponudu ulja. I ništa. Ima različitih proizvođača, ali sve se uglavnom svodi na standardnu ponudu 0W/5W/10W/15W - 30/40. Pažnju mi je privuklo samo jedno ulje, Petrol Avant, 20W-50, robna marka slovenačkog lanca benz. pumpi "Petrol":

    "Petrol Avant 20W-50 zadovoljava sljedeće međunarodne specifikacije i zahtjeve proizvođača motora:
    ACEA A2-96/3. izdanje, B2-98/2. izdanje, API SL/CG-4, VW 501.01/505.00, MB 229.1.

    Ulje Avant 20W-50 je u ponudi u ovoj ambalaži: plastične boce od 1 l i 4 l te burad od 60 l i 205 l.

    Analitički podaci
    gustoća pri 15 °C, g/cm3 0,890
    kin. viskoznost pri 40 °C, mm2/s 165,7
    kin. viskoznost pri 100 °C, mm2/s 18,7
    indeks viskoznosti 128
    tačka tečenja °C -24
    tačka paljenja °C 234
    TBN, mg KOH/g 9,8."

    Cijena je 3,5 evra po litru. Mislim da bi ovo bilo optimalno rješenje za ljetni period. Optima Sport je stvarno skup - 13 evra po litru. To mi se ne isplati, bolje mi je onda dodati nešto novca, uzeti drugu radilicu i ljudski je odraditi. Optima Racing uopšte nema da se kupi, čak ni u najvećim Nestro pumpama.
    Da još dodam, išao sam i u selo, na planinu, i lampica se ne pali, napolju je oko nula stepeni.
    Pozdrav i hvala još jednom!

    ОдговориИзбриши
  26. Naravno.
    Ulje koje ste pomenuli je zapravo Texaco Havoline (koji Petrol samo pretače u manju ambalažu).
    Vrlo dobar izbor ali samo do -10cel. (najbolje iznad -5cel.).
    Naravno da vam se dva ulja više isplate nego jedno a naročito ako prelazite 15-20k km.
    Zimi bi mogli koristiti Avant 15W-40 sa istim specifikacijama i sledećim osobinama:

    Analitički podaci:
    gustoća pri 15 °C, g/cm3 0,883
    kin. viskoznost pri 40 °C, mm2/s 112
    kin. viskoznost pri 100 °C, mm2/s 14,5
    indeks viskoznosti 132
    tačka tečenja °C -30
    tačka paljenja °C 228
    TBN, mg KOH/g 7,7
    Ova dva ulja mogu i međusobno da se mešaju (dolivanjem jednog u drugo).
    Ovo ulje (15W-40) ima natprosečno dobar podatak o tački stinjavanja pa bi moglo da se koristi i do -18cel. (kao idealna granica) ili do -22cel. kao neka granica pumpabilnosti (standardno -20cel.).
    Druga mogućnost je da koristite HC Power 10W-40 zimi jer su Optima 15W-40 ulja "previše standardna" i upotrebljiva samo do -15(20)cel.
    Čak i u ovom slučaju imali bi tek 8€/lit. na celoj godini (3,5+4,6€) što je tek 60% cene 10W-60 ulja.
    Za vaš automobil su Petrol ulja više nego O.K. kao i HC Power (iako se ne bi bitno bolje ponašalo od Magnuma po pitanju pritiska ulja, no za zimu oba, kao što i sami primećujete, odrađuju posao).
    Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  27. Juče sam kupio litar HC-Power-a za dosipanje, i primijetio sam razliku u specifikacijama. Ranije je zadovoljavao VW 500.00, 502.00 i 505.00 norme, a na ovoj flaši što sam uzeo piše VW 501.01, 502.00 i 505.00. Da li je to korak naprijed ili nazad u kvalitetu HC-Power-a?

    P.S. Imam priliku da po povoljnoj cijeni dođem do Liqui Moly ulja (originalnih), što mi proširuje mogućnosti za rješavanje pritiska ulja (mada mi se tokom zime nije nijednom upalila lampica, biće da je kod mene ipak samo granični slučaj, pri ekstremnim opterećenjima i visokim vanjskim temperaturama).

    Pozdrav, i pohvala za proširenje tematike na blogu, "svježih tema" nije na odmet, a dobro je sve to imati na jednom mjestu uz detaljan analitički pristup.

    ОдговориИзбриши
  28. Manje-više je svejedno. HC Power je "ono isto staro" (najverovatnije u dlaku) VW 500.00 ili 501.01 ... oba su van funkcije. Odnose se na benzinske motore a 501.01 je nešto noviji. 500.00 otprilike odgovara ACEA A2 a 501.01 (iz 1997.) je praktično identično. ako je 501.01 iz 2005. (mada ... to je ... neuobičajeno) onda je ACEA A3 nešto čemu je najbliže.
    Korak jeste napred ali mikroskopski (samo su se dosetili, dokoni ili ne, da "lepše" zvuči).
    Bitnija je norma 502.00 a ta je ostala "stara".

    Baš mi je drago za izostanak paljenja lampice.
    Liqui Moly (originalna) ulja su zaista vrhunskog kvaliteta i za jednu (u branši) srednje veliku firmu, čak izuzetna.

    Slažem se da proširenje tematike nije kontraproduktivno već naprotiv, veoma korisno. Pre svega za čitaoce (za sam blog takođe ali to je manje bitno).

    ОдговориИзбриши
  29. Анониман14. март 2012. 11:22

    Optima ulja mozete kupiti po izuzetno povoljnim cenama na www.optimaulja.com , dostava brzom postom na celoj teritoriji Srbije i placanje pouzecem!

    ОдговориИзбриши
  30. Hvala na info.
    Jeste reklama ali je unutar teme.
    Optima ulja su vrlo kvalitetna.
    Cene su povoljne (ali ne i izuzetno povoljne).
    Doduše uz originalnost i visok kurs evra (111 din srednji) cene su ... vrlo povoljne (za regularnu a ne akcijsku cenu). Za "izuzetno" se (još) uvek ne bih složio. Relativno gledano (za jedan ipak skuplji brend) i po onome što je bilo do skora može i tako da se kaže ali ne i u apsolutnim kriterijumima (u poređenju sa konkurencijom).
    U svakom slučaju na MAZIVIMA ne treba štedeti a ako im je cena bar malo povoljnija nego ranije (makar u €) treba to i iskoristiti.

    ОдговориИзбриши
  31. Анониман5. мај 2012. 01:54

    Pozdrav Stevo ,evo i Modrica je digla cene, najeftinije njihovo 15w40 ono u crnom pakovanju je 400 din, a 20w60 je 488, cene su iz Metroa a on vazi za jeftiniju prodavnicu

    ОдговориИзбриши
  32. Očigledno je da su prethodne cene bile promotivne.
    Modriča je O.K. ali definitivno nisu baš sjajni sa cenama.
    Naravno i dinar je malo skliznuo (na 112 za €) a sirovine poskupele (možda će skorašnji pad cene nafte to malo preokrenuti).
    Inače, u toku maja mnoge velike kompanije: Shell, Total i drugi će poskupeti svoje proizvode (maziva, ulja) za oko 5% (neki i više, kao npr. u USA ConocoPhilips sada Philips 66, i celih 10-tak %).
    Pojeftinjenje nafte (ako se nastavi) može da vrati (eventualno) cene tek za dva-tri meseca ali zbog poskupljenja aditiva mislim da će tu i ostati (malo skuplje nego sada).
    Tako da Optima (samo) "dobro prati svetske trendove".

    ОдговориИзбриши
  33. Pozdrav,posedujem golf IV 1.6 16v 2003. 170000Km,vec godinu je kod mene samo sam mu jednom mjenjao ulje sipao castrol magnatek 10-40 ,jer sam zeleo da pratim ono sto mu je ranije sipano po servisnoj knjizici.Medjutim nezadovlojan tim "Castrolom" jako brzo izgubi viskozitet kao voda postaje znaci da tu nesto bas i ne stima a obzirom da zivim u takvoj drzavi BIH, gdje sto se tice globalno situacije po pitanju inostranih kvaltitenih motornih ulja ne zna se kad kupis Castrol,Mobil,Shell,Valvoline da li je to zaista Castrol<Mobil,Shell,Valvoline ili je neko ulje nikakvog kvaliteta poreklom iz neke male privrede.Pa me interesuje od motornih ulja modrica koje bi mom vozilu najvise odgovaralo,ipak modrica je brend cenjen a pri tome nije fals sigurno.Ne znam ni sam da li da mjenjam gradaciju na 5w 40 ili da ostanem pri ovoj 10w-40?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Od Castrol-a sumnjivog porekla mnogo je bolje koristiti manje zvučno ime ali koje je izvesnog porekla.
      U tom smislu ste potpuno u pravu.
      HC Power 10W-40 je ono što vam treba.
      Pre nego HC City.
      Može i Magnum 5W-40. Ipak tu vam treba i malo sreće da pri prvoj ili prve dve zamene nemate povećanu potrošnju ulja (koja posle bude ustaljena i na nivou 10W-40 ili čak ispod toga). Nije strašno ali je malo nezgodno, naporno (mora se češće proveravati nivo ulja) i skuplje.
      Do ovoga NE mora da dođe ali je čest slučaj u praksi (prelazak na kvalitetnije, naročito sintetičko ulje, nakon mineralnog ili PS).
      Dakle, kako god nećete pogrešiti a ako niste spremni da izdržite prvu (ili prve dve) zamene ulja uz nešto povećanu potrošnju nastavite sa 10W-40.
      Imate i solidan izbor (uz odličnu cenu) u vidu Petrol Garant ulja (praktično Havoline).
      Pozdrav!

      Избриши
  34. Hvala vam puno na iscrpnom odgvoru,bas sad se uzeh servisne knjige ponovo od auta i vidim do 135000Km je sipano sinteticko 5w 40 pa su onda kola pomenila servis i u drugom su dalje odrzavana i gradacija je zamjenjena sa 5w 40 na castrol magnatek 10w 4o po nekim mojim pretpostvkama vjerovatno je je malo tog 5w 40 ulja nestajalo na sipci pa su presli na gusce koje je ostalo i sipano je do danas.Molim vas mozete li mi reci koju specifikaciju mora da ispunjava ulje za moj golf 1.6 16v 2003,informisao sam se malo ima nekakvih specifikacija vw 501 , 502 , 505, 505,01 ,507 na ovoj kutiji od kastrola magnateka 10w 40 koje je sipano do sad pise da zadovljava vw 501 i 505.I jos mi nije jasno kako na tom kastrolu magnatek pise syntetic motor oil a 10w 40 je na svim ostalim uljima 10w 40 pise semisynth tj PS..Hvala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vama je potrebno ulje po VW 502.00 (min. stari standard iz 1997. a optimum noviji iz (za) 2005.).
      To su praktično prošireni standardi ACEA A2-96 i ACEA A3/B4-04.
      Tako sam i koncipirao pogodnost ulja za vaš motor (automobil).
      Interval zamene je do (max.) 15000km.
      VW 501.01 još nekako može da prođe ali nije preporučljivo (ipak je vaš motor noviji od ovog već prevaziđenog standarda, mada postoji i "povampirena" varijanta posle 2000. ovaj standard važi (praktično) za, benzinske, motore proizvedene pre 2000. (do avgusta 1999.).
      Dakle VW 502.00 - najbolja preporuka!!
      Možete koristiti i ulja koja ispunjavaju VW 504.00 ali je to skuplja varijanta (i viskozno nepodesna za godište automobila jer podrazumeva 5W-30).
      Castrolovo "synthetic" je čista propaganda (marketing) i nema veze sa životom.
      Radi se (verovatno) o HC ulju "sintetskom" (mada i to ima dve kategorije, HC i SHC) a ne sintetičkom.
      Jedino u USA možete naći sintetička 10W-40 ulja a u Evropi - nikako.
      Slično radi i Selenia kada za Gold daje naziv "synthetic" a i drugi nisu (mnogo) bolji.
      Dakle i Magnatec je PS ulje (mada je to nebulozna "definicija") kao i (sva) druga 10W-40.
      Potpuno je slično i Optima HC Power (čisto HC ulje) te je i RNM mogla da da neki "sintetski" pridev svom ulju.
      O ovome imate u tekstu "Trebalo je reći na početku ali nikad nije kasno" iz oktobra 2009.
      Pozdrav!

      Избриши
  35. Ne znam da li sam našao pravu temu za komentar, ali pokušaću ovde: da li može Modričino Hipoidno B ulje SAE 80W-90 u mjenjač VW Passata 1988. god? Ulje je API GL-5, ne znam da li kod mene imaju bakarni sinhroni? Ili da ipak tražim API GL-4 nekog drugog proizvođača? Unaprijed hvala!

    ОдговориИзбриши
  36. Modričino ulje je kvalitetno ulje ali nije za vaš automobil (menjač).
    Pre svega tražite 75W-90 API GL-4 ulja (eventualno 80W-90 ali "čista" GL-4). Takođe je moguće koristiti TDL sintetička ili PS ulja (API GL-4/5 ili GL-3 do 5).
    Ubedljivo je najbolje koristiti ulja sa VAG G50 odobrenjem (VW 501.50) ili makar nivoom kvaliteta (ako je tako navedeno).
    Ako ne možete lako naći takvo ulje (pogledajte tekstove) najlakše je (verovatno) da uzmete OMV ulje na njihovoj pumpi.
    Radi se o OMV gear oil SLY SAE 75W-90 (više o njemu u tekstu o OMV menjačkim uljima, iz februara 2011.).
    Izvinite na kašnjenju!
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  37. Interesuje me koliki je interval zamene na obican magnum 5w40? U velikoj sam dilemi sta sipati u vektru b (1998 godiste) 2.0 16v benzinski motor bez plina presao pravih 219.829km. motor je besprekoran kao nov. Dvoumim se izmedju magnum plus ow40 za celu godinu ili obican magnum 5w40 za celu godinu? Prelazim oko 20.000km godisnje mesovite voznje. Vasa preporuka

    ОдговориИзбриши
  38. 5W-40. Definitivno.
    Nije da 0W-40 ne može ali je ipak izbor za automobil sa manje od 150k km (10 god.).
    Sam Magnum (obe verzije) mogu i više od 20k km.
    Ipak, preporuka za Vaš automobil je da se ulje menja na 15000km.
    Šta raditi?
    1) Menjati na tačno (±10%) 15000km bez obzira na vremenski interval.
    2) Pošto je motor kao nov i troši malo ulja, između 10 i 15k km zameniti filter ulja (i dodati nedostajuće ulje, što je pola litara do ceo litar) što omogućava veći stepen sigurnosti kada se (malo) prekoračuje interval zamene.
    3) Ignorisati preporuku proizvođača i ulje menjati jednom godišnje bez obzira na pređene km (na oko 20k km).
    Sve tri opcije su moguće a navedene su po kvalitetu svake od njih.
    Četvrta opcija je verovatno tehnički najbolja ali je preskupa (a realna je tek za cca. 25000km godišnje) a to je da dva puta godišnje menjate ulje. Ovde bi mogli i da razbijete dilemu (u najsitnije delove) tako što bi hladniji deo godine koristili Magnum 0W-40 a topliji 5W-40.
    Naravno ovo najviše košta a Magnum(i) je (su)sposobni i za svih 20k km ("gre'ota" ih je menjati na manje od 15000km).
    Kako god sad imate 4 opcija (od najskuplje i najbolje do najjeftinije i najlošije) pa odlučite.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  39. I naravno, iako nisam posebno naglasio, možete koristiti i neko dobro 10W-40.
    Recimo Optima HC Power ili HC City.
    Gotovo svejedno.
    Ovim bi mogli da rešite (ekonomično) problem menjanja ulja, sa dve zamene na približno 10 hiljada km ili da menjate na 15000km bez obzira na proteklo vreme upotrebe.
    Naravno, Magnum je bolje rešenje ali za vaš automobil možda se i ne primeti u tolikoj meri.
    Taman koliko duži intervali zamene toliko i veća cena. Naravno u prvoj polovini intervala zamene sve je na strani Magnuma.

    ОдговориИзбриши
  40. Postovani,interesuje me koje ulje sipati u audi a3 1.6 2000god, apf motor euro 2,do sad je sipan castrol magnatek,ali sam nezadovoljan sa tim uljem,konstantno posle 5000km pocinje da trpsi to ulje,razmisljam o prelasku na optimu hc power.
    Pozz.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. "rokis3",
      U svakom slučaju neko 10W-40 ulje sa VW 502.00 odobrenjem.
      Optima HC Power je dobra ideja.
      Pozdrav!

      Избриши
  41. Da objavim i svoje iskustvo... Prije nekih 7 god. vozio sam Skodu Favorit sa starim dobrim ceskim 1,3 motorom.. Sipao sam u nju najgore ulje na svijetu - Valvoline All Climate 15w40 (a jos mislim da je bio laznjak).. Trosio ga je tek nesto manje od benzina.. Odlucio sam da predjem na drugo ulje i prijatelj mi je preporucio Optimu HC power 10w40 i poslusao sam ga i nisam se pokajao - motor se UTISAO, sto govori o smanjenju trenja, a potrosnja ulja se smanjila za 50%... onda sam se poceo zanimati i za aditive i odabrao sam LQM - ov MoS2.. motor se dodatno utisao, a potrosnja ulja je bila zanemarljiva.. OVU KOMBINACIJU PREPORUCUJEM SVIMA KOJI VOZE AUTOMOBILE SA STARIJIM KONSTRIKCIJAMA MOTORA, samo da ne pretjeraju sa MoS2 jer zna ostaviti talog, mada se prodaje, vec rastvoren u nekoj uljnoj bazi (ne znam tacno kojoj).. i danas bih ga sipao, ali vozim skoro nov hyundai i sipam full sintetiku, koja u glavnom odradjuje posao MoS2, a nisam siguran da ne bi bili inkopatibilni... Druga impresija o optimi: Vozio sam jedno vrijeme Ford Fiestu 1,3 2003 godiste i sipao Optimu Magnum (nisam je mjesao sa ovim aditivom) - sve najbolje i o njoj - na 10 000 km, kombinovane voznje potrosila je mozda 100 ml ulja... dobro, postoji u uljnom sadrzaju i rastvoreno gorivo, voda, sto bi uzrokovalo povecanje nivoa ulja, ali eto.. iz kombinacije ta dva uticaja 100ml / 10 000km je "casno odradjen posao"..

    ОдговориИзбриши
  42. Poštovani g. Milane,
    Hvala za izloženo iskustvo.
    Optima HC Power je jedno od boljih ulja u 10W-40 viskoznoj gradaciji u svetskim razmerama (u punoj premium klasi) i idealno ulje za većinu motora iz '90-tih godina.
    Magnum je takođe idealno ulje za motore iz druge polovine '90-tih i prvih par godina XXI veka.
    Gde se ne traži ACEA C može biti i osetno bolje od modernijih ulja u 5W-40.
    Vi ste odlučili da idete na 5W-40 a samo da podsetim da Modriča ima i jako kvalitetna (i moderna) ulja Eco i Eco Plus, oba u 5W-30.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  43. i o njoj razmisljam, odlicno je odradila posao u testnom Golfu tdi 2,0 i Polu 1,2 tdi :)

    ОдговориИзбриши
  44. Može i Magnum.
    A može i neko od 5W-30 ulja (oba zapravo).
    Ideja je više nego dobra.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  45. koje ulje mogu da koristim iz Optima programa za Renault Clio 1.5 dci, presao skoro 220 000. Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  46. Pre svega PS ulja 10W-40.
    HC Power ili HC City.
    Naravno obe verzije Magnuma su pogodne i za novije motore i bolje. Magnum 5W-40 i naročito Magnum Plus 0W-40 su prava ulja za ovu mašinu.
    Čak i sa 220 hiljada km u satu nije kasno za 5W-40 ulje ali ako je u poslednjih par godina već korišćeno 10W-40 nastavite sa HC uljima te viskozne gradacije.
    U slučaju da ste do sada koristili 5W-40 imate dva izbora (oba su dobra).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  47. Kupio sam Modricino ulje Maxima super MG 15-40 za traktor imt 560.Godisnje napravim oko 150 radnih sati da li je ulje pogodno za zamenu 1 godisnje.
    Vidim da o tom tipu ulja niste pisali pa me zanima da li je bolje od Maxime turbo.

    ОдговориИзбриши
  48. Poštovani gospodine,
    Maxima Super MG 15W-40 jeste pogodno za jednu zamenu godišnje uz 150 radnih sati.
    Strogo gledavši proizvođač traktora je propisao dve zamene u sezoni (na 4 meseca) ali i celih 200rh.
    Osim toga to više važi za S3 ulja koja su malo slabijeg kvaliteta.
    Nisam obuhvatio baš sva Modričina ulja za teretni program ali je to samo zbog nedostatka vremena i procene da su interesantnija ulja viših standarda.

    Maxima Super MG nije bolje ulje od Maxime Turbo stvar je upravo obratna.
    Naravno kod IMT 560 nije toliko od značaja pa čak ima i nekih prednosti "Super MG" ako ništa drugo sledeće dve:
    1) više je nego dovoljno za motor pa je kao jeftinije sigurno isplatljivije.
    2) Mana u vidu manje detergentskih (ili "slabijih") komponenti kod motora koji su malo stariji i imaju par hiljada radnih sati u sebi može biti i "prednost" zbog zaptivki (mada kad bi dublje ušli u temu možda iste treba i zameniti (ako procure) i nastaviti sa kvalitetnijim uljem).
    Oba ulja se mogu koristiti u IMT 560.
    Niste pogrešili u izboru.
    Razlika u ceni nije velika i sigurno ne bi bile bačene pare (da ste kupili "Turbo") ali je i činjenica da kod IMT 560 to nije nešto od velikog značaja i možda bi (tek) došlo do izražaja u dilemi da li na 250h 2x menjati manje kvalitetno ulje (S3) ili jednom Turbo. Opet je moguće oba a cena je na strani Turbo ulja. Super je idelan baš za 150-200rh.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  49. Анониман3. март 2013. 19:55

    zadnji red teksta
    [img]http://shrani.si/f/7/ky/4Bx0eAT9/olje-castrol.jpg[/img]

    ОдговориИзбриши
  50. Hvala na fotografiji.
    Prihvatam kritiku da sam ispustio da pomenem u osnovnom tekstu.
    Nisam, jer sam detalje zaboravio a sad ih je (dokumentovano) teže naći.
    Ovo je doduše iz davne prošlosti (SFRJ) ali dobro je znati.
    Stariji to znaju (opšte je poznato i beše kraća diskusija na tu temu na jednom od foruma gde sam aktivan) ali dobro je naglasiti zbog mlađih čitaoca. Čisto da se zna da Modriča nije skupa i da nije posebno lošija (ako uopšte jeste a uglavnom nije) od Castrola ni tad a ni sad. Veći deo razlike u ceni je u brend(iranju).
    Dakle, takođe je poznato da je Castrol kupovao bazna HC ulja od Modriče u to vreme (krajem 80-tih) za svoja vrhunska ulja. U to vreme (mada nije posebno drugačije ni danas, na žalost) HC ulja skoro da nije bilo u Evropi već su se dovozila "preko bare".
    Sve u svemu, korisna informacija.
    Hvala još jednom i pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  51. Modrica-Optima... samo cu reci joooj... mislim da ovdje treba dodati jos novi (stari) proizvod HC City koji je jeftini po karakteristika istog HC Power a i cak je namjenjen vozilima koji najcesce voze gradsku voznju (mos' mislit) ... uglavnom meni se nikako ne svidja, za tu cjenovnu grupu konkurencija radi mnogo bolje 10W40 isti karakteristika.

    ОдговориИзбриши
  52. Sloboda izražavanja na blogu je prilična (dokle god nema vređanja).
    Tako da Vaše mišljenje ostaje ovde kao lični stav.
    Iako se baš ne bih složio sa vama.

    ОдговориИзбриши
  53. "baš" je zbog toga što ste delimično u pravu, bar što se tiče cena dva proizvoda koji ste spomenuli. Što se kvaliteta tiče tu se uopšte ne bih složio. Oba ulja (lagano) tuku (belo)svetsku konkurenciju po tom kriterijumu.
    Šta se sve pravi u 10W-40 ... bolje da ne znate. To je postala (uz 5W-40) prava meka za zabušavanje i pljačku "cenjenih kupaca" (naročito njihovog novca, zapravo samo zbog toga su cenjeni inače se vode kao "ovce" a ovce su za šišanje, zar ne?).

    ОдговориИзбриши
  54. Zalim se zato sto sam u nedostatu Liqui Moly Superlichtlauf-a 10W40 kupio ovo ulje , sve do tada sam sipao LM,znasci neki 170h km, sve je bilo ok, potrosnja od 0,3l zimi do 0,5l ljeti na period zamjene od 10h km, mozda je Optima bolja po nekim karakteristikama na papiru koje ja ne znam ali sa njom su mi se culi ventili pri hladnom startu i pocelo je da curi ulje ili na dihtung glave ili na Vtec actuator, ni sam ne znam vise gdje... prebacio sam se na treci brend pa cemo vidjeti dalje ...

    ОдговориИзбриши
  55. Aha, znači to je.
    Optima HC City je unutar viskozne gradacije malo gušće na niskim temperaturama (no unutar propisanog). LM ima malo nižu tačku tečenja.
    Procurivanje zaptivki je karakteristično za ulja sa više detergenta te sintetička ulja (pa i full HC).
    Što će reći "pogiboste od boljeg" (doduše za ventilčiće nije tako ispalo).
    Samo ste iskusili nepisano pravilo da se pri cca. 200k km treba biti oprezan pri promeni brenda (a naročito vrste ulja).
    Ne kažem da je Optima bolja od LM ali nije ni lošija. Zavisi i od motora a i od toga šta ste prethodno koristili.
    Probajte Motul 6100 ako ne budete zadovoljni "trećim brendom".
    Ako budete zadovoljni, a vi ne menjajte do daljnjeg.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  56. Treci brend je Eneos 10W40 Premium, kupljenog kod jednog prodavca dijelova za japanske automobile, cijena je bila povoljna a i pokusao sam da nesto vise istrazim o njemu. Osim da imaju drukcija ulja za EU i U.S. trziste nista vise nisam saznao, po karakteristikama nije nesto posebno ali zadovoljava potrebe mog motora ... i tako, pomocu gugla nadjem jedino vas sajt i jedini ste vi uradili review tog ulja. Predlazem vam otvaranje web-a sa forumom kao sto ima vec "Bob is the oil guy" vas nek bude "Steva je bog za ulje" :) !

    ОдговориИзбриши
  57. Za sajt i/ili forum treba i mnogo vremena (za administriranje) pa sam to ne bih mogao da izvedem.
    Naravno uz pomoć prijatelja (čitaoca) možda bi tako nešto moglo da se uradi ali ne pre jeseni.
    "Bog" se može postati samo ako je ispunjeno - čovek ostati! Hvala ali već je i dr (što još nisam ali se radi na tome) previše ... profa mi je simpatično. No to ćemo lako rešiti (anketom registrovanih članova).
    Eneos je solidno ulje. Ako ništa drugo po mnogim iskustvima (Honda klub) dobro paše uz Honda motore. Ako se pokaže dobrim onda se držite "što je dobro to se ne menja" (ako niste istraživačko-avanturističkog duha, što jeste odlika članova bloga, manje-više).
    Kod Eneosa je karakteristično da je unutar klase konkurentniji kako se ide od 10W-40 preko 5W-40 na 5W-30 ali i "naviše" (15W-40 kao jedno od svega 5-6 polu-sintetičkih ulja u ovoj kategoriji u Evropi; ne računajući ona za teretni trasport njih ima više).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  58. Da li bi ste odobrili i kako bi ste prokomentarisali upotrebu sintetickih, npr MAXIMA XHPD 10W-40 ili slicnih, ulja u motorima euro1, ili 2 tipa golf2 dizel... Osim cene koja recimo nije bitna koje su prednosti i nedostaci upotrebe. (skoro svi oil finder-i preporucuju sinteticka ulja za ovakve motore, uglavnom SM/CF)
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  59. Poštovani g. anonimni,
    Oil finder-e treba koristiti kritički i onda su oni jako korisni. Ipak, niti su savršeni, niti vode računa o stanju motora (uzima se da je idealno) a ni o džepu korisnika (forsiraju se skuplja, uglavnom sintetička ulja).
    Nije da se sintetička ulja ne mogu koristiti ali od toga ima malo vajde uz potencijalne (ma kako sitne) probleme zbog kojih u 80% slučajeva ispadne "koji me je đavo terao!?".
    Koliko god opodržavao upotrebu sintetičkih ulja (skoro pa "bilo kuda sintetika svuda") ovo nije baš dobra ideja.
    Pitanje ste dodatno proširili pominjući (inače odlično) sintetičko ulje za teretni program, pa ću morati malo da škrtarim u odgovoru.
    1) Za motor koji je imao originalan zahtev CCMC PD1 (slično API CD/SF) i pri kraju proizvodnje CCMC PD2 ne vidim razlog za korišćenje modernih sintetičkih ulja. Inicijalne zahteve ispunjava čak i Optima SV.
    2) Sasvim je dovoljno da se koriste ulja po VW 505.00 i više nego dobra margina kvaliteta u odnosu na minimum (slično i ACEA B2-96 ili B2-98).
    Što ispunjavaju skoro sva 15W-40 ili (daleko) premašuju 10W-40.
    3) Tačno je da sintetička ulja neće (sama po sebi) biti uzrok za curenje zaptivki (tvrde sve multinacionalne kompanije, mada Shell mudro ćuti) ali se naglašava (sitnim slovima) da su one u dobrom stanju pre sipanja sintetike. Uviđate da je ovo pravi SOFIZAM (IRONIJA)?! Mogu li zaptivke biti u sasvim dobrom stanju posle toliko godina??!
    Oni su vas upozorili a vi niste slušali pa kad bude curelo na sve strane, žalite se lokalnom vodovodu.
    4) Da nije tako zašto bi onda davali izričite naznake kompatibilnosti sintetičkih ulja sa zaptivkama u industrijskom sektoru?? (izgubili bi inače milionske poslove, a za individualnog korisnika ih baš nešto zabole ... uvce).
    Prosto bi ste se iznenadili na koje sve materijale utiču razna sintetička ulja. To što su moderne sintetike usklađene sa svim materijalima koji (trenutno) imaju (npr. evropsku) homologaciju, ne znači ništa za slučaj o kome govorimo jer se i sam VW odrekao servisiranja GI ili GII (a tad su materijali bili i nešto drugačiji, plus za tolike godine korišćenja nisu kao novi).

    ITD.

    Znači ne bih vam savetovao primenu sintetičkih ulja u GII dizel ili TD. Pogotovu ne onih za teretni program.
    Mogu oil finderi da "pričaju" šta hoće.

    Osim 15W-40 ulja (mineralnih) imate i PS Modriča Turbo Sint 2002 u istoj viskoznoj gradaciji (poseduje i VW 505.00).
    Za motor u dobrom stanju (relativno za godine) ili sveže remontovanom, najbolje je koristiti (bilo koje) 10W-40 ulje za automobile.
    Konkretno: Optima HC Power (ili HC City) i to je baš Optima(lno).

    Mogu se koristiti i kvalitetna ulja za teretni program ali ne treba ići dalje od polu-sintetičkih.
    Ovde su solidan izbor:
    Maxima Turbo (15W-40) ili Maxima HC Prestige XLD (10W-40).
    Iz više razloga od koji i to da poseduju i "automobilske" standarde kao što su ACEA A3/B4 i MB 229.1 ALI ovo nikako ne treba da bude prvi izbor (ako uopšte).

    P.S.
    Sintetička ulja neće baš da skinu toliko taloga da bi zapušili filter ili neki od uljnih kanala, ali zbog jačih detergenata (i/ili više njih) ih prvi put morate i brže menjati, posle samo par hiljada km (manje od 5000km po pravilu) pa će vas još skuplje koštati nego inače.
    Slično važi i za Turbo i HC Prestige.

    Držite se vi gore navedenih tri ulja za automobile i ništa vam bolje od toga ne treba (niti ćete naći).

    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ukoliko (još) motor troškari ulje, onda je još bolje da pređete na Long Life 20W-50 (teretni program) ili 20W-60 (automobilski).
      Takođe je dobra ideja da to budu SV 20W-40 ili 20W-50 (naročito ako je običan dizel a ne TD).
      Zimi koristite 15W-40, može i SV.

      Избриши
    2. Hvala na ovako iskrenom i obimnom odgovoru.

      Ne kazem da bih to ulje koristio, i ne koristim ga, ali znam ljude koji to rade, a realno postoji jedna opasnost:
      Zahtevi za te motore su
      HLADNA KLIMA 5W30
      UMERENA KLIMA 15W 40
      VRELA KLIMA 20W 40 ili 20W50 u nekim knjizicama.

      Vlasnik nabavi za zimu ulje 5w 30 za dizele npr. MAXIMA MAGNUM XHPD SAE 5W-30... jer cuva knjizicu od auta a u njoj nema ama bas nista o standardima (CCMC, ACEA a tek mnogo mladji 505) vec se samo pominje viskoznost i temperature. Naravno gresi jer je kupio ulje za komercijalna vozila, ali nije toga svestan - cak ga je nemoguce ubediti u suprotno;

      Vlasnik resi da menja ulje recimo oktobra i kupi 5w30 ali ovaj put (mozda i ne znajuci sta kupuje) kupi sintetiku jer malo vise zna, a zna da ako na nalepnici pise CF B3 5w30 i jos mu se prodavac kune u decu da je original i nesto najbolje na svetu po njegovom misljenju (npr. EDGE 5w30 ili u skladu sa blogom OPTIMA ECO SAE 5w-30) to je prava stvar. Vlasnik nije napravio nikakvu gresku, prodavac nije prevario kupca, a mozda je napravljena greska.

      Ili nabavi 15W40 za dizele, ali full sintetiku sa "najopasnijim" paketom aditiva i TBN 15 jer i to postoji (manje verovatno)...

      Primera ima dosta.

      Na Zapadu se to resava ovako: servisiranje u ovlascenim servisima (mada i kod njih ima "bisera").

      Mislim da vecu odgovornost treba da osecaju proizvodjaci motornih ulja i motora jer puno puta izostane tehnicka podrska, a morali bi smo je dobiti od onih koji ostvaruju profit od nas. Nasuprot njima drugi nesebicno dele savete i to dobre - potpuno besplatno (hvala autoru bloga) "NEKE" informacije su nam uskracene a izuzetno su bitne kao recimo sastav ulja, HTHS viskoznost, ponasanje ulja na -10C jer ne interesuje me -30 ili -42C... Do tih podataka je skoro nemoguce doci. Mislim da Zastita prava potrosaca ima pune ruke posla, samo kada bi bar malo znali sta mi ovde komentarisemo, ili sto je verovatnije nije ih uopste briga za nas.
      Ni standardi i sistem oznacavanja motornih ulja nije idealan, a tek oni koji kroje standarde znaju da sisaju krv (naravno iz budzeta) u drzavnim i svetskim komisijama i tu i tamo trguju interesima i lobiraju (ne brinite, nasi su sitni).

      Veliki pozdrav (CVrLE)

      Избриши
    3. Poštovani gosn CVrLE,
      Jako mi se sviđa Vaš komentar!!
      Preporučujem svima da ga pročitaju bar tri puta (ne da bi se uporedilo sa "oče naš" nego da bi sebi i drugima postavljali prava pitanja).
      Ovim ste mi pomogli da smislim jedan od budućih tekstova.
      Inače, zaista mislim da bi i individualni korisnik morao da dobije kompletnije podatke uključivši i grafik zavisnosti viskoznost-temperatura što je bitnije od tačke stinjavanja i dobijaju ga veći kupci (ako znaju da traže).
      Dali ste lep primer kako niko nikog nije prevario a izabrano je loše ulje!
      15W-40 se ne prave kao sintetička ali ima polusintetičkih ulja u ovoj viskoznoj gradaciji.
      Pozdrav!

      Избриши
  60. ... Apsurd je da ni u jednom vašem katalogu dostupnom na internetu ne mogu da saznam za period zamjene ulja (broj kilometara). Ovo pouzdano znam za GAS ulje koje koristim zbog toga jer vozim na plin. Kako to komentarišete?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Nikola,
      Nisu moji katalozi, verovatno ste mislili uopšte ("ni u jednom katalogu dostupnom na internetu" bez "vašeg").
      Ne treba ni da bude.
      Zamena ulja se vrši prema uputstvu proizvođača vozila (10, 15, 20, 30, 40 ili 50 hiljada km, retko manje ... 7500km na primer kod starijih vozila) a ne prema tipu ulja.
      Ulje mora da zadovolji minimalne zahteve proizvođača (standarde i/ili odobrenja) a može ih i prevazići, no loša je praksa da se korišćenjem kvalitetnijeg ulja produžava interval zamene.
      Tu i tamo proizvođači spominju maksimalni interval zamene za ulje ("i do", npr. HC Power i do 20 hiljada km, a Magnum i do 30 hiljada km ili FAM Gas i do 15000km).
      Sve je manje toga.
      Konkretnije, kod GAS ulja je naglašeno da se (ako proizvođač vozila to dozvoljava) mogu koristiti i do 15000km (uobičajeno je ne više od 10 hiljada).
      Ako je u uputstvu vozila 10.000km nije baš pametno to produžavati na svih 15.000km.
      Time se i ograničavaju za slučajeve gde je propisano više (mada takvih nema, naročito ne za 15W-40 ali Fiat daje mogućnost zamene 10W-40 na 20.000km).
      Dakle, GAS ulje samo može lakše da "dobaci" do 10.000km od običnih mineralnih ulja (deo je i do samog goriva, veći deo) i ništa više. Ako je propisano 10.000km možete ići i nešto preko (20-25%) ali ne i svih 50%. Ukoliko više vozite u gradu ostanite na 10 hiljada (dok bi sa benzinom i "običnim" mineralnim uljem savet bio da smanjite na 7500km).
      Zbog velikog broja kombinacija (najvažnije sam opisao) se broj km koje ulje može da "izdrži" ne spominje već je ono (ionako) određeno odobrenjima na etiketi i pre svega savetom proizvođača vozila.
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Dakle, nije apsurd. Apsurd bi bilo obrnuto (da se navodi), mada bi interval ("od - do") možda i mogao da se stavi (ali je previše obavezujuće).
      Ako smo kod Modriča GAS ulja, može se koristiti oko 10 hiljada km u Zastava vozilima i skoro svih 15.000km kod npr. Lade Samare, ali 20-tak % manje je ono što savetujem kod starijih motora i više (veće skraćenje).

      Избриши
  61. Koje ulje mi je najbolje da koristim za 2.4JTD verziju motora sa 103kw? Do sada sam koristio Seleniu 10w40 ali posto nisam siguran u originalnost presao bi na Optimu, da li da koristim HC 10w40 ili Magnum 5w40?

    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Po kW to je verovatno verzija 10v a ne 20v (gde bi Magnum, verovatno bio bolje rešenje).
      Onda, iako mogu oba ulja da se koriste, mala prednost za HC Power. Jeftinije je a za taj motor nije (mnogo) lošije, niti je neophodno koristiti 5W-40. Pogotovu što ste do sad koristili 10W-40.
      HC Power je veoma kvalitetno ulje, "full HC" osnove ("sintetsko") i među boljima u 10W-40 kategoriji (iznad proseka, svakako). Ispunjava ACEA A3/B4 što je (više nego) dovoljno za Vaš automobil. Osim toga, "default" je 10W-40.
      Ulje menjajte na godinu dana ili 10 hiljada km.
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Hvala na detaljnom odgovoru, javljam se sa zakasnjenjem ali bar da prenesem iskustva.
      Odlucio sam se za Magnum jer mi je vecinom gradska voznja sa puno hladnih startova a razlika u cijeni mi ne igra neku ulogu.
      Presao sam nekih 5-6000 i primjetio sam da mi po malo troskari ulje, dosuo sam oko 0.5l, nisam siguran u tacnu kolicinu dok ne pogledam bocu. Nadam se da ce se posle druge izmjene potrosnja ustabiliti, mada ovo sve ne mogu pripisati samoj potrosnji jer mi pusta ulje na dihtungu dekla iako sam ga zamjenio, a rjedje ulje vjerovatno i vise curi.

      Избриши
    3. Poštovani,
      Magnum je (znači) o.k.
      Tih 0,5 l na 5000km i nije mnogo (naročito zbog curenja koje je(ste) izraženije kod 5W-40 nego 10W-40). Obavezno bar još jednom sipajte Magnum (pogotovu što Vam cena ne igra ulogu) pa posle može i jedno i drugo.
      Pozdrav!

      Избриши
    4. Da sasvim je ok, pogledao sam, dosuo sam tacno pola litre na predjenih 5500km ali sada na sipci ima mnogo vise nego sto sam nasuo kada sam i mjenjao (bilo ispod pola), tako da na tu kilometrazu uz izrazeno curenje (pronadjem kapljice ispod auta) nije potrosio ni to pola litra jer je sada par mm ispod max.

      Nastavicu sa Magnumom i dalje.

      Od mene preporuka ako je jos neko u slicnoj dilemi.

      Pozdrav!

      Избриши
    5. Hvala na razmenjenom iskustvu!
      (zaista može koristiti nekome)

      Избриши
    6. Imam jos jedno pitanje za ulje za mjenjac pa da ne trazim odgovarajucu temu. Hocu da zamjenim i ulje u mjenjacu jer treba da je crvene boje a kod mene ide nesto na zutu boju, po knjizici ide Tutela MATRYX 75W85 GL-4 ali to ulje je u BiH gotovo pa nemoguce naci, uopste ulje 75w85 gradacije.
      Da li mogu sipati neko drugo ulje ili da ipak sacekam koji mjesec pa da kupim odgovarajuce kada budem isao u BG?

      Избриши
    7. Matryx bi trebalo da je crveno (po teh. dok.), no boja ne bi trebalo da je presudna. Kao dobra zamena za Matrix može poslužiti Technyx (isto 75W-85 i isto Selenia). Kako zamena ulja u menjaču ne treba da bude nešto hitno, bolje je da popustite par meseci dok ne nađete odgovarajuće. Selenia ulja 75W-85 bi trebalo u Bgd. lako naći (lakše nego 75W-85 drugih proizvođača).
      Pozdrav!

      Избриши
    8. Анониман17. јул 2015. 12:22

      Evo da se javim i nakon nepunih 10000km, u motor staje 5.5l, ja sam kupio 6l i sve sam do sada nasuo i dalje je ulje oko polovine kada mjerim na sipci od ulja.

      Sledeca zamjena opet Magnum.

      Избриши
    9. Magnum je veoma kvalitetno ulje.
      Nema razloga da menjate.
      Pozdrav!

      Избриши
    10. Mislio sam da menjate brend.
      Inače, menjajte ulje redovno!

      Избриши
    11. Анониман31. јул 2015. 01:13

      Ne mjenjam brend, veoma sam zadovoljan sa uljem i nastavljam i dalje iskljucivo sa Optimom.
      Kada uzmem u obzir kapanje na deklu (odustao od popravki jer curi i posle zamjene dihtunga) ispada da ga i ne trosi, ako i trosi to je sasvim malo bez obzira sto je motor predvidjen za 10-40 ulje.

      Ulje cu da mjenjam na nekih 10-11000km.

      Kad sam se vec raspisao, u drugi auto (nissan almera 2.2di) sam nasuo hc-power i takodje vozi bez problema i potrosnje ulja.

      Sve preporuke za Optimu, kupujmo domace :)

      Избриши
    12. Optima je sasvim o.k.
      Stvar je izbora ali svako treba domaćem bar dati šansu (ako ima izbor i ako se iole isplati).
      Zapadnjaci (npr. Nemci ali i Francuzi) veoma cene svoje (verovatno više od nas sa Balkana i šire Jugoistočne Evrope) pa bi mogli malo da se ugledamo (i) na njih.
      Pozdrav!

      Избриши
    13. Аутор је уклонио коментар.

      Избриши
    14. Анониман24. мај 2016. 18:59

      I dalje vozim na Optimu i zadovoljan sam, jedno auto na HC Power a drugo na Magnum i nema problema. Umjesto Tutela Matryx sam nasuo Mogul 75w90 gl4 sintetiku i mogu reći da se dobro ponaša (ispalo mi po povoljnoj cijeni).
      Moje sledeće pitanje je koja je zamjena za ulje Nissan XZ, u uputstvu stoji samo to bez gradacije ili bilo čega. U pitanju je nissan almera 2.2DI iz 2002. godine.

      Избриши
    15. Optima je više nego o.k.
      Nissan XZ? Iskreno, pojma nemam.
      Kriju specifikacije kao da su krivi (za nešto, a za šta ne bih znao).
      Japanci prosto razočaravaju takvim zastarelim naturanjem, inače, standardnih ulja. Da li je u njihovoj kulturi zaostalo nešto feudalno ili ne, ali meni se to tako čini.
      Pozdrav!

      Избриши
    16. Анониман24. мај 2016. 23:47

      Ne znam šta je ali me iskreno iznerviralo, za šta da se krije specifikacija običnog ulja. Negdje sam našao da je 75w80 GL4 pa ću vidjeti, inače ga i mnogo ide (4.8l)
      Kakav je Mogul što sam nasuo u Lanciu, jesam li mnogo pogriješio?

      Pozdrav

      Избриши
    17. Poštovani,
      Niste mnogo pogrešili sa Mogul-om.
      75W-85 GL-4 nije baš mnogo raširena (dostupna) viskozna gradacija, pa se često menja sa 75W-80 ali najčešće sa 75W-90 (GL-4) tako da bi trebalo da je o.k.
      Nissanovo ulje je ili 80W GL-4 ili tako nešto. Mogu ga menjati 75W-85 ili 75W-80 API GL-4 ulja (najverovatnije). Ipak, moram da se ogradim, jer zaista NE znam tačnu viskoznu gradaciju originalnog ulja (GL-4 je izvesno).
      Stvarno enigma (preporučuju se čak i 75W-90 ulja na oil-finderima, ali ne bih mogao to da potvrdim bez dodatnih informacija.
      Pozdrav!

      Избриши
    18. Анониман23. јун 2016. 14:19

      Znam da sam dosadan ali mislim da posle ovoga neću više postavljati pitanja.
      Bio danas kod majstora što radi samo italijanska vozila i on kaže u 2.4JTD sa 10v samo selenia td 10w40 jer ima mehaničke podizače i 5w40 mu ne odgovara (fabrika tada propisala 10w40, sada uđem na sajt selenia i kažu 5w40). Takođe mi je rekao da je selenia otpornija na visoke temperature i kad opterećujem motor da je jednostavno bolja i da ne idem sa ovim uljem na put od 1000km u jednom smjeru (90% autoput) koji sam planirao ovih dana. Prešao sam 9000 sa optimom i ne znam šta da radim i kad da je mjenjam i za šta. I da napomenem, sa magnumom sam do sada prešao 22000km jer sam prošli put mjenjao na 12000.

      Избриши
    19. Poštovani,
      Originalna preporuka jeste bila 10W-40 i to je jedino tačno (sve ostalo je ... da ne kažem šta).
      Možete sipati Selenia TD neće ništa faliti motoru ALI to nije nikakvo specijalno ulje, šta više to je jedno od najgorih polu-sintetičkih 10W-4o ulja (i po specifikacijama tek (ACEA B3) i po sastavu, skoro čisto, čistijato mineralno ulje).
      Tako da ako ćete skupo da platite mineralku, ja sa tim nemam problem a neće ni motor ali svakako umesto ultra zaštite dobijate tek standardnu.
      Da li 5W40 ili 10W40? Pa za star motor bi možda 10W-40 bilo korisnije ALI svakako ne samo TD (praktično ulje za mešovite vozne parkove, praktično bliže uljima za teretni saobraćaj).
      Bilo koje 10W40 ACEA B4 će biti jednako dobro ili bolje (bolje sigurno).
      Jedini "specijalitet" TD-a je nešto veća viskoznost (unutar 10W-40 visk. gradacije).
      Majstor je dao savet po starim servisnim knjigama i u tom smislu nije bio zlonameran.
      Kod iole novijeg motora bih rekao da je 5W40 bolje (u principu jeste bolje za bilo koji motor, baš pri visokim temp. 5W40 ima prednost u odnosu na 10W40, u smislu da manje isparava i da NIJE "tanje" od 10W40, što viša temperatura to je prednost na strani 5W40 iako od 80 pa na dalje to je više akademska razlika, u praktičnom smislu je i nema).
      Ono što je dobro a to je da se ulje pred tako dug put zameni (nije moranje ali jeste "tačka na i") naročito ako je tih cca. 10k km napravljeno uglavnom u gradu.
      Klasičan slučaj povećane potrošnje ulja (prvo par hiljada km u gradu pa se oplete auto-put).
      Ovo pogotovu što više od 15000km ne trebate praviti bez zamene ulja (sada ste na 2/3 toga).
      Dakle:
      1) Zameniti ulje pred put (nije loše)
      2) Možda ipak 10W40 (ali nije obavezno)
      3) Selenia TD, može ali svakako NE mora.
      To je ono što je zasnovano.
      Kod starijih motora je sve moguće pa zato malo opreza. Inače je 5W-40 superiorno u odnosu na 10W-40 u svakom pogledu. Svakako da posle 10k km ulje više nije kao na početku, možda je malo i manje viskoznosti, tako da je zbog toga je put koji opisujete zaista postavlja zahteve koje ulje na više od pola servisnog intervala (u starom motoru) ne može idealno da "odradi".
      Čisto za leto 10W40 može da bude nešto bolje (kod konstrukcija kao što je vaš motor) dok je 5W40 sigurno bolje za zimu i kao celugodišnje.
      Ako menjate kod pomenutog majstora, sipajte tu "čuvenu" Selenia TD, ne vredi raspravljati (odradiće posao, sipana je dugo godinau u hiljade motora kao što je vaš (Fiat "preporuka"), i donela lep profit Seleniji).
      Pozdrav!

      Избриши
    20. Анониман24. јун 2016. 14:57

      Uh, hvala ti na ovako detaljnom odgovoru. Održavam auto kod njega kada je nešto ozbiljnije, ulje u principu mjenjam u vikendici "ispod kruške" tako da to nije problem. Pitanje sam postavio prije svega jer me ubjeđivao da 5w40 nije bolje, čak naprotiv da šteti mom motoru i turbini (pogotovu na auto-putu) a ipak je stvarno dobar majstor pa me doveo u nedoumicu. Cijena Optime je 5.5e za 5w40 a Selenia td 6e (ima popust i daje i meni, inače je 7.5e), dok je optima hc power oko 4e, nije problem u finansijama ali i meni izgleda skupo Selenia "mineralno" ulje jer za isto novca sipam Optima sintetiku i već imam litar rezerve.

      Da li sada da se držim Magnuma, da li da pređem na Seleniu td ili Optimu HC ili opet nešto treće da dobijem što bolju zaštitu jer volim da po nekad da opletem po gasu? Ja sam se odlučio za 5w40 mimo fabrike i po većoj cijeni baš zbog dosta hladnih startova koje imam ali više nisam siguran da li je dobar potez. Šta da sipam sada, imam izbor jer ne mjenjam kod njega (u suštini sam shvatio da može oboje, koje bi bio tvoj izbor, da pojednostavim)...taman riješio problem sa uljem i evo opet na početku :)
      Staro ulje je prešlo 80% po gradu.

      Избриши
    21. Iskreno, ne vidim da 10W40 nižih specifikacija može biti bolje od 5W40 viših. Čak i leti bi prednost trebala da je na strani 5W40. Da je motor iole noviji ne bih imao NIKAKVE sumnje u to.
      U korišćenju kao do sada (više grada) to je sigurno bilo bolje (zimi i da ne pričamo).
      Sad je situacija da 5W40 eventualno nije bolje (da tako kažem, iako ne verujem mnogo u to što pišem).
      Šta hoću da kažem?
      I u kec sam sipao 5W40 što za razliku od Alfe ima i nekih teorijskih nedostataka, pa ništa (ali dok je motor bio noviji i u boljem stanju).
      Suština je ono što sam rekao, uz 10k km ulje za ove vrućine i 1000km auto-puta može da ne bude idealno (iako bi odradilo posao). Možda sad nije loše sipati 10W40, ali pre HC Power, koje nije ni skupo. Tako makar smanjujete povećanje troškova zbog prevremene zamene ulja. Sve do (nekih) -15°C 10W40 neće mnogo zaostajati, pa ...
      Eto to je moj savet (malo više "za svaki slučaj" iako slučaj ne mogu ni da zamislim (da 5W40 ne bude dovoljno dobro). Ako sa 5W40 nije trošio ulje ... razlog više za 5W40, ali ni HC Power ne zaostaje mnogo (osim ispod -15) pa je neki "idealni kompromis".
      U svakom slučaju, bar je za DVE klase višeg kvaliteta od Selenia TD (jedva četvrtinsko sintetičko). HC Power je verovatno 100% sint. i ne mnogo slabije osnove od Magnuma (u nijansama zbog više viskoznijih HC frakcija).
      Dakle, osim zimi sa HC Power nećete mnogo (nijansi) ni izgubiti u odnosu na Magnum (nešto više aditiva i nijansa nijanse kvalitetnija osnova, svakako ne za (celu) klasu, što je više marketinški postavljeno nego što jeste (PS vs. full sint.)).
      Pozdrav!

      Избриши
    22. Анониман26. јун 2016. 11:21

      Ne znam šta da radim, mislim da ću posle svega ipak ostati na magnumu, već sam prešao 22-23000km na njemu bez bilo kakvog problema tako da ne bi trebalo ni u buduće da ih bude. Inače ne volim da stalno mjenjam ulja, nešto mislim da je bolje ako se držim jednog a ne svaki put drugo, te sad 10w40 pa pred zimu 5w40, te selenia, te optima...nek ide na magnumu pa šta bude.

      Valjda neću biti jedini kome je stradao motor zbog boljeg ulja.
      Hvala ti na odgovorima.
      Pozdrav!

      Избриши
    23. Sasvim dobra odluka.
      Valjda i tih 22-23k km nešto znači.
      Ostaje da ako ste cca. 10k km bili na starom ulju i pretežno po gradu ulje zamenite.
      Nećete biti jedini na 5W40 (hiljade njih sa istim motorom i sa možda više km koriste istu visk. grad.) a još manje neko kome se nešto loše desilo zbog toga (bili bi verovatno prvi ili među prvima).
      Sintetička ulja bolje štite motor i na velikim temp. makar bila "tanja" (što je marginalno).
      Pozdrav!

      Избриши
  62. Cenjeni,Steva,
    Vozim Golfa II 1.6 D 40kW 89.g.p...Motor u odlicnom stanju! Do sad sam vecinom sipao 15w40 ulje, a sada sam dobio od prijatelja sa zeljeznica iz slovenije 10w40 ulje, ne znam tacno za sta ga koriste,za neke masine...Da li to odgovara da sipam,trebalo bi biti i bolje,imam ga 10 litara? Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Takodje, ne bi da ga zeznem ako nije odgovarajuce, slobodno recite, do sad sipana optima sint turbo 15w40 i minimalna potrosnja, jedino sad ovo sto sam dobio dzabe za skoro dvije zamjene???Hvala!Pozdrav

      Избриши
    2. Poštovani,
      Kao što narod kaže "što je džabe i bogu je milo", no tako dobro očuvan motor (posle četvrt veka) obavezuje na oprez. Sint turbo je odlično izabrano ulje. Nije da 10W-40 ne može (naročito zimi, tj. hladnijih 7-8 meseci) ali me je malo opominje upotreba ("za neku mašinu").
      Pogledajte šta piše na ambalaži, koje standarde ulje ispunjava (API, CCMC, ACEA ... ili šta već navode), pa bih tek onda mogao (pošteno) da odgovorim. Postoje razna 10W-40 ulja ... pa i Utto (nisu pogodna) ili Stou (možda i jesu) ...
      Pozdrav!

      Избриши
  63. Postovani, problem je sto je to meni on donio u obicnom kanisteru od 10 l, a oni sipaju iz velikih buradi od 200 litara. Ako me pamcenje sluzi cini mi se da rece da to ide i u dizelke lokomotive...Sad ne znam da li bi to moglo biti odgovarajuce, sta vi mislite? Generalno,Da li mislite da je meni bolji izbor 15w40 ili da krenem sipati 10w40, auto se malo vozi i kratke relacije, a cijene ulja iste?Hvala, g.Stevo! Srdacan pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Toga sam se i plašio. Ulja za dizel lokomotive (još manje za brodske motore) obično NISU adekvatna za automobilske. Osim toga (i ako ništa drugo) veliki TBN (velika alkalnost) je indikacija mogućih problema (procurivanja zaptivki na prvoj ili već sledećoj zameni).
      Bolji Vam je izbor Sint Turbo (ili neko drugo ulje za automobile, a i 15W-40 od 10W-40).
      Šta raditi sa uljem?
      Teško je reći. Neka Vam prijatelj javi šta je pisalo na buretu (možda je upotrebljivo za traktore, kamione ili radne mašine).
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Ako su finsnsije problem Vi možete sipati i Optima VS ulje (ili slično) i uštedeti. Ipak, posle dobrih iskustava bolje Vam je nastaviti sa Sint Turbo (kvalitetnije ulje).
      Pozdrav!

      Избриши
  64. Nije problem, dacu ga i ja nekom! Da li valja za IMT 539 traktor? Dakle sint turbo 15w40 je bas kvalitetno?Buduci da se malo vozi 2-3 hiljade godisnje,da li bi ovo ulje mogao mijenjati 1 u dvije godine? Hvala Vam zaista puno! Srdacan pozdrav.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Možda.
      Neka oznaka ili specifikacija bi koristila.
      Ipak, ne mora da znači. Baš su se na poljoinfo-u opekli sa uljem za brodske motore (moderno sa TBN od "tek" 15-16, koliko mogu da imaju i ulja za lokomotive). Osim toga 10W-40 i nije baš dobar izbor za IMT 539. I na kraju krajeva, ulja za dizel lokomotive često imaju zahtev da budu "bez cinka" ("zinc free") zbog legura ležajeva koje sadrže (i) srebro. Tako da ... mada kao modernije 10W-40 možda i može ... zaista (ovako) napamet ne bih znao. Za automobil sigurno nije!
      U principu Sint kao PS ulje bi moglo da se menja i na dve godine uz tako malu kilometražu.
      Idealno ne više od 1,5 (18 meseci).
      Pozdrav!

      Избриши
  65. Poštovani, u Fiata 1.9 JTD 85kW 2005 g. sa naknadno ugrađenim DPF sam zadnja dva puta sipao Selenia WR 5w40.Cujem, a i kod Vas vidim da to nije kao odgovarajuce onda a?Koje ulje mi preporucujete onda da sipam, ako moze kazite 2-3 vrste bar, pa sta nadjem? Koliku stetu nanosi pogresno ulje DPFu? Selenia WR nije lose ulje!Nadam se da nisam zeznuo ga....Puno Vam hvala?Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Ulja koja ne ispunjavaju ACEA C (bilo koje) standarde nisu pogodna za DPF. To je tačno. Ipak, nije posebno strašno za jedan ciklus pa i dva. Dugoročno gledano skraćujete vek DPF-a. Koliko ste ga "zeznuli" teško je reći, ali mislim da nije (baš) strašno. Nije to lako ni utvrditi a ako sve radi kako treba nemate razloga za nerviranje. Uostalom Peugeot je prvoj generaciji motora sa DPF sipao "normal SAPS" Total Quartz 9000 5W-40 pa nije bilo problema.
      Zavisi od mnogo čega.
      Kako god, mislim da bi trebali da pređete na neko ulje koje je pogodnije za DPF.
      Kako motor nije nov, ne bih išao (baš) na WR P.E. (ACEA C2 i 5W-30) nego pre na (bilo koje) 5W-40 sa ACEA C3.
      Kod Selenia ulja to je npr. Selenia K P.E. 5W-40 (iako ga Selenia preporučuje pre svega za benzince ?!) Zašto, znaju samo oni).
      Može i Petronas Syntium 3000 AV.
      Naravno i bilo koje kvalitetno ulje istih specifikacija.
      Na primer FAM Fenix Premium 5W-40 (ispunjava aCEA C3 i ima zvanično odobrenje MB 229.51 isto kao i prethodna dva).
      Pozdrav!

      Избриши
  66. Mogu li ulja tipa Castrol TD 5w40, Castrol Magnetic, Aral, ona sva imaju C3 i koja od njih su bolja,cijena je slicna? Ima li Total neko ulje sto meni odgovara sa C3? Srdacan pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Novi Castrol TD 5W-40 (Titanium) je ACEA C3 ulje i za nijansu je kvalitetnije od ostalih (navedenih). Ipak, cena mu je i mnogo viša pa se uglavnom ne isplati.
      Magnatec i Aral su verovatno (potpuno) ista ulja.
      Total ima odlično INEO MC3 5W-40 ali se u Srbiji (pa uglavnom i okolnim zemljama) ne prodaje već samo 5W-30 (ala su uradili ispitivanje tržišta "svaka im čast" ... ko što je Đenka popravio "pećku").
      Pozdrav!

      Избриши
  67. Анониман13. јул 2015. 20:26

    Poštovani gospodine Stevo,
    Posjedujem vozilo Pezo 307 SW, 1,6 HDI, 66 KW, 2006 godište, bez FAP filtera, prešao 250 000 kilometara. Nedavno sam ga kupio i u servisu su mi sipali Total Quartz 9000 5W-40. Pošto sam malo skeptičan prema inostranim uljima u BiH tj.smatram da je većina falsifikat, odlučio sam da pređem na ulja Rafinerije Modriča što je i najsigurnije kad je original u pitanju (bar kod nas u BiH). Mislio sam da sipam Magnum 5W-40 ili pak ovo njihovo novo Specijal 5W-30 ali nisam siguran pa sam zato mislio da pitasm Vas.
    Lijep pozdrav i svako dobro.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Slobodno koristite Optima Magnum 5W-40.
      To je dobro rešenje.
      Pozdrav!

      Избриши
  68. Postovani gospodine Stevo, sta mislite o ELF SPORTI TXI 5W40 ulju,nasao sam u profaco za male pare,kakav bi bio izbor za 1.8t 110kw 2002 god? unapred hvala...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Elf koji ste pomenuli je standardno PS ulje u 5W-40.
      Izuzetno je niske cene i (samim) tim isplativ.
      Odradiće posao ali to nije idealno ulje za Vaš motor. Bolje je koristiti VW 502.00 ulja.
      Pozdrav!

      Избриши
  69. Postovani gospodine Stevo
    Vlasnik sam Fiat Punta 1.3 multijet 2004 godiste, kupljen od prvog vlasnika sa poznatom servisnom istorijom , trenutno na satu ima 180kkm prelazim godisnje oko 10kkm otprilike 70/30% grad/otvoreni put i blizi mi se uskoro servis pa bih najradije sipao optima ulje najvise zbog originalnosti.Razmisljao konkretno o uljima:
    Optima magnum 5W40
    Optima eco 5W40
    Optima hc city 10W40
    Da li ova ulja ispunjavaju zahteve koje je fabrika propisala za ovaj motor ili neko drugo po vasem predlogu?

    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Markoni,
      Možete koristiti sva tri ulja po redosledu navođenja. Najbolje Magnum 5W-40.
      Zahtev (min.) za motor je ACEA B4-02 a idealno ACEA B4-04 (zapravo standard je A3/B4-04).
      Ulje menjajte jednom godišnje (u principu može i 15000km pa i 20k km ali prvo za manje grada a drugo (uz prvo) i za noviji (sa manje km) motor).
      Pozdrav!

      Избриши
  70. Ford Ka 2004god.
    1.3 duratech
    50 000km prešao.
    Prvi sam vlasnik.
    Ford preporučuje w ss-m2 c913a, acea a1/b1 ili a3/b3. Do sada sam ovo i sipao. Ovih dana treba da radim mali servis i drugar mi preporučuje samo Optima Modriča. On malo čačka oko auta(tako da se izrazim) i kaže da ima fuš ulja na tržištu a da u Rep.Srpskoj samo Nestro pumpe prodaju Optimu i da su im ulja dobra. Šta mi vi predlažete od Optime sa uzmem? Pare nisu problem. Uvjek je bilo koliko para/toliko muzike. Ipak je to moje vozilo i necu da štedim na tome. Ako ga dobro odrzavaš/dobro će i služiti. Hvala unapred.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Slažem se da je Optima (Modriča) odličan brend i da je na Nestro pumpama originalnost izvesna (valjda ima još mesta gde se može naći original ali je ovo dovoljno).
      Ipak, idealno ulje za Vaš motor bi bilo ono koje zadovoljava Ford 913C normu (low HTHS), a takvo Modriča nema u svom programu.
      Dobar izbor su oba 5W-30 ulja u njihovom programu (Eco i Eco Plus). Možda Eco kao prvi izbor. Ovo ulje će pružiti dobru zaštitu motoru ali je sa low HTHS uljima potrošnja goriva verovatno manja za 1-2% (ako ništa drugo).
      Ulja sa 913C su npr. Total Ineo ECS, Motul Specific 913C (ili još bolje 913D), Castrol Magnatec A5, Valvoline SynPower FE, itd. (sva u 5W-30).
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Druže, hvala ti na savjetu.
      Pozdrav

      Избриши
  71. Poštovani Stevo, imam nedoumicu, do sada sam koristio Optima ali prodavac mi nudi i Mogul ulja po prilično nižoj cijeni od Optime i tvrdi da je bolje jer ne zna šta sad Rusi rade u rafineriji. Zanima me tvoje mišljenje o Mogul uljima gradacije 5w40 (extreme pd) i 10w40 (super), da li su bolji/lošiji izbor od Optime, po nižoj cijeni? Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Ne mislim da su Mogul ulja bolja od Optima ulja, ali su sasvim korektna. I naravno, oduvek su imala odličnu cenu i dobar odnos kvalitet/cena. Sada su u okviru Orlen grupe (Poljska) što ih čini još konkurentnijim na tržištu.
      Extreme PD je vrlo dobro 5W-40 ulje (HC baze) API SM, ACEA C3, MB 229.31, itd.
      Direktno poređenje je sa Optima ECO koje je kvalitetnije. Naravno, niža cena Mogul-a je taman da bude bar isto isplativo (ili više) za zahteve koji ne prevazilaze ono što ispunjava.
      Mogul 10W40 je tek "standardno" ulje u ovoj kategoriji (ili bolje reći minimalnog kvaliteta) pa je pre svega dobar izbor za starije motore (gde ispunjava zahteve) i to pre svega zbog cene. Optima HC Power je za klasu bolje ulje, a da li se više isplati, teško je reći.
      Ne znam šta Rusi rade u detaljima ali su otvorili novu blendaru koja je među najboljima u Evropi. Bazna ulja su im makar kao pre (iako nisu završili pogon nove generacije) pa je to više nego dobro.
      Pozdrav!

      Избриши
  72. Znači da je 5w40 u rangu Magnuma a 10w40 je ipak bolja optima? Nadam se da sam dobro shvatio.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Otprilike. 5W-40 jeste u rangu Magnuma ali nisu isti tip (Extreme PD je Mid-SAPS, ACEA C3 ulje).
      Za 10W-40 je već jasno, Optima je bolje ulje (HC Power).
      Pozz

      Избриши
    2. Extreme PD je bolje ulje za PD motore (kako joj i ime kaže) jer ispunjava (i) VW 505.01 ali za ostale namene su "tu negde". Optima ima posebno ulje VW 505.01 koje je za starije motore bolji izbor od ACEA C3 ulja (ne samo Mogul, nego i uopšte).
      Pozdrav!

      Избриши
    3. Tek sada sam opet u prilici da pišem, auto nije PD već JTD ali u ponudi imam samo extreme PD, koliko sam shvatio ACEA C3 nije baš najbolje rješenje za ovaj motor? Da li da tražim samo 5w40 EXTREME (ono nije C3) ili da se držim Magnuma?

      Избриши
    4. Ipak nema, ima samo EXTREME PD 5w40 koje je C3.

      Избриши
  73. "Nije najbolje" je zapravo neprecizno jer je više nego dobro, bolje je reći "nije optimalno".
    Zato, skoro da je svejedno ali ako bi išli u nijanse (i detalje) držao bih se (lepo) Magnuma.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Imam nedoumicu za Peugeot 205 1.8D iz 1987, da li da sipam Optima supervisk 15w40 ili Mogul super stabil 15w40 ili da idem na nešto treće, finansije ne dozvoljavaju baš skupo ulje.

      Избриши
    2. POštovani,
      Zahtevi za Vaš motor nisu veliki ali ipak ne bih išao na ulja koja ste naveli. Može, nije da ne može, onda bolje supervisk koji je API SF/CD nego Super Stabil koji je SF/CC (a vi imate dizel motor).
      Zašto ne?
      Ova ulja imaju malu vrednost baznog broja (BN, ranije TBN) pa im morate menjati na maksimalno 6 meseci (5000-7500km), odnosno po preporuci za teške uslove ekploatacije.
      Zato je bolje da koristite API SL/CF ulja (ili makar SJ/CF) koja su bolja kao celugodišnja (i za zamenu i do 10.000km, ako više gradske vožnje onda do nekih 8000).
      Nisu posebno skuplja, mogu biti i PS (polu-sintetička) kao što je Modriča Turbo Sint 2002, ali i mineralna.
      Od "jeftinih a dobrih" Elf 15W-40 (pa bilo koje, sva su ACEA A3/B3 i API SL/CF), PRESTIGRADE DIESEL 15W40 ili EVOLUTION 500 DIESEL 15W40 (može i staro Turbo Diesel, ali ako nije starije od 3 god. ili makar 5).
      Cena im je oko 400din. za litarsko pakovanje. Tu su negde i PS G-energy 15W-40 ili mineralno NIS (Autoline)... nešto skuplje ali odlično je Total 5000.
      Ne znam koliko je Mogul extreme skuplje od Super STabil ali može biti i bolje rešenje (ako više km prelazite u toku godine).
      Ako prelazite mali broj km (do 5000km) možete iz SF/CD ulja "iscediti" i celu godinu (mada je lošije rešenje), tako da nisam protiv toga.
      Mana 15W-40 ulja je što su tek "za do" -15 i tek za par dana ispod toga (sve do nekih -20 a onda nisu više ni pumpabilna (za upotrebu)).
      Izbor je veliki pa iskoristite bogatu ponudu.
      Pozdrav!

      Избриши
  74. Postovani,
    U dilemi sam između dva Optimina ulja gradacije 5w40, Optime Eco i Optime 505.
    Do sad sam koristio Castrol Edge 5w40, u pitanju je VW tdi 1,9 110kw ARL motor.
    Od Optime Eco me malo odbija tacka tecenja od -30 koja je kod 505 -40. Napomena da je zimus u mom kraju temperatura isla i do -27 sto me odbija od Optime Eco iako je po svim ostalim karakteristikama bolja. Ima li to neke velike veze, grijesim li i koja je Vasa preporuka, razlika u cijeni mi ne igra ulogu.
    Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Izvinjavam se na (malom) kašnjenju, ali obaveze (razne).
      Vrlo zanimljivo pitanje. Kad se pogledaju sve zvanične informacije, potpuno ste u pravu. Ispada da je 505.01 kod Modriče, bolje za zimu od Eco-a (VW 502/505.01/505, ACEA C3). Možda i jeste za nijansu bolje ali ne kako izgleda na prvi pogled.
      Ako se analiziraju podaci za Eco, oni su kontradiktorni (ne može biti tačka stinjavanja -30 i viskoznost na istoj temperaturi samo 6600 mPas, što je ispunjenje zahteva za SAE 5W-xx ulje.
      Po tome je (najverovatnije) tačka stinjavanja -36 °C ili tako nešto.
      No, opet baš nije sjajno za -27 (na samoj je granici), iako će poslužiti (trebalo bi, do -30 cel.).
      Naravno ovo ne mogu da tvrdim nego morate proveriti kod proizvođača. Napišite im jedan mejl, pa će valjda da se razjasni (kao tehnička greška, u štampi (elektronskom izdanju)).
      Bar se tome nadam.
      Inače, ostaje da je 505.01 bolje za zimu, a da je Eco (kao što i sami navodite) za nijansu bolje ulje (po svemu drugom).
      U krajnjoj liniji, koliko god mislim da je Optima dobro rešenje za vaš motor, uz uslov da se vozilo koristi (i) na -27°C, Castrol Egde je (ipak) bolje rešenje (definitivno).
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Iskreno, porijeklo Castrola ovdje u BiH me malo brine iako nisam imao nekih zamjerki sa trenutnim uljem.
      Sa Optimom sam sigurniji u porijeklo pa sam se nadao da je Eco dostojna zamjena za Edge.
      Hvala na odgovoru.

      Избриши
    3. U principu JESTE dostojna zamena ali očigledno ne i u jednoj (ali bitnoj) osobini (ponašanje na niskim temp.).
      Razmotrite sledeća dva ulja (mislim da se mogu naći originalna u BiH):
      Texaco Ultra S i Fuchs Titan GT1.
      I (na kraju krajeva) neko od ulja "pumpara":
      MOL Dynamic Prima 5W-40 mada ne blista u "disciplini" viskoznost na niskim temperaturama, više je prosečno sa (solidnih) -39.
      G-energy i Lukoil imaju VW 505.01 ulja, ali nisam siguran da se u regiji (Balkana) mogu naći (bar na njihovim pumpama). Na tom nivou je većina VW 505.01 ulja ili ACEA C3 sa VW 505.01 u 5W-40. -42 je natprosečno dobar rezultati i osim Castrola (od dostupnih) tu su još i prehodno dva navedena.
      VX 1000 FAP SAE 5W VX 1000 FAP SAE 5W-40 je verovatno rekorder sa svojih -45 cel. (ako se može naći, makar bilo i malo skuplje, pravi izbor).
      Pozdrav!

      Избриши
  75. Postovani gospodine Stevo,Golf IV,74kw,PD motor.Imam jedno pitanje,molio bih Vase misljenje.
    Sipao sam Venol 5w40,505.01 ulje.Nije potrosio ni malo ulja na 7000 Km.
    Nakon toga na 8000 potegnem sipku,ono na minimumu.Tada mi se cuo pisak turbine.Odradio sam remont iste,promijenio ulje,usuo opet isto-ali sada ga trosi,pola litre na 1000Km.
    Na 5000Km zamijenim,sa Castrol Edge 505 01 i opet trosi,cak jos vise.
    Ne znam sta da sipam i sta se desava,ranije nije trosio,majstor kaze do turbine nije i imam garanciju na nju.
    Bojim se da nije Venol upropastio motor?Lijepo ide,pali,vuce,ne dimi,osim pod gasom malo crnog dima,zanemarivo.I to prestane cim potegne motor.
    Sta preporucujete da uspem,i koji viskozitet??

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Miloše,
      Šta reći? Za Venol NIKADA nisam čuo (dok mi vi niste sad rekli), tj. naleteo sam (i na taj) brend (od jedno 1000 svetskih), ali jedino sam znao da je iz neko od pribaltičkih republika (eto ne znam ni koje).
      Dakle da ste me pitali da li da to ulje koristite, verovatno bih Vam rekao NE.
      Ipak, ne verujem da je do ulja (trebalo bi, čak i toliko "poznato" da bude o.k.).
      "Ne troši mi ulja ni gram" (čuo milion puta), e pa "čuvaj se naroda kad ne kuka" što reče Miloš Obrenović, a ne kad kuka (bolje da motor troši malo ulja nego "nimalo"). Ta nulta potrošnja (osim što je mit) može biti i prikrivena, a često i razblaženje gorivom (što je možda i uzrok svih vaših jada).
      Vi svakako morate taj motor na detaljan pregled jer niti sam mehaničar niti da daljinu mogu da pogađam šta je bilo uzrok a šta posledica (turbina ili pad nivoa ulja pre toga).
      Uglavnom, ne liči da je sva ta potrošnja zbog turbine a zašto je odjednom toliko viskoka - teško je reći.
      Svaka velika potrošnja ulja je za detaljan pregled motora (ne samo dijagnostika, i ne samo merenje kompresije) a NAROČITO kada potrošnja ulja NAGLO poraste (Vaš slučaj).
      Dakle, najverovatnije nije do ulja, posle remonta turbine još verovatnije (bar 99%).
      Ako je turbina (kako mogu znati) o.k. (možda i nezavisna provera?) onda je definitivno ne tako mali problem sa motorom (proverite za početak ima li curenja).
      Ulje neće ni pomoći ni odmoći (za rešenje problema) a svakako da je što kvalitetnije to bolje (naravno pre svega u preventivne svrhe, ali i posle problema, bar ćete znati na čemu ste).
      Iskrno, Optima 505.01 mi se čini kao odlično rešenje (ne moderna ACEA C3, iako "na papiru" nema veze, može da ima kod starijih motora). Takvih ulja je sad sve manje (INA mi se čini da ima, a Zapadnjaci su uglavnom prestali da ih proizvode).
      Ukoliko je do istrošenosti motora, onda više 505.01 nije primarni cilj, pa bi 5W-50 ulja bila bolja za korišćenje (možda donekle i smanje potrošnju ulja, ali ne očekujte čuda) ... ali samo posle dobre dijagnostike motora. 10W-xx ulja izbegavajte (baš zbog turbine) naročito zimi. Držite se 5W-40 i VW 505.01 odobrenja osim ukoliko je potrošnja usled opšteg stanja motora (onda 5W-50, leti dovlivati 10W-50 ili čak 10W-60).
      Pozdrav!

      P.S.
      Nadam se da nije veći problem sa motorom iako svaka (naročito naglo povećanje) velika potrošnja ulja ukazuje da jeste, e sad šta, ima bar 100 razloga (samo je par vezano za ulje, pre svega viskozitet i kvalitet, već ste probali Castrol pored Venol-a, pa je verovatno da do ulja nije).

      Избриши
    2. Postovani,hvala Vam na odgovoru.
      I hocu sledecu izmjenu probati optimu,pa vidjecemo.
      Pozdrav!

      Избриши
  76. Poštovani gospodine Stevo,
    nedavno sam kupio Škodu Octaviu Tour, 2011 godište, Euro 5 motor, benzinac, 1,4 cm3, 59 KW, 200.000 km (originalnih). Održavana isključivo u ovlaštenim Škoda servisima. Baš zbog toga što su "ovlašteni" posumnjao sam u kvalitet samog servisa pa sam zbog toga zahtijevao od svog automehaničara da mi prilikom malog servisa skine karter i očisti ga od eventualnih nečistoća da bih znao na čemu sam tačno što se tiče budućih servisa. Majstor me poslušao i tom prilikom je ustanovio da je oko 80% sitke za ulje bilo začepljeno (nešto kao katran), nakon čega je sve to sredio i očistio. Inače da napomenem da mi je majstor sugerisao da mi se čuju hidropodizači prilikom startovanja motora i rada dok je hladan a to je obrazložio time da zbog sitke koja je bila začepljena jer hidropodizači nisu dobijali dovoljno ulja i zbog toga su se čuli (lupkali). Odlučio sam se za ulje Optima Eco plus 5w-30 (u Uputstvu o korištenju vozila Škode koju sam kupio navedeno je da motorno ulje treba da ispunjava specifikacije 501.01, 502.00 (fiksni intervali zamjene), 503.00 i 504.00 (fleksibilni intervali zamjene). Ulje sam našao po akcijskoj cijeni na Nestro pumpi po cijeni 9,50 KM za 1 litar. Interesuje me da li sam napravio pravi izbor a ako nisam da mi kažete koje mi ulje Vi preporučujete.
    Lijep pozdrav.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Gorane,
      Izabrali ste odlično ulje, nema brige.
      Ništa posebno preko ovog Vam ne bih preporučio. U dobra rešenja spadaju: Mobil 1 ESP, Motul Specific 504/507, Havoline Ultra V, Total Ineo LL i slična (sva u 5W-30), ali je Optima ulje svakako adekvatno, cena mu je (čak) veoma niska, tako da ste već napravili dobar izbor.
      Ako ne bude problema (a ne očekujem takve) ostanite na istom.
      Menjajte ulje po Vama pogodnom intervalu (ulje je pogodno za oba), ako ste više van grada, možete i fleksibilne intervale ako je više gradske vožnje onda (pre) fiksni (12 m. ili 15000km).
      Pozdrav!

      Избриши
  77. Анониман20. март 2019. 21:29

    Nedavno sam u Republici Srpskoj kupio ulje Optima 5w-40 505.01 u pakovanju od 4l. Automobil je Skoda Octavia 1.9 TDI, 81 kW, pa me zanima vase misljenje o ovom ulju, da li sam napravio dobar izbor kao i na koliko ga km menjati. Na istom mestu sam mogao da kupim i Total i Mobil iste gradacije i slicne cene ali sam se odlucio za Modricinu Optimu kao proizvod renomiranog domaceg proizvodjaca. Na kakvom su nivou ova ulja danas? Hvala unapred.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Niste pogrešili, to je vrlo dobro ulje i u nivou sa najvećim svetskim proizvođačima.
      Osim toga nije ACEA C3 pa bi moglo biti i još bolje za takav motor.
      Ako nisu baš Total ili Mobil, nisu ni daleko, a cenovno su u RS povoljnija, tako da sigurno niste napravili loš izbor.
      Modriča je pre par god. (za 60 god. postojanja) otvorila novu blendaru, veoma savremenu (na svetskom nivou). Ruski vlasnik (državna firma) nije u poteškoćama pa se ne štedi na kvalitetu.
      Bilo je priča ovakvih i onakvih (da sada nije kao nekad) no sve su one nepouzdane i više liče na (lošu i malicioznu) propagandu (konkurencije ili "ruso-mrzaca").
      Lično misli da su jako blizu vodećim brendovima, dovoljno da su razlike u nijansama (kako kod kog ulja, ne uvek na štetu Modriče).
      Pozdrav!

      Избриши
  78. Poštovani
    Vozim Fabiju 2010 godište.Motor je sa pređenih 170 000.Ima DPF filter.Poučen dobrim iskustvom sa Optima uljima na predhodnim autima koje sam vozio,u Fabiju sam sipao 5w40.Na 10000 je potrošnja 0.4 dcl.Vrijeme je zamjene,pa me zanima,da li da nastavim sa ovim uljem ili da pređem na 5w30.To mi savjetuju zbog DPF filtera.Hvala i izvinjavam se ako je već bilo ovakvo pitanje a meni promaklo,
    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  79. Poštovani g. Dragane,
    Zbog DPF-a je bitno da imate ACEA C3, tako da je SAE 5W-40 o.k. (npr. Optima Eco). No, onda ulje trebate da menjate na 15000 km. Prelazak na 5W-30 sa istim osobinama nije od koristi ALI prelazak na 5W-30 sa VW 504/507 (Optima Eco plus) Vam omogućava i fleksibilne intervale (ulje menjate na do dve godine i 30k km, ali samo ako se na tabli ne pojavi upozorenje da morate ranije (mora biti i "setovan" flex interval zamene).
    Procenite šta Vam više odgovara.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  80. Pozdrav, kako se ovde registruje, imao bih nešto da pitam?
    Vozim Yugo GV 1989. godište u kojeg polažem mnogo pažnje. Auto izgleda kao nov. Zaštićen je da ne truli kao što Zastava voli. Međutim, dogodine me čeka i generalna jer je počeo da troši ulje. Naravno sve radim sa originalnim delovima, klipovi 27. Mart, vodena pumpa IPM, kaiš Continental, dihtung Goetze itd. Do sada sam sipao Modriča Optima Supervisk 15w40, menjao sam na 5000 km. Međutim auto je već trošio ulje kada sam ga kupio, oko litar na 1500 km. Sada samo dolivam u motor, a delovi čekaju u ormaru april, kada ću raditi generalnu. Preko zime auto ni ne vozim zbog soli koju bacaju. Odužio sam. Moje pitanje je da li nakon generalne motora da ostanem na API SF/CD, odnosno supervisku ili da pređem na Optima Turbo Sint 15w40? Da li bi do škodilo? Ja sam mehaničar i donekle se razumem u ulja, ali ne znam da li je pogodno sipati tu polusintetiku u motor stare konstrukcije sa plutanim dihtunzima kartera i poklopca glave...
    Pavle Filipović

    ОдговориИзбриши
  81. Poštovani,
    Ne bi trebalo da bude problema sa korišćenjem kvalitetnijeg ulja, makar i HC osnove. Nešto više aditiva će samo koristiti a ne škoditi.
    Naravno, možete ostati i na API SF/CD ili SG/CD, pa i na čisto mineralnim 15W40 sa API SL/CF.
    U prva dva slučaja ulje menjajte na 5-6 hiljada km (sa SG i do 7500 km) ili na 6 meseci a u drugom na 7500 do 10 hiljada ili na godinu dana.
    Supervisk ima istu osnovu kao i Turbo Sint (možda baš ne identičnu, ali mislim da je i to u pitanju, ali makar po pitanju vrste baznog ulja, jer je i to HC baza).
    Ne, neće škoditi, može samo da koristi. Da li se i i isplati? Verovatno da, jer razlika u ceni nije velika.
    Pozz

    ОдговориИзбриши
  82. Zahvaljujem na odgovoru. Onda ću preći na to ulje. Pominjali ste neku njegovu isparljivost gore. Valjda to nije nešto strašno. Ja bih i taj Turbo Sint menjao na 5000 km, a gornja granica mu je 7500 km ako sam vas dobro razumeo. I šta mislite o ulju Mol Essence 15W 40 API SJ/CF? Da li je dobro za Yuga? Volim ulja sa pumpe, uvek sam sigurniji da je to original. Kao i Modriča koju kupujem kod uvoznika ili u Bosni. Lukoil takođe ima neko kao dobro ulje 15W 40 Super (ne Standard), ali sam ja čuo neku priču kako Lukoilova ulja stvaraju mulj u motoru. Gorivo na našem tržištu im je loše, u to sam se lično uverio. Jednom mi je zatrokirao motor s njihovim gorivom. Ali ne mora da znači da su im ulja loša. Takođe želim da podelim ovde s ljudima da izbegavaju Nisotec zeleni antifriz već spreman za upotrebu. Ta firma laže, na flaši piše do minus 38, a ja sam izmerio minus 22 u svakoj od 6 flaša koje sam sipao (u Yuga 1.1 staje 6,5 litara rashladne tečnosti). Nikada više neću sipati njohov antifriz.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Mol Essence 15W 40 API SJ/CF je vrlo dobro ulje za Vaš Yugo. Možete ga menjati i na 7500km. Ona isparljivost nije enormna više je napomenuta kao detalj. Ništa strašno.
      Koliko ljudi, toliko ćudi, ali i koliko pumpi toliko i utisaka. Za Lukoil se mnogi hvale, znam "gomilu" njih koji isključivo tamo sipaju gorivo a imaju veoma moderne i osetljive motore. Vi ste tek 2. ili 3. koji se žali na njih, a to će pre biti do same pumpe (loši rezervoari ili neko "muljanje" pumpadžija) nego do proizvođača (distributera). Lično nikad nisam imao problema ni sa Zastavom ni Dacijom (jedno vreme pretežno tamo sipao, pa pola-pola, sad više na NIS-u ali ne i isključivo, povremeno i OMV i MOL ali nema ih mnogo u okolini, pa tek povremeno).
      Za onaj antifriz ste trebali da stanete kod 2. ili 3. flaše pa da se obratite inspekciji i/ili proizvođaču i zatražite proveru uz povraćaj novca (i "duševnu bol" eventualno, uz advokata). Ovako ostaje nedovoljno proverena priča. Merači tačke mržnjenja nisu baš mnogo precizni, ako ste utvrđivali termometrom, ostaje opet pitanje metodologije i tačnosti istog ... nije da Vam ne verujem, ali toliko odstupanje (i manje nije manje strašno) je isuviše veliko da bi bilo pravilo. Radi se o cca. 35% umesto 50% rastvora ... više nego dovoljno za žalbu (tužbu). Naravno, šut sa rogatim retko kad izađe na kraj, ali makar bi se na društvenim mrežama više pisalo.
      Svakako da -22 za naše uslove nije dovoljno te promenite isti ili ga "pojačajte" koncentrovanim.
      Lično mi je u kecu baš taj njihov proizvod i bez problema već 3 god. Provera u zamrzivaču je potrvdila najmanje -28 cel. a na (jeftinim) meračima je bilo od -30 do -35 (lično mislim da je bliže ovom drugom).
      Naravno, različite serije, različite pumpe ... ne bih da ih branim, ali moram da napomenem DA JE IZNETO MIŠLJENJE ISKLJUČIVO LIČNO te da ga ostali čitaoci uzmu sa rezervom (i neka sami provere, ako imaju sumnje, naročito ako su već sipali a i ako samo nameravaju).
      Vas potpuno razumem (posle takvih merenja, preciznih ili ne).
      Pozdrav!

      Избриши
  83. A koje biste vi ulje preporučili, ako se bira između Optima turbo sinta i Mol Esensa? Prošle godine sam 5 puta sipao pun rezervoar na Lukoilu. Običan 95 oktana benzin. Išao sam i na Golubac i Lepenski Vir s tim gorivom, na skroz drugi kraj Srbije, znači 400 km tamo i nazad. I tamo se vozao i sipao na Lukoilu. Onda sam sipao na jednoj Lukoil pumpi u Novom Sadu, vozio se neko vreme i auto je počeo da štuca, međutim vratilo se sve u normalu kad sam ga malo proturirao. Onda sam se vratio na Mol gorivo. Merio sam ponovo taj Nisotec antifriz sa još dva merača, jedan je pokazao minus 33, a drugi minus 34, to je dovoljno za naše uslove, a očigledno je greška u mom meraču. Svi oni rade na tom principu gustine valjda, pa i nisu baš pouzdani. Ta 4 stepena laganja mogu i da im oprostim. Ali kada sam pročitao minus 22, hteo sam da ispraznim sve i sipam drugi antifriz. Smrzavanje na minus 22 nije pogodno za naše vremenske uslove, jer se iako vrlo retko, ipak može desiti da bude toliki mraz, a i još hladnije od toga.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Pavle,
      U pravu ste za onih -22 min. je potrebno -28 (ako niste na Sjenici). Ipak, drago mi je da smo rasčivijali oko toga, jer je onih -33 sasvim o.k. (uređaji na bazi gustine mogu pogrešiti par stepena). Možda i nije svih -38 ali i kod drugih je to koji stepen gore-dole, -35 stvarnih je veoma prihvaljivo (min. -30 na pomenutim meračima).
      Za Lukoil ste samo potvrdili ono što godinama pričam a to je da više zavisi od same pumpe (i stanja njihovih rezervoara te prometa) nego od kvaliteta distribuiranog goriva. MOL je svakako o.k. (sipam ponekad ali najbliža je 70 km od mene pa ne tako često, a sipao i u Mađarskoj).
      Zbog ovoga (doduše samo za dizel) se Eko sa svojim filtriranjem na licu mesta (malo marketinški preterano) za nijansu više preporučuje ... doduše više je (ono) nijansa nijanse. Lukoil ... ne znam, u Bugarskoj i Rumuniji i ovde ... nikad problem. Ne kažem da je 100% (na svakoj pumpi i u svakom momentu o.k.). Za zimu je OMV pak sa svojim dizelima malo bolji od ostalih.
      U principu su razlike u gorivima male (na stranu da se mnogi snabdevaju kod NIS-a pa eventualno dodaju aditive, bar za osnovnu vrstu goriva, nekad bilo više sad manje).
      U NS i Bgd. ima i Shell-a, što je svakako zanimljivo, no lično (čak) kod novog auta nisam primetio NIKAKVU razliku (V-power 95 vs. standard Lukoil, V-power 99 vs Lukoil ekto sport 98/100, u Bg., Rum.).
      ULJA
      Oba ulja su više nego dobra za DMB motor (u uopšte zahteve API SF ili SG, znači sve motore iz XX veka, naročito do 1995/1996, dakle pre API SJ, nema velike razlike).
      Mala prednost Modriči (ispunjava više standarde, HC baza) osim za veoma niske temperature (tač. stinj. -24 vs -27 °C).
      Ovo u praksi znači: do -15 je svejedno (pa prednost Modriči) a do -18 je MOL malo bolji. Možete pokrenuti motor i na -20 ali je za tu temperaturu 10W-40 ili 10W-50 bolja opcija.
      Dakle, više je stvar ukusa i cene. Naročito sa ovakvim (kilavim) zimama poslednjih godina, ova je počela kao blaga jesen, trenutno čak proleće, ne znači da neće biti snega i -10 ili tako nešto ali neće dugo trajati (očekujem tek par nedelja, kao i nekoliko godina unazad). Naravno jutarnje temp. mogu biti i ispod -10 a Vi procenite kakva je situacija kod vas.
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Takođe, g. Stevo, pitao bih vas da li se tom DMB motoru može produžiti vek upotrebom nekog sintetičkog 5W-40 ulja? Kako to utiče na zaptivke, kako utiče na podmazivanje i pritisak ulja? Ili možda 10W-40. Slobodno mi preporučite neko konkretno 5W-40 ulje ako mislite da je dobro za DMB. Modriča, Mol, Likvi Moli, koje god.

      Избриши
    3. Poštovani,
      Bilo je o ovome (uzduž i popreko).
      Ne savetujem vam 5W-40 ulja. Za iole stariji motor ni 10W-40 (obilato koristio u prvih 100 hiljada km). Za noviji motor bi SAE 5W-50 verovatno bilo najbolje, a sada 10W-50/60 (eventualno). Ipak, mislim da nije isplativo. Ako i produži vek to će biti neznatno (osim u područjima sa veoma niskim temperaturama). Slično se može postići i sa redovnijom zamenom 15W-40. Dakle, eventualno bi 10W-50 za motor u dobrom stanju bilo dobro. Ipak, ako motor ima više od 5-6 god. ne bih preporučio (znate već da su zaptivke starije generacije i ne baš izvesnog visokog kvaliteta).
      Dakle, u principu može, u teoriji je odlično, ali u praksi mož' bit' da, a možda i ne, te je više za eksperiment nego za jaku preporuku.
      Pozdrav!

      Избриши
    4. Hvala još jednom na svim odgovorima i strpljenju. Što se tiče Yuga, ostaće na Optimi turbo sint ili Molu 15W-40 API SJ kad se odradi generalna. Motor će biti bukvalno nov, zato sam vas pitao za dobrobuti sintetike u njemu, ali objasnili ste da se ne isplati, tako da će dobit 15W-40. Mol sintetike su jako skupe. A i brinuo bi me taj mogući problem s dihtunzima, iako će biti novi.

      Hvala još jednom na stručnim savetima i srdačan pozdrav.

      Избриши
    5. Ako je motor (baš) nov (generalno remontovan) možda bi SAE 5W-50 bilo od koristi, ali je npr. Mobil 1 Peak Life (FS X1 od skoro) više nego duplo skuplji od "običnog" 15W-40. češćim menjanjem (npr. na 7500 km umesto 10k km) se dobija sličan efekat zaštite. Jedino na izuzetno niskim temperaturama (ispod -10) sintetika se može pokazati isplativom, ali uz "kilave" zime kao što je tekuća, to bude svega par (do desetak) dana u godini, što nije od značaja.
      Pozdrav!

      Избриши
    6. Da, motor će biti potpuno nov, Motins klipovi za prvu specijalu (klipove za drugu specijalu imam u rezervi), novi ležajevi, obrada glave i ventila po potrebi. Problem s mojim Yugom zbog kojeg radim generalnu je taj, što je taj auto stajao u garaži više od 5 godina i kad je prethodni vlasnik uzeo da ga vozi, uljne karike su već zalepile. Te ja sada imam motor koji je prešao od '89. samo 37.000 milja (34.000 je imao kad sam ga kupio), a troši ulje, a ipak ne duva na iberlaufu jer su kompresione karike i cilindri dobri. Zato radim motor. Čitao sam o tom ulju, tom Mobilu FS 5W-50. Njega i preporučuje Mobil kao "najbolju preporuku" za Yugo star tri decenije. Cena je paprena. A meni nije jasno zašto piše da je to ulje za motore koji su prešli više od 100.000 km? To onda znači da ne bi ni bilo dobro za remontovan motor. A i zašto SAE 50, nije li to velika viskoznost kad motor postigne radnu temperaturu? Ipak mi se ne sviđa i ne bih to sipao, cena je ogromna, postoji rizik da mi procure dihtunzi jer je ipak API SM. A ako će posle 50.000 km da procure dihtunzi, onda je tek potpuno neisplativo ulje. Čini mi se da se sa tim "mnogo boljim podmazivanjem i produžavanjem veka" s druge strane dobija dihtung koji curi, te opet zahteva otvaranje motora. I to hajde, dihtung kartera je lako zameniti, ali dihtunge kod prednjeg i zadnjeg poklopaca u kojima su semerinzi radilice, nije tako lako zameniti. Dihtung glave da ne pominjem, mada bi taj Viktor Reinz trebao da trpi tu sintetiku.

      Избриши
    7. Poštovani,
      Nije posebno strašno to SAE 50 radno. To "za posle 100k km" je za SAE 5W-40 fabričke preporuke. Tako da bi to trebalo da bude o.k. (približno sintetička zamena za SAE 15W-40). Možda još bolje (a jeftinije) je da se koristi neko SAE 10W-50 ulje ali ne od samog početka nego posle par godina (možda zaista za glanc rađen motor može da poveća potrošnju goriva i smanji snagu 2-3%).
      Zato, za početak krenite sa SAE 15W-40 pa posle ćete već videti.
      Inače za DMB motor sa više od 100 hiljada km prava gradacija je (već) SAE 10W-60 (eventualno još uvek SAE 10W-50 ukoliko je motor u dobrom stanju, ne troši ulje, ne duva i ima dobru kompresiju).
      Pozdrav!

      Избриши
    8. Hvala,
      Pažljivo sam čitao vaše postove i shvatio o čemu se tu radi. Da ta smična otpornost HTMS za stare konstrukcije treba da bude preko 3,7. Ima li neke potvrde da je npr Mol Esense 15W-40 API SJ više od tih 3,7? Pisali ste da sama API klasifikacija ne znači ništa. Iz svega ovoga ste mi pomogli da za početak ipak vidim 15W-40 uz zamenu na 5000 km najbolje rešenje. Ili eventualno to Mol Esense na 7500 km zbog trostruko veće otpornosti na oksidaciju. Inače DMB ako je dobar pređe 250.000 km, a u najgorem slučaju produva već na 100.000 km. No to više ima veze sa kvalitetom bloka, jedan ovakav, drugi onakav. A zapravo ima veze sa odležanošću sivog liva pre honovanja cilindara. Jer u gusu (sivom livu) moraju da se smire unutrašnje sile nakon livenja. Za to u DMBu nisu imali uvek vremena, zato što je Zastava radila punom parom za motorizovanje zemlje, a tako i za izvoz. To nije slučaj kod italijanskih ili argentinskih blokova 128A064 motora (u starim kečevima). Kumov kec iz sedamdeset i neke je zgazio do sada 300.000 km i tek sad troši ulje.

      Избриши
    9. Mislio sam na HTHS, izvinjavam se, greška pri kucanju.

      Избриши
    10. Da, tako nekako.
      U principu sva SAE 15W-40 imaju tih 3,7 (HTHS), obično 3,8 (neka i do 4). MOL mislim da ispunjava taj uslov. Ovo obezbeđuje SAE klasifikacija a ne API. API nešto znači (više aditiva što je napredniji (noviji) standard, ali ne znači preterano, više je mogućnost da se koristi duže, API SF je sasvim o.k. za do 5000 km).
      Lepo ste opisali zašto su neki DMB motori mogli i preko 200k km, a mnogi tek oko 100k km (znam dva slučaja dobro (iz prve ruke, bliža rodbina) održavanih iz 80-tih koji su produvali na 90k km, a neki su prešli i po 250k km).
      SAE 5W-50 ima HTHS preko 4 a naročito 10W-50 i blizu 5 (što ga zapravo ne preporučuje na samom startu). SAE 10W-60 ima uveliko preko 5, i time je samo za motore u "Peak-life" fazi (preko 50% životnog veka).
      Pozz
      Pozdrav!

      Избриши
    11. Pozdrav, srećna Nova godina.
      Da, svaki DMB je priča za sebe. Moj je za američko tržište, tvrde da mogu dosta da pređu. A šta sa ZDDPom u Optimi Turbo Sint koja je API SL? Ima li negativnog uticaja na bregastu osovinu na DMBu? I šta je taj ZDDP?

      Избриши
    12. Poštovani,
      I Vama sve najbolje u 2020.
      U Optimi Turbo Sint ima ZDDP-a u optimalnoj količini (koncentraciji).
      To je AW (anti-wear) aditiv (protiv habanja), najpoznatiji tog tipa i do skora ne zamenjim. Koristi se od 50-tih god. XX veka, ima nekoliko tipova, ali je to duga priča (već pričana nekoliko puta, ali na žalost ne na jednom mestu).
      DMB motor ima staru konstrukciju bregaste te "traži" nešto veću konc. ZDDP-a. U ovom slučaju ni blizu od kritičnog, ali mnoga "ekološka" ulja time otpadaju (mada otpadaju i zbog SAE 5W-30 viskoznosti pa je svejedno). Mobil 1 5W-50 ima (baš) visoku konc. ovog aditiva (u principu viskoznija ulja imaju više jer je i dozvoljeno više).
      Pozz

      Избриши
  84. Hvala ponovo na odgovoru. U mom kraju neće biti ove zime hladnije od minus 15, a i to retko. A još auto stoji i u garaži. Ali naravno, za slučaj nepredviđeno hladne zime, treba antifriz da bude nesmrzljiv do minus 30. A šta tek sipaju ljudi u Sibiru, to ne znam, da izdrži minus 60 u Jakutsku npr. Što se tiče mog ukusa, prednost dajem Modriči jer je to ipak domaće ulje, a i inače prednost dajem domaćim ili proizvodima iz neke druge slovenske zemlje. Zato bih ipak sipao Optimu. A naši ljudi su često autošovinisti po tom pitanju, pa bez ikakvog znanja tvrde kako naše, rusko, poljsko, češko, koje god, pa to ništa ne valja. Ne znam samo odakle izvuku taj podatak. Dotle idu s ludostima i mržnjom prema sopstvenom, da je jedan pisao kako je Optima ulje za vodoinstalatere da podmažu nareznicu kad narezuju navoj na cev. Očigledno potpuno nestručno lice koje širi dezinformacije. A kao drugo, sumnjam da Castrol npr prodaje ista ulja ovde i u VB. Ja ulje kupujem na Nestro benz. pumpi u Bosni, pa sam uvek potpuno siguran da sam kupio originalno ulje. A s obzirom na temperature tečenja koje ste naveli, Modriča je sasvim dovoljna za uslove u kojima ja vozim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na komentaru.
      Ništa specijalno u Sibiru ne koriste, standardni antifrizi u konc. od 70% izdražavaju nekih -65 cel.
      Da, ne treba velika konc. jer ne pomaže, oko 1:1000 ili 1:800 je dovoljno.
      Optima je nekada radila (baš za taj) Castrol, a bila je (80-tih) bolja od većine evropskih proizvođača (sa svojim HC baznim uljima). Sad možda nije sam vrh, ali svakako je respektabilan proizvođač (brend).
      Ulja su im sasvim solidna, a te priče šire neznalice. Što je najgore, većina njih čak i bez interesa (a ti sa interesom su krajnje zlonamerni, te imaju svoje "botove" (ne samo na net-u, nego i u kafani, kod majstora, itd.). Modriča je više nego dovoljna za uslove u kojima vozite.
      Pozz

      Избриши
  85. Moram takođe navesti, kad smo se već dotakli i teme o gorivima, da kod nas u Loznici ljudi najviše toče gorivo u Bosni. Pređe se granica i sipa se gorivo na nekoj od pumpi kojih ima dosta. I na svakoj je dobro gorivo. A razlog sipanja goriva u Bosni je taj, što je tamo litar benzina oko 130 din, dok nas ovde malo više deru s akcizama. Na veće količine se isplati tamo sipati, a kvalitet goriva je odličan. Ja gorivo sipam ili na Mol pumpi u Loznici ili na Nestro pumpi u Karakaju ili Zvorniku, ali samo kada idem tamo po ulje za motor i slično. Inače na prvoj privatnoj pumpi kod graničnog prelaza, kako se ne bih vozio 25 km do Zvornika bez potrebe. Ali za 100 posto originalno Optima ulja mi nije teško da odem do Karakaja ili Zvornika. Nestro dobija gorivo iz njihove rafinerije u Bosanskom Brodu i gorivo je odlično. Inače iz mog iskustva, nisam nikada čuo da se neko žalio na Modričino gorivo ili ulje. A najviše se žale na njega oni koji nikada nisu ni vozili auto s tim uljem u motoru. Takođe bih naveo da je 80ih imao problem s bregastom osovinom na Zastavi onaj ko je sipao Galax ulje, a onaj ko je sipao Optimu, taj problem uopšte nije imao. Naime, kod Zastavinih DMB motora voli da se potroši breg na bregastom vratilu, da objasnim ako neko ne zna o čemu govorim. Ne znam da li je to i danas problem s Galax uljima,ali verujem da su samo popravili kvalitet, ako već opstaju i danas u ovom groznom globalnom kapitalizmu.

    ОдговориИзбриши
  86. Gore navedeni odnosi su za drugo pitanje (u vezi aditiva za dizel) i ne odnose se na vaš komentar.
    Izvinjavam se.

    ОдговориИзбриши
  87. Анониман2. јун 2020. 07:09

    Poštovani, vozim passat b5 2000god sa 1.9tdi pumpa dizna motorom sa nekih 310 000km. Da li je modriča 505.01 pravi izbor ulja za taj motor, ili da odaberem nekog drugog proizvođača. Preporučujete li povremeno korištenje aditiva u gorivu za održavanje dizni.
    S poštovanjem

    ОдговориИзбриши
  88. Poštovani,
    Modriča (ako još ima tog ulja) 505.01 je sasvim o.k. za Vaš motor (naravno i bilo koje drugo sa 505.01, sada su uglavnom ACEA C3 ulja, a od skora i posebna "dizel" ulja, po VW direktivi).
    Modriča je vrlo dobar izbor. Zanimljiv je jer su retka ulja sa VW 505.01 i bez ACEA C3 u današnje vreme (nije prednost, ali baš "pasuje" uz motor).
    Aditivi u gorivu ... da i ne. U principu NE, naročito od kada su goriva značajno kvalitetnija. Za Vaš motor je i dizel po Euro 4 normi više nego dobar a euro 5 je tek značajno iznad zahteva za motor. Zbog toga ne vidim posebnu potrebu za aditivima. Naročito ukoliko često vozite i nije sve u gradu. "Održavanje" dizni je zaista upitno. Nisam siguran da je baš dokazano ali može biti. Slično je kao i koristiti posebno aditivirana goriva (vidite šta Vam je jeftinije). Neke vajde ima ali ne znam da li se i isplati.
    Za "popravku" obično nisu dovoljni aditivi, nego je servis jedino rešenje.
    Može da se proba ... štetno nije, ima koristi a da li se isplati ... samo nezavisno istraživanje bi pokazalo, ali nisam video takvo (da je ubedljivo nezavisno i da potvrđuje navode).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  89. Анониман9. јул 2020. 21:06

    Postovani g.Stevo,
    ovih dana treba da uradim zamjenu ulja na Hyundai Santa Fe, 2003 godiste, 2.0 dizel, 83 KW, originalnih 260.000 km. U dilemi sam pa sam htio da mi kazete vase misljenje.
    Zadnje ulje koje je sipano u njega je COMA 10w40 a prije toga Optima 505.01, 5w40.
    E sad, ja se dvoumim izmedju Optima Magnum 5w40, Optima HC Power 10w-40 i Total Quartz 9000 5w40.
    Znam da necu pogrijesiti niti sa jednim od ovih ali bih ipak volio cuti vase strucno misljenje.
    Ono sto mi preporucite to cu sipati.
    U naprijed hvala i lijep pozdrav iz BiH.
    Dejan.

    ОдговориИзбриши
  90. Poštovani g. Dejane,
    Ako ga koristite samo na asfaltu Magnum ili Total 9000 će biti sasvim o.k. (ne znam zaista koje bi izabrao, bacio bih novčić ako nije velika razlika u ceni ili bih izabrao jeftinije).
    Ako koristite vozilo i na makadamu ili zemlji (prašnjavim putevima), makar povremeno, onda bih izabrao 10W-40, HC Power je više nego o.k.
    Btw. ovo je za celu godinu, ako prelazite mnogo km godišnje, može i 5W-40 zimi a leti 10W-40 ili 15W-40 (ali da bude API SL/CF, tj. ACEA A3/B4, npr. Total Quartz 5000 ili Optima TurboSint).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман13. јул 2020. 10:15

      Hvala vam puno na odgovoru.
      Odlučio sam se za Total Quartz 9000 5w40 na osnovu svega što ste naveli.
      Od srca vam još jednom zahvaljujem što sa svima nama dijelite svoje znanje i uvijek nađete vremena za odgovor.
      Veliki pozdrav iz R.Srpske.
      Dejan

      Избриши
  91. Poštovani gospodine Stevo,
    pratim Vaš blog već duže vrijeme i mnogo sam naučio o ulju zahvaljujući vašim tekstovima i odgovorima na pitanja. Vozim Ford Fokus 2001 godište, sa 220 hiljada km na satu(vjerovatno je vraćen, realna kilometraža je oko 300 hiljada sigurno), 1.8 tddi. Sipao sam do pre dve godine Fordovo ulje, 5w30 koje je i preporučeno za taj automobil. Međutim prije dve godine naletim na akciju optima ulja na Nestro pumpi u Banjaluci, konkretno Optima eco plus 5w30. Odlučim da uzmem, računam sintetika je, ima lijep paket aditiva pa da malo promenim iako ne ispunjava famozni fordov WSS M2C 913 B. Isto sam uradio i slijedeću zamjenu ulja. Motor lijepo radi, ne troši ulja ništa. E sad bi opet da zamenim ali sam mislio da pređem na optima magnum 5w40,zbog starosti motora i pretežno gradske vožnje. Interesuje me vaše mišljenje, napominjem da godišnje prelazim oko 7 hiljada km, 70% je gradska vožnja, kraće relacije. Ili da ostanem na postojećoj gradaciji, s obzirom da nema potrošnje ulja od zamjene do zamjene?
    Unaprijed hvala na odgovoru i veliki pozdrav iz Banjaluke!

    ОдговориИзбриши
  92. Poštovani g. Dušane,
    Ostanite na SAE 5W-30 dok god je potrošnja ulja normalna. SAE 5W-40 (te Magnum) možda tek pri prvim znacima troškarenja ulja. Btw. umesto ECO Plus, može i samo ECO 5W-30 (jeftinije je).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  93. Postovani, auto je Dacia Sandero 1.2 benzin plin, zahtjeva 5w40 acea a3/b4, pitao sam vas vec na sajtu o lpg uljima ali ako vam nije problem odgovoriti zanima me jedna informacija. Naime trenutno mi je u motoru 5w40 Magnum i prezadovoljan sam a imam ga po super cijeni skoro duplo jeftinijoj od Elf SXR i Total 9000 pa koliko je lose da ostanem na Optima Magnum i ako su ovo mnogo bolja ulja onda nije problem koristicu njih a ako su slicnog kvaliteta (iako nema approval) ostao bih na Magnumu ipak je i domaca kompanija. Hvala unaprijed.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ili neko drugo 5w40 ECO ili 505.01 ako se ne varam ali samo od Optime posto imam bas povoljnu cijenu.

      Избриши
    2. Poštovani,
      Sva tri Modričina ulja su o.k. ALi je (baš) Magnum najbliži traženom (A3/B4, ECO je "po starom" uz C3). To što nema odobrenje nije od većeg značaja (npr. ne terati "full 20k km" što za nas van Zapadne Evrope nije preporučljivo i iz drugih razloga; 15000 km ili godinu dana pa šta pre istekne i ne brini brigu. Ako je više gradske vožnje može i nešto ranije (npr. 10-20% kraći interval, ali ne mora i ne treba preterivati, npr. 10 hiljada km je već (čisto) bacanje para ...).
      Pozdrav!

      Избриши
    3. Hvala mnogo na odgovoru, toliko sam zadovoljan sa Magnumom a po cijeni od 15eura 4 litre jos zadovoljniji, stvarno sam zelio da nastavim samo da mi vi potvrdite zbog vaseg znanja i iskustva! Hvala jos jednom! Na 6000km fali otprilike 300ml

      Избриши
  94. Poštovani. Posedujem vozilo golf 4 benzin 1.6 77kw. (novija verzija). Kupio sam ga sa 230.000 km. Sipao sam ulje Valvolin i Mobil, samo 5w40 gradac ije. Potrošnja na 10.000 je bila od 0,8 do 1,0 litara ulja. Medjutim, već zadnjih nekoliko zamjena sipam Optimu Magnum i potrošnja je do 0,8 l. Na satu je trenutno 316,000 km. Auto perfektno radi, podizači ne lupaju, pa se može reći da je ulje vrhunsko. Interesuje me dali da nastavim sa ovim uljem ili da predjem na HC Pover 10w40, posebno u ljetnim danima zbog visokih temperatura i solidne kilometraže. Razlog zbog kog sam prešao na Optimu jeste ponajviše taj da dokažem drugima koji gledaju kakva je ambalaža kad kupuju ulje (dali je lijepa ili ružna) a ne šta se nalazi u njoj, i da pokušam da dokažem našem narodu da je ipak Srpska čokolada ljepša od Njemačkog izmeta, a ne kako oni kažu suprotno. I zbog toga što sam siguran da su uvozna zapadna ulja proizveden uglavnom u Bugarskim ili Turskim Rafinerija a i ko zna gdje.

    ОдговориИзбриши
  95. Poštovani g. Lovac,
    Ono sa čokoladom je malo preko nivoa koji pokušavam da držim na blogu (iako "narod tako priča") ... ali eto neka ostane (samo žuti karton; kokretno za izraz (epitet) koji ste koristili).
    Mislim, nije lepo tako reći ... iako se u principu slažem i za čokoladu, kod nas druga klasa pa ako nije gora svakako nije ni bolja od domaćih proizvoda (odnosno kako u kojoj kategoriji).
    Što se ulja tiče ... pa dolaze i Zapada kod nas ali im je cena pozamašna.
    U svakom slučaju (da se vratimo na temu):
    Modriča ulja su odlična i ne zaostaju za "EU" uljima. Manja potrošnja, doduše, nije zbog superiornog kvaliteta nego nešto veće viskoznosti i non-ECO paketa aditiva (manje modernog 5W40 ulja). U svakom slučaju nije ni lošije.
    Mislim da bi trebali nastaviti sa Magnum-om dok god je potrošnja ujla normalna (kao što navodite). Samo redovno dolivaje. Možete i HC Power 10W-40 koristiti za dolivanje u letnjem periodu. Inače do +40 je 5W40 svakako upotrebljivo. I da, može i HC Power 10W40 da se koristi i cele godine, iako to ne treba biti prvi izbor (idealno leti a Magnum zimi ali samo ako se isplati, tj. pravi dovoljno km za tako nešto).
    Pozdrav!

    P.S.
    Naravno da podržavam domaće proizvođače (i šire "regionalne") iako im je sve teže da izađu na kraj sa "belosvetskom" konkurencijom (od Mejdžorsa do srednjih firmi). Pozz

    ОдговориИзбриши
  96. Poštovani. Izvinjavam se zbog mog predhodnog ispada, ali kao neko ko ne voli da se samo tudje hvali a svoje samo kritikuje jednostavno me ponese nepravda pa odreagujem na takav način.
    Sa druge strane moram da Vas pitam za Optima eco plus. Odnedavno posjedujem vw Pasat b6 euro 6. Odlučio sam da naspem gore navedeno ulje pa me interesuje vaše stručno mišljenje, odnosno preporuka. Hvala unaprijed.

    ОдговориИзбриши
  97. Izvinite zbog kašnjenja ali ovo je stiglo samo par sati pred moj put u inostranstvo od 10 dana.
    Za passat b6 je Magnum više nego o.k.
    Za b8 koristite Optima ECO Plus 5w-30.
    Neki od benzinaca (npr. 1.4 TSI) mogu da koriste i VW 502 ulja uz zamenu na 15000 km ili godinu dana (dakle, ne i za produžene intevale zamene).
    Tako da i Magnum može da se koristi (ima zvanično VW 502.00 odobrenje). Druga mogućnost je Optima 505.01 za nijasu bolje i skuplje rešenje (pa je skoro i svejedno).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши