Ukupno pregledanih strana (Total Page Views)

недеља, 3. мај 2009.

MEŠANJE MOTORNIH ULJA

Prvo treba naglasiti: većina proizvođača automobila preporučuje i naglašava da se doliva ulje koje već jeste u motoru ili u smislu dolivanja ulje koje je iste specifikacije kao osnovno. Retki preporučuju ulje samo po specifikaciji (a ne svog favorita) a još manje njih naglašava da je kod dolivanja bitno samo da je ista specifikacija (API ili ACEA). Mešanje u startu i ne spominju ali su (sasvim sigurno) unapred protiv toga.
Pomenuću i kasnije: litar ulja koje vam je već u motoru kupite još pri izmeni i stavite u prtljažnik, za vanrednu situaciju tu je a i kad posle nekoliko hiljada km treba da dospete par dl biće vam pri ruci. Ovo spada u dobre navike i svakako je preporučljivo.

Drugo: proizvođači ulja su malo liberalniji i u smislu dolivanja dozvoljavaju, prilično razumno, slična ulja, uglavnom iste specifikacije ali ne obavezno i iste vrste, čak ne obavezno ni samo iz svoje produkcije. Mešanje u startu ili ne spominju ili ne podržavaju (mada ne negiraju da je moguće naročito iz svoje produkcije) navodeći da za tim nema potrebe i da čak i ako ne izgubite (bar ne mnogo) na kvalitetu nećete mnogo ni dobiti, čak ni dolivanjem sintetike u mineralno ulje; dodavanjem 40% ili više sintetike u mineralno, ili obratno, samo „kvarite“ sintetiku, a sa 20-25% koliko solidnije „polu“ sintetike imaju rezultat je: za nijansu lošiji kvalitet od fabričkog blenda i za nijansu skuplja varijanta.
Toliko od proizvođača. Tu bi priči bio kraj ali zato i postoji ovaj blog da proširi horizonte.

Mešanje ulja je vrlo, vrlo moguće i skoro da ograničenja nema. Druga je stvar koliko je to preporučljivo, uglavnom nije i pretežno iz ekonomskih a ne tehničkih (tehnoloških) razloga.
Prvo nekoliko mitova vezanih za ovo pitanje:
1) Mešanje sintetičkih, polusintetičkih i mineralnih motornih ulja je zabranjeno – MIT.
Biće i u sekciji mitovi, manje je glupo od toga da se motor mora isprati pre promene vrste ulja, ali tu je negde. Polusintetička ulja su fabrički izmešana sintetička i mineralna ulja. Doduše mešaju se bazna ulja pa dodaju aditivi ali nema suštinske razlike.
2) Mešanje raznih klasa viskoziteta je zabranjeno – Polumit;
moguće je, no retko preporučljivo i samo u par slučajeva ima svrhu. Ovo je više pod kategorijom „Ne radite ovo kod kuće, mi smo profesionalci!“. U smislu dolivanja i naročito vanrednih situacija nemojte se plašiti, pogotovu ako nema istog viskoziteta.
Ako se bavite ovih „hobijem“ amaterski vodite računa da ne preterate te npr. 15W-40 mešajte maksimalno sa 10W-40 ili 15W-50. Ovo ne znači da bar jedna vrednost mora biti ista moguće je i 0W-40 u npr. 5W-30.
No, zašto biste ovo radili? Možda da zimi date dodatnu sigurnost pri hladnom startu? Najsigurnije i jedino ispravno kod novijih motora je da gornja SAE viskoznost bude ista tako da se mešaju 0W, 5W, 10W i 15W-40 ili 0W, 5W i 10W-30 ili 10W, 15W i 20W-50. Ovakve kombinacije mogu biti i sa učešćem dolivne komponente i preko 20% (start-up mešanje) ali kako ćete videti bolje je samo za dolivanje gde manja komponenta ide do 10 ili maks. 20%.
3) Mešanje ulja različitih proizvođača nije dozvoljeno – Polumit;
Moguće je ali malo opreza nije na odmet. Ako jedna Selenia to ne preporučuje onda sigurno nije baš totalna glupost. Savet autora:
- Bez dovoljno iskustva i bez čitanja punih tehničkih specifikacija ulja izbegavajte ovo da radite. Pod dva: mešajte ulja za koje sami proizvođači navode da su mešljiva sa drugim uljima. Uzimajte kao pravilo da mešate ulja iste API kategorije (vidi kasnije u tekstu pod 4) i iste klase viskoznosti pogotovu dok ne steknete iskustvo, koristite to i na dole navedenim uljima iako su ona takva da se svako sa svakim može mešati u svim mogućim odnosima no treba proceniti šta je ono što baš vama treba pa zato i one dve napomene. I naravno, mešajte ulja više u smislu dolivanja. Nije ni to bauk ali čak i kad puno znate često nemate dovoljno informacija da bi sami napravili blend koji će prevazići ili bar ne mnogo pokvariti fabričku formulaciju (malo više u budućem poglavlju „Put ka savršenstvu“). Neka od tih ulja su:
Addinol Light MV 0546 PD (SL/CF, polusintetika, 5W-40), Liqui Moly Leichtlauf (10W-40, SL/CF, „polusintetika“, bazna grupa II i/ili mešavina II/III, I/II ili čak I-II-III), Liqui Moly SynthOil High Tech (SM/CF, 5W-40, sintetika), LM touring HT (15W-40, SL/CF, mineralno) još nekoliko naročito mineralnih ulja i naravno „najmešljivije“ od LM-a: Nachfüll-öl („nalivno ulje“) 5W-40, SM/CF, polusintetičko.
Motul, gotovo sva ulja ovog brenda (vidi pod „Motul“ u glavnom tekstu).
Mobil M, Special S (polusintetika, SL/CF, 10W-40) i Mobil 1. Naročito polusintetika.
Valvoline Synpower (u raznim viskoznim gradacijama) kao i Durablend, polusintetika istog proizvođača.
Castrol Magnatec, praktično cela serija, proizvođač naročito naglašava značajni dobitak na kvalitetu kada Magnatec polusitnetike dodate u mineralna ulja.
4) Mogu se mešati samo i isključivo ulja iste API kategorije – skoro tačno.
Prvi deo da se mogu 100% tačno a isključivo ne baš.
Bazna ulja prve do četvrte grupe mešaju se neograničeno, brzo i potpuno u svim mogućim kombinacijama i odnosima. Za petu, za iole modernije ulje je to isto tačno. Uopšte se sintetička ulja čak i ona koja se ne koriste kao motorna (manji procenat sintetičkih ulja se koristi za motorna, većina ne!) su uglavnom mešljiva, poneko je osrednje mešljivo i postoji svega par izuzetnih koja se ne mešaju (ili loše mešaju) sa mineralnim mazivim uljima.Problem je naravno pre svega u kompatibilnosti aditiva. Zbog toga je jedino sigurno ako se mešaju ulja iste kategorije. Ovo je čak i zakonska obaveza proizvođača. Kod nas je ograničeno i na istu kategoriju ulja (mineralno, polusintetičko i sintetičko plus ista API kategorija). Ipak u oba slučaja to vam je ZAKONOM GARANTOVANO, što ne znači da je jedino moguće.
Neophodan je oprez te ako se ne radi o hitnom slučaju (na putu ste a ulje vam je na minimumu) možete mešati ulja različite kategorije pre svega ako su istog proizvođača, što većina njih i tvrdi (garantuje). Mešanje različitih kategorija istog a naročito različitog proizvođača je uslovljeno oprezo u vidu: mešajte samo ulja bliskih API kategorija, tj. da razlika ne bude više od jedne gore ili dole, npr. SJ sa SH ili SL ili SL sa SM i SJ.
Iako je moguće čak i mešanje pojedinih SG ulja sa čak SL to nije previše preporučljivo a još manje je isplatljivo. Ipak u slučaju da nemate bolje rešenje u smislu dolivanja bolja je bilo koja kombinacija nego voziti na minimumu ili ispod a trebate da pređete veliki broj km do kuće (servisa).
Iako je čak i ovo moguće: izbegavajte mešanje super modernih („low SAPS“) ulja sa klasičnim jer su ona formulisana na prilično drugačijim osnovama (ne baš potpuno kako ELF kaže) i prilično se razlikuju u aditivima. Malo više kod tabela gde su baš iz tog razloga razvojena „High Tech“ od „Super Modern“ ulja. Verovatno je: drastični pad kvaliteta smeše ulja u odnosu na bilo koju od komponenata, drastično kraći preporučeni interval zamene, skraćenje veka katalizatora za više puta, povećanje potrošnje, veće habanje motora i čak pojava retkih (ne težih ili fatalnih) problema sa motorom (uglavnom traže samo zamenu ulja to jest mešavine, a na DUŽI ROK i kod pojedinih motora mogu čak da dovedu i do kvara). Ali čak i takve mešavine su u kritičnim situacijama bolje od manjka ulja, a i postoje sasvim O.K. kombinacije ali je bolje bez preke potrebe ne praviti ih te će čak i autor ovog bloga taj deo preskočiti (ili možda, ali samo možda pomenuti u delu „ovo vam nisam rekao“).

Mešanje ulja je komplikovan posao ukoliko to radite pri samoj (pre same promene) promeni ulja i prevazilazi informativni blog. Moguće su neke kombinacije sintetika-polusintetika ili mineralno-polusintetika naročito istog proizvođača no retko ćete izvući više od fabričkih blendova.
Tu nije samo u pitanju znanje već formulator fabričkog blenda ima slobodu dodavanja aditiva a vi već imate gotovu formulaciju i u većini slučajeva ćete pre pogoršati glavnu komponentu nego je poboljšati.
Jedna od mogućih varijanti je:
LM SynthOil HT 5W-40 sintetika sa:
1. LM Race Tech 10W-60 sintetika;odnos zavisan od stanja mašine i načina vožnje, manje od vremenskih uslova. Mešavina 50-50 (inače nepreporučljiva osim za takmičenja) je pumpabilna do -30 i ponaša se blizu 5W-50 uljima. Optimalan odnos za relativno nov ali razrađen motor čija je specijikacija xW-40 je 90% default i 10% Race ulja, za sportsku vožnju 80-20 ili čak 75-25, no ipak više od 15% Race ulja ukoliko vozite i po gradu (npr. više od 20% pređenih km) ne bi savetovao.
2. LM MoS2-Leichtlauf SAE 10W-40;
Više ljudi se hvali odnosom 50-50 (razni automobili) sa ili bez dodatnog MoS2 aditiva (manje pakovanje). Nisam baš siguran da je to optimum. Čak nisam baš ni siguran da je ovo ulje idealan kandidat za mešanje. U svakom slučaju ova kombinacija prolazi ali blizu 50% sintetike ili čak više od toga? Onda jednostavno dodajte MoS2 u sintetiku. Doduše za to vam opet treba jak razlog a ne samo znatiželja. Možda bi kombinacija MoS2-polusintetike i jedne četvrtine do jedne trećine sintetike bilo idealno rešenje. Čak i 1/5 nije loše. Dobićete na smanjenoj viskoznosti na niskim temperaturama kao i nešto poboljšanu termičku i oksidacionu sposobnost uz umereno veću cenu. Ipak sipati jedno pa drugo posebno u dva ciklusa a oba dolivati nalivnim uljem (istog proizvođača) mi izgleda mnogo logičnije i jednostavnije.
3. Leichtlauf (običan, dizel ili specijal) SAE 10W-40;
Ovo je bolja kombinacija od obe prethodne. U slučaju da ste sintetičko kupili u kantici od 5l pa dolivali do pola intervala promene (recimo 7500km) nastavite sa dolivanjem gore navedenim uljima ili ako menjate filter na pola, dopunite 3-4dl ovim uljem, taman odlično da na zameni nemate „bačeno ulje“. Mogu se i u startu mešati a bolje je npr. 2/3 ili ¾ mineralnog (polusintetike) i ostatak sintetike. Još se više isplati 80:20 dok manji udeo sintetike više nema smisla. I opet: kombinacija je O.K. dobićete nešto na kvalitetu, interval zamene nećete (ili bar ne mnogo a svakako napamet) produžiti i na kraju finansijski proći lošije.
Kod svih navedenih imate i sledeći nedostatak: Pomenuta sintetika (High Tech) je API SM a sve su mešavine kategorije lošijeg ulja (po API-ju) te u 1. i 3. slučaju dobijate SL mešavinu što ako vam je propisano u automobilskom uputstvu nije loše a i katalizatori su već samim SL standardom dobrano zaštićeni, no u slučaju 2. već može iskrsnuti problem (skraćenje trajanja katalizatora za npr. 10-30%) jer SM plus SJ će pre biti SJ+ nego SL.
Drugo: viskoznost nije aritmetička sredina pa da 5W-40 i 10W-60 u odnosu 50:50 daju „7,5W-50“ ili tako nešto. Znači imate prilično nepredvidljivu klasu viskoznosti koja se samo merenjem može utvrditi. Približno za „pola-pola“ imate nešto kao:1. „7W-47“, 2. i 3. „8W-40“ ali računajte ih kao 10W-50 i 10W-40 sa svim dobrim i lošim stranama toga. Slučajevi drugačijih odnosa su još komplikovaniji.

Ne mogu a da ne pomenem da je jedna od najboljih varijanti Mobil 1 i Mobil Special S ili Synth S u viskozitetima 0W-40, 10W-40 i 5W-40 respektivno koje možete mešati kojim god hoćete redosledom i u kojim god hoćete odnosima pa i sva tri istovremeno. Drugo je pitanje šta time postižete. Synth S je već „Kec“ optimizovan po ceni, dodatak „starijeg“ brata ga samo približava svojoj ceni i to više nego što doprinosi kvalitetu. Doduše obe sintetike će od „polutana“ napraviti „super polu-sintetiku“ od njega no cenom će dostići ili čak preći Motul 6100 te ako već hoćete više od polusintetike kupite lepo Synth S, jedini razlog da to ne uradite je da prijatelja koji vozi (možda i) bolju polustinetiku bacite u prašinu no to i nije neki razlog. Jedini realan je da pred zimu napravite miks ili bar dolijete par dl sintetika u 10W-40 ulje (a da ne potrošite para kao za čistu sintetiku) a u kraju ste (Sjenica) gde je velika verovatnoća da će često biti ispod -20 a dugo ispod -15°C.

Jedna napomena:
Čak i pojedini proizvođači ulja proturaju jednu poluistinu u vidu sledeće tvrdnje:Dolivanje je bolje vršiti uljem manje API katerorije (ako nemate katalizator) ili nekim sa manje aditiva, da ne bi došlo do nekompatibilnosti (?!) a i povećanja koncentracija istih pošto ulje isparava a ovi ne (kuku!!), tj. razgrađuju se ali ne tako brzo. Iako ima malo istine u ovome ovo je baš jadno i možda i može da važi za traktore i kosilice ali vrlo malo za automobile.
Doduše poštenja radi ima nečeg u tome ali aditivi se troše i njih možda i više treba nego isparenog ulja, osim ako je motor star pa dobrano troši ulje.
Ako vam je motor nov, dobar ili bar relativno nov možda je za dolivanje najbolje koristiti (na žalost retka) ulja za dolivanje koja su optimizovana za tu namenu a imaju visoke API kategorije i obično su sintetička ili polusintetička. Naravno u prvoj polovini intervala zamene ukoliko uopšte postoji potreba (a najčešće da makar u malim količinama) dolivajte pre svega uljem koje ste sipali prilikom zamene, pogotovu što obično ostane količina od par decilitra posle zamene. Naravno možete i to isto kupiti još litar ili dva i to je i najlogičnije osim ako vam motor troši malo više ulja kada je relativno neisplativo ukoliko se radi o skupom ulju (sintetičkom); doduše skupo ulje se po pravilu i ne doliva u dotrajali motor osim u slučaju da imate para za bacanje.

Možda ću se delom ponoviti u delu o mitovima i „ovo vam nisam rekao“ ali nije loše čuti i više puta:
Jako je teško naći dva ulja koja su nekompatibilna toliko da bi se raslojavala ili penila, što je skoro nemoguće kod iste ili slične kategorije ali pri velikim razlikama ne toliko (nemoguće).
Mit je i nastao tako što su mešana najjeftinija i stara mineralna sa sintetičkim pa rezultati preuveličani. Dakle šta je autor teksta sve pokušao ne bi li našao „fatalnu kombinaciju“?
Gore pominjane Liqui Moly i Mobil kombinacije pa još unakrsno (Mobil sa LM-om i obratno) pa mućkaj, neke čak i (starim) mikserom, stavljaj u zamrzivač, iz njega direkt u ključalu vodu i druge „šok terapije“ i ... ništa!! Niti se bilo šta raslojilo niti penilo. Doduše morate imati na umu da se neka od ovih ulja naročito ukoliko su (jako) različitih viskoziteta relativno sporo umešavaju i daju blagu opalescenciju na početku umešavanja i posle „šok tretmana“ ali se sve brzo (u par sekundi) vraća u bistrinu (osim kad je mešavina blizu tačke tečenja ali onda se i nemešano ulje ponaša slično). Nakon toga je u manjem broju kombinacija dodata je i Valvoline polusintetika i opet isto. Nije loše pomenuti da je Valvoline – Mobil kombinacija (polusintetike, 10W-40, SL/CF) isprobana u praksi, automobilu, (cca. 1/3 prema 2/3, još približnije 30:70 u korist Mobil-a) i dala solidan rezultat u toku celog intervala izmene koji nije bio skraćen.
Uskočilo je onda (na žalost ne u svim kombinacijama, mnogo vremena treba) i nekoliko mineralnih ulja niže API specifikacije koja je do tada (osim MoS2 koji je SJ) bila SL i ponekad SM i uvek CF. Rezultati i dalje jako dobri, SJ mineralke su se odlično slagale sa sintetikama SL i SM a naročito polusintetikama, čak je i specifično „Optima LongLife“ (SAE 20W-60, API SJ/CF-4), dobro prošlo sa dosta sporim umešavanjem, dobranim povećanjem viskoznosti drugog ulja na umerenim temperaturama, sa tačkom tečenja pomerenoj više na stranu ovog ulja i sa povremenim „linijama“ neidealne smeše naročito posle niskih temperatura. Ipak sve ukazuje da bi par nedelja i hiljadu ili nešto više kilometara izdržalo sa većinom pomenutih ulja što samo potvrđuje više puta spominjano da u kritičnim situacijama bolje je sipati i bitno različito ulje nego nikakvo.
Uzgred, „Optima LongLife“ i Mobil Special (Super) S, su i pored različite kategorije i viskoziteta jako kompatibilna i dobra su i stabilna kombinacija, te bi se u smislu dolivanja ova kombinacija mogla preporučiti. Na primer: leti (s proleća) dodatak gušćeg u ređe, zimi obratno.
Da li sam uspeo da napravim i lošu kombinaciju? Naravno! Ali je čak i ona potvrdila prethodni zaključak (da je u hitnim situacijama sve bolje nego voziti sa uljem ispod minimuma).
Dakle negativni rezultat sam dobio sa jednim starim SF/CC 15W-40 mineralnim uljem u kombinaciji sa sintetičkim uljima gde se vrlo sporo umešavalo, čak i nepotpuno (blago raslojavanje ali odradilo bi posao za par stotina km) a dešavalo se da se pri mućkanju dobije i pena. Pena nije zauzimala značajnu zapreminu, sasvim sigurno ispod standarda, no bila je prilično stabilna i trebalo je i nekoliko desetina minuta da se na sobnoj temperaturi izgubi. Nije baš bilo kao koka-kola ali svakako izvan standarda i nikako dobro (i više nego osnova za mit).
Ipak moram da naglasim da osim niske API specifikacije uz veliku razliku u odnosu na druge komponente i solidnu razliku u viskoznosti ovo ulje je bilo i staro više od 5 godina i iako nekorišćeno već delom oksidirano i sa stanjem ni blizu novog. Osim toga sa drugim mineralnim i polusintetičkim se dobro mešalo bez neželjenih efekta ili uz pojavu pene ali u blažem obliku od gore spomenutog.

Zaključak (naravoučenije):
Na putu u hitnim slučajevima dolivajte dostupno ulje pa makar bilo koje. Pokušajte da na prvoj pumpi nađete što približnije a dobar je običaj da uvek imate u prtljažniku litar ulja koje već imate u motoru kao rezervu u ovakvim slučajevima.Lošu naviku da ne proveravate nivo ulja pokušajte da korigujete te čak i ako imate moderan automobil i sigurni ste da ne troši ulje, pred svaki veći put proverite nivo kao i bar jednom mesečno ili na 1000km šta prvo istekne.
Dolivanje ulja vršite uljem koje ste već sipali a u drugoj polovini intervala zamene možete koristiti neko jeftinije ulje naročito istog proizvođača i iste API kategorije.
Premix ... da ali ... principijalno neisplativo, i kvalitet sumljiv i interval zamene. Finansijski je u većini slučajeva neisplativo. Malo polusintetike u mineralno ili malo sintetike u polusintetiku i nije loše, mada se držite intervala zamene kao za glavno ulje. U tom slučaju ste naravno u startu poskupeli ulje a sumljivo je da ste iole dobili na kvaliltetu.
I na kraju ali ne i po značaju: iako su ulja mešljiva nije ekonomski isplativo praviti bilo koju kombinaciju osim u smislu dolivanja a ukoliko se radi o renomiranim proizvođačima i istoj API kategoriji problema neće biti. Logično je da je najbolje dodavati već sipano ulje ili bar istog proizvođača. Viskoznost birajte istu ili što sličniju uz isti gornji SAE broj viskoziteta i isti ili malo manji W (donji) viskozni broj. Takođe bez preke potrebe nemojte mešati mineralna i sintetička ulja već radije mešajte mineralno sa polusintetičkim a potonje sa sintetičkim i obrnuto. Nije da ne može ali ovim imate dodatnu dozu sigurnosti u tehničko-tehnološkom smislu i povoljiji finansijski rezultat. Birajte ulja za koja sam proizvođač navodi da su mešljiva sa drugima naročito ukoliko su tvrdnje da je mešljivo sa svim komercijalno dostupnim uljima (vidi gore navedena a ona nisu sva, još neka ćete naći u budućim tekstovima bloga; ni sve značajne proizvođače nisam naveo). Ulja za dolivanje su čak i ponajbolje rešenje. Polusintetike su principijalno ponajbolje za dolivanje jer taman traju malo manje od sintetika u koje ih dolivate (a već je deo intervala potrošen) dok kod mineralnih vrše „doping“ istih omogućavajući im da ceo interval zadrže slične osobine, i naravno u samim sebi (polusintetikama) je baš logično rešenje mada u njih možete dodati i mineralna i sintetička zavisno od toga želite li uštedeti ili malo žrtvovati novca.

217 коментара:

  1. Našao sam za audi 80 1.6 "perfect match" u lukoil luxu 15w40.međutim otac kod sledeće zamene sipao lux 10w40.pa za dolivanje uzeo lux15w40.naprosto čovek ne razlikuje gradacije,za njega je svaka kantica ista sam da piše lukoil.teško tom autu,sva sreća što je sintetika skuplja,nije isključeno da bi se i ona našla u mešavini.
    mada iz priloženog teksta vidim da i nije tako strašno.
    šta ćete,neko ne razlikuje motorna ulja,ali zato alkoholna pića savršeno.

    ОдговориИзбриши
  2. Poštovani,
    Svakako da nije strašno. Uostalom polusitetika je 70 do 80% iste osnove kao 15W-40. Imaju i isti sistem aditiva "nova formula" te ne da nije strašno nego je primer kada je ovo moguće i preporučljivo! Naravno bolje je zimi dodati malo 10W u 15W a leti obrnuto pri čemu dobijate na kvalitetu. Osim toga vaš otac je otkrio i finesu (doduše više kod benzinaca) da viskoznije ulje može biti i bolje za dolivanje. Doduše kod dizela je principijalno obrnuto ali uz malo pića moguće je i obrnuti stvari.
    Bez brige osim svega navedenog oba ulja imaju API SL te su potpuno kompatibilna. Možda je čovek baš i gledao standarde pre mešanja.
    Šalu na stranu i moj otac bi uradio slično bez naočara jer "nema dovoljno duge ruke".
    Na sreću uljari su se pobrinuli da ovakvi slučajevi ne budu opasni po automobil. Možda je neko iz Valvolina, Mobila ili slične firme imao isti slučaj pa je odlučio da napravi industrijski test mešljivosti ulja.
    Uzgred, na cbc forumu je jedan vedar lik (imena se ne mogu setiti) mešao sva ulja koja bi mu pala pod ruku, a kako je imao radnju sa uljima bilo je više desetina vrsta, i bez ikakvog reda i nije imao problema. Naravno ovo je više kao ruski rulet i kuriozitet ali eto uz malo sreće čovek je pokazao da je i to moguće iako ne kako je zaključio i korisno. Njegova je teorija da se razna ulja dopunjuju aditivima i da je našao idealan način za dugotrajnost motora. Ne znam koliko je šale ili ironije u ovome ali moguće je da je i ozbiljno to izjavio posle svega preživljenog. Iako ima zrnce istine u tome, naravno izbegavajte tako nešto da radite. Ipak setite se ovoga ukoliko pomešate dva jako različita ulja i ne paničite odmah! 99% da je sve u redu!

    ОдговориИзбриши
  3. Da li bih kod sledece izmjene ulja kod renoa 5 1.1 benzin 91.god.mogao pomijesati 2 litra Liqui Moly THT 20w-50 mineralno i litar Motul 4100 15w-50 polusintetika? Puno pozdrava za vas!

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман23. март 2011. 22:53

    vozim seat ibizu 2000.god predvidjeno ulje za nju je API-SH ACEA A2 oder A3.Pa bi vas pitao mogu li ja sipati kvalitetnija ulja i do koje granice(brojke)Unapred hvala

    ОдговориИзбриши
  5. Prvo da odgovorim na pitanje iz jauara koje nisam video (do sad).
    Jeste da sada Vama ništa ne znači ali nije loše znati ubuduće.
    NARAVNO DA IH MOŽETE POMEŠATI BEZ IKAKVIH PROBLEMA!!
    Ovo je čak primer vrlo dobre kompatibilnosti proizvoda. Kvalitet računajte da će ostati na nivou THT-a ili da će biti tek za nijansu viši.
    Još jednom: kada postavljate pitanja u starijim temama, ostavite kratku poruku u trenutno najnovijoj da bi znao (iako sam počeo da redovno pregledavam pitanja/komentare sortirane po datumu).
    Izvinjavam se. Nadam se da je ipak od koristi.

    ОдговориИзбриши
  6. Za ACEA A2/A3 i API SH zahteve proizvođača možete (slobodno) koristiti i API SM kao i ACEA A3-08.
    Pretpostavljam da se radi o 10W-40 viskoznosti i PS vrsti ulja. API SL i ACEA A3 se podrazumevaju za tu kategoriju što je možda i idealan nivo kvaliteta. API SJ možete koristiti iako je takva ulja sve teže naći. Sa SL ćete proći i jeftinije (verovatno) i dobiti još bolji kvalitet.
    Birajte kvalitetnije (pa makar skuplje) brendove. I naravno konsultujte tekstove sa pripadajućim komentarima za konkretan izbor.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  7. U motoru imam Agip Sint 2000 10w40 (polusinteticko) ,dolio bih Mobil 15w40 mineralno.Koliko su ta dva kompatibilna,pozdrav Zoran

    ОдговориИзбриши
  8. U principu su kompatibilna. Siguno se dobro mešaju.
    Niste naveli koji Mobil. Ukoliko je Mobil Super 1000 X1 15W-40 nema problema. Čak nećete preterano ni degradirati kvalitet (u motoru već starog) Agip-a koji je sigurno kvalitetniji ali zapravno ne toliko mnogo ni u startu.
    Ako se radi o Mobil Multigrade 15W-40 (koje je tek i samo API SG) ne bi trebalo da bude problema zbog malo dosipavanja. Ipak NE BIH VAM SAVETOVAO DA TO RADITE.
    Sama bazna ulja će se dobro izmešati ali je pitanje kompatibilnosti starog paketa aditiva (pomalo) diskutabilno. Samo u slučaju hitnosti. Neće ništa motoru da fali, jednostavno nije dobro, ulja su jako mešljiva ali negde mora da se postavi granica.
    Za dolivanje koristite bar API SJ mineralno 15W-40 poznatijeg proizvođača.
    Izvinite zbog kašnjenja.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  9. Malo preciznije postavite pitanje da ne gubimo (zajedno) vreme.
    Ako ste već dolili (pola litara, recimo) nije strašno.
    Nemojte baš ceo litar SG-a.
    Ako bi neko SG ulje mešao sa SL onda bi to bilo neko od sledećih: Mobil (upravo spominjani), Castrol, Liqui Moly (sada ih više nema), Motul (kad bi imao), ... Valvnoline.
    Sve je manje (uopšte) SG ulja velikih firmi te je pitanje sve manje aktuelno. U buduće uzmite da SG ipak ne ide ali da do 10% nije tako strašno.
    Mobil Super možete (naravno) dolivati u 'neograničenim' količinama.

    ОдговориИзбриши
  10. Sta u sustini mislite (Po kvalitetu) o Galax-ovom SAE 30 ulje? Zapravo uopste o Galaxovim uljima.
    Hvala unapred!

    ОдговориИзбриши
  11. Poštovani g. Luka,
    Uopšte o Galax uljima sam (valjda sve) rekao u posebnom tekstu o njima (avgust 2009.).
    Nisam posebno promenio mišljenje mada treba uzeti u obzir da je RN Bgd. u veoma nezavidnom položaju.
    Neochimiki kao vlasnik posao ne zna, Prista Oil je svoje odradila (pod nedovoljno jasnom ugovoru) i ...
    RNB nije u blokadi ali je pitanje da li su plate redovne, da li su kao ranije ili i jedno i drugo.
    Kada je tako od vrhunskog kvaliteta nema ništa.
    Da prenebegnemo prethodno te da posmatramo Galax u punom svetlu.
    Njihovo SAE 30 S3 ulje je tipično ulje te kategorije. Negde u sredini. Mogao bih ga preporučiti za starije mašine (građevinske, rudarske i poljoprivredne) gde nema većih zahteva od onog što ono ispunjava a to je: API CD/SF.
    Vodite računa da nije za niže temperature od 5 cel. (ili bar sigurno ne kada je mraz) jer je po ovom kriterijumu prosek i tipično S3 ulje.
    Svakako nije na nivou Fuchs ili OMV monogradnih ulja ali može da posluži. Uz to je i negde duplo jeftinije od pomenutih takmaca. Na veliko (bure, bačva) ne bi trebalo da je skuplje od 1,8 ili 1,9€ po litru (sa sve PDV-om).
    Ima solidan TBN od 9,5 i punu pogodnost za D2 gorivo.
    Ako smo već kod Galax-a, ovo ulje bi da je istih specifikacija bilo (verovatno) i bolje od 15W-40 verzije, no kako multigradno Galax Super 3 SAE 15W-40 ima API CF-4/CD/SG i MB 227.1 ono je ipak za klasu iznad prethodnog. Ima i prednost što se može koristiti i do -15cel. ali ima i nešto niži TBN (mada je razlika više akademske jer ovde iznosti 9,0). U svakom slučaju treba razmotriti i ovu (doduše nešto skuplju) verziju.
    Molim lepo (za hvala u napred).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  12. Možda nisam bio direktan. I dalje Galax smatram vrednim pažnje ali je on tek između manjih domaćih i strane konkurencije (FAM je posebna priča i on je trenutno u gorem položaju nego RBN, jer su ga prosto očerupali).
    Doduše Modriča i INA su osetno skuplja ulja te vam od renomiranih i većih proizvođača ostaje (za mnogradna ulja) još samo Prista Oil.
    Naravno zavisi i koliko vam je šta dostupno.
    Od domaćih manjih firmi najpouzdanije deluju Viskol i Chemol (odkad OktanOil praktično nije u igri).
    Ostale vredi razmotriti kroz cenu i zavisno od toga gde se nalazite (Bell - Kikinda, Altis - Zrenjanjin te Exol, Merošina).
    Naravno Galax ima predost u odnosu na njih jer je cena tu negde, Prista već osetno bolje zvuči, ostali su već osetno skuplji.
    Ne želim da promovišem (nešto posebno) manje poznate i manje renomirane firme ali u klasi o kojoj govorimo (čista S3 ulja, samo API CD standard) razlike nisu posebno velike i to nisu neki visoki zahtevi koje ni najmanji proizvođači ne bi mogli da ispune. Ipak što bolje bazno ulje te dodatak aditiva po propisu je nešto veoma važno.
    Manja razlika u ceni (10-tak %) ne bi trebalo da bude nešto odlučujuće.
    U svakom slučaju sa Galax-om i dalje ne bi trebalo da imate bilo kakvu brigu.
    Naravno smetnuh sa uma da imate i Nisotec ulja koja ne bi trebalo da su mnogo skuplja a pouzdanog su i visokog kvaliteta (bilo SAE 30 bilo 15W-40).

    P.S.
    Polako ali sigurno (i na žalost) gubimo domaće proizvođače (bar one koji su maziva i izvozili) te samo sa žaljenem može da se posmatraju akcije kakve su prošle godine imali u Nemačkoj ("kupujmo svoje") ili trenutno u Americi (isto to, "Made in USA" mada ne za maziva nego modernu odeću i obuću).
    Nama ostaje da budemo "patriote" samo dok je kvalitet zadovoljavajući (i sa suženim izborom) ili dok je cena bar koliko-toliko konkurentna.
    Nenormalni popusti uvoznika skoro da obesmišljavaju i samu pomisao na slično.
    U svakom slučaju, malo sam proširio temu ali nadam se da nije bilo suvišno da se ona i potpuno zaokruži.

    ОдговориИзбриши
  13. Pozdrav,
    premiks kroon 5w40 msp 4l
    kroon 10w60 emperol racing 1l
    znaci ukupno 5l Ideja da ga malo pojacam na vecim temperaturama,mozda i smanjim malo potrosnju. Oba su sint. stim sto je 10w60 SH serija. Sta mislite?

    ОдговориИзбриши
  14. Dejane, ideja nije loša. Ipak bolja je kombinacija Emperol 5W40 i Emperol Racing 10W60. Poporcija sasvim O.K. Dobićete približno sledeće viskoznosti:
    na 40 cel. 100-105mm2/s
    na 100 cel. 15,8mm2/s
    Sistem aditiva je mnogo sličniji. Ne znači da se MSP i Racing ne mogu mešati ali mi se čini da to nije idealna kombinacija iako to na prvi pogled tako izgleda (da se nadopunjuju).
    Ovim bi dobili nešto između 5W-40 i 5W-50 Emperol-a u slučaju da se ne možete odlučiti (5W50 je sam po sebi alternativa).
    Malo veći sadržaj sulf. pepela?
    Tačno. Možda ne idealno za LPG (TNG) ali svakako upotrebljivo. Koristite malo češće benzin (10% umesto 5% pređenih km, na primer. Ili 5% ukoliko praktično, leti, ne koristite benzin).
    U svakom slučaju nastavak korišćenja čistog MSP 5W40 je takođe O.K. Kao moderno sintetičko ulje ono je sasvim dovoljno i za viskoke temp. Potrošnju ulja sa viskoznijim svakako možete malo redukovati ali nije od većeg značaja.
    Nije da se ne proba ali je neizvesno da li bi imali neki boljitak (za mix MSP i Racing).
    Znači ideja je sasvim O.K. za dva Emperola.
    Pošto ste dosad bili na MSP možete uporediti (makar potrošnju ulja) ova dva.
    Ako vam se prisvidi, ostanite na "normal saps" mešavini.

    ОдговориИзбриши
  15. Ako je neko liberalan prema mešanju motornih ulja onda sam (nadam se) to ja.
    Ipak, negde treba postaviti razumnu granicu.
    To što nešto MOŽE ne znači i da je (uvek) dobro.
    Ideja je vrlo dobra ali realizaciju iste ne bih forsirao, ne zato što će se nešto loše desiti (motoru) - već zato što bi (najverovatnije) očekivan boljitak izostao, pa nema baš mnogo svrhe, zar ne?

    ОдговориИзбриши
  16. Nisam mogao odmah da odgovorim,ali evo.
    Premix sam vec napravio u vreme postavljanja pitanja.. vec u karteru :)
    Emperol 5w-50 nije vise u programu tako da mi se ovo ucinilo kao ok ideja samim tim sto je odnos u mixu 4:1 i ne bi trebalo da se paket aditiva iz MSP-a previse brzo razbije kada sretne malo vise ZDP-a i ostalog sto ga prati. U svakom slucaju ovo je takoreci "letnji" mix koji ce biti u motoru par meseci..ili jednu zamenu od 10 Kkm.taman do septembra.
    Motor radi sasvim ocekivano za ono sto sam predvideo i sto ste i vi potrdili ( vezano za viskozitet na 100c ).
    Sacuvao sam uzorke menjackog RPC 75w80 sa predjenih 126Kkm,naravno sve po proceduri ;)
    pa ako je intersantno za analizu tu je.
    Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  17. Dejane, Dejane ... i vi ste od onih "brzopoteznih" koji prvo urade pa pitaju :-)
    SIGURNO je da motoru neće smetati i da su ta ulja kompatibilna. Malo sam bio uzdržaniji zbog nepoznavanja tačnog sastava (oba ulja) već samo pribižnog. Možete slobodno "letnji" mix produžiti i u "jesenji" nema potebe pre novembra da se odričete dobrog ulja (mix-a).
    Više nisam hteo da ohrabrujem neizvesno iako je 50% šansi da je mix baš pogođen te da se aditivi (skladno) dopunjuju. Više je do toga da dva Emperol-a možete slobodnije da mešate u raznim odnosima.
    Sa 20% ste verovatno na optimumu ali i blizu maksimuma (više od 25% nikako ne bih preporučivao).
    Ova kombinacija (vaša) je ipak za neki manji odnos, kao što je 9:1 (10% 10w-60) ili 1:7 (15%). Manje ionako ne bi ništa proizvelo (recimo 5%).
    Nije loše. Zapravo osetnije povećanje viskoznosti (na granicu SAE 40 i 50 ali još uvek u 40) je moguće tek sa 15% ili vaših 20%.
    Verovatno je da ste čak potpuno u pravu (boljitak je moguć tek sa više učišća dodatne komponente u odnosu na osnovnu). Hrabro.
    Ipak ponavljam, da je ovo više za dva Emperola te u tom smislu ne bih podsticao druge na isto (iako ćete proći više nego dobro).
    Ulje u menjaču bi trebali da odnesete u Kedaru.
    Ne morate žuriti a ja ću danas poslati mejl sa molbom da to preuzmu i pošalju na analizu.
    Imali bi koristi pre svega oni pa vi i na kraju krajeva blog.
    Ne mogu a da ne izrazim zadovoljstvo time što su učenici prevazišli profesora, makar u disciplini avangardnost. Doduše zbog nepoznatih "genija" moram biti i malo oprezniji (koji bi mogli da pogrešno shvate pa naprave čudo sa motorima, pa posle pljuju po net-u).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  18. Posle 650km od zamene tek sada pocinje da "leze" kako i menjacko tako i "letnji" mix.
    Motor je tisi pri vecim obrtajima i na vecim brzinam (preko 130).
    Zadovoljan sam :)
    Odnecu uzorak u Kedaru prvom prilikom,hvala na tome.
    I meni se pomalo ucinilo neuobicajenim da "krstim" dva ulja sa vecom razlikom i u viskozitetu i u klasi,ali 10w-60 je po karakteristikama skoro identicno tecan na nizim temp i klasifikuju ga kao 100% sintetiku tako da ne bi trebalo da se dogodi nesto lose po niskofrikcioni euro3 u kombinaciji sa modernijim 5w-40. Pogotovu sto mislim da nisam preterao u odnosu ova dva ulja.
    Ne verujem da ce ulje biti toliko dugo u motoru do novembra jer su u planu i dva puta do Grcke :),tako da je i to uticalo da pojacam viskozitet.
    Za svaki slucaj sam ostavio jos originalnog 5w-40 msp-a ako se mix ne pokaze,ali za sada je odlicno.
    Hvala na savetima,jedva cekam da stigne analiza menjackog.
    Pozdrav !

    ОдговориИзбриши
  19. Dejane,
    Neće se ništa loše desiti sa motorom (tačka)
    Samo sam izrazio sumnju da je to (baš) idealna kombinacija (kao što izgleda na prvi pogled, a može i da bude) pre svega zbog malo različitijeg sastava aditiva.
    Razlika u viskoznosti izgleda ogromana ali nije baš.
    10 do 25% je nešto što je razumno za mešanje. Vaših 20% je od MSP-a skoro (ali ne i baš) napravilo 5W-50 ulje. Pri većim naporima motora (kao što ste primetili) motor će čak i bolje raditi i biti zaštićen makar otpori u njemu bili malo veći (ništa strašno). Obzirom na dva puta do Grče verovatno je da ćete imati pozitivne utiske.
    Tek će biti koristi od toga a za Euro 3 motor neće biti loše. Baš zbog Euro 3 motora MSP (iako možda i idealno) nije toliko neophodno te sledeći put "letnji mix" napravite sa dva Emperol-a, mada sam 90% ubeđen da ćete ostati pri proverenom (ovom sadašnjem).
    Za menjačko ulje je još rano no ako već sada osećate (blage) benefite, odradili ste pravu stvar. Ulje za menjače se "razradi" tak nakon par hiljada km (često i par desetina) te će stvari ići samo na bolje.
    Čak iako analiza (kako očekujem) pokaže da se staro ulje moglo još koristiti, sigurno je bolje što ste ga zamenili. No o tome kad stignu rezultati.

    ОдговориИзбриши
  20. Pozdrav,
    u motoru imam castrol magnatec A3|B3 10w40 part synthetic, pa sam greskom za dolivanje uzeo castrol magnatec A3|B4, A3|B3 15w40 part synthetic. Na ovom 10w pise za benzinske motore, a na ovom 15w za benzinske i dizel motore...Da li bih smeo da dolivam tj. mesam ova dva?

    ОдговориИзбриши
  21. Poštovani,
    Veliko izvinjenje što mi je pitanje promaklo.
    Ne znam koliko će sada koristiti ali šta da se radi (nije loše znati za ubuduće).
    Odgovor:
    Ova dva ulja su potpuno kompatibilna (120%) i mogu se slobodno mešati.
    Šta više, možda je i bolje u letnjem periodu.
    Kako god, izbegavajte da sipate više od jednog litra ulja drugačijeg od osnovnog ulja koje je sipano prilikom zamene ulja, između dve zamene ulja.
    Uz ovu "predostrožnost" nema nikakvih problema.
    Pred zimu ovo nije baš idealno ali neće previše smetati (i više je od akademskog značaja). Svakako se ne morate izlagati dodatnim troškovima jer će mešavina 10W i 15W i dalje biti pogodna i za zimski period (pa do 0F, -18cel.)

    ОдговориИзбриши
  22. Анониман6. мај 2012. 16:06

    U skuteru 4t imam Shell advance scooter 10w40 sinteticko :-)Skoro promijenjeno prije 200km majstor uzeo ostatak nakon promjene e nece vise!

    E sad malo mi je prifalilo da li bih mogao da dolijem (oko100ml)Mobil 15w40 super 1000 x1 inace u scooter priblizno staje 0.7l .

    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Izvinjavam se na zakašnjenju. Inače na pitanje sam odgovorio pre više dana u temi (goriva), po starom običaju (u poslednjoj aktuelnoj temi). To je zato što google administratorski alat bloga nije savršen i kod dosta starih tekstova ne daje u kom je tačno tekstu postavljeno pitanje (mada ga mogu videti na listi).

      Zanimljivo pitanje.
      Može, nije da ne može ali nije dobro jer ste ulje skoro zamenili. Da se radi o tome da treba završiti putovanje, odgovor je - DA (naravno).
      Ovako, probajte da nađete bilo koje motociklističko ulje, PS ili sintetičko u 10W-40 viskoznosti i problema nema.

      Избриши
    2. Анониман20. мај 2012. 01:25

      Vec sam sipao i još radi :D

      Ne buni se nista cak i bolje zvuci , ali dobro kad stignem uzecu bilo kojeg litar mineral sint. nije vazno pa cu cijelo promijeniti, nego ovo sam ima tu oko kuce od auta pa sam dolio.

      Pozdrav

      Избриши
    3. Анониман20. мај 2012. 01:28

      Bas sam cuo neke taxi sluzbe il kompanije: kad servisiraju stave jedno poslije kad dolivaju nemaju isto i sipaju sto stignu kazu ne smeta :-)

      Избриши
    4. Pravilo je jasno:
      Ako vam hitno treba vozilo (ili treba da završite duži put) dosipajte BILO koje (što sličnije, po viskoznosti i standardima, kao i vrsti) motorno (menjačko) ulje.
      Isto tako i u slučaju kada je ulje u motoru prešlo polovinu životnog veka.
      Ako je slučaj da je ulje u motoru relativno novo, treba sipati ŠTO SLIČNIJE (istih specifikacija i viskoznosti, makar drugog proizvođača)ILI (naravno) ISTO ulje.
      Baš je cilj teksta bio da ukaže da su motorna ulja veoma mešljiva (od API SH pa nadalje praktično potpuno, mada je Low SAPS kategorija ulja ponovo zakomplikovala stvari). Ipak, u smislu idealnog za motor ne treba preterivati i sipati bitno različnito ulje.
      Vaš slučaj nije ekstreman i "stvar" će raditi (pogotovu što mineralna ulja po pravilu ne doprinose proklizavanju kvačila).
      Samo sam naglasio šta je dugoročno ono što je najbolje za vaš motor.
      Znači, čuvajte preostalih 3dl ulja pri izmeni. I/ili nabavite neko slično (PS 10W-40) ulje (za motocikle).
      Za malo veći vozni park, 10W-40 je nešto što bi bilo idealno ulje za dolivanje (i za 5W-40 i za 15W-40).
      Znači NE SMETA ali nije idealno!
      Pozdrav!

      Избриши
  23. Анониман17. мај 2012. 11:56

    pozdrav,
    vec cetiri godine koristim castrol magnetic 10w 40w,prilikom svake zamene ostaje mi oko litar ulja koje je zatvoreno u kantici ,i imam litar castrol profesional 5w 40w,interesujeme dali mogu da mesam castrol sintetiku sa polu sintetikom.
    Hvala unapred.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ova dva Castrol ulja možete mešati.
      To se u principu ne isplati ali ako već imate litar 5W40 (da se ne baci) onda slobodno to uradite. Nećete imati lošije ulje ali ni mnogo bolje (i u tome jeste stvar).
      Pozdrav!

      Избриши
  24. Pametan pise, budala pamti...
    Kao za baksuza nisam upamtio koji je Total Quartz sipan u moj Peugeot 307 1.6 1600 benzinac, 5w40 ili 10W40. Nakon predjenih 6000 km nivo ulja se spustio oko 1cm ispod maksimuma i majstor mi rece da dolijem 2dl ulja ali kojeg...
    Kupio sam litar 10w40 ali da li smem da dolijem?

    ОдговориИзбриши
  25. Trebalo bi da je u njemu 5W-40.
    Doduše nije (mnogo) ni bitno. U svrhu dolivanja je praktično svejedno.
    Smete da dolijete 10W-40 u 5W-40 i obratno, nema problema.
    Uzgred, moja preporuka za (ipak) 5W-40 pri sledećoj promeni ulja!
    Ne znam koliko vam je to 1cm (kolika je razlika između min. i max.) nivo ulja je najbolje držati bliže maksimumu ali ne baš po svaku cenu na njemu. Recimo da je idealno između sredine i max. na mernoj šipki.
    Tih 2dl (ili čak i pola litara) na 6000km nije ništa (nije neka velika potrošnja ulja) a svakako je bolje doliti ulje nego robovati starom MITU da se ulje ne doliva između zamena (o kakve li gluposti!!) ili da se ulje menja kada ulje od max. dođe do min. (ovo se doduše često poklopi ali nije uzrok nego posledica).
    Iako će motor raditi i sa nivoom ulja bliže min. svakako da je bolje da to bude malo više.
    Pozdrav!

    P.S.
    Ako ste Vi 120 registrovan član, ovom prilikom zahvaljujem na tome (a i ako niste, tj. ako ste se ranije prijavili, pa čak i ako ste to indirektno preko blogera).

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na odgovoru! U prodavnici u kojoj sam kupio Total ulje imali su obrazloženje da je 10w40 za starije 307-ice (kao moja, 2001. god - 174000 km u trenutku promene ulja) a 5w40 kao ide za modele od 2007. godine. Da li su u pravu?

      P.S.
      Nema na čemu, blog je zaista dobar, a 20. jula sam prvi put komentarisao koristeći opciju ime/url)

      Избриши
  26. Da li su u pravu?
    Mogli bi da budu (obzirom na to šta je kod nas uobičajeno).
    A šta bi trebalo da bude to je sasvim drugo.
    E, tu su potpuno "u krivu".
    Za starije 307-ce primarno ide 5W-40 a 10W-40 je (samo) opcija (lošija), a u nove ide 5W-30 a 5W-40 kao izbor no. 2 (rezervna varijanta).
    Naravno u starije motore može skoro ravnopravno da se koristi i 10W-40 ali 5W-40 ipak bolje štiti motor i ne mora da potrošnja ulja bude veća.
    Dakle, dokle god je motor u dobrom stanju, primarni izbor je uvek najbolji.
    Teško je reći za svaki konkretni slučaj.
    Prelazak sa 4W-40 na 10W-40 ili sa 10W-40 na 15W-40 posle 10-tak godina (i 150 ili 200k km) nije mit u klasičnom izdanju i ima nešto zasnovanosti u tome.
    No ne znači da je to bolji izbor nego tek uporediv (i ekonomičniji).
    Suština je da kad motor počne da "troškari" ulje već je kasno za ovako fine promene.
    A "kvaka 22" je da se napamet ne može odrediti trenutak neposredno pre tog perioda.
    U praksi je uobičajeno da se pređa na cca. 200k km (mada zavisi i od automobila).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  27. Da li mogu da dolijem 1/2 litre MOBIL 1 ESP Formula 5W-30 u Mitsu Colt 2005god. u kome je oko 4 litre Mobil 1 0W-40? Hoću da pređem još 2-3.000km do zamene a ovo 5W-30 mi je od prošlog menjanja.

    MOBIL 1 0W-40 Protection formula (FullySynthetic)
    API SJ/SL/SM/CF ACEA A3/B3,A3/B4 VW50200/50500 MB229.3/229.5
    MOBIL 1 5W-30 ESP Formula (FullySynthetic)
    ACEA C2,C3 JASO DL-1 VW50400/50700 MB229.31/229.51
    Hvala unapred!

    ОдговориИзбриши
  28. Može, naravno.
    Ovo ne bi bilo dobro da se radi na početku intervala zamene (ili preciznije rečeno: ne bi imalo nikakvog smisla) ali u svrhu dolivanja je sasvim O.K.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  29. Postovani

    Imam audi 90 jaje 87god.benz. presao preko dvesta hiljada km.mada jos ne trosi ulje.,.. pa me zanima koje ulje da sipam dali 10w 40 polusintetiku ili 15w 40 mineralno auto je skoro kupljen tako da neznam sta je u njemu??? Unapred zahvalan

    ОдговориИзбриши
  30. Poštovani g. Kizo,
    Može i jedno i drugo, a može i jedno u drugo.
    Mislim da ćete bolje proći sa 10W-40 naročito jer sledi zima. Nije greška ni sipati 15W-40.
    Ukoliko prelazite više km onda možete i kombinovati 10W-40 zimi 15W-40 leti.
    Ako prelazite manje od 10 (po gradu) ili 15k km (ukupno) onda samo jedno ulje. Najbolje 10W-40.
    Praktično bilo koje renomiranog proizvođača.
    Odobrenje (ili nivo kvaliteta) VW 502.00 je poželjno ali svakako nije obavezno.
    Ovakva 10W-40 ulja imaju:
    Modriča, Motul, INA, MOL, OMV ... ne mogu se trenutno setiti još nekoga.

    ОдговориИзбриши
  31. Poštovani
    Imam audi 80 benzinac, posto mogu da "dobijem" Mobil sinteticko ulje ineteresuje me da li mogu da pređem sa mineralnog Mobil ulja na sinteticko i koje da uzmem?
    Hvala

    ОдговориИзбриши
  32. Poštovani g. Aleksandre,
    Možete, naravno.
    Moram doduše da vas upozorim da za to treba imati "malo (više) živaca" mada nije pravilo.
    Ukoliko vaš motor ima 150 ili 200k km a nikada (ili samo u garanciji) nije koristio sintetička ulja nije baš najbolja ideja ići na takvu varijantu.
    PS 10W-40 je standardni izbor za vaš motor naročito posle puno km.
    Dakle, možete imati veću potrošnju ulja u prvoj pa i drugoj zameni ulja, ulje će verovatno brže pocrneti i (bar) prvi put (ili 2-3) se mora menjati ranije ... zaptivke mogu ali i ne moraju popustiti (ipak su stare, makar kvalitetom odgovarajuće za sintetička ulja).
    1. Mobil Super 3000 5W-40.
    2. Mobil Peak Life 5W-50 (sve teže naći).
    Sve ostalo je previše "avangardno" a za 10W-60 High Mileage još uvek niste.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  33. Hvala Stevo, ovo dobijam besplatno
    1. Mobil Super 3000 5W-40

    ОдговориИзбриши
  34. Postovani

    Dali je preporucljivo sipati Castrol magnetec 10w-40 A3/B4
    u audi jaje navedenog u predposlednjem pitanju?
    Unpred zahvalan na odgovoru

    ОдговориИзбриши
  35. A što da ne?
    To je i prvi izbor (ako je Castrol u pitanju, a i ako nije tu ne negde od boljih, izbora) za Vaš automobil.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  36. Hvala na brzom odgovoru.
    Posto nisam strucan dosao sam do zabune zbog toga sto ima Castrol magnetec 10w-40 A3/B3 i Castrol magnetec 10w-40 A3/B4
    Neznam u cemu je razlika izmedju ta dva ulja?
    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  37. Može i jedno i drugo.
    Za benzince je totalno svejedno. ACEA B4 je bitno samo kod novijih dizela (common rail).
    Dakle A3/B4 je samo novija verzija.
    Obratite pažnju na datum proizvodnje A3/B3 da nije više od 3-4 godine. Inače kvalitetom odgovara.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  38. Poštovani
    Pri prošloj zameni ulja sipao sam Shell Helix ultra 5-40 za benzinske motore. Pošto mi je nivo ulja nizak, trebao bi da dolijem, međutim kod mene u gradu, trenutno ne mogu da pronađem to ulje. Koje bi mi ulje preopučili za dosipanje?

    ОдговориИзбриши
  39. Poštovani g. Saša,
    U principu bilo koje 5W-40 ulje će biti O.K.
    Ako ćemo u detalje onda pre izaberite "klasično" 5W-40 sintetičko ulje (API SN, SM ili SL) koje ima ACEA A3/B4 i MB 229.3 nego ona sa ACEA C3.
    Ukoliko imate verziju sa MB 229.5 nema veze ostaje ista preporuka.
    Koje ulje?
    Recimo Mobil Super 3000 X1, Texaco Havoline Ultra, Motul X-cess ... Optima Magnum, Nisotec Autoline RN, INA Millenium ... i slična.
    Sva ulja u 5W-40.
    Uzgred u smislu (malog, par dl) dolivanja možete koristiti i Shell HX7 10W-40 (ili u svim odnosima HX7 5W-40 ukoliko takvog ima).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  40. Postovani

    Moj grande punto 1.2 koristi seleniu k 5w-40. Smem li dosipati seleniu gold 10w-40. Radi se o kolicini oko 300 ml.
    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, naravno.
      Inače za Grande Punto se preporučuje K P.E. pa razmislite za sledeću zamenu. MOže naravno da se ostane i na K.

      Избриши
    2. Hvala vam na odgovoru, nisam napomenuo da Grande Punto vozi na LPG gorivo. Dali mozda to ima nekakve veze sa izborom ulja?! Koji je vas stav, sta bi preporucili?

      Избриши
    3. Selenia K P.E. ili neko slično ACEA C3 ulje u 5W-40 je sasvim O.K. sa ili bez LPG-a.
      Selenia Multipower GAS 5W-40 ili Motul Specific CNG/LPG 5W-40 su takođe vrlo dobar izbor.
      MOžda čak i za nijansu bolji ali nije od većeg značaja (to što su "gas" specijalizovana).
      Ipak, oba su (takođe) ACEA C3 te kao takva trebaju biti primarni izbor. Naravno ne treba se opterećivati time, razlike su na akademskom nivou te ako je problem naći ih, slobodno koristite bilo koje ACEA C3 5W-40.
      Pozdrav!

      Избриши
  41. Pozdrav, imam u puntu keca 1.2 u njemu mi je renutno europotrol ulje ELITE 4 10W40 Synth a sipao bi ulje sa mol pumpe 5W40 nzm kako se zove pise ta je za puntice, nisam u mogucnosti da menjam celo ulje valja to ? hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam siguran o kom se MOL ulju radi, ali sam MOL preporučuje 5W-40 ulja tek za Grande Punto, tako da bilo koje ulje te kategorije (svakako) nije izbor za vaš motor (automobil), već eventualno za Putno Classic koji nije stariji od 5 god.
      Za Punto I vam od MOL ulja preporučujem Essence ili Dynamic Max (prvo u prednosti zbog cene inače je drugo bolje ali ne i neophodno za taj motor, jer VW 502.00 nije zahtev već samo dodatni kvalitet).
      Kako je Elite (EP-a) jedno prosečno (okačite mačku o rep marketinške navode, to ko shvati ozbiljno na "klizavom je terenu") ulje 10W-40 kategorije bolje je mešati ga sa Essence serijom nego Dynamic Max jer su sličnija. Doduše sam EP i ne navodi šta ispunjava njihovo ulje (verovatno API SL ako ništa drugo, a verovatno i ništa drugo) ali je svakako Essence "mešljivije" (iako nije od većeg značaja, svako 10W-40 se meša sa drugim ... osim ako nije totalni škart). 5W-40 mešati sa 10W-40 nije nemoguće ali ne preporučujem ako ne znate zašto to radite, pogotovu za Punto I.
      Pozdrav!

      Избриши
  42. Pozdrav,vozim vw pola 1,4 2000 godiste,presao je 240000km i od skoro poceo da trosi motorno ulje (nekih 1,5l na 8000km predjenih).Koristim castrol magnetec 10-40w.Pitanje je koje ulje da koristim kako bi ublazio gubitak ulja,neki majstori su mi preporucili Liqui moly mos2 .Hvala unapred.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Prvo jedna molba. Ako postavljate pitanje u nekoj od tema iz 2009. siglanlizirajte mi u nekoj novijoj (najnovijoj) da postoji pitanje tamo, ubi se od traženja jer preko blogera vidim komentar ali ne i u kom je tekstu (naročito prva polovina 2009.).
      Sledi odgovor.

      Избриши
  43. Niste bili precizni o kom se motoru radi.
    Ako je 1.4 TDI, PD, pomoći vam nema (mnogo). Već ste izašli iz optimalnog podmazivanja (5W-40 po 505.01) pa bi još samo 5W-50 ulja mogla da dođu u obzir.
    Ako je to benzinac 1.4 onda osim pomenutog možete koristiti i 15W-50 ulja, recimo GTX Castrol ili sjajna PS ulja Motul-a. Slično i 15W-40 High Mileage ulja.
    Ipak sva 15W-xx ulja bi ostavio za proleće jer su samo za do -15 cel.
    Potrošnja koju navodite nije posebno velika ali jeste početak "troškarenja" (proverite i zaptivke, da negde ne curi).
    Čak bi idealno rešenje (za slučaj istrošenosti motora) bilo nešto kao Castrol (ili neko slično) Edge 10W-60.
    Skuplje jeste ali ... može se koristiti preko cele godine, a i ultimativno je rešenje (na prvi znak upale krajnika odmah 10 garamicina a ne posle). Osim toga ako to ne pomogne odmah ćete znati na čemu ste ... (remont motora).
    Ponavljam 5W-50 je više za dizel motor.
    Dakle za benzinca će API SL biti sasvim O.K.
    Liqui Moly MoS2 nije idealno rešenje za povećanu potrošnju ulja!! NAPROTIV!!
    Ovo sjajno ulje možda i može da smanji potrošnju ulja i još uvek da se koristi (nije to posebno velika potrošnja) ALI je povećana potrošnja ulja nešto što nije dobro za njegovo korišćenje. Dakle, NE preporučujem.
    Po gornjoj (lekarskoj) analogiji, to je kontraindikacija za primenu ("Pentraxyl"-a).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  44. Postovani
    U autu sam sipao Castrol magnetec 10w-40, ulje kupljeno u Nemackoj pa me zanima dali smem dosipati Castrol magnetec 10w-40 sa naseg trzista? Verujem da je to isto ali cisto da proverim mozda ste imali neko iskustvo.
    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako i nije baš isto onda je dovoljno slično da razliku jedva da bi utvrdila i dobro opremnjena laboratorija.
      Slobodno dosipavajte Castrol Magnatec iz bilo kog dela Evrope.
      Uostalom, ako imate vremena pročitajte tekstove "papazjanija" i "papazjanija 2" (najnoviji akuelni, februar 2014.) ... nadam se da će biti dovoljno.
      Dakle, bilo koje 10W-40 ulje renomiranog proizvođača i istih (sličnih) specifikacija će biti O.K.
      Mobil, Shell, Total, Motul, Texaco ... Motul, Modriča (svojevremeno i pravila 10W-40 za Castrol, doduše pre 25 godina ili tako nešto), FAM, NISotec ...
      Od "magnetnih" svojstava nećete mnogo izgubiti (ionako je više marketing) ali ako ste se već upecali na reklamu onda je Motul 6100 "najmagnetniji" iz grupacije ovih ulja.

      Избриши
  45. Postovani,
    Iskreno ne znam koje je ulje u motoru(proizvodjac) ali po nalepnicama u motornom prostoru od ranijih servisa u svajcarskoj pise 10w40 gradacija, kako cekam da stigne semering iz engleske a auto moram da vozim svakodnevno i dosta km prelazim, dolivam povremeno (na svakih par dana po pola litra- inace u motor staje 6 litara ulja.) Eneos 5w40 sintetiku, nadam se da mu nece nista biti mesanjem ta dva ulja? Naravno cim mi stigne deo planiram da isperem motor i predjem na 5w40 sintetiku eneos ili motul 8100.. u pitanju je jaguar x-type 2.5 V6, kilometraza je 185.000.. Gledao sam specifikacije ulja za taj motor i savetuju 0w40 ili 5w40 sintetiku.

    ОдговориИзбриши
  46. Može, nije idealno ali neće mu ništa biti. Ako već menjate ulje, možete dolivati i 10W-40 ulje ... svejedno (čisto zbog cene).
    Primarni izbor za Vaš motor je 0W-40, alternativno 5W-40.
    Ne bih baš insistirao na ACEA C3 uljima, već na nekoj običnoj 5W-40 sintetici, kao što je X-cess.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  47. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  48. hvala puno. jos jedno pitanje, subaru forester prve generacije, 2.0 bokser motor,atmosferski. Fabricka preporuka je 5w30 ili 10w40.. oko 140.000km presao,do sada sipano motul 2100 10w40 i menjan na 8000km i nije bilo nikakvih problema. ali posto nabavljam eneos 5w40 u vecoj kolicini sipao bih to ulje ubuduce? ukoliko izricito ne sme nastavio bih 10w40 da koristim. Hvala unapred i za sledeci odgovor, citam blog redovno a i pratim ucesce na par foruma.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Iskreno govoreći, 10W-40 je bolje rešenje. Čak bi 10W-50 bilo još bolje a alternativno i 15W-40/50.
      Probajte. Nije da se nikako ne može koristiti ali svakako nije idealno.
      Kada bi morao da biram jedno ulje za oba vozila pre bih uzeo Eneos 10W-40.
      Dakle u oba slučaja prvi put zamenite 5W-40 malo ranije (npr. na 7500km, kod Subaru-a i na 6000km) pa posle menjate na:
      15000km kod Jaguara
      12500km kod Subarua (za teže uslove, teren i/ili mnogo grada, ipak ne više od 10 hiljada km ali ne i manje, jer je to ipak sintetika).
      Obratite pažnju na nivo ulja.
      Pozdrav!

      Избриши
  49. Jednostavno pitanje: ako mešam15w-40 ulje jednog proizvođačasa 15w-40 uljem drugog (dolio bih oko pola litra), ne mogu da pogrešim?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Skoro.
      Pitanje nije baš jednostavno iz razloga što se 15W-40 veoma razlikuju u standardima (pa time i sastavima, doduše ne toliko kao što na prvi pogled izgleda).
      10W-40 je jednostavniji slučaj (makar bilo HC osnove i frtalj sintetike sa tri frtalja mineralnog) jer su API SL/CF više od njih 95% a retka su SN/SN ili SJ.
      U principu se ne može pogrešiti ALI bi bilo dobro da su ulja istog standarda (API SL/CF ili SG/CD).
      Proizvođač je manje bitan (ako je poznat) ali je sigurno jedino od API SH pa naviše.
      Srećna okolnost je da se u današnje vreme ulja SF/CC, SG/CD pa do SL/CF prave od istog osnovnog paketa aditiva (više kategorije imaju i dodatni) pa je veoma retko da postoji problem.
      U smislu dolivanja, neće biti problema.
      U smislu mešanja pola-pola nije baš prava paradigma (može za istu API kategoriju).
      Pozdrav!

      Избриши
  50. Poštovani Stevo,
    Redovno pratim Vaše uspešno pisanje o uljima što mnogim korisnicaima olakšava odluku.
    Stvarno izvanredno i posvećeno.
    Šta ja sipam: Fiat Stilo 1.9 JTD 3xShell Helix Diesel Ultra 4w40, 3x Motul X-ces, poslednje Shell Helix Ultra 3,7 litara i 1 litar Helix 10w60 time sam dobio 14,5 na 100 C. Već je na 200.000 pa mislim da treba biti malo gusce. Mozda je mogao i X-ces + 1 lit. Motul 5w50 ali nisam imao vremena da idem u Jovanke Radakovic.
    Srdačan pozdrav. Jovan

    ОдговориИзбриши
  51. Poštovani g. Jovane,
    Hvala za komentar (i što čitate blog).
    Shell Ultra i Racing su dobra kombinacija. Onom mešavinom ste verovatno dobili 15,0 (što je još bolje i u okviru SAE 40, itekako), vrlo blizu 5W-50 ali još uvek 5W-40 za sada ništa više od toga (može i do 3:1).
    Viskoznost smeša nije laka za proračun (i ja sam koristio uprošćene formule, logaritamsku i stepenu funkciju) pogotovu za ovakve (složene) smeše. Za preciznija računanja imam softver ali samo za bazna ulja pa je i to približno.
    Motul nema 5W-50 (bar ne u široj prodaji), možda ste mislili na 15W-50? (bolje je držati se X-cess ulja, makar do 250k km a posle "po volji".).
    Da, Mirijevo nije blizu većem delu grada (a naručivati poštom u Bgd. je još gore).
    Dobro ste "ispekli" zanat, samo napred.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  52. Izgleda da moj slučaj spada u onaj 1% mogućnosti da do nečeg lošeg dodje prilikom mešanja ulja. U dva automobila koji u sebi imaju polusintetiku 10-40 sam dolio po oko pola litre Optime 20-60 i na oba auta je došlo do izbijanja ulja na semerinzima i dihtunzima. Šta bi moglo da dovede do toga? Nivo ulja posle dolivanja nije bio iznad maksimuma.

    ОдговориИзбриши
  53. Poštovani g. Stefane,
    Izbijanje ulja na semerinzima i dihtunzima se dešava zbog povećanog pritiska ulja ili curenja na zaptivkama.
    Teško je reći šta se kod vas konkretno desilo. U većini slučajeva ovo ne bi trebao da je problem što se mešanja ulja tiče. Moguće je da je samo dobijena previše viskozna smeša, mada je to sa 0,5l na par litara malo verovatno.
    Moguće je i nekoliko drugih stvari ili kombinacija njih.
    Na primer: da je došlo (mada opet malo verovatno jer se radi o smeši) do različite reakcije elastomera (materijala od koga su zaptivke) na novo ulje (ovo je pre za prelazak sa jednog na drugo), više detergenata je moglo da utiče takođe negativno na zaptivke i slično.
    Taman htedoh i tekst o tome ... obično nismo svesni koje su to tolerancije uticaja na zaptivke. Obično je to definisano standardima ali je za većinu njih to tako široko da bi se većini "digla kosa na glavi" od toga. Tako da dva ulja mogu biti po standardu a da budu na različitim "stranama" odstupanja što može biti dovoljno da izazove curenja.
    Da li je do samog ulja (da li se stvorila "loša" mešavina, previše "retka" ili češće "gusta") može se utvrditi samo merenjem viskoznosti istog. U principu je test kompatibilnosti dva ulja relativno prost ali ipak tu ima rada i nije baš jeftin (uključuje i IC (IR) spektar smeše). Uglavnom se radi u industriji kod skupih mašina i velikih količina ulja koje učestvuje u procesu (više hiljada litara). Jedan sam takav podstakao i bio je pozitivan (ulja su bila kompatibilna).
    Tu treba voditi računa da nije isto kada su ulja nova i jedno od njih već korišćeno, jer čak i kada su rezultati isti kvantitativno (pozitivni ili negativni) nisu identični.
    Viskoznost možete proceniti ali pretpostavljam da je razlika mala (nešto veća od 10W-40) i da je pre do uticaja aditiva na zaptivke.
    Ne znam zašto se išlo na netipično preporučljiv način mešanja ulja, jer je više toga prekršeno (praktično sve što je moglo): W oznake nisu identične ili makar jedan stepen različite (10W i 20W), "radna viskznost" nije ista ili različita za jedan stepen (malo manje važnosti), API standardi nisu identični (iako su bliski), korišćeno je "ulje za stare motore" sa običnim, itd.
    Moguće je i da aditivi nisu potpuno kompatibilni ("Max Life", "High Mileage" i slična, su ulja nešto različitijih aditiva).
    Dakle, priča je duga i kombinacija je bezbroj.
    Da ste na putu pa da (eventualno, ali malo verovatno da baš dotle dođe, uvek može sličnije) sipate, ALI čak i tad treba voditi računa da se sipa što sličnije ulje. U vašem slučaju bar 20W-50 istog proizvođača (verovatno je ideja bila da se malo i poveća viskoznost) sa API SL, još bolje 15W-50 PS (istog, pa tek ako nema drugog, proizvođača).
    Da ne kažem da je dolivanje sa 10W-40 (makar i drugog proizvođača) bilo još bolje (to se podrazumeva).
    Ne verujem da su čak polimeri drugačiji (verovatno "stari dobri i jeftini" OCP) ali možda i jesu (naročito loša kombinacija ali čak u većini slučajeva i dalje benigna).
    Šta reći (još?).
    Izuzetak koji potvrđuje pravilo (izuzetno mnogo slučajeva u praksi sličnog mešanja ulja prolazilo je bez curenja ulja, baš 10W-40 i Optima Long Life) opominje na to da (ipak) treba dolivati što sličnijim uljem.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ranije je (čak) bilo pravilo da se doliva uljem sa manje aditiva što je i dalje dobar savet (iako ne obavezan) i pre ređim nego gušćim (monogradnim pre nego multigradnim).
      Nije više (baš) tako ali nije slučajno LM svoja "nalivna" ulja napravio kao 5W-40 (za automobile) i 10W-40 za kamione (sintetska i PS tehlonogija) u oba slučaja Mid-SAPS ulja.
      Dakle, pošto nije bilo previše ulja (nivo ispod maksimuma) i ukoliko ulje (mešavina) nije previše gusto (moralo bi i na oko biti gušće da bi baš zbog toga došlo do izbijanja ulja) onda je najverovatnije mešavina uticala tako (možda i kombinacija razloga) da su se zaptivke skupile ili proširile i tako je ulje procurelo.
      Neki proizvođači (Selenia) ističu da ulja ne treba mešati sa drugim, neki (Liqui Moly) za većinu naglašava da se (pak) mogu mešati sa svim (većinom) drugih ulja dostupnim na tržištu (ali ima i par njih gde je naglašeno da se ne trebaju mešati, prvenstveno, normalno, ACEA C# tipa). Na to isto treba obratiti pažnju.
      Žao mi je zbog nezgodacije koja vam se desila ... ali ovo je zaista jedan od sto (ili manje) slučajeva loše mešljivosti (za API SH ili više) a znamo da nije lako pogoditi kvotu 1:100 ali malo malo pa neko i "ubode" (samo je ovde loše a ne dobro). Češći su slučajevi pri zameni ulja i prelasku na sintetiku posle dugogo niza godina sa mineralnim i/ili PS.
      Tu je "kvota" 1:10 ili čak 1:5 pa i manja.
      Problem je što bi mešavina verovatno prošla standardne testove za kvalitet ulja. Podatke o uticaju na razne polimerne materijale proizvođači ne daju čak ni u proširenim specifikacijama (iskreno veći ih i ne radi, uopšte; čak i oni veći). Zato je primer Shell-a sa punim specifikacijama (doduše nije motorno ulje) za kočione tečnosti pravi primer kako to treba raditi, 10-tak strana sa više od 50 parametra. Između ostalog uticaj na sve moguće zaptivne materijale (uz mnogo manji uticaj od dozvoljenog, skoro pa i ceo red veličine, znači više puta).
      Zašto je sledeće kočiono ulje (iako sam i dosadašnjim zadovoljan) baš Shell-ovo? Lako je pogoditi.
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Uzgred, jedva da pomenuh mogućnost, ali i ta postoji, da su zaptivke bile zakoksovane pa su popustile.
      Ono što je izvesno, kombinacija je raznih uticaja.
      Zamenite zaptivke pa "restart".

      Избриши
  54. Анониман22. мај 2014. 22:26

    ja sipao posle Selenie WR 5w 40,Liqui Moly Race GT1 10w60,i motor jtd mirnije t.j tise i ugladjenije radi.Bas bas mirnije i tiho.Prezadovoljan sam.Inace motor je 2.4 JTD 10v Alfa Romeo 156 2003.god.restajling.
    Nebojsa

    ОдговориИзбриши
  55. Анониман22. мај 2014. 22:46

    Zaboravih da kazem da ovaj motor 2.4 JTD 10v ,vozim vec 8.godina i da leti uvek sipam ili Seleniu Racing ili Liqui Moly Race GT1 oba ulja su 10w60,a zimi Seleniu WR 5w40.Motor je presao 220.000km. i ne trosi vise od 0,1l ili (1dl) izmedju svake zamene, a to je na oko 10 do 12.000km.Izvanredna kombinacija za ovaj motor,prezadovoljan sam,i topla preporuka za sve JTD motore!Sto se tice dolivanja ,bez problema dolijem tih 2dl 5w40 u 10w60 na sakih 5.000km.Cak mislim da mu prija po zvuku motora.
    Nebojsa

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na komentaru (informacijama).
      Baš dobar savet. Slično tvrdim (ali nikako da stignem da jedan tekst posvetim tome, mada je bilo u serijalu o viskoznosti) da je (ipak) i dalje idealno koristiti "letnje" i "zimsko" ulje (iako oba multigradna). Naravno, većini se NE isplati, jer ne prelaze u toku godine više od 10 hiljada km.
      Može i 10W-60 da se doliva u 5W-40 tako da zaostale količine ne predstavljaju problem.
      Pozdrav!

      Избриши
  56. postovani nakon zamjene ulja 15w40 nalio sam 10w 40 optima hc power,nakon toga je poceo jako da dimi bijeli,plavi dim,da bih nakon desetak dana opet zamijenuo i nalio optimu super visk 15w40,manje dimi al opet dimi koje bi ulje bilo preporucljivo nasuti,radi se o peugeotu 405 1,9 tdi,90 gp.unaprijed hvala na odgovoru

    ОдговориИзбриши
  57. Poštovani g. Miroslave,
    Izvinite na malom kašnjenju.
    Teško je davati dijagnozu "preko žice", više je za mehaničara (servis) ali je očigledno da je motor već (po)malo istrošen kao i da je dugotrajna primena mineralnih ulja 15W-40 stvorila taloge u motoru, pa je PS ulje sa više detergenata iprala iste uz pojavu koju opisujete. Uz manju viskoznost, eto "veselja". Možda i nije bilo da se tako brzo menja ali podržavam zamenu ulja.
    Za vaš motor je (ionako) najbolje koristiti 15W-50 ulja i to mineralna (npr. OMV Classic ili Selenia VS). To Vam i preporučujem.
    Do zime je možda još i bolje koristiti 20W-50 i to sa manje detergenata (npr. SG/CD kao što je Lukoil Super i slična), čak i pre nego Optima Long Life 20W-60 (mada je i to opcija).
    Pred zimu zameniti sa 15W-50 ili 15W-40.
    Ulje (mineralno) bi trebalo menjati na max. 7500km (SJ/CF) ili 5000km (SF/CD ili SG/CD).
    Trebalo bi da viskoznija ulja ublaže simpotme ALI činjenica je da za godinu-dve motor treba (mora) na remont (pa sad, kompletan ili "prva specijala", zavisi od stanja koje samo merenjem pri rasklapanju može da se utvrdi).
    Na žalost, ali tako izgleda. Isprani talozi a nastavljeno "dimljenje" ukazuje na veliku istrošenost motora.
    Posle "letnjeg" CD ulja, dalje bi nastavio sa (ipak) CF uljima, iako su i CD za turbo motore, CF je značajno viši kvalitet ulja. Ali pri tome izbegavati ACEA B4 već birati B3 i/ili B2 (sada ih je teško naći).
    Multifleet ulja su (inače) dobar izbor za vaš motor ali ne i u konkretnom slučaju (i ona su puna detergenata).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  58. Moze li se , u smislu startup mesavine, pomesati 3+1, ili 2+2 Nisotec Autoline Sint 5w40 sa Castrol Edge 10w60 (oba SM/CF)?
    Nedoumica jer je jedno full saps, a drugo mid saps.

    ОдговориИзбриши
  59. Mogu se mešati ali je klasičan primer kada to NE treba raditi.
    Čak ni u smislu dolivanja (još gore u startu).
    Ovo su dva ulja potpuno (ali POTPUNO) drugačije namene i ne vidim ni jedan razlog za mešanje ova dva (osim zaostalih količina ... da se ne baci, pa uvek izađe na loše).
    Nećete oštetiti motora niti će doći do geliranja i sličnih zala, ali ne valja iz više razloga, najvažniji ste (već) pomenuli a i viskoznost je zaista veoma različita (i na niskim i na visokim temperaturama) uz doduše (bar) relativno sličnu specifičnu težinu (masu).
    Zavisi i od motora i od namere ali je svakako bolje uzeti neko Full SAPS 5W-40 (makar), recimo G-energy. Ako već 5W-40 i 10W-60 mešate (oba ACEA A3/B4), smanjio bih odnos i to (npr.) 3,5+0,5 (ali vam treba litar više) i dolivao 10W-60 (ali uz promenu u proleće).
    Zaista mi nije (baš) jasna svrha ovoga, jer ako se smatra da je 10W-60 "pregusto" onda treba koristiti 10W-50 ili 5W-50 što je bolje nego kada sami pravite slično. Isto i ako se za 5W-40 smatra da je previše "retko".
    Isti API ne znači mnogo jer se on kod većine evropskih proizvođača ne testira nego samo navodi (pogledati zvaničnu API stranu gde su navedene licencirana).
    Veoma je upitno da li Autoline i Edge (pominjane varijante) imaju sličan sistem aditiva (mož' bit da, mož' bit ne) pa u nedostatku (pravih) informacija (nemam čak ni MSDS, tj. Bez. list za Nisotec, bar da znam koje polimere koriste, pa da nešto i kažem,; i za Castrol treba "bunariti" ali je moguće naći). A kad je nešto možda ne, onda je NE! (zašto eksperimentisati sa svojim motorom koji neće stradati, izvesno, ali će biti lošije zaštićen a to je još izvesnije).
    Recimo da je Edge 5W-40 SN moguće (bolje nego prethodno) mešati sa Edge 10W-60 SN ali i dalje je to u startu loša ideja (u oba smisla start). Ne preporučujem.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  60. Skraćeno:
    1) Mogu se mešati (mešljiva su).
    2) To nije dobro (iz nekoliko razloga, da ne ponavljam)
    3) I same viskozne gradacije su prilično daleko ... negde mora da se udari granica ... ovo je sigurno preko nje.
    Kraj. The end. Ende. Fin. Kонец. Vége.

    ОдговориИзбриши
  61. Hvala na odgovoru brzom preciznom i potpunom.
    A i ja sam bez veze. Slicna pitanja su vise puta postavljana.
    Razmisljam kako da malo podignem hths viskoznost, i nista vise.
    Nego: da li su Full Saps ulja u 90% slucajeva ipak bolja od Middle Saps ili pak Low Saps ulja za motore koji izicito ne zahtevaju smanjenje nivoa sulfatnog pepela (kada vec pomenuste G-enegry)
    ...........
    Koje ulje onda preporucujete 5w40 ili 10w40 , a da ima hths>4 (mozda 10w50 ili 5w50 - mada i tu katkad hths bude ispod 4)
    Pitanje nije vezano za odredjeni automobil vec je uopsteno.

    Pozdrav!
    Jos jednom hvala.

    ОдговориИзбриши
  62. Poštovani gospodine,
    Nije tačno da su Full Saps ulja u 90% slučajeva (ipak) bolje od Mid-SAPS ulja (od pravih low-saps verovatno da) ako se izričito ne zahtevaju. Novija istraživanja upravo ukazuju da je (verovatno) suprotno. Zavisi dosta i od vozila i od stanja u kome je. Negde je to prilično jasno (potvrđeno od strane proizvođača) kao npr. kod Opel-a gde Dexos2 ulja ne samo da uspešno menjaju GM-LL-A/B-025 ulja nego su u 90% slučajeva bolji izbor. E sad, ako motor nije baš u sjajnom stanju, verovatno ne treba baš hrliti ka Mid-SApS (obično i lakotečljivija, tj. nižih viskoznih gradacija) ali to je (okvirno) tek za više od 200 hiljada km (na žalost većina uveženih automobila sa Zapada kod nas i u susednim državama) ali ne i isključivo (ako je motor u dobrom stanju Mid-SAPS može i kod motora sa 300 hiljada km, vidi odgovor g. Srđanu u temi G-energy hype start).
    Recimo da ništa ne fali Full SAPS uljima i da su svakako prvi izbor (i zbog cene) za vozila starija od 10 god. ali ako ste uvereni da je motor dobar onda je (baš) obratno.
    Full SApS može (ali ne mora) biti bolji izbor (ako je dozvoljeno) za teške uslove eksploatacije (naročito ako je vezano uz višu VG). Truck DAy i slične manifestacije forsiraju pre svega viskoznija ulja sa visokom HTHS vrednošću.
    5W-40 i 10W-40 u principu nemaju HTHS vrednost veću od 4. Izuzetak su ulja za teretni program (i to ne sva, neka 10W-40 i velik broj 15W-40 ali takođe ne sva) kao i "trkačka" (racing) ulja kao što je Motul 300V.
    Čak i 5W-50 ulje ne moraju da imaju više ali u principu (verovatno sva) imaju toliko ili više. Podatke ne daju svi pa je izvesno da Mobil 1 Peak Life sigurno ima (4,4), Total (quartz 9000 SN) bi trebao da ima a Repsol bi mogao da ima.
    10W-50 bi trebalo (sva) da imaju više od 4.
    Tu opet imate Total Racing, Q8 F1 ... pa to je uglavnom sve na "kontinentu" (Miler Oils u U.K.).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  63. Hvala na odgovoru.
    Ja Vam bas uzeh dosta vremena.

    Problem je naci ulje koje ima vecu viskoznost.
    Ili je preskupo ili je "nepouzdano" - sumnjivog porekla, a najcesce oba.
    Najbolja su monogradna SAE 40 za leto, ali ona su obicno loseg kvaliteta po svim pitanjima osim viskoznosti. Kada trazite kvalitetnije, svi vas gledaju "belo". Kao ono "sta jos moze da mu bude kada koristi SAE 40".
    Dobra su za leto i 20w50 ali i ona su obicno loseg kvaliteta osim kamionskih, a slozicete se da kamionska ipak nisu za svaki motor, mada cesto zavrsavaju posao.

    Racing ulja bi bila "idealna" ali nisu za svakodnevnu voznju.

    Na nekim trzistima ima sve: od 0w10, 0w16 ... pa do 40w70 u sirokom rasponu cena i kvaliteta pa biraj. (low, mid, full saps, off road...)

    Kod nas, posle svega sto sam saznao, kupujem pretezno na NIS pumpi, mada i ostali "pumpadzije" dolaze u obzir, a "zvucna" imena izbegavam. Poredio sam, naravno odokativno, ulje kupljeno u Svajcarskoj za 34,99Sfr i nase istog imena kupljeno za 1200din. To uopste nije isto ulje. Ne kazem da je fals, ali sigurno ne izgleda isto, ne mirise isto...
    Izinjavam se, mozda je nase bolje.

    Postoje motori koji ne smeju da se pokvare jer delova za generalnu nema, ili nema kvalitetnih, a konstrukcije su takve da popravke nisu nesto ni uspesne (ne bas oldtimeri, ali cenjene starine). I nije rec samo o karikama i cilindrima. Npr. roblem je kako dobro podmazati i bregastu (starije konstrukcije), a tu Low@Mid SAPS ulja gube bitku.
    Kada se pomenu post aditivi, kao da govorimo o heroinu ili kokainu. Svi kazu "ne ljudi, aman, ako boga znate..." Tu se i slazem.
    Samo kazem da je tesko naci dobro sinteticko ili sintetsko neekolosko 10w50 ulje u pouzdanoj prodavnici ili na pumpi.
    Jedva cekam da se pojavi Nisotec Synth TurboDiesel 10w50 ili Fam SpecialSynth 10w50 (mozda Lukoil LuxeSint 5w50)a njih nikako da bude

    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  64. Hvala na komentaru, jako je dobar.
    Da ... "naša tehnologija je bolja" što bi rekao jedan od glavnih likova u Kusturičinom filmu :-)
    Malo ćemo se načekati za Nisotec i FAM (verovatno nikad takva neće videti svetlo dana), Lukoil ... možda (nekog lepog dana). Inače izvesnije je da bi moglo biti G-energy racing ulja:
    http://g-energy.org/rs/catalog/g-energy_racing.html
    Mada ipak nisu baš za sve automobile i ne baš za svakodnevnu upotrebu. Modriča je imala HC Racing 5W-50 ali mislim da se više ne proizvodi ili ga je jako teško naći.
    Elf 10W-50 je jedino dobro rešenje na domaćem tržištu (i u okolnim zemljama), a za 5W-50 Mobil 1 i Repsol (Elf ali samo za starije automobile, kraj 80-tih i početak 90--tih pa do sredine poslednje decenije XX veka ali ne i za motore iz 70-tih). "Classic" ulja nema baš mnogo ali ima recimo Motul-a uz (doduše) visoke cene (2100 15W-50 API SH/CF, PS).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pod "naša tehnologija" mislio sam "naše je bolje" (što dolazi do nas ... nije nego ... jefinije i bolje ... biće jednog lepog dana al' niko ne zna kad).

      Избриши
  65. Pre par dana sam poslao komentar , ali ne vidim da je objavljen . Ono sto me zanima pored tog pitanja , a radi se o mesanju dva ulja istog proizvodjaca castrol magnetic 5w- 40 , kupljenog u dve prodavnice i razlicite boje , jeste i originalnsot kupljenog ulja .
    Imam veliku dilemu , gde se kod nas mogu kupiti originalna ulja

    ОдговориИзбриши
  66. Poštovani g. Marko,
    Nije problem mešati Castorl Magnatec ako je originalan (pa makar jedan bio iz Nemačke ili Engleske a drugi iz neke druge EU zemlje) ALI jeste problem mešati dva ulja različite boje.
    Nisam baš razumeo kako boje, verovatno opisujete koliko je ulje tamno. Ono može biti u nijansama različito ako se pravi na različitim stranama (jednog) kontinenta ili na dva različita, pa čak i iz iste blendare u različito vreme (onda mogu biti nijansice, tj. jedva primetne razlike) ALI ne i drastično različito kao npr. Magnatec i Mobil Super (izrazito svetlije).
    Castrol Magnatec bi trebalo da je malo tamnije boje (bar je takav bio pre par godina, Italijanski i Nemački, koje sam imao prilike da vidim i koji su sigurno bili originali, kupljeni tamo). I miris ima nešto izrazitiji ali ne sme biti neprijatan.
    Problem je kod nas sa Castrol brendom uopšte (inače vrhunskim) jer je to samo brend a ne i proizvođač (u posestvu je BP-a) i što se pravi na različitim mestima (i verovatno i za različita tržišta) a kod nas obično završi ono kao i za Somaliju i slična tržišta.
    Castrol d.o.o. je kod nas samo kancelarija (bar je bilo tako) ali JESTE dobar izvor informacija, gde bi mogli kupiti originalno ulje. Nekada davno isto ste mogli kupiti npr. na NIS pumpi što je verovatno (99%) bio original ali ne i jeftino ulje. Castrol se kao skup brend dosta falsifikuje pa nije nemoguće da ste naleteli na falsifikat. Kažu da im je ambalaža skinuta 99% kao i nalepnica.
    Doduše ako je tako, onda budite bez veće brige (osim što ste više para dali nego što ste trebali) jer ko ima takvu ambalažu obično puni i kvalitetna (ali jeftinija) ulja nekih manjih proizvođača.
    Ponavljam, Castrol d.o.o. zovite pa postupite prema njihovoj preporuci (gde bi moglo biti originala) ili kupite u nekoj susednoj EU državi ... mada je onda Shell još sigurnija kupovina (na njihovim pumpama, mada su skupa).
    Najsigurnije je kupovati ulja od distributera kojih ima na sajtu proizvođača, kao i na pumpama njihova. Možda nije baš fensi ali je najsigurniji(e) original.
    Ima i nekoliko manjih firmi prisutnih kod nas gde se prodaje Zapadna roba za Zapadno tržište, a o tome sam pisao, pa da ne udaram dodatnu reklamu.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  67. Hvala za brz odgovor . Ja bih najradije rekao gde sam kupio ulje , ali eto da ne bude reklama .
    Inace tri litra su kupljena pre godinu dana u jednoj ovlascenoj autokuci i placena 1500 din za litar i zelene je boje , a dva litra su kupljena pre par dana u firmi koja samo u Beogradu ima 6 maloprodaja i nekoliko jos u drugim gradovima . Ono je bilo smedje boje i placeno je 900 din . Inace ja sam pokazao pakovanje od pre godinu i trazio takvo ulje . Da kazem da je u pitanju dizel 1.4 tdi , tri cilindra 2006 , koji ide u vw program : Polo , Fabija , Seat itd.. , gde se preporucuje taj castrol , a ja bih zbog tog kopiranja presao na bilo koje drugo ulje za koje sam siguran da je original . Pa eto, ako moze i tu neki savet

    ОдговориИзбриши
  68. Ne kažem da iz ovlašćene autokuće nije original ali zelena boja za Magnatec nije po specifikaciji Castrol-a i možda je serija za servise (nije isključeno). Ne bi trebalo da se ne mešaju (dakle trebalo bi da se, dobro, mešaju). Ipak, dobra je ideja da ne robujete Castrol-u, koji jeste preporučen ali je samo jedna od opcija a verovatno i ne najbolja (najverovatnije ... doduše jeste jedna od boljih). Preporuka je samo zbog ugovora između dve kompanije (slično kao kod Mercedes-Mobil varijante ili BMW-Castrol).
    Za motor koji pominjete postoji (čak i bolja) opcija od 5W-40 505.01 ulja, a to su 5W-30 ulja sa VW 504/507 odobrenjem.
    Što se 504/507 ulja tiče, praktično bilo koje sa odobrenjem (i originalno ... ima ih).
    Naravno ostaje opcija ACEA C3, 5W-40 ulja.
    Zaista veliki broj njih.
    Ah, da. Originalno?
    5W-40, ACEA C3 i VW 502/505/505.01
    Pumpadžije, svi osim Eko-a.
    Total Ineo MC3 5W-40 (trebalo bi da se lako nađe original, kontaktirati Total Srbija i/ili Profaco).
    Texaco Ultra S kod Trigeme.
    Kroon Specialsynth MSP (Kedara), Motul Specific 505 01 502 00 505 00 ili Motul X-Clean (5W-40) (Mass) ...
    Slično i za 504/507 ako se odlučite za tu varijantu sa kojom možete ulje menjati po varijabilnom intervalu (praktično 30.000km na dve godine). Kod 5W-40 ulja zamenu morate raditi na 15000km/12 meseci.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  69. Opet , zaista , hvala na brzom odgovoru ...
    A sada cu mozda vec biti i malo dosadan , a priznajem da veliki broj vasih tekstova nisam procitao ( gde se mozda i nalaze svi ovi odgovori) , jer sam negde cuo da se ne preporucuje prelazak na drugog proizvodjaca . Recimo da sada predjem sa Castrol ulja na Motul ulja...
    Sto se tice 5w-30 i servisnog intervala od 30 000 km jesam li ja jedini neverni Toma , koji ne moze da shvati , da ne postoji supstanaca koja toliko dugo moze biti izlozena takvim temperaturama , pritiscima itd . u motoru , a da ne promeni osobine zbog kojih je tu .
    Inace ja radim servis na 10 000 km , ali najvise zbog sumnje u kvalitet ulja...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pisano je o tome (više puta, na primer u seriji tekstova o MITOVIMA o uljima) ali nikad nije loše ponoviti.
      NE POSTOJI NI JEDAN SUVISLI RAZLOG zbog koga bi bilo loše promeniti proizvođača maziva. Prosto je neverovatno da takav MIT (i ništa više, da ne kažem nešto gore, što suštinski i jeste) još uvek opstaje. Moguće je ali ne i izvesno da pri provoj promeni bude malo povećana potrošnja ulja ali ne više od duplo ako je mala (sa npr. 2dl na 4dl na 10 hiljada km) ili 20-30% ako je ona inače malo veća (nrp. 1l/10.000km pa dođe do 1,3l). Kažem ovo je verovatnije nego da bude manja (isto čest događaj) ali najverovatnije nećete ni primetiti razliku tj. ona će biti u granicama da se ne može detektovati (bar ne mernom šipkom).
      Bitno je da drugo ulje bude istog nivoa kvaliteta (naravno). Ako se pređe i na viši nivo kvaliteta i još sa Full SAPS na MId SAPS sa 5W-40 C3 na 5W-30 504/507 (što i nije velika razlika, samo je prvo navedeno) sve to pomalo može (samo prvu izmenu) dodatno povećati potrošnju ulja za po malo pa onda sa 0,5 dođe na ceo litar ili sa litra na skoro dva i onda "dežurne Mileve" zaključe kako su ("naravno") oni u pravu a tamo neki nema pojma i slično.
      Sve ovo NE znači da ne možete na 5W-30 (504/507) "čak" i drugog proizvođača. Pri drugoj zameni će već biti sve kao pre (a često i bolje).
      Inače, niste jedini "neverni Toma" ali ste previše konzervativni (ili niste pratili razvoj) pri oceni koliko ulje može izdržati u motoru.
      Može i više od 30.000km, čak i 50.000km i čak u vašem motoru (čak i 504/507 mada je bolje da to bude 0W-30 506.01 za takav slučaj).
      VW pri odobrenju 504/507 radi seriju testova koji to potvrđuju (vrlo ubedljivo).
      Ipak, treba malo uslovno shvatiti tih 30 hiljada km (zato i fleksibilan interval, po insturment tabli (računaru) automobila, ako takva opcija postoji).
      VW naime garantuje 650rh što za čistu gradsku vožnju ipak bude manje, tj. cca. 20.000km ali to je sigurno interval koji 504/507 ulje podnosi bez ikakvih problema a 505.01 tek 15.000km).
      Sumnja u kvalitet ulja jeste dobar razlog za skraćenje intervala ali u svakom slučaju nema potrebe da to bude manje od 15.000km.
      Inače, mnogi proizvođači rade i "terenske testove" (samo većina njih nije objavljena) gde se servisni inerval (koji se testira) prekoračuje 50% pa i duplo.
      Postoje ulja koja izdržavaju i više od 30 hiljada km u motoru. Npr. ACEA C1, na testovima su dokazala da ni 60.000km nije preterano jer su u realnim uslovima menjana na 45 hiljada km pa sve do 88.000km a i dalje su prolazila testove u smislu odstupanja od novog ulja.
      Proizvođač je posle svega dao konzervativnih 20.000km kao servisni interval!
      Tako da je onih 30 hiljada VW-a verovatno svih 40 ili 45 ALI je normalno da je bolje da ostane 25000km nego da se "testira" na sopstvenom automobilu (ne treba zaboraviti da su test automobili bili novi ili u prerfektnom stanju u toku testiranja, da su ulja menjana u kratkom vremenskom intervalu, ne dužem od 6 meseci, itd.).
      Tu je i statistička zasnovanost kao i otežavajuće okolnosti (razne) i na kraju krajeva, testiran je i automobil a ne samo ulje, a vozili su profesionalni vozači.
      Pozdrav!

      Избриши
  70. Sipao sam ulje Selenia 10w40.Da li mogu za dolivanje da sipam Selenia HPX 20W50 ?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Milane,
      Da, naravno.
      Ipak, povedite računa o sledećem:
      1) HPX ispunjava API SJ. Ako je zahtev motora API SL, ne preterujte ... 10-20% je o.k. (više od 20% ne preporučujem ionako, dakle max. 1 lit.); ako vam treba veća viskoznost koristite 15W-50 zimi a HPX ostali deo godine.
      2) Još značajnije. HPX ispunjava ACEA B2, pa za većinu (turbo) dizel motora (iole modernijih) ne ispunjava zahteve. Za B3 zahteve, važi kao prethodno. U slučaju Common Rail motora i ACEA B4 zahteva (obično je vezano, osim kod prve generacije sa kraja XX veka kada je zahtev bio B3) ne preporučujem da dolivate HPX uljem. Eventualno u hitnim situacijama ali uz raniju promenu "mešavine".
      3) HPX nije baš idealno za zimu, mada u ovakvoj mešavini (i obzirom da je PS ulje sa tačkom stinjavanja od -15°C, što odgovara 15W-xx, mineralnim, uljima) do 20-25% nije od značaja u ovom smislu.
      Pozdrav!

      Избриши
  71. Sehr geehrter Herr,
    Vielen Dank für die Erinnerung.
    Dies ist das Prinzip.
    However, up to 10%, you can go and with other options (and every rule has exceptions).
    It is not ideal to mix HPX with 10W-40 (what is the point of the answer), although it is possible.

    Do you want to exchange links? (Lieber Kollege)

    You can always contact me by e-mail.
    (English is o.k. My German is only basic level so it is difficult for me to make conversation on German).

    ОдговориИзбриши
  72. Анониман8. март 2015. 16:30

    Postovani Stevo,
    u Puntu 1,2 benzin se nalazi motorno ulje Mobil 10w 40 polusintetika,presao je 170.000. Da li smem zbog potrosnje doliti 20 do 25 % 500-700ml helix ultra 5w 40 ili kastrol slx prof. 5w 40 kao dolivanje do zamene posle predjenih 7-8000

    ОдговориИзбриши
  73. Анониман11. јул 2015. 04:52

    Postovani Stevo,
    Uzeo sam skorije mercedes 190e 1.8 77kw, u njemu je vec bilo doliveno NISOTEC-ovo mineralno 15w-40, specifikacija API je SF/CD, a imam u rezervi od pre nacet litar TOTAL-ove polusintetike QUARTZ 7000, API SL/CF. Da li bih mogao dodati tu polusintetiku, ako mi zatreba, ali ne kao prva pomoc, vec recimo da vozim do naredne zamene, s obzirom da mu API nije slican, a gradacijski je gornja vrednost ista?!?!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Možete pomešati ova dva ulja ali to nema nikakvog smisla. Sačuvajte Total za dolivanje kada u motoru bude 15W-40 ili 10W-40 API SL.
      Nisotec SF ulje je veoma jeftino (nešto preko 300 din.) pa za dolivanje dovoljno.
      Lično bih ulje menjao na 5000km ili 6 meseci, zimi 10W-40 a leti 15W-40. Ukoliko motor troškari ulje zimi 15W-40 a leti 15W-50 ili 20W-50.
      U principu za 5000km može i SF ali bi min. trebalo da bude SG. Za menjanje na 7500km trebalo bi koristiti SJ ili SL ulja. Na 10.000km ne bih menjao ulje u starom motoru (osim ako je skoro remontovan).
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Анониман12. јул 2015. 03:38

      Hvala puno, ne trosi ulje u principu da je motor los, vec je dihtung poklopca stradao ili mozda semering na bregastoj, nisam jos pregledao posto se vidi sveziji trag, ali ne vidim jasno od kucista filtera, pa sam zbog toga mislio da dolijem, a total mi svakako stoji i ustvari ima pola litra, mislio sam da je blizu celog litra, tako da mu to dodje negde slicno, da ne kazem isto, ovako dzaba stoji :) Sta bi generalno valjalo da se sipa u taj motor, msm proizvodjac, posto ne znam ni sta je pre u motoru bilo, inace ima i plin, klasican, nije sekvent?!?! Da sledece menjanje bude cista mineralka, s obzirom da ima i nekih 260 hiljada na satu, a zimi normalno da ide polu?!?! Hvala jos jednom unapred, pozdrav!!!

      Избриши
    3. Poštovani,
      Zimi bih koristio 10W-40 a leti mineralno 15W-40.
      Ono prvo mora biti (bar) API SL, a mineralno bih birao isto ili bar API SG.
      U principu iako nije obavezno ulje sa MB 229.1 bi trebalo da je idealno i za ovaj motor.
      Pozdrav!

      Избриши
    4. Анониман31. јул 2015. 23:06

      Postovani, koje ulje preporucujete za zastavina vozila (yugo 91') koje se ne vozi puno (oko 5000 godisnje) i to navise gradska voznja. Auto je bez plina. Pozdrav i unapred hvala.

      Избриши
  74. Анониман31. јул 2015. 23:13

    zaboravio sam da kazem da mi je sada u motoru mineralno ulje Nisotec SF SAE 15W-40

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Za motor koji ne troškari ulje (a već je star) jeste 15W-40 mineralno. Za 5000km godišnje ne treba ništa bolje od ulja koje već koristite. Sasvim je dobar izbor (cena povoljna). Šteta što nema više SG verzije istog ulja, bilo bi za nijansu i bolje rešenje. U svakom slučaju bilo koje mineralno ulje renomiranog proizvođača sa min. API SF je dovoljno dobro. API SG(/CD) je poželjno ali nije baš (ni) obavezno. Viši standardi su pogodni za više od 5000km (a manje od 10 hiljada) ako se želi jedna zamena godišnje. Dve zamene godišnje (leti može i 20W-50) su idealne za 10 do 12 hiljada km.
      Pozdrav!

      Избриши
    2. i jos jedno pitanje.. posto vidim da se dosta hvali optima, mozete li da uporedite i kazete koje bi preporucili od ova dva (polusinteticko ili mineralno) a sve u kontekstu prethodnog pitanja
      Optima HC Power SAE 10W-40 ili Nisotec SF SAE 15W-40 i naravno puno hvala i na predjasnjem odgovoru

      Избриши
    3. Poštovani,
      Potima HC Power je kvalitetnije ulje (mnogo) ALI u kontekstu prethodnog nije bolje. Iskreno, ne bih Vam preporučio 10W-40 za automobil (motor) stariji od 20 god. (već i za stariji od 10 god.).
      Razloga je više i već sam ih navodio. 10W-40 je o.k. kod novog motora.
      Više aditiva i polu-sintetička osnova mogu negativno delovati i na zaptivke (lično sami imao manjih problema pri korišćenju PS ulja već posle 50 hiljada km, ali ne i pre toga).
      U tom smislu čak ni Sint Turbo (15W-40), inače pogodniji za motor, ne mora biti bolje rešenje iako dolazi u obzir.
      Mineralno Long Life je o.k. iako je 20W-60 previše čak i za tako star motor ako je u dobrom stanju (računam da jeste). Doduše leti to nije problem ali ispod -10°C ovo ulje više nije pogodno.
      Od Optime bih za Vaš slučaj preporučio "staro, dobro" Optima SV (API SF/CD) koje je za nijansu kvalitetnije od Nisotec SF (SF/CC) ali je i skuplje.
      Ako se menja na 5000km (±10%) ovo ulje je odlično za konkretan motor.
      (i to je sve što se Modriče tiče, Autoline GAS dolazi u obzir iako nemate TNG instalaciju ali ne bih očekivao poseban boljitak, uzevši u obzir starost motora i broj km koji se pređe godišnje).
      Čak i za npr. 8000km godišnje mi se čini da su dve zamene SF-a bolje rešenje, no ostaje da je jeftinije koristiti kvalitetnije ulje uz jednu zamenu.
      Pozdrav!

      Избриши
    4. Iskreno Vam se zahvaljujem na iscrpnom odgovoru i utrosenom vremenu. Veliki pozdrav

      Избриши
  75. Ja se izvinjavam ili da mozda probam da optima long life zamenim seleniom hpx, sta mislite da li ce smanjiti potrosnju? Hvala I pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Možete (svakako) probati ali ne očekujem da će biti bitnih poboljšanja.
      Pozdrav!

      Избриши
  76. Nesto sam pobrkao, dakle imam jugo 45 sa 110 hiljada predjenih km duva na iberu I trosi oko 1 l ulja na 1000 km.Zadnjih 70 hiljada je korisceno ulje optima long life.Da li mogu da dolijem litar selenia hpx tj da li se mogu mesati ova dva ulja ili sta mislite da ispustim long life pa sipam cistu seleniu da li ce mozda smanjiti potrosnju.Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      U principu ne bi trebalo da bude problema oko mešanja ova dva ulja. Ipak, (moj) savet (vam) je da to ne radite. Kad dođe vreme za zamenu Optime (iako dosta ulja dolivate, trebate makar na 10 hiljada km da ulje ispustite), najbolje pred zimu (oktobar-novembar) sipajte čistu Seleniju.
      Možda donekle i pomogne ali ne očekujte spektakularne rezultate (eventualno 1-2 dl na 1000km manje). Oba ulja mogu da smanje potrošnju u odnosu na 15W-40 (pa da i prepolove) ALI između ova dva ne bi trebalo da bude (bitne) razlike. Optima vam je sasvim o.k. ali nema razloga da ne probate i Selenia ulje.
      Litar na 1000km je prilično te je motor verovatno za remont (iako DMB na 110 hiljada km mora da duva (ili makar "duvka")) no verovatno vam se i ne isplati (toliko ulagati) pa je jedino rešenje korišćenje viskoznijih ulja (dokle bude moglo).
      Proverite i zaptivke da nema curenja što može povećati potrošnju ulja.
      Zimi obavezno koristite multigradna ulja (bar 20W još bolje 15W ali je o.k. i dvadesetica) a leti probajte monogradna (npr. Eko ... drugih i nema, Wolf ima u programu kao i Fuchs ali ih kod nas nema) uz min. API SF (Eko su SF/CD), SEA 40 ili SAE 50 (može i mešavina "pola-pola" ili bilo koji odnos). Ipak to je samo za period maj-septembar. Ova ulja bi motor mogao osetno manje da troši ali bez pola litara na 1000km nećete ostati, nijedno ulje vam toliku potrošnju ne može rešiti (bitno smanjiti).
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Hvala puno ne curi nigde.Auto planiram da vozim do sledeceg leta i onda ga prodam ili dam na otpad.Nisam siguran mozda trosi i manje oko 700-800 g.Ja godisnje prelazim oko 3 do 4 hiljade tako da mi dolivanje nije problem, vise mi smeta onaj dim koji izlazi iz ibera i ponekad se oseti i u unutrasnjosti vozila.Onda kada se spusti na minimum zamenicu ga sa seleni HPX ja mislim da je ipak kvalitetnije ulje a i mozda je pogodnije za predstojecu zimu jer je malo redje od long life.Sta mislite da li bi neka kombinacija ulja i aditiva smanjila potrosnju, vidim reklamiraju neke keramicke aditive.Hvala jos jednom sto izdvajate vreme i odgovarate na pitanja.Pozdrav

      Избриши
    3. Hvala puno.Planiram da auto vozim do sledeceg leta i onda ga prodam ili dam na otpad.Nisam bas siguran mozda trosi i malo manje oko 700-800g. na 1000km.Ja sa njim prelazim 3-4 hiljade godisnje tako da mi dolivanje ulja nije problem, vise mi smeta dim koji izilazi na iberu pa ponekad se bas oseca i unutra. Prilikom sledece zamene probacu sa seleniom hpx.Samo da vas pitam sta mislite o keramickim aditivima koje reklamiraju da li bi to mozda smanjilo dimljenje.Hvala jos jednom i pozdrav

      Избриши
    4. Veoma sam skeptičan po pitanju keramičkih aditiva, naročito ako se uzme povećanje kompresije (smanjenje dimljenja na iberu i smanjene potrošnje ulja). Mož' bit da, mož' bit' ne ali pretežno ne. Nije da ne vredi pokušati ali odmerite koliko aditiv košta i koliko bi se (eventualno) mogao isplatiti. Imate i relativno jeftine (a ništa manje kvalitetne) aditive (WS2) kod FAM-a i RNB-a (Galax). U tom slučaju bih probao a da dajem basnoslovne pare (preko 10€) za nešto što samo može (ali uglavnom neće) da pomogne ... jednostavno je neisplativo!
      (a i ne košta toliko koliko se prodaje, uzevši u obzir sve troškove zaključno sa porezima, tako da se plaća previše).
      Pozdrav!

      Избриши
    5. Pozdrav evo danas sam kupio ovaj aditiv
      https://www.kupindo.com/Motorna-ulja/14502505_Aditiv-za-ulje-LIQUI-MOLY-125ml# sipao sam ga u motor u kome je ulje optima long life oko 3,5 litra.Na uputstvu pise da treba da se sipa u novo ulje ali nema veze.Danas sam presao oko 10 km i ono sto sam primetio je da mi se povecao ler gas(morao sam malo da ga smanjim) videcemo kakva ce biti potrosnja zapisao sam kilometrazu pa cu javiti.Pozdrav

      Избриши
    6. Poštovani,
      Prvo da zahvalim za registraiciju na blogu.
      Drugo, MoS2 se dugo upotrebljava (i nije mnogo skup) tako da ništa loše ne može da se desi motoru (starije generacije). Ler gas se povećao zbog smanjenog trenja pri mešovitom podmazivanju ali mislim da kad se zagreje motor (posle duže relacije) to ne bi trebalo da bude slučaj (MoS2 ne može da utiče na hidrodinamičko trenje). Ništa, javite posle 1000km šta se dešava. Ovaj aditiv se koristi već skoro 60 god. i za motore iz XX veka je sasvim o.k. Smanjuje trenje dok se motor ne zagreje te može biti od koristi na kraćim relacijama.
      Ipak, ne treba očekivati neka čuda od njega.
      Pozdrav!

      Избриши
    7. Postovani Stevo, hvala i vama na odgovorima, postavicu samo jos jedno pitanje i necu vam vise dosadjivati.Da li sam mozda trebao da probam ovo ulje http://www.liquimoly.co.rs/proizvod/27/2122-OIL-SMOKE-STOP-300ml/ umesto MOS2.

      Избриши
    8. Poštovani Aleksandre,
      Baš ste požurili sa MoS2 ...
      Neće smetati ni ako u ulje sa MoS2 dodate i "Smoke-Stop" ali je to bilo korisnije uraditi kao pokušaj da motor pređe još koju hiljadu (desetinu?) km.
      Ništa ni taj aditiv ne garantuje ali je namenjen baš za vaš slučaj. Ne znam šta je tačno (jer LM baš ćuti o sastavu) ali verovatno kombinacija kondicionera zaptivki (neće da škodi) i OCP-a (aditiva za povećanje indeksa visk.).
      Deo pozitivnog dejstva se dobija i povećanjem viskoznosti ulja (npr. od 15W-40 dobijete 15W-50 ili od 20W-50 nešto kao 20W-60). Uzevši to u obzir ne vidim posebnu korist kao dodatak u 20W-60 (može biti i kontraproduktivno).
      U svakom slučaju, bar ovaj aditiv dodajte u novo ulje ili (zbog malo km koje prelazite) kada ulje dođe blizu minimuma (uz 7-8 dl novog ulja).
      Ponavljam, vredi zbog toga što se remont motora NE planira (za to uglavnom i služi, da se odloži isti ali ga uglavnom poskupljuje).
      Pozdrav!

      Избриши
    9. Pozdrav, evo mene opet.Od kada sam sipao onaj aditiv LM Mos2 presao sam 100tinak km.Pre nekoliko dana sam zamenio lanac i lancanik i sve je bilo ok.Danas mi je majstor nastelovao ventile i posle toga mi auto dize temperaturu samo kad je na leru.Majstoru kaze da mu je ulje cudno da je nekako gusto i ima belo sivu boju, pa cak i sumnja da se mozda mesaju ulje i voda.Ja nisam primetio da mi auto gubi vodu.Da li je moguce da je ovaj aditiv dodatno zgusnuo ulje(vec je bilo long life 20/60) i da zbog toga dize temp. na leru ili je mozda termostat ili nesto sasvim drugo.Ne znam da li je pametno da do maksimuma(300-400 grama) dosipam neko redje ulje.Pozdrav

      Избриши
    10. drugi majstor kaze da je ovaj prvi pretegao ventile, videcemo, poz.

      Избриши
    11. Baš ste dobro dopunili prethodni post (evo baš gledam vaše pitanje uz doručak).
      Temperatura ima malo veze sa uljem i njegovom viskoznošću a MoS2 čini ulje viskoznijim ("gušćim") toliko malo (akademski) da ono NE menja svoju viskoznu kategoriju. Najverovatnije da nema veze sa uljem, proverite termostat i podešavanje ventila pre svega.
      Stop-smoke je već nepreporučljiv (baš) za 20W-60 jer već može da učini ulje nešto viskoznijim (mada opet ne toliko da bude problema sa temp.).
      Ne bi ništa dirao mada zbog prestojeće zime možda nije loše dosipati neko 20W-50 ili još bolje 15W-40 istog proizvođača (i sličnih karakteristika). Pošto se radi o Modriči, možete dosipati GAS ... ili (čak) SV. Eventualno i Turbo Sint (ali pre neko od prethodna dva).
      Pozdrav!

      Избриши
    12. Nije bilo do ulja, majstor mi je upropastio ventile jedan je cak I pukao, sad su nastelovani zamenjen je taj jedan i sad radi ko sat.Hvala pozdrav

      Избриши
    13. Dobro je što ste promenili majstora. 20W-60 vam je o.k. sve do (nekih) -12 ... za niže temp. su bolja 15W-40/50 (makar da se dosipaju u 20W-50/60.
      Pozz

      Избриши
    14. Postovani Stevo, vreme za dolivanje ulja ce doci brze nego sto sam ocekivao jer je majstor prosipao odredjenu kolicinu ulja kada je menjao neki dihtung pa ocekujem da ce negde pocetkom novembra biti na minimumu (vec je blizu).U motoru se trenutno nalazi optima long life sa aditivom mos2 LM( cini mi se da auto manje dimi sa tim aditivom, mada sam presao oko 250 km).Koje ulje da dolijem kada dodje na donjoj crti, pricali smo o koriscenju i stop smoke aditiva.Molim vas ako mozete da mi predlozite konkretno ulje ili aditiv.Veliki pozdrav

      Избриши
    15. Poštovani g. Aleksandre,
      Sa Optima long life uljem ne bih koristio stop-smoke (nikako!). Naročito zimi.
      Long life je i jedno od retkih "nezgodnih" ulja za dolivanje drugih ... Najbolje je da dolivate istim do kraja novembra ili početka decembra pa da zamenite ulje i sipate neko 15W-40 (praktično bilo koje) do proleća. Ako dimi eventualno dodajte stop-smoke (u prvih par stotina km od zamene). Pošto relativno malo koristite automobil, druga varijanta je doliti neko 15W-40 ulje (i ostaviti MoS2 do daljeg, tj. sledeće zamene u proleće; samo bez dodatnog dodavanja stop-smoke aditiva (tek će onda nastati haos u motoru, jer i Long LIfe ima deo tih aditiva u sebi ... ne bih to radio svom motoru makar duvao kao mlazni motor). Koje ulje dosuti? Kao što već rekoh jedan (možda i jedini koliko se sećam) od retkih loših primera mešanja je baš to ulje (a i jeste specifično i različito od svih "normalnih").
      Najbolje (verovatno) Optima GAS (15W-40) (još bih SV 15W-40 uzeo u obzir).
      Stop smoke sadrži kondicionere zaptivki (već ima u Long life-u) i polimere za povećanje Ind. Visk. (već ima nenormalno u LL), pa bi dodavanje istog u bilo šta što nije 15W-40 bilo "dolivanje ulja na vatru" ... motori na izdisaju su doduše čudo pa se nikad ne može sigurno reći (verovatno ima i pozitivnih primera ali nije opšte pravilo).
      Pozdrav!

      Избриши
  77. Postovanje.
    Corsa C je u pitanju, 1.2 ima plin. Primetio sam da mi trosi ulje malo vise. Radio sam redovni servis pre 5 hiljada km., sipao sam GM-ovo ulje. Od tad do sad sam dosipao 1L Nisotec-ovog i sad pre par dana još pola litra na Eko-ovog ulja, sva ulja su 10w, 40. Oba puta sam bio prinudjen da kupim ulje na pumpi... Da li mesanje ovoliko različitih proizvodjača ulja negativno utiče na rad motora? Unapred hvala i veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Miloše,
      Uradili ste najbolje za Vaš motor (ako je potrebno bolje je dosipati ulje drugog proizvođača a što sličnije nego ostati na min. ili ispod njega). Kako se radi o istoj vrsti ulja i istom nivou kvaliteta ovakvo mešanje ulja NE bi trebalo da bilo kako loše utiče na rad motora.
      Ipak, malo ranija zamena (npr. na 10 hiljade km umesto 15000km ili 7500km umesto 10 ako je to redovan interval zamene, kod vas ono prvo, je dobra praksa).
      Još jedan savet: da ne bi ste bili prinuđeni da dosipavate više vrsta ulja (dva nisu problem pa ni tri ali već nije idealno a više treba izbegavati) uvek ponesite litar ulja koje je (trenutno) u motoru sa sobom u prtljažniku.
      Pozdrav!

      Избриши
  78. poštovanje,

    do redovnog servisa imam još 2000 km, koristio sam Mobile 2000 10w40, ali pošto želim da promenim ulje i pređem na drugog proizvođača. da li mogu da dolijem Total quartz 7000 10w40, da li će nešto poremetiti u umešanji i da li će štetiti motoru??

    Unapred zahvalan na odgovoru!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. nisam napomenuo da je marka i tip vozila Toyota Land Cruiser 2000 godište. i da Total quartz 7000 imam ceo litar od prethodnog automobila.

      Избриши
    2. Poštovani g. Nemanja,
      Dolivanje Total Quartz 7000 10W-40 u Mobil Super 2000 10W-40 neće naškoditi motoru.
      Sasvim je o.k. u smislu dolivanja (do 10 ili max. 20%) mešati ova dva ulja, koja su veoma slična po sastavu (iako, naravno, ne i identična).
      Pozdrav!

      Избриши
  79. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  80. Odmah da se izvinim jer sam verovatno pogrešio u kom članku postavljam pitanje. Zanima me koliko je bitna API klasifikacija ulja? Konkretno, ulje 10W40 u glavnom su SL

    ali sam našao nekoliko da su SN; recimo ELF evolution 700 FT i SM (SN i SM gradacije), Motul 4100 i 6100... Primetih slučajno kada sam uzimao Wolf 5W40 jer sam

    primetio da im je 10W40 "samo" SL a onda sam u radnji gde sam kupio filter video gorepomenuta ELF ulja što me iznenadilo jer sam koristio Evolutio 700 (običan, valjda)

    i bio je SL. Auto u koji bi se sunulo to 10W40 je potpuno nezahtevan po pitanju klasifikacije sve od SH, lada 11x 1,5 16V. Ali kad je beg bio cicija pa kada se već

    kupuje što ne uzeti bolje. U suštini da li postoji mnogo razlike između SL i SN u 10W40 gradaciji? Do ove nedoumice sam u ladu pred zimu obično sipao 5W40 a zbog vašeg pisanja o tečnjivosti wolf 10W40 varijante sam hteo da probam nju, ali je ta odluka za sada dok ne razbistrim odložena. Ono 5W40 je inače kuljeno za očev auto.

    U KIT-u, gde sam uzimao filtere, sam čak video da je neki total 7000 SN, što me jako čudi jer na toal sajtu 7000 je SL. Da ne grešim dušu, može biti da sam pogrešio i da sam čitao sa 9000 ali nije lako pogrešiti zbog boje nalepnice.

    Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Brujo,
      Mislim da uopšte nije bitno i da je SN samo (i čisto) MARKETINŠKI potez velikih (Total-a). Zašto?
      Zato što NIŠTA NE KOŠTA a KORISNO je (a verovatno čak i nije kažnjivo IAKO je klasično zbunjivanje kupaca). Vrlo verovatno da ulja NISU zvanično licencirana po API (ili jesu ali za USA tržište, pa nema mnogo veze sa ovdašnjim).
      Možda čak (pogledajte API ELOCS (lista je bila javna ako nisu i oni počeli da "muljaju" kao da su sa Balkana, trebali smo da patentiramo taj izvorni "pronalazak" u smislu što manje javno to bolje za organizaciju, u bilo kojoj oblasti).
      Recimo i da jeste SN ... (u principu A3/B4-10 bi trebao da ispunjava i SN) nije od veće važnosti za starije motore. Naravno da je viši nivo uvek poželjan i kod SM zahteva je SN jedan plus, ili kod SL zahteva SM ali za SG, SH ili SJ, SL je više nego dovoljno.
      Iskreno: MNOGO su VAŽNIJI evropski ACEA standardi (A3/B4, tj. da li je iz 2008, 2010. ili 2012.)
      Bolje ACEA A3/B4-12 i API SL nego A3/B4-04 (ili 07) i SN. 120% je tako.
      Dakle, ti marketinški "stručnjaci" (plaćeni po komadu kao pola tuceta inženjera) nisu baš izmislili "Kolumbovo jaje" već više ono kukavičije.
      Ne obraćajte pažnju na API nego na ACEA (povika na vuka a licisa nosi kokošku). Tako da ako nema oznake godine uz ACEA računajte da je max. 2008. ili ranije i birajte proizvode po ACEA 2012. ili 2010.
      Eto toliko o SN kao "boljem" (čak i da nije čista prevara, čisto NIJE BITNO).
      I onda budi pošten (Wolf) ... ma daj, po trilioniti put se samo dokazuje: POŠTENJE SE NE ISPLATI!! (nikad nije, nikada ni neće ... to je ljudska priroda i tu nema sile koja će to da izmeni, ENDE).
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Hvala g. Stevo!

      A lepo me kum zeza, a i samog sebe, da je san svakog mašinca da postane komercijalista. Elem, ako sam dobro shvatio sa Guardtech 10W40 neću pogrešiti. Baš gledam specifikacije i jedino wolf ima konkretno navedeno -08 i -10 pored ACEA standarda dok ELF u specifikaciji za FT i SM varijante uopšte ne navodi ACEA, čak ni Motul ne navodi ACEA godište, jedino što je 6100 MB229.3 sertifikovan.

      Hvala još jednom na iscrpnom odgovoru

      Избриши
    3. Upravo tako (sve). MB odobrenja (aktivna) su najnovije verzije (2012 ili 2009, zavisno od broja, za MB 229.3 nisam baš siguran).
      Motul bi morao da je najmanje ACEA iz 2008. ali bi zaista morali da to napomenu.
      Sa guardtech-om nema greške (ACEA iz 2010.).
      Pozdrav!

      P.S.
      Pa ono sa APi je mogao da smisli samo neki inženjer koji je prešao u komercijalu.
      Da se plaća obratno, san bi svakog komercijalise bio da bude ing. ali je (za sada) potpuno obratno.
      Pozdrav!

      Избриши
  81. Poštovani Darko,
    Ponekad je bolje da se baci.
    Strongly recommendation (jaka preporuka):
    Ne mešajte ova dva ulja!
    (samo ćete razrediti Shell ... u svakom pogledu)
    ...
    Povrh svega Selenia svoje ulje nije namenila za benzinske motore (nema čak ni API Sx a ni ACEA A3 ... iako je tu VW 502.00 (?!)).
    Ne mora da se baci, poklonite prijatelju (rodbini), biće vam zahvalni a i vaš motor takođe.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  82. Smijem u 1.9 dci 88 KW dosuti ELF (možda pola litre) evolution10W-40 700 STI, prije 5000 km sam uzeo auto u njega je promijenjeno ulje i ne znam koje su mu usuli. Unaprijed HVALA!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U principu - da.
      Najverovatnije da je baš to ulje u motoru, iako bi trebalo da bude neko od 5W-40 ulja (Elf 90%). Morate da tražite (u servisu) račun na kome mora biti upisano i koje je ulje sipano. Najbolje je dolivati istim uljem. Kod kupovine starog automobila mora se prvo promeniti ulje i sipati po fabričkoj preporuci (nikako viskoznije), u ovom slučaju bi to bilo 5W-40 ulje.
      Većina servisa u automobile starije od 10 god. sipa 10W-40 (po pravilu), što nije optimalno ali najčešće "zadovoljava".
      Uopšte je pravilo ako morate da dolivate a ne znate šta je u motoru, 5W-40 ili 10W-40 polu-sintetička ulja su najbolji izbor.
      Ulje menjajte na 10 hiljada km (naročito pošte ne znate šta je sipano), a kasnije može i na 15000km ili godinu dana pa šta prvo istekne (ali sa 5W-40 sintetičkim uljem, ako se odlučite za Evolution 700 10W-40 bolje je da menjate na 10 hiljada km što je dobra opcija (jedino) ako ne prelazite više od toga u toku godine.
      Inače kod novih motora fabrička preporuka je 20.000km ili godinu dana.
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Nisam naglasio (a nije loše), 10W-40 se može dosipati i u 5W-40 (može i obratno, naravno).
      Pozz

      Избриши
  83. Poštovani, sipao sam u golfa 4 1.4 benzinac, 2001god.230000 km;dva litra castrol edge 5w-30 wv504 00,507 00; i 1,5l castrol magnatec 5w-40 c3 vw502 00, 505 00; da li sam pogrešio, inače ulje mi je poklonio prijatelj, hvala unapred na odgovoru, pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      49% da niste pogrešili a 100% da jeste.
      Pogrešili ste iz nekoliko razloga, a prvi i osnovni: (jako) loša ideja je krenuti sa "(pre)miksom" od starta (mešati ulja približno 1:1). Niste trkačka ekipa da Vam treba nešto čega nama na polici (i da ispuštate ulja posle svake trke).
      Ne valja vam to, ideja je loša a već sprovedena.
      No, neće Vam se ništa destiti u motoru (stvoriti gel, babaroga i slično).
      Problem je što VW 504/507 ulja obično imaju sasvim drugi paket aditiva od svih ostalih pa i sličnih (ACEA C3) ulja.
      Nadam se da su bar poboljišivači (improover-i) viskoziteta isti (u različitoj konc.) što se doduše iz tehničke (uključujući msds) dokum. ne može videti (BP/Castrol drže to kao "top secret"). No i tad nije dobro (iako analize izgledaju slično (504/507 kao "razblaženo" VW 502/505.01, no nije tako prosto nije samo konc. elemenata u pitanju nego pre svega struktura) zapravo nije.
      I šta je "najbolje" u ovom slučaju?
      To što NEĆETE dobiti "nešto između" (osobinama a naročito kvalitetom) nego lošije od oba ... osobine bi (uprošćeno i banalizovano) mogli da računate kao "najgore od oba" (a ne sredinu, aritmetičku ili bilo kakvu).
      Sve u svemu ni interval zamene ne bih držao kao za Magnatec (15000km/1 god.) nego savetujem da mešavinu promenite na oko 10 hiljada km.
      Ništa strašno ali nemojte ponavljati, "da se ne baci", "dobijeno za џ" i slično su najčešći uzroci grešaka pri izboru.
      Umesto da dobijete "jeftiniji edge" dobili ste "skuplji magnatec" ... najkraće rečeno. Sledeći put ne pravite "špricer" nego to obaška.
      Najbolje da ste sačuvali 2l 504/507 za sledeću zamenu a da ste kupili 2l magnatec-a. U smislu dolivanja do 0,5l je o.k. ovako - nikako.
      (da, opet, napomenem da sam u smislu mešanja ulja među "(naj)liberalnijim" i da ovo pišem sa te pozicije).
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Stevo,
      imam Audi a4 1.6 `99god presao 275000km i prethodno sam sipao Liqui Moliy mos2 10w40. U karter staje 3,5l i do predjenih 6500 dolio sam preostalih 1,5l...
      Sad sam sipao total Quartz 7000 10w40 i povecao mi potrosnju primetno a nisam presao ni 1000km nakon zamene??? Sta da radim...

      Избриши
    3. (ne odgovaram neregistrovanim čitaocima, kao što sam već naveo u posebnom tekstu ... no zbog prirode pitanja na ovo ću napraviti izuzetak).

      Poštovani,
      Kod ulja je prosto, čim Vam se (makar) učini da (nešto) ne valja, odmah menjaj, bolje pre nego kasnije. Bar je ulje lako zameniti, šteta nije velika (ispušteno).
      Ne vidim razlog zašto bi Total motor više trošio, ali ako je (niste naveli koliko pa je pitanje neprecizno) potrošnja duplirana i to u prvih 1000km onda nešto definitivno nije u redu.
      Dakle ispustite ulje i vratite se na provereno.
      E sad, retko je to samo do ulja (osim ako nije neki falsifikat) nego je obično mehaničke prirode. Pre nego što uopšte zamenite ulje proverite da nema nekog curenja (zaptivke) ili tako nečeg.
      Takođe (pre zamene ulja) obavezno posetite servis (mehaničara) da proveri uzrok povećane potrošnje ulja (to je uvek procedura).
      Pozdrav!

      Избриши
  84. Poštovani g. Darko,
    Curenje će teško rešiti ulje. Moguće da je ulje sintetičke osnove i nakrkano detergentima skinulo stare naslage ali ne verujem da će se nastaviti tako velika potrošnja. Možda da dodate aditiv (Liqui Moly) koji "kondicionira" zaptivke (pošto je ulje još uvek skoro novo, nije da se sipa u mnogo korišćeno ulje).
    Možda da probate Mobil 1 Peak Life 10W-60 koje u sebi već ima takve aditive.
    U asvakom slučaju održavajte potreban nivo ulja, i svakako kod majstora. Ako procuri neka zaptivka (semering) samo zamena može da pomogne.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  85. dr Darko,
    Nije nemoguće da viskoznija osnova (15W ili čak 20W) može dodatno da smanji potrošnju ulja. 300V (ali zadovoljava i 6100 ili 4100, naročito prvo koje je malo i viskoznije)je dobro rešenje ali nije za niže temp. od -10 (eventualno) -15 °C. HPX je (možda) nekakvo rešenje za letnji period ali zimi nikako.
    Najosetljivija faza podmazivanja je dok se ulje ne zagreje i podmazivanje ne pređe u hidrodinamički režim. Baš zbog toga 20W-xx ili 25W-xx ulja mi se ne čine sjajnim rešenjem, naročito ako se dosta km prelazi u gradu. Lično bih radije voleo veću potrošnju ulja nego lošije podmazivanje na startu (iskreno mislim da sam i sam pogrešio što sam zimus koristio 15W-40 umesto 5W-50, no srećom zima i nije bila neka, najniže -12). Mislim da je 10W-60 (ipak) bolje rešenje od 20W-50. Motul (naročito 300V) bi mogao da bude alternativa zbog estarskih sintetika koje se "lepe" na metal i tako omogućuju bolje podmazivanje na startu i u prvim km (i nadoknađuju veću viskoznost bazog ulja).
    300V 20W-60 je takođe rešenje za sve osim zimskog perioda (slično HPX-u).
    Kao što i vaša struka (anesteziologija) kaže, sve je u balansu (osobina), samo singl osobina nije uvek najbolji izbor.
    Verovatno bi donekle smanjili potrošnju ulja sa HPX ali sve ostalo bi bilo lošije.
    Bitno je znati da dok god je ulje unutar granica (ili kratkotrajno i ispod min.) motor neće biti ugrožen. U krajnoj istanci možete preći na neko jeftinije 10W-60 i dolivati po litar na 1000km (ili 500km) ako baš ništa drugo ne pomogne (možda 15W-50 vredi probati).
    Ako se setim još nečega, javljam se.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  86. Probajte (ipak) sa 6100.
    300V ili 300V factory line su sigurno kvalitetnija ulja ALI sa specifičnom namenom i kao takva imaju i neke mane za "civilnu" upotrebu.
    Najbolje što bi mogli probati je motociklističko Motul 7100 15W-50 (ili 10W-50), kao i Silkolene Pro Plus 10W-50, ali nema garancija da bi to smanjilo potrošnju (osim što bi najbolje štitilo (famozni) varijator). Osim toga, malo bi ste preplatili ulje (jer su takva estarseke sintetike ili PAO/estar (Silkolene) kombinacija).
    Motul 7100 je API SN a Silkolene SL pa su svakako pogodna sa svaku vrstu primene za SL zahteve.
    Ipak, sve u svemu probajte 6100 pa ćemo videti rezultate.
    I ... nemojte previše očekivati, smanjenje potrošnje ulja uljem je kao putniti bušnu šerpu. U slučaju "troškarenja" (malo povećane potrošnje) obično i pomogne kod velike potrošnje su mogućnosti ograničene. Dešava se da se potrošnja prepolovi ali to je maksimum što bi (realno) trebalo očekivati (uglavnom je manje), naročito u slučaju kada pokušavate da zamenite 10W-60 ulje.
    Ono što mi nije jasno je kako je zamena "dihtunga ventila" povećala potrošnju (trebala je da smanji ili makar da NE poveća). To ulje ako NE curi (nigde) onda mora da sagori ...
    Vidite kako će sa potrošnjom ići na duži rok (više hiljada km). Ako nastavi da bude oko litar na 1000km svakako treba ponovo pregledati motor (izmeriti kompresiju ali ne samo to) pa videti šta dalje. Ako je motor trošio manje a sad troši više nešto tu nije (baš) u redu.
    Dakle, probajte sa Motul 6100 15W-50 i to je to. Ostaje još samo 20W-60 ali u odnosu na 10W-60 te ne može drastično da smanji potrošnju.
    U svakom slučaju za rezultat na 500km ili tako nešto ne treba paničiti.
    Vozite i proveravajte nivo ... (nisam shvatio ni ono da je sad sve u redu, doduše).
    Iskustva su razna, neko bude odušeljen sa nekim uljem a neko ne, neko je iskren, neko manje ... "svedočenja svedoka" su vrlo upitna stvar (jest' da su se nekad dobijale i penzije za to, a i sad se još uvek traži za pojedina dokumenta (izjava dva svedoka, jaka stvar) ali to nema veze sa realnošću (šta da neće drugi manje da laže, a što ne tri svedoka, pa ako dva kažu jedno a treći drugo, šta onda?).
    Ljudska priroda, sećanje i ostalo je varljivo, ali recimo da je na sudu još uvek najjači dokaz. U nauci (tehnici) NE znači (ama baš) NIŠTA.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  87. Poštovani g. Darko,
    Ne znam zašto bi Havoline (još i 10W-40) bilo posebno (po pitanju potrošnje) ali ako nešto radi posao, koristi ga (pa posle pitaj zašto).
    Drago mi je da ste našli rešenje.
    Od nekoliko pouka, izdvojio bih sledeće:
    - Veruj prijatelju (i empirijskim rezultatitima),
    - Mehanički sklopovi su neuporedivo prostiji sistemi od bioloških pa ipak među njima ima razlika i NEMA univerzalnog rešenja (tim pre, u vašoj struci, treba obratiti pažnju na mogućnost razlike među ljudima),
    - Manje viskozna ulja motor NE mora da troši više (često da, ali ne uvek).
    Naravno, ostaje opšta preporuka da se kod (drastične) promene ulja (i viskozna gradacija i tip ulja, npr. sa PS na sintetičko) uvek sa novim napravi 2-3 ciklusa pre opšteg zaključka.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  88. Postovani Stevo,

    Dosao sam u posed 2,5 litra Lukoil Luxe SM/CF 5W-40.
    Da bih promenuo ulje,mogu li da dokupim jos 1,5 l bilo kog ulje 10w-40 i to pomesam.
    U pitanju je stariji fiatov motor 1,9td iy 1997 godine kojem je uradjena generalna opravka i posle nje je presao 80000 km,ne trosi ulje.

    Veliki pozdrav Spasa

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani Spaso,
      Mislite zato što je 10W-40 preporuka i zato što ste tih 80k km koristili tu visk. grad.? Hmmm ... da kvarite Luxe (veoma dobru sintetiku) ... nešto nisam siguran da je to bolja varijanta (sve je na strani sintetičkog, a nemate ni 100k km posle remonta motora, generalke).
      Ipak, to je svakako moguće. Ali zašto "bilo koje". Uzmite (lepo) 2 lit. Lukoil Luxe 10W-40, jer je to sigurno najbolja varijanta za mešavinu. Kretnite sa 2+2 pa posle preostalih 0,5 lit. 5W-40 čuvajte za eventualnu dopunu (taman zimi).
      Pozdrav!

      Избриши
  89. Postovani Stevo,kao i uvek maksimalno korektni,prvi moj dolazak kuci na Altinu cu iskoristiti da dodjem do ,, Stevan-stilla",da se licno upoznamo,naravno ,ako ste jos tamo...Veliki pozdrav iz Kikinde..Spasa

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. POštovani,
      Sa firmom "Stevan-still" sam sarađivao dok sam bio u branši kozmetike ali nisam nikad tamo radio (uzgred znam i njihovog tadašnjeg konsultanta, vrlo dobro ali nije bitno, teško da će me se setiti, a i neće Vam pomoći da se upoznamo).
      Za upoznavanje morete preći Savu, pa na granicu Palilule i Zvezdare ... javite se mejlom pa ćemo se dogovoriti (kad se ne upoznasmo pre par godina, možda je trebalo da se još tad dogovorimo).
      Pozdrav!

      Избриши
  90. pitanje.imam venta 1997 god dizel sdi.Od zadnje promene ulja presao je 6000km.i sad treba da dolijem,a zaboravio sam da li je bilo elfovo d20 ili d40.Ako mozes da mi kazes da li bi bilo stete na motoru ako bi pomesao ova dva ulja?pozz

    ОдговориИзбриши
  91. pitanje.imam venta 1997 god dizel sdi.Od zadnje promene ulja presao je 6000km.i sad treba da dolijem,a zaboravio sam da li je bilo elfovo d20 ili d40.Ako mozes da mi kazes da li bi bilo stete na motoru ako bi pomesao ova dva ulja?pozz

    ОдговориИзбриши
  92. Poštovani g. Jovane,
    Rado bih Vam pomogao ali zaista pojma nemam o koji Elf uljima govorite. Pogledajte još jednom o čemu se radi pa se javite.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. tek sad vidim sta sam napisao.elf ulje 15W-40 i 10w-40

      Избриши
    2. Poštovani,
      Nije problem mešati 10W-40 i 15W-40 pogotovu kada su istih specifikacija (i istog proizvođača, što je manje bitno ali je ipak dodatni plus).
      Za Vaš Vento je u principu bolje koristiti 10W-40, naročito kao celugodišnje ulje (ili zimi ako se 2x godišnje menja ulje, ili više puta).
      Pozdrav!

      Избриши
    3. Hvala ti na brzim odgovorima, hteo bih jos nesto da tre pitam.Presao je za godinu ipo 5000km da li se ulje menja u principu na kilometrazi ili godisnje.hvala ti jos jenom na brzim odgovorima pozzzz!

      Избриши
    4. Izvinjavam se što sam propustio pitanje.
      Menja se na godinu dana bez obzira na pređene km.

      Избриши
  93. Zdravo sada trebam menjat ulje na vw golf 4 1.4 1997 sada vozim 5-40 Fully synthetic na LIQUI MOLY i dolivam Super Leichtlauf 10W-40 isto od LIQUI MOLY sada trosi 700ml na 1000km koja je tvoja preporuka

    ОдговориИзбриши
  94. Poštovani,
    7 dl na 1000km je (već) mnogo.
    Moja preporuka je da se proveri motor (koliko mu je još ostalo) pa tek onda (ako nema curenja i/ili se ne želi remont) razmotriti koje ulje.
    Dakle prvo servis pa posle "gušće" ulje (očigledno takvo treba ali da ima i dovoljan kvalitet).
    U svakom slučaju VW 501.01 odobrenje je nešto što je potrebno, tako da:
    1) 15W-40 ili 15W-50 ulja sa 501.01 do -15°C. Npr. Motul 4100 ili Total Quartz 7000 od 15W-50 a od 15W-40 Castrol GTX High Mileage ili Valvoline MaxLife.
    2) 10W-60 za celu godinu (i do -20°C). Npr. Mobil 1 Extended Life.
    3) 5W-50 (npr. Wolf) za veoma niske temperature (do -25°C).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  95. Pozdrav , auto je fiat uno benzinac u njemu je nistotec 15\40 trosi ga dosta oko pola litra na 1000 km da li mogu da dosipam optima long life 20\60

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Aleksandre,
      Da. Može. Još je bolje da koristite neko Nisotec Long Life 20W-60 ili Universal 20W-60 ili 20W-50 (ovo je možda i bolja varijanta što se same viskoznosti (visk. grad.) tiče).
      Long Life je malo viših specifikacija i kvalitetnije ulje, ali nije neophodno, API SG je više nego dovoljno.
      Pozdrav!

      Избриши
  96. Анониман29. март 2017. 09:13

    Pezo 309 dizel 1.9 (oko 260.000km, 1988 godiste), koristio do sada 10w-40 i odlicno se pokazalo. Jer moze da se koristi sae30, jer poboljsava nesto ako uopste moze da se koristi? Jer moze mozda i neko drugo kao 15w-50 itd..? Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  97. Poštovani,
    SAE 30 nije preporučljivo za Vaš motor. Moglo bi da se koristi ... npr. od +5 do +20 cel. i to je to. Ako već monogradno bolje SAE 40 ali tek za period jun, jul i avgust. U tom smislu je bolje koristiti SAE 20W-50 koje može od -5 do (koliko god je toplo).
    Inače su 10/15W-40/50 ulja koja treba korisiti ... eventualno još 5W-50 (za celu godinu, slično i 10W-50, ali ne verujem da će od sintetičkih ulja biti neke (veće) koristi, pa je (uglavnom) bacanje para).
    Najpraktičnije je da koristite 10W-40 cele godine, ili u kombinaciji sa 15W-50 (u toplijem delu godine). To je ako se odlučite za PS (polu-sintetičku varijantu), najbolje ulje iz iste serije istog proizvođača (Motul 4100, Total Quartz 7000 ili Texaco Havoline Extra).
    Može i mineralna varijanta, 15W-40 zimi (ali je "za do" -15 eventualno -18) a 20W-50 leti.
    Međutim iz onoga što ste naveli, deluje da motor ne troškari ulje pa bi PS varijanta (verovatno) bila izglednija (mada i malo skuplja).
    Zahtevi nisu visoki (tek API CD) ali API CF ili bilo koja B verzija ACEA (makar i b2-96) je ipak optimalno.
    FAM ima odlično 10W-40 ulje koje bi trebalo baš da se "pokaže" kod starijih mašina (nakrcano ZDDP-om i ima nešto više sumpora od modernih ulja, ali je dobro i za Euro 3 i većinu Euro 4 a kamoli za starije motore).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  98. Zdravo Stevo, kako ste?
    Da li postoji rizik sa mesanjem ulja Kroon oil Emperol 5W40 i Kroon oil Asyntho 5w30. Tj. Ukoliko se u motor sipa 5w40 da li se sme nasuti 400ml Asyntha 5w30. Rizik ili ne?
    Unapred hvala i srdacno Vas pozdravljam.

    ОдговориИзбриши
  99. Nope. O.K. No problem.
    (izbegavajte samo veće količine od navedenog)
    Pozz

    ОдговориИзбриши
  100. Hvala Vam na savetu. Imam 400ml zaostalog Asyntha koje mi je zao baciti. Smatram da sa 315.000km auto mora imati vecu viskoznost ulja pa bio makar i savrsen agregat. Asyntho ima 11.7,Emperol 5w40 ima 14,4. Ako slucajno zafali da se doda tih 400ml Asyntha. Ugodan praznik i veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  101. Poštovani Stevo,
    Od nedavno sam postao, kako bi ste vi to rekli, (ne)sretni korisnik 5w20 gradacije motornog ulja. Naime kupio sam vozilo Dodge Caliber sa 44000 km. (2.0 benzin 115 kw dual vvt) Na čepu u motoru, kao i u priručniku vozila, piše 5w20 only! Da li bi i koliko bilo pametno, imajući u vidu naše klimatske uslove, kao i predstojeći put u Grčku, ipak usuti nešto manje "vodenasto" i šta na primer? Od predhodnog vozila mi je preostalo 500ml Motula X-cess 5w40, da li bi to možda malo poboljšalo Seleniu K power 5w20 koja je trenutno u motoru? Oba su API SN, ali se ACEA ne poklapa. Postojeće ulje je usuto pre 9 meseci i prešlo je 7000km.
    Puno Vam hvala u napred!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema potrebe da "pojačavate" Selenia K.
      Malo je km prešao taj Dodge, cepaj 5W-20 i uživaj. Btw X-cess baš i nije nešto posebno o.k. za mešanje sa Sel. K 5W20.
      Vi možete (npr. posle 100k km ili 100k milja) da koristite neko 5W-30 ulje ... API SN (uz ACEA C1, C2/C3 ili C3 + Dexos2). Ipak, bolje je samo njih ili samo 5W-20. Neće mu +35 u hladu biti previše ni sa 5W-20. Motor je prilagođen toj "vodici".
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Nije (naravno) loše poneti litar (ili načetu kanticu) 5W-20 ulja za takav put (bilo koji duži). Ako baš zaboravite, a zatreba Vam (eventualno) sipajte bilo koje 5W-30 API SN ulje (prvenstveno ACEA C#, pa bilo koje, možda redom po brojevima, C1, pa C2, itd.).
      Pozdrav!

      Избриши
    3. Dilema rešena, VELIKO hvala!
      Pošto Vam se prvi putobraćam želim da iskoristim priliku i da pohvalim Vaš rad, entuzijazam i nesebično deljenje znanja.

      Избриши
  102. Анониман2. јул 2017. 00:42

    Pozdrav Stevo,
    U automobilu je Selenia K P.E. 5W-40, ACEA C3, API SM/CF, imam zaostalo oko 500 ml Selenia 20K 10W-40, ACEA A3, API SL/CF. Jel nece biti problema ako se dolije?

    ОдговориИзбриши
  103. Poštovani,
    To neće biti problem.
    Ipak, ne treba da postane stalna praksa.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  104. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  105. U peugeot 205 1,9 dizel mi je ulje optima modrica polusinteticko 10-40 a dosuo sam vec 1, 5 l mineralnog optima 15-40...da li je to u redu...to sam uradio da bi smanjio potrosnju ulja a sad se plasim da sam napravio gresku

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sve je o.k.
      (niste doduše naveli koja su dva ulja, ali bilo koja da su sve je u redu)
      Btw, niste baš nešto smanjili potrošnju a ide zima. Bolje da onda 10W-40 koristite zimi a 15W-40 leti (i "mirna Bačka").
      Leti možete i 15W-50.
      Pozz

      Избриши
  106. Анониман5. март 2018. 16:54

    Imam BMW E30 u kome je trenutno Mobil 5w50 Peak life. Potrebno je da dolijem manju kolicinu ulja a kao alternativu imam litar Shell-a 5w40. Da li je prikladno ?

    Pozdrav, Elvir.
    Beograd.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      može se doliti manja količina Shell-a u Mobil 1. Koliko je prikladno ... sigurno je bolje obratno, no do 10% nema neke razlike.
      Savet: 5W50 ulja nije lako naći na putu, te za duže putovanje spremiti bar 1 litar kao rezervu (u gepeku).
      Pozdrav!

      Избриши
  107. Анониман28. јун 2018. 10:31

    Poštovani,
    Imam ostalo u kantici od prosle godine oko 2.5 l ulja Liqui moly long life III 5w-30. Da li mogu da ga iskoristim za sledece servis zamjene ulja, pri cemu bih ostatak ulja dodao od drugog proizvodjaca. Je li dovoljno da to novo ulje ima iste specifikacije kao ono iz kaktice. U pitanju je merecedes sa spec MB 229.51. Hvala
    Pedja

    ОдговориИзбриши
  108. Poštovani,
    U principu DA.
    Ipak:
    1) Zašto ne isto ulje? (najbolje rešenje)
    2) Osim MB 229.51 za oba ulja, još je bitnije da su oba VW 504/507 (ova ulja su specifična zbog većeg sadržaja aditiva a manjeg TBN-a), što je drugo najbolje rešenje (ako već nije isto ulje).
    Neiskorišćeno ulje bi trebalo da se potroši u toku jedne godine, maksimalno.
    Ovo (2,5 l)je prilična količina, obično se radi o količinama do 1 lit. gde je manje bitno da bude isto ulje ili potpuno istih specifikacija.
    Zbog toga one dve napomene (uzmite ih ozbiljno).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  109. Koje ulje mi preporucujete za chevrolet nubira 2006 god. 1.8 cdx e-tec 3 motor. Euro 4. Presao 140.000 km. U njemu je castrol magnatec 10w 40. Dovezao sam ga pre dva meseca iz Nemacke. Pre magnatec ulj je bilo motul 6100 synergie 10w40. Da li moze neko full sinteticno ili da nastavim sa polusintetikom? Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Za Vašu Nubiru preporučujem 5W-30 ulja, koja imaju High HTHS (više od 3,5), naročito ona koja ispunjavaju Dexos2 specifikaciju (nije obavezna, naravno). Dakle sva koja ispunjavaju MB 229.3 ili 229.5, kao i VW 502.00 te ACEA A3/B4 su o.k. (u principu i ACEA A5/B5, ali ne u Vašem slučaju; ta su ulja Low HTHS te bolja za novija vozila, a naročito ne preporučujem posle PS 10W-40 ulja).
      Ipak, najbolje sa Dexos2, kao što su (npr.):
      Total INEO MC3, MOtul X-clean+, Castrol Edge, Texaco Ultra S i slična.
      Naravno, 5W-30 je podrazumevana vrednost, moguće je koristiti i 5W-40 ulja (sva navedena gore imaju verzije i u 5W-40).
      Ono što dodatno preporučujem je da prvi put ulje zamenite ranije (na 5000 do 7500 km). Kasnije ulje menjajte na normalnim intervalima zamene (10 do 15 hiljada km).
      Pozdrav!

      Избриши
  110. Hvala puno. Sipao sam Motul 6100 SYN-clean 5W-30. Po specifikacijama odgovara. Samo me buni ovo ACEA C3. Nadam se da nisam pogresio. Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      ACEA C3 ispunjava sve (i više) kao i A3/B4 osim nešto nižeg TBN-a (što sa modernim gorivima sa niskom konc. sumpora nije toliko ni bitno, naročito na umerenim intervalima zamene (do 15000km)).
      Niste pogrešili, sve je o.k.
      Pozdrav!

      Избриши
  111. ACEA C3 ulja su "High" HTHS (više od 3,5 mm2/s), kao i A3/B4.
    C2 je kao i A5/B5 (A1/B1) Low HTHs čime se štedi gorivo, ali je samo za modele motora prilagođenih tome, i to pre svega novije takve (prvih 5-6 god. i 100-150k km).
    Pozz

    ОдговориИзбриши
  112. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  113. Pozdrav. Smeju li se pomešati mislim da li se može doliti sintetičko ulje u motoru ako je prilikom zamene sipano polusintetičko, naravno istog proizvođača. Lukoilovo ulje

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, naravno. Samo što je bacanje para, inače nema problema (veće količine za dolivanje izbegavati ako su različite viskozne gradacije inače 5W40 u 5W40 možete u bilo kom odnosu).
      Pozdrav!

      Избриши
  114. Poštovani,
    (prethodno je izbrisano jer je praktično isto pitanje, što je očigledno zbog nesigurnosti da li je uopšte postavljeno, ali takav je bloger, no na sreću i sigurniji time, ako je za utehu).
    Odgovor je DA, naravno. Doduše to ne treba raditi sa namerom, jer neće preterano (ako uopšte) "popraviti" PS ulje. Poželjno je da ulja imaju i iste specifikacije (nije baš moguće identične, ali što sličnije). Na kraju savet: nije dobro ako je smeša približna "pola-pola", do 20% nije problem (do 10% nije ni teorijski).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  115. Pozz,da li se moze doliti u motor total 5w-40,posto je prilikom zamene ulja nasut shell ultra 5w-40 a fali oko 0.5l po meracu?

    ОдговориИзбриши
  116. Uh, ovo mi je zaista promaklo.
    Ponovo upozoravam: ukoliko postavljate pitanje u post-vima iz prve polovine 2009. onda mi je problem da ih nađem. Tako rizikujete da ostanete bez odgovora, mada mislim da je ovo bilo i u temi Lukoil.
    Odgovor: DA - naravno!
    Pozz

    ОдговориИзбриши
  117. Corsa c 2004 1.2 benzinac sa 250 hiljada pravih km.Zamenio sam ulje sipao total qarc polusintetiku 10/40.Auto trosi 50-100 grama na 1000 km.Trenutno je na pola sipke.Da li mogu da nastavim da dosipam total cistu sintetiku 10/40

    ОдговориИзбриши
  118. Poštovani, da ste nepotpisan čitalac, ostalo bi ovako (kako je) za "vjek i vjekova").
    Sreća Vaša pa sam lako našao (u logičnoj temi, "mešanje (motornih) ulja").
    Odgovor u najnovijem tekstu.
    Pozz

    ОдговориИзбриши
  119. Dolio sam Nisotec mineralno gas ulje 15w-40 u optima mineralno long life 20w-60?Jel to pametno ili sto hitnije uraditi zamenu ulja?Hvala puno

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Anonimni,
      Imate sreće da sam našao iz prve (u logičnom je tekstu) inače već sam upozorio da na pitanja u tekstovima pre septembra 2009. više NEĆU odgovarati (jer im moram ručno tražiti po tekstovima).
      Nije problem to što ste uradili, osim što za 20W60 ulje više nije vreme (zima je).
      Ona su samo "za do" -10 cel. (eventualno i -12). Ovo mešanje neće mnogo pomoći, za do -12(15) bi trebalo da je "pola-pola" a to Vam ne bih savetovao (do 20% jednog u drugom je manje-više o.k.).
      Pozz

      Избриши