Ukupno pregledanih strana (Total Page Views)

петак, 21. август 2009.

Ulja za automobilske motore sa pogonom na TNG; Engine oils for automobile motors with LPG fuel


Možda treba malo više reći o ovome a ne onako usput jer je ova tema jedna od najaktuelnijih a pitanje „LPG“ specijalizovana ulja ili ne je jedno od najčešćih a odgovora ima raznih i naravno najčešće netačnih ili bar nepotpunih. I sam sam pomalo pretrčao preko teme te uz izvinjenje evo jednog teksta specijalno na zadatu temu.

Prirodni gas i TNG (LPG) su gasovita goriva i imaju par specifičnosti u odnosu na benzin kao tečno gorivo. Temperatura gorenja je nešto viša. Kod benzina je oko 2000 stepeni celzijusa a kod butana oko 2150 i propana 2130 što i smeši daje sličnih 2140 (npr.). Naravno gorenje u struji vazduha nije baš isto što i sagorevanje u SUS motoru ali temperature nisu mnogo drugačije. Zbog te više temperature smeša propan-butan se često „optužuje“ za povećanu stvaranje NOx gasova (smeše nitroznih gasova) i povećanu nitrifikaciju ulja (potencijalnu). Dalje se navodi da je stvaranje istih u eksponencijalnoj zavisnosti od temperature. To je u principu tačno ali ne znači nekoliko puta veći sadržaj već nekoliko desetina procenta najčešće ili max. dvostruko. Ovo jeste bitno za ulje koje vam je u automobilu ali i dalje ne krucijalno.

No to je prva stvar koja je poseban zahtev ulju. Uz više temperature ide i ubrzana oksidacija te i taj uslov ulje mora da ispuni. Uzgred ovo su uslovi za iole kvalitetnije motorno ulje te je kod „gasnih“ ulja samo potrebno povećati ove dve „singl“ osobine. To se postiže selekcijom baznih ulja i aditivima.

Ovakva ulja u principu ne zahtevaju prevelik bazni broj. Iz razloga koje je komplikovano objasniti uprošćeno i ukratko čak je prevelik TBN loš za idealno ulje za „gas“. Ipak zbog povećanog učešća nitroznih gasova koji su kiseli vrednost ne sme da bude previše niska.

Optimalna vrednost TB# je između 6 i 8, mada pomalo zavisi i od vrste korišćenih bazih ulja i sistema aditiva.

Često se spominje nizak sadržaj pepela. Ovo je baš teška tema. Preciznije je reći da se traži optimalan sadržaj pepela jer visok sigurno smeta a prenizak loše utiče na ionako termički više opterećene izduvne ventile, tj. na tzv. sedišta ventila i zaptivanje (britvljenje) istih.

Ovo se uzima kao „babaroga“ koja plaši „malu decu“ u vidu direktne tvrdnje da sedišta ventila i uopšte isti prilikom korišćenja gasnih goriva brže stradaju.

Iako tu ima ponešto istine to nije duplo kraći rok ili tako nešto već možda 10 ili 20% zavisno od motora do motora, dok motor uopšte traje duže 20 do 50% (po nekima čak i duplo, no to može biti i preterivanje) pa procenite i sami šta je bolje.

Ako želite da produžite život vašim ventilima (izduvnim naročito) držite se sledećih (pa skoro) pravila:

Palite motor na benzin uvek kada vam auto prenoći ili par dana nije paljen i to čak i kad temperatura nije ispod nule. Eventualno leti ovo nije neophodno a na temperaturama od 30 ili više sasvim sigurno ne treba. Naravno u toku dana palite na „plin“ čak i zimi, tj. zimi procenite da li se motor (rashladna tečnost) ohladila previše. U ostalim godišnjim dobima o ovome ne morate voditi računa.

Izuzetno kratke a česte i uzastopne gradske relacije (bar ponekad) vozite na benzin.

Vozite na benzin 5 do 10% od ukupno pređenih km a ukoliko vam budžet dozvoljava (najčešće ne) i do 15%. Ako ništa drugo jednom nedeljno ili bar mesečno odvozite neku vangradsku deonicu (bar petnaestak minuta ili 20 do 30km) na benzin i/ili uvedite “benzinski dan“ u nedelji ili benzinski datum u mesecu kada ćete voziti isključivo na benzin. Ipak bolje je da na svakih 100 do 200km odvozite 10-tak km na tečno gorivo.

I naravno koristite ulja prilagođena pogonu na „plin“ ili polu-sintetička (sintetička) Mid-SAPS tipa.

I da se vratimo na pepeo u ulju. Po pravilu se uzima 1,0% kao pravilo uz minimalna odstupanja (0,8-1,2% ili još uži interval 0,9-1,1%) koja su uglavnom prećutna.

Osim pepela u ulju koji ima i pozitivno i negativno dejstvo, treba dodati da osim veće temperature gorenja (sagorevanja) gasna goriva koja isparavaju u isparivaču nemaju pozitivno dejstvo da kao tečna (ma koliko malo to bilo) rashlađuju komoru za sagorevanje zbog isparavanja mikronskih čestica.

Naravno kao kod svakog motornog ulja potrebne su deterdžentske komponente. I to je pomalo specifično. Naime zbog toga što je TNG (LPG) čisto gorivo i čisto sagoreva zahtevi za količinom deterdžentskih aditiva su relativno mali. S druge strane zbog visokih temperatura u „vrelim tačkama“ motora i još nekih faktora zahtevaju se veoma kvalitetni deterdženti. Za ovu namenu koriste se prevashodno soli salicilne kiseline. Ovo su najmodernije detergentske komponente i koriste se i u sintetičkim uljima.

I da rezimiramo.

Ulje koje koristite uz LPG (TNG) kao gorivo treba da ima:

1) dobru (povećanu) otpornost na nitrifikaciju, i uopšte na oksidaciju.

2) Optimalnu (osrednju) vrednost TBN (ukupnog baznog broja).

3) Optimalan (niži) sadržaj sulfatnog pepela.

4) Moderne deterdžentske komponente.

Ovakve zahteve ispunjavaju neke polusintetike, Mid-SAPS sintetike i naravno većina „gasnih“ ulja. Kvalitetna mineralna ulja su takođe pogodna i ispunjavaju (iako nešto manje) gore navedene uslove.

Znači: specijalizovana ulja za nisu čist propagandni trik, naročito ne trgovački. Ako i jeste malo to je trik proizvođača što je manje hirovito. Iako ne obavezna za korišćenje ova ulja obično nisu mnogo skuplja od mineralnih a osetno su jeftinija od polu(delimično) sintetičkih.

Kao bazna ulja najčešće koriste HC (hidrokrekovana) ulja ili mešavinu mineralnih i HC ulja.

Sistem aditiva je sličan „običnim“ uljima iste klase ali ipak nešto modifikovan.

Kao takva su često izuzetno pogodna i u čisto benzinskom pogonu no onda imaju kraći interval zamene (10 u odnosu na 15 hiljada km najčešće ili 15 u odnosu na 20). Naročito su, naravno, preporučljiva za hibridni (plin/benzin) pogon kada se benzin koristi 20% ili više.

Cenovno i kvalitetom su postali klasa za sebe i nalaze se između mineralnih i polusintetskih ulja povećavajući broj klasa ulja na 5 (3 osnovna plus „synthetic technology“ i LPG).

Ukoliko vozite pretežno na TNG nije obavezno da koristite ovu grupu ulja ali od mene ipak dobijaju preporuku. Neznatno su skuplja od običnih mineralnih taman koliko su bolja za ovu primenu a kao što znamo retko kad je kvalitet direktno proporcionalan ceni već kriva zavisnosti obično više liči na eksponencijalnu. Drugo, manjeg su kvaliteta od polu-sintetičkih ali osetno jeftinija a od onih prvih morate probrati jer nisu sva bolja od LPG ulja ukoliko koristite to gorivo.

I na kraju ali ne i po značaju: sve navedeno ima veći značaj kod stacionarnih SUS motora na LPG ili zemni gas; isto tako ukoliko su u pitanju automobilski motori specijalizovana ulja svoj kvalitet i prilagođenost pokazuju naročito ukoliko je automobilski motor fabrički podešen za TNG kao primarno gorivo (sa malim benzinskim rezervoarom za rezervu). Takvi motori imaju malo drugačije podešeno (pred)paljenje (ili kompjuterski softver) i neznatno veću kompresiju.


175 коментара:

  1. Анониман3. јул 2011. 09:00

    G. Stevo, odlican tekst!

    Dusan

    ОдговориИзбриши
  2. I koje je to ulje na kraju pogodno za TNG?
    Da li može sintetika Mobil 3000 5w-40 ili Castrol Magnatec 5w-40 da odgovori zahtevima?

    pozdrav, Sale

    ОдговориИзбриши
  3. Poštovani Sale,
    Mobil 3000 i Castrol Magnatec (oba u 5W-40) su veoma pogodna za TNG. Prvo ima cca. 1,0% sulf. pepela a drugo je ACEA C3 te sa cca. 0,75% istog.
    Ako do kraja uprostimo:
    Osim diesel varijanti, sva sintetička i PS ulja su pogodna i za tNG. Mineralna ulja (obična) su takođe pogodna ali uz skraćeni interval (obično se može produžiti), recimo na 3/4 ili 2/3, naročito ako se dosta vozi po gradu. U slučaju mešovite vožnje može se zadržati i interval zamene kao kod benzina. Mineralna ulja sa TNG oznakom se mogu koristiti nešto duže od "običnih" mineralnih. U slučaju više vožnje van grada čak i 50% duže nego u slučaju vožnje na benzin.
    TEKST UKAZUJE NA FINESE TE IZVLAČENJE MAKSIMUMA IZ ULJA U SLUČAJEVIMA POGONA NA TNG.
    PS i sintetička motorna ulja, pomenuta u tekstu, specijalno prilagođena TNG i/ili CNG su POSEBNO PREPORUČLJIVA u slučajevima teških uslova vožnje (uopšte rada motora pri velikim naporima) kao i kada se želi ostvariti maksimalan interval zamene ulja (po evropskim, originalnim, preporukama proizvođača ili čak i 20-30% preko toga u izvesnim slučajevima).
    Ukoliko vozite u normalnim do srednje teškim uslovima oba ulja koja ste pomenuli će odraditi posao više nego dobro.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  4. Stevo, jedno pitanje - Imam Golfa II dizel, radio sam generlnu motora i boš pumpe, trošim euro-dizel sa 1% mešavine sa dvotaktolom. U nameri sam da sipam Moll-ovo ulje Dinamyc Prima 5w40, (vožnja je mešovita) i gradska i na otvorenom. Čitao sam dosta o svemu tome i svi pričaju svoju priču, ali bih hteo konkretno da mi Vi lično odgovorite nakoliko km, ili vremenski bih mogao da ga menjam (ulje), jer Vas smatram za velikog stručnjaka iz ove oblasti. Molim za odgovor. Unapred zahvalan. Miodrag - Vranje.

    ОдговориИзбриши
  5. Poštovani g. Miodraže,
    Tema je velika i moglo bi ceo dan da se o njoj diskutuje. Ipak probaću da budem koncizan.
    5W-40 nije za (potpuno) izbegavanje ali je preporuka ukoliko ste sigurni da je generalna motora urađena "po propisu" (kvalitet delova ekvivalentan fabričkim).
    Naročito je bitno da su zaptivke kvalitetne inače se često dešava da popuste i dođe do curenja ulja (manjeg ili većeg).
    Ako već 5W-40 možda je ipak bolje da ne idete na ACEA C3 ulje kao što je Mol Dynamic Prima mada zbog korišćenja ED-a dolazi u obzir (inače ne bi).
    "Klasično" 5W-40 kao što je Mol Essence mi se čini boljim izborom.
    U svakom slučaju VW 505.00 treba da bude ispunjeno.
    Optimalan izbor bi ipak pao na 10W-40 klasu ulja (ne moraju biti "diesel" tipa).
    Ako smo već kod kompanije MOL, pre svega Essenca 10W-40 ili eventualno MAX s tim što za MAX važi isto što i za 5W-40 ulja a to je da zaptivke mogu popustiti (to se desilo mom poznaniku, preko bloga i CBC-a, "kristina990").
    Možda i nešto kao Shell Helix HX7 ili Motul 4100/6100 u 10W-40 varijantama, kao i Mobil Super 2000. I naravno slična ulja NIS-a ili nekih jeftinijih brendova.
    Što se tiče dvotaktola u dizelu ... već sam nekoliko puta napomenuo da to baš i nije neki dobar izbor.
    Pročitajte malo najnoviji tekst o aditivima za dizel goriva ili moju prepisku sa Bojanom (upotrebite search i upit za ATF, koji ljudi takođe dodaju u dizel).
    Ako ništa drugo ... smanjite udeo dvotaktola na 0,5%. U principu nije (toliko) mnogo štetno koliko ničemu (posebno) ne koristi.
    Najbolje je bez aditiva u gorivu. Ako već koristite dodajte neki specijalizovan za tu namenu kao što je Liqui Moly (ili slični). 2T ulje je opet pa bolje od ATF mada nije baš sjajno. Često se koriste i bazna mineralna ulja, svašta su ljudi probali ali to ne znači da je dobro.
    Gorivo pa čak i D2 a kamoli ED imaju mnogo manje sulfatnog pepela od (bilo kog) ulja. 2T ulja koristite makar ona sa višim standardima (bezdimna) recimo JASO FC (minimum API-TC).
    To su pre svega polusintetička 2T ulja mada dolaze u obzir i kvalitetna mineralna ili neka sintetička (sa manje sulf. pepela).
    Pazite da takva ulja imaju crvenu boju pa ćete morati da dokazujete da ne koristite lož ulje (mada u odnosu 1:100 ili 1:200 ne toliko).
    Inače ulje trebate da menjate na 7500km ali bi sa kvalitetnim 10W-40 (ili 5W-40 pa bilo kojim) mogli u mešovitoj vožnji da terate i do 10 hiljada km.
    Ne bih preporučio duže intervale od ovoga.
    Ulje menjajte minimalno jednom godišnje (čak iako ne pređete više od 5 ili 6 hiljada km).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  6. Miodrag - Steva (ODGOVOR)
    Gospodine Stevo, pre svega puno hvala na odgovoru. Pomamila me je specifikacija motornog ulja Dinamic Prima 5w40 (505.01)- sistem pumpa-brizgaljka, koju uglavnom poseduju gradacije 5w40, i vaš tekst u kome ste naveli da ne bi trebali smanjivati intervale zamene kod pomenutog ulja na 20 000 km, a kod dizela čak i više. Ponadao sam se da sa ovim uljem mogu da izguram 2 godine ili 20-tak hiljada km. U svakom slučaju hvala i veliki pozdrav. Miodrag - Vranje.

    ОдговориИзбриши
  7. Poštovani Miodraže,
    Dobro ste primetili da je VW 505.01 iako neobavezan jako poželjan standard (gotovo obavezan za 5W40).
    Essenca 5W40 takođe poseduje ovo odobrenje.
    Znam šta sam rekao (velika oksidaciona otpornost Dynamic Prima ulja) ali je to za fabričke preporuke od 30 hiljada km ili makar "flex" od 15 do 30k km.
    Uvek treba poći od originalne peporuke proizvođača automobila (7500km u vašem slučaju).
    Ukoliko koristite sintetiku umesto (originalnog) mineralnog ulja, možete produžuiti interval zamene za 20, 25 ili 33% (kakav sam predlog i dao).
    Eventualno i svih 50-tak % što bi značilo da je maksimalni interval u mešovitoj vožnji nekih 12000-12500km. Eventualno i svih 15000km ali ako se radi o pretežnoj vožnji van grada. Ipak u oba slučaja na godinu dana ili eventualno neki mesec preko ali ne više od 15.
    Dynamic Prima kao moderno sintetičko ulje može da izdrži i dve godine ali samo u motorima koji imaju moderno rešenu iberturu (gde ulje u manjoj meri dolazi u kontakt sa vazduhom) kao i neke druga konstrukciona rešenja (mada je uljno opterećenje kod novijih motora po pravilu veće).
    U teoriji vaših 2god./20k km bi možda i držalo vodu ali je (prilično) ambiciozno. Više od 15k km/18 meseci je čist (ruski) rulet.
    Naravno da motor neće biti oštećen ili tako nešto ali je "ceđenje suve drenovine" iz motornog ulja uvek loše na duže staze.
    15k km/18 meseci je već za zamenu filtera na oko 10k km/12 meseci uz dolivanje ulja (da se nadoknadi gubitak).
    Dve godine (i 20k km) je ipak previše (ne ulazim u teorijske mogućnosti da ulje još uvek bude upotrebljivo čak i pri tolikom preterivanju).
    Ukoliko prelazite approx. 10k km godišnje mislim da bi 10W-40 uz zamenu na godinu dana bilo najsvrsishodnije.

    ОдговориИзбриши
  8. Hvala puno Stevo. Puno ste mi pomogli oko nedoumice. PS. Svaka cast, zaista imate siroko znanje iz ove oblasti. Pozdrav - Miodrag.

    ОдговориИзбриши
  9. Poštovani Stevo,slučajno sam naleteo na ovaj sajt tragajući za informacijama o vrsti ulja za auto koji vozim na gas,i čitajući tekst i komentare sam naučio puno o uljima,no još uvek nisam našao pravu informaciju,pa evo ako ste voljni da mi date savet koje ulje bi najviše odgovaralo mom autu.U pitanju je stariji model koga se nebih odrekao i trudim se da ga što duže očuvam,a to je Renault 11 1,4 iz "84.Vozim ga isključivo na TNG i do sada sam sipao samo Optima gas 15w-40,i menjao ga na 5000km jer nigde nisam našao period zamene.Pošto troši po mom skromnom mišljenju previše oko 1L na tih 5kkm(ne kaplje)rešio sam da promenim,pa bih Vas molio za preporuku.Pozdrav-Ljubiša.

    ОдговориИзбриши
  10. Gospodine Ljubiša,
    Izvinite što malo kasnim, ali odgovor stiže ove godine i nećete morati da ga čekate u noć sa dočekom nove godine.
    Optima Gas deluje kao dobar izbor. Litar na 5000km i nije preterano uzevši u obzir da se radi o (ipak) starom vozilu (bez obzira na kilometražu).
    Ulje se može menjati i na 10 hiljada km ali s obzirom na godište automobila pre na 7500km ili jednom u godinu dana. Ukoliko je više od 2/3 pređeno u gradu onda bi nekih 6000km možda bilo i bolje.
    U svakom slučaju 6 do 9 hiljada km zavisno od broja radnih sati motora (pa cca. 200h ili 150-250).
    Koje ulje uzeti?
    1) 15W-40 leti, 20W-50 zimi.
    Motul 4000 15W-40 "bije glas" da ga motori izrazito malo troše a za TNG je idealno ulje a uz sve to nije ni preskupo. Slično važi i za Kroon Bi-Turbo.
    Naravno dolazi u obzir bilo koje kvalitetno 15W-40 ulje a GAS oznaku nemojte da posmatrate kao obavezujuću. Ne izbegavajte API SG ulja čak iako nisu sa oznakom GAS. Naravno ništa loše nema ni da koristite API SL ulja (koja uglavnom preovlađuju kod renomiranih proizvođača).
    Naravno: 15W-40 možete koristiti i preko cele godine, naročito ukoliko ne prelazite mnogo km u tom vremenskom periodu.
    I naravno ("naravnije") da zimi možete koristiti i 10W-40 ulja.
    I da ne zaboravim: sa ili bez TNG instalacije ulja kao što je Valvoline MaxLife (15W-40 pre svega) itekako dolaze u obzir.
    Ulja 15W-40 sa većim udelom HC baznih ulja (G-Energy i Eneos) verovatno daju manju potrošnju ulja te evo još par pogodnih.
    2) Celugodišnja ulja, 15W-50 u prvom redu (ili eventualno 10W-50, recimo Elf).
    Ovde nema mnogo izbora, a od mineralki da pomenem Aral i Selenia ulja.
    Ipak, u ovoj grupi bih izdvojio dva:
    1. Motul 4100 15W-50, polu-sintetičko.
    2. OMV Classic 15W-50, mineralno.
    ovo (15W-50) je za vas najpraktičnije.
    Jeste da 20W-50 bolje pristaje motoru sa četvrt veka u sebi ali definitivno bi zimi morali da dolivate 10/15W-40 ulja (počevši od septembra) ili da vanredno menjate filter da bi veću količinu mogli da dolijete.
    Zbog toga bi verovatno 15W-50 bilo i najbolje za sada pa menjati na 7500km ili godinu dana, a i jeftinije je nego 2x5-6k km 15W-40+20W-50.
    Naravno druga kombinacija je akademski superiorna ali i košta više.
    Pozdrav i srećna Nova godina.

    ОдговориИзбриши
  11. Poštovani Stevo pre svega Srećnu Novu Godinu Vam želim,a što se tiče izbora ulja sigurno ću se opredeliti za 15W-50 viskozitet,i to mineralno.Da li se u motor nakon sintetičkog ili polu sintetičkog ulja može sipati mineralno ulje.I da li ima štete na motoru nakon takvog "zahvata".
    Pozdrav i havala na objašnjenju.Ljubiša.

    ОдговориИзбриши
  12. Poštovani g. Ljubiša,
    Izbor je adekvatan i verovatno najbolji a najpraktičniji svakako (što sam već i rekao ali i da ponovim).
    Ne zaboravite i Motul 2100 15W-50 koji jeste polu-sintetika ali najbolja za starije automobile.
    Praktično je replika prvog (uopšte) proizvedenog PS ulja (uz ipak modernije aditive). To je API SH ulje i pogodno za sve benzinske motore do 1997. (i većinu dizela sličnih godišta kao API CF).
    Posle sintetičkog ili PS ulja može se sipati mineralno ulje (i obratno). Nije potrebno ispirati motor već samo zameniti filter i dobro ocediti prethodno ulje (10-tak % se podrazumeva da zaostane). Nema NIKAKVE štete na motoru posle ovakvog "zahvata".
    Mineralno i sintetičko ulje ne prave gel (kada se pomešaju). Na žalost ovaj mit opstaje već 30 godina (od kada to ni teorijski nije ni blizu istine).
    I na žalost ovakve (moram reći tako) gluposti, šire čak i novinari koji se bave automobilizmom.
    Naravno to nije uputno raditi jer se time ništa ne dobija. Više je dobro znati u slučaju da vam hitno zatreba dosipavanje ulja a ono iz automobila ili slično ne možete nabaviti (sipajte bilo koje ulje, bolje je nego voziti sa nedovoljno ulja).
    O tome (mešljivosti ulja) imate dva teksta (iz 2009. godine) pa ako vas više interesuje pročitajte te tekstove.
    Srećna nova 2012. i pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  13. Poštovani g. Stevo,znači da je priča oko naizmeničnog sipanja mieralnog i sintetičkog ulja ustvari prizvod neznanja i nezainteresovanosti stručnjaka da se iz zone mitologije stavi u okvire nauke i plasira javnosti.Međutim,bitno je da postoje ljudi poput Vas,od kojih je moguće čuti informacije zasnovane na nauci.Veliko hvala na savetima i sve najbolje u 2012.god.
    Ljubiša.

    ОдговориИзбриши
  14. Анониман5. мај 2012. 17:24

    Postovani g.Stevo,imam punta clasic 2009.na kojem sam naknadno ugradio uredjaj za tecni naftni gas,imam predjeno 40000km,menjam ulje na 10000km,bez obzira sta pise na kutiji,dva puta sam sipao Seleniju 20k,zadnji put Seleniju Gold,sada bi da predjem na LIQUI MOLY MOS2,ali koliko sam shvatio pise da je dobro koristiti samo povremeno to ulje,pa me zanima vase misljenje,koje bi vi ulje menjali,ili kako i na koji nacin bi kombinovali LIQUI MOLY MOS2 sa nekim drugim uljima(kao i dali je to pametnije od koriscenja samo Selenija ulja kantonststno)?Pozdravljam vas,i nadam se da ce mi izaci u susret i odgovoriti sta je najbolja zastita za moj motor,hvala unapred!

    ОдговориИзбриши
  15. LM MoS2 je O.K. ulje ali dugoročno za TNG (definitivno) nije. Osim toga ima još par razloga zašto nije baš idealno rešenje za vaš automobil (da ne davim).
    Ostavio bih to (eventualno) za kasnije.
    Selenia je O.K. ali ne morate biti samo na njoj.
    Verovatno je najbolje da koristite 5W-40 ulja sa ACEA C3 standardom.
    Dobra su i A3/B4 (5W-40) ulja ali treba birati ona sa cca. 1,0% sulf. pepela.
    Otprilike: Motul X-cess, Shell Ultra, Mobil 3000, Total 9000 i slična.
    Od 10W-40 pre svega Motul 6100.
    Za njim: Shell HX7 a dobri su i Mobil 2000, Kroon Emperol ... Selenia.
    Pošto vam je motor nov mogli bi da koristite i 0W-40 ulja (pa do 100k km) no slažem se da je to skuplja varijanta.
    Ulje menjajte slobodno na 15000km.
    Čak i za većinsku gradsku vožnju (sa 0/5W-40) ili za mešovitu sa 10W-40.
    Za 10W-40 i čisto gradsku vožnju možete ostati na 10-12k km a za 5W-40 i većinsku vangradsku, slobodno idite do (fabričkih) 20k km.

    MoS2 i plin nisu nekompatibilni (da ponovim) ali mislim da ne bi dobili sa njim.
    MoS2 i katalizator nisu nekompatibilni ali nisu baš ni "najbolji prijatelji".
    Sve u svemu MoS2 je (ipak) za nešto starije automobile i/ili starije konstrukcije (mada ni Puntov nije poslednji "modni krik").
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  16. Анониман6. мај 2012. 13:58

    Gospodine Stevo,hvala vam na odgovoru,imam jos jedno pitanje,mehanicar kod koga idem mi je pomenuo da ima LM ulja,da je njihov zastupnik duze vreme,da su ulja hvalitetna,nagradjivana u Nemackoj,da ima sirok asortiman,dali bi mogli da mi preporucite neko njihovo ulje,koje je po vama najbolje za Fiato Punto Classic 1.2 TNG.Takodje koju Seleniju preporucujete gradacije 5W-40 za moj motor sa TNG-om?Cenim vas odgovor,i ulja koja ste mi preporucili,ali zivim u maloj sredini,u proslosti smo imali losa iskustva sa uljima kupljenih kod lokalnih prodavaca,bilo je dosta unistenih motora,u ovog majstora koje je zastupnik za LM ulja imam poverenje,a Seleniju sam narucivao preko AP sporta!Hvala vam jos jednom,sa nestrpljenjem iscekujem vas odgovor!

    ОдговориИзбриши
  17. Анониман7. мај 2012. 13:07

    Gospodine Stevo,ja sam vlasnik punta 2009,sa ugradjenim plinskim uredjajem,i predjenih 40000km,u poslednje vreme sam bas poceo da se interesujem za najbolju zastitu za moj motor,i posto ste mi predlozili ulja 5W-40,po vasem misljenju sta je bolje,i dali je uopste dobro staviti u motor ulja Selenija K ili mozda Liqui Moly top tec 4100,s obzirom da je auto sa pogonom na TNG?Hvala unapred,s nestrpljenjem iscekujem vas odgovr!Misa

    ОдговориИзбриши
  18. g. Miša, Dobro je u motor staviti Selenia K ili Liqui Moly Top Tec 4100. TT 4100 mi se čini nešto boljim rešenjem i jednim od najboljih uopšte. Od LM ulja (iako nije ACEA C3) dobro je koristiti Leichtlauf High Tech ali je za TNG pogon prednost na strani 4100. Selenia K nije za podcenjivanje i solidno je rešenje. Ipak za nijansu su bolja (i pogodnija): Selenia K P.E. kao i (naročito) Selenia MultiPower Gas. Još bih spomenuo: Motul X-clean 5W40 i Kroon SpecialSynth MSP 5W-40. Kupite ulje tamo gde Vi verujete da je originalno. Ne zaboravite, 10W-40 ulja su takođe dobar izbor i isplatljivija su ukoliko godišnje prelazite manje od 10 hiljada km (jer ulje svakako treba menjati na godinu dana).
    U principu je 5w-40 ulja bolje koristiti, ali to ne znači da 10W-40 nije dovoljno dobro!!
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман7. мај 2012. 19:26

      g.Stevo,hvala na pomoci na izboru ulja za moj punto!Pozdrav!Misa

      Избриши
  19. Анониман21. мај 2012. 13:52

    g,Stevo,stavio sam Liqui Moly Top Tec 4100 u motor,u punta sa pogonom na tng 2009.godiste sa predjenih 41000km predjenih,pa me zanima na koliko ubuduce da menjam to ulje,koje sam resio da samo njega stavljam u motor, jer kao sto vi kazete da je to jedno od najboljih resenja,otprilike 70% vozim u lokalu,idem na posao 7km i nazad svaki dan,to mi je neka najkraca relacija...Pozdrav,hvala na odgovoru unapred!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ulje slobodno menjajte na 20k km ali ako to nije više od godinu dana.
      Može par meseci više ali već pri sledećoj zameni "pomerate kalendar" a dve zime nije (baš) preporučljivo (makar i par zimskih meseci).
      15k km/12 meseci je i za potpuno gradsku vožnju ali vaša je bliža mešovitoj pa bi sve između 15 i 20k km bilo O.K.
      Do sada ste prelazili cca. 14k km godišnje što je idealno ali ni malo (pa do 50%) povećanje pređenih km ne treba da bude uslov za menjanje ulja na manje od godinu dana.
      Pozdrav!

      Избриши
  20. Pozdrav Stevo,
    vozim Ford Escort 1100 kubika, '69-to godište, sa pogonom na TNG. Motor je u odličnom stanju, prešao je pravih 120.000 km, medjutim od kad je kod mene koristim ga intenzivno i mesečno prelazim oko 1500 km, gradske vožnje ali u "opuštenom" režimu i u nižem broju obrtaja. Sipao sam Modričino 15W-40 ulje. Zanima me koji je interval zamene ovog ulja u ovim mojim uslovima vožnje, takodje planiram da u motor sipam originalni Ruski Moditifikator pa da li je ovo ulje dobar izbor za "mešanje" sa njim?

    ОдговориИзбриши
  21. g. Dejane,
    Niste naveli koje ulje tačno, ali pretpostavljam da je Supervisk. To je sasvim O.K. ulje za vaš motor. Praktično je originalno moglo da bude tek API SD te su API SF (SF/CC ili SF/CD) ulja najbliža tome a opet malo na višem nivou.
    Doduše nemojte se ustručavati od upotrebe API SG ulja (naročito) ili SJ pa i SL.
    Možda ipak ići na max. SG jer bi možda više detergenata pre naprvilo problem nego što bi donelo dobra.
    Znači ulje je kako treba.
    Na koliko menjati? Dva puta godišnje (obavezno).
    Recimo na max. 7500km (ili naravno manje, idealno 5 do 6 hiljada km u gradskim uslovima).
    Leti je još bolje koristiti 20W-40 verziju ovog ulja a zimi (ili preko cele godine) naravno 15W-40 (10W-30 mineralna, koja je teško naći) ili čak (i) 10W-40.
    15W-50 je uz 15W-40 dobro za preko cele godine.
    No vratimo se na pitanje:
    Ruski Modifikator?!
    Što se mešanja tiče, nema problema.
    No da li vam uopšte treba? Veoma diskutabilno!
    Ako je motor još uvek solidan (uslovno govoreći, jer je prilično star, mada i sa malo pređenih km) onda mu ne treba a ako mu treba, teško da će mu pomoći.
    Ne bih vam (nešto posebno) svetovao korišćenje post aditiva, čak i onih bolje ispitanih.
    Ne bi trebalo da štete motoru (mada nije isključeno) a možda donesu i nešto dobrog, no sve u svemu rizik za sumnjiv dobitak.
    Menjajte redovo ulje i filter i nema problema. Najviše što možete uraditi za dug vek motora.
    Ako biste što duže da traje, menjajte ulje ranije pa ako treba i 3 puta godišnje.
    Ulja sa manje aditiva (kakvo je i Optima Supervisk) su inače najbolji kandidati za korišćenje sa post aditivima i ako od njih ima neke vajde tu će se i iskazati. No uvek može biti i kontraproduktivno.
    Ako vas automobil lepo služi uz 1500km mesečne gradske vožnje, ne bih rizikovao.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Vozim Renault Megane II (2005) sa 1.4 16V motorom i pre par dana sam ugradio gas. Da li biste bili ljubazni da mi preporučite koje ulje da koristim.

      Избриши
  22. Poštovani,
    Naravno (nekad samo nemam vremena da odgovorim istog dana, ali to na sreću sada nije slučaj).
    Preporučujem (praktično bilo koje) 5W-40 ulje.
    Eventualno i 0W-40 mada bi (već) i bolja 10W-40 došla u obzir.
    Ipak, primarni izbor bi trebala da budu 5W-40 ulja, uz malu prednost Mid-SAPS (recimo ACEA C3) verzija.
    Dakle, od FAM Premium, NIS Autoline Sint do Motul X-Clean 5W-40, izbor je veliki, cene raznolike.
    Renault odobrenja poželjna ali ne i obavezna.
    Ako odlučite za 10W-40 ulja, birajte ona sa MB 229.3 (kao što su Motul 6100 ili INA Delta Sint) i/ili VW 502.00 (kao Optima HC Power).
    0W-40 je zanimljiva ali skup(lj)a mogućnost.
    5W-30 je za novije motore (sa manje godina i km).

    ОдговориИзбриши
  23. Uzgred, za mešovitu vožnju ulje menjajte na 20k km.
    Uz više vangradske vožnje i uz sintetička ulja može i do 25000km a uz pretežno gradsku vožnju menjate ulje na oko 15000km.

    ОдговориИзбриши
  24. Uz uslov da ne prekoračite godinu dana kao vremenski uslov.

    ОдговориИзбриши
  25. Postovani Stevo,nekoliko puta sam postavljao pitanja ali neznam da li ste mogli da procitate pa cu vam opet poslati isto:vozim opel askonu 1.8i ‘87god.presla oko 280000km.motor u dobrom stanju,vozim iskljucivo TNG 99% grad koje bi ulje najbolje odgovaralo ovakvoj voznji.Godisnje predjem oko 5000km.interesuje me ulje domace proizvodnje?Unapred hvala.

    1) Optima HC City ... makar za nijansu ispred drugih.
    2) Ostala PS, 10W-40 ulja: FAM BM Extra, Nisotec Autoline PS, Optima HC Power.
    (Najjeftinije je FAM najskuplje Nisotec, trenutno)
    3) Optima Sint 2002 15W-40. Polusintetičko ulje u 15W-40 viskoznoj gradaciji, jedno od (naj)boljih u ovoj viskoznosti (uopšte) uopšte makar za benzinske motore (i TNG).
    4) Najisplatljivije a nije loše rešenje:
    GAS ulja 15W-40.
    Optima GAS (API SJ, ali za vas čak i bolje), FAM i Nisotec GAS (API SL) ... pa i Galax GAS (nadam se da je još uvek solidnog kvaliteta).

    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pitanje (na žalost) nisam video sve do danas (dok nije poslato mejlom).
      Izvinjavam se. Pozz ...

      Избриши
  26. Poštovani Stevo,
    imam Punto Classic II, u koji stavljam seleniju 20k. Motor je odlican,malo je prešao. S obzirom da sam pre mesec dana ugradio plin, a ulje sam promenio pre nepunih 2000 km, možete li mi reći da li je neophodno da odmah promenim ulje ili smatrate da i ovo može da se koristi, bar do prve zamene ulja. I uopšte, da li mislite da je bolje da ostanem na ovom sintetičkom ulju ili da pređem na njihovo specijalizirano ulje za gasne motore 'Selenija VS Gas'.
    Unapred hvala na odgovoru.
    Srdačan pozdrav,
    Nenad

    ОдговориИзбриши
  27. Poštovani gospodine,
    Ne morate odmah menjati ulje, već kada ste (ionako) planirali. Nisam razumeo šta znači "do prve zamene ulja" jer ako još uvek niste menjali ulje (još je fabričko u njemu, znači pre prvog servisa) zamenite ga malo ranije (recimo 7500km) ako jeste, onda na standardnih 10-15k km ili godinu dana.
    Selenia VS GAS je lošije ulje od 20k. Ostanite pri kvalitetnijoj (polu)sintetičkoj varijanti.
    GAS je malčice (ako uopšte) bolji (za TNG) od običnih mineralnih ulja.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani Stevo,
      Hvala vam na odgovoru.
      Trebao sam staviti "do prve naredne zamene" ulja. Promenio sam fabričko ulje odavno i inače menjam ulje Selenia 20k na svakih 16-17k km, jer imam odnos vožnje na otvorenom i u gradu 60:40. Ali razmislicu o Vašoj preporuci da taj interval smanjim na 10-15k. I naravno, da ostanem na istom ulju.
      Hvala vam svakako.
      Srdačan pozdrav!
      Nenad

      Избриши
    2. NIje strašno ni 16-17k km. Može.
      Uz 60/40 za vangradsku vožnju sasvim O.K.
      Recimo, da je 15k km ± 20% (12-18k km) nešto što bi vam odgovaralo. Znači gledajte da bude 15k km, a ako možeta da uklopite koju hiljadarku ranije, još i bolje. Ako promašite koju, takođe nije strašno ali je bolje da ne preterujete i ne radite uvek.
      Znam da je fabrička preporuka 20k km pa i dotle dogurati nije ništa opasno!

      Избриши
  28. Анониман7. мај 2013. 02:22

    imam dedru 16,16v 200000km i deltu 1987 400000 km,vozene iskljucivo na polusintetiku 10-40 u zadnjih 15 godina.Trose na sva ulja isto ,.Na 7000 km dospem 2-3 deci i na 10000km menjam i taman padne na mnimum.Vozim na gas vec 10 godina.Sipao sam modricu par puta pa na plus 20 parafinizirala-ispadali komadi iz kantice,eko ,elf,lukoil,selenia,shel,mobil,bison,basf,k2-trenutno,galax,castrol.tamoil,cyclon, likvi moli obican i grafitnii jos [ponesto kupim kad je snizeno.100% benzina i 50% plina sam sipo preko -najvisi euro standardi.Trenutno mol iz madjarske i jak ostar ,cist miris benzina, kad odma posle pomirises nas euro on dzibri ko da mu je neko dodao nafte tako da po mirisu ja nikad ne bi reko da je iz evrope ili jeste iz evrope ali za srbiju..Citam da ljudi vide razliku u ulju i radu agregata ,kad menjaju ulje,a ja bas nikakvu a razumem se u mehaniku i posto sam cesto naputu bar jednom nedeljno kontrolisem agregat.Sad mi nije jasno da li ljudi sacometrijski grese,ili je do mojih agregata koji sve trpe i sve im je isto ili je do ulja iako sam promeno bar 20 vrsta i uvek sve isto ,rad,zvuk,potrosnja boja..U cemu je stvar da li ja nevidim ili vozim prava auta sto i lance jesu

    ОдговориИзбриши
  29. Poštovani gospodine,
    Lanca Delta mi je u mlađim danima (kada se pojavila) bio pojam od auta, a vaš primer dokazuje da "idu i do meseca" (trajne su).
    Problem sa uljima su imale skoro sve rafinerije u bivšoj SFRJ tokom devedesetih, zbog žalosnih nam i opšte poznatih okolnosti (nadam se nikad više), ali to je prevaziđeno tako da sada (i više godina ranije, bar 10 godina) svi poznati proizvođači su O.K.
    Čak i ne zaostaju za svetskim, a o nijansama i ukusima ... pa zato i postoji blog.
    Eto, dokazaste (već dokazano, ali eto još jednog od miliona primera u praksi) da menjati proizvođača ulja ne menja na stvari i da se slobodno može sprovoditi (neki čak tvrde da je to i bolje ali malo je i placebo efekat u pitanju).
    Ljudi su podložni utiscima ali glavna stvar je u tome da najčešće porede "babe i žabe", tipičan primer je ulje posle 10k km i sveže sipano (pogađajmo koje će biti bolje, mada je i ta razlika jedva primetna ali može da bude čak i na zvuka motora, zbog toga što se dešava da u punom intervalu zamene ulje ne ostane u primarnoj gradaciji).
    Dakle:
    Ukoliko je motor ispravan, a ulje originalno, ne bi trebalo da postoji veća razlika u ponašanju motora, bar ne takva da bi se to osetilo (ljudskim) čulima.
    Zato takve utiske ne uzimam "zdravo za gotovo" već više kao zanimljivost.
    Donekle se "kvalitet" ulja može oceniti njegovom potrošnjom (dakle posle više hiljada km) ALI je i to neadekvatno (iz više razloga) kao što je već pominjano na blogu (više puta, u komentarima ali i u par tekstova).
    Viskoznija ulja, kao i ona sa kvalitetnijom osnovom će manje isparavati pa će potrošnja po pravilu biti manja, ali ni to nije od posebnog značaja (šta znači pola litara u odnosu na 2-3dl na 5000km ili deset hiljada? Eventualno da se ne doliva, ali zašto pa jednom ili dvaput ne doliti par dl ulja?)
    Jedino merodavno sredstvo za ocenu kvaliteta je laboratorija (analize) pri čemu one manje znače za novo ulje (svi iole renomirani proizvođači će lako ispuniti norme) koliko nakon 100 ili 200 radnih sati motora (eksploatacione karakteristike ulja).
    Važni (naravno) da među većinom ulja u istoj klasi raznih (renomiranih) proizvođača nema velike razlike ali one ipak postoje. Pravljenje motornih ulja (svih maziva uopšte, ali što je manje aditiva od manjeg je značaja, recimo hidraulična ulja prvenstveno imaju kvalitet baznog ulja od kog su napravljena) je UVEK stvar kompromisa. Razni proizvođači imaju razne prioritete (čak nisu isti ni u celoj seriji), što da se postigne niža cena (na žalost od početka ekonomske krize 2008. sve više) ili (sve ređe) što bolji kvalitet u klasi a najčešće da to bude izbalansirano.
    Ne treba zaboraviti ni da motora ima raznih pa su neki osetljiviji na kvalitet (i promenu) ulja a neki (Lancia, očigledno, makar modeli koje navodite) pa nisu.
    Najčešće se može primetiti mala promena u zvuku motora vezana za viskoznost (razlike unutar iste gradacije mogu biti 15-tak %) ali to ne znači automatski prednost jednog (viskoznijeg) u odnosu na drugo (može biti i obratno).
    Kako god, prave zaključke među proizvođačima bi mogli da dobijeme tek nakon dužeg vremenskog perioda eksploatacije (1000h rada motora ili više, 100k km ili slično). Naravno, u praksi je tako nešto teško sprovesti.

    ОдговориИзбриши
  30. Zaključak?
    Najbitnije je da je ulje originalno (da nije falsifikat, kada može biti i čisto bazno ulje, mada moderni fasifikatori obično stave jeftinie umesto skupljeg pa ih je još teže provaliti) i da je ono koje je preporučio proizvođač motora.
    U principu bi trebalo izbegavati najjeftinija i najskuplja ulja u klasi ali čak ni ti ekstremi nisu toliko bitni dokle god je ulje O.K. (originalno).
    Čak sam više na strani "gornje polovine" cenovnog ranga (premium klasa) jer trošak maziva ni onda nije posebno veliki.
    4l 10W-40 ulja, može biti 1500 din. a može biti i 2500din. Neka se zameni toliko (sa dolivanjem) na 10k km je toliko trošak (filter ćete u svakom slučaju zameniti). 1000din. je tek 7 litara goriva (pa i manje, osim ako nije Tng) što je potrošnja na 100km pa je razlika samo 1% od troška goriva u najgorem slučaju (i ukupno tek 1,5-2,5% a gde je još i održavanje vozila).
    Sniženja nije loše iskoristiti mada treba voditi računa da su to najčešće ulja koja su dugo bila u magacinima (mada ako je tek godinu-dve nije od značaja).
    U principu podstičem čestu promenu proizvođača, baš zato što većih razlika u radu motora ne treba da bude, a zanimljivije je (i tera proizvođače da "potrče za svoj novac" a ne kao Elf ili Selenia - samo to je za Renault ili Fiat, e jest' - nije nego.

    O gorivima ... više u jednom od tekstova.
    Inače (uz "pesničku slobodu") ste lepo opisali doskorašnju situaciju sa gorivom. U okruženju je bilo osetno bolje. Pre završetka (krajem prošle godine) rekonstrukcije rafinerije (a i dok su trajale zalihe) evropremium benzin je bio tek na granici standarda (uz par detalja koji nisu bili) EN 228, i bio je neopravdano skuplji (i po celih 10 din.) ali jedino što je bilo O.k. za novije automobile jer boljeg izbora (ko je daleko od granice) nije bilo.
    Sada je (isto NIS-ov) "evropermium" osetno bolji. Drugačijeg je mirisa (ranije, ako ne "dibra" bio je neugodniji, sada je skoro kao apotekarski) ali i boje (tek sada je "shell-ovski, iz devedesetih, proizran, k'o voda). To ne znači da prethodni nije bio (skoro pa) EN 228, ALI slikovito objašnjava šta je minimalno isputniti standard a šta je premašiti ga. Ovo ima i širu konotaciju (važi i za ulja) inače ceo blog ne bi imao smisla.
    Dakle, čak i kada se ne oseti razlika u radu motora (kao što ne bi ni trebalo) razlike sigurno postoje na duži rok, zbog čega ipak treba ići ka premium klasi (i skupljim uljima).
    Većini ljudi koji malo koriste vozilo (manje od deset hiljada km godišnje) je od manjeg značaja distinktivna razlika u kvalitetu pa je za njih (možda i) bolje da jure jeftinija (ali da nisu škart) ulja koja ispunjavaju specifikacije proizvođača vozila.

    ОдговориИзбриши
  31. Анониман11. мај 2013. 21:35

    Poštovani,
    kupio sam Tuarega 2004g 2,5 tdi automatik tiptronik. Zanima me koje ulje da sipam u motor odnosno šta je najbolje za njega, i da li da menjam ulje u menjaču i ako treba koje da sipam ? Da napomenem da ima 180.000 Km na satu, nema servisnu knjižicu. Hvala vam unapred !

    ОдговориИзбриши
  32. Poštovani,
    Prvo (moram) da napomenem da kad god ulazim u nijanse oko VW vozila posle mi se odgovor razvlači po forumuma uz povremeno "pljuvanje" raznih "eksperata" (na ovo su mi ukazali stalni čitaoci inače ne bih ni znao).
    Zato sve manje rado odgovaram na pitanja ovog tipa i najrađe bih rekao da odete u ovlašćeni servis ali nisam takav.
    Evo odgovora:
    1) Za motor 0W-30 ulje koje poseduje VW 506.01 odobrenje. Bilo koje sa zvanične liste (tu je i Optima, ali i sva svetska elita).
    Ulje se menja po servisnom indikatoru na tabli na 30 do 50k km unutar dve godine.
    Ukoliko ranije menjate ulje, mora vam serviser to "prijaviti" kompjuteru (verovatno).
    Ranije bi ovoliko dug period izmene kod nas bio makar sumnjiv a sad nije nemoguć jer je kvalitet (euro) dizela sasvim zadovoljavajući (i po EN 590:2009 standardu). Svi vodeći distributeri goriva su sasvim O.K. a po pravilu birajte veće (prometnije) pumpe.
    Možete (naročito u slučaju mnogo gradske vožnje, mada bi "comp" to trebao da uzme u obzir) menjati i na godinu dana i 20k km, ukoliko vas plaše onolike brojke; takođe i u slučaju da ne koristite automobil (radnu mašinu) svakodnevno).
    Ovde moram da naglasim (e tu me uvek neki "prorok" dovati a nema pojma o čemu pričam) da VW 507.00 (te ulja 5W-30 sa tim odobrenjem) menja 505.01, 506.00 i 506.01 i može se koristiti za sve PD motore ... osim za pojedine (čitajte sitna slova) a tu je i Vaš R5.
    Dakle, NE preporučujem 5W-30 sa 504/507 iako mu to kratkoročno neće naneti zla.
    Uostalom evo i citata u vezi toga:
    "Low SAPS oils suitable for Euro 4 engines and almost all VAG diesel engines from 2000 onwards with extended service intervals, unitary injector pumps and also Pumpe-Düse ("PD") engines. Excludes V10, R5 engines and VW Commercial vehicles without fitted DPF (diesel particulate filters) – these must use a 506 01 specification oil."

    2) Za menjač koristite isključivo ATF sa odobrenjem VW/AUDI G-055-025 a takvih nema baš mnogo na našem tržištu. Imate Kroon ATF SP 2062 i Fuchs Titan ATF 4400 a za zamenu Vam treba 9 litara.
    Da li menjati? U principu ne pre 10 god. ili 250k km (otprilike toliko to sigurno "drži") a verovatno je čak "fill-for-life" pa nije loše proveriti u (ovlašćemom servisu). Kako god preporučuje se provera nivoa na svakih 60k km ili 4 godine.

    3) Za diferencijale koristiti ulja koja su po G 052 145 A2 kao što je TITAN SINTOPOID SAE 75W-90. Ovo ne menjati bez (neke) potrebe jer je sigurno "ugrađeno" (ne sipano) po principu "fill-for-life" (doživotno).

    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  33. Uzgred, kočioni fluid menjajte na 2, maksimalno 3 godine. Za novije modele Tuarega predviđen je standard VW 501.14 za tu namenu ali za modele pre 2006. moguće je (preporučeno) da se koriste "klasični" DOT 4 fluidi.
    Rashladnu Tečnnost (RT) ne menjajte pre punih 10 godina starosti automobila. Iako je možda i "FFL" to je ipak uslovne te bi posle trebali to i da uradite. Najbolje je koristiti RT Lobrid tipa, G12++ (VW TL 774 G) ili čak "G13" (TL 774 J) koji se menjaju na 10 god. (desetak) i obično su ljubičaste boje.
    Moguće je koristiti i klasičan "crveni" G12+ (VW TK 774 F) ali bi on morao da se menja svakih 5 godina.
    To vam je sve što trebate da znate o fluidima u vašem automobilu, ostalo samo u servisu.
    Ulje u menjaču menjajte u što kvalitetnijem servisu (najbolje ovlašćenom a ako ne bar što opremljenijem i što "pismenijem").
    Pozdrav i sve najbolje!

    ОдговориИзбриши
  34. Анониман12. мај 2013. 17:17

    Gospodine Stevo hvala vam na opširnom odgovoru i nemojte obraćati pažnju na te " EKSPERTE " ! Svako dobro, veliki pozdrav !!

    ОдговориИзбриши
  35. Ma to sam pomenuo onako uzgred. Ni imena im ne znam (videh teh par takvih od više, jedan skoro pa sam još pod utiskom ... kakvih sve ljudi ima. Ako već NE znaš pročitaj ili pitaj nekog ko zna (neki od njih čak rade za pojedine brendove ... sačuvaj me bože).
    Kako god, vama hvala na poverenju. Maksimalno se držim uputstva proizvođača (a šta je bolje?). Kada odstupam to je u slučaju starijih (i prevaziđenih) preporuka ili kada postoji prostor za to (sam proizvođač daje više varijanti). I naravno ponekad "prevodim" nejasne preporuke proizvođača.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  36. Dobar dan Gosn Stevo,
    Evo mog pitanja koje delim sa punoprijatelja iz Krusevca:
    Fiat Multipla 2001 godiste bipower,pogon na benzin I CNG,dakle metan....pitanje koje ulje???
    Fabrika Fiat preporucuje 5W-30(naravno Selenia multipoer starija)...sa min spec A1-A5 SL.
    E sad ulja 5W-40 su uglavnom A3/B3 C3 specifikacije I preporucuju se za dizel.
    Kada odem na Castrol website recimo oni preporuce Magnatec 5W-30 sa spec A1(kao ulje za Ford).A imaju isti Magnatec 5W-30 samo sa oznakom C3???
    Molim te da mi pojasnis ovo I ako nije problem da preporucis nekoliko konkretnih ulja za Multiple Bipower(Elf,Castrol,Shell)??
    Unapred zahvalan
    Ivan

    ОдговориИзбриши
  37. Poštovani g. Ivane,
    A1/A5 uz API SL (5W-30) preporuka Fiat-a, je alternativna (za niske temperature i/ili hladniju klimu) kao i za METAN.
    Ipak, posle 10 god. (a i manje, već sa 5) prednost bih svakako dao 5W-40 uljima. Naročito ACEA C3.
    Dakle ACEA C3 (ranije obično A3/B4/C3) NIJE samo za dizel motore (obavezan je standard za mnoge DPF motore pa zato i zabuna) VEĆ je i za benzinske motore, naročito hibridnog pogona (zapravno bi-fuel), recimo E85, E10 (etanol-benzin) ili LPG/CNG (uz benzin).
    Naročito jer su Mid-SAPS ulja te imaju idealan sadržaj sulfatnog pepela za ovakvu namenu (možda je "preakademski" ali nije nezasnovano).
    Koje, ulja?
    Cccc ... pored FAM-a pred nosom traže se svetski brendovi (a on ima i ACEA C2, bolje nego samo A1/A5 ulje ali i ACEA C3, 5W-40).
    Motul, Selenia i Fuchs imaju specifična ulja za CNG/LPG (5W-40, npr. Selenia Multipower GAS.
    Castrol je Magnatec C3 (5W-40), Shell (nešto i) nema ACEA C3 u 5W-40 viskoznosti kao i Elf čiji, doduše, stariji brat Total takvo ima, Ineo MC3 5W-40, koje doduše nije lako naći kod nas.
    Inače mulitpla bez CNG-a sasvim lepo može da se podmazuje bilo kojim 5W-40 uljem (ne mora C3) kao i kvalitetnijim 10W-40.
    ACEa A1 ulja su Low HTHS ulja koja imaju manju viskznost pri velikim temp. i smicajnim naponima.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovde bi se dobro snašlo i Mobil 1 ESP 0W-40 kao i "svemoćno" ESP Formula 5W-30 (C2/C3, što zapravo i nije moguće ali ovo "hvata" margine oba).

      Избриши
    2. Hvala puno na ovom objasnjenju.E sad da vas jos malo udavim pa da vas konkretno pitam koje od ova tri;
      1.Castrol magnatec 5-40
      2.Mobil 1 ESP 5-30
      3.Fam fenix 5-40 premium.
      Pitam konkretno zato sto sva tri kupujem po slicnoj ceni.Prva dva donesem iz inostranstva a ovo Famovo je cena vec takva kakva je.
      Hvala.

      Избриши
  38. Uslovno rečeno, Castrol ili FAM, potpuno svejedno (ja bih dao blagu prednost domaćem ali samo zato što je domaće bez drugih razloga).
    Možda (ako već ide iz inostranstva, mada i tamo mora biti 10-tak € po lit.) da počnete sa Mobil 1 ESP 5W-30.
    Naročito ako je motor u dobrom stanju.
    No nije greška ni bilo koje od ostala dva.
    Još jedna stvar (bitna).
    Ukoliko ste novi vlasnik vozila prvi put sipajte ulje koje je po fabričkoj preporuci. Zašto? Zato što ćete jedino tako znati (možda) u kakvom je stanju motor. Ako je u dobrom on će i pored više od 100 ili 150k km raditi sasvim O.K. sa takvim uljem (makar bilo Low HTHS). U tom smislu bi FAM Fenix Enegry PSA bilo veoma dobar izbor. Ono ispunjava aCEA C2 te posredno i A1/A5. Ukoliko potrošnja bude iole veća (proveravajte češće) pređite na Fenix Premium (5W-40). Ukoliko je vozilo prešlo "ne zna se koliko" km (više od 200k km) udrite odmah na Mobil ESP 5W-30 (uz istu opreznost) pa na osnovu ponašanja (i potrošnje ulja) vidite šta ćete dalje.

    ОдговориИзбриши
  39. Hvala vam puno,
    Evo cena ovih ulja pa vidite da su slicne:
    FAM Premium 5-40-750din/L
    Castrol Magnatec 5-40-6.5eur/L
    MOBIL ESP 5-40 - 7.5eur/L
    Cena je zaista slicna(bar za mene) tako vas molim da mi kazete koje je naj naj?
    Uzgred,verovali ili ne u Krusevcu nema FAM-ovog ulja...morao bih da narucim.Neverovatno,ali eto zasto mi propadamo kao zemlja dupke.
    Ni u jednon prodavnici,ni na jednoj pumpi,ni u samoj FAM-ovoj prodavnici!!

    ОдговориИзбриши
  40. Poštovani g. Ivane,
    Zaista tužno ono što opisujete (da FAM-a nema ni u Kruševcu; čak ni u njihovoj prodavnici?!).
    Castrol Magnatec znam da ima cenu ispod 10€ (eksportna cena je 3-3,5€/l zavisno od količine) u maloprodaji, za FAM sam mislio da nije više od 6€ jer ga je bilo on-line (preko Tigra) za oko 5€ (bar do skora, nisam gledao poslednjih 2-3 meseca).
    Za ESP je karakteristična cena 10-15€/l (bar iz mojih izvora) no ne kažem da ne može i jeftinije.
    Ako ste mislili na ESP 5W-40, može i ono ali mi nije poznato da istog ima u Evropi (već samo u USA).
    Od ovog trija, Mobil eSP 5W-30 je najbolje ulje.
    Uz cenu koju navodite je i najisplatljivije. Tačka.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  41. Pozdrav G.Stevo a I vama Ivane...
    Hvala sto postaviste pitanje za ulje za Fiat Multiplu Bipower.
    Nesto mi nije bas najjasnije ovo objasnjenje od vas G.ne Stevo.
    Ako sam dobro razumeo ulje bi trebalo da ima optimalan SAPS(sulfatni pepeo)I to 0.9-1.1 bar ste tako objasnili na pocetku.Kao I sto rekoste da bi TBN trebao biti optimalan(srednji)....
    E sada savetujete ulje Mobil 1 ESP 5-30 koje ima najmanji SAPS(0.6) na trzistu a jos manji TBN(0.54) pa mi tu nista nije jasno????
    Fiat preporucuje ulje koje nema mali SAPS I koje ima TBN preko 1.0(selenia performa multipower 5-30).
    Na Castrol web sajtu( a morate priznati da je Castrol ipak dobar brend) ako trazite ulje za Multiplu natural gas---izadje Castrol Magnatec 5W-30 A1 iako oni imaju isti Castrol Magnatec 5W-30 I u opciji C3 znaci "low SAPS" ulje kao I u opciji C2 neko srednje.
    Ali ipak kao jedinu opciju daju taj Castrol Magnatec 5w-30 u varijanti A1 I koji ima TBN 1.24 I verovatno ne mali SAPS.
    Molio bih vas da nam ovo razjasnite?
    Nadam se da ce I Ivan ovo pitanje procitati(a I odgovor)
    Pozdrav svima
    Dragan

    ОдговориИзбриши
  42. Poštovani g. Dragane,
    Lepo pitanje i lepo primećeno.
    Primedbe su vam O.K. ali sam ih već uzimao prilikom preporuke (ali sad objašnjavati paragraf po paragraf mi je teško jer sam analizu uradio "u glavi" a ne na papiru, inače mi ni 200 godina života ne bi pomoglo a ni dan od 50h).
    "Pravno gledano" ste u pravu ali linearan pristup nije uvek primenjiv.
    Ovde se radi o vremenski pomerenim stvarima (konstrukcija motora, preporuka pre i kasnije za isti motor, ulja pre i kasnije i još ponešto) pa sve zajedno zaista daje čudnu sliku.
    Da kažem da je izuzetak koji potvrđuje pravilo bilo bi nedovoljno i izlizano. Kako god, ne mogu ići duboko u detalje jer ću zanoćiti a sa vremenom sam ionako u minusu a vremeplov još nije ni na vidiku (a i kad ga nađu tek od tada počinje njegovo dejstvo pa mi sada ništa ne znači).
    Sadržaj sulf. pepela 0,9-1,1 nije zakon ili neka čvrsta granica već je nešto što je najbolji kompromis za 15W-40, 10W-40 i "Normal SAPS" ulja 5W-40.
    Dakle sve između 0,5 i 1,3% je prihvatljivo ali motori koji rade na gasna goriva u principu "traže" ulja sa manje sulf. pepela (recimo Mid SAPS, oko 0,7%). Zavisi i od konstrukcije motora a modernije pogotovu forsiraju manji sadržaj pepela (uz korigovani sistem aditiva). Stacionarni gasni motori imaju još rigoroznije zahteve i obično se traži manje od 0,5% sulf.pep.
    Fiat jeste naveo (recimo na http://www.docstoc.com/docs/119933224/fiat-Multipla-Natural-Power-Handbook) A1, 5W-30 ulje.
    Ipak:
    1) Originalno motor ima preporuku za 10W-40 (a 5W-40 je dobra alternativa).
    2) Objašnjenje zašto u takav motor (a zbog CNG) 5W-30 i to Low HTHS je samo prvim delom tačno (niža potrošnja goriva i "lakotečljivost", zbog verovatno visokotemperaturnih naslaga, mada je za diskusiju).
    Ali zaštita katalizatora e tu su promašili "sedam milja".
    ITD.
    Sve u svemu, Mobil 1 ESP će "saraniti" svako A1 ulje upravo u tom motoru.
    A da ne pričam da je prilično hrabro sunuti A1 (SL) ulje u 10 godina star motor koji koristi CNG (svaka čast hrabrima).

    ОдговориИзбриши
  43. Moram iz dva puta, zbog dužine (max. 4096 karatera po komentaru).
    Selenia ili Fiat su malo pobrkali lončiće sa Fiat 9.55535-M1 odobrenjem za preporučeno ulje jer je po Seleniji to G1 (zapravo ulje pravljeno po GM-LL-A-025).
    Zanimljivo je pitanje TBN-a. Selenia forsira visok TBN za gasna goriva (ne baš mnogo zasnovano, no možda imaju i neke informacije koje neće da podele sa drugima, mada ako 80% drugih ide u drugom pravcu onda je to možda više stvar marketinga te kroišćenje mogućnosti starijih standarda).
    Ima logike da TBN bude bar neka sedmica ali to nikako nije 100% pravilo. Po novom standardu ACEA C3 (iz 2010.) ulja samo trebaju da imaju više od 6 (što je već ili će biti i kod Mobil 1 prilagođeno, nemam podataka o TBN ali možda je i ispod 6 obzirom na 504/507).
    U svakom slučaju "neutralizacija" NOx (koju Selenia navodi kao razlog za veći TBN) ne drži vodu (ulje) a mnogi bi rekli da je (čak) čista nebuloza.
    Castrol jeste velika firma ali njihov sajte nije "Sveto pismo" pa da je sve 100% tačno (a nije ni moj blog, ali svi bi objašnjenje zašto ja "protivu boga" a njih niko ništa ne pita, čak i kad imaju vodu u ulju).
    Oil Finderi jesu korisni ali ih treba koristiti uz kritičko razmišljanje. Svi se izvlače da ne daju garancije a i ne mogu. Ako je sve izvučeno iz baze (pa makar i pregledano od strane ljudi) isuviše je shematski i po "ćitapu" ali nije imuno na greške a na neidealne savete još manje.
    Uk sajt daje rezultat koji ste naveli ali italijanski kaže nešto drugo:
    Multipla 1.6 Natural Power
    MAGNATEC 5W-30 A3/B4
    (a i nemački isto, doduše samo za 1.6 16v od 2001-2007).
    Neka je Castrol u pravu, šta da sipate? Nema Castrol, Srbija filijale (zapravo ima ali samo na papiru) pa savet za ovde nećete ni dobiti.
    U svakom slučaju slažem se sa Castrol-om ... Italija.
    Osim uštede goriva ne vidim šta bi Low HTHS donelo dobrog motoru (sve ostalo je na strani A3, C3).
    Sve u svemu:
    5W-40 ACEA C3 je verovatno najbolji savet za ovaj motor (sa metanom kao gorivom) što i Selenia na svom sajtu savetuje.
    TBN veći od 10 je zapravo zahtev ACEA A3/B4-10 čime se razgraničava od C3 (ranije je moglo da se spoji).
    Dakle, A3/B4 ali stariji dolazi u obzir ali je pitanje koliko je to rešenje dobro jer A3/B4 nema strogo propisan sulf. pepeo koji bi odgovarao gasnim gorivima.
    Mobil ESP na papiru nije idealno rešenje ali svojim kvalitetom i univerzalnošću se prosto nametnu.
    I pored niskog TBN (podatak sam za sebe nije uvek nešto što preovladava) izdržaće lepo godinu dana i 15000km (pa i 20k km). Ovo ulje ima sve drugo što će doprineti njegovoj pogodnosti i za ovaj motor (uz veći opšti kvalitet u odnosu na bilo koje A1 ulje).
    Nizak sadržaj sulf. pepela je samo plus.
    Cena je baš idealna.
    Za sve druge (koji bi isto platili duplo) savetujem:
    ACEA C3 5W-40.
    TAČKA.
    Ako i jeste i nije jasno, sledećih nedelju dana neću imati vremena da dopunim tekst ili dodatno objasnim pitanje.
    Komentari su naravno poželjni ali uz naznaku da se mora sačekati nekoliko (bar 5-6 dana) na odgovor.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  44. Ajd' da iskoristim dan.
    Sve u svemu Draganu hvala za (zasnovanu i suvislu) kritiku.
    Bez toga nikada ni ja a ni zajedno nećemo napred.
    Eto, posle svega (i pored dobrog osećaja u vezi 5W30 ESP) da priznam (mada bi samo analiza 5W30ESP na 15000km, makar jedna, dala koliko-toliko odgovor na dilemu) da bi zbog manjeg TBN (iako ni posle svih km ne bih očekivao da isto ima manje od 3, više nego dovoljno) bi verovatno (možda) bilo bolje rešenje Mobil 1 ESP 0W-40, uzevši u obzir izmenu ulja na 20k km. U svakom slučaju treba uzeti u obzir.
    Naravno ostaje 5W30 kao najbolji kompromis (i po potrošnji goriva taman između A1 5W30 i C3 0W-40, iako je to tek po 1% ako i toliko).
    Eto, dođosmo i do jakog alternativnog rešenja.
    Uzgred, svi smo podložni greškama a Fiat je sa "svojim" M1 standardnom napravio pravi kiks. Ovaj standard sada (a ni tada, 2007.) ne postoji, a ne mogu se setiti kako je bilo ranije.
    U svakom slučaju preporučio je Selenia G1 ulje.
    Inače, Fiat 9.55535 G1 propisuje pre svega štednju goriva i duže intervale zamene (duže od standardnih 15000km i do 30k km uopšteno, ali ne i kod ovog motora).
    Još jednom, hvala Dragane, na dobrom komentaru.
    Svima pozdrav, a par dana me neće biti te molim za strpljenje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ajd' dok pauziram od teških mi obaveza da stavim tačku na i.
      (iako sam verovatno rekao ali neka bude i zaključak)
      Postoji nešto što se zove iskustvo. Teorija jeste sistematizovana praksa podupreta naučnim (i stručnim) znanjima i u krajnjoj liniji zakonima fizike i hemije.
      Ali, neke stvari se dokažu u praksi iako se ne uklapaju u "idealan profil" (a tako je i sa ljudima koji se bolje snađu u nekom poslu iako nisu idealan kandidat).
      Jednostavo, Mobil-ovo "ulje za sve" se već pokazalo kao odlično u situacijama gde mu nije jača strana. Pravljeno je kao univerzalno sa primarnim VW 504/507 i ACEA C3 ispunjenjem da bi se to proširilo i na odobrenja i standarde koji strogo gledano ne idu jedan sa drugim.
      Naravno da bi moglo o tome da se cepidlači ali to nije učinila ni konkurencija pa zašto bi neko drugi.
      To što se niko nije usudio na nešto slično ... je samo stav kompanije.
      U svakom slučaju ovo ulje nije idealno ni za pogon na benzin (bez CNG) a ni za CNG po proizvođaču motora. Možda je baš zato i idealno.
      Ponavljam, ova skoro akademska rasprava je previše detaljna za većinu korisnika.
      Da su 5W-40 ulja sa ACEA C3 bar jednako dobra (a posle deset godina i bolja) od ACEA A1 za taj motor je lično moj stav i prihvatam da ne mora biti 100% tačan.
      Zato, kao i uvek, konačna odluka mora biti na korisniku (vlasniku automobila).
      Za posebne slučajeve ni fabrička preporuka ne mora biti najbolje rešenje.
      Fabrika preuzima odgovornost za period garancije i da motor traje ni previše dugo ni previše kratko. Nijednoj fabrici nije stalo da im motor pređe 500k km ili milion km, morate se malo i pobrinuti za to.
      Jedno je sigurno, rigidne preporuke viskoznosti (samo 5W30 i ništa više) najčešće nisu tačne. Da ne spominjem Mercedes, BMW a naročito Hondu.
      Preporuke nivoa kvaliteta naravno treba poštovati ali nema ništa loše kada se premaše.
      E, sam već preterao.
      Čujemo se za par dana. Pozdrav.

      Избриши
  45. Zdravo ponovo,
    Hvala na pitanju Dragane i hvala vama Stevo na ovim detaljnim objasnjenjima.Mada se malo pogubismoo svi!
    Mozda i ne treba da gledamo te specifikacije 100%.Ja sam malo citao pa videh da auti na CNG traze ulje koje brzo podmazuje sistem i niske viskoze na temperaturama 40 i 100 C(kinematic)mada ne znam zasto.
    Ali da pitam konkretno za ova dva ulja:Total Quartz futura 9000,5w-30 i za Motul Xcess 8100 5W-40(ovo vidim ima 1.1Saps i 1.0TBN)
    Oba preporucena od proizvodjaca za vozila na gas.
    Hvala jos jednom

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Total je po Fiat uputstvu.
      Motul X-cess može i za CNG ali je za nijansu bolje rešenje Motul CNG/LPG Specific, isto 5W-40.

      Избриши
    2. Specific se idealno "školski" uklapa u vrednosti koje bi trebalo da su najbolje za pognon na LPG (TNG) ili CNG.

      Избриши
  46. Zdravo i hvala,
    Zaista vam se divim.
    Citam ova vasa objasnjenja pa i ja malo istrazujem:
    Sta bi rekli na Mobil 1 ali 0W-40
    Ima SAPS 0.8 a TBN 7.8(ako vas razumeh idealno)
    Ima veci HTHS 3.76 ali to moze samo da godi kako rekoste.
    Plasi me ova 0 na pocetku 0W
    MOlim vas prokomentarisite i ovo!
    Hvala

    ОдговориИзбриши
  47. Nema potrebe da vas plaši "0W".
    Ulje je sintetičko (delom PAO ili bar III+ grupe, GTL ili slično).
    Ova SAE odrednica samo poboljšava ponašanje na niskim temperaturama. Na umereno niskim viskoznost je identična (-10 do +30) kao kod 5W-30 a posle je 0W-40 viskoznije.
    Tačno je da to indirektno znači i veće učešće ulja manje viskoznosti u baznom ulju ali nije od većeg značaja. 0W-40 Mobil ulja (pre svega New Life) ispunjavaju mnoga Fiat odobrenja (za 5W-40). Ovo je jedan od boljih izbora. Veći HTHS samo doprinosi većoj sigurnosti (i zaštiti motora pri ekstremnim uslovima).
    Jedno je od boljih rešenja.
    Ipak NE bih mu dao nedvosmislenu prednost u odnosu na 5W-30 ESP. Vredi probati oba. (ovim se vratismo na početni komentar u kome sam ih spomenuo).
    Probao bih i jedno i drugo.
    Redosled nije bitan.
    Uvek treba gledati sveukupne osobine ulja a ne samo (čak ni tako bitne) podatke kao što su TBN i % sulf. pepela.
    Jedina veća prednost 0W-40 je zapravo veći TBN ("idealan").
    Napamet možemo samo nagađati. Najbolje bi bilo da se na 15000km urade analize ulja (jednog pa drugog) pa bi mogli da zaključimo šta je bolje i za svih 20k km.
    Ako moram da odlučim ipak pre ESP 0W-40.
    Ponavljam zbog više desetina hiljada km i godina u motoru, dajem pednost 5W-30/40 uljima (uopšte).
    Pri čemu 5W-30 A3/B4 (C3 neće da škodi) a 5W-40 pre svega ACEA C3.
    5W-30 ACEA A1 (dakle fabrička preporuka) ili 0W-40 (C3) su samo za motore u izuzetno dobrom stanju.
    Treba i znati šta se koristilo pre a to obično nije moguće. Mobil 1 može da bude "perač" motora ukoliko su se forsirali intervali od 20-25k km ili čak neredovno menjalo ulje.
    Šta god da sipate prvi put bi ulje promenio ranije (na oko 10k km).
    Suština (ovolike, "skupštinske") rasprave je da ne možete pogrešiti (ni sa jednim spominjanim, uključujući i ACEA A1, "Ford" ulja) a da li ćete (ćemo) iz prve pogoditi idealno ... samo uz dosta sreće.
    Ne bih se iznenadio (ali nikako ne bih počeo od toga) da na kraju 10W-40 ili 5W-50 bude najbolja kombinacija.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  48. Анониман8. јул 2013. 16:46

    Gospodine Stevo,
    imam bmw 320i e46 benz/plin mislim da je oznaka motora m-52, zanima me pošto na satu imam 250000km da li da pređem na polusintetičko ulje za motor ili ne ? Do sada bila full sintetika. Koja je vaša preporuka za dalje ?
    Hvala puno !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Svakako ne moraš. Ta mogućnost je samo to: mogućnost da se jeftinije servisira stariji automobil. Dokle god je motor u dobrom stanju i ne troši previše ulja možeš slobodno nastaviti sa sintetičkim 5W-40 uljima (sa BMW LL-01).
      Bolje rešenje (za 250k km ili 300k km) od PS ulja je:
      Mobil 1 Peak Life 5W-50.
      Pozdrav!

      Избриши
  49. Анониман9. јул 2013. 08:57

    Hvala Stevo, još jedno pod pitanje što se tiče ulja Mobil 1 Peak Life 5W-50 da li je on preporučen od strane BMW-a odnosno da li je ono za benziske ili dizel motore ?
    Hvala još jednom !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. NIje posebno preporučen od strane BMW-a.
      Tj. nema BMW long life odobrenja potrebna za tvoj motor. Ipak, nemaju ih ni 10W-40 ulja pa je u odnosu na sva njih bolje rešenje (posle mnogo km).
      Nemojte da Vas zbuni "BMW High Performance Diesel Oil" jer ulje zadovoljava i premašuje API SM/SL/SJ što je bitno za vas.
      I naravno, nije idealno za TNG ali malo više sulf. pepela neće mnogo da škodi.
      U praksi se odlično pokazalo, baš u mnogim BMW motorima iz devedesetih, naročito kraja '90 ili sa početka prve decenije XXI veka, čak i kod LL-01 zahteva a naročito LL-98.
      Ponavljam: ovo je samo opcija ("obaveza" tek pri prvim znacima troškarenja ulja, blago povećanog u odnosu na uobičajeno), prvi izbor bi i dalje trebala da budu 5W-40 ulja.
      Čak su u maloj prednosti Mid-SAPS ulja (specijalna LPG/CNG, kao Motul na primer ili ACEA C3, mada ništa ne fali ni bilo kom LL-01).
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Svakako, vredi bar probati.
      Možete se i vratiti na 5W-40 (mada mislim da teško da ćete, po iskustvima mnogih).
      Najveći problem sa ovim (i sličnim) uljima je što se povlače iz proizvodnje zbog male potraženje (uglavnom neobaveštenost korisnika ili što bi rekli "previše su dobra") pa ih je sve teže naći i neizvesno je da li će ih uopšte biti za koju godinu (verovatno ne).

      Избриши
  50. Анониман9. јул 2013. 14:24

    Gospodine Stevo, zaista vam puno hvala na odgovoru probao bih ovo ulje ja sam iz Sombora i nigde ne mogu da ga nađem u prodavnicama, da li imate možda vi neku prodavnicu za preporuku gde bi mogao da kupim ovo ulje ( Mobil 1 Peak Life 5w50

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozovite Plattner koji je uvoznik i distributer.
      Možda je preostala neka količina ili vas makar mogu uputiti u neku (vama bližu) maloprodaju.
      Ovo ulje se više ne prodaje u Evropi pa jeste problem da se nađe.

      Избриши
  51. Pocituvan, godpodine Steva
    Vozim Daihatsu Terios 1,3 1999 godine, i stavio sam nov sisten na GAS.
    Koristim ulje elf 10w40, ali mi trosi 0,5 lit na 1000km.
    Mislim da je previse.
    Molim Vas pomozite mi kako da namalim potrosnja ulja i koji tip da koristim.
    Hvala Vam puno..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani gospodine,
      Potrošnja koju navodite svakako nije mala. Ako je to konstantno toliko (3 litara na 6000km) onda je to sigurno povećana potrošnja ulja (za bilo koji motor, osim izuzetnih slučajeva, koji su konstrukciono veliki potrošači).
      Za ovakvu potrošnju ulja prvo morate otići do mehaničara. Sam sistem za GAS (TNG, LPG) nije uzrok za tako veliku potrošnju (obično je ista ili neznatno veća ali zaista u granicama da se teško može primetiti).
      Prvo treba pregledati da nema većih curenja ulja, pa zatim stanje motora.
      Što se ulja tiče, originalni zahtev bio je API SH, a SJ je sigurno dovoljno što znači da bilo koje SL ulje (ova dva prethodna je ionako teže naći) vrši posao.
      Brend ulja malo utiče na potrošnju ulja. Zapravo može da prepolovi istu ali samo u slučajevima male potrošnje (do litar na 10 hiljada km), kada ionako nije od većeg značaja.
      Viskoznija ulja su nešto što jedino može pomoći ali ne treba očekivati čuda.
      Ako se radi o istrošenosti motora (ali je u početnoj fazi, tj. procena servisera je da se može voziti još neko vreme, što naravno poskupljuje kasniju intervenciju) onda pređite na 10W-50 Elf.
      Ili, za temperature iznad -10°C na 20W-50, API SL mineralno ili PS, npr. Selenia HPX.
      Tip ulja je manje bitan, kod 10W-50 mora biti sintetičko pa to može biti skuplja varijanta. PS i mineralna ulja su sigurno isplatljivija.
      20W-60 ulja samo ako se ispostavi da je motor zreo za remont a isti ne bi ste radili. I za temp. iznad -5°C. Iako motor troši ulje, menjajte isto makar na 10-15 hiljada km (uz promenu filtera).
      Povećana potrošnja ulja nije do ulja (može biti veća ali u granicama normale sa lošijim uljem) i malo se može uticati na smanjenje ali vredi probati.
      Naveo sam 10/20W-50 pre svega jer je i proizvođač dopustio iste viskozne gradacije i za nov motor uz odgovarajuće spoljne temperature.
      Uvek treba ići po preporuci proizvođača (na maksimum) pa tek onda na malo više. Kod vas bi malo više bilo još samo 20W-60 što je poslednje što možete učiniti pre remonta (nadam se da nije dotle došlo ali nikada ne treba isključiti kao mogućnost pri enormnoj potrošnji ulja).
      Pozdrav!

      Избриши
  52. Poštovani, kupio sam Golfa 2 1991g 1.3 benzin/plin. Zanima me koje ulje da sipam u motor? Auto je do sada vozen ok 90% na plin. Hvala vam unapred !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kao ulje za celu godinu idelno je 10W-40. To je i kvalitetom i viskoznošću idealno za motore u dobrom stanju.
      Praktično bilo koje, mala prednost tzv. "gas" uljima, nema ih mnogo u ovoj kategoriji (Modriča, Prista i Fuchs).
      Takođe su ona sa 502.00 u maloj prednosti ali nije obavezno (Motul 6100, Optima HC Power, MOL, INA ...). Ali su i dobra ulja ove kategorije bez 502.00 više nego dobra (npr. Shell HX7 ili HX6).
      Mobil i Total imaju priličnu "optimizaciju" za TNG instalaciju ali i to nije od većeg značaja.
      Može bilo koje (ionako je API SL). Izbegavajte samo ona sa "diesel" oznakom iako ni to za zamenu ili dve nema veći značaj.
      Ukoliko prelazite oko 15000km (pa do 20.000km) u toku godine, onda u dve zamene koristite 10W-40 i 15W-40 (toplijih 4-5 meseci i do 7500km).
      Inače bi ulje morali da menjate na oko 10 hiljada km (ipak je stara mašina) a ne maksimalno dozvoljenih 15000km. Ukoliko je više toga u gradu onda je dobro da zemenu ulja obavite na oko 7500km.
      U 15W-40 kategoriji min. je SF, poželjno SG idealno SJ ili SL. GAS ulja su u prednosti ali nije obaveza koristiti ih (uglavnom su API SL, osim Selenia GAS koje je SG ili SH).
      U letnjem periodu mogu se koristiti i 20W-40/50 ulja.
      Ponavljam, ukoliko prelazite do 10.000km onda je 10W-40 idealno (uz jednu zamenu godišnje), kako zbog kvaliteta tako i pogodnosti za zimu i najnižih troškova.
      Pozdrav!

      Избриши
  53. Unapred se izvinjavam sto ovde pokrecem temu o antifrizu ali na delu koji se bavi rashladnim tecnostima to nikako ne uspevam a to neznam zasto.Naime rec je o hladjenju motocikala.Ide obicno 1-2 litre antifriza,mala pumpa -brzo vrti ,mali hladnjak i mnogo grejanja.Originalni kawasaki antifriz za 3 godine nje nista potrosio od 2 litre mozda manje od pola deci.To je lako proceniti jer le ekspanziona posudajako mala pa je mala razlika od min do max.Promenjen sipan adeco g12 poceo da malo kapljucka na odusak-crevo od prelivne posude jer razvija pare koje se hlade u crevu ali neznatno potrosio mozda 2 deci na 2 godine.Prilikom rada nivo tek malo poraste-kao i kod fabrickog.To me nerviralo i ja malo guglao nasao neke procente za mesanje od nula do sto sa tackama za smrzavanje i kljucanje i dosao do zakljucka da je najboje ga umesati 75 antifriz i 25 voda .Jedino neznam da li se neka druga karakteristika promeni,reimo gustina pa da ne opteretim pumpu.Da bih izbegao tej problem ja nadjem paraflu-kljuca na 125, i valeo na 150 stepeni, a inace svi ostali na 108.Inace moto antifrzi kljucaju na oko 135ali cena je jaka oko 5 puta skuplji od auto antifriza.Valeo je katastofa ,predjes 500 metara vec kaplje,a za 2000 km m je isparilo 2 deci pa sam morao da dosipam,a kupio sam ga jer pise da u razmeri 50-50 kljuca na 150 stepeni..Napominjem da vecina motorista sipa neki od g 12 i da skoro svima kaplje ,a da izbegavaju moto antifriz jer je visestruko skuplji.Da li se neka fizicka ili hamijska osobina antifriza promeni ako se razblazi 75-25 umesto 50-50 a da to moze da steti na neki nacin

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Saša,
      Nisam baš razumeo neke detalje (to oko kapljanja) ali neće smetati za odgovor.
      Inače, bloger ume ponekad da blokira neku stranicu (ne znam zašto) pa je šteta što ovo nije u temi antifrizi (kopiraću odgovor i tamo).
      Ne padajte na marketing. Paraflu ne ključa na 125°C na atmosferskom pritisku već na 2,5 bar (pritisak sistema). Tako da nije ništa posebno i svakako NIJE bolji od ostalih (dakle, makreting nije naglašavanje dobrih osobina nego sve više laž do laži).
      Za Valeo nisam baš siguran (o čemu se radi) ali već sam komentarisao da "specijalne" RT koje (zaista) kjlučaju na visokoj temperaturi NISU ono što je dobro i što se isplati kupovati (vrlo retko kada, ako uopšte), za prosečnog korisnika - nikako NE preporučujem!
      (razloga je gomila, a već sam nešto o tome pisao baš u temi RT).
      AF specijalno "motociklistički" su (ipak) čisto vaćarenje i šibicarenje. Ako su i kod ulja cene (često, naročito ako nema estarskih sintetika) naduvane (jer je često razlika samo u busteru (aditivima) u količini od 0,5%) onda je kod motocikala to "čista pljačka" i otimačina para naivnim. Oni se ne razlikuju posebno od onih "automobilskih" osim u nekim detaljima (ako uopšte, nekad samo drugačije ofarbani) koji su eventualno potrebni za nestandardne uslove. Čak i Motul nije toliko dobar kao što se hvali (135°C na +1,5 bar je tek 7-8 cel. bolje od standardnih, ovo za "Motocool" slično je i za Factory line, još nijansa dobitka i tri nijanse veća cena) i možda je samo bolji izbor kod motocikala za takmičenja ili ako se vozi Truck Day ili tako nešto. Dobitak je u običnim okolnostima (makar i oštre vožnje u visokim obrtajima) zanemarljiv.
      G12 ("crveni") za moderne motocikle i najobičniji BS 6580:1992 ("plavi" ili "zeleni", tj. "plavo-zeleni") za starije modele su dobra rešenja (automobilski).
      Adeco je verovatno O.K. ali su poznatiji proizvođači uvek bolje rešenje, makar za nijansu skuplje.
      Pozdrav!

      Избриши
    2. I najvažnije:
      75/25 (voda/antifriz) nije baš sjajno rešenje.
      Neće pumpa biti opterećena (ili bilo šta slično) ali je koroziona zaštita na samoj granici potrebnog.
      Opšta je preporuka da min. konc. antifriza bude 30%. Stoga je 67/33 (voda/antifriz), dakle 2:1, bolje rešenje. Ako ste mislili obratno tj. 75:25 AF:voda, onda ste na krivom putu, jer je ovo višestruko loše rešenje. Prvo: preko 65% (70% ali izuzetno) se AF ne koristi!! (bilo je o tome u temi, a i na CBC-u).
      Drugo: nije veća viskoznost i gustina problem, problem je što ste ovim i smanjili prenos toplote i toplotni kapacitet, dakle pogoršali hlađenje motora!
      Čak ni 60% nije idealno. Možda je 40% AF-a idealno. Nije sve u tački ključanja, ona pri ispravnom sistemu i ne treba da se dostigne pa čan ni blizu. Najbolji prenos toplote i max. toplotni kapacitet RT je na 33% koncentracije (2/3 vode) ali je zaštita od smrzavanja loša (tek do -18°C ili 0°F).
      Zbog toga je 40% bolje a maksimalno 50%.
      Tačka ključanja za 50% je oko 108°C a za 40% oko 106°C ... što i nije neka razlika.
      Pozdrav!

      Избриши
  54. Poštovani, kupio sam Kiju Sportage 2005 god, oznaka motora CRDI 16 V Dizel 82,5 Kw zanima me koje ulje za motor, koje ulje za menjač, a koje za kardan pošto je 4x4 sa mogućnošću da vozim samo sa prednjim pogonom, nisam nasao podatak u servisnoj knjizi koje je marke ulje koje je sipano u njega . Hvala , pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Malo čudno da dizel motor završi kod TNG-a (u tekstu o tome) ali nema veze.
      Niste (baš) bili precizni jer najmanje je 4 varijante motora (sa i bez varijabilne geometrije lopatica turbine i sa i bez DPF-a) ali računaću da je model bez DPF a ono prvo ću prevazići (ionako) preporukom koja pokriva oba (više od zahtevanog minimuma).
      Ajd' da okrenem jer je ulje za motor posebna priča (i ide u poseban komentar, verovatno popodne jer sad nemam toliko vremena ... može se svesti na par rečenica ali mislim da tu treba više objašnjenja).
      Još jedno da naglasim: nisam sveznajući pa da znam koju marku (brend) Kia sipa fabrički. Kod nekih automobila je to šire poznato i ne taji se, ali baš za Kia-u u to vreme, ne bih znao (tj. mogao bih da pretpostavim ali ne bih da dajem pretpostavke).
      U svakom slučaju, to je manje bitno, bitniji je nivo kvaliteta. To se u uputstvu i navodi i čak je obaveza da se ne navodi konkretan brend (Fiat to daje dosta direktno, mada ni Selenia nije isključiv brend, ako se to pročita uz razumevanje).
      Dakle:
      Kia u uputstvu daje tri pozicije za ulje (ne računajući kočione fluide) u smislu održavanja vozila.
      Ulje zadnjeg diferencijala (4WD):
      "80W-90, API GL-5 ili više"
      Šta sad (pa) "više"? Zvanično takvo nešto ne postoji ali se verovatno misli na stari (i zastareli) GL-6 ili API MT-1, GL-5 uz LS i slično.
      Pominje se (doduše) i konkretnije:
      "SAE 80W-90, SHELL SPIRAX AX ili ekvivalent".
      Pravih ekvivalenata baš i nema mnogo, pa iako će bilo koje 80W-90 API GL-5 (ima ih mali milion) odraditi posao, bolje će ga uraditi neko kvalitetnije.
      Shell Spirax S3 je specifično po malo većoj viskoznosti unutar 80W-90 gradacije i po dva odobrenja: MB 235.6 i MAN 342 type M2.
      Ovo drugo imaju mnoga ulja a ono prvo veoma mali broj. Recimo Caltex (Chevron) Hypoid LD ili Gulf Gear DB i/ili TDL ... možda samo ono prvo nađete na kontinentu a na ostrvu (GB) i ono drugo.
      No, kako Kia nije postavila zahtev za MB 235.6 sasvim je o.k. da ulje (bar) zadovoljava MAN standard a takvih ima (mnogo) više.
      Npr. Fuchs Super Gear i Super Gear MC (oba, naravno, u 80W-90), Mobilube HD-A Plus 80W-90, Chevron (Texaco) Multigear 80W-90, Castrol Syntrax Universal 80W-90, Total Transmission XPM, itd.
      Uf! oduži se, dakle i menjač ide u delu II.
      Za sada je to - to. "Ne postizavam".
      Pozdrav!

      Избриши
  55. Deo II:
    Nema (tačno) propisanog intervala zamene ulja u zadnjem diferencijalu, ali je za teške (terenske) uslove to nekih 80 hiljada km, i svaki put kada bude potpoljen u vodi (prolaz kroz neki potok). Za normalne uslove, još ako se vozi samo na asfaltu i prednjim pogonom, nema potrebe bar 160 hiljada km (ili 8 god.) ili čak i više. Pregledati nivo i stanje svake druge godine.
    Manuelni menjač:
    75W-85 (zapravo: 75W-85W) i API GL-4.
    Ovde bi verovatno neka od 75W-80 ulja odradila posao a većina TDL 75W-90 i više od toga. Ipak, preporuka je preporuka, i svodi se na tri imena, po redosledu navođenja:
    Selenia (Tutela Matrix, više zbog dostupnosti na no. 1), Castrol (Syntras, ništa lošije ali ga je malo teže naći) i Fuchs (Sintopoid FE, ali kao GL-5 tek pod tri).
    Menjati na 90 hiljada km (ili 6 godina) za normalne uslove ili na duplo manje za terenske uslove.
    I to smo rešili. Ide odmah i motorno ali će biti kao deo III (da bi se lakše pratilo).

    ОдговориИзбриши
  56. Deo III:
    U praktičnom smislu se svodi na kratku (i prostu) priču.
    Bilo koje kvalitetno 10W-40 pa cele godine.
    I tu je kraj.
    Ipak, proizvođač nigde nije pomenuo ni 10W-40 a ni (samo) API CF što ispunjavaju "automobilska" ulja koja su PS i 10W-40. ACEA B4 je tu jedino što je zasnovano.
    Po KIA-i je idealno dva puta menjati ulje (iako su dati intervali zamene od 20.000/10.000km, normalni/teški uslovi eksploatacije vozila). To jeste zbunjujuće ali tako je.
    Onda bi za leto najbolje bilo koristiti SAE 30 monogradno a još bolje 20W-40 ali u odgovarajućem kvalitetu nećete naći pa je džaba savet. Inače zimi 0W-30 ili 5W-30.
    Onda ostaje (po uputstvu) samo 10W-30 i 15W-40 (kao zimsko/letnje ili oba kao celugodišnja, zavisno od klimatske oblasti). 10W-30 a za dizele u Evropi nema (potrebnog kvaliteta) pa i to je džaba savet.
    5W-30 sa ACEA C3 dolazi u obzir za novije automobile i ako temperetura leti ne ide baš previše (recimo 35°C, mada je po Kia-i, da ponovim ona data još niže).
    Dakle po uputstvu vozila jedino i najbolje celugodišnje rešenje (ali ipak samo do -18°C) su API CH-4 ulja u 15W-40 viskoznoj gradaciji. Recimo da su API CI-4 još bolja, i da kao teretna (sa nižom tačkom tečenja) mogu da se koriste bar do -20°C. Možda je 10W-40 još i bolje (mada za velike gradove u Jugoistočnoj Evropi i nije neophodno), recimo za odlazak na skijanje, lov ili tako nešto.
    Osim toga ako imaju i ACEA A3/B4-04 tim je sve i rešeno.
    Dajem primer (jer su specifikacije kompletnije date, sa sve A3/B4 pa mi je lakše nego za "belosvetske" a lako je izguglati ekvivalente):
    FAM Superior 15W-40 ili Superior Plus 10W-40.
    Nisotec Favorit 15W-40 i Favorit Plus 10W-40 .
    Kroon Oil DieselFleet CD+ 15W-40.
    Šta god da izaberete, menjajte na 15000km ili jednom godišnje. Nekako bih pre birao 15W-40 CI-4 ali ako vas je "sramota" da koristite mineralno ulje a Vi koristite PS u 10W-40 ... "diesel" ... baš što bi Vam u većini servisa sipali ("jer to je najbolje i najjefinije i najjednostavnije").
    Ako ne prelazite više od 10 hiljada km godišnje, možda su za nešto od toga i u pravu (da je najbolje, nisu).
    Dakle: Shell HX7, Total 7000, Mobil Super 2000 Diesel ...
    Sa 5W-30 možete proći i dobro ali uz dokumentovanu servisnu istoriju da je to sipano od početka (mada ako je doveženo sa severa Evrope i ne znači da je najbolje).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Svaka čast, zaista Vam hvala na odgovoru, veliki, veliki pozdrav !!!

      Избриши
  57. Poštovani,
    Imam pežo 307cc 2000 kubika benzinac 2004 god.Ulje koje koristim je Total 9000 5w40 i troši ulja oko pola litre od menjanja do menjanja .Planiram da ugradim TNG pre nove godine i čeka me takodje redovna promena ulja.Rezmišljao sam i da malo operem motor sa liqui moly engine flush ili motul engine clean,pa da predjem na neko bolje ulje recimo mobil 1 new life 0w40 ili neko totalovo npr ecs 5w30 ili mc3 5w30 ili mc3 5w40,pa me interesuje tvoje mišljenje i savet šta bi bilo dobro s obzirom na TNG koji mu sleduje.
    pozdrav,
    Srdjan

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Srđane,
      Sve se slažem.
      (kraj)
      Šalim se (mogu i ja biti kratak).
      Mogli bi i da ostanete na Total 9000, ipak MC3 5W-40 mi izgleda kao jedno od najboljih rešenja.
      M1 0W-40 da ali pre ESP ali toga na (divljem) Istoku nešto nema pa ... Može i NL (ipak ne baš idealno za TNG inače jedan od najboljih izbora za, čist, benzinski pogon).
      Dobar povod za pranje motora. Postupite prema uputstvu (i 15-tak min. u leru u zagrejan motor, onako umereno zagrejan, npr. 60 cel. da taman bude na oko 80 (ulje) pred ispuštanje, vidite tačno šta piše na ambalaži).
      Pozdrav!

      Избриши
  58. P.S
    E da takodje me zanima koji su dobri filteri za njega ulja i vazduha,gledam ove hiflo i mann
    poz
    Srdjan

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mann su odlični filteri.
      Hiflo bi mogao da bude jako dobar ... ipak, više sam za Mann (nešto mi je Hiflo "daleko" ... ionako slabo znam o njima, mislio sam da su specijalizovani za motore ... pa da, po tome su poznatiji ... nije loše sigurno).
      Pozz ...

      Избриши
  59. Nešto mi bode oči ovo ulje Quartz INEO First 0W - 30,piše na totalovom sajtu da odgovara za moju 307cu,ali ne znam kako bi se ponašalo leti i sa TNGom.
    Zašto si pomalo skeptičan po pitanju Mobil 1 new life ulja u mom slučaju?Da li i koliko se skraćuje servisni interval zamene ulja kod ugradnje tng?Blog ti je odličan i dosta sam pročitao ali sam malo zbunjen od toliko informacija,a brine me i to što MC3 5W-40 nije odobreno od PSA a ecs jeste.Novac ne žalim mogu jednom u 12-18 meseci da puknem 50-60 evra za mali servis a da uzmem najbolje ulje koje mogu da kupim u Srbiji za moj auto samo ne znam koje?
    Pozdrav,
    Srdjan
    P.S smešno mi je to što se ljudi štekaju za ulje koje menja minimum 1 godišnje i kao uštedi 1500-2000 na ulju a potroši te pare na 6-7 kutija cigareta.Kvalitetno ulje je kao i kvalitetna dopingovana krv kod sportista i suludo mi je štedeti na takvim stvarima.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Lepo ste objasnili zašto je glupo štedeti na ulju!!
      (svaka Vam čast ... slično mislimo i možda bih pre ili kasnije napisao istu rečenicu kao vi ... možda i celi pasus (P.S.)).
      E a sad, odgovori:
      Ne skrajuće se interval zamene po ugradnji TNG-a ... može se (čak) i malo produžiti!!
      Jedino što se (u svakom slučaju) mora povesti više računa o izboru ulja!
      M1 NL je odličan izbor za Vaš motor ... verovatno jedan od (naj)boljih, ali za čist benzinski pogon.
      Mala skepsa je zbog većeg sadržaja sulf. pepela i velikog (i nepotrebnog) TBN-a. Nije nemoguće koristiti ovo ulje ali jesam malo skeptičan po pitanju višegodišnje upotrebe ... ne, neće se nakupiti depozita da bi ugrozilo rad motora ali ipak nije (baš) idealno.
      M1 ESP 0W-40 bi bilo idealno ali se ne može (ili teško može) naći kod nas. Zato je Total MC3 jedan od boljih izbora ... može i npr. Havoline Ultra S 5W-40 i naravno još poneko.
      PSA odobrenja nisu postojala u vreme lansiranja vašeg motora pa (svakako) nisu obavezna! PSA 2296 je poželjno ali daleko od obaveznog. Ovo odobrenje ima npr. Mobil Super 3000 ... ali to je standardno rešenje a ovde smo kod malo "nestandardnijih". PSA B71 2290 (ECS) ili C1/C2 (INEO First) ne bih preporučio za 10 god. stari motor (malo preoptimistički). Ova ulja su Low HTHS pa mi se čini da su idealan izbor samo za novije motore (do 5 god. i svakako manje od 100 hiljada km).
      Zbog toga mi se čini da bi ACEA C3 bila idealna za vaš slučaj.
      Jednostavno za Vaš motor bih preporučio i 5W-50 ali sva dostupna su sa visokim sadržajem sulf. pep. pa je objašnjenje kao za M1 0W-40.
      Motul Specific CNG/LPG 5W-40 je takođe dobar izbor (kao i X-Clean 5W-40). Naravno i X-cess (možda i idealno kao dobro balansirano iako Full SAPS ali tek sa oko 1,0% sulf. pep. i veoma pogodno i za TNG) ili 2296 specific (od Motul-a).
      U tom smislu (iako su "obična") dolaze u obzir ulja kao što su Mobil 3000, Total 9000, Shell HX8 (sve u 5W-40). To je otprilike to.
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Već sam kupio m1 new life 0w40 po jako niskoj ceni(neka stara zaliha ostalo još jedno pakovanje).ćak je i prodavac bio zatečen u jednoj renomiranoj maloprodajnoj radnji
      3730din 4l i pošto znam za pojavu falsifikata proverio sam deklaraciju i uvoznik je platter,dosta sam čitao na netu i baš ga hvale posebno u zimskom periodu stvarno daje ''new life'' motoru.
      Što se tiče total mc3 5w40 obišao sam ceo Bg i jedva našao u jednoj radnji na bulevaru i cena je mnogo veća;4l ili 5l(na znam tačno) je preko 5500din tako da sam samo rekao dovidjenja s obzirom da je mobil1 prozvodjač klasu iznad totala.Sada se dvoumim da li da uzmem motul engine clean ili liqui moly engine flush,s obzirom da je motul duplo skuplji.Mislim da ću ipak motul uzeti.Čini mi se da si negde u ranijem blogu spomenuo da ima aditive koji čuvaju i podmazuju motor dok traje 15minutno čišćenje,a verovatno nije džaba duplo skuplji.Ugradjujem plin za par dana tako da videću kako se M1 nl ponaša.
      A što se tiče moje konstatacije;Da, naš narod nekako nema vozačku kulturu za koju nisu potrebne neke velike pare npr.znam ih mnogo koji jedva gume da provere u 2-3 meseca što je straaašno!(kao jedina kontaktna površina vozila i asvalta),a da ne pričam o izboru ulja goriva filtera aditiva i svemu ostalom i posle sve dodje na naplatu kad tad i to mnogo više.
      Kad im spomeneš menjanje ulja u menjaču ili koćnicama gledaju te ko da si pušten iz prihijatrijske bolnice.
      Da li bi mogao da mi posavetuješ dobro ulje za kočnice i menjač koje bi mi odgovaralo?
      Hvala na savetima.
      puno pozdrava,
      Srdjan

      Избриши
  60. Ma nije nikakav problem ... naročito ako se uporede cene!
    Može M1 (i ja takođe mislim da je u principu bar za nijansu bolje ulje). Ako (kada) se u međuvremenu (sledeće godine ili za dve) pojavi M1 0W-40 ESP pređite na njega i sve je o.k.
    Što se kočionog fluida tiče, bilo koji DOT 4 će odlično poslužiti ... "Super DOT 4" naročito.
    Bilo koji Shell ili Kroon DOT 4, naročito DOT 4 Ultra kod prvog i Drauliliqiid LV DOT 4 kod drugog.
    DOT 5.1 nije posebno bolje rešenje osim za izuzetno hladna područja (mada je tu i Shell ESL podjednako dobar u tome).
    Ulje za menjač ... ipak nemojte menjati bez potrebe. Ne zato što je "doživotno punjenje" (pa je za bar 12 god.) nego što se to mora uraditi pošteno (a ne odraditi). Nekoliko je slučajeva (npr. DS9 sa CBC-a) koji su kod sličnih ili istih menjača iskusili ("zveckanje") posle preventivne zamene.
    Naravno, neko suvislo objašnjenje za to ne postoji (šta da se treba doliti, da je nekako iscurelo ulje ili da se intervenisalo na menjaču, onda bi bilo zamenjeno, zar ne?).
    Ipak, dobro je znati da ne treba preterano žuriti (nikako ispod 8 god. i 120k km ... a vi ste baš tu ... ipak ne morate baš žuriti ... to je za "teške uslove eksploatacije" interval, a ovlašćeni servis (ili neki pouzdan Peugeot) je najbolje rešenje). Ulje? Total Transmission BV 75W - 80 ... Slično je i Kroon GEARLUBE RPC 75W/80.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  61. Poštovani Stevo,
    307cc 2004 benzinac
    Promenio sam ulje na M1 nl0w40 i motor se zaista bolje ponaša,odradio čišćenje sa motul engine clean,sada me čeka promena u ulja u menjaču.
    E sad opet mi nije bitna kinta samo da je što bolje ulje pa da li da se opredelim za
    Total Transmission BV 75W - 80
    Mobil Gear Oil BV 75W-80
    MOTUL MOTYLGEAR 75W-80
    ili neko četvrto eventualno drugačije gradacije,na netu dosta hvale ovaj motul a ja nekako uvek favorizujem mobil.
    Da li da dodam onaj Lm aditiv za menjače mos2 il gear protect isto LM,ili možda njihovo ulje za menjače
    ovaj Kroon GEARLUBE RPC 75W/80 ne znam gde da kupim u Bgu a da je original.
    Pozdrav,
    Srdjan

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Srđane,
      Da ponovim: neće zamena uzrokovati kvar ali može da otkrije simptome (već postojećih) ... kao što su čudni zvuci iz menjača (ležajevi). "Fill for life" je već ispunjeno (10 god.) mada godinu ili dve (ili "doživotno") može da se vozi.
      Čisto da naglasim (šta je protiv zamene).
      Ponavljam: samo nađite bolji servis ili pismenijeg mehaničara.
      Koje ulje (od navedenih)?
      Skoro svejedno.
      O svim pričaju (uglavnom) dobro (i za svako ćete naći i poneku negativnu reakciju).
      Sva mi se sviđaju. Total se nameće kao zvanično PSA B71 2330 ulje, ali Mobil sigurno nije lošiji (i meni se sviđa).
      Kroon možete nabaviti od firme Kedara (uvoznik), poručivanjem sa sajta ili odlaskom u Ugrinovce (pozvite i telefonom u Bgd. možete sigurno preuzeti ulje negde).
      Pozdrav!

      P.S.
      Za Mobil 1, mi je drago da ste zadovoljni.

      Избриши
    2. Postovan Stevo,

      Unapred se izvinjavam ako je o mojem pitanju bilo ranije reci, u tom slucaju mi samo u dve reci odgovorite na pitanje. Naima, vlasnik sam VW pasata sa 2.0 i motorom. Posedujem i plin. Prema fabrickim podacima, motor koristi sinteticko ulje. Koristim mobil 5w-40. Motor je presao stvarnih 240000 i poceo je po maloda trosi ulje. Da li posle te kilometraze da nastavim sa sintetikom, ili da predjem na polusintetiku? Kao laiku, meni taj prelazak ne deluje logicno jer je fabrika konstruisala motor za sintetiku, odnosnu tu gustinu ulja, ali Vi cete mi to bolje reci.

      Unapred hvala

      Избриши
    3. Poštovani g. Bobane,
      Ovako u dve(-tri) reči.
      Niste naglasili o kom se tačno modelu radi ali pretpostavljam da je zahtev VW 502.00 a ne 504.00 (što ispunjavaju smao sintetička 5W-30 ulja koja poseduju 504/507 odobrenje).
      Važi za oba a ako je zahtev za 504 još i više.
      Bez obzira na pređene km 5W-40 sintetička ulja su najbolji izbor za Vas. Mobil je o.k. i sasvim dobro rešenje za TNG.
      U principu mogu se koristiti i 10W-40 ulja sa VW 502.00 ali takvih je malo i skupa su (na nivou 5W-40). A od toga ionako slaba vajda (10W-40 nije mnogo viskoznije od 5W-40; vrlo malo i to na nižim temp.).
      Eventualno kasnije (uz dalje povećanje potrošnje ulja) da se koristi neko sintetičko 5W-50 ulje (Mobil, Fuchs ..).
      Druga mogućnost je 10W-40 zimi a 15W-50 leti, PS ulja visokog kvaliteta (Motul, Total, Texaco).
      Poslednja dva slučaja su za baš dugotrajnu i povećanu potrošnju uzrokovanu istrošenošću motora (i u oba slučaja ispunjeno je samo 501.01 ali 502.00 se ne može ni registrovati za takve viskozne gradacije, osim 10W-40). Dakle MB 229.3 je dodatna sigurnost da je kvalitet uprediv sa 502.00 (viskoznosti koje ne odgovaraju standardima VW-a).
      I to je sve što uljima možete učiniti. Viskoznija ulja (10W-60 sintetička) nisu preporučljiva a i jedino mogu malo odložiti remont ali će posle on biti skuplji.
      Dok god je nivo ulja odgovajući (redovno kontrolišite) nema problema sa 5W-40. Predložena viskoznija ulja su samo iz praktičnih razloga (recimo ako potrošnja dostigne 0,5 lit. na 1000km pa više nije praktično za duža putovanja, stajati, pa čekati 10-15 min. pa dopunjavati).
      Pozdrav!

      Избриши
    4. Gospodine Stevo, hvala Vam puno na iscrpnom odgovoru. Situacija je sledeca. Radi se o pasatu iz 2003. 2.0 sa 116 ks i 8v. U pravu ste za normu, radi se o vw 502.00.
      Naime, posto auto nisam jedini vozio od kupovine i nisam ga licno odrzavao (bio je sluzbeno u firmi), ne iskljucujem mogucnost da je neko i pregrejao auto. Uglavnom je korisceno motul 5w-30. Kod 180.000 km neko je sipao OMW 10w-40 i tu se primetila ogromna potrosnja. Preko 0,5l/1000. Posle 5-6000 km zamenjeno je mobilom 3000 i evo vec je 250.000km na satu, motor trosi 0,3-0,4 l na 1000 km u gradu, dok na otvorenom trosi manje. Nedavno sam zameniogumice ventila ali ni to nije pomoglo. Ne bih otvarao motor, nije mi tesko da jos neko vreme dolivam ulje, ali samo da budem siguran koje je najbolje u ovom slucaju.

      Veliko hvala i sve najbolje

      Избриши
  62. Postovani Stevo, imam jos samo ovo pitanje. Primetio sam da polusinteticko ulje "motul 6100 Synergie+ 10W40" ispunjava vw 502-505 standard, kao i MB 229.3 standard. Da li ja smem bez bojazni o daljem ostecenju motora da probam sa tim uljem.

    Inace, listajuci servisnu knjigu, video sam da je u prvih 150.000 km korisceno 0w-30, koje odgovara vw 503 standardu. Licno mislim da je to ulje previse retko za nase geografske uslove, ali to je samo pretpostavka.

    Ako motoru konstruisanom za sintetiku ne skodi polusintetika, ja bih pokusao sa gore spomenutim Motul uljem.

    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Bobane,
      Ne postoji motor konstruisan za sintetička ulja (ili mineralna ili polusintetička) već samo može imati zahteve koje neke kategorije ulje ne mogu da zadovolje. Ovde to nije slučaj. Slobodno koristite Motul 6100 Synergie, bitno da je ispunjena VW 502.00 norma.
      Uostalom, 6100 je "skoro sintetičko" ulje ("trofrtaljsko" kako volim da kažem) ništa manje od nekih 5W-40.
      Ipak, mislim da bi (i to po nižoj ceni) X-cess 5W-40 bilo kvalitetnije rešenje (možete kasnije preći na 6100 ... doduše možete i odmah).
      Nema poterebe ići na veću viskoznost (i OMV je bilo 10W-40) ... ako je motor istrošen - malo pomaže ako nije onda NE treba (mislim da je kod Vas ovo drugo).
      Pozdrav!

      Избриши
  63. Covek se svega naslusa u razgovorima sa nasim majstorima. Posto mi ulja, kao ni automobili, nisu specijalnost, ja sam ulja razvrstavao po brendu i viskozitetu. Sve ostalo sam mislio da je manje bitno... Od kada sam uzeo ovaj auto za sebe, pre 3 god (do tada ga je vozio ko je stigao), razgovarao sam sa nekoliko majstora i citao po forumima, svi se slazu da vw 2.0i 8v trosi ulje. U knjizici stoji da je moguce i 1l/1000 km, ali ja mislim da je to samo njihovo ogradjivanje...

    U svakom slucaju, majstori su mi to objasnili ovako... Sinteticko ulje ima 3 puta brze kretanje, redje je, i za podmazivanje motora i vracanja nazad do kartera, treba mu 20,sek. Polusintetici treba 60 sek. Dodali su, da motor koji je predvidjen za sintetiku ima znatno manje kanale kuda ulje prolazi i da zbog toga nije dobro sipati gusce ulje... Eto, mi zaista imamo najvise strucnjaka po glavi stanovnika... G. Stevo, hvala Vam puno na pomoci, nastavicu i dalje da pratim Vas rad na blogu i izneti svoja zapazanja ubuduce. Ovih dana cu da potrazim Motul 5w40, i to kod prodavca kojeg preporucuje Motulov sajt (da ne reklamiram radnju). pa cu ispratiti potrosnju istog... Prosto ne mogu da se otrgnem utisku da su OMV bixol (nije kupljen na pumpi vec u nekoj radnji pored puta) i ugradnja plina bili prekretnica u povecanju potrosnje ulje. Jer, i ulje i TNG su dosli u isto vreme, a tada sam i ja preuzeo auto. Pre toga se nisu zalili na potrosnju, a sada se jasno primecuje...

    Sve najbolje g. Stevo
    Boban

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      1l/1000 km je "ograđivanje" kako ste sami rekli. Do pola litara (i 2-3 lit. na 10 hiljada km) je podnošljivo (iako bi trebalo manje). Proverite još jednom da nema nekog curenja.
      Što se ulja tiče, Motul jeste skup ali je vrhunsko ulje.
      Prodavca ne preporučuje samo Motul (što jeste bitnije) nego i ja (jer sam se lično uverio da je sve o.k. video i ugovore svojim očima, kao i uvozne liste i sve ostalo). X-cess ili Specific 505.01/502.00 su Vam dva najpogodnija (nisu i jedina moguća doduše). Koje od njih? X-cess je verovatno malo jeftiniji a Specific možda (za nijansu) bolji (za vaše vozilo, razlika je minimalna, X-cess je samo "univerzalnije" ulje nije opšteg nižeg kvaliteta).
      Majstori su nešto čuli pa "nedočuli".
      Skoro da je onako ali nije ("malo znanja - opasna je stvar", naročito kada ste profesionalac u oblasti).
      Ona vremena su "tu negde" kada je temp. oko nule (ili mali minus). Na radnoj temp. 5W-40 i 10W-40 imaju istu viskoznost (na 40 je mala razlika). Sami kanali nisu toliko uži (npr. 3 puta ili koren iz 3 ... ni blizu) već su prilagođeni SAE 40 na 100 cel. (ali to je duga priča i već je delom ima u serijalu o viskoznosti).
      No, kako Opel to kaže - "bitniji je kvalitet ulja od same viskoznosti" (pošto navodi kao moguće sve što je 0/5W-30/40 za svoje motore).
      Mnogo mi "stručnjaka" imamo ali malo pravih ...
      A i to malo biva "ugušeno u krvi" (opasni su pa pažljivom negativnom selekcijom bivaju odstranjeni ... nešto njih ima po fakultetima (ali manjina) ... nešto manje na institutima ... i jedva (da ih je preostalo) u industriji (i sama ind. jedva da se drži).
      Ko nije otišao "preko grane" pogrešio je a ko jeste (a da je vredeo) nije pogrešio (ako ništa bar je uslove za rad imao, a građanin drugog reda bi i ovde ostao).
      Na žalost ovako je bar zadnih 35 (40) god. i sve je gore i gore (i ne vidi se ovome kraj ... koji je blizu ... jer kada ostane samo mediokritetska elita tu više ne vredi ni da nađemo naftu i zlato u neograničenim količinama). Još ima ljudi koji vrede ali ih je sve manje (i sve su stariji ili su sve bliže odlasku ako su mlađi).
      Vama sve najbolje!

      Избриши
  64. Анониман12. мај 2015. 15:25

    Veliki pozdrav Stevo,
    Imam pitanje za vas: imam audi 80 1.8s plin i do sad sam koristio sint turbo2002 15w40 , dal da predjem na modricino lpg ulje ? Motor je presao 270000 i skoro su mjenjane karike, ventili,dihtunzi...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Nema potrebe da menjate ulje koje ste koristili. Sint Turbo nije lošije ulje od "Gas" ulja ... pa ni za gas.
      Oba su PS ulja (iako je Gas označeno kao mineralno, ipak je HC osnove, kao i Sint).
      Gas je bolje od "običnih" mineralnih i nešto "prilagođenije" (zbog manje sulf. pepela) za Gas.
      Možete ova ulja koristiti i naizmenično (ne mora svaki put da se menja nego povremeno) a zaostale količine se mogu i mešati.
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Анониман13. мај 2015. 22:28

      Hvala za brz odgovor, pogledah na str da proizvodjac kaze da se koristi SAE 15W50 , 20W50 i sad me to zbunilo....veoma cjenim vas predlog i zahvaljujem vam sto nam pomazete, puno uspjeha i hvala na odgovoru.

      Избриши
    3. Ako je motor u solidnom stanju nema neke (veće) potrebe za višim viskoznostima. Naravno, 20W-50 je bolje leti ali nije baš za zimu pa povlači dve zamene u toku godine. 15W-50 bi moglo da se koristi kao celugodišnje ulje, ali Modriča nema takvo (a i ako motor ne troškari ulje, nema potrebe). Inače u nove (novije) motore bi najbolje bilo koristiti 10W-40, ali uzevši godište i pozitivno iskustvo sa već korišćenjim uljem, ne bih išao ka toj granici. U principu API SG je dovoljno, ali više specifikacije neće smetati.
      Pozdrav!

      Избриши
  65. Postovani. Imam nisan suny iz 94 sa 1.6 16v benzinskim motorom ( sekvent tng) i automatskim menjacem. Auto je presao blizu 250000 km i u odlicnom je stanju. Ali u poslednje vreme sam primetio da je poceo da trosi malo vise ulja nego sto je uobicajno (skoro 1l na predjenih 1000 km). Auto normalno radi, ali me brine ta povecana potrosnja ulja. Do sada sam koristio Eneos 15w40. Vodjen iskustvom sa naseg trzista, Fam- ova ATF ulja su neprekosnovena. Dosta hvale Fam- ovo ulje BM extra, pa sam sada u dilemi. Recite mi sta uraditi, ili za pocetak koje ulje sada sipati?

    ОдговориИзбриши
  66. Poštovani Stevo, imam službeni auto Opel Combo 1.6 8v 2003 godište sa pogonom san TNG. Došao je trenutak da promenim ulje u motoru pa bi me zanimalo koje od sledećih ulja da sipam po vašem izboru:
    1) Shell Helix H7 10W-40
    2) Mobil Super 2000 10W-40
    3) Total Quartz 7000 10W-40

    Unapred se zahvaljuem na odgovoru

    Bojan iz Užica

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Bojane,
      Po redosledu navođenja (naravno sva tri ulja su vrlo dobar izbor).
      Pozdrav!

      Избриши
  67. Vozim citroen xara picasso 1.8 16V 2002 godiste i pretezno koristim tng. Zanima me koje ulje bi najbolje bilo da koristim, jedno vreme je trosio ulje menjao sam gumice ventile. Hvala unapred na odgovoru

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Branislave,
      Praktično bilo koje 5W-40. Mora da ispuni (bar) ACEA A3/B4-04 ili novije (što novije to bolje, npr. ACEA A3/B4-08 ili još novije).
      PSA B71 2296 poželjno ali ne i obavezno (standard je uveden tek 2009.).
      U principu Full-SAPS ulja (ne C3) kao prvi izbor, ali (naravno) mogu i ACEA C3.
      Dakle pre quartz 9000 (razne podvarijante) nego MC3 (mada ga ionako nema kod nas, ili bar nije bilo dok sam redovnije pratio situaciju).
      Tako i npr. Kroon Emperol pa tek onda SpecialSynth, i slično.
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Alternativno možete koristiti i:
      5W-50 ulja ili 10W-40 (opet sa ispunjenjem ACEA A3/B4).
      Ovo naročito za starije motore ili one koji troškare ulje. 10W-40 je naročito pogodno ako se prelazi malo km godišnje.
      Ipak, ako je zamena gumica ventila bila uspešna, onda je 5W-40 najbolji izbor ili ako je vozilo prešlo preko 300k km 5W-50 sintetička ulja.

      Избриши
  68. Postovani g. Stevo,
    Vozim Volvo s70 sa t5 benzinskim motorom (1998g.- 130000km). Pre nego sto sam ugradio plinski uredjaj motor je potrosio nekog 5w40 ulja (ne znam marku ulja, sipao je prethodni vlasnik) ispod litar na 9000km. Po ugradnji plina sipao sam AMSOIL 5w-40 mid-saps. Sada je vreme zameni a motor je sada potrosio 1,8 Litara. Koji uzroci mogu biti skoro duplo vecoj potrosnji ulja za isti interval? Posto Zivim u Nemackoj vozim preko 2/3 puta na autoputu. Doduse uglavnom brzinom preko 150 km/h. Da li auto pri vecim brzinama trosi vise ulja ili u gradskoj voznji (ako to uopste ima veze)? Moram napomenuti jos da su pri prethodno pomenutom intervalu stil i dinamika voznje bili isti.
    Ja sam em laik, em mi je sve ovo malo komplikovano za povezati pa stoga pitam vas. E sad oduzih, a mislio sam samo da pitam sledece:
    Koje ulje bi mi sada preporucili? Da li da nastavim sa mid-saps posto sam gore procitao da je dobro za plin, ili da idem na neku polusintetiku posto motor trosi dosta ovog ulja (ako je uopste samo vrsta ulja uzrok sto se vise trosi)?
    Amsoil sajt mi preporucuje za moj auto sledeca ulja, ali naravno za benzinsku verziju posto nemaju opciju sa plinom:
    1.Signature Series 10W-30 Synthetic Motor Oil (ATMQT-EA)
    2.XL 10W-30 Synthetic Motor Oil (XLTQT-EA)
    3.OE 10W-30 Synthetic Motor Oil (OETQT-EA)
    E sad ovo nisu mid-saps ulja.
    Da li je bolje slusati ovu preporuku? Ako ne sta bi mi vi preporucili?
    Nisam ni ja ocekivao ovoliki text, ali tako ispade.
    Vas odgovor bi me zaista obradovao.
    Unapred zahvalan i
    srdacan pozdrav
    Vladimir

    ОдговориИзбриши
  69. Zaboravi reci, motor je bez turbine. 2,5l 170ks.
    Vladimir

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Vladimire,
      Ništa strašno. Potrošnja od blizu 2 lit. na 10k km u uslovima vožnje nije mnogo (tj. još uvek je podnošljivo).
      Zbog TNG instalacije potrošnja ulja ne bi trebala da bude veća (ili neznatno) ali zbog promene brenda (i verovatno vrste) ulja, u provoj promeni se to dešava.
      5W-40 ili 0W-40 su prvi izbor za vaš motor, ali zbog teških uslova eksploatacije (auto-put gde je potrošnja ulja drastično veća nego u gradu, mada su i gradske gužve na svoj (drugi) način teški uslovi eksploatacije, ali ne po pitanju potrošnje ulja).
      Sa motorom je sve o.k. (nema razloga za brigu). Vodite računa da interval zamene ulja (15000km) za normalne uslove trebate prepoloviti (onih 10 hiljada je još o.k. ali zbog godišta vozila još bolje je to skratiti za cca. 2000 do 2500km). U svakom slučaju nemojte više od 10.000km.
      Možete:
      1) Nastaviti sa istim uljem
      2) Preći na 5W-40 koje nije Mid SAPS (iako je dobro za TNG, nije obavezno), AMSOIL ili bilo koje renomiranog proizvođača.

      Ako Vam je navedena potrošnja ulja smeta (često dolivanje) onda je najbolje da:
      1) Pređete na neko 5W-50 ulje, Amsoil ili (npr.) Mobil 1.
      2) Pređete na 10W-40 (što je lošije i od 5W-40, čak i ne mora da smanji potrošnju a koristite za klasu lošija ulja).
      3) Eventualno (čak) i 10W-50 ili 10W-60 pri čemu mi se 5W-50 čini boljim rešenjem (čak i za uslove korišćenja). Ovo je za posle 200k km ili ako (kad) potrošnja i sa 5W-50 (biće manja nego sa 5W-40) pređe 2 lit. na 10k km ili 1,5 lit. na 7500km (ako odlučite za ovaj servisni interval).
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Pre Mobil 1 5W-50 jer je bliže 5W-40, AMSOIl 5W-50 je 20% viskoznije na 100 cel. što mi se čini preteranim u ovoj fazi životnog ciklusa motora.

      Избриши
    3. Pstovani g.Stevo,
      hvala puno na brzom i iscrpnom odgovoru. Bas ste se potrudili i jako me je obradovao vas odgovor!
      Zaista mi ne smeta doliti malo ulja jednom godisnje, tako da bih se ja i dalje drzao preporucenih ulja od strane volvoa tj. 5w-40. U uputstvu cak preporucuju 10w-30 kao prvu varijantu pa tek onda 5w-40. Zasto, nije mi jasno (mislim za leto ima smisla ali ne pise da je za leto). Opet, sada se auto vozi preko 90% vremena na plin tako da ne znam koliko se drzati te preporuke? Prihvatam vas savet da smanjim interval zamene na 7500km. Pretpostavljam iz gore procitanog u vasem textu da je mid-saps bolja varijanta za plin nego li full-saps?
      A opet razmisljam, kada smanjim interval zamene onda mi malo dodju skupa ova amsoil ulja.
      Skoro duplo mi je jeftinije sipati recimo: 5w-40 HELIX HX7.
      Sta je po vasem misljenju optimalnija varijanta. Koliko zaista vise odgovara motoru Amsoil mid-saps ili bez mid-saps ulje u odnosu na recimo ovaj helix i zasto? Sa druge strane ako je ovo amsoil zaista bolje, tj ako ce zaista stititi ventile, smanjiti habanje i produziti vek motoru ili sta ja znam vec, onda ta razlika od 50-60 evra na godisnjem nivou i cimanje oko narucivanja i cekanja se isplati.
      Znaci pitanje je da li sipati bilo koje 5w-40 ulje, naravno od renomiranog proizvodjaca i zamena usput u roku od 20 minuta, ili neki od ova dva amsoil ulja koja moram naruciti pa cekati itd. (uglavnom procedura od 7 dana i 50-60 evra vise). Opet cena i cimanje su zanemarljivi ako se isplati na duze staze. Na ova dva Amsoil mi je pao izbor (jedno je mid-saps koje sam vec sipao, a drugo nije):

      https://www.ato24.de/de/amsoil-euro-cars-5w-40-synthetisches-motoroel-mid-saps.html

      ili

      https://www.ato24.de/de/amsoil-signature-series-10w-30-synthetisches-motoroel.html
      Ili ako imate vi neku konkretnu bolju preporuku...

      Jos jednom se puno zahvaljujem unapred i
      srdacan pozdrav
      Vladimir

      Избриши
    4. Poštovani,
      "European formula" je odlično ulje, ali je Amsoil (njega) maksimalno prilagodio ispunjenju standarda koje ispunjava što je dovelo do Noack isparljivosti od 10%. To je svakako dobar rezultat (više od zahteva) ali je tek prosečno za 5W-40 ulja. Tako da bi potrošnja ulja možda bila i manja (sa npr. Shell Ultra).
      Ne treba se opterećivati ispunjenjem ACEA C3, jer je ionako osnovni zahtev za Vaš motor ACEA A1/B1 ili A5/B5 (low HT/HS, kako kaže Amsoil).
      Teško da Vam se isplati specijalno naručivati Amsoil ali nikad nije previše za ulje, te svakako možda i trebate ostati pri ovom brendu, koji najviše forsira PAO sintetička bazna ulja koja su svakako bolja od III bazne grupe (iako se razlika smanjila pojavom tzv. III+; Shell ima posebnu grupu VI, GTL (u USA još nepriznata kategorija) koja se vodi kao i PAO, estri ili naftenska ulja, kao 100% sintetika).
      Amsoil 10W-30 je bliže originalnim zahtevima za Vaš motor (iako posle toliko godina nije toliko od značaja), a navodi se API SN uz oba ACEA standarda (A1/B1 i A5/B5). Ulje u sebi ima malo polimera (modifikatora viskoznosti) te je vrlo stabilno u dugom vremenskom periodu (zadržava inicijalnu viskoznost). Uz sve ostalo omogućava nižu potrošnju goriva (1-2%) i uz ekstremno nisku Noack isparljivost (5,3% na nivou 10W-60 ulja) može čak i da smanji potrošnju u odnosu na 5W-40 istog proizvođača (to i očekujem).
      Kako su ulja sličnog sastava i istog proizvođača, neće biti tolikog uticaja pri prelasku pa možda ostvarite boljitak već pri prvoj zameni.
      Dakle, probajte 10W-30 full sintetičko (PAO) ulje, i menjajte na 10k km.
      Ako vam bude nepraktično ili skupo, kasnije (lako) možete preći na 5W-40 ulja koja bi trebali da menjate na 7500km (Shell, Mobil, Total, Liqui Moly, Castrol i slična). Mogu biti C3 ili A3/B4.
      Pozdrav!

      Избриши
    5. Postovani g. Stevo,
      hvala Puno opet!!! Sad mi je vec vise glupo da vas gnjavim ponovo ali me kopka jos jedna stvar.
      Da li potrosnja ulja steti motoru? Ja kako to vidim, kao laik, ne bi trebalo ako se prati i dolije pola litra novog ulje posle 5-6k km. Sa moje tacke gledista moze samo da se „osvezi“ staro ulje. U startu sam se prepao da nesto nije u redu sa motorom, pa sam ishitreno stavio naglasak na potrosnju ulja pri izboru (iako to nece spasiti motor).
      Sta me kopka jeste to, sto kazete da je ovo ulje sto sam koristio prosecno za 5w-40. Da li to znaci da je pomenuto 10w-30 bolje za moj motor i da li mozda pomenuto shellovo nije uopste losijeg kvaliteta od njega? Opet ostaje pitanje sta mi je vaznije da je ulje mid-saps zbog plina ili da je blize specifikaciji vozila? Kazete moj motor ne zahteva ACEA A1/B1 ili A5/B5 . Ti standardi tada nisu ni postojali. Znaci pitanje je da li je ulje sa novijim standardima ACEA A1/B1 ili A5/B5 losije po moj stari motor ili pak ne ili mozda bolje, jer kao sto rekoh ovi standardi su kasnije uvedeni? I opet uzeti u obzir da se vozi preko 90% na plin kao sto sam vec pomenuo.
      Verujem da nije drasticna razlika koje god ulje da sipam, ali sad me kopka vase misljenje kad se uzmu svi parametri u obzir za koje bi se vi ulje odlucili na mom mestu. Ne mogu da izvagam sta od pomenutih stvari da mi bude prioritet pri izboru .
      Opet po mom nekom misljenju plin bi trebao da bude prioritet pri odluci (ako bi to sprecilo ili odlozilo ostecenje i eventualnu zamenu ventila u narednom periodu), a onda opet ovo ulje je tek prosecno kako kazete. Nisam pametan 
      Ja ne znam za druga mid-saps ulja osim Amsoil-a. Jel imate vi neko da preporucite za stare motore na plin 
      Opet hvala unapred i pozdrav veliki!
      Vladimir

      Избриши
    6. Poštovani,
      Potrošnja ulja koja se kreće do 2 lit. na 10k km nije uopšte štetna. Uz uslove korišćenja pogotovu. Zavisi i od konstrukcije motora, neki noviji potroše i više (3-5 lit.) pa nije razlog za uzbunu. Ipak kod klasičnih uzmite da ne treba da pređe 2 lit. na 10k km (2,5 lit. za uslove koje navodite). Osim toga bitno je da nije nagla promena (osim pri promeni vrste ulja ili brenda ulja, kada potrošnja može da se poveća i za ceo litar na 10k km). Kao što (npr.) Honda inženjeri kažu bolje da troši (umereno) ulje nego da troši sklopove motora.
      Nisam baš bio precizan, nije "European Formula" baš prosečno 5W-40 ulje, ono je natprosečno ali po pitanju isparljivosti (što je verovatno najbitnije za potrošnju ulja) je prosečno (i nije tipično Amsoil ulje).
      Amsoil ulja su itekako vanserijska, naročito jer su praktično potpuno PAO baze.
      ACEA A5 nije postojao kao standard ali ACEA A1 jeste (A1-96). Naveo sam kao idealno za motor inače opšti zahtevi ne mogu biti veći od API SJ (ni SL nije postojao). Mid SAPS ulja takođe nisu postojala (bar ne kao kategorija).
      ACEA C3 ulja jestu nešto podesnija za LPG instalaciju od "full SAPS" ... tako da bilo koje dolazi u obzir (tu Amsoil nije nešto posebno u prednosti), npr. Aral HighTronic 5W40 (ne bi trebao da je skupo ulje) ili Liqui Moly 4100 ... ili Castrol Edge 5W40 (nije jeftino ali zaista je makar u nijansama iznad tipičnih kvalitetnih ulja ove kategorije), Total/Elf ulja su možda i najisplatljivija (od velikih kompanija), itd.
      Tu je i Motul LPG/CNG Specific ... takođe premium klasa.
      Ako ćemo "tačku na i" (a pošto ste u Nemačkoj, gde je sve moguće) probajte da nađete Mobil 1 ESP Formula M 5W-40.
      Verovatno najbolje (sveukupno) za Vas.
      (doduše ovo ulje će biti, ako već nije, povučeno sa tržišta).
      Naravno, ne po svaku cenu.
      I Nemci (čak i manji proizvođači) imaju "konja za trku" (keca u rukavu):
      Npr. RAVENOL VMO SAE 5W-40 je takođe PAO osnove i jako dobro ACEA C3 ulje.
      Što se tiče ventila i sistema za ubrizgavanje goriva, osim ulja, bitno je da redovno servisirate LPG sistem, kao i da 5-10% pređenog puta (naročito na auto-banu) vozite na benzin, npr. jednom nedeljno po par desetina km.
      Pozdrav!

      Избриши
    7. Dobra odluka!
      Čujemo se kasnije.
      U krajnjem slučaju 1,5 do 2l na 10k km nije previše, lako ćete preći na neko jeftinije 5W-40 i menjati na 7500km (može i sledeće godine).
      Pozdrav!

      Избриши
  70. Postovani g. Stevo,

    Mobil1 koje ste naveli postoji samo u varijanti 5w-30, tako da sam odlucio da ostanem jos jedan ciklus na istom ulju (Amsoil mid-saps european formula), pa da vidim bas kako ce se ponasati.
    Vama se veoma zahvaljujem na odvojenom vremenu i trudu!
    Pozdrav veliki!
    Vladimir

    ОдговориИзбриши
  71. opel astra g 2002 1.6 16v na tng.troši ulje kao i svaki opel.koje ulje kupiti.Iščita sve živo i ne nađe odgovor.Može i ova sa pumpe tipa mol nis ili lukoil ili već....naravno i cena je jako bitan faktor.Unapred hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Praktično bilo koje (originalno) 5W-40 ulje, renomiranog proizvođača, će biti o.k.
      Pumpari imaju dobra ulja (po umerenoj ceni) pa jesu dobar izbor.
      G-energy F-Synth 5W-40 je odličan izbor, NIS i Lukoil su takođe o.k.
      Mislim da je NIS nešto jeftiniji, Luk i G su oko 700 din./l. MOL je vrlo dobar (ima ih par odgovarajućih) ali je malo skuplji.
      Slično i za Texaco u Trigema-i.
      Elf može biti vrlo dobar izbor (jeftino a dobro), imate original u Tehnolub-u (koji prodaju i Eneos, koji je odličan uz umerenu cenu) i kod Profaco-a.
      Wolf je (Gazela) takođe jeftino i solidno.
      Na kraju, zbog potrošnje ulja (umerene, ali kod Opel-a prisutne, naročito kod benzinaca) i godišta mašine, 5W-50 može biti odličan izbor. Mobil 1 je skup ali vredi (nešto ispod 1000 din. za litar), ne znam da li u Gazeli imaju Wolf, ako da onda je odlično rešenje za umerenu cenu.
      I to Vam je više nego što treba.
      Pozdrav!

      Избриши
  72. Анониман1. март 2017. 13:48

    Stevo svaka čast na brzom i preciznom oggovoru.

    ОдговориИзбриши
  73. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  74. Postovani Stevo vozim Tojotu Avensis 1.6 98kw,2012 god.naknadno sam ugradio tng koje ulje preporucujete?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      ... 5W-30 ali High HTHS. API SM ili SN uz (npr.) Dexos2 i/ili MB 229.51/52 ili VW 502/504 ... tako nešto.
      Npr. Mobil Super 3000XE ili Mobil 1 ESP; Kroon Presteza MPS; Total INEO MC3; Castrol Edge 5W-30/0W-30; Havoline Ultra S; Valvoline Synpower MST C3 5W-30; Motul X-Clean, Lukoil Genesis i slična.
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Hvala,jos jedan savet vozim c4 1.6hdi 2006 god i koristim enos 5-30w dali je to ok i sta vi preporucujete?

      Избриши
    3. Poštovani g. Saša,
      Eneos Premium Hyper 5W-30 je sasvim o.k. ulje za Vaše vozilo.
      Za novije su ACEA C2 primarni izbor ali sad je sve o.k.
      Može i 5W-40 verzija istog ulja, naročito ako je 200k km ili više na satu (tj. realno).
      Pozdrav!

      Избриши
  75. Poštovani g.Stevo,
    U pitanju je Ford Focus SW mk1. 1.6 lpg. 2003. Predhodne dve izmene ulja sam vozio na Havoline Ultra, 5w-40., potrošnja ulja oko 1,2 litra na 12000km. Kako videh da je ovo ulje prešlo u kategoriju sa visokim sulfatnim pepelom, pa sam prešao na Eneos HP 5w-40. U prvih 5000 km je potrošio litar, a kako je došlo leto i otvoreni putevi još litar na 3000km. Ovaj motor jeste poznat po potrošnji ulja, mada majstor kaže da mi motor ne duva. Moja procena je da je prešao oko 200.000km., što nije ni malo. Umeren stil vožnje praktikujem.
    Pitanje glasi: Zašto promenom ulja dolazi do eventulne povećane potrošnje ulja u prvom servisnom intervalu?
    Imate nekih preporuka za sledeću zamenu ulja?
    Ići strogo na C3 standrad ili ne? Koja je najbolja opcija? Neke od ideja su mi Ultra S Havoline ili Shell Ultra( mada ne znam podatak o sulf.pepelu kod Shella)
    Ako se stabilizuje, možda i nastavim sa Eneosom .
    S poštovanjem, Vlada P.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Sve što ste naveli dolazi u obzir.
      Shell Ultra nije low (mid) SAPS nego "full", no nije strašno, ima oko 1,1-1,2% sulf. pepela.
      Mid SAPS je možda malo bolje zbog TNG-a ali samom motoru zapravo više prijaju "obična" ulja (Ford 913 specifikacije su takve da dozvoljavaju (traže) više od 1%, obično oko 1,4%).
      Mehanizam povećanja potrošnje ulja sa promenom brenda je složen i ne uvek jasan, ali se svodi na drugačije komponente. Kada se pralazi na potpuno isti tip ulja, razlike obično nema (ovde je sa Full SAPS ulja na Mid SAps) ... kod nekih motora nema čak ni kod prelaza sa manje na veću visk. gradaciju.
      Potrošnja ulja je osim gradacije najviše uslovljena isparljivošću ulja koja se definiše Noack testom (doduše ne daje se uvek taj podatak).
      Možete još jednom probati Eneos ili se vratiti (pak) na Havoline (moguće da Full saps ulja motor manje troši, Havoline po pravilu (nepisanom) motori obično troše malo (ili preciznije rečeno, spadaju u tu grupaciju ulja)).
      Btw Shell od ACEA C3 ulja u 5W-40 ima samo Shell Helix HX8 ECT (koliko mogu da se setim), nekako su C3 rezervisali za 5W-30.
      Na kraju, ali ne i po značaju, potrošnja koju navodite nije preterana, tako da je Vaš majstor najverovatnije u pravu, motor je u solidnom stanju (naravno sa 200k km+ nije baš "kao nov" ali može preći još (verovatno) više desetine hiljada km (100) dok ne počne značajnije da troši ulje).
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Poštovani Stevo,
      Hvala Vam na odgovru. Nisam ni znao značenje Fordove specifikacije, sada je i logično zašto se Fordovo ulje 5-30 dobro pokazalo što se tiče potrošnje mnogima.
      Korisničko uputstvo kaže da je moguće i 10w-40 sipati, to je krajnja varijanta za sledeće leto.
      Srdačan pozrdav.
      Vlada.

      Избриши
  76. Postovani G.Steva,
    imam Xsaru 1.4i (odnedavno LPG) sa 107.000 km,motor je u odlicnom stanju.Do sada sam koristio Total Quartz 7000,a sada zelim da predjem na sintetiku.Razmisljam izmedzu INA Millennium,Total Quartz 9000 ili Petronas Synthium 7000 0W40.Svi su CCA. 4,5€/lit.
    Koje ulje bi Vi preporucili?

    ОдговориИзбриши
  77. Pogresno sam napisao cenu,ona se krece izmedzu 7-8,5€.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, tako može.
      Poštovani,
      Sva ulja koja ste naveli su dobar izbor za vaše vozilo. Da bacate novčić?
      Ukoliko ste iz Srbije, mala prednost Total-u (prvi od Mejdžorsa koji je otvorio "d.o.o." Srbija).
      Pozdrav!

      Избриши
  78. Poštovani gospodine Stevo,

    U svom automobilu Astra G 1.6 16v 2001. sa LPG instalacijom (Astra je do sad prevezla 207.000 km, 65.000 na plin) odnedavno koristim modričino HC Power ulje... Primarni razlog za to je bila nekonstantna potrošnja i generalno opravdana sumnja u kvalitet Opelovog originalnog ulja (nema više nikakve garancije ko ga puni i ko ga proizvodi za Opel), koje sam koristio duži period... Možda LPG instalacija i stanje motora (18 godina u upotrebi) imaju uticaja na očiglednu degradaciju ulja i povećanje potrošnje nakon 5.000 km (uz pojačavanje zvuka hidropodizača). Naravno puno je tu "možda" ali sam generalno izgubio povjerenje u njega... S druge strane malo sam želio i eksperimentisati, čisto jer smatram da nije najbolje sve što je strano i u modernijem pakovanju...
    Osim toga Modriča svoj HC Power sada nudi po cijeni od 26-27 KM za kanticu od 4 litre što je po meni više nego povoljno, da ne kažem bagatelno za jedno originalno ulje (nije neki trošak da se mijenja ni dva puta godišnje nakon pređenih 6.000 km koliko mi je polugodišnji prosjek). Modričin City je nešto skuplji kao i njihovo LPG ulje, ali ni tih par maraka nisu razlog da se ne uloži u ista ako bi motor bio adekvatnije zaštićen...

    Pitanje. Pošto sam uz LPG instalaciju ugradio popularnu "mazalicu" za zaštitu ventila ( mada sada smatram da je koncept ubrizgavanje "mazalice" na samo jednom mestu manjkav sa aspekta ravnomjernog raspršivanja po ventilima i neke eventualne zaštite...) i pošto za isti tretman koristim adekvatan Lique Moly aditiv... kako u ovom slučaju treba gledati na potrebu za specifičnim LPG uljem?

    Vaš tekst mi je zagolicao maštu i pitam se da li eventualna upotreba LPG ulja isključuje potrebu za mazalicom?

    Nekako logički, nakon vašeg teksta, mi se nameće zaključak da je onih 20 KM koliko košta LM aditiv bolje uložiti u neko tipsko LPG ulje (opet bih dao prednost Modriči kupljenoj na njihovoj benzinskoj stanici), koje je skuplje od sada "bagatelnog" HC Powera? Da li taj aditiv iz "mazalice" ima nešto što nemaju LPG ulja i ko tu bolje "štiti" ventile?

    Srdačan pozdrav,

    Dejan Novković

    ОдговориИзбриши
  79. Poštovani g. Dejane,
    Ograničen mi je internet (po treći put, nadam se ne i uzalud) pišem odgovor, koji ću skratiti "do daske".
    Koncept mazalice je kontroverzan i pitanje je ima li koristi od nje (bez obzira na korišćeno ulje).
    Konsultujte nekog dobrog plinadžiju za to.
    Što se ulja tiče, specifična TNG ulja su od značaja kod mineralnih, kod PS su od manjeg značaja, a kod sintetičkih je čista komercijala.
    HC Power je odlično rešenje.
    U principu ACEA C3 ulja su idealna za TNG ali ona su samo do 5W40, a to je ionako duga priča, za Vaš motor je 10W40 možda i korisnije.
    Pozz

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na odgovoru. Pozdrav, Dejan.

      Избриши
    2. Poštovani gospodine Stevo,

      Na osnovu Vaših sugestija i informacija na blogu odlučio sam da na mojoj Astri G 1.6 16v sa plinskim pogonom isproban domaći, modričin HC Power umjesto "originalnog" GM.
      Nakon 8.000 km mogu reći da je potrošnja duplo manja nego kod GM ulja i da su oscilacije u potrošnji zavisno od opterećenja puno manje sa HC Powerom... Ne čuje mi se ni dosadni hidropodizač, koji je bio jedan od glavnih razloga da odustanem od GM (obavezno je prolupavao nakon 5,6000 km), jer je ulje po mom subjektivnom stavu tada značajno gubilo početna svojstva...

      Ide zima, a većinu vremena vozim po gradu. U sledećoj zamjeni ulja sam mislio da isprobam i City verziju HC Powera (beznačajno je skuplja), ali ostadoh malo zbunjen poređenjem tehničkih listova koje proizvođač nudi na zvaničnoj internet stranici... Za oba ulja su sve karakteristike iste? Da li je to greška proizvođača i po čemu je suštinski City "bolji" od običnog HC Powera, ako je ono na stranici tačno?

      Pozdrav Dejan

      Избриши
  80. Poštovani,
    Nema posebnog razloga da prelazite na HC City.
    Neki (mnogi) bi rekli - isto je to ulje ... ako baš i ne vrlo slično, istih osnovnih karakteristika svakako.
    Ako ćemo već u detalje, HC Power (non City) je čak i nešto većih specifikacija (ispunjava i VW 502.00 a City tek 501.01).
    Zašto je onda City skuplje?
    Mislim da je iz čisto komercijalnih razloga. Kada se pojavilo bilo je jeftinije!! U međuvremenu su cene skoro izjednačene.
    Naravno i City dolazi u obzir, razlika je minimalna (nijanse su u pitanju, ili nijansa nijanse, ali u korist Power-a).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  81. Nedavno sam uzeo astru h 1.6 z16xer 2007 sa fabričkim ugradjenim plinom. Trebao bih da uradim servis. Koje mi ulje prepručujete i interval zamene?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Saša,
      Bilo koje 5W-30, 0W-40 ili 5W-40 sa ACEA C3 (poželjno i Dexos2).
      Ulje menjajte na 15000 km ili godinu dana.
      Ukoliko je veći deo van grada (npr. 3/4 ili više) onda može i na 20.000 km.
      Pozdrav!

      Избриши
  82. Poštovani gospodine Stevo. Vozim Ford Mondeo mk3 2.0 benzinca. Kupljen sa 150.000km na satu (ako je to stvarna kilimetraža), ugrađen je plin i sad ima 290.000km. Iako je preporuka da se koristi Ford Formula 5w30, ja sam rešio da koristim kvalitetnije ulje Motul eco-nergy 5w30, koje zadovoljava Ford 913D. Potrošnja ulja je trenutno 2L na 10.000km, i probao bih neko viskoznije ulje. Sad sam u dilemi šta sipati, jer Ford traži više sulfatnig pepela u ulju a to plinu ne godi. Mišljenja sam da bih trebao da gledam isključivo full SAPS ulje zbog konstrukcije glave motora, tj "flat tappets", tj ulja koja sadrže oko 1000ppm cinka. Moje pitanje je koje ulje? Sipao bih Mobil1 fs 0w40, puno cinka, umereni HTHS, dokazano dobro ulje, ali mi bode oči 1.3% sulfatnog pepela. Imate li neki predlog?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Da, to je kad imate suprostavljene zahteve pa je teško uklopiti.
      Mobil 3000 sa 1,1% sulf. pepela bi mogao da bude nešto kao "između", slično i Motul X-cess (čini mi se 1,07% ako nije promenjeno u međuvremenu).
      1,3% nije posebno loše ni za TNG (i Ford ulja imaju toliko ili 1,4%).
      U principu bi ACEA C3 ulja mogla da budu dobro rešenje, naročito pošto su High HTHS (zahtevi za "puno cinka" su većim delom zbog Low HTHS, što za sobom vodi i veće isparavanje te sumnjivu uštedu goriva od oko 1%, u odnosu na "normalna" 5W30 ulja).
      Npr. Total MC3 ili Mobil ESP (oba u 5W30) ili Total MC3 u 5W40 bi mogli da budu vrlo dobro rešenje (kao i Mobil 1 0W40 koje ste pomenuli). Ako bi ste da se držite klasičnih preporuka (C3 ulja ispunjavaju sve što traži Ford) onda se vratite na prva dva predloga.
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Btw. zbog godišta (i pređenih km) mislim da bi morali da ograničite intervale zamene ulja na 15000 km (mešovita ili pretežno gradska vožnja) ili 20k km za uglavnom vožnju van grada (inače dok su motori novi(ji) može i na 25000 km, odnosno po fleksibilnim intervalima).
      Pozz

      Избриши
  83. Poštovani Stevo,
    Bio bih Vam veoma zahvalan za savet oko ulja...pre dve god.sam uvezo-kupio
    bmw 318i e91 2006god. 95kw
    U Srbiji sam ugradio TNG i atestirao... Medjutim u povratku sa letovanja, te godine, primetio sam potrošnju ulja i morao sm uraditi generalnu...od letećih,ležećih,lanca,karika,u principu sve...savet mehaničara je bio da sipam 10w40 jer je bio već motor prošao oko 180000 dok nije uradjena generalna pre godinu dana...sada nemam problema sa potrošnjom i sve je ok...
    Ali bih Vas zamolio da vi predložite, pošto više vozim na plinu odredjeno ulje za moj auto jer mi uskoro stiže zamena a ja sam u dilemi koje je ulje najbolje za bmw na tng ?!!!
    Svaka čast na objašnjenju i svim tekstovima koje ste objavili.
    I da li moram nastaviti sa 10w40 pošto sam ga već koristio ili mogu neko drugo...
    Bio bih Vam veoma zahvalan na savetu!!!
    (zamolio bih Vas za nekoliko modela ulja ili koje baš preporučujete za moj model bmw-a ... VEOMA BI MI ZNAČILO)
    Srdačan pozdrav !!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Za Vaše vozilo (motor), naročito sada posle remonta motora, najbolje bi bilo da koristite 5W-40 sintetička ulja koja imaju BMW LL-04 odobrenje ili (makar) taj nivo kvaliteta (obično se uparuje sa MB 229.51 ili Dexos2).
      Za nov motor preporučuje se: SAE 0W-30, 0W-40, 5W-30 i 5W-40 sa LL-04.
      Kod vas ne bih savetovao 0W-30, ostalo može, ali uzevši sve u obzir (kao što sam već rekao) 5W-40 deluje kao optimalan izbor.
      BMW insistira na 0W/5W, tako da je 10W-40 jaakooo loš izbor za većinu njihovih motora.
      Čak i kad motor troškari ulje, 5W-50 je (mnogo) bolje koristiti nego 10W-40.
      BMW LL-04 ulja moraju da ispune i ACEA C3 te su vrlo pogodna za TNG instalaciju.
      Od konkretnih ulja ... Total MC3, Motul X-Clean, Kroon Special Synth MSP 5W-40, Texaco Ultra S, Shell HX8 ECT ... sva u SAE 5W-40.
      Castrol Edge 5W-40 kao zvanična preporuka, naravno. Ima još ulja koja itekako dolaze u obzir, kao što su neka od Ravenol ulja, Wolf a i FAM Fenix Premium, Nisotec ... ima ih ne moraju biti ni posebno skupa.
      Izbor je stvarno širok.
      Pozdrav!

      Избриши
  84. Svaka Vama čast na savetima i odgovorima i vremenu koje delite sa nama! Retki su danas, pre svega ljudi, a na kraju i majstori koji žele da podele barem dobar savet sa musterijama!
    Svako dobro Vam želim do srca Vama i Vašoj porodici !
    Poslušaću savte već od sledeće zamene.
    Srdačan pozdrav iz Paraćina ....
    Toma

    ОдговориИзбриши
  85. Postovani G-dine Stevo vozim Seat Alteu 1.6 74kw 2006.god.sa ugradjenim tngom.Pre 6 meseci uradjena mu je generalna i interesuje me koje bi bilo naj pogodnije ulje koristiti.Srdacan pozz

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Ulje pre svega mora da ispunjava VW 502.00 tj. da ima to odobrenje.
      Viskoznosti mogu biti 5W-30, 0W-40 ili 5W-40 (pa i 10W-40).
      Možete koristiti i LL (VW 504/507) ulja, no i sa njima bi se držao fiksnih intervala zamene (12 meseci ili 15000 km).
      Pozdrav!

      Избриши
  86. цијењени Стево,

    Ваше знање и воља да га подијелите са народом је за свако поштовање. Хвала Вам!

    Крајем прошле године сам купио опел зафира A, 2000. год, ~270000км прешла, бензин, мотор 1,8 16 вентила, X18XE1, 85kW.
    Претходни власник је сипао "оригинал" GM уље
    10W40 и оно је још увијек у мотору. Троши га отприлике 0,7-0,8л/1000км и изгледа да је Opelmanija (писање 08. август 2018.) у праву
    за GM уље, са тим да ја нијесам чуо подизаче да лупају.
    Планирам да уградим плинску инсталацију ових дана у зафиру и да промијеним уље у мотору (иначе је прошло од замјене 9000км).
    На основу Ваших савјета типовао сам LIQUIMOLY Top Tec 4100 5W-40.
    Што мислите, да ли да сипам ово уље? Иначе га имам од раније 10л.
    Ако не Top Tec 4100 5W-40, које друго LIQUIMOLY би ми препоручили.
    Што мислите да ли прије замјене да исперем мотор неким LIQUIMOLY адитивом?
    Које LIQUIMOLY уље за мјењач (мануелни), мислим да је f75, ми препоручујете, и њега би замијенио?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Miroslave,
      Top Tec 4100 je odličan izbor za Vaš motor.
      Ide dobro i uz TNG instalaciju.
      Potrošnja ulja je nešto veća, ali uz redovno dolivanje neće biti problema.
      Inače, motoru još više prijaju "klasična" (ACEA A) 5W-40 ulja, a mogu se koristiti i 0W-40 te 10W-40 (sa ovoliko km pre 10W40).
      Ali, nije od većeg značaja, a posedovanje 10 lit. TT ulja bi bilo šteta ne potrošiti.
      Za menjač ... neko TDL (univerzalno) SAE 75W-90 ulje bi bilo o.k. (API GL 3/4/5).
      Idealno SAE 75W-85 API GL-4. Ne mogu se setiti koje bi LM ulje bilo najbolje za namenu. Tu bi dobro došlo neko od Selenia ulja (Technycs ili Matryx).
      Pozdrav!

      Избриши
  87. Заборавих да напишем, мотор зафире је у врло добром-солидном стању.
    И још нешто, што мислите да приликом замјене уља сипам у мотор зафире и адитив LIQUIMOLY Cera Tec?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Može ali (svakako) ne mora.
      Ne bih posebno preporučivao ...
      Veliko je pitanje da li time nešto postižete.
      Ako ništa drugo pomalo je bacanje para.
      Pozdrav!

      Избриши
  88. Дакле Top Tec 4100 5W-40 је добар избор за мотор.
    За мјењач сам укапирао.
    Нијесам схватио да ли да користим средство за испирање и Cera Tec?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Top Tec 4100 je dobar izbor za Vaš motor. Jedino što nije za produžene intervale izmene (svakako ne preko 15000 km).
      Doduše, malo sam blaže ocenio 4100 zbog vaših zaliha (doduše, "da se ne baci" je uvek loše za izbor maziva).
      Svakako da su bolja ulja kao što su:
      Synthoil ili Synthoil High Tech (oba u 5W40), ali to je u nijansama.
      Problem sa Top Tec 4100 je što ga sam proizvođač postavlja tako (kao) da nije za Opel vozila. U principu bi trebalo da bude i Dexos2 (nivo kvaliteta) ali nije, a nema ni starija Opel odobrenja.
      Lično mislim da je to zbog komercijalnih razloga i da ulje koje ispunjava VW 505.01 ne može de ne bude dovoljno dobro.
      Ostaje nešto niži TBN zbog koga se treba menjati na manje km od drugih navedenih ulja, i to je verovatno jedino loše (doduše i nije baš vrhunsko jer je HC osnove, dodatno, ali je makar jeftinije od oba Synthoil).
      Na kraju krajeva za toliko pređenih km možda bi 5W-50 bilo i najbolje, ali je to teško tvrditi napamet.
      Ne trebate da ispirate motor (samo zamenite filter i dobro ocedite ulje). Ceratec ... teško je reći ... svakako nije neophodan (makar ćete uštedeti novac bez ikakvih negativnih posledica).
      Nisam ubeđen da uopšte nečemu služi ili makar da je blizu onoga za šta se reklamira.
      U principu se aditivi sa čvrstim mazivima trebaju izbegavati (u motoru).
      Uostalom u solidnom je stanju (motor) sa skoro 300k km i bez Ceratec-a ... šta dalje reći? (šta bi on poboljšao?)
      Pozdrav!

      Избриши
  89. Gospodine Stevo molim vas da mi preporucite ulje za hyunday i30 2016gp 1.4 benzin/plin. Tng instalacija je ugrađena sa 20000km sada je presao 65000km,ulje je sipao shell helix ultra 5w30 ACEA C3 pa me interesuje mogu li sipati ACEA A5B5 jer je to preporuka proizvođaca ili 5w40 A3B4 kao drugi izbor proizvođaca,hvala unapred

    ОдговориИзбриши
  90. Postovani kupila sam vectru b 1997 1.6 16v sa tng-om prethodni vlasnik je sipao mojim 10w40 da li nastaviti ili da menjam u seleniu vs gas koju sam koristila u prethodnom autu sa plinom i fino se pokazala. Hvala na odgovoru

    ОдговориИзбриши
  91. Poštovana,
    Selenia vs gas je solidno ulje ali je namenjeno za baš stara vozila (konstrukciono pre Vašeg novog vozila). Ipak je to mineralno ulje API SG ... (navodi se i ACEA A3 ali ...).
    Mobil 10W-40 je mnogo kvalitetnije ulje, te možete nastaviti sa njim ili bilo koje originalno (i poznato) ulje te gradacije (i polu-sintetičke osnove). Vaš motor sa malo km se najbolje podmazuje SAE 5W-40 uljima, ali zbog godišta bi 10W-40 bilo prikladno.
    SAE 15W-40 je lošije za zimu (osim svega navedenog), ova prethodna nije bila kritična ali -20 može biti previše za njega (pa bi moralo da se kombinuje sa 10W-40 zimi, što je tek za mnogo km u toku godine) ...
    Dakle, 10W-40 a brend izaberite sami (Mobil, Total, Shell, Selenia ...).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  92. Za vaš motor je API SJ minimum a preporučuje se API SL. Za TNG pogon ACEA A3/B3 (ili samo A3) je idealno ali i A3/B4 je o.k. Zahtev za Vaš motor je ipak tek ACEA A2, ali je A3 kompatibilno unazad i bolje.

    ОдговориИзбриши
  93. Poštovani Stevo, kupih za male novce yuga 2008 godiste, sa plinskim uredjajem. Pri servisu, sipao sam Delphi supreme 15w-40. Zanima me, sobzirom da auto koristim samo u gradu,a pogonjen je plinom (benzin se ne koristi u opste, mada lepo radi i na to gorivo) koji bi bio interval zamene. Retko sta mogu da nadjem o Delphi uljima na vasem blogu i na netu uopste. Da napomenem i da je posle 2000 km ulje cisto kao da je tek sipano i nema potrosnje, ako je to merilo za bilo sta. Hvala i pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  94. Poštovani g. Gorane,
    E pa čestitam (to su yugići poslednje serije).
    Ako se dobro sećam oni su imali Pežoove (Peugeot) motore, 1.1 60 konja.
    Niste doduše precizirali.
    Ako je to slučaj onda Vam ne bih preporučio taj Delphi jer je (kako sam našao na net-u, doduše stari dokument) samo API SF/CD (kao npr. Optima SuperVisk). Potrebno VAm je min. API SJ tj. SL (možda novija verzija ovog ulja ima i to).
    Ako je DMB motor, onda je o.k. mada već posle 2000. je u uputstvima pisalo API SG kao zahtev za ulje.
    To znači sledeće, SF može ali samo 5-6 hiljada km (sa TNG-om i 7-8). Sa SG je proizvođač dao 10 hiljada km, što je moguće ali samo ako nije pretežno gradska vožnja.
    Inače, samo ulje je o.k. (makar i samo SF) bar na "papiru" (a i po potrošnji koja je niska).
    TBN je nizak, pa je ulje slično modernim "TNG" uljima, mada može biti i da je zbog nižeg sadržaja aditiva (SF je ipak skroman standard).
    Savetujem Vam API SG/CD ili više kada bi za benzin savetovao 7500 km a za TNG i svih 10 hiljada km ALI samo unutar godinu dana. Dodatno bi bilo dobro da koristite API SL (ACEA A3/B3 ili A3/B4, čak bolje prvo zbog TNG-a), "Gas" ulja takođe (nisu obavezna) i visk. gradaciju 15W-40 (ili 15W-50). Ako mnogo koristite vozilo može i 10W-40 zimi a 15W-50 ili 20W-50 leti. API SL je superiorno u odnosu na SG a naročito SF ali i dalje ne bih savetovao više od 10 hiljada km (i to je baš "nategnuto"). Naravno za DMB motor. S obzirom na starost (ne tako veliku ali ipak već preko 10 god.) bolje bi bilo da ostanete na 7500 km čak iako pretežno koristite TNG kao pogonsko gorivo.
    Za Peugeot motor ulje menjajte na 10 do 15 hiljada km ili godinu dana (opet zbog godišta 10 hiljada bi bilo bolje).
    Btw. nije dobro koristiti samo TNG, naročito ako se motor i "pali" na to gorivo (a naročito naročito zimi). Samo paljenje i prvi km (ili par njih zimi) na benzin takođe nije dovoljno, jednom mesečno van grada "odradite" 15-20 min. (20-30 km) na benzin (minimalno). Zašto? Videćete za godinu, dve ili tri (ako ne planirate toliko da koristite auto, može i "na drva").
    Delphi ... šta je to? U svetu maziva tako nešto NE postoji, pa neće ni biti na blogu. To je samo brend, a ni "gazda" (kompanija) ne pravi maziva.
    Na svetskom nivou Mobil pravi Delphi ulja što NE znači da su istog kvaliteta kao i Mobil (traži se niža cena, što je delom ušteđeno jeftinijim brendom ali nešto, makar u nijansama, i u kvalitetu).
    Nije sporno da Delphi ispunjava navedene standarde ali sigurno je nižeg kvaliteta (ne koliko i u ceni) od Mobil-a (100%).
    Btw. Mobil nema (već decenijama) API SF ulja, što može da znači:
    1) prave po traženoj specifikaciji (prostim smanjenjem nivoa aditiva), a traži se najniža moguća cena (ne zvuči bog zna kako dobro).
    2) Ulje i ne pravi Mobil nego neki "lokalci" (siromašni deo EU) a za Delphi brend (poznatiji po autodelovima).
    Dobro je da nešto ispunjava neki standard, ali znate kako se (već) kaže - standard i služi da se lako upakuje i malo lošija (mnogo jeftinija) roba.
    Npr. i Debica je pod kapom Goodyear-a, kao i Tigar (i vazdan neki "brendići" još i gore) Michelin-a, pa nisu isto što i "gazda". No, i dalje može biti pristojno za nižu klasu vozila (u ovom slučaju, Vašem, baš i više nego samo to).
    Dakle, ne cedite ulje do maksimuma. TNG donekle produžuje servisni interval ali ne baš 50% (kao što neki proizvođači maziva tvrde, i to renomirani).
    Koristite API SL, ima raznih ulja po pristojno niskim cenama (FAM Gas, Galax Gas ili GLX5, Nisotec, Modriča, Lukoil, MOL, itd. a tek G-energy) i za DMB i za Peugeot.
    Nije to loše (Delphi) ali ko ga i gde pravi ... samo da je strano pa ... dobro, možda pozitivno iskustvo sa delovima, inače - ništa mi se ne sviđa što kod nas ima najmanje 100 brendova motornih ulja od Mejdžorsa pa do "no name" (samo da je strano).
    U tds-u piše da je tač. tečenja -32 pa odradite zimu sa već sipanim uljem. Posle, kupite nešto višeg ranga (standarda) ima ih ko kusih pasa na svakoj trafici.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  95. kupio sam fiat stila 1.8 16v ,pogonjen gasom. interesuje me sa obzirom da on ima zloglasni varijator u kombinaciji sa diskutabilnim kvalitetom ulja kd nas , sta vi predlzete. cenea je sekundarna, kvalitet na prvom mesdtu. hvala

    ОдговориИзбриши
  96. POštovani g. Igore,
    Bilo koje SAE 10W-40 ulje će biti o.k. (može i 10W-50, kod nas Elf ili Q8 ... ).
    Motul 6100, Shell HX7, Kroon Emperol ... naročito poslednje navedeno (isto kao i na Zapadu).
    Možda i Millers ako već cena nije problem (a nikad ne bi ni trebalo da bude).
    POzdrav!

    ОдговориИзбриши
  97. Poštovani Stevo,

    Nedavno sam kupio Fiat Evo 1.4 sa fabričkim TNG uređajem. Trebalo bi zameniti ulje pa koje preporučujete? Rečeno mi je da je najbolje Selenia multigas 5w/40, ali ga nigde nema u prodaji.

    Veliki pozdrav i hvala!!!

    ОдговориИзбриши
  98. Poštovani g. Dalibore,
    Selenia MG 5W40 je samo jedno od mnogih (dobrih izbora). Jednostavno uslovljeno vezom Fiat-Selenia (nekad i ista firma), kao i kod Reno-Elf ili PSA-Total, Mercedes-Mobil i slično.
    Znači ugovorno usovljeno.
    Svakako da sa njim ne možete pogrešiti ali svakako nije ni najbolje (jedno od boljih) ni jednino (to svakako NE).
    Bilo koje ACEA C3 ulje (C3-12 ili još bolje C3-16) će biti o.k. (SAE 5W-40 viskozne gradacije)
    Npr. Total INEO MC3 ... ili Kroon SpecialSynth MSP, Lukoil Gensis 5W40, Petronas 3000 AV, Wolf VitalTech (na žalost nema OfficalTech-a u 5W40 kod uvoznika), Motul X-Clean, Castrol Edge, itd.
    (sva u 5W-40 verzijama, gde ima više njih)
    Što bi narod rekao "biraj ago što ti drago" ili "naći će se (i) za Rajka kapa".
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  99. Анониман26. јул 2022. 09:17

    Postovani G-dine Stevo,
    Za Daewoo lanos 2002 godiste koji se uglavnom vozi na gas ( pri paljenju automatski gorivo pa prebaci na gas). koje je ulje najpogodnije.
    U poslednje vreme tesko uspevam da upalim motor iz prve, moram da prebacim na benzin pa onda nakon predjenih 1km na gas.
    Zena sam I pokusavam da razumem vase testove. Hvala unapred

    ОдговориИзбриши
  100. Poštovana,
    Bilo koje originalno (npr. kupljeno na pumpi ili kod ovlašćenih distributera, što možete proveriti sa malo guglanja) ulje SAE 10W-40, iole poznatijeg proizvođača. Svi kojima sam posvetio tekstove su o.k. (i još par desetina njih), ipak birajte što poznatija ulja.
    Pozdrav!

    Btw. iako koristite TNG i leti možete upaliti motor i direktno na "gas" uvek motor startujte na benzin, čak i leti (zimi pogotovu).
    Taj kilometar nije značajno veći trošak.
    Pozz

    ОдговориИзбриши
  101. Gospodine Stevo koje ulje preporučujete za volvo v40 1999godiste 1.8 260hiljada na satu kupljen sa tng ugradjen je 2013 godine
    Hvala

    ОдговориИзбриши
  102. Izvinite na kašnjenju ali sam (pride) bio i bolestan (covid19), od pre 10-12 dana, sad je dve o.k.
    Bilo koje SAE 5W-40 ulje će biti o.k. Može i 10W40 ako menjate češće (do max. 10k km) ... ili ako prelazite više od 15000 km godinšnje, leti 10W40 ili kvalitetno 15W40 (API SL), a zimi 5W40.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  103. Dodatno, MaxLife serija Valvoline-a (sa pristojno niskim cenama za premium brend) može biti (neki od gore navedenih) izbora. Npr. 5W-40 (može i sve navedeno). Naravno, bilo koje kvalitetno ulje će biti o.k. Može se leti razmotriti i 15W-50 (npr. Total). Za celu godinu 5/10W-40 (ukoliko se menja jednom godišnje).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  104. Анониман22. март 2023. 14:28

    Poštovani gospodine Stevo,sve pohvale za vaš trud i znanje.Imam golf 5 1.6 8ventila 2007god sa ugradjenim plinom,sada na satu 245000km i troši mi oko 2lit ulja na 10000km.Pitanje koje ulje da sipam.

    ОдговориИзбриши
  105. Poštovani, šta mislite o Adeco 10w-40 extra gas Lpg/Cng?

    ОдговориИзбриши
  106. Poštovani,
    Adeco je dugo na tržištu te je postao pouzdan brend. Ipak, ne znam mnogo o njemu. Ulje je standarno polu-sintetičko blago prilagođeno TNG instalaciji (ali ništa posebno, tek koliko da nije ACEA A3/B4 već A3/B3). Kako se radi o API SL ulju, primarno je namenjeno za benzinske motore za automobile koji su proizvedeni (prvi put izbačeni na tržište) do 2004.
    Tehničko uputstvo navodi mogućnost zamene na produženim intervalima (20-30k km) ali to Vam ne bih preporučio (max. 15000km i to ako je više km van grada).
    Cena na sajtu nije mala, tako da ima i isplatljivijih ulja te kategorije.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  107. Postovanje.
    Pitanje za vas, sta mislite o koriscenju ulja Sunoko synturo gold 5w40 na matoru sa fabrickim cng uredjajem?

    ОдговориИзбриши