Ukupno pregledanih strana (Total Page Views)

четвртак, 14. април 2011.

Lubrikanti, Lubricants


Do you want to play?

Da li ste za zabavu?

Malo razonode da se razbije monotonija i održi ili poveća čitanost koja je poprimila oblike stagnacije kako je krenulo proleće.

Lost in translation or just bad marketing?

Izgubljeno u prevodu ili samo loš marketing?

To što pišete stručno, objektivno i popularno nije dovoljno.

Što bi rekao jedan moj prijatelj: i ti i Mile (maziva.org) ste lepo to napisali. On još stručnije (te dosadnije), čitaju vas ljudi, ali ...

Nije dovoljno. Tekstovi vrede više ali jednostavno ljude to (toliko) ne interesuje. Stotinak ili par stotina ljudi dnevno i kraj. Čak i kada bi objavio super test ulja, par hiljada bi bilo tek možda par nedelja posle toga i ... tišina.

I zaista šta uraditi povodom toga? Ništa, stvari su takve kakve su. Ali ...

Ako bi zadatak bio da zaista i zaista povećam čitanost (udarila mi statistika u glavu; ovako je prelistavam a malo sam je analizirao povodom godišnjice) sa što manje truda a da još bude i unutar teme, mislim da bi maksimum uz minimum truda dobio promenom jedne, jedine, reči. Ulja ili maziva treba nazvati lubrikantima i to je to.

I zaista ako kažete da pišete o mazivima, prve asocijacije su: industrija, automobili i dosada. Ako li pak kažete da pišete o lubrikantima, prva pomisao bila bi „aha, seksualna pomagala“.

Popularnost na net-u je zaista veoma povezana sa seksom i svime u vezi toga.

Automobili ... motocikli ... lubrikanti ... seks. Logično, zar ne?

(Cars ... motorcycles ... lubricants ... sex. Logical, isn’t it?)

Na kraju krajeva, automobilska industrija je najtesnije povezana sa Erosom i Tanatosom.

Tanatos jer se u automobilima gine i gine, i nema veze. Eros na mnogo (isuviše) načina. Od kalendara sa obnaženim devojkama, hostesama na sajmovima, društvenim statusom, seksom u automobilu ... o podsvesnim asocijacijama je nepotrebno i pričati.

Things are not as they seems.

Stvari nisu kako izgledaju.

Kako god prosta i nezasnovana popularnost ne vodi ničemu. Iako su verovatno sajtovi čitaniji i posećeniji (sa naznakom lubrikanata (sex) u odnosu na maziva), stvari čak i nisu takve kako igledaju na prvi pogled.

Ako ukucate na google-u odrednicu lubrikanti naći će vam svega 216.000 rezultata. Ređaće se odrednice vezane za seks unedogled.

Ukoliko ukucate odrednicu maziva, izbaciće vam 2.180.000 ili 10x više.

Naravno prvi su (ukupno) 10x posećeniji što bi otprilike bilo 100x više po sajtu.

When we’re already in the shop ...

Kad smo već u radnji ...

(Lubrikanti za seks – Sex lubricants)

A kad smo već u temi, treba reći i neku reč o tome.

Prvo da naglasim: nisam stručan za ovu oblast no sve je to slično i zasnovano na istim principima. Osim toga kako sam se bavio i kozmetikom (profesionalno), možda zapravo i jesam.

Otprilike bi (grubo) lubrikanti koji se koriste uz seks (bilo koje vrste) mogli da se podele na one koji su na bazi vode i one na bazi ulja.

Što se oblika (pojavnog) tiče oni su: tečni, u obliku gela ili čvrsti (čuveni vazelin).

Verovatno je da su lubrikanti na bazi vode popularniji, prirodniji i komforniji pri korišćenju. Osim toga uz kondom su sigurno i sigurniji.

Najčešće su bazirani na: glicerinu i propilenglikolu. Gelastu strukturu dobijaju uobičajenim kozmetičko-medicinskim siriovinama za tu svrhu: hidroksialkil celulozama (alkil je metil ili propil po pravilu) ili karbomerima (koji su hemijski – polimeri akrilne kiseline).

Uljani se baziraju na mineralnim ili prirodnim uljima te njihovoj kombinaciji.

Lako parafinsko ulje (niske viskoznosti, ISO 22-32) u EU Ph. (EU pharamacopoeia) kvalitetu (može i po BP, British Pharamacopoeia ili USP, United States Pharamacopoeia) je verovatno najjeftinija i najefikasnija sirovina ovog tipa. Problem može biti kompatibilnost sa kondomima i niz drugih, te polako gube na popularnosti.

Naravno i vodeni imaju svoje mane (brzo se upijaju u kožu ali i brzo suše) a sa tehničkog aspekta (savladavanje trenja, naročito gde je to od značaja) uljani lubrikanti su verovatno (sigurno) efikasniji.

Problem sa svim prethodno navedenim je to što se često (skoro uvek) koriste konzervansi i/ili stabilizatori. Kod vodenih su to najčeđće metil paraben (najmanje štetan paraben ali ipak paraben) i imidazolidinyl urea. Iako blagi ovi konzervansi mogu da utiču na osetljive osobe. Osim toga oba su tek uslovno (mada i nema nešto boljih) za upotrebu na sluzokoži. Odobreni jesu (koriste se i u zubnim pastama) ali dok na koži retko dovode do alergije i iritacije kod sluzokože je mogućnost veća. Kako god postoje i propisi kojih se renomirani proizvođači drže (zapravo trebali bi svi na tržištu jer je i zakonski definisano).

Kod uljanih se koriste propil paraben kao konzervans (rastvoran u uljima) te BHT kao antioksidans (da ulje ne užegne). Ista priča: sve je po normativima ali da je prirodno nije, a prirodna ulja pak lakše užegnu pa imaju kraći rok trajanja, skuplja su, itd.

Tu bih našao dobru vezu između proizvođača maziva (za industriju i automobile) i ove teme.

Svi veliki proizvođači proizvode i fina medicinska visoko prečišćena parafinska ulja.

Mobil je najpoznatiji sa svojom Marcol serijom (Marcol 82 koje je ISO VG 15-ca), Castrol ima White Oil 15 BP a tu je i Statoil WhiteWay 15 ili Fuchs Paraffinol Leicht PL 501A itd.

Ovo su visoko prečišćena parafinska ulja i osim farmakopeje odgovaraju i po FDA i drugim „food grade“ standardima.

Izuzetno su stabilna te i više godina mogu izdržati bez stabilizatora i/ili konzervanasa. Idealno sa partnere koji se poznaju jer nije baš za latex.

Kako god vodeni su sigurno najpopularniji i najzastupljeniji.

Mala digresija. I u drugim oblastima „vodeni“ lubrikanti polako ali sigurno osvajaju jer su biološki razgradljivi i rastvorni u vodi (najčešće na bazi poliglikola). Tako da sve više oblasti industije koristi ova ulja pa čak i motorna ulja se već godinama prave od njih (biorazgradljiva preko 80%) a njihovo vreme tek predstoji. Kod motornih su još uvek aktuelna ona na bazi estara (prirodnih ili češće sintetičkih) ali su istraživanja ulja na bazi glikola i njihova primena u velikom zamahu (duže vreme) tako da je samo pitanje vremena većeg prodora ovih ulja.

Naravno vodeni (gelasti) su, kao što je rečeno, najpopularniji a naveo bih najpoznatiji primer (reklamiran i u popodnevnim satima) Durex Play serije. Ima je na kasama Maxija (uz bombone i kondome) te posle objašnjavaj deci čemu to služi.

Dakle za početnike u svet lubrikanata u svrhu seksa. Vodeni su gelovi, imaju i vitamine, aloe veru i slično (šta sve neće izmisliti), kvalitetni su i nežni pri upotrebi (inače gelovi mogu da budu i prilično iritantni, pa i ovi, što zavisi od osobe).

Klasični su „vodeni“ lubrikanti (voda, glicerin, propilen glikol ...) a postoje i varijacije na temu sa mentol kristalima (model Tingle) koji (kao nešto) hladi i golica (zamena za stari dobri i jeftini led, samo skuplje i nećete da se tako lako prehladite) ili Heat (za osećaj toplote) i slično.

Prilično skupo ukomponovani i spakovani jeftini sastojci (skupi su u tragovima) tako da je cena svega ovoga izuzetno velika (i zapadnjacima nije baš jeftino). U odnosu na motorna ulja i ostale lubrikante IZUZETNO (PAPRENO) SKUPO!

No to je cena našeg CIVILIZACIJSKOG dvojnog morala i stida. Neki se lepo setili te na tome lepe pare zarađuju.

I naravno, osim ovakvih poznatih brendova, bilo koji renomirani farmaceutski proizvođač (mahom po apotekama) ovih proizvoda je za preporuku.

I naravno (i na kraju) u slučaju medicinskih indikacija za lubrikantima ili problema sa njima: obratite se obavezno lekaru (ili makar farmaceutu). Oni su jedino stručni da vam daju savete za upotrebu i potrebu za ovako nečim i čime se oporaviti od neželjenih dejstava.

Eto malo razbijanja monotonije. Tekstovi mogu biti zamorni pa s vremena na vreme (kao prošle godine sa manje-više uspelim šalama) neki tekst koji je van konteksta maziva u automobilskoj industriji.

I da se vratimo tematici.

(I malo se uozbiljimo).

Slede tekstovi o motocilističkim uljima po proizvođačima između kojih (znači biće prošarani) će se udenuti po neki tekst o menjačkim uljima. Kod Repsol-a ću spojiti priču o motociklističkim i menjačkim uljima. Kod Bardahl-a je prilika da se kaže (iz bar dva dela) sve o njihovom kompletnom programu. I slično tome.

Pre liste „the“ motocikliste, biće predstavljeni brendovi koji nisu na listi najpopularnijih (iz raznih razloga) a zaslužuju da tu budu.

Dakle Fuchs Silkolene i Repsol pre svih, Liqui Moly (negde unutar liste) ali pre svih njih Kroon i Mobil.

Prvi ide Mobil, pa i da pojasnim zašto (i da neopterećujem sam tekst koji sledi).

Prvo oni jer će tekst biti kratak i mogao bih ga već sutra objaviti (ili najkasnije u toku vikenda). Pošto će se bazirati na ponudi Plattner-a (svega 4 ulja) neće biti dug. Naravno da se može naći (u Srbiji i/ili okolini) i širi program ovih ulja (biće samo spomenuta) ali ovo je em zvanično (zastupljeno) em se najviše koristi.

I o Kroon uljima priča nije duga te je to glavni razlog zašto prvo ova dva brenda.

Dakle sledeći tekst je o Mobil motociklističkim uljima.

Ujedno posle Sex-a, velika trojka (Mobil, Shell i Castrol) najviše podižu čitanost bloga i uopšte automobilsih foruma ili nekih opštih diskusija na net-u.

Alal im lubrikanti (marketing).

I na kraju ovog teksta (i u duhu celog teksta), ne zaboravite:

Thrust no one!
Ne verujte nikom.

Ja sam (samo) amater (i time verovatno budala) te se ne računam!
I'm (just) an amateur (and 'cos of that probably the fool) so don't count me!


P.S.

(Naknadno dodato, 15.04.)

Priča nije baš kompletna bez silikonskih ulja (lubrikanata) koji su prilično inertni (i prema "biološkom materijalu" i prema latex-u). No to je zaista posebna priča.
Slično kao kod kočionih tečnosti. Sećate se da sam odložio priču o DOT 5 (5.0) uljima koja su na bazi silikonskih ulja i ne mešaju se sa drugim KT.
Veza sa KT je slučajna ali poučna. Pre korišćenja znanja iz ovog teksta prvo udarite kočnicu!

Znate već (onu narodnu): posle j...nja nema kajanja!

Dakle za oženjene - samo za bračnu upotrebu, nemoj posle da vam budem neki izgovor.
Tekst je napisan samo iz ugla PODMAZIVANJA!

I još značajnije:

Kao što jedan od članova CBC-a u potpisu stavlja:

I do not need sex government fuck me every day!

Pošto to već ne možete da sprečite bar da manje boli!

Kao što ste mogli videti ima i naprednijih stvari od vazelina ali ako nema drugog i on će poslužiti.

2 коментара:

  1. E, Stevo, oooodličan tekst! Samo, trebalo je da ide uz onaj "Do Meseca i nazad".

    ОдговориИзбриши
  2. :-)
    Bravo, bravisimo! Coooool!
    Ovo bi bio komentar meseca (za sada).
    Vrlo mi se svidja.

    ОдговориИзбриши