Ukupno pregledanih strana (Total Page Views)

субота, 17. октобар 2009.

TOTAL automobilska motorna ulja

TOTAL
Vodeći brend grupacije TotalFinaElf. Kako su i pojedinačno sva tri člana bile velike kompanije (Petrofina je takođe ogromna naftna kompanija malo manje poznata u svetu maziva od ostala dva člana inače Belgijska firma), od 1999. kada je Total grupa totalno fuzionisana, nastao je pravi gigant. Prvih godina ipak samo šesti u svetu (čineći „treću tablu“ za Evropu) a u poslednjih par uglavnom u Top 5. Baš za to peto mesto se vodi ljuta bitka i na njemu se smenjuju pominjana Total grupa i američka grupacija Penzoil-Qaqer State. Nije ni čudo jer se radi o dve mega kompanije praktično iste veličine i sličnih proizvodnih kapaciteta te je samo pitanje plasmana to koje čini prevagu da li će neke godine peti biti jedni ili drugi.
Kao vodeći ovaj brend ima i veću cenu od Elf-a, nekad simboličnu a nekad čak osetnu. To je najčešće neopravdano jer razlike u kvalitetu su jako male ili praktično i ne postoje. Sličnost asortimana i opšteg kvaliteta je veći nego u slučaju Mobil-Esso i često se svodi na akademske razlike. Elf se (malo) prilagođava Renault motorima i standardima i fabrička je preporuka za njih dok Total ima istu vezu ka PSA grupi (Peugeot i Citroen). Pežo kao veći proizvođač naravno vuče veću „prinudnu“ potrošnju Totala ali je Citroen mnogo duže u strateškom partnerstvu sa Totalom, još od šezdesetih godina.
Kako je kvalitet Total motornih ulja nesumljivo vrlo dobar vlasnici automobila ova dva proizvođača nemaju poseban razlog da menjaju fabričku preporuku, mogu ih koristiti i drugi no tu je Total već na „brisanom prostoru“ te i pored umerenih simpatija za ova ulja moram naglasiti da im odnos kvalitet/cena nije izuzetan i tu se ne mogu lako dokopati „preporučene kupovine“. No svako će doneti odluku za sebe.
Total naglašava da sami proizvode bazna ulja i da su po tome jedni od par desetina firmi uopšte u svetu a po asortimanu i u užoj grupi jer imaju desetak različitih vrsta baznih ulja za dalju prodaju i bar par njih koja proizvode ekskluzivno za sebe.U ovom tekstu biće obrađena samo ulja za automobile a ne i za teretna vozila.Ionako se ne uklapa u ime bloga (ipak samo šala). Pravi razlog je da u inicijalnom tekstu ionako kod velikih svetskih proizvođača nisu ni bila obrađena pa tako ni kod Elf-a.
Mislim da je svrsihodno i suvislo obraditi Elf i Total motorna ulja za komercijalna vozila zajedno i to u posebnom tekstu. Pogotovu što standardi program imaju oba brenda dok je Fuel Economy – FE (ulja za smanjenu potrošnju goriva) serija rezervisana samo za vodeći brend – Total.

TOTAL AUTOMOBILSKA MOTORNA ULJA

Quartz Energy 9000 0W-30

Potpuno sintetičko motorno ulje. Pogodno i za dizele i za benzince novije generacije. Može se koristiti i gde je preporučeno 5W-30 ili 5W-40 (za zimske uslove) uz konsultaciju sa preporukom ovlašćenog servisa ili uputstva proizvođača motora (automobila). Osim što je (kao većina Total ulja) pogodno za sve uslove vožnje i sve vremenske prilike ima i poseban kvalitet jer je pogodno i za sve načine vožnje naročito sportski. Spada, naravno, u ulja pogodna za štednju goriva.Ispunjava ACEA A3/B4 oba iz 2004. i API SL/CF. Takođe i više proizvođačkih standarda kao što su: MB 229.5, BMW LL-01, VW 502 i 505, Opel GM-LLA025/B025 (nivo, verovatno nesertifikovano) kao i PSA E05/D05 Niv 3.Pogodno i za produžene intervale zamene (i do 30.000km zavisno od vozila).Osobine: viskoznost na 100°C mu je 12,2 što je jako blizu gornjoj granici za SAE 30 (12,5) pa kao i kod sličnih može nositi „0W-35“ oznaku. Na 40°C ima viskoznost veću od mnogih 5W-30 što je potvrda da se bez mnogo premišljanja može koristiti baš za motore sa tim fabričkim punjenjem uz istu ili bolju zaštitu od habanja i dodatnih 1-2% manju potrošnju i bolji hladni start zimi. Indeks visoznosti mu je 170, tačka paljenja 226°C što je prilično iznad proseka klase i praktično jednako Mobil 1 Adv. FE iste klase viskoznosti. To uz izuzetnu tačku tečenja od -54°C ne samo da ukazuje na vrhunski kvalitet već i na potpuno sintetičko poreklo (IV grupu baznih ulja, PAO sintetike).Ukupni (da ne kažem Totalni) bazni broj od 8,8 je izuzetno balansirana i za moderne motore i goriva gotovo idealna vrednost.Motorno ulje visokog kvaliteta bez svake sumnje.

Quartz Racing 10W-50

Ovo ulje je malo izvan standardnih 10W-60 Racing ulja i po tome je slično sa par Selenia ulja (Abarth npr.) jer ima SAE 50 viskoznost na 100°C što mu ne umanjuje u značajnoj meri snagu uljanog filma a čini ga pogodnijim za širu vozačku publiku.Namenjeno je (naravno) ekstremno teškim uslovima vožnje kako za benzince tako i za dizelaše. Turbo motori i viševentilski će od ovakvog ulja uvek imati koristi. Može se koristiti i za LPG kao pogonsko gorivo ne utiče štetno na katalizatore i pogodno je kao celogodišnje motorno ulje za sve načine i uslove vožnje (sportska, gradska, duge relacije autoputem, ...).Pogodno je za Subaru boxer motore, referentno je ulje za Peugeot SPORT i Citroen SPORT. Ispunjava API SM/CF i ACEA A3/B4-04.Potpuno je sintetičko, sa primarnom karakteristikom da zadrži (jak) uljani film i na visokim temperaturama.Ima i pojačana dispergentska i detergentska svojstva; ovo je sasvim u skladu sa namenom (i imenom) samog ulja jer ekstremni (sportski) uslovi dovode do koksovanja ulja, stvaranja gareži i sličnih nepovoljnih efekata.
Specifična gustina ovog ulja je (0,)856 što je tačno ono što jedna sintetika ove viskoznosti i treba da ima, viskoznost na 40°C iznosi 115 što je praktično prosek 15W-40 ulja, na 100°C viskoznost je tek 17 što je neznatno iznad granice za SAE 40 od 16,3 te bi se moglo (u šali) nazvati „10W-45“ ili (uzevši u obzir kasnije navedenu tačku stinjavanja) još bolje „SAE 7,5W-45“. Indeks viskoznosti tek 164, što je za gradaciju viskoznosti prilično niska vrednost (i mali plus), tačka paljenja od 240 je u klasi SAE 50 ulja mada na donjoj granici, a tačka stinjavanja odličnih, i vrlo (PAO) sintetičkih, –45°C. Ovo je vrhunska vrednost i iako ne usamljena jedna od najboljih za 10W ulja uopšte.Iako će 5W ulja biti manje viskoznosti na temperaturama do –25°C na -30 ili -35 će ovo izuzetno ulje biti nižeg viskoziteta a na –40°C će većina 5W-30 ulja (naročito HC i/ili SHC) već biti zamrznuta dok će Total racing još uvek biti u tečnom stanju i upotrebljivo mada ne i preporučljivo; ipak je negde oko 35 po celzijusu ili minus 30 po Farinhajtu maksimalna hladnoća koju ovo ulje može podneti što je za 10W-50 ulje vrlo pohvalno.Sve u svemu jedno od najboljih Total-ovih ulja po kvalitetu a još više po ukusu autora.Uz sve drugo može se koristiti i kao ulje za „peak life“ (motore na cca. pola radnog veka) motora koji inicijalno koriste 10W-40 ulja jer ima tek neznatno veću radnu viskoznost.

Quartz 9000 future 5W-30

Spada u ulja dobijenih sintetskim tehnologijama. Jedno od univerzalnijih Total-ovih motornih ulja. Može se koristiti u dizelima (osim HDI), benzinskim motorima na benzin ili LPG za većinu vozila proizvedenih posle 2000. godine.
Ispunjava ACEA A5/B5-04, API SL/CF kao i Ford WSSM2C 913B i C.Podesno za sve uslove vožnje i sve vremenske prilike.Spada u ulja koja štede gorivo (što se vidi i po ispunjenju baš tih ACEA standarda) i po standardnom testu za štednju goriva (M111 FE po ACEA) pruža 2,55% smanjenu potrošnju u odnosu na referencu.Osnovne osobine standardne: gustina od 853kg/m3, indeks viskoznosti od 160 i tačka stinjavanja od -36°C što je karakteristično za SHC bazirana ulja u klasi viskoznosti 5W-30 mada na donjoj granice intevala (-35 do -40).Tačka paljenja 224°C što je na gornoj granici za ulja bazirana na III grupi baznih ulja i iste klase viskoznosti i indirektno kazuje da nije preterano isparljivo pogotovu za (manju) gradaciju viskoznosti koju ima.Viskoznost na 100 celzijusa ravno 10 što ga u granicama klase čini nešto „ređim“ uljem.Sve u svemu solidno ali ne i naročino kvalitetno motorno ulje kako se sugeriše samim imenom.

Total Activa Futur 9000 5W-30

Ulje sintetske tehnologije najnovije generacije. Ima izuzetan paket aditiva koji ga čini pogodnim za ekstremne uslove vožnje i duge intervale zamene. Bazirano je na tzv. „Fuel Eco“ tehnologiji i kao rezultat toga u određenim uslovima pruža uštedu goriva i do 9,8% (start i prvih par minuta) u odnosu na referentno 15W-40 ulje u dvolitarskom Hdi motoru PSA grupacije.
Namenjeno svim modernijim benzincima i dizelašima.Ispunjava ACEA A5/B5 i API SL/CF.
Ostali podaci na žalost nisu dostupni na sajtu proizvođača.

Quartz 9000 5W-40

Multigradno motorno ulje za dizel i benzinske motore (uključivši i LPG pogonsko gorivo) novije generacije (posle 2000-te).Ispunjava ACEA 2007 A3/B4, API SM/CF. Od proizvođačkih specifikacija tu su:NORM PSA PEUGEOT CITROEN B71 2296 Gasoline and Diesel, VOLKSWAGEN 502.00/505.00, BMW Longlife oil 01, MB 229.3, PORSCHE.
Spada u sintetskim tehnologijama dobijeno ulje (III bazna grupa).Namenjeno svim tipovima i uslovima vožnje.
Gustina 854, viskoznost na 100°C iznosi 13,6 što ga čini malo ređim ali u granicama viskozne grupe („5W-35“), ima indeks viskoznosti od 169 što je u okvirima uobičajenog za gradaciju viskoznosti kojoj pripada ali na donjoj granici što je pre dobro nego loše, jer je vrednost vrlo visoka ali je posledica više osobina baznih ulja i ukazuje na umeren sadržaj modifikatora viskoznosti (polimera), tačka paljenja od 228°C je kao prepisana od „sintetičke sabraće“ (vidi ranije tekstove) bez obzira na manje plemenito poreklo a tačka tečenja –39°C vrlo dobra ali ne i izuzetna vrednost jer su za 5W-40 ulja uobičajene temperature nešto niže. Ipak to je više nego što će vam u stvarnom životu ikada zatrebati tako da je prethodna primedba više akademskog značaja, 30 stepeni ispod nule i pouzdan hladan start više je nego što će te ikada trebati osim ukoliko živite u Skandinaviji ili u Alpima ali u tom slučaju ćete ionako koristiti 0W-40 ili 0W-30 ulja.Ovo je jedno dobro odmereno ulje bez nekih izuzetnih svojstava ali i bez ijedne mane.Može lako dobiti umerenu preporuku i držati korak sa konkurencijom ali je ipak nešto manjeg kvaliteta od „sintetičkih pobratima“. Ova razlika jeste u nijansama ali ipak primetnim dok razlike u ceni čak i nema.

Quartz 7000 Diesel 10W-40

2008. je na tržište izbačena nova, pojačana (poboljšana) verzija ovog ulja ali (kao što pogađate) se i stara može naći naročito na pasivnom delu kontinenta (CEE zemlje).Polusintetičko motorno ulje sa specijalnim (čitaj kvalitetnim ali ništa posebno) paketom aditiva čini ga bar za nijansu iznad proseka u klasi no pitanje je da li to opravdava i cenu.Namenjeno pre svega dizel vozilima: automobilima i lakim dostavnim vozilima, ali je pogodno i za benzinske motore čak i one sa koji koriste LPG kao gorivo.
Prilagođeno je vozilima sa turbo punjačem i/ili multiventilskim razvodom.Ipak između redova se vidi da ipak nije vrhunsko motorno ulje i da je prilagođeno pre svega normalnim uslovima vožnje (a ne zahtevnim) gde se posebno podvlači manji udeo gradske vožnje kao jednog od težih ispita za svako motorno ulje. Ovo ga ne preporučuje za ulje u taksi vozilima.Ispunjava: ACEA 2007 A3/B4 i API SL/CF. Tu su još PSA (Pežo – Sitroen) B712294, VW 501.01/505.00 kao i MB 229.1 kao manje zahtevan.Karakteristike su mu sasvim prosečne:Gustina 874 (jedva polusintetska), na 40°C viskoznost od 97 (jako blizu 15W-40 uljima) dok na 100°C ima 14,8. Indeks viskoznosti od 160 je iznad proseka klase ali pomalo nije u skladu sa ostalim osobinama tako da je pod znakom pitanja. Tačka paljenja 232 je nešto iznad srednje vrednosti i više ukazuje na sastav baznih ulja nego na kvalitet, indirektno znači nešto manju isparljivost. Na kraju ali ne i po značaju tačka tečenja od samo -24°C je daleko ispod standardnih -30 i najlošija je od svih 10W-40 ulja na koje je autor naišao.Ovo je čak i za 15W-40 ulje loš rezultat mada ne toliko neuobičajen. Ali vi od 10W očekujete lak start i na -20 i upotrebljivost do -25 celzijusa što sa ovim uljem nećete dobiti.Umerena preporuka za Peugeot i Citroen vozila od pre 10-tak godina, pre svega dizel. Slaba preporuka za ostale jer ne pruža natprosečan kvalitet dok mu je cena baš takva natprosečna. Iako sve ukupno nije loše ovo ulje je ipak ispod očekivanja od jedne tako jake firme poput Total-a.

Quartz 7000 10W-40 i 15W-50

Obična, non-diesel, varijanta „kvarca“ 7000 se po specifikacijama i osobinama ne razlikuje od dizel varijante te je verovatno ova „univerzalna“ verzija sa nešto manjim TBN-om (ali dovoljnim i za dizele) i neki manji deo aditiva im se razlikuje pri čemu je osnovni paket isti kao i miks baznih ulja (I, II i III grupe ili samo I i III).Iznenađujuće vikoka temperatura tečenja i dalje buni. Nije nemoguće da je „štamparska“ (programerska) greška ali su podaci uzeti sa zvaničnog sajta. Ukoliko je taj podatak pogrešan (kao što nagoveštava 15W-50 verzija) onda bi 10W-40 u oba slučaja bilo natprosečno dobro ulje ove klase inače, makar zbog jedne ali vrlo važne osobine, to ne može biti.Verzija 15W-50 ispunjava iste standarde kao i prethodna dva ulja što i nije čudno jer osim male izmene u baznim uljima (15W u odnosu na 10W) i neznatnih u aditivima ovo su praktično ista ulja druge viskoznosti. Moguće je i da je u ovom ulju malo veći procenat modifikatora viskoznosti (polimera) ali ne i drastično, mada je zbog zapravo manjeg indeksa viskoznosti moguće i obrnuto te da je radna viskoznost u rangu SAE 50 posledica samo sastava baznih ulja (tipujem na potpuno jednak procenat odnosno sastav polimera).Osim toga dispergentska i detergentska svojstva ovog ulja su iznad proseka. I ne samo to već su i znatno iznad „bliskih mu rođaka“ (u drugom viskozitetu). Ovo je i dosta logično obzirom da će ovo ulje rado koristiti svi oni koji u novim mašinama koriste 5W-40, 10W-40 i 15W-40 kada im radni vek pređe polovinu. Stariji motori trebaju više sredstava za čišćenje motora i o tome su u Total-u jako vodili računa.Osobine: gustina 893, indeks viskoznosti: 147, tačka paljenja (odličnih) 252°C uz vrlo verovatnu malu isparljivost (ako bi da nagađam tipujem na oko 8% po Noaku) i na kraju ali ne po značaju, tačka stinjavanja (vrlo dobrih) – 30°C što ga čini upotrebljivim do -20 pa i koji stepen ispod čineći ga uporedivim sa većinom 10W-xx ulja.Ova verzija dobija par sitnih pluseva u odnosu na istoimenu sabraću te je u klasi preporuke ukoliko vam kvalitetom i visoznošću odgovara.Što bi i sam Total rekao ovo ulje (mada manje od Racing ulja 10W-60) objedinjuje dobre strane lakotečljivih ulja (zaštita hladnog motora, lak start zimi) i viskoznih ulja (perfektno podmazivanje na visokim temperaturama i mala potrošnja ulja) uz jako kvalitetna i dobro odabrana bazna ulja.

Quartz 5000 15W-40 i 20W-50

Mineralno(a) motorno ulje standardnog (solidnog) kvaliteta. Namenjeno benzinskom, LPG i dizel pogonu. Iako ispunjava i nešto novije norme pre svega je za motore nešto starije generacije (devedesete prošlog veka).15W-40
Ispunjava: ACEA A2/B2 i API SL/CF uz PSA norm (Peugeot i Citoren) B71 2295.Relativno skromno ali ne i lošije od polusintetičke „sabraće“ po API-ju.20W-50Ispunjava: ACEA 2007: A3/B3, API SL/CF.Unutar klase solidne i malo iznad posečne osobine, 15W-40 i 20W-50 respektabilno:Gustina 888, 893; viskoznost na 40°C – 110 (apsolutni prosek za 15W-40), 171 a na 100°C 14,3 (14-14,5), 18,8 (18,5-19); indeks viskoznosti 135, 124; tačka paljenja: 234°C i 247°C (daleko iznad proseka, vrlo visoka vrednost); tačka stinjavanja: -30°C (iznad prosečna vrednost) i -24°C (prosečna vrednost).
Zaključak: 15W-40 vrlo dobro mineralno motorno ulje nešto iznad proseka u klasi dok je 20W-50 prosečno ulje u svojoj viskoznoj kategoriji.

Total low SAPS motorna ulja
Ovde je sličnost sa Elf-om ili bolje reći obratno izuzetno velika i vidi se da je razvoj rađen u jednom centru. Iako možda ne baš identična ova ulja su praktično ista sa Solaris serijom Elf-a, što znači da su sva super moderna i jako kvalitetna. I pored nešto veće cene Total-a zbog dugih intervala zamene ova ulja spadaju i u preporučenu (isplatljivu) kupovinu a namenjena su najmodernijim motorima današnjice koji ispunjavaju Euro IV norme. Namenjeni su i benzincima ali pre svega dizelašima i to onim sa obradom izduvnih gasova. Takođe ispunjavaju ACEA C norme. I na kraju ali ne i po značaju izuzetno im je naglašena osobina štednje goriva.

Quartz INEO ECS (SAE 5W-30)

Low SAPS motorno ulje, pripada Fuel Economy (FE) uljima druge generacije. Posebno je pogodno za dizele sa PDF-om i uopšte najmodernije mada je pogodno i za dizele sa Euro III standardom (mada ne sve) i veći deo modernih benzinaca.
Naravno prvenstveno je namenjeno Pežou i Sitroenu (Peugeot & Citroen) i jedino je low SAPS ulje preporučeno od ova dva proizvođača automobila (motora).
Ispunjava ACEA C2 i A5/B5 kao i Norm PSA Peugeot & Citroen B71 2290.
Produžava vek trajanja katalizatora i DPF-a. Takođe pruža izuzetnu čistoću motora.Ušteda goriva je 3,5% u odnosu na ACEA referentno motorno ulje. Total dodaje da ušteda ide i do 6% ali se radi samo o potrošnji u samom startu a tu je deo zasluga zbog manje viskoznosti ovog ulja. Osim toga testirano je na, za Total referentnom, automobilu – Citroen-u C4 1.6Hdi.
Karakteristike:
Gustina 854, sadržaj sulfatnog pepela 0,69%, samog sumpora 0,25%, fosfora 800 ppm (delova na milion), radna viskoznost 10,6 dok je indeks viskoznosti 157, tačka paljenja 234°C a tačka tečenja –36°C.Standardno „low SAPS“ ulje, što znači: kvalitetno, isplatljivo za kupovinu (skupo ali sa produženim intervalom zamene), štedi gorivo, izuzetno moderno čak toliko da nije za mnoge automobile starijih generacija.

Quartz INEO MC3 (SAE 5W-30)

„Isto to samo malo drugačije“. Ovo je varijacija na temu i gotovo da je isto ulje kao i prethodno. Međutim male razlike postoje. Ovo je „low SAPS“ ulje namenjeno pre svega modernim Mercedes-Benz i BMW automobilima.Ipak je upotrebljivije od prethodnog i zahvata širu automobilsku populaciju. Praktično je pogodno za sve automobile posle 2000.
Ima čak i jače preporuke po pitanju stila vožnje koji kod ovog ulja zahvata i sportsku što je vrlo pohvalno za gradaciju viskoznosti.
Namenjeno je za intervale zamene od 20 do 40 hiljada km.Ispunjava ACEA 2007 C3 kao i API SM/CF.Takođe je sertifikovano za: MB 229.31, MB 229.51, BMW LL 04, VW 502.00/505.00/505.01 kao i Ford WSSM2C 917A.
Tehničke osobine: viskoznost uopšte veća nego kod prethodnog a na 100°C iznosi 12,1 što je blizu granice za SAE 40 ulja. Indeks viskoznosti mu je 167, tačka paljenja 220°C a tačka stinjavanja –36°C. TBN mu je 7,4 a sadržaj sulfatnog pepela sličan prethodnom.

Quartz INEO 504–507 (SAE 5W-30)

Na kraju ali ne i po značaju. Low SAPS motorno ulje specijalno za vozila VW grupe. Pokriva sve vrste i načine vožnje pa i najzahtevnije. U osnovi gotovo identično sa prethodna dva.Ispunjava ACEA A3/B4–2004 a može se koristiti praktično u svim iole modernijim vozilima VW grupe. Homologizacija izvršena za VW 504.00/507.00 a pokriva i zahteve za VW 503.01 standard.Namenjeno je za ekstremno duge intervale zamene: 30 do 50.000km.Naravno izuzetno je oksidaciono stabilno ulje i pruža izuzetnu čistoću motora.Po osobinama ne negde između prethodna dva.Viskoznost na 100°C mu je 11,8 zatim indeks viskoznosti 161, tačka paljenja 234°C a tačka tečenja –45°C. Ovo je već velika prednost u odnosu na prethodna dva i uslovljeno je nešto drugačijim sastavom baznih ulja. Iako nemam podatke tipovao bih da je ovo blend III grupe i PAO sintetika ili III i V grupe baznih ulja. TBN mu je 5,8 što je više nego dovoljno ukoliko se uzme u obzir namena ovog ulja (moderni motori i moderna goriva sa niskim sadržajem sumpora).Malo specifično i jako namensko motorno ulje sa biranom ciljnom grupom pre svega, ili isključivo, VW vozila novije generacije.


Total je kompanija velikom imena, renomea i duge (uspešne) istorije. Ima jako dobro ime koje asocira na Totalne tehnologije, totalni kvalitet i sl.
Možda se čini da sam bio prestrog prema ovoj robnoj marki ali kada se analiziraju dostupni podaci objektivno nije moglo a da se uz pohvale ne iznese i par primedbi.
Ipak nije sve u brojkama i to zna armija korisnika Total motornih ulja. Iako po nekim (tehničkim) karakteristikama inferiorna konkurenciji ova ulja u ukupnom kvalitetu to svakako nisu i to nije samo simpatija autora već nešto što je godinama na velikom broju vozila dokazano u praksi.

321 коментар:

  1. Hajde više Bugare i Ruse, 'oćemo i mi Budžetlije da vidimo da li i gde grešimo!

    Šala mala - puno pozdrava i puno čestitki na trudu!

    PS: Kratko pitanje: Zašto na API-jevoj zvaničnoj strani EOLCS Licensee Directory-ja nema proizvođača koji se uporno hvale njihovom specifikacijom, a i za koje bi čovek očekivao da ih tamo sigurno nađe? Iz Nemačke je tamo, npr., samo Ravenol (ovom prilikom Te molim da kažeš reč do dve o istom)? Nema ni japanskog ENEOS-a, ni (opet) nemačkog Addinol-a, ni ruskog giganta LukOil-a, ni kuvajtskog Q8?

    ОдговориИзбриши
  2. Nismo baš svi na budžetu pa moramo i da koristimo i domaća (ulja)!
    Do Bugara i Rusa još ne stigoh no hvala.
    Hvala i na čestitkama i šaljivom uvodu.
    Ajd' sad ozbiljno. Bugara ima na EOLCS-u više nego li Nemaca (nije baš ali ...); Prista Oil je tamo skoro u punom sastavu.
    Nemačkih firmi gotovo i da nema ali nije samo Ravenol o kome mogu reći da je pouzdan i srednje veliki (strogo gledavši mali) proizvđač motornih ulja. Imaju kvalitetna ulja sa solidnim odnosom kvalitet-cena. Biće obrađeni a kad ne bih mogao da kažem jer ni Chevron-Texaco nisam obradio, više najava odlažem, a npr. jedan Repsol nisam do sada ni pomenuo (shame on me!) tako da "moraju da stanu u red".
    API sertifikacija isto je za poseban tekst.
    Kao i kod sintetika i tu ste (smo) u zabludi jer 80 do 90% ulja na kojima stoji API nivo kvaliteta zapravo isti zvanično i nema.
    Mnoge velike kompanije nisu na listi (za Eneos grešite jer ih zapravo ima ali nije ni bitno dobro ste poentirali smisao)što izaziva čuđenje (i kod mene do onomad u godinama a ne danima).
    Ukratko API testovi su otvoreni svi ih primenjuju i zapravo "ispunjavaju API zahteve" a tek neki deo je stvarno i sertifikovan.
    Sertifikacija se i obnavlja a API nije (previše, prim. aut.) profitabilna organizacija ali ne radi džabe. Cene sertifikata i nisu velike ali postoji i procedura. U proceduru ulazi i poseta (iz Amerike) koju opet treba platiti.
    Ipak za iole veću kompaniju (pogotovu što male i srednje rade sertifikate i u većem broju) to ne bi trebao da bude problem.
    Dva su osnovna razloga: prvo, veliki imaju i bolje laboratorije nego API a i vole da se razmeću (istinitim ili ne uglavnom da) frazama kao što je: "prevazilazi postojeće standarde (norme)".
    Drugo: značaj API (inače neobavezne) sertifikacije je na Severno Američkom kontinentu koje kakav i uglavnom ekonomski isplatljiv, a u Evropi slab mada i nije neki razlog i spada u ono ("rade nas ko volove ...").
    I još samo jedno: postoje i ACEA standardi pa ILSAC pa MB, VW, Fiat, PSA ... (u nedogled) od kojih ovi od proizvođača automobila baš koštaju pa ako jedno ulje opteretite svim zvaničnim sertifikatima dobićete ga 10% skuplje a kod manjih proizvođača procenat bi bio i veći.
    Da bi odložio poseban tekst o ovome dodao bih:
    (Verovali ili ne) ostaje vam da verujete proizvođaču ulja da njihovo zaista ispunjava API (ili neke druge) norme, ukoliko nije naglašeno da je sertifikovano (pa čak i onda).
    Liči li to na izjavu naš automobil troši 5 lit. po standardu tom i tom a naravno sami smo testirali (jedan Nemac je čak dobio Mercedes na sudu za ovako nešto no nije se posebno isplatilo).
    Nisam hteo (kao i kod sintetika) da vam ubijam volju i poverenje u proizvođače ranije ali pronicljivim čitaocima ovo nije promaklo i Jeremiji svaka čast jer je prvi to obznanio no mislim da preko 50% čitalaca zna ovu (gnusobnu) činjenicu i surovu istinu.
    Dakle, ponosni ste na vašu sintetiku sa API SM/CF sertifikatom?!
    E pa (uglavnom) nije ni jedno ni drugo!!
    Zvuči kao prevara? Odakle vam takva pomisao?

    ОдговориИзбриши
  3. Da li Quartz Racing 10W-50 odgovara mom autu i koje bi mi vi ulje preporucili za Mitsubishi carismu 1.8 GDI 2002 godiste presla je 150000km? Unapred Hvala.

    ОдговориИзбриши
  4. Total Quartz Racing bi mogao da bude jako dobar izbor za vaš automobil (motor), naročito ukoliko motor radi pod većim opterećenjem.
    Možete naravno koristiti i 10W-40 ulja ali i 5W-40 (praktično bilo koje).
    10W-40 je praktično fabrička preporuka. 5W-40 je za pretežno gradsku vožnju i ukoliko je motor u dobrom stanju.
    Idealno bi bilo 5W-40 zimi a 15W-50 leti ali je mnogo praktičnije koristiti 10W-50 preko cele godine.
    Total Racing - zašto da ne? (osim što košta).

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман23. март 2012. 11:33

    da li je Total Quartz Future 9000 5W-30 ulje izbora za peugeot 307 1.6 benzin, 80kW?

    ОдговориИзбриши
  6. Da i NE.
    Mislim da je bolje Total Quartz INEO ECS 5W30.
    Mada su oba Low HTHS ulja.
    Peugeot dopušta a Total čak preporučuje, kao jedan od izbora.
    Ipak je to za motore sa manje od 100k km i/ili lagane uslove rada (vožnje), sa većim delom u gradu, te za štednju goriva.
    Mislim da je bolje koristiti 0W-40 a naročito 5W-40 ulja. Najbolje da su ACEA C3 ali nije obavezno te i A3(/B4), API SM/SN itekako dolaze u obzir.
    Za više vangradske vožnje ili samo posle 150 ili 200k km i 10W-40 ne samo da dolazi u obzir nego je (makar) najekonomičnije rešenje.
    Ipak, makar prvih 10god. ili 200k km ili čak i više ako se vozi više u gradu, treba se držati 5W40.
    Future je (pre svega) Ford WSS-M2C 913C i kao takvo ne baš idelano za 1.6 benzinca.
    INEO je ACEA C2, ACEA A5/B5, PSA B71 2290 te za nijansu bolje.
    Ipak, High HTHS su sigurno bolja makar za iole starije motore (automobile), recimo 5 godina ili više.
    MC3 5W30 ili 5W40 kao i Quartz 9000 su Total ulja kojima treba težiti, makar posle "New Life" faze motora (prve 1/4 očekivanog veka motora).

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман26. март 2012. 23:31

    Poštovani,
    uneli ste mi poverenje svojim poznavanjem ulja, te Vas stoga molim da mi kažete,tj. preporučite ulje za vectru a;1,6, 55kw,92god...inače ima ugradjen plin,ali vozim i na benzin,s vremena na vreme...hvala

    ОдговориИзбриши
  8. Bilo koje 10W-40 ulje će biti više nego O.K.
    Možete koristiti i 15W-40 (od API SG pa naviše) ali će prethodna zimi biti mnogo bolja.
    Izbegavajte samo "Diesel" varijante polu-sintetičkih 10W-40 ulja a ostala su praktično sva TNG pogodna (neka više, neka manje ali bez suštinske razlike).

    ОдговориИзбриши
  9. Анониман27. март 2012. 22:06

    Koje ulje preporučujete za mazdu 2, benz. 1,3 63kW, 2009. god.? Na sajtu totala je preporuka Total Quartz 9000 Future 5W30 ili Elf EVOLUTION SXR 5W30, mada koliko sam razumeo, Vi mislite da ima i boljih rešenja? Hvala unapred!

    ОдговориИзбриши
  10. Poštovani gospodine,
    Preporuka Total-a je jedna od varijanti.
    Za vaš automobil (motor u njemu) možete koristiti ACEA C1, C2 ili C3 ulja.
    Prva dva su slična i prednost im je što mogu uštedeti nešto goriva.
    Sa druge strane ACEA C3 pruža (makar malo) veću zaštitu motora.
    Dok je motor nov (do 5 godina starosti) možda je C1/C2 čak i bolja varijanta (uz ili bez A5/B5).
    Naročito ako puno vozite po gradu. Ako ne po meni je bolje odmah na C3 (uz ili bez A3/B4). Isto tako možete koristiti i 5W-40 ACEA C3 ulja, ukoliko vozite više van grada i odmah ako ne kao opcija nakon 5 ili 6 godina (i cca. 100k km).
    Ako smo već kod Total grupe, Total quartz Ineo ECS mi se mal(k)o više sviđa kao i Elf Solaris ... (skoro bilo koji), recimo LSX.
    Kako god, ukoliko vozite veći deo u gradu a van grada umereno (štedljivo, što ne iskuljučuje kratkotrajne izlete u visoke obrtaje) Elg Evolution SXR 5W30 je svakako dobar izbor.
    Naravno i Total Future (verovatno malo skuplji).

    I da ne budem sofista pa čas ovako čas onako:
    1) Za puno grada i prvih pet godina ulja koja ste naveli ili slična Low SAPS ulja.
    2) Više vangradske vožnje ili više od 5 godina, 5W30 (ACEA C3), High SAPS. Može i odmah ako vam 1-2% veća potrošnja u gradu (i oko 0,5% van grada) nije od većeg značaja.
    3) 5W40 ACEA C3 za više od 5 godina i više vangradske vožnje ili nakon 100k km.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani Stevo, zahvaljujem Vam se na odgovoru za pitanje u vezi sa Total/Elf uljima za motor mazde 2 ( benz. 1,3 63kW, 2009. god.). Međutim, čitajući Vaš blog, sve više razmišljam o Liqui Moly uljima, i logično, moje pitanje je šta biste mi preporučili iz njihovog proizvodnog opsega? Kao dodatnu informaciju bih mogao da Vam kažem da najveći broj kilometara pređem vozeći van grada ali najduži vremenski period provedem vozeći u gradu (ukoliko ovo ima smisla ili nije isuviše logično?!?!) Hvala još jednom.

      Избриши
  11. Liqui Moly ...
    Dakle 5W30 ili 5W40 svejedno.
    Možda (za sada) mala prednost za 5W-30.
    1) LM Top TEc serija, pa bilo šta 5W30 u prvom redu 4200 a zatim 4600.
    2) Leichtlauf High Tech 5W-40 ako se odlučite za ovu viskoznu gradaciju.

    Vi ste tipična mešovita vožnja (više km van grada ali po radnim satima mašine obratno pa je praktično 50:50).
    Zbog ovoga je malo teže odlučiti "kome se carstvu prikloniti" (5W30 ili 5W40) ali kako je motor veoma nov, bar do 5 godina vozite na 5W-30 a posle bi mogli preći i na 5W40.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  12. Анониман13. јун 2012. 19:35

    postovani,
    U dilemi sam da sta da sipam u Pezo 607 2.7 hdi presao je 45.000 mozda Quartz 9000 5-40w koje je i bilo ili Quartz INEO ECS (SAE 5W-30).Sta vi mislite , cenim vase strucno misljenje.Auto ne vozim zimi , veoma retko. Volim da stavim ono sto je najbolje za taj motor ako postoji bolje od totala bez bzira na preporuke PSA, sto da ne stavio bih ono sto je najbolje.
    unapred hvala na odgovoru a i hvala vam na svemu sto ste napisali .srdacan pozdrav STEVAN

    ОдговориИзбриши
  13. Poštovani g. Stevane (imenjače),
    Ovo je zanimljivo pitanje, možda i za poseban tekst. No skratiću maksimalno.
    Total (i Peugeot) ZAISTA kažu da je Total Quartz 9000 pogodan za FAP verzije motora (sa DPF) PSA grupe. Pri tome 9000(čak i energy verzija a i najnovija verzija Activa 9000) NIJE ulje koje ispunjava ACEA C3. Tačno je da se radi o Mid-SAPS ulju (veoma pogodnom za TNG) ali nije čvrsto po pravilima. Ipak to nije specifičnost (samo) ovog ulja nego konstrukcije motora.
    Dakle ovo je sasvim legalna solucija. Pogotovu što ne vozite zimi pa se 5W-40 čini primarnim izborom.
    Zbog toga (nedostatka ACEA C3), ali i drugih razloga (koje ne bih nabrajao) bih (bar prvih 100k km) prednost IPAK dao 5W-30 uljima i to (naravno) PRE SVEGA onim koja ispunjavaju PSA B71 2290 normu. Tek pod dva su ulja sa ACEA C2 (uz eventualno A5/B5) što ulja sa 2290 obično imaju jer je to ACEA C2 uz dodatne Peugeot testove.
    Dakle:
    1) Total Quartz INEO ECS SAE 5W-30
    Veoma cenim Total ulja i smatram da su veoma visokog kvaliteta.
    Ulja koja ispunjavaju pomenutu PSA normu imaju Shell, Fuchs (takođe jako dobra ulja) i drugi ali bih od Total konkurencije izdvojio dva:
    1) Motul 8100 Eco-Clean 5W30
    2) MOBIL 1 ESP FORMULA 5W30
    Oba ulja su (zaista) izvanredna. Teško je reći da su bolja od Totala (i koliko) ali eto ako nešto može biti bolje (ili makar "bolje") to su ta dva.
    Doduše i cena im je nešto veća ali tako to ide, mada je u ceni dobar deo sam brend a Motul (kao takav) i Mobil 1 (kao posebna serija) su uz Castrol EDGE najjači brendovi današnjice.
    Nakon 100k km možete (ali ne morate) preći i na 5W-40, Total 9000 na primer ALI bih malu prednost dao ACEA C3 uljima (kao što je Motul X-clean 5W40 i mnoga druga, ali da ostanemo u Francuskoj i ne širimo priču, mada i Mobil (ExxonMobil) tamo ima svoju najveću rafineriju u Evropi).
    Zanimljivo je da postoji i Total QUARTZ INEO MC3 5W40 ali ga je teško naći (kod nas). Uglavnom je namenjeno područjima sa toplijom klimom a sam Total ga forsira više za nemačka vozila (Mercedes, BMW i VW).
    To NIJE ulje po PSA 2290 normi ali jeste ACEA C3.
    Ovo je odlično ulje za vaš motor.

    Dakle za sada 5W-30 a posle (par godina) kako već hoćete. Razliku u ceni ulja ćete nadoknaditi manjom potrošnjom sa 5W-30.
    Teško je reći kada 5W-40 postaje bolje za vaš motor, verovatno tek posle 150 ili 200k km (kada je nemonovno bar malo pohaban i malo dalje početnih tolerancija mada verovatno još uvek unutar dozvoljenih).
    I na kraju: ulje menjajte na 20k km ili godinu dana.

    ОдговориИзбриши
  14. Анониман18. јун 2012. 20:00

    Poštovani ,
    koje motorno ulje preporučujete za Peugeot 307 2.0 HDI , 66/90 , 12.2004. god. , prešao 141000 km ? Unapred hvala . Pozdrav .

    ОдговориИзбриши
  15. Možete koristiti ulja 0/5/10W-40 koja imaju ispunjen ACEA A3/B4 standard.
    Praktično za godište vašeg automobila i pređene km mislim da je (još) uvek idealno koristiti 5W-40 ulja.
    Kao što je Total Quartz (Activa) 9000, 5W-40. Ili Motul X-cess, Shell Helix Ultra i sl.
    Ukoliko ne vozite u teškim uslovima a van grada prelazite 50% ukupno pređenih km praktično ništa ne gubite korišćenjem 10W-40 ulja. Ovo je takođe dobro rešenje ukoliko ne prelazite više od 10k km godišnje ili jednostavno želite da uštedite na ulju a da još uvek ispunite minimalne zahteve.
    Ukoliko se radi o FAP (DPF) verziji motora (sa filterom čestica) onda je odgovor kao za prehodno pitanje: 5W-30 (ACEA C2/C3) ili 5W-40 ACEA C3. Zbog godišta i kilometraže prednost 5W-40 uljima.
    Ulje menjajte na godinu dana ili 15000km.

    ОдговориИзбриши
  16. Poštovani Stevo,
    Molim za preporuku za ulje za Ford Focus Mk2 2005 godište..
    Motor je benzinac, sa ugrađenim TNG 2,0 16v 107kw Euro4, prešao je 67 000km, poreklom je od Mazde.

    ОдговориИзбриши
  17. Svakako ulje po ACEA A1/B1 i/ili A5/B5 u 5W-30 viskoznosti.
    Još bolje sa ispunjenjem Ford WSS-M2C913-C standarda (odobrenja).
    Pošto ste pitanje postavili u ovoj temi onda je logično da imate afiniteta prema sjajnim (kvalitetnim i isplativim) Total uljima.
    U tom slučaju: Total Quartz 9000 Future NFC 5W-30.
    Naravno u obzir dolaze i ulja po Ford 913C specifikaciji drugih proizvođača.
    Može li Ford ulje sa 913C?
    Još kad ga pravi Total?
    Može, naravno. Ipak moj glas za "originalni Total" pod punim "imenom i prezimenom".
    Kupite od pravog proizvođača a ne samo zapakovano ulje. Čak i kada je isto, nikako nije ISTO.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala!
      Trenutno mi je u motoru Total Quartz INEO ECS.Planiram da ga menjam na 15 000 km(uskoro).
      Da li je ono OK za 2,0 sa TNG? Ja mislim da jeste, ali da pitam stručnijeg od sebe.
      Hvala unapred na odgovoru.

      Избриши
    2. Naravno i INEO ECS je O.K. (ACEA A5/B5).
      Stavio sam ga pod dva jer nema zvanično 913C (Ford) odobrenje, ali nije od većeg značaja.
      Ovo je sjajno ulje i verovatno višeg opšteg kvaliteta od NFC-a. Ispunjava sve pa i low SAPS i low HTHS. Jeste da je primarno namenjen najnovijoj generaciji PSA motora (naročito dizel sa DPF) ali ne znači da ne može i za vaš automobil.
      Za TNG je sasvim O.K.
      Možete ga menjati i na 20 hiljada km ali je 15000km dobra sigurnosna granica.
      Pozdrav!

      Избриши
  18. Анониман30. јул 2012. 12:58

    Poštovani,
    imam xsaru 1.6 16v, 2001g. 105000 km.
    Ulje mijenjam svakih 10000 km. Problem je što to odvozim za oko 18 mjeseci. Međutim oko 70% je otvorene vožnje (dva puta tjedno 30 km. i nazad), sa jako malo lokalne vožnje i hladnih startova.
    Koristim quartz 9000 5w40 i potrošnja ulja se kreče od 0.5 do 1 dcl. na 1000 km. Do 85000 je korišten quartz 7000 kojeg motor gotovo ni kapi nije trošio, ali bi zimi kod prvog paljenja ventili malo dulje lupali (više od 10 sek. a sa 5w40 oko 5sek.). Inače vozim jako umjereno (rijetko iznad 3000o/min. prosječna potrošnja 5.8 litara). Zanima me da li nastaviti sa ovim intervalima ili mijenjati ulje jednom godišnje na 6-7000 km? Da li je pametno koristit ulje staro 1.5-2g. ostalo od prethodne zamjene (imam 1 l.).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  19. Poštovani,
    imam xsaru 1.6 16v, 2001g. 105000km.
    Ulje mijenjam svakih 10000 km.
    Problem je što te kilometre odvozim za približno 18 mjeseci. U prosjeku vozim dva puta tjedno po 30 km i nazad, pa mi otvorena vožnja čini oko 2/3 ukupne kilometraže.
    Da li nastaviti ovako, ili ulje mijenjat jednom godišnje nakon 6-7000 km.
    Koristim quartz 9000 5w40 i potrošnja se kreće od 0.5-1dcl. na 1000 km. (vožnja rijetko iznad 3000 o/min. potrošnja goriva u prosjeku 5.8 litara). Do 85000 je korišten quartz 7000 kojeg nije trošio, ali bi zimi kod prvog paljenja podizači malo dulje lagano lupali( obično 10-12 sek. 5w40 5-6 sek.).
    Imam od prošle zamjene litru ulja (1.5g), pa me zanima da li je još upotrebljivo jer ako ga ulijem u motoru če imat 3 godine prilikom ispuštanja.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Motorna ulja imaju rok trajanja od 5 godina.
      Ako se otvore onda godinu do dve.
      Uz optimalne uslove skladištenja (ne na suncu, niti na mrazu, suvo i tamno mesto).

      Избриши
    2. Hvala na odgovoru!
      Nisam naveo da je ta litra ulja ostatak u kantici od 5 litara optimalno uskladištenoj.
      Pošto u xsaru ide 3.25 litara ulja, mislio sam kupit 3 litre i dodat 0.25 litara starog a ostatak bi koristio za eventualno nadoljevanje.

      Избриши
    3. Nisam naveo da je ta litra ostatak od prošle zamjene u kanistru od pet litara.
      Ako bi ubuduće nakon zamjene višak ulja iz kanistra ulio u kanticu od jedne litre i napunio do samog vrha(količina zraka u kontaktu sa uljem minimalna, optimalni uvjeti skladištenja, ćep se ne otvara do upotrebe) tom ulju donekle bio produžen vjek.
      Malo kompliciram, ali mi je kanistar od pet litara 20% jeftiniji nego da kupim 4x1 litru.

      Избриши
    4. Nema veze ako je otvoreno. Taman od zamene do zamene može da se ulje sačuva. Slobodno uspite sa novim uljem.

      Избриши
  20. Poštovani,
    Staro ulje slobodno upotrebite.
    Nije problem sintetički Quartz 9000 koristiti 18 meseci ali ne bih išao preko toga.
    U principu se "obična" (pre svega mineralna) ulja menjaju na godinu dana bez obzira na broj km.
    Ipak ovo nije problem. Osim toga uslovi vožnje su lagani i idealni.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  21. Hvala!
    Kod nas u HR jedan trgovački lanac prodaje quartz 9000 energy 5w40. Točka stinjavanja mu je na -36 dok je standardnom -39, ali čini mi se da zadovoljava MB229.5 u odnosu na 229.3 kod standardnog.
    Da li u mojim uvjetima korištenja (vremenski interval zamjene) ima neke spomena vrjedne prednosti nad standardnim quartz 9000.
    Pitam više teoretski jer mi je Vaš prijašnji odgovor garancija da nastavim kao do sada.
    Pozdrav iz Dalmacije!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Greškom sam napisao za 9000 energy -36.
      Pour point ˝samo˝ -33.

      Избриши
    2. Energy verzija ima MB 229.5 umesto MB 229.3 što bi trebalo da više znači nego tih 6°C razlike u tački stinjavanja.
      Ne samo što Total taj podatak nekada daje (verovatno i namerno) nešto lošije nego što je zaista, bitnije od toga je da Vama to u Dalmaciji zaista i nije bitno.
      Nastavite sa Energy i bez brige!

      Избриши
  22. Poštovani,
    Imam još jedno pitanje u vezi Fokusa Mk2 2,0 16v iz 2005.
    Jeste da nije motorno, ali me zanima preporuka koje ulje za menjač da koristim?

    ОдговориИзбриши
  23. Nema veze što nije o motornim uljima, pišem ja i o transmisionim (menjačkim).
    O ovome je bilo više puta (na drugim mestima a i na CBC-u). Morate naravno proveriti šta je zahtev proizvođača i o kom tipu (oznaka) menjača se tačno radi.
    Po modelu i godištu bi trebalo da Vama treba ulje po Ford M2C200-B/C standardu a takvih nema mnogo.
    Titan Sintofluid 75W-80 i Kroon SP 1021 su vam praktično jedini izbori (uz još par mogućnosti, uz ispunjenje Ford-ove "175"-ice).
    Castrol ćete teško naći pa ga i ne spominjem.
    Kroon je nešto viskozniji i time možda bolji za starije menjače ali nije od većeg značaja.
    Ulja ovog tipa su "fill-for-life" te se mogu menjati i na 10 do 15 godina ali svakako mogu i (mnogo) ranije.
    Mislim da je više od 10 godina mnogo i da to što mnogi "ne menjaju pa ništa" nije dokaz da je to i zasnovano.
    Kako god, proverite i viskozitet koji Ford navodi u uputstvu (ako nemate, nađite) i tačnu specifikaciju, jer nemate potrebe žuriti (ako je redovna zamena, tj. nemate zamenu kvačila ili drugu intervenciju na menjaču). Ionako ćete ulje menjati najviše 2 puta (najverovatnije).

    ОдговориИзбриши
  24. Postovani,
    Imam jedno pitanje u vezi izbora ulja za moj Peugeot 206 1.6 HDI 2004-to godiste sa fap filterom i predjenih 145000 km.
    Naime ranije su mi u servisu sipali Total Quartz 9000 5W-40.
    Na totalovom sajtu sam video da je preporuka za moj auto Total Quartz INEO ECS ACEA C2 ali ja u radnjama nisam nasao to ulje vec Total Quartz INEC MC3 ACEA C3 pa me interesuje da li mogu koristiti to ulje posto na njemu ne pise da zadovoljava PSA specifikaciju ili da se vratim na Total 9000 5W-40 koji opet ne ispunjava ACEA C2 iako ga sipaju u ovlascenom servisu.

    ОдговориИзбриши
  25. Poštovani g. Aleksandre,
    Sve navedeno je O.K.
    Najbolje je koristiti ECS (ACEA C2) pa zatim 5W-30 ACEA C3 (naročito ako je C3-08 ili C3-10) a na samom kraju 5W-40 ulja.
    Najbolje ACEA C3 5W-40 ulja iako je za vaš motor moguće koristiti i "obična" 5W-40 ulja (kako ne pitajte mene, već Peugeot).
    Sa ACEA C2 bi imali 1-2% uštede na gorivu bez smanjene zaštite motora. Ne morate koristiti samo Total ulja ima i drugih.
    Ako ste isključivo za Total, onda pre svega Total Quartz INEO MC3 5W-30 pa zatim INEO MC3 5W-40 (teško da ćete ga naći, doduše kao i ECS) i tek na kraju Quartz 9000 5W-40.
    PSA B71 2290 je approval iz 2009. tako da nije toliko obavezan (koliko je poželjan) za vaš automobil (motor).
    Quartz 9000 je sasvim "legalan" za upotrebu te u servisu nisu radili na vašu štetu osim što su trebali da vam ponude i bolje varijante a ne samo "dobre" (ili zadovoljavajuće).
    Bez obzira na godine i pređene km, 5W-30 je još uvek za vaš motor, iako mu ni sa 5W-40 neće ništa faliti.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  26. Postovani
    vozim peugeot 407, 2000,dizel,2007 godiste.Kada je kupljen uradjen mu je servis mali u holandiji i ja na zalost ne znam koje ulje je tad sipano u auto.Trebao bi sad malo da dospem ulja na minimumu je ,a do sledeceg servisa imam jos 10.000 km da predjem jer mi je garancija na 30.000km.Na motoru ima nalepnisa na kojoj pise total qvarc activa,a to se tesko nalazi u beogradu .Sta mi vi predlazete?Hvala veliko!
    aleksandar

    ОдговориИзбриши
  27. Ako je automobil uvežen iz Holandije onda je najverovatnije sa DPF.
    "Total Quartz Activa" - ne znači ništa, jer označava samo dve serije Total-ovih ulja.
    U vašem motoru je verovatno Total Activa Ineo ECS 5W-30. To je praktično isto ulje kao i Quartz Ineo ECS 5W-30. Dakle dolivajte tim uljem i nema problema.
    Možete (naravno) i nastaviti sa njim.
    Inače bilo koje ulje koje ima PSA B71 2290 odobrenje može da se koristi (i da se njime doliva).
    Šire gledano praktično bilo koje ACEA C2 5W-30 ulje, kako za dolivanje tako i za upotrebu.
    Mislim da se pomenuti Ineo može naći kod nas.
    Ako ne dolivajte bilo koje ACEA C2 ulje pa na servisu tražite pomenuto Total ulje, valjda ga u zvaničnom (servisu) imaju.
    Uzgred za motore bez DPF može se koristiti Total Quartz 9000 5W-40.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  28. Анониман19. мај 2013. 21:56

    Postovani imam Peugeot 307 2.0 hdi 80kv 2002god. sa fap filterom i auto ima oko 300000 i vozilo je maksimalno optereceno i u gradskim i vangrackim uslovima mesecno prelazim 15000-18000 km koje mi ulje preporucijete umesto mobilovog 5w-40 unapred hvala

    ОдговориИзбриши
  29. Poštovani,
    Zavisi od toga šta želite postići.
    Mobil 5W-40 (Super 3000 X1 - ?) je sasvim O.K.
    I druga slična ulja, naravno, dolaze u obzir (Total Quartz 5W-40 ili Motul X-cess npr.).
    Strogo gledano za ovaj motor su najbolja 5W-30 ulja sa ACEA C2 ali sad, posle 300k km, ne mora (baš) da znači pogotovu što se i za motore od samog starta dopuštaju ulja 5/10W-40 koja strogo gledvši nisu za DPF.
    Najbolja ulja za ovaj motor (i uslove rada uz trenutno stanje motora, solidno ali ipak "blizu meseca") mi se čine 0/5w-4o ulja sa ACEA C3 (Motul X-Clean, Mobil 1 ESP 0W-40, Fuchs GT1 5W-40 ...).
    Naravno sa stavnovišta troškova bi "obična" (full-SAPS) 5W-40 ulja delovala kao bolji izbor ali ne mora da znači.
    NAJBITNIJE je da ulje redovno menjate. Za uslove vožnje 15000km je baš kako treba što mu dođe jednom mesečno.
    Ovde naravno troškovi za mazivo jesu nešto što se oseca svaki mesec (i bukvalno).
    No to ne znači da treba štedeti na motornom ulju.
    Ipak, postavlja se pitanje koliko vredi "produžavati vek" motoru (automobilu) koji je većim delom amortizovan pa mu je veća upotrebna vrednost od knjigovodstvene.
    Osim toga, čemu pa ACEA C3, ako je već vožen na "klasiku"?
    Ako je u tom smislu postavljeno pitanje onda bi rešenje moglo biti u kupovini nešto jeftinijih ulja ili korišćenju akcijskih sniženja.
    Ako je postavljeno zbog drugih razloga onda treba naglasiti šta kod Mobil-a nije zadovoljavajuće (možda samo cena).
    Možda motor malo više troši ulja? A možda i ne?
    Ovakvi uslovi rada spadaju u "severe" (ozbiljne) ali u kratkom periodu motor obično ne potroši više nego za isti broj km na godinu dana (po pravilu manje).
    To je druga stvar o kojoj treba voditi računa.
    Dakle, zavisi od tog šta želite.
    Ukoliko pare nisu problem onda definitivno ACEA C3 ulja (5W-40) renomiranih proizvođača.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  30. Анониман10. јун 2013. 13:29

    Poštovani imam pežo 307 cc 2.0 benzinac 2004,prešao 186 000,do sada je ulje u njemu bilo Total 10w40 i trošio je oko 1l na 10 000,planiram da predjem na full sintetiku pa me zanima šta mi preporučujete.

    ОдговориИзбриши
  31. Анониман10. јун 2013. 14:02

    -------->307 cc 2.0 benzinac 2004

    Totalno sam zbunjen od raznih foruma,saveta itd i mislim da mi jedino vi delujete baš ozbiljno,vozim pretežno gradsku vožnju sa dosta kreni-stani,pali-gasi vožnje.
    Čitao sam da neka ulja mogu da smanje i potrošnju u gradskoj vožnji kao npr
    Quartz 9000 future 5W-30
    Total Activa Futur 9000 5W-30
    Quartz INEO ECS (SAE 5W-30) itd
    auto mi nema filter za gorivo nego neko sito ili šta već ne razumem se tako kažu po broju šasije.
    Skoro svi kažu kad predje preko 100 000 da onda idu gušća ulja i sve me to buni.
    Unapred hvala,
    Srdjan

    ОдговориИзбриши
  32. Poštovani g. Srđane,
    5W30 je previše optimistično za motor sa blizu 200k km.
    Čak je i u motore sa manje km bolje sipati 5W40 a potrošnju smanjiti "nežnom" nogom na gasu.
    Dakle ako ćete na sintetiku onda 5W-40 (npr. Total Quartz 9000 ili bilo koje slično).
    Iskreno, ako je motor već godinama na PS uljima (10W-40) možda je i bolje nastaviti sa njima. Sa sintetikama biste morali biti strpljivi bar do druge ili treće zamene jer po pravilu se neznatno poveća potrošnja ulja (u prvoj zameni i dvostruko ili više zavisno od čistoće motora, mada je benzinac ne bi trebalo više) da bi se kasnije spustila na isti (ili manji nivo). Kako god, mislim da ćete teško smanjiti potrošnju sa (skoro) uvek boljom sintetikom (mislim na potrošnju ulja).
    Iskreno, ja bih nastavio sa 10W-40 jer to može i u novije motore. Ako primetite promenu u potrošnji ulja, pređite na 10W-50 (Elf nije mnogo skup).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  33. Naravno ako biste odmah na sintetiku, možete sa 10W-50.
    Ili 5W-50 (ali ovog puta ne Elf, nego neko sa, bar, API SL, još bolje SM).

    ОдговориИзбриши
  34. Анониман12. јун 2013. 13:21

    -------->307 cc 2.0 benzinac 2004

    Hvala na tako brzom odgovoru,još jendo pitanje suzio sam izbor pa se dvoumim izmedju
    TOTAL QUARTZ INEO MC 3 5w-40 i
    Mobil 1 New Life™ 0W-40(odgovara po modelu)
    oba mogu da nabavim i još me zanima koja je razlika izmedju 10w33 ili 5w40 koliko sam razumeo u tempreraturnom opsegu.Izvinite na možda glupim pitanjima ali što više čitam više sma zbunjen i idem logikom dobra marka skupa cena mora da je dorbo,takodje sam čitao vezano za dodatne aditive u ulje pa sad neki hvale neki kažu ni slučajno,a ove dobre marke već sipaju u svoja ulja
    pozdrav
    Srdjan

    ОдговориИзбриши
  35. Poštovani g. Srđane,
    Ova ulja su izuzetnog kvaliteta.
    Meni (čak) omiljena. Mobil je verovatno za nijansu bolji ali kod malo starijih automobila verovatno i ne baš. Moguća je i veća potrošnja ovog ulja, naročito posle 10W-40. To nije nemoguće ni sa Total-om (Mid-SAPS u odnosu na "normal" SAPS) pa u početku češće proveravajte nivo ulja. Tek kod druge zamene će biti prava potrošnja ulja (ne očekujem više od 10W-40).
    Prvi put svakako malo ranije zamenite (sintetičko) ulje, recimo na oko 7500km (biće bar smeđe i pored TNG-a).
    Dodatne aditive "ni namerno". I sad ozbiljno: sa dodatnim aditivima ćete pre napraviti loše motoru nego dobro. Ako je počeo da troškari ulje možda neki i nešto pomognu ali to je samo odlaganje neminovnog (remonta). Često pak posle remont motora bude i skuplji. U principu izbegavajte (čak i kad može).
    Pogotovu u ovakvim uljima nemaju šta da traže dodatni aditivi.
    Ukoliko i posle druge zamene potrošnja ulje ne bude veća od litar na 1000km ostanite na nekom od prethodna dva (da podsetim moj glas za Total).
    Ako i bude malo veća nije strašno (osim što je skuplje). Za dva litara (naročito više) definitivno pređite na 10W-50.
    5W-30 je kod starijih konstrukcija motora za do +30 ili 35 u hladu ali za novije je i do +40°C (vi ste tu negde "između").
    5W-40 je i za +40cel. i kod malo strijih motora.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман12. јун 2013. 20:24

      Stvarno ste profi nema šta,meni ne troši ulje mislim manje 1dl da 10 000 tačno 0,8l prošli put,mislim da je to za motor 9 godina star i više nego dobro,dovezen je iz nemačke,i proverio sam u servisnoj knjižici sve do 140 000 je sipana full sintetika,e sad ja sam malo kao stevo žigon iz majstorske radionice i volim da je sve perfect i najbolje i da smanjim potrošnju što je više moguće i da motor dobija sve najkvalitetnije,što se tiče aditiva za banzin (ne ulje) probao sam i oduševljen sam-stvarno rade posao naročito stp ali direkt iz USA,smanjio sam potrošnju skoro 20% i auto na otvorenom pri brzini 90 troši 4.8,planiram i hh generator i magnete(ali samo neomidijum) i kn filtere pa ćemo da vidimo za benzinca 2000 kubika i 136 konja starog 9 godina je smešna potrošnja,a za aceton u gorivo ću razmisliti,takodja čitao sma tvoj blog o engine flush pa ču probati i taj liqui moly
      Pozdrav

      Избриши
    2. Slažem se da potrošnja ulja nije velika.
      U tom smislu možete i krenuti sa Mobil 0W-40.
      Ipak, i Total je dovoljno dobar da se uverite u stanje motora. Povećana potrošnja ulja nije obavezna ako je 10W-40 bilo godinu-dve (mislio sam na to ako je više godina bilo u motoru).
      HHO (iliti H2O) je velika tema i pre godin-dve sam na CBC-u (nadam se) dao doprinos istoj.
      Nešto se može postići ali ne budite previše optimistični. Max. 10% je moja procena nakon više desetina sati proučavanja teme.
      Aditivi za gorivo su upotrebljiviji nego za ulja. Nisu svi aditivi za ulja ZLO ali nisu ni da se sipaju "reda radi". Ako je motor u dobrom stanju (a izgleda jeste) i koristite sintetičko ulje (bilo koje od dva navedena), nećete ništa dobiti aditivima a gubitak kvaliteta (zbog neidealnog odnosa aditiva) je izvestan pa makar bio i u maloj meri.
      Najviše ćete potrošnju smanjiti "nežnom nogom na gasu" a tek zatim dobro napumpanim gumama i lakotečljivim uljima.
      Aceton mi se čini (bilo je i na CBC forumu, gde sam expendable) kao dobro rešenje ali tu postoji jedno ali. Sastoji se u tome da je aceton agresivan prema mnogim zaptivnim materijalima (guma, plastika). Čak je i PE LD malo otporan na njega a tek su HD PE i PP solidno otporni (što se plastike tiče).
      Naravno, u koncentraciji od 0,1% ne mora da bude ali treba imati na umu.
      Pozdrav!

      Избриши
    3. Анониман16. јун 2013. 20:36

      Malo sam guglao za aceton i kažu da nije opasan ako se prethodno izmeša sa benzinom recimo u balonu od 5l pa kansije doda još dodatna količina goriva na pumpi,ono što me opet buni su čuveni KN filteri,toliko su mišljenja podeljena da sam opet u dilemi,ono što je meni logično da bolji protok vazduha pospešuje sagorevanje,motor bolje diše i sve to utiče na performanse pa i na potrošnju i konjažu indirektno.Voleo bih da čujem me vaš stav po tom pitanju.
      Pozdrav
      Srdjan

      Избриши
    4. Otprilike tako.
      Ne vidim da bi u manjoj koncentraciji bio posebno opasan. Ipak, treba obratiti pažnju.
      Navedena procedura je bolja od direktnog sipanja.
      Ipak, ne očekujte čuda, eventualno 1-2% manja potrošnja i/ili toliko više snage, obrtnog momenta. Objašnjenje ste već pročitali. Nisam baš 100% siguran, malo skepse je još uvek imam, ali (bar) vredi probati.
      Što se KN filtera tiče ...
      Sigurno da što bolji filter to bolje za motor, ali ...
      Filteri od sintetičkih (plastičnih) materijala se uopšte isplate tek na duži rok (5-10 godina) jer su skupi.
      KN su i za njih skupi ...
      Efikasnost od 99%+ nije svakako loša ali to je nešto što se može (treba) očekivati od iole boljeg (po standardima) filtera čak i papirnog.
      Bolji protok jeste bolji ali ne i nužno.
      Kod novijih motora kompjuter podešava smešu koja je (zbog ekologije) sve bliža stehiometrijskoj. Neki višak vazduha (kiseonika) svakako poboljšava gorenje (sagorevanje) ALI se pri normalnim uslovima NE isplati trošiti tolike pare.
      Da su testovi na sajtu proizvođača bolji po pitanju efikasnosti još i nekako, ovako je to više za one koji "cede suvu drenovinu" iz svog motora i koriste automobil za nižerazredna takmičenja, driftovanje ili makar česte posete TD-ima.
      U principu, neće biti mnogo loše za sportsku vožnju ali će verovatno (bar delom) biti bacanje para.
      Naglašavam, da nemam dovoljno podataka za zasnovaniji stav, ali ovo je neki moj utisak (od pre, a nisam ga ni sad posebno promenio).

      Избриши
  36. Анониман3. јул 2013. 14:06

    Cao ljudi.. imam pezo 308 1.6 hdi 90 ks 2009 god.nema fap filter.interesujeme koje je ulje najbolje sipati.presao 170000 godisnje prelazim 15000 km mesane voznje.poz

    ОдговориИзбриши
  37. Primarni izbor treba da budu ulja po>
    PSA B71 2290 standardu (sa tim odobrenjem) ali praktično bilo koje ACEA C2 5W-30 ulje.
    I pored velikog broja pređenih km nema potrebe ići na viskoznije, bar ne po svaku cenu.
    Alternativno se mogu (naročito oko 200k km što već jeste slučaj ali i ranije) koristiti i 5W-40 ulja, standardna (A3/B4) poželjno PSA B71 2296.
    U oba slučaja menjajte jednom godišnje i (taman) 15000km.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  38. Анониман24. јул 2013. 12:03

    Imam pežo 307hdi 1,6 fap kraj2005. prešao je servisnih150 000,,veliki servis rađen na115 242km,a zadnji mali na136 597km,inače auto je SWIS model i ima sve knjižice,piše preporuka TOTAL Q.9000 ,5w-40,ne znam da li je dobar izbor QUARTZ INEO ECS 5W-30 acea -c2,ima ga u Smederevu u par prodavnica ali ne znam da li su original.Pozdrav Nebojša

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. POštovani g. Nebojša,
      Preporuka u vreme kada je Vaš automobil bio proizveden je zaista Total Quartz 9000 5W-40 što možete koristiti i dalje.
      Quartz Ineo ECS 5W-30 je još bolje rešenje (uz ispunjenje PSA B71 2290, važi i za druga ulja sa ovim odobrenjem ili sa jednostavno ACEA C2).
      Sa ovim uljem slobodno menjajte na 20.000km i posebno bi dobili ukoliko više (od polovine km) vozite u gradu.
      Da li su originalna ulja u Smederevu ne bih znao, ali možete pozvati Total Srbija da proverite da li te konkretne prodavnice nabavljaju ulja od njih, kada ne bi trebalo da bude problema.
      Pozdrav!

      Избриши
  39. Postovani g-dine Stevo,imam peugeot 308 1.6 VTI 120 KS 2010 godiste i presao sam sa njim oko 50 000 km. Servis radim iskljucivo u ovlascenim servisima na 10 000 k, a poslednji sam odradio pre par dana i sipali su mi barem po kartici koju su okacili na motoru Total 10w40. Hteo bih da napomenem da dosad nisam imao nikakvih kvarova,niti mi je auto prijavljivao manjak ulja u sistemu stim sto neznam koja su mi ulja ranije sipali na redovnim servisima.Molio bih vas da mi objasnite koje je ulje najbolje za ovaj motor i sta mi vi preporucujete

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Predraže,
      10W40 je sigurno LOŠ izbor za ovaj motor.
      To što nema kvarova NE znači da je motoru "sve potaman" ... problemi sa lošijim uljem se ispoljavaju tek na duži rok.
      Menjanje na 10 hiljada km je takođe potpuno nepotrebno i čista "otimačina" para (doduše za 10W-40 je možda i maksimum).
      Koristite ulja 5W-30 koja ispunjavaju ACEA C2 standard, PSA B71 2290 odobrenje veoma poželjno.
      Dakle:
      Total Quartz INEO ECS
      Shell Helix Ultra AP-L
      Motul Eco Clean
      ...
      I niz drugih, su ono što je najbolje za vaš motor.
      Kao što se vidi, trpi i prilična odstupanja (nadam se da je ranije bilo makar Total-ovo 5W-40).
      Jednostavno ovo je moderan motor nastao iz saradnje BMW-a i Peugeot-a, kome je 5W-30 idealno i dovoljno i za +40°C u hladu.
      Potoršnja ulja neće porasti a potrošnja goriva bi verovatno bila par % manja, uz čistiji motor i bolje zaštićen (čak).
      Sa ovim uljima slobodno menjajte na 20 hiljada km što će vam čak i smanjiti troškove održavanja (jedan filter ulja manje i jedne "ruke" servisa, više nego razlika u ceni ulja).
      Čak iako ne prelazite svih 20k km godišnje, možete menjati i na 18 pa i 24 meseca (ako ne vozite Track Day, znači - normalna upotreba pa makar i više u gradu, gde 5W-30 posebno dolazi do izražaja i na kratim relacijama štedi 5-10% goriva).
      Ne morate menjati servis ali insistirajte na uljima koja sam pomenuo (u najgorem slučaju, makar ACEA C3 u 5W-30).
      Na kraju ali ne i po značaju:
      Mobil 1 ESP 5W-30 je "pukca" za vaš motor.
      Pozdrav!

      Избриши
    2. poštovani g-dine Stevo, i dalje vozim isti pezo 308 VTI i zamolio bih vas da me uputite koje je ulje najbolje od ponuđenih za moj auto
      1.ELF EVOLUTION 900 SXR 5W30
      2.ELF EVOLUTION FULL-TECH FE 5W30
      3.TOTAL QUARTZ INEO ECS 5W30
      U nadi da će te mi ubzo odgovoriti unapred vam se zahvaljujem

      Избриши
    3. Hmmm ... (sad sam tek video da je "pukca" umesto "pucka" kod M1 ESP).
      Izvinite za malu digresiju.
      Najbolje Vam je da koristite ulje pod 3. (Total INEO ECS 5W-30). Ulje pod 2. je "pod 2." ALI ga ne bih koristio ... alternativno rešenje je tek za veliki broj pređenih km. ACEA C3 je High HTHS što ne znači da će bitno bolje zaštititi Vaš motor (hoće one koji su konstrukcijski takvi da "to utiče na to"). Smanjenje goriva sa C2 neće biti nešto značajno (cca. 1%) ali nije zanemarljivo.
      ECS (i slična) bi trebao da bude primarni izbor za vas (eventualno i INEO First ... koliko vidim prešli se mali broj km).
      Pozdrav!

      Избриши
    4. Elf ... FE 5W-30 bi motor mogao manje trošiti (veća opšta viskoznost, veća HTHS viskoznost, verovatno manja isparljivost iako nije navedeno).
      Ostaje opcija za peak-life fazu i/ili prve znake "troškarenja" ulja. Dotle bih se držao ECS-a.
      Ulje pod jedan nemojte koristiti. Iako je razlika u zahtevima mala, ipak je na strani PSA 2290 (u odnosu na RN0700) pa je to (sigurno) lošije rešenje. U samoj grupaciji su se "podelili" pa je Elf više Renault specijalizovan a Total PSA.
      Naravno i za druge se automobile mogu koristiti ali za francuske je ovakva podela očigledna.
      Pozdrav!

      Избриши
  40. Postovani,

    Zanima me koje je najbolje motorno ulje iz portfolio “Total”za moj auto koji sam nedavno uvezao iz Belgije.

    U pitanju je C4 Grande Picasso 1,6 HDI 2008,110 KS.Ima dpf filter i vodi se da je presao 170.000 km.

    Napominjem da I ne znam koje ulje je prethodno sipano,dali polu ili full sintetika.Ima na sebi samo nalepnicu da je u pitanju Total quartz,ali bez gradacije I vrste.

    Hvala unapred
    Sladjan Mijalkovic

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Slađane,
      Za vaš automobil (motor) najbolje ulje za korišćenje je:
      TOTAL QUARTZ INEO ECS 5W-30.
      Postoji mogućnost da to bude i quartz 9000 5W-40 ali je to lošija varijanta. Naročito ukoliko više vozite u gradu (više km napavite) nego van njega. 5W-30 je dobro i za mešovitu vožnju kao i za sve temperature (klimatska podnevlja) koje su Vam potrebne, od -30 (skijanja na planini) do +45°C (letovanje u Grčkoj, Turskoj ili Španiji).
      Eventualni prelazak na 5W-40 ili 10W-40 posle 250 hiljada km ili 10 godina, nije obavezan ali se može razmotriti, naročito u slučaju više vožnje van grada.
      (mada je to više sa aspekta smanjenja troškova održavanja, jer potrošnja ulja nije značajno manja sa tim, viskoznijim, uljima, naročito jer je Ineo sintetičko ulje male isparljivosti).
      Dotle, od INEO ulja nećete naći bolju varijantu.
      Ulje menjajte na nešto kraćim intervalima nego što je propisao proizvođač, dakle na 12 meseci/15000km ili maksimalno 20 hiljada km u slučaju da više vozite van grada.
      Gde kupiti ulje? Pozovite glavnog uvoznika (Total Srbija) za savet (ko kupuje od njih).
      Pozdrav!

      P.S.
      Hvala za registraciju na blogu!

      Избриши
  41. Koje ulje u Focus 2 1.6 tdci (hdi motor) 66kw 2005 godište sa pređenih 170000km,auto je iz uvoza i prvi put radim servis...da li bi odgovaralo quarz 7000 10w40

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, quartz 7000 10W-40 ispunjava minimum zahteva za Vaš motor. Odgovara.

      P.S.
      Pošto prvi put radite servis možda je bolje da sipate 5W-40 (praktično bilo koje, recimo Total quartz 9000, najbolje sa PSA 2296 odobrenjem ali nije obavezno).
      I prvi put da ga malo ranije zamenite.
      Šta god da sipate, pratite potrošnju ulja (prvo na 500km pa na 1000km). Ne zaključujte prerano, tek kod druge zamene biće potrošnja koja će na dalje biti referentna (prvom ćete i malo oprati motor, što će 5W-40 ulje bolje učiniti od 10W-40).
      Dakle, savet je da prva dva puta (prvi put zamena na 7500km ili max. 10 hiljada, drugi put na 15000km) koristite 5W-40 ("sintetičko") ulje.
      Prednost je i što sa njim možete preći i 15000km (dok je motor noviji i 20 hiljada) i menjati ga čak i na više od godinu dana (recimo 1,5 iako Peugeot dopušta i dve).
      Sa 10W-40 ste (po meni) ograničeni na 10 hiljada km ili godinu dana (a Vi kako hoćete, možete i 20 hiljada ili 2 godine, ako volite da posećujete servis) pa nećete posebno uštedeti sa istim.

      Избриши
  42. Postovani,
    Do sada sam koristio Motul 8100 x-ces 5w- 40 u audi 1,9 tdi 81 kw 1999 godiste .Da li mogu da koristim Total CLASSIC 5W-40 ACEA A3/B4 API SL / CF Auto je presao 250000 i trosi 1l ulja na 15000km
    Hvala unapred

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vi (svakako) možete koristiti Total Classic 5W-40 ali je to loša ideja. Održiva je samo iz razloga starosti i pređenih km motora, pa kao jeftino ulje (može da prođe). Ovo je za klasu lošije ulje od Motul-a (pa i većine "standardnih" 5W-40, ulja). Pravljeno je da bude što jeftinije i uz nivo kvaliteta naveden gore.
      To je (praktično, iako Total ćuti o tome) PS ulje a ne sintetičko, ali to je manje bitno, bitnije je da se ne navode čak ni odobrenja tipična za prosečno 10W-40 ulje (od VW kao i drugih ni jedno jedino).
      Dakle, to je ulje 5W-40 (malo više sintetičke, HC, komponente i polimera uz isti osnovi paket aditiva kao 10W-40).
      Dakle, ako je do štednje, uštedećete ali nije posebna preporuka.
      Ako već koristite Total koristite quartz 9000.
      Ono bi trebalo da ima i 502.00/505.00 (mada ne za sva tržišta i ne sva godišta istog).
      To ima i navedeni Motul.
      Potrošnja od 1lit. na 15000km nije velika tako da je motor još uvek u solidnom stanju (na osnovu ovog podatka, naravno potrebno je više od toga da bi se tvrdilo).
      Još je bolje (najbolje) da se koriste 5W-40 ulja sa VW 505.01 (ima ih raznih). Jeste skupo ali je na duži rok bolje.
      Sa Classic-om je bolje ulje menjati na 10.000km mada u pricipu može i 15.000km.
      Dakle, opcija je samo za preživljavanje krize (godinu-dve) jer ako i tada treba štedeti bolje je preći na 10W-40 (ima i kvalitetnijih od ovog 5W-40).
      Ima ulja sa sličnom (niskom) cenom a sa 505.01 ili bar sa MB 229.3, VW 502/505, BMW LL-98 ili LL-01 itd.
      Nemojte pomešati sa Classic 5W-30 jer to ulje nikako ne ide ni u jedan VW (jer je Low hTHS).
      Pozdrav!

      Избриши
  43. Postovani, pratim Vas rad jos sa cbc foruma i divim Vam se na predanosti i volji.
    Molim za savet koje ulje u reno grand scenic 1.9dci sa 190 hiljada ulje se menja na 10000 ( elf solaris) i od zamene do zamene potrosi 4-5dl. Auto poseduje DPF filter i fabricka preporuka je Elf Solaris. Da li za moj auto postoji bolje ulje?
    Jos jedno pitanje, u skorije vreme planiram da odstranim DPF zbog maltretiranja sa regeneracijom svakih malo, naime auto se vozi skoro iskljucivo po gradu. Koje ulje ce biti vasa preporuka posle uklanjanja DPF filtrea?

    ОдговориИзбриши
  44. Nisam napisao,auto je 2005 godiste, kad su i poceli da ugradjuju dpf. Oznaka motora F9Q, 6 brzina manuelni menjac.

    ОдговориИзбриши
  45. Poštovani g. Ljubomire,
    Za vaš motor se (zaista) preporučuje Elf Solaris DPF sada poznat kao Solaris FE (zvanično ovo zamenjuje ono i kao bolje je beskonačno, a u suštini je isto ulje).
    Dakle to su ACEA C4 ulja koja ispunjavaju i ACEA C3 (nivo) i naravno RN 0720 (što je praktično C4). Jasno? A i zašto bi?!
    (zbuni korisnika da ga sludiš).
    Dakle, Solaris serija je zaista dobra uz umerenu cenu tako da je to verovatno najisplatljivije.
    Bolje?
    Pa ... verovatno "allmighty" Mobil 1 ESP 5W-30 iako nije C4 već "samo" C2&C3 (tačnije rečeno "2,5" kao onaj film "Naked Gun"... pa jeste smešno i ironično kao i to ... sa otužnim utiskom već viđenog).
    Inače, svako "pošteno" ACEA C3 ulje bi odradilo posao.
    Svakako C4 ulja su primarni izbor a osim Elf-a imaju ih i:
    Agip, BP grupa (Aral, Castrol), Texaco (Ultra R), Mobil (Super 3000 R), Motul, Fuchs GT1 PRO C4, Liqui Moly Top Tec 4400, Shell (neka od Ultra varijanti, ko može više da se seti tih oznaka), Q8 ... itd.
    Sa DPF-om je dobro što menjate na 10 hiljada km iako je i 15.000km moguće. Moguće ali samo u mešovitim uslovima ... samo u gradu ... ne preporučujem.
    Ako skidate DPF, skinite (au, sad bi vas "ekolozi" proglasili prestupnikom, a zapravo tu od ekologije nema ništa jer se "na mišiće" produžava upotreba motora SUS još par decenija, pa je dugoročno pogubno, par stotina automobila u Srbiji (dok ne stignu EU propisi) manje-više, neće tu ništa promeniti, ionako je pitanje da li uopšte DPF posle 200 hiljada km išta korisno radi, osim što troši gorivo što nije nimalo ekološki).
    Onda vam je izbor ulja (gle "čuda" !?) mnogo veći i donekle drugačiji.
    Udri bilo koje 5W-40 ili čak 10W-40 (e ovo ne bilo koje nego birano), ne mora (baš) Elf. Ovo je ionako primerenije godištu i pređenim km. Ostaju ACEA C3 kao dobar (primaran) izbor (ali ne i isključivi).
    Posle ... par desetina hiljada km, 10W-50 takođe dolazi u obzir, pre nego 10W-40 (sintetika ipak malo bolje "pere" motor).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  46. Koju preporuku za ulja od Totala bi m i dali, (posto imam opciju da nabavim total jeftinije), posle skidanja dpf-a. Sada sam pripremio za zamenu total quartz ineo ecs 5w-30. Da li da sipam ili da trazim nesto drugo? Koliko sam razumeo 5-40 bolje stiti motor od 5-30? I da je ineo serija bolja od quartz 9000 serije? - Bolja u smislu zastite motora, ne mislim na dpf.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako imate spreman ECS sipajte to ulje. Dobro je sa DPF-om, dobro je i bez njega.
      INEO serija JESTE bolja od QUARTZ serije (u svakom pogledu).
      5W-40 bolje štiti od 5W-30 naročito Low HTHS ali nije baš tako prosto (kad bi bio isti sastav bilo bi tačno i za HTHS veći od 3,5).
      Ne može se uzeti samo AW zaštita (niste ni pitali ali da ipak pomenem) već celokupno dejstvo na moto.
      Kod novijih motora je ECS verovatno jednako efikasno u smislu zaštite kao i viskozniji Quartz, možda je (čak) i ispred. Ako se vozi mnogo po gradu sigurno je efikasniji i kasnije (jer ne dopušta naslage makar koliko male).
      Mislim da bi posle najbolje bilo da pređete na INEO MC3 za koga Total i direktno tvrdi da bolje štiti motor od quartz 9000. Verovatno i kod starijih motora (dok su u solidnom stanju).
      Dakle, pomenuo sam 9000 kao jeftiniju a dovoljno dobru opciju (prednosti MC3 se sa kilometrima gube, možda na 150, 200 ili 250 stvari dođu i na praktično jednake, osim toga ta prednost o kojoj Total govori u svojoj propagandi nije tolika (kao da je tri klase bolje a stvari su u nijansama).
      Dakle prvi put ECS (jer ga već imate), drugi put MC3 (jer možete jeftino nabaviti) posle, kako hoćete (nije ni 9000 loše).
      Za druge kojima je cena bitna predlog je da bez DPF-a koriste 9000.
      Čak možda pre neko drugo ACEA C3 ulje 5W-40 (kao što sam pomenuo) baš zbog boljih detergenata, manje pepela u ulju i slično.
      Dakle redosled je (bez DPF-a):
      5W-30 C3, 5W-40 C3, 5W-30 C2 pa 5W-40 (quartz).
      Jako uslovno, za preko 200k km možda bih C2 stavio na kraj.
      Sa DPF:
      C2 prvih 150k km (ubedljivo prvo), posle može i MC3 pa na kraju i 5W-40 C3. Ostala izbegavati.
      Valjda je jasnije.
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Mnogo hvala na preporukama, znacice meni i drugim vlasnicima ovog motora.

      Избриши
  47. Анониман4. март 2014. 15:53

    Postovani, imam peugeot 307 1.6hdi 80kw iz 2007god. bez FAP-a. od prvog dana je u ovl. servisu sipano PS ulje total 10w40 i menjano na 10 000 ili god. Auto je presao samo 63000km. ja bih sada presao na 5w40 total Q.9000?. Kada sam gledao nivo ulja na predjenih 5000km mislim da je potrosio ok 2dcl. 70% je gradska voznja, hvala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slobodno pređite na kvalitetnije ulje.
      Vaš motor je skoro nov i problema neće biti.
      Sa Quartz 9000 možete menjati i na 15.000km (ali ipak na godinu dana, mada mesec-dva nije od značaja, ionako PSA grupa dopušta i dve godine što je malo idealizovano).
      Pozdrav!

      Избриши
  48. Анониман6. март 2014. 16:54

    Aj sad, gde svi tu i mali M.
    U pitanju je Mitsubishi Outlander 2008god., 2.0 DiD, pumpa-brizgaljka (VW motor), prešao (samo) 73000km, a moje pitanje je TOTAL QUARTZ INEO ECS 5W-30 ili MOBIL SUPER 3000 XE 5W-30 ? Da li mi neko od ova dva ulja može doneti tiši rad motora ? Hvala i bravo na ideji i razvoju bloga, pozdrav Danijel

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Pošto se radi o motoru VW PD on ima posebne zahteve (VW 506.01) koje ne ispunjava ni jedno ulje koje ste pomenuli.
      Za ovaj motor treba koristiti 0W-30 ulja sa pomenutim odobrenjem. Na primer: Motul SPECIFIC 506 01 506 00 503 00 0W-30 ili Texaco Havoline Synthetic 506.01 0W-30.
      Čak ni 504/507 5W-30 ulja su tek alternativna rešenja. Dakle nije motor gde 504/507 NE menja 506.01 ali je ipak tek za pod dva.
      Možda su idealna (ali malobrojna) ona koje imaji i jedno i drugo kao što je Mobil 1 ESP 5W-30.
      Zapravo ... i nema drugog.
      Od 504/507 ulja Total ima INEO Long Life.
      Pozdrav!

      Избриши
  49. Postovani gospodine Stevo pronadjoh specifikaciju ulja TOTAL QUARTZ 9000 5W-40 iz aprila 2011 godine.Ako ovo ulje na nasem trzistu zaista ima ovu specifikaciju onda je zaista konkurentno i preporucljivo.Interesuje me vase strucno misljenje o ovom ulju,odnos cena kvalitet. TOTAL QUARTZ 9000 5W-40 Units SAE Grade
    5W-40
    Density at 15°C kg/m3 855
    Viscosity at 40 °C mm²/s 90
    Viscosity at 100 °C mm²/s 14.7
    Viscosity index - 172
    Cleveland flashpoint: °C 230
    Flow point: °C -39

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dobro, ne treba ove podatke gledati kao "apsolutne" jer postoje i tolerancije. Ipak, slažem se da je nova verzija Quartz-a (prepoznatljiva po MB 229.5) korak napred u odnosu na staru, i "pola klase" (ili dve nijanse) bolje. Ionako je bilo solidno "standardno" 5W-40 ulje.
      (ja sam doduše našao podatak o "pour point"-u od -45°C ali i bez toga je O.K.).
      Ono što se uočava u odnosu na stariju verziju je (osim novih odobrenja) je malo veća viskoznost istog (uopšte, cca. 8%), što je potez sličan onome koji je Motul uradio sa 6100 uljem (u 10W-40 viskoznoj gradaciji). i što bi moglo da bude dobro prihvaćeno (i subjektivno ocenjeno kao bolje).
      Sve u svemu, odličan odnos kvalitet/cena, sam kvalitet vrlo dobar do odličan.
      Očigledno da Total cilja sam vrh (kategorije, "Normal SAPS") ali ne verujem da su ga još dostigli.
      Nisu ni drugi "ležali na lovorikama", a Shell je drastično odskočio (od vremena početka bloga) svojim novim GTL baznim uljima III+ kategorije (jedan od primera).
      Ostaje da su Total 9000 i Mobil 3000 najbliži "idealnom ulju premium kategorije" u 5W-40 (znači ne najbolje ali sa najboljim odnosom kvalitet:cena).
      Ipak, mnoga kvalitetna ulja su pojeftinila u ovoj kategoriji pa je "velika gužva".
      Da spomenem samo G-energy Synth F ili NiS Autoline (koje se može kupiti uz popus a i bez toga je jeftino) ... pa je konkurs za "Best buy" ulje još otvoren.
      U svakom slučaju (deluje da) ovo ulje je sigurno iznad proseka industrije i osetno iznad pukog ispunjenja standarda.
      Pozdrav!

      Избриши
  50. Postovani g.Stevo. Sta mislite koje ulje za ope corsa b dizel oko 400000km. malo veca potrosnja ulja (na godinu dana ili oko 10k km 4l)
    dvoumim se izmedju Quartz 7000 10W-40 i 15W-50.
    imate neki prijedlog.
    Razmisljao sam da koristim Lukoil ali..zbog potrosnje ulja mislim da bi mozda bolje islo ovo 15W50.
    Unaprijed zahvalan

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Stanko,
      (uf, jedva stigoh do bloga ... preko Male Krsnem, tj. mejla tj. G+)
      Mogućnosti su mnoge ali da se koncentiršemo na korisno.
      Da je motor sa 2x manje km i da 2x manje troši ulja, onda bi 5W-50 bilo rešenje za sve.
      Da je na "negde između" (te dve situacije) onda bi 10W-50 rešavalo sve.
      Sada SVE rešava 10W-60. Međutim, može biti preskupo za zamenu na 10.000km pa bi 15W-50 PS moglo da bude rešenje za celu godinu (recimo Quartz 7000 ili Havoline ili Shell ili Motul ... ili Petronas ... ne mogu se više setiti ... napamet).
      Drugo rešenje (kad već spomenuste lukoil) je da koristite 20W-50 leti i 10W-40 zimi (ili 15W-40). Ipak sa Lukoil-om (ako ćemo cepidlačiti) ovo nije moguće jer Luxe ispunjava zahteve ali ga nema u 20W-50 dok je Super tek SG/CD (mislim, proći će ali nije to to).
      Total 5000 bi ispunilo zahteve (ako nije TD).
      Ako je td moralo bi da se nađe 20W-50 sa min. ACEA B3 još bolje B4.
      Pošto to sve komplikuje život, koristite lepo 15w-50 pa od jeseni dolivajte istim 10W-40 (ista serija gore navedenih proizvođača, u slučaju Total-a, 7000).
      Ovo važi ako menjate ulje u proleće (ovih dana) što je za stare motore preporučljivo.
      Već sa prvim litrom 10W-40 preguraćete i oštu zimu (ove je i 20W-50 bilo O.K. ali je 15W-50 sigurno bolje, jer imate i rezervu (za hladnoću)).
      Pozdrav!

      Избриши
  51. Hvala g.Stevo
    Kod nas u Podgorici ne ide temperatura u minus tako da...
    Auto je obican suvi dizel.
    quartz 7000 15w50 ispunjava ACEA A3/B4, API SL/CF
    quartz 5000 15w50 - ne znam tacno ali mislim da je SN/CF..
    vjerovatno je ovo prvo bolje

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Onda definitivno i samo 7000, 15W-50!
      Za CG čak i 20W-50 dolazi u obzir, ali ste onda "osuđeni" na mineralna ulja.
      Prvo idite na kvalitetnija PS ulja, koja bi trebalo da bar malo smanje potrošnju.
      Posle ćete lako odlučiti da li da nastavite sa tim ili pređete na 20W-50.

      Избриши
  52. Postovani, sta mislite koje ulje za Citroen C3 1.4hdi 50kw iz 2003god. 70% je gradska voznja, i interval kada da menjam ulje,hvala.

    ОдговориИзбриши
  53. Poštovani g. "Život",
    5W-40 (eventualno 0W-40 kao što je M1 TD).
    PSA poželjno ali ne i obavezno.
    Neka od ulja koja dolaze u obzir su:
    Total 9000, Mobil 3000, Motul X-cess, Shell Ultra, Kroon Emperol ... (sva u 5W-40). Naravno i mnoga druga.
    ACEA C3 ili ne?
    MOže ali pod 2. (pod 3. tek 0W-40).
    10W-40 ne bih koristio čak i ako ste preko 200k km. Kada i ako dođe do "troškarenja" ulja, udri Elf 10W-50 i to je to.
    Pozdrav!

    P.S.
    Dug ŽIVOT vama i vašem autu želim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ulje menjajte na 12 meseci ili 15000km (šta prvo bude ispunjeno).
      Pozdrav!

      Избриши
  54. Анониман7. мај 2014. 21:16

    Koje ulje preporucujete za jeepa grand ciroki...mercedesov motor 2.7 dizel...Srdacan pozdrav..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Bilo koje kvalitetno MB 229.5 ulje, 0W-40 ili 5W-40.
      Na primer:
      Mobil 1 Turbo Diesel, Shell Helix Ultra, Motul X-cess i slična.
      Eventualno možete preći i na MB 229.3 i 10W-40 (na primer Motul 6100) ali ne kao dobar izbor.
      Držao bih se pre svega sintetičkih ulja.
      Ako (i kada) počne "troškarenje" ulja ili zbog teških terena možete ići (dok ga još ima) i na Mobil 1 Peak LIfe 5W-50 (MB 229.3 što je apsolutni minimum za ovaj motor, makar i kada je u godinama).
      Mogu se (naravno) koristiti i MB 229.51 ali bih se držao 229.5 ulja, iako je razlika više akademskog značaja.
      Pozdrav!

      Избриши
  55. Postovani, posjedujem reno megan 1.6 16v 2010 godina, a koji je presao 38 000KM. Do sada sam koristio ulja 5w30 od ElfA. Na zadnjoj izmjeni sam stavio Total 5w 40. Kazite mi sta predlazete, da li mogu voziti godinu dana sa ovim uljem, uglavnom je gradska voznja i max prelazim 10 000 hiljada km ili da ipak zamijenim ulje i stavim 5w 30.
    Hvala unaprijed,
    Dado

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Jadranko,
      Možete voziti sa Total-om celu godinu. Vaš motor nije toliko zahtevan po pitanju (kvaliteta) ulja, iako je moderan. Naravno, RN0700 odobrenje Renault-a je potrebno ispuniti, pa posle nastavite sa takvim uljima. Osim 5W-30 može i 5W-40, čak bih prednost dao ovim drugim.
      Osim (podrazumevanog) EVOLUTION SXR 5W-40 (sada Evolution 900 SXR) tu su još i:
      Mobil Super 3000 X1, Motul X-cess, Fuchs Titan GT1, LM Leichtlauf HT 5W-40, Texaco Havoline Ultra, itd.
      Pozdrav!

      P.S.
      U pretežno gradskoj vožnji možda bi 5W-30 bilo nešto bolje ali ipak prednost za 5W-40.
      U svakom slučaju 5W-30 isključivo sa RN0700 odobrenjem.

      Избриши
  56. Анониман13. мај 2014. 18:38

    Postovanje:

    Ako mozete uputiti mi savet vezano za ulje.
    Naime ,radi se o staroj bubu iz 70-ih godina,bokser motor.

    Hvala unapred.

    ОдговориИзбриши
  57. Poštovani,
    Postoji tema (i desetak stranica (3 ekrana)) na forumu VHS Mladenovac (tema: motori, ulja).
    Najracionalnije rešenje je koristiti 15W-40 API SF/CC ulja.
    Ima ih poprilično (npr. NIS i Lukoil) a da nisu "historic", "Classic" i slično (tj. da se ne naplaćuje duplo).
    SAE 30 ulja su odlična ali je većina na tržištu "dizel orijentisano" pa ne preporučujem (Kroon "Classic Monograde" SAE 30 je API SF/CC i odlično za namenu).
    Zimi je dobro koristiti 10W-30 ulja ... ali ono malo njih je API SL ili SN ... U većini slučajeva su viši standardi bolji ali kod bube se ne bih potpuno složio.
    Nisam ni za "Classic" ulja sa vrlo malo detergenata (API SA ili SC) već za "pravu meru" API SF/CC (malo aditiva ali ipak više nego dovoljno).
    Ulje menjajte na 5000km ili 6 meseci. (ako je više vožnje u gradu i na 3000km).
    15W-40 bi moglo da se menja i jednom godišnje ali na max. 5000km.
    Leti bi SAE 40 ulje takođe moglo da se koristi ali nema pogodnog (20W-50 sa API SF/CC kao alternativa).
    20W-50 je takođe opcija za veći deo godine (ali ne i zimu) kod povećane potrošnje ulja.
    Naravno, ovde se ne iscrpljuju mogućnosti ali ovo su one najsuvislije. Ostalo je ili skupo ili ne tako podesno.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  58. Анониман14. мај 2014. 12:05

    Hvala Vam puno na ukazanoj pomoci.
    Poseticu taj forum i pregledati sve.

    Srdacan pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  59. Postovani,
    Molio bih vas za preporuku ulja za Citroen C4 picasso 2.0 hdi, presao je 115.000 km. Nedavno sam kupio ovaj polovan automobil i vidim da je preporuka Za Total ulje ali ne znam koje bi bilo najpogodnije.
    Unapred hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Niste naveli da li je DPF (sa filterom čestica) ili ne.
      Ukoliko jeste, onda Total INEO ECS ili ekvivalent za to (ACEA C2, 5W-30) bilo kog poznatog proizvođača.
      Ukoliko ne, Total Quartz 9000 5W-40 (Energy ako nađete a može i "običan") će biti sasvim O.K.
      Prvi put sipajte baš ECS (ako je FAP(DPF)).
      Zbog pređenih km, dobra alternativa je i INEO MC3 (ACEA C3).
      Ipak, baš zbog DPF, ERG i manje potrošnje goriva primarni izbor treba da bude ECS (može i za motore koji nisu sa DPF).
      Ovim ćete imati pravi uvid u stanje motora (jer je ulje koje se sipa u garantnom roku), makar indirektno ... utvrdićete i potrošnju ulja na 10.000km ili 15.000km (servisni interval, koji ne bi trebao da pređe 15000km zbog pređenih km, inače je 20.000km sasvim u redu).
      Pozdrav!

      Избриши
  60. Анониман8. јул 2014. 13:27

    Poštovani,

    odnedavno sam postao vlasnik automobila Peugeot 307, 2.00HDi, 66kW. Automobil je prešao cca. 170.000 KM. Prelazim oko 10.000-12.000 godišnje, oko 60% gradske vožnje.
    Naravno, nakon kupovine odmah sam promenio ulje. Za promenu sam iskoristio Total Quartz 7000 10w40. Ne znam da li sam napravio pravi izbor? I ako nisam, šta biste mi Vi preporučili za ubuduće? Na žalost, automobil je iz uvoza (Holandija), a nemam nikakvih podataka koje je ulje ranije korišteno.

    Veliki pozdrav.
    Ovom prilikom Vam ujedno upućujem iskrene čestitke za Vaš rad, trud i entuzijazam.

    ОдговориИзбриши
  61. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  62. Komentar je isti ali sa prepravljenim greškama koje bi Vas možda zbunile.

    Poštovani,
    Niste (mnogo) pogrešili ali ste krenuli od minimuma za Vaš motor. Bolja varijanta je Total Quartz 9000 5W-40.
    Naravno i neko drugo (praktično bilo koje originalno) 5W-40 sintetičko ulje (PS takođe ali onda niste daleko odmakli).
    Idealno sa PSA 2296 odobrenjem. Na primer (osim Total-a) Mobil Super 3000 (nije ni skuplje).
    Najskuplje i najbolje rešenje su 0W-40 ulja (praktično bilo koje) a izdvajam tri:
    Mobil 1 Turbo Diesel, Castrol Edge 0W-40 i Shell Helix Ultra. Prva dva kao lako dostupna (doduše za Castrol pazite gde kupujete) dok treće kao nešto što je malo teže naći.
    Izdvajam kao ulja velikih proizvođača i relativno lako dobavljiva (i za eventualno dolivanje). Inače i LM je sasvim O.K. kao i Kroon, Modriča, G-energy (možda bi ovo naročito trebalo izvdojiti jer je relativno jeftino a lako dobavljivo).
    Sve u svemu nije kasno ni za 0W-40 ali "Full SAPS" (dakle NE ACEA C3).
    Inače, da je "glanc nov" ni 5W-30 ACEA C2 (iako nema DPF) mu ne bi loše došlo, a do 100 hiljada km, možda su ACEA C3 5W-30 a naročito 5W-40 (Total INEO MC3) najbolji izbor.
    Sada je optimalan izbor 5W-40 (ne samo par pomenutih, nego i više, npr. Havoline ili G-energy, ovo poslednje sa odličnim odnosom kvaliteta i cene).
    Dakle, ulja sa ACEA A3/B4 uz PSA 2296 ali i (možda još pre) MB 229.5 su u prednosti (iako se, naravno, mogu koristiti i ona sa 229.3 u vašem slučaju čak i nije od većeg značaja ako menjate na godinu dana).
    229.5 su u prednosti ako odlučite da ulje menjate ređe (na npr. 18 meseci, onih 24 je ipak za novije automobile).
    Menjati na 12 meseci je bolje opcija i tu Vam zapravo ostaju samo dve opcije (uz 0W-40 što je pomalo "overkill" (preterano) i "bacanje para" (zavisi kako se gleda na stvar, sa ovima može i 18mes.)):
    5W-40 i 10W-40.
    Sve u svemu, sigurnije je menjati na godinu dana pa je 10W-40 koje ste izabrali najekonomičnije rešenje (zaista).
    Možda da probate i 5W-40 (sintetiku) što je sigurno kvalitetnije i ne toliko skuplje.
    Sa 10W-40 ne dobijate veliku uštedu a za motor nije posebno bolje niti je potrošnja ulja manja. To bi moglo da vam bude rešenje za 4-5 god. kada (uveliko) pređete cifru od 200 hiljada km, i to više zbog godišta automobila (što se km tiče, može 5W-40 i do 300 pa i sve do remonta motora).
    Nadam se da sam jasan, ali ajd' da rekapituliramo:
    1) 5W-40, optimalno rešenje
    2) 10W-40, ekonomično rešenje (za promenu na 12000km, čak i solidno sa tehničke strane).
    3) 0W-40, najbolje ali i najskuplje. Možda i preambiciozno (ako je onih 170k km ustvari 220k km ili 270k km) što za 5W-40 nije slučaj (sa tehnološko-tehničkog aspekta).
    Jednostavno, motor ne mora ali može da više troši "ređe" ulje (iako je za radnoj temperaturi isto SAE 40 kao i druga dva navedena).
    U praksi se dešava i obratno (da motor manje troši 0W-40 ali u manjem broju slučajeva).
    Istorija servisiranja je korisna stvar ali ne menja mnogo za Vaš izbor; 5W-40 bi motor (ukoliko je u iole dobrom stanju, sa sve pređenim km i godinama, doduše niste naveli tačno godište) morao da "lepo" koristi (ne troši mnogo i bude odlično zaštićen i čist).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  63. Poštovani Stevo, cenim Vašu stručnost pa Vam se ovom prilikom obraćam za savet. Posedujem Ford Mondeo mk4 2.0 Duratorg-TDCI od 140ks sa DPF filterom proizvedenog 2008-me god.. Automobil je presao 120000km (pravih). Auto sam otkupio od moje firme koja je kupila automobil nov u Srbiji kod uvoznika gde je svo vreme besprekorno odrzavan i u dobrom je stanju. Prvi put sam promenio ulje kod uvoznika u odvlascenom servisu na intervalu od 17000 km od predhodnog menjanja i ulje je pre toga bilo na maksimumu (ne trosi ni kap ulja). Od tada sam presao za 15 meseci 6000km i ulje nisam promenio a vreme je zbog duzeg vremenskog intervala. Pitanje za Vas je koje ulje je idealno za ovaj motor jer u Fordovom korisnickom upustvu pise da se koristi 5-W-30 ulja i to u starijom upustvu M2C913-B, dok u novijem upustvu koga sam nabavio za Mondea za iste motore pise M2C913-C po specifikaciji A5/B5 ,,osim za motor 2.0 Duratorg- TDCI" (u oba upustva taj motor iz PSA grupacije). Znam da treba da nastavim da dobro odrzavam auto sa uljem 5W-30 ali za taj motor sa DPF filterom, (koji ne pravi problem) dilema je Fordovo ulje koje oni koriste i koje nije Total Quartz Ineo Esc 5W-30 koje Pezo-Citroen (PSA) jedino preporucuju za ovaj motor. Zvao sam ovlascenu prodavnicu delova uvoznika gde je kupljen automobil i kazu mi da imaju ulje 5W-30 i da kosta 700 din l i da ga koriste godinama ali na moje pitanje da li je ACEA C2 za motore sa DPF filterom ne znaju da kazu ili nece. Kazu samo da je ACEA A5/B5 sto meni nije bitno ukoliko nije za dizele sa DFP filterom. Uostalom i Total je ACEA A5/B5. Koliko sam shvatio u ovlascenom servisu koriste Fordovo ulje 5W-30 i za benzince i za dizele imali ili nemali DPF fiter. To mi jako cudno jer PSA razdvaja ulja po vrstama motora kao i ostali i time da li imaju ili nemaju Dpf filter. Pored preporucenog Total Quartz Ineo Esc 5W-30, nasao sam da su odgovarajuci i MOBIL 1 ESP FORMULA 5W-30, MOBIL SUPER 3000 FORMULA P 5W-30. Kad bih znao da je Fordovo ulje koje je uvek sipano u automobil i koje prodaju sa specifikacijom ACEA C2 nastavio bih da kupujem ali sam skeptican da li je C2 i presao bih na Total za koje mislim da je ipak najbolje za ovaj motor i sigurno povoljnije od Mobil ulja cime bih zastitio DPF filter i turbinu. Sta da radim? Sta vi mislite s obzirom da se isti motor 2.0 (PSA) ugradjivao i u Mazdu do skoro (Ford bio vlasnik do 33%) i u Volvoa do skoro(Ford bio vlasnik)? Sta Mazda i Volvo preporucuju za PSA Dizel?
    S poštovanjem,
    Bojan

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Bojane,
      Razlike između A5/B5 i ACEA C2 su ranije bile mnogo manje (a i sad su male) i C2 je ispunjavalo i A5/B5 za verzije 2004. i 2007. (za 2008. nisam 100% siguran a za 2010. postoji razlika u dve stvari:
      TBN kod A5/B5 mora biti iznad 8 a sulf. pepeo može (ali ne mora) biti i 1,6% (duplo više od C2).
      Manji TBN kod DPF-a nije minus nego plus.
      Smatram da bi najbolje bilo da nastavite sa ACEA C2 (i/ili PSA B71 2290).
      Nije Total INEO ECS jedino rešenje ali je verovatno najisplatljivije. Osim Mobil 1 ESP (lično moj favorit) tu su i (npr.) Shell Helix Ultra Extra 5W30 i Fuchs GT1 Pro C2 ili LM TopTec 4300.
      Da nije DPF-a i Ford ulje ili Total (Future 9000 NFC, sa čak FORD WSS-M2C913D, kompatibilno i sa 913C i 913B) bi bila jednako dobro rešenje.
      Ovako je sigurno sigurnije koristiti C2 ulje koje praktično ispunjava iste zahteve osim što ima manje sulf. pepela. Za DPF je Mid-SAPS u odnosu na Normal SAPS uvek bolje iako je PSA grupa dopuštala (čak) Normal SAPS ulja za prvu generaciju motora sa DPF (pre 10-tak god.), kao što je Total Quartz 9000.
      Dakle Ineo ECS. Da li Ford (Formula F) ispunjava i C2 (teorijski moguće)? Nije navedeno. Zašto nagađati kad je alternativno i ispravno rešenje očigledno?
      Pozdrav!

      Избриши
  64. Postovani g. Stevo,
    Hvala Vam na brzom odgovoru i savetu! DPF filter je jako skupa stvar kada se pokvari, cak je i reparacija skupa i ne zelim da mi se to desi. Zasto Ford Evropa vise ne misli o tome i ovlasceni servisi ako u svojim automobilima imaju tudje motore. Zbog tako jeftine stvari koja ih ne bi kostala da nabave drugo ulje koje je preporuceno, rizikuju da im DPF filteri duplo brze propadaju nego kod PSA grupacije pa ce novinari, mehanicari i korisnici napraviti lepu anti-reklamu za Ford kako prave kola koja se statisticki losije ponasaju u eksploataciji nego konkurencija. Onda ce i prodaja novih kola ici losije kao sto im ide. Ne znam koje kompanije za Ford radi ulja Ford Formula 5w-30, mada pretpostavljam da je jako dobro i sigurno dobro podmazuje motor cim je fabricki interval za zamenu 20 000km. Uzgred nasao sam danas na YouTube snimak i preporuku mehanicara Engleza za indenticnog Forda da se koristi Total Quartz Ineo Esc 5W-30 sto i vi mozete videti na snimku i natpisima ispod snimka preko linka ( http://www.youtube.com/watch?v=oyBRksAEAh8 ). Pa nisu ljudi bas toliko blesavi. Jedino me sada brine prelazak sa jednog ulja na drugo i da li ce to stetiti motoru s obzirom da je uvek koristio jednu vrstu ulja. Ne bih ga ispirao hemijom ali cinjenica da u motoru nakon ispustanja uvek ostanu neki ostaci starog ulja pa makar se cedilo i sat vremena. Jos jednom hvala na savetu, stvarno ste profesionalac! Steta sto ne radite na visokom polozaju u nekoj svetskoj kompaniji koja proizvodi motorna ulja. Onaj ko zavrsi TMF moze biti samo ekspert! Poznajem puno ljudi koji rade na TMF-u i svi su profi i skoluju dobre strucnjake!
    S postovanjem,
    Bojan

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Bojane,
      Hvala za visoko mišljenje o TMF-u. To je odličan fakultet, bio i ostao (i nadam se da će to biti i u buduće). Hvala u lično ime i mog prijatelja Đoleta (prof. dr Đorđe Janaćković, redovan profesor na katetedri NHT; izuzetan čovek i stručnjak*) koji je "prva glava" (dekan) tog uglednog dela Bg Univerziteta.
      Nemojte se mnogo brinuti zbog zaostalog starog ulja (par dl) sve je u najboljem redu. Nemojte ispirati (zaista nije potrebno) motor. Uostalom već sam napomenuo da su ulja veoma slična pa je još manje razloga za (ikakvu) brigu.
      Menjati na 20 hiljada km (ali na godinu dana čak i ako je manje) je fabrička preporuka i nema potrebe da se skraćuje.
      Pozdrav!

      *http://www.tmf.bg.ac.rs/index.php?p1=5&p2=11&p3=1&p4=4&p5=0&lang=sr

      Избриши
  65. Postovani gospodine Stevo,
    Potpuno se slazem za TMF. Prof. Dr. djordja Janackovica licno poznajem i isto mislim za to sto ste napisali o njemu. Na TMF sam radio 9 meseci u dekanatu dok je Prof. Dr. Djordje Janackovic bio prodekan a dekan je tada bila Prof. Dr. Ivanka Popovic. Takodje druzim se sa dosta ljudi koji su zavrsili TMF, neki su trenutno doktoranti i rade na TMF-u, smer Hemijsko inzenjerstvo.. Jedino mi je zao sto je industrija u nasoj zemlji unistena i sto taj fakultet ne upisuje vise studenata. Nadam se da ce se to promeniti. Ja sam davno zavrsio fakultet i postdiplomske studije na drugom fakultetu.
    Hvala jos jednom, poslusacu Vas savet! Pozvacu uvoznika da vidim ko kupuje od njih Total ulje kako bih znao da cu kupiti original. Pretpostavljam da su benzinske pumpe ok za razliku od malih radnji i da je na pumpama bolja kontrola kako radnici ne bi ubacivali i mesali originalna ulja sa neoriginalnim.
    Sve najbolje u daljem radu!
    Srdacan Pozdrav,
    Bojan

    ОдговориИзбриши
  66. Postovani Stevo, imam pezo 308 1.6 VTI 120 KS 2008 god. sa ugradjenim plinom, presao sam sa njim oko 130 000 km. koje biste mi ulje preporucili? Poydrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Ništa lakše (mada ne baš dostupno "na svakom ćošku"). Bilo koje ACEA C2 5W-30 ulje. Poželjno i PSA B71 2290 odobrenje ali (čak) i nije obavezno.
      (uglavnom se podrazumeva taj kvalitet, razlika je u par testova).
      Posebno preporučujem "Almighty" ("svemoćna") ulja koja su na granici C2 i C3 standarda i imaju "ACEA C2/C3" specifikaciju. Imaju ih Mobil, Shell, Fuchs ... odskora i Total (vidi najnoviji tekst na blogu).
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Zahvaljujem, srdačan pozdrav i sve najbolje Vam želim u daljem radu!

      Избриши
  67. Dobar dan!
    U moj peugeot 206 1.6 HDI sa uklonjenim DPF filterom dosada sam sipao TOTAL 9000 quartz 5W-40.
    Medjutim sad tog ulja nema u prodavnicama u mom gradu vec nude TOTAL 9000 quartz energy 5W-40.
    Cijena je jeftinija od obicnog 9000.
    Na energy varijanti nema preporuke za Peugeot.Da li ovo 'energy' ulje odgovara mom motoru i kakav mu je kvalitet u odnosu na quartz 9000?

    ОдговориИзбриши
  68. Poštovani,
    Lepo ste primetili da PSA B71 2296 sada nema (na Energy varijanti 9000 5W-40).
    Međutim (however), nema problema (no problem).
    Energy je novija verzija i u principu je za nijansu bolje ulje (Mb 229.5 vs. MB 229.3). Verovatno je Total odložio PSA approval dok ne rasproda zalihe starog. Ili da staro prodaje skuplje(?).
    Kako god, slobodno koristite Energy.
    Odobrenja koje ovo ulje ima su jako novog datum, pa je npr. MB 229.5 (2012) od maja ove godine, VW 502/505 od aprila ove godine, Porsche od juna ...
    Još nije stiglo na red ... ili se "podrazumeva".
    Kako god, bolje je za manje para pa nema razloga za brigu.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  69. Hvala na brzom odgovoru!
    Jutros sam svracao u prodavnicu i kazu da ce imati za par dan i stariju varijantu al ce kostati skuplje nego ranije za 1 euro, tako da ste pogodili da ce se staro prodavati skuplje.
    Mala digresija: Imao sam priliku da u servisu kod prijatelja vidim otvorene 1.6 HDI motore u koje je od pocetka sipano ulje quartz 9000 5W-40, samo sto je na jednom mijenjano na 12000 a kod drugog na 20000.Oba motora su u dobrom stanju,kilometraza nesto preko 200.000,ne trose ulje al u ovom drugom slucaju u motoru bas ima puno taloga i prljavstine od zgusnutog ulja,narocito u dzepovima glave motora, dok kod slucaja sa promjenom na 12000 toga nema.Egr ventili su zacepljeni vis od 70% kod oba.
    Treci primjer, isti motor, 160.000 km,od pocetka sipan Quartz INEO ECS,promjena na 15.000 nema prljavstine, EGR vrlo lagano zagaravljen.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala i vama na ovim informacijama!
      Za HDI je ACEA C2 "zakon" ali nisam hteo da širim priču. Za više pogledajte na cbc.rs ("koliki Vam je nivo ulja") gde je to potanko objašnjeno (više od strane DS9 nego mene, ali čovek je "hrabro" počeo sa 5W-30 i dan-danas koristi i zadovoljan je (i meri nivo bolje nego iko)).
      Sami ste rekli da nema posebno pozitivnog uticaja na habanje motora (verovatno nešto malo) ali što se EGR ventila tiče, očigledno je. I 1-2% uštede goriva nije baš za bacanje.
      Ipak, kod starijih motora je (ipak) pitanje da li posebno bolje (veća potrošnja ulja, iako nije baš izvesna a "DS9" sa foruma je imao čak i manju sa 5W-30).
      Dakle, to je još jedna opcija ali je i standardno Quartz 9000, "obično" ili Energy više nego dobro.
      Pozdrav!

      Избриши
  70. Dobar dan!
    vidim da se strucnjak za ulja,pa sam hteo da vas pitam.imam pezo 307 1.6 hdi 2005.vozim ga godinu dana i sipao sam total q.10/40 i nije uopste trosijo ulje sa 9000km.E sad su mi u prodavnici delova rekli da posto ja imam fap filter trebalo bi da koristim 5/30ineo ulje.zanima me koliko je to pametno posto auto ima oko 300 000km predjenih.unapred hvala

    ОдговориИзбриши
  71. Poštovani g. Dragane,
    Nije problem u onih 300 hiljada km, jer i sa toliko motor može da se podmazuje sa 5W-30 pa sve do remonta.
    Peugeot ima samo jednu preporuku za motor a to je 5W-30 sa PSA B71 2290.
    U novije vreme u HDi konstrukcije Peugeot "gura" ACEA C1 ulja (INEO First, 0W-30).
    Onda je pitanje (zapravo) koliko je pametno da se sipa 10W-40 u motor koji nema tu preporuku.
    I tu je kraj priče (koju bi kao stručnjak za ulja mogao da ispričam).

    P.S.
    O 5W-30 u starim motorima je pisano u "tomovima" na CBC-u (u temi "koliki Vam je ... nivo ulja?"), a na blogu u više navrata. Možda i sami nešto zaključite.
    Ipak, kako sam već debelo u petoj deceniji života znam za jadac u ovoj priči.
    Vama je očigledno (kao i 90% ljudi, makar im dokazivali iz Peugeot-a, VW koncerna, BMW-a, Mercedes-a i svih drugih da nije) da ste potpali pod "majstorsku priču" da je VRHUNSKI (I UGLAVNOM JEDINI) kriterijum kvaliteta ulja i "kompatibilonosti" ulja sa motorom, potrošnja ulja.
    Naravno da nije a sve zbog jednog jedinog razloga jer (između mnogo drugih stvari) povećanje potrošnje ili sama velika potrošnja može značiti da je motor blizu remonta.
    Može ali i ne mora. Više volimo analgin nego da idemo kod zubara. Većom viskoznošću se problem prikriva a ne rešava. Motor je zreo za remont kada sa fabričkom preporukom više nema tražene karakteristike.
    Naravno, ovo je uopšteno i ne mislim na Vaš motor. HDi u principu može i "pola miliona" (manje-više).
    Lično mi se čini da bi sa 5W-40 ACEA C3, npr. INEO MC3, prošli najbolje. Možda ćete imati nešto veću (od nulte) potrošnju ulja, i još veću prvi pa eventualno i drugi put (prvu i drugu zamenu ulja), i to je to. Prvi put obavezno zamenite nešto ranije (svakako pre 10 hiljada km).
    Verovatno oko pola litara na cca. 10.000km.
    Sa 5W-30 bi imali prosečnu potrošnju za taj motor (sa više od 200 hiljada km) oko litar (na istu kilometražu).
    Znam, znam ... neprihvatljivo (je).
    Drugo "klasično" rešenje je, "dobro je, samo guraj".
    Verovatno će Vam još nekoliko majstora i tri puta više prijatelja reći da i oni sipaju 10W-40 godinama (cele dve) i "eto ništa". A potrošnja ("bato") nula.
    Šta reći? Ja (više) ništa (nisam se smorio od toga ali nisam mlad i naivan da verujem da će većina više verovati činjenicama nego polu-istinama).
    Dakle, da nisam potpisao (što ne poštuje bar 49% kolega, al' ajde, teška su vremena) da ću poštovati očuvanje prirodne ravnoteže (neću zagađivati prirodu više od neophodnog), dakle da sam neko drugi, verovatno bih Vam rekao da skinete taj DPF, preštelujete "comp" za takav "set up" i lepo nastavite sa 10W-40 i "mirna Bačka".
    Svi zadovoljni, posao cveta!

    P.S.
    Ozbiljno! Uostalom (ovo nije ironično) za taj motor bez DPF-a jeste bila preporuka 5W-40 ili 10W-40 pa zašto da ne.
    (jest' da i bez DPf-a može i 5W-30 ali "opšte je poznato" da je "gušće ulje bolje").
    Obzirom da je već ko zna koliko sipano 10W-40 Vi nećete mnogo postići sa 5W-30 u cilju očuvanja DPF. Osim toga, neminovne taloge (makar filmove) sa motora ćete načeti što na već povećanu potrošnju ulja možda da istu poveća ili da dovede (čak) i do curenja zaptivki, pa je zaista (iako je tužno) možda i najpametnije nastaviti sa 10W-40.
    Sve navedeno sa 5W-30 ACEA C2 može da vas zadesi i sa ACEA C3 5W-40 (i dobro i loše, iako manje izraženo) pa je u praktičnom smislu bolje ići kao do sad (uz češće čišćenje i zamenu EGR ventila i slično).

    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  72. hvala na opsirnom odgovoru.ostajem pri starom 10/40 verovatno je za to spiranje naslaga i majstor znao pa mi je predhodno sipao bas to ulje.jos jednom vam hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Veći deo odgovora je od opštijeg značenja. Drago mi je da ste to shvatili. Dobro ste ukapirali, to je to.
      Pozdrav!

      Избриши
  73. Dobar dan!
    Molim vas mozete li mi dati savjet za ulje koje treba da koristim za moj Citroen c1.
    godina 2013 , 1,0 68 konjski snaga, benzin.
    prvi servis sa imao ove godine u januaru ,ulje sa promijenio u servisu citroen 10/40 total quartz 7000 PSA B71 2294 -B71 2300 syntetic based ,sada je auto preslo 14000km a ukupno kilometara 26500km sad se spremam za zamjenu,problem je sto se nemogu precizno odluciti koje ulje sad da mijenjam, ja zivim u Danskoj,posto sam u servisu citroen vec mjenjo 10/40 sad mi govore u drugom citroen servisu da mjenjam 5/30ulje sa oznakomTotal Quartz INEO ECS Fuel Economy ACEA C 2--psa Peugeot citroen B71 2290,pa vas molim da mi odgovorite na ovo pitanje koje je ispravno ulje,unaprijed velika hvala,poz. vaha

    ОдговориИзбриши
  74. jos jedu stvar sam zaboravio da spomenem mozda je vazno,ovo ljeto sam putovao na ferije u nasu zemlju gdje vrucina dostize temperaturu i do 45 stepeni pa da imate u obziru sa ovim mojip prethodnim pitanjem,unaprijed hvala na odgovoru,poz. Vaha

    ОдговориИзбриши
  75. Poštovani gospodine,
    Izgleda da može i jedno i drugo ... Ne tako retko, pogotovu za PSA grupu. Od koristi bi bilo da pogledate uputstvo vozila jer zaista ima protivurečnih podataka (nisam našao uputstvo za najnoviju generaciju motora, a moja baza podataka nije ažurirana za sva vozila, Vaš motor spada u to).
    Zbog toga se moram malo ograditi, tj. zamoliti da pogledate šta piše u uputstvu.
    Peugeot (PSA grupa) 5W-30 u iole novijim motorima preporučuju sve do +45°C što pokriva celu Evropu (sa oblašću Mediterana).
    Izgleda da 10W-40 ispunjava min. zahteve (ACEA A3, tj. A3/B4) ali su to, ipak, samo delimično sintetička ulja i 5W-30 sintetička su sigurno kvalitetnija. Za nov motor, kao Vaš, sasvim izvesno. Ako je HDi motorima starim 10 god. Ineo ECS dovoljno i za Grčku u julu mesecu, sigurno je dovoljno i za Vaš motor.
    Ono za šta 10W-40 nije - to su temp. ispod -20°C, dok sa 5W-30 to može biti i -30.
    Stoga je 5W-30 sigurno bolje a za područje Danske svakako a to je i primarni izbor za Vaš motor (10W-40 je tek altenativni).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ulje (naravno) menjajte na 15000km.
      U gradskoj vožnji je ACEA C2 neuporedivo bolje od ACEA A3/B4 (PSA B71 2290 u odnosu na 2294).
      Uz to, omogućava i manju potrošnju goriva (van grada 1-2% ali u gradu i više). Zaštita motora nije lošija (zimi je sigurno mnogo bolja).
      Dakle, Total INEO ECS 5W-30 je najverovatnije bolji izbor.

      Избриши
    2. Za sad vam mngo zahvaljujem na iscrpnom odgovoru,stvarno ste ekspert,jos jednom hvala na savjetu,poz. Vaha

      Избриши
  76. Koje ulje da sipam u reno clio 2002 god 1.5dci 60kw?
    Mislio sam total, ali fabrika predlaze elf, e sad ima li tu neke razlike i sta je najbolje po vama? Hvala... Milos

    ОдговориИзбриши
  77. Poštovani g. Miloše,
    Fabrika "predlaže" (nameće) Elf zato što sa njima ima dugoročni ugovor. To nije obavezno (osim što se zaista isplati jer Elf ulja imaju zaista povoljnu cenu).
    Za Vaš motor su (verovatno) najbolja 0/5W-40 ulja, iako za starije motore može i 10W-40 ili još bolje 5/10W-50.
    Ako ste već mislili na Total, Quartz (Energy, još bolje) 9000 5W-40 je baš fino ulje za Vas.
    Dobra su i Mobil Super 3000 (M1 0W-40 TD), Shell Helix Ultra (HX7 kao jeftinija alternativa) 5W-40, Motul X-cess i druga iz te kategorije.
    Odobrenja Renault RN07x0 nisu postojala u vreme kada je vaš automobil (motor) proizveden, nego su uvedena tek 2007. (ili kasnije). RN0710 je ipak poželjno (daleko od obaveznog jer je zahtev tek ACEA B4-02, A3/B4-04 ulja više nego o.k.).
    Zbog toga sam takva ulja i spomenuo, neka od njih.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  78. Postovani,
    Pre neki dan sam postao vlasnik Citroena C5 2.0HDI 140 (2011-o godiste). Sada razmisljam o ulju. U servisu mi kazu da sipaju Total Quartz 9000 (5w40), medjutim u specifikaciji iz servisa koji su radjeni u Francuskoj vidim da je do sada sipano Total Ineo First (0w30).
    Sada nisam pametan koje ulje sipati - pretpostavljam da je najbolji izbor low spars (total ineo).
    Svaka preporuka ke dobrodosla :)

    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zaboravio sam da napomenem da je auto presao 162000km

      Избриши
    2. Poštovani g. Batice,
      Dobro pretpostavljate, za Vaš motor je najbolje koristiti ulja koja ispunjavaju PSA B71 2290.
      Dakle, Total Ineo ECS kao primarni izbor (ili slična ulja, npr. Mobil 1 ESP, Motul eCO Clean ili ECO Clean FE (C2/C3), LM Top Tec 4300 i slična).
      9000 nije ACEA C2 (pa čak ni C#, bilo koje C) već full-saps ulje i kao takvo neprimereno za vaš motor (može pa će servis zarađivati dodatno na vama ...).
      Posle 200k km eventualno (ali nije obavezno) možete preći na Ineo MC3 5W-30 ili 5W-40.
      Ineo First se takođe može koristiti ali ECS je em jeftinije em nije lošije (a i posle 162000km možda i bolje ... verovatno).
      Ulje menjajte na 20.000km ili godinu dana.
      Pozdrav!

      Избриши
    3. Hvala Vam puno na brzom odgovoru. Najverovatnije cu sipati Total Ineo ECS.

      Избриши
  79. Moze li savat oko izbora ulja za vw passat b5.5 1.8t 110kw, 2002 god,posto sam ga skoro kupio neznam koje je ulje bilo u njemu,mislim na proizvodjaca,znam samo da je 5w40.Hteo bih da mi vi predlozite koje ulje da sipam,po pristojnoj ceni,a da je dobrog kvaliteta,ja sam mislio da sipam Mobil super 3000 5w40?

    ОдговориИзбриши
  80. Poštovani g. Zlatane,
    Mobil Super 3000 5W-40 odgovara ulju "pristojne cene i dobrog kvaliteta". Ispunjava VW 502.00 što je (više nego) dovoljno. Ulje menjajte na 12 meseci ili 15000km (pa šta prvo istekne).
    Mogućnost produženih intervala zamene (uz VW 504/507 ulja u 5W-30) nije preporučljiva za starije automobile (ipak preko 10 god.). Mogla bi se 5W-30 ulja koristiti ali uz isti period zamene što je (svakako) skuplje uz možda i veću potrošnju ulja (iako to nije baš izvesno).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  81. postovani vec sam pisao ali iz nekog razloga post se nije pojavio pa skracena verzija je koje bi ste mi ulje sa to ali sobzirom da cenim da se razumete u tematiku daleko vise od bilo kog majstora i servisa.
    Imam peugeot 508sw 2.0hdi 165hp (fap naravno) 2011god kupljen nov za ove tri god presao sam oko 200.000 sad sam promnio posao pa mi godisnja kilometraza vise nece prelaziti realno 20.000. Ulje sam menjao na 30.000k kako kaze njegov komp ali ne znam sta su mi sipali neki total jeste Al koji ne znam, sledeći servis mi pada za nekih dvadesetak hiljada i to mu dolazi na red veliki servis pa bi voleo da budem potkovan na temu ulju odnsno da mu sipam najbolje za njega jer umeju naši majstori ne retko da budu "strucni" u fazonu ok ti je ovo nema tu razlike i te priče da ne kažem da su me ubedjivali da se manem ja toga sto kompijuter i fabrika kazu da mu je servis na 30.000 i da menjam ulje na 10k Al zato je ovo Srbija sve vrvi od strucnjaka :)

    Unapred zahvalan
    Nemanja

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Nemanja,
      Dobro je što niste bacali pare (i trošili vreme) sa (nezasnovano) skraćenim intervalima zamene.
      Kod nas bi svi da budu "selektori" a i "fabrika nema pojma" (da, možda ti znaš bolje ... kako da ne).
      No, to ste već rekli u pitanju, pa da skratimo:
      1) Za Vaš motor je potrebno koristiti ulje koje ispunjava PSA B71 2290 normu (ili "makar" ACEA C2 što je skoro identično).
      To je npr. Total INEO ECS 5W-30.
      Ulje menjajte kao i do sada na 30.000km (i sada na 18 meseci, može i na dve godine).
      I to je to.

      Dodatak:
      Možete razmotriti da za (npr.) dve zamene pređete na interval zamene za "otežane" uslove eksploatacije a zbog (ipak) tada pozamašne kilometraže (i napunjenih 6 god.). Nije obavezno ALI bi (možda) bilo korisno. To može i odmah, ali bi verovatno bilo bacanje para. Sa druge strane praktičnije je i uklapa se u vrstu eksploatacije (12 meseci ili 20 hiljada km ... može naravno, biti ±10% za oba, pa i ±20% jer ostali uslovi (osim pređenih km) nisu teški, najverovatnije).
      Takođe je da se razmotri (ali bez obaveze) da se pređe na ACEA C2/C3 ulja (kao što su Mobil 1 ESP, Motul X-Clean Fe, Shell Helix Ultra Extra, Fuchs TITAN GT1 PRO B-Tec ...) ALI tek posle 300, 320 hiljada km.
      Dalje od ovoga ne bi išao, eventualno i čisto ACEA C3 (u 5W-30) posle 400 hiljada km, ali otom-potom.
      Za sada ništa ne menjajte i koristite kvalitetna ACEA C2 ulja.
      (svakako ne skidajte DP filter niti prelazite na 5W-40 to svakako nije rešenje, pogotovu ne sad kada je motor (relativno) mlad).
      Pozdrav!!

      Избриши
    2. Bloger servis ponekad malo zapinje (uglavnom iz sigurnosnih razloga, više preventivno nego što je neophodno) pa ako ne možete ostaviti pitanje na blogu, pošaljite na mejl (ista adresa samo gmail, ima je i u "kompetnom profilu".
      Pozdrav!

      Избриши
    3. Hvala vam puno !
      Sto se tice ovog sto ste vi rekli 30.000 ili 18-24 meseca tačno tako i kompijuter kaze on meni odbrojava 30.000 i 24meseca pa sta pre stigne. A i za uslove sto ste rekli nisu teski ja mahom po gradu vozim mali auto ovaj je u garazi i na autoputu ns bg.
      Gledao sam bas u servisnoj knjizici (u kojoj mi uporno poele upisanog servisa zakazuju sledeći za 10.000km :) sta reci) uglavno vidim da piše da sipaju Total 5w-30 al ne pise nista dodatno da li je bas taj INEO ali bar sada ja znam pa ću i ja malo da se pravim pametan :)

      Избриши
  82. Gospodine Stevo,
    Vidim da pomazete mnogima pa rek'o i ja da pitam.
    Imam Peugeot 308 1.6hdi 110hp (fap) 2010god presao 150.000 ulje menjam kad mi kompijuter kaze sto je na 20.000 sipaju mi total 5w30 (isto kao i u prethodnom postu samo tako mi pise ne pise nista vise o kom totalu se radi)
    Ne znam da li ima veze ali da spomenem da mi je skinut egr ventil.
    Kakav je vas savet da li nesto menjati ili je to to ?

    Pozdrav
    Dušan

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Dušane,
      Nastavite sa Total Ineo ECS 5W-30. Ulje menjajte na 20 hiljada km ili dve godine.
      Može i INEO First 0W-30 ali svakako nije obavezno.
      Ništa ne menja EGR ventil (što se ulja tiče, naravno sa njim je još bolje ići na neko od ova dva ulja).
      Možete eventualno preći i na INEO MC3 5W-30 ili 5W-40 ali tek na duploj kilometraži (ni tad nije obavezno ali jeste mogućnost ... mogućnost je i sad za 5W-30 ali nije posebna korist uz povećanje potrošnje goriva od (bar) 1%).
      Pozdrav!

      Избриши
  83. Молим за савет које уље од Тотала за Форд Фоцус 1.8тдци из 2003 са 180 000км? Ауто не троши уље.
    Инео мц3 или ецс или неко треће?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Ljubomire,
      Za Vaš Focus se preporučuje Total Future NFC 5W-30. Ono poseduje Ford WSS-M2C913D što je uzazad kompatibilno i sa 913C ali je još i bolje.
      Eventualno se može koristiti ECS (kao ACEA C2 ulje) ali tek kao alternativno rešenje.
      Prvo navedeno je (ubedljivo) prvi izbor.
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Hvala na odgovoru. Negde ranije kod Vas sam procitao da ACEA C2 ispunjava i A5/B5 normu koju zahteva pomenuti tdci motor pa sam mislio da bi ineo ecs odgovarao. Pomenuto Total Future NFC 5W-30 je malo redje u prodaji kod nas, kolika je razlika izmedju njega i ecs 5-30?

      Избриши
    3. Da, negde sam to napisao ... doduše ovde se radi (pre svega) o Ford M2C913-C što je za nijansu drugačije (C2 ne ispunjava min. zahtev TBN-a, to je doduše za dugu diskusiju koliko je od značaja, a tu je i više sulf. pepela kod 913C uz više ZDDP-a, što opet NE mora da bude za diskvfalifikaciju ali jeste da se uzme u obzir).
      913C u principu zadovoljavaju A5/B5 i C2 iz 2008. a ne ACEA standardi iz 2004. pa je to još jedna stvar o kojoj se mora voditi računa.
      Ako je A5/B5 iz 2004. uslov (praktično bi morao biti iz 2002.) a verovatno jeste onda je sa C2 stvar izvesna, osim po pitanju TBN-a.
      Iskreno, ne mogu se napamet setiti da li je 913C postojao 2003. (za D se sećam da je lansiran 2009.) pa sam se zato (i) ogradio.
      A sledi i konkretan odgovor:

      Избриши
    4. Razlike nisu velike. Čak bih rekao da je ECS malo i bolje ulje. Međutim, teh. karakteristike su date samo površno pa je teško reći.
      Ponavljam, više aditiva (naročito AW) je zahtev kod Ford specifikacija. Ako ne nađete NFC prvi izbor (posle toga) bi bilo neko ulje koje nije Total ALI ispunjava Ford 913C.
      ECS je tek alternativno rešenje (verovatno da može ali (i da) nije idealno).
      Pozdrav!

      Избриши
  84. poštovani g-dine Stevo, i dalje vozim isti pezo 308 VTI i zamolio bih vas da me uputite koje je ulje najbolje od ponuđenih za moj auto
    1.ELF EVOLUTION 900 SXR 5W30
    2.ELF EVOLUTION FULL-TECH FE 5W30
    3.TOTAL QUARTZ INEO ECS 5W30
    U nadi da će te mi ubzo odgovoriti unapred vam se zahvaljujem

    ОдговориИзбриши
  85. Ovo je ponovljeno. Vidite gore.
    (inače, odgovor je: "pod 3.")

    ОдговориИзбриши
  86. Poštovani,

    Vozim Citroen C5 2004 godište 80kw (109ks) kilometraža 188.000km (prava kilometraža). Mislim da nije FAP (DPF) verzija motora. Od kada sam ga kupio u Oktobru prosle godine (2014) do sada presao sam blizu 4.000km. Voznja je 80% van grada. Ritam vožnje auto put 130-150km/s regionalni putevi od 80-100 km/h. Pri kupovini zamenio ulje i sipao Total quartz 7000 10w40 (polusinteticno). Interesujeme da li preporucujete da sipam i dalje isto ulje ili da predjem na neko drugo, bolje? da li je bolje da sipam pri ovoj kilometraži sintetičko ili polu sintetičko. Uglavnom cena mi nije bitna vec samo kvalitet i produženi radni vek motora.

    Hvala na Vašem Vremenu!

    Pozdrav,
    Dragiša

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Dragiša,
      I pored godišta i pređenih km (pa i nije preterano) mislim da je 10W-40 ispod optimalnog za Vaš motor.
      Dobro, zamena ili dve, nije strašno ali promenite (bar) ulje malo ranije (na cca. 10 hiljada km).
      Preporučujem da koristite sintetička 5W-40 ulja.
      Npr. Total Quartz 9000 ili INEO MC3.
      Ulje (onda) možete menjati i na 15000km (fabrički je 20 hiljada km ali zbog 10 god. i skoro 200k km bolje je to mal(k)o skratiti).
      Pozdrav!

      Избриши
  87. Poštovani,
    Vozim Ford C-Max iz 2008god 1.6tdci sa 66kw (90ks) nema DPF. Prešao je pravih 115000km i svi servisi su rađeni na nekih 20000km. U servisnoj se navodi da je sipano Ford motorno ulje FORMULA F 5w 30. Prešao bih na Total pa me zanima vaša preporuka ( motor je prešao od poslednjeg servisa nekih 18000km i ne troši ulje). Unapred zahvalan
    Aleksandar

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Aleksandre,
      Što bi rekao Keba Kraba:
      "Ja (ovde) vidim samo tri mogućnosti":
      1. Total Quartz 9000 Future NFC 5W-30
      2. Total Quartz 9000 Future NFC 5W-30
      3. Total Quartz 9000 Future NFC 5W-30
      Ulje menjajte (kao i do sada) na 20.000km ili godinu dana (pa šta prvo istekne).
      Pozdrav!

      Избриши
  88. Hvala na odgovoru g. Stevo, a imao bih još samo jedno pitanje, a to je da li sugerišete neku drugu marku sem navedenog Totala? ( cena ne igra ulogu)
    Zahvaljujem se i sve pohvale na račun vaših saveta, vremena koje odvojite za nas, a eto nama da kažem manje upućenima dobro dođe takav savet! Želim vam svako dobro i samo tako nastavite.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Aleksandre,
      Bilo koji renomirani proizvođač dolazi u obzir. Gledajte da ulje ispunjava Ford M2C913-C i sve je O.K. Manji i srednji proizvođači izbegavaju ova ulja jer osim za Ford skoro da nemaju kome (drugome) da ih prodaju (npr. NiS, INA, FAM, Modriča ...).
      Dakle, Motul, Mobil, Shell, Castrol, Texaco ... sva su ulja dobra. Ovaj standard je prilično rigidan pa su razlike među njima relativno male. Uzmite prema sopstvenom afinitetu, ceni i poverenje u originalnost.
      Pozdrav!

      Избриши
  89. Postovani g.Stevo, vozim citroen c2 vts, 90kw 1.6 2006god. Auto sam kupio sa predjenih 80000km i tada sam zamenio ulje, sipano je total quartz 9000 5w-40. Intersuje me da li je ovo ulje odgovarajuce za ovaj motor (mislim da je tip motora NFS) i na koliko predjenih kilometara bi trebalo da obavim sledecu zamenu ulja (sa ovim uljem trenutno sam presao oko 8500km za 8 meseci)?
    Ps. Citao sam dosta vasih odgovora na pitanja pa sam zakljucio da ulje 5w-30 doprinosi ustedi potrosnje goriva. Posto je automobil koji ja vozim sportski i prilicno trosi znacilo bi mi da bilo kako smanjim potrosnju pa me interesuje da li ulje 5w-30 dolazi u obzir?
    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Niste pogrešili sa uljem ali bi 5W-30 došlo u obzir.
      ECS ili MC3 (inače i MC3 5W-40 je dobar izbor, mala digresija). Potrošnju goriva ćete samanjiti više sa ECS-om a proizvođač dopušta tu mogućnost.
      Ipak, ušteda bi bila skromna (1-2%, eventualno).
      Vredi probati, pogotovu što niste prešli ni 100 hiljada km. Inače, za više od 100k km ili 10 god. pre bih se držao 0W-40 ili 5W-40. Razmislite i o 0W-40 kao dobrim kompromisom (na niskim temp. i u gradu može uštedeti kao i 5W-30 jedino što neće baš i na otvorenom, mada će tu i 5W-30 manje štedeti).
      Tako da mi se čini da bi sa 0W-40 (praktično bilo kojim, naročito M1 New Life) prošli još ponajbolje.
      Nakon 100 ili 120 hiljada km, ipak bih se držao standardnih 5W-40 ulja (kao što su Total 9000 ili Shell Ultra).
      Da ste me pitali koje ulje da sipate, to bi bio i odgovor. Uz štednju, 0W-40 a 5W-30 vredi probati (sad bolje nego posle) ALI ne očekujte previše.
      To je na 15000km tek oko pola rezervoara.
      Forsira se jer je značajno na velikom broju (vozila). Pojedincu znači samo ako prelazi mnogo više (30 hiljada km godišnje ili više) pa samo zato prelaziti na Low HTHS kod ne tako novog vozila ne izgleda baš zasnovano. U svakom slučaju, može i vredi probati.
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Hvala vam na brzom odgovoru, izuzetno profesionalno i razumljivo i za nas koji se manje razumeju u ovu tematiku.
      Niste mi odgovorili za interval zamene. Trenutno sam presao 8500 sa 5w-40, a u julu ce biti godinu dana od sipanja. Da li i 0w-40 ima isti interval zamene?
      Jos jednom veliki pozdrav!

      Избриши
    3. Poštovani g. Lazare,
      Interval zamene je po proizvođaču 30.000km ili dve godine. Možda je to za pretežno gradsku vožnju i naše uslove (prašnjavih puteva i sličnog, a gorivo je slično onome sa Zapada) možda nije loša ideja da se to skrati na cca. 20 hiljada km / 18 meseci. Naravno postavite malo fleksibilno.
      Ako je u julu 12 meseci promenite pred zimu (recimo novembra) pa sledeći put u rano proleće 2017. (krajem marta, kad temp. budu iznad nule i one noćne i to se ustali).
      Možete menjati i na godinu dana ali nije neophodno. Isto je za sva ulja koja su odgovarajuća i pominjana.
      Pozdrav!

      Избриши
  90. Анониман8. март 2015. 14:56

    Postovani, sta se desava kada se sipa ulje proizvodjaca "Total" a da nema zahtevane specifikacije u Peugeot motor?
    Pricamo konkretno o Total Quartz 7000 10w40 SL/CF. Da li je to ulje neodgovarajuce za Renault/Peugeot/Citroen. Ili je dovoljna Acea a3/b4 specifikacija.

    Pozdrav, Dragan

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Ne znam o kojoj se specifikaciji tačno radi. Uglavnom je ACEA A3/B4 dovoljno. Npr. za 2294. Za 2295 je A3/B4 i više nego što treba. Ako je u pitanju PSA B71 2296 onda je nedovoljno (treba Vam Total 9000) ali nije strašno (ranije promenite ulje, pa sledeći put sipajte adekvatno).
      ITD.
      Uglavnom Normal SAPS (PSA 229x) specifikacije su nešto dopunjene ACEA A3/B4 i nije posebno strašno za par zamena. Ipak, bolje je držati se strogo ulja sa specifikacijama.
      Pozdrav!

      Избриши
  91. Poštovani,
    postaoi sam vlasnik pežoa 308, 2012 godište, 1.6 eHDI sa 150000km i dpf-om- Do sada se redovno servisiran i ulje koje je sipano je total ( ne znam tačno koje).
    Koje ulje mi vi preporučujete da sipam u ovaj auto, koliko često da ga mijenjam i da li mogu da pređem na ulje nekog drugog proizvođača kao mobil esp 5w30?

    Hvala na trudu, radu i nesebičnoj pomoći nama laicima :-)

    pozdrav.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Aleksandre,
      U Vaš automobil je sipano (i sipa se u ovlašćenim servisima) Total INEO ECS (možda i INEO First).
      Uglavnom, za Vaš motor se traže ulja koja ispunjavaju PSA B71 2290 (i/ili ACEA C2).
      Naravno da možete koristiti i ulja drugih proizvođača. Mobil 1 ESP je jedno od njih.
      Ima, naravno još ulja koja ispunjavaju zahteve (Shell Helix Ultra Extra 5W30, Fuchs Titan GT1 Pro C2, LM Top Tec 4300, Kroon Avanza MSP, itd.).
      Ulje menjajte na 20.000km ili dve godine (šta prvo istekne).
      Pozdrav!

      Избриши
  92. Poštovani, molim za komentar, kolika je razlika u secifikacijama ACEA C3 i C4 ulja? Odnosno da li ima uticaja na motor ako se sipa C3 umesto C4 (RN0720) ulja, pošto neki pretraživači na internetu preporučuju ACEA C3 ulje za reno motore koji traže RN0720.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Ljubomire,
      Razlika nije velika. Osnovni zahtevi su identični. ACEA C4 (RN0720) ima nešto strožije zahteve u pogledu sistema za prečišćavanje izduvnih gasova.
      Zahteva se nešto manji procenat sumpora i sulfatnog pepela. Sa druge strane koncentracija fosfora je preciznije definisana u C3 (ali suštinski je to isto).
      Dakle, nije strašno ako se sipa C3 umesto C4 (zamenu-dve) ali bi se trebalo držati C4 za motore (DPF-e) gde je to preporuka proizvođača.
      Pozdrav!

      Избриши
  93. Postovani, hvala vam na strpljenju pri odgovaranju na nasa pitanja. Vozim pikasa 1.6 hdi 2006 god. Kupljen je 2014 u martu sa kilometrazom oko 200k. Dva puta sam menjao ulje 10w40 *to su mi preporucili u prodavnici. Medjutim citajuci vas blog i odgovore presao bih na TQ9000 5w40 ili cak na ineo ecs5w30. Da li je to pametno?
    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Preći na 5W-40 svakako jeste (automobil nema još ni 10 god.); ECS takođe dolazi u obzir. Da li je pametno? Verovatno da, ali ne po svaku cenu.
      Potrošnja ulja obično ne bude veća ali više o tome imate na CBC forumu (u temi "koliki vam je nivo ulja" u većoj temi motorna ulja).
      Član DS9 je prešao sa 5W-40 na 5W-30 (i to C2 i pride FAM) uz slično ponašanje motora (verovatno i čistiji).
      Dakle, INEO ECS bi bilo dobro rešenje (možda prvi put uz jednu kraću izmenu) a možda idealno INEO mC3 5W-40 (ACEA C3). No, sasvim je o.k. i Total Quartz (jer prethodnog nema kod nas) i verovatno je i najbolje rešenje (svakako bolje od 10W-40 ulja ako je motor u dobrom stanju, a ako je u izuzetnom ECS je verovatno najbolje rešenje (manje od (ali pravih) 150 hiljada km).
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Hvala na strucnom i brzom odgovoru.
      Veliki pozdrav

      Избриши
  94. Postovani Stevane, vec par godina citam vas blog, a i sledio sam uputstva za svoj auto sa drugih foruma. Sada sam kupio Mazdu 6, 2.0i, 108kw, 2010., sa oko 95000 km. Zanima me koje biste ulje preporucili za ovaj auto? Znam da Mazda ima svoju Dexelia liniju, ali da na nekim trzistima preporucuju i Elf/Total ... Ja pak volim Motul 8100 seriju, a nisam do sada imao problema ni sa Eneos uljima koje sam najcesce stavljao u svoje dosadasnje vozilo. Svaka preporuka je dobrodosla. Unapred hvala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Ograničiću se (bar za motorno ulje) samo na brendove koje ste pomenuli (više nego dovoljno).
      Za Vaš motor:
      Motul 8100 X-Clean ili X-Clean FE (oba u 5W-30).
      Mala prednost za drugo navedeno ali nije od veće važnosti (računajte kao "svejedno").
      Total, pre svega INEO MC3 5W-30.
      Ulje u menjaču se menja na 100.000km (taman mu je vreme, mada možete ostaviti i za nešto kasnije, npr. proleće, može i neki km više. Vremenski bi to trebalo da bude na 4 ili 5 god. ali pošto je fabričko punjenje u njemu može i godinu dana više. Kako god da odlučite nećete pogrešiti.
      U menjač idu 75W-80 sintetička API GL-4 ulja.
      Prvenstveno:
      Total Transmission XS FE 75W-80.
      Ako ga ne nađete tu su i slična Elf ulja (GL-4+):
      Tranself NFP ili NFJ, oba 75W-80.
      Pozdrav!

      Избриши
  95. Postovani Stevo, kao i do sada, vodim se vasim preporukama. Odlucio sam se za kombinaciju Total Ineo MC3 motornog i ELF NFP 75-80 menjackog ulja pre svega iz razloga jer nisam nasao navedeni Total XS FE. Takodje ste mi preporucili bilo koju DOT 4 kocionu tecnost. Tu sam naisao na zanimljivu dilemu. Cenovno mi je odgovarao ATE ali sam primetio da osim "obicne" DOT 4 tecnosti, sa preporucenim periodom zamene od 1g, ATE proizvodi i tzv. racing tip, Type 200, sa malo visom cenom, visom tackom kljucanja i preorucenim periodom zamene od 3g. Negde u sredini po ceni je SL 6 kociona tecnost koja je takodje oznacena kao DOT 4 ali sa duplo nizim viskozitetom, a ATE je reklamira kao pogodnu za ABS/ESP sisteme. Posebno mi je zanimljiva ova posebna, pogotovo sto istu tecnost dele kvacilo i kocnice? Takodje nasao sam jos par kocionih DOT 4 tecnosti (mislim Shell ESL ako se ne varam) koje se reklamiraju sa smanjenim viskozitetom. Kakvoje vase misljenje o ovome? P.S. Da hocu da uzmem pravi racing kocioni fluid, a koji mi naravnozbog stila voznje nije neophodan, verovatnoj bih pikirao lako dostupan Motul RBF660 koje je trostruko skuplje od ATE.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Običan DOT 4 fluid (ipak) može da se koristi (najmanje) dve godine.
      ISO 4925 Class 6 (Super DOT 4, DOT 4+ ili kako se sve još zove) ima viskoznost (na niskim temperaturama) čak i nižu od "običnih" DOT 5.1 fluida i slične osobine ...
      Ja sam lično naklonjen ovim modernim fluidima, a u novijim automobilima ne bi trebalo da bude problema sa (bilo kakvom) kompatibilnošću (sa materijalima). Manja viskoznost je samo na niskim temp. na visokim je kao kod DOT 4 pa ne bi trebalo da bude problema.
      Preporučujem.
      (iako moram da naglasim da su Japanci veoma konzervativni po ovom pitanju, jer dopuštaju i DOT 3 ... u principu je 99% kompatibilno unazad, ali je DOT 4 stoga, nekako "sigurnije" rešenje, da je automobil starije generacije a nije pa mi deluje isuviše konzervativno držati se DOT 4 ili DOT 3).
      Uputstvo vozila neće biti od (veće) pomoći ... (možda ni zvaničan servis koji sigurno neće sipati ništa što nije "zapisano").
      Mislim da bi mogli da probate DOT 4+ ne vidim da bi prošli lošije nego sa DOT 4+ (koje bi moglo da se istakne zimi a i da potraje tri godina).
      Pozdrav!

      Избриши
  96. Upravo tako kakomste opisali. Uputstvo za Mazdu kaže da kočiono ulje mora da zadovolji SAE J1703 ili FMVSS116 DOT-3 ili DOT-4 standarde. A ATE SL 6 navodi da su između ostalih ispunjeni i/ili prevaziđeni i ovi zahtevi. Probaću SL 6, iako nisam siguran da ću uspeti da uočim razliku jer vrlo kratko vozim Mazdu. Rešena i poslednja dilema. Veliki pozdrav i mnogo hvala. Čitam vas :)

    ОдговориИзбриши
  97. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  98. Postovani Stevo,

    Vozim Pezo 407 2007 god. 1.6 hdi sa fap filterom, presao oko 190 000km. Da li mozete da mi kazete koje ulje da mu sipam posto je na redu mali servis? Ne znam koje je sipao prethodni vlasnik, po sopovima mi nude Total 9000 5w-40 full syntetic i Elf Evolution full syntetic 5w-40...Hvala unapred na odgovoru

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Trgovci su (očigledno) neobavešteni. U Vaš motor ne idu 5W-40 (Full SAPS) ulja, nego ona sa PSA B71 2290 (ACEA C2) i/ili PSA 2312. To vam je kod Total-a INEO First 0W-30 ili (default) INEO ECS 5W-30. Kod Elf-a je (npr.) Evolution Full-Tech DTX 5W-30 (nisam siguran da ga kod nas pa i šire na Balkanu ima(ju) u ponudi ... eventualno preko net-a). Mobil ima svoja ESP ulja u 0W-30 i 5W-30 (zbog onih 190k km verovatno bi se drugo bolje "pokazalo"). Naravno i mnoga druga ulja raznih proizvođača, npr. Kroon Avanza MSP 5W-30 (ACEA C2-12) ili FAM Fenix Energy PSA 5W-30 (posebno preporučujem ... na cbc-u DS9 u nastavcima priča o iskustvu u 1.4 hdi motoru sa (ne zna se tačno koliko) mnogo km u sebi i posle dugogodišnjeg korišćenja 5W-40 ulja (ne nije bilo veće potrošnje ulja sa 5W-30).
      Eventualno se mogu koristiti i 5W-40 ulja ali isključivo (bar najbolje) ACEA C3.
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Hvala na odgovoru Stevo,

      U drugom sopu su mi ipak ponudili Total INEO ECS 5W-30 (za koje sam se i ja odlucio), ulje koje si bas ti spomenuo da bi trebalo da se sipa. Koje je tvoje misljenje jer neki prijatelji mi napominju da je to ulje redje od 5w-40, da li moze to da mi pravi neki problem?

      Hvala unapred na savetima.

      Избриши
    3. Ne, u motoru koji je predviđen (baš) za 5W-30 i Low HTHS, kao što je vaš (HDi).

      Избриши
  99. Imam peugeot 206 1.6 16v. 109ks
    Koristim total 10w-40 interesuje me da li mogu da predjem na 5w-40 auto je presao 21000km ne trosi ulje godisnje prelazim oko 10000km vise gradcke voznje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Predator,
      Da. Jedino što nema neke veće potrebe. Dok god je motor u dobrom stanju (između ostalog ne troši ulje) možete koristiti 5W-40, čak i posle 10W-40.
      Ipak, za konkretan motor, mislim da je bolje (jeftinije i jednostavnije) da ostanete na 10W-40 (računam da se već dugi niz godina koristi ta viskozna gradacija i tip ulja (polu-sintetika)).
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Čak, mislim da je to idealna viskozna gradacija za vaš motor (čak već posle 100 hiljada km, a posebno 200k km).

      Избриши
  100. Postovani, procitao sam dosta vasih tekstova kao i pitanja (koje ste imali) i odgovora (koje ste dali), ali nisam nasao savet koje bi ulje za MOTOR i MENJAC koristio za Mercedes C250 D 110kW, 1998g, 280k presao, automatski menjac. Predhodni vlasnik je koristio 20w-50 i po njegovim recima trosi 1l do 1,5l ulja na 10k.
    puno pozdrava od Bore iz NS

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Samo na osnovu vozila ne mogu Vam za menjač ništa konkretnije reći. Mercedesi iz tog perioda su koristili automatske menjače serije 722.4xx i 722.6xx (4 brzina i 5 brzina). Za prve se koriste AT fluidi po MB 236.10 a za druge MB 236.14 (zaprvo 236.14 pokriva obe vrste). Kod prvih se ulje menjalo na 60 hiljada km, a kod drugih nije naznačeno ali verovatno 120k km.
      Listu odobrenih (od strane MB) ulja imate na bevo (mercedes-benz) on-line bazi.
      Proverite u uputstvu vozila ili sa zvaničnim servisom koji menjač imate i koji standard za ATF (od dva navedena) treba za vaš menjač.
      Što se motora tiče, najbolje je koristiti MB 229.3 ulja (5W-40 ili 10W-40) a minimum je MB 229.1 što je i dalje vrlo dobro i veći je izbor.
      Od 20W-50 je bolje koristiti polu-sintetička 15W-50 ulja, naročito zimi. Ovo obzirom na pređene km i godine starosti agregata. Potrošnja ulja nije posebno velika za takav motor ali će viskoznije ulje motor manje trošiti.
      Dakle 15W-50 ili 10W-40 (može se i kombinovati, leto-zima ali i preko cele godine, bilo koje od dva).
      Za celu godinu nakon svega, čini se da su 15W-50 ulja zaista najbolja (jer bi potrošnja sa 10W-40 verovatno prešla 2l što i sa 15W-50 može da se dostigne uzimajući u obzir potrošnju sa 20W50, koja nije zabrinjavajuća ALI jeste znak da motor "troškari" ulje).
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Pošto smo u temi Total ulja, dolazi u obzir i Total 7000 15W-50 a slično ima i Texaco. Motul 6100 ili 4100 bih uzeo kao prvi izbor.
      Pozdrav!

      Избриши
    3. Hvala na iscrpnom i brzom odgovoru.
      Pozdrav.

      Избриши
  101. Još jedna "sitnica". Ne gledajući cenu, 10W-60 mogu biti i najbolji izbor (kao celugodišnje ulje). Većina njih ispunjava (mnoga imaju i zvanično odobrenje) MB 229.1 i to je ono što vama treba. Prevazilaze zahteve a potrošnja ulja će biti najniža moguća. Pre svih Mobil 1 Extended Life 10W-60.
    No, ako se ne prelazi veliki broj km ovo može biti malo skuplja varijanta. No bez obzira na pređene km, posle 300k km uzmite u ozbiljno razmatranje (i) ova ulja.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  102. Poštovanje Stevo,

    sa zadovoljstvom čitam vaše tekstove о motornim uljima pa imam i jedno pitanje:

    posedujem Peugeot 308 1,6VTI sa pređenih 144000km, u servisu mi sipaju ulje Total Ineo 5w30 MC3 , da li je to loš izbor, nije ECS ?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Đorđe,
      Ineo 5W30 MC3 nije (toliko) loš izbor koliko nije idealan. Bar tri Total (i desetine drugih) ulja su bolje rešenje za Vaš motor.
      Ineo First 0W-30 možda i ne toliko (posle prvih 100k km), ali ipak bolji izbor, ECS svakako a možda i idealno Quartz Ineo Efficiency 0W-30.
      Zbog cene i mogućnosti nabavke (kod nas) ECS svakako je ubedljivo izbor no. 1 ali (ponavljam) MC3 nije (totalno) pogrešan izbor. U principu kao benzinskom motoru može mu "naštetiti" pre svega većom potrošnjom goriva (ali tek oko 1%) ALI ne bih smetnuo sa uma ni to da ECS poseduje PSA B71 2290 a to odobrenje ima nešto više zahteve od ACEA C3 (pa i C2, što kod modernijih motora može biti od značaja, a i 144000 km nije tako mnogo da bi se i ovakve sintice zamemarile). First poseduje i PSA B71 2312 što je korak napred i u odnosu na 2290 (viši, stroži, zahtevi). C2 ulja (iako je gornja granica ista) obično imaju manje sumpora (pa i sulf. pepela) i nekoliko nijansi čine (bar) "pola klase".
      Da Vam možda savetuju i promenu na 15000km (ili tako nešto). Ulje menjajte (slobodno) na dve godine ili 30 hiljada km, eventualno na 20 hiljada km ako je od toga 15000km u gradu ili na godinu dana ukoliko prelazite do 10 hiljada km godišnje (što verovatno nije slučaj). Insistirajte na ECS ulju sledeći put.
      MC3 je nešto što bi je korisno samo za velike napore motora (Track day, Navak) ili tako nešto.
      Pozdrav!

      Избриши
  103. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  104. Dali neko može da mi kaže koje ulje da sipam u Astru G 1.7 Isuzu motor 55kw,osim GM 10w40 ,a da nije skupo :-)
    Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Nenade,
      Bilo koje 10W-40 ulje (renomiranog proizvođača i originalno).
      Inače, ako se ne gleda cena, 5W-40/50 sintetička ulja su bolji izbor (5W-50 za motore sa mnogo km).
      GM ulja su jeftina pa je teško reći može li niže ...
      Proverite (cene) sledećih proizvođača:
      Elf (Profaco), Wolf (Gazela), G-energy ili Nisotec (Gasprom i NIS pumpe), FAM ... Texaco (Trigema) itd.
      Pozdrav!

      Избриши
  105. Koje ulje sipati u peugeot 207 1.6 hdi 90ks 2008g.
    presao sigurnih 94000.prosla zamena u francuskoj nasuto total quartz ineo first

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Prvo da se izvinim, greškom je obrisan komentar (pitanje) gde ste se lepo predstavili (samo sam primetio da ima potpisa, izvinjavam se što nisam zapamtio u sekundi).
      E sad, odgovor:
      Lično mislim da je najbolje nastaviti istim (INEO First 0W-30), pa makar do 120 (još bolje 150) hiljada km.
      Ako nema istog (ili posle 150-160k km) možete ići i na izbor no. 2 a to su ulja koja ispunjavaju PSA B71 2290, kod Total-a Quartz Ineo ECS 5W-30.
      I tako do (nadam se) pola miliona (eventualno možete koristiti Ineo MC3 ili slično (ACEA C3) posle (nekih) 300k km).
      Ulje menjajte na 20.000km ili dve godine.
      Ako je više od 80% pređenih km u gradu onda na 15000km ili godinu dana.
      Pozdrav!

      Избриши
  106. Molim Vas, koje ulje preporučujete za Peugeot 207 1.4 hdi 50kw proizveden decembra 2011. godine (neko ga nazva restajling), koji filter i koji je period zamjena tog ulja. Veliko hvala uz srdačan pozdrav i najljepše želje u Novoj godini.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Vjekoslave,
      I Vama sve najbolje u 2016.
      Što se tiče ulja za P 207 koji navodite, to bi trebala da budu:
      1) 0W-30 po PSA B71 2312. Npr. Total Ineo First ili Kroon Avanza MSP (oba u 0W-30).
      2) 5W-30 po PSA B71 2290 (ACEA C2 ... što noviji standard najbolje C2-12 ili bar C2-10). Npr. Total Ineo ECS (ali i bilo koje uz ispunjenje navedenog).
      3) Eventualno i "Almighty" ACEA C2/C3 ulja kao što je Mobil 1 ESP (imaju ih još i Motul, Shell, Fuchs, Wolf ...). Doduše ovo je više za preko 100k km (jednako dobro rešenje).
      4) Pošto je restajling ako (slučajno) nema DPF možete koristiti i "obična" 5W-40 ulja (Total Quartz 9000). Međutim i bez DPF-a ovo je tek alternativno rešenje ... slično kao i sa DPF (C3 5W-40) za posle 250 ili 300k km.
      Dakle po redosledu navođenja.
      Ulje menjajte na 20000km ili godinu dana.
      Pozdrav!

      Избриши
  107. Postovani

    Juce sam kupio Citroen C5 2009 2.0HDI
    Treba da odradim mali servis ovih dana pa koje bi mi ulje za ovu masinu preporucili da kupim?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Jero,
      Svakako ulje koje ispunjava ACEA C2 (najbolje C2-08 ili što novije C2-10 ili C2-12), a najbolje da uz to ima (ili makar nivo kvaliteta koji se navodi) odobrenje PSA B71 2290 ili PSA B71 2312.
      Naravno da svi pođu od Total-a (ali svakako nije jedino rešenje) pa ajd' i ja:
      1) Quartz INEO ECS 5W-30
      2) Quartz INEO First 0W-30

      Ovo drugo je za nijansu bolje ali ga je kod nas teško (ili nemoguće) naći a i skuplje je, najlakše, više nego dobro i najisplatljivije je koristiti prvo navedeno (ili odgorajrajuće nekog drugog proizvođača).
      Ulje se po preporuci menja na 20.000km ali zbog godišta automobila (i u slučaju velikog broja km u gradu) je bolje skratiti na oko 15000km (±10%) uz godinu dana vremenskog intervala (pa šta prvo bude ispunjeno).
      Pozdrav!

      Избриши
  108. koje ulje sipati u c4 picaso 1.6 hdi 2007 god

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Vladimire,
      1) PSA B71 2290 ulja, Total Ineo ECS i sva druga, u principu ACEA C2 (5W30).
      2) Ulja koja ispunjavaju ACEA C2/C3, Total Ineo Efficiency, Motul X-Clean FE, Mobil 1 ESP, Fuchs GT1 PRO B-Tec i slična (sva u 5W-30). Pod "2,5" obična ACEA C3 ulja.
      3) Ulja koja ispunjavaju uslove za PSA B71 2312 odobrenje (standard), to su ACEA C1/C2 ulja, Total Ineo First 0W-30, Kroon Avanza MSP 0W-30 i slična. Takođe i ACEA C2 0W-30 ulja, kao i ACEA C1/C2 5W-30 ulja.
      Ovo je uzevši u obzir i pređene km i starost motora, za izuzetno očuvane motore (naročito do 5 god. i manje od 150k km), ulja sa br. 3) idu na mesto 1) (ubedljivo), sa 1) na 2) a sa 2) na 3), kategorija "2,5" (ACEA C3) ide na mesto 4, ondnosno alternativno rešenje (strogo gledavši ne bi trebao biti izbor ili uz skraćeni servisni interval).
      Ulje menjajte na 20k km ili godinu dana a ako 3/4 ili više km napravite u gradu, na 15000km.
      Pozdrav!

      Избриши
  109. Stevo,
    Pre 1000km sam promenio ulje u audi a4 1.6 8v AHL motor sa Liqui Molly Mos2 10w40 na Total Quartz 7000 10w40 i povecao j epotrosnju ulja,dolio sam 400ml ali je potrosio 300 sigurno...audi ima TNG sistem pa me interesuje koje mi vi sledece ulje preporucujete a preso je 275000km??? Hvala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      1) LM Super Leichtlauf 10W-40, namenjeno motorima sa preko 100k km uz ispunjenje VW 501.01; alternativno Valvoline MaxLife 10W-40.
      "1,5") 10W-40 ulja koja ispunjavaju VW 502.00 (Motul 6100 npr.), problem cena. Ovakva ulja imaju i Modriča, INA, MOL ...
      2) 15W-40/50 (ali samo do -15°C). Koristiti API SL/CF ulja. Npr. (kod 15W-40) LM Touring High Tech, MaxLife, LM MoS2, posebno PS kao što je G-energy ... naročito PS ulja 15W-50 (Motul 4100, Texaco ...).
      Ulje menjajte na 10 hiljada km ili godinu dana.
      Pozdrav!

      Избриши
  110. postvani vozim pezoa 406 1,8 16 v,ulj je total7000 10 40,problem je taj sto pocinju da se cuju hidro podizaci kad je auto max zagrejan ,prestanu pa opet,auto ugasim upalim i sve ok,hladan radi tiho,promeni bih ulje ,ako moze savet unapred zahvalan.

    ОдговориИзбриши
  111. auto ima plin ,na benzinu se to redje desava ,hvala,,

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Morate pre svega posetiti servis i uraditi detaljnu dijagnostiku (ne samo kompjutersku, naravno). Iako se retko kvare hidropodizači mogu dotrajati od habanja i u nekom trenutku budu (i) za zamenu. Čak iako nisu za zamenu, promenom ulja (brenda pa čak i viskoznosti) u 80% slučajeva nećete smanjiti simptome (ako je do toga). Pošto se "čuju" kad je motor topao, možda bi malo viskoznije ulje bilo od koristi.
      Za letnji period 15w-40/50 (API SL) a zimi (ili kao celugodišnje) 10W-50.
      U prvom slučaju je brend od sekundarnog značaja ali Total 5000 i 7000 mogu biti dobar izbor (da se ne menja "kuća"), kod 10W-50 je izbor mali a Elf se prosto nameće (em ga je lako naći, em ima povoljnu cenu).
      Što se ulja tiče to je sve što možete uraditi ali treba lečiti uzrok a ne simptome (ovo sa uljem je uzimanje aspirina).
      Pozdrav!

      Избриши
  112. Анониман2. март 2016. 10:31

    Imam BMW E30 iz 1989 godine sa 265 000 km na satu. Uglavnom sipam Total 10w40 na svakih 10 000 km. Da li je to ok ?

    Pozdrav,

    Elvir,

    Beograd.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. O.K.
      MOžete koristiti i 15W-40 ulja (npr. Total 5000), idealno 10W-40 zimi, 15W-50 leti.
      Pozdrav!

      Избриши
  113. Poštovani, pre par dana sam naišao na Vaš blog o uljima. Imam Mitsubishi Outlandera 2.0DID, 2008.godište, bez DPF filtera, kupljen u njemačkoj sa 102000 km (trebalo bi da je pravih - kupljen u volvoovom servisu) juna prošle godine. Godišnje prelazim oko 30-35000km, dve trećine grad. Do sada sam menjao ulje kod majstora 2 puta na svakih 10000km, Kastrol edge titanium fst 5W40. Iz odgovora na jedno pitanje za isti motor iz marta 2014.godine ste naveli da je ovo pogrešno ulje. Napominjem da mi je majstor promenio ulje pre 2 dana i nasuo Castrol magnatec 5w40. Da li mogu da vozim sa ovim uljem i koje Vi preporučujete. Potrošnja ovog ulja se kreće do 1l na 10000km.. Unapred hvala na odgovoru.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. POštovani g. Miroslave,
      Za Vaš motor treba koristiti 5W-30 ili 5W-40 ulja sa VW 504/507 ili VW 505.01.
      Znači da "you are doing fine" (sve je u redu). Može Magnatec ali je Edge Titanium FST bolje rešenje.
      Naravno i druga koja ispunjavaju navedeno.
      Ulje se menja na 15000km ... uz 2/3 gradske vožnje možda nije loše i malo ranije (10 do 12k km).
      Dakle, nastavite kao do sada ili uz ekvivalentna ulja (istih specifikacija).
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Poštovani g. Stevo,
      Zahvaljujem na izuzetno brzom odgovoru. Ako mogu da zloupotrebim još malo Vašeg vremena. Auto trenutno ima 125000km, kada bi bilo potrebno zameniti ulje u manuelnom menjaču i diferencijalima. Proizvođači ulja daju neke svoje kilometraže. Koliko im je za verovati.Još jednom zahvaljujem na izuzetno brzom odgovoru.
      Pozdrav, uz veliko poštovanje za Vaš trud na blogu i nekim forumima koje sam posetio i prepoznao Vas pod nekim drugim imenima!

      Избриши
    3. Poštovani,
      U "Oil finder"-ima su obično podaci iz servisnih uputstava vozila.
      Naravno, u slučaju nedoumice treba konsultovati uputstvo vozila (i tabelu redovnog održavanja) ili servisnu knjigu pa i ovlašćeni servis.
      Ja trenutno nisam u mogućnosti da sve to potražim. Koliko vidim manuelni menjač je predviđen za 195k km (verovatno zaorkuženo od 120k milja) ili 13 god. (zašto baš ovoliko? Verovatno 10 god. od isteka garancije ili tako nešto).
      To je u praktičnom smislu "fill for life" (samo naznačeno koliko je to tačno). To znači da u ovoj deceniji ne trebate da brinete.
      Za diferencijale se navodi 90k km ili 6 god. (transfer box čak i manje).
      U svakom slučaju i da je tako, prvo (fabričko) punjenje sigurno može i nešto više, pa niste posebno zakasnili (a možda je već urađeno, jer ste vozilo kupili sa 102k km).
      Ako nemate u servisnoj knjižici, moguće da je prvi vlasnik odustao pri prvom "većem" servisu od automobila pa nije ni urađeno. Najbolje da konsultujete (ovlašćeni) servis, i možda prvi put uradite po njihovom. Ako ne, morate naći servisno uputstvo pa me kontaktirajte u slučaju nedoumice (navedite šta piše u istom).
      Pozdrav!

      Избриши