Ukupno pregledanih strana (Total Page Views)

понедељак, 24. октобар 2011.

Kako kupiti dobro (originalno) motorno ulje? How to buy good (an original) motor oil?


(Ako ne živite u Zapadnoj EU; if you do not live in Western EU)


Prvo pitanje, šta je to originalno ulje?

Šta? Pa, ovo je prosto ... tuc-muc ... tandara-mandara-broć. Uh! Nije baš tako.

Originalno ulje je ono koje je proizveo „nosilac prava“ (imenovani proizvođač).

Nije loše.

Šta to dalje znači?

Možete kupiti isto od proizvođača ili od njegovih distributera. A možete i od (drugih) VELETRGOVACA.

Naravno.

Šta je onda najbolje ako ne živite u zemlji Zapadne Evrope i visokih standarda, uključivši o one o zaštiti potrošača?

Onda je najbolje kupiti kod uvoznika ... kog?

Mož'bit' jednih, mož' bit' drugih ali teško kod ovih trećih.

Najbolje je naravno da uvoznik ulja dobija direktno od proizvođača (dela koji radi distribuciju) ili makar ako se radi o mejdžorsima od što većeg (regionalnog) distributera.

Ako se pitamo originalnost, šta je to? Moramo znati da originala ima više vrsta, za razna tržišta.

Naravno da su originali za zapadno evropsko tržište najnovije verzije sa najvišim standardima i da su (nekako) najbolja ta ulja, ali nije uvek slučaj, naročito ako vam automobil nije mlađi od 5 godina.

Različitost viskoziteta je već ređa pojava a i lako je uočljiva jer prvenstveno gledate viskozitet ulja (a ne bi baš ni trebalo, nego tek pod 2, ali krupnijim slovima je obeleženo od standarda koji bi morali da se gledaju pod 1). Ovo je još uvek prisutno ali je sve više do razlike u preporukama za isti automobil gde može biti i 0W-30 i 5W-30 kao i 5W-40 umesto 5W-30. Naravno sve je češći slučaj (i postaje pravilo) da se ne daje JEDNA JEDINA viskozna gradacija kao fabrička nego da se navodi više njih u zavisnosti od klimatskog područja.

Blaga zastarelost originala (ako je ima) u smislu starijih odobrenja i/ili standarda motivisana je starijim voznim parkom u zemljama sa nižim standardom. Lepo se uklapa i niža potrošačka moć stanovništva jer onda makar malo niža cena dobro dođe. Ako se pošteno razmisli, ono što je na bogatijim tržištima bilo pre par godina pa sad dolazi na siromašnija, nije velika prevara niti bi trebalo to tako tretirati. Ulje je dobilo noviju (savremeniju) verziju i mali pomak u kvalitetu, ali je i prethodna verzija O.K. Naravno vlasnici sasvim novih automobila se sa ovim neće baš složiti ali njih je malo, obično tek 1% tržišta ili tek par %.

Vratimo se na UVOZNIKA.

Očigledno da je najbolji tip uvoznika koji direktno uvozi ulja od proizvođača i sa njim ima dugoročne ugovore ili makar godišnji ugovor sa unapred (makar okvirno) utvrđenim količinama koje se periodično (nedeljno, mesečno, kvartalno ili više puta u pomenutim intervalima) isporučuju na unapred poznatu adresu (skladište) ili na jedno od (u ugovoru) pomenutih.

Ovo svaki proizvođač najviše voli jer može da planira proizvodnju. Doduše mala tržišta kao što su na Balkanu (i šire CEE) nisu kao pojedinačna značajna u tom smislu mada se više njih može već tretirati kao ozbiljna stavka u planovima.

ExxonMobil je možda prvi počeo sa smanjenjem broja svojih distributera te ako je slučaj da ih je u Nemačkoj tek dvadesetak to znači da ih u manjim državama može biti tek par ili obično tek jedan.

Ovo su sledili i drugi mejdžorsi (proces od početka milenijuma pa na dalje).

Oni koji su imali sreće da uvoznik i/ili distributer (u drugoj državi i uvoznik, jer se roba uvozi) i da taj status zadrže su zapravo NAJBOLJI KANDIDATI za idealnog prodavca.

Dodatni problem je distribucija unutar zemlje ali o tome samo ukratko i na kraju priče.

Ako ste „ugovorni“ distributer („ovlašćeni“) onda imate ne samo sjajne cene (koje doduše mogu i da se potuku, na razne načine, doduše ne u većoj meri) nego (i što je bitnije) i PODRŠKU, pre svega TEHNIČKU ali i onu druge vrste. Podrška od proizvođača je „najbolji tip“ originalnosti.

Naravno i od velikih distributera možete dobiti (dobru) tehničku podršku. Većina njih imaju svoju tehničku službu i/ili post prodajno odeljenje. Što znači i inženjere prodaje i primene (maziva).

Ipak, kupovina od (vele)trgovaca se najčešće svodi na čistu transakciju pri čemu se traži najbolja cena i ništa drugo. Naravno neki % cene možete ušteti ako ne koristite pogosti tehničke podrške, obuke osoblja i slično. To je na žalost najčešći vid kupovine i dobijanja “sjajnih cena”. Često se koriste servisni kanali (kupovina preko velikih lanaca servisa) što nije fer igra (ako je uopšte legalna) mada je sreća u nesreći što se obično radi o velikim pakovanjima (burenca od 20, 30 i 60 lit. kao i velika burad (bačve) od 200 ili 208 litara). Naravno uz to ide i deo manjih pakovanja (litarska i kantice od 4 ili 5 litara) koje servisi takođe dobijaju ili gratis ili izuzetno povoljno kao prezentaciju koju takvu dalje koriste ili za dolivanja bez otvaranja novih bačvi.

SVE U SVEMU

Original jeste ono što proizvede vlasnik robne marke ali je original pre svega, ulje sa direktnom podrškom proizvođača. Ne postoji neko ko je za bilo koje tržište više zainteresovan od proizvođača, a to da li će se on odlučiti da prodaje ulja starijih specifikacija i/ili proizvedenih u zemljama jeftinije radne snage, je stvar njegove procene.

Naravno stvar je procene svakog (individualnog) kupca kako će vrednovati stav proizvođača (vlasnika robne marke). Starija odobrenja (approvals) i ispunjenje starijih standarda je O.K. dokle god vam se to uklapa u zahteve vašeg motora (vozila). Da li je to dovoljno za kupovinu (takvog ulja)? Zavisi i od konkurencije. Ako konkurencija ima istu cenu a novije standarde, prednost prelazi na njihovu stranu. Može li to nadoknaditi snagu brenda, procenićete svako za sebe.

Ono na šta VIŠE treba obratiti pažnju je zemlja porekla ulja.

Nesumljivo je da su Zapadno Evropske zemlje ovde u velikoj prednosti. Ne treba posebno objašnjavati zašto. Zemlje Istočne Evrope (ako se navode, a obično ne, dobar primer je Shell koji navodi Poljsku, kao uslovno “istočnu”, makar kao bivšu socijalističku zemlju) ili zemalja van EU (primer, Mobil, Turska) je čak O.K. ukoliko je cena zbog toga niža. Ovakve stvari su zvanične i ako se poklapaju sa navodima proizvođača onda je sve u redu. Upravo su data dva dobra primera (iako je Mobil od 2011. treba da dolazi iz Italije, verovatno još ima količina iz Turske, koje su ipak O.K.). Bolje je i ovo nego sledeće:

“Made in EU” ili “Made in E.E.C.” je nešto od čega treba bežati glavom bez obzira!

Već u samom ovome leži (velika) podvala a kad vas slažu za zemlju porekla (sugerišući Zapadnu Evropu a nije) zašto vas ne bi slagali i za sve ostalo?

Dakle, možda su Poljska i Turska nešto što povlači neke nijanse u kvalitetu naniže ali je to i dalje „tu negde“ i makar „90%“ kvaliteta Zapadno evropske produkcije.

Naravno, ulja iz Francuske, Nemačke, UK ili zemalja Beneluksa je nešto što je veliki plus za njih. I naravno za ovako nešto vredi dati neki dinar (evro) više. Italija i Austrija zvuče malo manje dobro te su neka sredina između prethodnog i „Zapada“ osim kod Mobil-a. Zašto? Zato što jedino ExxonMobil od većih kompanija (osim Italijanskog ENI-ja i Tamoil-a, računam poznatija imena u svetu maziva) ima rafineriju (zapravo dve) u Italiji. U Austriji ih nema niko (osim OMV-a) a blendara Shell-a je od ove godine ugašena. Mejdžorsi (TOP 5 i šire TOP 10 kompanija) da prave ulja gde nemaju logističku bazu, neće (nema šanse) ili su to manji pogoni privremenog karaktera (kao Chevronov u Bariju, Italija, koji je prodat Gazprom-u kao potpuno besperspektivan).

Ne navodi se kao zemlja proizvodnje ali je često izvor kupovine: Mađarska. Činjenica je da se nametnula kao regionalni trgovački centar za ovu vrstu robe i da se tu mogu naći dobre cene. Ipak to je sekundaran kanal uz eventualno bolje cene nego iz centrale ali uz druge negativne strane. Naravno ovo se više tiče uvoznika i distributera nego krajnjeg korisnika koji ovu informaciju obično i nemaju (ne znaju). Ima i svojih dobrih i loših strana. Dobra je uglavnom cena a sve ostalo loše. Kako god, trgovci imaju razloga da koriste ovu vrstu kanala dok bi oni koji pokušavaju nešto ozbiljnije da urade (pa to liči na Sizifov posao ili Don Kihotovsko jurišanje na vetrenjače) će uvek težiti da stupe u direktan kontakt sa centralom.

Dakle to što kupujete direktno od proizvođača vam ne garantuje najniže cene kada ste na malom tržištu (Srbije ili neke od susednih država). Ovoga trebaju da budu svesni i kupci. Ipak neki % veća cena vas ne bi trebala odvratiti od firmi koje posluju direktno sa centralom proizvođača (ili kontinentalnog, Evropskog, distributera).

Dobar način da saznate ovu informaciju je internet gde se ove firme navode na samom sajtu proizvođača uz link na lokalni sajt ili nekad samo u listi distributera sa (dugoročnijim) ugovorima.

Ovo vam je IPAK najbolja garancija da kupujete originalno ulje, ako je ono iz uvoza i ne distribuira ga proizvođač direktno.

Listu ovih firmi možete napraviti i sami (ako imate vremena i uporni ste) ili bar proveriti za konkretnu robnu marku. Ovde će u sledećim tekstovima biti predstavljeno nekoliko njih. Za sada podsećam na prvo prijavljene sponzore: Kedara d.o.o. i Mass Company. Skoro da su idealne ali obema trebao po jedan inženjer primene i onda bi bilo baš idealno. Naravno za tako nešto treba i dobar promet što mass možda i ima ali (još uvek) ne i Kedara, što im od srca želim. I naravno, način poslovanja i/ili odnos prema krajnjem kupcu (koji je više nego O.K. koliko je meni poznato) ili pak nešto treće se neće svideti baš svakom te naravno to može i da izrazi na blogu (što je već i rađeno) jer niko nije zaštićen nečijeg mišljenja (ako nije uvredljivo) pa ni sponzori. Objektivnost pre svega, kako neko skoro reče.

Ipak čak i kritičari ne mogu da spore ČINJENICU da obe firme imaju originalne proizvode koje uvoze iz HOLANDIJE i FRANCUSKE. Cene su takve, kakve su ali za ulja te reputacije ne bi ni valjalo da su niže. Kupiti jak brend po što nižoj ceni nije neka dobra ideja. Ako već dajete više para za ulje kupite ga bez obzira što je možda 10% skuplje od onog što očekujete. Ako bi ste da uštedite imate i jeftinije alternative. Lično se čuvam previše jeftinih Mejdžorsa jer to obično znači da se prodaju stare zalihe čak iako su ulja originalna.

I naravno, dobro mesto za kupovinu ulja su benzinske pumpe „pumpadžija“ (NIS, OMV, MOL, Lukoil, Eko) jer je originalnost praktično zagarantovana. Takođe su ulja drugih kompanija (mejdžorsa, uglavnom, mada ne i isključivo) na tim prodajnim mestima prilično siguran način kupovine iako ne uvek i povoljan. Naravno u poslednje vreme ovo je sve manje slučaj a sve više su ovi objekti snabdeveni isključivo uljima matične kuće. FAM-a nema baš kao nekada na NIS pumpama ali se i dalje može naći i dobar je način da se ona kupe.

Velike trgovine (Metro, Tempo i slične) jesu dobar izvor originala, mada vam je tu izbor sužen a cene (ako nisu akcijske) i nisu najniže kako se obično misli mada jesu među nižima (kako je već rečeno).

Kupovina ulja domaćih proizvođača (manjih) je O.K. naročito ako vam je auto nešto stariji (tekst odlažem a da li će ga uopšte biti videćemo), recimo više od 10 godina, a originalnost ćete proveriti tako što ćete direktno pozvati istog i saznati gde da isto kupite.

INA i Optima (kao jako prepoznatljivi i poznati brendovi) imaju svoje glavne distributere u Srbiji te ćete se lako snaći. Vodite računa i ne podcenjujte mogućnost falsifikata što je bio slučaj u prošlosti (bar za Optima ulja).

Na kraju ostaje da zaključim da kao pojedinac nemate praktično NIKAKVE garancije da sipate ulje kao što ga sipa Nemac, Francuz ili Englez. Analizu isporuke mogu da zatraže samo veliki kupci, mada je i to tek „bolje nego ništa“ ako se ne proveri. Analiza u nezavisnoj laboratoriji je jedino što vredi (a za novo ulje samo kao polazna tačka). Zato vodite računa i o ovome. Ako imate iole veći vozni park i kupujete bar 100 litara ulja godišnje birajte prodavca (uvoznika) koji će vam omogućiti makar par (jednu) analiza ulja, makar to bilo u laboratorijama samog proizvođača. Vi se trebate potruditi da bar jednu od njih uradite i u nezavisnoj laboratoriji. Cena ovako nečega bar duplira cenu ulja za pojedinca (ili je čak triplira). Ukoliko imate širi krug prijatelja i/ili rodbine koji može da se složi oko nečega (što je teška rabota, kao što šala kaže dva Srbina, tri (političke) stranke) ne bi bilo loše da podelite troškove za jednu analizu korišćenog ulja čime bi „proverili“ određenu robnu marku. Ovo bi vam više vredelo od svih reklama i ubeđivanja no postoji samo jedno ali ... već pomenuta sloga. Sam novac nije toliko presudan.

Kad već državni organi ovo ne rade (ili rade po pravilnicima, te za nova ulja, što je tek da „drži bure vodu dok majstori odu“), a udruženja potrošača jedva da to mogu i za popularnije vrste roba (iskreno i trebaju da krenu prvo od hrane i lekova pa na dalje), morate „zakon uzeti u svoje ruke“ i držati se devize „trust no one“ (Mr. Molder ili g. Petrović, kako god).

Jedina alternativa hemijskog analizi je VEROVATI. Verovati kome? Blogu, nije loše, ali autor mora da se ogradi da ne može da garantuje više od 99% (za ono što je video svojim očima) ili više od 90% za ono u šta se nije lično (i direktno) uverio. Svi navodi su „onako kako bi trebalo da bude“ a da li je potpuno, teško je reći. Tačno je da što je firma (brend) jači, direktna distribucija preko centrale daje neku sigurnost. Ipak tačno je da smo tržište „trećeg reda“ a tu je zaista sve moguće. Stavite se na mesto direktora prodaje kompanije X (ili njegovog pomoćnika). Sa svim informacijama o tržištu, kako bi ste postupili? Isto kao sa nekim ozbiljnijim? Teško. Makar bi ste priču sveli na projektovanu prodaju i cene, sve ostalo bi bilo (za obe strane) samo gubljenje vremena.

Kompanija X je bilo koja VELIKA kompanija. Baš zbog toga ne treba podcenjivati male (srednje), naročito one sa dužom tradicijom. Ima ih naročito u Nemačkoj ali i u Italiji, Belgiji, Holandiji ...

Takođe su manje poznati brendovi (a velike kompanije) solidan izbor, makar kao nešto što će neko teško falsifikovati jer se i original ne prodaje u ogromnim količinama a praviti promociju brenda za falš (falsifikat) ulje je zaista nešto što se ne dešava.

Osim pouzdanih uvoznika, naročito se (s obzirom na sve rečeno) nameću veći domaći proizvođači (NIS, FAM pa i RNB) jer su ovde i neće nigde otići a iako imaju nešto izvoza domaće tržište je bilo i ostaće primarno. Dakle to im je pitanje opstanka i nešto sa čim se ne mogu igrati.

Tu su još i kompanije iz susedstva a naročito one koje imaju dugu tradiciju. U prvom redu RN Modriča (Optima i Maxima) te INA. Svakako da nije isto ako na nekom tržistu prodajete 5%, 10% ... 75% svoje proizvodnje ILI kada je to tek 0,1% (ili 0,5% ili možda 0,01%). Kako mejdžorsi (u Evropi pre svega Shell, ExxonMobil i Total) shvataju tržište Nemačke ili Francuske tako manje firme mogu shvatati tržište neke manje zemlje. Naročito ako su iz nje ili iz regiona.

Na kraju krajeva, nešto je i u poverenju. Zato treba probati nekoliko brendova pa se odlučiti pretežno za jedan kome (iz bilo kog razloga) verujete. Ako nemate sredstava za analizu, ostaje vam da na osnovu sopstvenog iskustva i/ili pročitanog u forumima (budite oprezi, ima i dobih tekstova ali i loših) ili drugim izvorima donesete sopstvenu odluku.

Najčešči kriterijum je potrošnja ulja, što jeste nešto što je (bez analize) najlakše izmeriti. Naravno vodite računa da pri promeni vrste ulja (samo brenda) i viskoziteta može doći, u prvoj zameni, i do nešto povećane potrošnje. Dakle ne žurite sa zaključcima. Ovo pogotovu kada sa mineralnog ili PS ulja pređete na sintetička a pogotovu ako je motor nešto stariji.

Boju ulja ne uzimajte kao ozbiljan kriterijum (brzinu tamnjenja) naročito ako motor nije ispran ili ako je dizel ili ako u njemu nije bila sintetika pre zamene ili ako niste dobro iscedili ulje ili ako ...

Ovo je više zanimljivo nego zasnovano jer će ulje pre potamneti zbog rada detergenata nego zbog degradacije.

Zvuk motora ... bitno je da se ne menja vremenom ili ne mnogo.

Sve su to indirektni znaci ali ipak stvaraju utisak. Utisak uz poverenje u proizvođača (ali i distributera, uvoznika ...) je svakako nešto što utiče na odluku o kupovini. I treba da utiče.

Servisi su nešto „najbolje“ i „najgore“ što može da vas zadesi. U principu su zvanični servisi pa sve bliže centrali (uvoznika ili proizvođača, Fiat-a) bolji. Inače servisi (veliki i lanci) imaju tradiciju kako dobrog tako i lošeg (neoriginalna ulja, čak i u USA i EU). Što veća para sve više prostora za mućkanje. Naravno servisi (veliki) čak i kad nešto mućkaju (u USA i EU) ne dovode u pitanje kvalitet ulja (standarde) nego pokušavaju da zarade na onome što je vlasništvo kompanija proizvođača/distributera (brend).

Sve u svemu, najbolji način originalnosti je da uvoznik/distributer ima direktan ugovor sa proizvođačem.

Ili da kupujete direktno kod njih (naročito ako je i proizvođač i distributer, važi za domaće i kompanije iz susedstva te „pumpadžije“) ili da se kod istih raspitate za određeni MP objekat.

Za sada nema boljeg. Čekati da Mejdžorsi direktno distribuiraju svoja ulja je isto kao i čekati Godoa.

Isterivati pravdu (dokazivati da neko nešto muti) je beskorisno i može se pretvoriti u Kafkin „Proces“. Naravno ako spomenete da je ovo sa uljima „kao kod Kafke“ možete proći i kao u filmu „Kongo“, uz naslonjenu cev oružja dobijate pitanje – Ko je taj Kafka? (čija ulja on valja).

Zato će umesto pompezne liste uvoznika (lep predlog od strane Legende, ali nije realan) ili TOP 10 uvoznika koji su O.K. i gde originali jesu originali kao i gde treba kupovati, na blogu biti primenjen drugi koncept. Biće predstavljeni pre svega PRIJATELJI BLOGA uz svo podozrenje prema njima. Neki će se povući a neki će se pojaviti.

Oni prodavci koje blog NE INTERESUJE neće biti predstavljeni na blogu. Pa makar bili 120% originalni. Pošteno? Meni liči da jeste.

Kako god ni oni kao ni neki (izgleda već bivši) prijatelji neće imati negativne ocene svojih proizvoda (proizvoda koje prodaju). To je valjda OBJEKTIVNO. Jednino što ne mogu hvaliti krajnjeg prodavca koji ne želi nikakav kontakt sa autorom bloga. Kome se sviđa, sviđa a kome ne, ne mora.

Para firmi koji su bili oduševljeni blogom pa se iz nekih razloga povukli (prekinuli kontakt) su to uradili iz samo njima poznatih razloga. Nisam ljut koliko iznenađen. Ko nije spreman na kritiku ne zaslužuje ni da dobije poverenje (kako bloga tako i čitalaca, te potencijalnih kupaca). Da pišem SAMO HVALOSPEVE o bilo kome, čak i najboljim – NE PADA MI NA PAMET.

Ne postoji proizvođač maziva (ulja konkretnije) koji nema neku slabu stranu. Niko nema sva ulja koja su odlična. Oni bolji imaju minimum dobra (ili čak vrlo dobra) a oni lošiji i zadovoljavajuća. I takođe, bolji imaju veći procenat odličnih ulja. Niko nema samo odlična. I niko nije toliko dobar da drugi nisu uporedivi sa njim. I na kraju krajeva ma kako dobar bio niko ne može da ima neuporedivo više cene od konkurencije. Ovim ne mislim ni na Motul ni na Mass ako vam se tako učinilo. Ali oni su baš dobar primer (a sa njima sam i dalje na „ti“). Ako njima (obema) imam šta da prigovorim ili ih makar uporedim sa konkurencijom gde ne mogu uvek da pobede, naročito uzevši u obzir i cene, drugi imaju još manje šanse.

Prigovori u vezi (baš) Motul-a na CBC-u jesu bili zasnovani ali sam (lako) objasnio zašto je češći savet za Motul nego za druge brendove. Naravno, kao skuplji brend je nešto od čega treba početi. Slično kao i sa Mejdžorsima (te naravno EDGE, ONE i ULTRA serijama). Kao što je poznato, blog itekako vodi računa i o brendovima koji ne spadaju u PREMIUM kateogoriju ali koji imaju (vrlo) dobar kvalitet. Podrazumeva se da će u odgovorima da se forsiraju malo skuplja ulja ali ne po svaku cenu. Naročito što na ulju ne treba štedeti. I naravno, sve prilagođeno konkretnom slučaju (za razliku od „oil finder“-a).

Podrazumeva se da ORIGINALNO ulje potrebnih specifikacija (za konkretan automobil) sigurno može da prođe, ma kod renomiranog proizvođača bilo.

Nadam se da je i ovaj tekst bar malo pomogao (podsetio) u odgovoru na pitanje gde originalno ulje naći.

Konkretni slučajevi stižu sa nagradama. Ostalo je još tačno nedelju dana do kraja oktobra. Za sada ima 3-4 favorita ali vremena još ima. Prvo će detaljnije biti predstavljen Kroon i Kedara d.o.o.

Kao manja i porodična firma (obe zapravo), sa priličnom tradicijom (opet obe), zaslužuju da se krene upravo od njih. Naročito što ni Kroon ni Kedara nisu mnogo poznati (bar ne manjim znalcima ili onima koji ovu oblast manje prate). Naročito što imaju REALNE CENE. One nisu baš ni najniže, ali za originalno ulje iz Holandije, teško mogu biti niže.

Ovim se (uz NIS kao najveći i dobrim delom državni) upravo kandiduju za (naj)bolji REPER cena.

Kao što od NIS-a poznati brendovi ne mogu (i ne trebaju, ali često jesu) biti jeftiniji (osim Elf-a, ali to je posebna priča) u istoj kategoriji, isto tako oni treba da budu bar sličnih cena kao Kroon (slabiji brend u odnosu na jači ali uz manje količine pa mu dođe baš „tu negde“; osim toga i G-energy je odličan reper za Premium brendove kvaliteta za Zapadnu Evropu) ili nešto tu nije u redu. I da citiram samog sebe (sa mycity foruma u sličnom kontekstu):

Koliko nije u redu? Od malo do mnogo. Dobro nije svakako.

Ili (da ne budem najpametniji kad nisam) još lepše rečeno („M900“) pa parafrazirano:

Loša ulja mogu biti i jeftina i skupa, DOBRA ULJA NE MOGU BITI JEFTINA!

U svakom slučaju ne mogu biti među najjeftinijima. Nerealno je.

P.S.

Nadam se da je jasno. Malim sponzorstvom firme dobijaju solidnu (mada u medijskom smislu skromnu) promociju. Ne i pravo da ne trpe kritike. Možda jeste skromno ali za razliku od mnogih konvencionalnih načina reklamiranja (obično čisto bacanje para) mnogo efektivnije.

Jedino bolje možete proći direktno sa google-om. Kao na primer Altis (Altis Chemicals) koji je preko google-a napravio pravi bum. Niti sam znao za njih, teško da bih saznao a i kad bih ne bi obratio pažnju kao sad kada je situacija da ih ima svuda gde su tekstovi o uljima (ne samo moji, ali sam za moje primetio). Naravno oni su manje zanimljiva priča za blog jer im (izgleda) motorna ulja nisu baš „core business“ ali i njih imaju (mada za starije motore). Kako god dovoljno su skrenuli pažnju da će dobiti makar pasus-dva ili malo veći deo u tekstu o manjim domaćim proizvođačima.

Na kraju da naglasim. Originalnost ulja je od velikog značaja. Standardi koje ispunjava, odmah za tim. I naravno sam brend (omiljen iz bilo kog razloga) iza ova dva.

Kada primetite da vam je motorno ulje skupo onda sledi (ma kako surov) zaključak:

- Ili vam automobil više ne treba ili ga više ne možete (sebi) priuštiti.

To je prvi znak. Reagujte na vreme. Sigurno ste blizu toga da zaključite nešto od prethodna dva.

124 коментара:

  1. Nema šanse da kupim bilo šta osim Nisotec,Lukoil i FAM.I to samo na njihovim pumpama.Manje firme poput Viskola,Chemola,Altisa su takođe dobar izbor za manje zahtevne automobile.Izostavio sam i neke pumpadžije koji mi ne ulivaju poverenje zbog svoje organizacije poslovanja,neprijavljivanja radnika i točenje lažno deklarisnog goriva(bez obzira što će neko reći,kvalitetnijeg,ali nije to to i tačka),što će reći skloni su mućkama.O ovim ostalim ne vredi trošiti reči,oscilacije cena "po ciganjski"govori da tu nisu čista posla.

    ОдговориИзбриши
  2. Veoma krut stav (i veoma "patriotski").
    O.K. makar je odnos kvaliteta i cene solidan a cene su više razumne nego niske. I na kraju krajeva realne.
    FAM se stabilizovao (verovatno uskoro malo o tome), i trenutna proizvodnja nije sporna (na nivou (naj)boljih dana) ali je zaista pitanje šta se dešavalo "kritičnih" godinu dana. Ako je već pokraden, teško da to nije uticalo i na proizvodnju (nadam se manje na kvalitet).
    Bar je još jedan pumpadžija od navedenih "dobrih" (a verovatno i oba) sa dosta putera na glavi.
    Bolje što ne znate sve detalje. Javna je tajna ali ne bih sad o tome.
    Inače pisao sam već o Lukoil i Nisotec uljima koja su (oba) bila "best buy" neko vreme. Posle (nužnog doduše) povećanja cena sada su "tek" nešto kao "dobra kupovina". Prema tim cenama zaista treba gledati druge. I zaista izbegavati mejdžorse jeftinije od ovih ulja.
    Kao stav i lično mišljenje cenim, i delimično se slažem (naravno daleko od potpunog).
    No da čujemo i druge. Prilično bi bilo dosadno da ostanemo bez uvoznih ulja. Uostalom neka vozila ne bi ni mogla biti podmazana jer je asortiman svih zajedno navedenih jednostavno nedovoljan za neke modernije automobile.

    ОдговориИзбриши
  3. Još jedna konstatacija:
    Iz ličnih kontakata (manji broj ali značajniji izvor) ali i diskusija na forumima (slabo stižem da pratim i one na kojima pišem) očigledno je da, na primer, INA i Prista nisu preterano popularna imena (u Hrvatskoj i Bugarskoj) za novije i/ili skuplje automobile (mada se koriste) ali da JESU za iole starije i/ili jeftinije.
    Verovatno da više ne drže 45% i 55% domaćih tržišta (respektivno) kao pre neku godinu ali da su i dalje imena no. 1 na domicilnim tržištima.
    NIS to trenutno nije. Pre privatizacije FAM-a i RNB-a jeste držao nekih 40% tržišta maziva (FAM je bio i ostao jači kod čvrstih maziva) i nekih 30% tržišta motornih ulja (GAlax 17-18%, FAM 8-9% i Novolin 3%).
    Posle rasparčavanja kapaciteta potrebno je mnogo vremena i finansija da se tako nešto dostigne ako je više uopšte moguće (jeste moguće no teško da je isplatljivo).
    O ovome više u nekom budućem tekstu. Sa snagom (kapitalom) Gazproma i sa tri pogona (gde bi se svaki od njih specijalizovao) NIS bi verovatno bio regionalni lider.
    Ovako će uz nešto izvoza, srednjoročno, 15-tak% tržišta biti maksimum koji će dostići. Bar tako izgleda za sada.
    Nije loše ali moglo je da bude i bolje.
    Sasvim je sigurno i to da je (čuveni) SSP sa EU doprineo manjoj konkurentnosti domaćih proizvođača.
    Ionako male carine (za maziva iz EU) sada ili ne postoje ili su simbolične (1 do 3%) i otprilike na nivou carina za većinu sirovina (nisam baš pratio pa ne znam tačan podatak).
    O.K. ne može se u kolo a da se ne plati (bar jedna novčanica na čelo pevača ili u nedra pevaljke) ali ne mogu da se otmem utisku da je tajming nekako (iako politički uslovljen) loš te da su susedne zemlje (recimo Hrvatska) to nekako bolje (ili samo na vreme) odradile.
    Baksuz sa SEK-om jeste baksuz ali kako to da se nekima stalno dešavaju (baksuzi) a nekima malo ređe?
    Malo je i do organizacije i znanja ali najviše do spremnosti da se nešto uradi (kako valja).
    U svakom slučaju, situacija gde niko ne drži više od 15% tržišta (sasvim sigurno) motornih ulja (granica je negde čak na 10%) i gde ima bar 20-tak jačih igrača (sa po više od 2% tržišta) i još duplo toliko sa po oko 1% (te možda još par desetina marginalaca) je neka vrsta pandemoium-a (haosa, urnebesa).
    Ovakvog tržišta verovatno nema u Evropi pa ni u svetu uzevši da je izuzetno malo (relativno liči na najveća tržišta, uz druge igrače, ali sveukupno to nije to). Svako ko ima novca za šlep(er) ulja, postaje uvoznik i nekakvo ime na sceni.
    Jako loša slika i jako nezgodno kako za praćenje tako i za davanje saveta. Uz ovakvu situaciju i krizu, idu i falsifikati, ulja stara i po 10 godina i slične stvari.
    Uvođenje reda je nešto što je preko potrebno.
    No nisam neki optimista po tom pitanju.
    Makar malo više kontrole inspekcijskih organa ne bi loše došlo (malo češljanje papira i laboratorijske analize ulja iz MP objekata).
    Košta ali vredi. No, budimo realni: kome je u interesu prava zaštita potrošača?
    U ovoj oblasti ... praktično NIKOME.

    ОдговориИзбриши
  4. Ajd' da kažem, NIKOM ko pravi profit na mazivima.
    Tu i tamo nađe se poneki Vitez tužnog lika, ali ako ga ne srede vetrenjače, srediće ga vodenični točak.
    "Mnogo je čitao knjiga pa poludeo".

    ОдговориИзбриши
  5. Čisto da spomenem:
    Potez sa razdvajanjem RNB i FAM-a od NIS-a dokazuje da i svako loše ima i nešto dobro. Kriza koja je nastupila je dovela do toga da bi NIS imao jako malo upošljene kapacitete (pa od regionalnog liderstva ne bi imao ništa, čak bi možda morao da radi i "robne marke").
    Ovako imaju verovatno najupošljeniju blendaru u Evropi (Novi Sad) ili makar u vrhu.
    Za nobela? Ne baš. Primena opštih pravila jednostavno u haotičnom sistemu (ekonomskom) nekad da bolje nekad lošije rezultate. Oprez uvek vodi stagnaciji ali u doba krize biva najbolje moguće rešenje.
    Za eventualnu ekspanziju neće teško biti otkupiti ne samo spomenute već i pojedine pogone u regionu.
    Ovako nešto nije izvesno, i totalno je bez perspektive. Ipak, neočekivani oporavak (svetske i evropske) privrede bi mogao da stvari okrene naglavačke.
    Još se ne bi kladio u tu (super) optimističku varijantu i pored sitnih signala da (totalne) propasti neće biti i da se možda čak može očekivati i stabilizacija prilika u 2012.

    ОдговориИзбриши
  6. Da li imate ikakvih iskustva sa uljima STORM?

    Lokakni diler za forda u BiH (F-AC je dio MOTUS CEE LLC) na akciji nudeova ulja po veoma popularnim cjenama.

    http://www2.autoportal.hr/201003307927/Vijesti/Regionalna-kompanija-s-globalnim-brandovima-i-vlastitom-proizvodnjom-dovodi-Repsol/menu-id-63.html

    ОдговориИзбриши
  7. Ne vidim zasto bi koristili domaca ulja koja su obicno klasu-dve ispod velikih a cijenom skoro isto ili cak i vise-
    U zadnje 2 godine je u HR gadno pala potrosnja domacih ulja iako INA ima nekoliko prilicno dobrih ulja (Star, Futura MB...) jer su se pojavila ulja poznatih velikih kompanija po pristojnim cijenama. Uglavnom, to se vidi po tome da sada INA ima stalno neke akcije gdje spusta cijene ulja i do 50% ali dzaba, prosla baba s kolačima :-).
    S druge strane polako propadaju "službeni" uvoznici jer lupaju cijene da boli glava i od njih gotovo više nitko ne kupuje. Ima tu i pozadina priče da su bili godinama totalno kruti, nisu htjeli uvozit cijeli ili bar prošireni asortiman i tretirali kupce (veleprodajne) doslovce ko stoku sitnog zuba i gulili ih maržama bespostedno.
    Uglavnom, ujednačavanjem zakona sa EU se postiglo da nitko više na tržistu ulja nema pravo "eksluziviteta" i svi mogu uvesti ulje iz EU. Tako su se pojavile firme poput kipor stroja, ulja direkt i sl. koja uzimaju sve veci dio kolaca. Ja ta "jeftina" ulja koristim već skoro 3g i u više auta sam zbirno prešao s njima preko 300kkm. Da je falsifikat ko što svi govore već bi se davno raspali PD i CR motori u tim vozilima.

    ОдговориИзбриши
  8. Priča o Motus CEE je priča o tržištima maziva u CEE.
    Veoma ambiciozni planovi (i solidno uložen novac).
    Pre svega je cela Motus grupa(cija) stvar organizacije i procene (sagledavanja) ovog tržišta.
    Rafinerija Maribor te (verovatno) par investitora je ugledalo svoju šansu u ovom regionu.
    Zaista ozbiljna priča.
    Verujem da su brendovi Motus-a solidnog kvaliteta. Kako god, ulaze u segment tržišta gde je gužva velika. Da ne spominjem K2 Texar i slične robne marke (o ovome sam već na CBC-u) mnogo jačih igrača.
    Dovoljno je i što će naleteti na RN Modriča, INA-u, MOL (pre svih), Lukoil ... Prista Oil i indirektno (bar u Hrvatskoj) i na Fuchs. Kako će proći?
    Teško je reći. Videćemo.
    Storm kao brend deluje ozbiljno ali još neizgrađeno (doduše bez 5 godina rano je i reći). Malo kvari utisak da tri od pet sajtova (po državama) još nisu spremna (bolje je redirektovati bez onog "soon" (uskoro), jer liči kao izgovor za nezavršen posao). Nedostatak slika ulja u ambalaži uz opis je takođe nešto što im nije trebalo (bolje je čist tekst pa kad staviš sliku onda da je ima a "no image available" je baš jadno).
    Proizvodni program je, sa druge strane, dobro odmeren i prilagođen zahtevima regiona. Jedinu primedb(ic)u bih dao na odluku da 505.01 bude SAMO u 5W30 jer je trebalo ponuditi (bar kao opciju) i 5W40 varijantu. Takođe je u redu forsiranje 5W30 kao trenutno vodeće VG (uz naravno neizbežne 10/15W-40) je takođe O.K.
    U Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Rumuniji te Bosni i Hercegovini će sigurno igrati značajnu ulogu.
    Gužva pred golom. Ko će biti bolji strelac, teško je prognozirati.
    Zastupništvom Repsola (pre svih) imaju ciljanih 80-90% tržišta (budući da i sam Repsol nije preterano skup). Niske cene su nešto što odgovara kupcima.
    Umerena preporuka sa moje strane.
    Ipak, ne deluje mi da bi ovaj konglomerat (na čelu sa RN Maribor) mogao da postigne veći uspeh. Trenutno (pa već nekoliko godina) veći igrači su koncentrisani na veća tržišta i globalne probleme. Jak regionalni igrač bi mogao to da iskoristi. Ipak, uz gore pomenuta imena te distributere jakih (jačih) brendova, plašim se da "srednja" varijanta (koju poštujem i cenim i lično mi se sviđa) nema baš blistavu budućnost pred sobom.
    Tržište maziva uglavnom dopušta samo velike i relativno male. Oni srednji pre ili kasnije (ako nisu državni a i onda) moraju negde u te dve kategorije.
    Očekivano "brisanje" konkurencije od strane TOP 5 (ili bar TOP 10) se nije dogodilo (kao kod duvandžija i pivara) pre svega iz dva razloga:
    1. Jake državne kompanije sa monopolom (bar delimičnim ili indirektnim)
    2. Velikima trebaju manji da troše njihova bazna ulja (koja naravno imaju u višku) i koja su kao rafinerijski proizvod (makar i berzanski, manje-više) bliže "Core buisness"-u.
    Još jednom da ponovim: sigurno nisu loša ulja i svakako imaju dobar odnos kvalitet/cena.
    Ipak, tek su jedna od mnogih.
    Da čujemo i neko iskustvo (ovde, u Srbiji, je ovaj brend potpuno nepoznat) pa makar i na "osećaj".
    I mene interesuje (inače zaista sam ovo znao samo kao pojam, da postoji Motus, bez detalja koje sam danas malo pokupio sa net-a).

    ОдговориИзбриши
  9. Ono "brisanje konkurencije" se odnosi na nezavisnost kompanija. Naravno u oba navedena slučaja (i nešto blaže u farmaceutskoj industriji kao trećem primeru) je zadržan veliki broj BRENDOVA čime 3-4 globalna igrača zaderžavaju fleksibilnost u cenovnoj politici koja je prilagođena lokalnom stanju ekonomije.
    Osim toga naftaši su taj proces prošli mnogo ranije te kao "velike, zle imperije" imaju negativnu promociju kada god otkupe nekog manjeg od sebe.
    U sve to je više umešana politika nego u pomenuta dva (pivo i cigarete), slično farmaciji, pa i više.
    Ne kažem da ni kod prethodnih nije bilo (i nema) političkih igara nego da je energetika osetljivije pitanje (donekle i farmacija) kao "strateški nacionalni interes" svake države.

    ОдговориИзбриши
  10. I fina dopuna (od strane Maria).
    Zašto biste kupili nešto što sigurno nije na nivou globalnih igrača (makar i ne bilo dve klase ispod nego samo jednu ili čak i "pola").
    Da bi nešto uštedeli? Šta zapravo?
    Verovatno ništa! Na ulju se NE ŠTEDI.
    Što naravno ne znači da treba kupovati po paprenim cenama. EU regulativa (Hrvatska praktično jeste već tamo ali i u Srbiji zbog SSP-a) je zaista povećala konkurentnost. Kao i u Hrvatskoj i u Srbiji se mnogi "zvanični" koji se nisu prilagodili, hvataju za glavu ("šta je sad ovo?) jer se pokazalo da cene mogu i moraju biti niže.
    Dobar je primer INA koja uz svu tradiciju pa i kvalitet sada mora da se spašava velikim popustima.
    NIS sad koristi malo situaciju da su cene kod nekih uvoznika još uvek veće nego što bi mogle biti.
    Inače mislim da im je poslednja korekcija možda u to vreme bila O.K. (kada je € kratko bio na 107 din.) ali da su morali da spuste cene (makar da koriguju za kurs od 100din. tj. nekih 10% naniže, jer su verovatno ukalkulisali svih 110 u ono vreme).
    Ne moraju mnogo da mozgaju, neka pogledaju šta se događa INA-i koja je čak tržišno spremnija.
    Total/Elf već stiže po cenama koje su na nivou NIS-a ili niže. Akcijske su čak mnogo niže (iako su uglavnom starije zalihe).
    Patriotizam je dobra stvar ako nije po džepu (mala parafraza ili sam baš udenuo).
    Moj im je savet (mada retko koji lav sluša miša, mada su oni koji jesu bolje prošli) da cene drže do ranog proleća (recimo sredine ili kraja februara) pa da krenu sa 10-15% nižim cenama (uz uslov da kurs ostane isti a cena nafte, i baznih ulja, bude tu negde kao sad).
    Trenutno su bar 10% iznad tržišno prihvatljivog.
    Ako misle da nije tako, neka pogledaju šta ostvaruju a šta su planirali.

    ОдговориИзбриши
  11. Mislim da i Hrvati,kao i Srbi imaju kompleks da jako vole sve što je strano.Pokraj jedne INE kupovati neka ulja sa imenom,a upitnim kvalitetom je najveća glupost.BrDa ako ideš ponekad u šoping u Austriju,skokni do neke Šelove pumpe pa da vidiš koliko košta kvalitet.Barem duplo od te tvoje cene.Sve bivše soc republike se od strane tih kompanija tretiraju kao istočno tržište,kvalitet upravo odgovara ceni i dovoljan da ne zaribaju mašine,ko hoće dugovečnost i trajanje motora taj će platiti skuplje jednu INU(u Hrvatskoj),NISOTEC;FAM;Lukoil,Modriču...

    ОдговориИзбриши
  12. To su zapravo dva koncepta (nepomirljiva) kupovine.
    Cene koje sam naveo su sa pumpi (i "citat" sa CBC-a).
    One su 20 ili 30% niže u specijalizovanim prodavnicama (ili veletrgovinama). Tako da ulje jesu skuplja ali ne baš duplo.
    Naravno postoji i treći (osnovni) koncept kupovine:
    Ni Mejdžorsi niti Nacionale.
    Što je najzanimljivije ova tri koncepta otprilike dele tržište na (skoro) tri jednaka dela. Primetno je opadanje udela nacionalnih (bivših čisto državnih a i sad u velikom delu) kompanija.
    Možda je to i prirodno. Kada stigne (prava) konkurencija nerealno je držati 25, 30 ili 40% tržišta (ne liči li to na monopol?) makar u svom dvorištu.
    Naravno da najbolje zvuče mejdžorsi sa Zapada za Zapad (pa ma koliko koštalo).
    Ne znam za izvore nabavke pominjanih uvoznika u Hr ali cene bi mogle da budu autentične i za takva ulja (zapad-zapad) uz istina, minimalne marže. Koje ne uključuju ni (veliku) reklamu. Možda je početna (reklama) ušla u "osnivački kapital" te se ne vodi u tekuće troškove.
    U svakom slučaju, dosadašnji "zvanični" bi trebali da se koriguju ili će nestati kao dinosaurusi (isto važi i za nacionalne kompanije).

    ОдговориИзбриши
  13. Ja sam poslušao savet našeg domaćina pokušavajući da rešim problem koji me je nervirao kupovinom Motul Specific 504/507, ali mi to nije pomoglo. Međutim, dobio sam zauzvrat mnogo mirniji rad motora (nije subjektivno, pratim već mesec dana) a iz uliva za ulje se više ne širi nesnosan smrad. Obzirom da sam ovo izuzetno skupo ulje uzeo na, praktično akcijskoj ceni, i da mi je originalnost potvrđena direktno iz Mass-a, smatram da sam odlično prošao.
    Međutim, ono što ne razumem je da upravo to ulje stalno poskupljuje kod samog dobavljača, a da sam i na netu na par mesta video da se prodaje za trećinu nižu cenu, što stvara dodatnu zabunu među potrošačima.
    Takođe, prateći cene ulja, uverio sam se da se pojedini brendovi (Castrol, najfalsifikovanije ulje) u dve prodavnice, jedna preko puta druge prodaju za 20%-25% različite cene. U istoj radnji, isto ulje, različite deklaracije, godine proizvodnje, pa čak i ambalaže. Obišao sam čak i velike prodavce i verujte mi više nisam siguran kako uopšte izgleda ambalaža za, npr, Castrol Edge 5w30. O Castrolu TXT, koji je namenjen servisima, a prodaje se u slobodnoj prodaji i da ne pričam.
    Simptomatično, na forumu koji je pretežno orijentisan ka VW automobilima, iznenada se pojavljuje solidan broj članova koji imaju problema sa automobilima (podizači, turbine, neravnomeran rad motora) i svi do jednog su sipali Castrol u prethodnom periodu.
    Promenom ulja i proizvođača pojedini problemi su nestali.
    Tako da, ima mnogo istine u onome što Kristina tvrdi, ali je problem mnogo širi, jer je očigledno da se ne radi samo o uljima, već i o drugim komponentama automobila, i tu nam teško ima pomoći.
    Dakle, možda je pravo pitanje kako naći bilo šta što je original?

    ОдговориИзбриши
  14. Da se nadovezem onu pricu sa Repsol i Storm uljima koja se nude na akciji u F-AC u Banja Luci i Mostaru za Fordova vozila. Ja sam ih zvao i rekose da sipaju i jedno i drugo u gradaciji 5w30 (koje Ford i preporucuje) medjutim kada sam otisao na njihov sajt (Repsola)vidjeh da tamo nema ulja za Fordove odnosno nema onog po Fordovoj specifikaciji. Samo je navedeno ulje 5W30 ali za VW specifikaciju.
    S druge strane mozda je dobro da podijelim svoje iskustvo sa motornim uljem i iznesem veliku zahvalnost kreatoru i autoru ovog cudesnog bloga. Zahvaljujuci njemu licno moje znanje je enormno uvecano i da tako kazem otvorene su mi oci u pogledu kompleksnosti materije koja se odnosi na ovo pitanje.
    Ja vozim Mondeo 2004. gp. 2.0 TDCi 130 KS tip motora FMBA i do posjete ovom blogu sipao sam uglavnom Fordovo ulje i Valvoline FE 5w30. Imao sam i jednu zabludu a to je sipanje ATF ulja u dizel gorivo (ne sipam vise to vec Liqui Moly aditiv i sve je ok). Na preporuku gosn Steve sipam Liqui Moly ulje u svoj auto i to Leichtlauf special F 5w30 (ispunjava stariju Ford specifikaciju WSS-M2C 913A/B) i do sada sam presao nekih 9000 i kusur km. Primjetio sam da mi motor trosi ulje, ali moram priznati da je ta potrosnja na tu kilometrazu po mojoj procjeni jedno 0,5 lit (znaci rakijska casica na 1000 km :) ), bilo me to malo zabrinulo dok nisam procitao ovdje da je to moguce kod ljudi koji su poceli korisiti Liqui Moly (ili neko bolje sinteticko ulje) koje ima veci sadrzaj deterdzenata za ispiranje motora. Znam da nije za brigu ta potrosnja ulja ali eto do sada ulje nije trosio. Uglavnom odlucio sam da i dalje nastavim sa ovim Liqui Moly uljem, nakon sto mi je prijatelj mehanicar (Bato iz Dervente koji od 1989. godine koristi samo ta ulja i koji je ja mislim najveci pojedinacni kupac tih ulja u BiH od ovlascenog zastupnika) preporucio da i dalje koristim ovo ulje.
    Poenta mog javljanja i ostavljanje komentara ("sine nemoj da pricas ako nemas sta pametno da kazes") je cisto potreba da se jos jednom na neki nacin zahvalim autoru ovog bloga za nesebicno dijeljenje ovakvih informacija nama vozacima koji smo zivjeli u blazenstvu neznanja do pojave Steve ("Ukazao se...") koji nas je naucio mnogo cemu. Priznajem ja da mi mnogo od ove hemijske price i analiziranja hemijskog sastava ulja zvuci kao teoretisanje na temu "Zivot u blizini Quasara" na klingonskom (gosn Stevo ovo je sala), jer naravno nemam pojma o cemu se tu radi, ali mi je drago sto ima mnogo prakticnih i nama obichnim ljudima prijemchivih informacija na ovu temu.
    P.S. Kolega je remontovao dizne u Beogradu na svom Mondeo (isti kao moj samo 2001. gp) i majstor Delfista mu je rekao da mora zarad pumpe da sipa barem 2dcl Dvotaktola u gorivo. Kaze valja se i mora se. Nisam mogao da ga ubijedim u suprotno. Pokazacu mu ovaj blog pa nek se brate sam uvjeri.
    Veliki pozdrav i svaka podrska Stevi.

    ОдговориИзбриши
  15. Sto se tice kupovine originala uvijek sam prvo provjeravao na zvanicnim sajtovima proizvodjaca ulja ko je ovlasceni zastupnik za moju zemlju. Tek tada sam kontaktirao to preduzece i preko njih to rjesavao. Liqui Moly u BiH uvoze direktno Metal merc i Hit tako da kontaktom sa bilo kojom firmom mozete doci do ovih ulja.
    Sto se tice Storma i Repsola mozda je zanimljivo navesti cijenu tih ulja na akciji (kupis 1 dobijes 2) Repsol za Forda je 18,70 KM dok je Storm ulje te gradacije 15,40 KM po litru. Ja Liqui Moly dobijam po 14 KM i mislim ("vidi ga on misli...on misli") da Repsol nije toliko bolji od Liqui Moly a ni od Valvoline FE 5w30 koji ovdje u Banja Luci kosta negdje oko 14 KM po litri takodje. Vjerovatno ce Stevo imati komentar na ovo "ja mislim da nije....".

    ОдговориИзбриши
  16. Zdravo,zanima me sledeće:
    - da li mogu da koristim ulje Shell Helix ultra 5W40 u automobilu Fiat Punto Classic TNG? Fabrička gradacija ulja je 10w40 (Selenia),a automobil je kupljen u novembru 2010.godine.

    -Koje su prednosti,a koje mane?

    -Koliki bi bio interval zamene?
    Unapred se zahvaljujem.
    Nataša

    ОдговориИзбриши
  17. Prvi put se javljam i nadam se da će to proći uspešno jer sam totalni laik za informatiku, prijavljivanje i registrovanje. Ako grešim, izvinite.
    Pozdrav za Stevu i sve čitaoce bloga. O Stevi je već sve rečeno, tako da bi dodavanje još kojeg superlativa bilo potpuno suvišno.
    Moja iskustva u pogledu kvaliteta i originalnosti ulja su se postepeno iskristalisala od jeseni 2009. godine od kada redovno pratim Stevina pisanija.
    Naime, imam dva vozila i posle raznih proba, mislim da sam se ustalio na odredjena ulja, nisam samo siguran da li su pravilno izabrana.
    Prvo voziloje Suzuki Baleno 1,6 16 v, 1997, sa ugradjenim plinom i predjenom kilometražom od 112.000 km (realnih). Dugo vremena sam koristio Mobil Super S 10W40 (gradacija po uputstvu).Ovde bih se osvrnuo na kvalitet istog proizvoda za različita tržišta. Naime, ovo ulje iste gradacije i kvalitativnog nivoa SL/SJ nalazio sam sa različitim trgovačkim imenima, kao Mobil Super S, Mobil Special S i Mobil Formula S. Prvo je iz naše trgovine, drugo iz Metroa i treće iz Švajcarske. Jedino što sam primetio je da je sa onim iz Metroa motor već na 5.000 km počeo da proizvodi veću buku od uobičajene (ili mi se to samo činilo). Motor je inače uvek bio čist i bez potrošnje ulja. Dakle, ja kao čovek koji jako dobro sluša motor, nisam skoro ništa primetio, iako verujem da postoji razlika izmedju ulja iz Metroa i onog za Švajcere.A o snazi motora da i ne pričamo, to i najsavremeniji uredjaji u pogledu razlike očitavaju na 3-5%. Nakon pojave Eneosa na našem tržištu prešao sam na Eneos 10w40, i opet nisam ništa primetio kao razliku u odnosu na raniji rad motora. Nema potrošnje, motor mirno radi, ulje je čisto kod ispusta... Ja ipak čvrsto verujem da bi se razlika primetila nakon 150.000 km korišćenja istog ulja u odnosu na pretpostavljeno korišćenje nekog drugog ulja (normalno, istog cenovnog i kvalitativnog ranga). Nameravam da ostanem na ovom ulju sa izmenom na 6.000 km odnosno jednom godišnje.Zaboravio sam da kažem, vožnja je 70% grad, 95% plin, jako umerena noga na gasu.
    Drugo vozilo je Renault Scenic 1.6, 16 v, 2002, benzin, realna kilometraža 160.000 km.U njemu je bio Mobil sint 5w40. Radio je lepo bez potrošnje. Čuo sam za Addinol ulja još pre bloga i kad sam ih našao, kupio sam Addinol 1047, 10W40, iako motoru treba sintetika gradacije 5w40.Ponašanjem motora bio sam krajnje nezadovoljan. Povećala se buka, prilikom ubrzavanja sa opterećenim motorom, motor se "drao". Ulje je sa šipke za merenje nivoa kapalo bez rastezanja. Mislio sam da je u pitanju oblik šipke pa sam u Renoov motor uronio Suzukijevu šipku, ulje je opet kapalo kao voda.Pri ispustu čisto. Nakon ovoga sipano je Valvoline max life 10w40 (5w40 nisam uspeo da nađem, čak mi ni iz Priste nisu umeli da objasne da li se uvozi za naše tržište). Mislim da se motor preporodio u pogledu buke. U pogledu snage i mirnosti rada opet nisam ništa primetio. Ostaću na ovom ulju ili istom gradacije 5w40 ako ga nađem, sa alternativom Eneos 5w40. Jesam li u pravu?
    Još jedno moje iskustvo u pogledu mirisa ulja. Ranije sam u R5 koristio ruski Luk 10w40 (polusintetika). Imalo je sladunjav miris, baš kao miris ulja iz mog detinjstva. Veoma sličan miris ima i Eneos 10w40. Pomenuti Addinol je jako, jako mirisao na hemiju (ja ipak mislim da je od recikliranog ulja). Mobil je sa mirisom negde izmedju ove dve krajnosti. Šta je uzrok ovom, nije mi poznato.
    Voleo bih da od poznavalaca čujem nešto o iberturi motora, jer to jedino može da bude razlog propisivanja perioda zamene ulja u Renou na 24 meseci a u Suzukiju na 6 meseci, a kod oštre vožnje na 3 (tri) meseca! Još nisam vido nekoga u Srbiji da menja ulje u motoru na 3 meseca.
    Nadam se da vas nisam smorio.Pozdrav od Save.

    ОдговориИзбриши
  18. Uf! Ovakve "navale" nije bilo skoro.
    Odlično.
    Posle par razgovora "olabavih" stav o odgovaranju anonimnim čitaocima. Ako se predstave (bar) imenom onda će isti dobiti, ako ne podsetiću ih da to urade.
    Naime zaista ljudima manje vičnim informatici jeste problem i registracija pa čak i komentar (no kako g. Sava dokazuje, nije to tako nemoguće, treba (bar) probati.
    Osim toga, situacija da ima veći broj novih čitalaca kao i da većina dolazi preko googla zaista dovodi do situacije "nisam znao".
    Ipak, bez registracije ostaje pravo na samo jedan (kratak) odgovor. I to naravno ako se predstavite (što je i osnovna kultura).
    U nagradnoj igri se ne može učestvovati bez prijave i tačka. Malo se (za svaku) treba potruditi. Nađite nekog ko je vičniji kompjuteru.
    A i ko je vičniji malo "zarđa". Kao npr. ja. Iako sam uživao u ubacivanju html koda (dugme "dodaj jedan"), moram priznati da sam se malo zamislio gde tačno da ga dodam. E onda je možda mnogo tražiti od drugih da se snađu sa blogerom. Nije teško ali tu je Face postao FACA, ko se tamo ne snađe, nema mu pomoći.
    Kad sam već kod dugmeta "dodaj (plus) jedan", molio bih sve one kojima se svidi sadržaj (i u skladu je sa pretragom na google) da kliknu na ovo dugme.
    Ovim se postiže bolja rangiranost na google-u jer time dajete G-ju na znanje da ste našli ono što ste tražili i da vam se sviđa.
    Ne klikćite samo radi "povećanja rejtinga" mislim da je blog (zasluženo) visoko na listi pretrage google i bez toga.
    Nemojte da se zbunite, tražiće vam se "registracija" koja traži google nalog (mejl). Da dokažete da niste robot.
    Nadam se da je jednostavno, pratite uputstva. Završavate sa dva-tri klika.

    ОдговориИзбриши
  19. I da ne bude zabune:
    Registrovani čitaoci uvek imaju prednost. Ipak, zbog nedostatka vremena, dopustićete da kratko odgovorim novoj čitateljki a predveče ću sa zadovoljstvom da iskomentarišem vaše komentare (pitanja).
    Jednostavno, za to mi treba više vremena a samo što nisam "napustio zgradu".

    ОдговориИзбриши
  20. Poštovana Nataša,
    Naravno da možete da koristite Shell Helix Ultra 5W40 u vašem automobilu. To je čak i vrlo preporučljivo. 5W40 ulja su uopšte bolja varijanta od 10W40, a Shell je među boljim rešenjima.
    Ovo naročito zbog toga što je automobil (motor) jako nov (tek godinu dana).
    -Koje su prednosti,a koje mane?
    Mana je samo viša cena ulja, sve ostalo je na strani sintetičkog ulja. Kako je motor nov, nećete imati ni efekat "pranja motora" te čestu pojavu malo veće potrošnje ulja (ali i dalje u normalnim granicama) prilikom prelaska sa mineralnog ili PS ulja na sintetičko.
    -Koliki bi bio interval zamene?
    Ukoliko veći deo pređenih km imate u gradu (gradskoj vožnji) onda se zadržite na 15000km. Ukoliko bar 60% km biva van grada možete produžiti interval zamene ulja i na svih (fabričkih) 20 hiljada km.
    Zbog drugih čitaoca: naravno da dolazi u obzir i Shell HX7 koji je (verovatno) bolji izbor od "fabričkog" Selenia ulja. Ipak to je tek PS ulje (makar full HC i API SM a ne SL) za koje važi kao i za sva ostala PS ulja: zamena na 10-12000km u pretežno gradskoj vožnji i 15000km u mešovitoj.
    Kako za PS ulja tako i za sintetička: intevali važe unutar godinu dana!
    Ne koristite PBS već samo "Auto TNG". Znači uslov za maksimalno iskorišćenje fabričkog intervala je i da gorivo bude što kvalitetnije. Onih 10-ak % vožnje na benzin neka bude sa "evropremium" benzinom (benzinima po EN 228, kakvi su u EU).

    Ostaje zahtev (molba) za registraciju, ako već niste 86-ti čitalac (nisam provalio ko je tačno, trebalo bi mi bar pola sata detaljnog pregledavanja).
    To je i uslov za nastavak saradnje (dodatne odgovore ako bude novih pitanja).
    Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  21. Po Europi se ulje ne kupuje po pumpama. Naime NIS i INA imaju pumpe u svom vlasništvu. Svi ostali (počevši od OMV-a u HR, za Srbiju ne znam) daju pumpe u franšizu. Ljudima koji uzmu te franšize je najmanja zarada na gorivu pa zato na pumpama sve košta 30-100% više. Upravo zato u autriji na shell pumpi nema ulja ispod 15 eura a u specijaliziranim trgovinama je bar 30% jeftiniji.
    I vani ima dosta webshopova (opie oil, oldirekt24 i sl.) koji imaju približno iste cijene kao što su u takvim trgovinama u HR (znači može se i isplati se jer u tim zemljama je radna snaga još skuplja nego u HR) a čisto sumnjam da bi u EU poslovale već godinama da prodaju falsifikate.
    A stvarno ne vidim razlog zašto bi preferirao INU. Recimo meni konkretno bi bilo zanimljivo INA STAR 5w40 ulje koje je recimo pandan Castrola Edge TD. Ina košta oko 14 eur ili 10eur kad je na sniženju. Castrol se može naći po trgovinama za 8-12 eur. U Castrol je sigurno uloženo više znanja, testiranja i sl. nego u Inu i tu priča staje.... zašto platit više za isto ili lošije.

    ОдговориИзбриши
  22. Prvo Darko.
    Komentar je O.K.
    Da ne prepričavam šta je vas snašlo koga zanima može naći na CBC-u u "horizontu".
    Problem je MNOGO širi. Em, nisu ni svi motori onakvi kako se predstavljaju (VW benzinci pre svega), em nisu ni sva ulja baš kakvim se predstavljaju, a i jedni i drugi su na glasu. Kod automobila je bar originalnost O.K. i što snađe nas snaćiće i druge a kod maziva mož' bit' svašta.
    Kako god, Castrol je svojim Magnatec-om nesvesno dao ime dostojno Džojsa (po više značnosti), jer osim ciljanog, ona su "MAGNET(NA)" i za falsifikatore ali i šire za razne mućke.
    To što sam Castrol ne interveniše u dovoljnoj meri znači više stvari, a jedna je izvesna, do tržišta nekih zemalja im je kao do lanjskog snega. No to im ne mogu nešto posebno zameriti. Više je naš izbor nego njihov.

    ОдговориИзбриши
  23. Bojane (ako se dobro sećam),
    Sa:
    - "Zivot u blizini Quasara" na klingonskom.
    ste me tako nasmejali da je to zaista bilo "terapijski". Sviđa mi se.

    Ajd' bar da ne bude na klingonskom (ako je već ... u blizini Kvazara ... ili ako možete zaviriti iza granice nevidljivog, horizonta događaja, bar na CBC-u).

    Čašica na 1000km (i to Vam je dobro) je zaista ništa. Verujte mi (da ne prelazim na klingonski) da je motor bolje zaštićen kada motor (ovako ili slično) umereno troši ulje nego kad ga ne troši. Uostalom posle sledeće zamene će tek da bude ona prava potrošnja.
    Vaš prijatelj Bato zna posao.
    Pa kad teorija i praksa kažu nešto onda je to - to.
    Slobodno nastavite sa Liqui Moly uljem, dobar je to izbor. Naravno za koju godinu možda bi mogli i na 5W-40 ali za sada nema potrebe, ni blizu.
    Iskoristite poznanstvo za original i dobre cene.
    "sine nemoj da pricas ako nemas sta pametno da kazes" me već podseća na ragazzonija (to je inače kompliment), uz "Ukazao se...".
    Nemam više mnogo da kažem osim da se osvrnem na savete da se u dizel doda "dvotaktol".
    To jeste najbolje od najgoreg, ali stvarno nije dobro. Neće mnogo da smeta ali ni da koristi.
    Ne treba zaboraviti ni neke savete ako već radite što ne treba (a ni njih ne dobijaju od "stručnjaka"). Treba koristiti kvalitetnija 2T ulja, po pravilu PS (ili makar mineralna sa API TC). I svakako ona koja sadrže veći % rastvarača jer se ona sa manjim ne rastvaraju dobro ni u benzinu. Pa zatim, stabilnost smeše i sa benzinom je tek par nedelja, ulje mora da ima što manje pepela - maksimalno 0,1%, itd.
    Jeste da je ovde odnos manji i da dizel to proguta ali jednina koliko-toliko zasnovana upotreba 2T ulja kod motora koji nisu dvotaktni je kod Mazda rotacionih (Vankel) i to u sličnom odnosu (desetak puta manjem nego kod 2T motora, cca. 1:500).
    Hvala na podršci.
    Veliki pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  24. g. Mario,
    Odličan komentar!
    Praktično nemam šta da dodam.
    "zašto platit više za isto ili lošije."
    Ovo će biti jedna od tema (očigledno, zar ne?) u bližoj budućnosti.
    Samo da napomenem još jednu stvar.
    Opie oil su veoma korektni prodavci. Zaista mogu biti reper sa cene u Zapadnoj Evropi (iako su iz UK). Izbog proizvođača im je izvanredan (iako malo prilagođen "ostrvu"). Imaju i oil finder, i deo "pitanja i odgovori" (forum) gde savetuju ulja, koji je veoma dobar (iako sam pročitao samo manji deo).
    Kao što se može primetiti, slažem se sa njima u nekih 80-90% gledišta.
    Preporučujem njihov sajt kao dobar izvor informacija iako je (naravno) pre svega namenjen prodaji.
    Kako zastupaju više brendova nemaju razloga da favorizuju samo jedan. Odnos cena među brendovima je prosečan za Englesku i šire.
    Naravno, zbog većih troškova (ne samo radne snage koja jeste značajan faktor) cene u CEE bi mogle biti nešto niže. Svakako.

    ОдговориИзбриши
  25. I na kraju, ali ne i po značaju.
    Gosn Sava će sačekati jedan dan. Ne zato što se prvi put javio (baš naprotiv) već pre svega jer zaslužuje više vremena i duži odgovor.
    Do sutra, srdačan pozdrav od Steve.

    ОдговориИзбриши
  26. Već sam se odjavio.
    Sutra i komentar (odgovor) na cene Repsol-Storm vs. Valvoline & Liqui Moly.

    ОдговориИзбриши
  27. "Mislim da Repsol nije toliko bolji od Liqui Moly a ni od Valvoline FE 5w30"
    Dobro misliš. Nema šanse.
    Valvoline FE 5W30 je bar za motore sa više od 150k km verovatno pravi favorit.
    Repsol je odličan brend i ima kvalitet ali ne da nije bolji (koliko je skuplji) nego nije uopšte bolji.
    Iako je kao kompanija veći nego LM i Ashland zajedno to je više zbog toga što je klasičan naftaš. Međutim kao proizvođač maziva nije toliko ubedljiv a Ashland je tu veći (i stariji). Valvoline je ugavnom bio (u prvoj deceniji XXI veka) šesti-sedmi-osmi a sad je čini mi se (po javno dostupnim podacima) tačno 10. Repsol je između 10 i 20 mesta.
    No nije ni sve u veličini nego i u pozicioniranju proizvođača (brenda). Repsol je nešto kao (naj)jeftiniji u premium kategoriji (ili najskuplji u srednjoj klasi). Valvoline je tipičan premium brend (baš nekako na sredini te klase) a Liqui Moly čak gađa vrh premium segmenta.
    Dakle nerealno je da Repsol bude skuplji od bilo kog od njih. Cena blizu Valvoline-a je ono što se može očekivati (ali ipak bar malo manja).
    Naravno sve unutar iste kategorije ulja (ulja sa istim specifikacijama).
    Naravno, LM nabavljate veoma povoljno, a i Valvoline ima zaista dobru cenu.
    Sa druge strane i Repsol i Storm možda imaju "frizirane" cene. Njihov međusobni odnos je O.K. (što bi se reklo Storm ima solidan kvalitet, tek za nijansu do Repsola, uz slabiji brend mora da ima dve nijanse nižu cenu, taman cca. 20%).
    Tipičan trgovački trik je da krenete sa nešto većom cenom od ciljane. Onda idete na akciju "kupiš jedan, dobiješ dva" gde popust nije baš 50% jer realna cena nije dupla nego nešto manje.
    Na primer: Repsol treba da (zapravo) košta 15KM a Strom 12,5KM i onda realan popust bude 35-40% (umesto 50%). Posle držite cene malo više, pa malo dereš naivne a naročito one koji su se uverili da je kvalitet solidan. Kad prodaja ne ide, onda idu sa (realnih) 20% pojeftinjenja (realna cena), pa opet vrate na staru (25% napumpanu) cenu, pa opet iznova.
    Naravno možda Repsol može da bude i 16KM pa su gore navedeni % drugačiji, ali po ceni Valvoline ulja to je manje verovatno, odnosno izgleda da je marža već prilična.
    To je jedan od klasičnih načina da cenu podignete na nekom tržištu. A visoka cena (redovna, makar bila tek "redovna", jer zapravo nije) treba da stvori sliku da se radi o uljima visoke klase i vrhunskog kvaliteta.
    Da im uspeva vidi se i iz vašeg razmišljanja.
    Naravno, Vi ste uvideli da Repsol ne može biti "toliko bolji" ali mnogi to neće ili će zaključiti da je bar jednako dobar kao LM, Valvoline i drugi slični brendovi a najveći deo da je bar malo bolji (možda ne koliko je skuplji, a zapravo i nije skuplji).
    Dakle, distribucija i način formiranja cena često se prave sugestivno. Zato, čitajte blog i ne verujte da je skuplje uvek bolje, kao što ni jeftinije nije uvek lošije.
    Storm (uz svo dužno poštovanje) ne da ne može nego NE SME da bude ni blizu Liqui Moly ili Valvoline.
    On to (za sada) zapravo i nije jer se prodaje po 7,7KM po litru. Da bude 10% skuplji od LM to je čista utopija. A da bude 10% bolji to je kao da tvrdite da je planeta zemlja ravna ploča (na žalost postoji par % ljudi koji još veruju u tako nešto).

    ОдговориИзбриши
  28. Gospodine Savo,
    Hvala za pozdrave (i u ime čitalaca).
    Niste me (naravno) smorili. Naprotiv.
    Za Suzuki ste dobro odabrali ulje. Za njega je 5W-40 najbolji izbor, čak i za preko 100k km ali zbog godine proizvodnje najbolje je da nastavite sa 10W-40. Eneos je dobar izbor. To što ispuštate “čisto ulje” je sigurno znak da je on (perfektno) čist ali i da bi interval zamene mogli malo da produžite.
    Idite slobodno na 7500km, ništa nećete izgubiti sa tim. Uslovi vožnje jesu “blago nepovoljni” ali i dalje nisu “oštri”. Taman da se nađete na pola puta između te dve krajnosti. Pogotovu što koristite TNG sa kojim u principu 20% produženja intervala ide kao od šale (treba da se primeni).
    Možda ima a možda i ne razlike između Mobil-a iz Švajcare i Metroa, ali kad kod možete ulje (ne samo Mobil) uzmite iz Švajcarske; 99% i 101% sigurnosti ipak nije (baš) isto. Makar vas i više koštalo.
    Lepo ste primetili da razlika dva slična ulja nije uočiva posle jedne ili dve zamene već samo na neki duži rok, minimalno 100 hiljada km. Tek onda bi mogli da podvučemo crtu (mada strogo gledavši tak ako rastavimo motor).
    Kako god, dobro ulje se UVEK isplati. Nije samo do 10, 20 ili 30% dužeg trajanja motora.
    Lepa analiza mirisa ulja. No ona malo znači bez (bar) okvirnog sastava (svakog od) ulja. Miris hemije može biti i od recikliranih ulja (mada obično čak i nije, ako se recikliraju rafinerijski na visokom tehnološkom nivou – pogotovu; eventualno ako se rade na nižem nivou složenosti (mikrofiltracija uz destilaciju u vakuumu, tzv. “short path evaporation”, mada ni onda ne bi trebalo da to bude nešto posebno primetno). Ipak češće je do aditiva ili je od HC ulja (manje “plemenitih”). Uglavnom je čak kombinacija (svega navedenog). Kako god, blaži miris je uglavnom bolja varijanta, mada nije pouzdano po ovome suditi. Inače Lukoil PS 10W-40 jeste IMAO blag i « normalan » miris ulja, ali od pre godinu i po (ili tu negde) ovo ulje su promenili (zamenili) te sad ne da miriše na hemiju, nego « ubija » (mazut, drnč, dizel lokomotiva … katastrofa). Bar kod nas u Srbiji (ovo im na Zapadu nikad ne bi prošlo, ali « šta zna dete šta je 200kg ? » ) .
    Lepo ste primetili i da vremensko trajanje intervala zamene zavisi dosta (pretežno) od iberture motora.
    Teško da ćemo više o tome čuti ovde (osim ako g. Laza ne bude imao vremena) jer Ragazzoni i Boost blog ne čitaju (neverovatno, kao da imaju comp. sa izlazom na internet samo za CBC, kao što su radio aparati deljeni džabe ali zakucani na jednu stanicu).
    Kako god o tome imate (nešto) na:
    http://www.cbc.rs/showthread.php?16721-Kako-otkloniti-probleme-degradacije-motornog-ulja
    (“kroz horizont događaja” pa tema “Kako odtkloniti probleme degradacije motornog ulja).
    na žalost bez “stručnog foruma” gde smo Boost, Ragazzoni i ja malo stručnije diskutovali o tome (na žalost uglavnom Boost pa nismo preterano odmakli, mada je bilo lepih zaključaka).
    Promeniti ulje na 3 meseca je ipak preterano, sasvim je dovoljno i na 4 
    Naravno pri ultra teškim uslovima vožnje ali i uz bar 5000km pređenih u tom intervalu, ako ne gurao bi do 5-6k km pa koliko god da bude meseci.
    Sa 5W-40 slobodno može i jednom godišnje a i sa 10W-40 (ipak API SL u odnosu na minimalno SJ).
    Za vaš slučaj (i ukoliko prelazite između 12 i 16 hiljada km godišnje) bih koristio 15W-40 (Eneos, jedno od retkih PS, makar bilo “Frtalj” Sintetičko, više nego “polu”) u periodu maj-septembar (uključujući oba ta meseca) a ostali deo godine 10W-40 (Eneos ili Mobil, kad već imate pozitivna iskustva sa oba). Mineralku bi menjao na max. 7000km (pa onda možda i 15.05. do sredine septembra) a PS i do 9000km (idealno, prvo na 6000km a drugo na 7500km za vaš način vožnje ili 5000/7000km).
    Zbog dužine komentara (odgovora) moram da ga podelim u dva dela. Znači Reno Senic ide u sledećem komentaru.

    ОдговориИзбриши
  29. Renault Scenic 1.6, 16v, 2002. – benzin, sa 160k km.
    Mobil Synt S (sada Super 3000) je bilo vrlo dobro rešenje za taj automobil. Starija verzija nije imala Renault odobrenje (RN700, za benzince iako je uvek u paru sa RN710 za dizel motore bez DPF), dok Super 3000 X1 to ima pa je još malo “bolji” (treba li bolji dokaz da odobrenja često zavise samo od odluke proizvođača treba li da ih dobavi ili ne).
    Sa Addinol-om niste baš najbolje prošli. Ipak, ostaje da su solidna ulja. Na žalost i vi potrvrđujete da se koriste malim “trikom” u smislu da imaju par vrhunskih ulja (sintetičkih) ali da malo “ekonomišu” u serijama koje se najviše prodaju. Dobro, previše bi bilo da zaključujemo na osnovu jednog slučaja (mada ako je slučaj vaš, onda je za vas zaključeno, e toga bi proizvođači morali da se sete i danas, iako je vreme opšte fušeracije odavno krenulo).
    Kako god, Valvoline MaxLife je O.K. rešenje pri čemu bi 5W-40 sintetička verzija bila idealna a PS 10W-40 tek (vrlo) dobra. I pored solidne kilometraže, mislim da bi RN0700 ulja, sintetička, 5W40 još 2-3 godine bila najbolje rešenje (o tome je bilo par tekstova unazad pa da ne ponavljam).
    Čak i “obična” sintetička, API SM/CF uz ACEA A3/B4 ništa manje ne dolaze u obzir.
    U oba slučaja cena je povoljna a mogućnost da se ulje menja na 1,5 godina ili čak dve je kod sintetičkih ulja moguća a kod PS bih izbegavao (više od godinu dana).
    Ipak, 30k km je previše. Uz TNG (ili odličan benzin, što kod nas nije moguće stalno sipati) i dosta vožnje van grada, 20-25k km je nešto realno. U pretežno gradskoj vožnji tek 15000km.
    Sa PS je pak 15k km maksimum a pri vožnji u gradu 10 hiljada km (ili 12500km u kombinovanoj vožnji sa do 2/3 gradske vožnje).
    ENEOS Premium Hyper 5W-40 je takođe solidan izbor. Ne da dolazi u obzir, nego „vrlo“ dolazi u obrzir. Manje sulftnog pepela ništa ne smeta. Nije uslov za vaš motor (te mogu da se koriste i jeftinije sintetike) ali ACEA C3 (2008.) nikako nije na odmet a A3/B4 (2007.) dodatno dokazuje pogodnost.
    Ako odbacimo cenu, ovo je (čak) odličan izbor. Veoma moderno i kvalitetno ulje.
    Pogotovu što vam je Eneos omiljen brend a i imate dobra iskustva sa njim. Kraj priče.
    Pređenih 100k milja (160k km) nije razlog da se sintetička ulja ne koriste. Eventualno (ne mora da znači) ćete imati blago povećanu potrošnju ulja prvi put (ili prva dva puta) ali to je na nivou 5dl ulja na 10-15k km.
    Pozdrav!

    P.S.
    Eh, da je svaki dan 25h (kao ovaj) možda bih i stigao sve što planiram (a ne da jedva odgovorim na pitanja čitalaca) pa i da održim 4-8 teksta mesečno. Na žalost, ova „krađa“ jednog sata je samo jednom godišnje (i vraća se s proleća).

    ОдговориИзбриши
  30. Prvo bih zeleo da pozdravim sve citaoce ovog bloga i profesora Stevu, pa tek onda da krenem na pitanje.
    Skoro sam kupio nov auto, koji je proizveden 2010 godine u maju, a ja sam ga izvezao iz salona oktobra 2011. Pitanje koje me kopka je kada zameniti ulje, u pitanju je Opel sa dizel motorom i DPF filterom, servis se radi na 15k km?
    Ulje sam na prethodnom autu menjao na godinu dana ili 12-13k km, 5w-40 sintetika. Ali sta sada kada to ulje u novom autu stoji vec vise od godinu dana, paljen je po malo da radi, ide zima, nov je auto, nema samostalnog menjanja ulja.
    Da li cekati svih 15k km ili ranije zameniti ulje?
    Trazio sam po blogu i CBC forumu ali ovakvo pitanje jos nisam nasao.
    Hvala na odgovoru.

    ОдговориИзбриши
  31. Poštovani g. Borise,
    Kupili ste nov auto, koji i nije baš NOV, zar ne?
    Nadam se da je bar bio na popustu.
    Nije posebno strašno ali ... malo kraći vek pneumatika, vešanje koje više nije baš perfektno ...
    No da ne cepidlačimo i na odlutamo mnogo od teme.
    Ulje zamenite pre nego što istekne godinu dana od kupovine. Najkasnije u maju sledeće godine.
    Nije baš obavezno da se (novo) ulje (još sigurno sintetičko) promeni na godinu dana ako auto nije korišćen ali je zapravo jako dobro. Ako već to nisu učinili prodavci u ovlašćenom servisu (eh, to bi bilo normalno ali previše, zar ne?).
    Ulje u principu štiti motor godinu dana ali kako nova generacija sintetičkih ulja ima povećanu oksidacionu sposobnost i druge osobine, dve godine će izdržati bez problema.
    Problem je što ulje (pa čak i da je, a nije, estar sintetičko) nije moglo idealno da zaštiti motor od korozije u ovom vremenskom periodu (kao da ga nije ni bilo u motoru). Naravno uz pravilno "lagerovanje" (skladištenje) automobila to ne bi trebao da bude problem a pogotovu što je dobrim delom aluminijumski (većina modernih motora). Više je od akademskog značaja i za jedno zanimljivo istraživanje. Nemojte toliko zbog toga brinuti.
    Dakle, zahtevajte da ulje zamenite ranije. Da li će ostati obaveza da uradite i servis na godinu dana, zavisi od politike ovlašćenog servisa. Iskreno, ne bi trebalo, jer ste ovim praktično obavili taj prvi servis pa bi sledeći uradili u maju 2013. i sve je O.K. Ne verujem da su toliko ... (da ne kažem šta, ajd' neka bude - rigidni) da vam zabrane da servis radite ranije nego što je predviđeno.
    Ne smete da prekoračite (inače nebulozan interval ako je interval zamene na 30k km u Nemačkoj, jer bi i 20k km bilo adekvatno, ovako su se oni lepo ogradili i nauzimaće se para onima koji više koriste vozilo; no i tu imaju klauzulu da se servisni interval može skratiti, duplo pa i više; mada nije toliko zasnovano kao ranije).
    Osim toga, bez obzira na visokoparne izjave, i moderni motori su ipak SAMO motori SUS a kod takvih je dobro prvi put zameniti ulje ranije. Na max. pola od onoga što je propisano (dakle 7500km).
    Sećam se priča (još iz devedesetih) da se moderni motori ni ne razrađuju pa opet im treba min. 10k km da postignu pune performanse a da "budu pravi motori" i svih 50k km.
    Odvraćaće vas do zla boga ali budite uporni i insistirajte da je vaše pravo (i vaš novac).
    "Paljen je pomalo da radi". Na mesec dana ga isterajte malo van grada, inače bi džabe menjali ulje čak i sada da to uradite.
    Niste pitali ali da vas upozorim (ionako je bilo koliko juče na CBC):
    Vama će akumulator sigurno kraće trajati jer ako je ugrađen 17 meseci pre nego što ste počeli sa korišćenjem njemu je istekao rok upotrebe. Osim ako je AGM tipa (čisto (po)summnjam), kada je i 18 meseci prihvatljivo.
    Ovo je i hitnije od ulja. Ili ga dopunite vožnom od min. 2 sata ili ako takvu skoro ne planirate, tražite da vam to urade u servisu (nov je auto; mada akumulator nije pod garancijom, pogađate zašto; ipak tamo imaju bolju opremu i nadam se, poštuju procedure u vezi sa ovim).
    To što vam na tabli comp. pokazuje da je on O.K. to je zato što comp. nije išao u školu (i pojma nema hemiju). Ako sulfatizacija nije počela, to je više sreće nego bilo šta drugo (osim ponavljam za AGM tip). Za 17 meseci se klasičan (makar i bez održavanja) isprazni bar 80% svog kapaciteta a ide zima. Ukoliko je gel akumulator, koliko-toliko je O.K. mada se i no ispraznio bar na pola.
    Zavisi od (ne)srećnih okolnosti, no 3 godine je maksimum što dajem ovakvom akumulatoru.
    Kako god, ovo je "kolateralna šteta" koju ćete nadoknaditi za manje od 100€ pa možda i ne treba toliko obraćati pažnju, osim da vas za dve-tri zime od sad ne iznenadi otkazivanje akumulatora.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  32. Hvala na iscrpnom odgovoru.
    Znao sam i ja da je auto star tj. nov, ali je ipak presudio popust, malo veci.
    Auto je vec vozen konstantno 2.5h, ovo za akumulator mi nije palo napamet.
    Pitao sam ih za ranije menjanja ulja, moze, ali pod uslovom da obavim i redovan servis na 15k km, tako da cu ici na varijantu 5+10k km.
    Ipak su oni cisti trgovci kojima je stalo do zadovoljnih osisanih musterija, a ko mi je kriv.
    Jedino me malo buni sto sam u servisnoj knjizici video da je predvidjeno ulje 5w-30, a oni sipaju 5w-40 od starta.
    Znam da smo diskutovali oko toga na CBC-u, a i preko poruka, mislim da je OK, ali ipak imam neku dozu rezerve, kakvo je vase misljenje?

    ОдговориИзбриши
  33. Malo veći popust. Onda je O.K. (pa jare i pare u potpunosti i kompletu ne idu).
    Vredi jedne vanredne zamene ulja i ranijeg menjanja akumulatora (otom, potom).
    2,5h je O.K. da se dopuni akum. a i za ulje da se malo rasporedi po motoru.
    Uslov nije preterano kvaran (mada ...), pogotovu imajući u vidu popust (sigurno preko 1000€, nije ni bitno sad koliko).
    Odlično ste napravili "raspored" (5+10k km) pa posle na 15k km. Ako pak vozite van grada više, posle garancije slobodno menjajte i na 20k km (ako je fabričkih 30k km, a uglavnom jeste od novijih Opel-a).
    5W-40 dolazi u obzir ... posle 100k km (ravnopravno).
    Pre toga, može, ali daleko od idealnog (čak i ako menjate na 15k km/godinu dana).
    Najbolje rešenje za Opel dizele sa DPF su:
    5W-30 ulja koja ispunjavaju Dexos2 standard (imaju to odobrenje/approval).
    Kad zakazujete zamenu ulja i/ili redovan servis, probajte (bar) da se dogovorite da sipaju Dexos2 ulje. Makar bilo i skuplje (skuplje jeste, nego mislim, još skuplje jer je nestandardno za servis).
    Ako ne ... ne vredi zaoštravati odnose. Ipak oni garantuju za auto (bar prve dve, zapravo 3,5 godine u vašem slučaju).
    Ne bi trebalo da je problem ali može da bude (da imaju Dexos2 ulje na lageru).
    Kako god, ukoliko su ljubazni, počeće da vam pokazuju servisna uputstva ili Opel seminare, gde se dopušte i 5W40 pa ste ga naderali.
    Iskažite vašu želju kao (ozbiljan) zahtev, pozovite se i na uputstvo vozila. Na tako nešto mogu jedino malo više da vam naplate to ulje.
    Uzmite u obzir da možda i nemaju na lageru (Opel Servis, ovlašćen ?! Šljivropa, ne treba dalje) pa ne vredi "nervirati Muju" učenjem Kineskog (kad ne zna ni maternji).

    ОдговориИзбриши
  34. Inače, kad smo već kod šale, probajte na šalu.
    Recimo, kažite da ste Pirke koji ne žali pare za skuplje ulje i da ako vam odbiju od vica prave super vic (za novine).
    I stara šala ali ponovo aktuelna:
    Otišli Portigalac, Grk, Irac i Španac u kafanu (još nije kraj vicu) i naruče (oprezno) jednu turu ... pije im se još pa Porutgalac, Irac i Španac u glas kažu da je kriza i da bolje da ne nastavljaju.
    Grk će na to:
    - Ma tri ture na moj račun!!
    Ostali zapanjeni.
    - Ma ionako plaća Nemac, šta se sekirate.

    ОдговориИзбриши
  35. Evo nas u Novembru.
    Nisam zaboravio poklon za "pitanje/komentar meseca".
    Ajd' dok to malo bolje razmotrim da produžim to još za današnji dan.
    Ako ne sutra, do kraja nedelje da proglasim pobednika (i uži izbor) uz objašnjenje.
    Uzgred, drago mi je da se povećao broj registrovanih iako je to ponajmanje bitno.
    Ne znam ko su (tačno) 86 i 87. Gosn Sava je sigurno od ranije te jedino "novo" ime koje mi pada u oči (i na prvi pogled) je Sasa Josifljevic.
    Dobro došao kao zvanično registrovan čitalac.

    ОдговориИзбриши
  36. Da se javim i ja...prvo pohvale na sjajne tekstove i nestrpljivo ocekujem nove. Drugo da podelim iskustva sa Eneosom 5w-40. Posle predjenih skoro pa 900 km nivo ulja na lenjiru pokazuje isti ili cak slican nivo. Buka motora je manja tako da bez problema guram do 5000-5500 obrtaja a motor je dosta agilniji. Mada sam i ranije vozio agresevnije jer motor pocinje da pokazuje svoju snagu tek od 4000 obrtaja, ne znam da li je jos rano ali boja ulja se nije promenila nesto drasticno, mogao bi reci minimalno. U sustini sam zadovoljan i nadam se da cu naleteti na jos neke akcije vrhunskih ulja. Pozz

    ОдговориИзбриши
  37. Hvala profesore na iscrpnom odgovoru. Što se registracije tiče, ja posle svih čačkanja iprčkanja više i ne znam jesam li regisrovan ili ne. Molim da sačekate da mi kćerka i sestrić daju uputstva,pa ću se onda u potpunosti i predstaviti.
    U pogledu Vašeg odgovora, niste morali da se mučite u pogledu intervala zamene motornog ulja jer ja nisam naveo koliko prelazim godišnje. Naime, i jednim i drugim autom prelazim samo po 6-7.000 km godišnje, tako da je ova problematika jednostavno ne postoji, promena ulja na proleće i završena priča.
    Ranije je bilo komentara u vezi Storm ulja, za koja iskreno prvi put čujem, ali bih izneo dva zapažanja:
    1. Na motornom ulju Valvoline Max Life 10w40 koje koristim stoji da je proizvedeno u Rafineriji Maribor. Napominjem da se radi o ulju koje je kupljeno u Švajcarskoj na akciji. Proverio sam i na ostalim Valvoline uljima, ali ona ne potiču iz Slovenije.
    2. "Metro" često ima na akcijskoj ponudi motorna ulja Car Jack u viskoznoj gradaciji 10w40 i 5w40. Nisam ih nikad koristio, ali sam zapazio da ih za Car Jack (Italija) proizvodi Rafinerija Maribor.
    Ovo odprilike govori o tome u kom će se pravcu kretati ovaj "regionalni igrač".
    Pozdrav svima.

    ОдговориИзбриши
  38. Poštovani g. Savo,
    Očigledno je da ste registorovani (ili imate svoj blog, ako nemate zbog oznake ste sigurno "zvaničan").
    Ja se raspričao a za tako malo km kao što kažete, menjajte jednom godišnje (i ne gledajte kilometre).
    Hvala za info o Valvoline-u. Nisam znao taj podatak, ali znam da se Ashland (Valvoline) u Evropi oslanja na lokalne (a pouzdane) proizvođače (rafinerije) u proizvodnji.
    Doduše to ne daje manji značaj ovom brendu jer imaju izuzetno rigorozne zahteve i standarde koji su ugrađeni u ugovore.
    Ovo je DOKAZ više da RAfinerija Maribor spada u renomirane proizvođače. Shodno tome i dobra sopstvena ulja. No sam poduhvat (koliko god dobro smišljen) je neizvestan. Storm su sigurno O.K. ulja ali nije to da li znate ili ne napraviti ih, nego gde se mogu cenovno udenuti a tu idu i kompromisi u kvalitetu.
    Sigurno je da su svi standardi ispunjeni i da korisnici ovih ulja mogu u tom smislu da se oslone (to nije sporno ni bez info o Valvoline).
    Da li će se isplatiti, teško je reći. Akcija 1+1 sigurno da je isplativa ali standardna cena od 7,7€ za 5W30 PS ulje je tek prosečna i u rangu poznatijih brendova. Žestoko.
    Robne marke (trade marks) rade svi veliki proizvođači ali i oni srednji, naročito rafinerije.
    To je jedan od načina da se uposle kapaciteti.
    Car Jack može bolje da prođe u Italiji nego Storm (koji verovatno tamo i ne ide) i po višoj ceni.
    Da li su ta ulja bolja ili ne, to zavisi od ugovora i ciljanog (segmenta) tržišta.
    U većini slučajeva sopstveni brendovi proizvođača su višeg stepena kvaliteta (kod Mejdžorsa UVEK, to im je i deo poslovne politike) ali može biti i isti kvalitet ili čak i veći. Koliko para toliko muzike.
    Ipak, ovakva ulja su obično povoljnih cena pa i Rafinerija Maribor verovatno ima bar isti kvalitet kao car Jack.
    Ovo je globalna praksa a naročito Evropska (sijaset nacionalnih, bivših državnih, obično delom još uvek rafinerija sa predimenzioniranim kapacitetima).
    Još jednom, hvala i srdačan pozdrav!
    Dobro vam idu ovi komentari. Javite se s vremena na vreme.

    ОдговориИзбриши
  39. Hi would you mind stating which blog platform you're using? I'm going to start my own blog soon but I'm having a tough time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I'm looking for something unique.
    P.S My apologies for getting off-topic but I
    had to ask!
    Also visit my web page - Swimming Pool Chemicals

    ОдговориИзбриши
  40. First of all I want to say great blog! I had a quick question in which
    I'd like to ask if you don't mind. I was curious to find out how you center yourself and
    clear your head prior to writing. I've had difficulty clearing my mind in getting my ideas out. I truly do take pleasure in writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are wasted just trying to figure out how to begin. Any suggestions or tips? Cheers!
    Also visit my web-site ; Swimming Pool Chemicals

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Once more, my apologies for the mistake of googlebot that comment was a long time in the "undesirable".
      Thousands of thoughts in my head as I write ... it's the same for anyone who writes. The main advice:
      just let it flow ... as the rain falls from the sky, like a river that flows ... let a hand goes for the first thought ...

      Избриши
  41. Postovani g.Stevo,imam pitanje za vas,naime kupio sam Daciju Sandero 2010. 1.4 55kW benzinac sa predjenih 48000km,zanima me vasa preporuka za ulje,po servisnoj knizici video sam da da je dva puta sipano Castrol 10W-40,a zadnji put je sipano neko ulje,za koje nikada nisam cuo Motrio 10W-40,ja bi presao na neko bolje ulje,sta je vasa preporuka,recimo da godisnje prelazim 10 do 12 hiljada kilometara,mozda cu sada prelaziti i manje,jer mi je prethodni auto bio sa plinom,pa se vise i vozilo!Pitao bi vas i jos na koliko se menjaju polusinteticka ulja,posto vidim da su ga u ovlscenom servisu menjali nakon 15000km?Pozdrav!Misa

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Mišo,
      Idealno za vaš motor je koristiti 5W-40 ulja (praktično bilo koje originalno), uz malu prednost onima sa RN 0700/0710 odobrenjem (ili makar nivoom kvaliteta).
      Bilo je par puta o tome, Motul X-cess kao etalon.
      (i NIsotec R(enault) nije loše).
      Ipak, obzirom da malo prelazite u toku godine (a na godinu dana bi trebali da menjate ulje) kvalitetna PS 10W-40 ulja mogu biti alterativno rešenje.
      PS ulja se u principu menjaju na 10 do 12 hiljada km ali zavisi i od konkretnog vozila i preporuke proizvođača motora. U modernim vozilima (kao što je vaše) mogu se menjati i na 15000km (unutar jedne godine, samo sintetička ulja, neka od njih, mogu se menjati i na dve godine).
      Castrol je solidno ulje ali samo toliko (i skupo pride). Motrio je Renault brend za stara vozila (i sa niskom cenom). Nije loše ali ni mnogo dobro.
      Vama bih preproučio sledeća ulja (neka od):
      Motul 6100 Synergie+ 10W-40
      Motul Specific 0700 10W-40
      Motul 4100 Turbolight 10W-40
      Shell Helix HX7 10W-40
      ...
      Modriča HC Power ... INA, OMV, MOL ...

      Избриши
  42. Hvala na odgovoru g.Stevo,i imam jos jedno pitanje,ova ulja sto te mi preporucili kod mene tesko mogu da nadjem jedino da narucim preko neta,posto moj majstor ima L.M. Top Tec 4100 ciji je zastupnik,dali to mogu da koristim na novokupljenom Sanderu,1.4. benzin,dali mislite dali je to bolje od ove polusintetike koje ste mi preporuculi,i od Castrola i Motria koje su mu sipali u ovlascenom servisu,kao i do koliko kilometara bi mogao da vozim sa ovim uljem,i do kog vremenskog intervala,dali bi moglo recimo 18 meseci da se vozi?Naravno sem ovog L.M. ima i druga ulja,i ja sam se zainteresovao za ta ulje,i pre sam ga sipao u prethodni auto.Misa

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Naravno da možete.
      Ovo ulje je nivoa kvaliteta RN 0700/0710 i prvi je izbor (uopše) od svih LM ulja.
      Sigurno je za Vaš motor (a i uopšte) bolje od polu-sintetičkih ulja (pa i Castrol-a i Motrio-a).
      Možete sa njim preći i do 30 hiljada km (po preporuci proizvođača) ali je 20 do 25 hiljada (više gradske vožnje ili manje) bolja opcija.
      Dacia i Renault ne preporučuju opciju dužu od 12 meseci pa ne bih ni ja.
      Eventualno par meseci preko nije strašno ali je bolje da ne idete mnogo preko. Recimo da je 15 neka gornja granica. Vidite i 18 je moguće ali dugoročno nije dobra opcija. Menjanjem na 12 meseci bi motor održali u maksimalno dobrom stanju. To što 5W-40 ulje malo više košta je tako i tu nema pomoći (koliko para toliko muzike).
      Pozdrav!

      Избриши
  43. Hvala g.Stevo na odgovoru,preci cu na Top Tec 4100!Misa

    ОдговориИзбриши
  44. g.Stevo,imam pitanje,posto sam gledao cene ulja,ulje Elf Excelium 5W40 mi po ceni deluje prihvatljivo,cena je 1150 za 2l,ili Elf Competition 5W-40 kosta 1690din, za 4l,dali su ova dva ulja prihvatljiva za Daciju Sandero 1.4mpi,mislim date oznake,znam da je preporuka Renoa i Dacije Elf ulje,ulje sam video u Perli prodavnici,zvao sam Total i rekli su mi da saradjuju sa tom prodavnicom,jedino mi se ne svidja poreklo na nalepnicu EU.Mislim da mi je ovo povoljnija varijanta od L.M Top Tec koji sam placao 9e po litru.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Za Dačiju Sandero 1.4 mpi oba Elf ulja su dobro rešenje. Excelium je sa cca. 5€ izuzetno povoljna kupovina. Idealno je Elf Evolution SXR ali nijanse su u pitanju. Jedna ispravka (verovatno u brzini), Competition je 10W-40 a ne 5W-40.
      Svakako su oba ulja povoljnija varijanta od LM Top TEC ulja (i mnogih 5W-40).
      Total Vam je potvrdio autentičnost ulja. To što je "samo" - "made in EU" je ipak drugorazredno u značaju, jer da nije ulja (Elf) bi bila skuplja.
      Verovatno se radi o Total-ovom pogonu u Poljskoj koji ništa manje savremen nije od onih u Francuskoj i Belgiji.
      Dakle, nijanse su u pitanju.
      Slobodno koristite ova ulja.
      Ne zaboravite, Elf je obnovio sve svoje serije i sad imaju druga imena i ambalažu (etikete).
      O detaljima, vidite na Total sajtu ili sajtu profaco-a.
      Možda je i to doprinelo da ulja sa starijom ambalažom imaju niže cene (mada su i do sada bile "tu negde").
      Pozdrav!

      Избриши
  45. Od kada sam naleteo na ovaj sajt,zivot mi se iskomplikovao,vise neznam koje ulje da kupim,sve prodavnice lokalne su mi postale sumljive,i kupovinu ulja za mog ljubimca sam mnogo ozbiljnije shvatio!Iz ovih tekstova g.Steve i uopste citajuci na netu,rezime je sledeci,samo tri marke ulja dolaze iz maticnih zemalja i na njima ne pise poreklo EU,na 1 mestu MOTUL,na 2 mestu L.M. i na 3 mestu Krron!Vec sam vam pisao da sam nasao povoljno ulje ELF za daciju,ali sama cena polusintetike od 1670 dinara mi je sumljiva....i kantica ulja mi je sumljiva,i sama deklaracija,iako su mi iz Toatala rekli da saradjuju sa tom prodavnicom,ja bi ipak to da preskocim...Moj izbor pada na 3 ulja,broj 1.L.M. Top Tec 4100(cena je 9e po litru sa zamenom kod proverenog majstora koji saradjije sa L.M,sto sam proverio), 2.Krron Specialsynth MSP 5w-40(zvao sam firmu Kedara,cena je 1150 dinara po 1l,i postarina je negde oko 400-500 dinara za 4 litra), 3.Motul 6100 Synergie+ 10W-40(zvao sam Mass cena je 980 dinara po litru,oni placaju postarinu,i ima neka akcija uz kupljena 4l,poklon tecnost za brisace) pod ovim brojem 3.bi stavio isto ovo ulje samo u gradiciji 5w-40 po ceni od 816 dinara,znaci sintetika jeftinija od polu sintetike,zanima me i koje je definitivno bolje od ova dva ulja? Glavno pitanje je,da samo vi mozete da mi date pravi odgovor,koje bi vi od ova 3,odnosno 4 ulja sipali u daciju 1.4 benzinac sa 50000km,uz saznanje da godisnje prelazim oko 10000km,ulje cu menjati sa filterom svakih godinu dana,i oko 60-70% vozim po gradu? Unapred hvala na odgovoru!Misa

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema poterbe da komplikujete život. Malo obazrivosti nikada nije na odmet. Lepo ste izabrali tri varijante (4 zapravo) koje su sve (više nego) dobre.
      Za vaše uslove bi X-cess 5W-40 (još i nov motor) a posle 100k km bih koristio 6100 10W-40 (nije "greda" ni obrnuti, stvar je nijansi).
      I to više zbog cene (jer na 10.000km i ima veze) jer je i 6100 ima ispunjene Renoove standarde.
      Motul-ov specijalitet je to da je 6100 skuplje od X-cess (5W-40) ulja. Prvo, to 6100 ulje je nešto kao "tročetvrtinska sintetika" (kombinacija II i III bazne gurpe) a drugo, koristi se činjenica da je u 10W-40 viskoznoj gradaciji (verovatno) najbolje sa MB 229.3 i VW 502.00 (nije jedino ali jeste jedno od retkih).
      Sva ulja koja ste naveli imaju:
      Renault RN0700/RN0710 odobrenja.
      Znači - nema greške. Neka odluči cena i šta se vama više sviđa (lični afiniteti). Razlike u ceni čak i nisu posebno velike (začuđuje da je Motul 5W-40 najjeftinije; ostala su "tu negde" već prema sastavu i kvalitetu), dakle radi se o distinktivnim razlikama.
      Sve je O.K. za vaš motor.
      Made in: Germany, Netherlands & France.
      Zaista mnogo bolje zvuči od "EU" (Poljska, Češka, Rumunija, Bugarska ...) za malo više para.
      G-energy je "made in Italy" ali njihovo 5W-40 NEMA pomenuta Renault odobrenja (ili nivo kvaliteta).
      Pozdrav!

      Избриши
  46. Upravo mi je stiglo ulje Motul 6100 Synergie+ 10W-40,narucio sam preko Mass company,iskustvo sa ovim uljem cu vam preneti posle zamene i posle predjenih 10000km!Pozdrav za g.Stevu,hvala na savetima i strucnim odgovorima!Misa

    ОдговориИзбриши
  47. Анониман31. јул 2015. 11:12

    Postovani, u pitanju je Laguna 2 1.9 dci 130ks FAP, u motoru je trenutno neko 5w40 ulje...(Tako je stigla).U servisnoj pise da je u garanciji bilo 5w30. Koliko znam treba biti neko ulje namenjeno motorima sa FAP filterom. Fabrika preporucuje 5w30 . Sta mislite da se ostavi 5w40 gradacija, ali da se kupi neko ulje namenjeno motorima sa FAP-om. X-clean 5w40 ili 5w30? Sta mislite? Vase misljenje, preporuka? Da li bi bila greska da se nastavi sa 5w40 (za motore sa FAP-om?
    Unapred zahvalan.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nadam se da sam na ovo odgovorio na nekom drugom mestu (da je postavljeno na dva). Uopšte se ne sećam više. Uglavnom, manje je bitno 5W-30 ili 5W-40, bitnije je da bude ACEA C3. X-clean je dobro rešenje u obe viskozne gradacije (5W-30 i 5W-40).

      Избриши
  48. Postovani,zanima me vase mišljenje za top 5 ulja,za Dačiju Logan 1.4. tng 2010 god.,u cenovnom rangu do 1000 dinara!Pozdrav!Aleksandar

    ОдговориИзбриши
  49. Pošovani g. Aleksandre,
    TOP 5 ... treba malo vremena za to. Uglavnom bilo koje RN 0700 a uz C3 naročito.
    Npr. Kroon Specialsynth MSP 5W40 (tačno 1000 rsd za litar, doduše za veće pakovanje), Valvoline SynPower (XTREME) MST C3 SAE 5W-40 (doduše ne znam uklapa li se u cenu i ima li ga kod nas, pa i šire na Balkanu). Total MC3 5W-40 i Elf evolution full-tech lsx 5w-40 svakako, ali ni njih mislim da nema (kao ni Lukoil Genesis u 5W-40). Time bi završio top 5.
    Ono čega ima a dobro je i uklapa se u cenu su:
    1) Wolf Vitaltech 5w40 pi
    2) Kroon Specialsynth 5W-40 (samo zbog cene no. 2 inače bih uzeo kao no. 1).
    3) FAM Fenix premium 5W-40
    4) Castrol Magnatec C3 (cena ga malo kvari ali mislim da je kao i Kroon na granici).
    5) Nisotec 5W-40 (Autoline Sint SAE 5W-40 zbog TNG-a, mada može i Autoline RN).
    Naravno, ne uzimajte ovo kao apsolutnu listu, nego nešto što mi je prvo palo na pamet.
    (iskreno, do kraja meseca i ne mogu drugačije; ipak, mislim da će biti korisno).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Naravno, izbor su ACEA C3 ulja ALI bez obzira na TNG mogu se koristiti ulja i koja nisu C3. Svako ulje sa RN0700 (tj. RN0700/710) dolazi u obzir.
      Tu su pre svega: Elf SXR, Mobil 3000, Total 9000 i Shell Helix Ultra.

      Избриши
  50. Poštovane g.Stevo,imam dilemu,preko prodavnice auto delova koja sarađuje sa Gazelom Komerc naručio sam ulje koje ste mi preporičili Wolf Vitaltech 5w40 pi(jedno od preporuka) za Logana 1.4 mpi sa pogonom na TNG,ali stiglo mi je ulje Wolf Vitaltech 5w40 pi C3 na kome ne piše odobrenje za Renault,pa me zanima dali da sipam ovo ulje u moj motor?!U katalogu kod prodavca isto ne piše odobrenje za ovo ulje ,dok za ulje bez oznake C3 piše da je za Renault....Aleksandar

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Aleksandre,
      Za Vaš motor RN0700 NIJE (nikako) zahtev!!
      Motor je stariji od specifikacije (odobrenja).
      Za ceo tekst je (ili seriju tekstova zapravo, dobra ideja ali ne znam kada ću toliko vremena imati, ako ikad) pa moram da skratim i uprostim da bude što jasnije.
      Dakle, čak i ACEA A3/B4-04 je noviji standard od motora a ni API SM nije postojao u vreme kada se pojavio na tržištu. Šta to kazuje? Da bi API SL ili A3-02 moglo da se koristi jer je bilo najviše u to vreme.
      Naravno, bolje je koristiti SM ili SN ulja, A3/B4-08 (-10, -12), a RN0700 je POŽELJAN (ali ne i obavezan).
      U teh. dokum. ulja PI se pomilje Renault standard (kao ispunjenje zahteva, nivoa kvaliteta) a ne može ga (ulje) imati zbog TBN-a od "samo" 7,5 (zahtev je 8). Ovo je totalno nevažno (do nivoa nebuloze), naročito sa novijim gorivima (mada i sa Euro 4 je i za akademsku raspravu cepidlačenje).
      Wolf 5W-40 (koje nije C3), VitalTech 5W40, nema zvanično (Wolf to posebno navodi šta jeste) ALI ispunjava "full" RN0700/0710.
      Ako postoji prilika da ulje zamenite možete to i uraditi (ako Vam toliko znače RN odobrenja, tj. njihov nivo, uključujući i (nepotrebno) visok BN) ALI mislim da je PI ulje nešto pogodnije pa i kvalitetnije (doduše nema PAO-a ni u tragovima, osnova su bazna ulja III grupe ("SHC") dok "obično" ima nešto prave sintetike inače ne bi postiglo tačku stinjavanja od -45°C).
      U svakom slučaju, RN0700 (možda, ali verovatno ne) nešto znači ako ćete ulje menjati na 30 hiljada km ili dve godine što vam ionako NE preporučujem.
      20 hiljada km ili godinu dana je nešto što je mal(k)o primerenije uslovima vožnje na Balkanu.
      Krajnji izbor je na Vama, obe mogućnosti su o.k.
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Da ne zaboravim, RN0700/0710 je uvedeno 2007. uz (za) Lagunu III. Praktično je zahtev za sve motore koji su lansirani posle toga.
      RN0720 pokriva oba (ACEA C4) a može se koristiti i u starijim motorima. Ipak, ne preporučujem nešto posebno nego ostavljam kao mogućnost (možda ako je motor u prvih 100k km).
      Zahtevi ACEA C3, RN 0700, MB 229.3 su toliko slični (kao jaje jajetu, iste klase) da su sve razlike kozmetičke. VW 505.01 ima nešto veće zahteve za zaštitu protiv habanja i oksidativnog zgušnjavanja ali takođe nije od posebnog značaja (ali dobro je znati) jer je dovoljno i ispunjenje zahteva. Zvanično MB 229.3 odobrenje kod "non PI" i VW 502/500/505.01 kod "PI" je zato 99% i 101% garancije da je u skladu sa RN0700 (doduše TBN kod prvog 131% a kod drugog tek 94%).
      PONAVLJAM sve su to finese jer RN0700 nije (N I J E) zahtev za motor 1.4 MPI. Dovoljno je bilo koje API SL ulje (A3/B4 poželjno).

      Избриши
  51. Hvala na odgovoru!Aleksandar

    ОдговориИзбриши
  52. Poštovani, molim vas za komentar i mišljenje. Auto je Hyundai 1,6 crdi 2010 god. sa predjenih 105000 Km. Do sada je sipano jedino Shell Helix Ultra 5w-40 sintetičko ulje, jer je tako po preporuci proizvođača automobila.Zanima me, sada kad je auto izašao iz garancije da li je po vama najbolje da nastavim da sipam isto ulje i ako možete da napišete gde je najbolje kupiti
    (predlog za prodavnicu ili distributera)?
    Pozdrav!
    Srđan

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Srđane,
      Uvoznik je našao tako solomonsko rešenje da ni car Solomon lično ne bi mogao.
      Proizvođač (Hyndai) NIGDE i NIJEDNIM slovom ne pominje 5W-40 ... ili bolje rečeno pominje sve sem toga (i 10W-40). Sramota bi bilo koristiti 15W-40?! (verovatano). A šta "fali" 5W-30. Niko ne zna ali se tako tera godinama pa "idemo dalje". Izgleda da se ovim niko nije ozbiljnije pozabavio.
      Ipak, ja se neću upuštati da dokazujem da je belo belo a crno (ipak samo) crno, jer se uvek može okrenuti na "50 nijansi sive".
      Dakle, nastavite sa Shell Helix Ultra 5W-40 ili sličnim uljima (manje više identičnim, do razlikama u nijansama nijanse) i sva u 5W-40:
      Valvoline Synpower (West Beocar d.o.o.),
      MOTUL 8100 X-cess (Mass company),
      WOLF Extendtech HM (Gazela ... verovatno nemaju) ili Vitaltech,
      Kroon Emperol (Kedara d.o.o.)
      G-Energy F Synth (na pumpama NIS-a i Gasproma)
      LM Leichtlauf High Tech (LIQUI MOLY d.o.o. Svilajnac)
      Total Quartz 9000 (Total d.o.o. Srbija)
      ELF Evolution 900 FT (Profaco)
      ITD.
      Ne znam da li svi imaju navedeno ali ostaje Vam da proverite.
      Za Shell nisam razumeo ko ih kod nas zastupa (izgleda hrvatski Orbico ... a kome se obratiti, stvarno nemam pojma, niti me (baš) mnogo zanima).
      Pozdrav!

      Избриши
  53. Анониман13. јун 2016. 11:00

    A da li moze neko da mi objasni, zbog čega Elf 10w40 na sajtovima u Engleskoj košta oko 8 funti po litru,(u našoj valuti oko 1200 dinara) dok je cena kod jednog od naših distributera, skoro duplo jeftinija.

    Pozdrav,

    Elvir iz Beograda.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovo sam nekako propustio. Izvinjavam se zbog toga.
      Može, itekako. Nije samo Elf, kod svih je tako, manje ili više (naročito više, tamo).
      Uzmi od svakoga koliko može da da.
      To će ti bolje objasniti neki ekonomista.
      Pozdrav!

      Избриши
  54. Postovani Stevo, vozim Ford Escort 1997g, 1,6 16v benzinac. Presao 235000, korisceno polusinteticko ulje 10w40. Seleniu je trosio minimalno, Modricu sam sipao prosle godine i trosi je vise. Da li da ostanem na polusintetickom 10w40 ili da predjem na sintetiku i koju?
    Predrag Berisa

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani Predraže,
      Ne znam koliko sada troši ulja (više od minimalno), ali ako je podnošljivo obrnuo bih još jedan krug sa 10W-40. Verovatno da će i sa Modričom trošiti nešto manje ili bar ne više, ili se vratiti na Selenia ulje (iako sama potrošnja ne znači da je bolje, čak bih baš rekao suprotno).
      Druga varijanta je da odmah pređete na neko 5W-50 ulje, najbolje Mobil 1 Peak Life (ako prelazite bar 10k km godišnje inače se ne isplati). Druga varijanta (jeftinija, ako ništa drugo ono zbog Elf-a) je preći na neko 10W50 ulje (i to je maksimum za motor, osim kad potrošnja pređe 0,5l na 1000km, onda može i 10W-60).
      Treća je ići na mineralna leti (15W-40) a PS zimi (10W40).
      Pozdrav!

      Избриши
  55. Potrosio je oko 300ml Modrica polusintetickog na 1000 km. Da li je bolje preci na 5w-50 ili 10w-50? Sta dobijam time? Laik sam...

    ОдговориИзбриши
  56. Poštovani Predraže,
    Najbolje je držati se fabričke visk. grad. (u ovom slučaju 5W-30) dok god je to moguće. Uz povećanu potrošnju ulja ide ili remont (pre ili kasnije) ili se on može odložiti (i doduše poskupeti) korišćenjem viskoznijih ulja.
    10W-40 je već bilo rešenje u tom pravcu (5W-30 ili 5W-40 je jedino ispravno). 5W-50 je kvalitetnije rešenje od 10w-40 jer se radi o sintetičkim a ne polu-sint. uljima. Isto i za 10W-50. U principu, pri ovome morate voditi računa o min. potrebnom kvalitetu ulja, za Vaš slučaj API SL (znači i SM i SN kao još bolje rešenja).Teško je reći šta je bolje 5W-50 ili 10W-50. Iskreno, najbolje da "okrenete još jedan krug" sa 10W-40 i ne hitriti sa promenama.
    Ako je ceo životni vek (bar od 100k km) sipana PS (10W-40) postoji mogućnost i da sint. ulja neće popraviti stvari (možda i čak pogoršati).
    To nije zato što nisu bolja, već baš zato (ima tekstova o tome, a i lako je izguglati).
    Ali to je teško reći pre nego što se proba.
    Potrošnja ulja nije kritična ali ukazuje na izvesnu istrošenost motora (doduše za navedenu kilometrašu a još više godine i nije strašno).
    Pre promene viskozne gradacije obavezno odite kod mehaničara da proverite stanje motora i zaptivki.
    Možda imate neko curenje a možda je i opšta istrošenost pa tek u tom slučaju možete ići na viskoznija ulja (remont za izvesno vreme je verovatan ali se sigurno ne isplati i pitanje da li ćete se odlučiti na to). Viskoznija ulja samo odlažu neminovnost i (donekle) smanjuju potrošnju ulja. U svakom slučaju, i mineralna (ako se odlučite za verziju pod 2) moraju imati najmanje API SJ (zapravo u današnje vreme SL, jer prethodnih praktično i nema osim ulja za mešovite vozne parkove).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  57. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  58. Postovani Stevo, kakvo misljenje imate o Elf evolution 700STI polusintetickom 10w40 motornom ulju?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da je to solidno ulje. U svojoj kategoriji je svakako dobro. Tamo gde je preporučeno API SL (ili manje) uz 10W-40, biće sigurno adekvatno.
      Ulje je mešavina mineralnih i HC ulja, ali to je manje-više već standard kod kategorije. Cena je povoljna (svakako) tako da se prilično isplati.
      Pozdrav!

      Избриши
  59. Одговори
    1. Ni za Elf (Total) nije lako odakle je (na tržištima Istočne i JI Evrope uglavnom iz Rumunije ili Poljske) a za GM je tek teško reći. Osim toga, nije lako ni reći ko ga pravi (najjeftiniji ponuđač). Volite li da kupujete nešto što ne znate ko je napravio? (ja lično NE, nikako).
      Pre 5-6 god. GM je (ako se dobro sećam) pravio baš Total pa je možda bilo i isto (svakako slično) kao i prethodno.
      Verovatno je o.k. (i isto se jako isplati) ali lično teško da bih to kupio (ikad).
      U ovlašćenom servisu kada sipaju u GM vozila, to je već o.k. ali je koncept koji ne volim (prezirem). Može smanjiti troškove održavanja i to je o.k. ali (u principu) servisno ulje u slobodnoj prodaji ... Honda je makar skuplja pa mi je to više o.k. (kupiš premium brend pa još i uštediš) što znači da se tražio maksimalan kvalitet, a ne minimalan (tek da zadovolji zahteve sa uskom marginom razlike, ili bez nje).
      Jeftino i dobro, nije baš česta pojava.
      Prethodna dva su baš to ali bih pre birao Elf jer je (makar) poznati brend. Pre bih kupovao jeftinije a solidne brendove (Wolf, Lotos, Cyclon i sl.) sa odobrenjem nego GM, Ford i sl.
      Pozdrav!

      Избриши
  60. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  61. Postovani Stevo, mozete li mi preporuciti gde kupiti i neki brand (ili makar samo brand) za neko kvalitetno mineralno ulje 15W40 za industrijski dizel motor (V8, 9000cc, 200ks)? Obicno sam kupovao Motul kod Mass-a, ali mi sada treba hitno, a oni trenutno nemaju na lageru pa mi treba alternativa. Motor je mehanicki, stare generacije (iz osamdesetih) bez turbo punjaca, ali je prakticno nov, tj usao u prvi put u upotrebu ove godine i ima samo 200 radnih sati, a ulje se menja na 100 radnih sati. Zastupnik za motore koristi Valvolin, mada taj brand nisam mnogo video na nasem trzistu u MP radnjama. Ono sto vidjam po MP objektima je uglavnom Shell, Total, Elf, Delphi (za koji nisam ni cuo ranije), a da imaju u pakovanjima od 5 litara, posto mi u tim pakovanjima najvise odgovara. Hvala u napred za odgovor.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      A koliko godina ima moj poštar?
      Za vaš (koji?) stacionarni motor ne treba BRAND nego odgovarajuće motorno ulje (koje ispunjava zahteve proizvođača, a i to verovatno treba da pogodim, zar ne?).
      Za te motore postoje i posebne serije ulja (kod većih proizvođača, uključujući i Lukoil i Gazprom, naravno).
      Takva ulja se NE kupuju u maloprodaji.
      O.k. šta bi Vam moglo odraditi posao?
      Castrol Tection, još bolje Extra Tection.
      Hmmm ... gde to naći u M.P.? Ne bih znao.
      Koje Motul ulje ste do sada koristili?!
      Tekma (Mega)? (pretpostavljam)
      Mogli ste bar nešto da navedete (uz sve to zalazite u teritoriju poslovnog korišćenja maziva na šta principu NE odgovaram i što obično naplaćujem).
      Od dostupnih ulja koja se mogu koristiti i za tu namenu (inače, najčešće, u teretnom saobraćaju) dobro rešenje su:
      Texaco Ursa Super (TA ili TD), Mobil Delvac (bilo koje 15W-40) i slična.
      FAM Superior (Plus) je takođe odlično rešenje, ništa manje dobro od navedenih.
      Kako je motor iz 80-tih i ima kratke intervale zamene, odradilo bi posao i FAM Univerzal (ili Nisotec Univerzal), makar za jednu zamenu dok ne nabavite neko ulje za tu namenu (ili u Mass-u ne dobiju ulje koje ste već koristili, što Vam je najjednostavnije i najbolje).
      Pozdrav!

      Избриши
  62. Postovani g.dine Stevo,
    Imam jednu dilemu pa mi treba vase misljenje.
    Imam chevrolet cruza, 2.0d 2012god., 163 ks, common rail motor, presao 68.000 km, i svaki put servisiran u ovlastenom servisu'Osmanagic' PODGORICA.
    Moram priznati da nisam odusevljen GM uljem kao i cijenom koju sam dobijao.
    Razmisljam da predjem na neko drugo ulje i sam kupim original filtere i sve odradim u drugi servis ali je vozilo pod garancijom jos godinu dana.
    Treba mi Vasa pomoc, da li biste mi preporucili da nastavim servis kod ovlascenog servisera pod njihovim uslovima( jedino sto mi niko od njih ne kaze sta ulazi u garanciju i sta ona pokriva) ili da sve to obavim drugim uljem( npr.shell ultra, motul 8100) i uzmem originalne filtere?

    Hvala puno unaprijed, Oliver

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Olivere,
      Dok je vozilo u garanciji (pa i posle toga) najbolje je održavati vozilo u ovlašćenom servisu. Ipak, ako odnosi nisu fer (moraju Vam napismeno dati šta obuhvata garancija) onda ... ne znam ni sam šta da Vam kažem.
      U svakom slučaju, posle isteka garancije jefinije je (a možda i bolje) koristiti usluge drugih servisa (za mali servis).
      Originalni filteri, svakako.
      Što se ulja tiče, bitno da je Dexos2, i Shell i Motul su odlična ulja (i po meni bolja od "servisnog" GM, makar u nijansama). Doduše GM ima nisku cenu uz dovoljan kvalitet pa sad - "ko kako voli".
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Evo i mene nakon dugo vremena i moram reći da se ne slažem s tobom Stevo (mislim da je prvi put otkako pratim tvoj blog i kako se "poznajemo"), mada se to neslaganje očituje u tematici koja nema mnogo veze sa uljima u krajnjoj liniji .
      Moje je mišljenje da je održavanje vozila u ovlašćenim servisima nužno zlo za zadržavanje garancije na novo vozilo. Sve preko toga je ludost. Zašto ovo kažem? Automobilska industrija je u suštini smanjila cijene novih automobila i produžila period garancije (neki premium proizvođači su to uradili tek nakon intervencije Evropske komisije) samo da bi svoje klijente dočekali na cijenama auto dijelova i servisa koji bi se trebali obaviti tokom perioda garancije. Činjenica je da se automobili sve manje i manje i proizvode u samim automobilskim fabrikama i sve je to zajedno postao funky bussines, gdje se na proizvode koje u suštini proizvodi neko drugi lijepe robne marke, u ovom slučaju marke proizvođača automobila. Šta hoću da kažem, nijedna fabrika automobila ne proizvodi filtere (Bosch, Mann, Ufi, Purflux…), ulja (Mobil, Castrol, Total, Fuchs, Liqui Moly, Lotus, Eneos, Motul….), kočione diskove i pločice (Brembo, Textar, Ferodo, ATE, Bosch…), remenje i sisteme ozupčenja motora (INA, SKF, Dayco, Continental, Gates…), klipove i karike (Goetze, Krups…), ventile i senzore (Bosch, Hella, Magneti Marelli…), termostate, pumpe goriva, opruge, amortizere, letve volana, kugle, krajnice, spone, semeringe, zaptivače, sijalice, sjedišta, akumulatore, klime, isparivače, interkulere, turbine, dizne, sajle, kočiona kliješta, automatske mjenjače, gume, kvačila i plivajuće zamajce itd...U principu outsourcing...
      Što će reći, sklopim ugovor sa Bosch-om o proizvodnji filtera, ili sa Castrol-om o proizvodnji ulja, što se pakuje u ambalažu sa oznakom proizvođača i onda to levatima prodajem po 5 puta većim cijenama nego što to zaista vrijedi. I tako nivelišem gubitak kroz smanjenu cijenu novog auta i produžene periode garancije. U stvari još jače zarađujem nego do sada.
      Znači nema tu govora o fer odnosu od starta. U principu je ko koga zezne. E sad, obzirom da su ljudi uglavnom komformisti i ne vole da misle svojom glavom to proizvođačima auta prolazi u 99% slučajeva i tako gule svoje mušterije ni za šta.
      Uglavnom, danas se ima internet, gomila informacija o svemu i svačemu, malo istraživanja nije na odmet. U slučaju Dexos 2 ulja evo jedan primjer, Mobile XE 3000 http://www.mobil.co.uk/UK-English-LCW/carengineoils_products_mobil-super-3000-xe-5w30.aspx# je ulje sa tim odobrenjem i bolje od toga, po mom ličnom mišljenju, običnim vozačima zaista nije potrebno. Ovdje kod nas košta oko 50 KM za pet litara, što je obzirom na period zamjene smiješna cijena. Primjer za ovo što govorim, moj kolega ima Insigniju i za mali servis (promjena ulja i filtera – bez filtera goriva) ovlašćeni servis mu traži oko 440 KM. On sipa navedeno ulje i stavlja Mann odnosno Bosch filtere, godinama. I to zadovoljstvo ga izađe oko 150 KM. Znači skoro 3 puta jeftinije nego u ovlašćenom servisu.
      Da ne pominjem da u ovlašćenim servisima rade mlađi ljudi koji usvajaju filozofiju matičnih fabrika da nema otklanjanja kvarova nego samo mijenjanja kompletnih sklopova, kao na Lego kockicama, a ti sklopovi koštaju umobolno mnogo. I ti servisi se uglavnom bave malim servisima (promjena ulja i filtera i eventualno zupčastog i kanalnog remenja) dok se za ostale stvari obraćaju specijalizovanim servisima (recimo Turbo servis Užice što se tiče remonta i prodaja turbo kompresora).
      Nije mi namjera da „zagađujem“ ovu temu, ali sam htio da naglasim da uz malo istraživanja na netu može da se uštedi brdo para za neke obične stvari kao što su ulje i filteri u smislu da sami možete pronaći preduzeće koje je ovlašćeno za uvoz i distribuciju proizvoda koji želite i da to možete dobiti po mnogo povoljnijim cijenama u odnosu na one u ovlašćenim servisima.

      Избриши
    3. Ma slažemo se i oko ovoga.
      Automobilska industrija JESTE postala (odavno) "drp industrija" (i 50% njih pred totalnim bankrotom, šta je uzrok a šta posledica posebno je pitanje i za poseban tekst; pred bankrotom ali direktori masno zarađuju a i većinski akcionari, "prava milina").
      Uz takve odnose, svakako je samo nužno zlo (više puta sam i tako rekao).
      ako postoje iole fer odnosi, za neke intervencije je bolji ovlašćeni servis (makar više koštalo).
      Da li ima još kompanija koje su iole fer? To je takođe duga (i posebna) priča.
      Za MALI servis se svakako NE isplati (tako sam valjda i sad rekao) jer je ČISTA pljačka.
      Međutim, kako ni drugi servisi nisu zlato, ako ne poznajete servisera i ne znate gde kupiti originalni deo (ili kvalitetan zamenski), može biti skuplja "dara nego maslo".
      (Po)odavno sam ja za Tesla Motors, koji su (za sada) FER. E što to nije za Balkan ... pa, nije.
      Uostalom, na Zapadu je i bez Tesle, sasvim lako. Kupiš nov (sa praktično 0 ili 1% kamate), iscediš iz njega sve u garanciji, plus godinu-dve, prodaš auto, nemaš problema ni sa OVLAŠĆENIM i Neovlašćenim servisima, malo te oderu za male servise ali par godina se da izdržati.
      Svakako, ste u pravu, ali ostaje da neki koristnici, jednostavno žele da ne čačkaju ništa oko auta (pa ni da traže delove na net-u), treba im auto u što većem procentu dana godišnje (95%+)(uglavnom ljudi koji kupuju nove automobile, ima i takvih), pa je za njih (možda i) bolje da se drže ovlašćenih, naravno NE ako iz zezaju u mozak. Eto zato sam apstraktno rekao da je ovlašćeni "najbolji" jer je auto nov i kupljen nov (pa još vredi razmisliti). Jeste to je manji deo korisnika (ali je bilo u pitanju, mislio sam da se nađe drugi "ovlašćeni" ako ga ima u CG).
      Inače, znate već šta sam po forumima (i više nego ovde) morao da se ograđujem od "ovlašćenih" (koji se spuštaju i na taj nivo, da prodaju jeftiniji brend iz bureta a upisuju skuplji iz flaše (konkretno za ulja) pa razlika bude 2x.
      ITD. i SL.
      Svakako da većini (80%+) korisnika polovnih vozila ovlašćeni ser. dođe kao harač.
      Pozdrav!

      Избриши
  63. I da, zaboravih da kažem. Kod nas u recimo Fordovom servisu dozvoljavaju da donesete svoje dijelove (samo morate imati fiskalni račun da ste ih kupili u ovlašćenoj prodavnici auto dijelova) u kom slučaju dobijate pismenu garanciju samo na rad, a ne i na dijelove. Dok u slučaju ugradnje orginalnih dijelova dobijate pismenu garanciju i na njih.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Naravno.
      Nisam hteo da "perem ruke" u gornjem postu, naravno da ima ljudi (kao Vi) koji više znaju o ovlašćenim (i ostalim) servisima, ja to ionako samo iz druge ruke. Moje vozilo je tehnološki od pre 50 god. pa mogu da ga održavam i na kiosku.
      U redu je što ste me ispravili i dopunili, svakako.
      Slobodno skrenite pažnju kad god nisam u pravu ili mislite da nisam.
      Nit' sve znam, nit' imam vremena da sve pratim (i za ulja, a pogotovu, posredno).
      Pozz

      Избриши
  64. Postovanje,
    Moram reci da se u velikoj mjeri slazem sa komentarom "Distance", jer je nazalost takvo stanje u nasim servisima.
    Dosta se razumijem u mehaniku, otac mi je dipl.mas.inzenjer saobracajne struke, sudski vjestak i ekspert u toj oblasti sa preko 35000 zapisnika u karijeri, i takodje mi savjetuje izbjegavanje servisa zbog nestrucnosti kadrova i nedovoljne obucenosti za rad i provjeru svih vitalnih elemanata na vozilu.
    Druga stvar, kad god trazim da gledam rad na mom autu, nije mi dozvoljeno( zasto ako je sve regularno)??
    Najgore je sto i mimo servisa ima sve manje skolovanih mehanicara koji rade u manjim servisima a sve vise priucenih segrta koji misle da su eksperti.
    To je moja dilema oko auta, a zelim da vozim svoj auto jos nekoliko godina a da me ne boli glava.
    Ipak, mehanicar, mora posjedovati i teorijsko znanje i praksu da bi mogao raditi taj posao.
    Jos jedno, kad god pitam sta garancija obuhvata, svi izbjegavaju odgovor i kazu da navedem ostecenja pa ce vidjeti u fabrici da li to ulazi...????
    Jednostavno, veliki neprofesionalizam i salabajzerstvo!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala za komentar.
      Naravno, mnogo je "kursista" ("rođaka") u servisima (ovlašćenim ili ne).
      To jeste veliki problem, ali uglavnom riba smrdi od glave (vlasnici i šefovi istih su zapravo najveći problem, u većini slučajeva).
      Dakle i oni što nešto znaju, to znanje prenaplaćuju, a drskosti im nema kraja (zato što su par puta išli u inostranstvo na kurs ili predavanje, ne znači da su posisali svo znanje sveta, ni ostali baš nisu vesla sisali).
      Dakle, kao što ste rekli, na kraju neprofesionalizam i šalabajzerstvo (i pljačka, da dodam).
      Uostalom, ako je 90% proizvođača varalo (softverom) za emisiju gasova i/ili potrošnju goriva, o čemu dalje da pričamo?!
      Dokaz nad dokazima, da samo propisima ne može da se reši neki problem (Euro 99 za motore, ej, bre, zakonodavac, ne može!! Pređi na struju ako ćeš da poboljšaš stvari, prirodni zakoni nisu stvar dogovora, bili su i pre nas, biće i posle nas (milijardama godina u oba smera), to da li se neke konstante menjaju sa vremenom je opet stvar prirode a ne kako bi G(azda) hteo).
      Pozz.

      Избриши
  65. Ipak, tema je više za neki forum.
    Što se ulja tiče (malog servisa), dok ste u garanciji menjajte u ovlašćenom a posle kako ko hoće (u 90% slučajeva je ista usluga a duplo jeftinija Van njih).

    ОдговориИзбриши
  66. Postovanje,imam jednu dilemu vezano za kupovinu ulja za svoj auto,Daciju Sandero 2010. 1.4mpi sa pogonom na TNG,sa predjenih 100000km,godisnje prelazim oko 15000km.Dvoumim se izmedju dva brenda,Wolfa Vitaltek 5w-40,i G- Energy u istoj gradaciji koja se nudi na Nisovim pumpama,cenovno su slicni,zanima me koje je bolje ulje?!Hvala unapred na odgovaru!Misa

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Oba ulja su o.k.
      G-energy bi moglo biti za nijansu bolje ulje (pre svega zbog MB 229.5 odobrenja nasuprot, takođe zvaničnom, MB 229.3).
      Doduše, Wolf navodi RN0700/0710 a G ne ... međutim, G-jevo ulje sigurno pokriva i zahteve RN0700 (izostavljeno, verovatno iz komercijalnih razloga) ... zapravo motor 1.4mpi (strogo gledano) i nema RN0700 kao zahtev jer je konstruisan i rađen mnogo pre ustanovljenja standarda.
      Dakle, nijansa na strani G-ja, ali nije mnogo od značaja, a cenovno su slični, kao što i sami navodite (da ne bacate baš novćić).
      Pozdrav!

      Избриши
    2. novčić naravno ... greška u (brzom) kucanju teksta ...
      No, i to je opcija (baciti novčić, pa glava-pismo, jer su zaista jako slična ulja).

      Избриши
  67. Hvala na odgovaru!Imam jos jedno dodatno pitanja,dali je Total 9000 5w-40 bolji od Wolfa Vitaltek i G- Energy,odnosno sta bi ste vi stavili u motor sa tng-om,u ceni 700,800 dinara po litru?! Pozdrav!Misa

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Total 9000 5W-40 je veoma sličan G-Energy ulju. Da li je i koliko (eventualno) bolji, teško je reći. U svakom slučaju nema visoku cenu i mogao bi da bude jednako dobar izbor (ako se i ona uzme u obzir, samo kvalitetom, kao MB 229.5 sigurno je makar "prvi među jednakima").
      Iskreno, još pre bih sipao INEO MC3 u 5W-40 ali takvog nema na domaćem tržištu.
      Total 9000 u 0W-40 ili 5W-40 (verovatno isplatljivije i lakše se može naći) su svakako odličan izbor (naravno kao i prethodna dva). Između ova tri proizvođača (ako su slične cene, a jesu) nećete pogrešiti pa se možete (slobodno) rukovoditi i afinitetom prema nekom od navedenih brendova.
      Pozdrav!

      Избриши
  68. Pozdrav g. Stevo,
    Čitam prethodne redove pa ću samo kratko da dodam. Jesenas sam u Nišu u Kit komercu kupio Total ineo MC 3 5w40 u ambalaži od 5 lit. Posle toga ovo ulje više nisam video. I tada sam kupio poslednju karticu. Ulje je inače po mojoj proceni odlično (čujte, moja procena). Veliki pozdrav, Sava.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slažem se da je ulje odlično, međutim samo potvrđujete da ga je teško (doduše ne i nemoguće) naći kod nas.
      Slično je i sa Lukoil Genesis, očigledno je procena da se takva ulja koriste sa novijim vozilima (što je loša procena) i da je 5W-30 primarna visk. grad.
      Dok ne ukapiraju (uvoznici) da nije tako, ostaje Motul, Wolf, Nisotec, FAM i još par njih sa 5W-40 i ACEA C3 (i/ili Dexos2, MB 229.51 i slično).
      Hvala na komentaru!
      Pozdrav!

      Избриши
  69. Hvala na odgovoru g.Stevo!Odlucio sam da u Daciju 1.4 sa TNG-om,na sledecoj zameni sipam G-Energy 5w40 koji na Nisovoj pumpi kosta oko 560 dinara,i na ambalazi pise da ispunjava Renove zahteve,manjacu ga kao i do sada na 10000km.Presudilo je to,sto znam da je na pumpi original,sto je pravljeno u Italiji,i cena.Total 9000 je mozda bolji,malo je skuplji,kosta 700 dinara,ali mi se ne svidja sto se pravi u Rumuniji.Wolf je ok,ima istu cenu kao Total(700-750),ali ga nema u mom mestu.Nadam se da sam mudro izabrao,samo nigde nisam procito za pomenuto G-ENERGY ulje koliko ima sulfatnog pepela,s obzirom da vozim na TNG! Pozdrav! Misa Hvala sto nas edukujete vezano za maziva uopste,i dajete mogucnost da biramo prema licnim anfinitetima i mogucnostima!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, taj podatak nije dostupan, ali to je 1,1-1,2% (mislim da je čak niža vrednost).
      Sasvim je o.k.
      Možda nije (uopšteno govoreći) idealno ali je dovoljno dobro za motor. Ne smeta mnogo što je preko 1%, bitno da nije baš "dizelaških" 1,3-1,5% (ali i 1,4% bi bilo o.k. za jednu ili par zamena).
      Ovo je sasvim u redu i za dužu upotrebu, možda kasnije preći ne neko ACEA C3 ulje.
      Pozdrav!

      Избриши
  70. Анониман2. мај 2017. 21:23

    Postovanje,pratim vas blog....zanima me gde po kvalitetu spadaju Havoline ulja,gde se prave,dali su pogodni za vozila sa TNG-om,imam Punta 1.2 i Logana 1.4?!Procitao sam da neki koriste Wolf,G-Energi,Liqum Moly...zanima me kakava su Havoline ulja u poredjenju sa njima(gradicija 5w40),kao i koje su preporuka 10w40 za TNG(uopste od svih proizvodjac)?Koje su prednosti a koje mane 5w40 u odnosno na 10w40,sta je bolje koristiti,automobili mi prelazim 12-15000km,jedan ima predjeno 115000,drugi 143000?Uvoznik za Havoline prodaje Wix filtere,kakav je kvalitet u pitanju?Pozdrav!Sveta

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Sveto,
      Texaco (Chevron) Havoline ulja su vrlo dobrog kvaliteta. Ne zaostaju ni za jednim navedenim (ako nisu i bolja).
      Proizvođač je jedna od 5 najvećih (ne računajući Kineze, Sinopec i China Petrol koji su verovatno rame uz rame baš sa Chevron-om i Total-om) proizvođača maziva (i uopšte naftnih kompanija, veliki biznis je transfer tehnologije, naročito za rafinerija nafte, kao i eksploatacija nafte).
      Havoline brend ima više od 100 god. iza sebe (113-114 ako se dobro sećam), tako da nema šta da brinete (da li je dobro ili ne). Uvoznik je dugogodišnji tako da je i originalnost zagarantovana.
      Gde se prave? Bilo je (pre par godina) centralizovano za Evropu (Belgija ili Holandija), gde je bila i centrala za EU.
      Posle su je premestili u UK (London), a posle Bregzita, pitanje je gde će biti centrala (proizvodnja verovatno ostaje u Beneluksu), najverovatnije u Holandiji (kao i Ashland za Valvoline).
      G-energy se proizvodi u bivšem pogonu Texaco-a u Bariju (kada je kompanija odlučila da se centralizuje za Evropu u pogledu proizvodnje).
      I to je to.
      O prednostima i manama 5W-40 ulja (u odnosu na 10W40) sam pisao toliko puta da nemam ni snage ni volje da ponavljam po sto prvi put (izvinjavam se ali zaista, upotrebite "search" na blogu ili nekom od foruma gde sam aktivan).
      Za Punta koristite Havoline Extra 10W-40.
      Za Dacia Logan 1.4 Havoline Ultra 5W-40.
      Za Logan-a može i Havoline Ultra S ako je i tu TNG inače bih se držao Ultra (bez dodatih oznaka).
      POzdrav!

      Избриши
  71. Poštovanje! Imam Reno Megana 1.6 benzinac, 115ks,prešao sam 100000km,auto je 2009 godište, zanima me Vaša preporuka za motorno ulje, bitno mi je da je ulje kvalitetno, i da nije u grupi koja dolazi iz Mađarske, Rumunija i dr.?! Pozdrav! Aca

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Aco,
      Sva ulja viskoznih gradacija 0/5/10W-40 uz ispunjenje Renault RN0700/RN0710 je ono što Vama treba (strogo gledavši samo RN0700, no obično je upareno).
      Elf Evolution 900 SXR je klasičan prvi izbor (te Total Quartz 9000 oba u 5W-40).
      Ulja se kod nas lako mogu naći originalna.
      Ako ste za proizvodnju na Zapadu, onda Kroon deluje baš Zapadno (Holandija). Npr. Emperol 0W-40 ili 5W-40. Tu je i Motul (Francuska ili Italija) sa X-cess 5W40 ili Specific 0700 u 10W-40. Mobil 3000 X1 5W-40 ili 2000 10W-40 su takođe opcija (trebalo bi da su iz Italije, kod Platnnera). G-Energy F Synth 5W-40 je takođe "zapadnjačka" opcija (bar je bila, proverite; trebalo bi da je iz Italije, proizvodnja u Bariju).
      Texaco i Valvoline bi trebalo da su iz Beneluks regiona, no to se menja vremenom (jedno vreme baš nije bilo tako). Itd. i sl.
      Pozdrav!

      Избриши
  72. Hvala na odgovoru. Pozdrav! Aleksandar

    ОдговориИзбриши
  73. Dali je motorno ulje Wolf Vitaltec PI C3 5w40, dobro za Reno Megana 1.6 sa pogonom na TNG, sa pređenih 130km,kao i ako je odgovarajuće, na koliko bi bilo dobro menjati ga?! Pozdrav za g.Stevu!Božidar

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Božidare,
      Da, itekako. Solidan izbor za Vaš motor.
      Pogotovu ako ima i TNG pogon.
      Menjajte na 15000km ili godinu dana.
      Ukoliko je pretežno gradska vožnja možda nešto manje ali ne ispod 10k km (bacanje para), npr. 12500km ili "okruglo" 12k km.
      Pozdrav!

      Избриши
  74. Poštovanje g.Stevo,zanima me Vaša preporuka za Dačiju Sandero 1.4 sa plinom 2010.godište sa 130000km, sa 5w40 potrošio 0,5l ulja na 7500km, dali je vreme da pređem na 10w40 ulja, i koja, Wolf, Eneos ili nešto drugo?! Pozdrav. Miša

    ОдговориИзбриши
  75. Poštovani g. Mišo,
    Nije ta potrošnja toliko velika (manje od litar na 10 hiljada km), tj. praktično je normalna (o.k. bila je verovatno neprimetna do sad). Zavisi i od uslova korišćenja, više auto-puta (naročito leti) veća i potrošnja, no sve do litar na 10k km nije ni za ozbiljnije razmatranje (ali jeste za dolivanje, kad potroši nekih pola litara). Nastavio bih i dalje sa 5W-40. Naravno, 10W-40 jeste opcija (i po Renault-u) možda za par godina. Jednostavno 5W-40 su kvalitetnija ulja a nisu ni mnogo skuplja. Doliti par dl godišnje nije „sramota“ niti znak da je motor istrošen jer i kod novih automobila to nije neuobičajeno.
    Wolf i Eneos su o.k. ali Total/Elf ima toliko povoljne cene da jedino znatiželja može biti razlog da se to promeni (neće promeniti potrošnju ulja).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  76. postovanje g Stevo,
    vozim toyota corola verso 2005. koja u gradu i na relacijama do pedesetak km. ne tosi ulje, nivo se ne menja i nakon3-4 000km, medjutim na autoputu leti trosi znacajno, oko 5-6 dcl na 300km.pri cemu pocinje i da dimi belicastim dimom. pre dve godine promenio sam Total sa shell HELIX HX8 5W-30. Situacija je nesto bolja ali autoput je i dalje problem. Motor radi izuzetno mirno, proverio sam lambda sonde i sve je u redu. Sada mi predlazu Eneos ulje i keramicki aditiv sto mi se cini ok ali bas ne mislim lepo o aditivima sto je jace od mene. Molim vas za vase misljenje koje izuzetno cenim citajuci vas blog. Pozdrav i hvala unapred...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Ante,
      Aditiv neće ništa pomoći. Menjanje ulja takođe (ne znači da je Shell bolji od Total-a, samo su uslovi eksploatacije neznatno drugačiji pa se čini (ili je čist placebo)).
      Beličast dim samo potvrđuje da dugim intervalima vožnje samo u gradu vi u ulju imate par % vode (kondenzata). Dakle od one potrošnje par dl je voda a ne ulje.
      Drugo, u gradu se ulje i ne zagreje pa nema ni zašto motor da ga troši. Upravo to je osnova mita "ne troši ni gram" (uz kondenzat od 1-2 dl taman pokrije pravu potrošnju ulja koja i onda postoji).
      Bilo je ranije na blogu i drastičniji slučaj ovoga što opisujete, gde je potrošnja bila preko litar na par stotina km auto-puta.
      Dakle, tipično je da posle mnogo gradske vožnje (naročito zimi) pa posle malo auto-puta "potrošnja" ulja naglo poraste.
      Ništa nije ni sa motorom ni sa uljem.
      Najbolje da minimalno jednom u toku meseca (čak i zimi) malo provozate van grada (oko pola sata vožnje magistralom ili auto-putem). Dodatno, redovno proveravajte nivo ulja i po potrebi dolijte ulje.
      Sve je o.k. ne trebaju aditivi ni "magično" ulje (takvo ne postoji).
      Malo svojoj Tojoti "proteglite noge" s vremena na vreme (to ne može ništa da nadoknadi) i sve će biti o.k. (naravno, redovno menjajte ulje + filter ulja).
      Pozdrav!

      Избриши
    2. hvala vam,
      potvrdili ste moje pretpostavke ali ja nisam imao vasa saznanja i iskustva da bi to tvrdio i bio miran Vasa svaka rec je na mestu. mene je najvise buninilo paljenje kontrolne lampice check engines, koje mi se desavalo kada bih krenio na put nakon 50 do 100 predjenih km, a da pritom nije gorila kontrolna sijalica za pregrejanost motora. Za starog vozaca sa drugacijim znacenjem "proveri motor", (proveri rashladnu tekucinu i nivo ulja) , a kod novih simbola "proveri motor" znaci valjda -zagadjujes okolinu, proveri lambda sonde, katalizator itd. Glupost, sta vozac koji je krenuo na more treba da uradi kad se pojavi alarm proveri motor, kontrolu proklizavanja ? Da skrene do prvog Toyotinog servisa ili da skine klemnu sa akumulatora i ponisti gresku?
      Vozim auto cetvrtu godinu povremeno skidajuci klemnu da ponistim gresku, oprezniji sam sa kontrolom stanja ulja i ostalim proverama, povremeno sumnjajuci u svoje postupke.
      Sreca je da postoji covek kao vi da moze umiriti savest vozaca.
      Hvala vam, pozdrav iz Subotice...

      Избриши
  77. Poštovani g.Stevo,
    Imam dilemu oko izbora motornog ulja za zamenu.
    Posedujem automobil Ford Fokus 2010 god.1.6 benzin-plin fabrički prešao je oko 24000 pa me zanima koje ulje da koristim za zamenu.
    interesuje me samo kvalitetna sintetička ulja,Razmišljao sam o Catrol edge professional long life 3 5w30,Castrol edge 0w40 titanium FST A3/B4,ENEOS PREMIUM HYPER 5W40,MOTUL X-CLEAN 5W40 C3 8100,SHELL HX8 5W40.ili neko koje bi ste mi vi preporučili.
    Hvala.

    ОдговориИзбриши
  78. Poštovani.
    Greškom sam napisao u predhodnom tekstu kilometražu radi se o 240000 km.
    Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  79. Poštovani,
    Ako je sve o.k. (motor ne troši ulje) savetovao bih korišćenje ulja sa Ford 913D specifikacijom (5W-30). Sva ulja koja ste naveli ne ispunjavaju 100% ovu specifikaciju pa ni 913C (iako po nekim parametrima i prevazilaze).
    Sa druge strane sva navedena dolaze u obzir ali uz skraćene intervale zamene (do 10k km).
    Možda ACEA C3 ali zbog malog TBN-a možda je još bolje menjati ulje i na (samo) 7500 km a onih 10k km uzeti kao maksimalno (ako se ne vozi više od 2/3 km u gradu).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  80. Hvala.
    Dali bi MOTUL 8100 ECO-NERGY 5W30 bio dobar izbor.

    ОдговориИзбриши
  81. Gde moze da se nadje holandsko ulje Oman? Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  82. Postovani,vozim staru opel corsu b 96 god.motor1.2 8v.do sada sam koristio razna ulja 10w40 a onda po preporuci zadnjih par puta shell 10w4o.primetio sam da mi auto vise dimi vise trosi ulje.razumem da he auto u godinama kad mora da trosi ali i rad motora mi je nekako drugaciji.po vasem strucnom misljenju sta treba promeniti.unapred hvala

    ОдговориИзбриши
  83. Poštovani,
    Svakako prvo servisni pregled stanja motora. Tek nakon toga korekcija viskoznosti ulja.
    Najbolje je da pređete na PS ulja SAE 15W-50 pa cele godine. Alternativno, 10W-50 zimi a 20W-50 leti ... U principu i kvalitetna mineralna SAE 15W-40 mogu cele godine (API SJ ili SL). Eventualno zimi da ostanete na 10W-40 a leti na 15W-50 (od istog proizvođača) a možete i manje količine mešati (ako zaostane neki dl).
    I to je to.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  84. Poštovanje g.Stevo, koje ulje bi mi preporucili da sipam u Kia Sportage 2013 god. 2.0 CRDI 136ks dizel.
    U knjizici se navodi specifikacija ACEA - C3 a preporuka je Shell Helix. I da li bi bilo pametno to ulje uzeti na Shell pumpi (Coral) kako bih izbegao kopije. Hvala

    ОдговориИзбриши
  85. Poštovani,
    Upravo bilo koje ACEA C3 ulje u SAE 5W-30.
    Da, dobro je uzeti Shell na pumpi gde sipaju njihovo gorivo (nije obavezno ali ako Vam je blizu, što da ne, makar malo i skuplje).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  86. Postovani, ako vi imate neki predlog, oko ulja koje bi vise odgovaralo za taj motor, slobodno napisite (Kia Sportage 2013 god. 2.0 CRDI 136ks dizel) I gde kupiti orignal. Hvala

    ОдговориИзбриши
  87. Ima sijaset ulja koja bi bila jednako dobra za motor. Da više odgovara ... teško. Inače, Shell je iz čisto komercijalnih razloga preporuka (potpisan ugovor na više godina), a Kia sarađuje samo sa velikim proizvođačima.
    Total INEO MC3 je nešto jeftinije a jednako dobro rešenje (naručite od npr. Technolub-a ili nekog od distributera Total d.o.o. Srbija, ili se kod njih informišite gde kupiti original).
    Kroon Presteza 5W30 je o.k. (original kod uvoznika) ... Na NIS pumpama imate originale Castrol-a i Mobil-a, kao i Valvoline-a.
    Motul i Millers kod Mass-a su originali ...
    Bilo šta od toga je više nego dobro (i naravno, mnogi drugi).
    Pozz

    ОдговориИзбриши
  88. Presteza MSP SAE 5W-30 (pun naziv).
    Ulje je ACEA C2/C3, MB 229.51/229.52, Dexos 2, itd.

    ОдговориИзбриши