Ukupno pregledanih strana (Total Page Views)

петак, 31. јул 2009.

Motorna ulja - najbolja kupovina (Engine Oils - Best Buy)


Liqui Moly MoS2-Leichtlauf 10W-40
Liqui Moly Touring High Tech 15W-40
Liqui Moly Touring Special (CNG/LPG) 10W-40
Mobil Mobil M 10W-40
Addinol Mega Light MV039 0W-30
Addinol Super Light MV 0546 5W-40
Eneos Premium Ultra 0W-20
Elf Evolution CRV 0W-30
Fuchs Titan CFE MC 5/10W-40

Lista je kako vidite jako kratka (It's a very short list, as you can see).
Znam da se mnogi neće složiti samnom. Iskreno ni ja se uvek ne bih složio sa samim sobom i od tri pogleda na listu bar jedanput ću naći neko ulje koje nedostaje ili neko koje tu ne pripada.
Zadatak je zaista težak ali sam se usudio da objavim lični pogled na pitanje nad pitanjima: koje se motorno ulje najviše isplati kupiti? Odgovor je u smislu šireg auditorijuma tj. ulja koja pokrivaju veći vozni park dok kao što se iz prethodna 2 teksta vidi u slučaju konkretnog automobila situacija može (i jeste) biti značajno drugačija.
Ako i jedno tržište odslikava idealno (u smislu da cena potpuno odgovara kvalitetu) onda je to tržište motornih ulja tako da je jako, jako teško naći neko koje bitno odstupa od tog pravila i čini "najbolju kupovinu" (može i bez navodnika).
U tom smislu je i gore data tabela. Primećuje se da su skoro sva pomenuta ulja zapravo veoma specifična. U tome i jeste stvar, standardna nikada ne bi mogla dospeti na listu makar bila ma kako jeftina uz zadovoljavajući kvalitet ili ma kako kvalitetna za veoma visoku cenu. Pomenuta su zapravo idealni kandidati za prethodnu tabelu (preporučljiva kupovina).
Cene koje su uzete u obzir su manje-više kataloške tako da mnoga (skoro sva) ulja sa liste preporučene kupovine ukoliko su na akciji mogu dospeti i na ovu listu.
I na kraju; tabela važi samo za sledeće firme (table is valid only for following companies):
Motul, Liqui Moly, Mobil, Selenia, Addinol, Valvoline, Eneos, Elf, Kroon, Castrol i Fuchs.





1 коментар:

  1. postovani g-dine Stevo,trazeci neke informacije o uljima dosao sam do vaseg bloga i ostao zadivljen vasim znanjem vezanim za ovu materiju.Zamolio bih vas za jedan savet vezan koje ulje koristiti u daljoj eksploataciji fiatovog motora 1,9 td god.proizvodnje koji koristi obican d2.presao oko 150000km naime sipao sam novo ulje selenia wr5w-40 pred polazak na more.tih 600km potrosio je oko 250g ulja ,a onda je na tim visokim temperaturama brzo izgubio ceo litar.pri povratku nazad dolio sam mu 1lit selenia turbodizel 10w -40.potrosnja se ponovo smanjila.koje ulje koristiti za ovaj motor na dalje i sta se isdesavalo vezano za toliku potrosnju ulja?

    ОдговориИзбриши