Ukupno pregledanih strana (Total Page Views)

петак, 8. октобар 2010.

18 meseci; 18 months


Svaka sličnost sa pesmom "18 wheels and the dozen roses" je sasvim slučajna.

Kada neka delatnost nema višegodišnju istoriju jubileji su i malo češći. Bar do treće godine i pomak od 6 meseci je nešto što treba obeležiti.

Kao i ranije veliku zahvalnost dugujem svim čitaocima a naročito onim prijavljenim.

Oni koji su postavljali pitanja ili davali komentare su već neka vrsta koautora jer bez komentara tekstovi bi ličili na enciklopedijsko štivo.

Bilans prvih 18 meseci postojanja bloga je sledeći:

1) autorov rad:

96 tekstova (sa ovim), nekoliko desetina odgovora putem mejla, 40 prijavljenih čitalaca.

Broj tekstova se približio nešto povećao nakon letnje pauze što je uticalo i na veću posetu blogu. Iako nije održiv tempo od jednog teksta nedeljno je idealan za ovu formu te autor obećava da će dati sve od sebe da ostvari tu produktivnost. Ipak kao što neko od čitalaca reče nije sve u broju tekstova nego pre svega u njihovom kvalitetu te je svakako bolje da se napiše jedan kvalitetniji tekst u 2 nedelje nego 2 manje vredna.

2) Posećenost bloga, što je naravno najvažnija stvar vezana za njega:

- 18.781Absolute Unique Visitors; Apsolutno jednistvenih posetilaca

- 33.968 Poseta (približno 1,8 po posetiocu)

- 81.707 Pregledanih stranica

- 65 Zemalja; Posete su ostvarene iz 65 zemalja sveta sa svih kontinenata. Ovo je obzirom na jezičke barijere izuzetno ostvarenje na koje je autor neobično ponosan.

- 1597 pregleda profila autora (89 mesečno); čudna koincidencija je da su oba broja, 1597 i 89 (doduše zaokružena vrednost), prosti brojevi. Ovo je posledica malo većeg broja novih čitalaca naročito od sredine avgusta pa na dalje.

- U poslednjih mesec dana posećenost je bila: 3767 poseta, 2396 čitalaca što na dnevnom nivou iznosi (zaokruženo) 125 poseta i 80 čitalaca.

Gore navedene brojke su zaista drage autoru. Broj kao broj nije veliki pogotovu ne za neku komercijalizaciju ali dovoljan da sav trud ima smisla. Uzgred ove brojke su otprilike duplo veće od onih koje su bile za prvih 12 meseci te je napredak evidentan.

Ukupan bilans za ovih 18 meseci je zaista ispunio sva autorova očekivanja.

Naročito su mi drage posete iz inostranstva kojih obzirom na jezičku barijeru ima iznad svakih očekivanja (5 do 20 iz zemalja koje nemaju isti jezik gde ne spadaju Makedonija i Slovenija koje što zbog sličnosti jezika što zbog sličnih afiniteta poput zemalja sličnog govornog područja imaju 100-nak i par desetina poseta mesečno respektivno.

Više nema neostvojenih kontinenata a prisutne su (iako malobrojne) posete iz Indije i zemalja zaliva. Retke posete iz Portugala se povremeno ponavljaju a bilo je i nekoliko iz Finske. Od evropskih zemalja nedostaje samo Irska.

Jedina od nezaobilaznih i značajnih zemalja koja nedostaje je Kina. Jezička barijera je verovatno veća. Doduše sa Tajvana ima solidan broj poseta. Verovatno zbog veće upotrebe engleskog jezika. Zanimljivo je da književni blog koji ima posete iz tek desetak zemalja i čitan je 50-tak puta manje od „motornih ulja“ ima jednu posetu iz velike Kine.

Dugo obećavani tekstovi o menjačkim (transmisionim) uljima konačno stižu na red.

Nakon završetka testa ostaje još samo Aral i eventualno Amsoil od tekstova o motornim uljima koji treba da zaokruže celinu. Manji proizvođači (ili manje zastupljeni strani, npr. Petronas (original) ili Gulf) i dopune starijih tekstova išli bi između tekstova o menjačkim uljima.

Još jednom bih zamolio za strpljenje jer tema je gotovo neiscrpna a autor je samo čovek.

Takođe molim za strpljenje za odgovore bilo putem mejla bilo putem komentara.

Posebno podsećam da je dobra praksa postaljati komentare u temi u kojoj trebaju da budu ali bi bilo dobro da se jednom rečenicom to i pomene u trenutno najnovijem tekstu. Time ne bi dolazili u situaciju da ponekad prođe i više dana pre nego što zapazim komentar u nekom starijem tekstu.

Još jedanput hvala svima koji su bili gosti ovog bloga i čitali tekstove.

Sve najbolje Vama i vašim porodicama od Steve.


English (short) version:

18 months is not big jubilee but the important one. Every activity which last no more then few years has need for notation of more short intervals than a year.

Summary:

- 96 texts (with this one)

- 40 followers

- 18,871 Absolute Unique Visitors

- 33,968 Visits

- 81,707 Page views

- 65 Countries from all continents of the World;

- 1,597 view of full profile of the author

For the author, very impressive figures. It is very important to have lot of visits from the foreign countries even exotic ones. Since a very few texts on English (or other language) it looks just fine. From the Europe only Ireland is missing. From the world’s the largest countries only China is missing. It is interesting that “the answer to all eternal question“ (which is author’s belletristic blog) has one visit from China. The “motor oil” blog has about 50 times more visits but it is not all in figures.

Big thanks to everyone who visited the blog, even more those which were read, learn, and certainly the most constant readers logged on as readers.

Very best regards to all from Steva!

7 коментара:

  1. Veliko hvala Stevi na svim tekstovima,odgovorima,savetima.Ko želi da sazna više o motornim uljima na pravom je i jedinstvenom mestu.Čestitam jubilej i želim Ti mnogo uspeha u radu.

    ОдговориИзбриши
  2. Zahvaljujem se profesoru na svemu recenom,pridruzujem se cestitkama na jubileju i pre svega mu zelim puno zdravlja i srece...nadam se da ce mu se zelje ostvariti i da ce konacno dobiti svoje mesto pod suncem,dosta je bilo per aspera ad astra!

    ОдговориИзбриши
  3. Stevo, hvala Vam na dosadašnjim savetima i želim Vam puno uspeha u daljem radu!
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala svima!
    Posebno najbržima (gornja trojka na postolju, kao tri glavna kandidata za titulu u F1 danas u Japanu).
    Vaša (uopšte svih čitalaca) podrška mi puno znači.
    Uz svo neznanje kod nas i uopšte u svetu, uz razne autoritete (servisi, taksisti, trgovci, ovlašćeni uvoznici i distributeri) koji nekada i budu u pravu ali često zapravo ne, poduhvat liči na Kihotov.
    Meni je omiljeniji, smešniji i jači kao metafora bio događaj kada je prošao kroz vodenični mlin, ali to je manje poznato javnosti pa neka bude kao njegov pohod na vetrenjače a sve ih je više (i sve su veće) zbog skupe nafte i struje, tek bi sada "vitez tužnog lika" n.j.b.o i teško da bi izvukao živu glavu).
    No u tome i jeste Servantesova poenta, sam čovek ne može ništa ali "Alibaba i 40 hajduka" možda nešto i urade.

    ОдговориИзбриши
  5. Nije naravno bukvalno mlin nego drveni točak koji ga okreće nešto kao točkovi na parobrodima iz XIX veka koji su sa strane terali brodove (ne oni široki točkovi na krmi sa Misisipija).
    Ko je video pravu vodenicu zna šta je a ko nije jedino da malo gugluje.
    Vitez od Manče je sada aktuelniji nego ikada, kao i Hamlet. Uz nepromenjenu ljudsku prirodu tu je i tehnologija koja na žalost više služi za manipulaciju i profit nego da nam svima bude bolje.

    ОдговориИзбриши
  6. Stevo,
    Čestitam na jubileju i koristim priliku da Vam se zahvalim na nesebičnom prezentovanju velikog znanja. Očigledno je da ogroman trud leži iza ovih tekstova. Kao posebnu vrednost iznosim činjenicu da tekstovi nisu suvoparno prenošenje prikupljenih podataka, već da se iza toga krije velika želja da se informacije prenesu na pravi i razumljiv način publici koja je u većini slučajeva neuka. Hvala i na posvećenosti prema pojedinim zahtevima za neposrednu pomoć u konkretnim uslovima.
    Uz želju da blog dugo potraje i sakupi mnogo veći broj čitalaca, i posebno uz želju da dobijete mnogo veći publicitet,

    veliki pozdrav,
    Milan.

    ОдговориИзбриши