Ukupno pregledanih strana (Total Page Views)

уторак, 9. јул 2013.

Modriča noviteti, Modriča new products


Modriča je (verovatno u susret svom jubileju: 60 god. postojanja) malo osvežila svoj asortiman.
Posle obnovljene ambalaže (solidno ali ne i izuzetno i u skladu sa ambicijama i planovima) čak i relativno skromno proširenje je dobar znak i najveći pomak u novijoj istoriji Optima/Maxima brendova.
No, da krenem redom (uz dobronamernu kritiku).

Pre svega moram da naglasim: noviteti su uglavnom varijacije već postojećih ulja. Zato su više evolucione nego revolucione promene u asortimanu. Ovo jeste trend u poslednjih par godina (praktično svih velikih ili makar značajnijih proizvođača) i u tom smislu je (uz male troškove) pohvalno. Ipak, je makar JEDNO potpuno novo motorno ulje moralo da ugleda svetlost dana da bi se moglo reći da je asortiman BITNO obnovljen, ovako više su kozmetičke promene.

OPTIMA ECO SAE 5W-40
Varijanta (verzija) istog ulja u 5W-30 viskoznoj gradaciji. Uz sve dobro što uz to ide i verovatno jedinu manu a to je relativno visoka cena. Sitnetičko je („sintetsko“, III bazna grup) ulje visokog kvaliteta namenjeno pre svega Euro 4, 5 i 6 motorima. Proizvođač navodi „Low SAPS“ mada je kao (svako) ACEA C3 zapravo Mid-SAPS, no sve je više u modi da se to podvodi pod isto pa nije neka veća zamerka.
Treba li da pomenem da se pre više od dve godine predlagao da se nešto ovako uradi? Zaista je (možda ponajviše) ovo ulje nedostajalo u asortimanu ovog repektabilnog proizvođača.

Ispunjava specifikacije:
ACEA C3, A3/B4; API SN/CF; MB 229.51; BMW LL- 04; VW 502 00/505 00/505 01.

Sve što treba i sve u skladu sa svetskim standardima te tipično za ulje ovakve kategorije.
Glavna zamerka (uopšte, a naročito što se standarda tiče) se odnosi i na ovo, a naročito 5W-30:
Dexos2 odobrenje bi donelo mnogo na značaju i možda ne bi povećalo prodaju u prvoj godini ili dve ali na duži rok bi ovo bilo korisno (makar za brending Optima-e).

Osnovne karakteristike (tipične vrednosti):
Kinematička viskoznost (Kinematic viscosity) na 100°C, mm2/s: 14,5 (14-15)
Indeks viskoznosti (Index viscosity): 160
Tačka stinjavanja (Pour point), °C: -30°C (max.)
Tačka paljenja (Flash point) , °C: 230°C (min.)

Podaci su skromni [skromni u svom obimu a ne kvalitetu, prim.aut.] i obuhvataju samo najosnovije karakteristike (kataloške) što bi moralo da se menja “pod hitno” (jer je vrlo bitno).
Zbog ovoga je teško bilo šta reći. Tačka stinjavanja, makar data kao “niže od”, je mogla da bude i 6 stepeni niže (jer tako i jeste) pa moj savet da se to ispravi (nije greška koliko nepreciznost).
Tačka paljenja je izuzetna i jedna od boljih u kategoriji (naročito za 5W-30 gde je identična).
Indeks viskoznosti je … jedina od tri greške u katalogu 2013. (čak i Zapadni proizvođači često nisu bolji, a od ranije pominjanog NIS-a je “svetlosnu godinu” ispred). Verovatno treba da stoji 170 ili da se obrne sa vrednošću za 5W-30 (165).

Postavlja se pitanje: da li je Magnum (mini serija) trebala da ostane ono što jeste (MB 229.3 i BMW-98 umesto MB 229.5 i BMW-LL-01)?
Ostala je ista što je verovatno bolje rešenje. Uzevši vozni park u zemljama Ex YU, sigurno mnogo bolje još niz godina. Ionako novo Eco ulje pokriva i zahteve koji su između pa je ovako napravljen veći kontrast i lakši izbor za kupce. Na Zapadu je stanje drugačije pa se ide na novije standarde (jer pokrivaju i stare, dakle, npr. MB 229.5 (including MB 229.3)). Možda bi to samo zbunilo stare korisnike. Ipak ovo se mora uraditi u naredne dve ili tri godine inače će odlični Magnum početi da gubi trku sa konkurencijom (ne boljom, nego modernijom).
Kako god, sa ovom odlukom, Magnum bi morao da postane nešto jeftiniji, ne mnogo (nikako), recimo 10-tak %. Time bi se otvorio prostor da i Eco (makar promotivno i akcijski) bude konkurentan (čak i sa “prljavim” igračima).

OPTIMA GAS PLUS SAE 10W-40
Dugo očekivano ulje. Odgovor na sva pitanja tipa:
koje ulje za 10W-40 default uz ugrađenu TNG instalaciju?
Iako će svako 10W-40 ulje ispuniti ove zahteve, dobro je imati i jedno ovako. U ovoj viskoznoj gradaciji su ih imali samo Fuchs i Prista, do sada.
Mobil, Motul pre svih (ali i npr. Total) su išli drugim putem uz „univerzalna“ PS ulja u ovoj klasi (i viskoznoj kategoriji) sa 0,95 do 1,1% sulfatnog pepela.
Koji je pristup bolji? Zavisi pre svega od tržišta. Iako je 10W-40 još uvek popularno u Evropi, sve više gubi primat, dok je na Balkanu još uvek (i još par godina unapred) najprodavanija kategorija ulja za automobile.
Stoga ne čudi više vrsta 10W-40 pojedinih proizvođača, ali je Modriča sada (apsolutni) šampion sa čak 4 ulja ove viskozne gradacije. Da nije previše? Verovatno. Motul je sa tri kategorije (klase) postavio to na idealan način (pri čemu sve više napušta 2100, tj. namenio ga je pre svega strarim automobilima, pa se svodi na dva 10W-40 ulja).
Kako se snaći u takvom mnoštvu?
Trebalo bi da je (relativno) prosto:
1) HC Power - ako cena nije problem uvek trebate uzeti ovo, „staro, dobro“, ulje. Još uvek to opravdava svojim VW 502.00 odobrenjem pa makar kod benzinaca posle 2000. može i objekivno odskočiti od ostalih inače razlike (praktično) nema. Tu bih dodao da je ovo jedno od najboljih 10W-40 (TOP 10 u Evropi) pa i time delimično opravdava cenu. Krase ga veoma ujednačene osobine (sve).
2) HC City – praktično istih standarda i odobrenja ali bez VW 502.00; ovo ulje je namenjeno taksistima ali i svima koji veći deo km (naročito 80%+) voze u gradu (a to je bar 51% vozača). Cena je povoljnija od prethodnog tako da bi ovo trebalo da bude i najprodavanije ulje u ovoj kategoriji (da li je? Ne bih znao). Uzgred, indeks viskoznosti u tabeli (135) za ovo ulje je druga od tri greške u katalogu (jedna nije u automobilskom delu).
3) Sint Turbo SAE 10W-40. Mnogi i ne znaju da postoji u ovoj viskoznoj gradaciji (nije novina). Ovo je jedno klasično (“najklasičnije”) ulje ove kategorije. I dalje je iznad prosečnog kvaliteta, makar kao full HC ulje ali je paket aditiva standardan uz odobrenja i standarde koje imaju većina (prosek) ulja ove klase. Manje prisutno u široj (malo) prodaji. Verovatno namenjeno pre svega kao servisno ulje i za tendere, zbog mogućnosti da se prođe cenom. U slobodnoj prodaji nije (verovatno) jeftinije od City-ja (ili ne značajno) te motivacije za kupovinu zapravo i nema, za razliku od “starijeg” brata (makar prvo proizvedenog) u 15W-40 (već sam spominjao) koje je jedno od najboljih u ovoj viskoznoj gradaciji (potpuno HC ulje i sigurno PS, jedno od retkih).
4) HC GAS Plus, očigledno za motore sa TNG instalacijom. Doduše i taksisti su svi TNG ili Metan ako već nemaju dizel motor, pa će tu da se deo tržišta razdeli. Doduše sa preko 300 hiljada vozila na “gas” (možda ih preostane neka desetina hiljada manje posle čuvenog harača sa “preventivnim pregledom”) su veliki mamac, a još uvek nije bilo kasno za PS (10W-40) ovog tipa jer ih praktično nema na tržištu (ili su visoke cene, kao Fuchs).

Ispunjava specifikacije:
ACEA A3, API SL

SL je bio neophodan nivo kvaliteta zbog 10W-40 ali je promena u tome što je sad i 15W-40 čašćeno time (iako možda i nije bilo neophodno za ciljnu grupu potrošača, naravno dva različita paketa (osnovih) aditiva za istu vrstu ulja bilo bi previše). Standardno.
ACEA A3 je takođe u redu. Iako bi većini i A2-96 bilo dovoljno ovim se ovo ulje kvalifikuje i za automobile nešto novije generacije (čak i posle 2000.).
Nema A3/B3-04 kako je ranije bilo navođeno za 15W-40 Gas, što je malo čudno. Iako ono B3 nije neophodno za ovu vrstu ulja (prosto “smeta”) ono je sastavni deo specifikacije, ne postoji samo A3 iz 2004. već je to A3/B3-04 ili A3/B4-04. Poslednji “samostalni” ACEA A3 bio je onaj iz 2002. pa se (ne verujem da je greška) ukazuje na ACEA A3-02. Ovo i nije nešto loše jer su B# potpuno nepoterebni, za 15W-40 je A3/B3-04 takođe nešto što nije neophodno a kod 10W-40 pravi distinktivnu razliku (koju većina neće primetiti) u odnosu na ostala 10W-40 ulja iz proizvodnje.

Osnovne karakteristike (tipične vrednosti):
Kinematička viskoznost (Kinematic viscosity) na 100°C, mm2/s: 14,5 (14-15)
Indeks viskoznosti (Index viscosity): 145
Tačka stinjavanja (Pour point), °C: -27°C (max.)
Tačka paljenja (Flash point) , °C: 230°C (min.)

Ne baš tipično ali standardno. Indeks viskoznosti je dat kao nešto manji (iako je možda i svih 150, kao što je kod HC City verovatno svih 155) što ukazuje na (akademski) manje polimera ali i na stav proizvođača da se daju vrednosti kao “#+” (bolje od) u čemu nije preterano kao ranije kod Lukoil-a (koji je navodio još manje vrednosti). Dakle ovo treba shvatiti kao 145+ i imati u vidu kod nešto starijih konstrukcija (devedesete a naročito još ranije) čak i kao prednost (u odnosu na oko 155 koliko je uobičajeno za 10W-40 u novije vreme).
Tačka stinjavanja je opet data jednu kategoriju niže (od očekivnih -30°C), što ne znači da je lošije od standardnog 10W-40 već da je dato sa stepenom sigurnosti. Podsećam da francuski Total (i jedan od 5 mejdžorsa) daje isto iz (verovatno) istih razloga.

Ovim su novine u oblasti automobilskih ulja gotove. Ipak, navešću još dva ulja, koja i nisu startovala u 2013. ali nisu bila u široj prodaji niti u katalozima pre ove godine, iako se radi o uljima za teretni program (jedno menjačko).

Maxima E9 SAE 15W-40 i 10W-40
Su sintetička ulja najnovije generacije za teretni program. Verzija 15W-40 se iz tradicionalnih (i zahteva standarda) obično podvodi pod PS ulje (za ACEA E9 obavezno) ali je sastav još kvalitetniji od toga. Ovo ulje (u dve varijante) je Mid-SAPS i namenjeno motorima Euro 4, 5 i 6.
Može se koristiti i u starijim mašinama, naročito Euro 3, mada je tu isplatljivije HC Prestige XLD a kod još starijih je verovatno bolje koristiti Turbo (jefinije makar).
Naravno mnogo toga ide uz sam E9 standard. Ujedno ovo je ulje veoma konkurentne cene i niže u odnosu na XHPD ulja istog proizvođača. Naravno ovo nije samo kod Modriče nego je opšta pojava ali je ovde malo izraženija. Naravno, ovo je više navedeno kao zanimljivost jer E9 ne ispunjava E6 zahteve ali jeste alternativa za neke od aktuelnih Euro 4 i 5 motora.
Dakle ovo je SHPD kvalitetna grupa ali uz mogućnost da se koristi i kod motora sa DPF-om za razliku od drugih “normal SAPS” ulja.

Ispunjava specifikacije:
ACEA E9/E7; API CJ-4/CI-4+/CI-4; MB 228.31/228.3; MAN M3575 Approved; Caterpillar ECF-3/ECF-2/ECF-1; MTU Type 2.1; Cummins CES 20081;Volvo VDS-4 Approved/VDS-3; Mack EO-O PP-07, EO-O Premium Plus; Reanault Trucks RLD-3; DEUTZ DQ III-10LA (III-05); Detroit Diesel DDC 93K218.

Impozantno ali zapravo tipično. Sama lista ukazuje na krug potencijalnih korisnika (motori koji traže pomenute standarde/odobrenja). Ne treba smetnuti sa uma da je pogodno ne samo za drumski saobraćaj već i za novije građevinsko-rudarske mašine.

Osnovne karakteristike (tipične vrednosti), 10W/15W-40:
Kinematička viskoznost (Kinematic viscosity) na 100°C, mm2/s: 14,5 (14-15) za oba
Indeks viskoznosti (Index viscosity): 150/140
Tačka stinjavanja (Pour point), °C: -27°C (max.)/ -24°C (max.)
Tačka paljenja (Flash point) , °C: 240°C (min.) za oba

Sve standardno osim poslednja dva. Prvo je previše oprezno (skromno) dato, iako je možda takvo zapravo za sva tih kategorija, a drugo je nešto iznad uobičajenog. To indirektno ukazuje na malu Noack isparljivost (iako ne mora da bude), možda (verovatno) i ispod 10% što bi trebalo da rezultuje i malom potrošnjom ovog (ovih) ulja.

HIPOIDNO ULJE SX SAE 75W-80; SAE 75W-90
Još jedno ulje u dve verzije (ponavljam, korisno i za proizvođača i potrošača). Spada u ulja za menjače i diferencijale. U široj (vozačkoj) populaciji manje poznato ali postoji (bar godinu dana ako ne i duže). Problem je što je namenjeno (više za) teretna vozila i postoji samo u velikim pakovanjima (burići od 60lit. i bačve od 200). Spada u višenamenska sintetička ulja ove kategorije.

Ispunjava specifikacije:
API GL-5; API MT-1; Arvin Meritor 076-N; Daimler Chrysler 235.8; MAN 3343 S; Mack GO-J; MIL-L-2105D; MIL PRF 2105E; SAE J 2360; Scania STO 1:0; ZF TE-ML 02B/05B/07A/12B/16F/17B/19C.

Toliko o novitetima.

Zaključak:
Ovih par noviteta su došli u pravo vreme, doduše uz malo zakašnjenje. Sada je 5W-40 kategorija potpuno pokrivena, a 10W-40 čak i prenabudžena što je posledica navećeg tržišnog udela iste (u automobilskom svetu), što će se u par sledećih godina (naravno) promeniti, no otom potom.
Asortiman Modriče je sada prilično zaokružen, naročito gledaćuji tržišta na kojima je prisutna. Šta bi moglo (trebalo uraditi) u jubilarnoj 2014. (osim opšteg “slavlja i veselja”).
Van sveta automobilskih maziva priča je duga, a samo bih pomenuo neophodnost promene ambalaže i kod mazivih masti, kao i dopunu asortimana, ali to je više za industriju pa stajem istog momenta (iako se može primeniti i za transport).
Kod automobilskih ulja:
ACEA C1 i C4 ne bi bilo pametno lansirati (veoma malo tržište i uglavnom zauzeto) ali bi se o ACEA C2 5W-30 ulju moglo razmisliti. Obuhvata ne samo Peugeot vozila (primarno) već i Fiat, Toyota i (neka od) Honda. Osim toga bio bi i odgovor na pitanje šta sipati u Ford sa 913-C zahtevom. Ne toliko obavezno i profitabilno koliko korisno na duži rok (i za brending).
Ono što bi takođe moglo i trebalo uraditi to je izbacivanje 0W-20 ulja na tržište (pa makar samo za reklamu). Ako je 0W-16 (o čemu takođe treba makar razmisliti) previše avangardno za Balkan (možda baš zato), 0W-20 (iako bi se tonaža prebrojavala na prste, verovatno jedne ruke) je već odavno zaživelo a ulje te kategorije bi pokazalo da se prate svetski trendovi makar i bez posebnih zahteva tržišta. Setite se samo 0W-30 Modričinog ulja koje je (čak) bilo veća avangarda nego što bi sad bilo 0W-20. Doduše vezano je za VW standarde pa je imalo i (delimičnu) tržišnu zasnovanost ali svakako nije jedno od prodavanijih Modričinih ulja.
Svako stajanje u mestu je ravno trčanju u nazad.

Modriča je osvežila asortiman, skromno ali zadovoljavajuće. Mora i da nastavi stalnim inovacijama i još većim promenama jer 59 godina postojanja i rada je respektabilno ali se baš u ovim kriznim godinama mora obezbediti budućnost (i sledećih toliko; pa posle neće biti nafte … ali hoće maziva koja se već sada proizvode iz prirodnog gasa i uglja; o čemu se već sad mora strateški razmišljati ali je, naravno, rano za detaljne planove).

Ovim je i završen mini serijal o novinama koji je i inicirao novi Modričin katalog za 2013.

P.S.
Sada (ali definitivno) u julu neće biti novih tekstova (ne nosim comp na odmor, onda to i nije). U Avgustu će biti makar jedan za više ne mogu obećati zbog izuzetnih obaveza koje će me sačekati (a mogao sam i da ih smanjim u toku juna i jula …).

Takođe u periodu 12. jul do 28. jul neću biti u mogućnosti da odgovaram na pitanja (pa ni mejlom) pa molim za razumevanje i strpljenje. Pozdrav za sve, prijatan odmor (ko ide u isto vreme ali i kasnije) pa se družimo od avgusta ponovo.

25 коментара:

  1. @ Steva

    Ne znam da li se secas, cisto da se javim, i da te podsetim da smo nekad pricali o odlasku na Mesec sa mojom Lanciom Kappom. :D Pa onda je naisao period stagnacije. E pa u zadnje vreme se opet auto vozi i koliko vidim vozice se. Krenuo sam sa Meseca nazad, trenutno sam na 450k km. Ima indicija da ce u narednoj godini i prebaciti 500k. Pricali smo o raznim gradacijama, sta bi bilo pametno ali nista od toga nisam experimentisao, zadrzao se na 5w40 ulju kao celogodisnjem. Zadnje merenje potrosnje ulja je negde malo ispod 2litra na 15k km intervalu. Oko 1.8l je bilo zadnji put. U proseku oko 120gr(ml) na 1000km. Tako da mislim da se dobro drzim. Sve u svemu, postajem ubedjen da je jako vazno imati dovoljno ulja u karteru, ja gledam da ga drzim od polovine pa do max. Ne cekam nikad da dodje do min. Da to ulje ne pregrevam, da je pritisak ulja odgovarajuci i da ako ulje zadovoljava sve poznate standarde to je mnogo vaznije nego da jurim ultra mega giga poznato najskuplje ulje, koje usput moze da bude falsh. 99% ljudi nikad nije ni culo za ulje koje koristim, ali meni radi posao savrseno ako nista drugo zato sto znam poreklo i sam ga dalje prodajem. Setices se koje je :D... pozz

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dobro se sećam Lanče koja je stigla do meseca još u prvoj ili drugoj godini bloga.
      Potrošnja je taman prihvatljiva (već preko 2 ili 2,5 ukazuje da se treba razmišljati o malo viskoznijem, a na 3 litara definitivno, no ne očekujem pre 600k km obzirom na istorijat).
      Sve što si rekao je O.K. (nivo ulja, izbor ...).
      Jedino ne mogu da se setim o kom se 5W-40 ulju radi (mada mi se čini da počinje na M, tu se i dvoumim). Ajd' pošalji na mejl ili PP na CBC.
      Želim da tvoja Lancia stigne i nazad (bar 700-750k km) "sa meseca".
      Pozdrav!

      Избриши
  2. Анониман16. јул 2013. 15:25

    gosn Steva i ostali iz ekipe pozdrav, blog vam je super. Vidim dajete savjete, pa sam se odlucio i ja javiti, ali prije svega da se predstavim. Ja sam Sasa i citam vas iz Tuzle.

    Vozim Golf 4 TDI 2003godina 66kw, oznaka motora ALH, motor sa bosch pumpom, sto ce reci da mogu, ali i nemoram ganjati 505.01specifikaciju, tj za mene je 505.00 :)

    Golf kupljen 2010-e godine i na satu imao 145000. Cim sam ga uzeo odradim i mali i veliki servis, nalijem u njega optima magnum 5w-40. Slabe su sanse bile tad, a vjerujem da su i sad male sanse da kupim neorginalno Modricino ulje u Tuzli i to jeste glavni razlog zasto sam se odlucio za Modricina ulja. Mogu reci da sam jako zadovoljan ovim uljem i da sam ga koristio na 3 izmjene ulja a planiram i na cetvrtoj. Motor ga trosi u granicama normale, obicno dospem 0,20L na nekih 4000km i isto toliko na 8000km od izmjene. Cini mi se da je cijena malo diskutabilna (sto se mene tice mogla bi biti niza), ali o tome drugi put. Ulje kupujem na Nestro pumpi i mjenjam jednom godisnje (filteri se podrazumjevaju). Za to vrijeme prevalim nekih 11-12 hiljada, od kojih je 70-80% gradske voznje. Prije par dana izvadim sipku da premjerim ulje kad sipka pokaza da imam samo jednu trecinu. Sjednem u kola i na pumpu da uzmem litar za dosut, kad prodavac mi dade magnum 5w-40 ali u totalno drugacijoj nestro ambalazi na kojoj vise ne pise ona stavka "...obezbjedzuje produzene periode zamjene ulja (vise od 30000 kilometara). Prosle godine je bila ona tumbasta zelena flasa na kojoj je pisalo, a ove godine je zlatna uska-visoka flasa/ambalaza na kojoj ne pise i ovo je glavni razlog zbog kojeg vam pisem i postavljam sljedece pitanje.
    Da li znate da li je pored ambalaze promjenjeno i ulje koje sipaju unutra?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Postovani gospodine,
      Slabo kuckam kada koristim tel. Pa sako kratko, pa se cujemo za nedelju dana. Ulje je isto samo ambalaza je nova. Uzivajte u kcalitetu proizvoda a za cenu se slazem da bi mogla biti malo niza.
      Pozdrav od Steve!

      Избриши
    2. A evo me i kući na comp-u (i kucanjem sa svih 10 prstiju ... makar je brže i preciznije).
      Iako ste u pravu da je 505.00 minimum zahteva, 5W-40 i 505.01 je ono što bih Vam preporučio i što već koristite.
      Već rekoh da je to isto ulje u novoj ambalaži a 30 hiljada km je moguće ali za određeni tip automobila i uslove korišćenja, što kod vas nije moguće (a da je dobro) pa je 15000km maksimum a Vaših 11000-12000km optimum (zbog gradske vožnje).
      Magnum je zaista jedno od boljih rešenja a originalnost je sasvim izvesna.
      Možete koristiti i Optima HC Power ali ne bih ništa menjao još neko vreme. Potrošnja koju navodite je umerena i normalna.
      Pozdrav!

      Избриши
  3. Vladimir Mihajlović23. јул 2013. 20:12

    Poštovani,

    Potrebna mi je mala pomoć oko izbora ulja za Citroen C3 1,1 2003. godište sa pređenih 213.000 km.
    Kada sam ga kupio pre 3 meseca zameni sam ulje i sve filtere, tada sipao Total 7000 10w40.
    Rezmišljam da za sledeću promenu ulja sipam Total 7000 ili Optima HC Power.
    Da li je uopšte pogodno ulje 5w40 za ovaj motor sa obzirom na starost i pređenu kilometražu?
    Razmišljam između Total 9000 i Optima Magnum, eventualno Optima Eco 5w40.

    Unapred hvala na odgovoru.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. 5W40 je verovatno idealno za Vaš motor pa vredi probati i posle 200k km. Ukoliko je servisna istorija nepoznata ipak je bolje držati se 10W40 (možda je posle isteka garancije samo to i sipano u motor).
      Total 7000 i Optima HC Power su dobra ulja a možete ih sipati i naizmenično.
      Pozdrav!

      Избриши
  4. Pozdrav kolega sa HCS foruma ;)
    Šta preporučuješ za VW Polo 1.4 TDi PD, koji zahtjeva 505.01 ?
    Viskoznosti su 10W40, 5W30 i 5W40.
    Motul (još) nema kod nas, Modriču nebi... znači, Castrol, Eneos, Mobil 1, Elf...

    Broj km upitan, stanje motora isto, vidim da slabo ko ima 10W40 sa 505.01 (mislio sam zbog gustine i cijene).
    Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Inače najbolje rešenje (5W-30 i 504/507) ovde to ne mora biti (ili je makar skuplje a bez koristi jer ulje mora da se menja na max. 15000km a ni 10 hiljada nije premalo (star motor, stanje nepoznato ... naročito ako se većinom koristi u gradu).
      Zato je 505.01 najbolje rešenje. Ovih ulja uglavnom ima u 5W-30/40. Uvreženo je mišljenje da 10W-40 NE ispunjavaju ovu specifikaciju ali ima i takvih. No jako malo i teško ih je naći.
      Zbog toga ne bih komplikovao i preporučujem da koristite 5W-40 ulje sa 505.01 odobrenjem.
      Mobil i Shell tretiraju 505.01 kao idealno za 5W-30 pa ste tu "izvisili" te od "pobedničkog postolja" (tri najveće kompanije) ostaje samo još Castrol (BP) Magnatec, uz naznaku da je malko preskup i ne posebno kvalitetan u odnosu na konkurenciju (kao što se od Castrol-a očekuje i u većini slučajeva dobija, uz malo veću cenu).
      Naravno tu je Shell Helix Diesel Plus 5W-40 ako takvo možete naći.
      Sa vašeg spiska Vam ostaju još:
      Eneos Premium Hyper 5W40 ili Elf Excellium DID 5W40.
      Pored toga posebno bih preporučio:
      Fuchs Titan GT1 5W-40.
      Osim njega tu je i Titan Supersyn Plus.
      Još imate i Liqui Moly koji ima nekoliko 5W-40 ulja sa 505.01 na primer: Liqui Moly Diesel High Tech ili Top Tec 4100.
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Hvala na detaljnom odgovoru, mislim da trenutno u cijenovonm rangu je najpovoljni Eneos oko 8e/L a VW507 se ne isplati, novi vlasnik ce auto pretezno da vozi po gradu sa eventualno godisnje 3-5 puta dulji put od 2000km.

      Ja sam samo uspio naci Castrol Edge sa 505.01 ali kod nas je Castrol malo skuplji od ostali a i bukvalno iskace iz svake prodavnice, od specijalizovano pa do benzinski stanica.
      Nazalost LM jos nije uspio da vrati povjerenje ( kupovinu) kao sto je nekad bilo dok je bio najjeftini u svim kategorijama, ili samo distributer lose reklamira...

      Избриши
    3. Castrol EDGE Turbo Diesel je sasvim O.K.
      Ova serija sasvim odgovara imidžu brenda, a ako je lako naći onda tim bolje.
      Pozdrav!

      LM-ov distributer izgleda nije dobro odigrao.
      Ova ulja nisu jeftina i ne trabaju da budu. Sasvim je bilo dovoljno da budu prosečne cene.

      Избриши
  5. Zanimljivo je da LM kao tako dobra kompanija nema adekvatnu reklamu na ovim nasim prostorima. U stvari, sada kada je Vidra d.o.o. u Banjaluci preuzela distribuciju to je ispravljeno na moju (a srecu mnogih drugih) pa imaju masu njihovih proizvoda po finim cijenama. Prije toga je bila katastrofa. I ja koristim LM Top Tec 4100 na preporuku dr. Steve i mogu reci da sam prezadovoljan i da sam nakon druge izmjene primjetio da, iako ovo ulje nije Fuel Economy kao sto to trazi Ford, da je potrosnja manja. Auto tise i ljepse radi tako da je LM sto se mene tice i mog licnog iskustva vise nego odlican.

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман30. јул 2013. 06:05

    Stevo jedno pitanje jesi li negde pisao o Mobil uljima?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      O Mobil uljima sam pisao još u aprilu 2009.
      Zaista nema posebnog novog teksta ali ako sam neka ulja pominjao usput onda su to Mobil-ova ulja.
      Od 2009. su se malo promenila imena ... malo i ulja ... nekih više nema (pa ni sjajnog 5W-50 koje se još uvek može naći ali ne još zadugo).
      ESP serija je verovatno najveće osveženje.
      Sve u svemu, ExxonMobil je drugi najveći proizvođač maziva (količinski) ali uticajem još uvek prvi. Mislim da je time sve rečeno.
      Naravno, kod nas ne stiže zapadni kvalitet, jedno vreme je bio "mada in Turkey" ... sada to više nije (valjda), ali ...
      Pozdrav!

      Избриши
  7. Postovani Stevo da li je bolje menjati ulje pred zimu ili leto pozdrav i hvala



    ОдговориИзбриши
  8. Na ovo pitanje se ne može odgovoriti a da bude zasnovano u 100% slučajeva.
    Mnogo zavisi od toga koliko se i kako koristi vozilo tokom godine.
    Uglavnom, nema mnogo razlike dokle god se to radi redovno. Dakle, menjajte kad za to dođe vreme a ne gledajte u nebo.
    Ako ćemo u cepidlačenje za većinu slučajeva (naročito starijih automobila) idealno vreme je sredina proleća (april-maj), dakle posle zime.
    O ovome bi se moglo još što-šta dodati na tekst "four season" (gde sam već delimično odgovorio na ovo pitanje), pa ću to i učiniti do jeseni.
    Ali to su već finese.
    Kako se u Srbiji koriste automobili najbolje bi bilo dva puta godišnje menjati (baš pred zimu i leto za ovaj slučaj) ali većina ne napravi dovoljno km da bi to bilo dobro rešenje.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  9. Evo, prvi put sipah Magnum 5w-40 Modricino ulje, posle nekoliko izmena Motula 8100 5w-40. Prijatno sam iznenadjen ovim uljem, osecaj je subjektivan ali motor lepse i mekse radi od samog starta. Potrosnja ulja je sigurno manja jer sam po samoj izmeni otisao na put od 1800km i potrosio je nekih 150ml. Isti takav put sa Motul 8100 se potrosi duplo vise. Nisam zalazio u specifikacije samih ulja, oba su deklarisana kao full sintetike, Motul visoko rangiran, Modrica opet domace ulje ali kao sto rekoh ako me do kraja intervala Magnum posluzi kako treba definitivno cu ga opet koristiti. Auto je Pezo 406 1.8 16v (euro 3).
    P.S Kratak pozitivan komntar iz sopstvenog iskustva.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Motul ima nešto više specifikacije (API i MB) te nekoliko approval-a preko ali to nije od većeg značaja za Euro 3 motore. U ovo ste se i sami uverili, ako nije bolje bar je iste klase (Modriča). Verujem da će vas poslužiti do kraja perioda zamene.
      Dakle, nije dokaz da je bolje ali da vredi probati, tamo gde se ne traži SM, SN ili specifično odobrenje.
      Hvala na komentaru (iskustvu). Pozdrav!

      P.S.
      Zbog reputacije koju smo izgradili (godinama) nismo napadani na CBC-u (ragazzoni i ja) ali nismo ni (mnogo) hvaljeni zbog stava da se Modriča može nositi sa najboljima. Par sličnih komentara (iz iskustva) je prijalo i potvrdilo da smo bili u pravu.

      Избриши
  10. Kad smo već kod Modriče, Ragazzoni je započeo diskusiju o ponašanju ulja MAXIMA HC PRESTIGE XLD u jednom kombajnu sa CAT motorom. Sve je dokumentovano analizama koje je radila Modriča, jednim od najkompletnijih koje uopšte možete videti. Lično sam samo jednom video ovako kompletne analize (jedne multinacionalke) ali na specijalni zahtev, i ne bolje od Modriče (praktično iste metode i isti detalji; uz dodatni test koji bi i uradili i u Modriči na specijalan zahtev).
    Dakle CBC - "... podmaž'te traktora".

    ОдговориИзбриши
  11. Sve pohvale za rad na forumu, imam pitanje sta da sipam u fiat bravo 1,2 16v 2001god. posto po defaultu kad je kriza trazimo neka jeftinija ulja razmisljam se o LUKOIL LUX 10w40 ili optima hc city 10w40?(U CG 3,8€L) Inace vecinom ce voznja biti u gradu.

    Koliko sam uspjeo da procitam u njega ide api sj minimum i preporučeno je selenia 20k ali racunajući na vaše iskustvo obracam se za savjet,Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ima i ovo MANNOL Classic 10W-40 API SN/SM/CF=== 4€
      http://www.mannol.de/en/?action=accessory_chemical_preview&name=Classic%2010W-40

      Избриши
    2. Sva tri su O.K.
      Mannol je API SN pa ispunjava malo više (novije) standarde. Ipak, nije od većeg značaja. I API SL je više nego što treba (po uputstvu) ili tačno što treba.
      Izaberite po afinitetima (pošto je cena tu negde).
      Nećete pogrešiti ni sa jednim.
      Zaista ne bih favorizovao ni jedno. Originalnost ne bi trebalo da je u pitanju (Modriča je blizu, Lukoil ima svoj lanac prodaje, Mannol ne bih rekao da se sa njim mulja, jer na ovim prostorima nije toliko poznat brend).
      Dakle, šta Vam se najviše sviđa, sva su adekvatna i sva imaju solidnu (nisku) cenu (ali ne preterano, taman da je to ono što treba da bude).
      Pozdrav!

      Избриши
    3. Lično bih (ali subjektivno) išao:
      1) Modriča
      2) Lukoil
      3) Mannol
      Iako (ponavljam) po ispunjenjima standarda Mannol ima nijansu prednosti. Ipak to je više zbog aditiva dok je osnova na strani Modriče (HC baza) pa sad taman mu je isto (Lukoil je isto tu negde).
      Pozdrav!

      Избриши
    4. Super kad stignem sipam modriča, pa javljam kako za-zuji :-) pozdrav

      Избриши
    5. Javite.
      Nisam posebno napomenuo (ali podrazumeva se) da API SN nema mnogo prednosti za dizel motore.
      Tako da su sva tri ulja u istom rangu (ACEA A3/B4).

      Избриши