Ukupno pregledanih strana (Total Page Views)

понедељак, 20. децембар 2010.

ADD MORE SENSE (DODAJ VIŠE SMISLA)


Iako se koncepcijski razlikuju te Wikipedia nije baš direktan uzor, ipak se u mnogo čemu ugledam na nju. Činjenica je da za Wiki treba 16 mil. $ da bi funkcionisala. Makar kao mala organizacija.
Kako nemam kreditnu karticu nisam donirao (makar 20$) iako imam veliku želju. Ipak mogu ovde da podsetim da bi bilo sjajno ukoliko iko može to da uradi neka ne čeka. Stigli su blizu 3/4 i nadam se da će uspeti.
Činjenica je da bi za istinski nezavisno i neuticajno funkcionisanje bloga trebalo možda i 1000 ili nekoliko hiljada puta manje ali da su sredstva neophodna. Zaista ne mogu sam da ispratim testiranje ulja (raznih i u raznim automobilima) a pojedine izjave (iako ne obećanja) za voljom da se ista (testiranja) doniraju, od strane nekoliko firmi, nisu ono što zapravo svi želimo: potpuno nezavisno testiranje raznih ulja čime bi se doneli mnogo objektivniji zaključci u smislu njihovog poređenja.
Donacije u humanitarne svrhe su lepa stvar ali je ipak bolje da tu odluku prepustim vama a ne meni. Izbor je vaš te odlaženjem na reklamirane sajtove ili kupovinom proizvoda neće biti ispunjen primaran cilj a to je apel na savest što je možda manje efektivno ali je duboko zasnovanije.
Želja da se ne dođe u situaciju u kojoj je sada "Wiki" je dovela do odluke da se AdSense postavi na blog. Kako i sam osnivač iste kaže: "Commerce is fine. Advertising is not evil."
Ali i dodaje da ne pripada "ovde" na wikipediji. Čini mi se da ne pripada ni na Stalker blogu.
Ukoliko bude prilike ili volje i snage nekako ćemo se za nezavisna testiranja snaći. Takvih je malo u svetu uopšte. Neka to bude dugoročan cilj, za neku godinu.
AdSense je izuzetna stvar. Reklame kakve trebaju da budu. Ako postoji koncept inteligentnog i primerenog reklamiranja to je taj. Google je odradio još jedan izuzetan posao. Ipak, reklama je reklama a komercijala - komercijala.

" I'm a volunteer.

I don't get paid a cent for my work at Wikipedia, and neither do our thousands of other volunteer authors and editors. When I founded Wikipedia, I could have made it into a for-profit company with advertising banners, but I decided to do something different.

. . .

Wikipedia is something special. It is like a library or a public park. It is like a temple for the mind. It is a place we can all go to think, to learn, to share our knowledge with others. It is a unique human project, the first of its kind in history. It is a humanitarian project to bring a free encyclopedia to every single person on the planet.

Every single person. "


Ja sam volonter.

Nisam plaćen ni cent za rad na Vikipediji kao ni hiljade drugih volontera autora i editora.

Kada sam osnovao Vikipediju mogao sam da je pretvorim u profitnu kompaniju sa reklamnim banerima, ali sam odlučio da napravim nešto drugačije.

. . .

Vikipedija je nešto posebno. Kao biblioteka ili javni park. Ona ja kao hram znanja. To je mesto gde svi možemo da razmišljamo, učimo i delimo svoje znanje sa drugima. To je jedinstveni projekat, prvi takvog tipa u ljudskoj istoriji. To je humanitarni projekt davanja besplatne enciklopedije svakoj osobi na planeti.

Svakoj pojedinačnoj osobi.

Wikipedia Founder Jimmy Wales


Iako ovaj blog nije tako grandiozna tvorevina i tako izuzetan koncept ipak je jedno malo mesto za sve ljude koje tema (fluidi u vozilu) zanima i koji mogu da kroz komentare doprinesu većem znanju, da kritikuju i poboljšaju rad ili prosto da pitaju za savet ili takav daju.
Možda nije hram ali može biti njegova priprata.

Hvala na razumevanju.
AdSense će pre ili kasnije biti uklonjen.
Možda čak ne odmah po postavljanju ali u bliskoj budućnosti a svakako ne kasnije od par nedelja po njegovom postavljanju.
Znate već za ono "dinar da uđeš u kolo a dva da izađeš". Pristup "Adsense" delu još uvek nemam jer je u probnoj fazi i tako će ostati (još) nekih nedelju dana. Dakle i da hoću pre kraja ove nedelje neću moći da uklonim reklamne poruke.

Još jednom: izvinite na neugodnosti i skretanju sa teme.
Svatite celu priču kao naslov jednog albuma Pink Floyd-a:
"A Momentary Lapse of Reason".

3 коментара:

  1. Ma kome smeta malo reklame? Bilo bi stvarno sebicno od nas da smo protiv reklama, a da ujedno trazimo kvalitetne i neutralne analize ulja, i to dobjamo besplatno od volontera!

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala na mišljenju. Još jedno mišljenje ovog tipa dobio sam preko mejla a i par prijatelja mi je u razgovoru reklo da je cena mala ako bude više analiza ulja (raznih iz raznih automobila), te kako nisam (sam) najpametniji, možda bi par meseci trebalo ostaviti pa onda odlučiti.
    U svakom slučaju da imam male donacije ne bih razmišljao, ovako ne vidim način da više od 1-2 analize godišnje bude rađeno, ako i toliko.
    Još jednom, hvala na komentaru.

    ОдговориИзбриши
  3. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши