Ukupno pregledanih strana (Total Page Views)

субота, 14. август 2010.

G-Energy (GazpromNeft - motorna ulja za automobile; car motor oils)

Kratak uvod sam dao u komentaru teksta o NIS-u a zatim i na www.cbc.rs automobilskom forumu u tekstu „Size (and power) does matter!“.

Stoga tek da spomenem da Gazprom Neft Lubricants, kao deo gigantskog Gazprom-a, raspolaže vrhunskom tehnologijom i ogromnim resursima što velikim delom nadoknađuje relativno kratak preriod u poslu sa mazivima.

Bez daljih ulaženja u detalje samog Gasprom-a i njegove serije G-Energy treba pomenuti samo još tri stvari:

- Gazprom već ima SiBi seriju ulja već dugi niz godina ali je ona pretežno za domaće (rusko) i okolna tržišta

- G-Energy je serija premium klase namenjena Evropi (generalno) naročito južnoj i jugoistočnoj pri čemu Srbija sa okolinom (Balkan šire gledano, od Bugarske i Rumunije do Hrvatske na zapadu) pripada posebnom regionu gde će (zbog i preko NIS-a) ova ulja ići paralelno sa Nisotec serijom koja pripada srednjoj klasi te ove serije nisu konkurentne već komplementarne.

- Na YouTube možete lako naći video o proizvodnji G-Energy serije. Ništa posebno spektakularno ali očekivano visokotehnološko sa pogonom „bez ljudi“. Ukoliko imate ikakve sumnje pogledajte video i imajte na umu da je fabrika pre Gazprom-a bila Chevron-ova. GaspromNeft je zapravo kupio Chevron Italia S.p.A.

G-ENERGY

G-Energy F Synth 0W-40

Ono F u nazivu je od Full Synthetic ili preciznije rečeno Full Synthetic Performanse.

Ovo ulje je jedino u seriji bazirano na PAO sintetičkim baznim uljima i kao takvo zaista prava pravcata sintetika. Sadrži i VHVI (Very High Viscosity Index) bazna ulja koja pripadaju III baznoj grupi što iako kvari oreol „full sintetike“ zapravo (verovatno) utiče na mogućnost dužih intervala izmene kao i smanjenju učešća polimera (modifikatora viskoznosti). PAO baze stock ulja i sama imaju veoma visok indeks viskoznosti te se više radi o dopuni nego poboljšanju ove osobine. Iako paušalno može se reći da i bez aditiva ovo (i slična) ulje ima indeks viskoznosti od oko 140 do 150 „samo po sebi“ tj. bez aditiva.

Namenjeno je svim (ali ama baš svim) benzinskim motorima i dizel motorima osim onih sa DPF. Može u zavisnosti od motora u kome se koristi da ima intervale izmene 15 do 30k km. Ima uredan i važeći API sertifikat za SM energy conserving kategoriju.

Poseduje visoke ali tek opšte sertifikate. Mišljenja sam da će u bližoj budućnosti ovo ulje dobiti i sertifikate proizvođača automobila i da se radi samo o tome da je na tržištu tek od tekuće godine i to od proleća (maj ili tu negde).

Naročito namenjeno za stani-kreni (stop and go), gradske, uslove vožnje pri čemu interrval zamene nema potrebe posebno skraćivati ili tek 20-tak % ukoliko se radi o preko 80% pređenih km u takvim uslovima (taksi službe ili korišćenje automobila pretežno u gradu). Naravno tu je i pogodnost na jako niskim temperaturama i smanjenje potrošnje goriva (makar i za 1 do 2%).

Specifikacije i odobrenja:

API SM/CF, ACEA A3/B4 kao i ILSAC GF-4 uz kompatibilnost (i zahteve za uštedom energije) sa GF-3 i GF-2.

Karakteristike (osobine):

Viskoznost na 40°C: 71,0 a na 100°C 12,8. Indeks viskoznosti: 182.

Ovim čak i unutar svoje viskozne klase spada u malo „ređa“ ulja. Primetite da je radna viskoznost na samoj granici SAE 40 zahteva (12,5) te kao i ranije (kod drugih) ne mogu a da ga ne nazovem „SAE 0W-35“. Nije loše za štednju goriva i za moderne motore. Ovim proizvođač implicira da se može koristiti ne samo za 0/5W-40 zahteve već i za popularan default 5W-30 čak i kod novih automobila.

Indeks viskoznosti neznatno niži od tipičnog za klasu (186 ili šire gledano 185-190). Nema negativnih konotacija za ovu osobinu (iako je manji čak i od nekih 5W-40 ulja) već pre bih rekao pozitivnih zbog ionako „razvučene“ viskozne gradacije.

Tačka paljenja – nije data u specifikacijama. Nije posebno bitan podatak ali pomalo je čudno što nije dat a ima ga u tabeli.

Specifična gustina: 0,860 što je zapravo posledica hidroizomerizovanih HC ulja i delom aditiva, inače uobičajeno za PAO ulja je 0,850 do 0,855.

Tačka stinjavanja: –45°C. Vrlo dobro ali i očekivano za jedno 0W-40 ulje i nešto ispod uobičajenih –48°C no nije mnogo od značaja.

Proizvođač je malo škrtario kako sa speficikacijama tako i sa podacima za ovo ulje bez neke veće potrebe no verovatno će se ispraviti i to veoma brzo.

Kome je namenjeno? Recimo onima kojima je Mobil 1 0W-40 skup a Kroon Helar 0W-40 nedostupan ili MOL Dynamic Star nedovoljan zbog više ZDDP-a i nedostatka API SM nivoa kvaliteta.

G-Energy F Synth EC 5W-30

Ovo ulje je pre svega namenjeno smanjenoj potrošnji goriva i naročito Ford vozilima mada je pogodno i za druga koja imaju ACEA A5/B5 zahteve.

Strogo gledavši nije full sintetika ali kao i drugi proizvođači koriste ovaj naziv za ulja bazirana na III baznoj grupi, praktično svi osim Mobil-a a kao najbolji primer možemo uzeti Selenia ulja.

Specifikacije i odobrenja:

ACEA A5/B5 i ILSAC GF-3 što ga svrstava u API SL/CF kategoriju mada zvanično API odobrenje zapravo nema. Od proizvođačkih standarda ispunjava: Ford WSS-M2C913-C.
Naravno pogodno je i za benzinske i za (moderne) dizel motore. Nije za korišćenje uz D2 dizel ali svi „evro“ dizeli (pa i stariji Euro 4 sa 50ppm sumpora) dolaze u obzir.
Karakteristike (osobine):

Viskoznost na 40°C: 50,0 a na 100°C 9,4. Indeks viskoznosti: 174.

Ponavlja se priča od prethodnog ulja: ovim čak i unutar svoje viskozne klase spada u malo „ređa“ ulja. Primetite (kao i gore) da je radna viskoznost na samoj granici SAE 30 zahteva (9,3) te bi ga uslovno mogli nazvati „SAE 5W-25“. Nije loše za štednju goriva i za moderne motore.
Indeks viskoznosti je ovde nešto veći od tipičnog za klasu (165-170).
Tačka paljenja – 228°C. Ovo je svakako iznad prosečne za gradaciju viskoziteta i ispunjenih standarda. Iako se ne može tvrditi ovo bi moglo da znači i nešto manju isparljivost i potrošnju samog ulja.

Specifična gustina: 0,849 i kvari malopre iskazan stav (o većoj spec. gustini III grupe baznih ulja) ali i dokazuje da mnogo zavisi i od paketa aditiva koji je ovde bitno drugačiji nego kod 0W-40 ulja.

Tačka stinjavanja: –39°C. Čist prosek klase. Tipično za HC i SHC ulja ili njihovu mešavinu za 5W-30 viskoznu kategoriju.

Napomena: ne zaboravite da ACEA A5/B5 ulja nisu pogodna za većinu sa A3 i B3/B4 zahtevima i da mogu prouzrokovati veće kvarove motora. Kod ACEA A1/B1 se to manje zaboravlja (niži broj) ali se često previđa zbog većih brojeva. ACEA standard nema čvrstu vertikalnu kompatibilnost naviše i naniže po oznakama kao API. Većina VW motora ne može koristiti ova ulja. Takođe MB zahtevi iskuljučuju isto. Ovo zbog HTHS viskoznosti koja je 2,9-3,5 a ne preko 3,5. Ukoliko proizvođač motora eksplicidno ne navodi da se ova ulja mogu koristiti nemojte to raditi.

Inače je za Ford i 913 standard pri vrhu lestvice i jako moderno ulje te bi vlasnici Ford-a trebali da ga stave u uži izbor.

G-Energy F Synth 5W-40

Kao i prethodno, sintetičko ulje, ali bazirano na II+ i/ili III grupi baznih ulja.

U principu ima većinu svojstava „jačeg i skupljeg“ pobratima. Nešto manja oksidaciona sposobnost i manja mogućnost uštede goriva u odnosu na 0W-40 je više od akademskog značaja nego nešto što će se primetiti u praksi.

Za razliku od 0W-40 ima širu ciljnu grupu. Stoga je GazpromNeft u ovom slučaju pribavio nekoliko najznačajnijih odobrenja proizvođača automobila (motora). Tu su BMW, MB i VW. Sasvim dovoljno. Shodno specifikacijama ulje može da ima interval zamene na 15 do 25k km sa tipičnih 20 hiljada km. Naravno zavisi i od vozila a u BMW automobilima može da se menja i na dve godine uz uslov da se ne pređe više od 20 ili 25k km zavisno od modela.
Specifikacije i odobrenja:

API SM/CF, ACEA A3/B4, bez ILSAC standarda ali praktično ispunjava GF-4, od proizvođačkih tu su: BMW Long Life-01, MB 229.3, VW 502 00/505 00 i Porche.

Karakteristike (osobine):

Viskoznost na 40°C: 87,6 a na 100°C 14,9. Indeks viskoznosti: 173.

Suprotno od prethodna dva ovo je tipična „četrdesetica“ sa za nijansu većom radnom viskoznošću (15 naprema prosečnih 14) što ga nominuje za odlično ulje za oštriju vožnju.

Indeks viskoznosti iznosi 173 što je tačno srednja vrednost za 5W-40 ulja.

Tačka paljenja – 230°C što je praktično tipično i neznatno iznad proseka klase.
Specifična gustina: 0,859 što je dobijeno kombinacijom baznih ulja koja je bliža 5W-30 uljima i paketom aditiva bliskom 0W-40 verziji.

Tačka stinjavanja: –39°C. Solidno i tipično za 5W40 ulja koja nisu na PAO osnovi.

Ulje koje će se uz polusintetičko najviše prodavati. Dobija preporuku što se kvaliteta tiče. Ne ističe se posebno iz klase kojoj pripada ali je jako kvalitetno. Ukoliko mu cena bude kao Lukoil-ovo ili neznatno viša (kako očekujem) dobija kategoriju preporučena kupovina. U promotivnom periodu bi cena mogla biti i do 10% niža te zavisno od popusta može biti „preporuka +“ ili čak „best buy“. Ne zaboravite da će promocija G-Energy serije verovatno spustiti cenu Nisotec serije (bar za 5 do 10%) te ako su vam prva još uvek skupa možete koristiti Nisotec 5W-40 ili 10W-40.

G-Energy S Synth 10W-40

Tipično polu-sintetičko ulje.

Verovatno će se na ovim prostorima najviše prodavati te bi u promotivnom periodu cena mogla da bude jako povoljna. Namenjeno automobilima iz devedesetih godina ili samog početka XXI veka.
Nema šta da se posebno kaže jer je pravljeno po uzoru na velika imena. Stoga nema neke od viših proizvođačkih (iz automobilske industrije) standarda kao MOL i OMV jer se računa da će novija vozila (koja zahtevaju više standarde) koristiti pre 5W-40 nego 10W-40 ulja. Naravno da je moglo da se ide i na MB 229.3 ali je procena da je to loše sa ekonomskog stanovišta (poskupljuje ulje a ne povećava mu bitno prodaju).

Specifikacije i odobrenja:

API SL/CF, ACEA A3/B4, od proizvođačkih tu su: MB 229.1 i VW 501 01/505 00.

Karakteristike (osobine):

Viskoznost na 40°C: 100,3 a na 100°C 14,7. Indeks viskoznosti: 153.

Za nijansu „gušće“ ulje unutar viskozne gradacije ali dobro odmereno. Indeks viskoznosti gotovo savršen i unutar srednje vrednosti za 10W40 ulja. Slično Fuchs-u. Doduše trend je da ulja ove klase imaju 160 do 165 ali je sve preko 150 više nego dobro. Čak bi mogli uslovno reći možda i bolje a dovoljno je i FAM-ovih 145.
Tačka paljenja: 225°C što je tačno sredina za ovu klasu (220 do 230).
Specifična gustina: 0,872 opet na sredini i tipično za 10W40 ulja.

Tačka stinjavanja: –36°C. Ovo je već odlična vrednost i bolja od tipičnih –30°C do –33°C. Ovo ga jako preporučuje za zimu i kao celogodišnje ulje za hladnija područja bez potrebe za posezanjem za 5W uljima.

Vrlo dobro ulje. Unutar proseka klase uz natprosečne osobine pri niskim temperaturama. Pogodno i za benzin i za dizel i naravno LPG (TNG). Zavisno od cene može biti preporuka ili čak i best buy proizvod.

Ovde su predstavljena samo ulja za automobile. G-Profi će biti u posebnom tekstu. Osim te dve „G“ se sastoji i od G-Box i G-Truck ulja za menjače (automobila i teretnih vozila po redu navođenja).
Nije loše pomenuti da je proizvođač ova ulja testirao (ili to još uvek traje) na interkontinentalnom reliju Milano – Šangaj.

Očekujte veliku promociju uz povoljne cene do kraja 2010. godine. Vredi probati.

132 коментара:

  1. Velkam bek!

    PS: Izvini što Ti uznemiravam temu, ali postoji li informacija o uljima za ispiranje dostupnim nama smrtnicima, međ' šljivama?

    'Fala!

    ОдговориИзбриши
  2. Đe si Jeremija?
    Dugo te nije bilo. Pitanje je za temu ispiranje motora no kako je kratko (da si samo signalizirao ne bi bilo kraće) sasvim je O.K. i ovde na aktuelnom tekstu.
    Osim teksta na blogu informacije imaš na Kroon sajtu (Flushing Oil 20W20). Ovo ulje baš preporučujem (ne znam da li se kod nas može nabaviti). Pogledaj takođe sajtove Prista Oil i Lukoil-a. Za Luk imaš tek opis i jedva način korišćenja uz malo tehničkih informacija. Na LM sajtu imaš informacije za njihov MotorClean aditiv koji se koristi kao i ulja za ispiranje motora (na leru 15 do 20 min.).
    Takođe bih preporučio Motul Engine Flush kao i Valvoline istog naziva. Za informacije potraži malo po net-u. Nešto malo dokumentacije imam ali je malo stara i bez mnogo detalja o oba. Inače preporuka je bazirana na iskustvu mojih prijatelja (i ličnog uvida kako "rade") ali i na renomeu te dve kompanije. Motul jeste malo skuplji ali na ovakvim proizvodima ne treba štedeti (iako su svi na istoj osnovi). Kontaktirajte Mass kompani (zastupnik Motul-a) za više detalja.
    Inače su ulja za ispiranje najbolji način za čišćenje motora mada malo skuplji od aditiva za tu namenu. Tek neznatno zapuštene motore možete "isprati" sa sintetičkim ili uljem sa više detergenata (Shell, Liqui Moly) i kraćim intervalom zamene. Srednji nivo taloga i lakova zahteva baš ulja za ispiranje ili aditive. Jako zapušteni motori su već posebna priča i ne može se dati opšti savet već od slučaja do slučaja i svakako traži bar savet i/ili nadzor servisera a najbolje intervenciju servisa iako je dva puta ponovljeni postupak uljem za ispiranje ili aditivom najčešće dovoljan (ili ispiranje, kraća zamena ulja sa puno detergenata pa opet ispiranje).
    Ulja za ispiranje su dobra (pre svega) za redovono održavanje motora gde bi trebala da se koriste na 3 do 5 godina zavisno od upotrebljenog ulja i načina vožnje. Ukoliko ne vozite u teškim uslovima i redovno menjate ulje i korisite kvalitetna (bilo mineralna bilo polu-sintetička) postupak možete i prorediti (na primer na 5 do 7 godina).
    Ukoliko ste na full sintetici i redovno menjate ulje za ovim postupkom praktično nema potrebe.

    ОдговориИзбриши
  3. Znam sve, zato i sam i pitao baš za ulja za ispiranje. Nigde ne nađoh nešto slično, ni Kedara ne uvozi ono Kroon-ovo 20W-20 (Zašto baš 20W-20?). Nije da je hitno, ali bih voleo pred zimu da pre Emperola odradim jedan tretman. Ako do jeseni ne nađem nijedno, ići ću na aditiv.

    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  4. Jeremija,
    Ovo sa 20W-20 sam potpuno smetnuo sa uma, bar je za kraću priču jer zaista izgleda kao pleonazam.
    Ostaviću za neku neobaveznu temu.
    Inače ulja za ispiranje su niske viskoznosti da bi bila efikasnija.
    Kedara ako nema sad, male su šanse da će imati do kraja godine ulje za ispiranje, šteta.
    Ostaju vam Prista (teško da ćete naći, ne znam ni gde njihova ulja da kupite osim zaostalih zaliha na Lukoil-u) i Lukoil mada nisam viđao na pumpama. Možete da pokušate preko poslovođe na pumpi da naručite iz centrale pa da za par dana svratite ali je pitanje imaju li uopšte na zalihama, tj. da li uopšte uvoze to ulje.
    Znam da znate sve no u odgovorima uvek imam u vidu i druge čitaoce.
    U krajnjem slučaju nemojte se opterećivati time. Jesu ulja malo bolje rešenje (i sam im dajem malu prednost) ali se svodi skoro na isto. Kupite kvalitetan aditiv i nema problema.
    Aditivi koji se koriste uz vožnju od par stotina km su potencijalno bolji od oba ali minimalnu kilometražu morate da odvezete odjednom i pravo na kanal. Zbog toga bi prednost dao aditivima koji se koriste tako što se posle dolivanja u ulje motor pusti 15 do 30 minuta na leru.
    Uz Emperol ste posle ispiranja motora mirni bar 3 do 5 zamena ulja.

    ОдговориИзбриши
  5. A gde se mogu kupiti ova ulja? Obišao sam nekoliko NIS pumpi u NS i okolini (pečurke, kod mlekare, na autoputu...) i svi imaju Nisotec a ni traga ni glasa od G-energy-ja. Pošto sam do sada koristio, mi slim i dalje je u motoru, Lukoil lux polusinetetiku a vidim da se sada priča da dovlače ulja iz Rumunije sa nešto lošijim karakteristikama, inače sam poredio nalepnice i oznake i sve su karakteristike iste ali nekako mislim da probam i ovo novo ulje.

    Pozdrav i hvala !

    ОдговориИзбриши
  6. G-Energy ulja bi trebalo prvo da osvanu u NIS-ovim objektima. Zašto još nisu? Nije baš jasno. U svakom slučaju ne uklapa se u priču o 8% tržišta (zajedno sa Nisotec serijom). Temeljne pripreme jesu dobra stvar ali kada se zakasni, ode mast u propast.
    U svakom slučaju G igra na duže staze te im je renome važniji od par izgubljenih meseci. To bi trebalo da znači da se u kvalitet ne treba sumnjati.
    Ipak oktobar (ili najkasnije novembar) je vreme kada se ulje (ako već treba do kraja godine) menja.
    Uz najavljenu promociju i povoljne cene ne treba čekati duže od kraja oktobra. Kvalitetnih ulja ima u velikom broju a cene su ovakve ili onakve ali je činjenica da su Motul i Mobil ulja poskupela (u dinarima) manje od jeftinijih brendova (u %) te da su relativno povoljnija nego pre. Ako Gazprom ne može baš na crtu sa njima (mada tipuje da će biti tu negde) mora biti i jeftiniji a u promotivnom periodu znatno (čak i da ne zarađuje).
    Vekili su najavili dolazak a ostali se pripremili i ušančili. Očekujem "ljuti boj" jer nijedan veći distributer neće lako da se preda i prepusti 5 do 10% tržišta nikome pa ni tako jakom igraču.
    Dakle, ako nema na NIS-u nema nigde. Vidite koliko vam je hitno pa sami odlučite.
    Lukoil je sam kriv što ne razume ovo tržište. Makar bila i bolja (ili identična) ulja iz Rumunije imaju loš prizvuk ovde te su morali da makar od polu-sintetike na gore dovuku ulja iz Rusije makar ih skuplje koštalo. Jesu se dokazali i jesu povoljni ali mislim da još nije vreme za veći profit.
    Multicompany i Plattner su rešili da idu agresivno protiv svih pa i velikih ruskih kompanija.
    U ovoj klasi imate zaista veliku konkurenciju.
    U smimslu uštede FAM nije loš mada nije baš za duge intervale ako koristite dizel (D2). Prista ima Super Benzin koji je baš za benzin (gas) a Leader TD za dizel. "obatri" ulja su u klasi Lukoil-a a cenom tu negde (malo doduše višom). Imate i NIS koji je čini mi se u dinar iste cene kao FAM. Tu su negde malo je FAM moderniji i bolji za TNG a NIS za dizel ali to su zaista nijanse.
    U klasi uslovno jeftinijih a kvalitetnih polu-sintetičkih ulja imate još Eko Megatron Ultra i Fuchs. Fuchs se u ovoj klasi predstavlja sa 3 različita ulja: Titan Syn MC (za benzin i ED), Unic Plus MC (za dizele pre svega D2) i Syn Pro Gas za TNG pa birajte. Prva dva imaju povoljnu cenu a Gas je već u rangu sa Mobil pa malo teže tu može da prođe ali zaslužuje da se razmotri.

    ОдговориИзбриши
  7. Ukratko rečeno:
    Ako, u krajnjem slučaju, nečija neorganizovanost dovodi do toga da taj isti neće da vam uzme (Vaše) pare, to je samo njegov problem a ne vaš.
    Posle onako burnih najava mnogi su očekivali (pa i ja ali u manjoj meri) da će G-Energy preplaviti tržište i da neće moći od njih da se diše. Nešto u stilu kada Mobil s vremena na vreme podseća da je M1 nešto posebno pa makar nalepnica "Mobil 1" ima na svakoj garaži kod malih majstora a kamoli kod servisa (svetleće reklame i slično). Mnogi čak i ne koriste ili ne prodaju Mobil ulja.
    Ovo svuda prolazi ali naročito u Srbiji.
    Marketing nije samo akademska kategorija (znanje) ili pitanje novca, on je pre svega ZANAT.
    A zanat se ne uči na klasičan način i u klupi.
    Zanat mora da se "ispeče".
    E zato je zanat zlatan.

    ОдговориИзбриши
  8. U principu sam za sada zadovolajn lukoil uljima, pošto sam koristio 10w-40 Luxp olusintetiku ali sam nešto mislio da pred ovu zimu probam 5w-40 ali me nekako odvraća činjenica što se sada ulja proizovde u rumuniji, ako je proces standardizovan i ako je kvalitet identičan ovim uljima koje sam do sada uzimao a koje su prozvedene u rafineriji Perm onda nema problema. Doduše problem je to što niko nije testirao ta nova ulja a samo mesto proizvodnje (možda bez razloga) ne ulica poverenje. Želeo sam da probam taj ovi brend koji kažete da je kvalitetan ali pošto ga nema šta da im radim. Malo ću probati još da potražim raznorazna iskustva ali nekak omi se sve čini da ću da proam Fuchs gas. Inače, auto koji jeu pitanju je lada 110 1.5 q6V sa ugrađenim TNG uređajem.

    Pozdrav i hvala!

    ОдговориИзбриши
  9. Poštovani Bruki,
    Mislim da ste do sad koristili odlično ulje za vaš motor. G-Energy zaista treba probati ali prvo treba da se pojavi u radnjama.
    Ideja vam je odlična. 5W-40 sintetička ulja su veoma preporučljiva za vaš automobil. Naravno cena je veća ali može da se odveze i nešto više km naročito na plin.
    Fuchs Gas je odlično ulje ali ipak malo skuplje i u 10W-40 viskozitetu. Za plin su jako dobra i Mobil 3000, Esso Ultron, Total 9000, Kroon Emperon itd.
    Naravno u toj klasi Lukoil je jeftiniji te bi trebali prvog da ga uzmete u obzir.
    Lukoil Romania je zaključno sa prošlom godinom imao malo starije API standarde a sada su u potpunosti kao i iz Rusije (Perm).
    Znam da vam Rumunija ne uliva poverenje (makar već 3 godine u EU) ali bi bar Lukoil trebao. Razlike su možda i bile "regionalne" ali je sada sve "leglo".
    Proces proizvodnje je sigurno standardizovan a sami standardi visoki te bilo kakve primetne razlike ne bi trebalo da bude. Apsolutno ista klasa i nešto što se sigurno u upotrebi ne sme primetiti.
    Čak i da je nijansa na strani rafinerije u Permu i dalje je to povoljna kupovina i više nego dobro za vaš automobil.
    Naravno na vama je odluka. Iako je 10W-40 sasvim dovoljno za naše prilike 5W-40 će (naročito zimi) biti još bolje.
    Samo da podsetim šta je pre skoro godinu dana rekao Bruja:
    " ... za 16V lade da u nju mogu ići ulja sledećih API specifikacija SG, SH, SJ i SL". I naravno SM.
    U slučaju da ste konzervativac staro rumunsko sintetičko ulje je imalo SL ili čak SJ (polusintetika sigurno) što bi za takve poglede bilo bolje nego novije SM. No istina je da API SM ulja mogu i u mnogo starije automobile nego što je vaš.
    Kao što sam onda primetio: Liqui Moly, Kroon, Castrol ... svi daju preporuku za svoja ultra-moderna ulja za ladu 110. Najčešće 5W-40 sintetike (i to SM kategorije) dok je Castrol najradikalniji sa EDGE 0W-30!! Do te činjenice sam mislio da imam moderna shvatanja, no ipak sam negde na sredini - za vaš auto više nego dovoljno 5W-40, mada bi 0W-40 bilo još bolje!! Ipak takva ulja su osetno skuplja od 5W-40 a teško da biste imali osetni dobitak (možda tek dugoročan). Za 0W-30 bih se sam malko pribojavao da sipam u ladu te uz svo poštovanje prema Castrolu ovu preporuku ne smem da dam bez njihovog objašnjenja a zaista bih voleo da ga čujem.
    Hvala na poverenju!
    Pozdrav,
    Steva

    ОдговориИзбриши
  10. Ma to sam ja, samo što nikako nisam uspevao da se setim lozinke pa sam sad nešto uspeo da promenim pa me najzad prihvatilo. Izvinjavam se na duplom nalogu.
    PS: Sve je lepo prošlo sa Avantgard Extra uljem u ladi. Čini mi se da je nakon dve zamene lepo očistio motor pošto je nakon prve zamene ulje bilo prilično crno dok je nakon druge zamene bilo primetno svetlije. Sada sam jedino hteo da probam da pređem, zbog zime i novougrađenog TNG uređaja, na 5w-40 zarad lakšeg starta i eventulano tečnijeg ulja pošto mi na TNG prebacuje relativno rano, tj. pri 35-40 stepeni rashladnog fluida. Želeo sam da probam G-energy ali kao što rekoh nisam čak ni uspeo da ga nađem u prodaji.

    Pozdrav i hvala!

    ОдговориИзбриши
  11. Pomislio sam zbog sličnosti nadimaka da si to ti.
    Ipak sam bio malo obazriviji no dobro je da smo se razumeli. Posle dobrih iskustava sa Avantgard Extra ne vidim ni jedan razlog zašto ne bi probao sa 5W-40 sintetičkim uljem koje će se zimi sigurno bolje pokazati. Avantgard je sada (posle ugradnje plina) manje preporučljiv (mada bi odradio zamenu-dve) naročito na duži rok.
    Lukoil Lux 10W-40 ili neko drugo polusintetičko ulje za automobilski program (i non Diesel) bi bilo sasvim dovoljno i za zimu i uopšte. Na tebi je da odlučiš. Sa 5W-40 sintetičkim možeš 15k km u bilo kakvim uslovima a na dugim distancama i svih 20k km dok sa polu-sintetikom teški uslovi: 10k km a normalni 15k km. Ukoliko bi da "iscediš" sav potencijal ulja može i (uz malo grada) 20k polu-sintetika a 25k km sintetika. Ovo u duhu najnovijih tekstova koji se baš time bave. Ipak prvo preporučeno je mnogo sigurnije te za sada ostani pri tome (i naravno 12 meseci bez obzira na pređene km).
    Još jednom i 5W-40 i 10W-40 bez oznake diesel ili TD su uglavnom pogodna i za TNG. Posebno to naglašavaju sledeći proizvođači: Kroon, Mobil, Total, Valvoline, Esso i Shell (malo zavisi od tipa ulja).
    Naravno spisak se tu ne završava. Gore navedeno je više orijentaciono. Najskuplja "gas" ulja imaju Motul (5W-40), Liqui Moly (5W-40, HC) i Fuchs (10W-40 HC). Ipak gore navedena ulja su pogodna za gas (iako ne specijalizovana) uz povoljniju cenu.

    ОдговориИзбриши
  12. Ne znam koji indijanac je smislio reklamu koja ide na TDI radiju ali covek je potpuni ekspert da natera ljude da u svom zivotu ni ne probaju da kupe ovo ulje.

    "svako ko se bar malo razume u voznju zna da ovo ulje..." - kakav kretenizam

    ОдговориИзбриши
  13. Blog je malo "ležernija" forma pa ostaje komentar.
    On je svakako mišljenje (jako dobro, čak) ali molim i Vas i druge čitaoce da malo ublažite ton u smislu da je na granici koju neko neće podneti.
    Ovo da ne bih morao da brišem komentare a ima ih više od 2000 sa svega dva ili tri koja sam (baš) morao da uklonim.

    Inače ne znam celu reklamu ali po citiranom delu se vidi kom tipu pripada. U svakom slučaju reklama treba da privuče pažnju mada sam i ja stava da odbojna neće proći, no naručilac je očigledno imao drugačije mišljenje.

    Znači, samo umesto "*retenizam" mogli ste staviti BANALIZAM (ili tako nešto) i komentar bi mi se jako svideo.

    G-energy su ulja premium klase te traže prefinjen marketing, ovo ni blizu tome nije.

    ОдговориИзбриши
  14. Dobio sam ponudu za kompenzaciju, u koju bi moglo da uđe i jedno od dva G-energy ulja (0w40 i 5w40). Auto je Focus 1.8TDDI, preko 200k na satu, polovina vožnje su vrlo kratke relacije, druga polovina sve preko 20km u cugu. Vredi li ovo uzimati, dobio bih ulja malo jeftinije?

    ОдговориИзбриши
  15. Tako počinje sve ...
    Nemojte zbog kompenzacije (akcije, niske cene ...) kupovati mazivo. Ako se sve uklopi, onda ne razmišljajte. Ako već koristite 5W-40 onda - može, ako ne, nemojte samo zbog kompenzacije prelaziti na drugu viskoznost. Eventualno razmislite o 0W-40 ulju ali samo ako ste i pre navedenog razloga razmišljali o "četrdeseticama". Ako je motor u dobrom stanju i ne "troškara" ulje, nema potrebe da ovo radite.
    Uzmite lepo G-Energy F Synth EC 5W-30, makar i bez kompenzacije, dobra su to ulja, ali prvo "ćitap" pa posle buđelar!

    ОдговориИзбриши
  16. Pa inače koristim Motul specific/eco-nergy 5w30 i zadovoljan sam. Na G-energy bih prešao samo ako je dosta jeftiniji, zato sam i pitao za ova dva ulja. EC 5w30 ne mogu da dobijem po tim uslovima, pa i nemam neki razlog da prelazim na njega. A prelazak na četrdesetice, onako možda a možda i ne, verovatno bi radilo dobro, pogotovo zbog leta(volim da isprobavam, šta da radim:)). Pozdrav i hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Možete probati. No ako ste zadovoljni Motul-om nema nekog posebnog razloga za to.
      Naravno niska cena jeste dobar mamac.
      Onda možda pre 0W-40, na Motul se možete vratiti posle toga, bez problema.

      Избриши
  17. Milan 26.05.2013.
    Čitalac sam ovog bloga poodavno ali...tek sam se sada prijavio.Želim da postavim pitanje gos. Stevi a svakako i svakom blogeru ko zna zna...
    Čitam prospekte za G-Energy motorna ulja i nikako nemogu da izvučem zaključak koja specifikacija se može koristiti za <> motore a ujedno sam korisnik yuga koral in 1116cm/3.Unapred hvala.

    ОдговориИзбриши
  18. Milan 26.05.2013.
    Dodatak prethodnom članku. Pitanje se odnosi na dmb motore a dopisaću zastavine jer neznam razlog zašto je u prethodnom članku to dmb izbrisao.

    ОдговориИзбриши
  19. Poštovani g. Milane,
    DMB je obrisano (verovatno) zbog vrste zagrada koje ste koristili (koristi se za html kod).
    Gazprom se baš i ne trudi (očigledno) da lepo objasni a inače i nema celu paletu proizvoda kod nas a na kraju krajeva i svetsku premijeru je otpočeo sa suženim programom.
    Odgovor je jednostavan:
    Za DMB motore idealno je G-energy Expert G 15W-40, mineralno ulje koje ispunjava API SG/CD.
    Mogli bi ga menjati i na 10k km ali je bolje da max. bude 7500km.
    Ovo ulje svakako nije loše ali nije ni ništa posebno tako da postoji i bolji izbor za vaš motor (gas ulja, retka ali vredna PS/HC ulja u 15W-40).
    Naravno, nećete pogrešiti ni sa ovim.
    S Synth 10W-40 uslovno može da se koristi (API SL/CF, što nije sporno, sporna je viskoznost) ali samo za motore sa manje od 50k km ili samo za zimski period (oktobar-april, uključujući i ta dva meseca).
    Možda stignem da malo o potencijalnom mešanju 10W-40 i 15W-40 kažem malo više (ovo je još bolje za zimu a može i za celu godinu) ali to kod G-energy serije opet nije toliko dobro rešenje (kao kod nekih drugih) iz više razloga o kojima ne bih sada.
    Hvala na registraciji.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  20. Анониман2. јун 2014. 08:03

    Sve ste dobro naveli za ova ulja,njihove karakteristike ali niste naveli osnovno koju kilometražu vozilo sa ovim uljima može maksimalno da predje,pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  21. Poštovani,
    Ironično ali ovde sam se (bar za G-Energy F Synth 5W-40) baš i potrudio za tako nešto.
    Interval zamene ulja zavisi PRE SVEGA od preporuke proizvođača automobila, a tek posle od opšteg (i posebnog) kvaliteta ulja.
    Na primer: pomenuti F-Synth se može menjati I NA ("i do") 25000km pa i 30.000km (BMW); ali je to retko preporučljivo. Zavisno od vozila to može biti i na 15000km.
    Naravno, radi se o maksimalnim intervalima zamene. Teži uslovi vožnje, pretežno gradska vožnja i starost motora su razlozi da se intervali skrate, tako da bi ovo ulje tipično trebalo da se menja na 10 do 20 hiljada km.
    Za G-Energy F Synth EC 5W-30 je bar lako, ono (može da) se menja na 20.000km. Ipak, kod starijih vozila i više od 70% km pređenih u gradu preporučujem (tek) 15000km (ili godinu dana pa šta prvo istekne).
    10W-40 ulje se menja na 10 do 15 hiljada km.
    15W-40 na isto toliko (isto je PS, tj. HC ulje).
    ITD.
    Uglavnom od navedenih nijedno nije tzv. "long life" i ne ispunjave takve standarde te se ne može menjati na 40 ili 50 hiljada km (i 30 je veoma uslovno).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  22. Bravo 1.4:
    cenim vaš blog i dobar deo sam pročitao pa se nadam da mi možete pomoći u odabiru ulja. Vozilo koje je u pitanju je Fiat Bravo 1.4 16V 2010. sa pređenih nešto preko 160k km, pravih. Kod predhodnog vlasnika, brat, sipana Selenia K ali mene nakon nekoliko poslednjih menjanaj ulja sve više nervira njihova bezobrazna cenovna politika pa želim da pređem na neku alternativu. Čitajući vaš blog i napraviviši presek sa ponudom u mom mestu zainteresovalo me je G-energy F 5W40 ulje. Kažu mi na NIS pumpi, puna sintetika, pravi se u italiji zadovoljava gomilu standarda... a cena povoljna nešto ispod 2400 dinara za kanister od 4 l. Plus imam neki dodatni osećaj da sam kupio original jer ljudi prodaju svoje ulje, plus je dostupno u svakom mestu u Srbiji. U principu me zanima, koliko bih pogrešio sa tim uljem, ako bih uopšte pogrešio?

    Zahvalan!

    ОдговориИзбриши
  23. Poštovani,
    Selenia K je vrlo dobro ulje i preporučeno (između ostalih) od strane Fiat-a (jedino direktno, ostala indirektno).
    Ipak, slažem se da se to zloupotrebljava u vidu cenovne politike (skuplje nego što bi trebalo).
    G-energy su izuzetna ulja, to nema sumnje, F-Synth je pravi ekvivalent za Selenia K (verovatno i za nijansu bolje). Cena je povoljna i veoma je dostupno (i originalno). U tom smislu preporučujem.
    Ipak, idealno ulje za vaš motor bi trebalo da je Selenia K P.E. i druga sa ACEA C3 (ako ništa drugo produžavaju vek katalizatoru a imaju i nekoliko sitnih prednosti ostm toga). Tu bi G-energy došao u obzir, jedino što (trenutno) nemaju
    takvo u ponudi.
    Dakle, Vama bih (toplo) preporučio 0/5W-40 sa ACEA C3 standardom.
    U tom smislu, jedan od boljih izbora je (pa da se vratimo na tekst o njima ... bilo bi previše): Lukoil Genesis 5W-40.
    Cena je slična Selenia ulju (doduše) i viša od G-energy ali je ulje modernije i mora biti malo skuplje.
    Ne gledajući cenu, moj favorit je Mobil 1 ESP 0W-40 i odmah za njim Motul X-Clean 5W-40.
    Vrlo su isplativa ulja:
    Petronas Syntium 300 AV i Texaxo Havoline Ultra S.
    Ipak, i tu je "kvaka 22". Oba ispunjavaju (samo) ACEA C3-04 a za Vaš motor je to minimum (ako je API SM već minimum-minimuma), i ACEA C3-08 je vrlo poželjan standard (i C3-10 još bolje), makar se radilo o sitnicama.
    U vezi sa tim, veoma isplativo i dostupno je ulje Nisotec Autoline Sint 5W-40 (ima ACEA C3-08).
    G-energy je u toj priči "stariji brat" (zapravo je mlađi ali veći i jači) ali (kako je već rečeno) nema odgovarajuće.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uzgred, Fiat je na najbolji mogući način dao preporuku za interval zamene:
      manje od 10.000km godišnje, na godinu dana,
      više od 10.000km godišnje, na dve godine ili 30 hiljada km.
      Ovo je pravilo i za druge (manje-više) gde postoji mogućnost da se (sintetičko) ulje menja na dve godine, npr.
      VW isto samo umesto 10.000km, 15000km;
      PSA samo umesto 30.000km, 20.000km (HDi, neki od njih), itd.

      Избриши
  24. Eh napisah podugačak komentar i sistem ga ne objavi...
    U suštini načino bih grešku, ne veliku ali opet, tako da izgleda da kao svaki dobar fijatista ostajem u Selenia taboru :/ mada ako je Lukoil toliko dobar što ga ne uzeti. Mada ste me pokolebali ovim Nisotec uljem, znam da je "naše" pa me pomalo brine konstantnost proizvođača.
    Što se zame nistog tiče ona se uvek obavljala na oko 10 000 km, bolje sprečiti nego lečiti.
    Hvala Vam na pomoći!

    ОдговориИзбриши
  25. Eh napisah podugačak komentar i sistem ga ne objavi...
    U suštini načino bih grešku, ne veliku ali opet, tako da izgleda da kao svaki dobar fijatista ostajem u Selenia taboru :/ mada ako je Lukoil toliko dobar što ga ne uzeti. Mada ste me pokolebali ovim Nisotec uljem, znam da je "naše" pa me pomalo brine konstantnost proizvođača.
    Što se zame nistog tiče ona se uvek obavljala na oko 10 000 km, bolje sprečiti nego lečiti.
    Hvala Vam na pomoći!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Baš mi je žao što ste ostali bez dužeg komentara ... dešavalo mi se na raznim forumima (naročito poljoinfo) ... uvek pre slanja izvedite Ctrl+C (Copy) pa ako neće ni drugi put snimite u Word ili WordPad (ili OpenOffice ... NotePad).
      No šta je tu je (i ja sam se "opekao" desetak puta).
      Selenia ne može biti loša (ni za druge automobile a kamoli Fiat). Može biti samo (pre)skupa.
      Lukoil ima odličan odnos kvalitet/cena.
      Nisotec ... Za G-energy je lako (lakše) reći da je sve 101% O.K.
      Jednostavno, u situaciji su da (lako) mogu da budu (više nego) dobri. Imaju (malo stariji ali) stručan kadar (iskusan, sigurno), imaju obrtna sredstva, imaju jakog Gazdu (Gazprom) ... imaju i laboratorije ... kapacitet pogona je bio na granici, međutim nešto su to proširili pre dve godine.
      Za sada je to 99% sigurno, a trebalo bi da bude i 100% (bar od kad proradi i rafinerija baznih ulja NS, što bi trebalo da se desi u toku 2015.).
      Ne bi trebalo da bude problema (moje mišljenje ali svakako (bar) malo uzdržano).
      Ako godišnje prelazite više od 10 hiljada km, slobodno menjajte bar na 15000km (makar i 80% u gradu). Sintetička ulja je zaista prerano menjati na samo 6250 milja (čak su i Ameri u iole novijim automobilima prešli na 7500 milja a neki i na fabrički preporučenih 10 hiljada pa do 15000 ... do pre 10-tak god. nezamislivo).
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Pošto prvi put postiram ovde za početak bih se zahvalio autoru na pregršt korisnih informacija.I hteo bih da vas zamolim za savet.Naime kupio sam Punta,2005 godište 1,2 sa 16v,sa pređenih 140 hiljada km.U isti planiram ugradnju tng-a i prelazio bih oko 20 hiljada godišnje uglavnom međugradske vožnje.Kupio sam Wurthov G12 antifriz,nadam se da nisam pogrešio,a hteo bih da Vas zamolim za mišljenje o Nisovim motornim uljima: G-Energy F Synth,5W-40,prvenstveno,a alternativno o G-Energy S Synth,10W-40 ili Autoline Ps 10W-40,periodima zamene i slično,koja se trenutno mogu naći po pristupačnim cenama u odnosu na izvikanu Seleniu.Zahvalan!

      Избриши
    3. Poštovani,
      Wurth mi je uvek čudan izbor ali sigurno da niste pogrešili.
      G-energy su zapravo Gazprom (Neft) -ova ulja.
      To (mu) je kao stariji brat (u porodici) ... tačnije - tata.
      Nosotec ulja su solidna a G-energy su malko prefinjenija i pripadaju premium kategoriji.
      (i imaju, između ostalog, mnogo ALI MNOGO bolju ambalažu koja nije samo lepša nego i funkcionalnija (i ne curi); npr. lako odlepljiva nalepnica je skoro kao top-up zatvarač, najbolje posle tog sistema, a ne košta mnogo i slično).
      Doduše, Nisotec ulja su modernijih specifikacija (kako koje ali npr. baš 10W-40, koje ispunjava ACEA A3/B4-08).
      F Synth 5W-40 bi moglo biti najbolji izbor za vaš automobil (vredi probati). Prvi put zamenite na 10 hiljada km, a posle menjajte jednom godišnje (na cca. 20 hiljada km).
      Trenutno su G-energy ulja izuzetno povoljna kupovina, te iskoristite dok traje.
      Naravno i PS ulja su o.k. i možete i početi sa njima. Ulje bih u tom slučaju (ipak, iako nije obavezno) menjao na 15000km (i prvi put, pa vam u prvih 30.000km kao i sa prethodnim idu dve zamene).
      Kako je automobil na 9god./140k km ... mogu i 5W i 10W ulja, praktično ravnopravno. Vredi (naravno) probati 5W-40. Ako će potrošnja ulja biti umerena sa 5W (kod Punta može biti i manja, doduše to je češće kod novijih motora) svakako nastavite sa istim. F Synth je Full SAPS ulje ali svakako možete početi sa njim, pa bi Nisotec Autoline 5W-40 na duži rok moglo biti bolji izbor (kao ACEA C3 ulje). I odnos cene se može promeniti pa da F Synth bude i osetnije skuplje (i Autoline možete uz (nekakve) kupne naći po nižoj ceni od F Synth). Nije problem da posle jedne upotreba G-a pređete na Autoline.
      Pozdrav!

      Избриши
  26. Prvo da Vam se zahvalim na izuzetnoj ekspeditivnosti.Krizna vremena zahtevaju od nas najjeftinija rešenja.Iskoristio bi priliku da pitam za vaše mišljenje da li Wurhov G12 antifriz može izdržati 5 godina,tj.koliko je to dobro za motor?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Koliko se sećam Fiat je i za Paraflu up je preporučivao zamenu na 4 god. pa bi u skladu sa tim i Wurth morao da se menja (bar) na isto toliko.
      U principu svaki G12 može i 5-6 god. ali koliko je to dobro? Pa, sigurno nije. Nije strašno ali nemam dovoljno informacija na osnovu kojih bih mogao da pretpostavim. U svakom slučaju je bolje promeniti na godinu dana manje nego više (3 umesto 4 i 4 umesto 5). Najbolje prolaze oni koji više voze, jer po km im redovna zamena dođe mnogo jeftinija.
      Kod zamene na 4 ili 5 god. je malo nezgodno jer se zaboravi kada je sipano. Najbolje je to označiti nalepnicom (pa obnavljati svake godine, jer obično i ne izdrže toliko).
      Pozdrav!

      P.S.
      U principu 4 ili 5 god. u sebe uključuje i mali faktor sigurnosti, ali korozija je često nepredvidljiva (nakon par godina) tako da kad krene, onda je svaki mesec kao godina pa produženje zamene koje je u principu (i u većini slučajeva) bezazleno ponekad bude jako skupo ... u svakom slučaju (čak i u proseku) skuplje od redovne zamene.
      Kao i kod maziva, posledice se ne primećuju brzo ...
      Mislim da je 4 god. sasvim o.k. i da onda cena AF-a nije velika (a i ne ide mnogo, oko 4lit.), tek cca. 3-4€ godišnje. Verovatno je trenutno najjeftiniji NIS-ov (čak i od nekih manje poznatih proizvođača) a dokle će ... "ne znamo". Dobro Vi ste već kupili Wurth.
      Ne znam koja je cena ali nadam se da Vam se isplati.
      Pozdrav!

      Избриши
  27. Поштовани,прво бих Вам се захвалио за досадашње савете,и замолио бих Вас за још једно мишљење.По изузетно повољној цени сам набавио по 4л Газпромових уља G-Energy F Synth 5w-40 и G-Energy S Synth 10w-40.Које од њих бисте ми препоручили да прво сипам?

    ОдговориИзбриши
  28. Postovani , imam Skodu Fabiu 1.4 16V 74 Kw 2005-to godiste, do sada sam sipao Castrol Edge i SLX , presla je pravih 145 000 , sa tim uljem nikad nisam primetio potrosnju a menjam ga jednom godisnje na 10.000 . Zadnji put sam sipao Castrol Magnatec i na 10.000 sam mu dolio 2 litra istog . Dali je u pitanju ulje ili motor posto sam cuo od nekih ljudi da im se desavalo isto ? Koja bi bila vasa preporuka sto se tice G-ENERGY Nisotec ulja za ovaj tip motora ?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Ivane,
      Ne znam tačo o kojim se uljima radi (5W-30, 5W-40 ili 10W-40) pa mi ostaje da nagađam.
      Iako je VW 504/507 starije od vašeg motora (2004.) i može se koristiti (u novijem vozilu) to nije neophodno već 502.00 (pa u krajnjem slučaju i API SM tj. ako cepidlačimo SL i 501.01).
      Pri promeni tipa ulja (brenda ili kategorije ulja) obično dođe do malog skoka u potrošnji koji se pri drugoj zameni smanji (pa bude kao što je i bilo).
      Magnatec jeste klasu ispod Edge-a ali je skok sa (skoro) nulte potošnje na (jedva prihvatljivih) 2 litara, previše za prethodno opisano (i normalno).
      Ili je to ulje mnogo loše (eventualno i nije original) ili postoji neki drugi problem (da ne curi negde?).
      Kako god, odlazak u servis (kod mehaničara) je obavezno da bi se (makar) isključila curenja (što opet može da bude zbog promene vrste ulja; u 80% slučajeva se ne dešava ali eto čak i sa istim brendom i drugom serijom Vama se desilo).
      Ne veujem da je u 10.000km motor od vrlo dobrog stanja pao do jedva zadovoljavajućeg (baš granica kada se treba zabrinuti i čak proveriti kompresiju).
      Nadam se da nije, ali to morate utvrditi u servisu.
      Kako god, preporuka za ulje:
      G-energy i Nisotec su dva (različita) brenda (jest' da prvi poseduje drugi ali različita su ulja).
      1) g-energy F-Synth 5W-40 (druga (servisna) je teže naći a i cena je povoljna).
      2) Nisotec Autoline RN ili Sint (bilo koje) 5W-40.
      To su slična ulja ... možda je razlika u 0,5% aditiva.
      (da sam malo maliciozniji rekao bih isto ulje a dve etikete).
      Original u oba slučaja.
      Možete koristiti i 10W-40 ulja ... bilo koje.
      Ipak, "bilo koje" nema 502.00 a ona koja imaju su cenovno na nivou 5W-40 pa se ne isplate posebno.
      Pozdrav!

      Избриши
  29. Poštovani, koje ulje (G energy ili nisotec) bi mogli (uslovno) preporuciti za ford focus 1,8tdci 2003, odnosno koje od ovih ulja ima naj sličnije karakteristike ford formula F ulju?
    Pitam iz razloga mogućnosti jeftine kupovine dotičnih ulja preko akcija super kartica na nisovim pumpama. I iz razloga nesumljive originalnosti ulja.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Po[tovani g. Ljubomire,
      Lepo ste zapazili mogućnost (praktičnost i ekonimika jednim potezom). Na žalost NIS nema takvo ulje. Postoji G-energy ulje koje ispunjava zahteve (i preko, Ford WSS-M2C913-C) i to je:
      F Synth EC 5W-30.
      Nijedno drugo ulje nema ispunjenje Ford zahteva.
      (o alternativnim rešenjima ne bih jer su baš takva alternativna i baš za "ne daj bože" ili tek dolivanje).
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Hvala puno na odgovoru, probacu potraziti doticno ulje na pumpama.

      Избриши
  30. Анониман12. март 2015. 22:55

    postovani planiram zamenu ulja na puntu 1.2 8v . 2001 god.presao 196.000km. do sada sam koristio motorno ulje selenia gold 10w-40. interesuje me prelazak na G-energy s synth 10w-40 ili nisotec ps 10w-40. prvenstveno zbog cene prelazim godisnje do 10.000km od toga 30% gradske voznje ostalo medjugradska i auto put.sta mi preporucujete ? pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Možete slobodno preći na bilo koje od pomenuta dva ulja. Skoro je svejedno koje, ali zbog male razlike u ceni, čini mi se da je G-energy malo bolji izbor (a i kvalitetnija je ambalaža, i praktičnija).
      U principu, bilo koje originalno ulje renomiranog proizvođača (10W-40 i API SL) je u redu.
      Pozdrav!

      Избриши
  31. Анониман19. март 2015. 18:39

    sta je bolje za motor 5-30 ili 5-40 i sta odgovara ovom motoru . audi A2 1.4 tdi 55kw 240000km interval zamene 8000km gradska voznja zadnji put sipano castrol 5-30 sintetika.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Za Vaš motor je najbolje koristiti 504/507 ulja a ona su (sva) u 5W-30 viskoznoj gradaciji.
      U principu bi mogla da se koriste i 5W-40 (505.01 uz ACEA C3) ulja, naročito kod starijih motora, ali bih se držao prvog što duže. Možda je dobro preći na 5W-40 pri prvim znakovima "troškarenja" ulja ali ni onda nije obavezno. Zbog starosti motora može i "preventivno" ALI manje je bitna viskozna gradacija (ali je i tu 5W-30 default) a više kvalitet ulja, koji je na strani onih sa 504.00/507.00 odobrenjem.
      Castrol je o.k. koristite Edge FST 5W-30.
      (naravno postoji mnogo drugih mogućnosti ... sva ulja sa navedenim odobrenjem)
      Pozdrav!

      Избриши
  32. Анониман20. март 2015. 12:04

    nadovezacu se na predhodno pitanjhe imo sam nameru da predjem na G-Energy F Synth 5W-40 jer imam popust uz karticu ali ako je bolje da se zadrzim na 5-30 uzo bi G-Energy F Synth EC 5W-30 jer menjam na 8000 nebi trebalo da ima razlike u kvalitetu sem u ceni u odnosu na castrol . posto se nerazumem kad u neko vreme pocne da trosi motor ulje dali je bolje preci na 5-40 ili dosipati do pola litra na 8000 5-30 da neode ispod minimuma jer dosad sipam ulje malo ispod maksimuma meraca menjam kad je malo iznad minimuma na oko8000km od 20 crtica 10 do 12potrosi , mnogi mi majstori govore radi leta i vrucina da nevalja 5-30 jer je retko auto je kod mene vec dva menjanja ulja i sipano je 5-30 . hvala na razumevanju i predhodnom odgovoru volim da znam misljenje ljudi sa iskustvom .

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Nije problem u brendu (G-Energy ulja su visokog kvaliteta) nego što ni F Synth 5W-40 a ni F Synth EC 5W-30 nemaju VW 505.01 odobrenje.
      Zbog toga za Vaš motor odgovaraju samo ulja:
      Service Line W 5W-30 i Service Line W 5W-40.
      Na pumpama ih nema ali se raspitajte da li su dobavljiva i da li važi popust uz korišćenje kartice.
      Jednostavno motor ima zahteve koji su VW 505.01 ili VW 507.00 koji je još napredniji.
      5W-30 ili 5W-40? Leto nema neki veći uticaj dok je motor u dobrom stanju. Za starije motore ima logike preći na 5W-40. Ipak, samo zbog dosipavanja pola litara 5W-30 ulja to nije tako obavezno.
      U motor se ulje DOLIVA (po potrebi). Ne postoji motor koji ne troši ulje i velika je zabluda da se ulje između zamene NE doliva (kakva zabluda).
      Osim toga nije izvesno da će 5W-40 smanjiti potrošnju. Najčešće jeste tako ali nije u 100% slučajeva (dobro, retko će biti manje sa 5W-30 ali često bude isto).
      Ako ne možete da nabavite Service Line G-energy ulja (ili vam cena ne bude odgovarala), postoji još jedno rešenje (a da se iskoristi popust sa kartice) a to je da u vaš motor sipate Nisotec Autoline sint SAE 5W-40. Ovo ulje ispunjava VW 505.01 i odogovara min. zahtevima motora. Sasvim je solidno ulje. Za zamenu na 8000km ... čak je isplatljivije od većine jačih brendova.
      Pozdrav!

      Избриши
  33. Poštovani, koje jeftinije ulje (G-energy, Nisotec) ulje preporučujete za Alfin 1.6 Twin Spark motor koji troši preko pola litra Selenie Raceing 10W60 na 1000 kilometara. Trenutna kilometraža na satu 220.000 km, ako je uopšte prava. :) Da li uopšte u takvom slučaju preporučujete ovaka ulja?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Alfini TS motori nisu baš štedljivi (na ulju) ali je potrošnja koju navodite svakako povećana. U tom smislu je dobro konsultovati servis (mehaničara) da bi utvrdili o čemu se radi (osim opravdane sumnje da je do istrošenosti motora, može biti i neko curenje ili nešto što ne traži remont motora).
      Ovako veliku potrošnju ulja ne može rešiti viskoznije ulje (a i gde više od 10W-60 ići-?!), ali će ulja manje viskoznosti (verovatno) još više povećati potrošnju ulja. Standardno u Alfe TS iz perioda početka prošle decenije idu 10W-40 PS ulja, a to su kod Nisotec-a i G-energy, njihova 10W40 ulja (Autoline PS i S Synth). Viskoznija ulja potrebnog kvaliteta nemaju ni jedni ni drugi (zapravo su ista firma ali u smislu maziva su dva nezavisna entiteta). Možete, dakle probati sa 10W-40 ali se plašim da će potrošnja biti još i veća. Eventualno da probate neko (bilo koje) drugo 10W-60 ulje ili Elf 10W-50 koje (makar) ima povoljn(ij)u cenu od Selenia Racing.
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Hvala na odgovoru. Samo bih Vam pružio neke dodatne informacije i na kraju moju konstataciju.

      Pomenutu alfu vozim od avgusta 2012. godine, a inače je 2002. godište. Kad sam je uzeo trošila je do 500 ml na 1000 km. Iako je povećana potrošnja,to me nije mnogo brinulo jer sam znao da ovi motori vole da popiju ulje. Nakon konsultacije sa Vama u temi "Povećana potrošnja ulja" rešio sam da pređem na 10W50 ili 10W60. Izabrao sam Q8 F1 10W50 ulje jer sam po Alfinim forumima našao samo reči hvale za njega. Međutim, potrošnja mi je sa tim uljem otišla preko 1l na 1000 km. Motor nije nigde puštao ulje. Tada sam rešio da uradim osvežavanje motora.... Promenjene su karike, leteći ležajevi, gumice ventila i svi dihtunzi. Tom prilikom sam prešao na Seleniu Racing 10W60 ulje. Međutim, potrošnja je u početku ponovo bila oko 400 ml na 1000 km, dok bi pred sam kraj servisnog intervala skočila na 800 ml. Naravno, ulje proveravam na svakih 1000 km i dolivam koliko je potrebno, tako da sam uočio da kako je servisni interval više odmakao, tako se i potrošnja ulja postepeno povećava. Inače, motor radi perfektno, ne dimi i vuče kao nov. Vozilo ne želim menjati jer sam previše uložio u njega da ga dovedem u što bolje stanje.

      Na kraju sam došao do zaključka da je za moj džep najbolje da pređem na neko jeftino a kvalitetno ulje i da vozim tako dok jednog dana motor ne bude morao da se radi generalno ili zameni drugim. Iz tog razloga sam počeo da čitam po netu o G-energy uljima i na kraju završio ovde kod Vas na blogu. :)

      Избриши
    3. Poštovani g. Mladene,
      Izvinite što se nisam setio slučaja.
      Otprilike je ovo tipičan slučaj zbog koga fabrike navode da 5, 6, 8 ili 10 dl nije za reklamaciju motora. Motor radi perfektno samo troši ulje. Šta se tu tačno dešava teško je reći (obično jeste nekakav problem koji nije predviđen konstrukcijom motora ali ne utiče na njegov rad, bar ne previše).
      Naravno da je bolje zadržati motor (automobil).
      U principu su G-energy ulja kvalitetna i (relativno) jeftina, pa se 10W-40 svakako može koristiti.
      Ipak, Elf mi se čini (još) isplatljivijim (u međuvremenu sam proverio cenu, a ona je niža od očekivane, trenutno samo 500 din./l ili nešto preko 4€/l).
      Kako ste iscrpli sve mogućnosti (i razloge) servisiranja motora, ostaje da samo redovno pratite potrošnju ulja (na nekih 500km u proseku što je verovatno (ako se dobro sećam) i fabrička preporuka).
      Pozdrav!

      Избриши
    4. Poštovani, nadovezaću se ovde i ako ovo ulje nema veze sa Gaspromovim. :)

      Naime, prilikom svoje potrage za kvalitetnim, a jeftinim uljem naišao sam na Petronas SYNTIUM 800 15W50 ulje, za koje smatram da bi mi završilo posao. Vidim da ispunjava API SL/CF specifikaciju, a odgovaralo bi mi i zbog cene koja je trenutno 1600 dinara za 4L. Samo ne mogu da provalim da li je ovo ulje puno sintetičko ili je samo na sintetičkoj bazi. Kakvo bi ulje uostalom odgovaralo ovom mom motoru, puna sintetika ili ipak nešto drugo?

      Recite mi molim Vas šta mislite o ovom ulju? Da li bi i kako "leglo" ovom mom izmučenom motoru?

      Srdačan pozdrav

      Избриши
    5. Poštovani g. Mladene,
      Petronas Syntium 800 15W-50 je polu-sintetičko ulje (HC ulje, na "sintetičkoj bazi", kako god to zvali). Svojim kvalitetom zadovoljava potrebe vašeg motora pa uz veću viskoznost (od default-a) i nisku cenu, zaista može predstavljati veoma dobar izbor.
      Cene su (doduše, kako su me obavestili čitaoci) niske jer su ulja stara (kako koje, doduše), mnoga i preko 5 godina. Konkretno za Vas to ne bi trebalo da bude (neki veći) problem, ali dobro je znati (ako možete proverite pre kupovine). Doduše uz tako nisku cenu, vredi (bar) probati čak iako je rok istekao ...
      U svakom slučaju nije jedini izbor ... pominjani Elf (doduše 10W-50) je oko 500 din. za litar, mnoga kvalitetna ulja nisu mnogo skuplja od 400 din./l (doduše 10W-40 verzije).
      Još jednom, vredi probati ALI nije baš "best-buy" kako se čini na prvi pogled (taman koliko košta toliko i vredi, osim ako nije starije od 5 god. kada jeste odlična kupovina).
      Ponavljam još jednom: u datume proizvodnje se nisam lično uverio ali niko nije demantovano navode (npr. na CBC-u gde se takođe to navodi).
      Pozdrav!

      Избриши
  34. Hvala puno da odgovoru i informacijama o starosti ulja. I sam sam posumnjao na tako nešto, jer na zvaničnom sajtu proizvođača nisam uopšte uspeo da nađem to ulje. Čak sumjam i da prestali sa njegovom proizvodnjom.

    S obzirom da sam već prešao 10.000 sa ovom Seleniom Racing moraću uskoro da odradim mali servis. S obzirom da sam do sada dolivanjem već i zamenio ulje, imaću hrabrosti da malo i odložim mali servis. Taman toliko da i sam budem načisto na koje ulje sada preći.

    U savakom slučaju hvala puno odgovorima.

    Srdačan pozdrav

    ОдговориИзбриши
  35. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  36. Komentar je izbrisan jer se ponavljao tri puta (jedan sam potpuno uklonio). Nema potrebe opterećivati blog.
    Naravno, verovatno g. Mladen nije bio siguran da je post prihvaćen (na žalost čest slučaj, verovatno zavisi od podešavanja firewall-a ili AV programa).
    Naravno, bolje objaviti dva puta nego nijednom (ništa strašno) a ja ću već srediti stvari, u smislu da ću suvišne ukloniti.
    Čisto informacija g. Mladenu i svim drugim čitaocima.
    Ne dajte da vas obeshrabri jedan neuspešan pokušaj postavljanja pitanja.

    ОдговориИзбриши
  37. Анониман4. мај 2016. 21:07

    Postovanje,
    Hteo sam da pitam da li se Gaspromovo ulje 5-40 moze koristiti za Hondu Jazz, 1.2 2007. oko 120000 km

    i ulje 10-40 za VW Boru 1.6 16v sa TNG, 190000 km.

    Svaki "majstor" ima svoju pricu, a u ovlascenim servisima ni kada ti zamene ulje ne govore sta su sipali. Samo odgovore: Ono koje treba!

    Gaspromova ulja su mi u uzem izboru zbog cene, zbog mogucnosti da ih povoljno nabavim, a i zbog njihove mreze pumpi manje su mogucnosti da je rec o laznjaku.

    Nadam se da cu od Vas dobiti valjan odgovor, bez sujete.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Srđane,
      Da. Sva Gazprom 5W-40 ulja možete koristiti, posebno F-Synth koje ima (zvanično, kao retko koje u Evropi) API SN (uz ACEA A3/B4, MB 229.5 itd.).
      Druga opcija Vam je istoimeno (F-Synth) 5W-30 ulje. Oba su vrhunska i na bazi sintetičkih ulja III+ grupe. Kao takva su iznad proseka u svojim kategorijama (uz povoljnu cenu i originalnost na pumpama).
      Za VW Bora 1.6 16v je bolje da koristite 5W-40 ulja, pominjani G ima VW 502.00 (može i 5W-30 ukoliko je motor u odličnom stanju). Bez obzira na pređene km mislim da je 5W-40 (svakako višeg nivoa kvaliteta) pravi izbor za Vaš (VW) motor.
      U bilo kom (naročito ovlašćenom, nije valjda ovlašćen samo za visoku cenu radnog sata) servisu su dužni da vam izdaju račun sa tačno navedenim radovima (u rh) i zamenenim delovima i potrošnim materijalom u šta spada i motorno (ili bilo koje drugo) ulje. "Ono koje treba" nije dovoljno, nije ni po zakonu (MORA da bude navedeno na računu, ili je poreski prekršaj, ako ništa drugo, uz nepoštovanje korisnika, do mere da je uvreda za inteligenciju svakom normalnom čoveku).
      Detalj o sujeti nisam baš razumeo ...
      Pozdrav!

      Избриши
  38. Анониман5. мај 2016. 17:48

    Hvala na odgovoru.

    Sujeta se nije odnosila na Vas, vec na neke "majstore".

    Sto se tice Honde, tu ste potvrdili moj izbor, a za VW Boru sam mislio da stavim 10W-40 iz razloga posto vozila koja koriste TNG imaju povecanu potrosnju ulja, a naveli ste da je Gazpromov 10W-40 odlican izbor za takva vozila.

    Motor Bore trenutno trosi dosta ulja, ali posto ga za nekoliko dana ceka zamena karika i obrada glave motora, mislio sam da zatrazim savet za osvezen motor.

    Inace, potrosnja ulja je 1 litra na 800-1200 km, bez obzira na viskozitet i proizvodjaca (Castrol, Selenia, Gazprom).

    Svako dobro.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. O.K.
      10W-40 može pre intervencije na motoru ali posle bi bilo bolje 5W-40.
      Ovako bi mogli i da koristite isto ulje na (u) oba vozila (motora).
      Čak i 5W-30 (recimo da je motor slično zaštićen, potrošnja ulja tu negde, uštedi se na gorivu oko 1%) ... ali recimo da je 5W-40 lak (prvi) izbor, bez ikakvih premišljanja (od -30 do +50).
      Pozdrav!

      Избриши
  39. Poštovani doktore Stevo.
    Imao bih jedno pitanje za auto koji je od mog drugara a koji ne koristi net u obimu u kojem ja to činim pa bih ga poštedeo ličnog polusaveta, a i što bih se bavio sa rekla kazala kada je tu vrsni stručnjak, tj. Vi. :) Citroen C5, 1,6 e-Hdi, 82kW, DPF, 2011 god, cca 180000 km. Ja mu preporučih G-energy, na osnovu ličnog iskustva, ali G-energy oil advisor kaže da je to ulje 5W-40F synth, koje uzgred budi rečeno, nema PSA i Citroen odobrenje.. Da li sam slagao čoveka i šta bi ste Vi preporučili od dostupnih, zasigurno originalih i ulja sa pristojom cenom? Hvala unapred.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Oil advisor G-energy brenda zaista kaže 5W-40 F Synth ali to je onaj jedan (do pet) procenta kada nije u pravu.
      Iako je PSA grupa za prvu generaciju DPF motora dopuštala Total 9000 (5W-40 ulja po PSA B71 2296) to ni tad nije bio najbolji izbor. Za sve motore sa DPF-om sipati ISKLJUČIVO ACEA C# ulja.
      Za konkretan motor su najbolja ulja (i neophodna) koja ispunjavaju ili PSA B71 2312 ili 2290. Prototip takvih su Total INEO First (0W-30) i INEO ECS (5W-30).
      Naravno dolaze u obzir i sva druga ulja koja ispunjavaju zahteve odobrenja (najbolje da ga imaju i zvanično) ili su makar ACEA C2-08 (C2-10 ili -12).
      Neka od takvih su:
      Kroon Avanza MSP 0W-30 (2312), Avanza MSP 5W-30 (2290); Motul Specific 2312 0W-30, Eco-Clean 5W30 (2290); FAM Fenix Energy PSA 5W-30 (2290); MOL Dynamic Star PC 5W-30 (2290), Liqui Moly Top Tec 4300 5W-30 (2290) itd.
      Na više od 100 (150) hiljada km posebno su zanimljiva ACEA C2/C3 ulja (koja ispunjavaju i PSA 2290) kao što su (npr.):
      Motul Clean FE ili Mobil 1 ESP Formula (oba u 5W-30).
      Ulje se menjana 20.000km ili dve godine.
      Ukoliko se vozi uglavnom u gradu (i/ili ako je vozilo prešlo preko 200k km) onda na 15000km ili godinu dana.
      Pozdrav!

      Избриши
  40. Hvala Vam doktore na brzom i jasnom odgovoru. :)

    ОдговориИзбриши
  41. Анониман11. јул 2016. 19:53

    Vaša preproruka za Opel Vectru b 2001.god. benzinac 1.8 16v. Da li moze g energy 5w40 ili šta slično. Hvala unapred!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      G-energy 5W-40 je baš odličan izbor!
      Mislim da je 5W-40 API SM (ACEA A3/B4) i optimalan izbor (može i 0W-40 ako motor ne troškari ulje ili 10W-40 ali je 5W-40, baš "najbolje od oba").
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Hvala Vam na brzom odgovoru, pozdrav!!!

      Избриши
  42. Poštovani Stevo,
    Zamolio bih Vas za savet, u pitanju je vozilo Alfa 156 1.9 JTD 2002 god. 8V. Naime do pre dve izmene sam koristio isključivo Seleniu WR ali prilikom te izmene ulje nekako "razbilo", tj. izgubilo viskozitet i morao sam da ga zamenim, po savetu par majstora nakon 2k km. Siguran sam da je bila kopija iako sam kupio u istoj radnji u kojoj sam nabavljao i pre toga. Elem, tada sam, čutajući Vaše tekstove, odabrao G-Energy 5W-40 i zadovoljan sam a i siguran da je u pitanju original. Sada me interesuje, da li, pošto je auto prešao cca 230k po satu (mislim da je i više), je bolje da sipam 10W-40 istog proizvođača ili da ostanem na 5W-40. Negde sam u Vašim tekstovima pročitao da bi trebalo (ili sam ja tako bar zaključio) nakon pređenik toliko km. Potrošnja ulja je inače oko 0,3 L/10000km, a vožnja 70% po gradu i godišnje se teško dostigne 10k km . Ulje menjam svakako na god dana.
    Unapred zahvalan,
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Ispada da sam se i sam pridružio sveopštem MITU da posle 200k km treba preći sa sintetike na PS, odnosno sa 5W-40 na 10W-40 što je daleko od istine.
      Ovo je samo opcija (naročito kod "stranaca" gde 200k km može biti i 300 ili 400k km) a nikako obaveza.
      Po opisu (potrošnja ulja, i da ste zadovoljni uljem) NE bih savetovao da pređete na (lošije) 10W-40.
      Više puta sam rekao da može ali više zbog smanjenja troškova ALI pre svega ako proizvođač motora to dozvoljava i za nov motor (ako ne, treba biti obazriviji sa tim, pa početi tek kod troškarenja ulja).
      Dakle, ostanite na 5W-40 i uživajte.
      G-energy je odlično ulje a originalnost je izvesna (na pumpama NiS-a i naročito Gazproma).
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Hvala Vam na brzom odgovoru, mada ni kod samih vozača Alfe sa motorom 8V postoji dilema koje ulje se fabrički preporučuje, jer u knjižicama (uputstvima) koje smo dobili uz auto stoji Selenija TD 10W40 dok je sada na sajtu WR (kod 156 sa motorom od 16V je već druga priča). Pretpostavljam da kada su pisali uputstva WR nije ni postojalo i da su ga kasnije uvrstili na sajtu.
      U svakom slučaju ostajem pri G-Energy 5W-40, naravno sa NISa ili Gasproma.
      Pozdrav!

      Избриши
    3. 10W-40 je svakako alternativa (dobro za ljude koji malo koriste vozilo, pa se isplati) ali su 5W-40 ulja svakako bolja, te ako nema potrošnje ulja svakako bolje rešenje. Pri prvim znacima troškarenja bih pre išao na sintetička 10W50 nego PS 10W40, ali obe opcije su o.k. (ili preventivno za više od 300k km).
      Pozz

      Избриши
  43. Послушах Стеву за Гаспромово уље за Фолксваген Бору и Хонду Џез. И нисам се преварио. Одличан квалитет уља, а не плаћају се налепнице као код скупљих конкурената.

    Него, хтедох да питам: Да ли би било паметно у Фиат Пунта2 1,2 8в сипати Гаспром уље 10w40? Наиме, до сада смо сипали Селенију исте градације (20К), али поредећи цене та два уља видим да је Селенија много скупља, а ниси је нешто нахвалио у једном другом тексту.

    Мотор не троши уље, лепо ради и лети и зими. Да ли је куповина Селеније мало мистификована (за Фиата само Селенија!!!) или су Руси направили одличну замену?

    П.С: На Нисовој пумпи Г-енерџи је јефтинији од 500 динара, а Селенија је иначе око 900 динара.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Za Fiat Punto II se može koristiti bilo koje 10W-40 ulje (koje ispunjava API SL, a 99% njih ispunjava, oko 5% i premašuje). Ne mora Selenia (naravno).
      Ono o čemu treba voditi računa da iako Selenia 20K i nije neko posebno ulje ipak je sertifikovana po Fiat specifikacijama za zamenu na 20.000 km (odakle i ime).
      Za tako nešto morali bi koristiti ona kvalitetnija 10W-40 ulja (sa MB 229.3 i/ili VW 502, uz naravno ACEA A3/B4 što novije godište).
      Ipak za raniju zamenu (skraćeni servisni interval) nema potrebe. Dakle za zamenu ulja na 10 do 15 hiljada km može bilo koje standardno polu-sintetičko 10W-40 ulje.
      Mnogi koriste Nisotec i veoma su zadovoljni, G-energy je slične cena pa je bar jednako dobar izbor (uzgred, ne samo lepša nego i kvalitetnija ambalaža uz lako odlepljivu nalepnicu na otvoru). Kvalitet je sličan ali u nijansama može biti na strani G-ja koji je (po svemu osim ceni) Premium klasa. Uzgred, kao što sam već napominjao verovatno je najsličniji prošloj generaciji Texaco Havoline Extra 10W-40 koji se pravio u istoj fabrici dok je bila pod Chevron/Texaco kompanijom (u Bariju).
      Pozdrav!

      P.S.
      Ćirilica je (naravno) dozvoljena (jednako kao i latinica). Može biti i korisnija za google prevodilac (sa srpskog).
      Ipak, (ovo je samo savet) korišćenje latinice je poželjno zbog mnogobrojnih čitalaca kako iz susednih zemalja, tako i naših ljudi u inostranstvu.
      Meni se lično sviđa ali će odgovori ostati na latinici (osim kada je komentar lične prirode, kada nije od značaja; kao što sam već nekoliko izuzetaka napravio).
      Ostaje (naravno) pitanje u ćirilici (može se lako "prevesti" na google translatoru).

      Избриши
  44. Све је јасно. Него, сада сам обилазио неке хрватске и босанске форуме. Како они поштују своје писмооо... Када обилазим разне стручне форуме (радим као администратор информационог система), у глави морам да се "прешалтам" на енглески језик. Брига Индијца који ради из Мумбаја у техничкој подршци за Мајкрософт што бисмо обојица пали на граматици енглеског језика - мора на енглеском и на латиници. Тако да, када год остајем у границама наше лепе Србијице, не пада ми на памет да се одричем свог писма.

    Да се не бисмо одвели на терен који је "клизавији" и од поменутих уља, захваљујем се на брзом и концизном одговору. Вероватно ћу ћалета убедити да као брат и ја (Џез и Бора) пређе у Г-енерџи табор. Уље, у најгору руку, није лошије, а за кусур ћемо узети филтере.

    Свако добро.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Сасвим исправно. Ако администратор (информатичар) може да преживи са ћирилицом и остали могу.
      Понављам, дозвољено је. Ћирилицу сам подржавао више осамдесетих када је била "демоде" иако то већина није примећивала.
      Проблем јесте што се код нас не може одлучити ни о основним стварима, као што је писмо (па нас гугл сврстава у ћирилицу а ми (званичници) не знају на коју би страну). Не видим да нпр. Бугарима нешто фали због ћирилице (одлични су и програмери, не самета им) ...
      Но остаје да је латиница практичнија (већи део света се служи истом). Блог је посећен из 100-нак земаља широм света. Није само због суседа (мада јесте главни разлог).
      У последње време највише је посета из САД и Русије (последње недеље највише одатле) па ни сам не знам шта је паметно.
      Ипак, ако Русима не смета латиница, остаје примарно писмо блога.
      Свако добро и пуно среће у животу Вама и Вашој породици.

      Избриши
    2. I blogger je ćirilični (ne smeta mi naravno) ali ostaje da većini čitalaca (ne po broju, možda, ali po rasprostranjenosti) više odgovara latinica (zemlje Zapadne Evrope, Azije (naročito), Afrike (povremeno veliki broj poseta), itd.).

      Избриши
  45. Анониман16. март 2017. 12:22

    Поздрав добри мој Стево.
    Послушах Вас за коришћење уља у возилима Тројног пакта које имамо у породици (VW Бора, Фиат Пунто и Хонда Џез) и мислимо да смо погодили у средину.
    Сада је дошло време да мењамо једна кола и у најужи круг је ушла Хонда са 2.0 i-vtec мотором.

    Читајући разне форуме и сајтове различитих произвођача уља, као и савете разних мајстора, дошао сам до сократовског закључка: знам да ништа не знам.

    Аутомобил који бих узео има пређених 150-180.000 километара (2-3 су у опцији). Које уље (читај Гаспромово) бисте препоручили за сипање у тај мотор?

    Тркачке перформансе ми нису приоритет, него ми је Хонда ушла у најужи избор због пословичне поузданости коју пружају. А и Руси (Гаспромово уље) су ми се показали као одличан лек за Тројни пакт (Фиат, VW, Хонда).

    ОдговориИзбриши
  46. Поштовани г. Срђане,
    Баш ме насмејасте овим коментаром (питањем). Још ако сте (деца) у осмом разреду (па уче XX век) све (ми) је јасно.
    Да ... "тројни пакт" (нарочито "двојни") прави најбоље аутомобиле (дефинитивно).
    Што се G-а тиче, чини ми се да је најједноставније користити G-energy F-Synth 5W-30 и шлус. Верзија 0W-40 је такође одличан избор, једино што је то уље готово 50% скупље од првопоментутог. У крајњој линији и 5W-40 се може користити (као и G-ENERGY EXPERT L 5W-30/40) али су та (сва три) уља тек "под два".
    Поздрав!

    ОдговориИзбриши
  47. Poštovani g. Stevo,
    mislim da imam pitanje koje nije svakidašnje.


    Bit ću relativno opširan ali apsolutno precizan.

    Radi se o izboru umotornog ulja pri terenskoj upotrebi terenskog vozila.


    U mom slučaju to je Suzuki Đimni sa fabrički ugrađenim Renolovim-ovim K9K 266 motorom ("1.5 dci") od 63 kW.

    Svojstva motora: direktno ubrizgivani, turbopunjeni, međuhlađeni dizel motor, euro 4.
    Skoro pa isti (ako ne i isti) motor je korišten u vozilima Reno Klio i Megan sredinom i krajem 2000-tih godina.


    Suzuki u korisničkom uputstvu, po pitanju upotrebe motornog ulja, kaže sljedeće:

    Optimalno SAE 0W-40, može još 5W-40, 5W-50, 10W-40, 10W-50. Navodi da je 0W-40 vrlo poželjno za temperature ispod -15 C.

    Navodi da ulje obavezno bude ACEA B3 ili B4. Strogo upozorava da se nipošto ne koriste ulja viskoziteta 30 (5W-30, 10W-30).

    Navedeni interval zamjene ulja: 15 000 km, ili 5 000 km za otežane uslove rada (navodi kratke relacije, prašnjave puteve, vrlo hladno vrijeme, te tegljenje).

    Nisam siguran da li vozilo ima katalizatora, DFP-a i sl., ali sudeći prema ACEA B3/B4 zahtjevu, trebalo bi da NEMA.


    Vozilo je prešlo 170 000 km, kod mene posljednjih 50 000 km.

    Vozilo se često koristi u raznim terenskim ("off road") uslovima, dakle spora vožnja sa redukcionim prenosnim odnosima (barem 30% ukupne kilometraže). Još 30% kilometraže otpada na asfaltirane planinske ceste (dosta uzbrdo-nizbrdo, serpentine, i sl.). Ostalih 30% puta međugradski. Gradski samo 10-20%.


    Cilj mi je dugoročno posjedovanje vozila i što bolje očuvanje, a 1.5 dci motor mi je tu u relativnom smislu (u odnosu preostalu "japanštinu") slaba tačka pouzdanosti. Stoga mijenjam ulje češće od preporučenog.


    Prve tri zamjene ulja sam radio svakih cca 10 000 km, Castrol Magnatec 5W-40 ACEA C3. Vozilo ga je trošilo oko 0,5-0,8 l na 10 000 km.

    Pri drugom isipanju Castrola, motor je propran sredstvom za ispiranje motora.

    Posljednja dva puta sam usuo motorno ulje Gazprom G-Energy F Synth 5W-40 ACEA B3 svakih cca 7500-8000 km.
    Obadva puta sam primijetio da motor nije potrošio NIŠTA ulja nakon 8000 km !?


    To Gazpromovo ulje sam kupio po izuzetno povoljnoj cijeni pri njihovoj promotivnoj rasprodaji (npr. duplo jeftinije od Castrola za istu zapreminu), i još uvijek imam tu ponudu da ga dokupim još kad god hoću.

    Još tada sam se prvo raspitao o kvaliteti ulja G-Energy F Synth 5W-40 i nisam našao ništa loše o njemu. Pitanje je samo "koliko je dobro".




    Da sumiram, imam dva pitanja:

    1.
    Koji su opšti savjeti o izboru i upotrebi motornog ulja za dizelska terenska vozila koja se koriste na terenu (duga spora vožnja, velike uzbrdice i nizbrdice, često stajanje bez gašenja motora, nekad se mora i zaletiti pod jakim gasom itd.).
    Dakle, kakva ulja i koliko često mijenjati.


    2.
    Da li je za ovaj motor i ovu primjenu, ulje G-Energy F Synth 5W-40 ACEA B3 dobar dugoročni izbor?
    Meni on trenutno djeluje kao "predobro da bi bio istina". Apsolutno najjeftiniji, znam da je original, niko nigdje se ne žali da ne valja, motor ga (koliko mogu izmjeriti) nikako ne troši ....


    Moj modus operandi je do sada bio "svakako hoću da mijenjam ulje češće (7000-8000 km), pa onda je bolje osrednje-dobro ulje nego najnapucanije."
    Da li sam u pravu? Da li koristim odgovarajuće? Da li mijenjam prečesto?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Nihade,
      Terenska vožnja i uslovi koje ste opisali su svakako ono što se podrazumeva pod "severe" (teškim) uslovima eksploatacije.
      Naravno da nije isto voziti SUV po asfaltu i u uslovima koje opisujete.
      Dakle, vožnja u isključivo takvim uslovima traži još češće zamene ulja (4 meseca ili 5000km), no rekao bih da je 6 meseci/7500km vrlo dobro odmereno za Vaše vozilo.
      "Da li je dovoljno dobro?" ... G ...
      Nije to nikakvo osrednje ("dobro", "solidno" itd. i sl.) ulje, to je ulje premium klase isto kao i Castrol. Ništa nije lošije (baš da li je bolje ne bih mogao (niti imam na osnovu čega) da tvrdim). Btw, ulje je ACEA A3/B4 (ne samo B3) kategorije. Ima i zvanična odobrenja npr. veoma zahtevno MB 229.5 kao i druga navedena. Ulje se proizvodi u bivšem pogonu Chevron-a (Chevron/Texaco/Caltex) u Italiji (Bari). Pogon je potuno automatizovan i zadnja reč tehnologije.
      Kontrola kvaliteta kao i za svaki drugi (Zapadni) brend. Nema greške.
      Mogli bi ste koristiti naizmenično F-Synth 5W-40 (leti) i 0W-40 (zimi). Bez potrebe za ispiranjem (i slično) prilikom prelaska sa jednog na drugo.
      To Vam je i moj savet.
      Ukoliko se prve dve kategorije korišćenja vozila (redukcioni prenosi i asfalt u planinskom području) povećaju (na preko 70%) ulje menjajte na 5000km ili 4 meseca (šta prvo istekne).
      Za leto možete koristiti i neko 5W-50 ulje no G takvo nema. Mobil 1 Peak Life bi mogao da (onda) uleti u kombinaciju (ne morate ni onda ispirati motor).
      10W-xx ulja su takođe dobra opcija ali bih ih izbegavao zimi (zbog turbine) ... npr. Elf 10W-50 bi mogao da se koristi u špic leta (jun, jul i avgust). No, to tek za koju godinu (ako i kad potrošnja ulja stigne do litar i više na 7-8k km).
      Onda bi 5W-50 zimi bilo idealno.
      No, za sada bih se držao 0/5W-40 ulja koja Gazprom ima u proizvodnom programu (i po jako povoljnim cenama; mislim da neće večno ostati takve, malo je i do politike (mada u slučaju Gazproma to malo manje važi).
      Pozdrav!

      Избриши
  48. Poštovani
    interesuje me koje ulje koristiti za citroen xsaru
    1.4 55kw benzin pređenih oko 140000 km,prevashodno mislim na izbor sa pumpe NIS,EKO,LUK itd.
    Unapred zahvalan.
    Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Za Vaš motor je predviđeno 0/5/10W-40.
      U principu su 5W-40 ulja pravi izbor (ako je motor u dobrom stanju). Mogu se koristiti i 10W-40 ulja, naročito ako se vozilo ne koristi ispod -20 cel. (ovo je i malo ekonomičnije rešenje).
      Ulje treba menjati na 10 hiljada km ili godinu dana (šta prvo istekne).
      Od navedenih (pumpara) bilo koje 5W-40 ili 10W-40 će biti o.k.
      G-energy mi se čini najpovoljnijom kupovinom (ali zavisi i od kartica koje donose popuste, pa može i neko drugo biti povoljnije).
      Originalnost na pumpama je zagarantovana.
      Sva su ulja vrlo dobrog kvaliteta.
      Inače, osim pumpara nije loše razmotriti neko 5W-50 ulje (mobil 1 pre svih, može se kupiti on-line kod uvoznika, mada mu je cena visoka; ako ima Wolf može se malo i uštedeti, iako 5W-50 u principu nije baš lako naći u Srbiji, verovatno je M1 najlakše).
      Pozdrav!

      Избриши
  49. Pozdrav gospodine Stevo vozim toyotu corollu 2003 god. 2.0 d4d 81kw. 160000 km pravih do sada sipano elf 5w-40 potrošnja ulj je oko 150 mll na 1000km. ineresuje me koje ulje g-energy mogu sipati jer sve više sumnjam u orginalnost ulja koja se prodaju u prodavnicama autodelova
    ule g energy bi kupio na nisovoj pumpi

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Elf je o.k. i može se nabaviti kao original, ali se slažem da je opravdana sumnja da je to i na svakom mestu u maloprodaji (jedino od direktnih uvoznika ili većih distributera nabavljati, što može biti zahtevo).
      G-energy su vrlo dobra ulja tako da svakako dolaze u obzir.
      F-Synth 5W-40 je ulje koje proporučujem (5W-30 i 10W-40 takođe dolaze u obzir, ali mislim da ste već našli optimalno rešenje).
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Анониман11. јул 2017. 00:06

      Poštovani gospodine Stevo evo posle predjenih 2000km moja Corolla d4d nije potrošila ni gram g-energy F 5W-40 ulja ako je sudeci po potrošnji ovo je odlicno ulje druge opipljive parametre kvaliteta sem potrošnje nemam.Javljam vam utiske posle prve izmene istog,pozdrav.

      Избриши
    3. O.K. So far so good.
      Nije baš laboratorijska analiza ali bar je utisak da je dobro.
      Na ovim prostorima je (doduše) potrošnja ulja ultimativni kriterijum po kome se ulje bira (iako manje ima veze sa uljem a više sa stanjem motora) pa je (bar) taj test (bez koga nema dalje priče) ulje položilo.
      Eto i preporuke.
      Hvala što ste javili Vaše utiske.
      Pozdrav!

      Избриши
  50. Postovani gosn.Stevo imam pitanje za vase strucno i visoko cenjeno misljenje.Koja ova G energy koristiti za Chevrolet Laceti 1,6 benzin,poseduje i TNG uredjaj vozilo je preslo 92 h.km.Sipano je od prvog dana GM 10-40,zasto to neznam,a ni predhodni vlasnik takodje nezna,vozilo.je kupljeno novo u Srbi,nije iz uvoza,hvala...pozdr.

    ОдговориИзбриши
  51. Postovani gosn.Stevo imam pitanje za vase strucno i visoko cenjeno misljenje.Koja ova G energy koristiti za Chevrolet Laceti 1,6 benzin,poseduje i TNG uredjaj vozilo je preslo 92 h.km.Sipano je od prvog dana GM 10-40,zasto to neznam,a ni predhodni vlasnik takodje nezna,vozilo.je kupljeno novo u Srbi,nije iz uvoza,hvala...pozdr.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kasnim iz objektivnih razloga (navedeno u najnovijem tekstu) ... ovo je bilo u "zadnji cas" pred put, kada nisam gledao blog a kasnije uglavnom samo mejl i to poslovni.
      Ovako:
      1) Far East 10W-30
      2) F Synth 5W30
      3) S Synth 10W40
      Po redosledu navodjenja.
      Pozz

      Избриши
  52. Поштовани друже Стево,
    После дужег солидног служења, VW Бора је отишао да усрећава неког другог, а за себе и породицу сам узео Хонду FR-v 1,7 VTEC (сада не говорим ни о тројном, ни о двојном пакту, већ само ЈАПАН!!!).
    Видим да се препоручује за тај мотор уље 5w30. Да ли је заиста Енеос једини прави избор, или су Кастрол, Мобил, Лукоил и Г-Енерџи такође одличне замене? За разлику од многих, верујем Гаспрому, барем за уље, за бензин идем на Мол или Лукоил.

    У очевом Пунту 1.2 је Гаспромов 10w40, у братовој Хонди Џез и мојој бившој Бори 1.6 16v је Гаспромов 5w40, и никаквих замерки немамо.

    Шта ми препоручујете за Хонду FR-V 1.7 VTEC од уља?

    П.С: И од бензина...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani ("druže stari"), ajd' da dođem do daha (sledeće nedelje) ako nije hitno.
      Probaću i u toku vikenda ali i on mi je "polu-radan".
      Pozz
      (nagomilalo se pitanja, pa uzimam da "novajlijama" dam prednost).

      Избриши
    2. Опуштено. Прошло је 3-4000 километара од претходног мењања уља. А и ти имаш душу.

      Избриши
    3. Honda HR-V 1.7 benzinac?
      Da li sam nešto propustio?
      Koji je to tačno model?
      Možda samo nisam pažljivo čitao, ajd' malo detalja da nešto tu ne pogrešim.
      Inače, MOL EVO i Lukoil Ecto su dobra goriva. U svakom slučaju koristite aditivirana, dobra su oba.
      Ako se u uputstvu pominje i 98 oktana onda svakako treba tome težiti. Ako je 95 optimal (ne samo min.) onda samo aditivirano od 95 inače je bacanje para.
      Pozz

      Избриши
  53. FR-V. То је Хондин мини-ван.

    http://www.parkers.co.uk/honda/fr-v/hatchback-2004/17-se-5d/specs/

    http://www.vrelegume.rs/strana.php?rubrika=1&&tip=auto_testovi&&tip_id=128

    1.7 VTEC - 125 hp (93 kW; 127 PS) at 6300 rpm and 154 N·m (114 lb·ft) 4800 rpm

    За овај модел и мотор су ме интересују моторна уља. Нарочито ме интересује и које би било добро и за рад са ТНГ-ом, пошто планирам да га уградим.

    Иначе, разговарао сам са доста "стручњака" који су страшно напљували "тамо неко руско уље". Мој бивши VW Бора је са 5w40 уљем прегурао плинских 15200 км БЕЗ ДОЛИВАЊА! Кола су без проблема радила и када је Дунав данима био под ледом на -20, а и на грчком сунцу.

    Е сада, да ли да се са Хондом з....авам и ризикујем са Г-енерџијем, Кастролом, Мобилом, или да точим Енеос?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. A da, FR-V (moja greška).
      Honda kaže 0W-20 da je idealno.
      Ipak, posle 10 god. i više to je manje "obavezno" (nije ni od početka, recimo da je 0W-20/30/40 idealno a da može i ceo niz sa 5W).
      Eneos je svakako nešto što treba uzeti u obzir kao primarni izbor, ali daleko od toga da je nezamenjiv. Nema šta da rizikujete sa ostala pomenuta tri brenda.
      Od G-energy možete koristiti bar 5-6 vrsta ulja ali je verovatno najbolje držati se (a i najlakše ih je naći) F-Synth 0W-40, 5W-30 i 5W-40.
      E sad, sve su to tzv. Full-SAPS ulja pa bi (mada više akademski, šta je dobro za benzin dobro je i za TNG, naročito ako su sintetička ulja u pitanju, a jesu) možda ACEA C3 ulja tu bila malo "bolja" (nijansu nijanse). Nije nešto posebno od značaja, a standardno u motor idu Full SAPS ulja, tako da možete se slobodno držati bilo kog od navedenih G-ja.
      Alternativno Eneos Premium Hyper ili neko slično (Mobil 1 ESP, Total INEO MC3, Castrol Edge 5W-30 (mislim da je sad samo LL u pitanju, može ali može biti i nepotrebno skupo) itd. i sl.
      Za taj motor (kompresioni odnos oko 10:1) bi vredelo sipati visokooktanski benzin (npr. G-Drive 100) ali ne mora uvek (naročito po gradu). Ako se sipa povremeno sipati ceo rezervoar inače ako se meša sa običnim slaba vajda. Ne znam kakva je ponuda 98-ice na MOL i Lukoil, ali recimo da standardno sipate njihova aditivirana (i štedite novac) a za neki duži put na auto-putu ili slično, sunete rezervoar (dopunite, naravno da ćete imati 10-tak litaara 95-ice) nekog 98 ili 100 oktanskog goriva.
      To je to.
      Pozdrav!

      Избриши
  54. koje g energy ulje za opel corsu c 1.4 twinport 2005g

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Gorane,
      Pre svega F Synth 5W-30 ili GMO 5W-30 (prvo je lakše naći, i verovatno je jeftinije).
      Mogu se koristiti i F Synth 0W-40 ili 5W-40. Ulje menjajte na godinu dana ili 15000km (dugi intervali su za vozila sa manje godina).
      Pozdrav!

      Избриши
  55. Poštovani godine Stevo,evo mene opet, iskreno se nadam da vam nisam dosadan.
    Evo ukratko o cemu se radi,ulje u gradaci 10w30 Nis,odnosno Gasprom,po informaci iz njihovog malo-prodajnog sektora,vise NE proizvodi sto je bas,cudno zar ne,zasto,na to mi doticni sluzbenik neodgovori.E sad koji drugi proizvodjac ima ta mot.ulja u toj gradaci 10w30 jer ste mi to ptreporucili za Shevrrolet Laceti sa TNG-om,a u tojgradaci,a da nisu za motore (Suzuki,Kavasaki i s.l),jer imaju samo za njih.Imate li alternavu,mozda neko od Wolf mot.ulja.Hvala i veliki pozdrav.!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne mogu da se setim. A i da se setim, pitanje kakva je situacija sada.
      Poslužiće i svako 10W-40 ulje, ili 5W-50.
      Verovatno i 5W-40. 15W-40 GAS ulja su takođe dobar izbor ali samo do -15°C.
      Može se i kombinovati 5W-30/40 hladnijih 6-7 meseci a 10/15W-40 toplijih 5-6.
      Nema druge, 10W-30 u potrebnom kvalitetu teško da ćete naći u Istočnoj Evropi.
      Pozdrav!

      Избриши
  56. Postovani,koja je razlika izmedju 15w40 niskotek koje je mineralno i g energy 15w40 na cijoj ambalazi pise da je polusintesticko,za stariju astru koja je vasa preporkuka od ova dva ,benzinac je u pitanju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Razlika je minimalna jer oba ulja ispunjavaju iste specifikacije (API i ACEA). G-energy kao polu-sintetičko (verovatno HC) ulje, ima malu prednost, npr. nižu tačku tečenja (za nijansu bolje na niskim temperturama). No, nije od većeg značaja. Dobro ćete proći sa oba.
      Pozdrav!

      Избриши
  57. Поновни поздрав бата/чита Стево.

    Дошло је време да се на породичним Хондама (Џез и ФР-В) уради редован сервис.

    Међутим...
    Једва смо нашли 2 кантице уља 5w40 (нема ни полусинтетике, нити минералног). И то на шестој Нисовој пумпи у Новом Саду.
    Имају и Кастрол, и Мобил, Нисотек, али нема Гаспромовог.
    Знате ли можда о чему је реч? Са тим уљем сам био више него задовољан и на Фиату, Фолксвагену и Хонди. Чак је и купац VW Боре наставо да га сипа када је видео како се не троши и како лепо ради у синергији са колима.

    И да. Уколико не буде више тог уља, шта нам саветујеш за Хонде (1.2 и 1.7 VTEC). У једном поштеном сервису (ТРИО) нам нуде ринфузни оригинални Шел или флаширани Енеос. Ту су и Лукоил, Мобил, Кастрол...

    Али знаш и сам како то иде. После нечега доброг, тешко се прихвата било шта друго.

    П.С: У вези раније конверзације у вези са горивом... Субјективни осећај у вожњи и по мерењу потрошње, VTEC мотори од горива које се може купити у Новом Саду највише "воле" Лукоилов 98 октански, па тек онда скупи Нисов 100 октански. Од осталих само адитивираних 95 октана од Лукоила и Мола. Ништа друго!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Hvala za komentar u vezi goriva.
      Na žalost tog 98-oktanskog Lukoila nema baš svuda. Inače, odlično gorivo.
      Ako već nema posebne koristi od G100, bar ne trošite novac. Naravno, i Ecto 95 je o.k. (kupujem ga uz povremeno sipanje G100, no ipak 90% je na TNG).
      Zaista NE znam o čemu se radi (zašto nema G-Energy ulja). Možda nešto u vezi sankcija(?!)- iako nema logike (bar za "made in Italy").
      Predlažem da pozovete (hmm ... koga? Nekoga u NIS-u, verovatno) one koji ulje prodaju (distribuiraju).
      Ako bude nedostatka G-ovih ulja, možete u TRIO servisu da izvršite promenu ulja.
      Eneos je sasvim o.k.
      TRIO servis je o.k.
      Biće to dobro (čak i bez odličnih G ulja)
      Pozdrav!

      Избриши
  58. Нисам хтео да Вас тражим на осталим форумима у вези жељене теме, па ћу тражити Ваш савет на теми где смо се већ "чули".

    На својој Хонди ФР-В,после неколико хиљада пређених километара са инсталираним ТНГ уређајем морао сам да мењам плинске дизне. Биле су невероватно прљаве и запушене да ни чишћење није помогло, већ само замена. 95% сипаног гаса је био на Лукоил пумпама. Раније, на Фолксваген Бори је била иста прича, али је гас точен искључиво на НИС-у и Гаспрому. Изузеци су Лукоил у МК и БП у Грчкој.

    Полако сам прешао на Мол пумпе. Мајстори за ТНГ без изузетка криве државу и обележивач горива. Наводно обележивачи не сметају у бензину и дизелу, али су смрт за ТНГ уређаје, без обзира на произвођача. И да је већина проблема настала од како се гориво обележава. Али у страху од великих играча и тржишне инспекције не смеју то написмено да тврде.

    Елем, да ли имате неки савет у вези тога, потврду или демант. Ваља ли МОЛ? Не устручавајте се да некога накудите. Ту невероватну количину смоласте супстанце на дизнама није имао ко да нанесе осим горива.

    П.С: Г-енерџи се јако лепо слаже са Хондиним и Фиатовим моторима у нашој кући...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Srđane,
      Što se tiče MOL-a, mislim da imaju kvalitetan TNG. Zanimljivo da ste loše prošli sa Lukoil-om, ne bih to očekivao. Obično se krivi NIS ali nisam siguran koliko je to objektivno.
      Šta reći? Ako ste pratili (ja nisam u potpunosti ali jesam "glavnu" emisiju) na SAT-u je bila pokrenuta tema TNG-a i smolaste supstance koja pravi velike probleme TNG instalacijama.
      Kao što je poznato - sve je po propisu (standardu) ali problem (i dalje) postoji.
      Navedeno istraživanje iz J. Koreje ne deluje ubedljivo iako bi moglo u manjoj meri da "dolije" ulje (gorivo) na vatru ("smolu na dizne"). No, kao primarni uzrok, ne bih rekao. U emisiji jeste analize radio SGS ali ... da li bi se javno konfrontirao od potencijalnih (ili već ustaljenih) korisnika (bogatih)? Garantovano NE, pa su i zakljuci bili (više nego) neutralni.
      Ti (nano) markeri su sigurno dokazani u tečnim gorivima. Za TNG zaista ne bih znao (pa ne smem ništa da tvrdim), jeste glupo ali nisam stigao da se time bavim (eto priznajem).
      No, ne bi me (uopšte) iznenadilo da smo mi pioniri u korišćenju markera za gasovita (tečna u rezervoaru) goriva ili da smo (makar) jedna od prvih zemalja koja to radi (pa svi mi "eksp. zečevi").
      Nije nemoguće (da je to problem) ALI ne mogu da tako nešto tvrdim.
      Ono što mogu je da oligopol (predvođen NIS-om) baš zabole (izaberite deo tela po sopstvenom nahođenju) i za kvalitet i za krađu na meri (opet par veoma sumljivih slučajeva i to na tečnom gorivu, o TNG-u ne treba ni pričati).
      Država je koncentrisana na akcize (da ih neće ni smanjivati sad kad je nafta 85$ po burencetu).
      Doduše, i jednima i drugima moram da skinem kapu jer su se uklopili u standarde što samo potvrđuje moto celog bloga - nije važno samo ispuniti standarde da bi se dobio vrhunski kvalitet (ni blizu!).
      Iskerno, ni ja se ne bih (da sam zadužen za to) tako lako odrekao markera (jer su dali rezultate po pitanju poreza), ali mislim da bi trebalo pokrenuti (navodno je u toku, ali ...) akciju da ne samo distributeri goriva nego i država (i sam proizvođač markera) ispitaju šta je po sredi, jer taman je TNG postao dobar ("evropski") kad "ono međutim" (a poklapa se sa markiranjem pa ne treba to isključiti, naprotiv, od toga treba početi).
      Lično nemam saznanja a ni problema (eh, lako je meni i nemam dizne, na venturiju sve prolazi (pa i doživotna robija)).
      Iskreno, nemam dobar savet (da priznam). Sam žalim što nisam (još) bliže granici pa da bar pola goriva sipam preko grane ... makar što se TNG-a tiče ... (makar bih uštedeo, a da imam sekvent, verovatno i dobio na kvalitetu). Na tečna goriva nemam primedbi, osim visoke cene (mogla bi država makar da privremeno smanji akcize, već odbijaju na PDV-u preko planiranog, i makar dok je nafta na preko 80$ za burence). No, lako je kritikovati selektora, izgleda da ni u fudbalu nismo bili za bolje, pa tako i u drugim oblastima (no, potencijala ima, a i nismo baš najgori, daleko od toga; prevedeno na goriva, imamo solidan kvalitet, osim baš TNG-a a i on je unutar standarda, ostaje problem "smole", nadam se rešiv (u nekom skorašnjem vremenu)).
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Ukratko, ako i promenom proizvođača (distributera) goriva imate isti problem, već je skoro izvesno da je do markera a onda Vam pomoći - nema.
      Ništa, bez nerviranja i puno sreće (znam, zvuči bezveze ali je tako) sa MOL-om.
      Pozz

      Избриши
    3. Postovani gosn.Jovanovicu,samo da se nadovezem I potvrdim vase konstatacie,I primedbe kvaliteta sa nasim "cudnim" TNG-om.Danas sam servisirao I uspeo ocistiti dizne na svom Shevrolet-Lacetiju.Uspelo je nekim tretmanom da ociste dizne.Ako imate valjan savet u vezi gde sipati I jos pi neku goru rado cu vas pislusati.
      Pozdrav za gosn.Stevu I vas.!

      Избриши
    4. Гледао сам ту емисију САТ-а. Иако их изузетно ценим и поштујем, видео сам пар прескочених одговора на питања просечног српског корисника ТНГ-а. Као и поређење адитивираног бензина из НИС-а и Шела из Мађарске - нису рекли да су исти резултати, а Шелов је био од 95,а Нисов од 100 октана (као 100).

      Не преостаје ми ништа него да се провозам на Моловом плину наредних пар хиљада километара. Надам се да ми се лампице неће палити, да ће дизне издржати... И надам се да нећу заборавити да овде оставим утиске, јер ћу после 10000 км свакако морати да радим редован сервис плинског уређаја. До тада Мол...

      Избриши
  59. Postovani gosn.Jovanovicu,prosle nedelje sam se vratio iz Italije,I u par recenica cu vam izneti moje utiske o neverovatnoj razlici njihovog I naseg TNG-a.Njihov kvalitet TNG-a je fascinantan,evo par zapazanja.
    1.Auto je bolje vukao,bolje
    startovao,mirnije,skoro necujno radio.
    2.Potrosnja je je za 40-50% manje nego na nas gas.
    3.Tokom tocenja se tacno,natoci koliki
    je kapacitet,litraza rezervoara za gas,sto kod varira,zar ne.
    Da li I kad cemo imati isti kvalitet TNG-a da li I kad ce proizvidjaci I prodavci imati korektan odnos prema svojim korisnicima,pitanje je za sad sigurnobbez odgovora.Ostaje gorak.utisak da smo koliko god nas ubedjivali nafdlezne institucie da je kvalitet naseg goriva isti kao I u Jevropi,bezocna neistina,odnosno laz.Al to je sad vec druga prica.
    Eto toliko,o mojim utiscima.
    Veliki pozdrav.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Aleksandre,
      Hvala na (podeljenim) utiscima.
      Ako dozvolite, par komentara sa moje strane.
      (ako ne, brišem ih čim stigne zahtev)
      "Italijanski kvalitet TNG-a je fascinantan" Nisam probao, ali u to uopšte NE sumnjam.
      1.Auto je bolje vukao,bolje
      startovao, mirnije, skoro necujno radio.

      Malo je subjektivno, ali verujem da je tako.

      2.Potrosnja je je za 40-50% manje nego na nas gas.

      Izgleda previše, ali ne mogu da kažem da nije. Čak i da je 10% - mnogo je (a verujem da je makar toliko, čak i u Bugarskoj je "tu negde" a verujem da je u Italiji i više).

      3.Tokom tocenja se tacno,natoci koliki
      je kapacitet,litraza rezervoara za gas,sto kod varira,zar ne.

      Ovo je sigurno tako (čak, eto i u Bugarskoj a kamoli na "trulom" Zapadu).
      Osim svega drugog, bar delom je zbog latentne (možda i organizovane) krađe na meri, što jeste suzbijeno ALI ne u potpunosti. Jednostavno, u inostranstvu nikada nisam napunio više od 85% rezervoara za TNG a ovde sam i 105% (doduše od kad je zamenjen tek 95% ali ...).

      "Da li I kad cemo imati isti kvalitet TNG-a; "da li I kad ce proizvodjaci I prodavci imati korektan odnos prema svojim korisnicima?"
      Pitanje za milion (makar dinara)!
      1) Sigurno ne dok je oligopol (predvođen NIS-om, a praćen sa ostala 3-4 strane kompanije) na snazi (a ostaje večno, tj. dok god ima nafte u Srbiji i okolini, a posle fajront (za 10-15 god.)).
      Kad se neko namesti i traži nešto (vapi za tim i urla na sav glas), onda ... zna se šta mu sleduje.
      Slično i za drugo pitanje, dok nema (zdrave) konkurencije, tako Vam je to.
      (npr. Lidl nije bog zna šta, ali je uspeo da malo primiri ostale koji nas šišaju k'o ovce*, pa tako i za gorivo).
      *a ovce i jesu za šišanje

      Избриши
    2. Btw. gore sam (greška u kucanju) napisao
      "odbijaju na PDV-u" a treba "dobijaju".
      Opaska je da država sa povećanjem cene goriva dobija i više od PDV-a.
      E sad, kakve to veze ima. U principu nema (gubi kad je niža), ali ako je već kasa puna (kako kažu nadležni) onda (verovatno) postoji mogućnost da se donese neka odluka (makar privremena) da se akciza smanji dok god je cena nafte preko x $ (npr. 80 ili makar 90) za y dinara, a da pri tom ne izgubi u odnosu na godišnji plan (u budžetu).
      Jeste komplikovano i ne bi dalo velike rezultate, ali makar par dinara manje bi nešto značilo svima. Indirektno bi suzbilo povećanje cena (inflacije), koja je sa sve višim cenama goriva neminovna (makar i za 1%, a za obične građane je to uvek više, bar 10% za kućni budžet).
      Pozz

      Избриши
  60. Одговарам са другог мејла, стари Гугл налог ми је до даљег банован - клинци се дочепали Андроида и урадили нешто што није баш лепо...

    Што се тиче уништених дизни, морам да кажем да је бар 95% сипања горива било код њих. осталих 5% на Молу, Лукоил у МК и БП и Шел у Грчкој. Када сам одвео Хонду на дијагностику у Трио, мајстор ми каже да на бензину ради као школски пример лепог рада, а на плину тешки очај. То се могло осетити и у раду. После промене дизни, рад и на плину и на бензину је равномеран, мотор се не чује (ХОНДА!). Потрошња је остала иста, али се барем не чује као дизелаш. Од онда, апсолутно сва сипања плина су са Молових пумпи, док бензин сипам на НИС-у (100) и на Лукоилу (98). Бензин са адитивима им је солидан.

    И да, када сам возио на плин, после 2 километра се палила лампица "check engine" која се гасила после 30-50 километара бензинске вожње. Ево, од замене је прошло бар 2-3000 километара и лампица се више не пали. Ваљда је мајстор није искључио!?
    Иначе, потрошња бензина у комбинованој вожњи је нешто мање од 7 литара, плина око 8,5. Ипак су то кола од 1500 килограма...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani Srđane,
      Potrošnja je sasvim o.k. (da, tona i po, te jak motor). Odnos potrošnje TNG i benzina je takođe o.k. i očekivana (cca. 20% se mora očekivati čak i sa najboljim sistemima).
      Btw. u Hondu se često ugrađuje plin tako da pomalo troši i benzina, što jeste malo manje ekonomično ali može biti korisno po motor.
      Btw. ponekad ga "ošinite" na čist benzin (bar 5% pređenih km, ne računajući one pri polasku pre prebacivanja).
      MOl bi trebao da ima kvalitetan TNG ... da na NIS su se žalili ali ima pritužbi i na druge (npr. LUKoil, mada mnogo ređe). Naročito na dizne ali ponekad i ventile.
      Teško je reći šta je tu istina.
      INače, i ja smatram da i NIS i LUk imaju dobre aditivirane benzine.
      Pozdrav!

      Избриши
  61. Опет је бата Срки. Знам да је ово тема за уље, али не знам где друго да Вас приупитам за ТНГ. Наиме, недавно сам приметио на НИС-овим пумпама нов начин означавања ТНГ горива са префиксом ОПТИ. Радник на пумпи каже да је то чистији гас, не прља инсталацију и слично. Можда је то тачно, али да ли радник само хвали фирму, прича шта му је речено, или је заиста тако? Имате ли нека сазнања о тој "новој" врсти ТНГ-а?

    П.С: Пре неки дан сам прочитао Ваш стручан чланак о некој "чаробној" страној води за пиће. Одушевили сте ме. Још један доказ да страно г...но не мора бити слађе од домаћег шећера. Иако је скупље.

    ОдговориИзбриши
  62. Poštovani,
    I mene je zainteresovalo novo ime ... dobro zvuči.
    Radnik sigurno hvali (tako mu rekli, ili samo zbog lojalnosti firmi).
    Najava je bilo (još u emisiji SAT) da će se nešto uraditi po pitanju TNG-a jer je i pored ispunjenja standarda EN 589 prljao dizne i "punio
    " sistem smolom. Naročito su se ljudi žalili na NIS, što je možda bilo i preterano (najviše pumpi pa najviše i pritužbi, verovatno).
    Ja sam sipao često na NIS-u (malo češće na Lukoil-u) i tokom više godina nije bilo nikakve smole ... doduše u pitanju je venturi sistem bez dizni, pa je verovatno manje osetljiv.
    Verujem (nemam dokaza) da je NIS-ov TNG bolji nego ranije ... koliko? Ne bih da nagađam.
    Čak ni da li je sad potpuno (99%) eliminisana pojava smolaste materije.
    Blaga preporuka ... blago (i) uzdržana.
    U svakom slučaju ako Vam NIS odgovara i zbog drugog (cena, blizina pumpe, druga goriva ...) razlog više da se snabdevate TNG-om na njihovim pumpama. Ne, ne verujem da je preterana briga za potrošača, ali jeste za sopstveni promet koji je sigurno opao desetak ili više % u poslednjih 12 do 18 meseci.
    NIS, moram to da naglasim, kod nas ima najveće resurse (stručne ljude i opremu) da nešto drastično promeni (ni drugi nisu bili oslobođeni sumnje) tako da verujem i da jesu.
    Btw. svi ostali proizvodi su im o.k. (uključujući maziva i goriva) te ne ide da se brukaju na Gas(promu)-u.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  63. Поздрав бата Стево.
    Опет ја... Као што сам ти раније навео, ова Гаспромова уља се све теже налазе. Барем у Новом Саду - седишту Гаспрома за Србију. 5w40 још се и нађе.
    Како је дошло време да на ћалетовом Пунту мењам уље, долазим у дилему. Ако не нађем Гаспромову полусинтетику, да ли би било паметно да сипам грчки Циклон (Cyclon Magma X-100 10w/40)? За мене је то нешто ново, али немам никакве информације о њима.
    Селенија је мало надувана прича, а и прескупа је. А с обзиром да ћале у Пунту пређе око 5000 километара годишње, мислим да би Шел, Мобил и Кастрол били бацање пара.
    Циклон уља могу да набавим по изузетно доброј цени (мој брат је један од дистрибутера), али ме интересује и стручно мишљење. Мотор у Пунту је 1,2 8 вентила, 60 КС и није израубован.

    С поштовањем

    ОдговориИзбриши
  64. Bata Srle,
    Izvini na kašnjenju.
    Grčki (grčko-holandski) Cyclon je vrlo pouzdan brend. Imaju veliki broj odobrenja i ispunjenih standarda. Nisu im sva ulja od recikliranih a i koja jesu nisu lošija od standardnih ulja. Za iole modernije ulje sigurno i nije reciklat.
    Go for it!
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  65. Поздрав бата Стево!!!
    Једно питање. На поменутој Хонди већ преко 50000 километара користим искључиво Гаспромов 5w40. Е сада, до сервиса ми је остало 3-4000 километара, а морао бих да долијем 3-4 децилитра уља.

    Да ли је проблем ако бих ставио такође Гаспромово уље, али 10w40? Наиме, остало ми је толико од сервиса ћалетовог Пунта, па да не купујем целу флашу.

    Да напоменем, Хонда се вози по прописима, вожња преко 3500 обртаја ван аутопута је немогућа мисија.

    ОдговориИзбриши
  66. Poštovani g. Srđane,
    Nema nikakvih problema za Vaš slučaj. Slobodno iskoristite SAE 10W-40 ulje.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  67. Da li može u Reno Clio 1.2 16v 55kw 2008g.da se sipa G Energy 5w 40 bez neke bojazni? Znam da je Elf preporuka ali to ne znači da je i obaveza. Ili možda grešim?!

    ОдговориИзбриши
  68. Poštovani g. Urke,
    Bez problema!
    F-Synth SAE 5W-40 i nema problema. Btw. (ne znam da li ima kod nas) Synthetic Active 5W-40 ima i RN 0700/0710. Dodatno, i Lukoil Luxe Synthetic 5W-40 ima isto odobrenje.
    Sva ulja sa tim (a i bez toga, ACEA A3/B4 je dovoljno, naročito ako je neko od novijih 2016. ili 2012.).
    Elf je samo partner i dugogodišnje fabričko ulje. Nikakve obaveze tu za korisnika ne postoje. Preporuka je za nivo kvaliteta koje ulje mora da ispuni, Elf je samo "dodatno pomenut".
    Posle garancije ni u ovlašćenim servisima nije obavezan Elf, tako da ...
    U principu bilo koje sintetičko 5W-40 (API SM ili SN uz ACEA A3/B4).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  69. Btw. i bolja SAE 10W-40 ulja dolaze u obzir. Naročito ako su RN 0700/0710 (Castrol ili nova verzija G-energy (Long Life SAE 10W-40).
    Naravno, ovo samo do -20 cel. ali ni to nije problem u poslednje 2-3 decenije.
    Pozz

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala gosn Stevo. G energy će dobiti Clio ovaj put jer za te novce mislim, da je odnos cena/kvalitet sasvim u redu.
      Pozdrav

      Избриши
  70. I više od toga (odnos kvalitet/cena) ... ili manje od toga cena/kvalitet. :-) Pozz

    ОдговориИзбриши
  71. Поздрав бата Стево... Бата Срки опет...

    Наиме, братова Хонда Џез 1,2 има у себи Енеос 5w40, али и потребу за доливањем. Налази се на око половини сервисног интервала. Шта саветујеш за доливање? Опет Енеос, Газпром или неко треће?

    Стара прича. За Газпром уља на њиховим пумпама знам да је оригинал, а за остале...

    ОдговориИзбриши
  72. Poštovani g. Srđane,
    Nije mnogo od značaja (mogu oba) ali za dolivanje bi se držao Eneos-a (koji je već u motoru).
    Kod Technolub-a je sigurno original.
    Sledeći put možete probati G-energy ili Total Quartz 9000 (ulja koja nisu ACEA C3 i za nijansu viskoznija). "Potreba za dolivanjem" nije posebno zabrinjavajuće ... ako je baš naporno (često) možda i Mobil 1 5W-50 (naručite direktno od Plattner-a).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  73. Поздрав бата Стево.
    Није баш у опису теме, али смо развили овде неку комуникацију.

    Елем...

    Мајстор код којег сервисирам ТНГ апаратуру у колима, саветује ми да "нипошто не точим ТНГ на НИС-у". Безрезервно саветује искључиво Шел. Е сада, не верујем да има неки проценат, али... Каже да му са НИС-а долазе највећи проблеми.

    Имаш ли нека сазнања по том питању? Како да знак ко и где има колико учешће пропана и бурана, као и осталих примеса?

    Свако добро.

    ОдговориИзбриши
  74. Poštovani g. Srđane,
    Ova tema je (naročito) bila aktuelna pre par godina (čak i na SAT emisijama) ALI bez konačnih zaključaka. Osnove norme su ispunjavali svi veći distributeri ali opet je bilo velikih problema.
    Nije do osnovnog odnosa propana i butana ni bilo kog pojedinačnog zahteva EN 589 Standarda.
    Očigledno da je do nekih od primesa ili tako nešto. U međuvremenu je NIS izbacio "Opti" koji bi trebalo da je to rešio, no da li je i stvarno ne bih znao. Dakle, problem bi trebao da je makar umanjen. Ne znam ni odakle se snabdevaju drugi pa ostaje da su i oni sumnjivi (makar delom od NIS-a). Shell ima visoke standarde pa ako i nije njihovo gorivo onda sigurno mora da ispuni njihove zahteve pa je u tom smislu (i) sigurnije.
    Sigurno ga preporučujem. Svi ostali bi trebali da su o.k. ali posle velikih problema sa zapušivanjem filtera (ali i više od toga) od pre par godina ostaje senka sumnje.
    Možda je novi nedavna "duboka prerada" (druga faza modernizacije pančevačke rafinerije) i rešila ovaj problem ali to će se videti u toku ove godine (pa se možete vratiti i na NiS kad signali budu pozitivni). Svojim medijskim nastupima NIS je indirektno priznao da je za nijansu bio iza Zapadnih zemalja EU a da im se sad približio. Prvo je tačno a za drugo nema dokaza. NIS je velika kompanija sa državnim udelom a tu su i "Ruje" koji definitivno nisu Zapad (niti će to biti još dugi niz godina, decenija ... ako ikad) po standardima proizvodnje, a posebno organizacije, a o kadriranju (tu su milenijumi u pitanju) ... pa ... mislim tamo bi Tesla i Anštajn završili kao tehničari (kopači kanala kao Tesla kod Edisona), ako razumete (koliko se ceni znanje iako pokupe po par "najboljih" (sa najvišim prosekom) studenata raznih struka ... koji osim solidne (ali ne posebno visoke) plate posle 5 ili 10 god. "zarđaju" i utupe u velikom sistemu (ne bih savetovao nikom takvom da se proda za sitne pare, bolje i na faksu da ostane pa i za duplo manje).
    Btw. nije bolji ni Shell (suštinski) ali ipak ima sistem gde se manje zaglupljuje i više ceni znanje (a i rukovodioci ga imaju više).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  75. Shell je tek ogroman, pa im može promaći talenat, a i tamo se vodi "politika" ali u znatno manjoj meri.

    ОдговориИзбриши
  76. Приближавају се сервиси, а са својим ставом о Шелу и Гаспрому си ме малко заинтригирао. Наиме, Шел уља су доста скупља, али једном недељно не Шеловој пумпи дају попуст од 30%. Е сада, онда их доводи у ценовно прихватљиву групу.

    Моја Хонда ФР-В је 1.7, ТНГ, скоро 200.000 км, братова Џез 1.2, око 180.000. Обе су бензинци атмосферци.

    До сада смо сипали Г-енерџи 5w40, али ме је привукло ка Шелу твој коментар у поређењу два гиганта, попуст на пумпи, као и поверење да Корал (Шелов заступник) не продаје лажњаке.

    Елем... У понуди се истичу уља 5w30 и 5w40. Оба у "класама" HX7 и HX8. А ја као лаик, појма немам шта је шта. У каталозима свих произвођача, сви продају врхунску робу.

    Које су разлике између тих Шелових уља (за наше Хонде)? Нарочито у односу на Г-енерџи. Већина "мајстора" за Г-енерџи или није чула, или их пљује (нисам радио са њим,али "знам" да је ђубре...). Са друге стране, кажу за Шел: "Што је добро за Ферарија, добро је за све!!!"

    Стево, просветли нас Хондаше са јефтинијим улазницама...

    ОдговориИзбриши
  77. Poštovani Srđane,
    Nisam baš direktno poredio dva giganta, NIS je (ipak) nešto drugo. G je firma utegnuta po zapadnim pravilima a G-energy je počeo iz Italije (bivše blendare Chevrona, tj. Texaco brenda).
    Tako da o G-energy uljima imam dobro mišljenje (i uvek ih hvalim), toliko da ni politička situacija oko Rusije to nije mnogo promenila. Osim toga, imaju "sve žive" standarde i odobrenja; na kraju krajeva su (kao i Lukoil) i članovi ATIEL-a što je bolja preporuka od bilo kog majstora.
    I tako stigosmo do koliko je Shell bolji od G-ja?
    Iskreno, više akademski ... vrlo malo ... neka budu i nijanse (ako su uopšte).
    Možda je GTL tehnologija i najveća prednost Shell-a (ali generalno, ne samo u odnosu na G).
    Možda i to što su duže u igri (naročito na zahtevnim tržištima i za zahtevne klijente).
    Šta bi sa Ultra (5W40)? Nema ga ... ako ima onda to, ako ne, onda pa HX8 (viši nivo kvaliteta, full sintetika, i to bi trebalo da je GTL tehnologija, kao i za Ultra). HX8 i Ultra su različita ulja ali vrlo slična (možda su poneka i identična, makar što bi rekli skeptici).
    Nećete ništa posebno dobiti ali vredi probati (bar), posebno sa popustom (bez njega ne vredi čak ni (eventualni) dobitak u nijansama i to na papiru ali u praksi ne verujem da će biti razlike). Ništa loše u ostanku na G-ju.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  78. Поздрав бата Стево.
    Гаспромовог уља, опет нема на НИС и на Гаспромовим пумпама. А сервиси се морају радити...

    Елем, средом је на Шеловим пумпама попуст од 30%, па сам решио да почастим Хонду са 5w40 УЛТРА уљем. По овој цени је јефтиније и од Кастрола, Енеоса, Мобила. HX8 би био још јефтинији, али нећу да цепидлачим. Стева је рекао да је УЛТРА врх. :-)

    Искуства ћу имати тек за 3-4000 километара. Само ме ситно копка... Made in Turkey...

    П.С: 4500-30%=3150

    ОдговориИзбриши
  79. Poštovani g. Srđane,
    Cena je starno povoljna, za te pare bih i prećutao ono "made in". Btw. Mobil se malo opekao sa tim ALI turski Mobil nije bio značajno lošiji od italijanskog, poljskog ili bilo kog evropskog.
    Turci su o.k. imaju dobru tehnološku disciplinu i stručnjake, sve zavisi od centrale (npr. Reno vozila su o.k. a još bolji je primer Fiat-a, iz devedesetih nije bio, a sad jeste, najverovatnije). Sve u svemu, Shell to sigurno kontroliše, ne bih mnogo brinuo oko toga.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши