Ukupno pregledanih strana (Total Page Views)

недеља, 21. јун 2009.

CASTROL


Ako je Fuchs nešto poput VW-a, Castrol je sigurno Mercedes u svetu ulja.
Iako ga sa svih strana pritiska konkurencija, ostaje veran sebi, uvek najskuplji (ili tu negde) i uvek u vrhu.
Za svoja ulja tvrde da nisu samo ulja već "tečni inženjering" što zaista lepo zvuči ali ništa konkretno ne znači osim da su se toliko potrudili oko ulja toliko da ona nisu samo dobro formulisana već da su od inicijalne zamisli do realizacije i "post produkcije" tretirana posebnom pažnjom i kontrolom da se to jednostavno mora drugačije nazvati.

Uvek nešto skuplji nego što je većina spremna da plati (mislim na zemlje u razvoju) i taman na granici onoga što su u razvijenim zemljama uopšte spremni da plate za motorno ulje. Doduše u Americi je nešto jeftiniji ali opet je na gornjoj granici cene. Nije nikada "best-buy" a retko kad je čak i "recommended" za kupovinu no kao i vlasnici Mercedesa, nikada neće pogrešiti, kvalitet je uvek tu, možda koji evro preplaćen ali i prestiž ima bitnu ulogu te sve ima svoje i svaka roba ima svog kupca tako i Castrol i siguno neće skoro odstupiti od ciljne grupe.

I da ne zaboravim, par puta sam pomenuo da nisam lako došao do tehničkih podataka za Castrol što nije tačno već sam hteo da objavim u jednom postu i Fuchs a on je zapravo problem. Tako da sam na kraju rešio da ih razvdojim a na kraju krajeva obradiću Fuchs-a i bez detaljnije tehničke dokumentacije ionako neće biti jedini.
(primedba autora: kasnije sam ipak "iskopao" Fuchs-ove specifikacije kako se može videti iz teksta o Fuchs uljima)

Kao i kod ostalih, opisaću najzanimljivija ulja uz pominjanje svih serija da bi mogao u iole realnijem vremenskom roku stići da predstavim i ostale proizvođače.


MAGNATEC

Magnatec serija je serija uglavnom polusitetičkih ulja jako dobrog kvaliteta.
I samo ime serije asocira na magnet, tj. lepljenje ovog ulja za delove motora.

Zaštitni znak cele serije (pa i Castrol-a uopšte) su relativno male vrednosti Indeksa Viskoznosti i tek osrednje vrednosti TBN-a. Još jedna specifičnost su i niske vrednosti "tačke paljenja" koje su često na samoj granici standarda što ne znači da je kvalitet loš već da je sastav zaista specifičan.

Magnatec 15W40 je zapravo mineralno ili mineralno/hidrokrekovano ulje, iako se može naći da je polusintetičko. Naime Magnatec jeste polusintetička serija no ova kategorija viskoznosti to teško može da bude.
Istine radi kao i cela serija ono sadrži sintetičke komponente tako da "delimično sintetičko" bi i moglo da bude. Ipak u ovom slučaju sintetika je više kao aditiv nego osnovno ulje.
Makar se ne svidelo ljudima iz Castrol-a koje jako cenim (a kad nekog cenite onda baš treba reći istinu u oči i dokazati da ih cenite), nazovimo ovo ulje polu-polu-sintetičkim jer iako može proći i kao polusintetika vrednosti viskoznosti na -20 celzijujsa su lošija od hidrokrekovanih 15W40 ulja a pogotovu od malobrojne polusintetike 15W40 (ukoliko je uopšte ima, tj. na papiru da ali praktično slično Castrol-u ona "polovina" nije ni tradicionalna četvrtina već manje od toga).
Osim toga čak i bez aditiva za povećanje tečljivosti indeks viskoznosti je premali za "pravu" polu-sintetiku.

Ono što Castol naziva "Unique Molecular Attraction", "Inteligent Moleculs" i još koje kako je "samo" malo estarske sintetike u raznim osnovama pa i klasičnoj.

To sam i u sad već davnom "glavnom" tekstu već nagađao i dobro pogodio u delu o Motul uljima.

Svakako koncept je odličan i podržavam ga samo je Castrol od toga napravio poštenu halabuku a neobaveštena javnost pala na reklamu. Naime kao što sam već naveo estarske sintetike imaju jako dobru osobinu da se "lepe" na metalne površine te da čine odličnu zaštitu u prvim minutima vožnje kada se motorni delovi najviše habaju kao i pri hladnim startovima.

Šta bi tek Motul mogao da kaže za svoje polusintetike a naročito sintetike?
Dobro hvale se i oni no srazmerno gledano vrlo skromno.

Dakle grupacija "VHS" (kao u slučaju beta, VHS i Euro (tako li beše? pa i ne sistem se valjda zvao "Video 2000" ko će se više setiti? sistema za video trake) koja diktira stanje na tržištu i forsira PAO sintetike (IV grupa baznih ulja) mora da prizna da na ovo nema adekvatan odgovor. Naime isto se može (i radi se) postići adtivima no jednostavno a jeftino rešenje u vidu estara se ne da pobediti po doduše jednoj ali vrlo važnoj osobini koja V grupu baznih ulja, Motulove sintetike i polusintetike i na kraju krajeva Castrol polusintetike (i ovo mineralno) čini bar za malo boljim rešenjem za puno gradske vožnje od ostalih makar i sa boljim opštim kvalitetom.

Naravno nije baš tako prosto kao "sipneš 5-10% estarske sintetike i rešio si problem" ali principijalno to je to. Naravno estarska komponenta nije baš bazno ulje i sigurno je da je Castrol godinama radio na optimalnom rešenju i na kraju ga i zaštitio. Ionako su sva genijalna rešenja jednostavna pa i ovo. Ne želim da omalovažim ovo tehničko rešenje, naprotiv, iskreno se divim nečem tako jednostavnim a efektnim. Ovde je samo razbijena fama i mitologija koja zaostaje iza bombastih marketinških slogana.

Navodi da Magnatec nudi 4 puta bolju zaštitu od "običnih" ulja i do 60% bolje rezultate od onih vrhunskog kvaliteta konkurencije su u stilu ASMOIL-a ili bar Valvolina.

Ne kažem da nije tako ali ... Testovi nisu potpuno objektivni, drugo radi se o "singl" osobini, treće nisu navedeni uslovi testiranja koji su daleko iznad realnih a često i preko standarda (API ili ACEA) koji se ionako rade u za ekstremne i za praksu često nedostižne uslove. Sve to čini navode manje značajnim a svakako nisu, kao što se implicira, u značenju da će vam motor raditi 4 puta duže do generalke ili bar 60%!

Najvažnije je to da ne postoji standardni industrijski test za habanje motora (osim za bregastu osovinu) uopšte te se to kao "siva zona" masovno eksploatiše i (zlo)upotrebljava.

I na kraju ali ne i po značaju: Magnatec se može mešati sa drugim naročito mineralnim uljima gde poboljšava kvalitet no vodite računa da ukoliko radite obratno (dodajete druga naročito klasična) motorna ulja u Magnatec znači da ćete "čarobna" svojstva dobrano izgubiti. Doduše to je i logično jer razblažujete kompoziciju gde je estar samo komponenta poput aditiva (naročito kod 15W40 verzije). To doduše ne znači da morate da ispirate motor ali je preporuka da se staro ulje dobro iscedi, do 10% ne bi trebalo da predstavlja problem u smislu da Magnatec ispuni sve očekivane osobine. Dakle mešanjem samo smanjujete efikasnost estara a ne radi se o tome da to nije moguće. Ukoliko vam je ulje par hiljada km pred zamenu ne biste se trebali libiti da dodate i neko "običnije" ulje u smislu dolivanja.


Magnatec 15w40

Ako i izuzmemo navode šta sve "aktivni molekuli" mogu da odrade za vaš motor moramo priznati da se radi o veoma kvalitetnom ulju.

Ispunjava API SL/CF kao i ACEA A3/B3 standarde.

Najvažnije osobine:
Gustina (mineralnih) 0,881. Indeks viskoznosti 133 (ili 135 zavisno od tržišta) na donjoj granici za 15W40 ulja, na -20 celzijusa viskoznost mu je 7000cP na gornjoj granici vrednosti tako da je upotreba preporučljiva do nekih -15 ili -18 stepeni. Flash point 199 celzijusa što bi trebalo da je manje od minimuma no treba voditi računa da postoji nekoliko verzija merenja a Castrol navodi rigoroznije. U tesktu se spominje "standardni" ASTM D93 no (iako napamet i ne 100%) čini mi se da i on ima podvarijante. Ovo su svakako finese no kako ćete pre ili kasnije naići na podatak o 200 stepeni celzijusa kao minimum i ovoliko opširno. Sigurno je da Castrol ispunjava standarde, drugo ipak i rigoroznija postavka ne menja "zaštitni znak" ulja ovog proizvođača a to su niže vrednosti flash point-a.

Sulfatnog (sulfatiziranog) pepela ima 1% (masenih) što ga čini uljem pogodnim za LPG pogon.

TBN mu je 8 što Castrol smatra (i ja sam blizu tog stanovišta) idealnim kompromisom. Ovo ga čini pogodnim za sve dizele uklučivši i turbo dizele koji ne traže više od CF API-ja. Čak ni D2 ne bi trebao da ga onesposobi bar ne 10k km. Ovo čini ovo ulje preporukom, npr., za (već pominjani) Golf II 1.6 turbo dizel ali i za sve GIII kojima odgovara ova viskoznost.

Ovo ulje će u tabelama koje ću tek objaviti zauzeti mesto u grupi "preporuka" ili "recomended" ne toliko zbog odnosa kvalitet/cena koliko zbog činjenice da je zapravo jedno od najboljih ako ne i najbolje ulje za automobile viskoznosti 15W40.



(GTX) Magnatec 10W40


Za razliku od prethodnog je "pravo" polusintetičko motorno ulje sa dodatkom estarske komponente.

Ispunjava iste standarde. Gustina mu je 0,875 taman "kroz iglene uši, polusintetička". Viskoznost od 7000cP ima na -25°C što ga čini pogodnim do te temperature ali preporučljivim do par stepeni manje, npr. -22. Indeks viskoznosti - 149. Da li ovime Castrol zapravo poručuje da praktično u Magnatec seriji nema modifikatora tečljivosti ili da udeo estarske sintetike, koju inače ne odlikuje velika vrednost IV-a kao što imaju PAO sintetike, nije samo simboličan?

Flash point od samo 194 je već nešto što upada u oči a Castrol vam prosto maše tim podatkom ispred nosa (ne bi li se upecali na finesu u vezi min. veličine ovog parametra).

Vrednosti TBN-a i sulfatnog pepela su identične prethodnom.

U suštini i vrednosti isparljivosti, viskoznosti na -20, i druge osnovne osobine nisu sam vrh tako da visoka cena (cca. 10€) izgleda preterana. Cena svakako teško opravdava kvalitet ali on se ne može prosto izvući iz osnovnih osobina makar one bile tek osrednje. Ovo ulje je najbolji primer za tako nešto a to se naravno može i uopštiti.

Po osnovnim (lako merljivim) osobinama ovo ulje tuku čak i 2-3 puta jeftinija polusintetička ulja.

I pored gore navedenog to je svakako loše za imidž pogotovu što on treba da predstavi izuzetnost i sam vrh. Onaj kvalitet koje ovo ulje svakako ima a to je održivost osobina kao i jača zaštita motora je: prvo teško dokazljiva, drugo teško da je na nivou na kome ga Castrol predstavlja; dakle uvek ćete dati više para nego što vredi ali uz "piece of mind" (miran san) zbog renomea same kompanije i vrhunske kontrole proizvoda kao i u marketingu poznatog osećaja da ste sebi (i svom automobilu) ugodili kupujući (naj)skuplje ulje. Ispunjavanje osećaja luksuza često vredi više od opštih specifikacija pa čak i sveukupnog kvaliteta (koji, da se razumemo, uopšte nije sporan).

Dakle natprosečan kvalitet uz osrednje osnovne osobine i veoma visoku cenu.
Ne zvuči primamljivo? Sličnost sa slučajem Mercedesa u svetu automobila je prosto frapantna.



GTD Magnatec 5W40


Uz sve osobine kao i kod prethodna dva ovo je potpuno sintetičko ulje i specijalno dizajnirano za dizele naročito turbo dizele i moderne ("brzohodne") dizel motore.

Ispunjava: API CF, ACEA A3/B4/C3, MB 229.31 i VW 505 00.

Toliko je specijalizovano za dizel da čak nema ni, kao sekundarnu bar, oznaku kvaliteta po API stendardima, mada po ACEA ima A3 što bi značilo da se ipak može koristiti u velikom broju evropskih automobila sa pogonom na benzin.
Gustina od 0,8515 (već je treća brojka nepotrebno razmetanje a sa četvrtom su baš preterali sa stvarnošču makar i bila statistički zasnovana nema blage veze) prava sintetička.
Boja "amber" (blago narandžasta) i čak neznatno mutno, tj. mutnjikavo. Prva možda još i jeste fensi no druga svakako ne. Po viskoznosti na 40 i 100 stepeni cel. malo ređe ulje unutar svoje klase ali stabilno u granicama standarda. Ind. visk. od 165 apsolutno velik a unutar viskozne klase najmanji (bar za koji autor zna). Ponašanje na niskim temperaturama (konačno) vrhunsko sa 6100cP na -30 što ga čini pogodnim do -33 pa i -35. Tačka stinjavanja (odličnih) -48°C.
Sadržaj sulfatnog pepela izuzetnih 0,7% i na kraju TBN od 7,7 solidno i predviđeno za dizel goriva sa niskim sadržajem sumpora (euro dizel) kada može imati interval zamene i do 30 hiljada km a sa lošijim dizelima ne više od polovine te vrednosti.


Castol Classic

Je serija ulja namenjena veoma starim automobilima čak i do oldtajmera. Ima nekoliko klasa viskoznosti: SAE 30, 40 i 50 kao i multigradno 20W-50. Ovo poslednje je za automobile pre '80-te godine a prva tri za pre 50-te za automobile i pre sedamdesete(tih) za motocikle.
Kao i Comma niski API standardi (max. SC), retro dizajn i ostalo, sve je lepo ali je baš za prave old tajmere a ne automobile iz 60-tih godina poput tristaća osim tipa 20W-50.

Castrol B353 je SAE 40 za sportske (trkačke) old tajmere, te ako imate takav preporučujem.

Tu je i "Sastrol Formula RS 10W-60" kako sam proizvođač kaže ne baš tipično klasično ulje ali korak dalje od 20W-50 ukoliko se radi o restauriranim trkačkim autima.

I na kraju ko kaže da Castrol nema "Engine Flush" a šta je onda Castrol Engine Flush? Sredstvo za ispiranje motora od taloga ali Castrol to lepo svrstava u istoriju automobilizma i u classic seriju jer je to zapravo nešto što je više trebalo starim automobilima. Može i u novijim motorima no nije neophodno no obrnuto već ne ide a to su moderni EF proizvodi koji mogu biti agresivni za stare motore, npr. old tajmerskog doba.

CASTROL GTX serija

Ovo je serija specijalizovanih ulja kako ćete već i sami zaključiti iz daljeg teksta. Po kvalitetu je stepen niža serija od GTX Magnatec-a.

GTX Professional A1 (SAE 5W-30)

Kao što mu ime kaže to je ACEA A1/B1. Tu je još i API SL i ILSAC GF-3 (što je skoro isto). Ovo znači da je pre svega za benzinske motore (iako bi zbog B1 moglo da posluži i za malo starije dizele). Takođe bi trebalo da je pogodno za LPG no nema podatka za sulfatni pepeo.

Kao i cela serija GTX odlikuje ga 50% manje habanja po najstrožem ACEA standardu od min. propisanog istim. Reklo bi se da je ACEA baš klimav čim svi navode procente za koliko ga premašuju no radi se više o tome da ILSAC i/ili API tek u verzijama SJ a naročito SL obrađuju ovu temu i to ne tako striktno tako da se osim ACEA-e i ne može mnogo šta upoređivati.

Ispunjava i Ford WSS-M2C-913B tako da je pogodno za Ford-ove benzinske motore koji zahtevaju pomenuti standard.

Ovo je sintetičko motorno ulje i ima Ind.vis. od 162, zatim tačku stinjavanja od -39 dok na -30 ima samo 3800cP što znači da do te temperature omogućava lak start uz mogućnost upotrebe i do -35 stepeni celzijusa.
Fosfora i cinka ima: 0,091 i 0,099% respektivno što je tik uz granicu od 0,100% za API SL. Sadržaj kalcijuma ukazuje na prisustvo Ca-alkil fenola ili sličnih (skupih) jedinjenja što ukazuje na kvalitet i ekskluzivu.
Inače je jako svetlo ulje što opet ukazuje na PAO poreklo i makar promašio tipujem na to da je osnova od IV bazne grupe.

GTX Diesel 10W-40 B3

Je specijalizovano dizel motorno ulje toliko da u naslovu Castrol daje samo ACEA B3 specifikaciju. Ispunjava samo API CF tako da zaista nije za benzinske motore.
Kao takvo je idealno za razne dizele i naročito turbo dizele naročito proizvodnje iz devedesetih godina prošlog veka.
Osobine su mu baš tipične (i prosečne) za jedno 10W-40 ulje. TBN od "samo" 7,63 ukazuje na intenciju na bolja dizel goriva iako bi prosečan interval zamene izguralo čak i sa nekim lošijim.

GTX
Ovo "čisto" ulje sa jednostavnom GTX oznakom bez dodatnih odrednica je ujedno i čisto mineralno ulje (gotovo jedino Castrolovo, ostala su bar malo sintetička). Klasa viskoznosti je 10W40 i namenjeno je pre svega automobilima iz '90-tih. Ima osobine gotovo indentične kao i Magnatec 10W40 uključivši i indeks viskoznosti i tačku stinjavanja. Jedina razlika je malo veći sadržaj sulfatnog pepela ali samo za 5%.
Ovo znači dve stvari: prvo da je po kvalitetu relativno blizu boljem Magnatec-u i drugo da samo osnovni podaci i ne govore sve.


GTX High Mileage
Ovo je mineralno motorno ulje klase viskoznosti 15W-40, ispunjava ACEA A3/B3, API SL/CF, MB 229.1, VW 505 00. Namenjeno je za motore (automobile) sa preko 120.000km pređenih ili 80.000km ukoliko su starije konstrukcije. Ovi navodi su zapravo drugim rečima kada auto pređe polovinu svog radnog veka, tj. 40 do 60%. Ima osnovne osobine slične ili identične Magnatec-u 15W-40 uključivši sulfatni pepeo i TBN. Malo mu je manji indeks viskoznosti (131) i ima nešto veću specifičnu gustinu (0,885).
Odlikuje ga naravno sposobnost da kondicionira zaptivke. To znači da sadrži specifične aditive za tu namenu što doprinosi manjoj potrošnji ulja, donekle i goriva i možda čak i dobitak kojeg dela kompresije. Sve u svemu ulje slično drugim uljima za motore sa puno radnih sati ili bar u drugoj polovini eksploatacionog veka.


EDGE serija

Ovo je serija vrhunskih sintetičkih motornih ulja iz Castrol produkcije.
Ime je "cool" no da vidimo šta je iza njega.

TDS EDGE 5W30
Poslednja reč tehnologije za moderne VW i Audi automobile.
Ispunjava VW 504 00/507 00; MB 229.51; BMW Longlife-04; ACEA A3/B3, A3/B4. API-je baš ne šišaju. Moderne to znači proizvedene u poslednjih 3-4 godina uključivši i dizele sa filterom čađi i uopšte euro IV i V (misle malo i unapred no za "peticu" treba proveriti jer verovatno ne pokriva baš sve) motore, no ipak bez A5/B5 što pomalo čudi. Namenjeno je i za benzince i za dizele mada više za dizele kako je i imenom naglašeno. Flash point mu je 209 (aplauz!! rekord do sada za Castrol), ind.vis. 160 (idealka, gotovo bez ili čak potpuno bez aditiva za tečljivost), 6130cP na -30 je malo bolje od granica standarda čime je upotrebljivost i par stepeni ispod toga. Sulfatacionog pepela 0,6% što je u rangu jedna od najboljih vrednosti za motornih ulja. TBN 6,0 više nego dovoljno za kvalitetna dizel goriva sa 10 i manje ppm sumpora.
Pre svega je za turbo dizele a može se koristiti i u nešto starijim FSI i TDI motorima. Praktično preporuka za sve motore kojima je 5w-30 ili 10W-30 fabrička preporuka.

EDGE 0W-30
Slično gornjem ali još bolje. Ispunjava: ACEA A3/B3/B4; API CF; Meets the engine test requirements of API SM; MB 229.3/229.5; GM-LL-A-025/GM-LL-B-025; VW 502 00/503 01/505 00; BMW Longlife-01. Što se standarda tiče to tako i ne izgleda (nešto bolje nešto lošije) no preporučeni interval zamene od 30.000 milja ili 50.000km je nešto izuzetno i retko. Uz to se naglašava da antiwear i fuel saving performanse drži u celom intervalu zamene.
Za razliku od prethodnog ovo je "pravo" fuel saver ulje i doprinosi uštedi od par procenta.
Sulfatizacioni pepeo 1,0% čini ovo ulje manje modernim od prethodnog no tačka stinjavanja od -54 cel. ind.vis. od 167, flash point od 212, viskoznost od 5800cP na -35 i na kraju TBN od 10,3 je sve bolje od gore opisanog. Ima izuzetno malu spec. gustinu od 0,8385 što je rekord jer koliko se sećam 0,84 je bilo najmanje do sada (prethodno je "standardnih" 0,85).

Imalo bi još da se kaže o EDGE seriji no spomenuo bih samo još EDGE Sport 0W-40:
BMW Longlife-04; MB Approval 229.31, 229.51; VW 502 00, 503 01, 505 00; All Porsche cars (except Cayenne V6); Now passes M111FE fuel economy test (prošlo je i M111FE test za smanjenu potrošnju goriva); API SM/CFACEA A3/B3, A3/B4, C2, C3 to su standardi koje ispunjava.
Gustina "supersintetičkih" 0,838 izgled izuzetan, ulje je prozirno i bistro skoro bezbojno, po ovome je još prozirnije od pominjanih Liqui Moly no razlika nije velika. Tačka stinjavanja -60 cel. među najboljim uopšte (ne sećam se manje od -57). TBN 6,6 a sul. pepeo 0,73%. Ind. visk. 171.
Sve je u superlativima, i uopšte ovo je jedno od najboljih motornih ulja na tržištu (sigurno TOP 10 i verovatno top5). Cena mu je isto vrhunska no to ide uz renome i kvaliltet.
Ovo je ulje koje možda najbolje na tržištu objedinjuje uštedu goriva i mogućnost sportskih (trkačkih) opterećenja motora.

EDGE Sport 10W-60
Ovo je već manje kompromisno ulje. Nije baš da nije fuel saving ali je pre svega takmičarsko (trkačko). Potpuno sintetičko uz kako sam Castrol kaže "di-ester booster" što bi trebalo da znači PAO sintetika uz dodatak malo diestarske sintetike. Motul bi lakonski mogao da kaže mi smo 100% "boosted"! No poenta je da malo može biti i više nego potpuno kombinujući najbolje iz oba sveta, IV i V bazne grupe. Kao i prethodno je bistro i gotovo bezbojno. Pogodno je i za starija (sportska) modifikovana vozila.
Ispunjava API SM/CF (?!) i ACEA A3/B4 što je za trkačko ulje izuzetno.
Spec. gustina 0,853 malo je manje viskozno za 10W-60 klasu, na hladnom solidno ali ne i u vrhu sa 4700cP na -25 cel. taman bolje od zahteva, ali samo toliko. Upotrebljivo je do -28 ili 30 a pumpabilno verovatno i do -35. Sulf. pepela 1,24% što samo znači da je zaista "trkačko" i da je akcenat na stabilnom uljanom filmu, smanjenju trenja i habanja uz nisku isparljivost.
Beskompromisnost se iskazuje i vrednošću TBN-a od 11,3 što nije neophodno ali je znak izdržljivosti naročito za novu generaciju sportskih (trkačkih) turbo dizela.

Ulja za teretna vozila
I samo kratko: Elixion je serija low SAPS ulja za kamione najnovije generacije (euro IV i V) sa TBN od 9,5 i ACEA E6 iE7. Viskoznosti je 5W-30 i omogućava par % uštede goriva.

Enduron je serija za teške kamione ali nešto starije konstrukcije (euro II i III), SAE 10W-40 ispunjava sledeće standarde:
ACEA E4, E5, E7API CFMercedes Benz Approval MB 228.5MAN M3277Volvo VDS-3RVI RXD, RLD-2DAF Extended drain requirements achieved.
Tačka stinjavanja mu je -42 celzijusa i upotrebljivosti do -30 a posebno je po vrhunskom TBN-u od 16,1 čime nadmašuje čak i Fuchs i Addinol ulja za teške kamione koja takođe imaju izuzetnu vrednost od 15.


I na kraju ali ne po značaju: da li je autor korisnik Castrola? Na žalost ne, nekako se uvek izjalovi, mada je par puta bilo u planu. U vreme krize teško da će biti. No jednom će doći na red. Za razliku od Mercedesa ovo je luksuz koji čovek sebi može da dozvoli makar i ne bio jako imućan.

129 коментара:

  1. Postovani, koristio sam celih godinu dana OPTIMA GAS mineralno ulje 15w/40.
    Juce sam promenio ulje i nasuo CASTROL MAGNATEC mineralno 15w/40. Naravno, zamenio i filter za ulje (nemacki) i filter vazduha.

    Sinoc sam mogao da primetim da motor mnogo mirnije radi, a na leru u mestu ne trese volan.
    Manje se i motor cuje.

    Citao sam dosta vase komentare vezane za karakteristike svih ulja i dosao sam do zakljucka da je ovo Castrol mineralno dosta dobro za moj auto ( da ne kazem premija).

    Samo da napomenem, auto je Golf II, benzin-TNG, 1986.

    Unapred zahvalan, pozdrav !!!
    Dusan

    ОдговориИзбриши
  2. Nadam se g. Dušane da ste se u februaru javili i na CBC forum te da sam vam tamo odgovorio (inače me ne opra ni Sava ni Dunav).
    Castrol mineralno (sa "začinskim estrima") 15W-40 je dobro kako za vaš automobil (motor) tako i za TNG te naravno i u kombinaciji.

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман16. јун 2011. 10:55

    Hvala puno na odgovoru !

    Primetio sam da Castrol-a vise trosi, pa shodno tome ga moram cesce dolivati.
    Nigde ne curi.
    Castrol mineralna i polusinteticka ulja
    imaju nizu tacku paljenja (negde oko 200 C), pa verovatno iz tog razloga se to desava.

    Dali da se vratim OPTIMA GAS ulju ???
    Ono ima tacku paljenja mnogo vecu.

    ОдговориИзбриши
  4. Hmmm .... Nisam hteo da vam kvarim povoljan utisak (na početku) niti da baksuziram. Ipak i vi ste zadnji u nizu koji potvrđuje da stari motori malo više troše Castrol ulja (mineralna naročito, dizeli naročito).
    Ovo se dešava (iako na tek manjem broju slučajeva koje pouzdano znam) u 60-80%.
    Verovatno ste u pravu iako je tačka paljenja tek indirektan pokazatelj (i nedovoljno pouzdan) za isparljivost ulja (tek podatak o Noack isparljivosti bi bio relevantan). Možda je do toga a možda je i do pojačanih detergentskih sastojaka (mada Gas ulja toga takođe imaju) a verovatno je kombinacija (uz još neke faktore koji nam na osnovu osnovnih podataka nisu poznati).
    Ne znam o kojoj se potrošnji radi ali samo po sebi nije posebno strašno i ne bih drastično skraćivao interval izmene. Pratite samo nivo. Dobar način da uštedite na dolivanju ulja je da dolivate jedno od sledeća dva ulja:
    1) CASTROL GTX High Mileage 15W-40
    2) CASTROL GTX 15W-50
    Ne znam mogu li se lako naći.
    SLOBODNO !! (ne ujedaju).
    Da li da se vratite na OPtima Gas?
    Može nije da ne može (nije posebno ni skupo).
    Ipak, evo vam savet:
    Probajte Motul Motion 4000 15W-40 ili 4100 Power 15W-50. Naročito ovo drugo. Mislim da je to (uz, za vaš auto, preskupo 6100) jedno od (naj)boljih rešenja.
    Naravno i Motion 4000 15W-50 dolazi u obzir ali mislim da ćete ga teško naći (možda ako je ostalo nešto na zalihama).
    Oba su pogodna za TNG i visokog su kvaliteta.
    Malo jesu skuplja ali su oba trenutno na akciji (20% popusta) te su im cene vrlo privlačne.
    Slično i Kroon Bi-Turbo 15w-40, veoma pogodno za TNG, uglavnom smanjuje potrošnju i visokog je kvaliteta.
    I na kraju: Valvoline MaxLife ili Sunoco (ako ga nađete) Marathon, mogu biti dobar izbor.
    Ako biste da uštedite pare a da ulje bude i dalje jako kvalitetno probajte Prista Super Gas.
    Iznenadili bi ste se kvalitetom. Tehnički podaci su sasvim O.K. (recimo: t.p. 228cel., Noack isparljivost 10,5%).

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман23. јун 2011. 16:35

    Da, kao sto ste primetili, imam kriterijum da je dobro koristiti sto kvalitetnije ulje i prema tome ne gledam mnogo na cenu.
    Na to ne zelim da stedim.
    Takodje mi je vazno da odabrano ulje max dobro odradjuje svoju pravu namenu... podmazivanje, hladjenje motora, ciscenje, pa iz tog razloga trazim sto bolju varijantu za svoj auto.
    Iako je star 20 i kusur godina, znam da mu prija i znaci kad mu sipam kvalitetno ulje.

    Hvala puno na savetima !
    Probacu neko od ovih koje ste mi predlozili.
    Za ovo poslednje sam cuo sve naj naj.

    P.S.
    Dok sam koristio Optima gas, trosio je 250-300 ml na 1000 km.
    Castrol Magnatec mineralno trosi 450-500 ml.

    Srdacan pozdrav !
    Dusan

    ОдговориИзбриши
  6. Poštovani g. Dušane,
    Razlika u potrošnji ulja očigledno postoji ali nije pokazatelj da je prvo bolje.
    Kako je Optima (ipak) tek API SJ a Magnatec SL uz činjenicu da je verovatno Optima i manje isparljiva, dovele su do toga da motor troši 50% (pa i više) Castrol-a. API kategorije indirektno ukazuju na više (i jačih) detergenata. Uz sve to velike kompanije (Castrol, Shell i ostali) imaju malo i više ovih komponenti.
    Kombinacija taman dovoljna za povećanu potrošnju ulja.
    Nije posebno opasno (5dl na 1000km) ali ipak košta.
    Nemam šta da dodam na prethodne savete na vama je samo da izaberete.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман27. јун 2011. 09:53

    Postovani g. Stevane, molio bih vas da mi malo pojasnite nacin kretanja ulja kroz filter ulja.

    Da li ce nakon ispustanja ulja i dolivanja novog, nakon ukljucenja motora, ulje ostati delom u filteru i oboriti nivo u karteru ?

    Da li se nakon gasenja motora svo ulje (zajedno sa uljem iz filtera) sliva u karter motora ili ga nepovratni ventil zadrzava u filteru ?

    Hvala !

    Dusan

    ОдговориИзбриши
  8. Poštovani g. Dušane,
    Izvinite što ste malo čekali (mada će to biti sve češća pojava kako me obaveze pritiskaju, par dana morate imati strpljenja).
    Inače taj dan se vama isplatio jer imate odgovor direktno od (maestra) Ragazzonija, vrhunskog inženjera mašinstva (iz oblasti auto-industrije) i velikog praktičara.
    "Po načinu kretanja ulja u motoru najčešće je podela na direktno i indirektno protočne filtere.
    1. Kod direktno protočnih svu količinu ulja koja se usisa iz korita motora, pumpa šalje kroz filter, pa dalje uljnim magistralama do ležajeva. Filter koji može biti uložak ili integralni ima u sebi ili na kućištu BAY-PASS ventil koji ima zadatak da u slučaju potpune zaprljanosti filtera propusti i nepročišćeno ulje i kako tako vrši podmazivanje.
    2. Kod indirektno protočnih, ulje iz pumpe ide direktno do ležajeva, a postoji posebni vod na bloku motora koji ide do filtera a iz njega prečišćeno ulje se vraća u karter motora. Dakle sva količina ulja propusti se za podmazivanje a jedan deo i prečisti. On ne mora imati BAY-PASS ventil.
    Po konstrukciji mogu biti papirni, filcani, sinter ……. Izuzetno mesto zauzimaju i centrifugalni filteri, koji pritisak ulja i protok koriste za postizanje rotacije separatora kroz koji protiče ulje a centrifugalna sila tvrdim česticama daje ubrzanje do potpunog taloženja na zidove. Izuzetno efikasan, bučan i bez zamenskih delova-samo se opera. Nekako ga RUSI često primenjuju.
    - U koliko menjate ulje bez zamene filtera, jedan veći deo ulja uvek ostane u filteru preko 90 % od zapremine filtera, jer ne iscuri sve iz njega, bolje reći malo iscuri. Naravno da će se svaka pa i mala popuna filtera obaviti uljem iz kartera.
    - Posle gašenja motora ulje ne iscuri iz filtera, zato ima u sebi čitav niz klapni i membrane. Kod zamene novog filtera ne sipati ulje u filter-objašnjeno ranije i zašto, osim NEKIH JAKO RETKIH I NAZNAČENIH MODELA. Bez brige, nećete imati taj model. Delimično može doći do ceđenja ulja iz magistrala i vodova, što zavisi od mera i zazora u motoru. Obično nije nešto značajnije
    Dalje generalno ne bih širio temu, ali postoje i filteri u usisnom vodu ali njih nećete sresti kod motora. Smer protoka ulja u filteru je gotovo uvek od spoljne strane prema unutrašnjoj, zato što je površina spoljnjeg dela uloška nekoliko puta veća od unutrašnje a samim tim i absorpciona moć veća. O veličini čestica koju filter propusta a koju ne i koji je optimalan filter ovog puta ne bih."

    Mislim da je sasvim dovoljno.
    Malo pojašnjenje: to da se samo u posebne filtere sipa ulje pri zameni je bilo na CBC forumu.
    Praktično se u automobilima to ne radi (nema potrebe).
    I direktan odgovor na zadnje vaše konkretno pitanje:
    - u filteru zaostane ulja (kako je i Ragazzoni naveo) u količini od nekih 80 do 90% njegove zapremine.
    Merenje nivoa ulja uzima ovo u obzir. Držite se nivoa blizu maksimuma na mernoj šipki.
    U uputstvu za automobil se obično navodi koliko ulja treba pri zameni, plus još za zamenu filtera.
    Te podatke često imate i na "oil finder"-ima mnogih proizvođača.
    Ipak, osim filtera u motoru zaostane 2-3dl ulja te dolivajte nekih pola litara manje u startu (pri zameni), što bi sa filterom moglo da bude i ceo litar ali i negde oko minimuma ili malo više. Lako ćete dodati još nekoliko dl.
    Uputstvo o zameni ulja imate na mnogo mesta na net-u a i u "horizontu događaja" na CBC-u. Upotrebite "search" opciju.
    Hvala Ragazzoni-ju na konciznom a stručnom tekstu.
    Ja bih ga odužio.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  9. Анониман1. јул 2011. 08:42

    Hvala vam puno na ovako detaljnom odgovoru.
    Svaka vam cast !

    Srdacan pozdrav,
    Dusan

    ОдговориИзбриши
  10. Анониман11. јул 2011. 11:20

    Bio sam da promenim ulje u motoru, filter ulja i filter vazduha.
    Do sada nije potrosio ni kap.
    Inace, sipao sam MOTUL 4000 15w/40.

    Uzgred, proverio sam nivo ulja u menjacu.
    Sada cu sipati Motul 75w/90 i u menjac.
    Nikada nije menjano, a od cepa za nalivanje fali jedva jedan prst.
    Ipak, treba se promeniti.

    MOTUL je MOTUL !!!!

    ОдговориИзбриши
  11. Ma jašta!
    Motylgear jeste blizu 10€ za litar, ali to vam je za do kraja života vašeg auta.
    Sipajte i ne brinite.
    Motul je zaista poseban brend. Iako tu i tamo ima pljuvanja po njemu to je više dokaz da ne znaju šta će sa njima nego da tu ima cile-mile.
    Isti kvalitet na svim kontinentima, pa neće valjda da se brukaju, makar im Šljivropa ne značila puno u poslovanju. Mislim, neće valjda za 2-3 tržišta da prave fuš, ako već na 95% ostalih ide roba super kvaliteta?! Nema nikakve logike, i verujte nema nikakvih kompomisa tu. Ako neko reši decenijama da bude u vrhu i da ima cene u rangu Castrola i Mobil 1 (pa i više) i da tako opstane, onda tu nema mnogo šta da se priča.
    Jednino treba iskoristiti akcije kojih redovno ima, Motul ne može i ne treba da bude jeftin!
    Ulje u menjaču ipak treba zameniti ukoliko ćete voziti auto bar još 5-6god.

    ОдговориИзбриши
  12. Анониман11. јул 2011. 20:54

    SLAZEM SE !

    Oni koji zagovaraju politiku da se ulje u menjacima nikada ne menja, vec samo doliva.... nemaju pojma o hemiji.

    Ulje posle odredjenog perioda gubi hemijska i fizicka svojstva, povlaci vlagu, itd.

    Cuo sam se sa ortakom iz vojske, koji je inzenjer hemije-tehnolog.
    Radi na nekom institutu za hemijske nauke u BG-u.
    I on decko kaze, iz iskustva i naucnih ispitivanja, da nema kvalitetnijeg i boljeg ulja od MOTUL-a.
    Kvalitet mora vise da se plati.
    Ko moze da predje preko toga doooobijaaaa vrhuuuuunsko ulje.
    To licno potpisuje.

    Dusan

    ОдговориИзбриши
  13. Dušane,
    O uljima u menjaču sam već iskazao stav i zaista veze sa životom ne menjati ga "za života" automobila.
    Fill for life znači 10 ili 15 godina.
    Neke fabričke Rashladne Tečnosti su FfL ali je ograničeno kilometražom i godinama (opet na 10 i retko na 15).
    Drago mi je da se i kolega hemičar (tehnolog) slaže samnom.
    Moram da naglasim da smo mi hemičari "slabi" na Motul zbog najboljeg hemijskog sastava no kako isto mišljenje ima i veliki broj mašinaca to znači da je to zaista nešto bar blizu istini!
    Naravno da se može reći i da je Motul možda previše za većinu porodičnih vozača, ali zašto za malo više novca nemati veću rezervu u kvalitetu?
    I naravno, mnogima je cena previsoka te ne treba biti previše strog prema tome jer zaista ima veliki broj kvalitetnih ulja i po nižim cenama.
    Zavisi šta želite od automobila. Ako ćete ga prodati za godinu-dve, pa kupiti nov (polovan) pa ukrug, možda vam Motul i ne treba. Ako biste da vas vozilo služi dugi niz godina zaista treba razmisliti i pored cene.
    I tako ispade skoro reklama. I u tekstu o Castrol-u.
    O.K. nije veštački napumpano, tako je kako je. I Castrol je dobar a i skup. Nekome će Castrol biti (subjektivno) bolji, neko neće primetiti razliku.
    Bilo bi dosadno da svi koristimo isto ulje makar to bio i Motul. U svakom slučaju ko nije probao, trebao bi bar da proba.

    ОдговориИзбриши
  14. G. Stevo, jutros sam merio potrosnju na 1000 predjenih km.

    Golf 2 je potrosio neverovatnih 0,1 L ulja MOTUL 4000 15w/40.
    Nisam mogao da verujem.

    Gledao sam akcije u MASS-u.
    Kupicu najverovatnije ono kartonsko pakovanje od 16 L.

    Zahvalan sam vam na svim sugestijama koje ste mi velikodusno uputili.

    Srdacan pozdrav,
    Dusan

    ОдговориИзбриши
  15. Poštovani Dušane,
    Drago mi je da sam pomogao.
    Potrošnja ulja je relevantna tek na 1000km. Na manje je bezpredmetno razgovarati o tome. I naravno tek na nekih 5000km donosi se konačan sud. U početku motor ionako troši manje ulja. Ipak na osnovu navedenog rezultat je izvanredan i čak i preko mojih (a i vaših) očekivanja. Sa motorom je sve u redu (čak i sa 2-3dl, ipak ima solidno godina) a ovo je samo dokaz.
    Sama potrošnja ulja nije jedini i vrhovni dokaz kvaliteta ali sigurno ukazuje na kvalitet i pre svega na kompatibilnost sa motorom.
    I nije bitna "nulta" potrošnja, već ona umerena - za većinu motora 1-3dl na 1000km.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  16. Da li su za Castrol edge 5w30 i Castrol Magnatec 5w40, iste uljne osnove - sintetski estar?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovo je pitanje "pojeo" google bot ("nepoželjno") ali sam ga vratio.
      Isto je kao sledeće (nisam osetljiv na semantiku, šija ili vrat meni je svejedno).
      Pozdrav!

      Избриши
  17. Da li su Castrol Magnatec 5w40 i Castrol Edge 5w30 ulja iste osnove - estarska sintetika?

    ОдговориИзбриши
  18. NISU!
    A nisu ni na bazi estarskih sintetika! (nemoj neko da te laže, pa makar bio i ja ... od ranije ... ah, duga je to priča, pomenuću je u ovom odgovoru pa otidi na taj tekst, koji niko više ne čita ... a citiraju me iz aprila 2009. ... ma nemam ni vremena ni snage više da se borim sa tim).
    Dakle, možda (i samo možda) je u Magnatec-u 5W40 nekada bilo par % ES ali to je bilo davno jer sada sasvim sigurno tu ima 0% ES.
    Možda je i od početka bila lažaja te je "magnetni" efekat bio na bazi aditiva a opis davan kao da tu ima ES (makar malo), ko bi ga znao bez ozbiljnih analitičkih metoda.
    Kako god, 5W-40 se ODAVNO (pa ni u vreme pisanja prvih tekstova, 2009. ali sam malo sebi i drugima dao "pesničke slobode", inače posle sam napisao (te iste godine) tekst "Trebalo je da vam kažem na početku ali nisam imao srca ...") NISU sintetička već na bazi "mineralnih sintetika" (III bazna grupa, SHC). U međuvremenu su "NAPREDOVALA" pa su ta ulja sada čista HC ulja, ili u najboljem slučaju mešavina HC i SHC (II i III b.g.) ili u (takođe natprosečnom slučaju) na bazi II+ b.g. (ali potpuno). Sve je više II/II+ ili samo II (HC) ali ona bolja se još uvek drže makar mešavine II i III.
    Izuzetak su prava Racing ulja i posebni proizvođači (većina nije poznata javnosti) uz visoke cene. Od poznatijih (i čak jeftinijih) je tu Motul 5W-40 u kome ima dosta ES (i to diestera) da bi se moglo reći da je baziran na njima (nije samo začinski) ali zbog VG i namene (kombinovano sport/normal) ni tu baza nije 100% ES.
    U Edge-u bi mogao biti neki % ES (mada čisto sumnjam), zapravo ni PAO ulja tu nema jer za 5W-30 to nije neophodno a kad nije neophodno onda toga i nema. Kad nema PAO baznih ulja teško da ima i estara (jer obično se tu dodaju da bi mešavina bolje rastvarala aditive).
    U EDGE 0W-30 ima solidno PAO a još više u 0W-40 uz verovatno nešto ES jer čisto PAO bazno ulje "ne drži dobro aditive" (ne rastvara ih).
    5W-30 Edge se bazira 100% (bez aditiva, dakle 75-80%) na III baznoj grupi ili čak III+ jer ispunjava zahtevna odobrenja.
    Za Est. Sint. se mora malo (više) pomučiti (da se dođe do njih).
    Od "normalnih" ulja ima ih u nekim uljima iz Motul 8100 serije (ali u nešto manjem procentu osim u par slučajeva pa uglavnom ni ova serija nije estarski bazirana (100%)).
    PAO dosta koristi AMSOIL, Redline, Royal Purple i slični proizvođači.
    Estarska sintetika kao osnova je karakteristična za motociklistička ulja.
    U ovome prednjače (imaju najviše proizvoda te vrste) tri kompanije (mada nisu jedine):
    Motul, Silkolene i Bel Ray.

    ОдговориИзбриши
  19. Znaci, Edge & Magnatec su u principu klasicni hidrokreking + malo kvalitetniji aditivi.. za skupe pare.. koliko znam, u Modrici dosta koriste PAO (Magnum), ne znam za ECO 5w30.. Imate li informaciju za Liqui Moly, Top Tec seriju 5w30, rekao bih (ali samo po intuiciji) da su dosta dobri proizvodi, ljudi su bas posveceni uljima, pogotovo sto Svabo nikad nije prodavao maglu! Veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  20. Magnatec je uglavnom HC ili dodatno obrađena HC ulja.
    Edge (neki od) ima i PAO/estre, ali svakako nije (isključivo) baziran na njima. Nije to više (odavno) ni Mobil 1 serija.
    Modriča koristi PAO ali takođe ne u svim uljima (pre svega u 0W-30 i 0W-40) što je O.K. Ako nije ispred nije ni iza prethodna dva velika imena.
    Eco je ulje visokog kvaliteta ali (kao i SVA druga tog nivoa i tih specifikacija, makar u Evropi) verovatno je 100% od III bazne grupe ulja (dakle bez PAO i estara).
    Ovo je za ACEA C3 ulja u 5W-30 nepisano (zapravo čak i pisano) pravilo. Modriča jednostavno prati svetske trendove (ili čak malo "kasni" na sreću svojih korisnika) jer se drugačije ne može biti konkurentan.
    Nije tajna i sasvim je logično da Modriča koristi PRE svega bazna ulja iz rafinerije Brod. To su uglavnom bazna ulja III grupe (sintetička po modernoj nomenklaturi) ili (manjim delom) II grupe (klasična HC ulja).
    Liqui Moly koristi PAO (i vrlo malo estara) ali takođe u malom broju svojih ulja. Otidite na njihov sajt, pa pod uljima ćete naći 4 kategorije (strogo po nemačkim zakonima): mineralna, polu-sintetička (II bazna grupa ili mešavina I i III), sintetskim tehnologijama dobijena (III bazna grupa) i sintetička ulja.
    Ovo poslednje NE znači da su čisto PAO/estri nego da ih uopšte ima, ostatak su (naravno) ulja III bazne grupe.
    Nemojte se razočarati, tako vam je to i tek će biti.
    Najavljena ofanziva III+ baznih ulja (pre svega GTL tehnologijom dobijena) će potpuno (sada već čine glavninu Mobil 1 serije i naravno Shell Ultre te HX8) potisnuti PAO (mada i tu ima novih proboja u smislu većeg kvaliteta a niže cene) makar u motornim uljima.
    Za sada jedino Shell ima ovu tehnologiju ali ne zadugo, ExxonMobil je samo čekao da vidi kako će sve to proći (a još prolazi, mada je već blagi plus za razliku od očekivanog blagog minusa, pre svega u ekonomskom smislu jer je postrojenje koštalo cca. 20 milijardi dolara) te bi 2014. trebalo očekivati da Mobil ulja masovno koriste GTL (sadašnja III+ grupa je dobijena drugom tehnologijom).
    Estri i PAO će verovatno (dugoročno) opstati pre svega kod motociklističkih ulja.
    Ostaje da kvalitet ulja nije samo do baznog ulja (baznih štokova) već kombinacija sa aditivima. "Sintetička ulja" danas pre svega imaju prednost u ovom smislu.
    Na ovaj ili onaj način ostaju (delimično sintetičke) sledeće serije kao vrhunske (u Evropi):
    Mobil 1, Castrol Edge, Motul 8100 i Shell Helix Ultra.
    Naravno da Texaco i Total nisu daleko ali se nisu nametnuli a u poslednje vreme čak idu na nekakav "Low cost Premium Brend" što prolazi samo zbog (sveopšte) krize i mislim da će im se dugoročno obiti o glavu.
    Dobro je znati da mnogi manji proizvođači ne zaostaju mnogo, da ima čak i nekih koji su "rame uz rame" ovim najpoznatijim (ili bar najvećim) ili čak i ispred njih.
    I još bolje da neki (svi poznati) proizvođači sa prostora ex Yu takođe nisu posebno daleko čak su uporedivi uz (naravno) nižu cenu.
    Modriča je poseban slučaj kao manja kompanija (mada sa jakom podrškom velikog vlasnika) koja ne samo da ima ulja evropskog i svetskog kvaliteta nego i sama proizvodi bazna ulja za njih (II i III bazna grupa). Čak je po proizvodnji sintetičkih baznih ulja u samom vrhu Evrope (među tri, sa ozbiljnom namerom da do 2016. budu no. 1 što je vrlo verovatno*).
    Dakle pre nego što se (svi zajedno, uključujući i mene) zaletimo prema velikim imenima (kojima svaka čast) treba prvo da pogledamo u sopstveno dvorište (ili komšijsko). Iznenađujuće je kako često ne vidimo "ispred nosa".

    * Ovo je malo duža priča pa (uz usput pominjane planove NIS-a) je verovatno za poseban tekst. Uglavnom nije lažaja već projekat koji je već u toku.

    ОдговориИзбриши
  21. Uzgred, TopTec serija Liqui Moly-ja NIJE sintetička (u klasičnom smislu) već su to ulja bazirana na HC (ili "HC+") baznim uljima uz bogato "filovanje" aditivima. To uopšte ne umanjuje činjenicu da je ova serija vrhunskog kvaliteta.

    ОдговориИзбриши
  22. Sta zapravo podrazumijeva C3 specifikacija?

    ОдговориИзбриши
  23. Ovo je specifikacija ACEA-e uvedena (sa ostalim C) 2004. pa dopunjavana i menjana 2007. zatim 2008. i 2010. godine.
    Uprošćeno rečeno to je (za npr. prvo izdanje iz 2004. naročito) ACEA A3/B4 uz neznatno pooštrene kriterijume zaštite od habanja (nije od većeg značaja) i poliranja honovane glave cilindra ALI uz ograničenje maksimalnog sadržaja sumpora, fosfora (cinka ne direktno ali preko fosf. praktično i on) pri čemu je max. sadržaj sulf. pepela skoro prepolovljen (sa 1,5% na 0,8%).
    Detaljnu specifikaciju imate na mnogo mesta.
    Potražite na www.maziva.org (izbor motornih ulja ili u literaturi) a možete lako i izguglati.
    Na primer (ACEA 2004. i 2007.):
    http://www.acea.be/images/uploads/pub/070308_ACEA_sequences_2007_LD_and_HD.pdf

    ОдговориИзбриши
  24. Pa mozda su estri i pao, zamijenjeni adekvatnim aditivima, koji uz nizu cijenu, obezbjedjuju osobine adekvatne sintetickim uljima (u klasicnom smislu), a to su nisko i visoko temperaturna svojstva i (nadam se) "magnetni" efekat pri hladnom startu... spomenuli ste najnoviju, naprednu GTL tehnologiju.. hemijskki gledano, o cemu se u stvari radi?

    ОдговориИзбриши
  25. Aditivi mogu delimično pomoći ali je glavna stvar u tome što su bazna ulja III grupe sve bliža osobinama PAO i estara osim niskotemperaturne osobine (tu nema šanse da aditiv(i) "dobace" do IV ili V grupe).
    GTL je skraćenica od Gas To Liquid, i sastoji se iz sinteze (Fišer-Tropš) viših parafina iz prirodnog gasa (uglavnom metan). Po načinu proizvodnje ovo je "super sintetika" (sintetisanje iz prostijih jedinjenja u većoj meri, skoro iz elemenata, nego kod IV i V grupe) ALI je krajnji rezultat sličniji III baznog grupi (sa još manje primesa) pa se svrstavaju kao III+ bazna grupa.
    Eto, uprošćeno i najkraće moguće.
    Po hemijskim osobinama ova bazna ulja su još bliža PAO uljima od HC ili SHC ulja i verovatno će do kraja ove decenije biti vodeća "sintetička" bazna ulja ali bi po količinama to mogla postići tek krajem sledeće a i to je pitanje zbog velikih investicija i neizvesnog odnosa cene nafte i prirodnog gasa (u zadnje vreme ide u korist nafte ali je pitanje koliko dugo).

    ОдговориИзбриши
  26. Pozdrav,

    Imam jedno pitanje za castrol motorno ulje, imam stari Golf serije 2 1.6td 44kw katalizator dizel koji je presao svoj radni vek a jos ide, na satu ima preko 430 000 km, trenutno u motoru je zadnji put sipano castro ulje edge 5w-40 turbodisel (http://www.njuskalo.hr/image-bigger/ostali-autodijelovi/castrol-edge-td-5w-40-najpovoljnije-cijene-dostava-slika-11055148.jpg)
    Da li ovo ulje zadovoljava zhtjeve gore pomenutog motora da li je dobar izbor i koje su alternative...

    I zadnje pitanje imam jednu kantu od 5l ulja castrol magnatec 5w-30 A1/B1, A5/B5 (http://www.castrol.com/liveassets/bp_internet/castrol/STAGING/brand_assets/Castrol/images/products/magnetic.jpg).
    Da li bi smeo ovo ulje sipati u motor za Golf 2 koji sam pomenuo da li moze pre svega mozda da steti motoru jer nema specifikaciju za VW vozila...

    Da napomenem i potrosnju ulja koja je cca 1l/~ 6000km

    ОдговориИзбриши
  27. Castrol EDGE TD prevazilazi (sve) zahteve vozila.
    Naravno da se može koristiti ali posle puta do meseca i još jedared oko zemlje ovo je sigurno previše "retko". Verovatno bi trebali bar na Magnatec 10W-40 da pređete ili s proleća na 15W-40.
    Dakle idealno celugodišnje ulje bi bilo 10W-40 a uz dve zamene: zimi 10W-40 leti 15W-40 ili 15W-50.
    Sve prethodno potvrđuje i potrošnja ulja koja nije velika ali jeste veća nego kod novih vozila.
    Zbog nje bi čak pre išao na 15W-40/50.
    Nemojte koristiti Magnatec 5W30, A1/B1 i A5/B5 to nije za motor GII 1.6Td.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da ne ispadnem neodlučan:
      ako je onih l/6000km sa 5W-40 možete ići i na 10W-40 gde bi trebala da ostane bar ista, ako vam smeta češće dolivanje ili želite manju potrošnju (uz uštedu na ceni maziva) onda 15W40 ili 15W-50 (obe viskoznosti ima i Castrol).

      Избриши
  28. Jos jednom,pozdrav g.Stevo.
    Po vasem savetu i preporuci porucio sam od ovlascenog uvoznika Sec Lubes Castrol Edge 10W-60 za BMW 123d(04.2008g,).Medjutim ulje koje mi je isporuceno je Edge SPORT 10W-60,koje citajuci karakteristike i razne forume nije isto kao Edge,i koje nema BMW preporuku kao obicna Edge serija.Koliko sam uspeo da zakljucim Edge Sport je jedna stepenica nize u odnosu na Edge,tj. nema sve potrebne aditive da bi zadovoljavalo nivo kvaliteta Edge serije.Naime,Edge bi trebalo da je zamena za TWS(BMW preporuka),a Edge Sport za bivsi RS(nema BMW preporuku).
    Po vasem misljenju,da li postoji opasnost da Edge Sport koristim u svom vozilu,ili bih trebao od distributera da zatrazim da mi isporuceno ulje zameni za obicnu Edge seriju?Takodje,da li biste mi mogli reci koje od ove dve "vrste" ulja su HC(ako je i jedno),PAO,i u kojim % imaju dodatak estarske sintetike.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nije velika razlika ali NISU ista ulja.
      Ako ništa drugo Edge (bez Sport) je novije ulje, i sve kako ste naveli. Ima API SL a ne i SM. To za dizel nije toliko bitno ali treba znati. Sport verzija je povučena sa tržišta i to su sad zaostale zalihe (koje idu "banana" republikama).
      Nijedno ni drugo (u pds za Sport je to eksplicitno navedeno) nisu za motore sa dpf.
      U principu ako može Edge, može i Sport ali je sigurno Edge bolje (makar u nijansama).
      Teško ih je porediti jer na sajtu Castrol-a (a gde da gledam) nema (u Evropi) nigde pds za Sport, pa tek na australijskom sajtu ima, ali nije identičan po podacima sa (kompletnijim) evropskim.
      Uglavnom sa 1,29% sulfatnog pepela ni Egde nije neka dika za moderne motore (Common Rail) pa je pitanje nijansi.
      Ipak, pozovite i tražite napismeno da je to ono što vašem motoru neće škoditi (ponavljam, mogu samo da nagađam, kolike su te male razlike i ima li ih uopšte; možda je samo nova nalepnica što me ne bi čudilo ... više ni vrhunski brendovi nisu što su bili).
      Nema tu i "S" od sintetike (u strogom pogledu) ... ili možda samo s iz estara kojih tek u "začinskom nivou" ima i to (ako uopšte) kao rastvarača aditiva (nije namerno, kao kad nekoga pogodi lopta u glavu i on da gol, pa postane "junak").
      Nisam siguran ni da su 100% bazna ulja grupe III kao što sam proizvođač sugeriše. Možda. Maksimalno. Ne bih se iznenadio da je kombinacija II i III (HC i "SHC"). Što se "baze" tiče to nisu menjali, ne brinite zbog toga, ako je "poboljšano" onda je to zbog novih aditiva (paketa ili kombinacije paketa, pa samo drugačiji "booster" ili tako nešto, ili samo više (ili možda manje?) aditiva nego što je bilo.
      Kako god, jedno je od boljih (ili možda bolje reći standardnih) ulja u 10W-60 (oba zapravo) jer smo dotle došli (da se oduševljavamo prosečnim).
      Nije pitanje mnogo veće cene (za pravu sintetiku ili makar III+) nego mnogo većih profita (bez toga).
      No, to nije samo za Castrol ni drugi nisu ništa bolji.
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Ljubaznoscu ovlascenog uvoznika,ulje je zamenjeno za standardni Edge(ima cak API SN/CF),tako da je sad "mirna Backa".Jedino sto na samoj ambalazi pise da je proizvedeno u EU,a ne Nemackoj.Ali,pretpostavljam da to nije nista neobicno.
      Svako dobro!

      Избриши
    3. Lepo od ovlašćenog uvoznika.
      Doduše većina jeste ljubazna (ako ste i vi).
      Zato uvek kažem ne treba galamiti dok ne bude "cara do duvara".
      "Mirna Bačka" i svima u korist.
      Odlično. Made in EU je (na žalost) uobičajeno.
      Znam da bi Germany ili UK (centrala) lepše zvučalo ali ...
      Jednostavno, koriste se mogućnosti (za "šmucing") BP-a, koji je G(azda) pa se "smanjuju troškovi proizvodnje".
      Pozdrav i svako dobro!

      Избриши
  29. Veliki pozdrav doktoru Stevi i svim citaocima!Zanima me sta sipati u golfa2 1,6d 1990.-o god.(TAS-ov) model sa 84000km pravih?

    ОдговориИзбриши
  30. Poštovani g. Dražene,
    Bilo koje "kršteno" (renomiranog proizvođača) 10W-40 tokom cele godine. Menjajte na 7500km ili godinu dana.
    Zavisno od spoljnih temp. i 15W-40/50 može biti dobro celugodišnje ili u kombinaciji sa 10W-40 (leto-zima) ali se za manje od 12000km godišnje ne isplati.
    Teorijski bi bilo moguće koristiti 5W-40 ali ako do sad nije onda bolje ne (ipak je to star motor, po godinama, iako je malo km prešao pa je "kao nov" što se pohabanosti tiče).
    Koji brendovi?
    Od svetskih: Shell, Mobil, Castrol (BP, Aral), Total (Elf), Texaco, Fuchs, Valvoline ... do onih iz regiona (bivše Juge): Optima (HC Power), Nisotec, INA, FAM. Slovenački Petrol prodaje Texaco ulja (pod njihovim imenom) na svojim pumpama po povoljnoj ceni (vrlo isplativo).
    I naravno, "pumpadžije" prisutne u regionu (MOL, OMV, Lukoil, Eko Hellenic, ...) zavisno gde se nalazite.
    Hvala za "doktora" ali još (uvek) nisam (zvanično) ... nadam se tokom ove godine (tamo negde pred kraj uz malo sreće).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  31. Postovanje godpodine Stevo,

    Pre 2 meseca kupio sam Ford Focusa 1.8 TDDi 2003 godiste. Uvezen je iz Nemacke i na satu ima oko 190.000km, koliko km ima stvarno to ne bih znao, kilometraza mi izgleda verna stanju automobila. Na preporuku majstora koji mi je odrzavao prethodni auto sipao sam polusintetiku Delphi 10w40 Prestige (univerzalno i za benzince i dizele). Nisam mnogo razmisljao o tome tada. nakon toga dosta ljudi mi je reklo da se u Forda pogotovo dizela sipa iskljucivo full sintetika 5w30. Procitao sam cak slucajeve da je polusintetika ostetila ventile, klipove... Takodje kazu da polusintetika kao gusce ulje nije dobra za turbinu. Jos uvek nisam presao ni 1000km sa ovim uljem i razmisljam se da ga promenim i sipam neko 5w30 ili 5w40 tipa Liqui Molly, Mobile, Castrol... Sta mi preporucujete? Da li da ostanem na polusintetici (mislim da je ovo ulje dosta korektno) ili da ipak predjem ne sintetiku i to sto pre i sta biste mi preporucili? Godisnje prelazim oko 8.000km ali svakako bih platio skuplje ulje (sintetiku) bez obzira na to. Da li nisam mogao da nastetim nesto motoru zbog toga sto sam sipao polusintetiku i vozio nekih 800, 900km? Motor je dobar, ne duva, ima dobru kompresiju, dobro vuce i zato sam mislio da probam sa sintetikom.

    Hvala unapred,
    Srdacan pozdrav
    Milos

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Miloše,
      Niste oštetili motor (protrebno je mnogo vremena da bi se tako nešto eventualno (i) desilo). Ipak, dobro bi bilo da što pre zamenite ulje. Navedeno Delphi je korektno ulje u svojoj kategoriji ALI ne ispunjava zahteve Ford motora. Pošto je u tako dobrom stanju zaista bi trebali da se držite fabričke preporuke.
      Koji brend manje je bitno (svi navedeni dolaze u obzir) bitno je da je ispunjeno Ford WSS-M2C913-C (zvanično odobrenje ili makar "nivo kvaliteta") što možete videti i na nalepnici. Sva ta ulja su 5W-30 (nema ih u 5W-40).
      Još jednom - ne brinite ništa loše nije bilo motoru (prekratko je to) i ono "što pre" ne znači istog časa ili dana, može da sačeka sledeći vikend ili još jedan. Više je u značenju da se promeni ranije nego što je planirano (na godinu dana ili 10 do 15 hiljada km, u vašem slučaju 8000km).
      Ništa strašno ali može bolje. Posle 1000 ili 2000km sa solidnim 10W-40 uljem, bilo bi šteta takvo baciti, moglo bi da se upotrebi u nekom manje zahtevnom automobilu (Golf II, Kadet D ili E i slično) gde bi bar još 5000km moglo da "izgura".
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Hvala puno na odgovoru. Da li se ulje recimo 5w40 bolje ponasa letnjim uslovima i na visokim temperaturama u odnosu na 5w30? U kom slucaju se motor i turbina vise greju itd...? Razmisljam se da nadjem neko dobro 5w40 ulje recimo Castrol Magnatec 5W-40?

      I jos nesto, mozda se moze desiti da pocne da trosi sintetiku? Sta raditi u tom slucaju? Vratiti se na polusintetiku?

      Hvala vam jos jednom na odgovoru,
      Srdacan pozdrav,

      Избриши
    3. Više će se grejati sa 5W-40 nego 5W-30. Sa druge strane jeste nešto deblji uljani film kod 5W-40.
      Recimo da je 5W-40 idealan kompromis (između 10W-40 i 5W-30). Inače nije bolje rešenje jer je motor prilagođen za 5W-30.
      Zavisi i koliko je dugo korišćeno 10W-40.
      A od toga zavisi i hoće li biti veće potrošnje ulja sa 5W-30. Može biti veće ALI nemojte odmah odustajati. Promenite ulje malo ranije (10 hiljada km) i opet sipajte 5W-30 pa ćete onda (tek) videti koja je prava potrošnja ulja (prvi put bude često veća ali se to posle smanji, ovo je klasičan trik kome pribegavaju razni nadristručnjaci, prvo vam sipaju 10W-40 pa posle ispljuju 5W-30).
      Proizvođač (valjda ili možda ne?) najbolje zna šta je najbolje (ali mi svi mislimo, pa ponekad i ja u trenutku, ali se uvek ovoga prisetim, da bi bili bolji selektor reprezentacije).
      Kako god hoćete, kod starijih motora je moguće svašta a 5W-40 je sigurno bolje od 10W-40.
      1000 puta sam ponovio ali ajd' i 1001. :
      Kada kupite polovan auto UVEK sipajte fabrički podrazumevanu viskoznu gradaciju. Jedino tako ćete znati koliko motor zaista troši ulja i nećete "zamagliti" utiske kod sledećih zamena.
      10W-40 nije bolje rešenje ni za troškarenje ulja (čak), jer je 5W-40 upravo idealno za to a kad nije dovoljno onda je ionako motor za remont (šta drugo, 10w-410 može samo prikrpiti stvari sezonu ili dve, na "divljem Istoku" i 3-4).
      Pozdrav!

      Избриши
    4. Hvala na informacijama, resio sam da stavim MOBIL SUPER 3000 X1 FORMULA FE 5W-30. Da li mislite da je koriscenje 10w40 nekih 1000km uslovilo to da ce mozda trositi 5w30 sintetiku? Ili je to kratak period bio? Da li se moze reci kolika je normalna potrosnja ulja 5w30 na 10.000km?

      Srdacan pozdrav i hvala najlepse

      Избриши
    5. NE. 1000km je prilično malo. Pitanje je koliko puta je ranije bila u motoru (zbog toga sam i naveo mogućnost).
      Kolika je normalna potrošnja, to Vam niko na planeti zemlji ne može reći (za vaš konkretan motor, to morate sami da utvrdite).
      Proizvođač može dati neku prosečnu na osnovu sopstvenih testova ali ne znam za takav podatak.
      Takođe daje nivo maksimalne potrošnje koja je još uvek "normalna" (i uvek je to pomalo preterano). Raspitajte se na nekom (dobrom) Ford forumu u razmeni informacija sa drugim članovima. Vodite računa da potrošnja donekle zavisi i od načina upotrebe vozila, stanja motora i mnogo drugih faktora.

      Избриши
  32. I da, jos nesto, da li je ta moguca povecana potrosnja ulja drasticno veca kada budem sipao sintetiku (i ako je sve u redu sa motorom) ili nesto malo vise nego sintetika? Da li se to sve vrati u normalu kazete posle jedne zamene odnosno jednog ciklusa izvozenog sa sintetikom?

    Pozdrav


    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  33. Ta povećana potrošnja (moguća a ne obavezna) NIJE drastično veća (možda do 2x od inače onoga što motor troši).
    Mora biti u granicama normale (recimo do 1,5 ili 2 na 10 hiljada km, verovatno će biti i manja).
    Dešava se (čak je skoro i pravilo) da motor manje troši 5W-30 nego 5W-40 ulje (ima na CBC-u o tome, kroz iskustvo člana DS9). Pa sad ... posle jedne zamene uglavnom bude normalno, nekada je potrebno i 2-3 ciklusa (ako je godinama korišćeno PS ulje pre toga).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala vam puno na informacijama, ako mi mozete dati preporuku, u uzem izboru su 3 tipa ulja:
      1) MOBIL SUPER 3000 X1 FORMULA FE 5W-30
      2) Liqui Moly Special Tec 5W-30
      3) Liqui Moly Special Tec F 5W-30

      Sva 3 ulja se preporucuju za Fordova vozila, s tim sto mislim da je ovo poslednje Liqui Moly za vozila 2008+ ali naravno da moze i u starija 1998+. Moj auto je 2003 ali motor je starije konstrukcije, jos 1998/1999 se pojavio taj TDDi motor u Fordu i mislim i Fiesti. Ne znam tacno u cemu je razlika izmedju ovih ulja. Svakako bih hteo da stavim kvalitetno ali ne bih i da preterujem (ne zbog cene vec mozda to novije i nije nesto specijalno pogodno za moj motor)

      Unapred hvala
      Srdacan pozdrav
      Milos

      Избриши
    2. I da, imam jos jedno pitanje, ovo Mobil ulje je sinteticko full, za Liqui Moly nigde ne pise da su sinteticka, mozda imaju pretezno aditive?

      Pozdrav

      Избриши
    3. Ako se odlučite za LM onda je svakako F kvalitetnije a može se koristiti. Jedino što ako je mnogo skuplje onda se ne isplati pa koristite "non F" (bez te oznake). Ako novac nije problem (ali po svaku cenu) onda slobodno koristite F sigurno je kvalitetnije (iako se možda neće iskazati na starijoj mašini).
      "Sintetičko" ali malo sutra. Ovo su postali više MARKETINŠKI (i totalno nebulozni i nezasnovani) navodi a ne tehnički (tehnološki).
      Doduše ako neko ima pravo da to koristi onda je to Mobil jer je baš zbog sličnog izgubio sudski spor sa Castrol-om u USA krajem 90-tih pa je onda njihov menadžment zaključio- "a što bi mi bili gluplji od ostalih, hebeš full sintetiku kada se isto može stavljati na HC ili SHC".
      Mobil 1 je do skora bio full sintetika sada strogo gledavši i nije (ili je tek delimično).
      Priča je duga a već sam pisao o tomo u tekstovima o baznim uljima.
      Mobil je (pošto je evropski) verovatno III bazna grupa, inače je u USA sigurno II+. LM je ... (Nemci su do skora imali obeležavanje gde je sintetika samo prava sintetika ali i to više nije tako strogo i niko živ ne poštuje, tj. koriste se razni izrazi koji izvrdavaju propis) ... teško je reći.
      "Non F" je verovatno čisto HC a "F" je možda i čista III bazna grupa ili mešavina sa HC (što na kraju krajeva može da bude i Mobil).
      Ovako ili onako, nemojte se opterećivati time.
      To su slična ulja (LM F i Mobil FE). "Non F" je malo lošije ali se za stari motor možda i najviše isplati. Prva dva su sigurno bolja u teškim uslovima vožnje i dužim periodima zamene (u km), dakle full po Ford-u, inače još više gubi na značaju (zamena na npr. 10 hiljada km).
      Pozdrav!

      Избриши
    4. Postovanje i hvala na odgovorima,

      Danas sam cuo neke preporuke za ulje Ford Formula 5w30, puna sintetika, cena je oko 750 din/l/ Da li mi mozete reci nesto o tom ulju i da li pre preporucujete neko drugo ulje u odnosu na ovo Fordovo? Dosta je korektno sa cenom i kupio bih ga u ovlascenom servisu tako da bi trebalo da je original.

      Pozdrav,
      Milos

      Избриши
    5. Ništa "punija" sintetika od Mob. FE ili LM F. Slično (je) sa njima. Ispunjava WSS-M2C913-C što je više nego dovoljno ali za nijansu slabije od "913-D".
      Cena je konkurentna. Dobro je to ulje ali daleko da je (i) jedino za 913C specifikaciju (ili neku stariju).
      Nećete pogrešiti to je izvesno.
      Ulje je pre par godina pravio Total, sada nisam (više) siguran (ko).
      Pozdrav!

      Избриши
    6. Uh, nisam znao da je tema o uljima ovoliko kompleksna, sada sam u dilemi da li i da menjam ovo moje Delphi ulje polusintetiku ali posto ne zadovoljava specifikaciju Fordovu bolje je da ipak zamenim i uzmem neko od pomenutih ulja. Iako nisu puna sintetika, pretpostavljam da bolje podmazuju motor, na kraju cu ipak uzeti verovatno Ford Formula jer bih ga kupio u ovlascenom servisu, ako imate neku preporuku u odnosu na njega ili Mobil ili LM vi mi recite, ako je sve tu negde, Fordovo ulje se najvise isplati.

      Pozdrav i hvala jos jednom
      Milos

      Избриши
    7. Ma nije toliko komplikovano, zakomplikovali su ga ljudi iz marketinga (tehnološke neznalice 250%).
      "Polu-sintetika" nikad nije bila "polu" a sad je manje nego ikad ... jedva 15-20% (znači skoro čisto mineralno ulje). Dakle, možda su sintetike nisu baš sintetike (strogo gledavši) ali "polutani" su još bliži čistim mineralnim uljima.
      Tako da "sintetike" ili sintetska ulja (ma šta to značilo) imaju (ipak) bolji kvalitet.
      Ford-ovo ulje se sigurno najviše isplati. Sve je to tu negde a kako prevazilazi zahteve (sa 913C koje nije čak ni obavezno) još je manje razloga da se juri nijansa kvaliteta po većoj ceni (realno gledano).
      Pozdrav!

      Избриши
  34. Postovani g.Stevo interesuje me koje ulje da sipam u mercedesa 124 90. godiste motor 2.0 dizel obican. Prevashodno mislim na Castrol ulja. Prelazim godisnje oko 10000 km uglavnom kombinovane voznje ali sa dosta hladnih startovanja i gasenja iako jos nije postigao max radnu temperaturu. Prethodna ulja srednjih kvaliteta gradacije 15w40 trosio je oko 1l na 5000 km. Unapred zahvalan. Dejan

    ОдговориИзбриши
  35. Poštovani g. Dejane,
    Ako smo samo kod Castrol ulja, onda je izbor (jako) ograničen. Nemate mnogo izbora. GTX ili Magnatec. Mogu i naizmenično (ponekad ili uvek). Svakako je magnatec kao HC ulje kvalitetnije ali za stari motor nije toliko od značaja.
    Čak bi najbolje bilo koristiti GTX High Mileage (15W-40) ako se još može naći ... možda i cele godine.
    Ipak, najbolje bi bilo: zimi 10W-40 a leti 15W-40 pa menjati na 5000km.
    U principu može i 5W-50 ili 10W-50 ali su to sintetička ulja.
    Doduše rešenje su za celu godinu (i svih 10 hiljada km) a 5W-50 ne da samo objedinjuje najbolje iz dve pomenute zamene nego i prevazilazi i jedno i drugo tokom cele godine (a može da košta i isto). Ipak, zbog godina korišćenja mineralnog ulja može da bude i kontraproduktivno pa ostaje prva preporuka kao primarna (dve zamene godišnje). Uostalom Castrol i nema takvo u ponudi.
    Inače i GTX ima MB 229.1 što je više nego dovoljno za motor pa je jednako dobro kao i Magnatec (koje može biti za nijansu bolje pri hladnim startovima, doduše).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  36. Poštovani g. Stevo molim Vaše mišljenje o ulju Ina delta sint diesel za VW Golf 1.9 sdi 1999. Auto ima 180000 km. Dosad bilo u autu aral blue tronic, castrol magnatec, esso (sve 10w 40). Ili Vaša preporuka za 10w 40 gradaciju. Hvala.
    Vladimir.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Vladimire,
      INA Delta Sint diesel je odličo ulje za Vaš motor.
      Potpuno je u rangu ulja koja ste do sada koristili.
      Ako ćemo u detalje, verovatno je u nijansama i bolje od njih. Ispunjava i MB 229.3 (zvanično odobrenje, doduše za Sint) i VW 502.00 što nijedno navedeno nema. I osnova je makar ista ako ne i bolja.
      Sint Diesel nije više "prava" PS (mineralno + PAO) ali je "full" HC (ili bar većim delom, što se iz šturih podataka sigurnosnog lista ne može sa sigurnošću tvrditi) tako da ni u tom pogledu ne zaostaje a ima napredniji paket aditiva.
      Naravno, sva navedena (uz Shell, Motul i druga) mogu da se koriste. Elf ima vrlo dobar odnos kvalitet/cena.
      Ako imate nameru da probate INA ulje, slobodno to učinite, nećete se pokajati. Pitanje je da li je (baš) najisplatljivije ali neki postotak gore-dole nije od većeg značaja (cena maziva je u odnosu na gorivo praktično beznačajna, i tek je 2-3%, te npr. 2,2% ili 2,5% na godišnjem nivou ne čini veliku razliku).
      Pozdrav!

      Избриши
  37. Jednu izmjenu je već unutra i moram reći da je potrošnja Ine najmanja. Do 1.7 l na 10000 km. Castrola je najviše trošilo. Dobro preko 2 l. Cijena je u korist Ine. To ulje je najjeftinije. Znači Vaša preporuka je nastavak s istim. I da odmah pitam da li bi, recimo Fuchs syn mc ili Fuchs unimax plus u gradaciji 10w 40 bilo još bolje ili ne?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani Vladimire,
      Posle ovako dobrih iskustava sa INA-om ... ne bih tražio "hleba preko pogače" ...
      Prvo od navedenih ulja je slično ali verovatno ne i bolje od INA-e. Drugo je potpuno drugi tip ulja, (za teretni program) ... takođe ne bih očekivao bolje rezultate u vašem motoru.
      Svakako da je Fuchs Syn MC vrlo dobro ulje i da možete probati isto (ipak, nema istu nego kategoriju manju u odobrenjima, znači aditivima, a osnove (bazno ulje, kombinacija base štokova) im je veoma slična).
      Pozdrav!

      Избриши
  38. Tada će Ina delta sint diesel 10w-40 biti i najbolje i najisplativije rješenje cijenom od 20 eura za 4l. Fuchs je ipak u višem cjenovnom razredu, a kako kažete Ina je po odbrenjima nijansu ispred. Hvala na savjetu. Lijep pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  39. Анониман24. мај 2015. 15:40

    Poštovanje g. Stevo.
    Moje ime je Milorad. Vozim Hondu Jazz, 1.2 TNG, 2007 (motor verovatno konstruisan sa početkom proizvodnje modela 2002 god). Već sam vam pisao za savet i po njemu koristim Castrol Magnatec 5W-40. Obzirom da prelazim sve manje kilometara godišnje, sada oko 8000, zamolio bih za savet da li da pređem na ulje koje se ne menja obavezno na godinu dana i koje?

    Unapred hvala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Milorade,
      Honda je predvidela zamenu na 12 meseci ili 20 hiljada km za normalne uslove ili čak 6mes./10.000km za otežane uslove eksploatacije vozila.
      Zato je jako loša odluka da produžite vremenski interval na npr. 2 godine. Nije to samo do ulja, već kombinacije ulje/motor.
      To što malo prelazite je (zapravo) razlog više da ulje menjate na godinu dana a ne više. Da npr. prelazite 15000km godišnje, manje bi bilo štetno da produžite i do 20 hiljada nego sa 7500km na 10 hiljada (praktično za 4 meseca u oba slučaja).
      Dakle, savetujem da ulje menjate na godinu dana ili najviše par meseci preko toga (npr. na 10 hiljada km) i ništa više.
      Ukoliko želite da smanjite troškove zamene ulja, bolje je da pređete na jeftinija ulja sličnog kvaliteta.
      Na primer:
      Nisotec Autosint 5W-40 a naročito FAM Fenix Premium 5W-40 od domaćih (ili bar delimično domaćih) proizvođača, Aral HighTronic (koji je identičan Castrol-u ali jeftijiji), Texaco Ultra S ili (čak i prvi "pik"): Wolf Vialtech 5W40 PI C3.
      Elf (koji je među najjeftinijim od velikih) nema ekvivalentno ulje, već samo Total ali džaba nada MC3 u 5W-40 se ne prodaje u Srbiji iz razloga što je uvoznik (po meni pogrešno) procenio da ne bi išlo na ovom tržištu.
      Pozdrav!

      Избриши
  40. Анониман2. јун 2015. 08:43

    Hvala na odgovoru. Sačekaću još 2 meseca da se približim 10kkm i onda ću da probam Wolf Vialtech 5W40 PI C3. Sviđa mi se vaše mišljenje a i cena mu je maltene duplo manja od Magnatec-a.
    Pozdrav i srećno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema na čemu.
      U krizna vremena naročito (mada i uopšte) ušteda nije mala, a razlike u kvalitetu gotovo da i nema (čak bi se pitali uz dobru seriju laboratorijskih analiza posle korišćenja, na čiju stranu).
      Pozdrav!

      Избриши
  41. Da li moze mala pomoc? U pitanju je Ford Focus 1.6 16v benz. 04 godiste. Presao 142 000. Vozi se temperamentno, sta sipati? Sta je najbolje za motor? Unapred hvala. Zelim da pohvalim Vas rad I napor.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Osim za slučajeve kao što su takmičenja ne bih savetovao da posebno odstupate od Ford-ovih standarda. Temperamentan stil vožnje ne traži posebno viši kvalitet već pre malo skraćenje intervala zamene (npr. ne svih 20 hiljada km već ne više od 15).
      Ipak, što kvalitetnije ulje je poželjno. U tom smislu bi najbolje bilo da koristite ulja koja imaju Ford WSS-M2C913-D odobrenje.
      To su npr. Castrol Magnatec A5, Wolf OfficialTech 5W30 MS-F, Motul Specific 913D, Total Quartz 9000 Future NFC 5W30 i slična (npr. Kroon Duranza LSP).
      Pozdrav!

      Избриши
  42. Postovani,
    Prvo zelim da Vam se zahvalim na espresnom odgovoru. No, nazalost sam vec sipao Lukoil Lux SAE 5w-40, zbog hitnog puta I isteklog roka zamene prethodnog ulja. Takoreci uzeto je ulje ovo cisto probe radi. Prethodno je u njemu bio Edge jer je otac otisao po Magnatec kod prijateljice koja drzi auto delove I vratio se sa Edgom I kaze pomesao :D Hvala Vam jos jednom, I zeleo bih da pohvalim Vas rad I napor.

    ОдговориИзбриши
  43. U svakom slučaju bolje što ste ulje zamenili pred put.
    Očekujem da će Lukoil biti na visini zadatka. Preporuka bi bila da samo malo ranije zamenite ulje i ništa više (skratite interval zamene, ne nešto posebno, npr. 20-ak %).
    Pozdrav!
    (i hvala za pohvale mog rada)

    ОдговориИзбриши
  44. Hvala jos jednom. Promenice se ulje na 10 000km. Tako sam planirao, a pratice se I gustina, boja I nivo. Veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  45. postovani imam youga 1990 godiste motor iz 1979 odlican hteo bih da me posavetujete cena nije bitna koje ulje da koristim do sada koristio liqui moly 10 40 mos 2 inace auto mi je ljubimac prelayi 12 do 15 000 godisnje

    ОдговориИзбриши
  46. Poštovani,
    Možda samo da pređete na 15W40 MoS2 (Leichtlauf).
    Inače, idealno je ako dva puta menjate ulje u toku godine. U tom slučaju može zimi (hladnijih 6-7 meseci) da se koristi 10W40 MoS2 a leti 15W40.
    Inače, Valvoline MaxLife 15W40 je vrlo dobar izbor ... u suštini bilo koje 15W40 mineralno API SL (naravno može i SJ ili SG, a SF samo uz promenu na 5000km pa taman za tri promene). Pošto je motor u dobrom stanju ostao bih kod 15W40 i 10W40 (zimsko) ulja, inače bi moglo i 15W40 zimi a 20W50 leti. Svako originalno ulje iole poznatijeg proizvođača je o.k.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  47. Imam Citroen Xsaru 2.0 16v,100kw.Sipam Castorl Magnetec Polu Sintetik.Interesuje me dali mogu ili je bolje Castrol Gtx,?Auto je na benzin-plin,ima 220000km.
    Hvala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Magnatec i GTX (oba u 10W-40) su jako (JAKO) slična ulja. Gtx je svakako opcija, ali nije bolje ulje za vaš motor. Nešto je viskoznije pa bi možda bilo bolje kada motor bude pokazao prve znakove troškarenja ulja (možda i kombinacija 10W-40 zimi a 15W-40 leti, ili kasnije preći i na 15W-40 u potpunosti). Ako je motor u dobrom stanju, samih 220k km nije razlog za prelazak na (makar za nijansu) lošije ulje. Niža cena ulja jeste dobar razlog, ali je Magnatec ipak pogodnije ulje za TNG pa stoga i nije posebno preporučljivo da se zbog malo niže cene prelazi na Gtx ako motor ne troši ulje i uopšte je u dobroj "kondiciji". Nije da se Gtx ne može koristiti uz TNG (može itekako) ali je Magnatec bolje rešenje. Naravno oba ulja su o.k. za Vaš motor pa je izbor na vama.
      Pozdrav!

      Избриши
  48. Imam BMW 320i 2004.godiste , znaci ona najtuznija varijanta vise od 2000, a nije 2500 kubika. Elem, taj motor M54 je potrosac ulja(zavisno od toga koliko se stiska gas i do 0,3 litre na 1000 km)i to nije sporno, intervali zamene su mi ispod 10000 km sa sve filterom. Sta je moje pitanje. Zbog loseg kvaliteta goriva BMW je dao preporuku za malltene sve zemlje sem Nemacke, Svajcarske i sl., da se koriste LL-01 umesto LL-04 ulja. Moj je osecaj da se vise i trosi LL-04, bez obzira na viskozitet. Ima li osnova za ovu preporuku i zasto je data. Puno pozdrava i hvala sto delite svoje znanje. Tesa

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Preporuka je nešto drugačija (parafraziram):
      LL-04 pokriva i ranije motore (sa LL-01 zahtevom, kao što je Vaš); za dizel motore svuda (sa adekvatnim dizelom) a za benzinske motore važi samo u zemljama EU (i ostalim bogatim evropskim zemljama, gde je gorivo po istim standardima i visokog kvaliteta, kao što su Švajcarska, Norveška i Lihenštajn).
      Dakle, možete koristiti i LL-04 (obzirom na gorivo po Euro 5 normi, tj. EN 228:2009 a dovoljno je i Euro 4, EN 228:2004).
      Ovo je globalna (na svetskom nivou) preporuka jer su benzini na drugim kontinentima značajno različiti (npr. Americi, gde se koristi etil i metil alkohol u količinama većim nego po EU propisima i slično).
      Mislim da je zamena ulja i filtera na manje od 15000km čisto bacanje para, ali vaše pare, vaša odluka.
      Na 10 hiljada km je dobro zameniti ako prelazite manje (ili otprilike toliko) godišnje. Inače BMW ima fleksibilne intervale (u principu 25000km ili dve godine).
      Za Vaš motor bih savetovao LL-01 kao prvi izbor ALI ništa mu neće faliti ni od LL-04 (gde je sad veći izbor).
      Može i 5W-30 ali pre svega 0W-40 ili 5W-40. Brend izaberite sami.
      Pozdrav!

      Избриши
  49. Postovani gospodine Stevo,
    Zamolio bih Vas za savet ili u najblazem slucaju korekciju ako je potrebna.
    Vozim mazdu 323 sedan, BG sasija, 1991. 1. 7dizel, auto je preslo 302. 000km i do sada motor nije radjen. Malo dimi pri usponu i nekada u leru ali nista strasno s'obzirom na godine i kilometrazu. U voznji je odlican mada bih voleo da stavim ulje koji bi mi za nijansu omogucilo za nijansu laksi start zimi. Ulje menjam svakih 5000km i koristim jedno ulje u toku godine. To je Valvoline MaxLife 15w40. Filtere menjam uvek sa uljem, filteri Mann. Kakvo je Vase misljenje u vezi izbora sledecih ulja: Castrol Magnatec 15w40, Castrol GTX High Mileage 15w40, Motul 4000 15w40? Sta bi bilo najbolje sipati u ovog izdrzljivog mazdinog dizelasa od navedenih ulja? Mazda je malo bucnija sa valvoline max life 15w40 uljem koje koristim ali ga trosi minimalno. Da li mislite da cu sa castrolom ili drugim proizvodjacima navedenim postici manju bucnost i istu potrosnju s obzirom da cele godine vozim sa istim uljem valvoline?
    Unapred hvala na odgovoru, Sani

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani Sani,
      Ne mislim da ćete bilo šta postići promenom brenda, jer su tu tek nijanse u pitanju.
      Za Vaš motor su (osim 15W-40) alternativne visk. gradacije:
      10W-40; 10W-50; 20W-40; 20W-50
      Od toga je 20W-40 skoro nemoguće naći (inače bi za leto bilo taman), bilo je Modriče do skora ali nisam video isto već par godina.
      10W-50/60 je verovatno najbolje celugodišnje rešenje. Doduše to košta, ali bi poboljšalo hladan zimski start.
      Možda neko PS 10W-60 pre svega ... ili Mobil 1 koje je "Extended Life" (high mileage) tipa.
      Drugo rešenje (i verovatno najbolje) da leti koristite 20W-50 a zimi 10W-40 (eventualno 10W-50 ili 5W-50).
      Promena ulja na 2500km je baš rasipanje ali je isto i sa 10W-60 na 5000km.
      Ipak, rasipanje (u smislu troškova) ili ne, jedino moguće rešenje.
      Uzgred, ovo je jedan od retkih slučaja gde bi ste mogli filter da menjate na dve zamene ulja (ako se odlučite za drugu varijantu).
      Kod starijih motora ionako treba menjati ulje na manje km, ali i vremenski; godinu dana može biti i previše.
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Veliko hvala g. Stevo
      Ujedno, zelim Vam secu u radu i cista ocena 10 za blog. Ovakav blog, tako temeljit i studiozan nisam sreo nigde. Neka tako i ostane. Ziveli, srecu imali. Puno pozdrava, Sani

      Избриши
    3. G. Stevo, pisali ste mi u vezi ulja i gradacija za mazdu 323 BG sedan 1991. God. 1. 7d. Do sada sam sipao ulje 15w40 Valvoline MaxLife kao celogodisnje resenje. Ispod haube Mazde nalazi se nalepnica koja ulja mogu da koristim. U tabeli su ulja 10w30 i 5w30. S' obzirom da 10w30 ne mogu nigde naci, za zimske uslove stavio bih 5w30gradaciju zbog lakseg starta zimi. Molim Vas kojeg biste proizvodjaca ponudili za gradaciju 5w30 za ovu mazdu, mazda trosi vrlo malo ulja, i ima 302.000km. Kompresija odlicna, nikad radjena generalna. Razlog stavljanja gradacije 5w30 je laksi start zimi jer je sa 15w40 jako tesko. Takodje, 5w30 bih koristio od septembra do aprila meseca, nakon toga vracam se na 15w40. Koje proizvodjace preporucujete. Mazda nema turbinu, nema dpf i egr, klasican dizelas.
      Unapred hvala na odgovoru, Sani

      Избриши
    4. Poštovani,
      Verovatno bi i 10W odradilo posao, ali svakako je 5W-30 idealno rešenje (makar za hladniji deo godine).
      Ulje bi trebalo da bude ACEA A3/B3 ili A3/B4, npr. Castrol (kad smo već u temi) Magnatec A3/B4, Wolf VitalTech ili (posebno preporučujem) Kroon Asyntho (sva tri ulja su 5W30).
      Pozdrav!

      Избриши
    5. Wolf ulje mi je dostupno, ima ga u blizini a Kron Asyyntho ipak ne Stevo. Da li bih u mazdu mogao sipati Valvoline MaxLife 5w30?

      Избриши
    6. Navedena ulja su kao primer. Kroon je skup ali sam ga naveo kao ulje koje bi zaista bilo idealno (naravno, nije jedino).
      MaxLife? Da, naravno!
      Pozz

      Избриши
    7. Hvala na srdacnosti i ljubaznosti g. Stevo!
      Puno pozdrava

      Избриши
  50. Veliki pozdrav za Vas g.Stevo. Hteo sam se zahvaliti na ranijim savetima koji su nasli mesto u mom rezonovanju stvari a ticu se motornih ulja. U odgovoru kojem ste mi poslali shvatio sam da ne mogu pogresiti vasim savetom da se u Mazdu 323 BG SIV 1.7 disel 1991.god sa 304000km ne moze pogresiti sa gradacijom 5W30 koja jer svakako fabricka preporuka za ovaj automobil. Poslusao sam vas i sipao KroonOil Asyntho 5W30. Radi se ofantasticnom ulju, motor radi veoma mirno i tiho, brzo povlaci, primetio sam ustedu na nafti i to osetnu.Presao sam vec preko 1000km i potrosnja je nulta.Jedina mana je cena ovog ulja koja je visoka, ne zalim novac ali ga menjam na 7.500km ali onda je i KroonOil luksuz tako da sa polusintetikom prelazim istu kilomtetrazu a stedim novac. Prateci vas forum i vase ideje ipak prihvatam jos vasu ideju da za ovog mazdinog dizelasa mozda jeste najpogodnije ulje gradacije 10w40( kao kompromis izmedju 5w30 i 15w40 fabricke preporuke). Odabrao sam par ulja gradacije 10W40 za narednu zamenu. Ja bih zeleo a nadam se da vi imate vremena da me uputite i obrazlozite koji bi od ovih ulja stavili kao primarno u ovu mazdu. Mazda je to zasluzila za svoju pouzdanost predhodnih 25 godina.Koja ulja od ovih navedenih imaju prednost kod ovog mazdinog agregata PN40 1.7d 1991god.
    To su sledeca ulja:
    1.KroonOil Emperol 10W40
    2.Motul Synergie 6100 10W40
    3.Mobil 1 2000 10W40 Diesel
    4.Liqui Moly MOS2 Leichtlauf 10w40
    5.Valvoline Maxlife 10w40
    Napravio sam ovaj izbor zahvaljuci karakteristikama samih ulja, kakoj njihovoj baznoj osnovi tako i prema samiom brendu i odobrenjima.Koje bi vi ulje svrstali u sami vrh, da vidimo koje bi po vama bilo pobednik za ovu mazdu.Na osnovu odobrenja i osobina ulja naravno, sta ide u kotist ove mazde a sta ne. Vase iskustvo ce mnogo pomoci.Ne znam kako da se registrujem na vas blog tako da zelim cim pre dodati sebe kao clana.
    Veliki i srdacan pozdrav!
    Sani

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. POštovani Sani,
      Sva navedena ulja su više nego dobra za Vaš motor. Teško je napraviti neku listu jer su ulja slična i sva premašuju minimalne zahteve za Vaš motor.
      LM MoS2 bih izbegao jer uprkos ustaljenoj praksi da se gura u stare motore (sa mnogo km) istina je upravo suprotna, MoS2 je više prevencija nego lek i nije posebno preporučljiv za stare motore (čak i kad ne troše ulje).
      Uslovno bih Mobil 1 2000 stavio na poslednje mesto jer je ulje bliže Mid-SapS nego Normal SAPS uljima, a i ima najniže standarde od ostala 4 (bez LM).
      Ostali su "tu negde" (recimo Kroon je sledeći na redu, tačno na polovini liste jer ima nešto niže approval-e, ali je ta razlika već mala, jer sa druge strane ima i ACEA A3/B4-12, a i ima vrlo nisku tačku tečenja, nižu od Motul-a, i sličnu Valvoline-u).
      Motul je odlično ulje ali ima i visoku cenu, deli prvo mesto sa Valvoline-om.
      Ako neka sitnica može da prevagne to su onda opšte osobine MaxLife serije i pogodnost za motore sa mnogo pređenih km (iako iskustvo sa 5W-30 KroonOil Asyntho govori da je to kod vas tek sekundarno).
      Osim toga, velika vrednost TBN-a (makar kod ED-a od manjeg značaja) i niska tačka tečenja su dodatni aduti ovog ulja.
      Pozdrav!

      Избриши
  51. Zahvaljujem vam na srdacnosti i savetu.Bice uvazeno kao i prosli put.
    Hteo sam vas takodje pitati da li smem u mazdu 323 1.7d 1991,god sipati Mobil 1 10W60 Extended life s obzirom da je tzv.racing ulje u neku ruku.Ovo ulje mi je dostupno po nizoj ceni pa bih vas zamolio kakvi su benefiti ovog ulja, da li moze nastetiti, tisi rad motora mozda,vece performanse zbog kretanja uzbrdo, hladni start itd.Unapred hvala jos jednom.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Ne bih savetovao (iako postoji mogućnost) M1 10W-60 u motor koji ne troš(kar)i ulje čak ni sa 5W-30.
      Mazda (kao i svi japanski proizvođači) ne "voli" mnogo "razvučene" VG a sa druge strane za tim nema ni potrebe.
      Možda (tek) na prve znakove troškarenja ulja (da se, brzo, reaguje).
      FAM BM Extra je takođe skoro Racing ulje po svom sastavu (visoka konc. ZDDP-a) te ako VAm je dostupno može biti odlično rešenje (ima i manju konc. polimera unutar svoje VG, makar za malo, što ga dodatno preporučuje).
      Dakle, posle 300k km, naravno da može i 10W-60 ali je na osnovu (procene) stanja motora za to još prerano.
      Pozdrav!

      Избриши
  52. Veliko hvala na pojasnjenju g.Stevo.Puno pozdrava i hvala na odvojenom vremenu.Ziveli!

    ОдговориИзбриши
  53. Uzgred, lako je prijaviti se. Gde je prozor sa čitaocima imate dugme "praćenje" (ili "obustvi praćenje" ako ste već prijavljeni) i samo pratite uputstva. Potreban vam je ili google nalog ili samo nalog na društvenoj mreži. Možete otvoriti i nov samo za ovu namenu. Neće Vas zatrpavati obaveštenjima jer više od jednog teksta mesečno neću moći u skorije vreme da objavljujem, a i onda ne više od dva.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  54. Hvala Stevo na detaljnom objasnjenju za prijavu. Hteo sam takodje da vas upitam u vezi menjackog ulja za mazdu 323 1.7d BG SIV 1991.god.Koristim Valvoline Durablend 75w90 GL-4.Drzim se specfikacije preporucene. Ali nisam zadovoljan na visokim temperaturama i vecim brzinama. Menjac teze salta a kada su nize ili norm.temperature perfekno. Zelim da stavim ili Motul gear 75w90 ili Motul 300 gear oil 75w90.Sta vi mislite, da li ovo prvo i drugo? Puno pozdrava

    ОдговориИзбриши
  55. Da naglasim da je menjcko ulje durablend stavljeno 14.05.2014.god

    ОдговориИзбриши
  56. Poštovani,
    Mislim da sa istom VG (75W-90) nećete mnogo postići (sa Motul 300 možda, ali je skupo zadovoljstvo). Eventualno da probate MaxLife 75W-90 GL-4.
    Idealno neko SAE 75W-110 ulje.
    Njih baš i nema mnogo, Ravenol TDG je jedno od retkih. Verovatno ga kod nas nema na lageru ALI se može naručiti (pa za par sedmica da stigne).
    Kontaktirajte uvoznika (znam da su 0W-16 naručili za samo jednog korisnika, ne vidim zašto ne bi i 75W-110). Ako Vam je komplikovano, MaxLife bi možda bio dobra opcija (malo je viskozniji unutar VG). Korišćenje 80W-90 će možda poboljšati stvari ali možda zimi ne bi bili zadovoljni.
    Pozdrav!
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  57. Zdravo Stevo, kako ste?
    Hteo sam Vas upitati za vrstu antifriza za vozilo Mazda 323 SIV 1.7d BG sasija 1991.god. Do sada sam koristio Valvoline AF Extra antifriz G12, nikada problema nisam imao. Naisao sam na 2 RT. To su Valeo Protect 112 i Total Glacelf Autosupra OAT G12, tu je i Nisotec Antifreeze 100, Kroon oil SP12. Koji bi preporucili? U specifikaciji Totala se navodi preporuka Mazde, Jaso, J304 itd. Da li smem sipati neki od ovih RT? Mesam sa destilovanom vodom u odnosu 50:50
    Unapred hvala, Sani
    Srdacan pozdrav

    ОдговориИзбриши

    Sani09. фебруар 2017. 11:36
    Da jos napomenem da mazda ima aluminijumski hladnjak i deo motora je od aluminijuma, na ekspanzinoj posudi pise da antifriz treba biti na bazi monoetilen glikola za aluminijumski hladnjak u odnosu 50:50. Hvala unapred Stevo

    ОдговориИзбриши
  58. Postovanje Stevo
    U pitanju je SEAT Ibiza 1.4 16V 74KW 2003. TNG. E ovako, do sad je u motor sipano ulje Castrol Magnetic 10W-40, medjutim pri hladnijim uslovima cuju se hidropodizaci, dok se motor ne zagreje i stvara se takozvana "skrama" na cepu od ulja. Zbog toga mi je majstor preporucio da promenim ulje i predjem na Castrol Magnetic 5W-40. E sad pitanje za vas, da li je ovo dobar izbor ulja i koja je vasa preporuka ulja za moj auto?
    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani g. Rašo,
      I "majonez" i hidropidizači će se čuti, makar sipao i najbolje ulje (npr. Eneos Sustina 0W-50, nema bolje, bar po pitanju hidropodizača (veliki opseg visk. gradacija, dobro i za hladno i za letnje vreme ... uz opšti hiper kvalitet).
      Tako da ne očekujte previše od ulja (po ovom pitanju).
      5W-40 je sigurno (mnogo) bolje ulje od 10W-40 (po svim tačkama) tako da Vam je vaš majstor dao dobar predlog. Pošto koristite TNG, još (jedan) razlog više.
      Ne mora samo Castrol, bilo koje ACEA C3 ulje u 5W-40 (i sa VW 502.00 odobrenjem) je primarni izbor za Vaš motor.
      Ulje menjajte jednom godišnje ili na 15000km, odnosno skratite to (zbog godišta vozila na oko 12000km, ako je većina po gradu i 10 hiljada km).
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Gospodine Stevo,
      Hvala na brzom i konstruktivnom odgovoru. Servis je uradjen, sipano je ulje Castrol Magnetic 5W-40. Za sad se oseti tisi rad motora i slabije se cuju hidropodizaci, nadam se da ce tako ostati i posle 4000-5000km.
      Hvala jos jednom, veliki pozdrav!

      Избриши
  59. Zdravo Stevo!
    Hteo sam da Vas upitam za Vase misljenje u vezi 3 ulja. To su Castrol Magnatec 10W40, Shell Helix HX710W40 i Kroon Oil Emperol 10W40. Ako mozete da mi date vas sud o ova 3 ulja kvalitet itd.a vezano za ( verovatno dosadnu) mazdu 323 SIV BG 1.7d, 310.000km. Upravo cu raditi mali servis uljem kako ste mi i ranije rekli sa 15W50 WolfGuardTech a uvek kupujem ulje mnogo ranije nego naidje zima, ovo pomenuto 10w40. Hvala unapred

    ОдговориИзбриши
  60. Poštovani g. Sani,
    Prvo da Vas zamolim da pitanja postavljate u najnovijem tekstu, jer mi je ova iz 2009. teško naći (nemam info gde su tačno, pa pretražujem ručno, što oduzima više vremena nego odgovor).

    Odgovor:

    SVa tri su dobra. Razlike su male i teško da se mogu primetiti u praksi. Uglavnom, sva tri su iznad proseka za klasu.
    Castrol je API SL i po tome je prosečno ali pominje se i VW 502 pa je verovatno malo "jače" aditivirano. Ima i nešto bolje karekteristike od proseka (doduše nešto niži Ind. visk.), npr. tačku stinjavanja. Nešto je viskoznije od proseka, ali to zimi ne mora da bude plus.
    Na kraju, ipak, cena je bezobrazno visoka.
    Shell je najbolje po ispunjenju standarda (i odobrenja) ... po karakteristikama je slično Kroon-u (tačka tečenja, indeks viskoznosti ... pominje se i -45cel. za prvo ali mislim da je podatak od -39 realniji, jer onoliko ima tek HX7 5W-40 (i ultra, ali se i za njih pominje -39).
    Kroon mi se čini najboljim za zimu. Ispunjava (kao i Shell) API SN što je odlično (iako za dizel nije od značaja, kao ni VW 502). Ne samo za zimu, mislim da je najbolje za Vaš motor.
    Ima najveću TBN vrednost (10,2) što je kod dizela značajnije od nečeg drugog. Ima i najviše sulf. pepela (i najviše aditiva, naročito ZDDP, što za starije motore znači). Na kraju krajeva navodi se i ACEA A3/B4-12 što je iznad oba druga ulja (a ACEA B4 je značajnije od svega ostalog ... MB 229.3 je takođe ali više u smislu mogućnosti dužeg intervala zamene).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  61. Postovani,
    kupio sam juce u wagenkomercu po ceni od 3500din castrol magnatec 4-40 ulje u kanti od 4l, trebalo bi sutra da ga sipam u skodu roomster 1.6 16v 77kw 2007.god. sa tng i predjenih 230k km. Zanima me vase misljenje o izboru i intervalu sledece zamene (prelazim oko 10k km godisnje 80%grad kratke relacije), kao i originalnosti tog ulja kupljenog kod nasih trgovaca. Odnosno da li je bolje kupiti ulje istih specifikacija npr Nisotec na pumpi?
    Trenutno je u autu ulje Oman 5-40 koje mi je sipao prethodni majstor sa kojim sam se razisao, sa tim uljem nisam zadovoljan u smislu da se auto po jutarnjem paljenju cuje kao mecka taksara sa par miliona km, posle radi ok.. Pre toga stari vlasnik je od pocetka sipao motul. 5-40 od kog mi je ostalo 1l. Da li mogu da dolivam taj motul 5-40 u castrol ili da ga pomesam pri sipanju pa da dolivam castrol?
    Unapred hvala i pozdrav. Nemanja

    ОдговориИзбриши
  62. Nemanja, Nemanja ...
    Izbor ulja je o.k. (ali ništa posebno). Jeste, to je o.k. ulje za vaš motor (malo preplaćeno, ali za Castrol sasvim normalno).
    Castrol EDGE (pa bilo 0W-40 ili 5W-40) je svakako bolji izbor ali "bolje i košta".
    Ulje menjajte na godinu dana (i navedenim km, ±20%). Oman mi se od početka nije posebno sviđao, a majstor koji ga je hvalio je samo zarađivao na istom i to je to.
    Verovatno ste kupili original Castrol, e sad, to je nedefinisano kao da ste rekli "eno ga elektron na koordinatama tim i tim". Castrol je belosvetski brend i pravi se na svim kontinentima (i verovatno ne samo u pogonima BP-a i njegovih firmi (Aral), nego i drugde).
    Na NIS-u je dobro što je zemlja porekla (bar je bila kad sam pisao tekst) U.K. na koju se i vode sva odobrenja (za ostatak kontinenta ne mora da znači). Tamo je uvoznik CIAK, a verovatno da prodaje i drugima. Naravno, nije jedini uvoznik.
    Zemlje Zapadne Evrope su o.k. (pa "čak" i Italija), ako je samo E.U. onda ste (samo) bacili pare ali toliko košta brend (30% nema pravu vrednost, materijalnu, samo je "umišljena" (i nametnuta)).
    No, dobro, sa magarca ste na konju (možda nije baš pravi as, ali je o.k.) i to smo završili.
    Sipajte samo Castrol u motor. Ako je Motul istih specifikacija (u ovom slučaju X-Clean) onda dolivajte, ako nije - nemojte (i sledeći put se javite pre nego što ste kupili ulje).
    To je to.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  63. Poštovani Stevo, nisam se do sada javljao i sad sam prvi put čitao pitanja a sa posebnim oduševljenjem sam čitao vaše romane u pogledu odgovora zaista svaka vam čast na znanju. Ja bih vam postavio jedno pitanje koje je malo uopšteno jer naime radim u državnoj instituciji i tu nam je problem kako da suzimo broj marki brendova motornih ulja na neku razumnu cifru a da to zakonski ispunjava kriterijum konkurentnosti. Moram da vam priznam čitajući sva ova pitanja i odgovore da sam u neku ruku laik po ovoj temi ali hoću da učim. Mene trenutno interesuje na koji način da postavim uslove da dobijemo ponude 10 - 20 kvalitetnih brendova motornih ulja, s obzirom da izgleda da ako bih se pozvao na standarde API i ACEA ne bi bilo dovoljno da smanjimo na taj broj marki u ponudi , da li je potrebno da se pozovemo na neka testiranja, npr. mercedesova , bmw-ova, da li postaviti neke tehničke uslove u vidu sastava, viskoziteta.... Kratko rečeno šta je to što imaju visoko kvalitetna ulja a nemaju ostala. S obzirom da sam po ovim pitanjima nov u raznim saznanjima takodje bih vas pitao da li je moguće videti negde spisak marki motornih ulja koja imaju standard API i takodje koja imaju standard ACEA, da li kod ulja postoji standard ISO TS 16949 i da li i taj sertifikat može da mi pomogne da smanjim konkurentnost na razumnih dvadesetak kvalitetnih marki. Mi smo u neka stara vremena nabavljali par marki motornih ulja kao što je npr. Castrol, ali s obzirom da najniža cena diktira pobednika po zakonu o javnim nabavkama, onda nam ostaju uslovi u vidu sertifikata, standarda, sastava, i ostalo koji će nam pomoći da ne ulazimo u rizike nabavke nekvalitetnog materijala. Na žalost ne mogu ni ovde gde radim da se oslonim na neku stručnost ljudi u vezi ove kategorije nabavki pa vas molim da mi pomognete po ovih nekoliko pitanja koja sam vam postavio, s tim da računate da ću vam sigurno još dosadjivati s obzirom da ovakvo znanje i ljubaznost kao i brzinu odgovora nisam našao nigde na internetu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani gospodine,
      Veoma mi je drago što ste postavili pitanje koje ima za cilj da u zakonske okvire postavi kvalitet na malo viši nivo nego što uobičajena tenderska dokumentacija najčešće forsira (najnižu cenu). Nije primarni cilj uštedeti po svaku cenu. Naravno da je cilj svakog tendera/konkursa da se dobije najniža cena i tako uštede pare (poreskih obveznika ili akcionara, svejedno) ALI uz uslov da se ispuni minimalni nivo kvalitata koji je potreban (za bilo koju robu, ovde maziva).
      PRVO I OSNOVNO (moram da naglasim i malo vas razočaram u startu):
      Cilj da suzite listu onih koji će konkurisati na samo 10-20 imena NEĆETE moći da postignete.
      Listu potencijalnih dobavljača bi ste mogli da suzite tek na 100-nak imena (naravno, neće se svi javiti, tako da to može biti 20-30 što je blizu onoga što navodite).
      Dakle, prvo morate voditi računa o domaćem zakonodavstvu. Iskreno, zaboravio sam detalje, pa bi mi trebalo par dana (koje nemam) da se toga podsetim.
      U svakom slučaju, najviše što možete učiniti je da postavite uslov minimuma kvaliteta ... što već nije baš jednostavno.
      Teško je uopšteno mnogo šta reći jer mnogo zavisi od voznog parka kojim preduzeće (ustanova, kompanija) raspolaže.
      Na osnovu zahteva iz uputstava vozila, može se postaviti minimum zahteva što za moderna vozila znači pre svega ACEA ili odobrenje proizvođača vozila.
      API može biti o.k. pre svega za teretni program (gde su razlike u odnosu na ACEA manje, pa proizvođači češće daju i API nivo kvaliteta koji je potreban) kao i za manji broj proizvođača putničkih vozila (koja se proizvode u Evropi).
      Primarni problem je zakonski, kako ne prekršiti odredbe zaštite konkurentnosti, naročito to što će ACEA ispunjenje (kasnije više o tome) biti česta prepreka BAŠ domaćim proizvođačima (no, ostavimo to za sada po strani, jer ćemo završiti pre nego što smo počeli).
      Zahtevi za odobrenjem za određenog proizvođača (MB, BMW, VW ...) ponekad (često) mogu biti u suprotnosti sa antimonopolskim zakonima EU ... (dobro, nismo članovi, ali tome težimo).
      Više o ovome na:
      http://ec.europa.eu/competition/sectors/motor_vehicles/legislation/mv_faq_en.pdf
      I tipičan primer za prethodno:
      http://ueil.org/en/upload/docs/automotive/OEM%20Bulletin%20PSA.pdf
      Da bih bio što konkretniji API zvaničnu licencu možete naći na:
      https://engineoil.api.org/Directory/EolcsSearch
      (ponavljam: može biti o.k. za teretna vozila ili mašine, kao i nešto stariji vozni park, i tek u malom broju slučajeva kod moderijih putničkih vozila proizvedenih u Evropi).
      Zbog dužine komentara (ograničen je 4096 karaktera) nastaljam u sledećem.

      Избриши
    2. Što se tiče approval-a proizvođača, tu su Vam potrebni tehnički bilteni proizvođača vozila (VW, BMW, Renault, PSA, Fiat, itd.) a svetla tačka je Mercedes-Benz koji vrlo ažurnu listu odobrenih ulja daje na on-line, na:
      http://bevo.mercedes-benz.com/bevolisten/bevo-blaetter-sort1.html
      (ponavljam, treba biti oprezan sa zahtevom za zvaničnim odobrenjem, mada za iole novija vozila možda treba i insistirati (verovatno) ... zakonski tražiti potvrdu (kao u PSA obaveštenju) o "istom nivou kvaliteta kao" ... tj. potvrdu da se proizvođač obavezuje da ima kvalitet koji će ispuniti neko odobrenje (doduše to je pravno komplikovano)).
      Na kraju ALI (svakako) ne i po značaju, najjednostavnije (makar za proizvođače iz EU (koji imaju pogone u EU) i/ili vozila proizvedena u EU) je ispunjenje ACEA standarda.
      Iako SVI proizvođači maziva navode ispunjenje ACEA, ono je validno SAMO (isključivo) ako je proizvođač na listi proizvođača (distributera) koji su potpisali EELQMS (European Engine Lubricants Quality Management System).
      To uostalom piše u zvaničnim ACEA dokumentima, npr.
      "Therefore ACEA requires that claims against the ACEA oil sequences can only
      be made by oil companies or oil distributors who have signed the EELQMS oil marketers’ Letter of Conformance (for details: www.atiel.org)."
      Deo dokumenta sa:
      https://www.acea.be/uploads/publications/2010_ACEA_Oil_Sequences.pdf
      (naravno ima i novijih, ACAE 2012 i ACEA 2016).
      Više o EELQMS na:
      http://www.eelqms.eu/about-the-eelqms/key-stakeholders/#atiel
      Možda je najbolje i njima se obratiti za više detalja.
      Liste proizvođača koji potpisali EELQMS (lubricant marketer's) Letter of
      Conformance mogu se naći na net-u (doduše mislim da za najnovije treba da se zatraži preko prethodog sajta).
      Npr. (doduše isteklo sa završetkom 2015.): http://www.ueil.org/en/upload/docs/member/Technical-Committee/2014.07_EELQMS.pdf
      (naravno, treba i priupitati oko detalja, naročito što par članova ATIEL-a nisu na listi, tj. za Gazprom sam jedino zapazio ... što nije baš logično, jer ATIEL code of practice zapravo znači ispunjenje ACEA standarda ... biti član prestižnog ATIEL-a, bez potpisanog EELQMS je stvarno neverovatno).
      Ovim ste stigli na cca. 100 imena ... tj. par desetina (onih koji će se javiti).
      Kako to uklopiti u naše zakonodavstvno ... može Vam reći neki pravnik iz firme (nadam se).
      I tu je našem "druženju" kraj, za više mogu tek povremeno i to upućivanjem na određene organizacije (ključne su navedene na linkovima koje sam kopirao) ili DA/NE odgovorima.
      Više bi (zaista) bilo profesionalno angažovanje, a ovde tek mogu pomoći u tehničkom smislu (a više je do regulative).

      Избриши
    3. Verovatno se može navesti da je isporučilac obavezan da pošalje analizu šarže ili da se obavezuje da će ispuniti ACEA zahteve (testove), a da se isto može proveriti nezavisnom analizom (znate već, klasika, uzorkovanje u prisustvu isporučioca pa min. 3 uzorka od kojih se jedan šalje na analizu (plus po jedan kod dobavljača i korisnika za eventualnu super analizu) ... no to sprovesti u praksi je jako komplikovano (no, ne i nemoguće ... treba definisati koji testovi (pa koliko ulja za svaki treba) i to stvarno uraditi jedne godine, druge će se javiti nekoliko puta manje kompanija na tender (a već prvi put će se mnogi zamisliti).
      Jednostavno, definisanjem nivoa kvaliteta samo će dobavljači sa visokoškolcem iz struke smeti da se jave na konkurs (i naravno, trgovci velikih kompanija) čime ste već suzili izbor.
      Ako npr. Prista Oil (navodim ih jer su na svim mogućim zvaničnim listama i sve što je na etiketi to je i ispunjeno) ispunjava ACEA i plus approval (i plus API što malo evropskih kompanija ima), a jeftinija je od npr. Castrol-a, nemate razloga da u isto sumnjate, tj. ispunjenjem visokih zahteva Vi (Vaša kompanija) ste obezbedili najnižu cenu za zahtevani kvalitet maziva za vaše vozilo i tu je kraj priče.
      Više od toga je i tehnički sumnjivo (da je lako dokazati) ... zahtevi za formulacijom su nerealni a full testovi previše skupi ... ideal maksimalnog kvaliteta je nešto što može samo praksa može da potvrdi ali to ostaje (samo) ideal, testiranja tog tipa bila bi isuviše skupa čak i za bogatije zemlje (kompanije), tako da ostaje standardizacija kao najbolje obezbeđenje da se obezbedi najbolja kupovina (ispunjenje standarda po najnižoj ceni).
      Od ATIEL možete dobiti dodatne informacije (povezanost "code of practice" sa ISO) ... kao i sa sajta o EELQMS (možda se može i naći u samom code of practice koji je javno dostupan dokument).
      Toliko od mene, nadam se da sam bio od koristi (naravno, obratite se i na dalje, samo bez rokova i bez očekivanja ovako dugih odgovora ...). Trenutno sam na odmoru (pa još nekako, iako nisam "sve u 16" i dalje moram par sati dnevno da posvetim poslu (onog čime se bavim)).
      Veliki pozdrav!

      Избриши
    4. Poštovani Stevo,

      mnogo vam hvala na veoma podrobnom odgovoru na moja pitanja, radim sada na celoj ovoj stvari, s tim da sam našao ATIEL listu iz ove godine https://atiel.org/code-of-practice/letters-of-conformance/letters-of-conformance-marketers-signatories na kojoj je 214 marki i to je u odnosu na onaj vaš spisak skoro tri puta veći broj nije mi jasno da li je to moguće da je sada toliko firmi potpisnica u odnosu na samo par godina ranije, moraću da istražim koje od tih marki inače ima na našem tržištu a kojih nema. Inače svideo mi se Mercedes-Benz Betriebsstoff-Vorschriften approval, gde se moram raspitati najverovatnije kod naše pravne službe da li ja mogu da tražim nekoliko podbrojeva a ne sve koji se odnose na motorna ulja kako kažu BLATT tu bih naravno tražio one podbrojeve koji zaista mogu da se odnose samo na boljitak za naša nova, brza, jaka putnička vozila, na tome ću imati posla da tačno odredim na šta se odnosi broj npr. 229,52 itd. U jednom od članova ZJN piše da državne ustanove imaju pravo angažovanja stručnih lica da učestvuju kao savetnici komisijama pri javnim nabavkama - takav jedan stručnjak (pročitao i vašu biografiju) bi nam dobro došao bez obzira što smo mi veoma veoma veliki sistem i imamo mnogo zaposlenih u nabavkama ali preko ovog dopisivanja vi verovatno vidite koliko ja ovde imam pomoći i znanja. Kad su u pitanju testovi analize tu ste potpuno u pravu kao i za sve ostalo ali za takve analize je potrebno strpljenje, vreme , sistemska uigranost, odobravanje od nadležnih viših struktura, to nikako ne može par pojedinaca da proprati a ulja nam uvek trebaju za "prekjuče", jer plan nabavke nikada nije usaglašen sa potrebama i finansijama. Za sada ću se baviti ATIELOM i MB APPROVAL, to je za početak gde ću napraviti neke parametre i uz naravno proučavanje tržišta našeg i u okruženju šta ima a šta nema u ponudi što mi je vrlo bitno, postoje neki kompjuterski programi kojima nažalost nemam pristupa imaju privatne firme koji tačno govori ko šta na tržištu je zašta ovlašćen, prva, druga, treća ruka lager liste, nabavne cene na šta mi imamo pravo za saznanja od firmi sa kojima imamo potpisane ugovore. U svakom slučaju mnogo posla pa ne uzimam sebi sada previše obavezujućeg rada osim par segmenata koje ste mi napomenuli. Još jednom mnogo hvala Stevo zaista ste čovek za svaku pohvalu u svakom pogledu. Drago mi je da smo se pa makar i na ovaj način upoznali i već sam neke vaše preporuke stavio kao obavezne u mom daljem radu. Sve najbolje i želim vam lep i dug odmor.

      Избриши
  64. Poštovani,
    Hvala i Vama na poverenju. (hvala i za želje za duugiim odmorom, no nisam Vam ja baš za to ... "ne drži me mesto" (npr. ulja su mi samo hobi, iako sam u par navrata radio honorarne poslove ... od kojih sam sebi par godina obezbeđivao letovanje ... od više manjih pa se "nakupi").
    Kako god, stojim Vam na raspolaganju, naravno i sa kratkim savetima (besplatnim, naravno).
    Što se MB approval-a tiče (i ostalih, naravno) imate ono osnovno (a baš koncizno i stručno) na: http://www.oilspecifications.org
    Lako ćete naći odobrenja svih evropskih proizvođača. Inače (Btw, što sad kažu klinci):
    sva odobrenja u Evropi sa baziraju na ACEA standardima. To je tako i zamišljeno (da ACEA bude za sva vozila ali su se polako svi izmicali i uvodili dodatne testove, koji su pre svega bitni kod produženih intervala primene ili za specifične motore (novije generacije).
    Posebno preporučujem stranicu koja objašnjava VW odobrenja (sa sve algoritmom odlučivanja):
    http://www.oilspecifications.org/articles/vw_motor_oil_specifications_explained.php
    Što se tiče broja brendova (proizvođači ili distributeri) koji ispunjavaju ACEA i sam se ne mogu načuditi da se broj (približno) duplirao za samo dve godine. Verovatno su i u evropi počeli da traže samo ulja sa ove liste na tenderima (ne samo državnih nego i privatnih kompanija) pa su proizvođači (doduše zakasnela reakcija, 200 imena sam očekivao još pre 3-4 god. po izlasku ACEA 2012) ukapirali da se bez toga ne može poslovati (ostati konkurentan).
    I meni je drago što smo se (makar posredno) upoznali, možete i pisati na mejl (gmail, istoimen sa blogom: motornaulja@gmail.com).
    Nije mi primarni cilj da zaradim (inače ni bloga ne bi bilo), iskreno i sam radim u državnoj službi pa nešto vremena mogu i da se odužim državi (naravno, ograničeno, mora od nečeg i da se plaćaju računi) ... iskreno drago mi je kad pomognem i pojedincima, naročito na poljoinfo-u (uf, ponekad mi to dođe kao najteži posao, jer su poljomašine vrlo raznovrsne a uputstva često nije lako naći, mnogih nema ni na oil-finder-ima (makar da od nečeg počnem) ali se trudim da ljudima koji rade težak posao pomognem malo više nego običnim motoristima ... da ne budem neskorman, važim tamo za uvaženog člana kojem žele da još mnogo godina bude tu uz njih (zaista mi znači) a mnogi su me pozivali u goste što mi je posebno drago (ali "no can do") nisam baš iz Pariza da mi nije drago da odem do bilo kog sela ili salaša (u Srbiji ali i šire u regionu).
    Želim Vam puno uspeha u radu i naravno na ovom poslu (koji vam je sigurno tek sekundarna obaveza). Bićemo u kontaktu (svakako).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  65. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  66. Pozdrav,prvo sve pohvale na Vasem radu i zalaganju! Prava je retkost u danasnje vreme naci ovako detaljan i tehnicki potkovan blog. Vozim Audi A4 2.0tdi,2012 godiste,120ks i dvoumim se da li da sipam Castrol edge ili Motul 8100 clean +. Voleo bih da cujem Vase misljenje...

    ОдговориИзбриши
  67. Poštovani,
    Ne možete pogrešiti ni sa jednim od navedenih.
    Pri tome Motul X-Clean + ima i 504/507 pa se može koristiti i za produžene intervale zamene.
    Castrol tu ima dve verzije Edge-a, LL koja ima 504/507 i Edge C3 koje nema.
    Ako ulje menjate na 15000km ili godinu dana, onda nije od značaja (koji Castrol).
    Oba brenda su vrlo dobra a i cene su slične.
    (bacajte novčić ako se ne možete da se odlučite)
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  68. Postovani Stevo,hvala najlepse na odgovoru,novcic je rekao Motul :-)

    ОдговориИзбриши
  69. Анониман25. мај 2018. 01:48

    Postovanje Stevo,
    Koje ulje odabrati za motor 1.4, 74 kw, 101ks, Seat 2003 god, dvoumim se izmedju Castrol Edge i Castrol Magnetec 5-40, ili mozda neko drugo ulje po vasoj preporuci, koje bi odgovaralo ovom motoru? Mesovita voznja je u pitanju, godisnje prelazim 12000-15000 km, ugradjen je i TNG.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Oba su o.k.
      Mala prednost za Edge koje je (naravno) kvalitetnije, ali je i Magnatec više nego dobro ulje. Ako ćemo pravo, Magnatec je isplatljiviji zbog niže cene i tek za nijansu nižeg kvaliteta, koji je i dalje na visokom nivou.
      Bilo koje 5W-40 ulje će biti o.k. za taj motor, a naročito (pogotovu zbog TNG-a) ako ima i ACEA C3 (nije obavezno, naravno). Ono što ulje treba da ima to je VW 502.00 odobrenje, što većina (praktično sva) 5W-40 ulja ispunjavaju.
      Mogu se koristiti i 0W-40 ulja, naravno.
      No ona su skuplja a motor (sa oko 15 god.) ih može više trošiti (ne mora da znači). Možete koristiti i 5W-50 ulja, no ako je motor u dobrom stanju, 5W-40 mu dođe (pravi) "default".
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Анониман25. мај 2018. 23:42

      Hvala postovani Stevo na odgovoru i pomoci. Nista, onda pri ovoj zameni ide 5W-40 Magnetec, ako bude motor bude trosio, pri sledecoj zameni mozda predjem na 5W-50.
      Hvala jos jednom i veliki pozdrav!

      Избриши
  70. Pozdrav Gospodine Stevo evo načitao sam se ovih vaših komentara.I mogu da kažem svaka čast na iscrpnim i preciznim podatcima.
    Evo mene zanima za moje auto .
    Bmw e34 91god.
    Motor 520i 24v (M50 b20) no vanos
    Koje bi bilo najbolje ulje koristit
    Od Motula i Castrola.
    Motul sam uvjek koristio i extra sam zadovoljan s njim bio u raznim autima.
    6100
    8100
    10w60 XPower
    Ili je bolji Castrol Edge.
    Hvala.

    ОдговориИзбриши
  71. Poštovani,
    Oba ulja su iste klase, razlike su u nijansama.
    Ako već cepidlačimo, onda mala prednost Motul-u (zbog veće HTHS vrednosti).
    No, za normalnu vožnju (čak i poneka pista) čini mi se da je neko 5W-50 bolji izbor (manja i potrošnja goriva, bolje zimi, a dovoljno za sve).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  72. Postovani,
    Da li castrol magnatec 5w40 ispunjava 502.00 koji je propisan za audi sa 1.8t motorom?

    Hvala puno na odgovoru.

    ОдговориИзбриши
  73. Poštovani,
    Da, Magnatec 5W-40 ispunjava i VW 502.00 (uz sve ostalo, ACEA C3 npr. kao i BMW LL-04, dexos2 i druga odobrenja). Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Puno Hvala Stevo. Koristim ga upravo I nemam zamerku na ulje. Ako Imate jos neku preporuku za ulje za ovog turbo benzinca, vole bih da cujem.

      Избриши
  74. Анониман30. мај 2020. 00:00

    Postovani Stevo, dali mozete da ni objasnite ralzika pomegju castrol edge 5w/30 longlife i Aral super tronik 5w/30 longlife vo smisla na toa zasto Aral ako je isti kvalitet so castrol e skoro 50% pojeftin od castrola? Hvala mnogu

    ОдговориИзбриши
  75. Poštovani,
    Razlike praktično nema. Ili je isto ulje ili su dva ulja po istoj formulaciji koja se prave u dva različita pogona. Zavisi i kako gde.
    Jednostavno je (razlika u ceni) - Castrol je skuplji brend i ništa drugo. Zato vlasnik obično i nema Castrol i Aral u istim državama (ako nije neka od većih, odnosno Castrol je svuda prisutan, makar i samo u servisima, a Aral kako gde, tj. zavisi od lokalnih uvoznika, jer BP ima politiku gde "gura" koje od njih (bilo je i na njihovom sajtu, globalnom, da li još uvek, ne bih znao).
    Dakle, Castrol se više reklamira, poznatiji je i tako to ... ništa posebno, ali utiče na cenu.
    Ništa novo, slično je i kod patika (majci, uopšte galanterije), pa što ne bi i kod ulja?
    Ovo je (odavno, par decenija) i u udženicima iz ekonomije (princip "uzmi od svakog koliko je spreman da plati za istu robu", uprošćeno, ne sećam se kako se to stručno zove, ali učio sam iz ekonomike na mom fakultetu, a tek ekonomisti, znaju to u sitne detalje).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  76. Btw. baš zbog "polu-zvanične" informacije da su ulja ista ili makar veoma slična (bez suštinske razlike) BP je poslednjih godina smanjio razliku između cene ovih brendova (Aral nije više jeftin kao nekad). Možda je kod Vas još uvek velika razlika ali ona u većini država Evrope nije enormna (postoji ali je mala).
    Pozz

    ОдговориИзбриши
  77. Podtovani Stevo
    U vezi ulja za motor diesel VW koncern,kod mnogih naših majstora je ustaljen Castrol Edge 5w30.i toga se drze ko pijan plota,sto bi se reklo.E,sad,ja pitam da li da predjem na neko drugo ulje,mobil 1,Shell ili jeftinija Motul ,Total,,Repsol, Mannol-oni uglas kazu NE,motor je vec "navikao" na Castrol,pa mu cak i bolje ulje od Castrola moze stetit !?!(mozda su bolji Liqui Moly ili Ravenol VMP-naravno i skuplji)
    I to cujem ne od jednog,nego vise njih!?!
    Kako to komentarisete?
    Da li je moguce da su bas svi Tako zavisni na Castrolu?
    Da li u tom ima istine?
    A kad kazem da je VW uspostavio novi ugovor sa Shell-om oni i dalje kazu da sipam Castrol-motor je ,eto,naviknut na Castrol-po njihovoj logici
    A kad pitaju zasto bi presao s Castrola na drugo-kazem zbog mnogih plagijata tog brenda u poslednje vreme!
    Molim da mi ovo prokomentarisete oko "navike" motora na odredjenu vrstu ulja!
    Da li to zaista utice na vek i rad motora?Napominjem,radi se o istim uljima gradacije 5w30
    (Iako Shell sad Preporucuje novo ulje,0w30)
    Hvala
    Djordje

    ОдговориИзбриши
  78. Poštovani da li je Castrol edge 5w30 HC synthese dobro ulje za savremene euro6 motore.
    Ispunjava dexos2 standard koji moj auto zahteva.

    ОдговориИзбриши
  79. Poštovani,
    Da, zašto ne?
    Vrlo dobro ulje za savremene Euro 5 i 6 motore (može i starije, npr. euro 4 ali pretežno za peticu i šesticu).
    HC Synthese je uobičajeno (kod Castrola III/III+ bazna grupa ulja, kao i kod većine)
    Pozz

    ОдговориИзбриши
  80. Poštovani auto 2018 god (da ne pišem marku i model) motor euro6.
    Jesen-Zima sipam Castrol Edge 5w 30 C3 dexos2 a pred leto Casrol Edge Turbo diesel 5w 40 takoďe dexos2 jer mislim da je 5w 40 bolje za leto.
    Moje pitanje je da li radim ispravno i da li je ulje Castrol Edge Turbo Diesel 5w 40 dobro za DPF filter pošto sam negde pročitao da je to ulje za PD (pumpa dizna) motore a oni nemaju DPF.
    Da li može naškoditi mom DPF -u i da li je možda bolje da i leti sipam 5w 30.
    Unapred hvala na odgovoru.

    ОдговориИзбриши
  81. Postovanje!
    Molim Vas ako moze da uporedite ova 2 ulja;
    Castrol edge 5w30
    I
    Total Quartz Ineo Longlife 5w30
    Kakvo je Vaše zapazanje?
    Serviseri najvise preporucuju ovaj Castrol edge
    Ali i prodavci kazu da se u posledně vreme dosta dobro prodaje ovaj Total Quartz Ineo (mozda zbog povoljnje cene,slicne ili iste kvalitete-neznam,ali tako cujem!
    Pa molim samo da prokomentarisete,ova 2 brenda!
    Hvala
    Pozdrav
    Branislav Rakic

    ОдговориИзбриши
  82. Poštovani g. Branislave,
    Izvinjavam se ali 7 dana kašnjenja je postalo uobičajeno (projekat projekat (su)stiže, kao u kafanskoj pesmi "suza suzu").
    Oba ulja pripadaju istoj klasi (kategoriji) (premijum brendova) i vrhunska su. Dodatno, i karakteristike su im jako slične.
    Kod Castrol-a malo više plaćate brend i to je to.
    Nema greške ni sa jednim od njih.
    Total se samo malo više isplati.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши