Ukupno pregledanih strana (Total Page Views)

недеља, 26. април 2009.

Sintetika (po drugi put među Srbima i (bar) četvrti put u svetu).

Ipak sam podcenio problem. Sintetika ili ne, pitanje je sad!
Tema je jako složena i ima dugu istoriju a i veliki novac je u pitanju.
Priča neminovno sadrži deo o 5 grupa baznih ulja. No o tome u posebnom post-u. Samim tim nije sve rešeno, pa da krenem redom.
Da ne idem od Kulina Bana.
„Zvanični stav“ većine kompanija je da su sintetička ulja sva ona koja su dobijena sintetičkim metodama (?!) – (ma nije valjda!). Ovo je toliko široka definicija da je podložna raznim zloupotrebama.
Da malo pojasnim:
Tematika je dospela i do sudova (u Americi) i zavisno od države i suda bilo je raznih odluka ali prevlađuju ona koja podržavaju „zvanični stav“. U Americi je praktično usvojeno i pravno zasnovano da se grupacija III baznih ulja tretira kao sintetička osnova dok to u Evropi i većini drugih tržišta (država) nije slučaj.
U debatu se uključilo i nekoliko nobelovaca iz oblasti hemije, više nezavisnih institucija kao što su instituti za petrohemiju, fakulteti (univerziteti), profesori, inženjeri, udruženja inženjera, hemičari, laici, ... ma svi!!
Konačan stav debate je da nema konačnog stava. Ima pravnog rešenja koje je pomenuto gore, no to je zaista samo solomonsko rešenje.
Zar oko jednog tako prostog pitanja?
Prostog? Prostog! E, u hemiji nema ničeg prostog, voda je složeniji oblik materije nego što možete da zamislite a ipak je osnova prost molekul – H2O, doduše nije baš kao „pije vodu kao vo ne zna šta je H2O“, jer to je zapravo uprošćena formula, mnogo, mnogooo uprošćena. Za samo jedan molekul je O.K. čim ih je više voda je već komplikovana struktura naročito u tečnom stanju. Ne bih dalje.
Zamišljate šta je tek kod (strukturno prostijih sistema od vode) smeša puno složenijih osnovnih (organskih) komponenti.
Brzo su se svi složili oko „zvaničnog stava“. Šta je onda problem?
Svaka sinteza (hemijska reakcija) ima svoje polazne supstance (sirovine), najčešće prostije (u ovom slučaju organske) supstance. Sintetička ulja se proizvode od organskih supstanci. Pogađate već – poreklom iz nafte, ako ne direktno sigurno indirektno! I evo paradoksa!! Šta je starije kokoš ili jaje? Sinteza od elemenata iako moguća više je za akademski značaj jer bi cena takve sintetike bila još veća bez puno prednosti.
Kako izaći iz ovoga? Naravno suziti definiciju. Sinteza ne bi trebala da bude „prosta“ sinteza iz parafinskih ulja ili drugih derivata nafte.
E tu smo! Šta je to „prosto“?
Priča nema kraja pa da je skratimo: da li je proces Hidrokrekovanja dovoljno prost?
Čak su i jaki autoriteti potvrdili da bi i ova ulja mogli smatrati sintetičkim i to su kompanije prihvatile oberučke! Slično je i sa uljima čija je polazna sirovina rafinat (destilat) koji se koristi za bazna mineralna ulja ili čak bazna mineralna ulja što je trenutno vladajući trend.
Kod drugog se još vodi rat (da li su ili ne sintetička) a za prvo je već „ozvaničeno“ da se ta ulja predstavljaju kao poseban entitet HC (SHC) ulja ili sintetskim tehnologijama dobijeno ulje (praktično III grupa baznih ulja). Doduše nisu svi to prihvatili i često ih predstavljaju kao sintetička (u USA i legalno), doduše „na mala vrata“ uz korišćenje raznih eufemizama. Znači 100% HC predstavljaju kao „sintetička“ a ako su mešana sa mineralnim onda su „polu-sintetička“. Drugi oba prva predstavljaju kao „polu-sintetička“, druga kao mineralna ali njih je sve manje. Opšti trend (pre svega nemačkih proizvođača) je da se (S)HC ulja nazovu „sintetička tehnologija“ (pa razni oblici) i da se stave po ceni (i kvalitetu) između čistih sintetika i polu-sintetika. Doduše to omogućava i svrstavanje mešavina mineralnih i HC ulja u polu-sintetike, mada je manje zlo i uglavnom (bar Nemci) to ne rade već takva ulja svrstavaju u mineralna. Doduše time se čini druga nepravda u vidu „super-mineralnih“ ulja koja obična ne mogu dostići no pravde na ovom svetu nema pa vi vidite.Najkvalitetnije polusintetike (pokušaću da kasnije i sastavim listu potencijalnih kandidata) su kombinacija III grupe i IV i/ili V grupe API baznih ulja.
Autor ovih redova se ne miri sa „činjeničnim“ stanjem tako da će dati sve od sebe da shodno raspoloživim podacima razjasni koje je ulje kakvo.
Da se razumemo HC ulja zaista nisu mnogo lošija od „sintetičkih“ ali su značajno jeftinija tako da se to mora znati. Imaju bolji odnos kvalitet/cena ali je ukupan kvalitet za nijansu lošiji.
Mnoge firme i organizacije (međunarodne) daju vodiče o tome koja su ulja čisto sintetička, i stoje iza svojih navoda. Mnoge od njih su jakog autoriteta i velikog ugleda. Iza njih stoji puno znanja i iskustva, ali na kraju krajeva sve one rade za pare! Da, da ... novac vrti gde burgija neće. Mnogi navodi su potkrepljeni više parama nego činjenicama. Uostalom ako u izveštaju stoji i nekoliko reklama proizvođača koji se navode, gde je tu nezavisnost?To liči na dijalog iz stripova: „120 udaraca nožem u leđa! Šta vas navodi da to nije samoubistvo?“ Bilo bi smešno da nije žalosno. Ali ljudi moraju od nečeg da žive.
Baš zbog toga pravilnim izborom dajete svoj glas „čistom računu“.
Sve vam je apstraktno evo par primera:
1) Elf Excellium – cela serija je 100% sintetička. To sam našao na par mesta, doduše izvori su američki gde je sintetika labaviji pojam. Ni ja nisam to drugačije vodio ali sam ipak naveo da čak ni proizvođač ne naglašava to za sve iz serije a i MSDS (Material Safety Data Sheet) za pojedine budi sumnju. Bez hemijske analize ne bih se zakleo ali deluje da je nekoliko iz serije čista sintetika a nekoliko miks sintetičkih i HC ulja. Nije nemoguće ni da je neko od njih i čisto HC ulje. Još jednom naglašavam da čak i da je tako ne dovodim u sumnju kvalitet tih ulja (detaljnije pod Elf).
2) Selenia – na listi ulja koja nisu „para“ ili „polu“ sintetička nalaze se: 20K i Gold Synth (doduše okrnjili su mu API koji je „samo“ SL a Selenia navodi SM).Dugovao bih im izvinjenje i spreman sam da ga dam, no ako (i kad) me proizvođač ubedi u to (ne na sudu naravno!). Naime (manje bitno) ne navode „fully synthetic“ u opisu već samo „synthetic based“ što iako nije jak dokaz implicira na to da nije 100% sintetičko u užem smislu. Na većini tržišta (bivše SFRJ) prodaje se kao „polu-sintetičko“ i to od ovlašćenih uvoznika/distributera. I što je najvažnije MSDS kao dokument koji mora da prođe ozbiljne (državne pa i međunarodne) institucije navodi „visoko (jako) rafinisana parafinska ulja i hidrotretirana (hidrokrekovana) ulja“ (uz naglasak da je mešavina) a ne „sintetička parafinska ulja“ ili još bolje „sintetička ulja“ kao kod drugih Selenia sintetičkih ulja. Najverovatnije nije čak ni čista III grupa već mix. II i III uz eventualni mali procenat IV i V mada bi moglo biti čista III API grupa baznih ulja. Kako je izvor opet američki ukoliko je verodostojan ovo je ulje od čiste III grupe baznih ulja, no ne treba zaboraviti da za američko tržište idu i nešto drugačije formulacije te ostajem pri prethodno navedenom stavu.
3) Sintetička ulja sa sadržajem sulfatnog pepela iznad 1,0% su očigledno dobijena sintetički ali iz parafinskih ulja dobijenih destilacijom nafte tako da nisu u najužem gledanju stvari potpuno sintetička ili moglo bi se maliciozno tvrditi da su to sintetička ulja ali nižeg kvaliteta i „neplemenitog“ porekla, skoro kao dobar i inteligentan pas ali bez pedigrea. Tu je (ili čak pre svega) i pominjana bratija sintetičkih ulja klase viskoznosti 5W-40. Doduše to ih čini i „mešljivijim“ sa mineralnim uljima i manje agresivnim za zaptivke ma koliko obe stvari ne bile preterano važne poslednjih 20-tak godina. Malo više kod opisa grupa baznih ulja.
Cinik bi sada zaključio: unutar jednog brenda – koliko para toliko muzike. Ne bi mnogo pogrešio, ali uvek je što više para manje muzike a i ne mora da znači zavinsno od automobila, načina vožnje i koliko se vozi u režimu stani-kreni; moglo bi se još tu dodati i: nadmorska visina, zaprašenost puteva, klimatska zona itd.
Dakle uprošćeno cinično gledanje na stvari je samo (loša) orijentacija, zato i postoji blog (drugi blogovi, forumi, diskusije, paneli, predavanja, naučni radovi, ...).
Umesto zaključka: ako negde i slučajno pogrešim i proglasim neko ulje sintetičkim a da to nije ili obratno ne zamerajte jer u krajnjoj liniji i nije od prvenstvenog značaja. Time se jednostavno ne treba opterećivati. Možete ulje koje koristite zvati ovako ili onako ukoliko se pokazalo dobrim po vaš motor nema razloga da ga menjate ili da vas neko zbog razlike u kategoriji odvrati ili ubedi da je loše i obratno.

Нема коментара:

Постави коментар