Ukupno pregledanih strana (Total Page Views)

среда, 16. март 2011.

Svi smo mi Japanci, We are all Japanese People


Filozofija neizrecivog Ludwiga Wittgensteina dobila je svoje lice, svoj pojamni oblik u fizičkom, materijalnom svetu. Sve je jasno ali se ne može rečima iskazati. Sve što se može izustiti ili napisati gubi smisao istoga trenutka.
I jedna slika je oživela ... kao da je sa platna lik postao cela planeta ...
Edvard Munch i njegov "Krik".
Ne priča prošlosti nego sadašnjosti, u XXI veku, ...
Da li je sve slučajnost, da li je priroda pokazala svoju zlu stranu ili nas je samo podsetila da je ona takva kakva je a da se mi možemo menjati i postajati drugačiji ... možda bolji ... prema sebi samima i njoj.
Koliko misli, koliko vekova i na kraju opet Plotin:
- Duša sveta (psihe), koja prožima čitav svemir, je izvor nastanka svih pojedinačnih duša.
"Okrenuta ka unutra, upravljena je na više sfere duha, a okrenuta spoljašnjem, emanira svoje najniže sfere. Tako duša stvara i materiju koja nema svoje nezavisne realnosti. Sve dok duša živi u čistom svetu biti, ona se ne odvaja od drugih duša; ali čim postane vezana uz jedno telo, upravljajući onim što je niže od nje, odvaja se od drugih bestelesnih duša. Tako duša, osim u malog broja ljudi, postaje sve više vezana uz telo"
Neka duša bude oslobođena, ne kod malog broja ljudi, neka bude kod svih, baš SVIH.

Nesreća nam je premostila više od dva milenijuma i spojila Plotina i Vitgenštajna. Da li je oslobođena energija bila dovoljna za tako nešto ili je samo otvorila crvotočinu u vremensko-prostornom kontinumu?

Nije više ni bitno. Odgovori, reči, znanje, rad, dobra volja, ...
"Words, words, words!" kao što kaže Hamlet.
Nemojte se nećkati, nemojte oklevati, simbolična ili ne svaka pomoć je značajna!
Jer ovih dana - svi moramo biti Japanci - raditi kao oni, biti disciplinovani kao oni, biti darežljivi kao oni i biti pametni kao oni.

Za sada pošaljite bar jedan SMS na 2001. 50din. bez dodatnih troškova. Za sada samo iz VIP-a.
Kap u moru, suza u okeanu ... dokažimo da smo ljudi, pre svega i da je svaki život neprocenjiv.

Ukoliko iko sazna da se davanjem krvi može pomoći, nadam se da bar dosadašnji davaoci neće oklevati, a eto prilike da se razbije nerealni strah zbog neznanja. Davanje krvi za iole zdravog čoveka nije štetno a pomoć je neprocenjiva i nenadoknadiva. Hemičari su svašta izmislili pa i kratkotrajnu zamenu za krv (baš Japanci) ali sadržaj ćelija nijedna hemija neće zameniti, još mnogo vekova, možda još celo razdoblje između Plotina i Vitgenštajna. Jedan tren. Ali do koga možemo stići samo kao čovečanstvo a ne kao pojedini narodi ili države. Svet je isuviše veliko mesto za bilo koju(i) pojedinačno.

2001 iz VIP mobilne mreže, poruka može biti prazna, ili simbolično napisana.

Znam da znate i ne podsećam vas, želim da vam zahvalim na već učinjenom.
Iskreno,
Vaš Stalker

P.S.
Izvinjavam se na pogrešnoj informaciji. Broj 2001 nije univerzalan i ne važi za sve mobilne mreže kao što sam naveo. Ovo sam u tekstu korigovao ali za one koji su već pročitali evo ispravke.
2001 je samo za VIP mrežu. Molim sve zainteresovane da pozovu svog mobilnog operatera za potreban broj. Na sajtovima MTS i Telenora nisam takve našao.
Novac se prebacuje Crvenom Krstu Srbije i dalje Crvenom Krstu Japana.
Broj se lako pamti. Kao odiseja 2001. do koje ni 2011. (tehnološki) nismo stigli. Da smo malo manje sebični i vredniji možda bi već bili "deca zvezda". Pokušajmo makar biti odgovorna i humana deca planete.


7 коментара:

 1. Анониман17. март 2011. 12:11

  Администратор блога је уклонио коментар.

  ОдговориИзбриши
 2. Poštovani,

  Mislim da ste mogli naći drugu temu da postavite pitanje. Ipak je ova tema o smrti preko 13.000 ljudi a ne uljima.

  ОдговориИзбриши
 3. Анониман18. март 2011. 09:07

  Администратор блога је уклонио коментар.

  ОдговориИзбриши
 4. Администратор блога је уклонио коментар.

  ОдговориИзбриши
 5. Pitanje i odgovor su u prethodnoj temi.
  Ostao je samo Dimitrijin komentar kao podsećanje da je tema otvorena samo na komentar u vezi pomoći ili iskazivanja osećanja prema velikoj katastrofi koja je zadesila Japan.

  ОдговориИзбриши
 6. zao mi je sto i ovde kasnim ali moram da se javim. Japan je moja obecana zemlja do koje za zivota necu stici.
  Tako velika nesreca a jos veci moral i ponos gradjana.
  Prijateljica iz Japana me u jednoj prepisci, kada sam ponudio bilo kakvu pomoc, zamolila da pokusam prodati sto vise nijhovih proizvoda kako bi radom obnovili svoju privredu. Sta jos reci.
  Ponudio sam te Yoshimura auspuhe sa lagera po nabavnoj ceni kako bi narucio nove i na taj nacin im pomogao a nasi moguci kupci rekose : ko zna koji je njegov interes i kolika mu je razlika u ceni, ko zna koliko ce zaraditi na prici o pomaganju. Uzas i sramota za mene i nas. Stalno trazimo zlo oko nas a ono je u nama vec nastanjeno zato ga i ne nalazimo a mislimo da ga vidimo svuda okolo.
  Japan-i dalje zemlja mojih snova
  Mislim da za 2000 god ne mozemo stici do njih a ja se 40 godina nadao da ce biti za mog zivota.

  ОдговориИзбриши
 7. Da vas nisam upoznao posle ovoga bi jednostavno morao. Odavno nisam pročitao ništa lepše i suštinski ispravno.
  Japan je (uz Brazil) zemlja i mojih snova.
  Ni za 2000 godina nećemo postati to što su oni sada ali bi bilo dobro da pokušamo za 200 ili za 20. To što ne možemo postići nije razlog za odustajanje, u pokušaju ćemo postati vredniji i bolji ljudi.
  Čak i pre discipline, morala i svega pozitivnog u reakciji Japanaca u svoj toj nesreći imponuje misao vaše prijateljice:
  - ... kako bi radom obnovili svoju privredu.
  Šta više reći! Ništa. Ugledati se na njih.
  Nema druge opcije.

  ОдговориИзбриши